Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Tyúkjólét miatt drágul a tojás

2012. április 05. - ccactus

Kevesen tudják, hogy az egy főre jutó tojástermelés volt az a gazdasági mutató, amiben legelőször leelőztük az USA-t, még az ’50-es években. Akkoriban nagy szó volt ez, Rákosi Mátyás diadalittasan jelentette be a fegyvertényt. Nemhiába kötődik a magyarság ezer szállal a tyúkhoz meg a tojáshoz. Húsvét felé közeledve az én témám is ez: Értekezés a tojásról.

Gondolom mindenki leállt már néhányszor vitatkozni arról partnerével, hogy mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás? Olyat is sokszor hallani, hogy nem szabad megenni az aranytojást tojó tyúkot. Jó trükk, hogy ha egy tojást megfogsz alulról a hüvelyk, felülről a mutatóujjaddal, bármilyen erősen nyomod, nem tudod összeroppantani. Ugyanez a helyzet akkor, ha a markodba veszed: bármilyen erősen szorítod, nem tudod összeroppantani. Nos, én csak a mosogató felett mertem ezeket kipróbálni, mert nem hittem benne, pedig valóban! :)

Ámde a mai témánk sajnos nem ilyen szívderítő. Arról van szó, hogy az EU direktíváknak megfelelően a tojótyúkok tárolására szánt ketreceket úgy kell kiépíteni, hogy egy tyúkra minimum 750 négyzetcentiméternyi terület (kb. 25x30 cm) jusson, ráadásul egy tojófészket is ki kell alakítani ketrecen belül. Ez utóbbi intim zónát egy műanyag függönnyel kell elkeríteni a ketrec többi részétől.

Szóval hogy a tyúk ilyen rohadt nagy jólétben élhesse le gondtalan életét, ezért nekünk fogyasztóknak akár 50-60 forintot is ki kell majd pengetnünk egy darab tojásért. Mindezért tessék csak az EU-t hibáztatni! Nem elég, hogy "csuklóztatják" hazánk hős kormányát az IMF tárgyalásokkal, és különféle megszorításokat várnak el, itt van még ez is. (Zárójelben azért hozzátenném, mielőtt megint orbánmosdatással vádolnának a népek a hozzászólásokban, hogy a tojásdrágulás bizony Orbánnak is köszönhető, hiszen 25%-ról 27%-ra emelte az áfát, ami legalább 1 forinttal hozzájárul január óta az áremelkedéshez.)

Szóval 60 forintért már egy kindertojás utánzatot is lehet kapni, a francnak sem kell az eredeti ketreces. Ja és nézzétek még meg az ezen a linken található videót a nagy tyúkjólétről.

Én végignéztem a videót, és hát nem tudom! Nem érné-e meg még 40 forintot rászánni és 100 forintos tojást venni, ha cserébe mondjuk heti egyszer 5 percre kiengednék szegény tyúkanyót a napfényre élvezni egy kicsit az áprilisi napsütést? Ki tudja, tán még a tojása is finomabb lenne tőle... Ha meg még finomabbat akarunk, akkor egy kakast is a közelükbe kellene engedni. ;) Persze ez tovább emelné az árat.

Vagy inkább adjam oda azt a 40 forintot valamelyik minimálbéresnek, vagy közmunkásnak, hiszen az ő életük sem élet annyi kis jövedelemből, amit kapnak? Nehogy már egy tyúkot többre tartsunk? Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy Rákosi idején hogy éltek a tyúkok, és hogy a kisemberek? Esetleg arra, hogy tartjuk-e még fölényünket az egy főre jutó tojástermelésben, vagy már ebben is kínai importra szorulunk, mert itthon nem éri meg tyúkot tartani?

u.i.: Hát ennyi volt az értekezésem. Ha valaki tud még valami érdekeset, vagy vicceset a tojásról, ne hezitáljon azt közzétenni a hozzászólások között!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr854329406

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kövér László szerint a szocialistáknak nincs helyük a parlamentben 2012.04.06. 09:05:34

Ezt mondta Schmitt lemondása után: “… az önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek ebben az országgyűlésben.” Mit lehet erre válaszolni? Talán azt, hogy az MSZMP Központi ...

Trackback: Orbán feje csúnyán eltorzult az elmúlt 20 év alatt 2012.04.06. 09:00:28

Hogyan lett a huszonéves, a diktatúra ellen lázadó srácból hatalommániás, acsarkodó diktátor? Az ilyen volt – ilyen lett fotó nem tudja a választ, csak a kiinduló állapotot és a végeredményt mutatja. (Kép: esbalogh.typepad.com)...

Trackback: Kalapjával tarháló koldusként ábrázolja Orbánt egy cartoonstock oldal 2012.04.06. 08:59:03

Most akkor ki miatt is van rossz híre Magyarországnak? Ki miatt kell szégyenkezni külföldön, ha magyarok vagyunk? A képet Marian Kamensky rajzolta, a drága miniszterelnökünkről készült karikatúra akár 1850×1550 pixeles méretben is letölthető, a mé...

Trackback: Tartsák tiszteletben 160e ember véleményét! - Vágó Gábor 2012.04.06. 08:39:01

Matolcsy György vagy nincsen tisztában a fogalmakkal, vagy valaki más írja a gondolatait, de beszéljünk inkább arról, hogy egy hónap alatt összegyűlt 160e aláírás, ezért a parlamentnek kötelessége foglalkozni a kérdésekkel. Ez a népszavazás 4-5 milliár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Wolf 2012.04.06. 00:49:58

Amúgy azt általában elfelejtik hogy mindez egy 1999-es irányelv, másrészt pedig az EU kifizette az átállási költségeket...

"A korszerűsítéshez a múlt évben mintegy 3 milliárd forintot kaptak a tojástermelők - jegyezte meg."

www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Hirszolgalat-45-millio-darabbal-kevesebb-tojas-lehet-Betiltja-az-EU-a-hagyomanyos-ketreces-tojotyuktartast/20120126-18500/

A tojás drágulásának okát két dolgoban kell keresni szeirntem:

1) a termelők "rákaptak" arra, hogy a médiában megjelent hogy hűűű de drága lesz a tojás, így azzal hogy rengeteg ilyen cikk jelent meg önbeteljesítő jóslattá vált.

(hozzá teszem hogy azért a piac némileg korrigál is, bár más okokból és csak a fogyasztói nem a termelői ár:

"Megállt, sőt néhány helyen már csökkent is a tapasztalatok szerint az étkezési tojás kiskereskedelmi ára húsvét előtt. A tojás ára, főként a városi boltokban és piacokon több helyen is elérte a darabonkénti 60 forintot, míg most átlagosan 50-55 forint között mozog az ár."

www.agromonitor.hu/index.php/mezo/35-mezo/7087-hat-az-import-nehol-mar-csoekken-az-etkezesi-tojas-ara )

2) Viszont valós költség növekedések is megjelentek, pl szállítási költségek növekedése a benzin árakkal, akkor nőttek a táp/takarmány árak (ugye azok előállítási költsége is növekszik).

