Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

2014. december 10. - Nívó blog

A szegénység egy igen nehéz dolog, már ami a dolog statisztikáját illeti. Egyfelől azért, mert definíciószerűen nagyon nehéz meghatározni azt a pontot, azt a jövedelemforintot, illetve annak hiányát, amelytől kezdve valaki már szegénynek számít, vagy még éppen nem számít szegénynek. Valószínűleg nincs is ilyen pontos és objektív határ, hiszen van olyan ember aki ugyanakkora összegből urasan megél, és olyan is, aki nyomorog. Sok oka lehet ennek az életkortól, lakhelytől, családi állapottól kezdve különböző betegségekig, véletlen balesetekig, vagy éppen sorozatos balszerencséig, rossz munkapiaci döntésig, válásig, gyermekvállalásig, a lakáshitel kamatainak alakulásáig, vagy egészen egyszerűen csak azért, mert az egyik ember jobban be tudja osztani a pénzt, míg a másik kevésbé.

Ha az utca emberét, vagy éppen a blogunkon szörfölő olvasók egy halmazát megkérdeznénk arról, hogy szerinte ki a szegény, valószínűleg nagyon sokféle választ kapnánk. Másfelől nézve az is lehet, hogy aki mondjuk Luxemburgban szegénynek számít, ottani minimálbért keres, az nálunk a felső tizedbe tartozna, vagy éppen aki nálunk szegénynek számít, az tőlünk keletebbre fényűző életmódnak számít.

Szerencsére van azonban egy objektívnek mondható metodika, amelyet az Eurostat dolgozott ki, és statisztikáiban alkalmaz valamennyi tagállamára vonatkozóan. Egy a mérce azt mondja, hogy az számít szegénynek, akire az alábbi kilenc kritériumból legalább három ráillik:

  • Hitel-, vagy jelzáloghitel törlesztéssel késedelemben vannak

  • Képtelenek váratlan kiadásokat fedezni

  • Nincs telefonjuk anyagi okok miatt

  • Nincs színes televíziójuk anyagi okok miatt

  • Nincs mosógépük anyagi okok miatt

  • Nincs autójuk anyagi okok miatt

  • Képtelenek legalább egy hetes nyaralásra menni

  • Képtelenek húst enni minden második nap

  • Nincs megfelelő fűtésük

Persze ezzel a módszertannal is lehet vitatkozni, hiszen ízlés kérdése, hogy az akinek nincs autója, nem telik nyaralásra és nem tud fedezni váratlan kiadásokat, az szegénynek számít-e, miközben van egy háza, amire adott esetben pontosan tudja fizetni a devizahitelét, van egy okostelefonja, színes tévéje, mosógépe, és minden másnap húst eszik.

Mindegy! Az kétségtelen, hogy ez a módszertan kiválóan alkalmas arra, hogy hosszabb időszakokat vizsgálva következtetéseket lehessen levonni a szegénység dinamikájára és kiterjedésére vonatkozóan, vagy éppen ugyanezen kategóriák mentén összehasonlíthatóvá tegye az egyes országok szegénységi viszonyait egymással.

Azt is tudjuk, hogy az Eurostat az egyes tagállamok statisztikai hivatalaitól kapott adatok, felmérések alapján teszi közzé a tagállamok - és így Magyarország - szegénységi adatait. A történet tehát egyértelműnek tűnik, mégis időről időre kitör a vita a szegénység alakulásával kapcsolatban.  Konkrétan az ellenzék szerint történelmi csúcsokat dönt a szegénység, míg a kormány szerint a válság előtti szintre sikerült leszorítani. Azt tudjuk, hogy statisztikákkal mindent, illetve mindennek az ellenkezőjét is be lehet bizonyítani, de azért az Eurostat által meghatározott objektív mérce sok vitát el tud dönteni. Az ellenzékiek a szegénység brutális növekedéséről beszélnek, és bírálják a Fidesz-kormányt, miszerint mindezt az ő intézkedéseik okozták, úgymint a "nemmegszorítások", az "egykétkulcsos adó", a közmunkások alacsony bére, a segélyek szigorítása... stb. Számukra az elmúlt nyolc év eladósodása, a gazdasági világválság tabutéma és terelés ebből a szempontból, ellenben előszeretettel emlegetik a munkanélküliségi segély folyósítási időtartamának csökkentését, vagy a minimálbér és a létminimum közötti olló nyílását. (Megjegyzendő, hogy ez utóbbi egy újabb értelmezése a szegénységnek, és nem egyezik az Eurostat módszertannal.) Eközben a kormánypártiak a beinduló és már jó ideje tartó gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatottság növekedésével, a munkanélküliség csökkenésével, a reálbérek és reálnyugdíjak növekedésével, az alacsony inflációval, a segély helyett több pénzt ígérő közmunka elterjedéséről beszélnek, valamint arról, hogy a szegénység növekedése a 2008-as gazdasági válság kitörésekor indult növekedésnek, nem pedig a 2010-es kormányváltáskor. Valamint arról, hogy a szocialista kormányok eladósodáshoz vezető, hitelből "nagy jólétet" teremtő gazdaságpolitikája fenntarthatatlan volt, sőt visszájára fordult, és már a Fidesz-kormányra hárult az a feladat, hogy az évtizedes magas költségvetési hiányok korszakából, és az EU-s túlzottdeficit eljárásból áldozatok árán, de kivezesse az országot, ami nem mellesleg sikerült is. 

