Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Ez az Orbán-kormány legnagyobb eredménye

2014. augusztus 01. - Nívó blog

Az EU átlaghoz képest tartós felzárkózó pályára került a magyar gazdaság, és a régiós gazdaságokhoz képest is megállt az évtizedes leszakadás. Végre egy ütemben fejlődik Magyarország a visegrádi országok átlagával.

Igen, ez a helyzet kedves olvasók! Mi, a Nívó blog szerzői is meglepődtünk ezeken az adatokon amikor a KSH és az Eurostat statisztikáit böngésztük, hiszen a magyar gazdasági teljesítményt értékelő hírek, cikkek, publicisztikák, elemzések többségében egészen mást lehet általában olvasni. A minket érő hírfolyam alapján valahogy az a tévképzet alakul ki az emberben, hogy a szocialisták elszúrt és leszakadást hozó nyolc éve után a Fidesz-kormányok alatt a helyzet csak tovább romlott, már-már a teljes reménytelenségig.

Pedig nem. Az alábbi ábrákon jól látható, hogy a növekedési különbözet Magyarország és az EU átlag, valamint Magyarország és a régiós átlag viszonylatában is a Fidesz idején fokozatosan javult. És immár második éve a régiós átlagnak megfelelő a magyar növekedési teljesítmény, ami évi 1-1,5%-os felzárkózást jelent az EU 28 országának átlagához képest.

Lássuk hát a mindennél többet mondó ábrákat:

HU_EU28_GDP.JPG

Ha az EU átlagához képest értékeljük a magyar növekedést, akkor elsősorban az szúr szemet, hogy 2006 óta igencsak hullámzó a teljesítményünk, de többnyire inkább leszakadó. 2007-ben a Gyurcsány-féle "elkúrtuk-beszéd" utáni megszorítások negatív hatása áll a leszakadó teljesítményünk mögött. Majd a 2009-ben kitörő gazdasági világválság Magyarországot sokkal jobban megviselte az EU-s átlagnál a korábbi évek rossz gazdaságpolitikája miatti sérülékeny és kiszolgáltatott állapotunk miatt. Ugyanez látszik a 2012-es gyenge teljesítmény mögött is, ez az európai adósságválság időszaka, a W alakú válság második V-je, amivel ráadásul egybeesett a túlzott deficit eljárásból való kikerülési kényszer miatti újbóli megszorítások hatása. De ez a hullámvölgy már jóval kisebb volt az előző kettőnél, és 2013 óta viszont stabilan az EU átlaga feletti a gazdasági növekedésünk évi 1-1,5%-kal. (Az ábrán a pontozott rész a 2014-es első negyedéves tényadat.)

HU_REGIO_GDP.JPG

Még érdekesebb a helyzet, ha a magyar növekedést a cseh-lengyel-szlovák gazdasági növekedés súlyozott átlagához hasonlítjuk. A 2007-es, 2009-es és 2012-es hullámvölgyek ugyanúgy megfigyelhetők mint az első ábrán, ugyanakkor az is egyértelműen látszik, hogy a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta a régiótól való leszakadásunk tempója folyamatosan csökken, míg az utóbbi két évben a magyar növekedés már teljesen megfelelt a régiós átlagnak, amire már nagyon-nagyon régóta nem volt példa korábban. (Az ábrán a pontozott rész a 2014-es első negyedéves tényadat.)

HU_GDP.JPG

Ha az abszolút magyarországi növekedési számokat nézzük az utolsó ábrán, abból is szépen látszik a W alakú válság 2009-es és 2012-es mélypontokkal, valamint a Gyurcsány-féle 2007-es megszorítások okozta "mini-recesszió". 2013 óta pedig a folyamatosan gyorsuló gazdasági növekedés. Az ábrán a pontozott rész a Nívó blog - már-már hagyománnyá váló saját becslését mutatja a 2014-es második negyedéves GDP növekedésre vonatkozóan. A tényleges adatokat három hét múlva teszi közzé a KSH. A Nívó blog előrejelzése szerint a GDP növekedés üteme a második negyedévben is tartja az első negyedévben elért 3,5%-os ütemet.

Az adatok mögött természetesen sokféle tényező meghúzódhat ami árnyalja a képet, de maga a jelenség és a tendencia mindenképpen figyelemre méltó.

*** Frissítés: 2014.08.02.

Többen azzal reagáltak a hozzászólásokban, hogy az adatok hamisak, hazugok. Erre csak annyit tudunk reagálni, hogy az Eurostat és a KSH honlapján található hivatalos adatokból dolgoztunk. Aki nem hiszi, járjon utána!

GDP adatok:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qpt001j.html

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nama_gdp_k&lang=en

A régiós gazdaságok (CZ, SK, PL) súlyozott átlagához pedig az itt található adatokat használtuk fel súlyként:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis)

*** Frissítés 2: 2014.08.02.

Szintén olvasói kérésre alább egy olyan ábra látható, ahol 2006-hoz és 2010-hez, mint kiindulási alaphoz viszonyítja a 4 éves teljesítményt:

GDP2006_2010_2014.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr106566973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xebu 2014.08.02. 00:04:44

Én csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítok.

Imadom a trapistát 2014.08.02. 00:14:31

Aztakurva! Ezt a diagrammot majd 2018-ban a választások előtt kellene kiposztolni! Marhára kíváncsi leszek, hogyan folytatódik majd a görbe. Egyelőre max.annyit lehet mondani, hogy ígéretes. Amúgy nagyon informatív ábrák, segít elhelyezni ezt az országot Európa és a szomszéd országok között. Danke!

incze 2014.08.02. 03:44:29

bűbájos ez a a blog, itt egyetlen görbéből és adatból sem értenek soha egy büdös mukkot sem, viszont kiolvassák amit akarnak, bármi legyen is rajta.

anonymand 2014.08.02. 05:54:01

Tisztelt Nívó blog!

"GDP-történelem Kelet-Európában: Magyarország csúszik le a régióban"
hvg.hu/hvgfriss/2014.24/201424_gdptortenelem_keleteuropaban_magyarorszag_c#_=_

Tényleg bűbájos...

Tisztelettel:
anonymand

s.g.l. 2014.08.02. 07:08:45

Hazudni csak szépen, ahogy fidesz megy a jégre csak úgy érdemes!

Tök röhejes, hogy a fidesz 4 év alatt 1,5%-os növekedésénél jóval többel emelkedett a 8 év alatt és akkor kihoznak egy ilyen dicshimnuszt, arról nem beszélve miért 2006-tól mutatják, avilágválság kezdetétől amikor már kezdtek mindenütt bajok lenni?

Ja mert előtte 4 éven át 4% fölött volt a GDP növekedése évente és az nagyon elcsúfítani a helyzetet?

Ez olyan mint amikor egy szövegkörnyezetből kiemelnek valamit és annak az értelme megváltozik.
Ez így egy kalap szar!

anonymand 2014.08.02. 07:33:04

@s.g.l.:

Tisztelt s.g.l.!

"Ez így egy kalap szar!" - ez csak a Te véleményed.
Ettől más még tarthatja roppant korrekten, hisz a különböző hullámok felrajzolása mindenre egyértelmű igazolás.
Hidd el!
Ne akarjál például GDP tényadatokat grafikonon a régiós országokról.
Jobb is hogy nem van.
Csak összezavarna, oszt még inkább lesújtó véleményed lenne...

Tisztelettel:
anonymand

Kalmár 2014.08.02. 07:36:29

@s.g.l.: Amit firkálsz, az egy kalap szar. 2006-ban nem volt válság, csak itt. Hála a szociknak.
A növekedést önmagában nem is érdemes vizsgálni, tegyük mellé az adósság alakulását.Aki az akkori 4%-kal veri a mellét az olyan, mint az aki hitelből vesz medencét, házat, luxus kocsit és addig dicsekszik a növekedésével, amíg el nem viszi a bank.
Ez történt 2006-ra....

Megduplázni az adósságot némi növekedésért?

Fasza.

Köszi, inkább Matolcsy.

anonymand 2014.08.02. 07:55:12

Tisztelt Nívó blog!

Nagyon örülök, hogy végre valaki veszi a fáradságot és felkarolja ennek a szerencsétlen, folyton szidott kormánynak a méltatását.
Nem szabad azonban megfeledkezni a kisebb részeredményekről sem.
Mert vannak.
Pogátsa Zoltán szavaiból idézek, s kissé kiegészítem azokat:
"Magyarországon már a rendszerváltáskor is jóval a nyugati GDP-arányos költés alatt volt a szocpol büdzsé, ami 2009-re tovább távolodott az uniós átlagtól, és ráadásul perverzzé vált, azaz a legszegényebbek finanszírozták a leggazdagabbakat." - jelentős eredményeink vannak e téren, a perverzitás fokozódott.
A kis öröm is öröm...
"A mobilitást garantáló állami alrendszerek kivéreztetése és leépítése Magyarországon 2009-re 3,7 millió létminimum alatt élőt, különbségeket növelő oktatási és szociális rendszert, a mobilitási csatornák elzáródását és elharapózott korrupciót hagyott maga után." - itt már azért kézzelfoghatóbb az eredmény, 2014-re 4 milliót meghaladó létminimum alatt élővel büszkélkedhetünk.
"A Fidesz jobboldali modernizációs kísérletének Achilles-sarka

A Fidesz jobboldali modernizációs kísérletének legfőbb gyengesége az oktatás. A Medgyessy idején elért 6%-os GDP arányos oktatási költés után a humántőke felhalmozás visszafordítása már a Gyurcsány korszakban elindult. A megszorítások miatt az oktatási folyamatos leépülésen ment keresztül. A 2006-os Orbán Viktor még tisztán látta az állam által fejlesztendő emberi erőforrások minden más felett álló jelentőségét, 2010 utánra azonban megmagyarázhatatlan módon neoliberális tanácsadók hálójában minden eddiginél radikálisabb leépítésbe kezdett. A GDP arányos oktatási költésben 2013-ra Magyarország a 4% alatti értékével uniós sereghajtóvá vált, intézményi értelemben pedig folyamatos a bizonytalanság." - négy év alatt több, mint 60 milliárdnyi forráskivonás, kisebb létszám a felsőoktatásban.

Aki még nem kapott tengeri betegséget a fenti hullámoktól, az nézegesse tovább, ahelyett, hogy egy korrekt, a régióban a GDP változást mutató ábrát keresne magának.

Tisztelettel:
anonymand

gyíkarc50 2014.08.02. 08:02:33

@Kalmár: "Köszi, inkább Matolcsy."Tied lehet, vidd haza!:))

toportyánzsóti 2014.08.02. 08:14:24

2 év kellett a csuti orálmuzsiknak hogy észrevegye nem segít a negatív produkción más csak a masszív statisztikahamisítás,Bajnai után sikeresen beborították a növekedést,annyi kokót szívtak hogy azt képzelik ők fujják a passzátszelet is.Csak az idén 3000 milliárds buktában vannak szegény etatista etnicista analfabéta birkaszartolvajok.

Nívó blog 2014.08.02. 08:21:07

@s.g.l.:

A válság 2008 végén, 2009 elején kezdődött, nem 2006-ban. 1997 és 2006 között valóban évi 4% körüli ütemben nőtt a magyar GDP, de 2002-től óriási költségvetési hiányok, és így gyorsan növekvő gpd arányos államadósság mellett. Nagyjából 2002-ben kezdődött a régiós növekedéshez képesti ütemvesztésünk, leszakadásunk is, a korábbi éllovas pozícióból. Nézd meg @anonymand: ábráját!

anonymand 2014.08.02. 08:22:20

@Kalmár:

Tisztelt Kalmár!

Ajánlom becses figyelmedbe:
http://www.bi-ka.hu/files/tiny_mce/.../Dr.%20Karsai%20Gábor%20előadás.pdf

Van néhány szép, színes grafikon.
És ha már említetted unortodox szemállású Maximus Balfus-t, akkor hol a 2014-re ígért 7%-os GDP növekedés?

Tisztelettel:
anonymand

Nívó blog 2014.08.02. 08:24:37

@toportyánzsóti:

"nem segít a negatív produkción más csak a masszív statisztikahamisítás"

@Xebu:

"Én csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítok."

Ez az utolsó mentsvár! Hamisak az adatok. Más magyarázat elképzelhetetlen.

Nívó blog 2014.08.02. 08:28:52

@s.g.l.:

Újabb tök jó ábra a 4. oldalon. Magyarország a fekete vonal. Nézd meg! 2002-ig éllovasok vagyunk, utána kezdődik a leszakadás. 2007-re már tök utolsók lettünk:
www.bi-ka.hu/files/tiny_mce/File/2013/Dr.%20Karsai%20G%E1bor%20el%F5ad%E1s.pdf

Ezt is @anonymand: találta.

Nívó blog 2014.08.02. 08:32:34

@s.g.l.:

A 6. oldalon is visszaköszön a mi 3. ábránk, és a három válságidőszak. Csak éppen a 2013-as és 2014-es időszak adatai (amit éppen értékelni szeretne az anyag) HAMISAK! Annál sokkal jobb lett a gdp növekedés.

anonymand 2014.08.02. 08:45:04

@Nívó blog:

Tisztelt Nívó blog!

"Csak éppen a 2013-as és 2014-es időszak adatai (amit éppen értékelni szeretne az anyag) HAMISAK!" - másokkal szemben igen keményen fogalmazol, miközben...
Miközben az előadás:
"Gazdasági folyamatok, 2013-2014
GKI Zrt., www.gki.hu
Változó világ, új stratégiák
Szolnok, 2013. október 16."
A képen a pontozott vonal nem hamis adat, hanem becslés.
Ezt is én találtam...

Tisztelettel:
anonymand

toportyánzsóti 2014.08.02. 08:57:04

@Nívó blog: Akinek van szeme láthassa,ott van a grafikonon,de ha tudsz számolni az is sokat segít.11500 milliárdocskát szajrézott fel a csuti orálmuzsik nemzeti offshorkkokból álló csipet csapata.Erkölccsel rendelkező ember nem égeti magát ezzel a bűnözőkből és bukott vállalkozókból,városuk pénzét eltőzsdéző analfabétákból álló alakulttal.Felminősítésről ábrándozásod sem jár sikerrel évek óta.

s.g.l. 2014.08.02. 08:57:37

@Nívó blog:
Nézd csak meg fidelmesen, ahhoz képest még csak estünk tovább, jelenleg 2008 alatt vagyunk!
Vedd le a szemüveged, ne csúsztass hazudozz!

s.g.l. 2014.08.02. 08:59:22

Nem kéne magát szakmainak előadni egy politikailag tök elfogult írogatónak, aki langymeleg OV seggéből nyomja a hazugságokat!
Több tiszteletet a szakmának, statisztikának!

s.g.l. 2014.08.02. 09:03:18

@Nívó blog: Nézd meg a tőzsdei grafikont és csodálkozz: 2006-ban elkezdett zuhanni, majd még talpra állt, felment csúcsra de 2007- juliustól már merdeken zuhan és ezt teszi 2008 vége, 2009 márciusig onnan nyugat új csúcsra ment itt meg még mindíg a felénél tököl!

Nem muszáj hülyeséget írni!

Nívó blog 2014.08.02. 09:04:08

@s.g.l.:

Igazad van, de mikor estünk egy nagyot? 2009-ben. A 2013-2014-es adat bedig csak egy durva alábecslés, @anonymand: is elismerte. Valójában jokkal jobban felfelé ível az utolsó két év.

s.g.l. 2014.08.02. 09:05:05

@toportyánzsóti: 4 év alatt növelték annyival az adósságot mint a koala 8 év alatt!
manyup is hitel és még nem számoltuk Paks2-őt és figyelmen kívül hagytuk a 8 év alatt a koala az MNB 5 mrd EUR-t felhízlata 34 mrd-ra ami az adósságból levonandó!

Nívó blog 2014.08.02. 09:05:22

@s.g.l.:

"nyomja a hazugságokat!
Több tiszteletet a szakmának, statisztikának!"

A forrásadatokat (Eurostat, KSH) feltüntettük a posztban.

Nívó blog 2014.08.02. 09:08:16

@s.g.l.:

A tőzsdén az árfolyamok ingadoznak. Elég egy argentív államcsőd, vagy egy ukrán konfliktus, és az árfolyamok a mélybe esnek. De a válság 2008 végén, 2009 elején kezdődött. De cáfolj meg egy linkkel, ha valahol mást írnak!

Lovag Mihály 2014.08.02. 09:10:42

@s.g.l.: 2014.08.02. 08:59:22

cica milyen jól tudod, h milyen orbán segge. buzi-e vagy

s.g.l. 2014.08.02. 09:10:52

@Nívó blog: 2009-ben nem csak mi estünk!

Ki ma franc csinált népszavazást?

Bajnaiék 9% hiányról levitték 2 év alatt kb 4%-ra a hiányt, manyup és kevesebb áfa mellett!!!

Fideszék meg kb 1, másfél százalékot vittek le úgy, hogy évi nemmegszorítást 2,700 mrd-al növelték, Áfát 27%-ra vitték, 40 új adót vagy emelést hajtottak végre, ...stb.

Beruházások soha nem látott mélységbe estek 10% alá, ÉCs-re nem elég, beruházók elhúztak, befektetők nem jönnek a bizonytalan jogi és adóhelyzet miatt, soroljam még?
Hazudják kivezetik 2 év múlva a bankadót megvédjük a manyupot, nem lesz egykulcsos szja és mind hazugság lett!

Hazudnak ezek éjjel- nappal!

s.g.l. 2014.08.02. 09:12:39

@Nívó blog: Nézd meg a csartokat!

gyönyörűen látszik még Szíjjártó-Kósa -Varga-OV csontbrigád államcsődhazugsága is.
Azóta is keresik a csontvázakat, egyet sem találtak!

Mr. Waszabi 2014.08.02. 09:16:01

?? Teljesítmény a gödör aljánál mélyebbre nem esni?
Bakker, csak azért nem mentünk lejjebb, mert nem ruházott Orbán bányaipari gépekbe, hogy még mélyebbre ássunk. Nonszensz, ami itt van.

Nívó blog 2014.08.02. 09:16:05

@s.g.l.:

"2009-ben nem csak mi estünk!"

Hát te érveltél ezzel korábban: "Nézd csak meg fidelmesen, ahhoz képest még csak estünk tovább, jelenleg 2008 alatt vagyunk!
Vedd le a szemüveged, ne csúsztass hazudozz!"

Egyebekben igazad van, a poszt utolsó mondata meg is jegyzi, hogy "Az adatok mögött természetesen sokféle tényező meghúzódhat ami árnyalja a képet, de maga a jelenség és a tendencia mindenképpen figyelemre méltó."

lavór 2014.08.02. 09:28:27

Tudjuk, tudjuk... És havi 45.000-ből is kényelmesen meg lehet élni. Ez a Nívó blog.

anonymand 2014.08.02. 09:47:22

@Nívó blog:

Tisztelt Nívó blog!

Viszontválaszra, személyes érintettség okán, megadom a szót magamnak:
"A 2013-2014-es adat bedig csak egy durva alábecslés, @anonymand: is elismerte." - nem egészen.

Emlékeztetőül a Nívó blog szó szerinti idézete:
"Csak éppen a 2013-as és 2014-es időszak adatai (amit éppen értékelni szeretne az anyag) HAMISAK!" - nos erre volt pofám megjegyezni, hogy "A képen a pontozott vonal nem hamis adat, hanem becslés.", mivel az előadás megjelenésének dátuma: 2013. október 16.
Ezt úgy interpretálni, hogy én "durva alábecslés"-ként "elismertem" volna bármit is, szerintem nem felel meg a valóságnak.
Annál inkább a "HAMISAK" jelzővel volt kifogásom, ami egyébként azóta sem került helyesbítésre.
Tudomásul kell venni, hogy egy objektív és elfogulatlan posztoló olyan szavakat tulajdonít másoknak, amelyek csak saját objektív, és elfogulatlan véleményét tükrözik.
Ne feledjük: "Nívó blog"!!!

Tisztelettel:
anonymand

Old Shatterhand is Dead 2014.08.02. 10:22:02

@Kalmár: konkretan egy idiota kreten vagy...

ob.szerver 2014.08.02. 10:54:01

Az elmúlt két és az idei várható GDP a következő:
2012: -1,7
2013: 1,1
2014 kb. 2,5

Három év alatt kevesebb mint 2%, úgy, hogy a 2014-es növekedést mesterséges eszközökkel csúcsra járatták, így az fenntarthatatlan.

Ez lenne a siker? Ez egy kitagadott pillanat (év). A gazdaságban nincsenek beruházások, a külföldi tőke menekül, akárcsak a képzett munkaerő. A növelkedési potenciál 1% körüli, az ország lecsúszésa régiós viszonylatban biztosra vehető, az EU átlag százalékos növekedését hozhatjuk, pont nekik (az exportnak) köszönhetően, csak egyharmados bázisra vetítve. A további leszakadás és a társadalom többségébek abszolút, kisebbségének relatív elszegényedése garantált. Na ez az Orbán-kormány legnagyobb eredménye.

anonymand 2014.08.02. 11:04:13

@Mr. Waszabi:

Tisztelt Mr. Waszabi!

Érdemes elolvasni egy "közismerten ballib" véleményt:
"Folytatódhat a leszakadás a régiótól"
nepszava.hu/cikk/1020842-folytatodhat-a-leszakadas-a-regiotol/
Hogy ne csak a mifélénk károgása zavarja a posztolót.

Tisztelettel:
anonymand

Sexual Harassment Panda 2014.08.02. 11:21:23

@ob.szerver: azt honnan sikerült kitslàlnod hogy a tőke "menekül"?
Szerintem ez pont nem ìgy van, 2012/13 ban volt az eddìg legmagasabb a külföldi tőke az orszàgban...
A többivel 1-et èrtek.
És azt javaslom mindenkinek aki tehetei, menjen otthonròl, amìg lehet.
Èn pl jövő szombaton àtteszem a szèkhelyemet a festői Murnauba, Felsőbajororszàgba .

kaqxar 2014.08.02. 11:32:19

Azon is el kellene gondolkozni, hogy miből táplálkozik a jelenlegi növekedés. Állami megrendelésekből, amit vajon ki finanszíroz? Az nem egy nagy teljesítmény, hogy mindenkitől többet szedek el, aztán meg csinálok belőle vasútfejlesztést, meg focipályát. ez de demagógra sikerült, de ugye értjük?
az már inkább teljesítmény, hogy ezt eladják sikerként, az emberek egy nagy része meg kajálja.

2014.08.02. 11:32:30

Csoda, hogy még látni téged.

Ez a legszebb:
"A Nívó blog előrejelzése szerint a GDP növekedés üteme a második negyedévben is tartja az első negyedévben elért 3,5%-os ütemet."

Kérlek tedd már hozzáférhetővé azt a SAJÁT elemzést, amiből előrejelzel.
Köszi! ;))))

kaqxar 2014.08.02. 11:34:35

@Sexual Harassment Panda:
az se mindegy, hogy az a tőke miért érkezik...
a nagy része a bankok fingatása utáni anyabanki "segítség". a beruházásokat figyeld, az árulkodóbb szerintem.

ob.szerver 2014.08.02. 11:35:17

@Sexual Harassment Panda:

Elég sok cikkben elemezték már, hogy az abszolút értékben magas összegek vállalati átmenő tételek, banki tőkepótlások, stb és nem reálgadasági befektetések. A működőtőke nem érkezik, meglévő kapacitások bővítésén kívül nincsenek említésre méltó beruházások és unortodoxiában és illiberáliában érthető módon nem is lesznek.

anonymand 2014.08.02. 12:08:47

@Sexual Harassment Panda:

Tisztelt Sexual Harassment Panda!

"azt honnan sikerült kitslàlnod hogy a tőke "menekül"?" - szívesen adok tippeket:
"A finanzen.ch svájci pénzügyi portál szerint a tőkekivonás Magyarországról tavaly is folytatódott: 2013 első 9 hónapjában a térség leginkább érintett államaiból: Magyarországról, Szlovéniából, Horvátországból és Lettországból a bruttó hazai termék 4-4,5 százalékával volt egyenlő a kivont pénzmennyiség összege. Az okokat elemzők abban látják, hogy a befektetők kételkednek a növekedés esélyeiben, de adózási, pénzügyi és külső tényezők szintén szerepet játszanak."
nepszava.hu/cikk/1012257-magyarorszagrol-is-menekul-a-banktoke

"Menekül a pénz az országból. Áprilisban 212 milliárd forint, májusban újabb 178,7 milliárd forint külföldi forrás hagyta el az országot a legfrissebb statisztikák szerint, bizonyítványt osztva az eddigi gazdaság-politikáról. A bankok véleményt mondtak: a jogbiztonság hiányát Európában nem tolerálják."
mandiner.hu/cikk/20130727_got_viszlat_magantulajdon_eljen_a_sikitva_menekulo_toke_magyarorszaga

"Reuters: Elképesztő arányú a tőkekivonás Magyarországról
Az idei év első negyedében a külföldi bankok felgyorsították a tőkekivonást Közép- és Kelet-Európából, ily módon meghiúsultak azok a remények, hogy végre lelassul a folyamat – írja a Reuters."
2013. július 31

Nem muszáj 1et érteni...

Tisztelettel:
anonymand

Sexual Harassment Panda 2014.08.02. 12:09:27

@kaqxar: @ob.szerver: Köszönöm.
Lenne mèg egy kèrdésem; mi törtènne ha nem lennènk eu-tagok?
Ha kilèpnènk?
Igaz az, hogy sokkal jobban jàrnànk?
Mièrt nem teszi a kormàny a következőt:
Kilèpünk az eubòl, viszont tagjai maradunk az euròpai gazdadasàgi tàrsasàgnak, mint pl Svàjc/Norvègia.
Ez annyit jelent, hogy nem szòlhatunk bele az eu-s ügyekbe, nem kapunk pènzt, de nem is kell befizetnünk, -kivéve persze a kilépèskor az addìg felvett, ès lehìvott összeget-, nem szòlnak bele a gazdasàgpolitikàba, de tagjai maradunk a vàmùniònak, tehàt rànk is vonatkozik az àruk/szolgàltatàsok/személyek szabad vàndorlasa...és ugyanùgy vàllalhatunk munkàt az euban.
Azthiszem a jobbik 2012 ben ezt javasolta, de a kormàny elutasìtotta.
Nem jàrnànk jobban ezzel a megoldàssal?

Nívó blog 2014.08.02. 12:16:06

@Sexual Harassment Panda:

Még a felvetés is badarság! Az EU tagság az ország évtizedes vágya/célja volt. Többet vártunk tőle, ez igaz, de azért bent sokkal jobb, mint kint. Elég ha csak a határok lebontására, a szabad külföldi munkavállalásra, vagy a felzárkóztatási támogatásokra gondolsz. De külpolitikai súlyunk is nagyobb az EU részeként, mint egyedül.

pamut 2014.08.02. 12:25:41

Egész jól parodizálja ez a cikk a Hír Tv-s, köztévés, Magyar hírlapos, meg kicsit korábbról még a 89 előtti népszava hangvételét :)

Hajrá magyarok, éljen Orbán elvtárs, előre a dolgozó nép útján! :)

2014.08.02. 12:25:42

@Nívó blog: Tisztelt Nívó(?) blog! Miért nem gondolkozol el azon, hogy ezek az adatok az előző év azonos időszakához viszonyítanak?
Miért nem számolsz olyan adatokkal, ahol van egy bázis? Mondjuk az időszak első éve? Akkor kiderülne, hogy a felzárkózás nem más, mint csökkenő ütemű leszakadás?
Tudod, ha valaki 110%-ról csökken 5%-ot, még mindig jobban fejlődik, mint aki 100%-ról nő kettőt.
Pedig ugye negatív áll szemben pozitív változással...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.02. 12:26:29

Témába vág:

"A lengyel gazdaság kilátásainak romlását, eközben a cseh és a magyar gazdaság kilátásainak javulását mutatják a legfrissebb régiós beszerzési menedzser index (PMI) adatok - hívja fel a figyelmet a Reuters.

A lengyel ipart egyrészt a magas kamatszint, másrészt az Oroszországgal meglévő szoros kereskedelmi kapcsolatai vethetik vissza.

Ezzel szemben (igaz, más metodológia mellett) Magyarországon július hónapban 1995 óta nem láthattunk olyan magas értéket, mint most: 56,7 pontot mutatott a PMI, ami 5 pontos emelkedés az előző hónaphoz képest. Csehországban pedig szintén javult a mutató, mégpedig 56,5 pontra a kibocsátás, az új megrendelések és a foglalkoztatás javulásának eredményeként.

Az elemzők szerint a második negyedévben 3,2%-ra lassulhatott a lengyel gazdasági növekedés, a közelmúltban közzétett adatok azonban arra utalnak, hogy ez a becslés is túl optimista lehet. Sokan a magas kamatszintet kárhoztatják: a 2,5%-os alapkamattal és 0,2%-os éves (júliusra becsült) deflációval a világ nagyobb gazdaságai között az egyik legnagyobb reálkamattal küzd a lengyel."

Mégiscsak jól csinálja Matolcsy papa a dolgát? :)

2014.08.02. 12:27:15

@Sexual Harassment Panda: de tagjai maradunk a vàmùniònak, tehàt rànk is vonatkozik az àruk/szolgàltatàsok/személyek szabad vàndorlasa...és ugyanùgy vàllalhatunk munkàt az euban."
Ez a rész nem igaz. Gondolj Skócia példájára. WEgy év minimális próbaidő van.

Nívó blog 2014.08.02. 12:37:51

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Miért nem számolsz olyan adatokkal, ahol van egy bázis? Mondjuk az időszak első éve?"

Csináltunk korábban olyat is. Ugyanazt mutatja: 2006 és 2010 között súlyosan leszakadtunk a régiótól és az EU átlagától is, 2010 óta az EU átlag felett, a régiós átlaggal nagyjából együtt növekedtünk.

m.cdn.blog.hu/ni/nivo/image/GDP2006_2010_2014.JPG

magyar ember teli szájjal 2014.08.02. 12:37:56

Csodálatos, és Orbán Viktornak pedig nagyobb a pénisze mint az egész ballib bagásnak együttvéve. Hiába nevezték magukat Együttnek.

Nívó blog 2014.08.02. 12:39:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ugye milyen meglepő? Szerintem is az, de ez van!

magyar ember teli szájjal 2014.08.02. 12:40:05

@Sexual Harassment Panda: Bizonyára Albániát és Moldáviát kellene gyakrabban emlegetni, és nem Svájcot meg Norvégiát. De ettől eltekinttve csudijó lenne.

Sexual Harassment Panda 2014.08.02. 12:41:37

@Nívó blog: @magyar ember teli szájjal:
Akkor Orbàn mièrt mondja folyton, hogy ki kell lèpni, mert az eu minket csak visszafog?

Nívó blog 2014.08.02. 12:45:24

@Sexual Harassment Panda:

Tőle kell megkérdezni. Mondjuk nekem nem rémlik, hogy ilyet mondott volna. Pláne, hogy folyton.

anonymand 2014.08.02. 12:49:13

@Nívó blog:

Tisztelt Nívó blog!

Kérem helyesbíteni:
"A 2013-2014-es adat bedig csak egy durva alábecslés, @anonymand: is elismerte.".

Tisztelettel:
anonymand

praclee76 2014.08.02. 12:50:18

@Sexual Harassment Panda:
Szerinted, ha kilépünk az EU-ból, akkor miért engednék, hogy pl. a vámunióban maradjunk velük? Mit tudunk adni nekik, cserébe? Norvégiának és Svájcnak azért van olyan "terméke", amiért érdemes őket bent tartani. De mi van nekünk?

kaqxar 2014.08.02. 12:58:14

@Sexual Harassment Panda:
nem mondja folyton, ha mondja is csak belső használatra. az elmúlt 4 évben 1 vagy 2 olyan nemzetközi megnyilvánulása volt, ami az EUt kritizálta, és azokat is kulcsfontosságú belpolitikai pillanatokban. másrészt orbán kiosztja az eut, meg szabadságharc, martonyiék viszont zseniálisan finomították ezeket a külföld felé. el se tudom képzelni mennyi meló lehetett. nem véletlenül mondják martonyiról, hogy kiváló szakember. ha szíjjártó lesz a külügyes (már az?), akkor ennek is vége. gyakorlatilag az összes jobbos elismert szakit kinyomták már a helyéről, és pártkatonák vannak a helyükön.
meg azért is mert 15 éve kell a jobboldalnak ellenségkép (persze a másikok is megérnek misét a nácizással, megjegyzem). a baloldal magát herélte ki hathatós segítséggel, akkor valami kell. csak emlékezz vissza 2006-ban hogy visítottak, hogy átvertük az EU-t a hiánnyal (ez se teljesen igaz, de mindegy), akkor bezzeg még számított az EU, meg fontos volt a véleményük.
sommásan az egész magyar gazdasági és politikai élet egy vicc kb 15 éve, mondjuk 2000től.
szerintem.

Sexual Harassment Panda 2014.08.02. 13:00:38

@kaqxar: @praclee76:
De igen.Minden alkalommal elmondja higy az eu xar, ès ki kell lèpni.

kaqxar 2014.08.02. 13:02:14

@Sexual Harassment Panda:
@praclee76:
pontosan ezért (is) röhej a jobbik, egy ugyanolyan populista brigád a jobbik, mint a fidesz. akkor lesz itt nemulass, ha jön a jobbik. és bizony arra felé szambázuk.
vagyis nemtom melyik a rosszabb, ha nem értik, vagy értik, csak populisták.

Sexual Harassment Panda 2014.08.02. 13:04:14

@kaqxar: nem hiszem hogy a jobbik egyedül valaha is kormànyra fog kerülni.

kaqxar 2014.08.02. 13:05:37

@Sexual Harassment Panda:
ez nem igaz. ezért ügyes a faszi, szinte sose mond ilyet, csak kritizál. és ez úgy csapódik le, hogy ki kell lépni. azért jó azt a pár ezer milliárd fejlesztési pézt elfejleszteni, khm, rendelkezni felette.

Nívó blog 2014.08.02. 13:06:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Miért nem számolsz olyan adatokkal, ahol van egy bázis? Mondjuk az időszak első éve? Akkor kiderülne, hogy a felzárkózás nem más, mint csökkenő ütemű leszakadás?"

Frissítettem a posztot egy ilyen ábrával. Ugyanazt mutatja, mint a korábbiak. 2006 és 2010 között gyors leszakadás, 2010 és 2014 között EU átlag feletti teljesítmény, a régió országai közé simulva.

praclee76 2014.08.02. 13:09:56

@Sexual Harassment Panda: Ezzel még mindig nem mondtál 1 indokot, hogy az EU-nak miért érdeke, hogy bent maradjunk a vámunióban. Vagy akáér melyik unóban velük. Odaszarunk az asztalra, ahonnan további morszákat akarunk kapni? Ennyire ne nézzük hülyéknek őket.

kaqxar 2014.08.02. 13:10:00

@Sexual Harassment Panda:
úgy legyen, de azért szerintem a tendencia ijesztő. a szocik már 6 láb mélyre ásták magukat, talán 10 év múlva beszélhetünk egy kormányozni képes baloldalról, a fidesz egyre több réteg tyúkszemére lép, a 2014es választás is azt mutatja, hogy jóval kevesebben szavaztak rájuk, viszont a választási hajlandóság azért drasztikusan nem csökkent (én erre számítottam).
ez mindig a radikálisoknak kedvez. németország is ilyen cipőben járt anno. nem volt politikai oldal ami megfelelő választ adott volna a problémákra, a többi meg történelem.

Nívó blog 2014.08.02. 13:13:13

@praclee76:

Az EU tagságunk egy jó dolog. Javaslom, hogy maradjunk ennyiben, és lapozzunk.

kaqxar 2014.08.02. 13:17:13

@Nívó blog:
ez mind szép, csak ezt szinte teljes egészében állami beruházások indukálják, amiket meg hihetetlenül fűt a fejlesztési pénz. egy kis nyitott gazdaság, egy ilyen gazdaságpolitikával lassú lemaradásra van ítélve, pláne hogy sztatjuk az EUt, akinek végeredményben azt a maroknyi gdp növekedést köszönhetjük.
ráadásul mindezt brutális közteher növekedéssel. és ugye megegyezünk, hogy a rezsicsökkentés, gyk "csak" a vállalati szektor szopatása azért szépen átszűrődik a lakosságra.

praclee76 2014.08.02. 13:17:26

@Nívó blog: Én nem vitatom. Szerintem is jó.

anonymand 2014.08.02. 13:19:42

@Nívó blog:

Tisztelt Nívo blog!

Azt hiszem ölég türelmes voltam, s adtam időt elegendőt egy helyesbítésre.
Idézem a kiindulási alapot:
""Csak éppen a 2013-as és 2014-es időszak adatai (amit éppen értékelni szeretne az anyag) HAMISAK!" - másokkal szemben igen keményen fogalmazol, miközben...
Miközben az előadás:
"Gazdasági folyamatok, 2013-2014
GKI Zrt., www.gki.hu
Változó világ, új stratégiák
Szolnok, 2013. október 16."
A képen a pontozott vonal nem hamis adat, hanem becslés.
Ezt is én találtam..." - elismerem, hogy a Nívó blog hazudik.
Elismerem, hogy hazug a Nívó blog azon állítása, miszerint az általa minősített előadás adatai "HAMISAK" lennének.
Elismerem továbbá, hogy a Nívó blog "benézte" s adatoknak vélte a becslést.
Elismerem azt is, hogy az előadás dátumát meg sem nézte, mielőtt véleményezte.
Elismerem továbbá, hogy a Nívó blog hazudik a következő állításában:
"A 2013-2014-es adat bedig csak egy durva alábecslés, @anonymand: is elismerte." - ésbedig azért, mert mert a becslés anno valószínűleg úgy tűnt helyesnek (tehát indokolatlan minősíteni, és adatnak hazudni), de ez indifferens.
Azonkívül elismerem még, hogy a nívó méltó a Nívó-hoz.

Tisztelettel:
anonymand

Nívó blog 2014.08.02. 13:21:03

@kaqxar:

"ez mind szép, csak ezt szinte teljes egészében állami beruházások indukálják, amiket meg hihetetlenül fűt a fejlesztési pénz."

Az uniós támogatások ciklikussága mindegyik országban ugyanaz. Ez szerintem nem torzítja jelentősen az összehasonlítást más országokkal. Pláne nem ha négy évet nézek.

Sexual Harassment Panda 2014.08.02. 13:26:56

@kaqxar: az igaz, hogy euròps jobbratolòdik, az idegenellenes pàrtok megerősödtek.A jobbik-lufi szerintem kipukkadt.Eddìg mindìg azzal kampàmyoltak, hogy őket direkt csùnyàn alulmèrik, ès hatalmas +lepetèst fognak okozni..Ezzel ellentètben nemhogy nrm erősödtek, a 2010-es eredmènyeiket alulmùltàk, ès most azzal hencegnek, hogy 2.erővè erősödtek, ami kamu.Az àpr 6.-I 20% utàn most olyan 15%-on àllnak, ès csak azèrt 2. Mert a baloldalt kūlön mèrik, de a dem.ellenzèk szavazòtàbora a duplàja a jobbikènak.Nem 2. Erő, ès nem is valszìnű hogy hatalomra kerülnek.
ami inkàbb aggasztò, az az , hogy amit orbán tesz, az szankciò nèlkül marad az euban, mindenki betörődik, elfogadjàk.A libsik kicsit nyafognak, de màr nincsenek olyan többsègben mint règen.Attòl tartok, hogy a magyar pèlda ragadòs lesz.@praclee76: a magyar gazdasàg gyakorlatilag hozzànőtt az eu, különösrn a Nèmet, azon belül is a dèl nèmet (Württenberg/bajor) gazdadàghoz.
Ha jòl tudom, nèmet cègek adjàk a magyar gdp 50%-àt, ha ez kiesne az azèrt elèg kellemetlen lenne, talàn mèg bd is tudnà dönteni a gazdasàgunkat is.
Ezèrt ha kilépnènk, azt meg kellene oldanunk hogy a jelentős gazd.partnerek mint nèmetek, osztràkok, franciàk/britek belünk kereskedjenek tovàbb, ez az ő èrdekük is.Erre lenne jò az a megoldàs amit a jobbik mondd, az euròpai gazdadàgi tàrsasàg.

béla a görög (törölt) 2014.08.02. 13:38:53

Biztos lehet egy ilyen ábrát és magyarázatot is kihozni. Csak épp nem hiszem el.
Ez az amit nem ért a magyar. Lefesthet mindent piros-fehér-zöldre, államosíthat, magyart csinálhat tőle, leviheti az alapkamatot, egykulcsozhat, össze is szarhatja magát az erőlködéstől - szavakban vagy amúgy is de a bizalmat nem kap, nem hiteles!
Legfőképp, úgy hogy belenézek a pénztárcámba ill. megnézem mennyibe fájt nekem eddig a kormány.
És onnantól kezdve nem érdekel! Részemről itt, ebben az országban - nincs megtakarítás/befektetés/költés. Most hogy az állam meg mit bohóckodik kit érdekel. Én magamnak hiszek. És nálam a kormány bukott.

Egyébként a bányászbéka kitúrása után egyszer lehet, hogy lesz egy szép inflexiós pont meg jól leirható szép görbe kezd majd kialakulni amely illeszthető lesz az EU orszgok görbéihez...
de nem érdekel.

Nívó blog 2014.08.02. 13:51:06

@béla a görög:

Ez érthető! Nyilván, ha valaki nem érzi a saját zsebén ugyanazt, amit a grafikonok mutatnak, akkor annak felesleges GDP-vel érvelni.

toportyánzsóti 2014.08.02. 14:48:52

@Nívó blog: GDP-vel érvelés leginkább valóságtagadás,fogy a magyar mert gyilkolja az istentelen jobber maffia ami úgy vált köpönyeget hogy az már seggszájkodás.

wantaan 2014.08.02. 14:54:10

@Nívó blog: ....és hol az a nívó Tisztelt Nívó blog?
KSH-ra hivatkozni 2014-ben maga a hazugság!!!
Lásd pl a foglalkoztatási adatokat.

toportyánzsóti 2014.08.02. 14:54:28

@s.g.l.: Ezek komplett hülyére veszik a becsületes dolgos magyarokat,TGM megírta mi vár rájuk mivel a választók negyedével teljhatalmat tudnak maguknak biztosítani csak erőszakkal lehet megszabadítani tőlük Magyarországot.

anonymand 2014.08.02. 15:25:21

@toportyánzsóti:

Tisztelt toportyánzsóti!

Komplett hülyének nézik, ahogy mondod!
A legnagyobb eredmény a rezsicsökkentés.
"Mától ezer köbméterenként 300 dollárnál olcsóbban érkezik az orosz gáz, amiért 2012 utolsó hónapjaiban még 560 dollárt fizettünk – írja a Világgazdaság." - ha valaki megkéri a posztolót, talán grafikonba foglalja...

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: forrás: a nagy orosz gázmezők,
www.logisztikama.hu/2014/08/sokkal-olcsobb-gaz-jon-az-oroszoktol/

1ghost 2014.08.02. 15:33:19

"A Nívó blog előrejelzése szerint a GDP növekedés üteme a második negyedévben is tartja az első negyedévben elért 3,5%-os ütemet."

