Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Ön szeretne jó magyar focit? Áldozna is rá?

2013. október 18. - Nívó blog

A hollandiai 8-1-es vereség óta mintha a 10 millió futballszakértő és a 0 nulla futballozni tudó országává váltunk volna. Megy a vita, hogy mit kellene másképp csinálni, mit kellene az alapoktól újrakezdeni, kinek kellene lemondani, egyáltalán, ilyen focihoz minek kell stadionokat építenünk, meg állami pénzt áldozni rá? Miért nem tartja el önmagát a labdarúgás piaci alapon?

kis_penz_nagy_foci.jpg

A futball-szakmai részhez most nem szeretnék hozzászólni, ezt megtettük tegnap, most inkább a labdarúgás mögött álló piaci tendenciáknak nézzünk utána!

Képzeljük el egy pillanatra, hogy a Manchester United egy magyar csapat, Magyarországon játszanának, mondjuk a Ferencvárosban, vagy Debrecenben, vagy Székesfehérváron. Adott lenne tehát a jó foci. És mégis! Vajon elérné ez a jó magyar csapat ugyanazt a bevételt, mint amit Angliában elér? Egészen biztosan nem. Mert ugyanis a verseny terepe ugyanaz, a focipálya, de a piaci vásárlóerő már közel sem ugyanaz. Következésképpen a csapat is gyorsan szétoszlana.

A verseny nemzetközi, a piac hazai.

Avagy kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. A totál piaci viszonyok között is lehetnek persze meglepetések, mert a labda gömbölyű, de azért hosszú távon mégiscsak az lenne a tendencia, hogy ahol a legjobbak a piaci feltételek, ott lenne nagy foci. Kis ország, mint mi pedig csak akkor rúghatunk labdába egy ilyen terepen az adottságainknál nagyobbat, ha az állam beszáll, ergo javunkra torzítjuk a piaci versenyt. Ezt persze akkor lehet megtenni, ha erre adófizetői (szavazópolgári? - mert ugye a kettő nem tökéletes szinonimája egymásnak) igény mutatkozik, vagyis az emberek igényeinek megfelelően felvesszük a foci támogatását is az állam feladatai közé.

Milyen pénzből költsünk a magyar focira, egyáltalán kell-e nekünk foci? Erről a dilemmáról szól mai online szavazásunk:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr145584721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nívó blog 2019.09.19. 23:00:43

@Nívó blog:

Megelőzték helyett megelőztél.

Nívó blog 2019.09.21. 09:10:46

@anonymand:

Nem jó dolog korán reggel szörfölni.
Mert olyasmit is találhat az ember, ami nem igazán teszi vidámmá a napját.
Írtad találóan pár napja.

“A Föld teljes madárvilágának ma már a 70 százalékát a baromfik teszik ki.
Az emlősök között ennél is nagyobb az emberi táplálékpiramis, ami mellett teljesen eltörpül a még megmaradt vadvilág. Az összes emlős testtömegének 36 százalékát az emberek adják, további 60 százalékot az emberi fogyasztásra tenyésztett állatok. Az emlősök osztálya döntő részben valójában már az emberi tápanyagbevitel részeként funkciónál: mindösszesen négy százalékot tesznek ki a vadállatok.
A kutatók számításai szerint az elmúlt évszázadokban az ember felélte, megette, elpusztította, életterét elvette:
a vadon élő emlősök 83 százalékának,
a tengeri emlősök 80 százalékának,
a növények 50 százalékának
és a halak 15 százalékának.“
index.hu/tudomany/til/2019/09/21/allattenyesztes_egyedpusztulas_biomassza_tomeges_kihalas_antropocen/

De szeretném ha ebben is tudnál csúsztatással, tévedéssel, vagy hazugsággal vádolni. Esetleg linkekkel jönni, olyan forrásokkal, amelyek cáfolják a fentieket.

anonymand 2019.09.22. 08:28:28

@Nívó blog:

"Miféle Pangloss mester? Soha nem mondtam, hogy az egészségügyben minden rendben. Olvasd vissza!" - Voltaire Pangloss-mestere.
Te a kormányzással vagy elégedett.
En bloc.
Nem köll visszaolvasnom, emlékszem még szavaidra, "persze vannak még teendők".
Gondolom ezt kőne kritikának tekintenem azok után, hogy hoztál számtalan kormányoldali linket az egészségügyről (egyetlen kritikus hang nélkül).
Sebaj!

Azért nem ártana, ha legalább egy körülbelüli dátumot megadnál arra nézve, hogy mikor is óhajtasz válaszolni érdemben a korábban már többször feltett kérdéseimre.
Például: mi a véleményed a soha meg nem térülő beruházásokról, az egészségügy, oktatás vs stadionok, templomok pénzeiről, a GDP-arányosan egyre csökkenő pénzekről, a felsőoktatásba kerülés esélyegyenlőtlenségéről?
Nem minden megválaszolatlan kérdést említettem, de már ezekre adott válaszod is jól esne.
Figyu!
72 múltam.
Tudom előttem az élet, de én sem vagyok örök életű...

anonymand 2019.09.22. 08:31:48

@Nívó blog:

Bocsi, de kimaradt:

"bármily jók a fő számok" - amire ugye többször is hivatkozol, Pangloss-mester jó tanítványaként.

Szóval, várom megtisztelő érdemi válaszaidat.

anonymand 2019.09.24. 17:38:30

@Nívó blog:

"Vannak persze feladatok is: termelékenység további növelése, nyugdíjasok helyzetének további javítása"... - ja!
További javítása.
Szerinted.
A Portfólió kedvenc forrásaid közé tartozik (nekem is).
Nos onnan, hogy ne kölljön bíbelődnöd, ide másolom:
" A legutolsó helyen van Magyarország azon a listán, amelyet a szerint állított fel egy kutatócsoport, hogy milyen az adott országban nyugdíjasként élni. A maximum 100 pontból hazánk mindössze 23-at szerzett, míg a legjobb eredményt elérő Norvégia 65-öt.

2050-re 2 milliárd időskorú ember lesz a világon, ami az akkori népesség ötödét teszi majd ki. Az Aging Society Indexben egy kutatócsoport 18 országot pontozott aszerint, hogy milyen módon gondoskodnak az idősebb lakosságról, az alábbi szempontok mentén:

Megnézték, hogy a vizsgált országokban milyen lehetőségük van az idősebb embereknek a társadalomhoz való hozzájárulásban, ezen belül megnézték, hogy milyen a 65 év felettiek foglalkoztatottsága, az általuk vállalat önkéntes munkaórák száma és milyen informális tanulási lehetőségeik vannak.
Megnézték, milyen az időseb korúak életminősége a várható élettartam és az 50 év felettiek élettel való elégedettségének vizsgálatával.
A Gini-index alapján azt is vizsgálták, milyen az idősebbek között a szegénységi arány vagy az ételbiztonság.
A kutatócsoport kíváncsi volt arra is, milyen az idősebbek és a fiatalabb generáció kapcsolata és milyen érzéseket táplálnak a fiatalabbak az idősebb korosztály iránt.
Végül vizsgálták az idősebbek esetében azt is, milyen bevétellel, nyugdíjjal rendelkeznek, illetve milyen biztonsági háló veszi őket körül.

A fenti szempontok alapján egy ország maximum 100 pontot gyűjthetett össze, mindezek alapján Norvégiában lehet a legjobb nyugdíjasként élni, ezt Svédország majd az Egyesült Államok követi. A vizsgált országok között Magyarország az utolsó 23 ponttal." - "további javítás".
Értem.

www.portfolio.hu/befektetes/20180918/gyalazatos-helyre-kerult-magyarorszag-a-friss-nyugdijaslistan-298106

Nívó blog 2019.09.24. 21:14:14

@anonymand:

Megint szándékosan csúsztatsz! Én nem mondtam, hogy a nyugdíjasok helyzete jó, hanem azt, hogy javult (amint linkelted Te is a nyugdíjak vásárlóértéke jelentősen nőtt 2010 óta). Tehát javult, és feladat a további javítása, ezt mondtam.

Persze mondhattam volna azt is, hogy jó. Ez is portfolio.hu:
www.portfolio.hu/gazdasag/20190115/egy-adat-ami-alapjan-a-magyar-nyugdijasok-helyzete-szinte-a-legjobb-egesz-europaban-310625

És ez nem olyan lista amit “egy kutatócsoport” állított fel, hanem ezt az Eurostat mondta. No persze kíváncsi lennék arra is, hogy az “egy kutatócsoport” hány pontot adott 2010-ben. Akkor legalább azt is megtudhatnánk, hogy javult-e a helyzet vagy sem.

anonymand 2019.09.25. 16:07:38

@Nívó blog:

"Én nem mondtam, hogy a nyugdíjasok helyzete jó, hanem azt, hogy javult" - nem, nem csúsztatok!
Idéztelek is: ..."nyugdíjasok helyzetének további javítása"...
Szerinted csúsztatás, vagy irónia, hogy míg te "további javítás"-ról írsz, addig én azt kifogásolom, hogy nem javult, hanem romlott a nyugdíjasok helyzete.
A kormánypropaganda szerint "további javítás" szükséges, miközben romlott, mondom még egyszer: romlott a helyzetem, helyzetünk?
Tényleg nem veszed észre, hogy kritikátlanul azt szajkózod, amit a kormánymédia agymosó propagandája nyomat?
Tanult ember vagy!
Kérlek, gondolkozz!!!
Persze, mondhattad volna...
Akkor idézek a forrásodból:
"Egy adat, ami alapján a magyar nyugdíjasok helyzete szinte a legjobb egész Európában" - egy adat.
"Sorozatban a negyedik éve emelkedik a szegénységi kockázatnak kitett nyugdíjasok aránya az Európai Unióban - derül ki az Eurostat keddi közléséből."
Egy adat.
Hányszor kell még felhánytorgatnom, hogy mindig lehet olyan nézőpontot választani, olyan adatot találni, amely szerint minden rendben.
Vagy majdnem minden...
És hányszor köll még emlékeztesselek bogancs szavaira?
Gondolkozz rendszerszinten!
Én tanultam belőle (jó tanácsnak tartottam).

Azt már fel sem emlegetem, hogy korábbi kérdéseimre nem kaptam választ.
Pedig egyből az ugrott be, hogy mióta várok (mindhiába), mikor elolvastam a következő mondatodat:
"Akkor legalább azt is megtudhatnánk, hogy javult-e a helyzet vagy sem." - mintha a Google kereső nem is létezne.
Mintha nem is írtam volna, hogy nem megfelelő módon válogatsz a forrásaidból, rosszul keresel.
"Akkor legalább"...
Én ezt írtam be: "romlott a magyar nyugdíjasok helyzete", és láss csodát!
Volt rá találat.
Nem állítom, hogy minden forrás autentikus, nem állítom, hogy mindnek mindent el kell hinni kontroll nélkül.
De!

Az első oldal találatai:
"Elismerték: romlott a magyar nyugdíjasok helyzete - Napi.hu

www.napi.hu › magyar_gazdasag › elismertek_romlott_a_magyar_...
2017. dec. 1. - Elismerték: romlott a magyar nyugdíjasok helyzete. Egyetlen korcsoportban nőtt tavaly a szegénységgel és társadalmi kirekesztődéssel érintett ..."

"Tovább romlott a nyugdíjasok helyzete - mfor.hu

mfor.hu › cikkek › makro › tovabb-romlott-a-nyugdijasok-helyzete
2019. jún. 8. - Tovább romlott a nyugdíjasok helyzete ... és ez nem magyar specifikusság, a nemzetközi piacokon is hasonló ármozgást lehet tapasztalni.
Egy adat, ami alapján a magyar nyugdíjasok helyzete szinte a"...

".portfolio.hu › gazdasag › egy-adat-ami-alapjan-a-magyar-nyu...
2019. jan. 15. - Egy adat, ami alapján a magyar nyugdíjasok helyzete szinte a legjobb ... azonban az elmúlt években látványosan romlott a magyar mutató."

Elismerték: romlott a magyar nyugdíjasok helyzete - Sztárklikk"
".sztarklikk.hu › elismertek-romlott-a-magyar-nyugdijasok-helyzete
2017. dec. 3. - 2016-ban 76 ezer fős visszaesés mellett összesen 2 millió 465 ezer embert (a lakosság 25,6 százaléka) érintett a szegénység legalább egy ...
Meghökkentő nyugdíjszámok, és ami mögötte van | 24.hu

"24.hu › 2019/09/24 › nyugdij-meghokkento-nyugdijstatisztika
1 napja - A nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a bérektől. ... magyar időarányos résznyugdíjas, akinek más országtól származó nyugdíja is van az ... Farkas András szerint az ő helyzetük érdemi javításával – például az osztrák mintájú ... 6 százalékponttal (78,4 százalékról 72,5 százalékra) romlott az utóbbi arány."

"Mennyien mekkora nyugdíjat kaptak? - Szakszervezetek.hu
szakszervezetek.hu › 19869-mennyien-mekkora-nyugdijat-kaptak
1 napja - (Egyötödük közülük is magyar időarányos résznyugdíjas, a többség azonban ... után fizettek nyugdíjjárulékot - az ő helyzetük érdemi javításával - például az ... (78,4%-ról 72,5%-ra) romlott a fenti bekezdésben említett arány."

"Egyre több nyugdíjas nyomorog, már 210 ezerre nőtt a ...
168ora.hu › itthon › egyre-tobb-nyugdijas-nyomorog-mar-210-eze...
2018. dec. 4. - A legfrissebb statisztikai adatok szerint 2010 óta drámaian romlott az idősek jövedelmi helyzete."

Ugye bejegyzésed nem csak bosszantásnak szántad, hátha megüt a guta, oszt akkor nem köll válaszolnod? :) :) :)

Ui.: az első verziómat a blogmotor kidobta (nyilván a túl sok link miatt), ezért szerkesztve a linkeket megvágva ismételten elküldöm.

Nívó blog 2019.09.25. 21:03:43

@anonymand:

Akkor hány százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta?

anonymand 2019.09.26. 10:04:53

@Nívó blog:

A kormány szerint?
Annak te bármikor utána tudsz nézni.
Az én nyögdíjam, illetve a feleségemé (mindketten átlagnyugdíjasok vagyunk) nem beszélhetek növekedésről.

Amúgy a következő ötéves tervedben szerepel-é, hogy korábbi kérdéseimet megválaszolod?

anonymand 2019.09.26. 11:06:21

@Nívó blog:

"Akkor hány százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta?"
Euró-Forint árfolyam:
2010.03.17 = 262,78
2019.03.17 = 314,45
2019.09.24 = 335,29
A százalékszámításhoz nem konyítok, de megnéztem az árfolyamváltozást, és látom, hogy tényleg javul.
Egyre jobban.
Akkor is átlagnyögdíjas voltam, ma is az vagyok.

Remember!
..."a miniszterelnök hosszan fejtegette, hogy a forint gyengítésével tulajdonképpen "ellopják a pénzt az emberek zsebéből"

Nívó blog 2019.09.26. 21:23:49

@anonymand:

Na ne beszélj mellé! Azt kérdeztem mennyi az annyi? Mármint a nyugdíjemelés 2010 óta.

Nívó blog 2019.09.26. 21:24:40

@anonymand:

Tudjuk le ezt a nyugdíj témát aztán jöhetnek sorban a kérdéseid.

anonymand 2019.09.27. 04:19:57

@Nívó blog:

Ez mellébeszélés?
""Akkor hány százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta?"
Euró-Forint árfolyam:
2010.03.17 = 262,78
2019.03.17 = 314,45
2019.09.24 = 335,29"

2010.03.17.-én a az akkori nyugdíjamból tudtam vásárolni 418.6 Eurót.
2019.09.24.-én pedig tudok 399,65 Eurót.
Írtam már, nem vagyok otthon a százalékszámításban, de azért megpróbálom: cca 25%-al.
Nőtt.
Unortodox módon.
("A negatív növekedés is növekedés!" logikája alapján, a kijelentés egyébként a Parlamentben hangzott el, és nem a libsik részéről.)

"Én nem mondtam, hogy a nyugdíjasok helyzete jó, hanem azt, hogy javult" - kaptál rá egy sor linket, mire "érdemi" válaszod: "Tudjuk le ezt a nyugdíj témát"...
Nem igazán elegáns menekülés, de nem először tapasztalom.
Sebaj!
Részemről a nyugdíjkérdés lezárva (letudva).