Tény, hogy 2013 óta a GDP nő, a foglalkoztatottság nő, a munkanélküliség csökken, a reálbérek nőnek, a költségvetés egyensúlyban van, az infláció alacsony, sőt egy ideje már a korábban sokat kritizált beruházási ráta is nő. Mindez pedig - szól a kormánypárti érvelés - előbb-utóbb a szegénység csökkenéséhez kell, hogy vezessen. Tulajdonképpen mostanra az egyetlen "csúnya" adat a szegénységi ráta alakulása maradt a kormányt gazdasági vonalon bírálni akarók egyetlen mentsvára. (Amellett persze, hogy az európai leggyorsabb gazdasági növekedési ütemünk néminemű lassulását jövendölik, ami valljuk be nem túl ütős érv.) Nézzük is meg az Eurostat adatait a szegénységgel kapcsolatban:

szegenyseg_eurostat.jpg

Az ábrán az látható, hogy az Eurostat fogalmai szerint szegények aránya 2008-ig csökkent, majd 2009-től a válság kitörésétől kezdve folyamatosan növekszik, és növekedett a Fidesz kormányzásának minden eddigi, adattal lefedett évében is.

Aztán a napokban közzétette a KSH is a legfrissebb szegénységről szóló adatait. Azt, amelyek késleltetett közzétételéért szintén sok bírálat érte az elmúlt hetekben a kormányt, mondván valamit rejtegetnek, sunnyognak, nem akarják a tovább romló kínos adatokat nyilvánosságra hozni a választások előtt.

Aztán a KSH most közzétett 2013-as adatai - mit ad isten - nem a szegénység növekedését mutatják, hanem markánsnak nevezhető csökkenését. Nézzük a KSH adatai alapján készült ábráját:

szegenyseg_ksh.jpg

Mennyivel más ez az ábra mint az előző, igaz? Egyfelől a szegénység növekedése itt már nem 2008-ban, a válság kitörésekor kezdett emelkedni, hanem 2007-ben, a szocialisták által hazugsággal megnyert 2006-os választást követő évben, a választásokat követő őszödi beszéd, és azonnali drasztikus megszorítások következtében. 2008-ban a válság kitörése csak gyorsította ezt a folyamatot, amely folytatódott egészen a 2010-es kormányváltásig, amikor már 23,1%-on állt a mutató. A szegénység terjedése a kormányváltás után is tovább folytatódott, ami egyaránt magyarázható az elhúzódó válság 2012-es újabb mélypontjával, valamint a költségvetési konszolidációval, a túlzottdeficit eljárásból való kikerülési kényszer miatti további megszorító lépésekkel. 2013-ban azonban fordulat következett be a gazdasági növekedés beindulásával, és a foglalkoztatottság/munkanélküliség látványos javulásával párhuzamosan. Így 2013-ra a szegénységi ráta tulajdonképpen visszatért a 2010-es kormányváltáskori szintjére, és feltételezhető, hogy a 2014-2015-ben a tovább gyorsuló gazdasági növekedés, a választási intézkedések, valamint a tovább javuló foglalkoztatottsági-, reálbér-, és munkanélküliségi adatok, valamint a rezsicsökkentés és a devizahiteles mentőcsomag, újabban a benzináresés hatására tovább csökken majd. Orbán Viktor el is ejtette tegnap a Blikknél tartott csetelős fórumban, hogy a szegénység már a válság előtti szinten lehet. "Megjegyzem, hogy ön nem a legfrissebb Eurostat-adatokat használja. A számadatok ugyanis arról tanúskodnak, nemhogy nőtt a szegénység, hanem közel negyedmillióval csökkent, és sikerült a gazdasági válság előtti szint alá szorítani a nélkülözők arányát." - mondta Orbán.

