Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hogyan találkoztam az ingatlanmaffiával?

2012. április 04. - Droli
A szerző (Droli) azt az elmebeteg ötletet találta ki, hogy emigrál (pontosabban emigrált, most már múltidőben)- Magyarországra. Az erről szóló élményeit, tapasztalatait egy posztsorozatban írja meg, mindenki nagy örömére.
 
Itt a kérdőjel nemcsak azt jelzi, hogy kérdő mondatról van szó, hanem azt is, hogy nem tudom, valóban az ingatlanmaffiával találkoztam-e, lévén nem így mutatkoztak be nekem, hogy "jó napot kívánok, mi vagyunk az ingatlanmaffia!", de szépen csomagolták a történetet. Gyorsan megnyugtatok mindenkit: semmi bajom nem volt belőle, nem vettük meg az ajánlott ingatlant. De kezdjük kicsit messzebbről, az ingatlanpiac úgyis érdekes téma.
 
Nézegettük az ingatlanhirdetéseket, volt belőlük bőven... pár típushirdetés, amibe belefutottunk:
- Családi ház eladó, mindössze 3 millió Ft! Csodálatos helyen, csodálatos állapotban, blablabla, ja, át kellene vállalni még 15 év frankhitelt, csak ezt az árhoz nem mertem beírni, mert akkor nincs érdeklődő...
- Meghalt a nagyi, örököltünk, de kéne a pénz, nagyon, mert nyakig vagyunk a szarban, vidd el a házát fillérekért. A repedés a falon meg nem az, aminek látszik.
- Családi ház 7 milláért, csak ennyi, jó helyen, jó állapotban! Igaz, ott lakik a nénikém, övé a ház másik fele, de lassan meghal, én öröklöm az ő részét is, és akkor azt is megveheted tőlem, kb. 6-ért. Hát nem jó üzlet?
- Mi az, hogy ez a ház nem ér ennyit? Ennyiért vettem 7 éve!
- Családi ház eladó Bibifalván, kiváló áron! Ja, a ház nem Bibifalván van, hanem Kukutanyán, ami alig 15 km-re van Bibifalvától, meg eleve mindentől, de nem baj, az nem távolság! Különben is, néha kimegy oda a busz is!
- Összkomfortos, persze, hogy összkomfortos! Van víz és villany is! Az utcában.
 
Szóval találkoztunk mindennel, eleve, az érdekes hirdetések 90%-a kiesett a telefonbeszélgetések után. Ami sokatmondó, (és jelzi, mennyire nem mozog a piac): olyan egyszer sem volt, hogy "bocs, már eladtuk, épp most akartuk levenni a hirdetést", több hónapos házaknál sem, pedig számoltunk ezzel is. Hogy ne legyünk rosszmájúak, megemlítem, hogy sok korrekt hirdetést is láttunk, és mint érdeklődő, minden hirdetőnek javaslom, hogy járjanak el így, ne írjanak be a hirdetésbe olyan dolgokat, ami nincs, mert úgyis minden kiderül, és csak egymás idejét raboljuk feleslegesen.
 
De térjünk vissza az "ingatlanmaffiára": kinéztünk egy házat, mely a képek alapján jól nézett ki, ára nagyon rendben volt, ügynökség hirdette, tehát így elsőre nem gondoltunk semmi rosszra, A telefonos "puhatolózás" is jól sikerült, megfelelő válaszokat kaptunk kérdéseinkre, szóval az ingatlant felvettük a "személyesen megnézendő" listára. És meg is néztük.
 