Erre akár fogadni is hajlandó vagyok, hogy messze nem fogjuk tartani, s az utolsó két negyedévben pedig jelentős lassulás fog bekövetkezni.

Továbbá! A súlyozásról mondhattak volna valamit, mégis mi alapján súlyozták a növekedési ütemeket, feltételezem a népesség nagysága alapján.

"2010 óta ... a régiós átlaggal nagyjából együtt növekedtünk"

Erre meg miből tetszik következtetni kedves nivóblog? Több ábra is ennek az ellenkezőjét mutatja.

Haverka 2014.08.02. 15:38:48

Tisztelt Nívó Blog!

Az előző posztban feltettem egy kérdést, kérem válaszoljon, vagy értesítem a fotó készítőjét (Nagy-Bagoly Árpádot), hogy visszaélés történt a képével.
Nem gondolom, hogy hiányozna Önöknek egy szerzői jogi per.

Netuddki. 2014.08.02. 16:09:44

EUR: 312,99 Ft
CHF: 257,24 Ft

Ez itt a gond bammeg, tök mindegy mit olvastok ki a diagramokból! Mellesleg én azt olvasom ki, hogy a balfasz fidesz kormány miatt csoda, hogy még nem ment csődbe az ország. Iliberális, ja.

Netuddki. 2014.08.02. 16:17:06

"Vannak blogok ahol a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek - ez nem az. Nívó"

Kormányellenesség? Hol éltek ti baszki?
Ez azzal analóg amikor egy munkahelyen sír a dolgozó, hogy őtet állandóan csesztetik. Közbe meg hanyagul végzi a munkáját, ha egyáltalán elvégzi.
Ostoba, jóval átlag alatt teljesítő kormányunk van aminek a munkavállalói, a mi alkalmazottaink személyeskedésnek veszik ha bírálják a munkájukat. Ez egyszerűen nevetséges. Egy normális munkahelyről úgy rúgnák ki az ilyeneket, hogy Azerbajdzsánig repülnének...

profilo 2014.08.02. 16:44:48

@Haverka:

Kedves Árpád!

Mennyibe fájna nekem az,ha nagyszerű fotóját használni szeretném...,mondjuk avatarnak.
Érdekelne még,hogy mennyit lehet keresni azzal,ha feljelentek minden oldalt,ahol ezt a képet megtalálom és onnan letölthetem.

Köszönöm válaszát!

NYJetsTD 2014.08.02. 16:56:35

@Nívó blog:

Ezek az Orbán-kormány legnagyobb "eredményei":

2010- euró árfolyam 269 forint
2014- euró árfolyam 313 forint

Államadósság:

2010- 19 933 milliárd forint
2014- 24 673 milliárd forint

Világ versenyképesség (148 ország):

2010 52. hely
2014 63. hely

Innovációs versenyképesség:

2010 - 60. hely
2014- 95. hely

komplikato 2014.08.02. 17:13:23

@Nívó blog: OFF: De. Momentán 2006-ban kezdődött, csak 2008-ban "ért ide" hozzánk. Viszont nyilván hülyeség lenne tekintetbe venni, hogy mi volt az USA-ban akkor./OFF

jweiss 2014.08.02. 17:17:59

Hol vannak a patkánybolsevisták...

Haverka 2014.08.02. 17:23:00

@profilo: Kedves profilo! Az alábbi linken megvásárolhatja a képet és azt követően nyugodtan használhatja avatar képként:
www.shutterstock.com/pic-27285406/stock-photo-saving-money-concept-coins-in-old-jars-on-reflective-surface-against-blue-background.html

Hogy mennyit lehet keresni a szerzői jogok megsértése miatt? Jó kérdés, előfordult már 4 millió forintos kártérítés is.

Természetesen NEM minden oldal használja illegálisan, épp ezért tettem fel a kérdést az előző posztban, de valahogy MR NÍVÓ-nak nem füllik a foga válaszolni, ebből valószínűsíthető, hogy a képet lopta.

Haverka 2014.08.02. 17:24:17

@profilo: bocsánat, még egy kiegészítés: nem állítottam sehol, hogy én vagyok Árpád, kérem figyelmesebben olvasson! Köszönöm!

toportyánzsóti 2014.08.02. 17:24:59

@IGAZI_kovi1970: Nálad a pont,ezek a kritikát meg sem engedik jelenni,bolsevik tipusú győzelmi jelentésekkel parasztvakítanak folyamatosan

netnepper 2014.08.02. 18:16:41

Magyarország a kitűnő adottságai ellenére soha nem fejlődött, legfeljebb csak sodródott.
Itt legfejebb csak fejlődést ígérnek és hazudnak.
Az elmúlt fél évszázad lényegében erről szólt.
Ugyanis a lakói tökéletesen fejlődésképtelenek.
Ez az ország a saját szakmájuk alapjait sem ismerő "szakemberek" országa.
A tanár nem tud tanítani és nem ismeri fel a tehetséget a diákjaiban.
A könyvelő nem tud számolni és nem érti a rá vonatkozó jogszabályokat.
Az iparos gányol és ha nagy nehezen összekínlódja amit elvállalt, menetközben több kárt okoz mint amennyi értéket előállított.
A webáruháznak harmadszorra sem sikerül megértenie mit is kér a vásárló, de ha netán nagy nehezen meg is érti, a kollégája biztosan nem fogja és teljesen mást küld mint amiről a rendelés szólt.
Ugyanazon az ügyben az egyes eljárások során bíróságok homlokegynest - számos estben még a saját korábbi döntéseikkel is - ellentétes döntéseket hoznak.
Az időfaktor, a minőség és a pontosság fogalmát, valamint ezen fogalmak jelentőségét a többség fel sem fogja.
Lehetne sorolni a végtelenségig...

$pi$ 2014.08.02. 18:19:16

@komplikato: "De. Momentán 2006-ban kezdődött, csak 2008-ban "ért ide" hozzánk."

Dehogy kezdődött 2006-ban! A legkorábbi jelek is 2007 -ben jelentkezek, sőt, igazából 2007 év vége felé. Az első igazából komoly események 2008-ban voltak, addig senki sem vette az egészet túlzottan komolyan[1].

Nem kell kimagyarázni, nem kell mindent a "nemzetközi helyzetre" fogni, bár tudom, hogy a kifogáskeresésben ti jók vagytok.

[1] hu.wikipedia.org/wiki/A_2008%E2%80%932009-es_gazdas%C3%A1gi_vil%C3%A1gv%C3%A1ls%C3%A1g_kronol%C3%B3gi%C3%A1ja

Lovag Mihály 2014.08.02. 18:20:20

@Haverka: remélem a patkány fajtád hamarosan kihal. mint egy óvodás. megmondalak az óvónéninek bibibíííí

Haverka 2014.08.02. 18:31:22

@Lovag Mihály: Kedves Lovag Mihály! Ön a tolvajokat élteti? Akkor gondolom Fidesz szavazó.

wantaan 2014.08.02. 19:26:41

@jweiss: patkány bolsevisták? Nézz már tükörbe s lehet hogy látsz egyet??

anonymand 2014.08.02. 19:59:05

@NYJetsTD:

Tisztelt NYJetsTD!

Remélem nem sértődsz meg, ha felsorolásodhoz kiegészítésként hozzáteszek még néhányat:
- 16-17%-os beruházási ráta
- 3 600 000 létminimum alatt élő helyett 4 000 000
- kevesebb férőhely a felsőoktatásban
- jogbizonytalanság (a gazdasági életben is/vagy ott csak igazán)
- 2 130 milliárd az államadósság elleni harcnak esett áldozatul (béke poraira!)
- saját maguk által be nem tartott egypárti Alaptörvény
- stb.

Most már csak egy kérdés marad igazán megválaszolatlan, éspedig az, hogy milyen kritériumok alapján tartja a Nívó blog "legnagyobb eredmény"-re méltónak a partravetett hal vergődéséhez hasonló gazdasági teljesítményünket.
Azt a gazdasági teljesítményt, ami a kecskeméti Mercedes, a bővített Audi nélkül (meg az uniós pénzek nélkül persze) a bányászbék seggét csak nagy erősségű látcsővel nézhetné (alulról)?

Tisztelettel:
anonymand

Blogger Géza 2014.08.02. 20:16:27

@Haverka: Akkor meg mit vered itt a nyálad?

Blogger Géza 2014.08.02. 20:28:00

@anonymand: A finánctőke mozgását nem szabad összekeverni a működő tőke mozgásával. Főelg egy-egy rövidebb időszak (pl egy negyedév) adatait hosszú távú trendekkel. Tény, hogy az utóbbi 4 évben jelentősen csökkentették eladósodásukat a magánszemélyek (ennek a bankok látták kárát), a vállalatok (ennek is főleg), illetve csökkent GDP-arányosan az államadósság is. Ez törvényszerűen jár a finánctőke felé meglévő eladósodottságunk csökkenésével (más szóval: kevesebb külföldi banki tőke maradt itt.) Ettől viszont az iparfejlesztő, exportnövelő tőke beáramlása megmaradt. A tőke önmagában nem érték, ilyenkor érdemes megnézni, hogy 2013 második felében és 2014-ben hogyan alakult a munkanélküliség, a foglalkoztatottság, az ipari termelés, az export. Ezek mind brutálisan javuló tendenciákat mutatnak 2013 közepe óta. Ha most ezek a külföldi működő tőke kivonása mellett mentek volna végre (vélhetően nem ez történt), az csak duplán jó hír lenne, mert akkor a hazai tőke egyre nagyobb szerepe játszana a magyar gazdaságban. Nem csak a GDP, de a GNP is nőne.

Blogger Géza 2014.08.02. 20:43:14

@NYJetsTD: Ez volt aztán a frappáns riposzt! :) Na kb itt tart szellemileg a baloldal...

anonymand 2014.08.02. 20:47:38

@Blogger Géza:

Tisztelt Blooger Géza!

Nem kívánok vitatkozni egy ennyire sokoldalú, mondhatnám poliészter gondolkodóval, mint Te.
Csak nényány dolgot idevetek, nem is tudom miért, hátha témába vág:
"Az NGM tegnapi közleménye szerint a külföldiek rengeteg pénzt, 10 milliárd eurót hoztak Magyarországra. Azt már elfelejti megemlíteni, hogy ennek jó részét nem befektették, csak átutaztatták az országon."
velemenyvezer.blog.hu/2013/05/28/fantasztikus_dol_hozzank_a_penz_vagyis_megsem

"MNB: folyamatos volt a nettó közvetlentőke-beáramlás Magyarországra"
www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/392089_mnb_folyamatos_volt_a_netto_kozvetlentoke

"A GKI elnöke azt is elmondta, a tárca és az MNB jelentésben szereplő összeg majdnem fele, kis híján négymilliárd euró, ráadásul úgynevezett "átfolyó tőke", amit az MNB nem is sorol a működő-tőke beáramláshoz. Ez azt jelenti, hogy a külföldi cég a magyar cégein keresztül utalja át a forrásait harmadik országba, országokba az ottani válallataihoz. Szakmailag érthetetlen, hogy az NGM ezt miért számolta a működő-tőkéhez."
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=649412

Szóval nem vitatkozom.
Olvastalak, tudomásul vettem, köszönöüm, hogy szántál időt felhomályosításomra.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.02. 20:48:37

@anonymand:

Bocsánat!
Elírtam a nevet, helyesen:

Tisztelt Blogger Géza!

anonymand

Haverka 2014.08.02. 20:53:10

@Blogger Géza: Kedves Blogger Géza! Ugyan semmi köze hozzá, de én is stock fotókat készítek, így érzékenyen érint, ha más fotóstársaim képeit látom jogtalanul felhasználni. Hogy úgy mondjam, nem tartom túl nívós dolognak a lopást. Még egy kis időt adok a helyzet tisztázására, bár a Nívó blog szerzője láthatóan nem szeretne erről beszélni.
Nos, majd kénytelen lesz, ha elkezdődik a szerzői jogi per.

Blogger Géza 2014.08.02. 21:00:48

@Haverka: Na, hát most már megnéztem, ez az a fantasztikus fotó, amin három befőttesüvegben aprópénz van?

Haverka 2014.08.02. 21:05:41

@Blogger Géza: Kedves Blogger Géza! Teljesen irreleváns, hogy mi látható a képen. Ha nem fizetett a felhasználásáért, akkor az lopás.

Blogger Géza 2014.08.02. 21:08:33

@anonymand: Ez semmit nem cáfol abból, amit írtam. Ha a külföldi tőke beáramlása nélkül produkáljuk ezeket a kiemelkedő adatokat, akkor még jobbak vagyunk. (Persze ez nem így van, folyamatosan áramlik be a külföldi tőke a magyar feldolgozóiparba.) Pusztán az aggregált számok azért is félrevezetők, mert a magyar tőke is áramlik külföldre (pl ha terjeszkedik az OTP vagy MOL), de ez csöppet sem csökkentei annak jelentőségét, hogy közben rengeteg külföldi forrású bővítés zajlik a magyar gazdaságban. Az elmúlt 4 évben kb +100 ezer fővel nőtt a feldolgozóipari alkalmazottak száma, és az ipari termelés is 20% feletti növekedést fog produkálni a 2010-14-es 5 éves periódusban.

Blogger Géza 2014.08.02. 21:14:11

@Haverka: És mennyit ér 3 befőttesüveg képe? Hátha én is vennék egyet...

NYJetsTD 2014.08.02. 21:20:01

@Blogger Géza: Ja, már megint a szokásos hülyegyerek lemez. Ha valaki nem ért egyet a faszságaiddal, akkor az már baloldali...

Különben meg jó lenne abban az országban élni, amit szektahívő társaddal, ccactussal megálmodtok a blogszférában nap mint nap. Csak a valóság köszönő viszonyban sincs a propaganda handabandátokkal.

Haverka 2014.08.02. 21:24:41

@Blogger Géza: Kedves Blogger Géza! Ez a felhasználástól függ, különböző licence-ekkel lehet megvásárolni a képeket. Egy ilyen blogos felhasználás nagyjából 5-10$-ba kerül (előfizetéssel még olcsóbb, akár 1$-ig is lemehet az ára), ezért is érthetetlen, hogy Mr. Nívó miért lopta.. mindenesetre ez eléggé nívótlan.

De hogy kérdésedre válaszoljak, az a kép érhet akár 100 ezer forintot is a szerzőjének. Attól függ, mennyien töltötték le legálisan.

Ha te is vennél egyet, feljebb találod a linket, ahol megvásárolhatod.

kvadrillio 2014.08.02. 21:29:42

PERSZEHOGY MEGDICSÉRTÉK ŐT....HISZEN A HORTHA KORSZAKBAN MAGYARORSZÁG 3 MILLIÓ KOLDUS ORSZÁGA VOLT (=TÖRTÉNELEM), MOST MEG A VISSZAHOZOTT HORTHY KORSZAKBAN MÁR 7 MILLIÓ KOLDUS ORSZÁGA LETT !
AZ USA PEDIG AIPAC-SZINDRÓMÁBAN SZENVED, IZRÁHELNEK 225 MILLIÓ DOLLÁRT SIMOGATOTT ODA A PALESZTIN-HOLOKAUSZTI VÉRENGZÉSÉÉRT !!! ..JAHHH...A RAKÉTÁKAT PÓTOLNI KELL.......ÍGY SE ÉR MAJD SZART SE A VASKUPOLÁJUK ! A PALESZTNOK MEG MEG FOGJÁK BOSSZULNI EZT A VÉRENGZÉST.

kvadrillio 2014.08.02. 21:30:37

@kvadrillio: :o)))))...HÚÚÚÚÚ! A KARD BLOG IS KITILTOTT ! ILLIOBERÁCIŐŐŐŐŐŐŐŐ ! :o)))))))))
EZ MÁR A 15-SIK...DIK...:o)

NYJetsTD 2014.08.02. 21:34:47

@kvadrillio: Azért tiltanak ki mindenhonnan téged, mert beteg vagy. Nagyon beteg. Igazán sajnálom, de ez van. Ideje lenne kezeltetned magad.

1ghost 2014.08.02. 21:36:01

@Blogger Géza:

"finánctőke felé meglévő eladósodottságunk csökkenésével (más szóval: kevesebb külföldi banki tőke maradt itt."

Finánctőke???? Én édes jó Istenem!

Ilyet utoljára a marxista polgazd könyvekben lehetett olvasni!

Hiába na, a kommunizmus egy tőről fakad: a lényeget illetően mindegy, hogy manifesztálódása vörös, vagy narancsos!

Blogger Géza 2014.08.02. 21:36:56

@NYJetsTD: Nem tudom, szerintem meg a vállalt és rejtőzködő balos blogok és kommentelők rémképei esnek nagyon-nagyon messze a valóságtól... Abban az országban, ahol én élek (a valódi Magyarország), sokkal jobb a helyzet.

1ghost 2014.08.02. 21:43:01

@Blogger Géza:

Nertárs!

Ez csak azért van, mert nincs elég intelluktusod, hogy értelmezd példának okáért a legalsó ábrát, továbbá Narancsoséknál valaghülyének lenni hazafias kötelesség!

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2014.08.02. 21:45:33

Habár benne van az adatokban, de egy kicsit köszönjük meg Gyurcsánynak is a növekedést :-)

Blogger Géza 2014.08.02. 21:45:34

@1ghost: Hát, ebből látszik, milyen műveletlen vagy :D Attól, hogy egy szót (Finanzkapital) Marx is használt (miért ne használta volna), még nem tilos másnak sem használni. (Lásd még ehhez extraprofit.) Németben egyébként gyakrabban használják, bár magyarban is többet kéne, sokszor inkább körülírják. Ugyanazok a hozzád hasonló mániákus polkorrektek lehetnek, akik mondjuk "romabűnözést" mernek csak kimondani, mert a "cigánybűnözést" már kimondta Jobbik. :)

Szóval szokjál hozzá: finánctőke.

NYJetsTD 2014.08.02. 21:48:07

@Blogger Géza: "Abban az országban, ahol én élek (a valódi Magyarország), sokkal jobb a helyzet."

Tudjuk. Tündérország.

Indriq 2014.08.02. 21:52:22

Errol a Voros Erik jut eszembe, amikor Atlantiszon lecseppen a ver es valora valik a joslat... a sziget sullyed, de a kiraly kiabalja, hogy ezt csak az ellenseg terjeszti, minden szep es jo....
Egyreszt allami beruhazasbol van csak novekedes, ami 90% feletti eu penzbol van, ergo a gazdasag szerkezete csak az eu lelegeztetogepen eletkepes... ez biztos orvendetes....
Masreszt a stadionok es a kozmunka nem gazdasagelenkito, ergo szart se ernek....
De tapsoljunk, az orban vilag a seggnyaloknak kiraly lehet, a kubaszov listas fidesztalpnyaloknak kell valamit mutatni, mert kulonben nem kapnak penzt.

Hajra orban! Hajra felcsut!

Blogger Géza 2014.08.02. 21:58:10

@1ghost: Tényleg? Akkor mondom: Annak ellenére, hogy a Fidesznek egy államcsőd szélén táncoló, csak az IMF lélegeztetőgépe által életben tartott gazdaságot kellett átvennie, és brutálisan növekvő (2002 -> 2010 közepe: 52% -> 85%) adósságpályát egy szolidan csökkenő pályára állítania, mindezt sikerült jelentős növekedési áldozat és társadalmi forrongás nélkül végrehajtania (amit ismételt nagyarányú győzelme is visszaigazol). Ebben ciklusban nagyjából a volt szocialista országok által elért gazdasági növekedéshez hasonló növekedést sikerült produkálni, de úgy, hogy a 2014-2015-ös időszakba a többségüket felülmúló növekedési tempóval tudtunk belépni. Miközben azok jó része folytatta az eladósodását (ez az eladósodásnövekedés igen jelentős pl Szlovákia, Lengyelország és Románia esetében is), amiből ugye sokkal könnyebb növelést csiholni.

Ha együtt ábrázolnánk megfelelő súllyal az eladósodáscsökkentést és a növekedést, szerintem a magyar adat lenne a legjobb vagy az egyik legjobb.

1ghost 2014.08.02. 22:01:09

@Blogger Géza:

Nertárs!

Kommunista terminológiát a a piacgazdaságot tanulmányozó szakirodalom nem használ, oszt jó napot.

Letűnt korok olykor felütik a fejüket, gyakran más formában - pl. a vörös helytt narancsos köntöst ölt a kommunizmus - ám képviselőiket csak gúny, kacagás, megvetés illeti. Így téged is.

Az extrapofitos ostobaságod szót sem érdemel, hiszen látszik, hogy ugatod csak a piacgazdaságot. Fogalmad nincs olyan dolgokról, hogy kockázat, nyereség, Capital Asset Pricing Model stb.

Nem folytatom, hisz látszik, hogy valaghülye vagy, és ez hazafias kötelesség Narancsoséknál.

Blogger Géza 2014.08.02. 22:02:31

@Indriq: Csakhogy ez nem igaz, a 2010-2014-es (5 éves) periódusban 20% feletti iparitermelés-növekedés, 30% feletti exportnövekedés és 15% körüli foglalkoztatottság-növekedés lesz a feldolgozóiparban. Ezekhez az állami beruházásoknak (legalábbis közvetlenül) semmi köze.

A hazai beruházások döntő többsége nem állami, így az EU-s pénzek hatása összességében csekély.

Blogger Géza 2014.08.02. 22:05:53

@1ghost: Hát, ismét láthattuk, hogy a baloldal érvnélküliségét (ráadásul téves) személyeskedéssel pótolja. :) Leképezed elvtársaidat, akik a nagypolitikában is kb annyit tudnak mondani, hogy: Ppfujj, Orbán. Aztán csodálkoznak, hogy ez kevés. :)

Indriq 2014.08.02. 22:07:11

@Blogger Géza: ocsem... allj le a szerekkel, nagyon elszalltal...
Lapozz fel par 5 eves tervet es az ertekeleset olyan 40 evvel ezelottrol....

1ghost 2014.08.02. 22:08:02

@Blogger Géza:

"Miközben azok jó része folytatta az eladósodását (ez az eladósodásnövekedés igen jelentős pl Szlovákia, Lengyelország és Románia esetében is), amiből ugye sokkal könnyebb növelést csiholni."

Miről beszélsz balfaszkám?

Amikor a brit Keynes megírta az Általános Elméletet, Nagy Britannia államadóssága 150% volt!

Ez azonban nem akadályozta meg Keynest abban, hogy súlyos recesszió esetén az aktiv - költségvetési deficitet produkáló, és adósságot növelő - fiskális politika mellett érveljen.

“The boom, not the slump, is the right time for austerity at the Treasury.”

- John Maynard Keynes (1937) Collected Writings

Nem érted mi? No nem baj, hisz ne feledd: narancsoséknál hülyének lenni hazafias kötelesség!

praclee1976 2014.08.02. 22:12:50

@Sexual Harassment Panda: Ez mind szép, és jó, amit leírtál. Még igaz is lehet, DE ismét megkérdem: az EU-nak miért érdeke, hogy pl. vámunióban maradjon velünk. A délnémet cégek maj továbbmennek másik orsgágba, mi meg itt maradunk a nagy, nemzeti öntudatunkkal. Az EU -ban bent KELL maradni.

Blogger Géza 2014.08.02. 22:17:50

@1ghost: Nem tudom, feltűnt-e, de azóta pár évtizedet előreszaladtunk. S bizony manapság az eladósodást nem lehet végletekig növelni. Ha még nem hallottál volna róla, vannak pl maasrichti kritériumok, de attól függetlenül a pénzcsapok egyszer csak elzáródnak. De gondolkodásod tökéletesen példázza a bukott baloldalét: adósítsuk el az országot, aztán majd a csőddel megbirkózik, valaki más, addigra minket úgyis elküldenek. Ma ebből nem kér a magyar nép többsége - nagy szerencsére.

1ghost 2014.08.02. 22:32:09

@Blogger Géza:

"Nem tudom, feltűnt-e, de azóta pár évtizedet előreszaladtunk."

Miről beszélsz balfaszkám?

Az Ohm törvény 200 éve is érvényes volt, és érvényes ma is.

Ugyanez a helyzet tudományokban is fennállhat (bár nem minden esetben), így a közgazdaságtanban is.

Ime:

Az USA a válság első négy évében horribile dictu 7-9%-os költségvetési hiánnyal dolgozott, rögtön zéróra redukált kamatlábak mellett, vagyis szinte vegytiszta keynesi terápiát alkalmazott!

S ma az EU válságban nyújtott teljesítménye az USA-hoz képest a kanyarban sincs.

De nem folytatom, mert hozzászólásaidból látom, hogy síkhülye vagy mindehhez.

Mindazonáltal ez nem probléma nertárs! Lábon kihordani az agyhalált néked hazafias kötelességed.

anonymand 2014.08.02. 22:47:00

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Mondtam, nem vitatkozom.
"Az elmúlt 4 évben kb +100 ezer fővel nőtt a feldolgozóipari alkalmazottak száma,"... - hol?
..."az ipari termelés is 20% feletti növekedést fog produkálni a 2010-14-es 5 éves periódusban." - érdekes meglátás!
www.ksh.hu
Az oldalon a Fontosabb adatok, ipar, interaktív grafikon.
Nékem nem úgy tűnik, de ez egyéni szociális probléma.
Mondom, nem vitatkozom.
Örülök annak, hogy téged kielégítenek...

Tisztelettel:
anonymand

kaqxar 2014.08.02. 22:57:57

@1ghost:
ne személyeskedj már lécci.
@Blogger Géza:
kérdezném,hogy mi fűtötte ezt az ipari növekedést, és vajon a mercedes beruházás, és az audi bővítés mikor lett nyélbe ütve.
az is érdekes kérdés, hogy milyen metódus szerint tekintjük, melyik szektort feldolgozó iparnak. lehet nézni úgy is, hogy a magyar ipar 90%-a feldolgozó, más szisztéma szerint csakmondjuk 15%.
a legjobb példája a statisztikai zsonglőrködésnek, hogy MO-n az elmúlt években folyamatosan csökkent a munkanélküliség papíron. ugye megegyezünk, hogy a közmunka nem sokat tesz hozzá a bruttó nemzetihez, én meg mint külföldön élő, dolgozó, magas képzettségű idióta (aki egyébként tervezett hazavinni a tudását) arra vagyok jó, hogy a statisztikában benne legyek mint foglalkoztatott, de egészségügyi ellátást még EU EÜs kártyával sem kapok otthon.
na most felment az agyvizem, ugyhogy le is csapolom.
azok a honfitársak, akik képesek voltak egy olyan kormányra szavazni, aki arra nem vette a fáradtságot, hogy valami ifjúságis balfasszal megírassanak egy választási programot, gyk beleszarjanak a választók szájába, és ezután fogalmatlanul rájuk szavaztak, hát köszi nektek.
Géza, legközelebb lécci szóljatok már nekik, hogy legalább a látszatra adjanak, és erőltessék meg magukat. talán rátok hallgatnak, és akkor legközelebb nagyjából tudni fogom, hogy mire számítsak.

kaqxar 2014.08.02. 23:02:27

@anonymand:
a feldolgozó ipar télleg ugrott egyet 2012ről 2013ra úgy emlékszem, az más kérdés, hogy komplett ipar olyan 2,9milliárdon van 2010 óta változás nélkül.

Nívó blog 2014.08.02. 23:10:22

@Haverka:

Fizetni kellene a képért?? Akkor inkább leveszem. Egyébként a google dobta ki egy keresőszóra, én meg megtaláltam. (Nyilván a tulajdonosa elvesztette. :))

Egyébként nem kereskedelmi céllal használtuk fel, hanem csak egy blogban illusztrációként. No mindegy, ezen nem veszünk össze, ezennel a képet visszaszolgáltatjuk a jogos tulajdonosának. Bár érdekes per lenne, annyi szent. Kíváncsi lennék, mit kapnánk büntetésként a bírósági ítéletben, amiért elloptuk ezt a képet.

Blogger Géza 2014.08.02. 23:25:41

@kaqxar: Nem, nem lehet úgy nézni, pontosan meg van szabva, hogy mi a feldolgozóipar, és mi nem. Ha már így rákérdeztél, az Audi bővítés az Orbán-kormány idején lett nyélbe ütve. Mit ahogy az Opelé is. (A Mercedesnél csak a három műszakra bővítés.)

hvg.hu/gazdasag/20100923_egymilliard_euro_Audi

A munkanélküliség pedig nem csak papíron csökkent, ezt mindenki érzi, aki itt él.

Blogger Géza 2014.08.02. 23:27:05

@1ghost: Na most ezzel is csak engem támasztasz alá, eladósodásból könnyű növekedni. (Legalábbis rövid távon.) Köszönöm.

Nívó blog 2014.08.02. 23:28:51

@1ghost:

"Amikor a brit Keynes megírta az Általános Elméletet, Nagy Britannia államadóssága 150% volt!

Ez azonban nem akadályozta meg Keynest abban, hogy súlyos recesszió esetén az aktiv - költségvetési deficitet produkáló, és adósságot növelő - fiskális politika mellett érveljen."

Ez nagyon érdekes! Na és hogy csökkent le aztán mégis a brit államadósság napjainkbéli szintjére? Erről nem szól a fáma?

anonymand 2014.08.02. 23:29:39

@kaqxar:

Tisztelt kaqxar!

A KSH adatokat nézve nékem még 10% sem fog kijönni.
Azt hiszem, hogy nem túl durva megfogalmazással a németek működtetik a lélegeztető gépet amire a mi gazdaságunk kötve vagyon.
A német gazdaság hozzánk képest "sehol sem jegyzett" 1% körüli növekedése a mi életünk forrása.
Unortodox szemállású Maximus Balfus (és utódja Varga Misi) nagyjából annyira képes hogy nem áll rá a csőre miközben csetlik, botlik.
Mert ha megússzuk, akkor lehet fújni a harsonákat, döngetni a melleket.
Ha megússzuk...

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.02. 23:33:00

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

..."az ipari termelés is 20% feletti növekedést fog produkálni a 2010-14-es 5 éves periódusban." - Nékem nem úgy tűnik

Tisztelettel:
anonymand

Blogger Géza 2014.08.02. 23:35:56

@anonymand: Akkor vedd fel a szemüveget. 2010-2013-ra már megvan a tényadat, ez +16%, idénre várható: 5-8%, így 21-24% a várató érték s 2010-14-es 5 évre.

Imadom a trapistát 2014.08.02. 23:39:45

@Blogger Géza: Anonímand egy funkcionális analfabéta. Időnként benézi a dolgokat. Hiábavaló időtöltés megpróbálni neki elmagyarázni valamit.

1ghost 2014.08.02. 23:49:00

@Nívó blog:

Kedves nívóblog!

"Na és hogy csökkent le aztán mégis a brit államadósság napjainkbéli szintjére? Erről nem szól a fáma?"

Ugye így szombat este viccelődni tetszik? Ennek ellenére a választ komolyra veszem, rendben? Szóval, nem olyan bonyolult ez tessék jól figyelni:

1. “The boom, not the slump, is the right time for austerity at the Treasury.”
- John Maynard Keynes (1937) Collected Writings

2. Amikor a recesszió véget ér, a fiskális szigor újra napirendre kerülhet, a többit elvégzi az adósságdinamika.

3. Ugye Önök nem esnek ebbe a körbe, vagy igen? "Nobody Understands Debt (Paul Krugman 2012)
www.nytimes.com/2012/01/02/opinion/krugman-nobody-understands-debt.html?_r=0

4. S végezetül legyenek nagyon erősek: Az elmúlt 300 évben(!!!!) Nagy Britannia adóssága átlagosan 130% volt, és sohasem esett be 30% alá!

Akkor így már tiszta minden, ugye?

Haverka 2014.08.02. 23:50:21

@Nívó blog: Kedves Nívó Blog! Köszönöm, hogy válaszolt! Bármilyen meglepő, egy jogdíjas képért fizetni kell! Sajnos Magyarországon nem túl elterjedt gyakorlat, de pl. a külföldi blogszférában nem jellemző, hogy google keresés után "lenyúlják" a találatot. Ennél már csak az a jobb, mikor a képügynökség logója is rajta marad, mutatva, hogy ezért bizony nem fizettek..
Ne értsen félre, nem Önt hibáztatom, sokan úgy vannak vele, hogy ami az interneten van, az ingyenes. (lásd még zene-, videó-, játékletöltések)
A per nem lenne érdekes, hiszen a készítőnél megtalálható az eredeti felvétel, Önnél csak egy kicsinyített másolat. Ezzel már bizonyítva is van a jogos tulajdonos, ezután már csak a kártérítés összegében kellene megállapodniuk..

A "nem kereskedelmi céllal"-hoz egy idézet:
"5. “De én nem keresek egy fillért sem a fotóval, csak a blogra/weboldalra/Facebookra kell”

Az, hogy származik-e anyagi hasznod a kép felhasználásából, nem változtat semmin…legalábbis a pozitív irányba nem. Akkor is szerzői jogsértést követsz el, ha nem keresel pénzt az illetéktelen felhasználással, maximum fair-felhasználásnak minősül. Annyi történik csak, hogy nem kereskedelmi felhasználás esetén a büntetési tételek kisebbek, mint kereskedelmi felhasználás esetén."

blog.fotosarok.hu/2013/08/top-10-kifogas-keplopaskor/

Köszönöm a pozitív hozzáállást!
További sikeres blogolást!

Nívó blog 2014.08.02. 23:55:17

@1ghost:

"2. Amikor a recesszió véget ér, a fiskális szigor újra napirendre kerülhet, a többit elvégzi az adósságdinamika."

No igen! Állítólag a Fidesznek is efféle tervei voltak 2010-ben. Recesszióban fiskális lazítás. De aztán az évek óta folyó túlzott deficit eljárás ezt nem engedte meg. Az EU nagy része egyébként megcsinálta, lett is belőle jó kis adósságválság 2012 tájékán.

Az is gond volt nálunk, hogy 2002 és 2006 között hangya helyett tücsköt játszott az országunk. Ezért is kérdeztem, hogy hogyan csökkent le aztán a brit államadósság.

anonymand 2014.08.03. 00:00:33

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

"2010-2013-ra már megvan a tényadat, ez +16%" - kérek forrást!

Tisztelettel:
anonymand

Nívó blog 2014.08.03. 00:02:15

@Haverka:

"Akkor is szerzői jogsértést követsz el, ha nem keresel pénzt az illetéktelen felhasználással, maximum fair-felhasználásnak minősül. Annyi történik csak, hogy nem kereskedelmi felhasználás esetén a büntetési tételek kisebbek"

A linkről:
"3. “A Google képkeresője dobta ki, tehát szabadon felhasználható.”

A Google Images nem egy ingyenes stockfotó ügynökség, semmiféle tulajdonjogot nem gyakorol a kereső által kidobott képek felett. Egyetlen dolga van, hogy kilistázza a keresőszónak leginkább megfelelő képeket. Ellenben más cégek és magánszemélyek szerzői és tulajdonjoggal bírnak ezen képek felett."

Hmm! Hülye a világ. Azzal, hogy rákeresek egy tárgyszóhoz kapcsolódó képekre, és a google kidob nekem párat, máris felhasználtam azt, hiszen megnéztem. Nyilván azért kerestem rá, mert a megnézése hasznosságérzettel tölt el.

Mellesleg azt sem értem, hogy a google miért használhatja fel a jképen az oldalán, ha én nem?
Itt van a kép, ezen a linken:
www.google.hu/search?q=sp%C3%B3rol%C3%A1s&tbm=isch&ei=-VDdU-rzI-LuyQPH6oLADA

Google-lal kezdődik, tehát google. A google ellopta, vagy mi? :)))

Haverka 2014.08.03. 00:04:59

@Nívó blog: persze, megtalálható, hiszen valaki már fizetett érte :) Na de attól nem lesz szabad felhasználású másoknak! Amit nem Ön készít (láttam, Ön is készít -egész jó- fotókat) azért fizetni kell, vagy megbeszélni a szerzővel a felhasználást. Úgy gondolom a legtöbb fotós rábólint, hogy felhasználhassa ingyen, max. annyit kérnek, hogy a nevüket írják oda.

Nívó blog 2014.08.03. 00:10:35

@Haverka:

"Köszönöm a pozitív hozzáállást!"

Hozzáállásom ehhez a témához egyáltalán nem pozitív.

Ha egyszer a technika vívmányainak köszönhetően lehetővé vált, hogy egy dolog sokszorosítása költség nélkül megtörténhet, és így költség nélkül odaadható akár a világ összes emberének, azért pénzt kérni szerintem bűn.

Képzeld, ha a technika fejlődésével idővel mondjuk a kenyérrel is el lehetne ugyanezt érni (mármint a költség nélküli sokszorosítást.)

No de mindegy. Ha a kép készítője meglopva érzi magát, hogy nálunk ez a kép kint van, akkor én leveszem. Ezen ne múljon bárki boldogsága. Nekem ugyanúgy nem kerül semmibe levenni a képet, mint ahogy szerintem neki sem kerül semmibe az, hogy kint van nálunk....

1ghost 2014.08.03. 00:28:14

" Az EU nagy része egyébként megcsinálta, lett is belőle jó kis adósságválság 2012 tájékán."

1. Biztos Ön ebben? Jól látja Ön a helyzetet?

Ugyanis 2012-től az EKB meghirdette a korlátlan kötvényvásárlási programját (de facto quantitative easing), s attól kezdve a periférai országok kockázati prémiumai brutálisan csökkentek, miközben az adósságok változatlanok vagy inkább növekvőben voltak. A szakma ezért nevezi a 2010-es EU-s gazdpol fordulatot Panic Driven Austerity-nek.

Az ön állítása ezért - már bocsánat - de nem állja meg a helyét.

2. "De aztán az évek óta folyó túlzott deficit eljárás ezt nem engedte meg."

Ez igaz! De nem ez a kérdés! A kérdés az, hogy a 3%-os kritérium betartása az évszázad válságában helyes-e? Ön szerint helyes?

Szerintem nem helyes, sőt ma már ezt azok is tudják akik ezt korábban nem tudták, holott kellett volna tudniuk: azért nem helyes, mert a +% tartása recesszióban ekvivalens azzal, hogy a recesszió közgazdasági elméletét negligáljuk, kivágjuk az ablakon keynest a nehezen megszerzett tudást, - majd vakarjuk a fejünket,hogy szégyenszemre Európa rosszabbul teljesített a mostani válságban, mint 1929-33-ban. (Ezt nem él állítom, hanem a Nobel díjas P. Krugman.)

3. "Ezért is kérdeztem, hogy hogyan csökkent le aztán a brit államadósság."

Hát így:

en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom_national_debt#mediaviewer/File:UK_GDP.png

A tények teoretikus hátterét pedig minden haladó makrogazdasági kurzuson tárgyalják, így nyilván nem szükséges részleteznem.

Na jó! Ezzel részemről be is fejezve.

Haverka 2014.08.03. 00:40:33

@Nívó blog: ennek jobb megértéséért elmondanék azért egy történetet az E-business ismereteim jegyében :)
Az első CD-s telefonkönyvet a New York-i telefontársaság, a Nynex állította elő. 10.000$-ért árulták olyan vevőknek mint pl. az FBI. Majd a Nynexből kivált a digitalizált regiszter vállalati felelőse és egy tanácsadó, majd saját vállalkozást alapítottak. A Nynex nem volt hajlandó elfogadható áron eladni az adatlistákat, ezért a 2 vállalkozó egy pekingi gyárba vitte a papír telefonkönyvet, ahol a kínai munkások napi 3 és fél dollárért begépelték nekik az adatokat. Eleinte még száz dollárért adták a CD-ket, de ahogy egyre több vállalkozó lépett a piacra, az ár szépen csökkent, jelenleg pedig ingyenesen is megkapható.
Az e-business lényege, hogy eleinte nagy tőkebefektetést igényel, (pl. a fotósoknak a felszerelés) de aztán fillérekért másolható.
Ön nem a kép másolását fizeti (ami az interneten valóban ingyenes), hanem a képhez fűződő szerzői jogot... és higgye el, sok ember épp abból él, hogy ilyen illusztrációkat fotóz egész nap.

Másik oldalról nézve egyetértek Önnel, hiszen költség nélkül másolható, de ilyenkor jusson eszébe, hogy a kép készítéséért valaki tőkét fektetett be, hogy profi fényképezője legyen, profi objektívvel és ő szeretné a befektetett pénzét (illetve profitot) visszakapni.

Való igaz, neki semmibe nem kerül, hogy itt megjelenik, de ha mindenki így gondolkozna, akkor nem lenne digitális zene, film, fénykép az interneten.

igazi hős 2014.08.03. 01:31:59

Köszönet a 2. ábráért, így nem kell sokat magyarázni: Bajnai alatt megindult (relatív) növekedést sikerült rövid idő alatt megfordítani. Ez tagadhatatlanul a 2. Orbán kormány érdeme. Korábban még volt annyi eszük, hogy ami jól működött (Bokros csomag utóhatása), ahhoz nem nyúltak: amíg Járai folytatta a Bokros "menetrendet", addig volt növekedés. 2010-ben egyből a saját fejük után mentek, látványos az eredmény: ilyen gyors negatív fordulathoz máshol egy államcsőd, katonai puccs vagy hasonló horderejű esemény kell, nekünk elég volt egy gazdasági szabadságharc. És a nívó blog (kicsit sem meglepő módon) képes azon örvendezni, hogy ideiglenesen nem romlunk a szomszédainkhoz képest? Ráadásul úgy hogy a tavalyi "siker" egyetlen tényezőtől függött, a lehívott EU támogatásoktól? (Félreértések elkerülése végett: az valódi siker, hogy sok pénzt tudtunk lehívni, de nem gazdaságpolitikai siker, hanem adminisztratív. Ez egyszeri adat, ebből bármilyen következtetést levonni dőreség.)

ügyfélszolgálatos 2014.08.03. 02:33:15

Asszem' a posztolónál teljesen elmentek otthonról, és az utolsó még a villanyt is lekapcsolta...

@igazi hős: +1

anonymand 2014.08.03. 05:51:42

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Forrás?
"2010-2013-ra már megvan a tényadat, ez +16%" - kérek forrást!

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.03. 05:54:38

@ügyfélszolgálatos:

Tisztelt ügyfélszolgálatos!

Tévedsz!
Sajátos módon szocializálódott.
Ölég, ha a képfelhasználással kapcsolatos érvelését végigolvasod.
Megéri!

Tisztelettel:
anonymand

s.g.l. 2014.08.03. 06:51:15

Nu végignyálaztam, még szerencse, hogy csak 1 hülye van széles e bloghatárban: Blogger Géza.

Mellesleg a bejövő 10 mrd-os EU pénzek nem csak átutazók voltak, hanem a bankok feltőkésítésére befolyó pénzek az anyabankoktól a veszteséges magyar leányba.

Szájer is azzal hülyítette az EU elnököt egy felszólalásában: tudja, hogy 2012-ben folyt be MO-ra a legtöbb külföldi tőke? 10 mrd EUR!"
Azt nem tetet hozzá, hogy ebből 9,6 mrd a feltőkésítésre jött be. Nem hazudott, csak óriásit csúsztatott!

Ez jellemzi az egész fideszkommunikációt: féligazságságokra építik fel a gazságokat a hazug kommunikációt.

A fidesz semmi más mint kommunikációs párt, sikereket hazudik - kommunikál,- és közben ezer százalékos hatékonysággal konvertálja át a közvagyont magánagyonná.