A felületesen tájékozódó újságírók, bloggerek persze könnyen félreértelmezik az elsőre egymásnak ellentmondó Eurostat és KSH adatokat, és valótlanságokkal, dezinformációkkal tömik tele az internetet. Azonban ha figyelmesen összevetjük az Eurostat és a KSH adatokat, láthatjuk, hogy az adatok tulajdonképpen évről-évre egyezést mutatnak, csak éppen egy év elcsúszással. Amit az Eurostat 2008-as adatként közöl, az a KSH-nál 2007-es adat, és így tovább. Az anomália kulcsát pedig maga a KSH oldja fel, illetve azért szerencsére volt egy-két újságíró, aki észrevette ezt. Mégpedig: "Elemzésünk e vizsgálat 2014-ben gyűjtött, előzetes adatain alapul. Az adatfelvételre 2014. március 1-je és 2014. április 15-e között került sor, amelynek során 9220 háztartási kérdőívet töltöttek ki a válaszadók, valamint 19 121 személyi interjú készült e háztartások 16 éves és idősebb tagjaival. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a kérdések a legnagyobb kérdésblokkok, vagyis a jövedelmi és a fogyasztási adatok esetében a kérdezést megelőző évre vonatkoztak. Kiadványunkban következetesen azt az évet említjük, amelyre az adott adat vonatkozik. Ez annyiban eltér az Eurostat adatközlési gyakorlatától, hogy az Eurostat mindig a kérdezés évét tünteti fel, nem a vonatkozási évet." - írja a KSH.

Tehát a KSH által kimutatott és most közzétett legújabb szegénységi adat 2014 elején megtörtént adatfelvételre alapoz, amelyben a kérdések (mosógép, nyaralás, fűtés... stb) 2013-ra vonatkoztak. Ergo azt kutatták, hogy milyen volt a szegénység 2013-ban. Az Eurostat viszont az adatfelvétel évét tünteti fel statisztikáiban, tehát az Eurostatnál a 2012-re vonatkozó, 2013 elején feltett kérdések eredményét közli 2013-as adatként, és a most megjelent 2013-as KSH adatok, amelyek 2014- elején lettek felmérve majd a 2014-es Eurostat adatokban fognak megjelenni hamarosan. Ellentmondás ezzel feloldva. Egyszersmind az ellenzékiek által épített újabb demagógiába hajló, dezinformálásra alkalmas, érzelmekre ható kártya(ments)vára is összeomlóban van. 2018-ig, a következő választásokig sok év van ám még. Sok ideje van addig még tovább csökkennie a szegénységnek. Reméljük csökkenni is fog. Nem csak a válság előtti szintre, hanem még mélyebbre.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr876973445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.03.29. 21:17:25

@Tyson925:

"Allkerdeseket kreallnod csak neked lehet kaktuszka?"

Természetesen nem. Nyugodtan, szabadon kreálhatsz te is.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.03.29. 21:32:53

@Tyson925:

"Mar megint menekulsz..."

Itt vagyok. Vitassuk meg! Hozz egy témát, és írd le róla a véleményedet. Mi az amit rossznak látsz, mit kellene máshogy csinálni, és hogyan. Én meg majd leírom róla a véleményemet, amire te szintén tudsz viszont reagálni. Én ezt hívom megvitatásnak, ami ugye a blogunk mottója.

Nézzük legutóbbi felvetésedet:
"Nezd csak kaktuszka, milyen szep abrat talaltam. Az altalad olyba istenitett "oktatasi reform" (oktatas szetverese, helyesen) eredmenye:
petersoft.hu/keret/gimi.png
Tehat, a 21. szazadban oktatunk a gimnazistaknak 180 oranyi informatikat, hadd legyenek digitalis analfabetak, hiszen a digitalizacio nem olyan fontos, ugye. Mit gonolsz kaktuszka, milyen hatasa lesz ennek?
Bar kar kerdeznem, nincs neked batorsagod valaszolni!"