"A rossz terméskilátások miatt a nemzetközi gabonatőzsdéken emelkednek az árak, a magyar tőzsde azonban csak mérsékelten reagál a kilátásokra..."

www.agrotrend.hu/hirek/termenypiac/emelkednek-a-gabonaarak-a-tozsdeken-

kerdesek05 2012.04.06. 01:03:45

tojásketrec törvény mikori is?
30 éve tolták át az EUban?
Vajon melyik állatvédő német-francia volt az amelyik rájött arra, a drága tojás csak a szegényeknek nem lesz jó..

komplikato 2012.04.06. 01:31:11

@G. Wolf: Nohát, ez tényleg hasznos infó volt. Ismét tanultunk valamit.

GoVegan (törölt) 2012.04.06. 01:38:34

""tojásdrágulás bizony Orbánnak is köszönhető…", hiszen o irta ala az Agenda 2000-ret. ;)

Tesztelo.hu · http://www.tesztelo.hu 2012.04.06. 01:52:34

25x30 cm? Az kb. egy A4-es lap. Eddig mekkora helyük volt a szerencsétleneknek?

kpityu2 2012.04.06. 05:27:47

A tojás növeli a koleszterinszintet, ami miatt növekednek a TB kiadásai.
Nyilvánvaló, hogy a tojást jövedéki adóval kell sújtani, és betiltani a zárt helyen való fogyasztását!

midnight coder 2012.04.06. 06:00:16

@G. Wolf: Kérdés, hogy ebből az EU kifizette az átállás költségeit mennyire részesültek a hazai, és mennyire a régi EU-s termelők. Mert ugye az állatfarmon mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek - és ez persze fokozottan igaz a mezőgazdaságra, ahol - legalábbis eleinte - lett volna esélye ennek a régiónak labdába rúgni.

Amúgy pedig ez tényleg a csóró termelők szívatására van, ez egy jó kis megoldás az EU fejlett régióinak mezőgazdaságának támogatására. Az ottani polgároknak ez amúgy sem probléma - ott ahol a takarítónő többet keres mint itt egy mérnök vagy egy orvos, nem gond megvenni a 60 forintos tojást. Az meg hogy a provinciákon ettől még szarabb lesz az élet, fájjon azoknak akik ott laknak.

rámenős 2012.04.06. 06:03:20

@kpityu2: Valamint a chips-adót is kivetni rá, valamint a veszélyes anyagként való kezelési költséget is rárakni.
Érdekességképpen, volt 10 tyúkom. Hetente tojtak 65-70 tojást. Mivel vettem a takarmányt, havi 3-400 Ft-ért foglalkoztam velük. Ól, nevelés, ktg nem számolva. Most a mizéria előtt vitte el a róka mindet. / Elfelejtettem bezárni az ajtót. / Ez is EU-s róka volt.
Muszáj lesz nevelnem megint, mert az unokáim hiányolják a tojásszedést.

bandigyerek 2012.04.06. 06:04:11

hihetetlen mennyire vakok vagytok... a zorbán keze van a dologban, hogy ne tuggyák őtet a népek tojással megdobálni május elsején azért van ez... azért horngyula alatt ilyen nem volt, tojást evett minden szegény gyerek. Na még csak az kéne kínai tojás... mongyuk trianon előtt az is a mienk vót...

bandigyerek 2012.04.06. 06:08:02

@rámenős: nekem nyulaim voltak, kezdtem két anyával, meg egy bakkal, és kéthavonta megduplázódott az állomány, szépen gyarapodtam, de egyszer csak egy betegségben egy nap alatt kiveszett az állomány. Én ott álltam a sok döglött nyúl fölött és aszontam: Kacsát kellett volna venni, basszameg!!! ( na kb így működik a tőzsde is)

derabitz 2012.04.06. 06:21:36

Nagyon nem értem, hogy aki írásra vetemedik ebben a témában, miért nem néz körül előbb. Nem a piacon, hanem mondjuk a termelőknél vagy a napi-heti-havi szakirodalomban.

Pld: Az új ketrecekkel olcsóbb a termelés
Kistermelők Lapja (2012/3. szám)
kistermeloklapja.hu/hu/irasok/az-uj-ketrecekkel-olcsobb-termeles

Miért lett drágább a mélyalmos tojás, mikor ott semmi sem változott?
Mitől drágább a szabadtartású vagy a biotojás?
A jelenlegi tojásárakat nem a kereskedők hanem, a termelők gerjesztik.

nemecsek ernő áruló 2012.04.06. 06:32:45

""csuklóztatják" hazánk hős kormányát az IMF tárgyalásokkal, és különféle megszorításokat várnak el"
Kiszámítható lehetőleg nullszaldóhoz közelíthető költségvetést várnak el, ami valahogy Gyurcsányék idején nem jelentett problémát. Lám most nincs magánnyugdíj, voltak megszorítások, mégis kilőtt a hiány. Olyan nagy baj lenne, ha az IMF diktálna? Ezeknél a dilettáns barmoknál csak jobb lehetne.

Tyúk, meg tojás kérdésben viszont jobbára egyetértünk, de ne feledjük, hogy ebben szerepet játszik a Thaiföldi madárinfluenza terjedés is, hol egymás hegyén-hátán vannak a ketrecek, így egy madár megbetegedése a teljes állomány szükséges teljes leölését teszi szükségessé.

Ennél azért jobb opció a csirkekényelem, még ha az EU túlzásba is esett, és balfasz kompromisszum-képtelen kormányunk nem tud Gyurcsányékkal ellentétben semmilyen érdeket érvényesíteni.

lavór 2012.04.06. 06:32:47

Alapvetően nem értem a vitás felek indulatait. Az UNIO törődik a tyúkok stresszmentes életével; rendben is van ez a kérdés. 60 ft egy tojás? (Nálunk a zöldséges épp 44/db áron ákciózza.) Nem lesz annyi, ha senki nem veszi. A következő lépése az UNIO-nak gondolom az lesz, hogy a magyar átlagfizetéseket is az UNIO-s bérekhez igazítják így, hogy a ketrecügy, mint prioritást élvező feladat, a végére ért...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.04.06. 06:46:10

Ritka nívótlan egy írás...
Érdekes, hogy a (valódi) tanyasi, szabadon, jó körülmények között tartott, döbbenetesen jó minőségű tojás a mai napig olcsóbb, mint a gyakran borsószem méretű, állatkínzás árán termelt bóti... A szemet húnyóknak meg kívánom, hogy abúzálja őket seggbe egy erre szakosodott különítmény.

