Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Jó lesz ez a pénzforgalmi adó!

2012. április 12. - ccactus

Csak kicsit módosítani kell rajta. Egészen pontosan kétkulcsossá kell tenni! Kell egy értékhatár, amely alatt nulla, vagy nagyon alacsony legyen a kulcs, afelett meg mehet az 1%.

Ez az értékhatár lehetne mondjuk 200ezer forint. Ha valaki egy tranzakcióban ennél több pénzt utal, vagy vesz fel készpénzben, vagy fizet be csekken, az fizessen adót. Alatta meg ne kelljen fizetni. Afféle vagyonadó lenne ez, hiszen egyértelmű, hogy a szegény ember, aki havonta megkapja a 200ezer forint alatti fizetését, és azt apránként elkölti, megtakarítása meg nincs, vagy csak nagyon kevés, és azt sem forgatja túl gyakran, azt a Nívó blog javaslata szerint nem érinti az új adó. Ezzel a módosítással ki is húztuk a tervezett adó méregfogát, és még a látszata is elkerülhető annak, hogy az új adóteher nagy részét a kisembereknek kell majd megfizetni. A cél ugyanis pont az, hogy ne a kisemberek vállát nyomja újabb megszorítás. Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy jelenleg Magyarországon a minimálbéres és alacsony jövedelmű, megtakarításokkal nem rendelkező kisemberek generálják a banki tranzakciók és a pénzforgalom zömét azzal, hogy Mari néni befizeti a 3000 forintos villanyszámlát csekken.

Aki meg vagyonos, milliókat-milliárdokat mozgat, az meg fizessen be belőle 1%-ot. Ennyi. Sokkal jobb, mint az ingatlanadó, hiszen annak nehéz megállapítani az értékét és az is szubjektív, a pénzmozgás értéke viszont egyértelmű.

Csak egy példa: Ha valaki befizeti csekken a 3ezer forintos villanyszámláját, az ne fizessen 1%-os, 30 forint pénzforgalmi adót. De aki Mercédeszt vesz és kifizet érte 10milliót, az szépen perkáljon le 1%-ot vagyis százezer forintot adóban.

Ennyi.

Persze lehet kritizálni a javaslatot, lehet belelátni, hogy ez is csak a feketegazdaságot növeli, de talán konstruktívabb egy ilyen hozzáállás, mint a nagy ellenzéki blogok (Véleményvezér, Vastagbőr, Scheiring Gábor) reakciója a dologra, ami kimerül abban, hogy ez az egész úgy hülyeség ahogy van, Matolcsy meg maga a főhülye, és riogatnak azzal, hogy ezt az új adót „megint” csupán a kisemberekkel fogják megfizettetni. Az LMP-s blog már egyenesen sárgacsekk adónak nevezi a javaslatot, és Fizess paraszt! címmel jelentetett meg írást. Hát persze! Mert a magyarországi banki pénzforgalom zömét a kisemberek generálját… Nevetséges!. Persze megvan az alternatív javaslat is: inkább a „szent tehenekhez”, a kiadási oldalhoz kellene hozzányúlni, nem pedig újabb és újabb adókról spekulálni.

De kérdem én, kedves Véleményvezér és Vastagbőr blog! Kik ezek a „szent tehenek”, és hol kellene hozzájuk nyúlni? Várom a választ! Erről kellene beszélgetni, nem pedig azzal riogatni, hogy a minimálbérest sarcolják meg többezer forinttal! A Nívó blog mindenesetre megtette javaslatát. Fel is tesszük szavazásra:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr14397762

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Viktor, rúgjatok csak bele Magyarországba! 2012.04.13. 10:45:26

Mi a köztársasági elnök szerepe? Hogyan lehet porig alázni Magyarország lakosait? Maradt-e egy csöppnyi jóérzés is a FIDESZ vezetőibe?  Áder vagy Kövér lesz az köztársasági elnök? Sok kérdés, ráadásul szomorú kérdések. Azonban az utolsó talán nem ...

Trackback: Számoljunk tranzakcióadóul! 2012.04.13. 09:33:01

Még el sem fogadták Matolcsy új adóját, a kiskapu (elnézést, a jogszabály által biztosított lehetőség) keresése már megindult. És miért is fontos, hogy minél hamarabb reagáljon a magyar gazdaság? A cél az életben maradás. Rövidebben: "a lét a tét". A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garrett27 2012.04.12. 23:49:55

Nem értek egyet a véleménnyel. Ez egy újabb értelmetlen és végtelenül aljas sarcolása az embereknek. Mindez csak azért, hogy csökkentsék az államháztartási hiányt. Mindeközben pl. létrejönnek a járási hivatalok, újabb szervezet, újabb vezetők, újabb alkalmazottak, újabb kiadások. A rinocérosz bőr politikusaink arcához képest selyempapír!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.12. 23:52:19

@garrett27:

"Mindez csak azért, hogy csökkentsék az államháztartási hiányt."

Vicces vagy!

"Mindeközben pl. létrejönnek a járási hivatalok, újabb szervezet, újabb vezetők, újabb alkalmazottak, újabb kiadások."

Százmilliárdból??

is 2012.04.13. 00:40:35

Az a probléma, és látszik, hogy nem éred fel ésszel, hogy a 10 milliós merci ára befolyik a cégnek, az meg 8x1 milliót továbbküldene nyolc beszállítónak (motor, váltó, karosszéria stb.), na ott megint ki lehetne fizetni rá az 1%-ot, az a 8 beszállító is lehet, hogy még fejenként két beszállítónak kifizetne 4-400 ezret, ott megint kifizettetnéd az 1%-ot. eddig már 3%-nál (pontosabban bőven 2,5% felett) tartunk a 10 milliós merci árából.

Majd a félmilliós keresetűek meg átállnak heti fizetésre, az már csak 125 ezer forint lesz. A 2 milliósak meg napi szinten kapják a pénzt délután 5-kor.

Ennyire sikerült átlátnod a problémát.

rámenős 2012.04.13. 04:26:45

@ccactus: Hát nem, de részt vettem egy pályázatismertetőn ahol 500 milliós keret volt. Abból az iroda simán elvitt 200 milliót az igazgató + 20 ügynök.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.13. 06:38:50

@is:

"Az a probléma, és látszik, hogy nem éred fel ésszel, hogy a 10 milliós merci ára befolyik a cégnek, az meg 8x1 milliót továbbküldene nyolc beszállítónak (motor, váltó, karosszéria stb.), na ott megint ki lehetne fizetni rá az 1%-ot, az a 8 beszállító is lehet, hogy még fejenként két beszállítónak kifizetne 4-400 ezret, ott megint kifizettetnéd az 1%-ot. eddig már 3%-nál (pontosabban bőven 2,5% felett) tartunk a 10 milliós merci árából."

Azt számold már ki, hogy ha
munkavállalók száma: 3,8 millió
Havi bruttó átlagbér: 210ezer+27% járulék
Pénzforgalmi adókulcs: 1%

Csak ebből befolyna éves szinten 121 milliárd Ft, és itt még nincs Mercivétel, sem beszállítók felé továbbutalás, sem postai csekk befizetés, sem készpénzfelvétel, sem még egy csomó minden.

Mégis 121 milliárd forint éves adóösszegnél tartunk, ami eleve több, mint amire a kormány számít. Akkor hogy van ez? Mit nem érek én fel ésszel? Mit nem érsz te fel ésszel?

tsk 2012.04.13. 07:43:30

@ccactus: Igaza van is-nek nem erted a problemat. Az hogy kitalaltad a ket kulcsot egyaltalan nem legitimalja a tranzakcios adot, ellenben elbonyolitja es kijatszhatova teszi.
Csak egy pelda: bankbetet lekotes. Ez ket tranzakcionak szamit (szamlarol bankohoz kerul a penz majd vissza) es altalaban 200ezer feletti osszeg. mennyi legyen a tranzakcio adoja? 2*1%? Mennyi kamatot is fizet mondjuk 2 honapra lekotott betet 6%*2/12=1% (minusz kamatado). Siman buksz egy egyszeru lekotesen. Vagy ez mentesuljon a tranzakcios ado alol? De Akkor a hitel visszafizetes miert nem? Vagy az ado/jarulek/buntetes utalasa az allamkasszaba? Vagy vegyuk a te nagyszeru otleted es utaljunk mindent tort reszekre osztva? Pl. ne 400ezer forintot kosszunk le hanem 4*100ezret hogy kijatszunk egy nonszensz hulyeseget?

BéKu 2012.04.13. 08:33:30

Hát elég naiv ez a poszt! :)

Nem veszed észre, hogy a kormány eddigi összes intézkedése arról szólt, hogy a vagyonosabbaknak kedvezzenek? Az egykulcsos adótól kezdve az örökösödési adó eltörlésén át minden erre mutat! :)

Én egyetértek azzal, amit leírtál, csak jó lenne végre átlátni, hogy a kormány nem akarja a "kisembereket", vagyis a szegényebbeket megsegíteni, épp ellenkezőleg. Az általa középosztálynak hívott, valójában jóval a magyar átlag fölött kereső (és így a középső sávtól jóval feljebb elhelyezkedő) egyéneket segíti meg.

Az adócsökkentés kormánya folyamatosan a pénzbehajtáson jártatja az agyát, mert mást ők sem tudnak, illetve nem mernek. Kiadáscsökkentés: NYUGDÍJASOK. Kicsit nonszensz, hogy mennyi pénz elmegy a nyugdíjasokra a most aktív, dolgozó emberektől, miközben ezeknek már jó eséllyel nem lesz állami nyugdíja, vagy csak töredéke annak, mint amennyit a mostaniak kapnak. Ha a mostaniakhoz hozzá mernének nyúlni, abból hosszútávon mindenki profitálna. Nyugdíjasok ingyenes utazása DETTÓ.

És még lennének ötleteim.

Nyilván pestről máshogy fest a fáma, de például Salgótarjánban az a jellemző, hogy eleve 20 százalék körüli a munkanélküliség. Aki dolgozik, azoknak a jó része is minimálbér környéki összegért. Ebből vegye meg a bérletet, neveljen gyereket, stb. És ezzel szemben ott vannak a nyugdíjasok, akiknek 100 ezer forint körüli apanázs jut minden hónapban, meg ingyen utazás, meg félárú belépőjegyek, stb. Nem irreális??? A kisnyugdíjasok más tészta, mert azokhoz nem nyúlnék én sem. Na de álljon már le a menet!

Még valami: miért fizessen valaki kétszer adót ugyanazért?

Nem a gazdagokat védve, de aki megvesz 10 millióért egy Ferrarit, kifizet egy csomó szirszart utána. Például a regisztrációs adó. Hogy az egyéb papírokról már ne is beszéljünk.

Nyugodt lehetsz: bármennyire is rajongsz a kormányért, meg el akarod hinni, hogy ők mennyire faszák, ha lesz ilyen tranzakciós adó, akkor MINDENKINEK fizetnie kell. Olyan nem lesz, hogy csak a nagyértékű utalások után kell majd fizetni.

Ha valóban a nagypénzt, meg a spekulációs tőkét akarnák adóztatni, akkor fel sem merült volna egy ilyen unortodoxan értelmezett tranzakciós adó, hanem a Tobin-adót nyomatnák ezerrel, amire meg egyébként szükség is lenne!

Viktus 2012.04.13. 09:05:15

@ccactus:

Száz milliárdba a stadion terv kerül pl. na meg az mtv-szalai mari ezek nagyon-nagyon fontos dolgok ...

malloc (törölt) 2012.04.13. 09:05:47

Ez ám a nívó. Ez már egyszerűen fájdalmas. Jobboldali értelmiség! Meddig tűritek hogy dilettánsok a ti faszotokkal verjék a csalánt?

Viktus 2012.04.13. 09:06:22

@is:

Az még hagyján, de mivel a buta bolsi életébe nem vett autót nem tudja, hogy a merci vásárlásának költsége nem százezer forinttal több.

lajafix 2012.04.13. 09:10:52

ccatus sokat teszel a blog nívótlanadásáért.

Azt akartam írni hogy buta, irigy, komcsi balfasz vagy, akinek fáj, hogy van aki 200 ezer felett is bankol, node ki lehet szebben is fejezni, hogy mennyit csökkent a blog színvonala a posztjaid megjelenésével. Szóval Obersovszky már nem érezheti magát egyedül...

pl az 1% tranzakciós adó a nettó fizetésre az kb 1,6% adóemelés csak a fizetésre... A vállalkozói bevételekre meg ez mégegy hipa lenne. Szerintem ez így elég fake hír és nem tartom megvalósíthatónak pláne ha a kormány az EU/IMF felé valami pozitívumot akar mutatni.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.04.13. 09:13:36

"Jó lesz ez a pénzforgalmi adó!

Csak kicsit módosítani kell rajta. Egészen pontosan kétkulcsossá kell tenni! Kell egy értékhatár, amely alatt nulla, vagy nagyon alacsony legyen a kulcs, afelett meg mehet az 1%."

Persze, hogy jó lesz!
Az értékhatárnak pedig javasolom az 1 Ft, azaz egy forintot!

fidesz = házmesterek pártja 2012.04.13. 09:15:24

Anyád... az lett volna jó... ha gumit használ vagy nem felejti el bevenni a fogamzásgátlóját...

fidesz = házmesterek pártja 2012.04.13. 09:16:06

@lajafix: még csak most tűnt fel? :D
El kellene tiltani a név használatától az ilyen seggfejeket.

sz_ 2012.04.13. 09:16:12

Orbán mai interjújában azt mondta, hogy az adó maximális kulcsa 1 ezrelék lehet/lesz.

Erdőtársulás 2012.04.13. 09:17:39

Ha 200 ezer felett lenne a határ, akkor egy 1 milliós tranzakciót 5 részletben kell megcsinálni és máris adómentes. Annál is inkább lehetséges ez, mert a jobb bankok nulla forintos szamlacsomagjaiban 0 forint az átutalás díja is. Nos?

arany_ember 2012.04.13. 09:18:01

Hülye ötlet, eltöröltük a kétkulcsos adót, mert nem lehetett kimozogni az ígéretet..

Te ezzel az ötlettel meg visszaállítod.

Igazi, buta, magyar nyakatekert megoldás.

Pont az az összeg hiányzik a költségvetésből, ami a második kulcs eltörlésével elmarad.

m.gray 2012.04.13. 09:20:12

persze hogy jó lesz! a legjobb az lesz, hogy a még nagyjából pénzt idehozó multik szépen nyitnak számlát külföldön, megmondják a dolgozóiknak, hogy tegyenek ők is így (sztem elég sokan elgondolkoztak ezen január környékén is), és akkor majd lehet okosan nézni

piefke 2012.04.13. 09:20:28

ccactus, én mondok néhány szent tehenet neked - bár a VV és a VB nyilván a nyugellátásokra gondolt elsősorban...

Szóval, az én szent teheneim:
- Nyerges Zsolt/KÖZGÉP Zrt.
- pályázat és objektív elbírálást nélkülöző közbeszerzések
- stadionépítkezések
- hazardírozás a forint-árfolyammal
- inkompetens kormányzás
- kontraszelektált elitek állami eltartása (kormáényzati, önkormányzati szinten, állami szervezetek élén, ill. sajnos az egyetemi autonómiával visszaélő professzori karban, stb.)
- ésszerűtlenül szerveszett államigazgatás
- célszerű, a valódi problémát kezelő gazdaság- és vállalkozásfejlesztés hiánya
- egymásssal összefüggéseikben vizsgált és egységes rendszert alkotó szabályozórendszerek, jogszabályok hiánya

...Monnyak még?:-)))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.13. 09:21:38

Ez nem vagyonadó. Ez a gazdaság _működését_ adóztatja.
Ettől lesz úgy hülyeség, ahogy van.
Elfelejted, hogy vannak vállalatok is. Veszel alkatrészt: adót fizetsz. Eladod a terméket: adót fizetsz.

A szent tehén: a 3 millió nyugdíjas.

Saga 2012.04.13. 09:22:09

1000 milliárdokról van szó nem 100-ról. Mivel egy fizetési lánc minden tagja fizetésre kötelezett akár 4-7%-os ÁFa-emeléssel egyenértékű a javaslat.
De így a hitelfelvétel és visszafizetés szintén adókötelessé válik. Az ingatlan adásvétel után szintén mindenki fizet.

Be lehet vezetni, de akkor töröljenek el minden más adót.

m.gray 2012.04.13. 09:22:28

ja de amúgy meg igen. köcsög stadionokra van lóvé, amikor (hogy egy kedves barátom fordulatával éljek) a magyar foci színvonala az üzbég megye3 színvonalát súrolja, szigorúan alulról.
kedves ccactus, a kenyéradó gazdáid állatok! nem érnek el egyebet, csak azt, hogy aki teheti menekül innen. ehhez remélem rövid úton csatlakozom én is, mert egyszerűen nem akarom, hogy a gyerekem egy ilyen moslék, rabló, mutyiországban nőjön fel

Saga 2012.04.13. 09:24:30

Utalok a gyereknek zsebpénzt, fizetek rá adót. Átutalom a sáját számláim között fizetem az adót.

Pan Modry 2012.04.13. 09:24:37

Na, megegy buta post...

Bele se gondol hogy peldaul a depositokat nem is tudja kezelni. Peldaul bemegyek egy hotelbe, raterhelnek mondjuk ezer ojro depositot a hitelkartyamra, majd felszabaditjak ha elmentem, akkor most ezek utan is legyen tranzakcios ado.

Vagy mittudomen, a szuleimnek akarok adni mondjuk 1 milliot hogy menjenek el nyaralni azt vigyem tescos zacskoba?

Szerintem erre jo megoldas lesz a kulfoldi bankkartya es mimdenhol kartyaval fizetni ahol xsak lehet.

ati27 2012.04.13. 09:24:47

Bazz..

Nivó mi? Kicsit olvagathatnál mielőtt irogatsz! A "gazdagabbak" ezer és egy módját ki fogják találni, hogy hogy kerüljék meg ezt az ujabb sarcot! Egyet mondok, a svédeknél kipróbálták nem, nem a tranzakciós adót, csak egy sokkal "lightosabb" változatát, mégbedig megadóztatták az olyan "úri huncutságot" mint a tőzsdei ügyletek.. Majd 1-2 év után BEISMERTÉK, hogy biza rossz ötlet volt, mert a "mocsadék gazdagok" nem átmentek bizniszelni pl a londoni tőzsdére? Összesítésben az jött ki bizony az adóból beszedett pénzösszeg köszönő viszonyban sem volt, azzal mint nélküle a járulékos köcségek.. Ugyanis a hazai cégek bizony megérezték ezt.. Elmondom, hogy megérds: csökkenő beruházási kedv, csökkenő bevételek, nyereségek, ergó csökkenő adók! A tobin adó bizony csak akkro működne, ha mindenhol a világon egyszerre, és azonos feltételekkel vezetnék be.. Ami ugye nonszensz!

Saga 2012.04.13. 09:26:14

Ha már kiadáscsökkentésre kell javaslatot tenni akkor tessék már az egyházi támogatás 65 milliárdját lenullázni és a közmédiánál is megspórolható 100 milliárd a stadionépítések elhagyását nem is említve.

Már meg is van 200 milliárd.

ati27 2012.04.13. 09:26:14

@Lord_Valdez:

Ja és tedd hozzá, duplán, mivel az is fizet aki adja, meg az is aki kapja.. :D jó mi?

belekotty 2012.04.13. 09:27:59

Ez eléggé gyenge volt és eléggé komcsi.
Tehát az egykulcsos adó jó, de a pénzforgalmi adó legyen több kulcsos.
Adóban ne fizessenek arányosan többet a gazdagok, de pénzforgalomban igen.
Most erre mit mondjak. A nivo.blog.hu átnevezésre szorul.

bucbuc 2012.04.13. 09:28:31

Tudod, nívóblog, kiadást kéne csökkenteni végre, nem az 1000. adót kivetni.

Egy valamiben világelsők vagyunk, az átlagfizetésre vetített szociális juttatások bőkezűségében (főleg nyugdíj).

Persze a hatalomhoz az eltartottak adják a kulcsszavazatokat, csak ez az ami miatt hol lassabban hol gyorsabban, de szakadunk le mindenkitől.

Ne félj a garantált nyugdíjemelés azért meglesz. Meg az 1001. aktívakat nyomorító adó is.

Inkább arról értekezz közép és hosszú távon hova vezet ez?

Virág et. 2012.04.13. 09:28:32

Ez elég korlátolt írás lett. Van ám élet az embereken túl is: tudod, ezeket hívják ún. cégeknek. Ők a munkáltatók, akik kifizetik a munkabéreket annak a 3-4 millió embernek, akik az ország kereső részét alkotják. A cégek egyes utalásai magasabbak lesznek 200 ezernél, már az IPA magasabb, de akkor pl. ÁFA befizetésekről vagy egyéb, a munkáltatót sújtó adónemekről vagy éppen a beszállítók, üzleti partnerek felé történő kifizetésekről nem is beszélek. Őket duplán adóztatnád, gratulálok. Fizessen ÁFA-t, de az ÁFA fizetés elutalása után fizessen mégegyszer adót, mert el merészelt utalni. Lehet jobb lesz megvárni minden vállalkozónak az APEH inkasszót... Érdemes itt vállalkozni meg munkahelyet teremteni. Az EVA kivezetésébe, a munkáltatói járulékok növelésébe ponotsan beleillene.

Attól, hogy a 200 ezer alatt kereső kisembereknek nem kell fizetniük, attól még megéreznék, ha egy nagyvállalat az emiatt jelentősen megnövekedett adóköltségei miatt leépítésekre kényszerül. Ne felejük, az 1% bár kevésnek tűnik, de minden utalásra vonatkozna és ilyen nagy vállalatoknál talán csak a munkavállalók bérkiutalásai maradnának a 200 ezres limit alatt.

Ennél nívósabban kéne írni, ha már írunk.

vukkarak 2012.04.13. 09:28:46

Az elkerülés lehetősége továbbra is adott, lesz a bankoknak ugyanúgy meg kell csinálni az infrastruktúrát, az ingatlanpiacot így is meggyepálja. Szar, hülyeség, pótcselekvés. Ld. csipsz adó, amiből alig jön be pénz, de szívás na az van vele.

2012.04.13. 09:28:53

Nagyszerű ötlet! Ugyan ha minden KP-ben fog bonyolódni, majd nehezebben tájékozódik a NAV a pénzforgalomban, és hogy ne nőjön a fekete/szürkegazdaság, majd fel kell venniük egy csomó új embert, tehát nő a munkahelyek száma....
Gondolom a szerző nem hallott olyasmiről, hogy pár éve szisztematikusan át akarják terelni nem csak az embereket, de a cégeket is az elektronikus pénzforgalomra, pont, mert a hatóságok számára könnyebben követhető, illetve, ami nem itt folyik át, az eleve "gyanús" kategória.
Persze meg lehet bontani céges meg lakossági utalásra... de ne legyen kétsége senkinek, hogy a cégek mondjuk pont ennyivel fogják nem emelni a fizetést és egyéb juttatást, esetleg majd kirúgnak egy-két embert, akinek a fizetése elég lesz az újabb sarcra.
Nem beszélve arról, milyen vicces, mikor a cég KÖTELEZŐEN átutalással teljesíti az adófizetést a NAV felé, és az adófizetést is adó fogja terhelni. Baba!

látjátok feleim szümtükkel 2012.04.13. 09:28:57

Nem kell ezen a Matolcsy féle terven ennyire felháborodni. Eccerű ez, mint a faék, a mi pénzünkből amortizálják tovább magukat, mert ki az a hülye magyar, akinek ez jól fog esni?
Erre, illetve ilyesmire mondta Viktor régen, hogy az indián leszáll a lováról, ha észreveszi, hogy az megdöglött. Még nem vette észre.

belekotty 2012.04.13. 09:29:50

@Lord_Valdez: "Ez nem vagyonadó. Ez a gazdaság _működését_ adóztatja.
Ettől lesz úgy hülyeség, ahogy van." - Pontosan. Tömör és világos megfogalmazás.

Kivlov 2012.04.13. 09:30:43

Marhaság.
Max a KP-s ügyletekre lehetne terhelni: sárga csekk, pénzfelvétel. Átutalásokra felesleges, beszedésre, hiteltörlesztésre felesleges...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.13. 09:31:12

ugye csak viccelsz, hogy komolyan szeretnél megadóztatni, mert az adózott pénzemet "mozgatom"?!

spontan · http://erdekessegek.info 2012.04.13. 09:31:13

Egy ilyen szent tehén pl. az új focistadion, amit nyugodtan lehetne nélkülözni, lenne jobb helye annak a pénznek.