Elég a vezért megnézni: 24 év alatt ingatlan mágnás lett több mint 55 ingatlannal, 3,5 mrd lett a becsült vagyona.

Képviselőként, miniszterelnökként, miközben jövedelem nem lehetett több mint 200 millió Ft.

Nu ilyen trükkös a fideszgazdaság is.

kvadrillio 2014.08.03. 07:00:47

@NYJetsTD: hmm......tuggyuk, hogy kóros szellentésben szenvedsz ! MEGINT IDE FINGTÁL ! RÁADÁSUL A SZÁDON ! :o) MERT MINDIG IS CSAK A SEGGEDDEL OLVASOL......AZTÁN IDEFINGOD, HOGY MINDENKI MÁS BETEG, CSAK TE VAGY ALSÓFIRHANGOS DEZSENI.....
.,..de..., ha eccer rájövök, hogy tényleg ingatag személyiségű emberkéknek köpsz oda beteg véleményezéseket, sugallatokat, A SZEMED FOGOM KINYOMNI A SEGGLYUKADON ! :)))

anonymand 2014.08.03. 07:53:17

@kvadrillio:

kvadrillio!

Ha nem vagy képes kulturáltan viselkedni, megnyilatkozni, akkor inkább csak nézelődjél, színezd tovább a képeket, a bilit pedig, amin ülsz, ne felejtsd üríteni...

anonymand

nu pagagyí 2014.08.03. 08:29:17

A grafikonokból kiválóan látszik, hogy még a 2008-as GDP-t sem sikerült elérnie a "sikerek" kormányának, pedig volt rá négy éve, hogy a nagy visszaesés miatti bázishoz képest szárnyaljon.

A grafikonokból az is látszik, hogy a lengyeleket leszámítva (akik nem estek vissza) 2006 és 2010 között együtt mozgott a GDP változása a többi hasonló országéval, a 2011-2012-es visszaesés viszont egyedi fegyvertény, csak a szlovének és csehek produkáltak hasonlót, persze lényegesen magasabb bázisról.

micsoda? 2014.08.03. 08:47:19

Nem, nem olvasom végig, mert tele van a puttonyom a dicshimnusszal, miközben egyre nehezebb a megélhetésem.

anonymand 2014.08.03. 08:52:51

@nu pagagyí:

Tisztelt nu pagagyí!

Szemészeddel, optikusoddal beszéltél már?
Te rosszul látsz!
Vagy próbáld meg úgy nézni a grafikonokat, hogy letakarod a számokat (copyright by ccactus).
Segítek: úgy köll nézni, hogy "Magyarország jobban teljesít!".
Megpróbáltad?
Nem megy?
Még egyszer!
Ugye, most már jobb?
Megy ez, csak akarni köll.
Vagy nagyot álmodni...

Tisztelettel:
anonymand

s.g.l. 2014.08.03. 09:07:29

@nu pagagyí:

Ezt írtam tegnap reggel:

s.g.l. 2014.08.02. 08:57:37
@Nívó blog:
Nézd csak meg fidelmesen, ahhoz képest még csak estünk tovább, jelenleg 2008 alatt vagyunk!
Vedd le a szemüveged, ne csúsztass hazudozz!

Nívó blog 2014.08.03. 09:14:17

@nu pagagyí:

"A grafikonokból az is látszik, hogy a lengyeleket leszámítva (akik nem estek vissza) 2006 és 2010 között együtt mozgott a GDP változása a többi hasonló országéval, a 2011-2012-es visszaesés viszont egyedi fegyvertény"

2006 és 2010 között a régiótól való leszakadásunk évi 3% és 7% között mozgott.
2010 és 2014 között pedig a 3%-os leszakadás és a fél %-os előny között ingadoztunk.

A 2012-es visszaesés okait beszéld meg @1ghost: -al is!

Nívó blog 2014.08.03. 09:17:38

@igazi hős:

"És a nívó blog (kicsit sem meglepő módon) képes azon örvendezni, hogy ideiglenesen nem romlunk a szomszédainkhoz képest?"

Sajnos ott tartunk, hogy már ennek is örülni kell, a megelőző időszak évtizedes leszakadása után.

"Ráadásul úgy hogy a tavalyi "siker" egyetlen tényezőtől függött, a lehívott EU támogatásoktól?"

Az uniós támogatások ciklikusak. Ez nem csak minket érint így, hanem a többi országot is. Az EU-s támogatások tehát nem torzítják jelentősen a képet, amikor teljesítményünket a régiós országokhoz hasonlítjuk.

nu pagagyí 2014.08.03. 09:27:32

@Nívó blog: 2006-tól a Gyurcsány-kormány takarékosságot hirdetett, hogy megállítsa az eladósodási tendenciát, e miatt lett népnyúzó a jobboldal által felheccelt emberek szemében. A Fidesz válasza a takarékossági intézkedésekre az önkormányzati választásokon taroló polgármestereinek, saját településüket eladósító tevékenysége volt.

A költségvetés hosszabb távú rendbetételéhez pedig reformokat hirdetett meg az akkori kormány két fontosabb területen: egészségügy és felsőoktatás. A nyugdíjrendszerrel akkoriban még nem volt gond. A Fidesz álláspontját a reformokat illetően az általuk birtokolt településeik pénzén szervezett permanens hőzöngésekből ismerhetjük.

Napjainkban e két területet az állami statisztikát javító alulfinanszírozás sújtja, ami viszont ugyanekkora összegben az intézmények adósságát növeli hitelek és ki nem fizetett beszállítói számlák formájában. Ez a reformok elmaradásának ára: pénzt ezek a területek csak az államtól várhatnak, az meg nem ad. Előbbi "válságágazatokhoz" felzárkózott a nyugdíjrendszer is, amellyel semmi baj nem volt, de a nyugdíjvagyon felélése miatt lett. Most már azt is rendbe kell majd tenni (újra).

Egy illiberális rendszerben, amelyben nem számítanak a szerzett jogok, már csak azért sem mert az embereknek jogaik sincsenek, természetesen könnyen kezelhető a probléma. Meg lehet szüntetni a társadalombiztosítást, mindenki éljen abból, ami érdemei szerint adatik.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 09:28:20

Ez bizony fontos fegyvertény. És ha azt veszem, hogy a lakosság devizahitelei jelentős csökkenésben vannak(tehát a belső fogyasztásban van még tartalék), valamint az állam is képes immár szinten tartani a GDP arányos államadósságot az állami vásárlások ellenére is, a gazdaságpolitika iránya megfelelő.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 09:30:28

@nu pagagyí: Még szerencse hogy a ktgvetésért egyedül a kormány felel, nem az önkormányzatok, teljesen nyilvánvaló okokból.

anonymand 2014.08.03. 09:32:52

@Nívó blog:

Tisztelt Nívó blog!

Tökéletesen igazad van!
"Sajnos ott tartunk, hogy már ennek is örülni kell, a megelőző időszak évtizedes leszakadása után." - a zemútnyócév, mindenért az a hibás!

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: hogy olyasmit tulajdonítottál nekem, amit én nem állítottam, azért meg bocsánatot ne kérj, mert a slepp csalódna benned...

s.g.l. 2014.08.03. 09:48:54

@Liberal left wing trash:

Az adatokból az jön ki, nem sikerül tartani a GDP arányos adósságot, nem a fideszhazugságot kell elfogadni, hanem a tényeket!

4 ÉV ALATT KB 4 EZER MRD-AL /kb 20%/NŐTT -MANYUPOT NEM SZÁMOLVA, PEDIG ANNAK ELVÉTELE IS ÁLL is államadósság növelő, mert ki kell fizetni a jövőben,- miközben a GDP csak 1,5%-al nőtt.
A legkényesebb matematikai számításoakt elvégezve is ez bizony nem stagnálás, hanem kb 18%-os növekeés!!
Ha a számláló nő a nevező kb állandó akkor a számláló mértékének arányában nő a viszonyszám.

anonymand 2014.08.03. 10:05:38

@s.g.l.:

Tisztelt s.g.l.!

El köll keserítselek.
..."államadósság növelő, mert ki kell fizetni a jövőben,"... - ccactus már régen megírta, semmiféle majdani kifizetésről szó nem van. Annyival kevesebb lesz a majdani nyugdíjkifizetés, oszt jónapot!
Arra már nem emlékszem, hogy ezt mennyire is tartotta igazságosnak, de mindegy is.
Nívó blog, ccactus, avagy bogancs szerint a fentiek miatt nem államadósság növelő (már keverem a neveket, a francba!).

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: azt persze még én sem tudhatom, hogy esetleg még milyen neveken helyesel magának...

anonymand 2014.08.03. 10:09:32

@Nívó blog: @bogancs: @ccactus:

Tisztelt fentiek!

Ezt a hamis állítást legyen szíves valamelyiktek helyesbíteni:
"A 2013-2014-es adat bedig csak egy durva alábecslés, @anonymand: is elismerte."

A fáradozást előre is köszönöm!

Tisztelettel:
anonymand

Liberal left wing trash 2014.08.03. 10:13:10

@s.g.l.: Nem nőtt 1%-kal se, viszont 4%-ot csökkent hogy pontos legyek.

Nívó blog 2014.08.03. 10:27:43

@nu pagagyí:

"2006-tól a Gyurcsány-kormány takarékosságot hirdetett, hogy megállítsa az eladósodási tendenciát, e miatt lett népnyúzó a jobboldal által felheccelt emberek szemében."

Ezt sem sem írhatod komolyan:
"Megemelik az adókat, egekbe szökik a gázár, nő a villamos energia ára - a szombaton bejelentett megszorító intézkedések jelentős mértékben érintik a lakosságot is. Az alábbiakban összeszedtük, az egyes intézkedések hatására mennyivel nőnek a lakossági terhek.

A Gyurcsány-csomag első intézkedéseit már augusztus elsejétől bevezetik, vagyis ekkortól emelik meg a gáz fogyasztói árát átlagosan 30 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a kevesebbet fogyasztóknál (1500 köbméter alatti) kisebb lesz az emelkedés, a sokat (3000 köbméter feletti) fogyasztóknál pedig 30 százaléknál nagyobb mértékben drágul a gáz ára.

Szintén augusztus elsejétől a villamos energia lakossági ára is nő, 10-14 százalékkal lesz drágább a privát fogyasztóknak.

Szeptember elsejétől több változás is érinti a lakosságot. Kétkulcsossá teszik az áfát, vagyis a középső áfakulcsot 15-ről 20 százalékra emelik. Mivel az élelmiszerek többsége ebben az áfakulcsban van, valószínűleg emelkedni fognak az élelmiszerárak is. Ezen kívül drágulni fognak a gyógyászati segédeszközök, a szállodai és éttermi szolgáltatások, a mozijegyek, színházjegyek, valamint drágább lesz a közlekedés is. Drágább lesz a víz, a távhő, a szemétszállítás - vagyis emelkedni fog a havi rezsiköltség.

Szintén szeptembertől emelik a munkáltatói járulékot 1 százalékról 1,5 százalékra, az egészségbiztosítási járulékot 4-ről 6 százalékra. Szeptembertől a megtakarítások után is adózni kell, nem is keveset. Bevezetik ugyanis a 20 százalékos kamatadót. Bevezetnek egy 20 százalékos az árfolyamnyereség-adót is

Október elsejétől 15-ről 25 százalékra emelik az eva kulcsát. Vagyis jelentősen növelik az evázó kisvállalkozások, egyéni vállakozók adóterheit. Ehhez hozzácsapódik, hogy az ígéretek ellenére novemberben nem szüntetik meg az 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást.

Jövő évtől, január elsejétől még több változásra számíthat a lakosság. 2007-től megszűnik a szellemi tevékenység címén járó adókedvezmény. Megszűnik a felnőttképzéshez és a számítógép-beszerzéshez ma biztosított 60 ezer forintos, jövedelemkorláthoz kötött kedvezmény. Megszűnnek a lakáshitelek után járó adókedvezmények és szűkül az adómentes bevételek köre. Az egyéni egészségbiztosítási járulékot még egy százalékponttal, 6-ról 7 százalékra emelik (az első emelést ugye szeptember elsejétől tervezik). Az ígéretekkel ellentétben nem csökkentik a munkáltatói társadalombiztosítási járulékot. Szintén január elsejétől emelkedik a gépjárművek átírásának költsége. A súlyadó helyett pedig a teljesítmény után kell fizetni az adót a gépkocsiknál."

Írta a HVG 2006. június 12-én, közvetlenül az áprilisi országgyűlési választások után. Én itt nem éppen takarékossági kihirdetést látok. Ezek adóemelések.

nu pagagyí 2014.08.03. 10:42:37

@Nívó blog: Az egész megközelítésed rossz. Statisztikával mindent és annak ellenkezőjét is lehet bizonyítani. Elég, ha kiemelsz egy olyan sávot, amelyben a színes grafikon az előre kifundált mondanivalódat támasztja alá.

Nyilvánvaló, hogy aki beleesett a gödörbe annak ideiglenesen nagyobbat kell ugrania ahhoz, hogy ismét kikecmeregjen a mezőre, ahol a többiek kényelmes tempóban kocognak. Lehet ezt szárnyalásnak beállítani, de amíg mi egy helyben szárnyalunk sajnos a többiek egyre apróbb pontként látszódnak majd a távolban.

Nem a grafikonok számítanak tehát, hanem a tartalom, a tényleges tettek várható hosszú távú hatásai. Gyurcsány alatt azért nem fejlődtünk látványosan, mert a Medgyessy-féle 4%-os tempó az eladósodás növekedésével járt. Gyurcsány visszafogta a hitelből történő növekedést és megtakarításba kezdett, csak a jövőt megalapozó beruházásokat vitte tovább (autópályák, infrastruktúra). Igyekezett meggátolni a GDP-t növelő, de a versenyképességen nem lendítő "luxusberuházásokat".

A Fidesz által irányított helyi autonómiák persze leszarták a törekvéseit, devizahitelből is képesek voltak szökőkutakat gyártani. Vége-hossza nem volt a "megszorítások" miatti nyavalygásaiknak, még megtelepedni vágyó termelő üzemet is elüldöztek, ha azt a kormány hozta (tisztelet a kivételnek: Kecskemét, Mercedes).

Gyurcsány a költségvetést hosszabb távon szerette volna rendbe tenni. A legnagyobb tételek a költségvetésben a társadalombiztosítási kiadások. Reformjainak lényege a minőség megőrzése (választási lehetőségekkel a javítása) mellett, a finanszírozás költségvetést mentesítő módjainak megtalálása (külső tőke, térítési díj, verseny).

Az tény, hogy nem volt sikeres Gyurcsány kormányzása, de ez nem csak rajta múlt. A jobboldali ellenzék nem fogadta el, hogy a kormány az egyén szabadságának és egyidejűleg egyéni felelősségének növelésével alakítsa át a társadalombiztosítási rendszert. Bár akkor mást hazudtak (nagyobb szabadságot, nagyobb demokráciát, sőt Gyurcsány diktátor), ma már tudjuk, hogy terveikben nem szerepeltek az sem az egyének szabadságjogai, sem az autonómiák. Demokrácia felfogásuk is sajátos. Tulajdonképpen ezen a területen minden ocsmányságot megvalósítottak, amivel Gyurcsányt vádolták.

Gyurcsány kormányzására a végső csapást az USÁ-ból indult pénzügyi válság mérte (jobboldaliaknak: nem Gyurcsány okozta a világgazdasági válságot), ami a reformokhoz rövid távon szükséges plusz finanszírozási forrásokat érintette, végleg ellehetetlenítve az ezirányú tevékenységet. A Fidesszel még elboldogult volna, populizmusban ő sem kispályás, mondjuk ad egy kis nyugdíjemelést, vagy ingyen színházjegyet (ehhez kellett volna a plusz pénz, nem a reformra), de pénz nélkül már tényleg csak a duma maradt.

A Fidesz eddig 7 ezer milliárd forintot használt fel a semmire: 3 ezer milliárdra az MNYP lenyúlásából jutott, 4 ezer milliárddal pedig az államadósságot növelte újabb hitelek felvételével. A költségvetés nem lett takarékosabb, nagyobb mint korábban volt. A költségvetési hiány annyival csökkent (4%-ról 2-2,5%%-ra), amennyit a korábbi magánpénztári tagdíj költségvetésbe átirányítása jelentett. A Fidesz látszólagos rövid távú sikerei (bár én még ezt sem nagyon látom), a jövőtől elvett pénzekből, a későbbi kiadások növekedésének terhére valósultak meg.

s.g.l. 2014.08.03. 10:42:58

@anonymand:
" Annyival kevesebb lesz a majdani nyugdíjkifizetés, oszt jónapot!"

Egyelőre ez tévedés, ugyanis a manyup tagoknak a számított érték 75%-a fizetendő a többia manyup megtakarításból kapják, a tisztán állami meg 100%-ot kap amit számoltak a tv szerint.

Azt, hogy kevesebbet kapjanak azt még meg is kellene szavazni, egyelőre 3 napja nyilatkozta Varga : 2030-ig nem kell hozzányúlni!

Igaz, ismerjük a fidesz bejelentséeit / megvédjük a manyupot, ellopták, nem lehet egykulcsos szja , és lett ..../ de egyőle nincs szó nyugdíjcsökkentésről, mert amit írtál az egyértelműem nyugdíj csökkentés.

És ha valami értelmeset tett a fidesz akkor az, hogy az öregségi sajátjogú nyugdíjasokat kiemelte a többi 12 fajta nyugdíjszerű ellátásból csak javít a helyzeten!!

Az alkotmányt igaz, tök elcseszték mert nem alapjog már tb ellátás, nyugdíj stb, egyszerűen khagyta a mindent népért és konzultáló szlogenes hazug fidesz.

s.g.l. 2014.08.03. 10:47:59

@nu pagagyí:

"
A Fidesz eddig 7 ezer milliárd forintot használt fel a semmire: 3 ezer milliárdra az MNYP lenyúlásából jutott, 4 ezer milliárddal pedig az államadósságot növelte "

És az adónövelésekkel, valamint az új adókkal, sarcokkal évi 2,700 mrd-al több bevételük van mint Bajnaiéknak volt, sőt akkor még fungált a manyup is, sőt a 2. IMF részt fel sem használták, betették a MNB-be a 3. részt fel sem vették.

Szóval a fidesz gazdpolja a legrosszabb az utóbbi 24 évben, mert tudatosan csinálják minden figyelmeztetés ellenére az unortodox gazdasági ámokfutást. Hornék legalább korrigáltak.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 10:49:36

@nu pagagyí: Igy van a statisztika müvilág.

A való világ meg a választások, ahol a baloldal eltünt, a jobboldal meg ragyog.

Nívó blog 2014.08.03. 10:49:39

@nu pagagyí:

"Nem a grafikonok számítanak tehát"

Legalábbis addig, amíg nem azt mutatják, amit te szeretnél. :))

s.g.l. 2014.08.03. 11:00:09

2010-hez képest 20% szavazat csökkenés milyen ragyogás?

nu pagagyí 2014.08.03. 11:00:30

@Nívó blog: Ez a költségvetést rendbe tevő megszorítások jellemzője. Adót is emelnek és a költségvetési pénzekre ácsingózóktól is elvonnak. A rezsi emelkedést piaci viszonyok indokolták, akkor még nem Magyarországon termelték a gázt. A rezsi emelkedést a rászorultaknál kompenzálták, a milliomosok kastélyainak rezsi emelkedését viszont nem vállalták át.

Az adóemelések nem feltétlenül jelentettek jövedelem csökkenést, volt még működő piac és volt elég munkahely is, hogy akinek nem tetszett a béremelés mértéke, odébb álljon vagy hatékonyabban vállalkozzon. Felhívom a figyelmedet arra a tényre, hogy akkoriban a "zemberek" rezsicsökkentés nélkül is ki tudták fizetni a rezsijüket, sőt a devizahiteleiket is tudták törleszteni, mert volt egy olyan ma már anakronisztikusnak tűnő lehetőségük, hogy befolyásolhatták a jövedelmüket egy működő piacon.

nu pagagyí 2014.08.03. 11:02:17

@s.g.l.: Lukasenkó 90%-kal szokott nyerni és mégsem ragyog.

s.g.l. 2014.08.03. 11:07:17

@nu pagagyí:

Éppen 100 éve tudjuk Einsteintől: van relativitás is!

nu pagagyí 2014.08.03. 11:07:20

@s.g.l.: Bocs, félreértettem. A Fidesz a mandátumokat előszeretettel cseréli össze a valós támogatottsággal. Amint már a mandátum elosztás torzítása sem lesz elég, onnantól Orbán szavaival: lecserélik majd a demokráciát valami másra.

Nívó blog 2014.08.03. 11:12:22

@nu pagagyí:

Abban egyébként egyetértünk, hogy a 2006-os választás után történtek logikus lépések voltak. A költségvetést rendbe kellett szedni, nem volt mese. Ez pedig adóemelésekkel vagy kiadáscsökkentésekkel lehetséges. Illetve a kettő kombinációjával.

Nívó blog 2014.08.03. 11:13:42

@nu pagagyí:

És ha a valós támogatottságot nézzük, akkor kinek kellene kormányoznia szerinted?

1ghost 2014.08.03. 11:19:30

@Nívó blog:

Hát itt meg mi történ? Néhány perccel ezelőtti hozzászólásom nem ment át, vagy kivágták a blogolók?

nu pagagyí 2014.08.03. 11:19:31

@Nívó blog: Nagykoalíció, mint Németországban vagy Ausztriában ilyen esetekben lenni szokott. Gondolom a Jobbikot Te sem akarnád beemelni a kormányba.

A problémák olyan jellegűek: az ország hosszú távú fejlődésének megalapozása az óhatatlanul ezzel járó társadalmi feszültségek kezelésével, ami pártokon túlmutató konszenzust igényelne. Egy nagykoalíció oszlathatná azt a gyanút (ami bennem is megvan), hogy a Fidesz egypártrendszert épít, hűbéresekre és szolganépre osztja a társadalmat.

s.g.l. 2014.08.03. 11:26:05

@nu pagagyí:
Ja biza! Én huminak vettem! o)

Mellesleg törvénykezési erőszakkal, választási csalással lett a Parlamentben 2/3-ad.

Valós választási arány meg attól függ hogyan számójjuk? résztvevők, szavazásra jogosultak, népesség.

ez 42%-tól kb 21%-ig terjed, de csak matematikai és törvénykezési trükkel tudtak kihozni 2/3-ot.

Ezt már 100milliószor kibeszélte az ország.

nu pagagyí 2014.08.03. 11:45:35

@s.g.l.: Csak az ilyen blogokban lett ez kitárgyalva. Egy egyszerű fideszes úgy gondolja, hogy az ország kétharmada az ő meggyőződését osztja. Hülyébbje még nagyobb harmóniát észlel a közmédia megszállása és a zavartalanul ömlő kormánypropaganda következményeként. Úgy gondolja, hogy egy deviáns kisebbséget leszámítva, az egész ország egységben menetel a cikk-cakkban közlekedő bölcs vezető után.

anonymand 2014.08.03. 12:23:59

@s.g.l.:

Tisztelt s.g.l.!

"Egyelőre ez tévedés,"... - hangsúlyozom, hogy ccactus, vagy a franc tudja, hogy mi is a neve véleménye volt az, hogy majd annyival kevesebb nyugdíjat fognak fizetni. A magam részéről az elcsaklizott manyup-pénzt tartozás rovatba könyvelem.
"Azt, hogy kevesebbet kapjanak azt még meg is kellene szavazni,"... - 2/3. Meddig is tart?
..."egyelőre 3 napja nyilatkozta Varga : 2030-ig nem kell hozzányúlni!" - én már Mistől halottam hírt délelőtt, és bejelentette az ellenkezőjét ugyanaznap délután...

"Az alkotmányt igaz, tök elcseszték mert nem alapjog már tb ellátás, nyugdíj stb, egyszerűen khagyta a mindent népért és konzultáló szlogenes hazug fidesz." - "Vannak blogok ahol a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek - ez nem az."

Tisztelettel:
anonymand

s.g.l. 2014.08.03. 13:20:14

@anonymand: ezen állításokkal nem tudok vitatkozni!
o))

anonymand 2014.08.03. 13:31:17

@s.g.l.:

Tisztelt s.g.l.!

Szomorú vagyok. :)
A helyzet az, hogy bár néhányszor már megkértem a poszt szerzőjét, hogy a jó hírnevemet romboló állítását helyesbítse, vagy valami, mindeddig nem reagált.
Azt gondoltam, hogy talán nincs elég hely, hogy megtegye, hát néki küldtem.
Meg kímélni is akartam, hiszen ölég fáradságos lehet semmibe venni neki szóló bejegyzéseimet, küldöm a semmit, a terhet válláról levenni.

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: azért, ha nagyon akarnál, biztosan belém tudnál kötni előző hozzászólásom kapcsán... :)

egyetmondok 2014.08.03. 13:38:33

@Nívó blog:
" Abban egyébként egyetértünk, hogy a 2006-os választás után történtek logikus lépések voltak. A költségvetést rendbe kellett szedni, nem volt mese. Ez pedig adóemelésekkel vagy kiadáscsökkentésekkel lehetséges. Illetve a kettő kombinációjával. " ---

semmi sem változott. Ez zajlik ma is,és nyoma nincsen,hogy elmúlhatna. (Lásd: mostani zárolások.)
Lassan egy egész évtizede lesz,hogy az adóemelés-kiadáscsökkentés (tehát megszorítás)a szinte egyetlen államháztartási jelenség. Meddig lehet ezt csinálni ?

Blogger Géza 2014.08.03. 14:41:46

@nu pagagyí: Ha ez nem is, igaz, de tény, hogy a szélsőbal (MSZP-DK-Együtt) tartósan nem tud kitörni a 20-30%-os sávjából. Ez példátlan a magyar történelemben és elgondolkodtató.

anonymand 2014.08.03. 14:47:01

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Köszi!

Igaz a majd 16%, kissé árnyalja a 2009-es gödör, s ha netán 2008-at veszed 100%-nak, na ahhoz képest már megint majdnem ugyanott vagyunk, 99,666%
Bázisév, tudod?
2009-ben 82,2% volt, az előző évhez képest.
Szóval a teljesítmény tán mégsem olyan nagy...
Neked öröm, nekem nem annyira.

Tisztelettel:
anonymand

Blogger Géza 2014.08.03. 14:53:27

@anonymand: No igen, ez az, amikor valaki semminek nem tud örülni. És ettől jobb neked? Tudod attól, hogy előtte volt egy zuhanás, sajnos nem automatikus a visszajavulás. Pl a Nokia elkezdett zuhanni, már 2008-tól, de soha nem kezdett el utána javulni, és mára be is zárt. De nyugodtan nézd meg a 2014 év végi adatot is majd...

anonymand 2014.08.03. 14:56:12

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Már hogy lenne jobb?
Abban is egyet kell értsek veled, hogy egy gödör után nem automatikus a visszajavulás.
Überellek.
Én nyugodtan szeretném nézni a 2015-ös, és későbbi adatokat is, csak nem sok esélyt látok rá.
Igyekeztem finoman fogalmazni.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.03. 15:01:35

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Még egy megjegyzés.
A 2001-től 2008-ig terjedő időszakban az átlag 7% felett volt.
Ha a majd 16%-ot elosztod néggyel, kijön csaknem 4%.
Ez az amikor valaki semminek nem tud örülni...

Tisztelettel:
anonymand

Blogger Géza 2014.08.03. 15:09:02

@anonymand: "A 2001-től 2008-ig terjedő időszakban az átlag 7% felett volt." ???
Ez meg hogy jött ki... Nem vagy nagy barátja a számoknak, ugye?

anonymand 2014.08.03. 17:31:56

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

 2002 103,2
 2003 106,9
 2004 107,8
 2005 106,8
 2006 109,9
 2007 107,9
--------------
 össz: 742,5, növekmény 42,5%
 42,5:6=7,1% átlag
A számoknak valóban nem vagyok barátja, Unicum, szilvapálinka, kebel mennek.

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: igyekeztem szerkeszteni, ha nem egymás alá kerültek, elnézést! Nincs előnézet...

s.g.l. 2014.08.03. 17:51:47

@Blogger Géza:

Te vagy az ellentét, a szarnak is örül!

Blogger Géza 2014.08.03. 17:52:21

@anonymand: :D Hát, te tényleg nem vagy barátja a számoknak, ugyanis korábban 2001-2008-ról írtál. Erre itt most hirtelen 2 év is lemaradt. :D És pont rosszabbak, nahát!!! Na most el lehet játszani azt az ostoba játékot, hogy az MSZP-SZDSZ uralmának idejéből kiválasztom a legjobb időszakot, és az állítom szembe egy torzításmentes hosszabb időszakkal, de ez annyira primitív... :(

anonymand 2014.08.03. 17:58:51

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

2001 nem tartozhat bele, teljes egészében Fidesz kormányzás.
2008 már a válság éve.
Vedd úgy, hogy pontatlanul fogalmaztam.
"És pont rosszabbak, nahát!!!" - ha a 2008-as évet is beleszámolod, akkor is 6,5% fölött jön ki az átlag.
"Na most el lehet játszani azt az ostoba játékot, hogy az MSZP-SZDSZ uralmának idejéből kiválasztom a legjobb időszakot,"... - 2001 ugye nem MSZP-SZDSZ uralma?

Tisztelettel:
anonymand

Blogger Géza 2014.08.03. 18:05:54

@anonymand: Nem, de a 2008-2009 kivétele erősen torzít.

Nem csak 2008 volt válság éve, de 2012-2013 is, az volt az eurózóna leghosszabb válsága.

anonymand 2014.08.03. 19:16:29

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

"Nem csak 2008 volt válság éve,"... - nem csak.
2008-2009, amikor is az MSZP-SZDSZ uralmának idejében, amikor is a német GDP is 6%-nál nagyobb mértéken esett, az MSZP-SZDSZ uralmának köszönhetően persze, nem tekinthető igazán normál üzemnek.
Ezzel a válsággal, méretével nem igazán vethető össze az a W alakkal jellemzett második válság, amely a német gazdaságot sem rengette meg olyan brutális mértékben, mint az első szakasz.
..."eurózóna leghosszabb válsága." - valóban, ám mi nem vagyunk a zóna tagjai.
Fölösleges erőlködnöd, mert ha a felfutó görbét nézed is a válság első szakaszából történő kilábalásnak, Bajnainak nincs mit szégyenleni.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.04. 00:04:42

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Nem értem, hogy miért véded a védhetetlent?
"Na most el lehet játszani azt az ostoba játékot, hogy az MSZP-SZDSZ uralmának idejéből kiválasztom a legjobb időszakot, és az állítom szembe egy torzításmentes hosszabb időszakkal, de ez annyira primitív... :(" - :))
..."MSZP-SZDSZ uralmának" első négy éve:
 2002 103,2
2003 106,9
2004 107,8
2005 106,8
--------------
össz: 424,7, növekmény 24,7%
24,7:4=6,85% átlag
Jelenlegi Fidesz kormányzás első négy éve:
 2010 110,6
2011 105,6
2012  98,2
2013 101,4
--------------
össz: 415,8, növekmény 15,8%
15,8:4=3,95% átlag
Semmiféle "kiválasztott legjobb időszak".

Tisztelettel:
anonymand

s.g.l. 2014.08.04. 08:08:41

@anonymand:

Ez most milyen növekmény, mert hogy nem a GDP éves növekedése az biztos?

Visszanéztem, nem egyértelmű számomra miről is van szó.

Blogger Géza 2014.08.04. 08:28:51

@anonymand: Te tényleg menthetetlen vagy. az MSZP-SZDSZ uralma ugyanis 2010-ig tartott. Már megint kiválasztottad belőle a legjobb időszakot.

anonymand 2014.08.04. 08:59:47

@s.g.l.:

Tisztelt s.g.l.!

Géza adott egy linket, KSH, az éves GDP adazok onnan származnak.
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_oia004.html

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.04. 09:36:48

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Komolyan mondom, vigyázz magadra, mert szerintem kórosan alacsony az alkoholszinted!

Megpróbálok általános iskola 5. osztályos szintre menenni, s összegezni, hogy mit is próbálok veled megértetni.
Te vagy szándékosan tetteted a hülyét, vagy tényleg innom köll neked valamit.
Adtál linket, használati utasítással.
"Főleg az első tábla első oszlopa, mert az kiszűri az áremelkedés hatását."
Pontatlan fogalmazással ugyan, de kijött hogy 2002-és 2008 között (2007-es évvel bezárólag) jogg az éves növekedési átlag, mint a jalanlegi kormányzat négyéves átlaga.
Sokkal jobb.
Megkifogásoltad:
"az MSZP-SZDSZ uralmának idejéből kiválasztom a legjobb időszakot, és az állítom szembe egy torzításmentes hosszabb időszakkal, de ez annyira primitív..." - arró ugyan nem tehetek, hogy jött a nagy válság, amit az átlagba beleszámolni kissé méltánytalan lenne, persze Te ehhez ragaszkodnál.
Megértem.
Ezek után az MSzP-SzDSz uralmának első négy évét merészkedtem összevetni a Fidesz 2010-óta tartó kormányzásának eredményeivel hasonlítani, ezt is nehezményezted ()kimaradt a 2008-2009).
..."MSZP-SZDSZ uralma ugyanis 2010-ig tartott. Már megint kiválasztottad belőle a legjobb időszakot." - világosan jeleztem: első négy év, első négy évvel.
Mintha lóhoz imádkoznék.
"Nem, de a 2008-2009 kivétele erősen torzít." nem a kivétel torzít.
A beszámítás torzítana.
2008-2009-ben mint már említettem válság volt. Nem eurozóna, hanem világ, nem lecsengő jellegű, hanem méretes.
Szíves tájékoztatásul ajánlom becses figyelmedbe:
"TÉNYEK, ELŐREJELZÉSEK ÉS
KOCKÁZATOK
MAGYARORSZÁG ÉS AZ EU
MAKROGAZDASÁGI HELYZETE ÉS
KILÁTÁSAI 2013-BAN
2013/1"
Nem hosszú, 110 oldal mindössze, de kell elolvasnod végig, a 15. oldalon találsz egy grafikont:
"1.1.1. ábra: A bruttó hazai termék (GDP) negyedéves volumenindexei Németországban,
Franciaországban és az EU-27 tagállamokban, százalék, (előző év azonos időszaka=100%), 1996-2012"
Németország, EU átlag a fontos, és persze a görbe.
Ebből láthatod, hogy micsoda különbség volt a válság első, illetve második szakasza között. Jól látható az is, hogy Németországban a visszaesés az EU-s átlagot jóval meghaladó mértékű volt (és a mi gazdaságunk ugyi kissé függő).
Ezentúl még látható az is, hogy az Eurózóna Németországot kevésbé érintette, mint az átlagot (és a mi gazdaságunk ugyi kissé függő, valamint nem vagyunk a zónába tartozók).
Tehát amikor azonos időszakot a hasonlóval vetettem össze, nem rosszindulat vezetett, hanem a jó szándék, hogy belásd, hol is tévedsz, miben tévedtek (vagy vagytok a kormány sikerpropagandája által félrevezetve).
Végül is ez is egyfajta siker...
..."menthetetlen vagy. az MSZP-SZDSZ uralma ugyanis 2010-ig tartott. Már megint kiválasztottad belőle a legjobb időszakot." - erre a fentiekben remélem megtaláltad a választ minden kételyedre.

Szeretném, ha figyelmes olvasás után végiggondolnád.
Én a magam részéről nem szívesen fektetnék több energiát erre a témára.
Ha megértetted jó, ha nem, azt nagyon sajnálom.

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: kitartó küzdelmedért bonust kapsz:
"Érdekes adatértelmezés az NGM-ben

A közlemény érvelésével ugyanakkor több probléma is akad. Egyrészt rendkívül szelektíven értelmezi az adatokat. A régióból például csak Csehországot emelik ki, ezzel nem is lenne probléma, mivel a hasonló népességű közép-európai ország is rendkívüli mértékben a német exportlehetőségekre utalt (csakúgy mint Közép-Európa összes állama). A balti államok, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária - vagyis a tágabb régió - ugyanakkor növekedést tud felmutatni. Legfőbb exportpiacunk, Németország - bár ott lassul a növekedés - is pluszban van."
hvg.hu/gazdasag/20121115_Az_NGM_csak_azokat_a_szamokat_nezi_ami_ne

s.g.l. 2014.08.04. 09:50:51

@anonymand:

Köszi!

Hát az tényleg Churchilli statisztika!
2010-ben 10% feletti növekedés?
11-ben meg 5%? Röhej, ez kemény hazugság!

1ghost 2014.08.04. 09:51:21

Nívóék ezt írják:

"2013 óta viszont stabilan az EU átlaga feletti a gazdasági növekedésünk évi 1-1,5%-kal.+

Bravó fiúk! Grat. 2013-óta egyetlen negyedévecskéről van adatunk, s lám mily csodálatos az emberi elme, máris "stabilan" EU átlag felett vagyunk. Fiúk, le a kalappal!

Ja, az a statement, ott a legelején, na ez: "Az EU átlaghoz képest tartós felzárkózó pályára került a magyar gazdaság."

Hahaha...

Nézzétek meg a saját ábrátokat (legalsó) legalább annak higgyetek!

A kis kedvencem azonban Nívóéktól ez: " Írta a HVG 2006. június 12-én, közvetlenül az áprilisi országgyűlési választások után. Én itt nem éppen takarékossági kihirdetést látok. Ezek adóemelések."

A költségvetés egyenleget javító adóemelések, a kormányzat, mint gazdasági szereplő szempontjából nívóék felfogásában nem takarékossági intézkedések! Tehát, ha kisebb lesz a költségvetési hiány az életbeléptetett adóemelések miatt, akkor a kormányzat nem takarékoskodott, hanem mit csinált? Na, mit? Nyilván még jobban túlköltekezett!

Bombasztikus!!! Hát, nem?

s.g.l. 2014.08.04. 09:52:41

@anonymand:

Felhívom a figyelmed, egy igazi fdeszhívőt sosem fogsz tudni meggyőzni hogy amiben hisz: hazugság, hülyeség.

A fideszhívőség olyan mint az izlés, szerelem, egyszerűen van!

s.g.l. 2014.08.04. 09:57:10

@1ghost:

Már a költségvetésbe megy be a manyup pénz, 40 új adó és adóemeléssel pedig évi 2,700 mrd-al több a ktgvetés bevétele és mégis majd 3% a hiány miközben Bajnaiéknak jóval kevesebb bevétellel sikerült a 9%-ról levinni 4%-ra, ezek meg 1% -t csökkentettek a drasztikus bevételnöveléssel. - kb 15%-20%- al növelték,-

Elképesztő milyen rossz a gazdálkodás és van pofájuk azt hirdetni,
MO jobben teljesít!
Mindekt irigyel EU!

Miközben majd minden mutatóban lecsúsztunk az alsó negyedbe a kb 24-25. helyre.

1ghost 2014.08.04. 09:58:03

@anonymand:

Kedves Anonymand, Ön nem ismeri Woddy Allen mondását? "Idiótákkal soha ne állj le vitatkozni, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."

Ráadásul, ha az illető még aljas hazug is - a narancstálib Blogger esetében ez a helyzet - a mondás hatványozottan érvényes.

1ghost 2014.08.04. 10:10:16

Kedves S.G.I!

Fején verted a szeget!

Amikor NarancsOrszág gazdasági teljesítményét értékeljük - különösen a növekedés és adósság kontextusban - akkor szem előtt kell tartani, hogy a kormány manyup formájában brutális forrást - 3000 mrd forintot, a GDP 10%-át - "kapott" a választóktól.

Ez egy olyan forrás, ami nálunk rendelkezésre állt, a többi KKE-ben viszont nem!

DE

Ennek ellenére a gazdasági növekedés ügyében a térségben Szlovénia és Cseho. kivételével - mindenki jobban teljesített, a teljesítményünk így botrányos.

Blogger Géza 2014.08.04. 10:19:40

@anonymand:

Tessék, akkor én meg azt mondom:

A 2006-2009-es időszak átlagosan 0%-os ipari növekedését a 2010-2013 időszakban sikerült átlagos 4%-ra feltornázni, és a 2014-től kezdődő időszakban még ennél is nagyobb növekedés várható. (2014-re biztosan)

Na? Most előrébb vagyunk?

Senki nem tagadja, hogy 2002-ben az MSZP-SZDSZ egy szépen növekvő gazdaságot vett át a Fidesztől, csak éppen ők már csak durva eladósodásból tudták ezt folytatni, szemben az 1998-2002-es ciklussal, amikor adósságcsökkentés mellett ment ez végbe. Ez a nagy különbség.

anonymand 2014.08.04. 10:23:11

@1ghost:

Tisztelt 1ghost!

Én is hívő vagyok.
Én hiszek a józan észben, a tudás erejében.

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: itt a tegeződés dívik...

Blogger Géza 2014.08.04. 10:23:35

@1ghost: Ennek semmi köze a növekedéshez, ugyanis főleg adósságcsökkentésre ment, de állami vagyon növelése is megvalósult belőle. Az MSZP-SZDSZ 30 %pont körüli plusz adósságot halmozott fel, ehhez képest a manyup kanyarban sincs. Ráadásul úgy, hogy ők kiárusítottak, mag ebben ciklusban vásárlásokkal nőtt az állami vagyon.

s.g.l. 2014.08.04. 10:34:43

@Blogger Géza:

" Senki nem tagadja, hogy 2002-ben az MSZP-SZDSZ egy szépen növekvő gazdaságot vett át a Fidesztől, "

Akkor nézd meg az adatokat, 2010-ben felszaladt a nyáron 6,7%-ra a növekedés, - kitartott a Bokros csomag, de innen elindulta a lejtőn lefelé, vagy a növekedés egyre csökkent,- amikor 2012-ben átadták akkor más csak 2,7% volt a növekedés.

Nem kéne ennyire átlátszóan hazudozni! Vagy ha nem tudod a tényeket akkor nem kéne írogatni!

Hazudni csak azt tud, aki ismeri az igazságot!!!

1ghost 2014.08.04. 10:45:32

@anonymand:

Abban hisz, amiben akar!

@Blogger Géza:

Mindegy mire ment a manyup! Mert a a lényeg ez: a növekedési ütem botrányos, az államadósság/GDP hányadosban érdemi csökkenés nincs.

Magyarország teljesítménye szégyenteljes módon nem éri el 2013-ban a 2008-as szintet, rosszabbul állunk 2013-ban 2008-hoz képest, mint álltunk 1933-ban 1929-hez képest, manyup és brutális EU-s pénzek ellenére.

A gazdaságpolitika minden fronton kudarcot mutat, az ország szempontjából ez a fontos.

A 30%-pontos adósságnövekedésből- bár nem tisztem véden a szoclib elqurókat - meg 10%- pontot az IMF hitel felvétele magyaráz, ami rögtön meglöki a bruttó adósságot akkor is ha nem költik el (a nettót nem) de nem érdekes, mert nem a te eszedhez mérték mindezt.

Te csak maradjál szépen az extraprofitnál, finánctőkénél, meg a többi narancskommunista baromságodnál. Az a te szinted.

A többit meg bízd az írástudókra.

anonymand 2014.08.04. 10:46:03

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Igaza van 1ghost-nak, belátom.
Sebaj!