orangutan 2012.04.06. 07:09:24

10 db tojás ára Németországban

padlós tartás: 1.09€ (322 Ft)
szabadföldi: 1.59€ (470 Ft)
bio tojás: 2.59€ (765 Ft)

ketreces tartásból származót nem láttam. Padlós tartásnál kb 30%-kal több helye van egy tojónak, mint ketrecesnél.

z003 2012.04.06. 07:15:21

A ketreces embertartás bezzeg mehet. Aki járt már kóreai, japán cégek irodáiban az tudja.

mufflinca 2012.04.06. 07:20:27

Azért drága a tojás, mert mindenki milliomos akar lenni belőle azonnal. A Taxi-s is 300 Ft-ot akar km-enként, mondván drága a benzin. Közben az üzemanyag költsége kb. 30 HUF. A tojás is kipottyan 5 Ft-ért, csak a 10-20%-os tisztességes haszon már a régi szatócsboltok idejéből kihalt. Ma már ezer százalékot akar mindenki szakítani egy nap alatt! Persze van adó, meg amortizáció, járulékos költség, TB stb. De nem ekkora!

belekotty 2012.04.06. 07:25:03

@mufflinca: Meg szállítás, kis- és nagykereskedelmi árrés, stb.

akakukk 2012.04.06. 07:26:03

A Tisztel MSZPs kormanyoknak kellett volna a kohezios alapokbol megfelelo tyukktetrecet venni a termeloknek, es nem M6-ost epiteni alagutakkal. Ja, azon nem lehet annyit lopni...

belekotty 2012.04.06. 07:27:29

@rámenős: "Most a mizéria előtt vitte el a róka mindet. / Elfelejtettem bezárni az ajtót. / Ez is EU-s róka volt." :-))

belekotty 2012.04.06. 07:28:11

@akakukk: Csak szólok, a völgyhidat az autópályába még a Fidesz alatt tervezték.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.04.06. 07:36:28

szabadságot a tyúkoknak

most komolyan néhányan ennyi szabad helyet sajnáltok szerencsétlen tyúkoktól???

Megoldás lenne, hoyg ne vegyetek ketrecestojást, talán észbe kapnának lassan ezek az állatnyomorítók, és át állnának szabad tartásra.

Ja, és szerintem azért ment fel a tojás ára, mert már csökkent a forgalmuk. Nosza, emeljük fel gyorsan az árát. Magyar gondolkodás.

Creatura 2012.04.06. 07:40:09

Most miről is beszél Bogáncs tulajdonképpen? :D

A tojás az IMF miatt drága, mert kettős mércét alkalmaz szegény Hazánkkal szemben, és persze ők írták schmittpali doktoriját is.De már közel a megoldás, a Fidesz gondosan úgy osztotta a földet saját embereinek,hogy kötelezték őket egy egy tyúkól kialakítására.

Persze ennek semmi értelme, de jól kapcsolódik a fenti íráshoz, éppen akkora baromságot írtam én is.

sieddie 2012.04.06. 07:40:59

@mufflinca: Ha szerinted ekkora haszon van rajta miért nem csinálod?Hülyére keresnéd magad "Ma már ezer százalékot akar mindenki szakítani egy nap alatt"

Amúgy hivatalos tatisztika szerint drámaian csökkent tyükállomány:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_oma007.html

Ha halára kereste magát mindenki?Miért?

A baromfi tartás költségének több mint a felét az energia viszi el,szerintem nem kell ecsetelnem mennyit emelkedett.Tojó tyúkoknál világítási program van azzal szabályozzák a tojás termeléstMásik nagy része a takarmány ami szintén nem olcsö nézd meg kukorica,napraforgó,búza árait nem éppen történelmi minimumon vannak.

rohadjmegARCgeci 2012.04.06. 07:44:18

Nem csak az EU-t,hanem a fanatikus buzi állatvédőket!

Roy 2012.04.06. 07:46:08

@Tesztelo.hu: Amennyiben egy A4-es lap közepére állítasz egy tyukot, és egy ketrecben minden tyúk ugyan igy áll egy A4-es lapon, akkor összeér a tollazatuk. Ideáig akkor egymáson álltak?
Másik az, hogy törtél fel már tojást, ha igen láthattad, hogy szinte midben ott van már a kiscsirke képződménye. találtam olyat is amiben a sárgáján ott kapaszkodott a kiscsirke.
Nos ilyen tojásokat adnak el 50-60 Ft között. még a kotlós alol is kilopják a tojásokat a termelők.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.04.06. 07:50:46

Otthon kell tartani 10-15 kapirgálót a kertben. Szabadban van és tudod, honnan van a tojás.@Dr.
Furia: Az sem állapot, amikor németéknél élve vágják le a marhát a "hatékonyság érdekében". Ez abszurdum!

nu pagagyí 2012.04.06. 07:50:49

Nem tudom írták-e, de az EU öntökönlövésével ér fel, hogy az USÁ-ból és Törökországból beengedi olcsón a tojást, hogy letörje az árakat. Gondolom ott azért olcsóbb, mert nincs körömkoptató a ketrecben.

rohadjmegARCgeci 2012.04.06. 07:55:10

@Member: Emez meg a másik véglet,hogy emberek éhezzenek ilyenek miatt esetleg!

Tyúkot meg nem tartanak sehol sem már,mert ellopják a bodzaszedők!

Németh András 2012.04.06. 08:02:39

@ccactus: ez a tojásmizéria kizárólag azt mutatja meg hogy a lusta ügyeskedő népségek a végén csak megszívják...

ugyanis amikor nálunk 5-6 százas tíz tojás, akkor a cseheknél 8 százas, a németeknél meg egy ojró körül van.

Ugyanis a németek már rég átáltak, a rendelet ami alapján megy az EU-ra mutogatás sok éve ismert és az utóbbi néhány évben már az engedmény idejét töltöttük.

Aki a végére hagyta az egész átalakítást az csak ügyeskedett hogy még pár évig olcsóbban nyomja a tojást mint aki már megtette, és most meg sír a szája amikor az elmúlt években a tiszteségtelenség határmezsgyéjén lévő plusz jövedelme volt.

Szóval ennyi. Ne sírjon senki mert amíg az olcsó német munkaerő meg tudja termelni a jóléti tojást darabonként 30 forint körül addig erre bárki más is képes és pont. A többi nettó átbaszás.ű

Egyébként ha meg akarsz 40 forinttal többet fizetni a jobb tajásért akkor vegyél a teszkóban biotojást (az kapirgálós tyúkból van) ha meg úgy akarsz kapirgálós tyúkból tojást hogy még kevesebbet is fizetsz mint a bolti tojásárt akkor menj piacra, keresd meg a szomszéd nénit, vagy tarts csirkét (na jó ez a kettő inkább csak vidéken működik)

bagir 2012.04.06. 08:04:03

@orangutan: Hát igen, de ott a termelő nem 150 forintnak megfelelő eurót kap. A multikat az állam kissé jobban kézbentartja, mint nálunk
Amúgy ott is magasról lesz...ják a hülye előírásokat. Volt szerencsém látni török és egyéb messzi "tojástermelő technológiákat", az már csak hab volt a tortán, amikor a vágottszemű térdig gázolt a tyúkszarban a FAKETRECBE zsúfolt tikok között.