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 09:31:45

0.1% lesz az értéke, nem 1. Végülis nem nagy különbség, csak az első az vicc a második meg szvsz tök vállalható.
Rövid megvilágosító eszmefuttatás az 1%-ot tényként kezelőknek.
Ha abban egyetértünk hogy 100mrd bevételt remél ettől az adófajtától a kormány, akkor könnyű belátni, hogy ehhez 1%-os adómérték mellett 10.000 mrd forint pénzforgalom kell. Namost a magyar GDP az pont ennek a háromszorosa, és a tranzakciók összértéke egy Mo. fejlettségű államban kb. 40-50* a GDP. Így pont az az egyetlen pici nagyságrendi különbség van az adómértékben, ami a teljesen vállalhatatlan és az abszolút reasonable között van. Jó reggelt.

Mardu 2012.04.13. 09:31:50

Nem igazán értek egyet a kedves bloggerrel. Egyrészt az ingatlan forgalmi értékét nem nehéz megállapítani, ha egy szakértő árazza be. Másrészt pedig van 27%-os áfánk 16%-os szja-nk vannak járulékaink stb.... Hova vezet az, ha még egy új adónemet bevezetünk, ami nyilván súlyosabban érinti a kisebb keresetűeket, attól függetlenül, hogy a nagyobb pénzmozgások nagyobb adóterhet jelentenek ebben az esetben. Az LMP-nek meg van egy konkrét javaslata, a spekulációs adó, ami ugyanúgy a tranzakciókat adóztatná meg, csak ezek a nagy értékű nemzetközi átutalások lennének, mégpedig többnyire a spekulációs átutalások, amik például tavaly év végén a forint árfolyamának ingadozását okozták. Egyébként pedig miért kéne az adózott jövedelmünk egy részének átutalása után újra adót fizetnünk? Ráadásul hol húznád meg a határt, ahol még nem kell és ahol már kell fizetni? Ha valaki átutalással vesz 250 rugóért egy szakadt ladát, akkor az fizessen is a luxusátutalásért? Megpróbálhatsz konstruktív lenni , de ebben az ügyben igen nehéz, ráadásul a jelenlegi kormány meg csak nem is nagyon hallja meg nemhogy a bloggerek, de még a parlamenti ellenzék javaslatait sem.

Squid 2012.04.13. 09:32:03

Álllllllljunk meg!

Tobin Adó NEM EGYENLŐ ezzel a mostani Matolcsy+Ramszesz által megálmodott vérgőzös vízióval.

Adózott pénzt NEM lehet tovább adóztatni, ez szimpla áfaemelés bújtatva!

A Tobin Adó, reális érthető spekuláció ellenes intézkedés, SEMMILYEN szinten nem elfogadható azonban ez a rémálom amit most ránk akarnak erőltetni.

Eleve gusztustalan, hogy "kiszivárgott" és így tesztelik a visszhangot, majd OV spindoktorai Habonnyal az élen megetetik velünk a felvizezett verziót, mi meg megesszük!

NEM nem újabb adót kell kivetni, abból már világelsők vagyunk! Kezdetnek mondjuk a Felcsúti Ramszesz elfelejthetné a stadionépítési mizériát, folytatásképp revideálhatnák az egy(két) kulcsos SZJA-t, és teszemazt REFORMOKAT kezdhetnének a BKV/MÁV/Egészségügy vonatkozásában!

Ha nagyon bele akarunk túrni, akkor esetleg kiszállhatnának a kajajegy államosításból, és neadjisten sztornózhatnák a nemzeti mobilcéget.

Tahó Sandokan 2012.04.13. 09:33:20

Kedves Blogíró!

Nem hiszem el, hogy tapsolsz ehhez. Illetve kénytelen vagyok elhinni.

Ez egy olyan spekulánsellenes adó, ami csak a spekulánsokat nem fogja érinteni.

Ez az adó működhetne is, igen, de nem 27% áfa mellett, hanem ahelyett. Lenne ösztönzőereje arra, hogy kevesebb kézen menjenek át dolgok, de nem úgy, hogy ez a 1387498. sarc. Ennyi. Ha nem világos, akkor tapsolj tovább, és majd kérdezd meg egy év múlva, hogy hova lett a pénzed, és miért kapsz 2%-al kevesebbet, illetve, miért fogsz csakis papírpénzzel rohangálni, mint mindenki más, vagy az, hogy miért kell majd ha ingatlant veszel, 2%-al többet utalni. Ami 10 milliónál 200 eFt.

b@szus 2012.04.13. 09:34:21

Ekkora baromsagot írni hű....

Szerinted a cegem ha havonta 600000 ft adot fizet a vasarlasai utan, majd benyeli az amugy is alacsony nagykeres haszonkulcs melle? Elarulom benne lesz az arban az utolso fillerig amikor a kozertben leveszed a polcrol az arut.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.13. 09:35:37

azért jó lenne számolni, még mielőtt értékhatárosdizunk:

Vegyünk egy esetet, valaki házat épít. A megrendelő fizet a fővállalkozónak, a fővállalkozó az alvállalkozónak, az alvállalkozó a betongyártónak, a betongyártó a kavicsbányának a kavicsbánya a munkásainak, azok pedig felveszik az ATM-ből vagy kiegyenlítik a villanyszámlájukat, hiteltörlesztésüket. Természetesen a rendszer ennél sokkal szerteágazóbb, hiszen a megrendelő alatt minden szereplő nemcsak egy irányba fizet, hanem kiegyenlíti a rezsijét, fizet a melósainak és az adóhatóság felé is elutalja havonta, amit el kell utalnia. És minden egyes pénzmozgást terheli az 1%-os adó, tehát ami nem marad benn a bankszámlákon örökre, hanem kikerül azokról törlesztés, osztalék, anyagvásárlás, munkabér, adó, stb. címen, azután meg kell fizetni. Amennyiben 6 szintet van egymás alatt, mint a fenti példánkban, akkor az 6x1%, azaz összesen 6% adó befizetését jelent az állam felé. Amennyiben a szereplők az adót nem tudják lenyelni és a felettük lévő szint felé tudják továbbérvényesíteni, úgy a sor végén lévő megrendelő akár 6%-os áremelkedéssel is számolhat a projektjét illetően.

Ha ugyanezt nagyban számoljuk, például a debreceni stadion építésének 12 milliárdos költsége (becslés alapján) akár 720 millió forinttal is többe kerülhet majd a megrendelőnek, végső soron az adófizetőknek.

Természetesen nemcsak a beruházások járnak így, hanem az összes hazánkban előállított termék és szolgáltatás is, ami szintén általános inflációnövekedést eredményezhet. Sőt, a termelők jelentős versenyhátrányba kerülhetnek az import termékekhez képest, mivel a hazai termék 4-5%-kal drágább a rárakódó adóteher miatt, mint a külföldi. Kérdés, a fogyasztók például hajlandóak-e a magyar áruért ennyivel többet fizetni, vagy veszik az olcsóbb, a magyar költségvetésnek nem fialó külföldit. Ha a többség a pénztárcájára és nem a szívére hallgat, a tranzakciós adó csődhullámot generálhat.

Az exportra termelő hazai vállalkozások hasonlóképpen számolhatnak - míg az áfát levonhatják, a tranzakciós adót nem, tehát a külföldi versenytársakhoz képest 4-5%-kal drágábban tudják a nemzetközi piacra juttatni terméküket. Amennyiben ezt a piac nem tolerálja, úgy kénytelenek vagy termékeiket árcsökkentve módosítani, vagy megrendelők hiányában termelésüket beszüntetni.

a fentiek alapján inkább nem kéne egy százalékozni, csak az eredeti Tobin-adó szintjén ...

morgasjoga.blog.hu/2012/04/12/szamoljunk_tranzakcioadoul

Squid 2012.04.13. 09:35:44

@Janovszki Zsolt: Nem! Ez a vállalhatatlan és az arcpirító masszív pofátlanság között van!

Az adózott pénzemet mozgatom (nem spekulációs jelleggel) akkor ADÓZZAK megint?

Minek bakker? Milyen jogcímen? Kell még pár piramis meg szfinx Felcsútra a stadion mellé, mert a Felcsúti Ramszesz nem láthatja be, hogy a 16% SZJA megengedhetetlen luxus jelenleg?

Virág et. 2012.04.13. 09:37:24

@Janovszki Zsolt: A bejegyzés szerzője számolt 1%-kal. Ez nem a hivatalos verzió, hanem az ő ötlete a kétkulcsosságra, ahol az alsó sávban 0%, a felsőben 1%.

weasel 2012.04.13. 09:38:06

Ez a "nívó" egyszerűen szörnyű.

Sir Galahad 2012.04.13. 09:41:10

Az előző kormány azt csinálta, hogy a 3,9 millió dolgozót lesápolta, a bejövő pénzt meg szétszórta a segélyesek meg a nyugdíjasok között. A mostani azt, hogy a 3,9 millió dolgozót lesápolja, a bejövő pénzt meg szétszórja a gazdagok közt. Én olyan kormányt szeretnék, amelyik nem az agyonterhelt legális munkavállalókat szipolyozza tovább, hanem - ha elvenni kell - a gazdagoktól meg a segélyesektől, nyugdíjasoktól vesz el, bennünket meg hagy élni, dolgozni.

Kivlov 2012.04.13. 09:42:03

@Squid:
nem az SZJA a luxus, hanem az irreális méretű szoc kiadások, az ingyenes utazgatás meg egyéb finomságok...

2012.04.13. 09:43:38

Az a baj az egész matolcsizmussal, hogy a nagy igyekezetben, hogy NELEGYENEKMEGSZORÍTÁSOK csak improvizálnak. Holott csakis két úton lehetne plusz pénzt szerezni, nem tönkre tévé a magyar gazdaságot: csökkenteni a kiadásokat (pl. a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata teljesen jó irány volt, csak aztán ennyi volt, nem mentek tovább), illetve ne azokat adóztatni orrba-farba, akik eddig is transzparensek voltak a NAV-nak, mert alkalmazottként, átutalással kapták a fizetésüket, és a legtöbb kiadásukat így is rendezték. Ugyanígy nem azokat a cégeket kellene még jobban megadóztatni, akiknél évek óta minden ellenőrzés mindent rendben talál, mert ők is átláthatóan intéznek mindent.
Hanem azokat kellene végre elkapni, megadóztatni, akik zsebből rendeznek mindent, akik nem adnak semmiről számlát, akik feketén foglalkoztatnak embereket.
Ja, hogy őket nehéz.
Maradnak tehát megint a rendes állampolgárok, rendes cégek a célkeresztben. Egyszer majd csak megtanulják, hogy nem érdemes "rendesnek" és jogkövetőnek lenni, elmennek "okosba" dolgozni, azt az állambácsinak hoci lesz....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.04.13. 09:43:39

Szerinted a 10 milliós Mercit átutalással fizetné ki, ha lenne rajta 1% tranzakciós adó? :-)

Amúgy érdemes lenne végignézned TÉTELESEN a 14 000 milliárdos kiadási oldalt, bőven lehetne 100 milliárdot találni.

abaka 2012.04.13. 09:44:56

A VV-t nagy ellenzeki blognak nevezni gondolom arra jo megoldas, hogy ne kelljen esetleg az ervekkel szembemennni, mert arra azert nincs meg a Nivon az intellektualis kapacitas. Aki regebb ota koveti a VV-t az tudja, hogy a szerzok inkabb jobboldali bealitottsaguak, egyszeruen az a gond, hogy a kormany szar intezkedeseket hoz.

"De kérdem én, kedves Véleményvezér és Vastagbőr blog! Kik ezek a „szent tehenek”, és hol kellene hozzájuk nyúlni?"

Ez is jol mutatja, mennyire korultekinto a Nivo. A VV belinkelt cikkeben is benne van erre a valasz, ugyhogy onnan indeznem:

"Ha le akarjuk egyszerűsíteni: a működésképtelen állami egészségügyet, a pazarló államot, és persze a nyugdíjasok juttatásainak változatlanságát, sőt növekedését"

Squid 2012.04.13. 09:46:05

@Sir Galahad: "Az előző kormány azt csinálta, hogy a 3,9 millió dolgozót lesápolta, a bejövő pénzt meg szétszórta a segélyesek meg a nyugdíjasok között. A mostani azt, hogy a 3,9 millió dolgozót lesápolja, a bejövő pénzt meg szétszórja a gazdagok közt. Én olyan kormányt szeretnék, amelyik nem az agyonterhelt legális munkavállalókat szipolyozza tovább, hanem - ha elvenni kell - a gazdagoktól meg a segélyesektől, nyugdíjasoktól vesz el, bennünket meg hagy élni, dolgozni."

Hogy mennyi dolgozót? 3,9m? Bahahahaha! Bőven 3 millió alatt van, aminek a fele minimálbéres, a fennmaradó kb 1,5m ember fizeti az SZJA hetven százalékát!! (a multiknál dolgozókkal az élen)

Itt az adófizetési morált kell javítani és a feneketlen pénznyelőket korlátozni (MÁV/BK stb)

No ezt nem fogod soha megéli itt!

tomwar 2012.04.13. 09:47:00

A nivo az szakteruletemen szintet jelent.
Ez itt nagyon alacsony.

abaka 2012.04.13. 09:47:07

@abaka: Apropo, a nivo otlete termeszetesen baromsag. 200e feletti ertekhatarnal minimalis bevetele lenne csak az allamnak. Az teny, hogy egy 10 millios tranzakcional sokkal nagyobb az ado, mint egy 30 ezresnel, viszont utobbibol tobbezerszer annyi van.

nu pagagyí 2012.04.13. 09:47:37

Gratulálok a posztírónak! Önerőból feltalálta a Tobin-adót. Annyi probléma van az ötlettel, hogy Matócsi is pontosan tudja, hogy mi az és pont az nem tetszik neki benne, hogy a szegényeket az nem súlytaná. Ezért is agyalta ki ezt, így.

ob.szerver 2012.04.13. 09:48:37

Támogatom a felvetést, némi kiegészítéssel:
1. A Századvég kapjon megbízást a többkulcsos tranzakciós adónak a közvéleményre gyakorolt hatásainak elemzésére.
2. Hozzanak létre egy állami hatóságot a többkulcsos tranzakciós adó nyilvántartására, behajtására és az adócsalók kézrekerítésére.
3. Simicska cége óriásplakátolja tele az országot a többkulcsos tranzakciós adó népszerűsítése céljából.

abaka 2012.04.13. 09:49:39

@tomwar: Sajnos valoban. Megprobaljak ugy eladni, de teny, hogy csak a temavalsztasban tunnek szakmainak. Meg nem lattam olyan cikket, amihez a szerzo a minimalis, tv-bol felcsipegetheton tuli tudassal rendelkezett volna vagy akar egy kicsit is megprobalt volna elmerulni a kerdesben illetve adatokat szerezni.

M_R 2012.04.13. 09:50:43

@abaka:
"Csak kicsit módosítani kell rajta. Egészen pontosan kétkulcsossá kell tenni! Kell egy értékhatár, amely alatt nulla, vagy nagyon alacsony legyen a kulcs, afelett meg mehet az 1%. "

Ugyan, legyen minimum 5 kulcsos, ha már Kusza Szem ötkulcsos ÁFA-t akar

Mondjuk 100 Ft alatti tranzakció ingyenes, 100-200 Ft között 0.5%, 200-1000 között 1 %, 100-2000 közt 1.02%, 2000-5000 között 1.13%, felette 1.5%...

Gratulálok az ötlethez...

abaka 2012.04.13. 09:51:53

@nu pagagyí: A Tobin adonak ehhez semmi koze. Az csak tozsdei/penzpiaci tranzakciokra vonatkozott, raadasul nagysagtol fuggetlenul.

Tehat az 10 millas merci vasarlasra nem, de pl egy 30e-s EURHUF-ra esetlegeseen igen.

abaka 2012.04.13. 09:53:10

@M_R: Ezt sztem nem nekem szantad...

Roa 2012.04.13. 09:54:19

@b@szus:

Igen, ez a legnagyobb probléma, nem is a zemberek sanyargatása. (Pont az említett blogok sírnak egyébként akkor is, ha adóemelés van, és akkor is, ha kiadáscsökkentés). Mert, ha közel 0 a hasznokulcsod nagy forgalom mellett (több ilyen iparág van), akkor ez az adó nyersen megbasz.

Röviden: milliárdos számlaforgalom, minimális haszonkulcs. Erre mi a válasz?

Hihhetetlen 2012.04.13. 09:55:55

Én abszolút támogatom a Nivóblog változatát, mert ezentúl minden nagyobb átutalásomat 200 eFt-os darabokra fogom szabdalni oszt jónapot.

ccactus for president! vagy legalább for nemzetgazdasági miniszter! Bár lehet, Matolcsynál jobb is volna...

Külön megalol díjas az "Afféle vagyonadó lenne ez": jövedelemre, tranzakcióra vagyonadót kivetni, na ez az ami igazi kurucosan unortodox!

Tahó Sandokan 2012.04.13. 09:55:57

Látom már meddig menne el El Tolcsi.

Géza: Figyu, nincs két db 5000-esed? Fel kellene váltanom Pistabát, mert nem tudtam a boltban fizetni.
Tomi: Persze tessék.
NAV: 'potkívánok adóbehajtás, öntől kérnék egyszer 100 Forintot, és magától is 100-at.
Géza: Jóvan, neszewazz.
Tomi: Nekem csak 500-asom van, tud visszaadni?
NAV: Hogyne.
NAV: 'potkívánok adóbehajtás, öntől kérnék most 1 Ft-ot, és magától meg 5-öt ezekre a tranzakciókra. Köszönöm.

Conv. 2012.04.13. 09:56:11

szóval az a kisvállalkozó aki - havi 900 000 ft-os teljesítési szerződésben van egy multival vagy bármilyen nagy céggel - kifizet magának és az alkalmazottnak aki a felesége 210 ezer forint netto munkabért átutalással a két lafo számlára, és átutalja a többi pénzt az adóhivatalnak, tehát gazdag és fizessen mint a katonatiszt. persze, ha kpban felveszi a pénzt a házipénztárból, akkor nem számít gazdagnak, nem kell fizetnie.

értem én, hogy a pénzintézetek fizetik a forgalmuk után ezt az 1%-ot, de te tényleg azt hiszed, hogy nem fogják a szolgáltatási díjaikba beleépíteni és nem fizettetik ezt ki az ügyféllel? :)

te nem nem érted a gazdasági folyamatokat, hanem szerintem még a levegővételt is el kell magyarázni számodra koma, olyan ostoba vagy.

a célja ennek az ötletnek nem más mint újabb pénz lenyúlása.
mindegy kitől, csak érkezzen be.

szarnak arra, hogy ezzel újabb adót vernek minden állampolgár nyakába aki pénzt keres.
a te ostoba faszságoddal módosítva is.
azéba is aki szerinted nem gazdag mert 200 000 alatt keres. ugyanis a banki kezelési költségek növelése (amivel majd a pénzintézetek átruházzák a lakosságra a költségeiket, a jó kis 1%-ot) bizony arra is vonatkozni fog, akinek csak 67 000 forintot utal havonta a munkáltatója.

2012.04.13. 09:56:11

Ez a "sárgacsekk adó" valóban a legnagyobb baromság, az adó adója, sőt, annak is az adója. Miközben szuper stadion épül majd felcsútra (mi a halál faszának, foci sincs normális Magyarországon), ismét szszaporítjuk a közigban dolgozók számát, értelmetlen beruházásokba öntjük a pénzt, értelmetlen 10-100 milliárdokkal stafírozzuk ki a közélekedési cégeket... Ott van a 100 milliárd, sőt több a kiadási oldalon, csak hozzá kellene nyúlni. És értelmesen, nem ész nélkül, mint a gyógyszerkasszánál. De ez a kormány...

Squid 2012.04.13. 09:56:21

@Kivlov: "nem az SZJA a luxus, hanem az irreális méretű szoc kiadások, az ingyenes utazgatás meg egyéb finomságok..."

Pontosan.

De mivel a Fülkeforradalom elfelejtette az általad említetteket reformálni és AZTÁN amikor már belefér SZJA-t csökkenteni a helyzet megborult..

OV ígérete felülírja a józan eszet és a közgazdaságtan alapvető összefüggéseit. Ez az eredménye!

Kopi3.14 2012.04.13. 09:56:35

A bányászbéka ehhez mérten Olümposz.

Kutchek (törölt) 2012.04.13. 09:57:44

"Kik ezek a „szent tehenek”, és hol kellene hozzájuk nyúlni? "

-stadionok
-Schmitt Pali havi járadéka
-átlátható közbeszerzés
-külföldi bankbetétek tulajdonosai, különösen a "Nemzeti érzelmű" képviselők pl.: Lázár, akiknek nem jók a hazai bankok, takarékszövetkezetek
- a közszférába frissen kinevezett puncsosok

sga 2012.04.13. 10:02:53

ugyan már! Innentől kezdve Mo-n mindenki 199.000 forintonként fizetne mindent. Amúgy meg miért is kéne fizetni a pénzforgalomért? A pénzforgalom egy szolgáltatás. Fizetek érte a banknak. A bank pedig leadózza a szolgáltatási díjat. Amúgy meg ez egy dupla áfa. Veszek valamit, és az értéke után befizetem az áfát meg a pénzforgalmi adót, ugyanazért az áruért, ugyanazon érték után. Király...

Az állami kiadásokat kellene csökkenteni, nem tovább hizlalni az államot. Pfff.

mahet 2012.04.13. 10:03:32

@Kutchek: azt próbáld meg! :)

Minden épeszű középosztálybeli vitt ki külföldre tartalékot, ha hozzányúlsz akkor az a 300 000 fő aki most fizeti az SZJA 95%-át elhúz innen a f*szba.

Tahó Sandokan 2012.04.13. 10:04:08

@mahet: Állj állj... milyen adóról készült ez a kép? SZJA? Tudtommal nem az az egyetlen adónem. És belegondoltunk már abba, mit is jelent ez a grafikon, ha jók rajta az adatok?

Squid 2012.04.13. 10:04:43

@mahet: Igazad van én egybevettem a a két legnagyobbat és megsaccoltam hányan bukták a munkájukat az elmúlt 2 évben.

Nincs ilyened esetleg 2011-ről? Érdekes lenne látni a változást!

mim 2012.04.13. 10:05:47

Értem, hogy mit akar a blog az ötlettel, de marhaság. Minden átutalást fel lehet darabolni. A sárga csekk is behelyettesíthető banki átutalással. A szolgáltatónak az a lényeg, hogy a határidőre az alszámlán meglegyen a szerződött összeg.
A nagybani tételek is simán darabolhatóak. Informatikailag megoldható az automatikus 199.000,00 HUF tételenként utalás.

Mindegy, mert ez az adó úgy felcsavarja az inflációt, mint a 30% ÁFA. Ja és a reál jövedelem is csökken velük együtt. Röviden: egy lassú kivéreztetés.

Ianas 2012.04.13. 10:06:06

Ugye az ötlet csak vicc? :) Ez a legkevésbé sem lenne vagyonadó-szerű, viszont kurvára megnehezítené a vállalkozások dolgát.

Egy magánszemély simán kijátszhatná több, kisebb átutalással, de ahol cégek között kell milliókat mozgatni, ott komoly gondokat okozna.

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 10:06:20

@Squid:
Nem tudom hogy Te hogy vagy vele, de cégtulajdonosként nekem (és az embereimnek) sokkal jobb a 16%, mert kb. 600.000 forinttal kevesebbet fizet a cégem havonta az alkalmazottaim után mint korábban, úgy hogy ők még többet is keresnek. Ha megbocsátasz egyátalán nem fogok lobbizni az egykulcsos szja ellen, szerintem Te sem tennéd a helyemben, egyszerű matek. Sőt, őszintén megmondom, ha ez a tranzakciós adó az ára hogy így maradjon, akkor még lobbizni is fogok a tranzakciós adó mellett, mert olcsóbb nekem százezrekkel. A megmaradt pénzt üzletfejlesztésre tudom költeni, amitől meg nő a GDP, mindenki boldog. Jótanács: nézd meg a banki kondícióid, és válassz olyan számlacsomagot olyan banknál, aki a neked legolcsóbb. Az emberek kilencvenöt százaléka többet tudna ezzel spórolni, mint az új (tervezett) adó összege...

VT Man 2012.04.13. 10:08:06

A posztoló egy balfasz.

"De aki Mercédeszt vesz és kifizet érte 10milliót, az szépen perkáljon le 1%-ot vagyis százezer forintot adóban. "

Hopp, hát nem úgy hívják ezt, hogy "regisztrációs adó" és ÁFA? Csak nem 100 ezer az adó, hanem több millió.