"Tudjuk le ezt a nyugdíj témát aztán jöhetnek sorban a kérdéseid." - nem vagyok sértődékeny típus, de ez meglehetősen orcátlan mondat.
Oly régen feltettem kérdéseimet, oly régóta figyelmen kívül hagytad őket egytől egyig...
Emlékeztetőül egy-két dolog:
- fenntartható-é a növekedés?
- mekkora a növekedésben az EU-s (lassacskán elfogyó) pénzek aránya?
- valóban felzárkózás, avagy lemaradás a visegrádi négyek között?
- az építőipari jó adatok jelentős része, mint azt jól tudjuk stadion és templomépítések, felújítások következménye, tehát kérdés, hogy a jövőbeni gazdasági növekedéshez hozzájárulnak-é, és ha igen, akkor mennyiben?
- mi a véleményed az egészségügyre, oktatásra vs stadionokra, templomokra fordított pénzekről?
- van-é véleményed az esélyegyenlőtlenség növekedéséről, a közoktatás lerombolásáról, az egyetemre jutás lehetőségének csökkenéséről?
Ami így, nagy hirtelen eszembe jutott.

anonymand 2019.09.27. 07:24:55

@Nívó blog:

Kedves ccactus!

Hogy egészségüggyel kapcsolatos kérdésekről könnyebben tudj véleményt formálni, segítség gyanánt ide másolom egy mai hír linkjét:
nepszava.hu/3051567_leallhat-a-baleseti-ellatas-ultimatumot-adtak-a-traumatologusok

A végét idézem, komment nélkül:
"""Jelenleg a traumatológiai hálózatban sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem biztosítottak a biztonságos, a sérülteknek egyenlő feltételeket biztosító ellátáshoz""

- írják a tárcához eljuttatott szakmai anyagban az érintettek.
Irányadó lehet a Magyar Traumatológusok Társasága pénteki közgyűlésnek, hogy a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa szeptember 13-án egy újabb levélben igyekezett válaszadásra bírni az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi). Ebben már azt helyezték kilátásba, hogy október elsejétől rendkívüli felmondással a munkaviszonyukat szüntetik meg.

Azt írták: „2019 augusztusában az EMMI, a NEAK és az MTT delegáltjai által kidolgozásra és elfogadásra került tervezet egyaránt tartalmazza a fennálló problémák részletes leírását, illetve megoldási javaslatát. (…) Nagy megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy sem 2019. szeptember 1-jén, sem azt követően semmi nem történt, a Magyar Traumatológus Társaság az ígéretektől eltérően még csak értesítést sem kapott, ráadásul egyetlen kérdésünkre sem érkezik érdemi válasz. A fentiek elmaradása esetén komoly megfontolás tárgyává tesszük, jogviszonyunk rendkívüli lemondással való, tömeges megszüntetését 2019. október 1. napjával. Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz. A fentieken túl előrelépés nélkül az MTT 2019. szeptember 27-i országos közgyűlésen előterjesztjük az önkéntes túlmunka felmondásnak, azonnali hatályú és országos szinten történő alkalmazását. Kérjük, a fenyegető válsághelyzet elhárítása érdekében haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Traumatológus Társaság delegátusával.”

A levelet a miniszterelnök mellett megkapta Varga Mihály pénzügyminiszter, Kásler Miklós, a humán tárca vezetője, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és még számos kormányzati tisztségviselő.

Ez idáig erre a segélykiáltásukra érdemben nem reagált senki."

anonymand 2019.09.27. 15:02:06

@Nívó blog:

Remélem, nem haragszol meg, hogy frissítek.
"Euró-Forint árfolyam:
2010.03.17 = 262,78
2019.03.17 = 314,45
2019.09.24 = 335,29
2019.09.27 = 336,3"
"Délelőtt 10 óra előtt nem sokkal egy euró 336,3 forintot ért."
www.blikk.hu/aktualis/belfold/negativ-rekordot-dontott-a-forint-arfolyama/jr37wbn?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso
Nem egy bulvárlap az egyetlen forrás, kérlek fogadd el, hogy így van!

Nívó blog 2019.09.27. 16:20:40

@anonymand:

25%. Köszönöm, erre voltam kíváncsi. Tehát gyorsabban nőtt, mint akár a fogyasztói-, akár a nyugdíjas árindex. A kormány betartotta tehát az ígéretét: megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

Akkor részemről is áttérhetünk a következő kérdésre. Melyik legyen az? Az euró árfolyam?

Nívó blog 2019.09.27. 16:31:05

@anonymand:

Azért jó hír is van mára. Tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma.

anonymand 2019.09.27. 17:32:00

@Nívó blog:

Te most viccelsz?
"25%. Köszönöm, erre voltam kíváncsi. Tehát gyorsabban nőtt, mint akár a fogyasztói-, akár a nyugdíjas árindex. A kormány betartotta tehát az ígéretét: megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét." - vagy csak nem olvastad el, hogy mit is írtam?
Ismétlés a tudás k. édesanyja, ugyi?
"Akkor hány százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta?"
Euró-Forint árfolyam:
2010.03.17 = 262,78
2019.03.17 = 314,45
2019.09.24 = 335,29"

2010.03.17.-én a az akkori nyugdíjamból tudtam vásárolni 418.6 Eurót.
2019.09.24.-én pedig tudok 399,65 Eurót.
Írtam már, nem vagyok otthon a százalékszámításban, de azért megpróbálom: cca 25%-al.
Nőtt.
Unortodox módon." - unortodox módon nőtt.
Vagyis nem nőtt!
"2010.03.17.-én a az akkori nyugdíjamból tudtam vásárolni 418.6 Eurót.
2019.09.24.-én pedig tudok 399,65 Eurót." - ebből mi az amit nem vagy képes megérteni?
Te le se sz@rod, hogy mi a miniszterelnököd véleménye?
"A hír szerint annak idején a miniszterelnök hosszan fejtegette, hogy a forint gyengítésével tulajdonképpen "ellopják a pénzt az emberek zsebéből", mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér" - hányszor köll még megismételjem?

"Akkor részemről is áttérhetünk a következő kérdésre. Melyik legyen az? Az euró árfolyam?" - olykor csúsztatással vádolsz (igaztalan), közben már megint terelsz, illetve terelgetnél.
Vagy nem olvastad:
"Oly régen feltettem kérdéseimet, oly régóta figyelmen kívül hagytad őket egytől egyig...
Emlékeztetőül egy-két dolog:
- fenntartható-é a növekedés?
- mekkora a növekedésben az EU-s (lassacskán elfogyó) pénzek aránya?
- valóban felzárkózás, avagy lemaradás a visegrádi négyek között?
- az építőipari jó adatok jelentős része, mint azt jól tudjuk stadion és templomépítések, felújítások következménye, tehát kérdés, hogy a jövőbeni gazdasági növekedéshez hozzájárulnak-é, és ha igen, akkor mennyiben?
- mi a véleményed az egészségügyre, oktatásra vs stadionokra, templomokra fordított pénzekről?
- van-é véleményed az esélyegyenlőtlenség növekedéséről, a közoktatás lerombolásáról, az egyetemre jutás lehetőségének csökkenéséről?"
Amúgy én hoztam a számokat az Euró-Forint árfolyamról, ahhoz nem sokat lehet hozzátenni.
Még akkor sem, ha korábbi kérdéseimet már megválaszoltad.
Bár úgy tűnik, arra ugyan várhatok.

Más.
Gondolom, hogy nékem illik reagálnom az általad hozott link: www.portfolio.hu/gazdasag/20190927/melyponton-a-munkanelkuliseg-meg-tobb-magyar-dolgozik-kulfoldon-402195 pozitív kicsengésére (annak ellenére válaszolok, hogy semmibe vetted az általam adott linkek tömkelegét).
El foglak keseríteni.
Való igaz, hogy a hírben, illetve a cikkben van örvendetes adat.
Is.
És a gond itt kezdődik, hogy te megint az egykulcsos adó szemüvegén keresztül nézed, és aszerint is adod el jó hírnek (zusammen).
Mondom van jó is, de már az első, kiemelt mondat sem egyértelműen pozitív:
"Június és augusztus között is rekordmagas szinten stabilizálódott a foglalkoztatás, meghaladva a 4,5 millió főt, miközben a munkanélküliség kissé tovább csökkent. A közfoglalkoztatottak egyre kevesebben vannak, a külföldön dolgozó magyarok viszont egyre többen." - remélem, az utolsó részmondatot is sikerült elolvasnod.
"Nyáron történelmi csúcson állt a foglalkoztatottak száma, 4 millió 517 ezren dolgoztak, ami 34 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában mért szint, derült ki a KSH adataiból. Mindeközben a munkanélküliek száma 157 ezerre, 16 ezer fővel csökkent éves alapon, így történelmi mélyponton, 3,4%-on maradt a munkanélküliségi ráta." - gyértelműen jó hírnek kell tekinteni.
Én úgy élem, hogy ez már nem annyira jó:
"Mindeközben 119 ezerre nőtt a külföldön dolgozók száma (azok, akik rendelkeznek még magyar lakhellyel, azonban külföldi telephelyen dolgoznak), ami 14 ezerrel magasabb szám, mint tavaly ilyenkor. A külföldön dolgozók száma az elmúlt másfél évben indult újra növekedésnek, vagyis úgy tűnik, hogy a magasabb bérek sem igazán tartják itthon a magyarokat." - nem kőne elgondolkodni rajt?
A munkanélküliségi ráta lassan beállt arra a szintre, ami elviekben elérhető.
Ha innen nézed jó.
Ha azonban meggondolnád (úgysem fogod, tudom), hogy eközben hányan vannak kint véglegesen, hányan feketén, vagy szürkén foglalkoztatva, miért is épül tízezres nagyságrendben munkásszálló (többségében harmadik országbéli vendégmunkások számára), tán meginogna végtelen optimizmusod és hited abban, hogy ez a kormány jó.

Nívó blog 2019.09.27. 18:21:28

@anonymand:

Azért bátorkodtam javasolni az euróárfolyamot következő témaként, merthogy összekötötted a nyugdíj kérdésével. De akkor ezek szerint maradjunk még mindig a nyugdíjaknál: Ha forintban hagyod, ha átváltod euróra, magasabb a vásárlóértéke mint 2010-ben. Ez ténykérdés. Mehetünk a következő kérdésre? Válassz akkor Te!

Nívó blog 2019.09.27. 18:38:41

@anonymand:

De tudod mit? A konszenzuskeresés jegyében egyezzünk meg ebben: A nyugdíjak vásárlóértéke nőtt a nyugdíjas fogyasztói kosár megvásárlásakor, de ha euróra váltod akkor kevesebb eurót kapsz érte. Rendben van így?
(Persze ehhez tudni kell, mi az a nyugdíjas fogyasztói kosár, de feltételezem, hogy tisztában vagy vele, hiszen többször éltél azzal a nem jogos kritikával, hogy a kormány eltitkolja a nyugdíjas infláció mértékét.)

anonymand 2019.09.27. 21:00:31

@Nívó blog:

"Azért bátorkodtam javasolni az euróárfolyamot következő témaként, merthogy összekötötted a nyugdíj kérdésével." - nem én kötöttem össze.
Részben az összefüggés természetes és magától érthetődő, de akkor most sokadszor idézem G. Bonsai Duce szavait:
"ellopják a pénzt az emberek zsebéből", mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér".

"A nyugdíjak vásárlóértéke nőtt a nyugdíjas fogyasztói kosár megvásárlásakor, de ha euróra váltod akkor kevesebb eurót kapsz érte. Rendben van így?" - majdnem.
Egyáltalán nincs rendben, hogy ha Eurót vásárolsz, akkor brutális a romlás.
Nagyon nincs rendben.
Abban igazat kell adjak, hogy "A nyugdíjak vásárlóértéke nőtt a nyugdíjas fogyasztói kosár megvásárlásakor", csak nem az általad fantáziált mértékben, meg mihez képest.
Rohadt libsiként megint hozok egy korábbi tanulmányt:

"Makrogazdasági tájékoztatás a KT számára – 2018. december
GKI Gazdaságkutató Zrt.
A magyar gazdaság és ezen belül az államháztartás helyzetéről és perspektívájáról szóló folyamatos makrogazdasági tájékoztatás

Készült a Költségvetési Tanács megbízásából" - remélem, hogy elfogadhatónak tartod, mint forrást.
Kérlek, keresd meg és nézd meg szépen a 14.-es ábrát.
Címe: "Reálkereset és -nyugdíj, 2000-2019 (1999=100)"
Persze kimentem a Google-ra, hogy hozzak számszerű adatokat.
Őszintén bevallom, de a megadott kérdésemre az első találatok között mindjárt a negyedik találat elvette a kedvemet a további kereséstől.
"www.portfolio.hu › gazdasag › megerkezett-az-adat-aminek-biztosa...
2018. dec. 9. - A nyugdíjas fogyasztóiárindex 2,3 %-os növekedése mellett a nyugdíjak reálértéke 0,1%-kal emelkedett - összegzi a folyamatokat a KSH."
Nincs mit hozzáfűznöm, nem is keresgéltem tovább.

A réges-régen feladott kérdéseimre várom a válaszokat.
inkább.

Nívó blog 2019.09.27. 22:16:03

@anonymand:

Szuper! Akkor ezt megbeszéltük.

Nívó blog 2019.09.27. 22:48:53

@anonymand:

Most jöhetnek a kérdéseid. Melyik legyen az első?

anonymand 2019.09.28. 03:33:27

@Nívó blog:

"Szuper!" - igen, nagyon jól látod.
"Szuper!" - "2018. dec. 9. - A nyugdíjas fogyasztóiárindex 2,3 %-os növekedése mellett a nyugdíjak reálértéke 0,1%-kal emelkedett" - ennél szuperebb már nem is nagyon lehetne.

"Most jöhetnek a kérdéseid." - köszönöm!
Fenntartható-e a fejlődés?

anonymand 2019.09.28. 03:58:21

@Nívó blog:

Tudod, amikor valamilyen témában elmerülünk, akkor igyekszem utánanézni dolgoknak.
Így történt ez most is.
Részben azért olvasgatok, mert felejtek, részben azért mert elavulttá válhatnak korábbi ismereteim.
Most, hogy számtalanszor feltett és megválaszolatlan kérdésemet feltehettem, természetesen az első dolgom a hivatalos adatokat kerestem meg.
Így bukkantam a KSH kiadványára.
"A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon, 2018"
www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiit_WtrvLkAhWho4sKHWWBBZYQFjAAegQIBRAC&url=http%3A%2F%2Fwww.ksh.hu%2Fdocs%2Fhun%2Fxftp%2Fidoszaki%2Ffenntartfejl%2Ffenntartfejl18.pdf&usg=AOvVaw2OjIIVfmqNzI2otUBBIAKM
És mindjárt elakadtam.
Na nem nagyon, csak az első dolog ami a tanulmányozás közben megakasztott, pont a legutóbb vitatott témánk (nyugdíjasok helyzete) ottani tárgyalása, értékelése volt.
És ne is haragudj meg a kitérőért, akár túl is léphetsz rajta, de sajnálatos módon, ahogyan a legutóbbi e témában adott idézetem, az itteni konzekvencia is engem igazol.

"1.5.2. ábra A szegénységi arány alakulása korcsoportok szerint
...
A 18–24 éves korosztályban volt a legmagasabb a szegénységi arány, a legalacsonyabb
pedig a legidősebbek körében. A legfiatalabb korosztály (0–17 évesek) helyzete javult,
az idős korosztályé romlott az elmúlt három évben." - de te győzködtél feszt, hogy mennyit is javult.
Csak halkan jegyzem meg, hogy én nem a legfiatalabb korosztály tagja vagyok, de ezt talán sejted.
Tehát amit én megélni vagyok kénytelen, az most itt a KSH tanulmányában igazolást nyert.
Tán számodra is elfogadható módon.

Még egyszer elnézést kérek a kitérőért, de amint látható: minden összefügg mindennel.