Németh András 2012.04.06. 08:08:29

@midnight coder: szerinted ha 3 milliárd forintról van szó akkor azt a dánok kapják meg a spanyolok?
szóval ezt a lóvét kis hazánkban osztották szét...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.04.06. 08:10:11

@Dr. Furia: Nálunk azért még van tyúk, főként az idősebbeknél, a betonon természetes, hogy nem él meg. :P

Figyelj, ha neked jó, hogy lassan már mindenhol tojásporból készül a rántotta és hogy a nagyüzemi gyártás tovább belezi a kisvállalkozókat és végül közvetve teletömik a gyógyszergyártók zsebeit is, lelked rajta. :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.04.06. 08:14:28

Én kérem, megtettem a magamét. Anyósomék négy tyúkjának először sportversenyt tartottunk (hároméves unokaöcsém végigkergette őket az udvaron), majd felolvastam nekik Petőfitől az anyám tyúkját. Azóta érezhetően boldogabbak. Szervezek még egy Tankcsapda koncertet, igaz, csak felvételről, de erre is mehet a tyúkpogó.

rohadjmegARCgeci 2012.04.06. 08:15:29

@Member: Írtam én ilyet valahol hogy imádom a kínai hamis tojást?
Úgy általában vidéken 80%-ban már nem tartanak semmi állatot a portákon,sem növényeket,mert a bodzaszedők minden létezőt ellopnak!

Németh András 2012.04.06. 08:16:42

@atrazin: én azért szívesen becsomagolnálak téged egy 30X25cm-es irodába. És mivel jófej gyerek vagyok a belmagasság lehetne 2,5 méter hogy fel tudj állni, a régi ketrecben a tyúk ugyanis nem tudott. Ja és a melós műszak után hazamegy, a tyúk ott marad egész életében, és a melós felmondhat a koreai cégnél ha nem tetszik neki a tyúk nem. Neki max felmondanak, de az azt jelenti hogy megy csirkehúsnak a tecsópultjára.

Néhány szerencsés kiöregedett "letojt" tyúk jár úgy hogy megveszik a hátsó kertbe aprópénzért és pár hét után a "luxusnyugdíjkörülmáények" közt újra elkezdenek tojni :D

hááááát 2012.04.06. 08:17:35

Hehe. 30 forintért veszem a tojást kéz alatt egy idős bácsitól. Igen feketén, biotojást, kihagyva az államot és a kereskedőket. Nincs meozva, néha van rajta egy kis tyúkszar, ellenben finom és friss! Ezt érik el ezekkel az emelésekkel. Virágzik a feketegazdaság!!!!
Eszemben sincs 60 ft-ért megvenni, mert hülye azért nem vagyok!!!

Németh András 2012.04.06. 08:22:10

@mufflinca: pont ezen az árrésen röhögtem én is múltkor egy jót. nem tom ismereitek-e az 1 literes natura üveges ivólevet (magyar termék, 100%gyümi, nincs semmi szar benne stb-stb csak előnyök) na az van hogy kapni alig lehet viszont egy időben ráállt a tecsó és volt pont ugyanúgy 299 forintér mint a kepitrutyi, szóval vettük. De egyszercsak már nem volt és szomorúak lettünk. Viszont a párom néhány hete felfedezte egy kisboltban hogy árulják 199Ft-ért gyorsan meg is vettük a 3 üveget, majd a tulajtól rendeltünk még. Tudott szerezni 40 üveggel, aminek első körben megvettük a felét, és ezért kaptunk kedvezményt: darabonként 189-et fizettünk érte.

Szóval a boltosnak megérte beszerezni és eladni 189-ért, de a teszkóban ugyanez 300. No ez az igazi hazai árrés...

Németh András 2012.04.06. 08:26:46

@akakukk: kaptak a tojástermelők támogatást abban biztos lehetsz, csak ők meg új pickupot vettek rajta ketrec helyett, nem kell félteni a magyar embert, a nagyfejes az alagúton lop a kicsi a ketrecpénzen, a legkisebb meg megveszi feketén a toját és azon csal...
és színtől függetlenül. Nekem volt egy nagygazdafeleség kolléganőm és állandóan azért sírt hogy a fidesz alatt már pofátlanul sok volt nekik a támogatás ezért a szocikat szereti (azoktól is megkapták a pénzt hogy a dzsondír szépen karban legyen tartva meg a bömös ott figyeljen a segge alatt) szóval kormányfüggetlenül ömlik a pénz kifelé...

Németh András 2012.04.06. 08:28:23

@belekotty: az nem is az M6-oson van ;)
a színszelektív gondolkozásnál ilyen apró elvi bibi könnyen becsúszik :D

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.04.06. 08:30:00

@hááááát: nevetni fogsz, de szerintem ez a megoldás, az önellátás és a közvetlen kereskedelem fejlesztése. Persze nem feketén, de a 30 ft-os tojás még 27%-os ÁFÁ-val is csak 41 Ft, ha kisétál vele a 200 m-re levő piacra. (ráadásul őstermelők kedvezően adóznak, ha jól tudom).

z003 2012.04.06. 08:32:34

@Németh András: Ezek szerint a cudar munkakörülmények teljesen rendben vannak. Megoldás: akinek nem tetszik mondjon fel.
Sarkíthatnám erre az analógiára a tojást is. Akinek nem tetszik, hogy így készül a tojás az ne egye. Eddig is volt választás, ott volt a mélyalmos kicsit drágábban.

rohadjmegARCgeci 2012.04.06. 08:35:54

@Lastres: Csak azt nem tudod,hogy a "kedvező" adózás mellett,mennyi rejtett adót kellene még fizetnie.Mert nem vagy vállalkozó,egyébként nem mondanál ilyet!

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.04.06. 08:38:12

A tyúkok nem tojnak, ha nincs nyugalmuk. Ez egyébként minden szülő élőlényre igaz. Ha a tyúkot megzavarják, ráncos tojást tojik, a jobb körülmények a minőséget is emelik, egy nagyobb tojás meg felérhet két pirinyóval, nem?
Én mondjuk nem hiszem, hogy nincs kapcsolat az állattartási kultúra és az emberi viszonyok között.