Mit szerettél volna itt megvitatni? Tegyél javaslatot. Mely órák számát csökkentenéd, melyeket növelnéd. Írd le, szerinted milyen hatása lesz ennek. Ha ezt leírod, arra majd tudok reflektálni. Elkezdődhet a téma megvitatása.
Ehelyett ott egy felkiáltójeles mondat a végén, amellyel lezártad a vitát, mielőtt elindulhatott volna. Ez pedig ahogy te írtad: "Meglehetosen megneheziti ez a vitassuk meg dolgot"

Kettőn áll tehát a vásár. Tulajdonképpen a fentiek miatt úgy érzem, nem is a megvitatás a te célod. Ezért nem reagáltam. Pedig a téma érdekes. Szükség lenne értelmes, útkereső vitákra.

anonymand 2016.03.30. 08:04:43

@ccactus:

Pósalaki úrnak volt szokása mondani: "Ugorgyunk!".
Ha most neveltetésed hiányosságairól írnék, joggal vehetnéd személyeskedésnek. Ezért meg sem említem, hogy kioktatni megtanítottak, ám a bocsánatkérést már sajnos nem.
"No igen. elfelejtetted kijavítani magad.
"fáradság" helyett fáradtság"... - gondolom, hogy nem van a polcodon értelmező szótár, ezért internetes forrás is adok, hogy nyugodt szívvel (lelkiismeret-furdalás nélkül) tudj bocsánatot kérni:
"fáradság: Fáradozás, kimerítő ténykedés. "Ez sok fáradságomba került", "Megéri az út a fáradságot?"."
http://meszotar.hu/keres-fáradság
"fáradtság: Kimerültség, fáradt állapot. "A fáradtságtól lépni alig tudott".
fáradtság Kimerültség. Testi vagy szellemi aktivitást követő állapot, amelyet kisebb munkavégző képesség jellemez, teljesítménycsökkenés és kimerültség, álmosság vagy ingerlékenység követ."
http://meszotar.hu/keres-fáradtság
És ne aggódj, bocsánatkérésed nyitott fülekre fog találni (amúgy is kegyes hangulatban vagyok).

"461ezer 2013-ban? Hmm! Ez biztos? Az ellenzék 4 millió körüli számot szokott emlegetni." - nem kőne adnod a hülyét, mert annak vésze következményei lehetnek.
Rád nézve.
..."akiket mind a három szegénységi dimenzió együttesen sújtott 461 ezer főt tett ki, ami 18 ezer fővel több, mint a megelőző évben." - vagyis (segítek értelmezni):
- jövedelmi szegények
- munkaszegények
- súlyos anyagi deprivációban élők
csoportjába sorolható 461 ezer fő.
Mindháromba, egyszerre.
Egy időben.
Zur Zeit.
Expressis verbis ez a valóság.
Amúgy, mivel kifogásoltad, hogy nem is nézek bele a cikkekbe (ami természetesen ismét egy valótlan állítás, markánsan fogalmazva hazudság), arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy ugyanazon adatok alapján is lehet különböző véleményt megfogalmazni.
Okkal.
Ha valaki turkálni próbál az adatok nagy halmazában, akkor számtalan ellentmondás derül ki (ami néked ugyan soha föl nem tűnik, amiken soha el nem gondolkodsz).
Nem véletlen, hogy oda merészeltem tenni a kihűléses halálok számának változását.
A KSH-adatokra előszeretettel hivatkozol (arra a forrásra, amely szerint még a kétszázezret sem éri el a külföldön dolgozó magyarok száma), ám ha elmélyednél a részletekben, akkor számodra is fel kéne tűnjék sok-sok ellentmondás.

"Jól értelmezem szerinted, hogy ez azt jelenti, hogy a szegénységből sikerült kikecmeregnie 241ezer embernek, viszont mélyült a szegénysége 18ezer embernek?" - a helyes értelmezés: statisztikailag sikerült a bűvészmutatvány, csak annyit illik tudni, hogy a mutatvány mögött mindig trükk van.
És nem csak 18 ezer ember szegénysége mélyült. Igen kevés szó esik arról, hogy a legszélesebb tömegű középosztály szépen, lassan, ahogy a csillag megy az égen, úgy szegényedik. Nem szegények, messze nem számítanak szegényeknek, csak éppen következetesen tartanak lefele.

"A bekezdés első kétharmadából dolgozol te, én pedig az utolsó mondatra koncentrálok mindig." - ez a bekezdésre vonatkozott, hiszen ha emlékeim nem csalnak, a vonatkoztatott adatok már szerepeltek vitánkban (esetleg nem ugyanez forrásból).