Nagyon kedves hölgy fogadott bennünket, körbevezetett, minden rendben volt, attól az apróságtól eltekintve, hogy a fotón a ház egy rendezett, bekerített udvarban volt lefényképezve, élőben viszont se kerítés, se rendezett udvar. Sebaj, még így is megéri, gondoltam, de ekkor jött a meglepetés, amikor a tulajdonviszonyokra kérdeztünk rá. Ezt a mesét leírom úgy, ahogy volt:
 
"Tudjátok, ez egy hosszú történet. Pali, aki itt lakik, egy alkoholista figura, elitta a pénzét, tartozik már mindenkinek, közben az ingatlamaffia is rászállt, és megpróbálták aláíratni vele a ház eladását, fillérekért. Ekkor lépett közbe Gyula, a kocsmáros, aki ezt nem engedte, inkább a nevére íratta a házat, hogy Pali ne tudja eladni, és most ő árulja. Igen, Gyula nevén van a ház, de nem az övé lesz az eladásból származó pénz, hanem Palié, de nektek Gyulával kell szerződést kötni. Pali felől ne aggódjatok, ki fog költözni, majd Gyula ad neki munkát valami tanyán, és jól ellesz ott."
 
Valami csodálatos, nem? Gyula, a jólelkű kocsmáros segít a megszorult Palinak, az alkoholistának, és megvédi az ingatlanmaffiától... vagy mégsem? Esetleg Pali már akkora adósságot halmozott fel Gyula kocsmájában, hogy a házával fizetett ezért, és Gyula most realizálni szeretné a pénzt? Szerintetek melyik az igaz?
 
Ismét megnyugtatnék mindenkit, az ingatlant nem vettük meg, sőt, a fenti történetet hallva szinte elmenekültünk a helyszínről, de a nap nem múlt el hiába, mert aznap néztük meg azt a házat is, amit végül megvettünk. A "rendes tulajdonosától".  

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr244347727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soproni1 2012.04.04. 12:22:27

Általában egyedül álló időseket szoktak átverni, hogy aláíratnak velük valami " csak itt jártam" papírt, amit utólag átalakítanak szerződéssé, beépített ügyvéddel. Kivédhetetlen, hiszen nagyrészt külföldi állampolgárok, de jól beszélnek magyarul.

In Motion 2012.04.04. 12:22:54

En az ilyen esetekben kifejezetten ingatlanokkal foglalkozo ugyvedet szoktam megkerdezni. 5-10ezret meger nekem, hogy atnezze a szukseges dolgokat, es megmondja a velemenyet.

Bélabácsi 2012.04.04. 12:32:29

Ja, ügyvéd (de nem helybéli, mert az lehet hogy puszipajtása a kocsmárosnak...olyat válaszs akiben te megbízol !) vagy a másk lehetőség: messze elkerülni az ilyet a francba.
Annyi, de annyi eladó ingatlan van most, hogy tíz másikat olyat találsz ehelyett, ahol ha meg is veszed, nem tudhatod, milyen érdekkörbe csapsz bele helyi szinten. Ez ugyanaz a kategória, mint kopasztól használt autót venni kavicsos telepről.

Shopping 2012.04.04. 12:47:40

Irja mindenki az autokereskedõkröl, hogy, "kavicsos telep" mintha az negatív dolog lenne. Szerintem a Markakereskedeseket leszàmitva az összes telep kavicsos...

kityuka · http://kutyatnevelunk.blog.hu 2012.04.04. 13:17:28

Tényleg van, aki azt hiszi egy pár millióért hirdetett családi házra, hogy ő fogja az évezred üzletét megkötni? Eszembe nem jutna még csak rákattintani sem ilyen hirdetésre, de talán a keresőben alsó összegnek megadni sem. És jó, hogy a poszt írója még idejében rájött a dolgokra, de azért ő is hisz a mesékben, ha felemelte a telefont...

betonrúzs 2012.04.04. 13:20:35

essen csak, essen csak

h_zolee 2012.04.04. 13:40:28

@Shopping: leszámítva? inkluzíve, sőt!

barumka 2012.04.04. 13:45:14

Azért nem minden olcsó háznak híg a téglája. Én tudok olyan házat északon, hogy a tulaj 12 ért vette 10 éve, most meg 7 milláért adja el, mert nem tudja a kertet gondozni. Az igaz, pár hete hallottam róla, lehet megvan még. De a mai üres helyzetben, nagyon lementek az ingatlan árak. Nagyon nagyon.