"A 2006-2009-es időszak átlagosan 0%-os ipari növekedését a 2010-2013 időszakban sikerült átlagos 4%-ra feltornázni, és a 2014-től kezdődő időszakban még ennél is nagyobb növekedés várható. (2014-re biztosan)" - valószínűleg nem én tehetek róla, hogy nem fogod fel, mit jelentett a világgazdasági válság.
Úgy teszel (azt hiszem csak az idegeimet teszteled), mintha nem is lett volna.
Korábban részleteztem, forrást adtam, nem kezdem előlről, mert megyek, innom köll neked, hátha segít.
"Na? Most előrébb vagyunk?" - kevés hülyébb kérdést olvastam, elakadt a lélegzetem is, de ne aggódj, túlélem.
Te nem vagy előrébb.
Pedig az volt nem is nagyon titkolt célom, hogy megértessek veled valamit, amiről eddig halványlila fingod sem volt.
Belátom, hogy nem sikerült, viszont nem rajtam múlott.

"Senki nem tagadja, hogy 2002-ben az MSZP-SZDSZ egy szépen növekvő gazdaságot vett át a Fidesztől, csak éppen ők már csak durva eladósodásból tudták ezt folytatni,"... - nos akkor meglepetéééés!!!
2001-2002 (KSH, 3,45% átlag, ami most nagyon jó lenne), nem szépen növekvő, azt azt követő 6 évhez képest (fentebb részleteztük már, tudod, a "kiválasztott jó évek" átlaga, duplája a 2001-2002 átlagának).
Tudom, hogy ez qrvául bonyolult, de egyszerűbben nem megy. Az államadósság növekedése pedig, ha hiszed, ha nem, az első Fidesz-kormány alatt kezdődött.
..."szemben az 1998-2002-es ciklussal, amikor adósságcsökkentés mellett ment ez végbe." - és itt hagytatok derekasan beindult államadóssággal, kifosztott eklézsiával egy gazdaságot. Mindezek ellenéra a nem fideszes kormányzás első hat évében a növekedés a duplája volt átlagban, mint ezt már korábban részleteztem.
Ez valóban nagy különbség.
Javaslom, hogy intézd el a kétharmaddal, hogy a 2008-2009-es évaket visszamenőleg tüntessétek el a gazdaságtörténetből, csak a 6% fölötti recessziót hagyjátok meg örök mementónak.
Így sokkal egyszerűbb lesz a többi birkának vitatkozni, hisz nekünk a hivatkozási alap kizárva.
Most előrébb vagyunk?

Tisztelettel:
anonymand

s.g.l. 2014.08.04. 10:56:53

@1ghost: Ne felejtsük el, az MNB EUR deviza vagyona közben 5 mrd-ról 34 mrd-raa nőtt, még a manyupot is pumpálták, és év 2,700 mrd-al kevesebb volt az állam bevétele!

Eszméletlen mennyiségü pénzzel nőtt a bevétel,- adók, rendkívüli adók, manyup befizetések ideirányítása, -- és a gazdaság 2011-re már lekonyult 2013-ban mutatott életjeleket és nőtt kb 1,5%-al. / több adat van forgalomban/ az államadósság nem csökkent sőt nőtt 5,000 mrd Ft-al.

Dilettáns idióták vannak a állami gazdaságiránytóknál, bezzeg a közpénz magánosítása meg flottul megy.

anonymand 2014.08.04. 11:01:14

@Blogger Géza:

Blogger Géza!

"A 2006-2009-es időszak átlagosan 0%-os ipari növekedését" - ezidáig mindig volt valami kifogásod az én általam adott időintervallumok miatt.
Most akkor ez mi a túró?
Szórakozzál azzal, ami veled egyidős...

anonymand

Blogger Géza 2014.08.04. 11:03:48

@s.g.l.: Talán először meg kéne tanulnod olvasni, mielőtt bármit is leírsz. Azt a tényt, hogy egy szépen növekvő gazdaságot vett át az MSZP-SZDSZ, mennyiben érinti, hogy mi történt aztán 8 évvel később? Semmi.

Blogger Géza 2014.08.04. 11:05:37

@anonymand: Az utolsó MSZP-SZDSZ kormányzati ciklus legjobb megközelítése éves alapon. Még erre sem jössz rá? Akkor minek írogatsz bármit is?

A te kretén 2001-2008 és hasonló önkényes időszakidnak ehhez képest semmi értelme nem volt.

Blogger Géza 2014.08.04. 11:08:48

@1ghost: "Mert a a lényeg ez: a növekedési ütem botrányos", valóban, a ipari növekedés (kb 0%) tényleg botrányos volt az utolsó MSZP-SZDSZ ciklusban (a GDP-é hasonlóképpen), emiatt is szakadtunk le pl Szlovákiától. Erről is szól a poszt. De szerencsére azóta hatalmasat fejlődött, és várhatóan még tovább fog javulni ez az érték. (2014-re legalábbis biztosan.)

s.g.l. 2014.08.04. 11:09:12

@Blogger Géza:

Én tudok olvasni, - írni is,- neked kéne megtanulnod értelmezni!!

Blogger Géza 2014.08.04. 11:12:34

@anonymand: Ez egy feleslegesen hosszú értelmetlen blabla, amelyben már megint önkényesen ragadsz ki időszakokat (az MSZP idején lévő válságot kiveszed, a Fidesz idején lévőt nem stb.)egy újabb hazugsággal:
"Az államadósság növekedése pedig, ha hiszed, ha nem, az első Fidesz-kormány alatt kezdődött. " Ez nem igaz, az első Fidesz-kormány alatt meredeken csökkent az eladósodásunk, 2011-2012-ben érte el a mélypontot (52-53% körül). Semelyik balos kormány nem tudta ezt elérni.

s.g.l. 2014.08.04. 11:14:31

@s.g.l.:

Pardon, visszaszívom, de kilógott a lóláb, ha valaki fidel ez a pontos, 10 évvel elírtam:

"
Akkor nézd meg az adatokat, 2000-ben felszaladt a nyáron 6,7%-ra a növekedés, - kitartott a Bokros csomag, de innen elindulta a lejtőn lefelé, vagy a növekedés egyre csökkent,- amikor 2002-ben átadták akkor más csak 2,7% volt a növekedés."

2012-ben nem adtak át semmit és 2010-ben nem volt 6,7% hanem csak valami 1,5%.

anonymand 2014.08.04. 11:20:05

@Blogger Géza:

Blogger géza!

"Még erre sem jössz rá? Akkor minek írogatsz bármit is?" - nem vetted az adást? Én tudom mi az a négy év, csak azt nem magyaráztad meg, hogy miért is pont az a négy év?
A világválsággal?

De ölég volt a baromságaidból!

Te azt gondolod, hogy mindenki legalább annyira hülye, mint Te?

Összeveted az utolsó MSZP-SZDSZ ciklust a Fidesz nyégy évvel? Az én első négy év, első négy évemmel az bezzeg nem felelt meg.
Nos akkor hogy legyen mire büszén döngetni a melled:
2002-2009-ig tehát amíg a másik barmok kormányoztak az átlag 3,0875%.
Vagyis plagizálva a szavaidat: a Fidesz egy szépen növekvő gazdaságot vett át a az MSzP-SzDSz kormánytól.

Nincs mit innom, amit eddig ittam se használt, úgy látom.
Ég áldjon.

anonymand

s.g.l. 2014.08.04. 11:22:38

@anonymand:

"Nincs mit innom, amit eddig ittam se használt, úgy látom."

o))))

1ghost 2014.08.04. 11:47:52

@s.g.l.:

Kedves S.G.I. Látleletedhez nincs is mit hozzátennem, teljesen korrekt.
üdv:
GHOST

s.g.l. 2014.08.04. 11:58:23

@1ghost:
Jajj jut eszembe ha még nem volt: Navracsics mondta 2009-ben amikor elszállt a Ft 300 fölé.

Amék kormány nem tudja 300 Ft alatt tartani a ft-ot az alkalmatlan a kormányzásra.

Kimondta Navracsics a véleményt a saját kormányukról.

1ghost 2014.08.04. 12:02:38

Egyébként pedig a 2008-as válságot az amerikai közgazdászok az évszázad válságának titulálják, olyannak, amelyet 3 generáció óta nem látott a világ.

A Narancsos Gazemberek persze erről mélyen hallgatnak, s az egészet mások nyakába varrják.

Persze a szoclib böszmék is elqurták derekasan, de a gondokból csak annyit varrjunk a nyakukba, ami nekik kijár.

Magyarország tragédiája ma ez: cseberből esett vederbe, az egyik elqurót váltotta a másik.

Bár Bajnai keveset volt kormányon a tárgyilagos értékelés levonásához, ám ha marad, ma biztosan nincs ez a sok szenny, ami elborítja az országot.

Mi több: ha 2010-ben Caligula Lova lett volna kormányfő, akkor ma sokkal jobban állnánk. Ugyanis az nem tudott volna károkat okozni, azon kívül, hogy lelegeli a parlamentben lévő dísznövényeket.

Azt viszont ott egye meg a rosseb!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2014.08.04. 22:52:03

@anonymand: csak annyit szeretnék nagy tisztelettel megjegyezni (bár azt hittem, ez köztudott), hogy az általad citált számok átlagát nem számtani átlaggal számoljuk. Az ugyanis súlyos elvi hiba. Csak gondoltam jelzem Neked, mint a számmisztika nagy barátjának.

1ghost 2014.08.04. 23:15:50

@politicus:

Kedves politicus!

Persze, számolhat mértani átlaggal is!

DE

Mivel ln(1+x)≈

1ghost 2014.08.04. 23:27:48

@politicus:

Kedves Politicus!

(Először is bocs az fenti félreütött küldésért.)

A lényegre térve: persze, számolhat mértani átlaggal is!

DE

Mivel ln(1+x)≈x, ha x kicsi (az ipari termelés növekedési ütemeire nézve ez igaz), ezért ebben az esetben - ha veszi a mértani átlag formulájának természetes alapú logaritmusát - könnyedén beláthatja, hogy a mértani és számtani átlag közelítőleg ugyanazt az értéket adja.

Anonymand ezért számításai során nem követett el hibát, sőt a fentieket szerintem tudta is, ön viszont hozzászólása alapján nyilvánvalóan mindezt nem tudta.

Ám sebaj, most legalább van egy lehetőség, hogy megtanulja.

Éljen vele!

anonymand 2014.08.05. 04:29:48

@politicus:

Tisztelt politicus!

Nagyon köszönöm, hogy jóindulatúan felhívod figyelmemet a számítás pontatlanságára.
A leegyszerűsített mód is jó megközelítés (szerintem).
Amúgy sem egy pénzügyi elszámolás szükséges pontosságáról van szó.
Mi is a lényeg?
Adott egy időszak, amelyt többféle időszakaszokra bontva lehet vizsgálni, s egy másik kormányzat (teljese ciklusának) teljesítményével összevetni.
A durva megközelítéssel számolva is ölég jól látható, hogy melyik javára billen a mérleg (még ha idióták voltak ők is).
A nagy válság időszakát, s annak brutális visszaesését, amelyet a Fidesz-hívek oly nagy szeretettel az MSzP-SzDSz számlájára könyvelnek az utolsó négy évbe számítva a jelenlegieket jó gazdaságpolitikájuk végett dicsérni viszont önámítás.
Ezt Gézával nem tudtam, s valószínűleg soha nem is fogom tudni megértetni.
Oly sokszor leírtam már: a hit vakít, a vakhit elveszi a gondolkodás képességét.
Még egyszer, köszi!

Tisztelettel:
anonymand

s.g.l. 2014.08.05. 06:17:54

Ajánlom ezt a csartot, mikor kezdődőtt a válság, és gyönyörűen látszik az OV kormány belépésekor a növekedés megállt, stagnált, esett, majd oldlalaz, miközben a másutt a válság már nagyrészben a tőzsde szerint: vége.

Itt csak botorkálás van

1 fBux i.imgur.com/1UBjbHO.png

2 fSnP USA i.imgur.com/7mWhJFI.png

3 fDax Német i.imgur.com/7mWhJFI.png

politicus · http://mandiner.blog.hu 2014.08.05. 08:17:31

@1ghost: áh, most már minden világos. Tehát én, aki felhívja a figyelmet a statisztika első óráján elsajátítható ismeretek hiányára, biztosan nem ismerem a fenti összefüggést. Viszont anonymand biztosan ismeri a helyes számítási metodikat, csak éppen nem azt használja.
Csak az a fránya logika ne volna...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2014.08.05. 08:29:11

@anonymand: hívőkkel nehéz, aláírom. Egyebekben bármikor szívesen.
Amúgy az összehasonlítás helyes eredménye az első általad használt terminusban 27% (tehát jelentős, több mint 2%pontos különbség a te szamitasodhoz képest), szemben a második időszak 17,3%-ős adatával.

anonymand 2014.08.05. 08:31:28

@politicus:

Tisztelt politicus!

Nem kőne egymást csesztetni.
Egyrészt a téma szempontjából irreleváns, hogy pontos-e vagy sem a számítás.
Másrészt fölösleges energiapazarlás.
Hozzátenném még azt is, hogy a végtelenségig leegyszerűsített (lebutított) módon sem sikerült megértetni Gézával, hogy mert ő egy saját kontextussal ki tud ugyan kedvezőtlen képet alakítani a múltról, s jelenről, a tények (teljesítményt illetően) maradnak változatlanul tények.

Tisztelettel:
anonymand

1ghost 2014.08.05. 09:18:48

@politicus:

Drága, bűbájos Politicus!

Fentebb elmagyaráztam, hogy az Ön állításával szemben kedves Anonymand miért nem követett el "súlyos elvi hibát".

Ám hozzászólásából látom, hogy mindebből nem értett meg semmit, s mentsvárként megpróbálja a helyzetet a logika útjára terelni, vagyis egy olyan útra, amelyet ön jelen pillanatban csak keresgél a siker leghalványabb jele nélkül.

anonymand 2014.08.05. 09:25:41

@1ghost:

Tisztelt 1ghost!

Ne egymást, könyörgöm!

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2014.08.05. 11:41:25

Ez a vita is megint tökéletesen mutatja a helyzetet. Számok, adatok tömkelege, vita a nyelvtanról, matekról, egymásról, közben pedig a lényeg elforgácsolódik.

Hiszen majd minden adat, munkaerőtől kereskedelemig, kozmetikázva van. Például itt a legegyszerűbb trükk - élelmiszer kiskereskedelmi forgalom. Ősz óta hozzáveszik a dohányboltok forgalmát is. Így lesz hirtelen bővülés, mínusz élelmiszer-eladásból hirtelen pluszos. A papír mindent elbír.

Szóval teljesen felesleges egymás ekézése.

Ahelyett, hogy arról beszélnénk, mi a valóság.
Vagy ahelyett, hogy arról beszélnénk, vajon mi mozgat itt is embereket, hogy a nyilvánvaló hazugságokat sikerpropagandaként eladva csapjanak be tömegeket.

Darkosia 2014.08.05. 14:06:19

Csak az utolsó kb. 100 hozzászólást olvastam, és meg kell mondjam azok alapján valószínűleg tök felesleges hozzászólnom, de mégiscsak hátha...
Kezdetnek tisztázzunk pár dolgot. A mutatók (gdp, államadósság, munkanélküliség, stb.) nagysága és változása az ország állapotát hivatott leírni. Ugyanezen mutatók az Eu átlaghoz, vagy ami még jobb, a régiós társakhoz képesti relatív nagysága és változása pedig az aktuális kormány teljesítményét.
Ez számomra trivialitás. Ilyenkor nincs gond azzal, hogy az egyik oldal szisztematikusan próbálja figyelmen kívül hagyni, hogy "de hát válság volt", vagy azzal, hogy a másik oldal szintén szisztematikusan nem vesz arról tudomást, hogy 2012-ben az egész EU ismét visszaesett, és a válság előtti illetve utána lévő "nem válság" korántsem hasonló állapotokat jelent - nem csak nálunk, sehol.
A régiós társakhoz képesti összehasonlítás azért jobb, mert a perifériaországok kilengései törvényszerűen nagyobbak, mint mondjuk Németországé, másrészt viszont azon lehet polémiázni, pontosan kiket is tekintünk régiós társaknak (bárcsak ez lenne a fő gond, a vita még sokkal korábban elakadt).
Ennyi felvezetés után, megnézve az első és második, illetve negyedik és ötödik grafikonokat, a kérdés egyértelműen el van döntve: a 2. mszp kormányzás volt a rosszabb a nemzeti összterméket értékelve mint a legutóbbi fideszes 4 év. Ez tény.
Persze sokmindenről lehetne még beszélni és ezt árnyalni. Arról, hogy ez csak egyetlen (bár lényeges) mutató a sok közül és mi van a többivel, azokban hogyan állunk másokhoz képest; vagy épp arról, hogy a mostani kormány teljesítménye se jó, csak jobb mint a korábbi; vagy hogy ne 2006-tól, hanem 2002-től, vagy 1998-tól rajzoljunk grafikonokat. Meg még biztos sokmindenről. De kb. felesleges, mert ahogy látom egyelőre ott tartunk, hogy pár elvakult hívő (nevesíthetnék is, de minek, majd reagál aki akar) hozzászólások százain keresztül próbálja bebizonyítani, hogy a fekete az fehér. A tény az tény, az mszp volt a rosszabb ebből a szempontból. Amíg ebben a nyilvánvaló alaphelyzetben sincs egyetértés, addig erre építve se lehet komplexebben foglalkozni a helyzettel, így a részletesebb vita is értelmetlen.
Szerintem.

1ghost 2014.08.05. 14:45:55

@Darkosia:

"a 2. mszp kormányzás volt a rosszabb a nemzeti összterméket értékelve mint a legutóbbi fideszes 4 év. Ez tény."

Kedves Darkosia! Éleslátásához grat!

És most figyelje az én éleslátásomat!

A világ valamennyi országában az 1933 után hivatalba lévő kormányok jobbak voltak ("nemzeti össztermék tekintetében") azoknál, akik 1929-33-ban voltak hatalmon.

Na, mit szól? Igaz milyen okos vagyok?

Gratulációját várva, üdvözli Önt:
GHOST

Darkosia 2014.08.05. 15:43:23

@1ghost:
Hülyeség, bármelyik időpontot veszed kb. a fele lesz rosszabb és a fele jobb, mint az 1929-1933-as.
Pont ezért nem abszolút skálát veszek a kormányok teljesítményének értékeléséhez, hanem figyelmbe veszek referenciapontokat(eu átlag vagy régiós társak).

1ghost 2014.08.05. 16:00:16

Hülyeség????

Én csak az ön logikáját követtem (még idéztem is öntől) más történelmi időszakokra, ha úgy tetszik, tükröt tartottam ön elé!

Erre mi történt? Belenézett a tükörbe, és azt mondja, hogy hülyeség.

Pedzegeti már?

Darkosia 2014.08.05. 16:04:29

@1ghost:
Nem, te nem értetted meg a logikámat. Az én logikám szerint kb. a fele jobb, a fele rosszabb lesz mint a 29-33-as.
Vagy szerinted matematikailag elképzelhető, hogy egy időpontban minden európai ország gdp-je átlag alatt változzon? Akkor nem az az átlag, nagyokos.
(egyébként azért csak kb. fele, mert a medián meg az átlag nem feltétlen esik egybe, de nem szoktak messze lenni egymástól)

Darkosia 2014.08.05. 16:13:34

szájbarágósan, szerintem mi a menete a mai eu kormányok 29-33-as kormányok teljesítményéhez mérésének(ha már ezt az időpntot írtad):
felírkálod 29-33 között az akkori eu átlaghoz képest melyik ország gdp-je hogy változott, +-1,2,akárhány százalék eltérés volt -e (kb. fele lesz plusszos, fele lesz mínuszos).
Meg felírkálod ma, azaz 2010-2014 időszakban mennyi az eu átlag, és melyik országban(persze csak olyan országot tekintve, ami mindkétszer létezett, meg itt régiós átlagnak nincs értelme mert a régiók is változtak ilyen időtávon) ehhez képest mennyi az eltérés, +-akárhány százalék (szintén kb. fele lesz plusszos, fele mínuszos).
Most minden országra van két számod a két vizsgált időintervallumba. Amelyik szám nagyobb, abban az időszakban volt az országnak jobb kormánya a kettő közül (ez is kb. fele-fele lesz, kinél melyik). Ez nem atomfizika, csak te nem érted. De akkor meg minek kommentelsz olyanhoz, ahol számok vannak...

Darkosia 2014.08.05. 16:30:39

ja, te a világ valamennyi országáról beszéltél, nem csak eu-sról
persze ez lényegtelen, a gondolatmenet ugyanez, csak cseréld ki egymással a megfelelő szavakat
illetve a legutóbbi hozzászólásomban már kicsit slendrián voltam, természetesen amit írtam az nem azt jelenti akkor volt az adott országnak jobb kormánya, hanem akkor volt az adott országnak jobb kormánya a gdp szempontjából
nyilván, hisz van sok más mutató is, korábban írtam is, csak mikor a hülyeség magabiztossággal párosul olyan kinyílik a bicska a szebemben, és ezért gyorsan írtam

Darkosia 2014.08.05. 16:33:19

szebemben, szememben, zsebemben :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.08.05. 17:07:15

Itt csak viki meg a haverjai pénztárcájában van növekedés.
Gyerünk fideszbarmok,lehet örömködni!

Blogger Géza 2014.08.06. 10:45:34

@anonymand: A tények azok bizony tények:

"Gyorsult az ipari termelés növekedése, az idén júniusban a termelés 11,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában,"

www.napigazdasag.hu/cikk/19635/

Ez összevetve az utolsó balos kormányzati ciklus átlagosan 0%-os ipari növekedésével a különbség biza tetemes...

Blogger Géza 2014.08.06. 10:46:19

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: No meg a magyar iparban.

"Gyorsult az ipari termelés növekedése, az idén júniusban a termelés 11,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában,"

www.napigazdasag.hu/cikk/19635/

rikitiki 2014.08.06. 10:58:37

@Blogger Géza: Szvsz felesleges tények értelmezésén vitatkozni, főleg hívőkkel. (Kinek-kinek persze a másik a hívő)

Még a következő választások előtt végigsöpör Európán a következő válság, na majd akkor lehet igazán összevetni a liberális és illiberális gazdaságpolitikák teljesítményét válság időszakban.

Kéretik majd akkor nem kussolni, és nem félrebeszélni. Ugyanúgy beleszámítjuk majd a válságot az Orbán-Matolcsy kárpáti géniuszok teljesítményébe, rendben?

Majd lehet hasonlítgatni 8 évet a 8 évvel.

Lehet, hogy magad is meg fogsz lepődni...

anonymand 2014.08.06. 11:50:38

@Blogger Géza:

Blogger Géza!

Sikongatásod élvezeted közben ide hallatszik.
Szívből örülök, hogy élvezed.
"Gyorsult az ipari termelés növekedése, az idén júniusban a termelés 11,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában,"
Ez összevetve az utolsó balos kormányzati ciklus átlagosan 0%-os ipari növekedésével a különbség biza tetemes..." - szakszerűséged pedig lenyűgöz.
Tényleg!
1, azaz egy hónapot a Fidesz kormányzásának második ciklusából összevetni az előző bagázs második négy (gazdasági világválsággal terhelt) évével! :)))
"Ez egy feleslegesen hosszú értelmetlen blabla, amelyben már megint önkényesen ragadsz ki időszakokat"... - viszont legalább következetes vagy, mint az ökör.

További kellemes magömlést!

anonymand

Darkosia 2014.08.06. 14:25:16

@Blogger Géza:
Nyilván, ha nő az ipari teljesítmény, az jó. De ettől a kormány jó lesz? Vagy ez a kormánytól lett jó?
Meg kéne nézni, hogy vajon a régióban hogyan változott, ahhoz képest a 11,3% növekedés sok-e.
Ugyanígy, attól, mert előtte az mszp alatt 0% volt, nem biztos, hogy az ő hibájuk, meg kéne nézni ugyanazalatt az idő alatt a régióban nőtt vagy épp csökkent-e.
Ez így fingfűrészelés.

Blogger Géza 2014.08.06. 16:27:22

@anonymand: Igen, most én vettem ki önkényesen két különböző szakaszt (az utolsó egy évet és az utolsó MSZP ciklust), hogy rámutassak arra, mennyire torzítottál.

Blogger Géza 2014.08.06. 16:29:02

@Darkosia: Ez igaz, de itt most ennek az anonymandnak a kifigurázásáról volt szó. Meg lehet nézni, ha lesznek hasonló cseh, szlovák, lengyel, szlovák, szlovén, horvát stb. adatok, hogy azok mit mutatnak.

anonymand 2014.08.06. 16:48:26

@Blogger Géza:

Blogger Géza!

Te hazug vagy!
...(az utolsó egy évet és az utolsó MSZP ciklust),"... - tudod Te, hogy mit írsz?
Te akarsz kifigurázni? Kacagnom köll!
Akkor még egyszer:
...(az utolsó egy évet és az utolsó MSZP ciklust),"... - vesd össze: "Gyorsult az ipari termelés növekedése, az idén júniusban a termelés 11,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában,"
Ez összevetve az utolsó balos kormányzati ciklus átlagosan 0%-os ipari növekedésével a különbség biza tetemes..."
Egyedül vagy képes ilyen marhaságra, vagy van telefonos segítséged?
Kifigurázni! :))

anonymand

anonymand 2014.08.06. 18:58:35

@Blogger Géza:

Blogger Géza!

"Igen, most én vettem ki önkényesen két különböző szakaszt (az utolsó egy évet és az utolsó MSZP ciklust), hogy rámutassak arra, mennyire torzítottál." - részleteznéd a torzítás lényegét?
Mit, hogyan, mennyiben?

anonymand

Blogger Géza 2014.08.06. 20:03:43

@anonymand: Olvass vissza. Nem fogom elölről kezdeni.

anonymand 2014.08.06. 21:43:58

@Blogger Géza:

Blogger Géza!

Nem értem.
Visszaolvastam, s mégsem értem.
...(az utolsó egy évet és az utolsó MSZP ciklust),"... - vesd össze: "Gyorsult az ipari termelés növekedése, az idén júniusban a termelés 11,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában,"
Ez összevetve az utolsó balos kormányzati ciklus átlagosan 0%-os ipari növekedésével a különbség biza tetemes..."
Mik az elvek, amelyek a lapján az összehasonlítás ezen módját választottad?
Ha ez az összevetés elfogadható, akkor mi kifogásod lehet, ha a szoclibek első négy évét vetem össze, a jelenlegiek első négy évével?
Mi abban a torzítás?
És mekkora?
Hol hibáztam?
Nem értem a rendező elvet.
Legalább magyarázd meg, kérlek.

anonymand

anonymand 2014.08.07. 22:13:31

Blogger Géza!

Házi feladat, verbálisan orrba köll verjed a Nívó blog egyik kedves szerzőjét, valamint a Portfolio Madár István nevű cikkíróját.
A Nívó blog egyik kedves szerzője nem átallotta a Portfóliót ajánlani:
www.portfolio.hu/gazdasag/ezert_nem_csokken_az_allamadossag.4.202194.html
ahol viszont fentnevezett szerző ilyesmit ír: " A válság előtti négy évben 6,5%-os volt az éves átlagos növekedés, 2010 és 2013 között viszont csak 3,2%."
Jó, nem köll még verbálisan sem orrba vágni a cikk szerzőjét, de minimum kifigurázni, azt azért elvárom!

anonymand

Darkosia 2014.08.08. 02:51:13

@anonymand:
Hasonlóan szeretsz fingfűrészelni, mint Blogger Géza.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.09. 08:48:40

@Darkosia:

Párszáz komment után általában már olyan jellegű részletkérdésekről megy a vita, ami már nem oszt, nem szoroz a poszt mondanivalójával kapcsolatban. Ilyen a blogvilág.

magyar ember teli szájjal 2014.08.10. 11:56:34

@Sexual Harassment Panda: Nem mondott ilyet szerintem, de ő nyilván azért lépne ki, mert ŐT fogja vissza, az ő hatalmát. És azért maradunk bent mert onnétt jön a lóvé.

Blogger Géza 2014.08.12. 11:04:27

@ccactus:

Egyébként meglepően jobbak az ipari növekedési adataink az utolsó 3 negyedévben, mint a hasonló lengyel, cseh és román adatok.

www.napigazdasag.hu/cikk/20065/

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 18:37:04

@Blogger Géza:

Szerintem benne van a pakliban, hogy a II. negyedéves magyar növekedés EU-s és régiós élvonalbelinek számít majd.

A nagy kérdés az, hogy mi az a hajtómotor, ami élre röpít minket, és vajon tartós-e?

Sokak szerint az EU-s támogatások okozzák a pörgést, mégpedig átmeneti jelleggel. De szerintem ennek kisebb a relatív hatása, mint azt sokan mondják, hiszen az uniós támogatási ciklus mindenhol ugyanaz, tehát a régió többi országa is velünk azonos cipőben jár, mindenhol csúcsra járnak az EU-s kifizetések. Ráadásul ez nem átmeneti motor hanem állandó, hiszen indul az EU újabb 7 éves költségvetési ciklusa, ahol újabb ezermilliárdokat kaphat Magyarország.

A legjobb az lenne, ha széles bázisú lenne a növekedés. Erre adnak majd választ a következő negyedévek adatai. Én arra számítok, hogy a következő növekedési hajtómotor a lakásépítések felpörgése lesz, valamikor 2015-től kezdődően. Míg más szektorok lassulni fognak, például az autóipar. És lesznek konstans növekedő szektorok, például a turizmus és a mezőgazdaság.

Az is jó hír, hogy jelentősen visszahúzó, hanyatló ágazatot nem nagyon látni.

De ezek egyelőre túl kevés információk ahhoz, hogy számszerűsíthessük. Úgyhogy majd meglátjuk.

Blogger Géza 2014.08.12. 21:40:59

@ccactus: 1. Autógyárak. Pl. nagyon brutális az Audi a 11 ezer emberel, és 3-szorosára pörgetett autógyártással. (a motornál kisebb a növekedés)
2. Közmunka (ha segélyként adod oda, semmi, így viszont növeli a GDP-t.)
3. Közalkalmazotti és versenyszférás reálbérek is durván nőttek, a megnövekedett kereslet megnövekedett termelést (ideértve) húz maga után.
4. EU-s lehívás ciklikussága
5. Általános európai fellendülés (bár halvány.)

Mivel az 1-3 ponttól nem várható tartós növekedés, ezért lassulás várható. De más tényezők átvehetik ezek szerepét (élelmiszeripar, lakásépítés stb.)

anonymand 2014.08.13. 03:04:19

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger géza!

Becsülöm az optimizmusod.
Tényleg.
Nem kívánok huhogni, csak egynémely óvatosságra intő jelről, tényezőről szeretnék említést tenni.

Felsoroltál 5. pontot, amelyből az első háromról magad is visszafogott derűlátással írsz (szerintem helyesen), én azonban tovább árnyalnám.
1. A német gazdaságtól függ (függünk), ott pedig van néhány kedvezőtlen jel:
"Hatalmasat romlott a német gazdasági üzleti hangulat
2014. augusztus 12. kedd 11:40:59"

"Leállhat a német gazdaság növekedése
2014. augusztus 8., péntek 17:06"

"A német statisztikai hivatal adatai szerint az első negyedévben még a német gazdaság negyedéves összevetésben 0,8 százalékos, éves szinten 2,5 százalékos növekedéssel három éve a legjobb teljesítményt nyújtotta. A tavasz óta megjelent adatok többsége azonban lassulásra utal, és elemzők szerint meglehet, hogy teljesen leállt a növekedés. A negyedéves adatokat csütörtökön közli a német statisztikai hivatal"
Az pedig köztudott, hogy gazdaságunk mennyire függ a német gazdaságétól, ugyi?

2."Közmunka (ha segélyként adod oda, semmi, így viszont növeli a GDP-t.)" - a mondat első fele teljes mértékben igaz, a második felét illene számszerűsíteni! Megvallom, én erre adatot még nem találtam (ennyire lehet jelentős). :)

3. Nincs vita, a reálbérek nőttek...

4. "EU-s lehívás ciklikussága" - a jelenlegi ciklus gazdaságunkra gyakorolt pozitív hatását esetleg 2-3 év múlva lehet érzékelni.
Csak legyen!

5. "Általános európai fellendülés (bár halvány.)" - igen helyes a zárójelbe tett megjegyzésed. Az európai gazdaság fejlődése sem töretlen, ráadásul erősen befolyásol(hat)ja az ukrán helyzet. Na, erre köll azt mondani: majd meglátjuk!

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: linkeket azért nem adtam, mert láthatólag lusta vagy foglalkozni velük...

anonymand 2014.08.13. 06:42:46

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Egy kis kiegészítés, igazán friss:
"Hatalmas negatív meglepetés a német konjunktúra adatban
2014. augusztus 12. 11:00"
"Augusztusban a német gazdasági hangulatot jellemző Zew-index értéke váratlanul 8,6 pontra zuhant vissza. A piac előzetesen 18,2 pontot várt volna a júliusi 27,1 pontos szintet követően."

Szóval, csak óvatosan az optimizmussal!

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.13. 17:16:51

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

"Sokak szerint az EU-s támogatások okozzák a pörgést, mégpedig átmeneti jelleggel." - írja a blog egyik kedves szerzője.
"Ha nem lesz elég új szerződés a következő hónapokban, akkor az építőipari cégek kilátása ismét sokat romolhat.

Immár második hónapja csökken az új megrendelések volumene, ami egyre keményebb landolást vetít előre az építőipari cégek számára. Két egymást követő éves összehasonlítású havi csökkenésre utoljára 2011 augusztusában és szeptemberében volt példa, amelynek aztán igen jelentős teljesítmény-visszaesés lett a következménye." - ez meg egy mai hír.
A blog egyik kedves szerzője szerint máshol (a régióban) hasonlóan csúcsra futottak az EU-s pénzek felhasználásában, amit egyébként forrással nem igazol. Ha azonban kicsit olvasgatsz korábbi szakértői véleményeket, biztos vagyok benne, hogy találsz olyant, hogy "választási gazdaságpolitika".
Mintha máshonnan ilyesmit nem nagyon lehetett olvasni...

Tisztelettel:
anonymand

Darkosia 2014.08.15. 04:49:39

a német gdp adat rosszabb, a magyar meg jobb lett a várnál
ez is friss adat, de gondolom majd kitalálod miért rossz ez :-)

anonymand 2014.08.15. 07:04:18

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Nem köll kitalálni semmit!
Helyén köll értékelni azt ami van.
Beérett a választási gazdaságpolitika, itt a csúcs. Amit korábban is állítottam, változatlan.
Lehet ugyan a jó, sőt kiugróan jó negyedéves adatokra hivatkozva pezsgőzni, ám vannak dolgok, amikről nem kőne megfeledkezni.
A blog egyik kedves szerzője, nagyon helyesen, arra szokott figyelmeztetni, hogy az államadósság negyedéves számait nem nagyon kőne figyelni, hiszen az év végi hivatalos a fontos. Talán nem ártana a GDP-növekedés esetén is hasonló metodikát követni...
A másik amiről szívesen feledkeztek meg, a blog egyik kedves szerzőjével karöltve, az a fenntarthatóság.
Hogy a kiszórt uniós pénzek hatása lecseng.
Hogy a munkahelyek száma nem bővül a kívánatos mértékben, akkor hogyan növekedhet a GDP jobban, mint eddig.
Hogy a beruházások túlnyomó többsége a jövőben nem járul hozzá a GDP-hez.
Hogy a gazdasági teljesítmény már mutat csökkenésre utaló jeleket.
De minek soroljam tovább, hiszen ahogyan eddig, úgy ezen túl is figyelmen kívül hagyjátok amiket "kitalálok"?

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.15. 08:19:18

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Erre mondják azt, ha fele igaz, az is sok...

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: amit soha nem fogok megérteni, miért s meddig ámítják magukat?

Darkosia 2014.08.15. 10:47:16

@anonymand
"A blog egyik kedves szerzője, nagyon helyesen, arra szokott figyelmeztetni, hogy az államadósság negyedéves számait nem nagyon kőne figyelni, hiszen az év végi hivatalos a fontos. Talán nem ártana a GDP-növekedés esetén is hasonló metodikát követni..."
Igen, így igaz. Csak ha már hoztál pár augusztusi adatot a létező többezerből, olyat ami épp megfelel a világképednek, én is hoztam párat, gondoltam akkor ideillik. Mint látható arra se vettem a fáradságot hogy a pontos értékeket ideírjam, pedig lett volna vagy 10mp újra ráguglizni.

"A másik amiről szívesen feledkeztek meg, a blog egyik kedves szerzőjével karöltve, az a fenntarthatóság."
Nem szoktam. Épp ezért nem tartom pl. sikertörténetnek a 2002-2008 között devizahitelpumpálásból a mostaninál jobb, de az akkori régiós átlagtól elmaradó bővülést(feljebb meg ugye már leírtam, szerintem mi alapján kell megítélni egy adott mutatóban a kormány hozzájárulását, leválasztva a globális tényezőket).

"Hogy a kiszórt uniós pénzek hatása lecseng."
Ahogy máshol is lecseng. Majd jön újabb uniós ciklus. Ahogy máshol is. Ez ügyben egy hullámhosszon vagyunk a többiekkel, tehát ha a gdp adataink jobbak mint nekik, az nem ezért van.
"Hogy a munkahelyek száma nem bővül a kívánatos mértékben, akkor hogyan növekedhet a GDP jobban, mint eddig."
Pl. hatékonyság meg kihasználtság növekedés. Van hova.
"Hogy a beruházások túlnyomó többsége a jövőben nem járul hozzá a GDP-hez."
A nap pedig keleten kel fel. Amíg a hiány 3%-on belül van, addig nincs állami lufifújás ilyen téren.
"Hogy a gazdasági teljesítmény már mutat csökkenésre utaló jeleket.
De minek soroljam tovább, hiszen ahogyan eddig, úgy ezen túl is figyelmen kívül hagyjátok amiket "kitalálok"?"
Igen, vannak baljós jelek (ahogy mindig, meg ahogy pozitívak is vannak). És Németország engem is aggaszt. Vagy hogy a fed véget vet az eddigi mókának, és ezzel egy az egyben elkaszálja a feltörekvő országokat. De ha ez, vagy a németek visszarántanak minket 0 közelébe, az megint nem a dejazrobán hibája lesz, illetve minden bizonnyal a hatásuk a többi régiós társnál is megjelenik (ahogy pl. a QE pozitív hatása se csak nálunk mutatkozott), tehát a kormány teljesítménye nem ezektől függ (az országnak azért szar lesz), mert ezek a hatások az összes régiós társnál ugyanúgy benne lesz az adatokban.
De azért érdekes, hogy korábban még bőszen hasonlítgattad a mostani dolgokat abszolút értékben a 2002-2006-os aranykorhoz, mintha egybitesen most ugyanúgy "nem válság" állapotban lenne a világ, mint akkor. Szóval ha ezután elkezded te is néha megnézni, hogy okés, de mi van a régió többi országában, hozzájuk képest hogy mikor hogy állunk, ha legalább ennyi változott már örülök.

Darkosia 2014.08.15. 11:08:44

@Tyson925:
Érdekes ábra. Mivel politikusoktól jön, igencsak fenntartásokkal kezelem, és felmerül bennem jópár kérdés.
Ugye az első, ha megnézed 2010 q1-től milyen meredeken nyílik az olló. Nem túl merész feltételezés, hogy 2009q4 vagy épp 2009q3-ban is nyílt. És ez a tendencia fél évnyi fidesz után fordult meg.
A következő, hogy furcsa az országválasztás. Eu28 ok. Eurózóna helyett sokkal jobb lett volna olyan, hogy Eu de nem eurozóna. Németország nagyon nem hasonló, Lengyelország a V4-ből meg a régióból a legkevésbé hasonló. Az mindenesetre jól látszik, hogy a 2011 évgi visszaesés nem csak úgy jött, hogy "mert dejazorbán beült a hatalomba és elrontotta Bajnai eredményét" ahogy hangoztatni szeretitek. A perifériaországok jellemzően jobban ingadoznak, le merem fogadni V4+Románia+Horvátország+Szlovénia+stb., illetve ezek átlaga ugyanúgy visszaesett.
Harmadjára pedig 2012-ben az egész eu28, meg az eurozóna gdp-je is csökkent, az eurostat meg a ksh szerint is, 2013-ban kissé visszaesett/stagnált, ezen az ábrán meg én egyszerűen nem ezt látom. Annyira azért nem vagyok kancsal, úgyhogy akár az is lehet 1-2 politikus a saját javára görbítette a valóságot és arrébb rakott kicsit 1-2 pontot.

Darkosia 2014.08.15. 11:25:14

ja, és átlagot nem vontam, de amiket felsoroltam 2012-ben nagyrésze mínuszos
persze Lengyelország épp nem, minő véletlen ők vannak a grafikonon :-)
de valami itt se kerek, mert pl. Lengyelek 2012 +2%, hát a grafikonon nagyon nem úgy tűnik...
vajon ki hazudik, az eurostat, vagy a magyar politikus aki az eurostat adataiból azt a grafikont fabrikálta?

anonymand 2014.08.15. 11:40:30

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Örülök, hogy örülsz.
"De ha ez, vagy a németek visszarántanak minket 0 közelébe, az megint nem a dejazrobán hibája lesz, illetve minden bizonnyal a hatásuk a többi régiós társnál is megjelenik (ahogy pl. a QE pozitív hatása se csak nálunk mutatkozott), tehát a kormány teljesítménye nem ezektől függ (az országnak azért szar lesz), mert ezek a hatások az összes régiós társnál ugyanúgy benne lesz az adatokban." - ugyanez a mondat persze leírható ugye olyan formában is, hogy az "eredmények" nem a " nem a dejazrobán" kiváló teljesítményének köszönhető, "(az országnak azért lett jobb)"?

Végső konklúzió: neked pezsgő, én meg maradok az Unicumnál (némi keserűség érezhető benne)...

Tisztelettel:
anonymand

Darkosia 2014.08.15. 12:04:02

@anonymand:
"ugyanez a mondat persze leírható ugye olyan formában is, hogy az "eredmények" nem a " nem a dejazrobán" kiváló teljesítményének köszönhető, "(az országnak azért lett jobb)"?"
persze, amennyiben, a régió még annál is jobban teljesít
mint írtam, nem az "eredmény" nagysága számít a kormány teljesítményének a megítélésekor(hisz abban nagyon benne vannak a globális, kormánytól független folyamatok is), hanem annak relatív nagysága a többiekhez képest, lehetőleg a régióbeli többiekhez képest
végülis csak legalább 5-ször írtam ezt le
de látom olyan vagy mint a halak akiknek van vagy 10mp memóriájuk, te se tudod mi volt 3 hozzászólással ezelőtt...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.15. 13:25:56

@Darkosia: "Persze, volt szerepe a magyar GDP gyenge teljesítményében a forint mélyrepülésének is – a fenti ábra ugyanis euróban mutatja a termelést, nem forintban. A gazdaságunk EU-n belüli súlyát viszont az euróban számolt GDP adja meg."