Szóval: "Fenntartható-e a fejlődés?"

anonymand 2019.09.29. 01:55:44

@Tyson925:

Off
Szia!
De régen olvastam tőled bármit is.
Remélem, hogy jól vagy!
(Ha véletlen fenn vagy a Facebook-on, Erényi Tibor néven (az sem változott, akárcsak a nick-nevem) megtalálsz.)
On

Nos, igen.
Olykor bennem is felmerül, hogy kvázi gépként nyomja a kormánypropaganda szövegeit ccactus (leánykori nevén bogancs).
De ez a gépiesség nála csak látszat.
Néki alapos indoka van arra, hogy jónak lássa a helyzetet, hogy kritika nélkül kezelje a történteket.
Egykulcsos adó.
Ami szerintem kissé egoista hozzáállást mutat.
Az, hogy valaki másképp látja ugyanazt mint én, nem zavar, mert természetesnek tartom, hogy nézőpontok és vélemények különböznek.
Az viszont finoman szólva ingerel, ha valaki rendszeresen negligálja azokat a tényeket, amelyek számára kellemetlenek, aki nem formál (saját) véleményt, aki Sir Robin módján viselkedik, ha vesztésre áll.
Számtalan kérdés merül fel akár az évekkel ezelőtt indított poszt kapcsán is.
De válasz évek óta nem érkezik.
Persze, hogy én is szeretnék jó magyar focit.
Már több mint negyven éve.
De szeretnék jobb egészségügyet, szeretnék nem lebutított oktatást, szeretnék tudásalapú társadalmat a "munkaalapú" (mintha a szellemi tevékenység nem lenne munka) helyett, szeretném ha az adófizetők (az övét is) nem lopnák el, ha a nyugdíjasok helyzete nem csak a propagandában javulna, és annyi mindent szeretnék még...
hosszas kapacitálás után eljutottunk odáig, hogy "Most jöhetnek a kérdéseid. Melyik legyen az első?"
Nem is tudom, hogy nevessek, vagy sírjak.
De tényleg.

Nívó blog 2019.09.29. 19:04:01

@Tyson925: @anonymand:

Kedves Tyson avagy anonymand?!

Döntsd el akkor, kíváncsi vagy-e a véleményemre a jövőben. Világért sem akarlak félrevezetni. Egyik nickedet sem. Azért meg hogy csak nevessél, nincs értelme.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2019.09.29. 20:03:57

@Nívó blog: :DDDD
indul a személyeskedés?

Nem, nem, mi két külön ember vagyunk.

@anonymand emlékszel még trapistára?

anonymand 2019.09.30. 03:11:12

@Nívó blog:

"Döntsd el akkor, kíváncsi vagy-e a véleményemre a jövőben. Világért sem akarlak félrevezetni. Egyik nickedet sem. Azért meg hogy csak nevessél, nincs értelme." - látod, látod?
Rátapintottál a lényegre.
Mármint ami a közöttünk levő különbségeket illeti.
Amikor vitába szálltam veled, már a kezdet kezdetén a véleményed érdekelt.
Amit sokszor még harapófogóval sem lehet kihúzni belőled.
Viszont próbálkozol olyasmit rám húzni, ami nem igaz.
Nekem 2001-óta 1, azaz egy nevem van amivel posztjaimat, hozzászólásaimat jegyzem: anonymand.
Ebbe bele kellene törődnöd, még akkor is, ha létezik egy másik nick-nevem is.
A Skype-on a fraterpia néven jegyzem magam, ám soha, sehol nem írtam véleményt ezzel a nick-el a magánkapcsolatokon kívül.
Tyson925-nek ott a link ahol (korábban) írogatni szokott.
Szívesen megadom ahol (szintén régebben) én is próbálkoztam a posztolással: kismalac.blog.hu.
Még mielőtt elfelejteném, anonymand névvel.

Tehát, amikor arról írsz, hogy "egyik nickedet sem", tekintsük gyenge próbálkozásnak.
A kérdésekre adott válaszok helyett.
Mint írtam, olykor nem tudom eldönteni, hogy sírjak-é, avagy nevessek.
"Rajta, csak nevetni lehet... " - ez Tyson925 véleménye.
Te mégis mit tennél, ha kérdéseidre mást nem kapnál "válasz" gyanánt, mint kormánypropagandát?
Vagy kormányoldali linkek tömegét?
Vagy egyáltalán nem kapnál választ?
És képzeld el, hogy most sem tudom eldönteni, sírnom kéne inkább, vagy nevetni.
Olyan szánalmas a menekülési kísérleted, csak (érdemi) választ ne kelljen adnod.
Nem kellene esetleg felvenned a Sir Robin nevet?

""Most jöhetnek a kérdéseid. Melyik legyen az első?"
Nem is tudom, hogy nevessek, vagy sírjak." - már mióta várom, hogy válaszolj!

anonymand 2019.09.30. 03:15:16

@Tyson925:

"emlékszel még trapistára? " - ha nem említed, eszembe sem jutott volna.
Így is csak rémlik, mintha ezen a néven kontrázott volna valaki ellenünk a posztoló(k)nak, ccactusnak.
Ha tévedek, bocsi!
Rég volt szép (nem) volt, tán igaz sem volt.

Nívó blog 2019.10.01. 06:35:52

@anonymand:

Mindenesetre furcsa, hogy évek múltán a semmiből megjelenik egy nick és széttrollkodja a párbeszédet pont akkor, amikor két témában is (egészségügy és nyugdíjak) konszenzusra jutottunk és rátértünk volna a következő témára. Bemondja, hogy fizetett kormányzati propagandista vagyok, meg hogy rajta csak nevetni lehet, Te pedig lelkesen tapsikolsz. Talán túl messzire mentél és olyan ingoványos területre tévedtél ahová már nem mehet egy ellenzéki bérrettegő? :)

No mindegy fátylat rá. Úgy döntöttem végül, hogy minden sértegetés ellenére fontosabb a párbeszéd fenntartása.

Tehát fenntartható-e a növekedés? - kérdezed.
Véleményem szerint belátható ideig valószínűleg igen. Indokaim: 1. költségvetési egyensúly és csökkenő GDP arányos államadósság. Ez elengedhetetlen a fenntarthatósághoz.
2. Folytatódó EU-s támogatások. Bő egy év múlva indul a 2021-2027-és EU-s költségvetési ciklus, amely újabb ezermilliárdokat szán a keleti tagállamok felzárkóztatására 2027-ig.
3. Magas beruházási ráta, a teljes foglalkoztatottság miatti munkaerőhiány következtében a kkv-k is megmozdultak a fejlesztés és automatizálás irányába. (Termelékenység növekedés) Emellett újabb multinacionális nagyberuházók is indulnak (Samsung, BMW)
4. Beruházásösztönző gazdaságpolitika: alacsony kamatozású hitelkonstrukciók kkv-knak.
5. Infrastruktúra fejlesztés: heteken belül átadják az M2-és és M4-es autóutak át, amelyek újabb régiókat indíthatnak a további feljődés felé. De ezen túl is országszerte utak és vasutak épülnek.
6. Gyakorlatilag teltház van a logisztikai és irodai ingatlanok piacán az igényekkel még a folyamatos gyors ütemű építkezés sem tud lépést tartani.
7. Gyors reálbérnövekedés és ezáltal növekvő lakossági fogyasztás ami újabb keresletet generál a piacon.

A belső motorokban tehát nem látok középtávon kockázatot.
Ami mégis gondokat okozhat és fel kell rá készülni a közeljövőben, illetve fejlesztendő terület:
8. Klímaváltozás elleni és környezetvédelmi lépések. Légszennyezés, hulladékkezelés, zöld energiatermelés, öntözés... stb problematikája.
9. Demográfia: további örőfeszítések kellenek a családtámogatás ra, mert láthatóan még mindig nem elég. Cigányság integrációjára kettőzött erőfeszítés.
10. Egészségügy fejlesztése - erről már sok szó esett korábban, konszenzusos a véleményünk.
11. Világszínvonalú oktatási rendszer kialakítása - nem is kell messzire menni, aki látott már osztrák falusi iskolát az látja a lemaradásunkat.

Tehát azt lehet mondani, hogy már hetedik éve 2013 óta fut a szekér, még legalább ennyi idő nagy biztonsággal előttünk áll a növekedésben. Ez teremti meg az anyagi alapját véleményem szerint arra, hogy előrelépjünk a 8-11 pontokban, hogy a fenntarthatóságát még jobban kitől has szűk időben.

Remélem sikerült válaszolnom. Saját vélemény, tényekkel alátámasztva, nem kormánypropaganda.

Nívó blog 2019.10.01. 06:40:43

@anonymand:

Bocs, túlságosan automata a gépem. Utolsó előtti bekezdés vége helyesen: a fenntarthatóságot még jobban kitolhassuk időben.

anonymand 2019.10.01. 10:25:10

@Nívó blog:

"Bemondja, hogy fizetett kormányzati propagandista vagyok, meg hogy rajta csak nevetni lehet, Te pedig lelkesen tapsikolsz. Talán túl messzire mentél és olyan ingoványos területre tévedtél ahová már nem mehet egy ellenzéki bérrettegő? :)" - több az igazság abban amit állít, mint abban amit rólam írsz.
Téged megfizetnek az egykulcsos adóval.
Én pedig bérrettegő helyett átlag-nyögdíjas vagyok.

"Úgy döntöttem végül, hogy minden sértegetés ellenére fontosabb a párbeszéd fenntartása." - végre egy olyan mondat, amiben teljes az egyetértés.

"Tehát fenntartható-e a növekedés? - kérdezed.
...
1. költségvetési egyensúly és csökkenő GDP arányos államadósság. Ez elengedhetetlen a fenntarthatósághoz." - a jövő dönti el.
Most (és már meglehetősen hosszú ideje) valóban egyensúlyban a költségvetés.
Tényekkel nem szállok vitába.
A GDP-arányos államadósságról a véleményem pedig az, hogy részben nominálisan növekszik (nem kis mértékben), részben várható a GDP-növekedés csökkenése.

"2. Folytatódó EU-s támogatások. Bő egy év múlva indul a 2021-2027-és EU-s költségvetési ciklus, amely újabb ezermilliárdokat szán a keleti tagállamok felzárkóztatására 2027-ig." - mintha megfeledkeznél egy-két apróságról.
A bő egy év inkább kettő, kevesebb lesz az elosztható pénz (Brexit), és ráadásul fennáll a veszélye, hogy valóban a jogállamisághoz kötik mértékét, kifizetését.

"3. Magas beruházási ráta, a teljes foglalkoztatottság miatti munkaerőhiány következtében a kkv-k is megmozdultak a fejlesztés és automatizálás irányába. (Termelékenység növekedés) Emellett újabb multinacionális nagyberuházók is indulnak (Samsung, BMW)" - nem mindegy, hogy mibe ruháznak be (stadion, templom), a munkaerőhiány inkább gátja, mintsem motorja a növekedésnek.

"4. Beruházásösztönző gazdaságpolitika: alacsony kamatozású hitelkonstrukciók kkv-knak." - legyen igazad.

"5. Infrastruktúra fejlesztés: heteken belül átadják az M2-és és M4-es autóutak át, amelyek újabb régiókat indíthatnak a további feljődés felé. De ezen túl is országszerte utak és vasutak épülnek." - igen, vannak új utak, de vannak régiek (elhanyagolt állapotúak) is.
A vasútról inkább ne essen szó, mert katasztrofális a helyzete, s nem látok fejlődést.

"6. Gyakorlatilag teltház van a logisztikai és irodai ingatlanok piacán az igényekkel még a folyamatos gyors ütemű építkezés sem tud lépést tartani." - ismeretlen terület számomra, nem tudom véleményezni.

"7. Gyors reálbérnövekedés és ezáltal növekvő lakossági fogyasztás ami újabb keresletet generál a piacon." - nekem a gyors nagyon relatív. Tán korábban már adtam linket ahol a régiós lemaradás (V4-ek) jól látható.

"8. Klímaváltozás elleni és környezetvédelmi lépések. Légszennyezés, hulladékkezelés, zöld energiatermelés, öntözés... stb problematikája." - én is több problémát látok.
A napelemek, ha jól tudom, még mindig büntetőadóval sújtottak, szélerőműveket építeni évek óta nem lehet, az öntözés megoldatlan (szerintem jelentős visszalépés történt a korábbi évekhez képest), hogy csak nehányat említsek.

"9. Demográfia: további örőfeszítések kellenek a családtámogatás ra, mert láthatóan még mindig nem elég. Cigányság integrációjára kettőzött erőfeszítés." - hangzatos szavak ugyan szólnak a családtámogatásról (ám mégis csökken a lélekszám), de rosszul jelölték ki az irányt.
És ne feledd, a külhonban született gyermekek a statisztikát javítják ugyan valamelyest, de...
A cigányság integrációját pedig kérlek feledd el.
Csak emlékeztetőül, a te kidobott pénzed is benne van abban a több mint egymilliárdban, amit büntetlenül el lehetett lopni.
Ezt kívánod megduplázni?
Lelked rajta.

"10. Egészségügy fejlesztése - erről már sok szó esett korábban, konszenzusos a véleményünk." - várnám a fejlesztést.
Nem Vietnamban, nem Afrikában.

"11. Világszínvonalú oktatási rendszer kialakítása - nem is kell messzire menni, aki látott már osztrák falusi iskolát az látja a lemaradásunkat." - és látsz rá esélyt?
Mert én nem.
Az oktatás lebutítása folyamatos (leginkább középiskolai szinten), a CEU hallgatóinak buszoztatása számodra mit jelent?
Közeledést a világszínvonalú oktatáshoz, vagy inkább azt, hogy egyre messzebb kerülünk?

"Tehát azt lehet mondani, hogy már hetedik éve 2013 óta fut a szekér, még legalább ennyi idő nagy biztonsággal előttünk áll a növekedésben." - megint kincstári jellegű optimizmus cseng ki szavaidból.
Tán elolvashatnád a GKI tanulmányát (azt hiszem a monetáris tanácsnak készült).

"Ez teremti meg az anyagi alapját véleményem szerint arra, hogy előrelépjünk a 8-11 pontokban, hogy a fenntarthatóságát még jobban kitől has szűk időben." - az anyagi alap egy dolog.
Más azonban a politikai szándék (oktatás, egészségügy, környezetvédelem pl.).

"Remélem sikerült válaszolnom." - hosszú várakozásomat siker koronázta!

Nívó blog 2019.10.03. 18:25:23

@anonymand:

Tehát én azzal vagyok megfizetve, hogy adót fizethetek, Te pedig nyögöd a juttatást. És tysonnal mi a helyzet? ;)

Nívó blog 2019.10.03. 18:45:07

@anonymand:

1. A GDP arányos államadósság csökkenése, de legalább nem növekedése a fenntarthatóság kritérium, nem a nominális.

2. Ez néhány hónapon belül kiderül, kár rajta vitatkozni. Meglátjuk, szerintem ebben kevés ok van pesszimizmusra. Még ha kisebb is lesz a keret, az is ezermilliárdokat jelent.

3. Egyetértek, nem mindegy mire. A stadionok, templomok tizedszázalékot tesznek ki az összesből. Gazdasági hatása egy színház- vagy könyvtárfelújításéval ér fel. A BMW vagy Samsung nem templomba ruház be, ahogy a kkv-k sem.

4. pipa

5. A vasút is fejlődik, lásd gyorsvasút pályafejlesztések, irányítórendszerek, szerelvénycserék, lásd elővárosi emeletes vonatbeszerzések. Ugyanitt a vonatok nagy része már klimatizált. A mellékvonalak nagy kérdés, ott megtérülési, gazdaságossági problémák vannak. Igaz nyugaton a mellékvonalak olyanok minőségben, mint nálunk a fővonalak.

6. pipa

7. Fenntarthatóság szempontjából nem a relatív megítélés a fontos, hanem az abszolút. Ha nő a reálbér, az fogyasztásbővülést hoz. Az pedig termelésnövekedést generál, amihez meg munkahelyteremtés és beruházás szükséges. Mindez együtt a GDP növekedés.

8. Egyetértek veled, itt még lehet előrelépni. Ha pedig ez megtörténik, az pozitív, tehát a fenntarthatóság felé visz.

9. Milyen egymilliárd? Ide száz, meg ezermilliárdok kellenek.

10. Én is várom. Pipa.

11. Esélytlátok rá. Pénz kell hozzá. Az meg a GDP növekedéssel lesz rá.

Az, hogy 2013 óta növekedés van, ténykérdés, nem optimizmus. A további 7 évet nem alap nélkül mondom, hanem a 11 pont alapján. EU támogatás, reálbérek... stb

anonymand 2019.10.03. 22:31:34

@Nívó blog:

"Tehát én azzal vagyok megfizetve, hogy adót fizethetek"... - már az egykulcsost is sokallod?
Nékem azzal soha gondom nem volt, hogy adót (is) kell fizetni.
..."Te pedig nyögöd a juttatást." - könyörgöm, ne kezdd elölröl.
Igen nyögöm, hogy nékem nincs rezsicsökkentés a tűzifánál (mennyivel is emelkedett az ára 2010-óta?), hogy itt minden drágább mint pl. Miskolcon, hogy már a kormány is változtatni szándékozik az indexelésen mert nagyon elqrták, hogy évről évre hitelezek az államnak (kamat nélkül), szóval: nem kőne viccelődnöd a dolgon.