Ha ezt bevezetik, én nyitok egy számlát szlovákiában. És ha mások is nyitnak, akkor majd a szlovák számlák között utalgatunk pénzt.

nósumifan 2012.04.13. 10:08:11

@Tahó Sandokan: egy seggnyalónak fölösleges magyarázni.
Nem érti.
Nem TUDJA és nem is AKARJA érteni.
Okoskodó fideszkocsog hülyegyerek.
Ez azt is meg fogja magyarázni, ha törvényileg elvennék lakását, autóját.
Majd mondja (és írja):
"Jó lesz ez a rablás! Csak kicsit árnyalni kell."
Az ilyen vadbarmok a legveszélyesebbek.
A gondolkodó demokrata benyomását keltik, és sokan ideig-óráig komolyan is veszik.
Alapvető ismeretei sincsenek a témákhoz, de a végeredmény érdekes módon mindig az, hogy igazuk van ezeknek a nemzetrablóknak, jól csinálják!
Pedig a lényeg: bloggerünk épp olyan, mint az adórendszer!
EgykulAcsos!!!

Alal 2012.04.13. 10:08:39

Én csak annyit tennék hozzá, hogy van egy értékmozgás alapú adónk, amit pénzmozgáskor fizetünk, ki, és ez az ÁFA. De nem véletlen, hogy ezt csak egyszer, a kész termék eladásakor kell kifizetni, nem pedig minden egyes alkatrész, hozzávaló, mozgatás esetén (bruttó-nettó ár)

Innentől kezdve nekem az adó nem más, mint az ÁFÁ-nak egy mutáns, degenerált klónja, ami csak annyit ér el, hogy akinek van egy kis pénzügyi tudatossága (értelmiség, cégek), azok ki fogják kerülni részletfizetéssel, többszöri átutalással, külföldi számlával, akik meg nem rendelkeznek ilyennel, azok szívni fognak. Növekedni fog a készpénzforgalom, ami meg növeli a feketegazdaságot. Ez az elképzelés olyan sok sebből vérzik, csodálom, hogy életben van még.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.04.13. 10:09:38

Mennyi szakértő van a blogon! Az emberek fele a "szakmai meggyőződés" alapján szavazott :)

VT Man 2012.04.13. 10:10:03

@Squid:
"a Felcsúti Ramszesz nem láthatja be, hogy a 16% SZJA megengedhetetlen luxus jelenleg? "

Felcsúti Ramszesz???
Nem zsebhitler? mini-duce? viktátor? Vagy az már nem divat a balliberálist oldalon? Most új ukáz van kiadva, hogy "Ramszesz" legyen a gúnynév?

A 16% SZJA egy tökéletes döntés volt egy olyan országban, ahol a gazdagok amúgy se fizetnek SZJA-t, mert feketéznek meg csalnak, meg céges ház (Kóka), céges szauna (Gyurcsány).

Kutchek (törölt) 2012.04.13. 10:10:29

@mahet: Ááá, összedobnék egy listát. Inkább a Lázár félékre gondoltam. Tőzsdespekulánsoznak, bankároznak, extraprofitoznak miközben különadót nyomnak a zemberekre és a város hiteleit forgatják saját haszonra.
Na, ha ők elhúznak rendben is lennénk!

VT Man 2012.04.13. 10:11:05

@nósumifan:
"Okoskodó fideszkocsog hülyegyerek.
Ez azt is meg fogja magyarázni, ha törvényileg elvennék lakását, autóját."

Hopp, ki is akart ingatlanadót bevezetni? Csak nem a Bajnai és az MSZP?

Az ingatlanadó szépen elvette volna az emberek lakását...
De azért tapsoltak a barom ballibek hozzá.

malloc (törölt) 2012.04.13. 10:11:07

@Janovszki Zsolt: Pontosan ez a baj látod. Mindenki csak azt nézi hogy _neki_ mi a jó. Baszkikám egy egész országot nézzél már ne csak egy apró részletét!!! A fizetési papíromon nekem is több van aztán az ország meg szarabb mint volt.

MacChicken (törölt) 2012.04.13. 10:11:10

Te szimplan hulye vagy kedves blogiro. 200e forintnal ugye az 1% mar 2000 HUF. Miert is ne inteznek az ilyen osszegu utalasokat kulfoldrol? 2000-bol meg egy nemzetkozi utalas is siman megvan. Szerintem fizesd te az orban meg matolcsy haverod jatszadozasat az orszaggal es ne azt a reteget akarjatok megint lehuzni akik eltartjak az orszagot. A vegen egyedul maradtok aztan meg a villanyszamlat sem tudjatok majd fizetni, mert aki eltartott titeket mind elhuz a tragyadombrol oda, ahol nem akarjak kivereztetni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.04.13. 10:11:18

Egyébként mi lenne, ha a készpénzes tranzakciókat adóztatnák és rövid távú spekulációs pénzműveleteket?

Tahó Sandokan 2012.04.13. 10:11:28

@Squid: Nekem gyanús az ábra, azt jelenti, hogy átlag az alsó kategóriába tartozó emberek 16000 Ft-ot adóznak évente, a középsőbe tartozók átlag 160000Ft-ot, míg a felsőbe tartozók 5,28 milliót. Valami itt nem kerek, érdekes módon én a középsőbe tartozom és 830000-et fizetek csak szja-ra.

nu pagagyí 2012.04.13. 10:12:17

@Janovszki Zsolt: Gondolom a 600 ezer plusz a Te saját adód csökkenéséből jön össze, az embereid meg szívnak, csak nem mernek szólni.

Zedder 2012.04.13. 10:12:28

Újabb nagyon buta, sötét poszt a nivótlan blogon.:) TÉnyleg ez az átlag jobbos értelmi színvonal? A nivoblogosok pénzt kapnak azért, hogy állandóan csak vadászt játsszanak a medvével? Vagy egyszerűen nem érik fel ésszel, hogy baromságokat hordanak össze?

Mondjuk játsszunk el ezzel a 200ezer forintos gondolattal, mi is lehet ennél több egy ÁTLAGEMBER számára:

- betétlekötés (és ezt nem is mindig érdemes szétszedni, mert lehet csak 500e - 1000e felett jár a nagyobb kamatláb. ha ennyit tud nélkülözni az ember, akkor miért is ne kösse le?)
- lakásfelújítás (no comment)
- de akár még csak egy új bútor vásárlása is túllőheti a keretet
- hitelkártyák visszafizetése (ezt mondjuk szét lehet bontani több apró részre)
- üzleti utak (a sok gumibelsőben élő számára: nagyon sok cég úgy intézi ezt, hogy utólagos a költségelszámolás, de addig is a munkavállaló nevére szóló hitelkártyán van a tartozás! és itt milliókról is szó lehet, miközben keresel 150-200 nettót, tehát még tehetős sem vagy!)

Autóvásárlást, nyaralást és egyéb mondhatni "luxus" dolgokat kihagytam, így is látható, hogy semmiképp nem lehet ezzel jól járni, és mindenki szopni fog.

Érzek némi proli irigységet (ami ugye fullos képzavar egy jobbos blogon) a szerzőtől. Ő biztos nyomorog az alacsony fizetésével és UTÁL mindenkit, aki egy kicsit is többre vitte, ergo még tapsol is egy ilyen adónak.

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 10:13:29

@malloc:
És pontosan mennyit osztasz szét a nélkülözők között az ország jobbulása érdekében a fizetési papírodon lévő összegből? Naugye.

nósumifan 2012.04.13. 10:13:59

@Janovszki Zsolt:
Hallgass a szívedre, szavazz a fideszre!

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 10:14:47

@Squid: "Az adózott pénzemet mozgatom (nem spekulációs jelleggel) akkor ADÓZZAK megint? "

Vagy pl. tegyük fel, hogy a családfenntartó és a házastárs (esetleges kártyalopás következményeinek minimalizálására) külön számlával rendelkezik. A házastárs számlájára a családfenntartó rendszeresen pénzt utal.
Ilyenkor előállna az a családbarát és készpénzkímélő whatthefuck, hogy az utalós pénzelosztás adós, a kápés meg nem -- persze erre lehet az a megoldás, hogy a családon belüli készpénzforgalom is adóköteles... ezek után...

(Egyébként a dolgot nem kell feltenni, ui. pont ezt csináljuk a nejemmel.)

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 10:15:37

@nu pagagyí:
Persze, azért dolgoznak nálam, mert rossz nekik, mazochista állat mind...

2012.04.13. 10:16:11

Please excuse my French, de hogy ti mekkora hülyék vagytok...

Már van (többek között) egy forgalmi érték-alapú adónk, úgy hívják, hogy visszterhes vagyonszerzési illeték. Azt szeretnétek 1%-kal megemelni? Ha meg a 200.000 feletti fizetésekre szeretnétek több adót, akkor egyszerűbb az szja-t, vagyis az adóalapnövelő tételt, megemelni. Mindkettő baromság, de ám legyen, de hogy minek a 142. újabb adónemet bevezetni?

Aki feketén kapja a pénzt, talán még ti is belátjátok, hogy nem fogja bankszámlára befizetni, hogy adót fizethessen:-P

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 10:16:44

@Janovszki Zsolt: "Nem tudom hogy Te hogy vagy vele, de cégtulajdonosként nekem (és az embereimnek) sokkal jobb a 16%"

Tegnap már egy deénjobbanjártamnak elmondtam, hogy az én nettó fizetésem is megnőtt az egykulcsossal, de a különbözetet nem szemellenzőre költöttem.

Kutchek (törölt) 2012.04.13. 10:16:57

@VT Man:" A 16% SZJA egy tökéletes döntés volt egy olyan országban, ahol a gazdagok amúgy se fizetnek SZJA-t,"

Igazad van, Mr Twenty Percent sem oda fizette, ahova kellett volna.

Tahó Sandokan 2012.04.13. 10:20:16

@Zedder: "Érzek némi proli irigységet (ami ugye fullos képzavar egy jobbos blogon) a szerzőtől. Ő biztos nyomorog az alacsony fizetésével és UTÁL mindenkit, aki egy kicsit is többre vitte, ergo még tapsol is egy ilyen adónak. "

Plusz ugyanezek az emberek tapsoltak az egykulcsos szja-nak.

igazi hős 2012.04.13. 10:20:51

Épp tegnap utaltam el a negyedéves adómat, 200 ezer felett volt. Fél perc lett volna, hogy minden utalás 200 alá essen. Nagy cégnél ez lehet 5-10 perc is. Melyik főnök nem adná ki az ukázt, hogy ezentúl mindent 200 ezrenként kell elutalni? A Giro persze jól járna ezzel, így némi pénz visszacsorogna a bankokhoz, de persze "ne a zemberekkel fizettessék meg a bankadót".

dr kíváncsivagyok 2012.04.13. 10:20:56

@garrett27: "Mindeközben pl. létrejönnek a járási hivatalok, újabb szervezet, újabb vezetők, újabb alkalmazottak, újabb kiadások. "

Gombamód szaporodnak a Fidesz-káderek részére létrehozott hivatalok, cégek , tanácsadó-testületek stb - stb...
Ezt fizettetik meg velünk !

Tahó Sandokan 2012.04.13. 10:22:23

@dr. mesterseges szinezek: "Tegnap már egy deénjobbanjártamnak elmondtam, hogy az én nettó fizetésem is megnőtt az egykulcsossal, de a különbözetet nem szemellenzőre költöttem. "

+1

én is jobban jártam, és nem vagyok attól boldogabb, hogy a főleg felső 100.000-be eső emberek érdekét szolgáló adószabály miatt kell most lyukat tömni. Én inkább lemondanék a kb +25000 Ft-omról havonta.

Squid 2012.04.13. 10:23:11

@Janovszki Zsolt: Havi 200k nettó pluszt jelentett nekem az új SZJA, multinál vezető pozícióban. (15 éve teljes jövedelmem után adózok)

Ettől függetlenül tudom, hogy ez mibe kerül az országnak és nekem! Lehet, hogy én többet viszek haza, de én vagyok annyira intelligens, hogy felfogjam az, hogy rajtam kívül is létezik világ.

Ebben a világban emberek MNYP-t buktak, Áfa elemlést, Jövedékiadó növekedést és még sorolhatnám milyen extra kiadásokat kaptak a nyakukba. (Benzin, kaja stb stb)

Kérdezd meg az alkalmazottaid, hogy mennyivel élnek jobban a 16%-os SZJA bevezetése óta!!! Kérdezd meg, hogy a kiadásaik mennyivel nőttek és, hogy ez milyen arányban van a fizetésük növekedésével.

Van élet rajtad és a cégeden kívül is! Gondolj bele, hogy érinti ez a minimálbér közeli szinten élő embereket! (és itt nem a minimálbér + zseb delikvensekre gondolok), a vidéken minimális pénzből élő embereket, a nyugdíjasokat?

Minimális empátia és józan ész Zsoltom! Semmi több!

nósumifan 2012.04.13. 10:24:46

@VT Man: látom, jól megértetted az ingatlanadó lényegét.
"Az ingatlanadó szépen elvette volna az emberek lakását..."
Ezt nem is minősítem. Megteszi, amit leírtál.

Beállhatsz a blogger mellé társszerzőnek.
Eszed, szíved, színed megvan hozzá.

Közben nyugodtan baromballibezzél, ennél többre úgy se vagy képes.
És éljenezzél mocsokkormányod legújabb aljasságához!

dr kíváncsivagyok 2012.04.13. 10:25:14

" Csak kicsit módosítani kell rajta. Egészen pontosan kétkulcsossá kell tenni! "
Nem inkább a jövedelem-adót kéne átalakítani 2 kulcsosra ?? Akkor ez az új adóforma okafogyottá válna !

2012.04.13. 10:26:28

@VT Man: ez is baromság. az ügyeskedő "újgazdagok" tényleg nem fizetnek, vagy csak minimálisat. Vannak azonban egy csomóan, képzeld, akiknek pl a gaz multik nem átallanak akár nyugat-európai szintű béreket fizetni a szaktudásukért. Különben, hogy a szöszbe jött volna össze az az adóstatisztika, hogy az adóbevételek 70-80%-át évek óta az adófizetők cirka 10-20%-a (a szóhasnzálatoddal élve a "gazdagok") fizeti?
a 2011-es statisztika ebből a szmepontból nagyon érdekes lesz majd a bevallások után...
no mindegy, az ügyeskedő adóelkerülők, adócsalók kiszűrésével rengeteg adóbevétel lenne - de ehhez egy potens adóhatóság kellene...

nu pagagyí 2012.04.13. 10:27:06

Min is lehetne még kaszálni? Olyan tevékenység kell, amit nem lehet megkerülni és nem az állam végzi.
Legyen mondjuk egy olyan speciális adó, amely a közműcégek számlakiállítását adóztatná. Minden kiállított számla után fizessen a közműcég mondjuk 100 forintot.

pjm 2012.04.13. 10:27:06

Az eredeti javaslattal, amit a blog ajánl az a baj, hogy amikor azt mondjuk, hogy minden nőt és férfit meg kell erőszakolni egy sörösüveggel a fenekébe kupakkal befelé, akkor nekem senki ne javasolja, hogy könnyebbség kedvéért fordítsuk meg az üveget, hogy a kupak ne karistoljon. Az alap ötlet a szemét és nem fog segíteni. A felcsúti orbánszentélyre nem kellene balláb adó? A könnyebbség kedvéért akinek hiányzik a bal, vagy mindkét lába, az csak a felét fizesse! Idióták! Kezdem mélyen hinni, hogy a rákosi rendszer jobb volt, ott legalább aki nem pattogott, békén hagyták, most meg aki nem pattog az szív a legtöbbet.

ne most 2012.04.13. 10:28:57

Legutóbb a szocik alatt volt ilyen ötletroham. Fizess adót a nap beesési szöge után.

ati27 2012.04.13. 10:29:17

@Mardu: LASSAN MONDOM, HOGY MEGÉRTSÉTEK! BIZONY A "SPEKULÁCIÓS ADÓNAK" IS KOMOLY KÖVETKEZMÉNYEI VANNAK! KÉRDEZD A SVÉDEKET!

Ok? Amúgy az egész államvezetéshez nem kellene sok ész, csak átvenni más országokból azokat az intézkedéseket, amik működnek! Bizony nem kell feltalálni a spanyol viaszt! Kínáról.. Szép, és jó.. Csakhogy bizony a háttérben komoly problémák vannak: Generációs "bomba", környezet pusztítás, mesterségesen alacsony árfolyamon tartott jüan.. "kopizás" stb-stb.. És ugyanúgy megvannak a hitelezési problémái, csak még "állami" rendelkezésekkel el lehet rejteni! De bizony púposodik a szőnyeg rendesen ott is.. Ha durran, akkor nagyot szól..

2012.04.13. 10:29:42

@dr kíváncsivagyok: már két kulcsos: 16 és 20.32%

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.04.13. 10:30:05

@pjm: "Kezdem mélyen hinni, hogy a rákosi rendszer jobb volt, ott legalább aki nem pattogott, békén hagyták, most meg aki nem pattog az szív a legtöbbet."

Tévedés, ott mindenkit vegzáltak, az volt a rendszer lényege. Amire te gondolsz, az a kádár-rendszer.

szita szita péntek 2012.04.13. 10:30:11

Elegem van abból, hogy minden szir-szarra új és új adókat vetnek ki.

Félreértés ne essék - most nem az kritizálom, hogy mennyi adót szednek be, holott azt is megtehetném. Ez alkalommal mégis éljünk egy leegyszerűsítéssel és mondjuk azt, hogy pénz kell a költségvetésbe, amit csak az adóbevételek fokozásával lehet elérni.

A kérdés, hogy egy, a jelenlegi adórendszert bonyolultabbá, több tényezőssé és ezzel párhuzamosan szükségképpen áttekinthetetlenebbé tevő megoldás a jó irány? Szerintem egyértelműen nem.

Kivlov 2012.04.13. 10:30:15

@Squid:
"Minimális empátia..."

Na, ez az amiből nem lehet megélni, édesapa. És ennek az országnak ilyen szinten nincsenek lehetőségei empátiára, szolidaritásra. Pláne nem a jelenlegi társadalmi, demográfiai viszonyok és jövedelmi szintek mellett. Ezért nem kéne osztogatni tovább nyakló nélkül transzfereket az inaktívaknak...

dr kíváncsivagyok 2012.04.13. 10:30:24

@Tahó Sandokan: "én is jobban jártam, és nem vagyok attól boldogabb, hogy a főleg felső 100.000-be eső emberek érdekét szolgáló adószabály miatt kell most lyukat tömni. Én inkább lemondanék a kb +25000 Ft-omról havonta. "

Igen,...és abba belegondolt-e az , aki jobban járt hogy a világhálón való nézetek hány % - a egyezik az övével,... annak tükrében , hogy " jóljártak" hány % internetezik és a " nemjóljártak " hány % - ának van lehetősége e módon kifejezni véleményét ?!

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 10:30:40

@nósumifan:
az egykulcsos adót azt nem a fidesz kezdte el mondani, én sem azóta szeretem az ötletet, amióta ők mondják, hanem sokkal régebb óta. Attól azonban nem lett rosszabb ötlet, hogy ők mondják.

Kutchek (törölt) 2012.04.13. 10:31:07

@dr kíváncsivagyok:
"Nem inkább a jövedelem-adót kéne átalakítani 2 kulcsosra ??"

Igazából az szja rendszerünk is két kulcsos. Igaz kicsit lejjebb van a határ mint kéne, igaz kicsit kisebb a felső kulcs mint kéne, igaz kicsit macerásabb kiszámolni mint kéne.
Egyedül Giró-Szásznak tünt fel, hogy kétkulcsos, de ő is megtanulta azóta:))))

dr kíváncsivagyok 2012.04.13. 10:32:03

@SünBalázs: "már két kulcsos: 16 és 20.32% "

Nem ... nem ,... éppen tegnap nyilatkozott a Kárpátok törpegéniusza , hogy : "az egykulcsos szja marad....! "

_tx_ 2012.04.13. 10:32:44

Ez a javaslat rossz oldalon fogja meg a dolgot. Vagyont adóztatni önmagában nem hülyeség, de arra ugye ott a kamatadó, vagy az általam amúgy támogatott, de be nem vezetett ingatlanadó. Egy rendszer akkor működik jól, ha atranzakciós költségek alacsonyak, a pénzügyi rendszer megbízható. Egy tranzakciós adó a cserekereskedelem irányába hat, miközben az eredeti problémát érintetlenül hagyja. Nem beszélve arról, hogy szinte lehetetlen igazságosan megcsinálni, mert ugyanaz a pénzösszeg többször is adózhat, ha pl. átutalom egyik bankszámlámról a másikra, aztán adok belőle egy családtagomnak, aki kifizeti belőle a rezsijét...
Ha bevezetik, abban a szent pillanatban fogok nyitni egy külföldi bankszámlát, amit eddig ideológiai okokból nem tettem meg (mondván, ha mindenki kimenekíti innen a pénzt, összeomlik a bankrendszer).

Matolcsy monnyon le.

sópipa 2012.04.13. 10:33:14

Ha ezt bevezetik, akkor már csak 1 kis lépésre leszünk a bankbetétek államosításától.

Szóval mielőtt bevezetnék a tranzakciós adót én az összes megtakarításomat kiveszem a bankból és külföldre viszem.

Az eddig csekken, meg átutalással fizetendő dolgokat pedig személyesen az ügyfélszolgálaton fogom kp-ban befizetni. Csakazértis.

dr kíváncsivagyok 2012.04.13. 10:34:17

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
"Tévedés, ott mindenkit vegzáltak, az volt a rendszer lényege. Amire te gondolsz, az a kádár-rendszer. "

Egy közvéleménykutatónak meg kéne kérdeznie a most 50 - 70 éveseket , hogy mikor élt jobban : a 80' - as években ,...vagy most ?! Tudom a választ ...

nu pagagyí 2012.04.13. 10:34:26

@Janovszki Zsolt: Nézd nem akarlak macerálni, én is saját vállalkozást vezetek. Remélem valós tevékenységet végzel, nem az állam csöcsén lógsz. Ha így van, az előző kormány alatt sem mehetett rosszul és drukkolok neked.
Azt viszont neked is látnod kell, hogy a jelenlegi kormány nem segíti a vállalkozásokat, mesterséges káoszt teremt, olyan haverokat töm pénzzel, akik nem járulnak hozzá a GDP növeléséhez. Elpazarolja az adóforintjainkat.

Inpolem 2012.04.13. 10:36:28

"Ez az értékhatár lehetne mondjuk 200ezer forint."

ez a mondat szépen összefoglalja, hogy mennyire átgondolatlan ez a poszt.
na meg demagóg is, de nagyon (a hülye mercedeses fizessen, de arra nem gondol, hogy egy lakásért pl mindenki több millió forintot csenget ki).

mind az összeghatár, mind az adó mértéke (1%) teljesen irreális. persze az éden hotelben minden megtörténhet.

Pontos 2012.04.13. 10:37:00

@Saga: Úgy bizony. Én még a pártoknak sem adnék egy fityinget se.

nu pagagyí 2012.04.13. 10:38:41

@Janovszki Zsolt: Nem kellet volna 16%-ot belőni, inkább cégek közterhein és a bürokrácián csökkentettek volna.

dr kíváncsivagyok 2012.04.13. 10:38:41

@Janovszki Zsolt: "Attól azonban nem lett rosszabb ötlet, hogy ők mondják. "
Az ötlet maga egyáltalán nem rossz ! ( Csak nem ilyen rossz gazdasági környezetben kell bevezetni !!!)

magyar ember teli szájjal 2012.04.13. 10:38:43

Hú, elolvastam a keretes hozzászólásaidat, te apám elképesztően sutyerák vagy.

Mérges 1234 2012.04.13. 10:38:58

Ötletnek éppen nem rossz, csak az értelmét nem látom, ha fel akarok venni 400.000-et akkor 2 részre osztom oszt' jónapot.

Talán ha mindeki fizetne egy nagyon kicsit, valóban csak 0.1 %-ot akár még jó is lehetne.

Persze, aki eddig sem fizetett semmit, mert mindent feketén intézett cash-ben az most is mentesülne.

Inkább ingatlanadó, szja-ból leírható formában, így senki nem fizetne kétszer, viszont, egyszer mindeki.....

nylonsurprise 2012.04.13. 10:39:45

Előfordul, hogy egy rossz termés esetén, akár 0 szaldó közelében értékesítem a terményt, ami a magas termelési költség miatt, magas értéket ad ki, na ennek még fizessem be az 1%-át. Hát kapjátok be rohadékok! Termeljen nektek az EU, meg a Dél-Amerika.
Vagy megválok 1 munkatárstól, s a költsége fedezi, csak az a baj, hogy alkalmazottra eddig sem futotta :)

dr kíváncsivagyok 2012.04.13. 10:39:49

@nu pagagyí: "Nem kellet volna 16%-ot belőni, inkább cégek közterhein és a bürokrácián csökkentettek volna. "

...ahogy a választási ígérgetéseik közt belehazudták a képünkbe...