Igy mar vilagos?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.15. 13:29:38

@Darkosia: "Mivel politikusoktól jön, igencsak fenntartásokkal kezelem, és felmerül bennem jópár kérdés."
Ezt igen bolcsen teszed. Viszont az abrat a politkus is atvette, nem o krealta. Azert ez meghaladja a kepessegeit :D

NYJetsTD 2014.08.15. 13:56:04

Milyen kibaszottul szánalmas vita ez. Választási év első periódusa, rakatnyi pénz beleölve az építőiparba, stadion építések, térkövezés hegyek, két naponta átadott félkész utak, a hármas német autó trió nélkül szinte nulla magyar ipari fejlődés és és mégis már megint pezsgőbontás.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.15. 14:03:19

@NYJetsTD: En speciel azon gondolkozok, hogy abba mi az erdem, hogy egy autogyarban ROBOTOK autokat raknak ossze. A robotokat meg kiszolgalja, 2-3000 ember gyarankent, olyan 200 rugo fizetesert. Ez a munka alapu tarsadalom, es nem a tudas alapu tarsadlaom jovoje. Robotokat kiszolgalni. Szep jovo...

anonymand 2014.08.15. 16:34:37

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Ha nem ismételgetnéd önmagad, nem kapnál hasonlóan ismétlődő válaszokat...

Tisztelettel:
anonymand

Ui.: az ismétlés kedvéért: neked pezsgő, én meg maradok az Unicumnál (némi keserűség érezhető benne)...

anonymand 2014.08.15. 16:36:58

@NYJetsTD:

Tisztelt NYJetsTD!

..."és mégis már megint pezsgőbontás." - belőled csak az irigység szól...  :)

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.15. 17:36:03

@NYJetsTD:

Tisztelt NYJetsTD!

"Milyen kibaszottul szánalmas vita ez." - és milyen igazad van!

Azért nem tudom megállni, hogy ide ne másoljam (önigazolásként?):
"Az év elejei gazdasági folyamatok a "választási" gazdaságpolitika hatására kedvezően alakultak. Az év közepére már megtorpant az ipari növekedés és a kereskedelem bővülése is. Egyedül az építőipar termelési eredményei kimagaslóak, azonban ez az állami megrendelések, költségvetési pénzek eredménye. Probléma a viszonylag sok, egyszeri hatást kifejtő tényező. Az átmeneti hatások közül a legnagyobb súlyú az uniós projektek gazdaságot élénkítő szerepe. A magyar gazdaságban az uniós projektek nem kiegészítő, hanem szinte az egyetlen forrását jelentik a közösségi állóeszköz felhalmozásnak."
www.stop.hu/belfold/latvanyos-a-novekedes-de-bizonytalan/1257320/
Lehet, hogy én nem tudtam ennyire összeszedetten, lényegre törően megfogalmazni, de amiket érvként felhoztam, erről, ezekről szóltak.
Mondd kérlek, tényleg nem elég érthető amiket ide firkálgatok?
Szerinted is optikusra lenne szükségem, mert nem jól látom a dolgokat?
Költői kérdések persze.
Amire viszont tényleg válaszolhatnál: szerinted miért kergetnek illúziókat, miért kábítják önmagukat és egymást?
Miért?

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2014.08.15. 18:00:01

@anonymand:

Egyszerűbb válaszom:

- Mi volt ma fiacskám a suliban?
Jó hangos válasz:
- Kaptam egy négyest töriből!
Jóval halkabban:
- Meg mondta a tanár néni, hogy év végén megbukom, ha nem javítok matekból.

Bonyolultabb válaszom:

Tudja a f@szom hogy működik ez hívőéknél, én ateista, liberális, nyugatmajmoló, belső ellenség vagyok! : )

NYJetsTD 2014.08.15. 18:08:36

@anonymand: ..."és mégis már megint pezsgőbontás." - belőled csak az irigység szól... :)"

Dehogy, ma is bebaszunk : )))

anonymand 2014.08.15. 18:32:11

@NYJetsTD:

Tisztelt NYJetsTD!

Lélekben veled vagyok...

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.15. 19:07:59

És az új dizájnt senki nem veszi észre? :)

anonymand 2014.08.15. 19:20:29

@ccactus:

Tisztelt (egyik) kedves szerzője a blognak!

Mi van?

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.15. 19:38:53

Tisztelt Nívó blog!

Ez a rizspapír háttér nem rossz, s ha a posztok miatt nem tűnik majd a későbbiekben narancsszínűnek, akkor nyilván sikeres is lesz...

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2014.08.15. 20:12:16

@ccactus: ."És az új dizájnt senki nem veszi észre? :)"

EU pályázaton nyertetek rá pénzt? Így ránézésre 2 milliárdnál többe nem kerülhetett.

Darkosia 2014.08.15. 21:33:35

@anonymand:
""Az év elejei gazdasági folyamatok a "választási" gazdaságpolitika hatására kedvezően alakultak. Az év közepére már megtorpant az ipari növekedés és a kereskedelem bővülése is. Egyedül az építőipar termelési eredményei kimagaslóak, azonban ez az állami megrendelések, költségvetési pénzek eredménye. Probléma a viszonylag sok, egyszeri hatást kifejtő tényező. Az átmeneti hatások közül a legnagyobb súlyú az uniós projektek gazdaságot élénkítő szerepe. A magyar gazdaságban az uniós projektek nem kiegészítő, hanem szinte az egyetlen forrását jelentik a közösségi állóeszköz felhalmozásnak.""
Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?
Tehát ok, eu-s pénzek, blabla, de a régió többi országába is ugyanúgy mennek az eu-s, tehát hogy náluk magasabb a gdp növekedésünk, nem ezért van.
Állami beruházások mindig voltak, mindig lesznek, amíg a hiány 3%-on belül van nem lehet túlzott állami költekezésre fogni a növekedést. Volt idő amikor 9%-on kívül volt, példálództál is vele mennyivel jobban nőttünk, mint most - persze akkor a régiótól azzal is elmaradtunk, most meg ezzel nem. Nem érzed, hogy valahol hiba van a világképedben?
Egyébként egy szóval se mondtam, hogy minden rózsás, pl. a kiindulópont, azaz a cikkbeli ábrák is csak azt mutatják, hogy ezzel feljöttünk a visegrádi négyek átlagára. És a tragédia, hogy a korábbi balos ámokfutás után ennek igencsak örülni kell.

Darkosia 2014.08.15. 21:35:47

@Tyson925:
" "Persze, volt szerepe a magyar GDP gyenge teljesítményében a forint mélyrepülésének is – a fenti ábra ugyanis euróban mutatja a termelést, nem forintban. A gazdaságunk EU-n belüli súlyát viszont az euróban számolt GDP adja meg."

Igy mar vilagos?"
Nekem világos volt, de linkeltem a táblázatot közvetlenül eurostatról (nem pedig valami politikuson keresztülmenve), és ott az eurozónás adat sem annyi, mint a grafikonon. Pedig ott aztán nem trükközhettek, mit számolnak forintban, meg hogy mikor váltanak, meg stb.

Darkosia 2014.08.15. 21:42:06

@anonymand:
"Tisztelt Darkosia!

Ha nem ismételgetnéd önmagad, nem kapnál hasonlóan ismétlődő válaszokat...

Tisztelettel:
anonymand"
Jaj de frappáns. Csakhogy amire reagáltam, ott nem választ kaptam, hanem egy hülye kérdést. Böfögj még be valami ide nem illőt csak mert jól hangzik.

anonymand 2014.08.15. 22:05:24

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Talán már kissé lejárt a zemútnyócév lemeze. Persze lehet az elqrásra hivatkozni, csak már nem annyira elegáns.

"Tehát ok, eu-s pénzek, blabla, de a régió többi országába is ugyanúgy mennek az eu-s, tehát hogy náluk magasabb a gdp növekedésünk, nem ezért van." - blabla, blabla. Mondod Te.
Én pedig csak annyit kérdek, hogy az eu-s pénzek kiszórásának időzítésére tudsz-é példát hozni a régió országaiból? Bár ezt már megpendítettem (nem neked ugyan), de választ nem kaptam.
Ugyanis a görbe alakulásának, a kiugróan jó negyedéves adatoknak a magyarázata abban vagyon.
Tudom, blabla.

"Állami beruházások mindig voltak, mindig lesznek, amíg a hiány 3%-on belül van nem lehet túlzott állami költekezésre fogni a növekedést." - ha nekem nem hiszel, nézd meg, hogy a szakértők minek tulajdonítják a növekedést. Az pedig, hogy GDP-t nem növelő beruházásokra megy el a pénz, függetlenül a 3%-tól, még igenis minősíthető túlzottnak.
Szerintem, szerinted pedig blabla.

"Egyébként egy szóval se mondtam, hogy minden rózsás, pl. a kiindulópont, azaz a cikkbeli ábrák is csak azt mutatják, hogy ezzel feljöttünk a visegrádi négyek átlagára." - én pedig egy szóval sem állítottam, hogy egy jó eredménynek nem lehet örülni, csak igyekeztem felhíni a figyelmet azokra a dolgokra, amikről szívesen feledkeztek meg.

Hogy a görbe hogyan alakul a jövőben, hogy a lassuló növekedés (lesz növekedés, persze, hogy lesz) mennyiben visz majd el minket az átlagtól, az a blog egyik kedves szerzőjének szavaival tudom megjövendölni: "Majd meglátjuk."

"És a tragédia, hogy a korábbi balos ámokfutás után ennek igencsak örülni kell." - némi átfogalmazással tulajdonképpen jó: a tragédia az, hogy a korábbi balos elqrás után ennek is örülni kell.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2014.08.15. 22:13:13

@Darkosia:

Tisztelt Darkosia!

Ezt címzés nélkül írtad: "ja, és átlagot nem vontam, de amiket felsoroltam 2012-ben nagyrésze mínuszos
persze Lengyelország épp nem, minő véletlen ők vannak a grafikonon :-)
de valami itt se kerek, mert pl. Lengyelek 2012 +2%, hát a grafikonon nagyon nem úgy tűnik...
vajon ki hazudik, az eurostat, vagy a magyar politikus aki az eurostat adataiból azt a grafikont fabrikálta?" - utána pedig zokogtál, hogy nem válaszoltam tisztességesen.
Nos, ha egy kicsit figyelmesen követted volna az eseményeket, a választ még kérdésed előtt megírtam, igaz ugyan, hogy másnak:
"Tisztelt Tyson925!

Erre mondják azt, ha fele igaz, az is sok..." - mert ez a véleményem.
Ellenőrizhetetlen girbe-gurba, hívjuk diagramnak, ám ha tényleg csak a fele igaz, az sem igazán OK.

Tisztelettel:
anonymand

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.15. 23:26:06

@Darkosia: A grafikon:
"Ha viszont azt nézzük, hogy milyen volt teljesítmény az utóbbi négy évben folyamatosan, tehát minden negyedévben 2010 első negyedévéhez képest néhány ország és az EU-s átlagok esetében, akkor ezt látjuk:"
latszik is, hogy egy helyrol indul az osszes gorbe.
Amit te belinkeltel:
"File:Real GDP growth, 2003–13 (% change compared with the previous year; average 2003–13) YB14.png"
Remelem ertheto a kulonbseg...
es akkor maris ertelmezhetetlen az egesz poszt is.

rikitiki 2014.08.16. 00:47:56

@Tyson925: Miért lenne értelmezhetetlen?
Tényleg ez a legnagyobb eredményük, ennél csak rosszabb teljesítményeket tudnak másban felmutatni...

Itt van legalább valami pozitív előjelű szám, bontsunk hát pezsgőt...
én egyébként is azt mondom, előre kell inni a medve a bőrére.
Mert mi van, ha később kiderül, hogy nem lesz miért?

anonymand 2014.08.16. 03:42:48

@rikitiki:

Tisztelt rikitiki!

..."én egyébként is azt mondom, előre kell inni a medve a bőrére." - mert eljő az igazság pillanata.
Kiderül majd, hogy se medve, se pohár amiből inni lehetne az ellopott pezsgőt.
Na! Az lesz a sz@r érzés...

Tisztelettel:
anonymand

Darkosia 2014.08.16. 11:17:53

@Tyson925:
ohh, elnézést, azt hittem nem okoz neked gondot a táblázat adatait a grafikonnal összevetni, elnézést, túlbecsültelek
nézzük pl. az eurozónát, ott nem tudsz homályos átváltásokra hivatkozni bele a nagyvilágba
2012-ben és 2013-ban is csökkent ott a gdp, 0,7 illetve 0,4%-kal
tehát az általad hozott grafikonon ez alatt a két négy negyedéves intervallum végpontjait tekintve, illetve összesen ez alatt a 8 negyedév alatt az eurozónás vonalnak lefele kéne mennie
2012-re még ráfoghatjuk, hogy stagnál, de 2013 sehogy se stimmel, úgymond "szar van a palacsintában"

Darkosia 2014.08.16. 11:22:23

@anonymand:

Tisztelt anonymand!

meguntam

Tisztelettel:
Darkosia

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.16. 14:17:32

@Darkosia: Latom hozod a kaktusz fele nivot! Sok sikert hozza a tovabbiakban! :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.17. 08:43:43

@Darkosia:

"meguntam" :)

2,5%-os a minimumelvárása anonymandnak. Legalábbis az uktán válság előtt még annyi volt, de azt mondta, hogy rugalmasan változtatja az elvárást, leginkább a német teljesítmény függvényében. Várjunk még egy-két negyedévi adatot, hátha azok meggyőzik!

Ez az euróban kifejezett GDP grafikon nagyon kreatív az ellenzék részéről, ezt meg kell hagyni. Nem mutat ugyan semmit, meg az adatok sem stimmelnek benne, de mentsvárnak tökéletes a baloldaliak számára.

@Tyson925:

"a fenti ábra ugyanis euróban mutatja a termelést, nem forintban. A gazdaságunk EU-n belüli súlyát viszont az euróban számolt GDP adja meg."

Ezzel nem értek egyet. Egy Merci, vagy egy liter tej megtermelése ugyanakkora súlyt nyom a latban, a forint árfolyamától függetlenül.

anonymand 2014.08.17. 09:46:10

@Darkosia:

"meguntam"
Ennek őszintén örülök!

"2,5%-os a minimumelvárása anonymandnak." - illet volna hozzátennie a blog egyik kedves szerzőjének, hogy már meglehetősen régóta. Meg azt is, hogy tartós.
Tehát tartósan, minimum.
Ez így igaz.
Így volt igaz az ukrán válság előtt is, meg most is. Nem negyedévi adatokról beszélünk ugye?
Éves, tartós, minimum 2,5%.
Csak azért ismételgetem, mert előfordulhat, hogy más "funkcionális analfabéták" is idetévednek.

"Ez az euróban kifejezett GDP grafikon nagyon kreatív az ellenzék részéről, ezt meg kell hagyni."
Ismétlés a tudásnak az ő szülőanyja:
"Erre mondják azt, ha fele igaz, az is sok..." - mert ez volt, s most is ez a véleményem.
"Nem mutat ugyan semmit, meg az adatok sem stimmelnek benne, de mentsvárnak tökéletes a baloldaliak számára." - ellentétben a blog egyik kedves szerzőjének kreatív grafikonjával. Ami látványosan mutat (igaz ugyan, hogy hamis képet, de sebaj!), ahol az adatok szintén nem stimmelnek (még egy sebaj!), de seggnyalásra tökéletesen alkalmas (harmadszorra is sebaj!).

A blog egyik kedves szerzőjének pedig ismét küldök üres helyet, hogy legyen lehetősége bocsánatot kérnie. :)
(azt ugyan várhatom)

anonymand 2014.08.17. 09:48:08

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

anonymand 2014.08.17. 09:56:13

@ccactus:

Küldtem egy kis helyet, mert úgy vélem a helyhiány akadályozott eddig, hogy valótlan állításaidért velem kapcsolatban bocsánatot kérj.
Itt a lehetősé!
Ha kevesled a helyet csak szólj, tudok többet is küldeni.
(méltányolhatnád az új dizájnt! :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.17. 11:35:15

@ccactus: "de mentsvárnak tökéletes a baloldaliak számára."
Elnezest, kaktusz, te jobboldali nezeteket vallassz?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.17. 11:37:01

@ccactus: Nem mutat ugyan semmit, meg az adatok sem stimmelnek benne

Esetleg tudnal indokolni is, mar megkerhetlek.

anonymand 2014.08.17. 11:41:22

@Tyson925:

ccactus dialektikus materialista nézeteket vall.
Dialektikus, hiszen olykor változik a véleménye ugyanarról (viszonylag gyorsan), lásd: kommentelők megnevelése
Materialista: az egykulcsos adórendszerből fakadó anyagi előnyök formálják véleményét

anonymand 2014.08.17. 11:43:55

@Tyson925:

Egészen biztos, hogy lesz indok, sőt! Én még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy olyan is lesz benne, hogy "ha letakarjuk a számokat"...
Mert ilyenre már volt példa a blog egyik kedves szerzője részéről.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.17. 11:47:47

@ccactus: Es egyben megkerlek, elmeselned, hogy pl miert mondod ram, hogy baloldali vagyok? Esetleg meg tudod indokolni?
Vagy az aki nincs veled, az ellened van? Ilyen a "demokrata" meg "kereszteny" gondolkodasmod?
Tenyleg megtisztelnel ha valaszolnal ezekre, mar ha igy sertgeted az embert, es nem szokas szerint elhallgatod a dolgot, ahogy szoktad...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.17. 11:48:35

@anonymand: "Materialista: az egykulcsos adórendszerből fakadó anyagi előnyök formálják véleményét
"

Sot, allami alkalmazott is...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.20. 09:38:11

@Tyson925:

"Nem mutat ugyan semmit, meg az adatok sem stimmelnek benne

Esetleg tudnal indokolni is, mar megkerhetlek."

De hisz egy mondattal az idézeted után indokoltam, külön neked címezve. Azt már nem olvastad el? :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.20. 09:40:49

@Tyson925:

"Elnezest, kaktusz, te jobboldali nezeteket vallassz?"

Attól függ, mit értesz jobboldali alatt. Én az idézett mondatban pártok gyűjtőfogalmaként használtam. az alábbiak szerint:
Jobboldal: Fidesz, KDNP
Baloldal: MSZP, DK, Együtt

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.20. 09:43:33

@Tyson925:

"Es egyben megkerlek, elmeselned, hogy pl miert mondod ram, hogy baloldali vagyok? Esetleg meg tudod indokolni?"

Akinek nem inge, ne vegye magára.

"Vagy az aki nincs veled, az ellened van? Ilyen a "demokrata" meg "kereszteny" gondolkodasmod?"

Velem vagy, vagy ellenem? Vagy egyik sem?

"Tenyleg megtisztelnel ha valaszolnal ezekre, mar ha igy sertgeted az embert, es nem szokas szerint elhallgatod a dolgot, ahogy szoktad..."

Kielégítő volt az elmúlt három kommentben adott reakcióm? Vagy kihagytam még valamely felvetésedet?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.20. 09:46:57

@Tyson925:

"Materialista: az egykulcsos adórendszerből fakadó anyagi előnyök formálják véleményét

Sot, allami alkalmazott is..."

Érvekkel kellene vitatkozni, nem személyeskedéssel, megbélyegzéssel. Teljesen igazad van, ez nem fér össze a baloldali eszmerendszerrel. Sőt, épp ez ellen küzd a baloldal a leghevesebben.

anonymand 2014.08.20. 10:01:56

@Tyson925:

Nem köllött volna ilyesmit írnod: "Sot, allami alkalmazott is..."
Mert az teljesen rendjén való, hogy érdemi hozzászólásaimat rendre negligálja a blog egyik kedves szerzője, ha azonban rávilágítok arra, hogy milyen motiváció készteti a folytonos hazudozásra, csúsztatásra, az elfogadhatatlan személyeskedés.
Most az én bejegyzésem: ""Materialista: az egykulcsos adórendszerből fakadó anyagi előnyök formálják véleményét" volt végül is oka, hogy téged bánt.
Tehát elnézésedet kérem, hogy ilyen helyzetbe hoztalak.
Bocsánat!

anonymand 2014.08.20. 10:08:52

@Tyson925:

Kérlek, adj jó tanácsot!
Hogy a blog egyik kedves szerzője folyvást hivatkozik rám (csúsztatva, hamisan) és nem tudom elérni, hogy tetteiért bocsánatot kérjen, vagy helyreigazítsa megtévesztő hivatkozásait, küldjek néki több üres helyet, vagy...

"Érvekkel kellene vitatkozni, nem személyeskedéssel, megbélyegzéssel. Teljesen igazad van, ez nem fér össze a baloldali eszmerendszerrel. Sőt, épp ez ellen küzd a baloldal a leghevesebben." - helyesen: Érvekkel kellene vitatkozni, nem személyeskedéssel, megbélyegzéssel, negligálással. Persze ez összefér a nem baloldali eszmerendszerrel. Sőt!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.20. 11:19:35

@ccactus: "Érvekkel kellene vitatkozni, nem személyeskedéssel, megbélyegzéssel. Teljesen igazad van, ez nem fér össze a baloldali eszmerendszerrel. Sőt, épp ez ellen küzd a baloldal a leghevesebben."
"Akinek nem inge, ne vegye magára."
Megjegyzem, az adott kommentemben anonymandnak mondtam valamit, nem vitatkoztam senkivel (foleg veled nem). Allitottam valamit, ennyit tettem. Akinek meg nem inge, ugye... Kar volt igy magadra venned. :DDD

"Kielégítő volt az elmúlt három kommentben adott reakcióm? Vagy kihagytam még valamely felvetésedet?"
Tovabbra sem ertem miert sertegetsz a baloldali jelzovel! Ezt kerlek fejsd ki!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.20. 11:27:26

@ccactus: "De hisz egy mondattal az idézeted után indokoltam, külön neked címezve. Azt már nem olvastad el? :)"
Bocsanat, annyira ertelmetlennek talatam a "magyarazatot", hogy nem gondoltam h az a magyarazat. Szoval akkor mi az a halalpontos mertek, ami kifejezi az EU-n beluli gazdasagi sulyunkat? Aminek segitsegel osszehasonlithatok a kulonbozo gazdasagok nagysagai. Az euroban szamolt GDP nem, ezt mar tudjuk, volt ra egy naguon "jo" idokod is. Szoval akkor mi?
Amugy meg ezt a magyarazatot meseled el legy oly kedves a devizahiteleseknek is, biztosan megertik. Vegulis, ugyanannyit kell dolgozzanak a hazukert. Vagy megsem? :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.20. 12:10:21

@Tyson925:

"Tovabbra sem ertem miert sertegetsz a baloldali jelzovel! Ezt kerlek fejsd ki!"

Saját modataiddal fejteném ki:
"Megjegyzem, az adott kommentemben Darkosianak mondtam valamit, nem sértegettem senkit (foleg téged nem). Allitottam valamit, ennyit tettem. Akinek meg nem inge, ugye... Kar volt igy magadra venned. :DDD"

anonymand 2014.08.20. 14:43:57

Aki hallja adja át!
Friss hírek, megláttuk:

"Tovább nőtt azoknak az aránya Magyarországon tavaly, akik a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatának voltak kitéve. Az Eurostat legfrissebb adatai alapján (a vonatkozó statisztikákban egyelőre nem találhatóak meg az összes ország és ezért az EU egészének mutatói sem) 3,3 millió honfitársunk tartozik ebbe a körbe, vagyis egy év alatt százezerrel nőtt a táboruk. Ez azt jelenti, hogy hazánk lakosságának immár 33,5 százalékát fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség a 2012-es 32,4 százalékot követően."

Még frissebb:

"A többség nem kap ellátást

Júliusban 184,1 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel harminc százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele - 230 ezer ember - semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban. Az álláskeresők között a júliusi zárónapon 204,1 ezer férfi és 210,1 ezer nő szerepelt, arányuk 49,3 százalék 50,7 százalék volt."
www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_nem_talalna_hany_ures_allas_van_magyarorszagon.585448.html

Megláttuk.
Sajnos.
Mindenki segítségét szívesen veszem, aki segít a friss híreket a blog egyik kedves szerzőjéhez eljuttatni.
Köszi!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.20. 16:57:21

@ccactus: Ez esetben megtenned, hogy megmagyarazod Darkosiant miert sertegeted?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.20. 17:58:38

@Tyson925:

Nem gondolnám, hogy sértésnek vette.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.08. 15:17:33

@ccactus: conclude.hu/img/szep140514.jpg
esetleg ez az abra is valami "baloldali" armanykodas szerinted?
Vagz szepen kifejezi, miert is csacsisag ez az egesz bejegyzes itt...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.08. 19:58:33

@Tyson925:

Az ábra jó! A is igaz, B is igaz, hol az összefüggés?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.08. 21:49:01

@Tyson925:

Ezekhez mit szólsz:

"Soha nem volt ilyen alacsony a deficit. A gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek javították az idei augusztus végi költségvetési egyenleget."

"Az ukrán-orosz válság ellenére hasít az exportunk. 2014 hetedik hónapjában az export és az import euróban számított értéke 8,4, illetve 7,9 százalékkal bővült tavaly júliushoz viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 66 millió euróval nőtt 2013 azonos hónapjához képest - közölte a KSH.

Gyorsan gazdagodnak a magyarok. A válság kitörése óta a lakosság rengeteg hitelt fizetett vissza, a megtakarításait pedig félretette. A bankbetétek az alacsony kamatok miatt már nem olyan kedveltek, az állampapírokat és a befektetési jegyeket vásárolják a kisbefektetők. Az idén félévkor 26390,8 milliárd forintnyi vagyona maradt a háztartásoknak az adósságok levonása után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, ez csaknem 11 százalékkal több annál, amivel 2013 nyarán rendelkezett a lakosság. Az elmúlt két évben csaknem 25, az elmúlt három esztendőben pedig több mint 35 százalékkal lett gazdagabb a lakosság, 2009 tavasza óta pedig 75 százalékkal emelkedett a háztartásoknál lévő nettó vagyon értéke. A gyors gyarapodásnak két oka van. Az egyik az, hogy a háztartások a válság elmélyülése óta jóformán minden hónapban nettó hiteltörlesztők voltak. Az adósságuk legfeljebb a forint gyengülése miatt nőtt átmenetileg. A lakosság kötelezettségei 2010 közepén voltak a csúcson, akkor csaknem 11,5 ezer milliárd forint volt a tartozásuk. Ez négy év alatt alig 9 ezer milliárd forintra olvadt, vagyis hatéves mélyponton áll. A kötelezettsége zöme bankhitel, ezen belül a hosszú lejáratú kölcsönök dominálnak.
Miközben a meglévő kölcsönöket szorgosan törlesztették a háztartások, a megkeresett pénzt is igyekeztek megfogni. A megtakarítások is növekedtek az utóbbi években.
A lakosság pénzügyi eszközeinek volumene a félév végén már megközelítette a 35500 milliárd forintot ez 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. A pénzügyi eszközök gyarapodása az utóbbi két évben gyorsult fel.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint könnyű elképzelni akár 3,5 százalékos idei egész éves GDP-növekedést is a magyar gazdaságban. A cég korábbi előrejelzése még 2,9 százalékos növekedést valószínűsített 2014-re Magyarországon. A ház javította 2015-re szóló prognózisát is: jövőre 3 százalékos magyar GDP-bővüléssel számol az általa eddig jósolt 2,4 százalék helyett. A cég 2016-ban 2,3 százalékos éves növekedést vár Magyarországon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat.

Megvan: minket választott a multi! Az Európai Bizottság hétfői közleményéből derült fény hivatalosan is arra, hogy Magyarországot választotta az Apollo Tyres Ltd. beruházása helyszínéül. Ezzel eldőlt, hogy a több hónapja tartó szlovák-magyar versenyből hazánk került ki győztesen. A legfontosabb részletek: 442,2 millió euró összértékű beruházás, a gyár Gyöngyöshalászon fog megépülni, 975 új munkahely jön létre ennek köszönhetően.

Folytatódik a fellendülés - A hazai ingatlanpiaci forgalom augusztusban 27%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, azaz úgy tűnik, folytatódik az év eleje óta tartó fellendülés. Az utolsó nyári hónapban éves csúcsra ugrott a kereslet, erősödött a befektetői jelenlét és nőtt az első lakást vásárlók száma is - derült ki a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci Barométeréből.
(Valószínűleg a lakásépítések fellendülése lesz az egyik jövőbeli motorja magyar gazdaság növekedésének.)

35,5 milliárd eurónyi tartalék van az MNB-nél. Az augusztusi előzetes jegybanki statisztikák szerint 35,5 milliárd eurónyi nemzetközi tartalékunk van, ami 300 milliós növekedést jelent júliushoz képest.

Tovább nőtt az ipari termelés - Júliusban az ipari termelés 12,3 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Az idén eddig ez a legmagasabb növekedés, sőt, 2011 februárja óta nem volt ennél jobb adat. A növekedés megfelel az elmúlt hónapok tendenciáinak, márciusban 10,7 százalékkal, áprilisban 9,7 százalékkal, májusban 10,1 százalékkal, júniusban pedig 11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az előzetes júliusi adat kellemes meglepetést okozott, hiszen meghaladta a várakozásokat. 2014-ben összességében 7-8 százalék között bővülhet az ipari termelés - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is meglepetésnek nevezte, hogy tovább tudott gyorsulni az ipari termelés, miközben az európai lassult. Szerinte ha az orosz-ukrán válság miatt nem lesz nagy összeomlás, akár kétszámjegyű növekedés is lehet az idén.
(És ez már július, vagyis a harmadik negyedév! Lassulás elnapolva.. )

anonymand 2014.09.08. 22:07:00

@ccactus:

És ehhez mit szólsz?
"Így van! Érvekkel! Saját érvekkel. Abban mi az érv, hogy belinkelsz egy cikket?"

"Gyorsan gazdagodnak a magyarok. A válság kitörése óta a lakosság rengeteg hitelt fizetett vissza, a megtakarításait pedig félretette." - elnézést kérek mindenkitől, de nem másolom ide az egész bejegyzést.
Vagyis a cikket.
De: "Tudni kell, hogy az MNB statisztikája a háztartások nettó vagyonának növekedéséről nem mondja meg, hogy a gazdagodásnak milyen a társadalmi eloszlása, azaz kik lettek gazdagabbak Magyarországon. Ha a globális trendeket nézzük, akkor elmondható, hogy mindössze a teljes lakosság 0,1 százaléka gazdagodott az elmúlt egy évben a világban – mondta a Hir24-nek Samu János, a Concorde makroelemzője." - ebből meg mintha az jönne le, hogy nem "gazdagodnak a magyarok". Máshol már megírtam, a magyarok szegényednek.
Tavaly is csak százezerrel nőtt a szegények száma.
Az okokat is megírtam.
"A hazai gazdagok folyamatosan egyre többet takarítanak meg, amit főként befektetési jegyekbe, állampapírba, bankbetétbe fektetnek és hiteltörlesztésre fordítanak. Az új megtakarítások, amiket pénzügyi eszközökbe fektettek, egy év alatt 1420 milliárd forintot tettek ki. Részben ennek köszönhető, hogy a hazai lakosság GDP-arányos megtakarítási rátája 5,5 százalékról 6,2 százalékra ugrott egyetlen év alatt.

Egyre többen fizetik vissza a devizahiteleiket is, a hazai lakáshitel-állomány egy év alatt 312 milliárd forinttal csökkent. Ennél jóval többet törlesztettek ugyan, ám kötelezettségeiket növelte a január óta tartó forintgyengülés. Összességében azonban a lakosság pénzügyi eszközei 2300 milliárddal értek többet, mint egy éve, ami 11 százalékos növekedést jelent, mondta Samu János.
...
Szakértők szerint a megtarítások két év óta tartó folyamatos növekedése részben a kormány 2011-től bevezetett jövedelemadó-csökkentésének köszönhető. Az alábbi táblázatban azt mutatjuk meg, hogy önmagában az SZJA-csökkentéssel a szegények rosszul jártak, a gazdagok meg nagyon jól. Utóbbiaknak hó végén sokkal több pénz marad a pénztárcájukban, akár havi 30-100 ezer forinttal is több, mint három éve. Ezt összegyűjtve megtakarításként be tudják fektetni például állampapírba, végtörlesztésbe."
fn.hir24.hu/gazdasag/2014/09/08/csak-a-gazdagok-lettek-gazdagabbak/
Szóval a kép egy kissé árnyaltabb annál, mint amit bemásoltál bejegyzésedbe.
Hangyányit.

"(És ez már július, vagyis a harmadik negyedév! Lassulás elnapolva.. )" - majd meglátjuk.

anonymand 2014.09.08. 22:49:32

@ccactus:

És ehhez mit szólsz?
"Így van! Érvekkel! Saját érvekkel. Abban mi az érv, hogy belinkelsz egy cikket?"

"Megvan: minket választott a multi! Az Európai Bizottság hétfői közleményéből derült fény hivatalosan is arra, hogy Magyarországot választotta az Apollo Tyres Ltd. beruházása helyszínéül."
www.portfolio.hu/vallalatok/megvan_minket_valasztott_a_multi.203397.html
Kontra:
hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20140908_Kurva_nene_apollo
Remélem, Te mindig a jó oldalon álltál észérveiddel...

"Folytatódik a fellendülés - A hazai ingatlanpiaci forgalom augusztusban 27%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, azaz úgy tűnik, folytatódik az év eleje óta tartó fellendülés." - elnézést kérek mindenkitől, de nem másolom ide az egész bejegyzést.
Vagyis a cikkeket.
Forrás egyébként: www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/folytatodik_a_fellendules.203393.html

Mintha a saját érvelés csak bizonyos esetekben lenne kívánatos (éppen úgy, mint az idézőjel használata, forrás megadása). Csak azért, hogy nehogy véletlenül valaki saját véleményednek higgye a leírtakat.
Fölöslegesnek tartom a többi forrást is megadni, egy dolgot azért még hozzáfűzök.
A gazdasági növekedés előrejelzéseit módosították (felfele) mert módosítani kellett. Hogy a növekedés a későbbiekben korántsem tűnik olyan biztatónak, arról is ejtettek szót, bár Te kissé elhanyagoltad.
..."A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol. A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy jóllehet az ipari rendelésállomány és a bizalmi jelzőszámok a jelenlegi negyedév kezdetén is még magasak voltak, a "külső ellenszél" azonban, ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai új előrejelzésükben közölték: az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést várnak 2014 egészére, de ez a prognózis már tartalmazza a cég azon várakozását, hogy a második félévben erőteljesen lassul a magyar gazdaság növekedése.

A ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést."

"(És ez már július, vagyis a harmadik negyedév! Lassulás elnapolva.. )" - majd meglátjuk.

NYJetsTD 2014.09.08. 23:31:52

Egy országban, mondjuk Piréziában 10 millióan laknak. Eladnak évente 60 ezer új autót.
Pirézia vezetősége az út szélén hagy még egy millió embert az eddigi három millió mellé. Az eddig út szélén hagyottak sose vettek új autót.
Pirézia vezetősége meggazdagít ötvenezer embert az eddigi ötszázezer mellé.
Az új autó eladások rögtön öt százalékkal megemelkednek.
Csak akarat és tisztesség kérdése melyikről beszélünk többet, vagy mi a fontosabb.
Van aki szerint Pirézia jobban teljesít.
Van aki szerint meg kurvára nem.
Van aki meg már csak röhög ezen az egészen.
De legjobban azokon akik szerint itt minden rendben van és beírják az év mondatát:

"Gyorsan gazdagodnak a magyarok"

:)))))))))

Azt hittem, csak focizni tudunk elsőrangúan, de most már bebizonyosodott, hogy viccelni is.

anonymand 2014.09.09. 07:09:52

@ccactus:

Ez saját véleménynek tűnik, hát véleményezem:
"(Valószínűleg a lakásépítések fellendülése lesz az egyik jövőbeli motorja magyar gazdaság növekedésének.)" - igen, merjünk nagyot álmodni!
A KSH statisztikái szerint, nekem legalábbis úgy tűnik, hogy történelmi gödörbe került a lakásépítés. Nem a zemútnyócévben, nem a 2008-2009-es válság ideje alatt.
Van tehát ok a reményre.
A számok nyelvén:
2002 31 511
2003 35 543
2004 43 913
2005 41 084
2006 33 864
2007 36 159
2008 36 075
2009 31 994
2010 20 823
2011 12 655
2012 10 560
2013 7 293 épített lakás.
Forrás:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_zrs001.html
Qrva nagy gázzal lehet pörgetni a motort.
Köhécselve ugyan de mintha indulni látszana:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_zrs003.html
Ahogy nagy tudású és pallérozott vitapartnerem(?) szokta volt írni: majd meglátjuk!

anonymand 2014.09.09. 19:11:50

"Összességében én személy szerint rögtön elfordulnék a párttól, ha a diktatúrára vonatkozó legcsekélyebb jelet is felfedezném bennük."
apostol.blog.hu/2011/06/11/orban_elismerte_megkotom_a_kovetkezo_kormanyok_kezet

"​Megmotozták és zaklatták a blikkest, mert nem adta ki az informátorát"
cink.hu/megmotoztak-es-zaklattak-a-blikkest-mert-nem-adta-ki-1632333429

"Norvégia: A magyar kormány a független civilek felszámolására törekszik"
www.168ora.hu/landingpage/norvegia-magyar-kormany-fuggetlen-civilek-felszamolasara-torekszik-130573.html

Elfordulás elnapolva...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.09. 19:34:33

@Tyson925:

Ezekhez mit szólsz:

"Soha nem volt ilyen alacsony a deficit. A gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek javították az idei augusztus végi költségvetési egyenleget."

"Az ukrán-orosz válság ellenére hasít az exportunk. 2014 hetedik hónapjában az export és az import euróban számított értéke 8,4, illetve 7,9 százalékkal bővült tavaly júliushoz viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 66 millió euróval nőtt 2013 azonos hónapjához képest - közölte a KSH.

Gyorsan gazdagodnak a magyarok. A válság kitörése óta a lakosság rengeteg hitelt fizetett vissza, a megtakarításait pedig félretette. A bankbetétek az alacsony kamatok miatt már nem olyan kedveltek, az állampapírokat és a befektetési jegyeket vásárolják a kisbefektetők. Az idén félévkor 26390,8 milliárd forintnyi vagyona maradt a háztartásoknak az adósságok levonása után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, ez csaknem 11 százalékkal több annál, amivel 2013 nyarán rendelkezett a lakosság. Az elmúlt két évben csaknem 25, az elmúlt három esztendőben pedig több mint 35 százalékkal lett gazdagabb a lakosság, 2009 tavasza óta pedig 75 százalékkal emelkedett a háztartásoknál lévő nettó vagyon értéke. A gyors gyarapodásnak két oka van. Az egyik az, hogy a háztartások a válság elmélyülése óta jóformán minden hónapban nettó hiteltörlesztők voltak. Az adósságuk legfeljebb a forint gyengülése miatt nőtt átmenetileg. A lakosság kötelezettségei 2010 közepén voltak a csúcson, akkor csaknem 11,5 ezer milliárd forint volt a tartozásuk. Ez négy év alatt alig 9 ezer milliárd forintra olvadt, vagyis hatéves mélyponton áll. A kötelezettsége zöme bankhitel, ezen belül a hosszú lejáratú kölcsönök dominálnak.
Miközben a meglévő kölcsönöket szorgosan törlesztették a háztartások, a megkeresett pénzt is igyekeztek megfogni. A megtakarítások is növekedtek az utóbbi években.
A lakosság pénzügyi eszközeinek volumene a félév végén már megközelítette a 35500 milliárd forintot ez 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. A pénzügyi eszközök gyarapodása az utóbbi két évben gyorsult fel.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint könnyű elképzelni akár 3,5 százalékos idei egész éves GDP-növekedést is a magyar gazdaságban. A cég korábbi előrejelzése még 2,9 százalékos növekedést valószínűsített 2014-re Magyarországon. A ház javította 2015-re szóló prognózisát is: jövőre 3 százalékos magyar GDP-bővüléssel számol az általa eddig jósolt 2,4 százalék helyett. A cég 2016-ban 2,3 százalékos éves növekedést vár Magyarországon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat.

Megvan: minket választott a multi! Az Európai Bizottság hétfői közleményéből derült fény hivatalosan is arra, hogy Magyarországot választotta az Apollo Tyres Ltd. beruházása helyszínéül. Ezzel eldőlt, hogy a több hónapja tartó szlovák-magyar versenyből hazánk került ki győztesen. A legfontosabb részletek: 442,2 millió euró összértékű beruházás, a gyár Gyöngyöshalászon fog megépülni, 975 új munkahely jön létre ennek köszönhetően.

Folytatódik a fellendülés - A hazai ingatlanpiaci forgalom augusztusban 27%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, azaz úgy tűnik, folytatódik az év eleje óta tartó fellendülés. Az utolsó nyári hónapban éves csúcsra ugrott a kereslet, erősödött a befektetői jelenlét és nőtt az első lakást vásárlók száma is - derült ki a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci Barométeréből.
(Valószínűleg a lakásépítések fellendülése lesz az egyik jövőbeli motorja magyar gazdaság növekedésének.)

35,5 milliárd eurónyi tartalék van az MNB-nél. Az augusztusi előzetes jegybanki statisztikák szerint 35,5 milliárd eurónyi nemzetközi tartalékunk van, ami 300 milliós növekedést jelent júliushoz képest.

Tovább nőtt az ipari termelés - Júliusban az ipari termelés 12,3 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Az idén eddig ez a legmagasabb növekedés, sőt, 2011 februárja óta nem volt ennél jobb adat. A növekedés megfelel az elmúlt hónapok tendenciáinak, márciusban 10,7 százalékkal, áprilisban 9,7 százalékkal, májusban 10,1 százalékkal, júniusban pedig 11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az előzetes júliusi adat kellemes meglepetést okozott, hiszen meghaladta a várakozásokat. 2014-ben összességében 7-8 százalék között bővülhet az ipari termelés - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is meglepetésnek nevezte, hogy tovább tudott gyorsulni az ipari termelés, miközben az európai lassult. Szerinte ha az orosz-ukrán válság miatt nem lesz nagy összeomlás, akár kétszámjegyű növekedés is lehet az idén.
(És ez már július, vagyis a harmadik negyedév! Lassulás elnapolva.. )

anonymand 2014.09.09. 19:37:27

"Összességében én személy szerint rögtön elfordulnék a párttól, ha a diktatúrára vonatkozó legcsekélyebb jelet is felfedezném bennük."

""Az ügyben eljáró ügyész korábban már kihallgatott, akkor tudtára adtam, hogy lapunk hitvallásával ellentétes, hogy felfedjem informátorunkat. Ekkor a bírósághoz fordultak. Ezután ismét felhívtak, és azt mondták, még egy apróság miatt szeretnék, ha bemennék az ügyészségre. Ami ezután ott történt, az igazán megijesztett. Mivel továbbra sem voltam hajlandó elárulni az informátor nevét, az ügyész azt mondta, adjam át a mobilomat. Ezt is megtagadtam, hiszen a telefonomon több lényeges, sőt titkos információ található. Ezután életemben először rendőrt hívtak rám! Az ügyész tárcsázta a VIII. kerületi kapitányságot, azonnal zsarukat kért az épülethez, azzal indokolva az intézkedést, hogy ellenszegülök. Három megtermett férfi érkezett, és az igazat megvallva, akkor már kezdtem nyugtalan lenni. Rohanva jöttek, azt kérdezgették, hol van az a személy, aki ellenszegül. A járőrök ezután egy irodába kísértek, és azt kérdezték, átadom-e a telefont. Mint mondták, lehet így és lehet bilincsben is. A következő pillanatban már el is kezdték a motozást" - elevenítette fel a Blikkben Koós, akinek zsebéből ezután kivették a mobilt.