"És tysonnal mi a helyzet? ;)" - ezt nem tőlem kell megkérdezni.

anonymand 2019.10.03. 23:04:54

@Nívó blog:

"1. A GDP arányos államadósság csökkenése, de legalább nem növekedése a fenntarthatóság kritérium, nem a nominális." - jelen pillanatban (évek óta) valóban csökken, de a holnapi GDP-növekedés nincs kőbe vésve, a magas nominális érték még ronthat az arányon.
Ne így legyen!

"2. Ez néhány hónapon belül kiderül, kár rajta vitatkozni. Meglátjuk, szerintem ebben kevés ok van pesszimizmusra. Még ha kisebb is lesz a keret, az is ezermilliárdokat jelent." - hogy kevesebb lesz a szétosztható pénz a Brexit után, az nem néhány hónapon belül derül ki.
Nagy-Britannia jelentős nettó befizető (volt).

"3. Egyetértek, nem mindegy mire. A stadionok, templomok tizedszázalékot tesznek ki az összesből." - szerintem nagyságrendi tévedésben vagy, esetleg forrás?
"Gazdasági hatása egy színház- vagy könyvtárfelújításéval ér fel." - ezt ugye viccnek szántad?
"A BMW vagy Samsung nem templomba ruház be, ahogy a kkv-k sem." - na ez igaz.

"4. pipa" - ezen is túl vagyunk legalább.

"5. A vasút is fejlődik, lásd gyorsvasút pályafejlesztések, irányítórendszerek, szerelvénycserék, lásd elővárosi emeletes vonatbeszerzések. Ugyanitt a vonatok nagy része már klimatizált." - én azt hittem hazánkról van szó, nem tudom melyik országról írsz.
Tudod, hogy az egészségügyből hozzak példát: átadnak egy korszerű kórtermet (betegestül), de ettől még en bloc kritikán aluli.
"A mellékvonalak nagy kérdés, ott megtérülési, gazdaságossági problémák vannak. Igaz nyugaton a mellékvonalak olyanok minőségben, mint nálunk a fővonalak." - ott, nyugaton nem gond a megtérülés, a gazdaságosság?

"6. pipa" - köszi!

"7. Fenntarthatóság szempontjából nem a relatív megítélés a fontos, hanem az abszolút. Ha nő a reálbér, az fogyasztásbővülést hoz. Az pedig termelésnövekedést generál, amihez meg munkahelyteremtés és beruházás szükséges." - mintha tankönyvi sorokat olvasnék.
"Mindez együtt a GDP növekedés." - ha minden úgy működik, mint a tankönyvben...

"8. Egyetértek veled, itt még lehet előrelépni. Ha pedig ez megtörténik, az pozitív, tehát a fenntarthatóság felé visz." - nem lehet.
Kell.
Muszáj.
Szükséges.
Azt írod "ha".
Te látod jelét az akaratnak (tiltott szélerőművek, ha jól tudom még mindig büntetőadóval sújtott napelemek, nem működő (de kifizetett) napelemgyár, megint csak pár példa)?

"9. Milyen egymilliárd?" - igazad van.
Nem egy milliárd, hanem több.
A "Híd a munka világába" projekt jutott eszembe egyébként.
"Ide száz, meg ezermilliárdok kellenek." - nem értünk egyet.
Hogy sokkal több az ellopottnál azt én is tudom
Hogy mennyi nem tudom, de hogy hatékony felhasználás (ami az oktatásba fektetett plusz pénzekkel kell induljon) szükséges, azt igen.

"10. Én is várom." - várhatod.
Nem "Pipa." - én vagyok pipa.

"11. Esélytlátok rá." - hát ez érdekes!
Oszt mi alapján?
"Pénz kell hozzá." - is.
Meg politikai akarta, amiről szó nincs.
"Az meg a GDP növekedéssel lesz rá." - részben a GDP növekedés, mint azt már említettem nincs kőbe vésve, az előrejelzések is visszaesést prognosztizálnak, és GDP arányosan nem növekszik, hanem csökken a ráfordított összeg (ha jól rémlik).
Esélyt?

"Az, hogy 2013 óta növekedés van, ténykérdés" - tény, de nem mindegy, hogy miből, hogy lesz-é ugyanolyan forrás mint eddig (nem lesz), tovább bukunk-e a versenyképességi listán, javul-e a termelékenység, tehát várakozásod optimizmus.

Nívó blog 2019.10.04. 16:41:52

@anonymand:

1. Pipa
2. Kevesebb lesz, ez borítékolható. De még így is ezermilliárdok. - Pipa
3. Nem szántam viccnek. Sőt újabb példákat hozok: városháza felújítás, közterület takarítás. De ha le tudod vezetni, hogy egy stadionépítés vagy templomfelújítás gazdaságilag haszontalanabb, mint a például, akkor OK!
4. Pipa
5. Igen, hazánkról. Nézz utána! Google: “vasút fejlesztés” nem légből kapva írtam, hanem utánanéztem én is. Meg tapasztalom én is. Győrbe mentem a múltkor, 160-nal ment a vonat. Tudom, mert a vagonokban információs monitorok voltak. Meg légkondi is. Sokfelé járok vonattal, a fővonalakon (és a pályaudvarokon látványos a fejlődés a 10-15 évvel ezelőttihez képest.
6. Pipa
7. A tankönyvek sem írnak mindig hülyeséget. - Pipa
8. Egyetértek, kell, muszáj. Mai hír, hogy rekordot döntött az átadott napelemek száma Magyarországon. - Pipa
9. Az oktatás itt kevés a felzárkóztatáshoz. Annál több kell.
10. Erről már konszenzus volt korábban. Javítani kell, igen. - Pipa
11. Én politikai akaratot is látok rá, veled ellentétben. De hogy ki mit lát bele ugyanabba, arról fölösleges vitázni.

Hogy optimizmus-e, vagy realista, az majd kiderül. Ha három éve azt írtam volna, hogy 2018-bán meg 2019-ben 5% lesz a GDP növekedés, arra is azt mondtad volna, hogy optimista.
A 2017 óta javul a termelékenység, ez ténykérdés. Google ismét csak barátod.

Nívó blog 2019.10.04. 20:15:27

@anonymand:

3-as ponthoz a forrást Te adtad meg nemrég: Az elmúlt 10 évben 340 milliárdot ruháztak be stadionokba. Ezt ha viszonyítod a tíz év összes beruházáshoz, jóval 1% alatti értéket kapsz.
Csak tavaly 8000 milliárd fölötti értékben valósultak meg beruházások.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qb001a.html

anonymand 2019.10.05. 04:19:02

@Nívó blog:

Megint komolytalan vagy, mint már annyiszor.
"3. Nem szántam viccnek. Sőt újabb példákat hozok: városháza felújítás, közterület takarítás. De ha le tudod vezetni, hogy egy stadionépítés vagy templomfelújítás gazdaságilag haszontalanabb, mint a például, akkor OK!" - nem azt illene inkább neked (és nem nekem az ellenkezőjét) bizonyítani, hogy a stadionépítések, templomépítések gazdaságilag valamiféle haszonnal járnak?
Mi értelme van azon morfondálni, hogy melyik is gazdaságtalanabb és mennyivel?
Miközben:
"Fulladni kezdett, ezért a pécsi gyermekklinikára vitte kislányát egy pécsi apa, de a gyermeket két és fél napig nem vette fel a légúti osztály, számolt be az RTL Klub Híradója.

"Mivel a légúti osztályon nem volt oxigén, és arra lett volna szükség, más osztályokra küldtek fel,"

mondta az édesapa. Előbb fül-orr-gégére kerültek, de mivel fennállt a veszélye, hogy a kislány fertőzőbeteg, a többi betegtől külön, előbb a játszószobában, majd a folyósón kellett várakozniuk. Mikor felvették a légúti osztályra, akkor a gyógyszerekkel akadtak problémák, az az nem voltak. Más osztályokat hívtak, hogy van-e a szükségesből."
444.hu/2019/10/04/meg-kello-oxigen-sem-volt-a-pecsi-gyermekklinika-leguti-osztalyan

Mondd, ez a szerintem komolytalan állítás: "Gazdasági hatása egy színház- vagy könyvtárfelújításéval ér fel." - csak pillanatnyi zavar volt?
Mert még mindig nem hiszem, hogy képes vagy egy szintre hozni a stadion,- és templomberuházásokat a kultúrába nota bene a tudásba (könyvtár) fektetett pénzekkel.
Téged az egykulcsos adó tényleg ennyire elszédített?

"5. Igen, hazánkról. Nézz utána!" - akkor két Magyarország, két MÁV létezik.
Az egyik Győr-Budapest, a másik pedig Budapest-Miskolc viszonylaton.
Sőt!
Van egy harmadik oldala is az éremnek.
Miskolc-Perkupa.

"9. Az oktatás itt kevés a felzárkóztatáshoz. Annál több kell." - ha szerinted is kevés "csak" az oktatás, akkor hogy nem zavar, hogy lebutították (nem fejlesztették) a középiskolai oktatást, hogy GDP-arányosan keveset fordítunk oktatásra?
Abban egyetértünk, hogy több kell.
Sokkal több.

"11. Én politikai akaratot is látok rá, veled ellentétben. De hogy ki mit lát bele ugyanabba, arról fölösleges vitázni." mármint idézve:
"11. Világszínvonalú oktatási rendszer kialakítása - nem is kell messzire menni, aki látott már osztrák falusi iskolát az látja a lemaradásunkat."
Kérlek, részletezd már, ugyan miből véled, hogy a világszínvonal a cél?
Az új, még készülő "Nemzeti Alaptantervben"?
Abban, hogy a szakiskolákban megszűnt, illetve lecsökkentették a közismereti órák számát, hogy van ahol heti egy óra informatika van a tanrendben?
Vagy nyilatkozatok alapján?
Hol látod a politikai akaratot?

"3-as ponthoz a forrást Te adtad meg nemrég: Az elmúlt 10 évben 340 milliárdot ruháztak be stadionokba. Ezt ha viszonyítod a tíz év összes beruházáshoz, jóval 1% alatti értéket kapsz.
Csak tavaly 8000 milliárd fölötti értékben valósultak meg beruházások." - kénytelen vagyok szembesíteni magadat a korábban általad írottakkal:
"A stadionok, templomok tizedszázalékot tesznek ki az összesből." - csak a stadionokat figyelembe véve (templomok még sehol) 1, azaz egy nagyságrendi a tévedés.

És végül a termelékenység.
"A 2017 óta javul a termelékenység, ez ténykérdés. Google ismét csak barátod. " - köszi a jótanácsot!
Javul.
Ja!
Hát van honnan!
g7.hu/uploads/2019/06/termel%C3%A9kenys%C3%A9g.jpg
2010-2017 között is javult.
5%-ot.
Míg Csehország 12%, Szlovákia 17%, Lengyelország, Bulgária 19%, Románia 41% javulást tudott felmutatni.
g7.hu/kozelet/20190625/az-orban-rezsim-es-a-gazdasagi-versenykepesseg/
Tényleg jó dolog ez a Google!

Jaj!
Majd elfelejtettem, felzárkózásunk látványos.

Nívó blog 2019.10.05. 06:43:12

@anonymand:

Oks, tehát vitás pontként maradt a 3, 5, 9, 11.

3. Ezeknél a témáknál nem én vagyok komolytalan, hanem gazdasági hatást keresni komolytalan. Az 1% alatti nagyságrendet újra átszámoltam, szerintem nem tévedtem. Megvan a számláló nagyságrendje (10 év alatt 340 milliárd Te linkelted) és a nevező nagyságrendje (az elmúlt 4 és fél évben 31 000 milliárd, én linkeltem). Te pedig nagyságrendi tévedésről beszélsz mindenféle alátámasztás nélkül. És még egy dolog, ebben a 340 milliárdban benne van szinte az összes nagy stadionnak: Fradi, Debrecen, Videoton. És a messze legnagyobb tétel, a Népstadion. Tehát a következő tíz évben nagyságrendileg kevesebb költés megy majd stadionépítésre. Az erre adható Tao támogatási lehetőséget is visszavonták már. (Számláló csökkenni fog). Én ezt pipának veszem, hacsak nem állsz elő olyan számítással, ami a “nagyságrendi tévedésemet” alá nem támasztja, avagy jövőbeli grandiózus stadionépítési tervekről nem adsz linket.

Nívó blog 2019.10.05. 07:01:06

@anonymand:

5. Megint kevered a dolgokat. Nem azt mondom, hogy minden rendben van, hanem azt, hogy látok fejlődést. Szemben veled. Valahol történt előrelépés, valahol még nem. Egyetértek, további fejlesztések szükségesek. - Pipa

9. Ha visszapörgetsz az elejére (okt.1. 6:35- ős hozzászólásom) láthatod, hogy ezt a pontot az oktatással együtt én is a fejlesztendő területek között említettem, amelyek gondot okozhatnak a jövőben, ha nem történik előrelépés. - Pipa

11. Miből vélem, hogy a világszínvonalú oktatás a cél? Most ugye Te viccelsz. Minden józan gondolkodású embernek (kivéve aki teljesen tökkelütött) csak ez lehet a célja.

Termelékenység: Hogy mi volt a múltban, külön vita tárgya lehetne. Valóban, az időszak első részében foglalkoztatottság növekedésből valósult meg a GDP növekedés nagy része és nem termelékenység növekedésből.

anonymand 2019.10.05. 08:46:42

@Nívó blog:

Mivel ölég gyakran járok arra, tudok róla.
Ettől még a MÁV helyzete (pályák, kocsik, szervezettség, pontosság) katasztrofális.

Nívó blog 2019.10.05. 22:22:54

@anonymand:

Oks. Akkor ezt megtárgyaltuk? Jöhet a következő kérdésed!

anonymand 2019.10.06. 04:31:02

@Nívó blog:

"11. Miből vélem, hogy a világszínvonalú oktatás a cél? Most ugye Te viccelsz. Minden józan gondolkodású embernek (kivéve aki teljesen tökkelütött) csak ez lehet a célja." - egyáltalán nem viccelek.
Már többször is adtam hivatkozásokat, idézeteket.
Csak te régi jó szokásod szerint átsiklasz felettük.
Mintha le sem írtam volna:
"Kérlek, részletezd már, ugyan miből véled, hogy a világszínvonal a cél?
Az új, még készülő "Nemzeti Alaptantervben"?
Abban, hogy a szakiskolákban megszűnt, illetve lecsökkentették a közismereti órák számát, hogy van ahol heti egy óra informatika van a tanrendben?
Vagy nyilatkozatok alapján?
Hol látod a politikai akaratot?" - politikai akaratot látsz ott, ahol a miniszterelnök deklarálta, hogy "munkaalapú társadalom" építése a cél (mintha a szellemi munka már nem is lenne munka)?
Ott, ahol a szakképzésben elzárták még a lehetőséget is, hogy a végzettek bekerüljenek a felsőoktatásba?
Nem részletezted.

"Termelékenység: Hogy mi volt a múltban, külön vita tárgya lehetne. Valóban, az időszak első részében foglalkoztatottság növekedésből valósult meg a GDP növekedés nagy része és nem termelékenység növekedésből." - már hogy lehetne vita a számokról, tényekről?
A versenyképességi rangsor (alaposan sikerült leküzdeni magunkat), a termelékenység más országokkal történő összevetése nem vitaalap.
Tény.
Tekinthetsz bizakodva a jövőbe, és nyugodtan megfeledkezhetsz a világgazdaságra jellemző ciklikusságról.
Is.
Amin lehetne vitatkozni az csak egyetlen pont: "Valóban, az időszak első részében foglalkoztatottság növekedésből valósult meg a GDP növekedés nagy része" - mert a foglalkoztatottság két összetevője egészen bizonyosan nem téged igazol.
1. közmunkások (érték, hozzáadott érték meg pláne), ugyan hol járultak hozzá a GDP növekedéséhez?
2. a foglalkoztatottakba beleszámított külföldön dolgozók ugyan hozzájárultak (a statisztikai adatok szépítésén kívül) a GDP-hez, nem is kis mértékben, mert brutális mennyiségű pénzt küldtek, küldenek haza (hogy hozzátartozóik megélhetését biztosítsák, és nem mellesleg javíthassák a növekvő fogyasztást).