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 10:40:46

@Squid:
És? Miből gondolod, hogy én nem fogom fel?
"Kérdezd meg az alkalmazottaid, hogy mennyivel élnek jobban a 16%-os SZJA bevezetése óta!!! Kérdezd meg, hogy a kiadásaik mennyivel nőttek és, hogy ez milyen arányban van a fizetésük növekedésével."
Megkérdeztem egy párat. Sokkal, kb. 25%-al többet ér a pénzük. (igen, emeltem is, sokat)
Mivel egyátalán nem volt kérdés a minimálbéresek megélhetése eddig, fogalmam sincs, hogy az empátia hiányát azt miből sikerült leszűrni.
Te mennyit adsz a plusz 200K pénzedből minimálbéreseknek? Én vigyázok a ruháimra és mindig a rászorulóknak adom, ételadományozó alapítványt támogatok, és pokrócokat veszek a hajléktalanokat ellátó szervezeteknek sokért. Csak ez eddig nem volt kérdés, arról beszéltünk, hogy jó -e nekem és a kollégáimnak, meg az ő családjuknak a tranzakciós adó, és megállapítottam, hogy ha marad az egy kulcs és bevezetnek 0.1%-os ilyet, akkor az deal. Ennyi történt nem több. Ezt meg fenntartom. :)

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 10:41:21

@nu pagagyí:
Na ezzel nagyon egyetértek, de láthatóan ebben csak a fűnyírót ismerik, úgy meg nem lehet...

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 10:41:23

Szigorúan a posztról elmondható, hogy még a magyar rögvalóság már meglévő elemeivel sem számol.
Gondolok itt például a közbeszerzésre és a hajdanvolt kisösszegű kifizetésre, vagy a jelenlegi ajándékozásra, amelyek minimálösszegesek, és magukkal vonták, vonják azt, hogy az ilyetén ügyletek kisebb összegű, de szaporább voltát.

ati27 2012.04.13. 10:42:49

@nu pagagyí:

Ez nem tobin adó! Az a tőzsdei "spekulatív" ügyletek után lenne! Van egy "kis" különbség! Mint pl au osztogatnak és a fosztogatnak között! De mint fentebb írtam, bizony voltak olyan államok, amik próbálkoztak vele, és csúnyán felsültek! Ugyanis az egész világon egységesen, és ugyanazokkal a szabályokkal kellene bevezetni, ami ugye nonszensz! Ha fizikai hasonlattal élünk akkor a pén olyan mint a folyadékok: mindig a kisebb ellenállás felé törekszik! Ha bizony azt akarjuk, hogy a víz felfelé menjen, munkát kell végeznünk! A pénz nyelvén ez lehet pl a magasabb kamat.. Vagy a "biztos" környezet..

Ringlósztár 2012.04.13. 10:43:27

Ez egy újabb nagyszerű lépés a magyar adórendszer egyszerűsítése irányába!

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 10:43:37

@nu pagagyí:
és ezzel is egyetértek, csak piaci ügyfeleim vannak, és köszönöm a jókívánságokat, viszont. Most szabadrablás megy, nem véletlenül mondta az egyik kedves barátom, hogy a fidesz az a maffia zrt egyik leányvállalata, aminek a parlament a székhelye... Sajnos ezzel ilyen ügyészség-ilyen bíróság mellett semmit nem lehet csinálni.

lyken 2012.04.13. 10:44:10

"Persze lehet kritizálni a javaslatot, lehet belelátni, hogy ez is csak a feketegazdaságot növeli, de talán konstruktívabb egy ilyen hozzáállás, mint a nagy ellenzéki blogok...Vastagbőr..."

Vastagbőr 2010-ig érdekes módon nem volt belőve. Ők akkor is serényen húzogatták le a fátylat a mocsokról. Most is ugyanezt teszik, pártfüggetlenül. Csakhát ez most zavar egyeseket. Feltételezem köze lehet ahhoz, hogy 8 év után nem sikerült semmi grandiózusat alkotni, ill. a nagy ígéretek ellenére még mindig négyszer annyiba kerül közbeszerezni valamit, mint a boltban. Az aktuális állami mintaberuházás kilencszerannyiba kerül, mint bárhol európában(vagy a világon).

De természetesen, miközben az állam látványosan rosszul gazdálkodik, vegyük elő a jó öreg fizessenek a gazdagok rigmust. Az majd biztos segít. Csak súgok: ha a gazdag embert meg akarják adóztatni, akkor megvédi a pénzét. Ha 200 a határ, akkor majd 6x199.000-et vesz fel. Ha 2%-ba kerül az, hogy magyar bankban bankoljon, akkor készpénzben át fogja hordani szlovákiába. Ha még 2%-ba kerül majd a merci, akkor külföldön fogja megvenni. Ott is fog adózni utána. Ha vállalkozása van és teheti, akkor külföldre fog menni.

Nem az a baj, hogy rossz szándékú vagy. Nem az a baj, hogy Matolcsy rosszindulatú. Valószínűleg nem ez a probléma. Az a probléma, hogy lövésetek nincs a gazdasági kölcsönhatásokról, ennek ellenére úgy nyilatkoztattok ki, mintha minden csak széndék kérdése lenne és azért nem működnének az ötleteitek, mert a világ rosszindulatú veletek szemben.

2012.04.13. 10:45:21

@dr kíváncsivagyok: igazad van bocs, hamut szórok a fejemre...
egy kulcsos, de két adóalapos: 100 és 127%

lajafix 2012.04.13. 10:46:54

@plagi madár, az al kotmányt aláiro álamfö: nem most tűnt fel, de ez már nagyon fáj. Sokat kibírok, de amit ccactus művel az a végét jelenti ennek a egész jól indult blognak.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.04.13. 10:47:35

Istenem, ki irja ezt a blogot? Nyomjak nagyon az index ajanloban, de mar a minimalberbol valo megeleses kiserletbol is mekkora pofaraeses lett.
Egy naiv, joindulatu, de meglehetosen korlatolt, osszefuggeseket kevesse felismerni kepes ember lehet.

Ha barmilyen limitig (legyen ez X) 0Ft lesz a koltseg, akkor en akarmilyen (M) osszegu utalast ugy fogok megtenni, hogy n db X osszegu utalast tolok be ahol n = M / X, majd egy M mod X osszegut. (Jelenleg a fo-bankszamlamrol orszagon beluli HUF netes utalas ingyen van akarhanyszor akarmennyi).

Willy 2012.04.13. 10:50:05

Ccactus, visszanéztem, semmit nem változtál. Már többször kértelek: GONDOLKOZZ mielőtt írsz!. Átlagos cég 2 fő munkavállalóval havi 600e ft körüli minimum bérteher (bér+járulékok) kerül, még ha minimálbér akkor is eléri a 280e-t ezt ki kell termelni (azaz bevételt kell csinálni belőle) emberi erőforráson felül minimum ugyanennyi a költség (autó, iroda, papír, eszköz,stb) azaz 1,2e egy átlagos cégnél alapanyagot nem számítva mert mondjuk ez egy szolgáltatás 40% haszonnal nézve 2000e Ft nettó bevételt kell elérnie havonta, hogy 0 -ra hozza a céget ez után a fizetendő áfa 540e ft ha mondjuk ebből lejön még a költségek (600)-nak az áfája, akkor is magasan veri 200e határt. És csak egy elvont példa. Egy 10 főt működtető vállalatnál szinte minden utalandó adófajtára ráköltözne.
A másik végletre áttérve: nagy vállalkozások haszonkulcsa ennél sokkal rosszabb. 1-2% költségnövelés elviheti a haszon 20%-át is. Szerinted ki fogja megfizetni? Te.
Ember. Ez akárhogy lesz bevezetve egy áfánál rosszabb (mert minden szereplőt többször érintő) sokszoros adóteher. Az 1% az egy vicc, az 1%% sem kevés. Nem hogy az 1%. De ez megint fidesz taktika. Belengetünk valamit, majd annál kedvezőbbel kijövünk ne hörögjön a nép. Csak még talán nincs meg a sajtóanyag "hogyan védjék meg az emberek pénzét"

pjm 2012.04.13. 10:50:24

"Kezdem mélyen hinni, hogy a rákosi rendszer jobb volt, ott legalább aki nem pattogott, békén hagyták, most meg aki nem pattog az szív a legtöbbet."

Tévedés, ott mindenkit vegzáltak, az volt a rendszer lényege. Amire te gondolsz, az a kádár-rendszer.

NEM ÉN MONDTAM!

Kutchek (törölt) 2012.04.13. 10:50:41

@Doubledecker: "Talán ha mindeki fizetne egy nagyon kicsit, valóban csak 0.1 %-ot akár még jó is lehetne."

Fizetünk. Számlavezetési díj, forgalmi jutalék, ATM-es kp-felvétel díja.
Ezekből befizeti a bank a különadót.

Egyáltalán: miért kell adót fizetnem azért, mert használom a SAJÁT pénzemet???

pjm 2012.04.13. 10:51:11

Nekem különbenis tetszik ez a rendszer, hol lehet a Pártba belépni?

Adó Viktor 2012.04.13. 10:51:48

SEMMI NEM SZÁMÍT, CSAK HOGY A 300 FT-OS VIZITDÍJ EL LETT TÖRÖLVE, MERT AZ NÉPNYÚZÁS VOLT!

snorbi 2012.04.13. 10:52:27

Kedves nívó blogos "szakértők".
Szerintetek csakugyan egy újabb adó fogja az országot kihúzni a gödörből? Nem inkább kiadáscsökkentés kellene?

A legfőbb kérdésem: szerintetek hányszor kell leadózni még azt pénzt, amit tisztességes munkával szerzünk, illetékeket, járulékokat, adókat fizetünk belőle, majd még egyszer fizetjük az áfát, jövedéki adót és hasonló nyalánkságokat?

ati27 2012.04.13. 10:52:57

@lyken:

Nagyon jól összefoglaltad! Bizony a VB-t olvastam a "fülkeforadalom" előtt és után is... Semmi nem változott! Teccik-nem teccik! Azzal vitatkoznék, hogy nem sikerült semmi grandiózus.. De bizony sikerült rendesen "elkefélni" a gazdaságot.. Ugyanúgy mint GyF-ék az "aranykorban" fogyasztási javakra fordították a "könnyű hiteleket" Orbánék ugyanúgy kimaradtak a 2010-2011-es "felívelésből" Tessék csak megnézni a GDP adatokat, vagy az államadósság értékét, megtísztítva a lerabolt akarom mondani "megvédett" MNYP lóvéval.. Azt meg majd megnézem hogy "marketingelik" el amikor a románok juróval fizetnek! :D

Kolombusz 2012.04.13. 10:54:38

Hülye fasz.

Akkor átutalják x*200 000 forintos címletekben. Elektronikus átutalásnál nem nagy fáradtság, és alkalmanként 2000 forintot spórolnak vele.

Squid 2012.04.13. 10:55:14

@Janovszki Zsolt: "e mennyit adsz a plusz 200K pénzedből minimálbéreseknek? Én vigyázok a ruháimra és mindig a rászorulóknak adom, ételadományozó alapítványt támogatok, és pokrócokat veszek a hajléktalanokat ellátó szervezeteknek sokért."

15 éve teljes jövedelmem után adózok felsővezetőként, és tudod ez egy olyan klub aminek ebben az országban nagyon kevés tagja van. Azt hiszem jótékonykodtam én ezzel eleget, köszönöm kérdésed!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.04.13. 10:55:37

" Persze megvan az alternatív javaslat is: inkább a „szent tehenekhez”, a kiadási oldalhoz kellene hozzányúlni, nem pedig újabb és újabb adókról spekulálni."

Nagyon helyes, en is tamogatom.
Le kell mar szamolni azzal, hogy a vagyon ujraelosztasa mindent megold, meg hogy a "milliomosok" igy meg ugy. Idiotak.
Az igazan gazdagok pont leszarjak, mert azok kulfoldrol utaljak a penzt, nem is elnek itt, stb. Akit ti "milliomosnak"neveztek, az a kozeposztalyosodo reteg, evi 10-15 millios brutto fizetessel. Ez mar eleg jelentos ahhoz, hogy irigykedjetek ra, de nem eleg sok ahhoz, hogy az ember penzugyileg fuggetlenne valjon. Ez a reteg termelte ki idaig is a minimalberesek adojat, meg a jovairasos idokben, es most vegre egy kis lelegzethez jutott. Ez nem tetszik nektek, es ott vagnatok rajta, ahol csak lehet.

Csak azon gondolkodjatok el, hogy mi lesz ha ezt a reteget elmarjatok innen : elmegy, elviszi a tokejetes a tudasat. Akkor ki tartja majd el az alsobb neposztalyokat ( nameg a -politikai- elitet, tobbek kozott az LMP-t ) ?

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2012.04.13. 10:55:49

Ezt adta a bóvlista fideszes kormány a magyar népnek:
- szégyen a bóvliba sorolás miatt
- csaló, hazug fideszes köztársasági elnök
- sose látott forint romlás
- üzemanyagárak történelmi csúcson
- szomszédaink és a világ utál bennünket
- látványosan fogy a magyar
- rengeteg a bedőlt cég
- pesszimizmus, elégedetlenség, tüntetések
- "sikeres" országmegosztás,
- magánnyugdíjak lenyúlása
- óriási munkanélküliség,
- hitelből vett MOL részvényeken több száz milliárdos bukás
- egészségügy, oktatás...padlóra küldése
- rokkantnyugdíjasok megalázása
- az eddig ellenzett tandíj bevezetése
- utcák, terek, reptér, Magyarország kamu átnevezése,
--stb...stb....stb!

Miért veszel állampapírt, államkötvény, ha a fidesz mindent megtehet mi a garancia a pénzedre?

snorbi 2012.04.13. 10:56:16

Egyébként ez tipikusan a készpénz felé terelné a cégeket és az embereket, vagyis a gazdaság szürküléséhez vezetne.

Pont az ellenkező irányba kellene haladni, ez az új sarc pl. csak a legálisan utalt munkabérekre vonatkozna, a zsebbe adott pénzekre meg nem.

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 10:56:57

@Kutchek: "Egyáltalán: miért kell adót fizetnem azért, mert használom a SAJÁT pénzemet??? "

A kérdésre George Mallory, eredetileg a Csomolungmára vonatkozó gondolata lehet a válasz...

Elijah_Baley 2012.04.13. 10:57:22

rendes ember kápézik meg könyvelőzik, hülye prolik szórakozása a bankozás, fizessenek csak :)

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.13. 10:58:22

@B-road:
nem az egyszeri utalási költség a legnagyobb gáz, hanem a gazdasági folyamatban ezek egymásra rakódása. Mire a végére érünk a láncnak (vagy a körforgás kezdő eleméhez jutunk) már 5-6-szor megadózott ugyanaz a pénz, 5-6% áremelkedést okozva. (például a munkabérekre is rárakódik járulékostul mindenestül) Erre nem gondolt a blog írója sem.

és tudomásul kell venni, ez nem a szegények vagy gazdagok adója, hanem a vállalkozások, önkormányzatok csődbevivője, versenyképességünk sárba gyalázása.

vlgymir 2012.04.13. 11:01:49

Tudtam, hogy beindul a kampány azzal, hogy tul.képp jó ez aza dó, mert ilyen előnyei vannak, meg olyanok. De főleg az a szomorú, hogy ez a bejegyzés is arra építi a logikát, hogy csak a lakosság pénzmozgásával számol, a vállalati átutalásokkal, és az egész továbbgyűrűző mellékhatásaival pedig egyáltalán nem is foglalkozik, mintha az nem is lenne. Tudomásul kell venni, hogy a pénzforgalom nagy százalékát a vállalkozások bonyolítják és nem a lakosság. Azt is kell számolni, hogy a fofrgalomban lévő pénz a gazdaságban, ha megy a bolt, akkor sokszor megfordul.
Tehát egy ilyen döntés előtt nem csak azt kell mérlegelni, hogy Mari néni a nyugdíjjából mennyit fog majd veszíteni, ha átutalja a villanyszámlát, mert azt is kell, de azt is, hogy majd ha Mari néninek ki kell fizetnie az áthárított adóterhet egyben, akkor mennyivel tud majd kevesebbet vásárolni a maradék pénzéből.
Az az ötlet, hogy Mari néni ne fizessen, mert fizessenek a gazdagok, nagyon jól hangzik, de aki addig sem jut el, hogy egy lépéssel tovább gondolkozzon, az ne ossza az észt, mert a végén mindenki nagyon rosszul jár. Aki nem érti amit írtam, nyugodtan kérdezzen.

Szevasztok 2012.04.13. 11:02:07

Tulajdonképpen a legnagyobb ellenérv az, hogy a jelenlegi egységesnek elképzelt rendszer erősítené a készpénzforgalmat (ezáltal a gazdaság szürkülését), viszont éppen ezzel ellentétes folyamat lenne kívánatos.

Nos, ha ezt az adót kizárólag a kp forgalomra vezetnék be, (nyilván az ellenőrizhető részére, vagyis az ATM kp felvételre és a sárga csekkes befizetésekre), akkor a tavalyi számok alapján 1% adóval lenne kb 80 mrd Ft bevétel (2%-kal 160mrd Ft). Ez nagyjából fedezi a kormány 100mrd Ft-os igényét, és ráadásul a kp forgalom visszaszorítását is elősegítené.

Így mindenkinek meg lenne az esélye arra, hogy elkerülje ezt az adót ha akarja.

killercsiga 2012.04.13. 11:02:29

Még mindig remélem, hogy ezek a posztok trollkodásból születnek, de már kínomban se tudok nevetni rajtuk.

A kormány folyamatosan a korrupció, az ellenőrizetlen fekete pénzek, csalások felé tologatja a hajót. Elkeserítő.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.13. 11:03:22

80%-s elutasítottság, a konzekvenciát le kéne vonni... már csak azt a 20%-t nem értem. Azért érdekes egy megoldás ez az azonnali és radikális adócsökkentés kormányától.
Az írás maga, elképesztően színvonaltalan, csúsztatásokkal teli. Hamár javaslat: a megemelkedett országkockázat, a gyenge forint miatt, több száz miliárddal fizetünk több kamatterhet.
Szenttehén a nyugdíjak és az ingatlanadó... Ezeket ccactuson kívül valszeg mindenki tudja. Felesleges hangulatkeltés az egész. Remélem még a tranzakciós adó előtt kiutalják érte a járandóságot.

StormST 2012.04.13. 11:07:09

@Janovszki Zsolt: "...
Megkérdeztem egy párat. Sokkal, kb. 25%-al többet ér a pénzük. (igen, emeltem is, sokat)"

25%-al? Miben kapják? EUR-ban? Tankolni szoktak? Tojást vesznek? Boltba járnak? Ha az elsőre igen a válasz, akkor megértem, ha többire is, akkor nagyon nem...

Egyébként ha emeltél, akkor nem értem a mondatot. Ugyanannyi pénzük ér többet 25%-al, vagy annyit emeltél nekik, hogy annyival érezzék többnek?

protézisesh 2012.04.13. 11:07:44

A vastagbőrre már megírtam, de ide is leírom: maga az ötlet járhatna előnnyel egy elméleti világban.

Ahogy az ÁFA emelése adóztatja az összes jövedelmet (tökmindegy, honnét szerezted a pénzt, ha költöd akkor van, tehát adózz utána), ugyanígy egy ilyen adónem is gyakorlatilag az összes adónem 1%-os megemelésének tűnik.

Bérjövedelemből élő fogyasztóként ugyanis jelenleg 16% SZJA-t+27% ÁFÁ-t fizetek, a cégem által rám költött 100Ft-ból 22,20Ft eleve a költségvetésé (munkaadói járulékok), így én 77,80 bruttót kapok, ami 50,90Ft nettót jelent. A boltba menve 40,1et tudok árura költeni+10,80-at ÁFA-ként befizetek. Vagyis ha csak tejre-kenyérre-ruhára költöttem, a foglalkoztatásom költségéből 60%-ot visz az állam és 40% marad nekem.

Ha ezt a PÜFA-t bevezetik, akkor a cégem a 100Ft-ból 1-et ki fog fizetni adóként, amit simán bevasal rajtam, így csak 49,90 marad nekem. Ami után én újabb 0,50et fogok fizetni, amikor kiveszem az ATM-ből és újabb 0,50-et, amikor feladom belőle a csekkeket. Így nekem csak 38Ft elkölthetőm marad, vagyis az 1% adó minimum 2% nettó bércsökkenést eredményez.

Ha viszont én ún. "gazdag" vagyok (a plebs szerint mindenki, aki többet keres, mint ő), és a pénzem egy kis részét egy megtakarítási számlámra utalnám, akkor az 7% akciós banki kamat (ami ugye csak 5,88% a 16%-os kamatadó levonása miatt) is csökken 1%-kal amikor odautalom, meg egyszer, amikor később majd felveszem a megtakarításom. Így marad 3,88% nettó hozamom, ami egy 5% körüli/feletti infláció mellett gyakorlatilag reálérték alá tolja a bankbetéteket is.

Szóval a gyakorlatban ez az adó:
- arra kényszerít, hogy minden lehetséges pénzforgalmat kp-ban intézz az elektronikus utak helyett.
- ezáltal csökkenti a nyomon követhető pénzmozgásokat
- a zsebbe kapott pénzek után nincs szja, tb, nyj, stb...
- a zsebbe kapott pénzek után nincs áfa
- akinek van, az nem (magyar) bankba rakja a megtakarítását, így a hitelezésre fordítható összegek is csökkennek

vagyis az ÍGY bevezetett adó a gyakorlatban KÉT NAGY lépés hátrafelé a történelemben, és legalább ugyanekkora ugrás a feketegazdaság felé.

Amúgy meg tudomásul kellene venni, hogy nem az a gazdag, aki egy nyugati tulajdonú multinál többszázezres fizetést kap bankszámlára, tisztán, könyvelten, és az után minden adót, tébét, anyámtyúkját megfizet. Ezek az emberek max. Mondeoval járnak, meg összehoztak hitelre egy kertvárosi családi házat. Igen, ez is több, mint amit a melós elér.

De lássuk már be, hogy a porschéban, bmw-ben (X5/X6, 760iL...) feszítő, százmilliós, medencés rózsadombi villákban lakó, vidéki kastélyban vadászó elit az, aki MOST SEM FIZET SEMMIT.

Minden fogyasztási jellegű adónem bevezetése, vagy a meglévők emelése csak azok tökén csavar egyet, aki eddig is szoptak. Ilyen téren a melós, a főnöke meg annak a főnöke egy hajóban ül.

Aki meg a részvényei után osztalékol, meg tőzsdézik, vagy épp a forintra (ellene) spekulál és 100-200 MILLIÓ forint megmozgatásával keres egy hét alatt annyit mint te öt év alatt, az röhög a markába és nem fizet. A Tobin-adó ennek a rétegnek lépne a nyakára.

És akkor még mindig nyitva maradnak a drogdílerek, az üzemanyagfutárok, a cigarettával "okoskodók", a szeszcsempészek, a kurvapecérek...

A szent tehenek körébe meg ugye:
- ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK JUTTATÁSAI
- BIZOTTSÁGOSDI
- nyugdíjasok (főleg a korengedményes pártkatonák)
- 3200 önkormányzat+megyeiek, járásiak

Az állam a munkaképes lakosság kb 1/3-át foglalkoztatja. Mégis kevés a rendőr az utcán, nincs elég tanár, orvos, nővér, óvónő, bölcsis gondozó, szociális munkás. Olyant hallott már valaki, hogy önkormányzati ügyintézőből kevés van? Vagy vasutasból? Ugye, hogy lenne hol faragni?

De amíg fűnyíró-elven megy a spórolás, a folyamatok, eljárások, dokumentációs rendek és BEIDEGZŐDÉSEK változatlanok maradnak, addig persze, hogy ennyi ember "kell" egy okmányirodába.

Mutasson valaki olyan, ezer főnél kisebb, nem állami vállalatot, ahol az igazgatónak sofőrje meg két titkárnője van! A legkisebb város polgármesterének meg ugye kell ilyen, mert ő nem ér rá gépelni, meg vezetni...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.04.13. 11:07:45

@VT Man:
Ja és ugynazon a napon hozták meg az ingatlalandót, amikor a Lex Simort is. Ergo : NEKIK minden szabad volt, ök a Kánaánban éltek, a középosztályt meg 52%os effektív adókulccsal sanyargatták.