Netuddki. 2012.04.04. 14:09:17

Bejelentést tettél a rendőrségen?
Ja, miért? Állampolgári kötelesség?

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2012.04.04. 14:10:38

Hol van itt a maffia?

1. tulajdoni lap megnéz.
2. VELE kötünk szerződést, NEKI adjuk át/utaljuk át a pénzt.

Ha ez nem lehetséges, udvariasan köszön és távozik.

Úttalan utakon 2012.04.04. 14:14:55

Én ilyen esetben felhívnám a rendőrség figyelmét a hirdetésre, szerintem érdekelné őket.

(Ha Pali tanyán kap munkát Gyulától, az azt jelenti, hogy hajléktalan lesz. Ha Gyulának ennyivel tartozik a kocsmában, azt be lehet hajtatni végrehajtóval is, lehet, hogy akkor is eladják a házát, és végül megintcsak hajléktalan lesz, de legalább legálisan. Más kérdés, hogy hitelbe ennyi piát egy kocsmában sem adnak.)

Úttalan utakon 2012.04.04. 14:16:52

Valami ugyanis biztos van a mesében, különben azt is mondhatták volna, hogy Gyula a tulaj, csak Pali itt lakhat szívességből, amíg el nem kel a ház. (Ha már vetítenek, legalább kevésbé gyanús verziót...) - Aki pedig egy emberrel megteszi ezt, afelől nyugodt lehetsz, hogy mással is meg fogja. Gátlástalan rablókkal tárgyaltál.

Sorge 2012.04.04. 14:19:21

Én sem látok itt maffiát.
De az ilyen házat azért nem érdemes megvenni, mert még valamelyik hülye pert indít, aminek a ház lehet a tárgya.

makacs szennyeződés 2012.04.04. 14:19:51

@Shopping: az autókereskedő vált negatív szóvá, a "kavicsos telep" csak amolyan választékos kifejezés erre.

nekem (is) aranyszabályom, hogy autókereskedőtől autót soha, semmilyet. meg sem nézem már a hirdetést, ha tudom vagy sejtem, hogy kereskedő.

kampfkoloss 2012.04.04. 15:14:26

Mi ez a hülyeség? Milyen ingatlanmaffia... mekkora szar már ez a post

SvenH. (törölt) 2012.04.04. 15:19:14

szerintem a kocsmaros egy jotet lelek, ha nem igy tortent volna, hanem egybe eladja akkor meg kokaint is tudott volna venni rajta igy legalabb csak alkoholista lett :)))

van amugy huncutkodas ja, es foleg oregekkel, azert kell a tulajdoni lapra a haszonelvezetet rarakatni... akinek meg nincsen gyereke az menjen be egy oregek otthonaba amig meg eszenel van

lobster thermidor 2012.04.04. 15:32:36

Na fiacskám...!
Látszik, hogy lövésed sincs arról, amiről itt irkálsz, ugyanis az ingatlanmaffia pont ezeket nem mesélte volna el neked!

Csigorin 2012.04.04. 15:48:17

A kedves vevok is paranoiasak tudnak lenni...
mi is arulunk egy lakast mar egy jo ideje, es volt egy erdeklodo aki nem birta felfogni hogy a tulaj helyett azert az ingatlanos mutatja meg a lakast (es a tulaj ugyvedjevel kellene alairni a szerzodest) mert a tulaj ketezer kilometerre lakik kulfoldon.

lobster thermidor 2012.04.04. 15:50:39

@Csigorin:

És a tulaj tud róla, hogy áruljátok a lakását? :)

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2012.04.04. 15:54:27

Egy valamire vigyázzatok, a BIRTOKBA ADÁSRA!!! Ott van a kutya elásva. Hiába tied az ingatlan, ha nem vagy birtokban, akkor évekig perelhetsz...

lobster thermidor 2012.04.04. 15:56:13

@Csigorin:

Látod, kellett neked ilyen messzire utazni.:))

lobster thermidor 2012.04.04. 16:06:48

@Janiszta:

Nyilván!
Fizetni csak birtokba adáskor, előtte pedig minimum széljegyeztetni a tulajdoni lapon.
Egyébként az adás-vételit közjegyzővel érdemes készíttetni, ugyanis az hiteles közokiratnak minősül. Így probléma esetén elkerülhető a hosszadalmas bírósági pereskedés, az okmányban foglaltak azonnal végrehajthatóak.