Adalék:

1.
"A klasszikus jóléti kiadásokon belül már jóval kevesebb dicsekedni valója van a kormánynak és Magyarországnak. A környezetvédelemre fordított 300 milliárd forint a GDP 0,6 százaléka – ez nem sokkal marad el az uniós átlagtól, így a középmezőnyben helyezkedünk el a 11. helyezéssel. Gyengébben teljesítünk az oktatási kiadásokban, pedig az uniós átlag felett költünk erre a célra – tavaly a GDP 5,5 százalékát, ám ez is csak a 15. helyre volt elegendő. Ami viszont teljes kudarc az az egészségügy finanszírozása: az állam tavaly erre a GDP 4,2 százalékát költötte, szemben az uniós átlag hét százalékával – így ez a 23. helyre volt elegendő: Egyértelműen ezen a téren teljesít a legrosszabbul Magyarország. (Magyarországnál kevesebbet csak Luxemburg, Lengyelország, Románia, Lettország és Ciprus költött polgárai egészségére.) Az egészségügyre fordított GDP arányos kiadások nem is nőttek 2017-hez képest, tehát ezen a fronton semmit nem sikerült lefaragnia a kormánynak a lemaradásunkból. A társadalombiztosítási nyugdíjkiadások terén sem teljesít túl jól Magyarország – erre a célra a GDP 13,1 százaléka ment el tavaly, és hiába nőtt az összeg, ez is csak a 19. helyre volt elegendő."

2.
" Az Eurostat 2017-es adatait rögzítő jelentése szerint Magyarország valamennyi kormányzati kiadása között 2,5 százalékot fordított sportra és rekreációra.

Magyarországot Észtország követi 1,4 százalékkal, majd Luxemburg 1,2 százalékkal.

Az uniós átlag 0,7 százalék, amelyet Belgium, Dánia, Görögország, Portugália és Szlovénia ért el. Írország, Málta, Szlovákia és az Egyesült Királyság állami kiadásai között egyaránt 0,4 százalékot tett ki a sportra és rekreációra szánt összeg. Nem éri el az uniós átlagot Németország, Ausztria és Olaszország mellett Litvánia, és Bulgária. A sor végén Horvátország található 0,2 százalékkal."
Ja!
Rekreáció!
Hurrááá!
"Termálvizes lórehabilitációs központ épül Kisvárdán 2,2 milliárd forintból"

"Te pedig nagyságrendi tévedésről beszélsz mindenféle alátámasztás nélkül." - azt hiszem, hogy figyelmetlen vagy.
Ezt írtad:
"A stadionok, templomok tizedszázalékot tesznek ki az összesből." - majd később már csak a stadionokra fordított összeggel számolsz.
Szintén te írtad:
"Az 1% alatti nagyságrendet újra átszámoltam, szerintem nem tévedtem. Megvan a számláló nagyságrendje (10 év alatt 340 milliárd Te linkelted) és a nevező nagyságrendje (az elmúlt 4 és fél évben 31 000 milliárd, én linkeltem)" - tehát a templomok kimaradtak, s ha azokkal együtt kijön (márpedig bőven kijön) az 1%, akkor megvan a nagyságrend ("tizedszázalékot tesznek ki az összesből").

anonymand 2019.10.06. 04:49:41

@Nívó blog:

A következő kérdés feltétele előtt, egy e pillanatban olvasott interjúból idézek:
"Mi áll a „sikerek” mögött?
A kormányzat által elkönyvelhető sikerek hátterében egyrészt a fogyasztás, a másrészt a beruházások elmúlt évekbeni serkentése áll. Mindkettőt ösztönzik az alacsony kamatok, az előbbieket emellett a gyors reálbérnövekedéssel, az utóbbit az állami beruházásokkal támogatták meg, de természetesen az uniós támogatásokról sem szabad megfeledkezni, amelyeket gyorsított ütemben használtak fel. S egészen a közelmúltig a külpiaci konjunktúrára is számítani lehetett, most meg már mutatkoznak gazdaságunkban a zavarjelek: a növekvő infláció, a külső egyensúly romlása, a termelékenység gondjai. Az innovációs ráfordítások nem növekedtek a szükséges mértékben, de még nagyobb fájdalom az oktatási és az egészségügyi rendszer leromlása. Bár ez közismert - de azért szinte kötelességszerű ezt újra és újra szóba hozni. Azokat az előnyöket, amelyeket ebben a konjunkturális időszakban lehetett szerezni, más országokban sokkal inkább felhasználták a gazdaság erősítésére, mint nálunk, például az államháztartás pozíciójának javítására Mi meg szépen elfogyasztottuk."
nepszava.hu/3052559_nem-vagyunk-felkeszulve-egy-valsagra--interju-chikan-attilaval
Csak nem átment libsibe?

Tudod mit?
Legyen a kérdés a "felzárkózásunk".

Nívó blog 2019.10.06. 07:36:49

@anonymand:

Rendben, legyen a felzárkózás. De egy dolgot semmiképpen nem tudok elengedni, azt hogy rossz számolással vádoltál. Légy szíves vezesd már le nekem, hogy jön ki a “bőven kijön az 1%”!
Vagy akár csak az 1%. Nem mint ha az 1% olyan sok lenne, ahhoz képest, hogy onnan indultál, hogy azt sugalltad a beruházások nagy részét a stadionépítések és templomfelújítások teszik ki, és ez húzta fel a beruházásokat és a GDP növekedést fenntarthatatlan módon. Ha innen nézzük az 1% is jól tükrözi, erről szó sincs (fogom is ezt idézni neked mostantól, ha a stadionokkal, vagy a templomok kal jössz) de ha már az 1% is hivatkozási alap neked, hogy nagyságrendi tévedéssel vádolj, akkor kérlek bizonyítsd a vádat! Hogy jön ki a “bő 1%”?

anonymand 2019.10.06. 07:59:25

@Nívó blog:

""Az 1% alatti nagyságrendet újra átszámoltam, szerintem nem tévedtem. Megvan a számláló nagyságrendje (10 év alatt 340 milliárd Te linkelted) és a nevező nagyságrendje (az elmúlt 4 és fél évben 31 000 milliárd, én linkeltem)" - egy százalék a templomok nélkül.
"Az elmúlt kilenc évben 2800 templom újult meg és 120 épült fel a magyar kormány támogatásával."
www.napi.hu/ingatlan/templom-felujitas-magyar-kormany.684014.html
Légy oly bátyám, oszt add már hozzá a bekerülési költséget!
Is.
Az 1%-ot is hajlandó vagyok elhinni. :)))
Az akkor is nagyságrenddel nagyobb, mint a "tizedszázalék".
Mert én arra írtam, hogy tévedtél.
"Az 1% alatti nagyságrendet újra átszámoltam, szerintem nem tévedtem." - szerintem pedig igen, bár itt már próbáltál finomítani.
Ismételten hangsúlyozom, hogy kihagytál néhány szempontot.
"A stadionok, templomok tizedszázalékot tesznek ki az összesből." - szerintem nagyságrendi tévedésben vagy, esetleg forrás?" - tizedszázalék (sic!).
Persze az "azt sugallták a beruházások nagy részét a stadionépítések és templomfelújítások teszik ki" ugye úgy szól hogy a beruházások nagy része gazdaságilag meg nem térülő pénzszórás.
Megint elfelejtkezel valamiről.
A kormányzati statisztikákban szerepelnek olyan beruházások, amelyek valójában nem készültek el, csak papíron, példának okáért.
És azt is figyelmen kívül hagyod, hogy a brutálisan túlárazott beruházások nem valós teljesítménnyel növelik a statisztikát.
Hogy ennek a túlárazásnak a körülbelüli összegét az általad megadott összegből illene levonnod, az meg sem fordult a fejedben.
Gondolom.
A túlárazások mértékéről, az el nem készült, de készre jelentett beruházásokról számtalan helyen lehet olvasni.
Kormányoldalakon ilyet ne keress!

Nívó blog 2019.10.06. 08:49:01

@anonymand:

“egy százalék a templomok nélkül.” - esküszöm nem értem hogy jött ez neked ki. Ugye nem úgy, hogy a tízévnyi stadiont osztottad a négy és fél évnyi össz beruházással?

anonymand 2019.10.06. 09:10:46

@Nívó blog:

Kérlek, vagy komolyan, vagy sehogy.
Adott volt egy szám (más tőled, más tőlem), ami a stadionokra fordított összeg.
Eddig megvan?
Te ebből vezetted le először a "tizedszázalékot", majd a nem egész 1%-ot.
Én pedig ragaszkodom véleményemhez, hogy a stadionok mellé a templomokra fordított összegeket is bele kellene venned a százalékszámításba.
Nem elhanyagolható ugyanis, hogy "Az elmúlt kilenc évben 2800 templom újult meg és 120 épült fel a magyar kormány támogatásával." - ez tán nem került pénzbe?
És legfőképpen akkor nem elhanyagolható, ha az egészségügy helyzetére gondolsz (WC-papír, kézmosó, kéztörlő, oxigén, lepukkadt épületek sora, nem folytatom).
Akkor sem elhanyagolható, ha az oktatásra fordított összegekkel veted össze (valami olyasmit írtál korábban, hogy lenne még javítanivaló).
Megint szép lassan menekülsz a nagyságrendi tévedés beismerésétől.

Nívó blog 2019.10.06. 10:11:11

@anonymand:

No sorban:
1.Nekem nem volt számom stadionokra. A Tiédet használtam. Ezt jeleztem többször, jelzem most is.
2. Nekem 1% alatt az tizedszázalék. Ebből ne legyen értelmezési propléma, ezt így értettem. És tartom, hogy a tízéves stadionépítési beruházás nem éri el a tízévnyi összberuházás 1%-át. Tehát tizedszázalékkal járul hozzá az összképhez. És azt is írtam, hogy ebben benne van az összes nagyobb stadion, és az új Népstadion. Az e célra felajánlható Tao programnak vége, így a jövőben még ez a nagyságrend sem várható. Így rendben van? Ha nincs, várom a cáfolatot.
3. A templomfelújítás pénzbe kerül, ez igaz. De ezek általában egyházi-lakossági-állami összefogással készülnek. Konkrét számokkal Te sem álltál elő. Elismerem én sem találtam. A napi.hu linkből annyi derül ki, hogy 2800 templom érintett. Ez elég nagy része az összesnek. A jövőre nézve tehát itt is csökken a felújítási szükséglet.
4. Kikérem magamnak, hogy menekülnék bármi elől. Tessék bizonyítani!
5. “Egy százalék templomok nélkül.” - ezt akkor elengedted, ugye?

anonymand 2019.10.06. 12:12:27

@Nívó blog:

Romlik a hosszú távú memóriád.

"Az 1% alatti nagyságrendet újra átszámoltam, szerintem nem tévedtem. Megvan a számláló nagyságrendje (10 év alatt 340 milliárd Te linkelted) és a nevező nagyságrendje (az elmúlt 4 és fél évben 31 000 milliárd, én linkeltem)"
Való igaz, te a nevezőt linkelted.

"2. Nekem 1% alatt az tizedszázalék." - a tizedszázalék az 0,1%.
A "tizedszázalékok" a magyar nyelv szabályai szerint pedig a 0,1-0,9 százalékokat jelenti.
Ami azért nem mindegy.
Nekem.

"3. A templomfelújítás pénzbe kerül, ez igaz. De ezek általában egyházi-lakossági-állami összefogással készülnek. Konkrét számokkal Te sem álltál elő. Elismerem én sem találtam. A napi.hu linkből annyi derül ki, hogy 2800 templom érintett. Ez elég nagy része az összesnek. A jövőre nézve tehát itt is csökken a felújítási szükséglet." - megint egy csipetnyi csúsztatás.
""Az elmúlt kilenc évben 2800 templom újult meg és 120 épült fel a magyar kormány támogatásával." - mintha kifelejtetted volna a 120 új építésűt.
"Ez elég nagy része az összesnek." - plusz az újak, ugyi még nagyobb?
"A jövőre nézve tehát itt is csökken a felújítási szükséglet." - remélem.
Nagyon.

"4. Kikérem magamnak, hogy menekülnék bármi elől. Tessék bizonyítani!" - ha az nem elég bizonyíték, hogy hónapokon keresztül kellet kapacitáljalak korábban feltett kérdéseim megválaszolására, míg eljutottál odáig, hogy leírd, jöhet az első(?)...
""Tehát gyors felzárkózásban vagyunk." - fogalmazzunk finoman, tévedsz." - én ugyi hoztam nehány véleményt, vagy linket, hogy mi mindenben nyoma nincs a felzárkózásnak, a téma felett elsiklottál.

2019.05.21. 07:44:17 írt bejegyzésemre még csak nem is reagáltál.
..."nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem: van arról tudomásod, hogy az Uniós pénzek teljes ciklusra szóló összegéből mennyit adtak már ki (bár még messze a ciklus vége)? - jött rá válasz?
Szerintem nem.

"Normális?", "mondd normális?" - szimpla, egyszerű kérdések, igennel vagy nemmel megválaszolhatók, csak én nem emlékszem, hogy válaszoltál volna rájuk.

Természetesen kikérheted magadnak, amit véleményemben írtam.
Természetesen nem folytatom a felsorolást, mert lehet, hogy erre pedig majd azt mondod, hogy ez nem bizonyítás.

"5. “Egy százalék templomok nélkül.” - ezt akkor elengedted, ugye?" - ha megválaszolod a kérdést (elképzelhető, hogy korábban is feltettem), mégis, mi a véleményed a stadionok vs oktatás, a templomok vs egészségügy kérdéséről.

Nívó blog 2019.10.07. 06:33:52

@anonymand:

1. Mármint a Te hosszú távú memóriád romlik.

2. Jogos, újra fogalmazom: Egyetértek, nem mindegy mire. A stadionépítések tizedszázalékokat tesznek ki az összes beruházásból. És mivel a nagy stadionok mind újraépültek, megújultak, a jövőben már nem várható ez a nagyságrend sem.

3. Ok. Így pontos, a 120 templomépítéssel együtt. És mivel a templomok elég nagy része érintett, a jövőre nézve itt is csökken a felújítási szükséglet.

4. Mint láthatod itt vagyok, nem menekülök. Semmi okom rá.

5. Miféle árukapcsolás ez? “Egy százalék templomok nélkül.” Ez tévedés be kellene látnod. A tízévnyi stadionberuházási összeget osztottad négyévnyi összberuházási értékkel. Így kaptál egy százalékot. Majdnem.

Nívó blog 2019.10.07. 06:35:37

@anonymand:

Fenti 5 pontot pipáld, azután rátérhetünk a felzárkózás kérdésére ahogy kérted.

anonymand 2019.10.07. 07:21:14

@Nívó blog:

"2. Jogos, újra fogalmazom: Egyetértek, nem mindegy mire. A stadionépítések tizedszázalékokat tesznek ki az összes beruházásból." - persze, hogy jogos.
"És mivel a nagy stadionok mind újraépültek, megújultak, a jövőben már nem várható ez a nagyságrend sem." - :)))

"3. Ok. Így pontos, a 120 templomépítéssel együtt." - persze, hogy nem feledhető.
"És mivel a templomok elég nagy része érintett, a jövőre nézve itt is csökken a felújítási szükséglet." - :)))

"4. Mint láthatod itt vagyok, nem menekülök. Semmi okom rá." - pipa.

"5. Miféle árukapcsolás ez?" - valamit valamiért.
"“Egy százalék templomok nélkül.” Ez tévedés be kellene látnod." - én meg úgy vélem, hogy a tizedszázalékok, plusz templomfelújítások (2800), plusz az elfeledett 120 új templom valószínű, hogy tizedszázalékokkal az 1% felett van.
"A tízévnyi stadionberuházási összeget osztottad négyévnyi összberuházási értékkel. Így kaptál egy százalékot. Majdnem." - megint kimaradtak a templomok.
Sebaj!
Túlléphetünk rajta, hisz ezzel az erővel majd az árukapcsolásban is megadhatod a részleteket (mennyi az egészségügyre, mennyi az oktatásra (tized)százalékban).

Nívó blog 2019.10.07. 19:47:40

@anonymand:

“egy százalék a templomok nélkül.” - írtad okt. 6-án 7:59-kor.

Az a helyzet, hogy be kellene látnod tévedésedet.

Nívó blog 2019.10.07. 20:12:59

@anonymand:

“egy százalék templomok nélkül” - írtad okt. 6-án 7:59-kor.

Most megnéztem pontosan. A beruházások összértéke 2010. óta: 58819,3 milliárd Ft.
Forrás 2018-ig: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qb001.html
Forrás 2019 I. félév: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qb001a.html

Stadionépítésekre fordított összeg: 340 milliárd Ft. Forrás Tőled.

Stadionépítések aránya az összes beruházásokon belül: 340/58819,3=0,58%

Ahhoz, hogy templomokkal együtt meglegyen az 1%, templomokra ugyanezen időszakban 248 milliárd Ft-ot kellett volna költenie az államnak. Volt ennyi szerinted?