Mondjuk ezeknél még az orbánék is jobbak, de ez rájuk ( a kommerekre -i.e., mszp- ) a szégyen, nem az orbánéknak dicsöség.

vlgymir 2012.04.13. 11:10:53

@Szevasztok: Az elvvel egyetértek, de a százalékokon még egy kicsit gondolkodni kéne.
Meg kell vizsgálni a közvetlen, és közvetett hatásokat, mert lehet, hogy a forgalmi díj esetében a kevesebb a jobb és nem több.

is 2012.04.13. 11:12:08

@ccactus: ja, mellébeszélni én is tudok. szerinted hol válasz az én felvetésemre az, amit te adtál? én a pénz dinamikus útjáról beszéltem, te meg jössz statikus összbevétellel? a poszt után a kommentemet sem sikerült felérni ésszel.

zsg? 2012.04.13. 11:13:05

Azt hiszem, eddig kétszer kommenteztem itt, mindkétszer azért, mert a hülyeség kiverte a biztosítékot nálam. Na ez mai poszt is beállhat a sorba, mert ekkora gazdasági surmóságot régen olvastam. Vagyonadó, mi? Meg ne a kisemberek vállát nyomja, igaz?

Matolcsy (csak azért nagy betű, mert mondat eleje) hű szolgája vagy, kedves blogger. Elsősorban azért, mert pont ugyanolyan tudatlan fantaszta, dilettáns, ostoba hülye vagy, mint a minisztered. És ugyanolyan meggyőződéssel beszélsz a saját hülyeségedről, mint ő.

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 11:13:47

@protézisesh: "Olyant hallott már valaki, hogy önkormányzati ügyintézőből kevés van?"

Persze, amikor el kell végezni egy munkát.
És - félretéve az epét - olykor még érthető is, mert Abszurdisztánban a joxabályi környezet egyszerűsítése pont azt jelenti, mint az adóztatás egyszerűsítése.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.13. 11:13:48

Nem olvastam végig a kommenteket, gondolom más is leirta korábban:

A netbankározás korában szerinted mennyi ideig tart a 1.5 millát elutalni 8 részletben?
Meddig tart úgy megirni a szerződést, hogy előlegszámla+6 részszámla+végszámla legyen?
Mi akadályoz meg benne, hogy az embereimnek heti fizetést adjak?

Ez a blog hozza a droidos színvonalat még mindig... tökmindegy milyen szúrós növényre változtatod a neved, amit irsz, ugyanolyan szar.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.04.13. 11:14:35

@Esztergom a hős város, hajrá Tétényi Éva!:

Esetleg egy hasonló listát arról is hogy mit adott a 8 évnyi szocilib kormányzás?

52%os effektív SZJ adó, 20 ezer milliárd HUF államadósság, hogy a megosztásról és kilött szemekröl már ne is beszéljünk.

Lehet és kell is a fideszt birálni, de könyörgöm, relativizáljunk már !

gnme 2012.04.13. 11:15:22

nem gáz, á.

bemégy egy akármilyen boltba, az milliókat mozgat havonta és drágábban fogsz kapni akármit is (ruha, cipő, élelmiszer, tartós fogyasztási cikkek)

mert van ilyen adó

ne a kisember fizesse direktben.. majd otthagyja látatlanba a boltokban

úgy jobb, mert nem tud róla, ..de a pénzt ugyanúgy elveszik tőle

(zárt láncú gazdaság c. tantárgy - Mang Béla)

Szevasztok 2012.04.13. 11:16:03

@vlgymir: Állítólag a kp forgalom jelenlegi szintje 300-350mrd Ft kárt okoz a nemzetgazdaságnak. Ha ezt elfogadjuk, akkor igenis fizessen adót (akár sokat is), aki ehhez a kárhoz tevékenyen hozzájárul.

Az egy vicc, hogy az ATM kp felvét forgalma kb 3-szorosa a kártyás vásárlások forgalmának.

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 11:16:35

@zsg?: "Elsősorban azért, mert pont ugyanolyan tudatlan fantaszta, dilettáns, ostoba hülye vagy, mint a minisztered. És ugyanolyan meggyőződéssel beszélsz a saját hülyeségedről, mint ő. "

És tényleg... nem tudtam, honnan olyan ismerős a habitus.

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 11:17:06

@Squid:
én ha jól emlékszem nem basztattalak empatikus képesség hiányával. kérdeztem hogy jótékonykodsz -e mire írtad, hogy kurvasok adót fizetsz, tehát marhára jótékonykodsz, hagyjalak ilyen hülye kérdéssel. Na mivel én is meg a feleségem is pont ennyit fizet (tudod, betelik a tb-nk nekünk is már bőven év közben, klubtag), zárjuk le ezt a vitát azzal, hogy további jó egészséget kívánok a további sok adófizetéshez az ország és legfőképpen az elesettek érdekében, és ha esetleg mégis úgy döntesz, hogy jótékonykodni is szeretnél az adófizetés kötelezettségének teljesítése mellett, akkor vannak tök jó alapítványok, akiket lehet támogatni, jó érzés, trust me.
wikipedia: az adófizetőknek befizetésükért cserébe nincs joguk ellenszolgáltatást kérni.

papugaja 2012.04.13. 11:20:22

@Saga: És ráadásul a megfizetett, és a visszaigényelt áfát is megadóztatja...

protézisesh 2012.04.13. 11:20:28

@Szevasztok: igen, és ha bevezetnek egy ilyen adót, akkor a kp-forgalom (NYOMTALAN!) nőni fog, vagyis az adóbevétel a tervezett ALATT lesz, a kpforgalom költsége (pénzmozgatás, nyomtatás, pótlás, stb) meg NŐNI fog. Dupla öngól.

Ha havi 70eFt érkezik a számládra és 50ezernyi csekk van a kezedben, nemigen matekolsz, hogy csak egy tízest vegyél ki az ATM-ből...

Fekete Mamba 2012.04.13. 11:22:27

Ha az úton száraz kutyaszart látok, akkor azt nem veszem fel, szagolgatom, morzsolgatom, szájamba nem veszem, hanem egyszerűen átlépem, és megyek tovább.

Hogy jön ez ide?
Hát úgy, hogy minden eleve halva született, végrehajthatatlan kormányzati agyszüleményt, médiageget nem kell még nagyobb hülyeségekkel kiegészíteni, és a semmiről elmélkedni.

(Jó, tudom, hogy az is jogos felvetés, hogy ha látom, hogy egy blog tartósan reménytelenül gagyi, akkor a tizedik poszt után nem kell elolvasni.)

gnme 2012.04.13. 11:23:27

@protézisesh: fajinul megágyaztak a fekete gazdaságnak, csak még nem tudják

(mindenki más tudja ebben a kupiban, csak akik a felelősök .. azok picsahülyék hozzá,, dehát ilyen áj donhev inglis leszön meg felcsúti stadion gondolkodásmódban .. mit várunk, hülyéktől tanácsot? :-D)

majd a bizonylatokon/számlákopn stb. olyan matematikai számok fognak szerepelni, amilyeneknek kell

a valóságban meg kp.-ban más pénzek fognak mozogni

és ez teljesen állandósulni fog, állami támogatással :-)

de szép :-DDDDDD

vkaresz6 2012.04.13. 11:23:53

Nem értek egyet a cikkel. Családi kisvállalkozásunk van és bár a minimálbértől hál istennek messze vagyunk a vállalkozás időben fizeti a hiteleit de rendkívül illikvid és a legkisebb plusz terhelés is azonnali csúszásokat eredményez ami a nagykereskedő szállításainak ideiglenes leállásával jár stb stb stb. A mult hónapban csak a legnagyobb beszállító felé 200 számlánk volt naponta 1 millió környékén utalunk, akár hogy is nézem 1000000Ft 1%a 10000Ft naponta ez pedig rengeteg tekintve hogy az árrésünk minimális "csak" a forgalom magas és az árak is a szimpla "boltnál" több tényezőből tevődnek össze ami plusz pénzmozgatásokkal jár. Ez nekünk nagy teher lenne és rendszeres likvid problémákat okozna. Én inkább azt mondanám minden utalás 0.1% ami nap végén kerül összesítésre és elszámolásra csak 10Ft nál nagyobb összeg esetén kell fizetni és maximum napi 500Ft. Ez még talán. Ezzel gyakorlatilag szintén kizártuk a minimálbéreseket tekintve hogy csak 10000Huf os kifizetés felett kell megfizetni (és valljuk be nem sok minimálbéres bonyolít gyakran 10000 HUF nál nagyobb kifizetést) akkor is "csak" 10 ft ot és a kkv-k sem döglenek bele.

Szevasztok 2012.04.13. 11:28:16

@protézisesh: A sárga csekkek átlagos összege kb 9e Ft. Ez 1% adóval 90 Ft-ot jelent. Több szolgáltató ennek a dupláját számítja fel csekkes befizetés esetén, mégsem hagyják abba az emberek tömegesen a postai ácsorgást.

Tehát egyrészt a folyamat nem lenne drámai és drasztikus, viszont kedvező irányú folyamatot indítana el. És folyamatában lenne rá idő kitalálni, mivel váltsák ki az így kieső bevételt - már ha szükséges.

Én egyébként minden csekket itthon neten utalok el, és az ATM-et, csak zsebpénz felvételére használom.

lyken 2012.04.13. 11:31:42

@vlgymir: Sajnois nincsenek tisztában a gazdaság alapvetéseivel sem. Azt hiszik, hogy a világ rosszindulatú velük szemben és ezért van szarban a haza.

Nézz szét a kabinetben, hány ember van aki érti a dolgokat. Aki megérti, hogy X bevétel után fizet a cég 12 féle adót, utána az összeg derivativája után fizetődik szja, áfa, jövedéki adó, stb.
Egyszerűen nem értik. Ha pedig bárki észérveket sorol észérvek alapján, akkor lehurrogják.

Kutchek (törölt) 2012.04.13. 11:31:44

Az elmúlt két év ötletelései alapján biztosra veszem, hogy azok a mocskos karvalyorrú, liberálbolsevik, gyarmatosító-kizsigerelő tőkések csak ámulnak-bámulnak: mennyi módon lehet még ezt a 10 millió parasztot lehúzni!!!

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.13. 11:34:00

Az ne zavarjon, hogy az amúgy is bajban lévő kkv (persze tudom mind burzsuj) szektorba egy újabbat rúg. Á, lesz itt 1 milla új munkahely, csak győzzük kivárni.

IntelCorei5 2012.04.13. 11:34:29

Bolond lyukból bolond szél fúj. Ez pedig Matolcsi szájszerve.

Egyáltalán? miért nem vetünk ki adót mindenre? Minek megállni az átutalásoknál?
Legyen adó kivetve kézpénzes fizetésekre is - elvileg az sokkal többe van.

Egyszeri nagyarányú adócsökkentés
majd sokszori kisarányú adóemelés = a nagy büdös nulla = államcsőd.

Komikaze 2012.04.13. 11:35:23

kíváncsian várom bogáncskaktusz reakcióját a kommentekre. kérlek, gyere elő.

kajajegy 2012.04.13. 11:38:28

Mit is lehetne még ehhez hozzáfűzni:

kepfeltoltes.hu/view/120413/tolvajok_www.kepfeltoltes.hu_.png

Tehát kifizetek majd egy adót egy olyan szolgáltatás után, ami után eleve fizetek? Amellett, hogy a jó édes anyukájukat, lassan a bankszámla kivonat is úgy fog kinézni, mint az áramszámla.
Mocskos férgek.

Skodakék Fábia 2012.04.13. 11:40:34

@vkaresz6: ennek van értelme, úgyhogy már most elfelejtheted.

vlgymir 2012.04.13. 11:41:00

@protézisesh: Nem. Sajnos nem igaz az az állítás, miszerint ez az új adónem az összes adó 1%-os emelése, mert a pénzforgalmi adó nem visszaigényelhető, legalábbis az eddigi hírek szerint, tehát nemcsak végig megy a fizetési láncon, hanem az árrések miatt még multiplikálódik is, mire a fogyaasztóhoz ér, aki mindent fizet. Ez bizony nem elhanyagolható különbség.

azallamenvagyok 2012.04.13. 11:41:37

"nincs szüksége a társadalomnak potyautasokra, mindenki fizessen az általa igénybe vett szolgáltatásokért! Szerintem ezzel sincs semmi gond, abszolút védhető érvrendszer "

StormST 2012.04.13. 11:41:58

@Szevasztok: Szerintem csak simán az lesz, hogy az olyan szolgáltatókhoz, ahová lehet (pl. mobil), mennek majd a posta helyett és ott alakulnak ki a sorok...

Aki meg utal és nem postára jár, az csak a sorban állást ússza meg, az adót nem, szóval csak kicsivel lesz előrébb... :P

gnme 2012.04.13. 11:42:11

@Szevasztok: ideális alanya leszel a lehúzásnak, virtuálisan mozognak a pénzeid, kvázi a "hivatal" minden pénzügyi paramétert lát rólad.

Mennyit kapsz, mire költöd, kinek utalod, kinek mennyit, mennyi zsebpénzt veszel ki.

Ennek alapján fognak majd annó "emelni" ezen a nagyszerű új adónemen.

Ne a kisember fizesse .. simán lecsapódik a kisemberen. Öröm lesz nézni a mechanizmust ahogy működik.

A fekete gazdaság viszont virulni fog. Matematikai alapú lepapírozott számok mögött mozognak majd a láthatatlan pénzek bőröndökben, borítékokban.

A kormány egy új virtuális valóságot hoz létre ezzel az adóval, ami tök független lesz attól, amilyen pénzek mozogni fognak az adót kikerülve (hatóság által látott rendszerbe bele se kerülve)

nu pagagyí 2012.04.13. 11:44:10

@Szevasztok: Pont az ellenkezőjét kellene tenni, mint amin Matolcsy ügyködik. Előírnám, hogy minden személyi kifizetést kötelezően bankon keresztül bonyolítsanak a cégek. Ezzel egy csomó csalást ki lehetne szűrni és még az adóbevétel is nőne. A nagyobb összegű készpénz fizetést meg jelenteni kelljen a kereskedőnek. Egy vagyonvizsgálatnál jól jöhet.

Sieg 2012.04.13. 11:46:04

Miért éreztem, hogy itt ezt is meg fogják magyarázni? Hihetetlen.

Az tervezett új adó értelmetlen, mert semmi jó irányba terelő hatása nincs (miért is jó, ha a lakosság kevesebbet utal vagy nincs bankszámlája?), sőt. És ennek semmi köze az értékhatárhoz. Káros hatása éppen van, készpénzforgalom erősítése, gazdaság szürkítése, újabb felesleges adminisztráció és bürokrácia.

Terelő hatás híján az oka egyszerű: kell a pénz. Ez méltányolható, de ezt máshogy is meg lehetne oldani (pl. az szja 1-2 százalékpontos emelésével, amit támogatnék), de az ugye nem lehet, mert a vezér beleállt az szja döntésbe, és ő ugye tévedhetetlen, hibát pedig soha be nem fognak ismerni.

A fontosabb ok azonban a szokásos "kommunikációs". Közvetett adó kell, mert egyrészt a plebs azt nem érti, a hithű lakájmédia (lásd itt) pedig körbe/félremagyarázhatja. Ja, hogy ez így az országnak sokkal károsabb, mint egy direkt adó? Kit érdekel?
Plusz gyönyörűség lehet nekik, hogy a különösen ostoba embereknek még egy okot ad majd a bankok hibáztatására, mert hát megint csak azok a gonoszok fognak "emelni".

gnme 2012.04.13. 11:47:16

@nu pagagyí: nem a forgószemű bolond ügyködik rajta

hanem a háttérben egy embere, aki igen jó matematikából

ha szembeülnek veled: a jobbkéz oldali fickó az

tarackos 2012.04.13. 11:47:30

Az lenne a konstuktív de leginkább tisztességes ha először is nevén neveznéd a gyereket: MEGSZORÍTÁS.

Aztán elemeznéd miért nem érvényes most a zelmúltnyóc megszorítás ellenessége.

Végül, az is konstruktív ha adóemelés helyett kiadást csökkentünk. Mondja meg a kormány hol, mint a zelmútnyócban követelték.

Az tranzakció pedig nem vagyon így ez két kulccsal sem egyfajta vagyonadó. Viszont elfelejted, sok kicsi sokra megy, a gazdagoktól nem lehet 100 mrd bevasalni ezért megint a csorókat kell szivatni. Mert nem hagyjuk őket az út szélén, csak a ló után kötjük őket...

tarackos 2012.04.13. 11:52:43

Nem a javaslatot kritizálják hanem a gátlástalan hazudozást. Arról volt szó, hogy nem lesz megszorítás. Miközben soha ilyen magas adóterhelés nem volt még és soha ennyi adónem sem.

Erre egész egyszerűen nem kaptak felhatalmazást!

Innentől meg lehet menni a péróba a konstruktívitással...

gnme 2012.04.13. 11:56:11

@tarackos: kényszerből fogunk a jobbikra szavazni

de én nem is bánom, felénk kiba*ott sok a cigá', lopnak, ölnek

szerencsére a háttérben vannak ott is jó szakemberek, akik nem a párt katonái, nem kirakati bábuk

nagyon veszélyes a jobbik, nem is sejtik törpicsekék

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 11:56:31

@gnme: "A fekete gazdaság viszont virulni fog."

Tkp. így is lehet támogatni a háztájit, és eltaposni a karvalyteszkót - csak jóelőre meg kell tervezni, hogy a karvalyteszkó bevételkiesése miatti áfakiesést majd milyen unortodox adó fogja fedezni (mert kiadást, ugy nem csökentünk, ez alap).

2012.04.13. 11:56:31

"Aki meg vagyonos, milliókat-milliárdokat mozgat, az meg fizessen be belőle 1%-ot"

az majd nem viszi el a pénzét a szlovák komákhoz "mozgatni". ilyen erővel miért egykulcsos az adó? aki milliárdos miért ne fizessen kicsit többet.

"3000 forintos villanyszámlát" aha, meg 20 forintos kenyér

a javaslat lényege, hogy mindenki!!! fizessen, ezért lenne bevétel. Ha már diferenciálnak, meg se éri bevezetni. Ezért kell a sárga csekket is bevonni. Mert igen, mari néne nem csak viilanycsekket kap, hanem gáz, víz, közösköltség, neadjisten ha burzsuj még kábeltévé meg mifene. (gondolom, ne legyen neki, ha meg van fizessen a köcsög)

elég vicces, hogy a védhetetlent próbáljátok védeni :) ráadásul ilyen röhelyes érveléssel. ja, a mercire luxus adót kéne tenni, vagy vagyonadót, dehát az uraitok azt meg nem akarták.

Szevasztok 2012.04.13. 11:56:46

@nu pagagyí: "Előírnám, hogy minden személyi kifizetést kötelezően bankon keresztül bonyolítsanak a cégek. Ezzel egy csomó csalást ki lehetne szűrni és még az adóbevétel is nőne. "

Hát ez az! Ha minden személyi kifizetést átutalással lehetne csak teljesíteni, akkor akár a járulékokat azonnal be is lehetne szedni automatikusan (a rendszer némi, és tényleg nem nagy átalakítása után).

Rögtön és azonnal befolyna minden személyi közteher!

Szevasztok 2012.04.13. 11:59:06

@gnme: "ideális alanya leszel a lehúzásnak, virtuálisan mozognak a pénzeid, kvázi a "hivatal" minden pénzügyi paramétert lát rólad."

Ne haragudj, de a normális az lenne, hogy ne legyen titkolnivalód nem?
Az féljen ettől, akinek van titkolnivalója, viszont azt meg csessze mag jól a NAV!

Szerintem ez a közérdek!

kridli 2012.04.13. 11:59:49

Tehát ha egy átlagkeresetű egyén több év spórolás után megveszi első kis lakását mondjuk 8millió forintért, aminek a felét hitelre kéri, akkor fizessen ki 80ezret amikor átutalja a vételárat? utána fizet még mondjuk 200ezer illetéket (nem számoltam utána mennyi), arra is fizessen 2ezret? Ha a hitel folyósításra is kivetik, akkor a 4 milla hitel folyósításra is fizessen 40 ezret? Ha pár év múlva elvesz egy átlag keresetű nőt, és költöznének egy kicsit nagyobb lakásba, tipikusan régi hitel végtörleszése, új (nagyobb hitel felvétele), a nagyobb kicsit drágább lakás átutalása, és akkor más a többszörös pénzforgás miatt többszázezer ft adó.
Na, valóban vagyonadót csináltál az ötleteddel az adóból?
Én egyébként az egész elvét elvetem, de ha már bevezetik ezt a baromságot, akkor legyen általános.

gnme 2012.04.13. 12:01:42

@Szevasztok: én nem haragszom rád, semmi omom rá.

a nav? az egy szaros félkatonai gittegylet, agymosott elenőrökkel.

..ők egymást nem fogják megbüntetni. Csak mindig a kisebbet, akinek a véréből élnek.

Szevasztok 2012.04.13. 12:02:24

@StormST: "Szerintem csak simán az lesz, hogy az olyan szolgáltatókhoz, ahová lehet (pl. mobil), mennek majd a posta helyett és ott alakulnak ki a sorok...

Aki meg utal és nem postára jár, az csak a sorban állást ússza meg, az adót nem, szóval csak kicsivel lesz előrébb... :P "

Éppen ez az, hogy az utalásokat NEM SZABAD adóztatni, csak a kp forgalmat!

Egyébként meg, akinek megéri, hogy elmegy az ügyfélszolgálatra, és ott kp-zik, ahelyett, hogy adna egy csop. beszedésit, az meg is érdemli.

Az én javaslatom szerint ez egy elsősorban "népnevelő" (hú de utálom ezt a szót - tud valaki jobbat?) eszköz lenne, és mellékesen hozna adóbevételt.

Dekatlon 2012.04.13. 12:02:32

Ha 100.000 fölött lenne csak adó, akkor a 8 millát 81 részletben utalnák át.

nu pagagyí 2012.04.13. 12:02:43

@Janovszki Zsolt: Bár megdicsértelek, de később beugrott, hogy nem teljesen oké amit az egykulcsos adóról írtál. Ettől a cégnek nem lesz több pénze, csak a magánembereknek. Az SZJA vátoztatgatása ugyanis nem csökkenti a bérköltséget, a közterhek pedig nem változtak. Neked csak úgy lesz több pénzed beruházásra, ha vagy csökkented az alkalmazottaid bérét, mondván úgyis kevesebb adót fizetnek, vagy a saját nettódat pakolod vissza a cégbe.
Azt kell hinnem, hogy egyéni vállalkozó vagy, mert csak ott igaz, hogy a cég és a magánember pénze ugyanaz.

subtotal 2012.04.13. 12:03:53

Kedves Nívóblog, ti vagytok az elrettentő példa arra, hogy a Darwinizmus nem működik.

gnme 2012.04.13. 12:05:56

@kridli: látod, ilyen ez a feketegazdaság támogatás

ezért kell kivezetni a rendszerből a pénzt, a kivezetett pénzre nincs adó

aki él és mozog ezt fogja tenni

te meg megveszed a házad matematikailag kikalkuláltan, márhogy a papírokra milyen számok legyenek felvezetve

a többit meg kifizeted zsebbe

jó csávó volt az a Mang Béla, bár sokszor késett, de az előadási .. pfűű, király csóka, sokat fejlődtünk tőle "összefüggéstan"-ból, pedig nem is az a területünk

StormST 2012.04.13. 12:06:36

@Szevasztok: De pont az utalásokat akarják, ez a szomorú, főleg úgy, hogy az már így is pénzbe kerül a legtöbb banknál, ahogy a csoportos beszedési is...

Ha bevezetik, akkor jön a matek, hogy mi éri meg jobban, márpedig ha a sorban állásos KP befizetés éri meg a legjobban (a duplán adózó csekkesnél biztos jobb lesz, az utalásos/csoportos beszedésesnél a %-tól függ), akkor igenis sokan fogják ezt választani, sok kicsi sokra megy alapon...

Persze, az lenne a jó, ha minél kevesebb lenne a KP forgalom, de ez a törvény pont ez ellen dolgozna és ezért lenne igazán káros, főleg hosszú távon, a bevezetése...

Pan Modry 2012.04.13. 12:06:52

Ha valaki kulfoldi bankszamlarol utal szerintem ugysem tudjak megoldani, ugyanis nem hiszem hogy peldaul a ubs vagy a ceska sporitelna emiatt valtoztatna az it rendszeret.
Majd a magyarok ezentul legfeljebb ausztriaban, szlovakiaban es szerbiaban fognak bankolni. Majd noveljuk igy a szomszedok gdp- jet. Jugoszlav mintara pedig eur lesz az elfogadott penz.

Stock 2012.04.13. 12:10:08

"NE AZ EMBEREKKEL FIZETTESSÉK MEG!"
"AZONNALI RADIKÁLIS ADÓ CSÖKKENTÉS"
"NE VEGYENEK FIGYELEMBE SEMMIT, AMIT a megválasztásomért MONDOK"

te szerencsétlen seggnyaló, aki ezt a blogot írod ezeken kéne gondolkodnod,nem tipikus hazug fidesznyik ként gerinctelenül félre dumálnod!
hihetetlen ez a kétszínűség!!!!!!!!!