Az újságíró hozzátette: a telefon elvételéről szóló jegyzőkönyvbe először az került, hogy testi kényszer alkalmazásával vették el a telefont. Később a rendőrök kérésére ezt átírták ruházatátvizsgálásra. Szabolcs egyébként hiába írta alá a papírt két példányban, ő maga egyet sem kapott kézhez."
www.hir24.hu/bulvar/2014/09/09/rendorok-vettek-el-a-blikk-ujsagirojanak-mobiljat/

Elfordulás még mindig elnapolva?..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.09. 19:40:11

@Tyson925:

És még egy mai:

Milliárdos innovációs parkot adtak át Debrecenben

Magyarország legkorszerűbb innovációs parkjának nevezte a National Instruments debreceni Science Parkját a mai átadó ünnepségen Kósa Lajos, Debrecen leköszönő polgármestere. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az eseményen a témához kapcsolódóan arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő 7 éves uniós költségvetési ciklusban összesen 2,1 milliárd eurónyi, azaz mintegy 650 milliárd forintnyi keret áll majd rendelkezésre kutatási-fejlesztési projektek támogatására, ami kétszerese az előző ciklusbeli keretnek. Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy az 50%-os EU-támogatási intenzitású fejlesztés révén 300 magas hozzáadott értéket képviselő állás jött létre a városban.

Alex Davern, az NI Corporation ügyvezető alelnöke az MTI tudósítása szerint elmondta: a tehetséges, magasan képzett munkaerő jelenléte, a Debreceni Egyetemen folyó magas szintű képzés és a város innovatív hozzáállása miatt döntöttek annak idején a debreceni gyárépítés mellett.

Ábrahám László kiemelte a parkban kialakított nyitott laboratóriumot, ahol olyan kis- és középvállalkozások, start up cégek, illetve egyetemi kutatók és hallgatók valósíthatják meg innovatív ötleteiket, akik a National Instruments grafikus rendszertervező platformját választják tudományos vagy ipari alkalmazásokat megcélzó rendszerük fejlesztéséhez.

André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője közölte: az Egyesült Államok 1998 óta 10 milliárd dollár értékben fektettek be Magyarországon. Sok helyi amerikai cég is szívesen kapcsolatba lépne magyar cégekkel, ebben segíti őket a nagykövetség kereskedelmi kirendeltsége - tette hozzá.

Varga Mihály a megduplázott K+F keret kapcsán úgy fogalmazott: a kormány azért növelte meg a kutatási és innovációs célra rendelkezésre álló forrásokat, hogy a versenyben helytálljunk. A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a K+F ráfordítások aránya a GDP-hez képest az elmúlt évtizedben egy százalék körül mozgott, csak 2010-től kezdett folyamatosan emelkedni. A legfrissebb adatok szerint egyébként a GDP 1,44%-át tette ki. A Befektetés a jövőbe című középtávú kormányzati stratégiában az a célt tűzték ki, hogy 2020-ra ez az arány 1,8 százalék legyen.

Varga Mihály az elmúlt évek kedvező tendenciájaként értékelte, hogy az összes kutatás-fejlesztési kiadáson belül gyorsan emelkednek a vállalatok ráfordításai is, így reális cél a fejlett országokban kialakult 2:1 arány elérése.

A nemzetgazdasági miniszter fontos ténynek nevezte, hogy az NI innovatív termékei és megoldásai - amelyeket világszerte 35 ezer vállalat hasznosít - magyar szaktudásra alapozva készülnek, arra az ismeretre, amelyet a legtöbb munkavállaló Magyarországon szerzett meg.

A kormány célja változatlanul az, hogy Magyarországot olyan sikeres ipari országgá tegyük, amely helytáll a nemzetközi versenyben, fenntartható növekedési pályára áll, és ezzel biztos megélhetést teremt a magyar embereknek - jelentette ki Varga Mihály, aki szerint az NI debreceni tudásparkjának a megnyitása is azt bizonyítja, hogy Magyarországnak sikerült olyan gazdasági környezetet teremtenie, amely kedvez a gazdasági növekedésnek és kedvez a nálunk működő nagyvállalatoknak is.

anonymand 2014.09.09. 19:50:38

Ismétlés a tudás szülőanyja.
"Így van! Érvekkel! Saját érvekkel. Abban mi az érv, hogy belinkelsz egy cikket?"

ccactus · nivo.blog.hu/ 2014.09.08. 21:49:01
@Tyson925:

"Ezekhez mit szólsz:"...

ccactus · nivo.blog.hu/ 2014.09.09. 19:34:33
@Tyson925:

"Ezekhez mit szólsz:"...
Ismétlés a tudás szülőanyja.
Tehát:
"Tudni kell, hogy az MNB statisztikája a háztartások nettó vagyonának növekedéséről nem mondja meg, hogy a gazdagodásnak milyen a társadalmi eloszlása, azaz kik lettek gazdagabbak Magyarországon. Ha a globális trendeket nézzük, akkor elmondható, hogy mindössze a teljes lakosság 0,1 százaléka gazdagodott az elmúlt egy évben a világban – mondta a Hir24-nek Samu János, a Concorde makroelemzője." - ebből meg mintha az jönne le, hogy nem "gazdagodnak a magyarok". Máshol már megírtam, a magyarok szegényednek.
Tavaly is csak százezerrel nőtt a szegények száma.
Az okokat is megírtam."

Elfordulás még mindig elnapolva?..

anonymand 2014.09.09. 19:57:34

"A Blikk 20 éves fennállása óta a legfontosabb alapszabálynak tekinti az informátorai védelmét. Bár a jog ezt megengedné, még sosem volt példa arra, hogy bárki felfedte volna, kitől származnak az információk. Ha azonban most mégis gyakorlat válik az ügyből, az már a sajtószabadságra jelentene veszélyt.

Kollégánk sem fedte fel az őt tájékoztató személy kilétét, bár megvallotta, hogy amikor a három megtermett, tonfát szorongató rendőr közrefogta, kiverte a víz.

– Az ügyben eljáró ügyész korábban már kihallgatott, akkor tudtára adtam, hogy lapunk hitvallásával ellentétes, hogy felfedjem informátorunkat. Ekkor a bírósághoz fordultak. Ezután ismét felhívtak, és azt mondták, még egy apróság miatt szeretnék, ha bemennék az ügyészségre. Ami ezután ott történt, az igazán megijesztett – idézte fel kollégánk. Az ügyészség szerint Oszter ügye olyan kiemelten fontos, hogy a sajtószabadság védelme eltörpül mellette.

– Mivel továbbra sem voltam hajlandó elárulni az informátor nevét, az ügyész azt mondta, adjam át a mobilomat. Ezt is megtagadtam, hiszen a telefonomon több lényeges, sőt titkos információ található. Ezután életemben először rendőrt hívtak rám! Az ügyész tárcsázta a VIII. kerületi kapitányságot, azonnal zsarukat kért az épülethez, azzal indokolva az intézkedést, hogy ellenszegülök – folytatta az újságíró, akit az egyenruhások kiérkezéséig egy előállító-helyiségbe vittek. – Három megtermett férfi érkezett, és az igazat megvallva, akkor már kezdtem nyugtalan lenni. Rohanva jöttek, azt kérdezgették, hol van az a személy, aki ellenszegül. A járőrök ezután egy irodába kísértek, és azt kérdezték, átadom-e a telefont. Mint mondták, lehet így és lehet bilincsben is. A következő pillanatban már el is kezdték a motozást – elevenítette fel kollégánk.

Koós Szabolcs zsebéből ezután kivették a mobilt, majd újra átvizsgálták, hogy van-e nála szúró-vágó eszköz. Ezután az ügyész behívott egy férfit, aki egy hatalmas táskából különböző műszaki eszközöket vett elő, és azt mondta, klónozni fogja a telefont és a benne lévő adathordozókat. Közben két rendőr mellette ült, és elkérték az iratait. Kezükben mindvégig ott volt a gumibot.

Kapcsolódó cikkek

Tovább nyomoznak Oszter ellen
Tovább nyomoznak Oszter ellen
A színész az ügy végéig nem ülhet volán mögé

Oszter nem ússza meg, behajtják rajta az egymilliót
Oszter titokzatos ámokfutót vádol a rombolással!
– A telefon elvételéről szóló jegyzőkönyvbe először az került, hogy testi kényszer alkalmazásával vették el a telefont. Később a rendőrök kérésére ezt átírták ruházat-átvizsgálásra. Bár a dokumentumot aláírtam két példányban, de egyet sem kaptam meg közülük. Szóval most még azt sem tudom igazolni, hogy ott jártam, nem hogy azt, mit vettek el tőlem – mondta Szabolcs.
Blikk-információ"
"http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/megmotoztak-kollegankat-es-elvettek-a-mobiljat-a-zsaruk-2284643"

Elfordulás még mindig elnapolva...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.10. 20:42:22

@NYJetsTD:

"Gyorsan gazdagodnak a magyarok

:)))))))))

Azt hittem, csak focizni tudunk elsőrangúan, de most már bebizonyosodott, hogy viccelni is."

Namost ez egy érdekes dolog. Megnyugtatlak, hogy most nem kell kampányolnod, és populista szólamokat puffogtatnod, 4-5 emberen kívül nem nagyon követi senki már ezt a beszélgetést, tehát magunk között vagyunk, nyíltan beszélhetünk.

Gyorsan gazdagodnak a magyarok. Ez egy makrogazdasági szemléletű cikk volt, és ha van pontos statisztika, akkor ez bizony az, mármint hogy mennyi pénz van a bankszámlákon, és mennyi a lakossági adósság.

Tehát a lakosság nettó vagyona évi 3ezer milliárd forinttal gyarapodik. Összességében. Tehát nem az van, hogy a szegényektől elveszünk, és azt odaadjuk a gazdagoknak, ahogy írtad, hanem ezen felül gyarapszik a magyar lakosság 3ezer milliárd forinttal. Ezt persze pénzben nem érzékeljük ilyen soknak, hiszen ennek egy része visszafizetett adósság, és csak a másik része likvid tőkeképződés. De itt a lényeg szerintem az, hogy átszámítva évi 10 milliárd euró magyar tulajdonú tőke keletkezik az országban. Ilyen korábban nem nagyon volt, sőt a szoci kormányok alatt inkább nettó eladósodó pozícióban volt a lakosság. Tehát nem csak a külföldi tőkebeáramlás útján tudunk most már fejlődni, hanem hazai tőkefelhalmozás útján is. Szerintem ez óriási dolog. Ha ez a hazai tőke államadósság finanszírozásra megy, kiszorítja onnan a külföldi tőkét, csökkentve ezzel az ország sérülékenységét, és országon belül marad az államadósság után fizetett kamat is. Ha befektetésekbe vándorol ez a tőke, az gazdasági növekedést és munkahelyeket eredményez. Tehát a jelenség mindenképpen kedvező.

Az persze igaz, de ez egy másik kérdés, hogy a kommunizmus bukása óta világszintű jelenség, hogy a tőke kevesek kezében képződik, és erre még nincs gazdaságpolitikai recept.

Ugyanakkor ettől függetlenül az kedvező jelenség, ha a lakosság nem nettó eladósodó, hanem nettó megtakarító. Te nem így gondolod?

anonymand 2014.09.11. 05:10:29

@ccactus:

"Tehát nem az van, hogy a szegényektől elveszünk, és azt odaadjuk a gazdagoknak, ahogy írtad, hanem ezen felül gyarapszik a magyar lakosság 3ezer milliárd forinttal." - ölég érdekes szemlélet.
Majd elmélkedek rajta, hogy a pénz, amit "elvesztek" a szegényektől ugyan hova is lesz?
Összességében.
Ja!
"Szerintem ez óriási dolog."
Tényleg óriási...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.13. 19:06:47

@NYJetsTD:

"Gyorsan gazdagodnak a magyarok

:)))))))))

Azt hittem, csak focizni tudunk elsőrangúan, de most már bebizonyosodott, hogy viccelni is. "

Pedig úgy tűnik, a magyarok gazdagodása jövőre még gyorsulni is fog az ideihez képest!
Ugyanis Varga Mihály is mondott egy viccet: :))
A szaktárca számításai szerint a kétgyermekesek családi adókedvezményének megduplázása évente további 55-60 milliárd forintot hagyna az érintett nagyjából háromszázezer szülőnél; az új adóügyi lépésekre ősszel, a 2015-ös költségvetés tervezetében tesz javaslatot a kormány - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető a lapnak elmondta, hogy az idén akár 230 milliárd forint is maradhat azoknál a családoknál, amelyekben a kiskorú gyermeket nevelő szülők legális keretek közt dolgoznak. Az első hét hónap alatt ugyanis a kedvezmény nyomán összesen 114 milliárd forinthoz jutottak a szülők.

És a bíróságok is jól viccelnek:
Ezermilliárdot adhatnak vissza a bankok - Mintegy ezer milliárd forintot kell a pénzintézeteknek visszaadniuk az érintett ügyfeleknek a bankok elszámoltatása alapján. Az ügyfeleknek nincs tennivalójuk, megkapják az elszámolást, azt a bankoknak kell elkészíteniük. Ha változott a lakcím azt érdemes jelezni a bankoknak, de a pénzintézekenek kötelező felkeresni az ügyfeleket. A törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkenhetnek.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 01:52:02

@ccactus: Igazan vicces ezt ide belinkelni. Kedves kaktusz, miutan en a magyar K+F ipart hagytam ott, mivel belulrol lattam es ertettem ennek a magyarorszagi mukodeset, ezek utan kicsit groteszk ezt ide bemasolnod. :)
a 650 milliar forint 7 ev alatt nem mast jelent kaktusz, hogy tobbet kultunk focira egy evben mint K+F-re. MICSODA SIKER! :)
amugy kaktusz kicsit gondolkodunk, eddig 300 milliard unios penz ment K+F-re, most 650, de valahogy az aranyok nem fognak tulsagosan noni, vagyis a jovoben a magyar allam meg kevesebb penzt fog erre a celra aldozni, maradnak az unios forrasok. Tenyleg elkepeszto egy siker! Elgondolkodtato egy orszag, ami joval kevesebbet kolt kutatasra mint focira, mikozben a kutatasra koltott penzek es a GDP novekedese kozt egyertelmu korrelaciot szoktak kimutatni. Erdekes nem? :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 01:53:25

@ccactus: Ugyanis Varga Mihály is mondott egy viccet: :))
Majd jovo januar elsejen amikor mar be is vezettek akkor kene ezt talan megunnepelni.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 01:56:43

@ccactus: "Tehát a lakosság nettó vagyona évi 3ezer milliárd forinttal gyarapodik. Összességében. Tehát nem az van, hogy a szegényektől elveszünk, és azt odaadjuk a gazdagoknak, ahogy írtad, hanem ezen felül gyarapszik a magyar lakosság 3ezer milliárd forinttal."
Ezt tok kiraly, enegem mar tenyleg csak az erdekelne, hogy akkor miert novekszik folyamatosan a szegenyek aranya magyarorszagon. Vagy esetleg ezt talan tagadod?
"Az OECD tanulmánya szerint a visegrádi országok közül egyedül nálunk lett mélyebb a szegénység. Hat év alatt a negyedével nőtt a nyomorgók aránya Magyarországon, miközben például Lengyelországban a felére apadt, de Csehországban és Szlovákiában is jelentősen visszaesett"
Vagy ilyenkor az OECD nem jo hivatkozasi alap? :DDD

Es hogy mennyire "igaz" a fenti allitasod:
"Szakértők szerint a megtarítások két év óta tartó folyamatos növekedése részben a kormány 2011-től bevezetett jövedelemadó-csökkentésének köszönhető. Az alábbi táblázatban azt mutatjuk meg, hogy önmagában az SZJA-csökkentéssel a szegények rosszul jártak, a gazdagok meg nagyon jól. Utóbbiaknak hó végén sokkal több pénz marad a pénztárcájukban, akár havi 30-100 ezer forinttal is több, mint három éve. Ezt összegyűjtve megtakarításként be tudják fektetni például állampapírba, végtörlesztésbe.

A 16 százalékos SZJA főbb hatásai (2010-2013)
- az adócsökkentés 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó (havi min. nettó 200 ezer forint felett kereső), gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli

- a minimálbér környékén keresők (bruttó 78-98 ezer forint) adója éves szinten átlagosan 58 ezer forintról 126 ezer forintra emelkedett

- az átlagbér (nettó havi 110-150 ezer forint) környékén keresők adókötelezettsége 312 ezer forintról 299 ezer forintra mérséklődött

- a változások hatására az alsó hét jövedelmi tized adóterhelése összesen 134 milliárd forinttal emelkedett

- bár a három vagy több gyermeket nevelők 63 százaléka az adóreform nyertesének számít, az alsó hat jövedelemi tizedhez tartozó sokgyerekes adózók adókötelezettsége nem csökkent érdemben

- az említett folyamatok eredményeképpen 61 százalékról 42 százalékra csökkent a tizedik (legmagasabb jövedelmű) tized hozzájárulása az összes adóbevételhez"

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 01:57:38

@ccactus:
"Tehát nem az van, hogy a szegényektől elveszünk, és azt odaadjuk a gazdagoknak, ahogy írtad, hanem ezen felül gyarapszik a magyar lakosság 3ezer milliárd forinttal."
" a változások hatására az alsó hét jövedelmi tized adóterhelése összesen 134 milliárd forinttal emelkedett"
lariflari :DDD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 02:00:11

@ccactus: "Ugyanakkor ettől függetlenül az kedvező jelenség, ha a lakosság nem nettó eladósodó, hanem nettó megtakarító. Te nem így gondolod?"

Ez tipikusan olyan megallapitas, hogy ha az ellenkezoje volna a jelenseg, akkor meg annak orulnel. Ha a lakossag reszerol megvolna a bizalom, ha tudnak az emberek, hogy kepesek visszafizetni hiteleiket akkor valoszinuleg inabb hitelfelvevok volnanak. Ami persze porgetne a gazdasagot, hiszen szuksegszeruen none a belso fogyasztas. Nem, nem feltetlenul jo a netto torlesztes, de ez nem egy fekete feher dolog.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 02:04:05

@ccactus: "Pedig úgy tűnik, a magyarok gazdagodása jövőre még gyorsulni is fog az ideihez képest!"

Az elszegenyedessel mindenkebb kezdeni kellene valamit. Erre hosszutavon az oktatassal lehetne hatni, azt ugy szisztematikusan szetverte a part.
A masik, hogy talan nem a legkevesebbett keresoknel kellett volna megnovelni az adoterheleset. Sokat szenvedtel a ketkulcsos ado otletetol, pedig ez volna az egyetlen jo megoldas rovidtavon: 10% ala kene nyomni a brutto 222000 alattiak keresetet, a felettiek meg maradnanak. (te ugye mindig kulcsemelesben gondolkodtal, pedig inlabb csokkenteni kene, mar igy vilagbajnok meretu adoink vannak)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 02:06:30

@ccactus: "Pedig úgy tűnik, a magyarok gazdagodása jövőre még gyorsulni is fog az ideihez képest!"

Nyaron beszeltem egy nagy privatbankreszlegenek vezetojevel. Azt meselte, hogy az uj ugyfelek 90%-a fideszkozeli ember, allami megredelesekbol gazdagodtak. Mondcsak, szerinted ez egy egeszseges tarsadalmi szerkezet?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 02:08:46

@ccactus: "Folytatódik a fellendülés - A hazai ingatlanpiaci forgalom augusztusban 27%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, azaz úgy tűnik, folytatódik az év eleje óta tartó fellendülés."
Az megvan, hogy tavaly augusztusban mekkora volt ez az ertek? Szerintem lassan en egymagam el tudok erni egy megyei jogu varosban 27%-s novekedest...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.14. 02:22:55

@ccactus: "Az ábra jó! A is igaz, B is igaz, hol az összefüggés?"
Jo volna tudni, hogy ez most valami elkepszto cinikus kerdes, vagy tenyleg komolyan gondolod...
Arrol beszelni, hogy felzarkoztunk a visegtadi orszagokhoz mikor GDP-ben, valamint atlagkeresetben is szornyen lehagytak minket az eleg elkepeszto.
Az abra is jol mutatja, hogy balkanhoz tartozunk, folyamatosan csuszunk le az illeberalis allamok koze. Szep jovo. Az atlagkeresetet nagyon gyorsan fel kene porgetni legalabb a visegradi orszagok szintjere. Nem az olcso munkaerovel kene versenyezzunk, mert mar igy is az, raadasul pont semmire mentunk vele.
Az az abra, amire azt mondtad h semmi ertelme, es hogyhogynem elfelejtett megvalszolni a kerdest, hogy miert is, pedig szepen mutatja, hogyan robogtak el az evek soran a visegradi orszagok mellettunk. Mert peldaul ezt szepen mutatja.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.14. 20:45:33

@Tyson925:

"Majd jovo januar elsejen amikor mar be is vezettek akkor kene ezt talan megunnepelni."

Rendben! Ne felejts majd el szólni amikor bevezették, és megünnepeljük. De én most nem ünnepelni szeretném, csupán megerősíteni egy korábbi hírt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.14. 20:47:16

@Tyson925:

"Ezt tok kiraly, enegem mar tenyleg csak az erdekelne, hogy akkor miert novekszik folyamatosan a szegenyek aranya magyarorszagon. Vagy esetleg ezt talan tagadod?"

Nem tagadom, növekszik. És te talán tagadod az eredeti hírt a 3ezer milliárdos lakossági vagyongyarapodásról?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.14. 20:49:11

@Tyson925:

Egészen pontosan növekedett 2013-ban, mert ekkorról van a legfrissebb adat. Hogy most, 2014-ben növekszik-e még a szegénység, arról egyelőre ugyebár nincs információ. Van rá esély, hogy megállt a szegénység növekedése, elvégre 3% feletti ütemben nő a gazdaság.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.14. 20:50:49

@Tyson925:

"Szakértők szerint a megtarítások két év óta tartó folyamatos növekedése részben a kormány 2011-től bevezetett jövedelemadó-csökkentésének köszönhető. Az alábbi táblázatban azt mutatjuk meg, hogy önmagában az SZJA-csökkentéssel a szegények rosszul jártak, a gazdagok meg nagyon jól. Utóbbiaknak hó végén sokkal több pénz marad a pénztárcájukban, akár havi 30-100 ezer forinttal is több, mint három éve. "

Ezt támasztja alá az is, hogy a magyarok többségének nincs megtakarítása. Ugyanakkor az eredeti hír gazdagodásként definiálta az adósságcsökkenést is.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.14. 20:51:55

@Tyson925:

" a változások hatására az alsó hét jövedelmi tized adóterhelése összesen 134 milliárd forinttal emelkedett"

134 milliárd vs. 3ezer milliárd.

anonymand 2014.09.14. 20:57:33

@ccactus:

"Egészen pontosan növekedett 2013-ban, mert ekkorról van a legfrissebb adat. Hogy most, 2014-ben növekszik-e még a szegénység, arról egyelőre ugyebár nincs információ. Van rá esély, hogy megállt a szegénység növekedése, elvégre 3% feletti ütemben nő a gazdaság." - WTF.
Ha netán részleteznéd, hogy a szegénység kiváltó okai közül melyik is szűnt meg, talán nem lenne olyan viccesnek tűnő.
Mert nem vicces.

anonymand 2014.09.15. 09:44:27

@ccactus:

"Egészen pontosan növekedett 2013-ban, mert ekkorról van a legfrissebb adat." - egészen még pontosabban növekedett 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban.
Növekedett.
A szegények száma.
De legyünk igazságosak, említsük meg, hogy a zemútnyócévben is növekedett. 2008-tól (egyeseknek valami válság rémlik akkortájt), odáig csökkent.
Nem kis fáradságomba került míg beláttad, hogy hogyan is zajlott.
Sebaj!

"Hogy most, 2014-ben növekszik-e még a szegénység, arról egyelőre ugyebár nincs információ." - egy ehhez egészen hasonló mondatot már sikerült leírnod, csak kicsit másképp.
"2010 után 2012-ig a szegénység tovább növekedett. Ez volt a Fidesz ciklus első fele. A második feléről még nincs infó, szerény tippem szerint 2013 óta a szegénység csökken"... - itt még 2012-ig datálod a növekedést.
fedor.blog.hu/2014/03/03/ennyit_ert_a_negy_ev?full_commentlist=1#comments
"Szerintem 2006 és 2012 között hoztak olyan intézkedéseket a kormányok, amelyek nvelték a szegénységet." - szintén Te, következetesen 2012 a növekedés végének dátuma. Amivel egyébként addig nincs baj, míg frisebb adatokkal nem lehet igazolni, hogy Te tévedsz.
""közmunkabér kevesebb, mint a korábbi kormányok alatt"
De 2012-höz képest több. Tehát ez nem támasztja alá, hogy idén is nőjjön a szegények száma" - 2012(!)-höz képest, de még mindíg kevesebb mint....
"megszűnt az adójóváírás (az egykulcsos bevezetésével igen-nagyon sokan rosszul jártak)"
Ez is megszűnt már 2012-ben." - nem egyszeri hatású intézkedés ugye?
"2006 és 2012 között voltak a megszorítások az ÁHT egyensúly helyreállítása végett. Ekkor nőtt a szegénység." - igaz ugyan, hogy 2008-tól (itt még nem láttad be), de konokul 2012-ig tartó szegénységbővüléssel számoltál.

Én, a magam szerény eszköztárával igyekeztelek meggyőzni (nem sok sikerrel):
"Hiába korlátozod az intézkedéseket 2010-2012 közé, többségük olyan, amilyennek a fejlődésnek kéne lenni. Fenntartható.
Nem egyszeri hatású."
Természetesen érveltél tovább észérvekkel:
"2006 és 2012 között megszorítások, 2008-tól válság. Ezek növelték a szegénységet. Növeli a szegénységet a cigányság rossz helyzete és növekvő létszámaránya.
A kormány legtöbbet a gazdasági növekedés beindításával tehet a gazdaságért, ami a ciklus végére sikerült. 2013.III negyedév +1,8%, 2013.IV. negyedév +2,7%."
Már akkor is a gazdasági növekedésben, kizárólag abban láttad a szegénység további növekedésének ellenszerét. Minden egyebet figyelmen kívül hagytál.
Ennek ellenére eljutottunk odáig, hogy: " Én tévedtem 2014 április-júniusban".
Qrva nagy meccs volt. De a végén csak beláttad.
Most is megtehetnéd.
Még nem késő...

anonymand 2014.09.15. 15:48:22

@ccactus:

Kedves karthauzi ccactus!

Mivel hazai pályán nem vagy hajlandó reagálni bejegyzéseimre (csak időnkét hivatkozol bejegyzéseimre, s rossz színben tüntetsz fel, rongálod hírem, nevem. Sebaj!), felkínálom a lehetőséget, hogy észérveiddel is megismerkedhessek, ne tűnj olybá, mint Dub hadnagy..
"Unortodox harc a szegénység ellen"
kismalac.blog.hu/

Kard ki kard!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.16. 18:15:54

@anonymand:

De miért pont velem akarod megvitatni? Vitasd meg inkább @Tyson925: -nal, vagy@NYJetsTD: -vel!

anonymand 2014.09.16. 19:15:41

@ccactus:

Miért pont Te vagy az aki először csak 2012-ig ismerted el a szegénység növekedését, majd eljutottál odáig, hogy 2013 is belefér, de még mindig állítod, hogy 2014 már jobb lesz?
Miért pont Te nem veszed figyelembe, hogy mért is növekszik a szegények száma?
Miért is gondolod azt, hogy a GDP növekedése automatikusan javuló helyzetet idéz majd elő?
(bár nem idetartozik, de most jutott eszembe, hogy jubileum van, immáron másfél éve folyamatosan jó adatok jönnek az építőiparból)
Az általad javasolt vitapartnerek szerintem osztják nézetemet, velük nincs miről vitatkozni.
Annak nem sok értelmét látom, hogy írogassunk egyetértő bejegyzéseket, veregessük egymás vállát, hogy "megcsíptük Oszi!"

"Hogy most, 2014-ben növekszik-e még a szegénység, arról egyelőre ugyebár nincs információ. Van rá esély, hogy megállt a szegénység növekedése, elvégre 3% feletti ütemben nő a gazdaság." - ez a vélemény alapvetően rossz kiindulópont alapján lett megfogalmazva. Mivel hosszú időn keresztül gondosan elkerülted, hogy párbeszéd legyen közöttünk (itt), kénytelen voltam lehetőséget kínálni, s magamnak teremteni, hogy nyilvánvaló tévedésedről részleteiben is szót válthassunk.
Ilyen egyszerű.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.16. 20:44:54

@anonymand:

"Az általad javasolt vitapartnerek szerintem osztják nézetemet, velük nincs miről vitatkozni."

:DD Vigyázz, mert még megsértődnek! Ők azt vallják magukról, hogy nem baloldaliak!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.16. 20:48:10

@anonymand:

"még mindig állítod, hogy 2014 már jobb lesz?"

Azt állítom, hogy nagyobb esélyét látom a szegénység csökkenésnek 2014-ben, mint a növekedésnek.

"Mivel hosszú időn keresztül gondosan elkerülted, hogy párbeszéd legyen közöttünk (itt), kénytelen voltam lehetőséget kínálni, s magamnak teremteni, hogy nyilvánvaló tévedésedről részleteiben is szót válthassunk."

A párbeszédet továbbra is elkerülöm veled. "Nyilvánvaló tévedésem" tárgyáról még nincs adat. Ráadásul állításomat is rosszul értelmezed (szokás szerint).

anonymand 2014.09.16. 22:03:50

@ccactus:

":DD Vigyázz, mert még megsértődnek! Ők azt vallják magukról, hogy nem baloldaliak!" - ez még nem ok a sértődésre.
Szerintem.
Azért mert politikai nézeteink nem egyeznek, a véleményünk még lehet hasonló.

" Van rá esély, hogy megállt a szegénység növekedése, elvégre 3% feletti ütemben nő a gazdaság." - "Azt állítom, hogy nagyobb esélyét látom a szegénység csökkenésnek 2014-ben, mint a növekedésnek."
Egyrészt két mondatod tartalma, jelentése nem ugyanaz.
A másodiknak idézettel nincs is kifogásom, véleménynyilvánítás korrektül.
Az elsőnek idézett azonban már sokkal kevésbé elfogadható.
Már többször megírtam, hogy a GDP növekedése nem jelenti a szegénység csökkenését is.
A már sokszor említett "fenntartható" intézkedései a kormánynak, annál inkább befolyással vannak rá. Ezt kőne megérteni.
Amíg a kormánytól még szivárgás jelleggel sem jön olyan, hogy pl. növelik az álláskeresési támogatás idejét, a létminimumot elérő minimálbért állapítanak meg, a közmunkabér egyenlő lesz a létminimummal, stb., addig csak és kizárólag esély van, lesz.
Esély.
Semmi változás érdemben.

anonymand 2014.09.17. 04:03:21

@ccactus:

"Azt állítom, hogy nagyobb esélyét látom a szegénység csökkenésnek 2014-ben, mint a növekedésnek." - talán nem ártana optikushoz fordulnod. :)))

"Update 2014.09.17.
"A 2012-es 1,263 millió után tavaly már 1,345 millióan szereztek minimálbér vagy az alatti munkaviszonyból származó bérjövedelmet - derül ki az adóhatóság legfrissebb összesítéséből."
Nyilván a szegények számának növekedése elleni harc jegyében..."
kismalac.blog.hu/2014/09/15/unortodox_harc_a_szegenyseg_ellen#comment-form

anonymand 2014.09.17. 10:32:51

@ccactus:

"Gyorsan gazdagodnak a magyarok" - :)

Tovább nyílt az olló a szegényebbek és tehetősebbek között, derül ki a NAV bevallási adataiból. Több a minimálbéres, kevesebb az átlagbéres, és megugrott a felső két jövedelemsávban lévők száma.
Az adóhatóság adatai szerint munkaviszonyból összesen 3 millió 849 ezer fő szerzett jövedelmet tavaly – a négymillió fő feletti foglalkoztatotti létszám erős túlzásnak tűnik mindezek alapján, hiszen a közmunkásoknak is kellett szja-bevallást leadniuk (így a KSH kimutatásaiban vélhetőleg tényleg a külföldön dolgozók tornászták felfelé az adatokat)."
nol.hu/gazdasag/nincs-meg-a-negymillio-1486775

És döntse el mindenki maga, hogy a magyarok gazdagodnak-e, vagy csak egy réteg, hogy szegényedik-e az ország, vagy csak néhány százezren...

rikitiki 2014.09.18. 11:36:45

Gyakorlatilag a kezdetektől fogva ezen a nívós blogon a vita lényege abból áll, hogy a rendszerkritikusok a rendszer hosszútávú fenntarthatatlansága, a rendszerbe kódolt leszakadás miatt, mellett érvelnek.

A blog pedig minden erejét megfeszítve, az utolsó lehelletéig kussol a hosszútávú kilátásokat illetően, vagy a politikai - szükségképpen gazdaságot meghatározó - kérdésekben.

Számolgatja a következő negyedévi GDP növekedést, örül a fantasztikus, az EU szintjét éppen elérő féléves eredményeknek. Nagyon szépen beállított fotókat mutat az ország naposabb oldalról.
Persze ezeket senki nem vitatja, a kritikus érdemi kérdésekre pedig nincs igény a 'nívós' vitához. Így aztán az a fajta érdemivita nélküli elbeszélgetés zajlik, ami.

Van azért olyan írástudó, aki megpróbál a következő negyedéven túl is tekinteni, és értelmes, alapos elemzésre is képes, nem csak néhány kiragadott adat és pillanatkép körülhordozására.

Íme egy jó és alapos összefoglalása az érdemi, alapvető kérdéseknek:
tldr.444.hu/2014/09/18/a-ner-elkerulhetetlen-bukasa/

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.18. 14:28:27

@rikitiki: Az az iras eleg jo, erkedes egy olvasmany!
Kaktusznak is ajanlanam h olvassa el (utanna talan meger 5 perc gondolkodast, hogy miert is erte meg neki az oktatas szetverese mellett ervelni)

Amugy egy eleg erdekes "igazi" eredmenyrol viszont senki nem beszel: elkepzelheto hogy jovore negativ realkamata lesz a magyar allampapiroknak???

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.18. 14:42:13

@ccactus: "134 milliárd vs. 3ezer milliárd."

Latom az ismetles jegyeben meginn ketszer is bemasoltad ezt a "csacsisagot" kedves kaktusz. Talan megerne, nem osszehasonlitani az almat a kortevel ezen a "nivos" blogon, nem gondolod?
134 milliarddal nott a legrosszabbul keresok adoterhelese (senki nem fog rosszabbul jarni, hazudtatok ezt 2010-ben). a 3000 milliard pedig annyit tesz, h ennyit tesznek felre az orszag lakosai. De ahogy te is irtad ebbe pl benne van a hitelek csokkenese is. Vagyis ha en hazakuldok penzt a szuleimnek torlesztoreszletre, azt bizony egy csoppet nagy hiba volna a fidesz meg adocsokkentes eredmenyenek elszamolni, nem gondolod? Ez az osszeg (amit hazautalnak) cirka 600 milliard evente, OV allitasa szerint. Tovabba, en megertem, hogy te az allamtol kapod a penzed, igy a gazdagodasod elszamolhato a kormany teljesitmenyenek, de akik Magyarorszagon piaci alapon probalnak boldogulni azok nem am az allamtol kapjak a jovedelmuket, hanem azt a penzt teszik felre amiert megdolgoztak. Es ugye a 2008-s valsag utan, nehanyan eszbekaptak, es megtakaritasi hajlandosag jelentosen nott. Ezt osszemosni azzal, hogy a legrosszabbul keresok adoterhelese oriasi, eleg nagy hiba szerintem. Es tovabbra is azt vallom, hogy szamukra csokkenteni kell a terheket. Abban is biztos vagyok, hogy te ezzel nem ertesz egyet.
Amugy, kulonosen mokas, hogy felhozod Varga Mihany bejelenteset a ketgyerekesek dupla tamogatasarol, mivel elesen el bennem az emlek, hogy egyszeru kampanyfogasnak ertekelted, es elitelted azt, hogy ne csak az szja-bol lehessen levonni a csaladi adokedvezmenyt. (gondolom leginkabb azert mert teged ez nem erint). Vagyis legkevesbe sem tamogadtad, a szegeny, dolgozo szulok tamogatasat.
Most viszont ejenzed a dupla segitseget. Mivel ez mar teged is erint...

anonymand 2014.09.18. 16:06:51

@Tyson925:

"Amugy, kulonosen mokas, hogy felhozod Varga Mihany bejelenteset a ketgyerekesek dupla tamogatasarol, mivel elesen el bennem az emlek, hogy egyszeru kampanyfogasnak ertekelted, es elitelted azt, hogy ne csak az szja-bol lehessen levonni a csaladi adokedvezmenyt. (gondolom leginkabb azert mert teged ez nem erint). Vagyis legkevesbe sem tamogadtad, a szegeny, dolgozo szulok tamogatasat." - mindenki a saját szemszögéből ítéli meg a dolgokat, a világ már csak ilyen.
Én sem tudom megtagadni önmagam, ezért csak annyi megjegyzést fűznék hozzá, hogy ha ez most és itt szükséges (szerintem nagyon is), akkor az indirekt beismerése annak, hogy a szegénységbe való lecsúszás első lépcsője nagyon sokaknál eddig a 2, azaz két gyorsan megszületett gyermek volt. Ilyen alapon is lehet elmélkedni a "számtalan eredményen" (kiplakátolva úton, útfélen, "Magyarország jobban teljesít!"), meg a legnagyobb eredményen.
Is.

Ui.: most akkor hogyan is iszunk együtt, nálam?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.18. 19:59:11

@rikitiki: @Tyson925:

Elolvastam.

Elmagyaráznátok nekem, hogy mit jelent ez a bekezdés:

"Ebben a szorult helyzetben fordult tavaly Orbán Viktor Vlagyimir Putyinhoz és írta alá a legalább 10 milliárd euróról szóló, titkos paksi megállapodást. Oroszország számára ugyanis, ha kiugró megtérülést nem is, de stratégiai előnyt tudunk produkálni – ehhez azonban el kell adnunk a lelkünket. Moszkvának Magyarország nem önmagáért, hanem mint az Európai Unió és a NATO tagja érdekes. Ha ezekben az intézményekben előmozdítjuk az orosz érdekek érvényesülését, az valóban sokat érhet a Nyugatra megrögzött gyanakvással tekintő keleti birodalomnak.

Első ránézésre meglepően keveset kapunk cserében. Ez a 10 milliárd euró ugyanis jórészt nem a magyar GDP-t fogja javítani, hisz még a magyar fél is csak 40 százalékos hazai hasznosulásban reménykedik. Azaz évi 120 milliárd forintnyi külföldi tőkéért (a magyar GDP nagyságrendileg 30.000 milliárd forint, az EU támogatásokból egy jó évben lehívható összeg pedig 1500-2000 milliárd forint) vállaltuk mindazt, amit az oroszoknak adnunk kell majd."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.18. 20:13:54

@rikitiki: @Tyson925:

Ez legalább egyenes beszéd:

"A három elvárásrendszer (az EU-é, az oroszoké, a pénzpiacoké) viszonya könnyen összekuszálódhat, és akár feloldhatatlan ellentétbe is kerülhetnek egymással. Bizony szerencse kell ahhoz, hogy a következő években ne váljanak kezelhetetlenné a rezsim függelmi viszonyai, vagy akár csak egy is közülük. De még ebben az esetben is érződik majd a külföldi tőke hiánya, és 2016-17-ben nagyon sok elégedetlen ember lesz az országban. Hogy mindebből lesz-e földindulás a 2018-as választásokon, az persze az ellenzék állapotán is múlik. Rövidtávon ez az utóbbi tény jelenti a NER elsőszámú reményét."

Meglátjuk, hogy így lesz-e. Mindenesetre Tükrözi azt az álláspontot, amit én is vallok, hogy jelenleg nincs jobb, mint a Fidesz. Csak rosszabb van.

Ha lenne jobb, én is boldogan szavaznék rájuk.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.18. 20:37:23

@rikitiki:

De hogy ellenvéleményről is olvashassunk:

magyartakarek.blog.hu/2014/09/17/takarekbank_europa_elmezonyeben_a_magyar_gazdasag_novekedesi_uteme

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal bővülhet 2014-ben a magyar gazdaság, de a második negyedéves 3,9 százalékos növekedési ütem csúcsértéknek látszik, az elkövetkező negyedévekben valamelyest csökkenni fog a GDP növekedésének üteme - derül ki a Takarékbank negyedéves makrogazdasági elemzéséből. A bank elemzői úgy vélik, hogy míg részben geopolitikai hatásoknak köszönhetően a külső kereslet az előzetesen vártnál valamivel gyengébb, így kevésbé támogatja a magyar gazdasági növekedést, addig a belső kereslet továbbra is egyértelműen erősödőben van: a növekvő reáljövedelmek, valamint a javuló munkaerőpiaci folyamatok elősegítik a fogyasztás bővülését, de a legjelentősebb szerepet most a beruházások, a versenyszféra növekvő beruházási aktivitása játssza.

(Tehát: a legjelentősebb szerepet most a beruházások, a versenyszféra növekvő beruházási aktivitása játssza.)

A beruházások kimagasló dinamikája mögött ugyan az EU-források koncentrált felhasználása a legjelentősebb tényező, de immár látványosan növekszik a versenyszféra beruházási aktivitása is.

(Tehát immár látványosan növekszik a versenyszféra beruházási aktivitása is.)

Az üzleti/intézményi környezet további javítására irányuló gazdaságpolitikai lépések esetén tartóssá válhat a jelenleg még komoly egyedi tényezőktől is megtámogatott növekedési ütem.

(Tehát tartóssá válhat.)

A növekedést emellett az NHP (Növekedési Hitelprogram) keretében kedvező kondícióval rendelkezésre álló források is segítik.

GDP

Magyarország második negyedévi 3,9%-os, nyolcéves csúcsnak számító éves növekedési ütemével egyelőre listavezető az Európai Unió tagországai között. Elsősorban a vártnál lényegesen erősebb beruházási dinamikának köszönhetően 2014-ben korábbi előrejelzésünknél kedvezőbb ütemben, az elmúlt negyedévben prognosztizált 3,1%-kal szemben 3,5%-os ütemben bővülhet tovább a magyar gazdaság.

2015-ben a TakarékBank elemzői 2,9%-os növekedésre számítanak  a korábban várt 2,4% helyett , amit elsősorban a lakossági fogyasztás megugrása eredményez.

(Lásd a másik írást, miszerint érződik majd a külföldi tőke hiánya, és 2016-17-ben nagyon sok elégedetlen ember lesz az országban.)