"Mindig? Mint itt?
kismalac.blog.hu/2014/09/15/unortodox_harc_a_szegenyseg_ellen" - ha a tűrés türhetetlen voltára gondolsz, igen.
És még sok mindenben.
Tűrhetetlen a közpénzek jellegvesztése, az agyra gyúrt kopaszok erőszaktétele a demokrácián, az ügyészség minősíthetetlen "munkája", és sorolhatnám naphosszat.

"No mindegy. Akkor mostantól koncentráljunk arra. Nekem megfelel. Első körben jó lenne tudni, hogy a 2013-as 461 ezer hová alakult az elmúlt három évben." - ahhoz, hogy érdemben lehessen vitatkozni a jelenről, az ez évi adatok (egy része nyilván már decemberben megjelenik) ismeretében lehet csak.

"Gondolom azt, hogy mindig, úgy érted, hogy addig amíg el nem kezd ez a mutató is csökkenni. :D" - mosolyod indokolt. Végül is mekkora siker lesz, ha sikerül visszacsökkenteni Gyurcsány-Bajnai szintre.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.03.30. 21:27:28

@anonymand:

No, akkor nyelvészkedjünk egy kicsit (hívják ezt a neten nyelvtannácinak is - nekem nem tetszik ez a kifejezés, de sajnos széles körben használt)
Fáradság: Igazad van, megkövetlek. Vedd a fáradtságot helyett vedd a fáradságot. Te írtad jól. Mindig tanul az ember.
Föst: régies, népies, elmegy. Inkább szóban használunk ilyet, mint írásban. Mondjuk, hogy gyün, vagy gyön, de úgy írjuk, jön. Mondjuk, hogy tuggyuk, de úgy írjuk, tudjuk. Mondjuk, hogy mëgy, de úgy írjuk, megy. De ott van például a föl és a fel. Az e hang túlsúlyának csökkentésére sokan sokféleképpen ö-znek. Bár inkább szóban, mint írásban.

zemútnyócév, zemútötév: gúnynak elmegy. De aki gúnyolódik, ne csodálkozzon, ha kioktatják. Tehát elmúlt nyolc év, elmúlt öt év. Nagyobb erőszak ez szép magyar nyelvünkön, mint amekkora bosszúságot gúnyként okoz a vitapartnernek. No persze mindenki azt ír le amit akar.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.03.30. 21:52:49

@anonymand:

"Mindháromba, egyszerre.
Egy időben.
Zur Zeit.
Expressis verbis ez a valóság."

Helyesírási szempontból pont és vessző helytelen használata.
Idegen szavak, kifejezések elmennek, bár a zur Zeit inkább nyelvkeveredésnek tekinthető.

Ugyanazt írod, amit én: mélyült a szegénysége 18ezer embernek, hiszen ennyivel többen estek bele mindhárom kategóriába. Tehát 241 ezer ember kikecmergett ugyan a szegénységből, de 18 ezernek mélyült a szegénysége. "Expressis verbis" ez a valóság, ugyebár.

"És nem csak 18 ezer ember szegénysége mélyült. Igen kevés szó esik arról, hogy a legszélesebb tömegű középosztály szépen, lassan, ahogy a csillag megy az égen, úgy szegényedik. Nem szegények, messze nem számítanak szegényeknek, csak éppen következetesen tartanak lefele."

Az tény, hogy a 9 szegénységi kategória közül csökkent azok száma, akik 3-ba (deorivált) vagy 4-be (súlyosan deprivált) beleesnek. A középosztály lecsúszásáról valóban kevesebb szó esik. Érdeklődve olvasnék pedig erről a témáról. Kíváncsi vagyok, hogy tényleg így van-e. Az a tény, hogy a bérek reálértéke széles spektrumban nő, a minimálbértől az átlagbérig kicsit ellentmond azonban a középosztály lecsúszásának. No de akárhogy is, ahogy te is írtad ők nem szegények.

"ha a tűrés türhetetlen voltára gondolsz, igen." - Nem, nem arra gondoltam. Hanem arra, hogy itt sem a bekezdés utolsó mondatára koncentráltál, hanem te is a bekezdés első kétharmadából dolgoztál. Legalábbis a posztban megjelenített ábra abból dolgozik. Az ábrát meg te jelenítetted meg. De azért ez ügyes terelés volt: "ez a bekezdésre vonatkozott, hiszen ha emlékeim nem csalnak, a vonatkoztatott adatok már szerepeltek vitánkban (esetleg nem ugyanez forrásból)."