Janovszki Zsolt 2012.04.13. 12:15:16

@nu pagagyí:
:) Legalább van aki figyel. Cég van, a dolog úgy áll össze, hogy tavaly öt kitűnő munkavállalót vettem fel a kiindulási létszámhoz képest, és így a korábban tudom mennyit kellett volna fizetnem ugyannyi nettóért vs. most mennyit kell-ből jön ki a különbség, nem voltam pontos a megfogalmazásnál.

kifordított nagyanyó 2012.04.13. 12:19:06

Bazz!Kedves bogancs/kaktusz/akárki!Már megint tátott szájjal sétáltál a faszerdőbe.Már kérdeztem tőled:Hogy a francba lehet úgy írni,hogy közben a fejed a viktorod seggében van?
Nem tudom elhinni,hogy minden baromságnak örülsz,amit kitalálnak!
Vagy fizetnek neked ezért vagy rettentő elvakult vagy...!

Tahó Sandokan 2012.04.13. 12:20:37

@subtotal: ne is haragudj, de hülyeség. Pont ezek az emberek azok, akik akkor is túlélnek és boldogan tapsikolnak, amikor mások felfordulnak. :)

ati27 2012.04.13. 12:21:49

@protézisesh:

És akkor a gazdasági szereplők közötti pénzforgalomról nem is beszéltél.. Azaz mire a "végfelhasználóhoz" kerül a "Zs" már átmegy 5-6 szinten.. És amikor megkaptad, és van olyan szerencséd hogy lekötöd, akkor jön a következő! Majd amikor kiveszed jön még egy szint! Fasza! Vajon Matolcsy kivel íratta/másoltatta a szakdogályát, és vajon miről szólhatott? Első körben Marx könyvére gondoltam volna! Erre utána néztem, hol diplomázott? Marx Károly KÖZGÁZON! :D Na és még Doki is... Pláne 70-es 80-as években... ÁÁÁ nem is lehetett komcsi... Ahozz képest 89-ben már kész volt a jelentés rólam, a továbbtanuláshoz, amiben az állt, hogy nem javasolják a középiskolai tanulmányokat mert jártam hittanra! :D

protézisesh 2012.04.13. 12:22:36

@Szevasztok: én is kártyázok, mint egy hülye, sőt a csekkeimet is sokszor netbankon utalom el. Bár ha a számlán fel lenne tüntetve, hogy csekkes fizetés díja 140Ft (mert ennyi), banki utalással meg ennyivel kevesebbet lehetne fizetni, akkor az emberek tán nem mennének el az ATM-hez, utána meg a postára. De amíg ugyanannyi a díj, addig miért bankoljanak?

@vlgymir: magánszemélyként fogyasztási szerkezeted függvényében az 1% PÜFA 2-3% közötti adóteher növekedést okoz. Vállalatként korlátozott a növekedés, mert a bérutalásokét leverik a dolgozón, , a többi a vissza nem igényehető terhek (helyi iparűzési adó, innov. járulék, stb) módjára viselkedik, a szállítói/vevői tranzakcióknál meg egyértelműen drágulás lesz.

szóval szar ez, na, irány a fekete gazdaság!

kifordított nagyanyó 2012.04.13. 12:23:45

Mondanám,hogy be kéne vezetni a cserekereskedelmet de ezek arra is kitalálnának valamit...

gnme 2012.04.13. 12:24:18

@dr. mesterseges szinezek: háát igen, hosszú távon beszopatja magát a sok megtelepedett multi aki a kisemberek vásárlásaiból élnek, mert a kisember ba*ik majd vásárolni olyan sokat mint régen, az emeléssel kompenzált kiesés meg még inkább spirálba löki az ő értékesítési szándékukat

a sok gyógyszeres dobozból majd lesz lőszer raktár.. vagy ilyesmi

de én azt mondom,, menjenek is a pi*ába ha ez kell, .. kaptak már annyi adókedvezményt a magyar kisember ellen

végülis mit csinálnak ők a kisemberrel: éhbérérét kihasználják, meg emelgetik az áraikat a kereslet függvényében, a beszállítóikat (magyar) meg ba*ák időben kifizetni ..

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 12:26:15

@gnme: És az örök kérdés: mit adtak nekünk a rómaiak?

J.László 2012.04.13. 12:28:38

Miután bevezették a "baleseti adót", nem nőttek, hanem csökkentek a biztosítási díjak. Természetesen nem az adó miatt, hanem a piaci verseny jóvoltából.
Várjuk ki a végét. Igen magasak a banki díjak, nem biztos, hogy tovább tudják terhelni a bankok az ügyfelekre.
1990 óta Európában Magyarországon keresnek a legtöbbet a bankok. Ehhez képest nem árt, ha némi terhet is vállalnak.

gnme 2012.04.13. 12:29:53

@dr. mesterseges szinezek: már nem emlékszem, olyan régen történt :-DDD

ati27 2012.04.13. 12:33:21

@Scaramella va alla guerra:

te írtad:
" Esetleg egy hasonló listát arról is hogy mit adott a 8 évnyi szocilib kormányzás?"

A probléma az, hogy ők is szarul nyomták.. Előzőleg leírtam.. Viszont az igen gyenge érv, hogy ők is szarul nyomták, és én is.. Nem tudom voltál e gyerek.. De gyanítom te is megpróbáltad azt a trükköt, amikor rossz jegyet kaptál és apu/anyu kérdőre vont akkor azt válaszoltad, dehát Pistike is egyest kapott.. Ugye nem vették be őseid? Mert nekem pl azt mondták, hogy őket nem az érdekli, hogy Pistikének sem lett jó..

StormST 2012.04.13. 12:34:11

Egyébként arra van ötlet, hogy hogyan szednék be ezt az adót?

Átutalással? Csoportos beszedéssel? Csekken? És az ezek után járó újabb adót hogyan kell fizetni?

Csak én nem látom át, hogy ez hogy lesz? :P

pástétom 2012.04.13. 12:34:33

@kifordított nagyanyó: "Mondanám,hogy be kéne vezetni a cserekereskedelmet de ezek arra is kitalálnának valamit... "

Már kitalálták a feudalizmusban: városok vámja, egyházi tized, földesúri kilenced...

Kivlov 2012.04.13. 12:35:39

Nem új adók és bevételnövelés kellene, hanem kiadáscsökkentés…

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.04.13. 12:35:41

A 200k-t azert eleg sokaknak meghaladja a fizetesi utalasa.
Egy ezerfos cegnel azert ez mar nem kis koltseg.
De egy ippenhogy mukodo 10 fos cegnel is remek "ajandek".

ati27 2012.04.13. 12:36:15

@gnme: namer a jobbik aztán valódi alternatíva.. Gazdasági "ötleteik" még "káprázatosabbak" De ha neked ez kell.. :D

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 12:36:41

@J.László: "Igen magasak a banki díjak, nem biztos, hogy tovább tudják terhelni a bankok az ügyfelekre."

Ilyet esetleg lehet feltételezni békés időkben, de nem akkoor, amikor véghiteltörlesztéssel nyesték meg őket. (Nem a szívem fáj értük, csak igyexem a talajon állni.)

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.13. 12:37:39

@gnme: Azt az egyet nem szeretem ilyenkor, hogy külföldi-magyar ellentéte vernek egyesek a múlti kapcsán. Ezek otthon is ugyan ekkora tahók, TESCO ugyan úgy leszarja az angolt mint a magyart. A multik problémájával sajnos az egész nyugati világ küzd, nem nagyon tudunk ellenük mit kitalálni, pedig nem ártana. Elveszed az adókedvezményüket cserébe meg szétbasszák a gazdaságot.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.13. 12:39:35

@StormST: Szerintem mikor postán fizeted a csekket, a postás néni/bácsi megszámolja mennyi csekket fizetsz be, megszorozza 430-al és úgy fogja elkérni az árát. Legalábbis így lenne logikus.

zolika78 2012.04.13. 12:43:16

ccactus, te hülye vagy!

lyken 2012.04.13. 12:43:25

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: "Ezek otthon is ugyan ekkora tahók, TESCO ugyan úgy leszarja az angolt mint a magyart."
Ez igen távol áll a valóságtól. Gondolom magvas, világlátott gondolatnak szántad. Ha már tévinformációid vannak, legalább ne reklámozd és hirdesd kinyilatkoztatásként.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.13. 12:44:46

@lyken: Ja bocsi, csak a magyart utálja mindenki. Gondolom az antenna kell nekik. :)

lyken 2012.04.13. 12:47:47

LLLOOOOOLLLLL Észrevette más is jobb oldalt a Portfolio blogger plecsnit?

www.portfolio.hu/blogger/

"Mi a Portfolio Blogger?
A Portfolio Blogger a Portfolio.hu blogközössége, amelynek égisze alatt szeretnénk összegyűjteni a pénzügyi, gazdasági témákról (is) író hazai bloggereket."

A poszt tartalma meg a gazdasági relevanciája alapján, meg a plecsni tanulmányozása után szétröhögtem magam. Klasz kis közösség a "Portfolio blogger" csoportosulás, ha ilyen rendkívül releváns szerzők erősítik soraikat.

lyken 2012.04.13. 12:50:26

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Ne haragudj, de nem értem. Azt értem, hogy tényleg nincs tapasztalatod, csak elsült egy lózung és most terelsz másfele. A terelést megtestesítő mondatodat nem értem.

gnme 2012.04.13. 12:50:49

@ati27: elénk sok a cigá' (vagy még annál is több? .. még nem számoltam, csak látom .. feketlik tőlük a neszűr) csontnélkül fogják támogatni, édesen tökmindegy lesz mit kínál

gnme 2012.04.13. 12:52:25

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: nem értem, miért nem adnak kétkiló nettót a pénztárosoknak/árufeltöltőkenk? Hisz haszon van, futja.

Lehet nem is tartanák ellenségnek őket. De így azok.

J.László 2012.04.13. 12:55:23

@dr. mesterseges szinezek:
Meglátjuk. A koncepció nem biztos, hogy rossz. Oda igyekszik terelni az adófizetést, ahol nem feltétlenül tudják továbbhárítani. De meglátjuk.
Az számomra mindenesetre rokonszenves, hogy nem automatikusan a jónépre terhel, ahogy ez szokásban volt 40 + 20 esztendeig.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.13. 12:58:30

@gnme: Minden cég profitorientált, ha két kilót ad egy pénztárosnak az elég nagy kiesés, amit a tulajdonosoktól vesznek el.
@lyken: Na hajrá, akkor meg lehet cáfolni amit mondtam, vagy csak terelésre futja? Én állítottam, hogy multit nem érdekli sem a színed, sem a nemzetiséged. Egy dolog érdekli a profit, a többit leszarja. Viszont látom te nagyon szítani szeretnéd a külföldi-magyar ellentétet. Akkor beszélhetnél egy keveset az OTP-MOL párosról, meg arról mit csinálnak más országokban.

ati27 2012.04.13. 12:58:35

@J.László:

Jajj ugye te még mindig beveszed, hogy nem az zemberek fizetik meg..

ati27 2012.04.13. 13:00:11

@lyken:

Most hogy mondod.. Portfolio blogger.. Hát ez a baj, a net-el a hülyeséget nehéz szelektálni! :D

tarackos 2012.04.13. 13:03:44

@gnme: Tk. a fidesztől is van rosszabb, jó helyen keresed...;)

morbiczer 2012.04.13. 13:04:18

@J.László: Ez egy nagyon vicces megjegyzes.

Meg kormanyoldalrol sem tagadjak egy percig sem, hogy ezt a bankok egy az egyben at haritjak az ugyfelekre.

Mintha azt mondananad, hogy tok jo az AFA emeles, mert az arak mar igy is magasak, ezert az cegek nem tudnak arat emelni. Igy pedig a magasabb adot nekik kell kigazdalkodni, nem tudjak atharitani.

Ez ugyanolyan fogyasztasi ado, mint az AFA, csak ket fokkal bonyolultabb. A fogyasztasi adoban pedig epp az a lenyeg, hogy a fogyaszto fizeti meg.

Kutchek (törölt) 2012.04.13. 13:10:28

@J.László: "Az számomra mindenesetre rokonszenves, hogy nem automatikusan a jónépre terhel, ahogy ez szokásban volt 40 + 20 esztendeig."

A tranzakciós adót nem a jónépre terheli? A bankadót is a jónéppel fizettették meg, akkor ezt meg pláne!!!
Lehet, hogy 2013-tól a kettő helyett cserél, de nekem ugyanmindegy, hogy egy törvény miatt ki húzza ki a pénzt a "zsebemből". A lényeg, hogy kevesebb marad.

látjátok feleim szümtükkel 2012.04.13. 13:12:13

@protézisesh: A szent tehenek körébe meg ugye:
"- nyugdíjasok (főleg a korengedményes pártkatonák)"

Miféle pártkatonákra gondolsz?
Netán az MSZMP idejéből? Gondolkodj csak egy kicsit! 22 éve volt a rendszerváltás, aki akkor 55 illetve 60 éves volt, az ma 70, 75 éves. Aki a rendszerváltás előtt ment korengedménnyel nyugdíjba, az meg még öregebb. Mit szeretnél velük csinálni?

Állítólag a rendszerváltással megszüntek a pártkatonák. Orbán Viktornak sem volt sok munkahelye, legtöbbet a Fidesz foglalkoztatta eddig ( járulékokat fizettek utána is ), ezért ő pártkatona?

subtotal 2012.04.13. 13:19:41

@Tahó Sandokan: igaz, a konformizmust kihagytam, de azért, mert ezek a birkák az ugyanilyen szintű idiótizmusokat kritikusan ítélték meg pár évvel ezelőtt.

Szóval, marad a Darwinizmus csődje...

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 13:25:47

@J.László: "Az számomra mindenesetre rokonszenves, hogy nem automatikusan a jónépre terhel"

Ha má adó, akkor legalább legyen sunyi... a hazug meg a Gyurcsány, mink nem...

nu pagagyí 2012.04.13. 13:26:36

@J.László: A koncepció totálisan rossz. Az egyéni adófizetés értéktelenítése rombolja a köztársaság alapeszményét, ti. azt a tudatot, hogy mi tartjuk fent az államot és az felelőséggel tartozik nekünk. Ha transzparensen és hasznosan költené az adónkat és ha nem jut valamire azt elmagyarázná érthetően és mellé tenné a megoldás koncepcióját, akkor nem szólnék egy szót sem erre a kormányra. A helyzet az, hogy ilyesmire nem is törekszik, nem támaszkodik az emberekre, sőt lenézi őket.

J.László 2012.04.13. 13:29:22

@nu pagagyí:
Ezen az alapon minden adót a magánszemélyek fizessenek, a vállalatok pedig ne adózzanak.

Etniez 2012.04.13. 13:29:44

A nívó posztjai mostanában vagy szándékos provokálásról vagy az intelligencia teljes hiányáról tanuskodnak!

Kedves szerző!

Kétkulcsos? 200.000? Jó! Akkor utalgatok 199.999 Forintonként... te nagyon okos...

Etniez 2012.04.13. 13:31:29

Azt meg le sem merem írni, hogy milyen könnyen lehet Szlovákiában vagy Ausztriában bankszámlát nyitni.. A magyar számlavezetési költség úgy is átlag havi 500, ezzel az adóval 1500 lenne. Vagy több..
Az biztos, hogy azonnal felszámolnám az összes magyar számlámat vagy mindent brittről fzetnék.

Dig, Lazarus! 2012.04.13. 13:33:46

Az rendben van, ha egy szerzô úgy érzi, kötelessége alányalni a királyi rendelkezéseknek. Az is érthetô ezek után, ha az egykulcsos SZJA megôrzése végett minden mást többkulcsossá tenne. Az szinte kézenfekvô ezen a Nívón, hogy a 3 ezer forintos csekk, meg a 200 ezres (miért pont ennyi?) utalás után a 10 millás vásárlás a következô kategória. Az is illik a képbe, hogy szakelemzô helyett (pl. www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/ez_nem_tranzakcios_ado_hanem_egy_uj_afa.165636.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox) politikai véleményekkel hadakozik.

De miért kell tódítani a baromságon, nem elég durva az magában? Szó sem volt 1%-ról (az bizony nem kevés!!), 1 ezrelék lenne a mértéke, maga Matolcsy is szó szerint ezt mondta: "legfeljebb 1 ezrelék"!!! Erre a sajtó szétkürtöl egy számítást, ami a tranzakciók száma (és nem az összege) alapján kalkulál átlag 430 forintot. Egy másik rögtön a miniszter nyilatkozatát követôen számol úgy, hogy egy átlagos család havi rezsijének utalásakor a 80.000 Ft után (hogyan is elég akkor megélhetésre a 47.000?) 800-at adózik.

De a 80.000 1 ezreléke az 80 Ft könyörgöm! Ha miden forgalmat nézünk (fizetés, családi pótlék, vásárlás, törlesztés, készpénzfelvét stb.), így is több száz forintra jön ki, miért kell még fokozni az 1%-os ôrülettel?! Hátha méltányolják a döntéshozók, és valóban 1%-ról rendelkeznek majd? Esetleg kegyesek lesznek, mondván, a barmok 1 százalékról vitatkoznak, akkor 1 ezrelék helyett verjünk rájuk kettôt?!

És ha nagy lesz a felzúdulás, akkor majd fizetett, a középosztályhoz felzárkózni kívánó posztolók segítségével tereljük el a lényegrôl a szót ...

Etniez 2012.04.13. 13:33:50

@J.László: Az árak nem csökkentek, te melyik világban élsz?
Mindenkinek emelkedett a kötelezője, ha beleszámolják a baleseti adót. Már pedig bele kell, mert kötelező kifizetni.

nu pagagyí 2012.04.13. 13:34:10

@Janovszki Zsolt: Így már érthető és alátámasztja, amit gondolok erről az egészről. A nagy adócsökkentésnek örülő jól fizetett alkalmazottak előbb-utóbb ugyanabban a pozícióban találják magukat, ahol voltak. A bérek szépen visszarendeződnek nettó szerint a korábbi állapotra, a bércsökkentés haszna meg kicsit faramuci módon visszajut a vállalkozókhoz. Egyszerűbb lett volna Bajnaiékhoz hasonlóan a közterheken csökkenteni, az rögtön pörgette volna a gazdaságot. Így három év szívást okoztak a cégeknek, a "mindenki járjon jól (különben irgum-burgum)" elv jegyében.

J.László 2012.04.13. 13:36:19

@Etniez:
A két-három évvel ezelőttihez viszonyítva csökkentek a biztosítási díjak, néhol nem is kicsit. Kéznél van az internet, utána lehet nézni.

morbiczer 2012.04.13. 13:36:47

@J.László: Mit kell ezen kivarni?

Az AFA-emelest ki fizette meg szerinted?

Etniez 2012.04.13. 13:37:07

VAGYON ADÓT kell bevezetni. Csak ehhez gyávák az urak, gazdagokhoz nem mernek hozzányúlni...

tarackos 2012.04.13. 13:38:55

@J.László: Csak nézd meg mellé a szolgáltatási szintet is. Nekem nem csökkent a banki adó után a számlavezetési díj csak nem járt hozzá ingyen biztosítás...

Etniez 2012.04.13. 13:39:19

@J.László: A 2-3 évihez képest baleseti adó nélkül is csökkentek, mivel a csökkenési tendencia folyamatos. A baleseti adóval viszont a három évvel ezelőttire drágultak vissza a díjak.

Ismét kérdem, mi lett olcsóbb???

Három éve fizettél: X-et
Most fizetnél: Y-t
De baleseti adóval = Y + baleseti adó >= X

Gondolom a matek azért még megy...

Többet fizetsz, mint tavaly és tavaly előtt...

protézisesh 2012.04.13. 13:42:35

@látjátok feleim szümtükkel: próbálom látni az iróniát a hozzászólásodban, de félek, nem annak szántad.

A "pártkatona" alatt a régi rendszer minden emberét értem, volt igazgatókat, vezetőket, katonákat, tanács- és téeszelnököket, akiket a rendszerváltás még aktív korukban ért. Sokan közülük igen fiatalon mentek nyugdíjba, illetve a "biszkubélák" máig köztünk élnek.

Továbblépve: a mai nyugdíjasok igen komoly hányada baromira nem szedte össze a 40 év munkaviszonyt, illetve annak legalább felét havi 3-5-8-10eFt fizetéssel művelte, vagyis amit félrerakott öregkorára, az köszönő viszonyban sincs a most kapott juttatásaival. Én meg fizetem a brutál járulékokat (az ő nyugdíjukra), az öngondoskodás lehetőségét meg f@szán elvették a manyupok elrablásával (ún. államosítás).

Az ország egyik legfőbb problémája, hogy a parlament kétféle fasszal van tele:
1.) már az átkosban is a környéken ült, igazi hájfej csinovnyik, ugyanúgy néz ki, mint az elvtársak a 70es években. (nézz meg egy parlamenti fotót 1980ban meg most: csak annyi a különbség, hogy az egyik kép ff, a másik meg színes. Már arcberendezésről látni, hogy gyökeres eftársak ülnek AZ EGÉSZ PATKÓBAN.
2.) újonc, aki az egyetemen/fősulin HÖK/AIESEC-es volt, aztán pártja ifiszervezetében lófasz, aztán pártfasz. Egy se dolgozott soha életében egy percet sem, nem is érti, miről szól a való világ (nem a tévés, ez az igazi).

és ez a két csoport hozza a törvényeinket, pedig a legtöbb KÉT ÉRTELMES MONDATOT nem tud mondani saját kútfőből. Nézz HVG videókat. Persze, hogy egy Orbán meg egy Lázár király lehet ezek között: jóképű, jól öltözött, tud három mondatot mondani őőő-zés nélkül. ENNYI, nem több.

Konkrét kérdésre: igen, az orbán se dolgozott soha életében, tehát pártkatona.

protézisesh 2012.04.13. 13:44:49

@Etniez: nálam határozottan Y+b.a. << X
pedig ugyanannál a biztosítónál kötöttem újra.

Illetve a biztosítási díjak csökkenése a bevezetett adónemet a tervezetthez képest helyből alávágta vagy 30%-kal...

J.László 2012.04.13. 13:47:53

@Etniez:
"protézisesh 2012.04.13. 13:44:49
@Etniez: nálam határozottan Y+b.a. << X
pedig ugyanannál a biztosítónál kötöttem újra.

Illetve a biztosítási díjak csökkenése a bevezetett adónemet a tervezetthez képest helyből alávágta vagy 30%-kal..."

Nekem itt nem is kell válaszolnom.

protézisesh 2012.04.13. 13:48:00

JA, AMÚGY EZ AZ 1% PÜFA IS CSAK ARRA VALÓ, HOGY ELTERELJÉK A FIGYELMET VALAMIRŐL.

két napja az volt a téma, hogy a 750.000 havi fizetést kevesellték a képviselők. Míg mi a hajunkat tépjük, meg magyarázzuk, miért nem jó a PÜFA, addig ezek megint fizetést emelnek maguknak, vagy valamit kivonnak a közbesz. törv. hatálya alól, vagy más disznóságot csinálnak.

Ahogy a skiccpali botránya mellett is nagyokat léptek előre a korrupció FELÉ.

protézisesh 2012.04.13. 13:49:52

meg is van (vastagbőrről hozom):
2012 első negyedévében 452,1 milliárd forintot költött kamatkiadásokra az állam.
2011 első negyedévében 413,9 milliárd forintot költött kamatkiadásokra az állam.
2006 első negyedévében 237,5 milliárd forintot költött kamatkiadásokra az állam.

Csak kamatra. Egy negyedévben. 452 milliárd forintot.
Pedig a manyup pénzekből 1400 milliárd forintot költöttünk adósságtörlesztésre.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.04.13. 13:51:38

Tegnap olvastam először a Nívo(?) blogot. Akkor még azt hittem, hogy a post írója, amolyan vicces figura, aki cinikus humorral fikázza a kormányt. Már látom, hogy tévedtem. Ennek az új adónemnek a védése érdekében tett erőfeszítés messze áll a nívótól. Ugyanis - véleményem szerint - érzelmi alapon közelíti meg a kérdést. Én, mint cégtulajdonos, pld. befizetem a bankszámlára az ÁFA összegét, kp. 1 milla. Ezt terhelik 1%-kal. Majd a neten utalom a NAV felé, ismét 1%, azaz már két százaléknál, vagyis 20 ezernél tartok. Téves az az állítás, hogy a "kisemberek" alig forgatnak pénzt a számlájukon. Van ugyanis többszázezer munkavállaló, akinek a bérét utalják. Sok kicsi sokra megy, így a vállalkozások terhe és a munkavállalóé egyaránt nő.
Az, hogy a milliárdosok csak fizessenek, azt a SZJA oldhatta volna meg, de fogadni mernék, hogy a post írója az egykulcsos adót is legalább ennyire védte.
Matolcsy és a főnöke is szánalmas f@szfej. Az véletlenül sem jut eszükbe, hogy a kiadások racionalizálása is eredményes lehet? Nem véletlenül van kifogása at Uniónak. Mert a hiánycél nem az ésszerű gazdálkodással, növekedéssel érjük el, hanem újabb és újabb sarcokkal.