SvenH. (törölt) 2012.04.04. 17:32:32

@lobster thermidor: na az onjelolt okoskak eljottek :)))

aha persze... nezd meg jol hatha nem nottek szarnyai az eladonak...

lobster thermidor 2012.04.04. 17:47:47

@SvenH.:

Tőlem mindenki úgy bukja be a pénzét, ahogy akarja.
Te persze valószínűleg túl vagy már a sokadik ingatlanügyleteden, hogy ilyen fölényes magabiztossággal vagy hülye.

puffancs 2012.04.04. 17:57:54

Mi 4 nap alatt vettunk hazat GyMS megyeben. Remelem, h valoban a mienk :D
Kulcsunk van hozza mindenesetre.

puffancs 2012.04.04. 17:58:38

Kp-ra, azt elfelejtettem leirni :D

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.04.04. 19:10:39

@kampfkoloss: @lobster thermidor: idézek a posztból: "Itt a kérdőjel nemcsak azt jelzi, hogy kérdő mondatról van szó, hanem azt is, hogy nem tudom, valóban az ingatlanmaffiával találkoztam-e, lévén nem így mutatkoztak be nekem, hogy "jó napot kívánok, mi vagyunk az ingatlanmaffia!", de szépen csomagolták a történetet."

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.04.04. 19:13:08

@Sorge: "De az ilyen házat azért nem érdemes megvenni, mert még valamelyik hülye pert indít, aminek a ház lehet a táryga"

Nekem konkrétan az nem tetszett, hogy mi van, ha az ott lakó Pali nem költözik ki?

dr.kakaósbögre 2012.04.04. 19:15:01

nos,pont leszartam volna hogy kinek megy a pénz.ide a kecót és ennyi.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.04.04. 21:21:51

Na, így kell egy posztot úgy megérni, hogy az is érdeklődve olvassa el, akit amúgy nem érdekel! *****

Rafkóblog 2012.04.04. 21:52:07

Ennyiert vettem het eve? Akkor realertekben meg olvsobb is :)

maim 2012.04.04. 22:52:51

Ez szerintem is csak egy zűrös ingatlan,
jobb nem beleszállni.Egyébként is minden
ingatlan ügyet csak ügyvéddel szabad intézni.Annak van betekintése a tulajdoni lapba.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.04.10. 11:57:06

Sógoromék olyan telket vettek ahol egy hajléktalan pár lakott, az előző tulaj tudomásával, aki még mondta is, hogy nem rossz ember a Matyi, nem kell kerítés, kapu se, őrzi a telket ingyen a lakhatásért rendbe fogja tenni, hiszen sógoromék úgysem költöznek, befektetésnek vették.

Na, örült is a szerencsétlen. Egy év letelt, s a "nem kell kerítés" abban merült ki, hogy Matyi eladta a vasasoknak, a "kerttisztogatás" meg abban, hogy kivágta az összes gyümölcsfát, szőlőt és eltüzelte. Most, amikor építkeznének, nem akar kiköltözni, de megígérte, hogy az alapásásban, építkezésben segít és őrzi a szerszámokat, persze ezt is a lakhatásért. Tiszta ajándék, nem ?

Született egy gyerekük és a törvények értelmében ki sem lehet lakoltatni, amíg nem szerez egy befogadó nyilatkozatot, hogy nem az utcára kerülnek (azaz például kifizeti 6 hónapra az albit, mert ki hagyná, hogy pénz nélkül nála lakjanak)

Szóval ennyit az akciós ingatlanokról.
süti beállítások módosítása