A megugrás főként a devizahitelesek helyzetének rendezését követő törlesztőrészlet-csökkenésnek köszönhető, amelynek egy részéből a lakosság korábban elhalasztott fogyasztását pótolja, de a javuló jövedelmi és munkaerőpiaci helyzet hatására a háztartások fogyasztása e nélkül is bővülő pályán maradna. A beruházási dinamika a magasabb bázisokon már szükségszerűen csökkenő pályán lesz, így 2016-ban a GDP-növekedés feltehetően, a csak lassabban élénkülő potenciális növekedési ütemnek megfelelő 2,5%-ot éri majd el.

(Tehát ellentétben a másik írás összeomlási víziójával, vannak akik szerint még 2016-ban is, 2,5% felett lesz a gazdasági növekedés. Ezt már akár tartós növekedésnek is nevezhetjük.
Itt egy diagram, ami jól mutatja, hogy lett Magyarország évtizedes régiós sereghajtóból éllovas az elmúlt 4 évben:
1.1.1.2/bmi/m.cdn.blog.hu/ma/magyartakarek/image/mo%20a%20r%C3%A9gioban2.jpg)

A munkaerőpiacon immár egyértelmű javulás figyelhető meg, noha továbbra is jelentős a szerepe az aktív állami foglalkoztatáspolitikának és a szabályozási környezet változásainak. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor lényegesen komolyabb szerephez jutott a versenyszektor növekvő munkakereslete is.

(Tehát lényegesen komolyabb szerephez jutott a versenyszektor növekvő munkakereslete.)

A fő tényező azonban továbbra is a közmunkaprogram volt, ami nyár végére 7,5-7,6% közelébe is leviheti a munkanélküliségi rátát. 2014 egészének átlagában a munkanélküliségi ráta elérheti a 8%-ot, ami a korábbi, 2013. évi 10,2%-os értékhez viszonyítva jelentős javulást mutat. A következő években ezen a téren további, lassabb ütemű csökkenés várható.

(Tehát 2014 után is további, lassabb ütemű csökkenés várható a munkanélküliségben.)

A korábban előre jelzettnél is magasabb gazdasági növekedés miatt a TakarékBank elemzői kimondottan alacsonynak látják annak kockázatát, hogy az államháztartás hiánya akár idén, akár 2015-ben meghaladná a 3%-os GDP-arányos küszöbértéket. Az államadósság idén várhatóan kevéssé csökken, de az elkövetkező két év folyamán a gyorsuló gazdasági növekedés ennek számottevőbb mérséklődését is elősegítheti. Így 2016 végére már akár 75% közelében lehet az államadósság a GDP arányában.

A fizetési mérleg friss adatai a külső egyensúlyi helyzet további javulását mutatják. Az előrejelzési horizontunkon jelentős marad az ország nettó külföldi finanszírozási képessége, bár a GDP-arányos többlet kezdetben enyhén, később nagyobb mértékben csökkenhet, de még 2016-ban is legalább 4%-osra várják a TakarékBank elemzői. A GDP-arányos bruttó külföldi adósság 2016 végére már a GDP 100%-ára csökkenhet.
(Ez a mutató 2010-ben 144%-on állt. 2013-ban 119%-on.)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.18. 20:42:35

@rikitiki:

Egyébként szerintem van egy nagyon objektív mutató, ami megmutatja, hogy jó vagy rossz irányba halad-e a gazdaság. Ez pedig a GDP növekedésünk az EU átlagához képest, illetve a régió átlagához képest.

Ezek a mutatók adják meg a leghitelesebben, hogy leszakadásban vagyunk-e, vagy felzárkózásban.

Pont erről szólna ez a poszt. Talán olvasd el! Nem egy-egy negyedévet elemez, hanem az elmúlt évtized tendenciáit.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.18. 22:29:58

@ccactus: szerintem te nem nagyon ertetted, akartad megerteni ezt az irast.
Amugy a GDP-vel, mint osszehasonlito ertekkel szamos problema van. Pl. szerintem attol az atlag magyar nem fog jobban elni, hogy Kecskemeten egy gyarban robotok mercedeseket hegesztenek ossze, kulfoldrol behozott alapanyagbol, mikozben a GDP-ben ez meghatarozo. Az ujraiparositott gazdasagnak nincs jovoje a 21. szazadban.

"Pont erről szólna ez a poszt. Talán olvasd el! Nem egy-egy negyedévet elemez, hanem az elmúlt évtized tendenciáit."

E szerint Magyarorszagon jobban elnek mint Lengyelorszagban, Csehorszagban, vagy Szlovakiaban? Mindenhol 20-30%-l magasabb az atlagkereset, a szegenyek aranya pedig fele akorra. Mindent ertek. :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.18. 23:14:48

@ccactus: ":DD Vigyázz, mert még megsértődnek! Ők azt vallják magukról, hogy nem baloldaliak!"
A cinizmus, lenezes az a nivo resze?
Csak kerdem.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.19. 08:26:11

@Tyson925: Jah, megjelent ma egy kis osszefoglalo a kormanyodrol:
www.portfolio.hu/gazdasag/matolcsy_200_milliardos_agyuval_megy_neki_a_kozgazdasagtannak.1.203756.html

"Hazánk esetében ráadásul még azt is igen nehéz megfogni, hogy pontosan milyen irányelvek mentén folyik a gazdaságpolitika. Leginkább ugyanis ad-hoc válaszok születtek a különböző problémákra, strukturált kép ebből nem rajzolódik ki (néhány jellemző motívumának gyors áttekintéséhez lásd alábbi keretes írásunkat). Ha kápásból be kéne valahova ezt sorolnunk, akkor egyébként egy baloldali, piacellenes és etatista irányzatot mondanánk, de mint fentebb írtuk: ez nagyon sok lépcsőre van attól, hogy közgazdaságtudományi iskolát húzzunk rá."

Nem en mondtam. Szoval kaktusz, az a baloldali aki nincs veled? Erre a kerdesre valahogy mindig elkerulod a valaszt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.19. 19:03:01

@Tyson925:

"E szerint Magyarorszagon jobban elnek mint Lengyelorszagban, Csehorszagban, vagy Szlovakiaban? Mindenhol 20-30%-l magasabb az atlagkereset, a szegenyek aranya pedig fele akorra. Mindent ertek."

Te miről beszélsz? Magyarország áll a legrosszabbul. Te magad hoztad a linket hozzá. Mondtam is, hogy korrekt számok. Nézd meg a poszt diagrammjait! Ugyanezt mutatják.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.19. 19:07:11

@Tyson925:

"A cinizmus, lenezes az a nivo resze?
Csak kerdem."

Egyeznek a nézeteid anonymanddal, vagy sem? Igen, vagy nem?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.19. 19:08:33

@Tyson925:

"Nem en mondtam. Szoval kaktusz, az a baloldali aki nincs veled? Erre a kerdesre valahogy mindig elkerulod a valaszt."

Milliószor válaszoltam már erre. Igazán megtanulhatnád már, tájszon, hogy mit értek én baloldali alatt és mit jobboldali alatt.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.19. 19:10:20

@Tyson925:

Egyébként a cikkel nagyon egyetértek. Főként azzal, hogy a gazdaságpolitika és a közgazdaságtudományi iskola nem szinonímái egymásnak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.19. 19:16:37

@Tyson925:

"E szerint Magyarorszagon jobban elnek mint Lengyelorszagban, Csehorszagban, vagy Szlovakiaban? Mindenhol 20-30%-l magasabb az atlagkereset, a szegenyek aranya pedig fele akorra. Mindent ertek."

Amúgy szerintem szándékosan kevered a fejlettségi különbséget a fejlődési különbséggel.

NYJetsTD 2014.09.19. 22:29:00

Ebbe a felesleges adat harcba most nem szállnék be, főként, mert a propaganda gyárral szemben teljesen felesleges, az csak egyirányú kommunikációra képes.

Ami jobban bosszant, orbán példaképe és leendő főnöke most éppen mit tervez:

index.hu/tech/2014/09/19/putyin_lekapcsolhatja_oroszorszagban_az_internetet/

NYJetsTD 2014.09.21. 00:44:50

@ccactus: öööö... most megint mire válaszoltál?

Mert ovi nem obamát hanem putyint követné.
Mert ha az egyik demokráciát csökkent, , arra legalizáló válasz hogy mások is?
Megint nyomod a szokásos félrenézést, mismásolást.

rikitiki 2014.09.21. 02:14:53

@ccactus: Őszinte leszek, az hogy te folyamatosan próbálod előrejelezni a következő negyedéves, esetleg 1-2 éves növekedési adatokat, ehhez hozol cikkeket, és levonod a nagyon okos
'akár tartós is lehet'
következtetést, az az én számomra édeskevés 'szakmailag', azt is mondhatnám nulla.

Vagy azért nem elemzel mélyebben, mert nem vagy rá képes, vagy azért mert az eredmény nem támogatná a propagandát.
Az utóbbit gondolom a két lehetőségből.

Jelenleg arra keresi a Fidesz a válaszokat, hogy hogyan lehet holnap, holnapután néhány százmilliárdot még lenyúlni az EON üzletből, az MNB palota vásárlásából stb...
Ehhez alkotják a törvényeket.

Állítólag elolvastad a cikket, amit linkeltem, ha ezek után leírod azt, hogy a Fidesznél nincs jobb, akkor egy szavát, gondolatát sem értetted a cikknek. A Fidesz maga a probléma.

Komoly viharok jönnek majd, nem a következő negyedéves GDP a kérdés kaktusz nertárs.

Az angol font mutatja majd az utat nemsokára, mi is várható az európai úton.
Nem 3%-os GDP növekedés a kérdés, a font és az euro össze fog zuhanni, a dollár meg megkezdi az erősödését, ami nem fog megállni több negyedévig sem.
Ha az euro gyengül, mit tippelsz mi lesz a forinttal? Ha Anglia szétszakad, Franciaország,Olaszország csődbe megy, a német bankrendszer összeomlik szerinted mi lesz nálunk? Nem a következő negyedévben lesz ez esedékes, hanem néhány év múlva, éven belül.

Európában a skótok az első lépés, de nem az utolsó. Minden országban kivétel nélkül zavargások lesznek, nacionalizmus, függetlenségi láz, bűnbak képzés és találás, ahogy az szokott. Nem agysebészet ez, lehet látni mi várható.

Még az USA is szét fog szakadni az én életemben. Nem a következő negyedévben, az igaz, én ilyen messzire nem látok, mint te, tippem szerint 20 éven belül.

Jelenleg az USA lakosságának 25%-a szavazna arra, hogy a saját állama függetlenedjen.
A skótoknál ez 6% volt 3-4 éve is még csak.

Mi lesz Európában? Mi lesz a következő Miloseviccsel, ha az Usa megszűnik globális hatalom lenni?
Mi lesz Putyinnal? Mi lesz az Iszlám Állammal? Mi lesz Izraellel?
Milyen szövetségeseket keresünk mi ehhez?
Norvégiából ellenség, Azerbajdzsán jó barát... ez a legjobb irány szerinted?
Nem ismerős ez neked valahonnan, mert nekem igen.

Ennek fényében kellene elolvasnod azt a cikket újra.

A jel ott van a falon.
Tényleg a Fidesz iránya a legjobb szerinted? Kinek a legjobb persze...nem arra gondolok neked mi a legjobb, hanem hogy az ország többségének mi a jobb irány.

Te mindenről hallgatsz, ami nem adható el eredménynek, az a téma ami igen.
Most leginkább a GDP növekedés, holott volt már korábban sok téma itt lelkesen tárgyalva, aztán ejtve gyorsan, amikor már nem a siker volt a jellemzője.

Felesleges is tényleg a propagandával szemben v.zelni, csak rádcsapódik, aztán törölheted...

Egyébként nem értem mi a kérdésed a paksi hitellel kapcsolatban.
Ne aggódj, az államadósságot nem rontja, mert papíron nem az állam veszi fel. Ügyesek a fiúk.

A jövőre pedig alaposan felkészülnek, jól érzékelik,hogy az országnak államilag dotált focira van szüksége, stadionokra a jövő átvészeléséhez.
A más országok kudarcát okozó egészségügyet, oktatást is a helyén kezelik,.
Mi majd megmutatjuk, hogy helyt állunk a 22. században a kicsit beteges, kicsit tanulatlan de legalább állami dotáció segítségével kontraszelektált futballistáinkkal.
Aki ezt elsőre nem érti, annak az ország kancsal zsenije magyarázza el majd a 200 milliárdos homokozójában.

Egy utolsó komoly mondatot még megengedek magamnak, mielőtt átadom a terepet neked, a kényes kérdések válaszait vakmerően kerülő poétának.

A cikknek egy dologban biztos igaza van, tőkét kell bevonzani. Ez az alapja a hosszútávú növekedésnek. Tisztában vagy vele mennyi tőke jött a szocik idején, és mennyi a lehetőségek közül legjobb fidesz idején?

Tudsz írni arról, a fidesz mely lépései segítik a tőke bevonzását? Esetleg hogy összességében hogy látod ezt a kérdést. Annak lenne értelme is. Mármint közgazdaságilag.

De téged ismerve, már ez is érdektelen.

Az ország kisebb, de jelentősebb részének rájuk van igénye. Csak megint nem fog az ország a saját kárán sem tanulni semmit. Te meg úgyis megmayarázol majd mindent.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.21. 12:18:05

@NYJetsTD:

Miben akarja Orbán Putyint követni? Elmagyaráznád nekem? Ez csak a Fidesz-ellenes propaganda része. Putyin pincsije, meg ilyenek. Néhány embert biztosan fel lehet ezzel hergelni, de többség csak nevet ezen a hülyeségen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.21. 12:19:36

@rikitiki:

"A cikknek egy dologban biztos igaza van, tőkét kell bevonzani. Ez az alapja a hosszútávú növekedésnek."

A nyugat is így emelkedett fel szerinted? Honnan vonzotta be a nyugat a tőkét?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.21. 12:24:53

@rikitiki:

"Állítólag elolvastad a cikket, amit linkeltem, ha ezek után leírod azt, hogy a Fidesznél nincs jobb, akkor egy szavát, gondolatát sem értetted a cikknek. A Fidesz maga a probléma."

A cikk is ezt mondja. A Fidesznél jelenleg nincs jobb. Lehetne jobban is csinálni, mint ők, ahogy írtam is (de úgy látom még egyszer le kell írnom), de jelenleg nincs náluk jobb. Ha te ezt vitatod, akkor mutass rá, hogy ki a jobb. A cikk azt írja, hogy nincs jobb. Azt is írja, hogy a baloldalnak nagyon nagyot kellene javulnia ahhoz, még egy általános elégedetlenség esetén is egyáltalán esélye legyen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.21. 12:28:19

@rikitiki:

Itt a vonatkozó rész:
"2016-17-ben nagyon sok elégedetlen ember lesz az országban. Hogy mindebből lesz-e földindulás a 2018-as választásokon, az persze az ellenzék állapotán is múlik. Rövidtávon ez az utóbbi tény jelenti a NER elsőszámú reményét."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.21. 13:17:36

@ccactus: "Egyeznek a nézeteid anonymanddal, vagy sem? Igen, vagy nem?"

Kerdessel, kerdessel valaszolni. Erdekes.
Amugy ha egyetertek abban deutschtomival, hogy Csanyi Sandor oligarcha, akkor en is egy novero, penzet bekescsabai kurvakra szoro meglehetesi politikus szintjere sulyedek?
Mostmar skatulyazzuk az embereket? Ez a nivo? Cinizmus? Szemelyeskedes?
Es ugy mellesleg kaktusz, mi vagy ki vagy te, hogy te donts a felol, hogy ki milyen vilagnezetet sajatit el, gondol magaehoz kozelallonak? Te vagy az, aki ezt eldontheti?
Az egy dolog kaktusz, h szetcseszed az orszagot ahol eltem, de gondolataimat, attitudomet, nem, MERT NEM TEHETED! Mert nincs az a NER felhatalmazas, ami ehhez jogot adna neked.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.21. 13:18:28

@ccactus: Latod ezert fontos az oktatas. Hogy az emberek tanuljanak tortenelmet, es akkor nem kene ilyen nyilvanvalo dolgokat megkerdezzenek.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.21. 13:19:54

@rikitiki: "A nyugat is így emelkedett fel szerinted? Honnan vonzotta be a nyugat a tőkét?"

Szerinted kaktusz be fogja itt bizonyitani, hogy nincs is szukseg igazabol tokere? :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.21. 13:22:17

@NYJetsTD: "Mert ha az egyik demokráciát csökkent, , arra legalizáló válasz hogy mások is?"

Azert figyeled, milyen mesterien elterelte a temat. A kerdest ugyan nem valaszolta meg, inkabb gyorsan visszaszurt. Mesteri. Komolyan.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.21. 13:25:02

@rikitiki: "A Fidesznél jelenleg nincs jobb."

Erdekes lehet egy olyan vilagban elni, ahol az ember tokeletesen meg van rola gyozodve, hogy elerte a tokeletesseget. Fejlodesi lehetoseg ezzel ki is zarta. Ennyi, nincs jobb, nem is lehet. Ez az egyetlen valasztas es kesz. Mondjuk, en tenyleg csak annyit kerdeznek, ugy nagyon halkan: KINEK nincs jobb?

NYJetsTD 2014.09.21. 14:18:36

@ccactus: "Miben akarja Orbán Putyint követni?"

www.youtube.com/watch?v=o4qyTEr0EWg#t=01m00s

az első 30 másodpercben megtalálod a válaszom.

"de többség csak nevet ezen a hülyeségen."

Hagyjál már ezzel az állandó "többség" dumával. Észak-Koreában a többség dönt a szar élet mellett? Szudánban, Etiópiában a többség szavazza meg az éhezést? Magyarországon a többség akar futballstadiont, közmunkából megélést? Papíron igen, igen, igen.
A többség buta, elnyomott, képzetlen, funkcionális analfabéta. Azt szavazza, amit a szájába rágnak, azt hiszi, amit sulykolnak és úgy verhető át, ahogy akarják. 2014-ben járunk, de a világ nagy része még mindig felvilágosulatlan, vallásos, bármilyen isten hívő, pénzenergiát vesz pénzért, horoszkópból éli a napjait, miért várjuk hogy alapvető gazdasági kérdéseket vagy éppen átveréseket megértsen?
Másrészt, az nem kérdés, hogy az ország keményen aláfeküdt Paks 0.2 miatt putyinnak. Természetesen ezt te nem látod, meg is döbbennék, ha egyszer is a párt brosúrájának ellentétét mondanád, de nem is várok többet, hiszen te nem látod a trafik és földmutyit, az azeri baltást, vajna ügyleteit, csökkenő versenyképességet, az államadósság növekedését, az elszegényedést (stb.stb.) sem, miért akarnád a 22-es csapdáját látni?

NYJetsTD 2014.09.21. 14:19:54

@Tyson925: Te a mesteri szót használtad, de tudom, közben a szánalmasra gondoltál... :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.21. 14:44:13

Ahoj! Micsöda egy szörnyeteg vagyok. Hagyjuk is ezt.

De az mindenképpen egy fontos kérdés, amit feltettem. Csak külföldi tőkéből lehetséges egy ország felemelkedése? Működhet ez a modell világszinten? Külföldi tőkéből emelkedett fel a mai fejlett világ is? Ha igen, honnan jött a külföldi tőke? Ha nem, akkor meg hogyan?

anonymand 2014.09.21. 16:01:56

@Tyson925:

"Amugy ha egyetertek abban deutschtomival, hogy Csanyi Sandor oligarcha, akkor en is egy novero, penzet bekescsabai kurvakra szoro meglehetesi politikus szintjere sulyedek?" - büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, ha valaha, bármiben is hasonló, netán egyező véleményre jutottunk, az csak és kizárólag a véletlen műve.
Semmi, de semmi köze a való élethez, az ország állapotához, a gazdaság fejlődéséhez és bármiféle egyéb körülményhez.
A szintemre való lesüllyedés optikai csalódás! :)

NYJetsTD 2014.09.21. 16:14:37

@ccactus: "Ahoj! Micsöda egy szörnyeteg vagyok." Az vagy : )

"Csak külföldi tőkéből lehetséges egy ország felemelkedése? "

A kérdés értelmetlen. Mivel nem az origótól indulunk, mivel nincsenek gazdasági határok, mivel szabad piac van, stb.stb. ezért a külföldi tőke szerves része a gazdaságnak. Ráadásul ebben a környezetben, ilyen tőkeszegény országban sajnos nélkülözhetetlen a külső forrásbevonás.
Szóval a kérdésed kb, ennyi: Csak hat játékossal focizva lehetséges egy futball vb megnyerése?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.21. 19:20:26

@ccactus: "Ahoj! Micsöda egy szörnyeteg vagyok. Hagyjuk is ezt."

Erdekes. Nagyon erdekes.
Megserteni a masikat egyszeru volt. Aztan ha felhivom erre a figyelmed, hagyjuk? Meglehetosen erdekes hozzaallas, mindenestre nivos nem mondanam.
Talan egy elnzes keres valahogy elegansabb lett volna... Te tudod.

"De az mindenképpen egy fontos kérdés, amit feltettem."
Ne haragudj kaktusz, de a tobbiek is tettek fel kerdeseket, azon is eleg fontosak. Azokat valahogy atugrodtad.

Amugy minimalis torenelem tudas kell a "fontos" kerdesed megvalszolasahoz. Gyarmatok. Felhalmozas (4 -500 ev vs nalunk par evtized). Ez a kerdes nyitott kapukat donget.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.21. 19:24:06

@NYJetsTD: " Csak hat játékossal focizva lehetséges egy futball vb megnyerése?"

Hidd el, be fogja bizonyitani, hogy nem kell toke. Azutan, hogy megmagyarazta, elhitte, hogy a felsooktatasra forditott penz felesleges, viszont a focit tamogatni nagyon fontos allami feladat, szerintem nincs elotte lehetetlen. En hiszek benne, meg fogja tudni csinalni! :D

Imadom a trapistát 2014.09.21. 21:05:41

@ccactus: Szerintem hagyd őket! Mulatságos olvasni a vitátokat. Egyszerűen nem vagytok egy súlycsoportban. Egyetlen érdemi kérdésedre nem tudnak válaszolni, csak arra telik nekik, hogy linkeket adjanak, amit értelmezni sem tudnak. Ha meg sarokba szorítod őket, akkor terelésbe és személyeskedésbe menekülnek. Ők persze hiper érzékenyek és sértődősek. Egy brazil (vagy inkább balkáni) szappanoperában élnek ezek, ahol az érveket érzelmekkel helyettesítik, virtuálisan pofozkodnak. Hagyd őket, hadd főjjenek a saját levükben. Kieresztik itt a gőzt, aztán abbahagyják maguktól. Nem méltó ez a stílus ehhez a bloghoz.

Imadom a trapistát 2014.09.21. 21:09:50

@ccactus: Úgy értem egy darabig mulatságos, utána már szánalmas ez a fröcsögés és gyűlölködés amit előadnak. Az anyukájuk ha olvasná mit művelnek, biztos szájon verné őket. A nyugatról papolnak, közben a legrosszabb keleti stílust adják elő.

rikitiki 2014.09.21. 21:32:28

@ccactus: Kedves Lenin óvodai beutalt. A tőke nem terem, hanem mozog, egyik helyről a másikra. Ahová megy, ott jólét lesz, ahonnan elmegy, ott nem lesz jólét.

Amikor majd eljutsz a középiskolába, figyeld meg a következő folyamatot a középkor , időrendben a gazdasági centrumok:
1.Firenze, Mediciek. Hitelezési spirál, adósságspirál. Aztán csődbe mentek, a tőke elment. Ki volt vonzó a tőkének?
2. Német-Római császárság. Mainz, Frankfurt, Fuggerek.
Mainz hitelspirál, adósságspirál, adóspirál, csődje után a hitelezők felégették Mainzot. hol volt utána kedvező a klíma? Németalföld.
Amszterdam. Tulipánhagyma őrület, plusz spanyolok. Orániai Vilmos is oda ment ahová a tőke. London.

London hanyatlásával az adók zsarnoksága és joguralom megszűnése után irány Észak-Amerika.
Észak-Amerikán belül később keletről irány a nyugati part.
Los Angeles, Hollywood.

A tőke oda ment, ahol megfelelő adófokot és szabadságfokot talált. Aztán a tőke a tőkés kitermelte az ipart, ami megalapozta a térség önálló iparát.

Velence mocsár volt. Amszterdam ártér. Los Angeles sivatag.

Szerinted a tőke ott termett hazailag és csak le kellett szüretelni, vagy valahonnan ment oda?
Oroszország, Afrika, Arábia miért nem tudott magának saját tőkét szüretelni a fáról soha, ezer év alatt?

Örülök, hogy a közgazdaság alapjairól felvilágosíthattalak.

A tőkét be kell vonzani, az meg nagyon válogatós. Az nem elég neki, ha azt mondják, több tiszteletet a magyaroknak. Szarik rá. Meg az akármilyen közgazdasági elméletre, akárhány milliárdért is tanítsák.

Neki barátságos környezet kell, kevés adó, jó oktatás, magas innováció, jó egészségügy, élhető környezet, kevés állami beavatkozás, hogy ő szabadon gyarapodjon.
Minden olyasféle dolog, ami ellen a fidesz küzd.
Hát ennyire a legjobbak ők.

Pl. ma éppen ilyen Los Angeles, ilyen Tel-Aviv.

Te meg nagyon régi marxista közgázt nyomsz.
Na ez az igazán gáz.

rikitiki 2014.09.21. 21:53:38

@rikitiki: Kis kiegészítés az előzőhöz.
Európa jelen gondjai során, a következő várható: növekvő adósság, ezzel indokolva növekedő adók, ennek következtében deflációs spirál. Ennek következtében szegénység nő,társadalom polarizálódik. Elégedetlenség nő, tüntetések, zavargások, Később akár háború, helyi polgárháborúk (pl. spanyolok, katalónia), vagy oroszok. E miatt a tőke el fog menni. Egyre gyorsuló ütemben, ahogy halad a folyamat.

Csak mondom, a skót szavazás miatt egymásnak estek az utcán a skótok az idősek - fiatalok törésvonal és a protestáns - katolikus vonal mentén...és ez még csak egy rendezett népszavazás volt. 200 éve nem estek egymásnak...

A tőke menekülésének a következő jelei vannak/lesznek: az euro gyengül, font gyengül.

Hova megy a tőke? USA-ba. A dollár erősödik, az ingatlanárakat a menő helyeken verik felfelé.

Miért? Mert USA vonzóbb, mint EU. A tőke meg megy.

(Kicsiben ugyanez volt Európán belül az oroszok miatt: az orosz és európai tőke Londonba menekült. Font eddig erősödött, Londonban ingatlanbuborék. Vagy Svájc. Ugyanez. Eddig. Mert London elcseszte, Svájc elcseszte az esélyét. Mivel? Azzal, hogy elkergeti a tőkét. Mert már nincs svájci biztonság sem. A magyar offshore lovagok is menekülnek már onnan, a többiek meg előttük.)

Volt már ilyen. I. vh és II. vh előtt ugyanez ment. Na onnan van USA-nak tőkéje. Ő volt vonzó, amikor a tőke menekült/vándorolt.

Tudod hová nem fog menekülni? Ahol államosítanak, különadóznak, extraprofitoznak, törvénnyel visszaélve beavatkoznak, adóelvonást növelnek, és illiberálisan gondolkodnak. Európa kis Putyinjához. (Mindegy hogy az vagy nem az, ha annak tartják, akkor vége a dalnak. Nem elég antikommunistának lenni, annak is kell látszani. Na az meg nem megy. De hát te is tudod ezt, mint a Marxizmus magyarországi hirdetője)

Na oda biztos nem mennek. Pedig nagy tőkemozgás lesz, meg lehetne gazdagodni belőle egy új svájc születhet ott, ahol okosan csinálják.

anonymand 2014.09.21. 22:10:46

@ccactus:

Szerinted a háborús övezetek vonzóak-é a tőke számára?
Mert szerintem nem.
Kies hazánk több mint négy éve permanens háború(k) színtere, s meg van rá az ígéret, hogy "Folytatjuk!".
Igaz ugyan, hogy külső ellenséget (újat) már keresve sem találni, hisz a nagyvilág ellen folyt a harc 4 éven át, tehát a szükséges ellenségkép és ezáltal leharcolandó ellenség már csak idehaza teremtődött.
Civilek.
Ombudsman.
És holnap majd lesz újabb...
A háború folytatódik, a tőke pedig csöndesebb vizekre evez.

NYJetsTD 2014.09.21. 22:37:25

@Imadom a trapistát: Már megint itt vagy kis kibicünk? Meséld el már légyszíves, te mikor és milyen konstruktív hozzászólással gyarapítottad a nívó bármelyik bejegyzését? De vedd ki belőlük azokat, amikor minket szidtál, vagy amikor kaktusz orálisan le.......! Na most ezt a számot hasonlítsuk össze az IQ teszted eredményével és máris megkaptuk életed értékelését: 0.

@rikitiki: már egyszer itt is betettem, de ismétlés a tudás másológépe:

annyit.blog.hu/2013/06/13/a_magyar_jovo_megtekintheto_ormenyorszagban?token=e779eb0ce6a08982a8fe289b2e2abe18

Ami mutyi folyik ebben az országban a rendszerváltás óta, most még felerősödve, csoda, hogy még egyáltalán jön be működő tőke. Annak a nagy része is inkább spekulációs.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.22. 21:02:34

@rikitiki:

Érdekes elmélet! Mondhatni unortodox! :))Jártam már középiskolába, de én máshogy tanultam.

Többiek? Mindenki egyetért rikitikivel?

Nekem csak egy kérdésem van! Honnan lett a tőke, ami vándorolt Velencébe, Amszterdamba?

"Szerinted a tőke ott termett hazailag és csak le kellett szüretelni, vagy valahonnan ment oda?"

Kérdezed. És igen! A tőke helyben keletkezett. Ott, ahol a feltételek kedveztek a megjelenésének és a koncentrációjának. Említetted Londont.
Az eredeti tőkefelhalmozás legtisztább formában a XVI. sz.-i Angliában valósult meg: a földesurak tömegesen megfosztották telkeiktől és elűzték jobbágyaikat (bekerítések, brit mezőgazdasági forradalom). Az ily módon "megtisztított" birtokokat főként juhlegelővé alakították, a rohamosan fejlődő posztóipar szükségleteihez igazodva. A földtől megfosztott jobbágyok az ipar, a kereskedelem, a szállítás számára olcsó munkaerőforrást jelentettek, a juhtenyésztő, posztókészítő és forgalmazó szektorból pedig az érdekelt földesurak és kereskedők nagy vagyonokat "gazdálkodtak ki", és fektettek újra be. Tehát tőke a kalmárok és a gyáriparosok kezében koncentrálódott össze, mégpedig szélsőséges mértékben, mert akkoriban még nem voltak korlátozó törvények. Kevesek hipergazdaggá váltak, a többség azonban szegénnyé, ráadásul nincstelenné vált. Ez aztán egy idő után a munkásság szerveződésével, sztrájkokkal, szakszervezetekkel kezdett lassan változni.

Szóval én így ismerem a történetet.

És mi a helyzet Magyarországgal? Náluk erősebb volt a feudális berendezkedés, csak később, és jóval visszafogottabban indult be a tőkefelhalmozás, amit ráadásul idegen hatalmak támadása, elnyomása is hátráltatott, illetve visszavetett. A 40 év kommunizmus sem használt a dolognak, illetve az iparosítás, a tőkeképződés, a termelőeszközök előállítását a kommunizmus más úton-módon próbálta megvalósítani. Úgy, hogy a gyarapodásból nagyjából mindenki azonos módon részesedhessék. (Marx, Lenin). Aztán persze a dolog átcsapott öncélúvá, diktátorok zsákutcájába került. Ráadásul az is kiderült, hogy a kommunizmus, a mindenek feletti egyenlősítés csakis úgy valósulhat meg, ha a tehetségesebbeket, a szorgalmasabbakat, az ügyesebbeket elnyomjuk, lenyomjuk az átlag szintjére. Ez pedig nagyjából egy ponton túl be is tett a történetnek. Az emberek nem voltak érdekeltek a jobb teljesítményben (sőt büntették a kimagasló teljesítményt (pl. kulákok), ezért aztán nem is teljesítettek jobban.

Tehát igazad van, a tőke ott érzi legjobban magát, ahol békén hagyják. Csak ez szélsőséges vagyoni különbségekhez vezet. Kevesek javát szolgálja, sokak leszakadása, lemaradása mellett. Az arany középutat kell megtalálni. A múlt tanulságai, valamint a közgazdaság-tudomány legújabb eredményei jó támpontokat adhatnak ehhez.

Tehát igen, kell a külföldi tőke, de ez önmagában kevés. Nem helyettesítheti teljes mértékben a hazai tőkét. Ezért a hazai tőkeképződésre is szükség van. A kormány ezen dolgozik: A Növekedési Hitel Program például klasszikus példája ennek. Tőkekoncentrációt segít elő a preferált hazai kis- és középvállalatoknál. Az EU-s pénzek többségét szintén gazdaságfejlesztésre fordítják, miközben a külföldi tőkének azt a részét, amelyik nem tud elmenni, mert a piac ide köti (bankszektor, közműszektor, kereskedelmi láncok, médiacégek, biztosítók) adóztatja. Miközben a mobilabb termelő beruházásokat (pl. autóipar, abroncsgyártók) támogatja, adókedvezménnyel csalogatja be.

Az egykulcsos adó bevezetésével, a felső és középosztály túladóztatásának csökkentésével pedig a hazai lakossági tőkeképződést is elősegíti. Lásd a magyar államadósságon belül rohamosan emelkedik a lakosság részaránya, tehát az állam egyre inkább a saját lakosságának tartozik, nem a külföldnek, csökkentve ezzel a sérülékenységet. Vagy hoztam a múltkori cikket, az évi ezermilliárddal gazdagodó lakosságról. Ezek mind mind a hazai tőkeképződést elősegítő lépések, fejlemények.

NYJetsTD 2014.09.22. 21:05:51

@ccactus: "Szóval én így ismerem a történetet."

Nem, te nem így ismered a történetet. Te így másolod (schmitteled) a történetet.

www.kislexikon.hu/eredeti_tokefelhalmozas.html

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.22. 21:09:20

@rikitiki:

"érződik majd a külföldi tőke hiánya, és 2016-17-ben nagyon sok elégedetlen ember lesz az országban. Hogy mindebből lesz-e földindulás a 2018-as választásokon, az persze az ellenzék állapotán is múlik. Rövidtávon ez az utóbbi tény jelenti a NER elsőszámú reményét."

Olvasható a múltkor általad ajánlott cikkben.

Érdekes cikket olvastam ma én is. Tulajdonképpen ugyanazt jelzi előre, elégedetlen tömegeket a ciklus közepére, csak kicsit más úton. Ezt is érdemes elolvasni:
www.hvg.hu/itthon/20140922_Orban_alig_birja_visszafogni_magat_mi_joh

Szerintem van benne valami. Valószínűnek tűnik, hogy a kormány újra elővesz és folytatja az előző ciklusban a választások közeledte miatt félbeszakított vagy elhalasztott reformokat az oktatás, az egészségügy és a közigazgatás területén, ami rövid távon széles társadalmi csoportoknál érdeksérelmeket okozhat.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.22. 21:12:05

@NYJetsTD:

De igen, így ismerem. Eredeti tőkefelhalmozás, ipari forradalom, mezőgazdasági forradalom. Ezek a kulcsszavak.

Imadom a trapistát 2014.09.22. 21:53:07

@ccactus: Látod, kezdődik. Bár kérdezted, hogy a többieknek mi a véleménye rikitiki faszságairól, de arra @NYJetsTD: nem reagál. Felhozott érveidre meg nem tud mit mondani, hát kezdi a személyeskedést, terelést. Különben szerintem úgy van, ahogy írtad. A tőke ott érzi jól magát, ahol a legkevésbé korlátozzák, szabályozzák. De ahol nincs szabályozás, az kibaszott nagy jövedelmi különbségekhez vezet. A külföldi tőke nem nagyon tűri a szabályozást, mert akkor továbbáll. Kivéve az olyan szegmensekben ahol a piac ideköti. Ott aztán lehet őket adóztatni a nyereségesség határáig, hiszen még úgy is megéri nekik. Emellett megoldás a hazai tőke gyarapítása, ami nem megy el olyan könnyen. Összességében belföldi tőke gyarapítása ahol csak lehet, és külföldi tőke bevonzása azokra a területekre, amelyre a magyar nem képes, például technológiai, high-tech szektorok, illetve olyan know-how-k esetén, amely Magyarországon még nem állnak rendelkezésre.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.22. 22:36:18

@Imadom a trapistát: En pontosan tudom a valaszt, nem kell ehhez google. :D

NYJetsTD 2014.09.23. 00:12:04

@Imadom a trapistát: Kiscica, azért nem reagáltam rá, mert most nincs időm.

Másrészt, a tőke ott érzi jól magát, ahol nem csinálnak külön adót a haveroknak megszerzendő területekre.

Szia.

rikitiki 2014.09.23. 17:45:46

@ccactus: Az nem baj, hogy te máshogy tanultad még a rendszerváltás előtt, a baj az, hogy most is ugyanott tartasz, és ugyanazt a marxista tételt mondod tollba.

A kedvedért tartsunk történelem leckét, ez az alapszintű marxizmus, eredeti tőkefelhalmozással, a külföldi tőke áramlásának marginalizálásával, nélkülözhetőségével igazán 'unortodox'. Jelentkezz Matolcsy iskolájába, 200 milliárdból fizetésekre is telik majd a gazdasági okosságok hirdetése közben.

Engedelmeddel történelmi tényekkel fűszerezném állításaimat, szemben a te emlékképeiddel.

Velence tőkéje bizánci volt, az utolsó északi bizánci birtok, bizánci kereskedelmi állomás, bizánc adta a tőkét is és a biztonságot (se nem frank, se nem lombard, hanem laza bizánci hűbér lehetett, nagyfokú függetlenséggel), kereskedelmi kapcsolatokat is a
keleti kereskedelem irányításához.

Amszterdamba honnan ment a tőke? A Németalföldön Brugge volt a központ a kora középkorban, amíg a természet el nem zárta a tengertől.
Ezután Antwerpenbe ment a tőke, mert ekkor Európában ott egyedül biztosítottak majdnem teljes szabadságot belföldi és külföldi kereskedőknek egyaránt. A legnagyobb szabad, állandó árupiaci tőzsde jött létre ott, a bevonzott tőkével.
Miután a spanyolok véget vetettek a szabadságnak, következett Amszterdam. Sehol nem eredeti tőkefelhalmozás hozta a fellendülést, mindenhová az előző központból vándorolt a tőke.
(Egyébként pedig jelentős tőke felhalmozás (szabad)kereskedelem révén történik, nem egyszeri államosítással/elkobzással)
Pl. Flandria jóval nagyobb termeléssel bírt, nagyobb bevételekkel mint a brabanti Antwerpen akár Amszterdam, mégsem oda ment az innovatív tőke, mert a céhek, és uralkodók miatt korlátozott és időszakos piacokhoz volt kötve Flandria, Brabanthoz képest. Bár ömlött a pénz Flandriába, mégsem sikerült nekik sem eredeti tőkefelhalmozással jelentős fejlődést elérni.

A spanyol Németalföldről Amszterdamba elindult tőke és egyéb migráció érzékeltetésére - a teljes lakosság kb. 20%-a, Antwerpen lakosságának fele, a teljes zsidóság és a kereskedők, bankárok túlnyomó része áramlott a szabad Amszterdamba.
De az üldözött ibériai kereskedők és zsidók nagy része is Amszterdamba menekült. A spanyolok megvoltak idegen tőke és szakértelem nélkül is...(az elképzelhetetlen mértékű arany - óriási, nem külföldi tőke - rendelkezésre állása ellenére ezek után a spanyolok sorozatos államcsődökkel néztek szembe, bár dőlt hozzájuk is a pénz, ez az eredeti tőkefelhalmozás hogy hogy nem, nekik sem sikerült - pedig náluk tényleg a fán termett)

A Leuven-i egyetem is 'átköltözött', mely az egyetlen volt ekkor, arra a rétegre alapozva jött létre 50 éven belül 5 holland egyetem, melyek előtte érdekes módon nem tudtak létrejönni, ahogy Angliában sem, pedig gondolom bekerítettek volna egyet-kettőt maguknak a földesurak szívesen, aztán valahogy a világ mégsem így működik.

Amszterdam és a holland aranykor:
a feltételek: a termőföld csökkenés miatti jelentős urbanizáció, ebből kezdődő társadalmi fejlődés, ami polgári forradalmakkal a következő gazdasági adottságokhoz, és végül az első modern gazdaság kialakulásához vezet:
tulajdonjog tisztelete, teljes mozgásszabadság (15-16. században vagyunk!), szabad áru- és munkaerőpiac, piac orientált befektetői szemlélet, innováció, technológiai fejlődés

Ezek kellettek ahhoz, hogy a tőkét bevonzzák a kiinduláshoz,
"First Stage 1585-1622' rapid accumulation of trade capital, 'seed money' "
Bárhogy olvasom, valami magról mesélnek a történészek, amit el lehet vetni és majd később terem, nem magától termett a tőke, hanem a 'seed capital' segítségével
-forrása, antwerpeni kereskedők jöttek a tulajdonjog és szabad piacok új fővárosába, és szerte Európából, leginkábbis az üldözött ibériai kereskedők.

A meghatározó holland struktúrákat a külföldi tőke és tőkések hozták létre, ezek után már a pálya adott, 'the rest is history'
A külföldi, vállalkozószellemű kereskedők kockázatosabb üzletekbe is fogtak.
"These often invested in high-risk ventures like pioneering expeditions to the East Indies to engage in the spice trade. These ventures were soon consolidated in the Dutch East India Company (VOC). There were similar ventures in different fields however, like the trade on Russia and the Levant. The profits of these ventures were ploughed back in the financing of new trade, which led to an exponential growth thereof."
Az első modern központi bankot, a Wisselbankot is a spanyolok által elüldözött antwerpeni kereskedők hozták létre.

rikitiki 2014.09.23. 18:04:27

@ccactus:
Akkor nézzük tovább a tényeket, Anglia:

A 16.sz-i bekerítések juhlegelői lendítették volna fel az angol juh- és textilipart? Angol történészek bekerítésekről 1460-1615 között beszélnek.
A valóság az kaktusz, hogy a 16. sz. végi juhtenyésztés mérete nem éri el a 13. sz-it. Sem a juhok száma, sem az egy állatra jutó hozam egészen 1690-ig nem éri el soha az 1300-as csúcsot.
Az állatok száma 1770-ig stagnál, a hozamok majd 1670-től nőnek, a gyapjútermelés 1600-ban még csak az 1350-es szintet éri el, 1700 környékén indul igazi, keresleti növekedésnek (ahogy egyébként a bekerítések időszakában a gyapjú ára egyébként is csökken, szó nincs keresleti okokról a juhtenyésztés növelésére).
Én értem, hogy számodra ez érdekes, unorthodox elmélet, viszont a tiedet a számok nem támasztják alá...
A textilipar valóban nő, és gyapjú export helyett textil exportőr lesz Anglia, 10-szereződik a textilexport, mert kialakul a feldolgozóipar (a gyapjú export agyonadóztatásának melléktermékeként). De a juhtenyésztés semmit nem változik, azaz az elkerítésnek ebben az összefüggésben nincs meghatározó szerepe az ipari növekedésben.
A meghatározó a kevert művelés elterjedése, felváltva folyik juhtenyésztés a parlagon, és búzatermesztés. Az elkerítés nem juhtenyésztést eredményez, hanem búzatermesztést.