Tehát még egyszer: "A bekezdés első kétharmadából dolgozol te, én pedig az utolsó mondatra koncentrálok mindig." - A fentebb megadott link bizonyítja, hogy a hivatkozott posztodban te is a bekezdés első kétharmadából dolgoztál, és nem az utolsó mondatra koncentráltál, ahogy írod: mindig.
Helyesírási szempontból: "nem ugyanez forrásból" helytelen. Helyesen: nem ugyanebből a forrásból.
Helyesírási hiba kijavítását kioktatásnak venni nem elegáns dolog. Helyesírási polémiákat megvitatni lehet nívós. Ütköztetjük tudományunkat, aztán aki téved belátja. Lásd "fáradtság-fáradság". Nem szégyen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.03.30. 21:57:28

@anonymand:

"ahhoz, hogy érdemben lehessen vitatkozni a jelenről, az ez évi adatok (egy része nyilván már decemberben megjelenik) ismeretében lehet csak. " - Tehát 2013-ban 461 ezer fő. Azóta nincs ennél frissebb adat 2014-ről, vagy 2015-ről? Fura.

"Végül is mekkora siker lesz, ha sikerül visszacsökkenteni Gyurcsány-Bajnai szintre."

Az lenne siker, ha az alá menne. Itt most nem is erről megy a vita, hanem hogy csökken a szegénység, vagy nő. De ha a 2014-es és a 2015-ös adat kényelmetlen számodra, akkor oké, várjuk meg a 2016-ost, és majd beszéljünk arról. Tehát 2013-ban 461ezer fő, ami 18ezerrel több, mint 2012-ben. Lássuk hogyan alakul idén, jövőre, és a 2018-as választásokig. Lássuk hogyan alakul a 2010-es kormányváltáshoz képest!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.03.30. 21:59:42

@anonymand:

"Pósalaki úrnak volt szokása mondani: "Ugorgyunk!"."

Tapsi Hapsi pedig azt szokta kérdezgetni: "Mi a hézag hapsikám?"

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.03.30. 22:30:53

És egy helyezetértékelés a GKI-tól. Persze kínosan ügyelnek rá, hogy minden egyes mondat negatívan legyen megfogalmazva, azért az elismerni kénytelen tények és a várható fejlemények (a karaván halad) benne vannak:
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/30/gki-papiron-csokken-a-munkanelkuliseg-de-valojaban-nagyobb-lehet/
"csökken a munkanélküliség, a tavalyi 6,8 százalékról 6,5-re" - sőt, ezt csak én mondom, ennél is jobban, a legfrissebb adat 6,1%
"A valódi munkanélküliség azonban 9 százalék körül lehet" - mellé nem téve, hogy mennyi volt azelőtt. 12-13%-ról csökkent 9%-ra a "valódi" munkanélküliség? A kérdés persze költői.
"Az intézet idén 2,3 százalékos gazdasági növekedést és 0,8 százalékos inflációt vár." - ez már majdhogynem optimista előrejelzés. Mindössze 0,5"-kal azaz 0,5%-kal marad el a jegybank 2,8%-os várakozásától. Infláció tekintetében szintén 0,5% azaz 0,5% az eltérés a jegybanki adattól. Persze mindkét esetben a negatív irányba, de hát 0,5% azaz 0,5% ide vagy oda nem oszt nem szoroz. Azért emlékezzünk 2014 márciusban 2014-re még recessziót jósoltak. 2015 márciusban 2015-re 0,5% azaz 0,5%-os növekedést vártak. Aztán látjuk mi lett belőle: 3,7% és 2,9%.
"a reáljövedelmek növekedése miatt 3 százalékkal bővül a lakossági fogyasztás" - mi a fene. Még az is meglehet, hogy a szegénység is csökkenni fog.
"a beruházások 5 százalékkal visszaesnek, főleg az uniós források csökkenése miatt" - meglátjuk.Nem teszi hozzá, hogy ez a feltételezett visszaesés is csupán átmeneti. Jövőre ismét meglódulhat. Mindegy. Azt is meglátjuk!
"a lassuló GDP-bővülés mellett lemaradás jellemzi továbbra is a magyar gazdaságot a régiós országoktól." - Ez a továbbra is megfogalmazás nagyon finom. Egyrészt 2014-ben régiós elsők voltunk, tehát ez a "továbbra is" nem túl hosszú távú visszatekintést takar. Másrészt az előrejelzett lemaradás csupán néhány azaz néhány tizedszázalékos, azt is csak úgy sikerül kimutatni, hogy a GKI GDP előrejelzése a legpesszimistább a szakértők között. Harmadrészt "az elmúlt nyolc évben" a lemaradást nem tizedszázalékokban mérték, hanem súlyos %-okban és eladósodásban. Valahogy itt sincs összehasonlítás arról, hogy mikor mennyivel szakadtunk le. Tehát hogy az elmúlt nyolc évben teljesítettünk jobban felzárkózási szempontból, vagy az elmúlt öt évben? Hmmm.
"tavaly 7,5 százalék volt, idén 5,5 százalékos lesz az ipar bővülése" - szép számok, legyen így.
"A lakáspolitikai intézkedések építőiparra gyakorolt hatása lesz érzékelhető." - Tök jó!
"Tavaly 7600 új lakást adtak át, ami 9 százalékos csökkenést jelentett az előző évhez képest, a kiadott új engedélyek száma viszont országosan 30, Budapesten 73 százalékkal nőtt. 2016-ban 10-12 ezer új lakás átadása várható, amit várhatóan komoly áremelkedés kísér majd." - fogalmaz a GKI izzadtságszagúan. A lényeg: A tavalyi 7600 lakás után idén 10-12ezer lakás építése várható úgy, hogy a lakáspolitikai intézkedések "csak" a második félévben éreztetik hatásukat. Ez testvérek között is 50%-os azaz 50%-os növekedés.vMiközben az építési engedélyek száma is növekszik országosan 30%-kal, Budapesten 73%-kal.