És akkor még hol vagyunk attól, hogy “templomokkal együtt márpedig bőven kijön az 1%” - írtad okt. 6-án 4:31-kor.

Várom Tőled a linkeket a százmilliárdos állami templomberuházásokról! Én nem találok ilyesmit.

Az a helyzet, hogy be kellene látnod, hogy tévedtél.
Szóval stadionokra az összes beruházás 0,58%-a ment el 2010 óta. 99,42%-ot nem a stadionokra költötték. Ennyit tudunk egyelőre.

Nívó blog 2019.10.07. 20:41:52

@anonymand:

Én elismertem, hogy tévedtem, mikor tizedszázalékot írtam tizedszázalékok helyett, még ha úgy is értettem. Lássuk Te képes vagy -e belátni tévedésedet.

anonymand 2019.10.08. 03:10:05

@Nívó blog:

"Várom Tőled a linkeket a százmilliárdos állami templomberuházásokról! Én nem találok ilyesmit." - nem véletlen, hogy nem találsz.
Meglehetősen szemérmesen hallgatnak ugyanis róla.
Nehéz hozzá forrást találni (szinte szociográfiai kutatás kell ahhoz, hogy valamit is lehessen látni), a bekerülési összegek általában valami ködös általánosítás részei.
"Az a helyzet, hogy be kellene látnod, hogy tévedtél." - pénzbe nem kerül, tévedtem.

Azért, hogy kissé árnyaljam a képet (tudom, hogy az 1% sem olyan magas arány), megpróbálok nehány soha meg nem térülő "befektetési" adatot hozni.

Az mfor írja:
"Megpróbálkoztunk a szinte lehetetlennel és kísérletet tettünk arra, hogy összegezzük az Orbán-kormány sportra fordított kiadásait." - és ez a lehetetlennek tűnő vállalkozás hasonló a templomokra fordított összegek kiderítésével.
Is.
Nincs külön rovat (vajh miért?).
Szóval, nehéz feladat elé állítottál, de sebaj!
" 2013.11.11. 23:55

A magyarországi egyházfinanszírozást nem (sem) könnyű áttekinteni, mert az egyházak („egyház” alatt itt azokat a társadalmi szervezeteket értjük, amelyeket a vonatkozó törvények „egyház”-nak minősít) számos jogcímen kapnak támogatást, ellenben nem kötelesek átláthatóan gazdálkodni." - írta anno a szekulárisfigyelő.
"Kövér László beszédében kitért arra is, hogy a magyar állam 2010 óta több mint 2,3 milliárd eurónak megfelelő költségvetési pénzt fordított az egyházak támogatására, csaknem 100 millió eurót a Magyarország határain kívül élő, Kárpát-medencei magyar ajkú keresztény egyházi közösségek támogatására, amelyek révén – többek között – kevesebb mint egy évtized alatt 120 új templom épült, 2800 pedig megújult Magyarországon és a Kárpát-medencében." - ebből kéne kihámoznom, hogy mi mennyi?
Ha a g7 portál nem lenne, őszintén bevallom, hogy nem találnék adatot (kormányét, hitelesnek tekinthetőt meg aztán pláne!).
"Az alábbi grafikonon az elmúlt 10 év és az idei tervek alapján összesítettük, hogy évente és célonként mire ment el 782 milliárd forint közpénz. Fontos kiemelni, hogy az egyházak ezen kívül is kapnak állami forrásokat iskolák, kórházak és szociális intézmények üzemeltetésére, tehát itt csak azokat a kifejezetten egyházaknak szánt támogatásokat vettük, ami nem kapcsolódik más tevékenységükhöz, vagy kiemelt nagy fejlesztési források."
g7.hu/kozelet/20190811/a-tavalyi-rekord-150-milliardrol-felere-esik-iden-az-egyhazak-tamogatasa/
Szóval, csak olyasmit vállalok, amiben van esély eredményre.
Lehetetlenre kértél, nem is vállalom.
Azt írtad, te nem találsz ilyesmit (mármint adatokat).
Én sem.
Az ehhez hasonló cikkek gyűjtése nem vezethet eredményre:
"kétmilliárd forintot ígért oda két mexikói templom újjáépítésére;
1,1 milliárd forint odaítéléséről döntött a szíriai görögkatolikus egyháznak. Az Orbán Viktor kormányfő aláírásával megjelent rendelet szerint a pénz egy részét a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház kapja, harmadát pedig a szíriai homszi lakások lakhatóvá tételére fordítják.
10 millió forintos segélyt adtak a Fülöp-szigeteki katolikus templomban történt robbantásos merénylet áldozatainak;
1 milliárd forintos ráfordítással támogatta egy kurdisztáni iskola felépítését, egy kórház gyógyszerszükségletének fedezését, templomok és egy teljes település, az iraki Tell-Aszkuf városának újjáépítését;
egy ösztöndíjprogrammal a válságövezetekből származó keresztény fiatalok tanulhatnak magyar egyetemeken;
két szír ortodox egyházi vezetőnek pedig a magyar kormány egyenesen magyar állampolgárságot adományozott;
150 millió forintot adott egy olasz templom felújítására;
505 millió forintot adott szíriai kórházak működésére.

Összevetésképp, a magyar kormány a Rómer Flóris-tervvel 500 millió forinttal támogatják a határon túli magyar emlékek felújítását."
index.hu/belfold/2019/04/16/hungary_helps_hivatal_sajtotajekoztato_tamogatas_keresztenyseg_vallas_penz_segely/

Készséggel elismerem, tévedtem.

Nívó blog 2019.10.09. 06:06:25

@anonymand:

Köszönöm.

Egy kérdésem nekem is van még a templomok témakörben. Neked az abszolút nulla költés az elvárásod? Dőljön össze a templom Tihanyban, Pannonhalmán, Esztergomban, Jákon... stb?
Nem kell a debreceni nagytemplom, a szegedi dóm, a budai Mátyás templom, Dohány utcai zsinagóga sem? Ezeknek azért van némi turisztikai vonzereje, még ha az örökségvédelemmel nem is foglalkozunk.

Aztán ott vannak a templomépítések. Pl. Veresegyházon azért építettek, mert a lakosság növekedésével nem fértek be a hívek a templomba, pedig vasárnaponként már három szentmise is volt. Ezekkel az igényekkel sem kellett volna foglalkozni? Ez a templom egyébként közösségi térként is funkcionál valamint komolyzenei koncertek megtartására is alkalmas. Mondhatnánk persze, hogy oktatásra kellett volna fordítani azt a pénzt, bár a költségeket elsősorban a helyi önkormányzat állta, ott meg csak tudják hol hasznosul legjobban a pénzük.

magyarepitok.hu/aktualis/2018/05/punkosdtol-punkosdig-epult-nivodijat-kapott-a-veresegyhazi-templom

magyarepitok.hu/helyere-emeltek-veresegyhazi-templom-toronysisakjat

anonymand 2019.10.09. 10:48:01

@Nívó blog:

"Neked az abszolút nulla költés az elvárásod? Dőljön össze a templom Tihanyban, Pannonhalmán, Esztergomban, Jákon... stb?" - ugye nem kell komolyan venni kérdésed?
Nyilvánvaló, hogy nemleges a válasz.
Nagyon szép, hogy téged nem zavar sem a prioritás kérdése, sem a számok.
Jó, hogy indokolni is tudod 1, azaz egy példával az új templom építését.
2800 vs néhány.
120 vs egy.
Éppen úgy mint az egészségügyben.
Micsoda nagyszerű dolog!
Átadtak egy kórtermet (betegestül), vs számtalan lepusztult kórház.
De te képes vagy pozitívan hozzáállni.
Tudod, viszonylag rendszeres kórházlátogató vagyok (és voltam apám okán), de engem zavar, hogy nem futja WC-papírra (sem), normális kórházi ágyra (sem), egyes estben oxigénre (sem), hogy magamnak kell a szállítást elintézni (ideiglenesen begipszelt lábú feleségemet, beutalóval, és pluszba még a "parkolásért is fizetnem kell).
A földhöz verem a seggem örömömben, hogy olyan figyelmes a kormány, hogy "foglakozik az igényekkel".
"Míg 2010-ben még csak 176 betöltetlen praxis volt Magyarországon, addig tavaly már 402 - derül ki a zárszámadási törvény egyik fejezeti mellékletéből, vagyis bármiféle - területet érintő - intézkedés ellenére sem lehetett megállítani ezt a folyamatot. A praxisok betöltése is egyre nagyobb problémát jelent, hiszen miközben 2010-ben a betöltetlen helyeknek alig több mint fele, 53 százalék volt tartósan, vagyis 6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen, tavaly ez az arány már 71 százalékot tett ki." - ez nem igényel figyelmet.
mfor.hu/cikkek/makro/fogynak-a-haziorvosok--igy-urultek-ki-a-praxisok-2010-ota.html
Nyilván vagy nincs igény, vagy nem olyan fontos.

"Az egészségügyre 2020-ban a GDP négy százalékát szánják. A magyar állam a többi uniós tagállamnál lényegesen kevesebbet költ e célra: 2017-ben az EU-átlag 7 százalékra rúgott. A részadatokból kiderül, hogy a kórházakra némileg többet fordítanak, mint 2010-ben. Ám GDP-arányosan minden más háziorvosi, szakrendelői, fogorvosi ellátás forrása csökkent. A leginkább az egészségügyi kiadások alacsony szintje aggasztó, hisz az oktatással együtt ez alapozhatná meg hosszú távon a gazdaság versenyképességét.
GDP-arányosan még a kormány zászlajára tűzött család- és lakástámogatásokra is kevesebbet költenek, mint tíz éve. Míg lakástámogatásokra anno a GDP 1,7 százalékát szánták, a jövő évi bruttó hazai termék arányában ugyanerre már csak 1,4 százalékot fordítanak. A családi pótlékok és a gyerekek után járó támogatások a GDP 2 százalékáról 1,3 százalékra estek. Igaz, ez csökkenő gyerekszám és befagyasztott szociális kiadások mellett kevéssé meglepő, illetve adókedvezménnyel együtt számolva már magasabb családtámogatási szint adódik."
Ami szerintem nem jó.
"A két költségvetés egésze között szembeötlő különbség, hogy míg 2010-ben az államháztartás a GDP 50,5 százalékát költötte el, ez az arány jövőre már csak 43,5 százalék. Ezt a tényt kevéssé reklámozzák, leszámítva azt a - jogos - büszkeséget, hogy a GDP-arányos hiányt 4-6 százalékról 1-2 százalékra szorították le. Az államháztartás konszolidálása mellett az elmúlt tíz év másik tagadhatatlan eredménye, hogy az államadósság törlesztése kisebb terhet jelent az államnak. 2010-ben ez 1146 milliárdot igényelt, a jövő évi szükséglet pedig 1110 milliárd. Bár a szint látszólag nem változott, az 2010-ben még a GDP 4,6 százalékára rúgott, jövőre viszont már csak 2,3 százalékot tesz ki. E kiadások tehát GDP-arányosan közel megfeleződtek." - ami szerintem is jó.
"GDP-arányos állami kiadások (százalék)

2010 - 2020
Állami működési funkciók 7,1 - 8,0
Általános közösségi szolgáltatások, bürokrácia 4,6 - 5,0
Honvédelem 0,9 - 1,1
Rendvédelem 1,7 - 1,9
Jóléti funkciók 30,9 - 24,5
Oktatás 5,5 - 4,3
Iskolai előkészítés és alapfokú oktatás 1,8 - 0,6
Középfokú oktatás 1,2 - 0,6
Felsőfokú oktatás 1,7 - 1,3
Egészségügy 4,6 - 4,0
Kórházi tevékenységek és szolgáltatások 1,9 - 2,2
Háziorvosi és gyermekorvosi szolgálat 0,3 - 0,4
Rendelői, orvosi, fogorvosi ellátás 0,6 - 0,2
Társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatások 17,9 - 12,3
Nyugellátások 10,5 - 7,3
Családi pótlékok és gyermekeknek járó juttatások 2,0 - 1,3
Lakásügyek, települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások 1,7 - 1,4"
Amin nem ártana elgondolkodnod, és optimizmusodat (példának okáért a jobb oktatás, jobb egészségügy) kicsit átértékelni.
Forrás:
nepszava.hu/3044757_joleti-megszoritasokkal-operalnak-orbanek

Nyomatékosan kérem, hogy teljesen idióta kérdéseidet mellőzd!

anonymand 2019.10.09. 17:41:12

@Nívó blog:

"Mindenhol veszteséges a stadionok üzemeltetése

- így indokolta Nyíregyháza fideszes polgármestere a város közgyűlésében, hogy miért adja át az államnak ingyen épülő stadionját. A 10,5 milliárdos projekttel kapcsolatban Kovács Ferenc leszögezte, hogy

nem kívánjuk üzemeltetni, de attól még Nyíregyházán lesz a stadion, hogy az állam tulajdona.

A polgármester a 8000 férőhelyes stadionnal kapcsolatban gyakorlatilag bevallotta azt, amit a nyilvánosságra került adatokból eddig is tudni lehetett: teljesen indokolatlanul költenek állami pénzből százmilliárdokat arra, hogy gyengén teljesítő NB I-es, II-es és III-as csapatok minőségi körülmények között léphessenek pályára százas nagyságrendű közönség előtt.

A nyíregyházi ellenzéki pártok szerint felesleges az új stadion, hiszen a jelenlegire közel 1,5 milliárd forintot fordított a település az elmúlt években és kielégíti a nézői igényeket. A teljes összefogás résztvevői külön újságban mutatják be, hogy milyen egészségügyi fejlesztésekre lehetne elkölteni a komplexumra szánt összeget."
alfahir.hu/2019/10/08/nyiregyhaza_stadion_uzemeltetes_fidesz?fbclid=IwAR2osCeCm0xZ4HWx2PDuvsJ_YSOrbGpyntvbsx2wnKaMuVId-XI9VOE7l08

Nívó blog 2019.10.09. 20:18:05

@anonymand:

Köszönöm, tehát szerinted sem nulla a templomokra költendő kívánatos összeg. Csak erre voltam kíváncsi. Nem akartam indokolni semmit.

Bár a prioritási kérdés elgondolkodtató. Költhető-e egyetlen fillér templomokra akkor, mikor egészségügyre is költhető lenne. Vagy afrikai éhezők megsegítésére is költhető lenne.

Ebben az esetben nem is lehetne találóbb a “Minden szentnek maga felé hajlik a keze.” mondás.

Nívó blog 2019.10.09. 21:16:45

@anonymand:

Pedig nem kell messzire menniük a tirpákoknak, hogy nyereséges stadionüzemeltetési üzleti modellt láthassanak. Elég lenne Debrecenig eljönniük.

Nívó blog 2019.10.09. 21:17:19

@anonymand:

Akkor tehát következő kérdésként a felzárkózást jelölted meg. Ha az elmúlt időszakra gondolsz, az ténykérdés, az adatok rendelkezésre állnak. Tőlem mit szeretnél hallani?
Kicsit pontosíthatnád is a kérdést. Mit értesz felzárkózás alatt? A GDP-re gondolsz? A reálbérek re? Vagy az internethasználatra? Esetleg más jellemzőre?

anonymand 2019.10.10. 06:15:22

@Nívó blog:

"Köszönöm, tehát szerinted sem nulla a templomokra költendő kívánatos összeg. Csak erre voltam kíváncsi." - kérlek, ne erőltesd.
Ha ezt magadtól nem tudtad rólam, akkor ott valami probléma van.
Komoly.

Ismételten átvetted az idióta demagógok stílusát, érvelését?
"Bár a prioritási kérdés elgondolkodtató. Költhető-e egyetlen fillér templomokra akkor, mikor egészségügyre is költhető lenne. Vagy afrikai éhezők megsegítésére is költhető lenne." - nem megyek bele.
Ezt intézd el magaddal.

"Pedig nem kell messzire menniük a tirpákoknak, hogy nyereséges stadionüzemeltetési üzleti modellt láthassanak. Elég lenne Debrecenig eljönniük." - megint sikerült 1, azaz egy példát találnod.
Gratulálok!
Párhuzamba hozható az átadott kórteremmel.
Beteges.
Nem a kórterem, hanem az. hogy az egyedi példák igazolnak, úgy véled.