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 13:58:59

@szabodenesnk: "Az, hogy a milliárdosok csak fizessenek, azt a SZJA oldhatta volna meg"

Még 1-2 ilyen nagyhorizontú gondolat, és maholnap írhatod is a nívót, nem csak hozzászólhatsz.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.04.13. 14:12:45

@dr. mesterseges szinezek: Valószínű, hogy rosszul fogalmaztam. Arra akartam kitérni, hogy az egykulcsos adó a magas keresettel rendelkezőknek előnyös. A post írója állította, hogy a milliárdosok fizessenek többet.
Vajon miért nincs vagyonadó? Miért nem vizsgálják az univerzális ellátások rendszerét? Kit sújt az ellátások összegének és idejének csökkentése, ha nem az átlag alatt keresőket?

protézisesh 2012.04.13. 14:26:39

@szabodenesnk: igen, de a GAZDAGOK és a magas BÉRjövedelműek nem ugyanazok az emberek. A gazdagság nem a havi bruttó 500.000-nél kezdődik, abból még csak emberhez méltó módon lehet élni: a számláid kifizetése után nem mínuszban áll az egyenleged, a boltban nem csak a legolcsóbb tejet-kenyeret-sört tudod megvenni, rendszeresen futja gyümölcsre, nem kell kétségbe esned, ha a gyereked szétrúgja a cipőjét, vagy ha letolja a gatyáját a mosógéped, illetve a nyári szabadságod alatt nem csak anyádékat tudod meglátogatni, de fizetős szállásra is eljutsz. Aki szerint ez a GAZDAGSÁG, az nagyon rossz helyre született és (lézerjanit idézve) maga sem tett sokat a feljebb lépésért...

A valóban gazdagokat csak a VAGYONADÓ, a TŐKEJÖVEDELMEK MEGADÓZTATÁSA és a SPEKULATÍV TRANZAKCIÓK ADÓZTATÁSA érinti, a többi a "zembereket" szopatja...

vlgymir 2012.04.13. 14:28:37

@protézisesh: Én is azt próbálom már nem is tudom hanyadszor magyarázni, hogy a pénzforgalomból nem lehet csak úgy részeket kiragadni és sarcolgatni, mert mindegyik rész hat a másikra és vissza is. De az azt hiszem, hogy midenkinek világos, hogy aki a szá,lapénzforgalommal kapcsolatban olyan rerndeletet alkot, hogy az csökkenjen, annak számolnia kell a készpénzforgalom növekedésével. Azért pedig a fekete gazdaság nagyon hálás lesz, de a lakosság és az állam is nagyon megszívja majd. De a bankok sem járnak jól. Szóval az ötletet még csiszolgatni kéne addig, amíg egy olyan szabályozást nem találnak, ami többet használ, mint amennyit árt. De szerintem a pénzforgalommal kísérletezni, őrültség.
Remélem nem vezetik be, mert optimista vagyok és bízom a józan ész erejében.

dr. mesterséges színezék 2012.04.13. 14:31:46

@szabodenesnk: Vagy el kell hagyni a pusztán hatás kedvéért odabiggyesztett (kétségtelenül jól hangzó) "milliárdos" szót, vagy az SZJA-t.
Létezik ugyan (SZJA-rekorderként szokás mutogatni) olyan adófizető, aki 9-számjegyű alap után fizet, de legfeljebb díszpéldányként lehet rá hivatkozni, és nem mint rendszeralapként.
Általánosságban elmondható, hogy milliárdos vagyon/jövedelem után NEM FIZETNEK SZJA-t, se egy-, se akárhánykulcsost.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.13. 14:59:05

Reggel olvastam el, akkor még 100 alatt volt a kommentek száma, de egyszerűen nem jutok szóhoz. Ccactus, ennél szerintem nincsen már lejjebb. Van egy őrült tervezet, ami védhetetlen, te pedig úgy próbálod megvédeni a védhetetlent, hogy kitalálsz ehhez egy még inkább védhetetlen kikötést.

Az a baj, látom nem vagy hülye, de a kiindulópontod mindig az, hogy Orbánék jól csinálják, és ebből kiindulva akarsz minden tényt nyakatekert érvekkel ennek alátámasztására használni. Az a baj, nem, nem csinálják jól. Sőt, ha jól csinálnák, akkor is lennének rossz intézkedéseik is, ahogy a valóságban a döntő többségben rossz döntéseik mellett vannak jók is.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.13. 15:02:21

Persze az is lehet, hogy ez a cikk csak egy módszer volt a címlapra kerülésre. Ugyanis nyilván egy védhetetlen intézkedést minden blog, a jobbos blogok is elleneznek, így az index szerkesztői kiteszik azt az 1 cikket, amelyik szembemegy ezzel, hogy legyen érdekesség, változatosság is. Az is lehet, hogy azért csinálod, mert különcködni szeretnél.

igazi hős 2012.04.13. 15:48:42

@J.László: A KGFB-m nettóban 1%-ot csökkent, erre rájött a 30% adó. Jelenleg ingyen bankolok, ezt hova tudja csökkenteni a verseny? Nem hiszem, hogy a bank lenyelné ezt a havi 5-10 ezer forint költséget. Vagy ha lenyeli, ennyivel csökkenti a betéthozamokat.

iphilosopher 2012.04.13. 21:15:06

@Zabalint: ekkor még lenne is értelme a postnak. A bejegyzés különben tényleg nagyon gyengére sikerült.
Lord Valdez tömör, de lényegretörő véleményével értek egyet.

kifordított nagyanyó 2012.04.13. 21:23:46

-Te kaktusz!Viktor megbaszta anyádat!
-Nem baj apámnak már úgyse megy!

kifordított nagyanyó 2012.04.13. 21:26:41

-Te kaktusz!Államcsőd lett!
-Pedig a viktor mindent jól csinált!

látjátok feleim szümtükkel 2012.04.13. 21:39:17

@protézisesh: "próbálom látni az iróniát a hozzászólásodban, de félek, nem annak szántad."
Valóban nem iróniának szántam.

"a mai nyugdíjasok igen komoly hányada baromira nem szedte össze a 40 év munkaviszonyt,"

Szimpatikus a hevület, amivel a témát megközelíted, de arra gondoltál már, hogy mi lesz veled, ha eléred a nyugdíjkorhatárt? Ugye nem azt szeretnéd, hogy agyonverjenek nyugdíj helyett?
Nem akarom most és itt elemezgteni a nyugdíjrendszer lényegét, de azt nyilván te is tudod, hogy azok akik 2012-ben mennek nyugdíjba, eddig járulékot fizettek, amit az állam nyugdíjfizetésre használt fel. A járulék összege természetesen erre nem elég, ezért más bevételekből egészítik ki. Ez a régi magyar rendszerben így volt, és a nyugdíjrendszer államosítása restaurálja ezt a rendszert.

Arról általában nem tehetnek az emberek, hogy nyugdíjasokká válnak ( remélem te sem várod el, hogy helyette kössék fel magukat), de akik anno 14 éves koruktól már keményen dolgoztak, azokról ne állítsd, hogy nem dolgoztak 40 éveket. Az ötvesen évek nagy létszámú korosztályai mostanság mennek nyugdíjba, ezért általánosítva nem igaz azon állításod, hogy sokan korkedvezménnyel kerültek nyugdíjba. Voltak, de nem olyan sokan, mint azt gondolod. A többség nagyon sokat dolgozott, és járulékot is fizetett. Kaptak korkedvezményeket, de nem csak a rendőrök, katonák, tűzoltók, hanem pl. a bányászok, és egyéb nehéz fizikai munkát végzők is. Te biztos nem dolgoztál még három műszakban nehéz fizikai munkát, így nem is tudhatod, milyen az, ha az embert megeszik a munkában töltött évek.
Azzal egyet értek, hogy a rendszerváltás óta eltelt időben sok embernek nincs, és nem lesz 40 év munkaviszonya ( ebbe az is közrehat, hogy nincs munka ). De nem is mennek el 55 illetve 60 éves korukban nyugdíjba, miután a nyugdíjkorhatárt fokozatosan emelik.

Tudod elfogadható lenne az érvetek, mely szerint csökkentsék a nyugdíjakat, és vállaljanak részt a nyugdíjasok is a megszorításból, ha nem sántítana. A nyugdíjasok ez idáig ( gazdasági okokból ) tömegesen nem tudtak megtakarítani nyugdíjas éveikre, de erre a rendszerváltásig nem is volt szükség. Namármost, ha a nyugdíjakat csökkentenék, a növekvő árak mellett vajon milyen életszinvonal alakulna ki? Te erre látsz megoldást? Szerinted mit tegyen az a kisnyugdíjas 85 éves ember, akinek a havi 65 ezer forintja a lakás költségein túl csak arra elég, hogy a napi étkezést biztosítsa? Különösen mit tegyen az olyan, akinek a gyereke munkanélküli, és nem tud az idős szülőnek segíteni?

Az érem mindig két oldalú, és az objektív véleményhez mindkét oldalt meg kell vizsgálni.

Morcos Kartal (törölt) 2012.04.13. 23:47:55

Mondjak szent tehenet?
Magyar foci.
Már nem tudom számolni sem, hányszor tízmilliárdot basznak el rá, eredmény nulla, megtérülés nulla, haszna nulla. Közben semmire nincs pénz, új és új adókkal bombáznak minket, dolgozó, adófizető, családos embereket, az árakról meg inkább nem is beszélek. De focira fussa.

Eddig csak sejtettem, de most már biztos vagyok benne, hogy a blogot a Fidesz vezetősége írja, személyesen Matolcsy, Martonyi, meg talán néha Pintér is besegít, csak hogy együtt legyen a régi mszmp-s csapat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.14. 08:35:57

@lajafix:

"ccatus sokat teszel a blog nívótlanadásáért.

Azt akartam írni hogy buta, irigy, komcsi balfasz vagy, akinek fáj, hogy van aki 200 ezer felett is bankol, node ki lehet szebben is fejezni, hogy mennyit csökkent a blog színvonala a posztjaid megjelenésével. Szóval Obersovszky már nem érezheti magát egyedül...

pl az 1% tranzakciós adó a nettó fizetésre az kb 1,6% adóemelés csak a fizetésre... A vállalkozói bevételekre meg ez mégegy hipa lenne. Szerintem ez így elég fake hír és nem tartom megvalósíthatónak pláne ha a kormány az EU/IMF felé valami pozitívumot akar mutatni."

"nem most tűnt fel, de ez már nagyon fáj. Sokat kibírok, de amit ccactus művel az a végét jelenti ennek a egész jól indult blognak."

Sajnálom, hogy így gondolod!

Valószínűleg tényleg én szúrtam el a posztot, ha még te is félreértetted. Az a helyzet, hogy az életritmusom olyan, hogy kb. este 10 és éjfél között tudok hódolni blogolási hobimnak. Namost csütörtök éjjel jóval tovább csiszolgattam ezt a posztot, de magam is éreztem, hogy nem úgy csattan, ahogy kellene.

Elnézést kell kérnem minden olvasónktól. Elsősorban azoktól, akik azért olvasnak minket, mert látnak benne valami értéket. Sajnos az a helyzet, hogy az ilyen aktuálpolitikai posztoknak minél hamarabb meg kell jelennie, ennek a posztnak is meg kellett jelennie pénteken, ma már nem úgy szólt volna. Gyorsnak kell lenni. Sajnos tegnap kompromisszumot kötöttem az idővel, és eleresztettem félkészen. Jó tanulság volt, többet ilyet nem teszek. Inkább ne jelenjen meg semmi, mint hogy a kelleténél jobban félreérthető legyen.

Pedig szerintem azért nagyjából benne volt az üzenet, te magad is rámutattál a kommentedben, hogy az 1%-os adó képtelenség. Péntek hajnalban még én is küldtem egy kommentet, ott van a legelsők között, hogy ha 1% az adókulcs, akkor csak a bérátutalásokból 121 milliárd Ft állami adóbevétel keletkezik, amiben még egy darab sárga csekk, vagy készpénzfelvétel, vagy üzleti utalás nincs.. Közben meg az akkor még ismert hírek szerint a kormány 50-100 milliárd Ft bevételt vár az adótól...

Ezt a munkabér utalásos példát kellett volna a posztba emelni. Ehelyett a Mercis példát raktam be, de ezek szerint abból nem jött le eléggé az 1%-os kulcs képtelensége.

Ami meg a másik csattanó akart lenni, hogy csütörtök-pénteken rajtunk kívül minden blog ezen az 1%-on lovagolt. Volt aki kiszámolta, hogy 430 Ft lesz egy csekkbefizetés, és 3000 forint lesz egy átlagos utalás... A posztban is linkelt LMP-s blog egyenesen 'Fizess paraszt! Itt a sárgacsekk adó!' címen nyomta a néphülyítést. A Vastagbőr meg azzal érvelt, hogy ebből bizony nemhogy százmilliárd adó nem lesz, de még a töredéke sem, mert mindenki kiviszi majd a pénzét az országból!!

@zero: barátunk is tiszteletét tette egy kurta komment erejéig, de valahogy az üzenet mintha őt sem érte el, pedig az őket érintő résznél azért elég egyértelműen fogalmaztam a posztban.

No mindegy! A lényeg, hogy tegnap már kijöttek az első számítások, miszerint egy 0,1%-os adókulccsal (tehát nem 1%-ossal) is akár 400 milliárd adóbevétel is keletkezhet.

Pedig 0,1%-os kulccsal egy 8ezres csekk befizetésére jutó adó 8 Ft. Hogy is szólt az ellenzéki blogok propagandája? 430 Ft?

Valahogy azt sem fogta senki a posztból, hogy nem a kisemberek, a megtakarításokkal nem is rendelkezők generálják a magyar pénzügyi rendszer tranzakcióinak a többségét, de még a töredékét sem. Sem értékben, sem tranzakciószámban. Mégis rajtunk kívül minden blog a kisemberek újabb sarcának állították be az új adóötletet. Vajon miért??

Aztán ott volt még a svédcsavar a posztban, hogy 200ezres tranzakcióig ne kelljen adót fizetni. Ez a javaslat azt a zavarkeltést szolgálta volna, hogykihúzzam a talajt a máshol hangoztatott népnyúzóként beállító érv alól. Valahogy ez sem úgy csattant, ahogy szándékoltam.

No mindegy! Ez van. Legközelebb jobban figyelek. Nekem azért tanulságos volt így is a poszt szavazása, és sok hozzászólás is.

Például az, hogy szent tehénként sokan a nyugdíjasokat tekintik. Hát persze! Nyugdíjra elmegy egy évben 3000milliárd. Csökkentsük 10%-kal a nyugdíjakat, és fogtunk is 300 milliárdot! Ehhez nem kell sok ész, bárki meg tudná csinálni kormányon.

Az már egy nehezebb feladat, hogy úgy szedjük rendbe az ország pénzügyeit, hogy lehetőleg minél kevésbé fájjon.

A ne építsünk focistadiont típusú javaslatról meg majd külön posztot fogok írni..

protézisesh 2012.04.14. 08:40:11

@látjátok feleim szümtükkel: Na ilyen egy tipikus szent tehén-védő szövege.

1. Dolgoztam három műszakban, jártam biciklivel 18 kilométerre, ahol egy 3000m2es betonplaccon kellett a kemence öl kitartóan ázott meleg téglát rak lapra át pakolni, dolgoztam nyomdában, ahol hajnali kettőkor kezdődött a műszak, oda is csak bíráját tudtam menni. Januárban, mínusz tíz fokban is. És mellette tanultam, hogy nem ilyen meló az kelljen megoregednem.

2. Mióta le diplomáztam, talán 2-3 év volt, amikor a legálisan bejelentett, leadozott fizetésem nem érte el a járulékfizetés határát (ha tudod egyáltalán, mit jelent ez).

3. Emellett komoly pénzeket rákok félre kiegészítő nyugdíjpénztárak is, hogy ha nem lesz állami nyugdíjam (úgy néz ki...) akkor se hallják éhen. A köcsög kormány viszont mindent megtesz az öngondoskodás ELLEHETETLENITESERE.

4. Egy nyugdíjas mire kolt? Lakhatás rá, gyógyszerre, életemre. Utazásra nem (miért?!), öntözésre minimalisat, evésre dettó. A pesti belváros tele van rinyalo, kutyaszarato öregek kel, akik egyedül bolyonganak a 220 M2 x 4,2m belmagassagu lakásukban, amit nem tudnak fenntartani. Látniuk kell, de az NEM alapjog, hogy ott öregedj meg, ahol sokáig éltél...

protézisesh 2012.04.14. 08:55:37

@látjátok feleim szümtükkel:
5. Egy aktív felnőtt állítólag meg tud élni 47000ftbol, gyereket nevel, stb... Ennél az öregségi nyugdíj minimuma magasabb, illetve rengetegen vannak, akik nyugdíjba vonulás új után magasabb nyugdíjat kapnak, mint az utolsó fizetéseik voltak. WTF?

6.Ma rengetegen kapnak öregségi ellátást, akik semmilyen módon nem fizettek korábban. Nem csak maguknak nem raktak félre, háztartásbeli kent, "főállású anyaként" az ő saját aktív korukban elő nyugdíjasok nyugdíjat sem ok fizettek.

Nem a 85 éves kis nyugdíjasokkal van a bajom, hanem a 150-200ezer fölötti nyugdíjakkal, meg az ingyenes utazásukat, ingyenes gyogyfurdozesukkel.

Illetve szeretnek meg egy mit ősszel leszámolni. Aki. Aszocializmusban munkahellyel rendelkezett, nem dolgozta magát halálra. A nyugdíjas bányászok, kohaszok mar mind szemfedő alatt nyugszanak, aki meg a " lámpa gyárban" dolgozott, az csak volt.... A Győri Raba fénykorában 20000 emberrel gyártott évi párezer kamiont. Az Audi ma ugyanott 6000 emberrel gyárt évi 2.300.000 motort, újabb 2100 ember felvételével ezt kibővíti évi 130.000 autóval is. Szerinted hol kell többet dolgozni? Melyik gyárban főznek lecsót a tmk-sok hegesztő lángon?

Persze, jó lenne mindenkinek sokat fizetni, de ha nincs elég pénz, akkor támogassák az aktívak át, azt a réteget, aki fel is tudja nevelni a gyereket, aki dolgozik. Adózással alacsonyan a munka jövedelmeket és magasan a spekulatív vagy tőkejövedelmeket. Ahogy más is írta:a magyar milliardosokmNEM fizetnek adót. Semennyit...

Bocs az eltűnése kert, az iPad kijavit, sokszor rosszra.:(

protézisesh 2012.04.14. 09:01:29

HUu, visszaolvasva ez eleg csajniiz forditasnak tunik, bocs. Kikapcsoltam az automatikus javitast.

látjátok feleim szümtükkel 2012.04.14. 09:08:08

@protézisesh: "Nem a 85 éves kis nyugdíjasokkal van a bajom, hanem a 150-200ezer fölötti nyugdíjakkal, meg az ingyenes utazásukat, ingyenes gyogyfurdozesukkel."

Ha jól sejtem az írásodból, majdan te is a jobb nyugdíjat elnyerők közé fogsz tartozni, mivel nagy járulékokat fizetsz. Vajon akkor is ez lesz a véleményed?

látjátok feleim szümtükkel 2012.04.14. 09:11:57

@ccactus: "Valahogy azt sem fogta senki a posztból, hogy nem a kisemberek, a megtakarításokkal nem is rendelkezők generálják a magyar pénzügyi rendszer tranzakcióinak a többségét, de még a töredékét sem. Sem értékben, sem tranzakciószámban. Mégis rajtunk kívül minden blog a kisemberek újabb sarcának állították be az új adóötletet. Vajon miért??"

Talán azért, mert a többségnek bejött egyből, hogy a nagy pénzügyi tranzakciókat bonyolító "nagy" termelők ezt a sarcot is át fogják hárítani a fogyasztóra, vagyis a kisemberekre, magyarul a népre. Kár, hogy ez neked nem jött be.

vlgymir 2012.04.14. 11:42:16

@ccactus: Hűha! Az, hogy nem olvasol el minden kommentet, az megbocsátható. Azt is meg tudom bocsátani, hogy nem érted meg, hogy a pénzforgalmi adó hatása nem egyszeri egy ezrelék és kész, mert a posztból is, meg a legutóbbi hozzászólásodból is látszik, hogy a pénzforgalom nem tartozik a szakterületeid közé. van egy rossz hírem. Az eddig megjelent összes számítás mind hibás, ugyanis egyik sem veszi figyelembe azt, hogy minden pénzforgalomra pluszban rárakódó díj, illeték, adó, vagy nevezhetjük bárhogy, végülis visszahat a teljes áruforgalomra, az árakra, tehát a fogyasztókra. Nyilván való, hogy a gazdaságban mindenki arra törekszik, hogy a költségei megtérüljenek, és még haszna is legyen valamennyi. Ha ez így van, akkor a fizetési lánc összes résztvevője annyit emel majd, hogy az még megérje. Mivel abban a fizetési láncban árrések is vannak, az egy ezrelék arra is ráépül.
Odáig helyes a logika, hogy nem a munkabérátutalásokból, meg a sárga befizetésekből jön majd össze a nagy pénz, de nem szabad a gondolatmenetből kihagyni azt sem, hogy azok, akik majd a nagy lóvét fizetik be az államkasszába, azok hogyan reagálnak majd. A kkvk átállnak kp. üzemre, a nagyobbak vagy külföldön nettóznak, vagy ha mégis belföldön fizetnek, akkor azt ráterhelik az áraikra.
Szerintem ahelyett, hogy azt keresgélnénk, hogy kinek az ötlete volt ez, azt kellene végiggondolni, hogy jó-e az. nekem nagyon nem tetszik, hogy Te is szétválasztod a világot kormányra és ellenzékre. Ez a felfogás is hibás. Minden garzadági döntés hatását együtt érezzük. Pártállástól függetlenül. És ez érvényes erre az ügyre is.
Ez az ötlet viszont olyan, aminek a hatásait olyanokkal kellene megvizsgáltatni, akik komolyan értenek a pénzforgalomhoz, különben nagy baj lehet belőle.

hegyilány 2012.04.14. 14:55:10

Az a nevetséges, vagy inkább szánalom, hogy újabb- és újabb adó ötletekkel áll elő a Matolcsy. illetve a kormány. S közben hírdetik, hogy nincs megszorítás.
Pedig már hogyne lenne, folyamatosan van. Csak az a probléma, hogy minden ilyen, - és hasonló ötlettel azt a társadalmi réteget sújtja a kormány, kik a támogatásokra lennének rászorulva....... s hát, persze, azokat, kiknek " követhető" a jövedelme. Szerintem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.14. 15:24:22

@látjátok feleim szümtükkel:
Anyám kolléganője, aki tanárnő, épp most ment nyugdíjba, és 170 ezer körül van a nyugdíja, több mint a fizetése volt. Szóval nem protézisesh-el egy kategória volt fizetésben, mégis jó nyugdíjat kap. Lehet hogy protézisesh a mai reálértéken harmadát sem fogja kapni, mert lényeges szempont, hogy milyen a demográfiai helyzet, mikor nyugdíjazzák, aztán az is elképzelhető, hogy addig egy okos kormány az önkéntesét is besöpri. Nem véletlenül nincsen hagyománya hazánkban az öngondoskodásnak, az említett nyugdíjas tornatanárnő mégis miért gyűjtögetett volna, így is jól él, az meg kevés embert érdekel, hogy a mostani aktívak többségének majd alig lesz nyugdíja.

jo.e 2012.04.14. 16:37:51

Az a baj ezzel az "adóval", h. nem látszik az értelme. (már a pénzbeszedésen túl) Meg szeretnék adóztatni a képződött haszon ide-oda utalgatással való eltüntetését? Oda akarnak b..ni a rezsit utalással befizetőknek? Vagy mit? Sajnos tuti, hogy nem a bank (v. a giro v. mi) nyereségét fogja 1 ezrelékkel csökkenteni, hanem szimpla áremelést eredményez.
De ez nem vetődött már fel európai szinten is?

menőmano 2012.04.14. 18:13:58

Tessenek már megnézni, hogy a társadalom egy hatalmas csoportjának mennyi is a havi jövedelme.
Annak a csoportnak, meg lassan, de biztosan elszegényedik, s már úgy néz ki a helyzet, hogy vagy fizeti a rezsit, vagy eszik.
Sőt, van egy társadalmi réteg, meg már a rezsijét sem tudja kifizetni, mert szinte nincs is annyi jövedelme.
Totális a helyzet, s ez a szomorú valóság.

menőmano 2012.04.14. 18:18:41

Elnézést! "mely lassan, de biztosan" Így akartam írni.

