Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Kuruc.info ügy: tiltsunk be mindent?

2012. július 04. - Droli

Azért valljuk be, rendkívül bájos az Orbán-féle kuruc.info ellenes kirohanás. Ugye az egész úgy kezdődött, hogy amerikai kongresszusi képviselők levelet írtak Orbánnak, hogy a magyar vezetők emeljenek szót az antiszemitizmus ellen. Tiszta sor, ez a téma időről-időre előjön, mert ezt nem lehet egyszerű válaszokkal kikerülni, maga a témakör olyan, mint a régi vicc a nyuszikával és a sapkával, bármikor elő lehet szedni. Orbán viszont most olyat válaszolt, amire a képviselők szerintem nem számítottak: ha az amerikai képviselők annyira aggódnak az antiszemitizmus miatt, miért nem kapcsolják le az amerikai szerveren működő kuruc.info-t? 

A kérdés egyik részről jogos, másrészről meg hülyeség. Az USA látszólag rendkívül kényes a sajtó- és véleményszabadságra, tehát nem fogják lekapcsolni, sőt, rossz nyelvek szerint érdekeltek is az oldal működésében, hiszen az antiszemitizmus témakörével jól lehet zsarolni szinte bármelyik országot. Másrészt Orbán levelének az a része is érdekes, melyben kifogásolja, hogy a portál részéről jelentős antiszemita támadások érik őt is és a kormányt is, és a  "a szélsőséges erők zsidóbérencnek titulálnak bennünket". Hát, ilyen alapon igencsak sok honlapot és blogot is be lehetne záratni, mert Orbánt nevezték már Führernek, cigányhitlernek, sátánnak, antikrisztusnak, őrjöngő elmebetegnek, meg sok egyéb másnak, ezen kívül tudni vélik, mikor mit lopott, hogyan csalt, stb, mely vádak jó része inkább nevezhető rágalomnak, mint ténynek.

Az egész kuruc.info jelenség mögött semmi más nem húzódik meg, mint az, hogy az emberek szeretnek pletykálni. Egymás között mindenki tudni véli, ki kit dugott meg, hogy abba a pozícióba kerüljön, ki honnan csalta a vagyonát, ki mit tett zsebre, vagy hogy azt a bűncselekményt biztosan "cigány" követte el, hiszen az általa ismert körülmények erre vallanak. Lehet, sőt, sokszor valószínű, hogy ezen pletykáknak semmilyen valóságalapja nincs, és a pletykáló is igen nagy bajban lenne, ha bizonyítania kellene igazát, mégis mondja. Sokszor ugyanezt teszi a kuruc.info is, tulajdonképpen kimondja, amit az emberek hallani akarnak, hogy a tettes roma származású volt, a politikus lopott, a képviselő hazudott, és nem is az a nagyobb baj, hogy kimondja, hanem az, hogy időnként igazuk is van. Az már az olvasó intelligenciáján múlik, mennyire tudja kiszelektálni a hamis híreket a valósaktól. Tegyük hozzá: ez a szerkesztési elv nemcsak a kuruc.infora jellemző, sok online és offline lap dolgozik valótlan, rosszabbik esetben "gyártott" hírekkel, és ezekkel valós kárt is okozhatnak.  

El kellene dönteni: valódi szólás- és véleményszabadság legyen, vagy csak az igazat lehessen kimondani-megírni? Rossz hír, hogy utóbbi variáció igencsak cenzúrával járna... Az viszont abszolút elfogadhatatlan, hogy egyik oldalt bezárják azért, míg a többi, hasonló oldalt meg nem. Úgyhogy számomra elfogadhatatlan minden, a kuruc.info bezárására tett kísérlet.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr614627386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levélváltás az amerikai kongresszusi képviselők és Orbán Viktor között 2012.07.04. 13:05:22

A képen az ötven amerikai képviselő által aláírt angol nyelvű levél, alatta pedig Orbán Viktor magyar nyelvű válasza olvasható. Kommentár nélkül. Orbán Viktor levelének a Kurucinfót érintő részéről az “Orbán Viktor felnyomta a Kurucinfót a washin...

Trackback: Orbán Viktor felnyomta a Kurucinfót a washingtoni kongresszusi képviselőknél 2012.07.04. 13:03:55

El akarja érni, hogy a szenátus hatalmi szóval némíttassa el a portált, mert nem tanult abból, hogy ez sem Gyurcsány Ferencnek, sem Szalai Annamáriának nem sikerült és azts em érti, hogy miért nem fog sikerülni neki sem. Orbán Viktor nem érti, hogy az ...

Trackback: Minek nevezzelek? – Orbán Viktor ezer neve A-tól Z-ig összegyűjtve 2012.07.04. 13:02:18

Az Alcsúti Krisztustól a Zsugorított fideszjézusig. És te hogy nevezed Magyarország miniszterelnökét az internetes fórumokon? Összegyűjtöttem a közösségi portálokon, fórumokon, kommentlistákon előforduló 100 leggyakoribb ragadványnevet, amelyet Orbán V...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kifordított nagyanyó 2012.07.04. 11:07:31

Más is írta,én is láttam már.Amerikában simán vonulhatnak,tüntethetnek a nácik,az ég egy adta világon semmi bajuk nem lesz.
Nálunk egy pincérruháért már megy a bünti.
Akkor???
A kurucinfo meg olyan amilyen.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.04. 12:59:49

"El kellene dönteni: valódi szólás- és véleményszabadság legyen, vagy csak az igazat lehessen kimondani-megírni? "

*

"Igazad" soha nem lehet.

Véleményed lehet.

hackbard.celine 2012.07.05. 20:31:30

@poszt: teljes félreértésben és értelmezési gondban tetszik lenni.
Az amcsi képviselők azért írtak egy levélkét a miniszterelnök úrnak, mert aggályosnak tartják az olyan jobboldali "hősök" utólagos kitermelését a magyar országgyűlés elnökének részvételével, mint pl. Nyirő, aki nem csak fasisztának látszik, hanem az illegitim nyilas parlament egyik végsőkig kitartó képviselője volt, Göbbelst éltetve és nyíltan antiszemita médiákkal együttműködve.
Közben zajlik a Horthy-korszak restaurálása, Prohászkástól, Kossuth-terestől, stb.
Ez onnan kintről nézve nagyon nem vet jó fényt az országra.
Orbán egyszerűen a pofátlanság eszközét választotta (illetve nem is ő, hanem a tanácsadói), a laza kurucozással a jobbiknak üzent.
Sima betlizés amúgy dakota módra.
süti beállítások módosítása