"Akkor tehát következő kérdésként a felzárkózást jelölted meg" - számtalan összetevője van.
Az egy főre jutó GDP-től, a minimálbéren át, a termelékenységen keresztül, beleértve akár a PISA teszteket a versenyképességi listáig.
Elég rákeresni a Google-ban, hogy régiós, V4-hez képest, hogy az Uniós átlaghoz képest.
Amit nyugodtan kihagyhatsz: az államadósság csökkenése (már többször szóba került, soha azt nem írtam róla, hogy nem lenne jó, maximum azt találtam megjegyezni, hogy a nominális növekedés a későbbiekben, a GDP-növekedés visszaesésekor gondot jelenthet).

anonymand 2019.10.10. 17:24:23

@Nívó blog:

Kedves ccactus!
Egy csepp adalék, hogy ne csak vitatkozzunk.

"“Orbán Gödöllői kijelentése után, miszerint is “Ha megállapodunk, akkor tudok pénzt adni!”, egy valószínűleg helybéli vállalkozó kicsit idegesen reagált!

Idézet a levélből:

„Idefigyelj, te felcsúti elfuserált kotonszökevény! Mit képzelsz te magadról, ki vagy te? Ilyen gazdag vagy, hogy a saját zsebedből ígérgetsz, hogy majd te fogsz adni?

Hát ide figyelj, pubi!

Én évtizedek óta vállalkozóként dolgozom, te azt se tudod, mi az a munka.
Több tucat ember megélhetése múlik a döntéseimen, akikkel, kemény munkával küzdünk meg minden nap a talpon maradásért.

Te, amióta ott pöffeszkedsz abban a bársonyszékben, azóta csak azzal foglalkozol, hogy miként tudnál minél többet lopni, és bármi áron megtartani a hatalmadat, hogy tovább lophass! És ennek érdekében százmilliárdokat költesz, a mi adónkból, hazugságkampányokra, becsapva a szavazók millióit!

Cégem és a dolgozóim, fizetésük elköltése közben, évente kb. 100 milliót fizetünk be a költségvetésbe, személyi jövedelemadó, áfa, vám, nyögdíjjárulék, illetékek, egészségügyi hozzájárulás, jövedéki adó, szakképzési hozzájárulás, iparűzési adó, és még ezernyi jogcímen. Szóval, amióta te ott pöffeszkedsz, mint egy felfújt hólyag, a Parlamentnek nevezett tornyos kuplerájban, azóta mi kb. 1 milliárd forinttal járultunk hozzá, hogy működjön az ország.

Akaratunk ellenére ebből ti stadionokat, kisvasutat, kamu beruházások ezreit építitek, helikopterrel jártok lagziba, magánrepülővel focimeccsre, ordenáré szex partikon bekábítószerezve dől belétek a töménytelen pia. Közben lerohadt az egészségügy, az oktatás, minden.

És ezek után még te zsarolsz meg minket, hogy csak akkor adsz pénzt, ha rád szavazunk???

Amit most tettél, ez is bűncselekmény, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, a BTK 367 paragrafusát kimerítő zsarolás.
Te azt hiszed, hogy ezt mindörökre meg fogod úszni? Csaú is évtizedekig ült a népe nyakán, de egyszer csak a tömeg, tapsolás helyett, mily meglepő, fütyülni kezdett. És nagyon jól tudod, hogy végezte!

Te minket ne zsaroljál, hogy nem adod ide a mi pénzünket!”

Kifejezetten nem az én stílusom, abban sem vagyok biztos, hogy valóságos, vagy kamu levélről van szó.
Viszont úgy gondolom, hogy adaléknak megfelel a "fő számok jók" alapon indított, és a végétől még messze levő polémiánkhoz.

Nívó blog 2019.10.10. 20:05:54

@anonymand:

Kedves Tyson!

Örökbecsűre egy örökzöld.

“Olyan államférfiak, akik az állam ügyeit intézik, például kölcsönöket vesznek fel, vagy adókat módosítanak. A politikusok éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy az ország lakói nyugodtan hajthassák álomra fejüket egy dolgos nap után!

Sajnos napjainkban egyre jobban elterjed, hogy a politikusokat leszólják, munkájukat semmibe veszik. Ez azért van, mert a sok suttyó parasztnak minden magas, ami nem a zabálás-szarás-baszás háromszögből kerül ki! Ha olyan kurva jó politikusnak lenni, Te miért nem vagy az, kispofám?!

Barom.”

kigondoltam.blog.hu/2010/10/30/politikusok_4

Nívó blog 2019.10.10. 20:10:55

@anonymand:

Hogy magamtól nem tudtam megítélni, annak egyetlen oka van: Nem fogalmazol egyértelműen. De most adok rá lehetőséget: A 2800 felújított templomból és 120 megépített templomból mennyit tudsz tolerálni? Tessék egyértelműen válaszolni!

Másik kérdés: Forintban mennyit lehetett volna templomokra fordítani? Egyértelmű kérdés, tessék egyértelmű választ adni!

Nívó blog 2019.10.10. 20:18:12

@anonymand:

Mi beteges? Hogy van követendő jó példa, és van aki felhívja rá a figyelmet?

Erről jut eszembe: A nyereségesen üzemelő stadionok beruházási költségeit tessék levonni a 340 milliárdból. Arra mégsem mondhatod, hogy sohasem megtérülő fölösleges beruházás volt..

Tehát az a 0,58% tovább csökken. :)

Nívó blog 2019.10.10. 21:48:44

@anonymand:

“számtalan összetevője van”

Valóban. Nézzük először a reálbérek alakulását 2010 óta:
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1910/2019100384.jpg?w=644&h=474
Erről mi a véleményed?

anonymand 2019.10.11. 08:37:11

@Nívó blog:

"Kedves Tyson!" - mindenki magából indul ki?
Valószínűleg igen.
Mert, hogy nem "tévedés" ez a részedről alkalmazott megszólítás, az bizonyos.
Igaz ugyan, hogy az évek folyamán már többször felhívtam a figyelmedet, hogy veled ellentétben nekem csak egy (2001 óta használatos) nick-nevem van: anonymand.
"Kikérem magamnak"... - írtad, mert meg találtalak sérteni azzal, hogy véleményem szerint menekülsz.
Nos, én még inkább kikérem magamnak!
Ha "figyelmetlenség", amit egyébként nem hiszek, ha szándékos sértegetés okán szólítottál (pontatlanul használva) valaki másnak a nevén, elvárom, hogy bocsánatot kérj.

Amúgy, az örökzöldet köszönöm!
Valóban örökzöld, sőt mi több, aktualitása van.
Zum Beispiel: "A politikusok éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy az ország lakói nyugodtan hajthassák álomra fejüket egy dolgos nap után!" - ez így igaz.
Még akár egy kis politikusra nézve is.
Mint Borkai.
Tán hallottál róla.
neocasino.wixsite.com/ezazordogugyvedje
Vagy mint Szathury Kolos, aki még kisebb politikus.
pestibulvar.hu/2019/10/09/gusztustalan-video-kerult-az-internetre-egy-maszturbalo-fideszes-kepviselorol/?fbclid=IwAR30AJjL6zJy9Vi4WOuW0K706KngqbGreheoQeH42jQgRAMOxcEf7BLo33w
Ha igaz.

Vicces vagy.
"Nem fogalmazol egyértelműen. De most adok rá lehetőséget: A 2800 felújított templomból és 120 megépített templomból mennyit tudsz tolerálni? Tessék egyértelműen válaszolni!"
Egyrészt nem vagyok műemlékvédelmi szakember, másrészt megválaszolhatatlan a kérdésed.
Bár rohadtul "egyértelmű" választ vársz.
A 2800 templom között nyilván volt olyan, aminek felújítása szükséges és halaszthatatlan volt, de példának okáért a Perkupai református templom (amit nap mint nap van alkalmam látni) éppen nem ilyen.
Még azt is el tudom hinni, hogy van olyan hely az országban ahol szükséges(?) volt az új templom építése, de amit látok gyakran (Kazincbarcika, Edelény, hogy csak a közelieket említsem) az egyáltalán nem volt olyan szükségszerű, életbevágó, mint teszem azt a Péterfy Sándor utcai kórház felújítása.
Látom, hiába kérem, hogy a hülye kérdések feltételét mellőzd, mintha lóhoz imádkoznék.
Mert folytatod:
"Forintban mennyit lehetett volna templomokra fordítani? Egyértelmű kérdés, tessék egyértelmű választ adni!" - éppen úgy megválaszolhatatlan, ellentétben a vs kérdés felvetéssel.
Ahol a prioritás kérdésére kell válaszolni.
"Forintban mennyit"... - négytizedes pontosság megfelel?

"Nézzük először a reálbérek alakulását 2010 óta:" - jó, nézzük.
Igaz ugyan, hogy használhatatlan linket adtál, de én libsi vagyok, tehát megdolgoztam érte, s nem is hiába, mert gyönyörű képet láthatok.
Reál bruttó átlagbér.
Brávó!
Majd 140%.
Hip, hip hurrá!
Világbajnokok vagyunk!
Vagy mégsem.
"Magyarország jól teljesít, csak a többi ország többnyire jobban. Legalábbis ami a bérek elosztását, a termelékenység és a bérek növekedésének az egymáshoz való viszonyát, a bérfelzárkóztatást és a létminimumon vagy az alatt élők számának a visszaszorítását illeti – derült ki szerdán a Friedrich Ebert Stiftung magyarországi és régiós bérfelzárkózás témakörében tartott konferenciáján. A német politikai és társadalomkutató alapítvány budapesti irodája 2015 óta minden nyáron konferenciát rendez a hazai reálbérek alakulásáról."
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Xf-C_ZdV--/7JsrYwn9Hzj0JqAUs.jpeg
"A kelet-európai országok bérszínvonal-alakulását összefoglaló grafikonból jól látszik, hogy miközben Magyarországon az 1998-as adatokhoz képest javultak az átlagjövedelmek, a dinamikus bérfelzárkózás 2008 után, a gazdasági válság éveiben a régió többi országához képest jobban visszaesett. A visszaesést azóta sem sikerült leküzdeni, a bérek reálértéke minden javulás ellenére sem érte el 2019-re a 2008-as szintet."

qubit.hu/2019/06/19/2020-ra-az-eu-ban-mar-csak-bulgariaban-lesznek-alacsonyabbak-a-jovedelmek-mint-magyarorszagon

Na!
Ezt jól megnéztük.

Várom bocsánatkérésedet!

Nívó blog 2019.10.11. 13:34:46

@anonymand:

No igen. A statisztika szépségei. Mindent be lehet vele bizonyítani, és mindennek az ellenkezőjét is. Egy dolgot azért meg tudunk tenni: Én szándékosan választottam olyan ábrát, (úgy is írtam a keresőbe) ami 2010-től indul. Így nem kell méricskélni, hogy mely kormánynak mekkora volt a szerepe.

Az általam linkelt ábrán tisztán a Fidesz kormányok teljesítménye látszik. Az általad linkeltek ennél hosszabb időszakot ölelnek át.

anonymand 2019.10.11. 17:51:28

@Nívó blog:

Várom a bocsánatkérésedet!

1.
"No igen. A statisztika szépségei. Mindent be lehet vele bizonyítani, és mindennek az ellenkezőjét is. Egy dolgot azért meg tudunk tenni: Én szándékosan választottam olyan ábrát, (úgy is írtam a keresőbe) ami 2010-től indul. Így nem kell méricskélni, hogy mely kormánynak mekkora volt a szerepe." - nem köll méricskélni.

2. "Én szándékosan választottam olyan ábrát"... - tudjuk.
szándékosan a bruttót, mert az alacsony bérekre rakodó adó nálunk a legmagasabb tán.
Én sem véletlen adtam meg (túl azon, hogy látszik mennyire "sikeres" a felzárkózás).

"Az általam linkelt ábrán tisztán a Fidesz kormányok teljesítménye látszik. Az általad linkeltek ennél hosszabb időszakot ölelnek át." - mintha az lenne a lényegi különbség!

Várom a bocsánatkérésedet!

anonymand 2019.10.12. 03:29:12

@Nívó blog:

Várom a bocsánatkérésedet!

anonymand 2019.10.12. 15:57:52

@Nívó blog:

Várom bocsánatkérésed!

"Két mutatót vizsgáltak: a vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP), és a háztartások életszínvonalának kifejezésére alkalmasabb, egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztást (AIC).

Ez utóbbiban Luxemburg az első az uniós átlagot 100 százaléknak véve 132 százalékkal, Németország a második (122%) és Ausztria a harmadik (117%). Az utolsó Bulgária (54%), a második leghátsó helyen Magyarország és Horvátország áll (62%). Tavaly 134 és 53 százalék volt a két véglet."
balramagyar.hu/2019/10/07/orban-kiakadt-torok-zsolt-nyilvanossagra-hozta-azt-amit-viktor-minden-eszkozzel-titkolna-a-valasztasok-elott/?fbclid=IwAR1lqfMwsvfpSYJflpn8YDHVXIqnjV7eTIIqFEOII73-9valapW4h80qGF4

Várom bocsánatkérésed!

anonymand 2019.10.12. 20:27:29

@Nívó blog:

Várom a bocsánatkérésedet!

anonymand 2019.10.13. 09:34:46

@Nívó blog:

Még mindig várom a bocsánatkérésedet!

anonymand 2019.10.14. 07:10:19

@Nívó blog:

Még mindig várom a bocsánatkérésedet!

anonymand 2019.10.15. 12:12:02

@Nívó blog:

Még mindig várom a bocsánatkérésedet!
Tudom, tudom.
Nem elmenekültél, csak a rugalmas elszakadás taktikáját gyakorlod.

Nívó blog 2019.10.15. 20:10:32

@anonymand:

Hohó! De megsértődtél. Ezt én a világért sem szeretném, úgyhogy természetesen elnézésed kérem, ha megbántottalak. Persze nem mintha olyat tettem volna, amit Te nem tettél meg velem előtte, de hát ilyen a világ. Ahogy mondani szokták: az úgy kezdődött, hogy én visszaütöttem...

No mindegy, én nem várom el, hogy bocsánatot kérj.

Visszatérve a felzárkózás témakörére: én linkeltem egy ábrát, amely azt mutatja, hogy a reálbérek Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben 2010. óta, Te pedig egy másikat, amely arról ír, hogy még mindig a sereghajtók között vagyunk. Mindkettő igaz. Elég ennyi, és mehetünk a következő témára, vagy dobjunk még néhány linket a felzárkózásról?

anonymand 2019.10.16. 03:42:27

@Nívó blog:

Nem megsértődtem.
"Ezt én a világért sem szeretném, úgyhogy természetesen elnézésed kérem, ha megbántottalak." - semmi ha.
Kérlek ne tegyél úgy mintha az évek folyamán még soha meg nem írtam volna, hogy nékem 1, azaz egy használatos nick-nevem van 2001-óta.
anonymand

..."én linkeltem egy ábrát, amely azt mutatja, hogy a reálbérek Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben 2010. óta, Te pedig egy másikat, amely arról ír, hogy még mindig a sereghajtók között vagyunk. Mindkettő igaz. Elég ennyi, és mehetünk a következő témára, vagy dobjunk még néhány linket a felzárkózásról? " - elegáns, mondhatom.
Csak a lényegen lépsz túl, mintha mi sem történt volna.
Az a rohadtul szép görbe (felfele görbülvén) számodra a jó jel, magyarázat a jó és kívánatos kormányzásra.
Azt pedig felejtsük el, hogy amit idéztem, az meglehetősen lehangoló:
"A kelet-európai országok bérszínvonal-alakulását összefoglaló grafikonból jól látszik, hogy miközben Magyarországon az 1998-as adatokhoz képest javultak az átlagjövedelmek, a dinamikus bérfelzárkózás 2008 után, a gazdasági válság éveiben a régió többi országához képest jobban visszaesett. A visszaesést azóta sem sikerült leküzdeni, a bérek reálértéke minden javulás ellenére sem érte el 2019-re a 2008-as szintet."- elolvastad?
Figyelmesen?
Nem gondolom, hiszen erre mi volt a reakciód?
"No igen. A statisztika szépségei. Mindent be lehet vele bizonyítani, és mindennek az ellenkezőjét is. Egy dolgot azért meg tudunk tenni: Én szándékosan választottam olyan ábrát, (úgy is írtam a keresőbe) ami 2010-től indul. Így nem kell méricskélni, hogy mely kormánynak mekkora volt a szerepe." - ami nyilvánvalóan mellébeszélés (ezért sem árt bocsánatot kérni), hiszen az általam megadott linken sem kötelező a 2010 előtti adatokat "méricskélni".
Persze, ha rosszindulatú lennék, hivatkozhatnék arra, hogy igenis "méricskéld", mert akkor talán feltűnik, hogy milyen volt a felzárkózás 2008 (válság!) előtt, és milyen ütemű 2010 után (olcsó pénzek világa).
De nem vagyok ilyen rohadtul gonosz, tehát szóba sem hozom.