A feltörekvő országok és az EU kapcsán is szokták emlegetni, hogy a technológiai váltás az új seprőnek jó, mert a régieknél az előző technika még nem futotta ki az élettartamát, még fizetni kell a régi gépekre a hitelt stb. Nem járhat mindenki jól.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.04.06. 08:40:52

@Dr. Furia: Ez már megint sarkítás. A teljesen leromlott közbiztonság inkább a tanyavilágra jellemző, de a "bodzaszedők", ezt szerintem te sem tagadhatod, készpénzre, ékszerekre és elektronikai cikkekre mennek, nem baromfira. Egy okostelefonból megkapják 10 tyúk árát és kevésbé feltűnő, ahogyan viszed.

Perillustris 2012.04.06. 08:42:44

@derabitz: "Miért lett drágább a mélyalmos tojás, mikor ott semmi sem változott?"

Pont ezt vetettem fel jómagam is pár hete: sok-sok éve kizárólag mélyalmos tojást veszek a megszokott árustól a piacon, a ketrecesnél mindig drágább volt. E fajtánál ugyebár a technológia változatlan, mégis felhúzták az árát a termelők a 3-as kódú fölé.

Értem én persze, hogy ellenkező esetben mindenki azt venné, hiszen a vásárlók többségénél csak az ár dönt. (Nekem meg nem maradna mélyalmos...)

rohadjmegARCgeci 2012.04.06. 08:44:27

@Member: Szerintem meg te nem vagy képben vagy kevés emberrel beszélgetsz.Tájékozódj kicsit bővebben a vidék helyzetéről.

Koky_ 2012.04.06. 08:45:10

@Kompli: Tökéletesen egyetértek!

A posztolóhoz: A benzin is az EU miatt drágul? Emlékezzünk csak vissza, mit pofázott Orbán anno a 340 Ft-os benzinárnál: A miniszterelnök (Gyurcsány) felelős a magas árért... Akkor most? Eltakarodhatnának már a francba a híveikkel együtt.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2012.04.06. 08:48:27

Igazolási kérelmet terjeszthetnek elő azok a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok, akik a március 31-ei határidőig nem jelentkeztek felülvizsgálatra. Az állam nagyjából 10 milliárd forintot spórol, ha a mintegy 16 ezer mulasztó továbbra sem jelentkezik a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon. Kérdés azonban, hogy a visszaminősített rokkantak a későbbiekben mennyire szorulnak rá az állami segélyekre, hol találnak munkát a munkanélküli világban? Hány család, élet, megélhetés megy tönkre, a jogtalan, erőszakos visszaminősítésekkel?
Néhány szemétség:
- Sima levélként küldték ki a felszólítást a felülvizsgálatra jelentkezésre!!!!
- Válaszboríték, bélyeg nélkül a rokkantat terheli a postaköltség!!
- Mikor, hogyan kapnak visszaigazolást, hogy beérkezett a kényszerkérelmük?
Mi van ha ez a rendszer - mert képes rá a sikere érdekében- letagadja a beérkezést?

Az EU azért reméljük ezt is megvétózza visszadobja!

rohadjmegARCgeci 2012.04.06. 08:55:34

@Bulvárkacsa Szíjjártó buktál te is, takarodj most!: Azért a 10 milliárdét már a saját anyjukat is megba...k,és én kinézem belőlük hogy letagadják a kérelmek beérkezését,főleg ha nem ajánlottan ment vissza.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.04.06. 08:56:56

@Dr. Furia: nem vagyok vállalkozó, de speciel olyan embereket elég sokat ismerek, akik a kis terménnyel szombaton kiállnak a piacra. Van jópár előírás, de azért nem tragikus. (nem kell kettős könyvelés, számlák, stb. 800.000 Ft éves bevételig).

Koky_ 2012.04.06. 08:58:36

@atrazin: Amíg az ember szabadon azt csinál amit akar, addig mehet, igen! Menjen máshova dolgozni, ha nem bírja az irodát. A tyúk nem dönthet arról, ott akar-e lenni bezárva, hogy utána még jól levágják. Hülye...

Mizar 2012.04.06. 09:15:47

Tudok olyan tojásfarmról ahol nem cserélték még ki a ketreceket de a tojást már az emelt áron adják.

portis · http://www.online-szallas.com 2012.04.06. 09:30:03

Már várom hogy a sárgarépák ügyéért is kiálljon valaki...
Láttatok már sárgarépaföldet? Sárgarépa-sárgarépa hátán! Vannak gazdák, akik ha nincs eső hagyják hogy a sárgarépák kint szomjazzanak a földeken. És a legborzalmasabbról még nem is beszéltem ... a bébirépa előállítás!!!! A kis védtelen répákat kegyetlenül kitépik az anyaföldből, büdös teherautókra pakolják, hatalmas rideg csarnokokban levágják róluk az életetadó zöldet, lekaparják a bőrüket.... , egy könnycseppet elmorzsol..., hát így készül a bébirépa konzerv.

z003 2012.04.06. 09:31:50

@Koky_: Szerintem tudnál emberhez méltó módon is vitázni. Egyszer próbáld meg, nem olyan nehéz.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.04.06. 09:39:20

@Dr. Furia: Mondod ezt egy 25 éve falun élőnek, gratulálok (jó, nem egy szabolcs, vagy borsod, de a hátrányos helyzet minősítés megvan) . :)
Sokat beszélgetek, de mindkét oldalról látom a túlzást, a romák sírnak, hogy nincs pénz, de most is ott álltak lesben a Posta előtt, míg a helyi jobbikosok már este hat után nem mernek utcára járni, míg én sokszor 11 körül érek haza. A tyúklopás ritka, túl sok baj van vele, nevelni kell vagy egyből levágni.

rohadjmegARCgeci 2012.04.06. 09:42:24

@Member: Én mint pösti,úgy vagyok értesülve nagy rendszerességgel a vidéki vevőimtől,hogy vidéken tarthatatlan őkori állapotok vannak.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.04.06. 09:53:19

@Dr. Furia: Engem nem lepne meg, ha városban nagyobb volna az egy főre jutó betörések száma is, csak ugye falun ennek híre megy, városban meg max a háztömb tudja meg.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.04.06. 09:59:46

A gond valahol ott van, hogy nálunk a piacon Gyuszi bácsi, az őstermelő, akinél tényleg a baromfiudvarban szaladgálnak a tikok napszemcsóban meg koktéllal a kezükben (szárnyukban?), ugyanúgy 50-ért adja a tojást, mint Nagyüzemi Margó néni. Megkérdeztem tőle, hogy ezt akkor mégis hogy, aztán mondta, hogy akár ugyanannyiért is adhatná mint eddig, csak nem akar másnap reggel levágott lófejjel az ágyában ébredni (:

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2012.04.06. 10:00:04

Ha ilyen nagy rendszerszintű gondok okozzák a tojás drágulást, és nem a termelők "mohósága", akkor miért mindja mindenki, hogy húsvét után 6-8 forinttal megy majd le a tojás ára, Akkor már nem kellenek a ketrecek? Akkor mr lesznek támogatásaok?
VAgy csak sima átbaszás és meg akarták egy parasztvakítással sokszorozni a bevételeiket akkor, amikor az évben a legnagyobb a kereslet a tojásra?