És a slusszpoén: "Kérdésre Vértes András elmondta: várható az ország felminősítése a befektetési kategóriába" - Na ez meg hogy lehet? Itt a nagy visszaesés, meg leszakadás, meg csökkenés, és mégis felminősítés várható? :))

anonymand 2016.03.31. 05:37:47

@ccactus:

"Fáradság: Igazad van"... - spongyát rá!
Ugye nem is volt annyira nehéz, fájdalmas?

"De aki gúnyolódik, ne csodálkozzon, ha kioktatják." - gúnyra lehet válasz gúny (esetleg maróbb mint az eredeti), ám a kioktatás (netán igaztalan) nem helyénvaló, indokolható.
Szerintem.
Túl vagyunk rajta, pont.

anonymand 2016.03.31. 08:31:35

@ccactus:

"Helyesírási szempontból pont és vessző helytelen használata.
Idegen szavak, kifejezések elmennek, bár a zur Zeit inkább nyelvkeveredésnek tekinthető."
Én az általad is helytelennek tartott kifejezést olyannyira utálom, hogy le sem írom.
Viszont úgy érzem, hogy nagy visszavágási igyekezetedben megint verembe estél.
Saját vermedbe.
Mindhárom, egyszerre - írtam. Nem elütés, nem tévedés, nem nyelvtani ismeretek hiánya okán, hanem visszaadva az élő beszédet. Másik megoldás lehetett volna, hogy ponttal zárom már az elsőt, így:
Mindhárom.
Egyszerre.
Rugózhatsz ezen, attól sajnos nem lesz igazad.
Már lassan többet nyelvészkedünk, mint amennyi energiát a tényleges problémával foglalkoznánk.
Én nyögdíjas vagyok (irónia akart lenni, nem elütés), tehát ráérek.
A te időd azonban drága, ezért javaslom, hogy a későbbiekben koncentrálj a témára (az én nyelvészeti jó tanácsaimat pedig fogadd el). :))

"Ugyanazt írod, amit én: mélyült a szegénysége 18ezer embernek, hiszen ennyivel többen estek bele mindhárom kategóriába. Tehát 241 ezer ember kikecmergett ugyan a szegénységből, de 18 ezernek mélyült a szegénysége. "Expressis verbis" ez a valóság, ugyebár." - a KSH közismerten pontos adataiból.