Átsiklottál roppant elegánsan afelett is, hogy miért is a nettó az érdekesebb, a relevánsabb.
Ha nem gondolnád is, az emberek többsége a nettó béréből tud vásárolni.
És mivel hazánkban tán a legnagyobb, de ha nem akkor is dobogós az alacsony jövedelműek megadóztatása, esetleg nem kőne figyelmen kívül hagyni.
Nos, ennyi.

Aláírás:
anonymand

Nívó blog 2019.10.17. 06:18:00

@anonymand:

“A visszaesést azóta sem sikerült leküzdeni, a bérek reálértéke minden javulás ellenére sem érte el 2019-re a 2008-as szintet."- elolvastad?”

Igen, olvastam. Írtam is rá, hogy ha ezt a kormányzatot akarod értékelni, akkor 2010-hez viszonyíts!
Nemzetgazdasági szinten 2018-ra a nettó keresetek reálértéke - a családi kedvezményeket is figyelembe véve - átlagosan 47,5 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál még nagyobb mértékben emelkedett, így a kétgyermekeseké közel 59 százalékkal a háromgyermekeseké pedig mintegy 76,5 százalékkal nőtt 2010 és 2018 között.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/minimalber-netto-brutto-fizetes.679162.html
A kedvezményeket nem számítva pedig 37%-kal nőttek a reálbérek 2010-hez viszonyítva. Ezt Te linkelted korábban, amikor kifogásoltad, hogy ennek ellenére a nyugdíjak vásárlóértéke csak 15%-kal nőtt ugyanebben az időszakban. Ezeket Te linkelted, magadnak csak elhiszed tán?

Nívó blog 2019.10.17. 06:24:01

@anonymand:

Oké, akkor méricskélem:

Habár a válságból való kilábalás hosszúra nyúlt, és Magyarország valóban nem lehet büszke régiós összevetésben a 2008 óta felmutatott teljesítményére, az utóbbi öt év összességében már nem mondhatóak gyengének. A magyar gazdaság teljesítménye a 2000-es évek első felében megegyezett a régióéval (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia), viszont 2006 és 2012 között mélyen alulmúlta a versenytársakat. A 2017-es GDP-adatok alapján azt láthatjuk, hogy az elmúlt öt év átlagában újra megközelítettük a régió átlagos teljesítményét. A régiós becsült növekedési potenciálok alapján úgy látszik, hogy van még tennivaló, ha szeretnénk tartani a lépést a következő években.

www.portfolio.hu/gazdasag/20180328/osszeomlas-vagy-sikersztori-igy-teljesitett-a-magyar-gazdasag-2000-ota-280426

Írták 2017-ben. Majd ami ezután jött:

Berobbant a magyar gazdaság: abszolút éllovasok vagyunk a régióban

www.penzcentrum.hu/vallalkozas/berobbant-a-magyar-gazdasag-abszolut-ellovasok-vagyunk-a-regioban.1077013.html

Nívó blog 2019.10.17. 06:26:17

@anonymand:

Itt is méricskélték, és ugyanarra jutottak. A problémát a Fidesz-kormányok előtti időszakban kell keresni.
makronom.mandiner.hu/cikk/20190829_igy_allt_le_a_magyar_felzarkozas_a_szocialista_kormanyok_alatt

Nívó blog 2019.10.17. 06:32:02

@anonymand:

Más is méricskélt már:

“Elkúrtuk! Nem kicsit, nagyon!
...
Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.”

Gondolom ehhez nem kell linket adnom.

Nívó blog 2019.10.17. 06:41:43

@anonymand:

“Persze, ha rosszindulatú lennék, hivatkozhatnék arra, hogy igenis "méricskéld", mert akkor talán feltűnik, hogy milyen volt a felzárkózás 2008 (válság!) előtt, és milyen ütemű 2010 után (olcsó pénzek világa).
De nem vagyok ilyen rohadtul gonosz, tehát szóba sem hozom.”

Remélem az előző három kommentekben kimerítően méricskéltem számodra, “hogy milyen volt a felzárkózás 2008 (válság) előtt, és milyen ütemű 2010 (olcsó pénzek világa).”

És az is, hogy hol tartunk most. 2013-2017 között (válság után - sic) felzárkóztunk növekedésben a régiós átlaghoz, majd ami ezután következett: “Abszolút éllovasok” vagyunk a régiós gazdasági növekedésben 2018 óta. - linkek az okt. 17. 6:24-és hozzászólásban. Elolvastad?

anonymand 2019.10.17. 08:57:27

@Nívó blog:

Elolvastam.
"És az is, hogy hol tartunk most. 2013-2017 között (válság után - sic) felzárkóztunk növekedésben a régiós átlaghoz, majd ami ezután következett: “Abszolút éllovasok” vagyunk a régiós gazdasági növekedésben 2018 óta." - nem is vitázom azzal, hogy az utolsó év növekedése kiemelkedő.
De ez csak egy kiemelkedő év teljesítménye (már hanyatlóban a növekedés mértéke), ami messze nem elég ahhoz, hogy akár a régióban felzárkózzunk.
Éppen úgy, mint az általad oly szívesen megadott grafikon (140% a növekedés), a mely mint azt már említettem nem releváns.
Mert összevetési alap nélküli büdös nagy öndicséret, ami ugye mindig büdös.
Ami (ebben az ügyben) a rohadtul jó teljesítményünket kicsit jobban illusztrálja (szavakban), az itt következik:
"Ismét szép számokat közölt a KSH a fizetésekről: eszerint az idén júliusban az átlagkereset már bruttó 362 600 forintra rúgott, ami nettó 241 100 forintot jelent. Ez pedig tavalyhoz képest 10,7 százalékos növekedés.
...
Varga Mihály pénzügyminiszter gyorsan fel is hívta a figyelmet, hogy a nettó keresetek - főként az adócsökkentések, a versenyszféra és a közszféra béremelései, valamint a jelentős gazdasági növekedés hatására, no meg a családi adókedvezményekkel együtt számolva - 86 százalékkal emelkedtek 2010 óta." - ezt olvasod te.
Csak ezt.
Persze a cikkben már árnyalják, amit nyilván kényelmi okokból negligálni fogsz:
"Arra már nem tért ki, hogy mire volt ez elég az elmúlt majd' egy évtizedben európai vagy régiós viszonylatban. Ami nem csoda, hiszen hamar kiderült volna, hogy semmire, legalábbis ami a felzárkózást illeti. A 2010 óta eltelt időszakban a magyar nettó bérek ugyanis legföljebb a szintén sereghajtó lett vagy litván keresetekkel tudtak versenybe szállni, miközben az európai bérlistán Magyarország még eggyel hátrébb is csúszott." - igen, jól olvasod, "még eggyel hátrébb".
Volt persze közben egy átmeneti javulás (hasonlatos a mostani kiemelkedő GDP-növekedéshez, ami már csökkenőben, még az MNB előrejelzése szerint is).
"Az Eurostat adatai szerint 2010-ben 6256 euró volt a magyar éves nettó átlagbér, ennél kevesebbet akkor csak a litvánok, a lettek, a románok és a bolgárok vittek haza. A 2018-as adatok már 8630 eurós nettó magyar átlagbért mutatnak, de ez még mindig a negyedik legalacsonyabb fizetség az unióban, ennél rosszabbul csak a lettek, románok és bolgárok keresnek. A litván nettó bér viszont tavaly már megelőzte a magyar fizetéseket. Persze álltak a magyar keresetek ennél még rosszabb helyen is: 2016-ban például 7138 euró volt a nettó magyar átlagbér, aminél akkor tényleg már csak a román és a bolgár fizetések voltak alacsonyabbak. A rákövetkező évre – köszönhetően a 15, illetve 25 százalékkal megemelt minimálbérnek és garantált bérminimumnak – egy közel ezer eurós ugrással ismét a hátulról számolt ötödik helyre tornázta fel magát a magyar nettó átlagbér. Ezt követően viszont már kevésnek bizonyult az ismételt, de kisebb mértékű emelés, így 2018-ra Magyarország ismét visszacsúszott Litvánia és Lettország közé.
A hazai nettó bérek lemaradása nemcsak az uniós mezőnyben jelentős, de a visegrádi országokban is jóval többet visznek haza a dolgozók. Szlovákiában 9237, Lengyelországban 9512, Csehországban 11 266 euró a nettó fizetés. Az unió átlaga pedig csaknem a magyar nettó háromszorosa, 24 700 euró. Egyáltalán nem beszélhetünk bérrobbanásról az elmúlt évtizedben, hiszen Európában ugyanazok a folyamatok zajlottak le, mint Magyarországon. Így a hazai bérek lemaradása nem csökkent, sőt – fogalmazott érdeklődésünkre Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke."

anonymand 2019.10.17. 09:03:13

@Nívó blog:

Nehogy azt mondd, hogy csak az ördögöt festem a falra:

"Meddig tarthat a kiugróan gyors növekedés?

Közzétéve2019. szeptember 1.

A magyar gazdaság a második negyedévben 4,9%-kal, a vártnál is sebesebben, az EU-ban a leggyorsabban bővült. A lassulás azonban, ha csak nagyon kis mértékben is, de elkezdődött. A GKI által most előrejelzett, éves átlagban 4,3% körüli növekedés megegyezik a kormány és az MNB friss várakozásával. A második félévben várható markáns lassulásban egyaránt szerepe van a külső környezet romlásának, az EU-támogatások bázishatás miatt csökkenő beruházás-serkentő hatásának, a hazai üzleti várakozások romló trendjének és a foglalkoztatási tartalék fokozatos kimerülésének."
www.gki.hu/language/hu/2019/09/01/meddig-tarthat-a-kiugroan-gyors-novekedes/

"A gazdasági növekedés 2019-től fokozatosan lassul, ugyanakkor továbbra is élénk marad.

Az MNB a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően nyilvánosságra hozta márciusi Inflációs jelentésének főbb számait. Ebben a korábban vártnál magasabb inflációt és gazdasági növekedést vár idén és jövőre. A legfrissebb Inflációs jelentés fő számai szerint az idei és a jövő évi infláció 3,1 százalék lehet, 2021-ben az előző előrejelzéssel megegyezően 3,0 százalék marad. A gazdaság idén 3,8 százalékkal bővülhet, az ütem 2020-ban 3,2 százalékra, 2021-ben pedig 3,0 százalékra lassul a prognózis szerint."
azuzlet.hu/mnb-prognozis-2021-ig-a-jegybanki-cel-korul-marad-az-inflacio/

Elnézésedet kérem, hogy nem az előző hozzászólásom megfelelő helyére illesztettem.

Nívó blog 2019.10.17. 21:04:12

@anonymand:

"Elolvastam. nem is vitázom azzal, hogy az utolsó év növekedése kiemelkedő.”

Ezek szerint csak félig-meddig olvastad el, ha csak ennyi jött le belőle. Olvasd végig még egyszer.

Nívó blog 2019.10.17. 21:31:26

@anonymand:

ROBOG A BÉRHENGER

Harmadik éve jelentősen növekednek a reálkeresetek
Az év első kilenc hónapjának adatai alapján idén 11,7 százalékkal nőttek a fizetések Magyarországon. Folytatódik tehát az erőteljes fizetésemelési hullám, aminek keretében tavaly 10,3, tavalyelőtt 7,4 százalékkal nőtt a nettó reálbér. Mindennek hatására hazánk behozta azt a lemaradást, amit a V4-országokkal szemben a válság során összeszedett, és rohamosan csökken az osztrákok, olaszok előnye, akik pillanatnyilag két és félszer – vásárlóerő-paritáson már csak másfélszer – annyit keresnek.
A KSH friss jelentése szerint szeptemberben a bruttó fizetés már 323 ezer, a nettó 215 ezer forint volt Magyarországon. Az év első kilenc hónapjában pedig átlagosan 11,7 százalékkal nőttek a keresetek az előző év azonos időszakához képest. Mivel az infláció ugyanebben az időszakban 2,7 százalék volt, mindez azt jelenti, hogy a bérek értéke – vagyis a reálbér – eddig 8,8 százalékkal emelkedett az idén.

Három év dübörgés

Ez tehát sorozatban a harmadik év lesz, amikor 10 százalék körül nőnek a magyarországi reálbérek. A tavalyi ugyanis 10,3, a tavalyelőtti pedig 7,4 százalékos emelkedést hozott. Ha nem is ennyire robusztus növekedéssel, de említést érdemel még a megelőző három év is, amelyek szintén legalább 3 százalékos reálbér-emelkedést hoztak (közülük a 2015-ös már 4,4 százalékot). E sok pozitív adat együttes eredményeként pedig hat év alatt 43 százalékkal nőtt a magyarországi fizetések értéke. Ez nemcsak példa nélküli, de annak tükrében különösen ígéretes, hogy a rendszerváltozás óta többször a reálbérek csökkenését volt kénytelen elszenvedni a lakosság.

Összehasonlításként: a „jóléti rendszerváltozást” ígérő Medgyessy-kormány osztogatásai csupán 24 százalékkal voltak képesek emelni a reálbérszínvonalat, de miután túlköltekezései tarthatatlannak bizonyultak, a lakosság már a harmadik évben reálbércsökkenéssel szembesült, majd a Gyurcsány-kormány alatt eljött az újabb és újabb megszorítások időszaka.

A szocialista kormányok által okozott adósságválság, összekapcsolódva a 2008–2009-es nemzetközi válsággal, környezetünknél lényegesen jobban sújtotta Magyarországot. Ez okozta, hogy miközben az Eurostat adatai szerint hazánkban 2007 és 2013 között folyamatosan 4300 euró körül ingadozott az éves nettó kereset, ugyanez Szlovákiában 4400 euróról 5400-ra, Lengyelországban 4200-ról 5000-re, Csehországban 4800-ról 6200 euróra emelkedett, sőt a bérversenyben Észtország és Lettország is megelőzte, Litvánia pedig egész szorosan befogta Magyarországot.

Ezt az elmaradást egyenlítette ki az elmúlt évek rohamos felzárkózása. Bár a bérnövekedés nemcsak Magyarországra igaz, hiszen Szlovákiában vagy Lengyelországban is 6 százalék körül nőnek a fizetések idén, a magyarországi 10 százalék körüli érték azonban az egész unióban az egyik legmagasabb. Kettős felzárkózásnak lehetünk tanúi: miközben a közép-európai bérek is közelednek a nyugat-európai országokéhoz, Magyarország ismét a közép-európai térség erőteljes versenyzőjévé vált.

A magyar kormány ugyanakkor több intézkedéssel ösztönzi is, hogy jelentősen nőjön a hazai bérszínvonal. Ennek keretében került sor az elmúlt két évben a minimálbér 15, illetve 8 százalékos emelésére – és sajtóhírek szerint januártól további 9 százalékos minimálbér-emelést szeretne látni a kabinet. A béremelésekben segít a kormány a szociális hozzájárulási adó (a korábbi tb-járulék) mértékének csökkentésével, ami a 2016 végi 27 százalékról már eddig is 19,5 százalékra mérséklődött, és 2019 nyarán további 2 százalékpontos csökkentés várható. Sőt, a munkáltatókkal kötött megállapodásban a kormány kifejezetten a bérnövekedésekhez kötötte a szocho további mérséklését: eszerint további 2 százalékpontos csökkentésre akkor kerülhet sor, ha a reálkeresetek legalább 6 százalékkal emelkednek.

Egybehangzó vélemények szerint a magyar bérek gyors felzárkózása jövőre is folytatódik. Ezt segíti a tovább gyorsuló GDP-növekedés, ami a harmadik negyedévben már 5 százalékra emelkedett.

Az egész térség továbbra is gyorsan közelíti a nyugat-európai szintet. Összehasonlításként: Németországban a legfrissebb adatok szerint az idén csupán 0,8 százalékkal nő a reálbér. Mindezzel együtt persze még mindig jelentős a kelet-európai bérek lemaradása a legfejlettebb nyugati országok mögött. A németországi 3800 eurós havi átlagfizetés például még mindig három és félszerese az 1100 eurós magyarnak, de a rendszerváltozás időszakában még tízszeres volt ez a különbség. Ugyanakkor az olasz fizetések már csak két és félszer magasabbak a magyarnál – az árszínvonalat is figyelembe vevő vásárlóerő-paritásos összehasonlításnál pedig 30 százalékra mérséklődik a déli ország előnye.

Írták volt egy éve. Vagyis az általad “egy kiemelkedő év”-nek titulált időszak előtt. És még csak ezután emelkedtünk ki igazán, ugyebár..

demokrata.hu/gazdasag/robog-a-berhenger-111152/