A másik) A vagyonadót mér régen be kellett volna vezeti. Ott" az igazán vagyonos társadalmi rétegnél!! De valamilyen?? okból ez nem igazán megy. Szerintem.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.14. 19:00:59

@vlgymir:

"nem érted meg, hogy a pénzforgalmi adó hatása nem egyszeri egy ezrelék és kész"

Szerinted ezen mit nem lehet megérteni??
Ehhez nem kell sok ész, hogy az ember belássa.

Az a gond, hogy ilyen alapon társalgunk, hogy nem érted ezt, meg nem érted azt.

Nézd meg a szavazás állását! 54% a szakértői szavazók aránya..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.14. 19:03:11

@látjátok feleim szümtükkel:

"a többségnek bejött egyből, hogy a nagy pénzügyi tranzakciókat bonyolító "nagy" termelők ezt a sarcot is át fogják hárítani a fogyasztóra, vagyis a kisemberekre, magyarul a népre."

Én például azt sem érzem még azóta sem, hogy a bankok áthárították volna rám a bankadó összegét. Vagy te érzel ilyet?

Mariann19 2012.04.14. 19:04:35

Ahogyan az IDEA prognosztizálja, 2ol2.évre 130-150milliárd Ft ot kell a kormánynak pluszban összehozni kiigazításként, 2013. évre 200-250 milliárdot. Ez a fajta adó az egyik válfaja a megoldásnak. Ahogy látszik, kiterjed a gazdasági szerplőkre és a lakosságra egyaránt. A közvetlen lakossági tehertétel nem tűnik elviselhetetlennek, a kérdés az, hogy a vállalkozások és milyen mértéket fog képviselni. Ez lesz az a teher, melyet nem lehet majd érzékelni.A költségvetés nagy bevétele a tehetős vállalkozásoktól várható, hiszen a nagyösszegű pénzügyi mozgások a jelentősebb gazdasági szereplőknél jelentkeznek.Nyilván, hogy áthárítják a lakosságra, azonban még mindíg jobb megoldás, mintha egyes embercsoportokra találnának egy új adózási formát, mely ellehetetlenítené őket, hanem szétterül az egész lakosságra,hasonlóan a fogyasztási tipusú adókhoz./ÁFA, jövedéki adó stb./Számomra izgalmasabb kérdés az öt kulcsos Áfa tervezete. A kormány az élelmiszer és a rezsi jellegű termékek Áfa kulcsát alacsony%-ban állapítaná meg. Sajnos, a kulcsok csökkentését a múltban a lakosság nem érzékelte, azt a kereskedelem használta fel. Viszont félő, hogy egy ilyen tervezet olyan rést üt a költségvetésen, mint az egykulcsos jövedelem adó.Akkor pedig lehet újabb adónemek bevezetésén gondolkozni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.14. 19:05:42

@hegyilány:

"Az a nevetséges, vagy inkább szánalom, hogy újabb- és újabb adó ötletekkel áll elő a Matolcsy. illetve a kormány. S közben hírdetik, hogy nincs megszorítás."

Ez egy elvi kérdés.

hegyilány 2012.04.14. 19:44:56

@bogancs:

Ez egy elvi kérdés."
Tényleg? Ha Ön írja, biztosan így van.

Csak az a baj, hogy a gyakorlatban a társadalom egy hatalmas csoportját sújtja.

De nem ismétlem magam, mert felesleges..
Úgy gondolom.

protézisesh 2012.04.15. 08:49:41

@bogancs: Komolyan nem erzed? A beteti kamatok a beka segge alatta, az 1-2 honapos akciosokat leszamitva alig 3-5% kamatot kapsz, mig a legolcsobb hitelek is tizen x %nal indulnak. A bank mindenert penzt ker ( igaz, csak parszar forintot, de nezd meg, eves szinten mennyit fizettel osszesen a bankodnak...)

Ill. Szerinted egy kereskedonek ha adot kell fizetni, o nem epiti azt be az araiba?! Ekkora naivitast..

protézisesh 2012.04.15. 08:53:16

@látjátok feleim szümtükkel: Apro kulonbseg, hogy en szakmai eletem kezdete ota masszivan probalom felretenni azt, amit oregkoromban majd visszakapok ( meg mellette eltartok 8mai nyugdijast), mig a valaki peldajaban szereplo 170.000 ft nyugdiju tanarno (kis tulzassal) egesz eleteben nem fizetett ennyi jarulekot sem maga, sem mas nyugdijara.

Szoval igen: a mai nagynyugdijasok a semmire kapjak, en meg a sok befizetesemre (sem) fogok kapni :-(

menőmano 2012.04.15. 10:33:00

sok befizetesemre (sem) fogok kapni :-( "

Hát! Ez totálisan nagy öröm, mármint az, hogy ilyen elégedett? emberek is élnek ebben az országban. Mondjuk nem újdonság! Tudjuk, van picike fizetés,- és van sok.
Csak az újabb- és újabb adókkal előbbit sújtja folyamatosan a kormány.
Ez a baj.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.04.15. 11:20:58

Azért jó,hogy ez is ilyen nyugdíjasozó poszt lett a végére...

Conv. 2012.04.15. 12:08:32

@ccactus:
"Mégis rajtunk kívül minden blog a kisemberek újabb sarcának állították be az új adóötletet. Vajon miért??"

talán azért, te született csendeshülye, amit már az elején is megpróbáltam beleerőltetni abba a hígvelejű agyadba, : mert bazzeg, a bank mindenféle költséget átirányít az emberekre.

nem nyeli be a költséget, hanem majd kezelésiköltség emelésével kifizetteti minden egyes számlavezetővel a dolgot. márpedig ha hiszed ha nem, lafo számla nagyságrenddel több van mint vállalkozói.

azaz a mindenkire érvényes számlakezelési költség emelés bizony a nagyságrendileg nagyobb (nem tudom ismered -e a nagyságrend fogalmát, és milyen váltószámot takar) számú lafo számla tulajdonosától fog beérkezni, ők fogjá kifizetni a tólnyomór részét ennek a kölétségnek.
még akkor is, ha ők 200 ropi alatt utalnak. ugyanis a számlavezetési díj, meg számlakezelési ktg fix összeg, nem számlaforgalom függő.

bizony minden gondolkodásra képes élőlény számára egyszerű feladat lenne a saját ismert össz számlaforgalmuk alapján a várható költségek ismeretében, a számlavezetők számának ismeretében kiszámolni, hogy menyivel kell emelni a havi számlavezetési illetve számlakezelési-fenntartási fix ktg-t, és ezzel az összeggel emelni azt.
nagyjából egy perces számolást igényel a számok ismeretében.
ezt a tényt pedig összefüggésbe hozni azzal, hogy miért is a kisembereket terhelné a bevezetendő adónem és hogyan, azt még az oligofrémia súlyos esetével bíró fideszdroidnak sem lenne szabad, hogy gondot okozzon.

Conv. 2012.04.15. 12:12:17

@bogancs: az, hogy te nem érzed, attól lehet, hogy benne van a fejed egy seggben.

vagy még életedben nem néztél meg egy éves számlakivonat részletezést.
esetleg igen, megnézted, csak az itt már bizonyított szellemi képességeid eredményeként nem értetted, mit látsz rajta.

vlgymir 2012.04.15. 16:39:09

@bogancs: Tudod abból következtettem arra, hogy a multiplikációs hatássra nem is utaltál a posztban. De ha mégis érted, akkor bocs a feltételezésért. Szóval akkor ha csak egy ezrelék, akkor már jó az ötlet? Szerintem egy ezrelék forgalmi díj változásra is nagyon drasztikus változások várhatók a pénzforgalomban, de mindegy is. Majd úgyis kiderül, akkor majd visszatérünk a kérdésre.
Ugyanakkor Örülök neki, hogy hirtelen ilyen sok pénzforgalmi szakember bújt elő és szavazott helyesen. Talán lesz olyan is, aki abban a helyzetben van, hogy elmagyarázza az ötletgazdáknak, hogy nem csak a bevétel oldalt kell megvizsgálni, hanem, legalább a rövid és középtávú hatásokat is. Hogy a hosszúakról már ne is beszéljünk.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.15. 20:58:45

@protézisesh:

"Komolyan nem erzed? A beteti kamatok a beka segge alatta, az 1-2 honapos akciosokat leszamitva alig 3-5% kamatot kapsz, mig a legolcsobb hitelek is tizen x %nal indulnak."

Ez nem így működik! Az ember oda viszi a pénzt, ahol nagy hozamot kaphat. Ha a bank csak 3%-ot fizet, csak a balek köti le ott a pénzt. Amikor ott van például a Kincstári takarékjegy 7-8%-ért..

"A bank mindenert penzt ker ( igaz, csak parszar forintot, de nezd meg, eves szinten mennyit fizettel osszesen a bankodnak...)"

Szintén csak a balek. Citibank, Raiffeisenbank: Ingyenes számlavezetés, kp.felvétel, átutalás...

Te mire fizetsz olyan sokat?

Egy dolog van, ami drága, és az a forintalapú hitel. Ez kétségtelen. De az meg a bankadó előtt is drága volt.

Szóval ez a szöveged nagyon gyenge volt. És már hányszor hallottam itt, hány embertől!

Conv. 2012.04.15. 21:27:23

@bogancs:

" Ingyenes számlavezetés, kp.felvétel, átutalás... "
ha hozzájuk utalják a fizetésed, vagy egyéb rendszeres jövedelmed. ezt tedd hozzá. és értékhatár van. ha a 63 ezer minimálbéred megy vagy a 29 ezer anyasági mindössze, akkor nem ingyenes.

aztán lehet, hogy te kivétel vagy.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.15. 21:33:00

@Conv.:

"ha a 63 ezer minimálbéred megy vagy a 29 ezer anyasági mindössze, akkor nem ingyenes."

Hanem? Mennyibe kerül? Kijön belőle a bankadó összegének akárcsak a töredéke szerinted? Számokat szeretnék látni tőled!

igazi hős 2012.04.15. 22:21:27

@bogancs: Az ország területének 80%-án (oké ez csak a lakosság negyede) vagy OTP vagy valamilyen Takarék van egyedüliként. Akinek van valamilyen hitele, az szintén hozzá van kötve a bankjához. Akinek nem megy elegendő rendszeres átutalás a számlájára az az említett bankoknál sem kap ingyen semmit.
Az ország több mint fele balek - szerinted.
Egyébként azt hogyan magyarázod, hogy az alapkamat annyi, mint 6 éve, de a lakáshitelek 3-4%-kal magasabbak? (2006-ban 10-11%-ra kaptam volna forinthitelt, most nem nagyon látok 14% alatti ajánlatot, bár még próbálkozom egyet alkudni a bankommal.) Nem a bankadót fizetjük és a végtörlesztést, dehogy!

Conv. 2012.04.15. 22:23:24

számlafenntartási díj 700 ft/hó ha nincs egy fillér forgalom sem a számlán, és 250 Ft havi számlavezetési díj.

de ez lényegtelen, mert egyszerűen, ha csak 1 forint is, már dől a hülyeséged, hogy ingyenes.
olyan nincs, hogy egy pénzügyi szolgáltatás ingyenes. főleg pénzintézetnél. ezt csak a magadforma elmeroggyantak hiszik el.

Ha elegendő forgalmat bonyolít a számlád, azaz folyamatosan van benn pénzed (és ezt használni tudja a bank (akár csak egyetlen napig) akkor adnak esetleg ingyenes szolgáltatási részeket.

édes barátom leszarandó, hogy bejön -e belőle a bankadó egyetlen töredéke, mivel a hitelezésnél és egyéb dolgoknál építik be az összegbe, pl a szerződési díjba, meg módosítási díjba, stb.

az nekem a véleményem, hogy esetedben az lenne a leghelyesebb, ha visszatolnád a fejed viktor seggébe és nem próbálnál gondolkodni.
sokkal szerencsésebb lenne a megítélésed, akkor csak eccerű seggnyaló fideszdroidnak tűnnél, de így, erőteljesen harcolva azért, hogy bemutasd karcsú eszű tyipityapaként, közel az agyhalálhoz is büszkén lehet élni a világban, csak ártasz a nálad kevésbé hülye, vagy kevésbé lusta narancsidióták megítélésén is.

kifordított nagyanyó 2012.04.16. 11:56:12

@Conv.: Te ugye a régi conv vagy?:))
Kicsit fura a stílusod.
Az utolsó bekezdés nagyon jó.
Én is kérdeztem már tőle,hogy tud úgy írni,hogy a feje a viktor seggében van?:))

szita szita péntek 2012.04.16. 12:10:57

@bogancs: "Nézd meg a szavazás állását! 54% a szakértői szavazók aránya.." Ez vélhetően azért lehet, mert butaságból avagy direkt torzító szándékkal rosszul tetted fel a kérdéseket. A "szakmai meggyőződés alapján" pontod utal leginkább arra, hogy nem valami általános adóellenesség, vagy kormányellenesség vagy indulat, hanem komoly meggyőződés és (még ha nem is szakmai), de valós érvek szólnak az elutasítás mellett. Igaz, ezeknek a vokdoknak az "egyéb indok" kategóriában lenne a helyük, de az meg olyan súlytalan a többi mellett...

A statisztika készítéshez is érteni kell. Te vagy nem értesz hozzá, vagy nagyon is. Csináljak neked olyan listát, ahol a te izlésednek megfelelő, de legalábbis ahhoz közeli eredmény születne?

lajafix 2012.04.16. 13:01:51

@bogancs: "Én például azt sem érzem még azóta sem, hogy a bankok áthárították volna rám a bankadó összegét."

Használsz magyar bankot, vagy a hasi-tasi nem ké kódot? :)
Bogáncs, az érvelésed sajnos mellőzi a többszörös mintavételt, 1 tapasztalatból nem lehet általános következtetést levonni.
(személyes tapasztalat a 450es számlavezetési díj 630ra nőtt 2 hónap alatt. De a tapasztalatot nem ebből vontam le, hanem végignéztem a nqagy bankok díjait)

lajafix 2012.04.16. 13:03:22

Megjegyzem, hogy amikor a SPARra kivetették a különadót, a SPAR behívta bizony a beszállítókat és osztozott velük a sarcon...

Conv. 2012.04.16. 13:52:57

@kifordított nagyanyó:

persze, hogy én :))))

mindenkivel azt a stílust használom, ahogyan érzésem szerint a leginkább el tudom juttatni hozzá az üzenetet :)

van akinek türelmese és hatvanszor megpróbálok elmagyarázni valamit, van akit egyszerűen ostoba pöcsként kezelek mert az, van akit leszarok és akkor sem világosítanám fel ha az életét menthetném meg vele, és vannak akikhez csak azért szólok, mert nem hiszem el, hogy ilyen állat van, van akit öröm piszkálni, van akinek az ostobasága szórakoztat, és van akiével szórakozok.

gondolom te sem mindenkivel egy stílusban beszélsz in real life sem :)

kifordított nagyanyó 2012.04.16. 19:34:15

@Conv.: Igen igen.Néha nekem is elborul az agyam és csúnyákat is szoktam írni.Mint például e blog szerzőinek.A sok védhetetlent védő fideszbirkáról nem is beszélve.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.16. 21:51:24

@igazi hős:

"2006-ban 10-11%-ra kaptam volna forinthitelt, most nem nagyon látok 14% alatti ajánlatot"

2002-ben 6%-ra is kaphattál volna forinthitelt, plusz havi 20ezer adókedvezmény a törlesztőrészletből..

Én meg tavaly vettem fel forinthitelt 9,81% THM-re.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.16. 21:53:51

@igazi hős:

"Az ország területének 80%-án (oké ez csak a lakosság negyede) vagy OTP vagy valamilyen Takarék van egyedüliként."

Magad bizonyítod, hogy a bankok nem tudják teljes egészében áthárótani a bankadót.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.16. 21:58:00

@lajafix:

"személyes tapasztalat a 450es számlavezetési díj 630ra nőtt 2 hónap alatt. De a tapasztalatot nem ebből vontam le, hanem végignéztem a nqagy bankok díjait"

Ilyet én is tapasztaltam. Épp ezért körbenéztem a bankok között, és váltottam olyanra, hogy még kevesebb lett a költségem, mint a bankadó előtt.

igazi hős 2012.04.16. 23:33:12

@bogancs: "Magad bizonyítod, hogy a bankok nem tudják teljes egészében áthárótani a bankadót."
Ezt így most hogy? Úgy érted, hogy ezek nem bankok, vagy hogy mivel van 2 baromi drága bank, ezért valami homályos módon a többi bank ügyfelei kevesebbet fizetnének? Részletezhetnéd egy kicsit, mert nem látom az összefüggést.

igazi hős 2012.04.16. 23:37:04

@bogancs: HA jól gondolom a 9,81% a végtörlesztés előtt volt. Tavaly óta a bankszektor kapott még egy 100 mrd-os csekket. Azt is ki kell fizetni a 14%-os hitellel. Ez nem olyan homályos kapcsolat, mint amit te írsz.

igazi hős 2012.04.16. 23:40:11

@bogancs: "Épp ezért körbenéztem a bankok között, és váltottam olyanra, hogy még kevesebb lett a költségem, mint a bankadó előtt." Erre hivatkozni elég buta érv. Ha a bankadó előtt körbenéztél volna, akkor hamarabb váltasz és még több pénzed marad.
Ha váltás nélkül csökkenne a költséged azonos feltételekkel, az meggyőző lenne. (Feltéve, hogy azok a feltételek általánosan elérhetők a többségnek.) Ha találsz olyan bankot, aki 2 éve is olcsónak számított és csökkentette a költségeit, akkor ne hallgasd el a részleteket, kíváncsiak vagyunk rá.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.17. 21:30:55

@igazi hős:

"Részletezhetnéd egy kicsit, mert nem látom az összefüggést."

Én nem segítek! Gondolkodj egy kcisit!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.17. 21:31:37

@igazi hős:

"HA jól gondolom a 9,81% a végtörlesztés előtt volt. "

Így van!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.17. 21:32:53

@igazi hős:

"Ha váltás nélkül csökkenne a költséged azonos feltételekkel, az meggyőző lenne."

Lényeg, hogy csökkent, nem igaz? Ugyanígy más is csökkentheti, ha veszi a fáradtságot és utánanéz.

igazi hős 2012.04.17. 22:20:39

@bogancs: "Lényeg, hogy csökkent, nem igaz? Ugyanígy más is csökkentheti, ha veszi a fáradtságot és utánanéz." Vonjuk le a logikus következtetést: az a hülye, aki sokkal előtted már váltott, mert ő már nem tudja csökkenteni a költségeit?
Hasonlóképpen én voltam a béna, hogy már tavaly is olcsó volt a kötelezőm, így nem tudtam olcsóbbra váltani, ezért az én költségem nőtt? Bezzeg aki tavaly egy jóval drágább biztosítónál volt és erre az évre váltott ugyanarra, ahol én vagyok, annak csökkent a költsége, tehát jól járt.
Te ezt komolyan gondolod, vagy ...?

igazi hős 2012.04.17. 22:21:42

@bogancs: "Én nem segítek! Gondolkodj egy kcisit!"
Ezt úgy mondják a filmben, hogy "Egyezzünk ki döntetlenben!", jól értem?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.04.17. 22:53:03

@igazi hős:

"Vonjuk le a logikus következtetést: az a hülye, aki sokkal előtted már váltott, mert ő már nem tudja csökkenteni a költségeit?"

Én nem nevezném hülyének. Ha a bankadó miatt változnak a bankok díjszabásai, érdemes újból körülnézni.

"Ezt úgy mondják a filmben, hogy "Egyezzünk ki döntetlenben!", jól értem?"

Nem jól érted!

igazi hős 2012.04.18. 03:01:07

@bogancs: "Ha a bankadó miatt változnak a bankok díjszabásai, érdemes újból körülnézni." Ha így tettél volna, akkor azt látnád, hogy nőttek (jobb esetben maradtak) a díjak, akkor ugyanis bankon belül hasonlítod a díjakat. Viszont te egy "alma-körte" adatból (találtál az aktuálisnál alacsonyabbat) vontál le következtetést. A KGFB-s példánál nem tudok egyszerűbbet írni, ha az után sem világos, akkor a hiba nem nálam van.

pioker1933 2012.04.18. 09:21:51

A Véleményvezér, mint ellenzéki blog...ezen de jót röhögtem! Ostoba fideszdroid.

Zb74 2012.04.18. 13:40:05

"nagy ellenzéki blogok (Véleményvezér, Vastagbőr, Scheiring Gábor)"

Scheiring Gábor blogja természetesen ellenzéki, de a Vastagbőrt és a Véleményvezért nem lehet ebbe a kategóriába besorolni. Aminthogy persze a "kormánypárti" címkét sem lehet rájuk ragasztani. Ha ccactus szerint egy közéleti blog kizárólag ellenzéki vagy kormánypárti lehet, akkor a hiba ccactus készülékében van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.18. 20:51:41

@pioker1933: @Zb74:

Egy közéleti blog természetesen lehet kormánypárti, lehet ellenzéki és lehet pártatlan is.

Abban megegyeztünk, hogy nem kormánypártiak. Én elfogadom, hogy nem is ellenzékiek, de hogy pártatlannak vagy elfogulatlannak sem lehet őket nevezni, az is biztos.

Kérdés, hogy akkor milyenek? Esetleg szenzáció- vagy népszerűséghajhászok? Azt írják, amit a legtöbben olvasni szeretnek itt a neten? Hmm...

kifordított nagyanyó 2012.04.19. 10:37:32

@Zb74:
@ccactus:
Igen ez nekem is feltűnt.A vastagbőr mindig is "ellenzéki " volt ha most is az.Mivel leginkább a hatalmon lévők pofátlanságait írja meg.De előfordul,hogy ellenzékiekről is ír ha hülyeséget csinálnak.Leginkább az épp legaktuálisabb legpofátlanabb dologról írnak.
Dehát ezt egy fideszblogon magyarázni...:))

kifordított nagyanyó 2012.04.19. 10:38:41

@ccactus: Vastagbőrnek a nevében is benne van és a rovatok nevében is:pofátlan,abszurd stb.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:40:53

@kifordított nagyanyó:

Fikázni mindig könnyebb. És a kereslet is nagy rá...

Zb74 2012.04.23. 21:39:18

@ccactus: Az, hogy a "kormánypárti" és "ellenzéki" skatulyák mellett egy "pártatlan/elfogulatlan" kategóriát is elképzelhetőnek tartasz, máris több, mint amit a korábbiak alapján feltételezni lehetett rólad ;)

Mindazonáltal ez a három kategória még mindig nem fedi le a közéleti blogok teljes spektrumát. Egyszerűsítve: egy konzervatív/jobboldali/nemzeti szellemiségű blog még nem feltétlenül kormánypárti, és egy liberális/baloldali/kozmopolita blog(ger) sem feltétlenül valamelyik ellenzéki párt szekértolója.

Példának okáért egy konzervatív/nemzeti világnézetű blogger is onthatja magából egymás után a kormánykritikus bejegyzéseket, ha nem ért egyet, mondjuk

- a visszamenőleges hatályú törvényekkel
- a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával
- a bolsevik tempójú jogszabályalkotással
- az agresszívkismalac-mentalitású "nemzeti érdekképviselettel"
- az átvilágítás elmaradásával
- az ideológiai következetlenséggel stb.

Hasonlóképp egy baloldali/liberális szellemiségű blog sem feltétlenül azonosul az ellenzéki pártoknak az álláspontjával, az ellenzéki pártok politikusainak a személyével, megnyilvánulásaival, mentalitásával, viselkedésével, kijelentéseivel stb.

A politizálás lényege amúgy sem az volna, hogy választunk magunknak egy pártot, aztán mindenben követjük annak hivatalos irányvonalát (akkor is, ha cikkcakkban halad), és szidjuk a többi pártot meg ezek támogatóit. Hanem az, hogy a minket érintő vagy egyszerűen érdeklő közéleti kérdésekben kialakítunk egy álláspontot, és ezt megvitatjuk a többiekkel. A pártpolitikusok szintjén ez persze nem így működik, de a bloggerek szintjén miért is ne működhetnék így? Miért kellene minden blognak besorolnia magát a kormánypárti és ellenzéki kategóriák valamelyikébe, vagy patikamérlegen kimérnie a véleményét, hogy aztán megkaphassa az "elfogulatlan" feliratú plecsnit?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.23. 22:32:03

@Zb74:

"Miért kellene minden blognak besorolnia magát a kormánypárti és ellenzéki kategóriák valamelyikébe?"

Általában nem a blogok sorolják be magukat, hanem az olvasók.

Egyebekben egyetértek.
süti beállítások módosítása