Bélabáttya (törölt) 2012.04.06. 10:00:21

@ccactus: Magyarán simán helyeseljen neked?

Persze igazad van...

...de van még annak az egyforintos áfanövekedésnek pár egyéb aspektusa is. Nőt másnak is az áfája. Ami ugyan persze visszatérül, meg minden, de pénzmozgással jár, az meg drága.
Azt a tyúkocskát meg etetni kell, a kajája meg drágult. Fűteni rá, világítani neki, ami energia és az drágult. Azt kis kaját utaztatni, a tojást szintén, amihez üzemanyag kell, ami szintén drágult.
Mivel nem egy kereskedőn, hanem többön keresztül jut el vevőhöz, és többen is utaztatják, nemcsak papíron nem csoda, hogy drágult.
A kajájuk jó része külföldi táp, az euróba kerül, tehát drágul.
A felvásárlók vagy fizetnek időben, vagy nem, ahogy kedvük, lehetőségük van rá, de ha fizetnek is, nem sietik el, jó az 90-12 napra, a tyúkocskák és gazdáik meg élnének valahogy addig is.
Azon a kis „egyforintos” áfaemelésen nem vesztünk persze „sokat”, de az államnak nem sürgős időben visszautalni, a cégek pénzének zöme ott ül állambácsinál, tehát hitel kell, de a hitelek drágábbak, nehézkesebb hozzájuk jutni, a tyúkocskákat viszont ez nem érdekli, simán megdöglenek, ha nincs pénz.

És még ott van a ketreces, állatpszichiáteres, nyilvántartásos macera is, meg még biztos akad pár egyéb is, amiről fogalmam sincs, ahogy neked sem...

m.o.p. 2012.04.06. 10:01:10

Biztos igazuk van a gazdáknak, de mielőtt könnybe lábad a szemem, azért végiggondolom, mi is történik. Megkapták az új szabályt, átalakították a ketreceket és most emiatt 60 Ft egy tojás. Oké, beruház én meg azonnal kifizetem a kárt, amit szenved. Ühüm... hogy mi? Tegyük fel, tápokkal kereskedek, veszek egy új szállítókocsit és azonnal felemelem a táp árát, mert ez nekem pénzbe került és majd ha kifizették akkor megint lecsökkentem. Senki nem érez ebben problémát?
Ja igen, a másik ha úgy tetszik trollkodás, Németországban 27 Ft a tojás. A lengyelek átjárnak érte, mert náluk is most kellett ketrecbővíteni.

Anti Anyag (törölt) 2012.04.06. 10:04:50

Hihetetlen, hogy még egy ilyen is orbánozós.

Nem Orbánnak köszönheted, hanem az EU-nak, aki nem engedi a súlyozott ÁFÁ-t.

Ráadásul a tojás árát legfőképpen a konkurencia szabja meg, tehát ha Orbán felére venné vissza a tojás ÁFÁ-ját, te akkor sem a felével fizetnél kevesebbet, max. 1-2%-al. (Ugyanez van fordítva is).

komplikato 2012.04.06. 10:05:36

@mufflinca:
OFF: "A Taxi-s is 300 Ft-ot akar km-enként, mondván drága a benzin. Közben az üzemanyag költsége kb. 30 HUF"

Taxi rossz példa, embereknek lövése sincs pl. mennyit kell fizetnie a taxitársaság felé egy taxisnak, hogy "náluk" dolgozhat. A multik polcdíja semmi ahhoz képest. A taxikat sújtó egyéb költségekről nem szólva.

Fatal Error! System Halted! 2012.04.06. 10:05:54

Mivel bunkó pesti pöcs vagyok, ezért nem tudom biztosa, de gondolom van különbség a falun a kertben, napfényben rohangáló, kapirgáló tyúk és az ipari termelés méretű, heringfeelingben tartott tyúk által tojt tojás minősége között.

És most egyszerre:

NEM LESZÜNK GYAR-MAT, NEM LESZÜNK GYAR-MAT!

Bélabáttya (törölt) 2012.04.06. 10:26:44

@dr. Fatal Error! System Halted!: Van, jelentős. Pl. úgy nagyjából darabszámban 1 az 1000-hez. Árban talán valamivel szerényebb a különbség.

Nem, gyarmat - már - nem leszünk: vagyunk. Emiatt háboroghatunk, ha úgy tetszik, el nem érünk vele semmit.
Viszont ki is használhatnánk, (amit persze nem teszünk), mivel a gyarmattartó legalább annyira, ha nem jobban függ a gyarmataitól, mint mi tőle...

Az meg, hogy miért kerül annyiba a tojás, nem teljesen mindegy? Valahol, valakik nagyon nagyot kaszálnak rajta. És azok gyaníthatóan nem a termelők, akiknek sanszos, hogy nem lett annyival magasabb a felvásárlási ár (20-22%), mint a kereskedelmi (30-40%), gyorsabban sem jut a pénzéhez (90-120 nap), viszont költsége van szépen, és az emelkedik is.

Mi meg háboroghatunk, meg vehetünk máshonnan tojást (pl. akár össze is állhatna a blog kommentcsapata egy vásárló csoportba, és simán behozhatná a németektől - apróért), vagy egyszerűen hagyjuk a fenébe, és nem eszünk tojást.

dr.kakaósbögre 2012.04.06. 11:18:49

valami gond lehet.megint egy Nívó poszt ahol nem nyalnak a kormánynak.hélo,betegek vagytok?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.04.06. 12:17:46

@dr.kakaósbögre: Pedig akartam írni,hogy orbánahibás hagy örüljenek4:))

Bélabáttya (törölt) 2012.04.06. 12:20:16

@dr.kakaósbögre: De, csak megpróbálják okosan, a tyúkocskák jólétére fogni, és kihagyni belőle a kormány aprócska hozzájárulását (adó, szabályzók, szervezetlenség, energiaár, hitelek, euro/forint, stb.)

A tyúkocskák és tartóik egész jól ellenének normális körülmények között, és ebben a ketrecek csak valahol a sokadik helyen szerepelnek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.04.06. 12:24:43

Egyébként az EU ban meg kitalálnak sok baromságot is.Nem tudom ez mennyire az.
De ugye itt is segíthetne állambácsa ha a támogatások lenyúlása helyett adnának erre pénzt a parasztnak.De ehhez kéne lenni észnek odafönn is.

belekotty 2012.04.06. 12:36:52

@Németh András: Ja értem, ha nem az M6-oson van akkor már nem is érdekes, igaz? :-))

dr.kakaósbögre 2012.04.06. 13:39:38

@Bélabáttya: nem,a múltkor is kifejezetten támadták.le is döbbentem.

akakukk 2012.04.06. 14:42:29

@Németh András: Hat ketrecre kellett volna adni, es ellenorizni! Persze hogy mindenki lop, ha nincs rendor.