Bővebben erről pl. itt, 10. oldaltól: books.google.co.uk/books?id=l6bguwr49HcC&pg=PA20&lpg=PA20&dq=textile+export+of+england+1400-1750&source=bl&ots=9LxIYdZqcg&sig=ZpI1Et-L7JTN5gi4P_-z5Pv-tmI&hl=en&sa=X&ei=E4IhVLu1COPW7Qai74HACw&redir_esc=y#v=onepage&q=textile%20export%20of%20england%201400-1750&f=false

Kulcsmondatok: "Tusser and Norden defended enclosures for their increased productivity in growing grain." "The fraction of cultivated land as opposed to pasture, grew from one-third to two-thirds" "The major innovation was convertible or up and down husbandry"

Az angol GDP mélypontja tényleg a 16.sz legeleje, mert pontosan együtt mozog az angol lakosság számával. Nem a bekerítések miatt növekszik innentől a GDP, hanem a lakosság növekedése okán. Az egy főre jutó GDP 1270-1430 között nő. Érdekes, kb. az elkerítések kezdetéig (ami talán véletlen, mindenesetre nem találni számokat az érveid alátámasztására)
.Onnan egészen 1670-ig csökken, növekedésnek 1670 után indul.

Nézzük meg közelebbről az egy főre jutó GDP-t.
1400-ban Angliában 1300 USD, Hollandiában 1200 USD. (Németország 1330 USD, Észak-Itália 1700 USD)
1650-re (tehát az általad hozott bekerítési elsődleges tőkefelhalmozás után, valamint az amszterdami tőkebeáramlás után) ez Angliában 980 USD-re csökken. Hollandiában 2700 USD.
A dicsőséges forradalom után, de még az ipari forradalom előtt 1750-ben Angliában 1700 USD, Hollandiában 2300 USD. Mialatt Európa stagnál, Németország végig 1150 USD környékén mozog.

Ugyanis az ipari forradalom előtt kellett egy dicsőséges forradalom, ami a feltételeket megteremti mind gazdasági, mind társadalmi síkon.

Átalakulást a holland Orániai Vilmos hajtott végre Angliában, mint angol király, a holland alapokon.
Miután a háborúkat nem tudta már adókból fedezni, átalakította az angol pénzügyi rendszert, és az amszterdami bank mintájára létrehozta az angol központi bankot.
A király hozta létre a modern piaci elvekre épülő kötvényeket, piaci alapokon működő nemzeti államadósságot, az államadósság kereskedését lehetővé tévő másodpiacot,
rákényszerítve az angol gazdaságot a szabadpiaci muködésre.
Mi is volt az alternatíva? Az angol, katolikus James, aki egy nem türelmes, autokratikus, abszolutisztikus Angliát hozott volna létre.

Orániai Vilmostól eredeztetik a modern angol parlamentáris társadalmat, vallási toleranciát, polgári társadalmi forradalmat hozott, a szabadságjogok alapjának tekintik az 1689-es bulláját, és ő szakított az abszolutizmussal.

A létrejött angol-holland gazdasági és katonai szövetségből az angolok nyertek többet,és a holland kereskedelmi alapokon építkezve haladták meg végül a hollandokat.
Pl. szabályozták, hogy bármilyen közös flottaösszetétel esetén is mindig angol lesz a flotta parancsnoka, és a flottákat úgy határozták meg, hogy 5/3 arányban legyen angol fölény. Egyszerűen rendeletileg biztosították anglia számbeli és kereskedelmi fölényét. (Míg korábban kereskedelmi flottákat tekintve többszörös volt a holland fölény)

Ami pedig a témában a lényeg, 1688-tól kezdődően a holland bankok és kereskedőházak Angliába tették át a székhelyüket. Jelentős szabad tőke beáramlását okozva.
1695-ös elemzés szerint a francia és angol egy főre jutó jövedelem közel azonos, a holland ennek 2,5-szerese.
100 évvel későbbre az angolok behozták a lemaradást.
1800-ban Anglia és Hollandia 1 főre eső GDP-je 2100 USD körül mozog, Németország még mindig 1150.

rikitiki 2014.09.23. 18:26:40

@ccactus: Valahogy így néz ki a történelem a számok tükrében.

A tőke számára Amszterdam lett a legvonzóbb, de csak az antwerpeni, ibériai 'seed capital' beáramlása után lett pénzügyi központ.
Ezt követően a dicsőséges forradalom során Hollandiából terjedt át Angliába a szükséges polgári átalakulás, valamint emellé a holland bankok és házak tőkéje és tudása.

Mindenhol lehet eredeti tőkefelhalmozást végezni, bekeríteni, államosítani, téeszesíteni, nevezzék helyileg bárminek.
Abból még nem lesz semmi. Csak a következő eredeti felhalmozás.
A befektetések számára nélkülözhetetlen polgári és jogi környezet, és a folyamatot megindító, vállalkozószellemű komoly 'seed capital' nélkül nincs fenntartható fejlődés, csak a bekerített tőke felélése.
Amszterdam miért nem lendült fel előbb? Miért várt a tőke és humán migrációra?
Miért nem halmozta fel a szükséges tőkét a kereskedelmi és termelési aktívumból?
Miért nem alapított egyetemet, központi bankot, Kelet-Indiai Társaságot előbb?
Az a kis általános iskolai marxista történelem könyved erről mit mond?

Új példaképeink, az oroszok többször csináltak már eredeti tőkefelhalmozást, mégsem jött belőle semmi fenntartható.

A fentiekhez adok néhány könnyen emészthető forrást, hogy könnyebben menjen a kötelező belekötök minden lényegtelenbe kör kaktusztól.
Olyan reményem nincs, hogy a blog udvari trapistájára ragad bármi a penészen kívül, de a lehetőség neki is adott, hogy olvasson és gondolkodjon.

en.wikipedia.org/wiki/Economic_history_of_the_Netherlands_(1500%E2%80%931815)#Art_and_tulips
en.wikipedia.org/wiki/Glorious_Revolution#Anglo-Dutch_alliance
www.urbanophile.com/2012/06/06/european-financial-centers-in-history-by-beate-reszat/
www.econ.tcu.edu/quinn/finhist/readings/NEAL%20How%20it%20all%20Began.pdf
www.theworldeconomy.org/impact/The_Netherlands_from_1600_to_the_1820s.html

Persze, a másik irányból is meg lehetne nézni, honnan történik éppen tőkekiáramlás?
Ebbe már nem megyek bele, csak néhány mai példa:
Argentína, Venezuela, Kazahsztán, ma leginkább Oroszország. Milyen jól teljesítenek mostanság, igaz?
Kazahsztán Ázsia Svájca, vagy Norvégiája lehetett volna, a világ legnagyobb vízenergia készletével. Ahogy Venezuela az olajával.
Egy kis rezsicsökkentés a kazah víz és energia szolgáltatóknál, a venezuelai benzinkutakon, egy kis különadóztatása, elüldözése, államosítása a szolgáltatóknak és a tőke már indul is kifele.
ők pedig halmozgatják az eredeti tőkéjüket. Ja, és energiaimportra szorulnak...józan ésszel szinte felfoghatatlan, pedig ilyen teljesítményekre képes egy ország a tőke elüldözése/kivonulása után.

Nigériában az angolok hoztak létre olajipart, amióta kimentek azóta rohad szét minden ipar, persze rezsicsökkentés ott is nagy divat.
Halmozgatják ők is az angolok által létrehozott, de ma már saját, külföldi tőkére nem ácsingózó eredeti tőkéjüket.

Még az arab tevehajcsároknak is szükségük volt 'seed capitalre' az olajiparukhoz. Nem az eredeti tevékből lett eredeti tőke.

Én érezném magam hülyének, leállni marxista ideológiai vitákat folytatni valakivel, ha nem fertőzné meg a hülyeségetek az egész országot sajnos.

Csak jelzem, a tőkemozgásokból adódó konkrét következtetéseket, előrejelzéseket tettem a blogodon a következő 2-5 éves időszakra.
Csak szerencse lesz, ha bejön, hülye modellből nem jöhet másképp eredmény, igaz?
Te meg nem adsz előrejelzést egy negyedévnél messzebb, pedig biztos sok minden kiolvasható a hazai tőke felhalmozódásából, hiszen szerinted az a lényeg, nem a toke mozgása.
Márpedig a modellek lényege, hogy leírhassuk a valóságot, és előrejelezhessük a folyamatokat. Ennek hiányában köldöknézés közepette az idő múlatására jó legfeljebb tárgyalni őket...
Majd meglátjuk.
Persze az sem árt, ha a modellünket legalább valami példa, tény, folyamat, szám alátámasztja, de ezek csak egy magamfajta ortodox elme ostobaságai...csak két sikeres példát ha mondanál eredeti tőkefelhalmozással, államosítással, rezsicsökkentéssel világ élvonalába lendült országról, lehet nem nevetnék fennhangon rajtad. De így? :))

anonymand 2014.09.23. 21:11:13

@rikitiki:

"Egy kis rezsicsökkentés a kazah víz és energia szolgáltatóknál, a venezuelai benzinkutakon, egy kis különadóztatása, elüldözése, államosítása a szolgáltatóknak és a tőke már indul is kifele." - a tőke már csak ilyen.
Jöttment.
Illetve jön, megy.

"A közvetlentőke-befektetéseken belül 2014 második negyedévben a magyarok befektetései külföldön összességében 360 millió euróval nőttek, míg a külföldiek befektetései Magyarországon 1,593 milliárd euróval csökkentek." - ezt ölég nehéz pozitív jelnek minősíteni.
www.napigazdasag.hu/cikk/23611/
Habár egy unortodox metodikával?..

NYJetsTD 2014.09.23. 22:50:03

@rikitiki: @anonymand: @Tyson925: Érdekes összefoglalók, jó és izgalmas vita. De. Ilyenkor jön a szokásos válasz...

a) baloldaliak vagytok
b) emútnyócév
c) nincs jobb a fidesznél
d) a haránt csíkozású kékeszöld cipőfűzők ára csökkent, Mo. jobban teljesít.

...és a vita bezárul. Megette a fene az egészet.

rikitiki 2014.09.23. 23:40:48

@anonymand: Magyarországról már évek óta tőkekivonás zajlik, és még igazán be sem indult a folyamat Európában...bár az euro és font gyengülés már elkezdődött, de messze még a vége, évekig tart majd a folyamat. A soron következő válságot megint nem értjük és teljesen elszámoljuk magunkat. Az előző jelzálog válságnak nyakig devizahitellel kitömve mentünk neki, még az állam is frankban adósodott el (a Lázár Janika pláne), a most következő fejlődő piaci tőkekivonást, angolszász kamatemelési ciklust, dollárerősödést pedig szuperalacsony alapkamattal, eleve gyenge forinttal, tőkét üldöző szabadságharccal és dollárban adósodó állammal várjuk... igazán tökéletes, ha már bukni kell, bukjunk jó nagyot.

Kaktusz koma meg mindebből semmit nem érzékel, vakon örül a következő negyedév "rekord" GDP növekedésének.

anonymand 2014.09.24. 04:32:25

@rikitiki:

Egy dologban tévedsz.
A komád valóban semmit nem érzékel az általad leírtakból, hogy NYJetsTD kis előadásáról ne is beszéljek, viszont nem fog tudni örülni "a következő negyedév "rekord" GDP növekedésének."
A csökkenés már elkezdődött ugyanis.
A jövő elkezdődött.
Az a "szép új világ", amelynek alapja Balogh Zoltán szerint: „Szent István óta nem épült annyi új templom, illetve nem újult meg annyi templom az országban, mint 1998 és 2002 között, illetve 2010 óta”
Az EU csöcsén lógtunk ezidáig is; a jövőben (a kormány szerencséjére) az uniós pénzek nagyobb hányada lesz gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre felhasználható (60% az eddigi, ha jól tudom 15% helyett).
Szerintem azt az időt próbálják majd kibekkelni, amíg a hozadéka el nem kezd érződni.
Mán megint elkalandoztam.
Tehát nem lesz most újabb rekord negyedév, lehet nyugodtan térdre borulni s imádkozni, hogy a nemzetközi környezet és az időjárás ne befolyásolja túlságosan a GDP-növekedés lassulását.
Vakság marad, öröm re nem lesz ok...

NYJetsTD 2014.09.24. 12:30:44

@anonymand: Én most már csak a következő békemenetre várok, ami Varga bejelentett megszorításai ellen indul... : )

NYJetsTD 2014.09.24. 16:59:46

Mészáros Lőrinc panorámás gazdasági épülete is rendben van fideszes oldalon. Sajnos tényként kell elfogadni, ma narancsosnak lenni annyit tesz: most a mieink lopnak és kész.

www.hir24.hu/belfold/2014/09/24/meszaros-lorinc-luxuspanoramas-gazdasagi-epuletet-vasarolt/

NYJetsTD 2014.09.25. 11:59:02

444.hu/2014/09/24/a-hihetetlenul-ugyesen-megtakarito-szijjartoek-egy-167-millios-hazat-is-vettek/

Az igazi szégyen, hogy egyetlen fideszes szavazóban sem merül fel a gondolat, talán mégiscsak korrupt tolvajokat támogatunk. Helyette elhiszik, az ország száguld, a nyugat hanyatlik, Obama és Clinton tájékozatlan, 167 !!! milliós házat Dunakeszin azt meg csak összedobjuk... nyihaha....

Erkölcs és fidesz... nyihaha

anonymand 2014.09.25. 14:22:25

@NYJetsTD:

Ez a poszt itten nem az erkölcsről, nem erkölcstanról szól.
Úgy tűnik, hogy nem vetted észre.
Mit is idézett ccactus?
"Gyorsan gazdagodnak a magyarok."
A link, amit Te feltettél ezt igazolja.
Több tiszteletet a gazdagodó magyaroknak!

NYJetsTD 2014.09.25. 19:34:43

@anonymand: Ahogy a cím is mondja: Ez az Orbán-kormány legnagyobb eredménye : )

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.25. 21:17:16

@rikitiki:

Ez igen! Végre egy olyan nívós vita, amiért csatlakoztam a Nívó bloghoz. Köszönet érte. Nézzük sorjában.

Először is feleslegesnek tartom az efféle megbélyegzést. A marxizmus sok mindenben eltért az akkori mainstreamtól, és a mostanitól is, de még több bennük a közös alap. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem elegáns az ilyesfajta érvelés. Attól, hogy egy olyan tételt hozok, amit Marx is így gondolt, még nem vagyok marxista. Ennyi erővel lehetnék keynes-ista, vagy éppen monetarista is, hiszen ott is szerepel ez a tétel. Hacsaknem az a logikád, hogy én marxista nézeteket vallok, és mivel fideszes is vagyok, ezért a Fodesz is marxista gazdaságpolitikát folytat, tehát kommunisták, és mint ilyen rosszak, és le kell őket váltani. De gondolom nem ezt akartad levezetni.

Ami a történeti tényeket illeti, én ezekkel kapcsolatban mindig szkeptikus vagyok. Főként ha ilyen messzire megyünk vissza az időben, hogy például hány juh élt Angliában a XVI-dik században. Hiszen mit is nevezhetünk történelmi ténynek? Azt ami a rendelkezésre álló szűkös információk alapján kirajzolódik, legvalószínűbb középértéknek látszik, és ráadásul nem cáfolja semmilyen más fellelt korabeli információ. Aztán ha előkerül valahonnan egy újabb vonatkozó adat, ami üti a korábban legvalószínűbbnek tartott vélelmet, az borít mindent, majd az kibővült rendelkezésre álló információk alapján ismét előáll egy legvalószínűbb elmélet, és onnantól azt tekintjük történelmi ténynek.

Jó példa erre az egri várat 1552-ben ostromló török hadsereg létszáma, amely az utóbbi időkben folyamatosan változik. Volt, amikor százezer fölé tették a létszámot, én úgy tanultam, hogy hetvenezren voltak, de ma ár vannak közvetett bizonyítékok arra, hogy nem lehettek többen 30-40ezernél. És ez egy olyan világviszonylatban is fontos esemény volt, amit egész Európa számon tart.

Tehát akkor hány birka volt az 1500-as évek Angliájában? Ráadásul azt tudtad, hogy Angliában több mint 70 fajta juhot tartanak számon? Vannak speciálisan húsra, tejre, vagy éppen gyapjúra optimális fajták. Ezekből többnek kifejezetten rövid szőrű a bundája, gyapjútermelésre nem is alkalmas. Az általad hozott forrás tehát nagyon érdekes és tanulságos dolgokat feszeget, de éppúgy nem lehet a rendíthetetlen igazság és tévedhetetlen következtetések birtokában, mint ahogy bárki más sem. A könyv egyébként el is ismeri ezt magáról, mikor olyan fogalmakat használ, mint "critical concepts", vagy "alternative view".

A tőkével kapcsolatos kijelentéseiddel kapcsolatban már a korábbi hozzászólásaidnál is felmerült bennem a kérdés, de most már még inkább, úgyhogy fel is teszem a kérdést, hogy mit értesz tőke alatt? Az aranyat? Ami Amerika felfedezésével Spanyolországban tényleg szinte szó szerint a fán termett? Mert ez elég nagy tévedés.lenne. Tőkének sokkal inkább a széles értelemben vett termelőeszközöket lehet érteni. Tehát az olyan tulajdonságokkal rendelkező eszközt, dolgot, vagy éppen tudást, amivel újabb javakat lehet előállítani.

Mondok egy példát. Az 1300-as évek elején uralkodó Károly Róbert azért volt az egyik legnagyobb királyunk, mert olyan környezetet és nem mellesleg békét teremtett az országban, ami elősegítette az ország népességének zavartalan gazdálkodását, és ily módon a lélekszám gyarapodását. A robbanásszerű ipari- és technológiai fejlődés korszaka előtt egy ország GDP-je évszázadokon keresztül szorosan együtt mozgott az ország lakosságszámával. Az 1300-as évek parasztgazdája hasonló életszínvonalon élt, mint az 1500-as években élt parasztgazda. De legalábbis messze nem volt akkora a különbség, mint a ma élő ember, és a 200 évvel ezelőtt élt ember életszínvonala között. Tehát az ország gazdagodását az okozta, akkoriban, hogy az országban béke volt, a népességszám szaporodott. Az erdélyi aranybányák szerepe csak harmadlagos volt. Az arany elősegítette az országon belüli kereskedelmet, és szépen gyűlt az államkincstárban is. Károly Róbert utóda, Nagy Lajos arannyal teli államkasszát vett át, ámde más politikát folytatott, hódításokban gondolkodott. Zsoldoskatonákkal indult hadjáratokra, ezek a hadjáratok azonban mélyen veszteségesek voltak. A korábban évtizedek alatt összegyűlt aranynak Lajos király néhány év alatt a "fenekére csapott", anélkül hogy tartós politikai eredményt ért volna el. Az ország aranyban meglévő "tőkéjét" nem tudta fizikai tőkére váltani.

És mi lett az Amerikából származó spanyol arannyal? Azzal, hogy hajószám hozták át Európába, megtöbbszörözve ezzel az európai aranyállományt, elindították az arany inflációját. Ugyanannyi aran ykevesebbet ért. És ez teljesen logikus, hiszen attól, hogy egy hajó aranyat áthoztak amerikából, attól még Európában az anyagi javak mennyisége nem változott. Olyan volt ez, mint mikor napjainkban fedezetlen pénzkibocsátásra vetemedik egyik vagy másik ország, hiperinflációt előidézve ezzel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.25. 21:55:45

@rikitiki:

folyt.

Tehát mi is történt tulajdonképpen Spanyolországban? A behozott aranyból szintén zsoldoshadsereget tartottak fenn, hódító háborúkat folytattak. Magyarul a spanyol embereket felfegyverezték, és háborúba küldték. A sereg meg szépen lassan elenyészett, utánpótlás egyre kevésbé volt. Az otthoni lakosság bővülő újratermelés helyett egyre inkább szűkülő újratermelésre volt csak képes, az állam növekvő kiadásaival, és az értékét vesztő aranyjövedelmekkel párhuzamosan. Egyenes út az államcsődhöz.

A Velencei tőke Bizáncból származott, írtad. Ezt én egyrészt vitatom, másrészt a kérdés továbbra is áll, hogy hogyan is keletkezik a tőke? Mert hát ha Bizáncból származott is a velencei tőke, adódik a kérdés, hogy Bizáncban honnan volt tőke, ami Velencébe áramlott? És így tovább.

A tőkének igenis eredendően keletkeznie kell, és keletkezik is folyamatosan, egyre több van belőle a világban. Hogyan keletkezik? Úgy, hogy az emberek jövedelmüknek nem az egészét, hanem csak egy részét költik fogyasztásra, a másik részét megtakarítják. A megtakarításait pedig befekteti, leginkább termelőeszközökbe. Ha egy parasztgazdának egy egész évi munkájával 100 kg búzát termelt, de csak évi 80 kg-ra van szüksége, akkor 20kg megmarad neki, ennyit megtakarított. Ezt a megtakarítást pedig befekteti. Hogyan? Úgy, hogy a következő évben csak 60 kg búzát kell megtermelnie, hogy meglegyen az egész évi betevője, a felszabaduló idejében pedig olyan termelőeszközöket készít, amivel még gyorsabban megy a munka. A harmadik évben az új eszközeivel már nagyobb területet tud megművelni, és még több búzája terem amiből a felesleget eladhatja, avagy még kevesebb időt kell gazdálkodással töltenie, és még több ideje marad egyéb termelő tevékenységre, amivel ismét csak tőkéjét és jövedelmét tudja gyarapítani. És így tovább. Így lesz egyre több és több tőke. Mégpedig helyben, nem pedig külföldről.
Na és mi van akkor, ha a kedvező gazdasági klíma megváltozik? Mondjuk a helyi földesúr elkezdi sanyargatni a gazdákat, megemeli az adókat és minden fölös gabonájuktól megfosztja az embereket?. Ez esetben a gazda jövedelme visszaesik, hiszen hiába a sok megművelt föld, a sok belefektetett munka a megmaradó terménye kevesebb lesz, a szükségletein felüli termést a földesúr adó formájában elvonja.. És mi lesz a felhalmozott tőkéjével, a termelőeszközeivel? Alapvetően nem elmenekül a tőke, hanem leértékelődik, értékét veszti a gazda számára, hiszen nem lehet vele többletjöbvedelmet elérni, mert azt a földesúr úgyis adóval elvonja. A gazda tehát így nem érdekelt a termelése és a tőkéje bővítésében.

Minden tőke annyit ér, amennyi a hozama. Ha én 1000 Ft-ért veszek egy olyan termelőeszközt ("A" eszköz), amivel évi 100 Ft értéket tudok előállítani, akkor az az eszköz éppen feleannyit ér, mint az az eszköz ("B" eszköz), amivel évi 200 Ft értéket tudok előállítani.

Ennek az átértékelődési folyamatnak esett egyébként jórészt áldozatul a rendszerváltáskori magyar tőkeállomány is. Az a termelőeszköz ami a KGST-ben mesterségesen generált keresletnek köszönhetően sokat ért, a szabad piacra kerülve hirtelen elvesztette értékét a nála sokkal hatékonyabb eszközökkel folytatott versenyben. Így kerültünk 1995 körül csődközeli helyzetbe. Az államadósság és az állami kiadások megmaradtak, miközben az ország termelőeszközei vészesen leértékelődtek.

És mi segített? A népnyúzó Bokros-csomag. Bár súlyos megszorítások voltak, amelyek rendbe tették az állami pénzügyeket, de emellett a lakossági megtakarítási ráta is gyors emelkedésbe kapcsolt. Tehát az emberek sokkal jobban visszafogták fogyasztásukat, mint amennyit az állam elvont tőlük. Az egyre gyarapodó belföldi megtakarítások, pedig befektetésekké, beruházásokká konvertálódtak, így beindítva a fenntartható növekedést, vagyis a fogyasztás, a megtakarítás és a beruházások egyensúlyát, egyensúlyi növekedését, miközben az állam is egyensúlyi gazdálkodást folytatott.

Aztán a 2000-es években ez a rend felborult. Az államháztartás a lakosságnak nyújtott túlzott jóléti intézkedések miatt súlyos mínuszokba került, az emberek a nekik juttatott többletjövedelemből növelték fogyasztásukat, majd hitelekkel még jobban növelték fogyasztásukat, miközben mindemögött nem állt valós többlettermelés, tehát szépen elindultunk az eladósodás és a csőd felé, ahová 2008-ban kvázi el is jutottunk.

2008 után a sokkból ébredve a lakosság ismét növelni kezdte megtakarításait, mégha ez elsősorban hiteleik, tehát negatív megtakarításaik leépítésében testesült is meg. Ez a folyamat vezetett oda, hogy mára évi 1000milliárddal nő a lakossági megtakarítás, miközben az államháztartás is újra egyensúlyba került. És napjainkban már annak is látszanak jelei, hogy ezek a megtakarítások kezdenek újra beruházásokká konvertálódni, növelve így a termelőtőkét, és beindítva az egyensúlyi növekedést.

Szóval érdekes a te elméleted is, 2018-ig valószínűleg el fog dőlni, hogy a te, vagy az én elméletem válik valósággá. Visszatérünk még rá!

anonymand 2014.09.26. 04:17:43

@ccactus:

"Először is feleslegesnek tartom az efféle megbélyegzést. A marxizmus sok mindenben eltért az akkori mainstreamtól, és a mostanitól is, de még több bennük a közös alap. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem elegáns az ilyesfajta érvelés. Attól, hogy egy olyan tételt hozok, amit Marx is így gondolt, még nem vagyok marxista. Ennyi erővel lehetnék keynes-ista, vagy éppen monetarista is, hiszen ott is szerepel ez a tétel. Hacsaknem az a logikád, hogy én marxista nézeteket vallok, és mivel fideszes is vagyok, ezért a Fodesz is marxista gazdaságpolitikát folytat, tehát kommunisták, és mint ilyen rosszak, és le kell őket váltani." -vesd össze: ":DD Vigyázz, mert még megsértődnek! Ők azt vallják magukról, hogy nem baloldaliak!"
Azt nagyon csípem, hogy annyira következetes vagy. :)

Ha nem zavar túlságosan (annyira nem zavarhat, hiszen szűrsz), akkor azért én is tennék néhány megjegyzést.

"A tőkével kapcsolatos kijelentéseiddel kapcsolatban már a korábbi hozzászólásaidnál is felmerült bennem a kérdés, de most már még inkább, úgyhogy fel is teszem a kérdést, hogy mit értesz tőke alatt? Az aranyat? Ami Amerika felfedezésével Spanyolországban tényleg szinte szó szerint a fán termett? Mert ez elég nagy tévedés.lenne. Tőkének sokkal inkább a széles értelemben vett termelőeszközöket lehet érteni. Tehát az olyan tulajdonságokkal rendelkező eszközt, dolgot, vagy éppen tudást, amivel újabb javakat lehet előállítani." - megint ugyanabba a hibába esel, mint általában. A mérleg egyik serpenyőjét látványosan figyelmen kívül hagyod.
A tőke nem csak földműveléssel, állattenyésztéssel keletkezik, hanem kereskedelemmel is.
Sőt.
Ha lennél olyan kedves és elolvasnád az ókori Egyiptom (és környezete) történelmét, akkor feltűnhetne, hogy a háborúk olyan városok, városállamok ellen indultak, amelyek gazdagok voltak. Jellemzően nem földmívelésből, állattartásból, sokkal inkább kereskedelemből. A keletkezett haszon ráadásul mobilizálható volt (ellentétben a földdel pl.). És akkor most kérdezheted ismét, hogy honnan került a tőke (az idők folyamán) Bizáncba?

A véleményed kifejtése során meglehetősen sokat emlegeted a háborúkat, megjegyzem okkal.
Jó lett volna, ha kitérsz történelmi áttekintésed során arra is, hogy mit eredményez a háború (amit Bonsai Duce képzelt ellenségeink ellen folytat)?
Mint minden háború, elszegényedést. Persze a háborúknak vannak nyertesei is (igen korlátozott számban), ám a nagy többség vesztes.
Már ölég sokszor kifejtettem, hogy nálunk éppen az elszegényedés, nevezzük inkább nevén, az elszegényítés zajlik.
Ölég magas fokon.
Felső decilis gazdagszik (látható, országra, gazdaságra való jótékony hatás nélkül), a középosztály fogy, de nem természetes elhalálozással, hanem lecsúszással.

" És napjainkban már annak is látszanak jelei, hogy ezek a megtakarítások kezdenek újra beruházásokká konvertálódni, növelve így a termelőtőkét, és beindítva az egyensúlyi növekedést." - ez olyan szépen hangzik, hogy nem is lehet igaz.
A beruházások jellegét tekintve már korábban olvashattad véleményem, nem ismétlem magam, csak annyit hozok föl ismét, hogy GDP növekedést ne várj, amikor Balogh azzal döngeti a mellét, hogy: "Szent István óta nem épült annyi új templom, illetve nem újult meg annyi templom az országban, mint 1998 és 2002 között, illetve 2010 óta ..."
Azzal persze kevésbé dicsekszik bármely miniszter is, hogy hogyan alakult a lakásépítések száma a KSH adatai szerint (magánberuházás):
Év Épített lakások
2004 43 913
2005 41 084
2006 33 864
2007 36 159
2008 36 075
2009 31 994
2010 20 823
2011 12 655
2012 10 560
2013 7 293
Igaztalan lennék, ha a legfrissebb adatokat nem adnám meg:
"Elmozdult a mélypontról a lakásépítés
Lakásépítések, építési engedélyek, 2014. I. negyedév
2014 első három hónapjában 1692 új lakás épült, ami 51%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 1654 volt, ez 20%-os növekedést jelent a 2013. január–márciusi adatokhoz képest. Az újlakás-építésen belül emelkedett a vállalkozások által épített és az értékesítésre szánt lakások aránya. Növekedett a többszintes, többlakásos épületek és a kisebb alapterületű lakások hányada."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.09.26. 08:55:05

@ccactus: "Először is feleslegesnek tartom az efféle megbélyegzést. A marxizmus sok mindenben eltért az akkori mainstreamtól, és a mostanitól is, de még több bennük a közös alap. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem elegáns az ilyesfajta érvelés. Attól, hogy egy olyan tételt hozok, amit Marx is így gondolt, még nem vagyok marxista. Ennyi erővel lehetnék keynes-ista, vagy éppen monetarista is, hiszen ott is szerepel ez a tétel. Hacsaknem az a logikád, hogy én marxista nézeteket vallok, és mivel fideszes is vagyok, ezért a Fodesz is marxista gazdaságpolitikát folytat, tehát kommunisták, és mint ilyen rosszak, és le kell őket váltani. De gondolom nem ezt akartad levezetni."

@ccactus: "Egyeznek a nézeteid anonymanddal, vagy sem? Igen, vagy nem?"

A valasz igen, mindig van lejjebb.

Imadom a trapistát 2014.09.26. 17:03:12

@ccactus: Látod, kaktusz? Van aki csak böfögni tud, hogy most nincs ideje hozzászólni. De azért odaböfög..

anonymand 2014.09.26. 17:38:07

@ccactus:

"Gyorsan gazdagodnak a magyarok."

"A szakszervezetek már elkezdték kidolgozni javaslataikat arra, hogy mennyi legyen jövőre, sőt a következő években a minimálbér. Két egymással nagy vonalakban összhangban lévő javaslat is készült. Az egyik a LIGA Szakszervezeteké, a másik a Magyar Szakszervezeti Szövetségé (MSzSz).

A javaslatok közös vonása az a célkitűzés, hogy aki dolgozik (8 órában), az ne vigyen haza kevesebbet, mint amennyi az aktuális létminimum. Ez jelenleg a KSH adatai szerint 87 510 forint egyedülállókra. Miközben a nettó minimálbér 66 483 forint." - félreértés ne legyen, ez a szakszervezetek(?) kívánsága (nagy álma).
Apropó! Hány minimálbéres is van ma Magyarországon? Ugye nem több kb. 1 300 000-nél.
Gyorsan gazdagodnak...
Rogán, Szíjjártó, Mészáros, Bonsai Duce, stb.
Ölég gyorsan, valóban.

Egyébként a forrás:
fn.hir24.hu/gazdasag/2014/09/26/150-ezer-forint-lehet-a-minimalber(1)/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm_campaign=fn_2014-09-26

anonymand 2014.09.26. 17:42:09

@Imadom a trapistát:

"Ez igen! Végre egy olyan nívós vita, amiért csatlakoztam a Nívó bloghoz. Köszönet érte. Nézzük sorjában."

rikitiki 2014.09.26. 21:09:54

@ccactus: Tényleg érdekes a vita, miután kikéred magadnak, hogy lemarxistázlak, néhány száz karakteren keresztül a tőke fogalmát próbálod újradefiniálni, oly módon, hogy tagadni tudd a tőkeáramlás (capital flows) szerepét, jelentőségét.

Éppen ahogy korábban erre felhívtam a figyelmet, hiába kéred ki magadnak, ugyanazt a marxista elméletet nyomod a tőkéről, aminek egyébként halvány köze sincs a Keynes-I tőke fogalmához.

Tőke egyenlő termelőeszköz, ami helyben megterem, és folyamatosan nő. Kb. szó szerint ezekkel a szavakkal mondod. De kikéred magadnak, hogy marxista lennél.

Konkrétan mi zajlik ma? Az európai, német, angol, magyar emberek félretett és befektetett tőkéje áramlik az USÁ-ba. (Meg az egész világból szinte). Mert már csak ott érzi biztonságban, Hiába termelték meg és takarították meg itthon, ha az nem marad itthon.

Ugyanis nem tudom feltűnt-e neked, de a dollár erősödik, euro gyengül, forint gyengül.
Miért? Természetesen a tőke áramlása miatt, amit te vitatsz, de akkor szerinted miért veszített az értékéből az euro eddig 15-20%-ot?
Mit jelent ez a megtakarított tőkére nézve? Nem a földesúr vonta el adóban, mert nem hozzá került, mégis 20%-kal máris kevesebbet ér. (A földesúr is persze növeli az elvonást és adót, hab a tortán)

Már mondom egy ideje, hogy ez bekövetkezik majd, de ez még csak a bemelegítés.
A következő lépés, amikor már komoly lesz a devizapiaci vihar, megindul a jegybanki kamatemelési ciklus, éppen a devizapiacra adott válaszként.
Az majd jótékonyan hat az államadósságokra.

Ezek folyamatok, amik természetesen épülnek egymásra, és következnek egymásból.

A harmadik lépcsőfok pedig az lesz, amikor már padlón lesz Európa, padlón az euro, hogy olyan erős lesz a dollár, amit a jegybank hiába próbál fékezni, és ez majd komoly recesszióba dönti az USÁ-t is.
Ugyanis a keynesi tőkét nem tudja legyőzni a jegybank, a piacot nem tudja megerőszakolni, a tőke áramlása olyan hatalmas mértékű lesz, amit nem tud megfékezni, még az USA sem.

A marxista tőke ezzel szemben termelőeszközök összessége, amit otthon a megtakarítók növelgetnek, és nem nagyon áramlik, csak a spekulánsok próbálkoznak (extra)profitéhségükben. De az erős állam, majd leszámol velük és megtöri a spekulánsokat.

Én vázoltam a keynesi tőkéből adódó folyamatokat. Ezek most szemmel látható mértékben megindulni látszanak.

Az unorthodox matolcsyzmus pedig szintén vázolta a jövőt 2010-től. Először 6%-os növekedést, aztán a pesszimista verzió volt 4%, most majd te megmondod hol tartunk az előrejelzésben. Jövőre mi lesz, 3%?

Szerintem jövőre az euro annyit fog érni, mint egy dollár. Semmi rendkívüli, éppen csak a tőke változtat helyet...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.26. 22:06:43

@rikitiki:

static.seekingalpha.com/uploads/2010/2/4/saupload_eur_usd_ppp_chart.jpg

Ezen a linken láthatod, hogy az Euró historikusan még mindig felülértékel a dollárral szemben. Valahol az 1,1-es árfolyamnál található a hosszútávú átlagos keresztárfolyam. És miért felülértékelt az Euró? MErt az amerikai Fed következetes dollárgyengítő politikát folytatott az elmúlt években. Párhuzamosan egyébként a kínaiakkal. Később csatlakoztak a sajátvaluta-gyengítő akcióhoz a japánok is, majd utóljára pont az EKB.

Szerintem ezért gyengül most az Euró valamelyest, a 2008-ban kirobbant válság idején elért történelmi rekordjáról. Fáziskéséssel követik az amerikai kamatokat. A Fed sokkal rugalmasabb, és merészebb monetáris politikát folytat mint az EKB. Csak hasonlítsd össze a Fed és az EKB alapkamatok alakulását. Ponotosan ezt láthatod rajta. Az USA gyorsan és drasztikusan reagál mind a kamatemelések, mind a kamatcsökkentések esetében, míg az EKB sokkal komótosabb. Mindez szélsőségesen rángatja az EUR/USD keresztárfolyamot. Az elmúlt 15 évben 0,88 és 1,55 között ingadozott az árfolyam. Ez több, mint 100%-os változás. De az elmúlt 5 évben is 1,55 és 1,25 közötti ingadozások voltak. Most éppen az USD erősödik, mert úgy tűnik előrébb járnak a konjunktúra-ciklusban, mint az Eurózóna, ezért hamarabb várható a tengerentúlon a kamatemelés, mint Európában. Ennyi a történet.

rikitiki 2014.09.26. 22:32:34

@ccactus: Világos. Szerinted a kamatok mozgatják az árfolyamokat.
Ami az ok és okozat felcserélése, de ennek megértését nem várhatom...

Ellenben, tegyük fel, hogy neked van igazad. Ez esetben ez 'business as usual', kicsit gyengülget az euro, tovább növekszik itthon a termelőtőke, és mi szépen növögetünk évi 3-4%-kkal, ki tudja meddig...

Rendben, legyen, a jegybanki alapkamatok különbözete miatt változnak az árfolyamok.
Pontosan hogy? Mi okozza, pl. az eur/usd árfolyam változását? 1 perc múlva az árfolyam egy kicsit máshol van. Egy perc alatt nem változnak a kamatok, konkrétan mi okozza az árfolyam változását, mi határozza meg az adott árfolyamot?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.27. 00:57:20

@rikitiki:

A várakozások. Ugyanis a gazdaság pillanatnyi állapotáról nincs információ a piacon, csak részinformációk, mozaikok vannak. Ha olyan infó lát napvilágot, hogy jobban megy a gazdaságnak, akkor felerősödnek a kamatemelési várakozások, illetve fordítva.

rikitiki 2014.09.27. 10:42:37

@ccactus: Gondolom félreérthető voltam. A gyakorlati okára vagyok kíváncsi az árfolyam változásának. Az OTP részvény árát is várakozások mozgatják, de a gyakorlatban mitől változik?
Milyen árfolyamot adnak érte a vevők és eladók, milyen arányban áll a vevő/eladó.
Ugyanez az eur/usd esetében is igaz szerinted?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.09.27. 13:54:03

@rikitiki:

Igen, szerintem igaz, EUR/USD esetén is. A pillanatnyi árfolyamot a vevők és az eladók aránya határozza meg.

És mitől függ, hogy mennyi vevő, és mennyi eladó van? Például a külkereskedelmi mérlegtől. A többletes külker mérleg erősíti a devizát, hiszen a hazai szereplők több devizát kapnak kivitelük után, mint amennyi devizára az exportőröknek van szükségük az exportált termékekre. És fordítva. Ez a fizikai folyamatokhoz kapcsolódó rész.

Aztán van a beruházásokhoz, befektetésekhez kapcsolódó hatás.Amikor egy külföldi tulajdonú hazai vállalkozás az elért profitját hazautalja, vagy egyhazai tulajdonú külföldön működő vállalkozás a kint elért profitját hazaviszi... stb.

Aztán van a jó értelemben vett spekulációs hatás, tehát azok a befektetők, akik nem akarnak semmit venni, vagy beruházni, csupán a két valutaövezet közötti tényleges, vagy várt kamatkülönbözetet próbálják kihasználni. (Pénzügyi befektetők)

És hosszú távon van még egy hatás, a két deviza inflációs különbözete. Ha valamely valutaövezetben tartósan gyorsabban növekszenek az árak, mint a másikban, azt hosszú távon leköveti a keresztárfolyam változása.

Például ha az USÁ-ban minden ugyanannyi dollárba kerül, mint ahány Euróba Európában, akkor az árfolyamnak is hosszú távon 1:1 körül kell alakulnia. De ha mondjuk 20 év alatt Európában duplázódnak az árak az infláció miatt, miközben az USA-ban nem változnak az árak, akkor logikus, hogy hogy a keresztárfolyam a kettőhöz kezd tendálni, hiszen ha maradna az 1:1 keresztárfolyam, akkor Európában azt látják, hogy Amerikában kétszer annyi dolgot kapnak az Eurójukért, mint Európában, és elkezdenek importálni az olcsó amerikai árukból. Magyarul vevőként megjelennek a dollárpiacon, és eladóként az Euró piacon, és beindul az árfolyammozgás.

Tehát sok összetevője van az árfolyamváltozásoknak. Benne van az is, amit te feszegetsz, a tőkeáramlás. De azt vitatom, hogy ennek kizárólagos, vagy elsődleges hatása lenne. Rövid távon igen, hiszen a fizikai folyamatok lassabban változnak, az exportált és az importált áruk mennyisége, és így a külker mérleg csak lassan változik, miközben pénzügyi tőkéből akár napon belül is ezermilliárdok mozdulhatnak meg. De hosszú távon a fizikai folyamatok a meghatározók, és a pénzügyi tőke ezt próbálja előre kitalálni, és aszerint mozog. Rendszerint szélsőségesebben a kelleténél. De ez már a pszichológiai része.

rikitiki 2014.09.27. 18:47:32

@ccactus: Annak örülök, hogy az árfolyamot illetően egy véleményen vagyunk. Így a közeljövő megmutatja mennyire fontos az általam emlegetett tőkeáramlás. A te elveid szerint kamatkülönbözet és külkermérlegek állnak a mozgás mögött, amiből ugye nagy mozgás nem jöhet mert a mérleg pozitív, stb...
A fenntartható növekedés útján vagyunk.

Többet nem is akarom ragozni, csak adok még egy gondolatébresztőt, mint a juhok száma. Amit nem hiszel, mert az angolok honnan is tudnák megbecsülni a gazdaságuk alapját jelentő juhok számát...skandallum, hehe. Avagy vita kaktusz módra, számok nélkül.

A következőt sem fogod elhinni, az amcsik hogy is tudnák becsülni az ilyesmit.

A forex piac forgalma többszöröződött az elmùlt évtizedekben. Az árukereskedelemhez kötött, tehát export, import, külkermérleg, fizikai folyamatok stb... amiről nagyrészt beszélsz, a merchandise capital, forgalma a teljes forgalom 2%-át jelentette 1970-ben.
Ma 1%-ot. A többi, az ún. investment capital.

Igen, az investment capital viselkedését is sok fizikai tényező befolyásolja, mert emberek állnak mögötte. De nem az 1% a meghatározó a folyamatokban.