DIldiko 2012.04.06. 15:23:34

No ezért veszek én inkább házi tojást, ott van napfény, kakas és még egy kis füvet is ehet a tyúkanyó. Sajnos tyúkot nem tarthatok, mert ilyen sátoros ünnepekkor mint a mostani is egyesek ellopják. Azt hiszik nekik nevelgettem, etettem.

DIldiko 2012.04.06. 15:27:00

@Kompli: Az emelések nagy részét a gázolaj emelkedése generálta - amit persze nem lehetett a vásárlókra hárítani. De ugyan ki az aki mindent benyel. Ha még megy a bolt emel, ha már csökken a forgalom majd akciózik. Ki van ez találva rendesen.

DIldiko 2012.04.06. 15:31:12

@azbesztos: Az infláció lehet, hogy volt 100szoros, de a keresetek jó esetben is csak 60-50szorosáéra emelkedtek. Ehhez hozzájön még jó pár százezer ember aki akar, de nem tud dolgozni, mert nincs hol. Nem minden munkanélküli ingyenélő, szemét, p..t vakargató - csak hát sajnos nincs munkahely!

DIldiko 2012.04.06. 15:34:09

@bandigyerek: Az édesanyám kacsáit meg lelövöldözte a szomszéd srác - itt tanult vadászni. Ő meg arra gondolt, jó nagy marha harapós kutyát kellett volna vennie, ha már haszon nincs rajta, legalább veszteség se lett volna.

DIldiko 2012.04.06. 15:35:47

@lavór: Nagyon várom azt a napot!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.06. 23:45:19

@Ugocsa:

"ezért számít szitokszónak az előző nikked egy kulturális felületen"

azért ez is valami, nem igaz?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.04.07. 09:10:15

Ekkora demagógiát! Sosem hittem volna, hogy még visszavágyom bogancs cikkeit...

Németh András 2012.04.09. 22:03:06

@atrazin: nem nincs rendben a cudar munkakörülmény, csak azt próbálom neked megvilágítani hogy a cudar munkakörülmény közel sem akkora szívás mint amit tyúkok megélnek.

Ja és igen marhaság az összehasonlítás, de nem én kezdtem hanem te.

És attól hogy én nem veszek 3-as tojást (mert nem veszek) még nem lesz jobb a ketreces tyúkoknak, ahogy a koreai cégnél dolgozóaknak sem attól hogy én nem dolgozok ott.

De a melós továbbra is a maga ura, a tyúk meg nem. Pusztán erre kívánok rávilágítani mindenkinek aki elkezdi itt a saját vélt vagy épp valós baját összehasonlítani egy ketreces tartású csirke problémáival :D

Németh András 2012.04.09. 22:07:46

@belekotty: De érdekes, csak azt próbáltam megvilágítani hogy a nagyvonalú témaugrások többnyire nem beszélgetést, hanem egymás melletti elbeszélést eredményeznek. És ez leginkább a színérzékeny kommentelőkre jellemző tevékenység.

Ui.: de a csirke leszarja hogy alagút vagy völgyhíd épült xy kúrmány alatt...

Németh András 2012.04.09. 22:14:55

@akakukk: Ha szerinted ellopják az ótópályapénzt akkor hogy gondolod hogy a ketrecpénzt ellenőrizzék a rendőrök.

Az még képmutató is lenne ha a nagyfejes lopja a milliárdot, majd ráállítja a rendőrt a kicsiben lopókra (habár szerintem pont ezt csinálják, a navik csak a kishalat csesztetik).

Az a fajta aki lopott az átkosban az lop most is függetlenül hogy épp narancsos vagy szegfűs vagy épp keresztes a pártlogója. Ilyen ez az elmúlt 8x8 év...

z003 2012.04.10. 09:32:18

@Németh András:
Kifordult a világ.
A fejlettebb államok rendezték az emberi életkörülményeket, majd következtek az állati jogok. Persze mi is sajnáljuk az állatokat, de itt még az emberi élet sem az a színvonalú, hogy ilyen szinten foglalkozhassunk vele. Az állati jogokat ránk nyomják, az emberi élet minőségét meghatározó dolgokat pedig röviden elintézzük azzal, hogy elvi lehetőség van a választásra, de gyakorlatilag csak korlátozottan. Erre jó példa a rossz, embertelen munkahely, mindig lesz olyan akinek az nem választás kérdése, hanem kényszer, mint a csirkének.

Németh András 2012.04.10. 22:00:21

@atrazin: nagyjából értem hogy miről akarsz írni, de akkor sem értek egyet veled. Ez a több joga van a csirkének mint az embernek egy erős csúsztatás, szóval nem igaz és kész. Nem tudom hogy miért kell ezen fennakadni. Lehet hogy vannak olyan munkahelyek ahol kevés a munkavállalók kezében a lehetőség arra hogy váltson, de akkor sem lehet összehasonlítani a "csirkejoggal" hisz a csirkének nincs semmi joga, mindössze emberek találnak ki szabályokat arra hogy egy kicsit jobban éljenek azok a jószágok és ennyi. Nem lehet ezt semmiféle emberi körülménnyel összehasonlítani (talán a szexrabszolgaként tartott nők helyzete lehet hasonló). De ezek a témák már olyan messze állnak egymástól hogy nem is értem hogy miért hozzák fel egyesek a csirkejóléti blogokban állandóan az emberi jogokat...

z003 2012.04.11. 09:58:14

@Németh András: Talán azért, jönnek elő, mert sokan érzik magukon az állati sorsot.

boglárkaxd 2012.04.18. 23:30:37

@Member: gáz hogy a romákkal hozod összefüggésbeatyúklopást.tőlem az elmúlt12évben hat alkalommal loptak úgynevezett magyarok.közülük egy sváb volt.16miilió forinttal károsítottak meg.8000tyúk árát.az eddigi életem munkáját.biztosíthatlak afelől,hogyhaszáz romagyalázó embert eggyé olvasztanának,sem léphetne a roma származású vőm lábanyoma árnyékába sem.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.04.19. 07:41:52

@boglárkaxd: Gáz, hogy nem tudsz olvasni, éppen azt írtam, hogy a tyúklopás nem tipikus már.

boglárkaxd 2012.04.19. 10:10:24

@Fatal Error! System Halted!: igazad van fényévnyi külömbség van.szerintem a ketrecből származó tojásból a szervezetünkbe kerül növényi, és állati eredetű hormonok és gyógsszermaradványok.köztudott dolog, hogy a gabonát mivelpermetezik, vegyszerezik.hogy a tojótáp miket tartalmaz , azzal már nem is riogatlak benneteket.maga a ketrecben tartás az ismert okok miatt az állatban sokkos állapot miatt hormonváltozás jön létre.egyes kutatások szerint ezek a hormonok hatással vannak az emberi hormonra.mápedig ha az emberben felborul a hormonháztartás számtalan betegség okozója lehet például apajzsmirigy betegségek, impotencia, depresszió,kóros kövérséghomoszexualitás stb.nem állítom, hogy mindezt kizárólag az említett tojás okozza de meggyőződésem ,hogy belemuzsikál.aztán elmegyünk a betegségünkkel az orvoshoz és tovább mérgezzük magunkat néhány gyógyszerrel, majd méregtelenítő kúra központba találjuk magunkat. pedig egyszerű a megoldás. öt rántotta helyett egyél hármat de jó minőségűt.nem vagyok szakember,tanyán élő 58éves háziasszony lévén tapasztalatból gondolom így.talán nem hiszitek de nem gyógyfüveken élek .nem nélkülözöm a kemény magyaros ételeket, sőt naponta fogyasztom.az orvosomnak nem nagyon tetszik hogy semilyen gyógyszrt nem tud felírni tényleg...hallottátok hgy hetente kéne körömpörköltöt enni a kollagén tartalma miatt...

boglárkaxd 2012.04.19. 11:30:03

@m.o.p.: énsem fogom megsiratni a gazdákat.ezidáig a silány minőségűtermékeikkel árasztották el aboltokat ,ebből kiráykodtak.már eleve nem engedném a ketrecben tartást.minden fogyasztónak egyszer látni kéne ezeket a tyúkólakat.önmagától megoldódna a probléma képzeljétek el,ha csa a szabadba tartást engedélyeznék az orszában,netán az állatok tápozását is betiltanák micsoda kereslet volna a magyar tojásra. talán még hungarikummá is válna.úgy hallottam, hogy lettországban egy euro a tojás ára.szerintem rövidesen lecseng ez a tojásmizéria.az árdrágulá miatt sokan ráálltak a tojástermelésre,tuti hogy jövőre olcsó lesz. a szigorítással egyetértek, csak az időzítéssel nem.alvó oroszlánnak ne húzkáljuk a bajuszát.

boglárkaxd 2012.04.19. 12:00:04

@atrazin: nagyon tetszik az utolsó mondatod bizony a kényszer nagy úr.bizony az ember ha kényszerből tesz dolgokat fusztrálttá ,konfligtuskeresővé, de még beteggé is vállhat.lassan, de biztosan,úgy szétesik az élete ,hogy észre sem veszi.előbb-utóbb úgy megszokja ezt az állapotot,és azthiszi, hogy ez a természetes amíg rossz fefé halad a világ ,sajnos mi is rossz felé haladunk. de ez nagyon messzire vezetne.

boglárkaxd 2012.04.19. 13:47:17

@akakukk: hogy mindenki lop, az talán nem állja meg a helyét. a baj az hogy manapság nem szégyen a bűnözés.a szégyennél nagyobb visszatartó erő nincs ha még volna súlya ennek a szónak.nameg az erkölcs szó is rendesen eveszítette a jelentőségét.húsz éve költöztem ki egy erdő közepére lakni.azt hittem anyugalom szigete lesz de ezt halgassátok...reggel öt óra...a madarak olyan csicsergésbe kezdenek hogyalvás nyista.fél hat felé elhalkulnak majd hat felé imét rázendítenek.miután a fél éjszakát átugatták a vérebek,...valószínű a vadakat.. hot kómásan kimegyek az állatokat etetni.kinyitom a hét biztonsági zárat, elindulok a zsebembeegy riasztó pánikgombbal,egy kis bicskával,és a mbillal.térerő persze itt-ott..az ajtót bezárom.a hét közül kettőt.döbbenten veszem észre a kecske kettőtellett egyik elpusztult .következnek atyúkok..ezek még minddíg megeszik a tojásukat. a mangalica-durok disznók etetése is izgalmas mert ha nem ügyelek az ajtóra és kiszabadulnak, csak sörétessel fogom meg őket.összesöpröma ttemérdek falevelet.lassan a füvet is vágni kell.nemkellett volna ennyit locsolnom.amúgy nem félek..nagy az udvar ,több helyen önvédelmi kütyüket helyeztem el..tíz-húsz méterenként vanegy ásó, kapa, fadorong,balta ,vasvilla baj esetére.a munka megvár, bemegyek a böhöm rácsokkal ellátott lakásba zár ki, zár be.teszem a benti teendőimet.kiviszem aruhákat teregetni, zár-ki, zár-be.kiviszem aszemetet zár-ki, zár-be.a férjem hív minden rendben van-e.ezt mindennap megteszi.a lakásban is minden helyiségben van védekező eszköz.a lakaton is lakat van.de higgyétek el, a nátó hadseregét hamarabb feltudnám tartóztatni ,mint a tolvajokat.

boglárkaxd 2012.04.19. 15:14:57

@Állampapírt veszel? Majd elveszik ahogy szokták!: nem lehet hogy a tizen hatezer rokkantnyugdíjas azért hallgat mert nem jogosult a rokkantság besorolásra .nekem erős a gyanúm.egy másik egy ismerősöm 48éves ifartus után 180 000forinttal nyugdíjba ment rokkant nyugdíjas. osztrák útépítésen dolgozik kb. egy másik ismerősömet magas vérnyomás miatt rokkant nyugdíjas van vagy hat éve.és még sorolhatnám. bizonyára mindenki ismer hasonló esetet.meg kellene végre érteni, hogy abban a bizonyos nagykalapban ha több marad többjut a tényleges rokkant nyugdíjasoknak.és az igazságérzet hol van az normális ,hogy az általunk befizetett járulékot nem a rászorulók kapják a valóbanrokkant nyugdíjasok csak jól jöhetnek ki ebből.persze akinek nem ingje ne vegye magára.

boglárkaxd 2012.04.19. 15:25:39

@Dr. Furia: majd ha letagadják a leveled akkor ítélkezz. ne előre vizionálj .a koorrektséghez hozzátartozik.de szerintem te nem a levélen aggódsz.

boglárkaxd 2012.04.19. 15:35:27

@akakukk: egyetértek.@belekotty: vegyél egy-két gyöngytyúkot. olyan rikácsolást rendet, hogyelmenekül a róka még az uniós is.

Németh András 2012.07.28. 07:00:15

index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/27/atalltak_a_gazdak_az_unios_tyuktartasra/

Itt van a vallomás a tojásmizéria ügyében, aki tud olvasni az láthatja hogy az egész húsvéti balhé csak mesterséges dolog volt, és nem az EU meg a mitomménki volt benne a hibás hanem a kedves magyar tojástermelők (akikből végeredményben senki nem húzta le a rolót).

Jól jellemzi ez az ügy is azt a mentalitást amiért ott tart ez ország ahol tart.
süti beállítások módosítása