"Az tény, hogy a 9 szegénységi kategória közül csökkent azok száma, akik 3-ba (deorivált) vagy 4-be (súlyosan deprivált) beleesnek. A középosztály lecsúszásáról valóban kevesebb szó esik. Érdeklődve olvasnék pedig erről a témáról. Kíváncsi vagyok, hogy tényleg így van-e. Az a tény, hogy a bérek reálértéke széles spektrumban nő, a minimálbértől az átlagbérig kicsit ellentmond azonban a középosztály lecsúszásának. No de akárhogy is, ahogy te is írtad ők nem szegények." - kíváncsiságodat kielégítheted, mert némi keresgélés után lehet forrást találni. Szívesen segítek:
"Egyre csak csúszik le a magyar középosztály"
444.hu/2014/12/24/feneknehez-piramis-lett-magyarorszag/
Ők nem saját véleményt, elemzést írnak!
Forrásuk:
www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/b328.pdf
Vagy:
"Kivéreztetett középosztály"
mno.hu/velemeny/kivereztetett-kozeposztaly-1323209
Persze ez előrevetíthető volt akkor, amikor megjelent a Századvég "illegális munkában" készült tanulmánya, ha még emlékszel.
"Nyertesek és vesztesek - A magyar egykulcsos adóreform vizsgálata"
www.penzugyiszemle.hu/vitaforum/nyertesek-es-vesztesek-a-magyar-egykulcsos-adoreform-vizsgalata
"Az elmúlt öt év legaggasztóbb jelensége a társadalmi csoportok erősödő jövedelmi polarizációja: miközben a középosztály aránya csökkent, a felső és felső-közép, illetve az alsó jövedelmi rétegek súlya nőtt a népességen belül,"
24.hu/fn/gazdasag/2015/12/07/toporodik-a-magyar-kozeposztaly-de-a-gazdagok-meg-jobban-jarnak/

""ahhoz, hogy érdemben lehessen vitatkozni a jelenről, az ez évi adatok (egy része nyilván már decemberben megjelenik) ismeretében lehet csak. " - Tehát 2013-ban 461 ezer fő. Azóta nincs ennél frissebb adat 2014-ről, vagy 2015-ről? Fura." - hozz adatot!
Nekem ugyanis igazán frisset nem sikerült találnom.
"De ha a 2014-es és a 2015-ös adat kényelmetlen számodra, akkor oké, várjuk meg a 2016-ost, és majd beszéljünk arról. Tehát 2013-ban 461ezer fő, ami 18ezerrel több, mint 2012-ben. Lássuk hogyan alakul idén, jövőre, és a 2018-as választásokig. Lássuk hogyan alakul a 2010-es kormányváltáshoz képest!" - OK!
Foly. köv.

anonymand 2016.03.31. 08:34:07

@ccactus:

Folyt:
"És egy helyezetértékelés a GKI-tól. Persze kínosan ügyelnek rá, hogy minden egyes mondat negatívan legyen megfogalmazva, azért az elismerni kénytelen tények és a várható fejlemények (a karaván halad) benne vannak:" - nyilván ezért rendel tőlük a mazochista KT rendszeresen elemzést.

"a beruházások 5 százalékkal visszaesnek, főleg az uniós források csökkenése miatt" - meglátjuk.Nem teszi hozzá, hogy ez a feltételezett visszaesés is csupán átmeneti. Jövőre ismét meglódulhat. Mindegy. Azt is meglátjuk!" - "A GKI PROGNÓZISA 2015-2016-RA", ám te elvárod, hogy tegyék hozzá: 2017-ben "meglódulhat. "Érik Magyarország felminősítése." :))
2015-2016
www.gki.hu/wp-content/uploads/2016/01/prognozis_160201.pdf
És ennél frissebb még nincs, nem jelent meg.

"a lassuló GDP-bővülés mellett lemaradás jellemzi továbbra is a magyar gazdaságot a régiós országoktól." - Ez a továbbra is megfogalmazás nagyon finom. Egyrészt 2014-ben régiós elsők voltunk, tehát ez a "továbbra is" nem túl hosszú távú visszatekintést takar." - azért csak nem ártana a tiszta forrásból merítened, s nem csak zanzából dolgozni.
"A magyar gazdaság fejlődése sokéves gyengélkedés után 2014-ben a második leggyorsabb volt az EU-ban. Tavaly is átlag feletti növekedést sikerült elérni, ez azonban a lassulás miatt már elmaradt a régiós versenytársak többségének eredményétől, idén pedig tovább nyílik az olló: 11 ország közül a magyarnál várhatóan csak a horvát, a bolgár és a szlovén dinamika lesz alacsonyabb."" - az első bekezdés, közvetlen a cím után. Forrás ua.
"Kedden napvilágot láttak a 2015-ös európai uniós és euróövezeti negyedik negyedéves GDP-növekedési számok, ami egyben azt is jelenti, hogy már össze tudjuk hasonlítani a tagállamok tavalyi teljesítményét. Magyarország jóval az átlag felett teljesített, de a régiós országok így is lehagytak minket." - Portfolió.
"A régiós országok közül ugyanakkor Csehország (+4,3%), Románia (+3,8%), Szlovákia (+3,6%) és Lengyelország (+3,6%) is előttünk végzett
...
Foly. köv.

anonymand 2016.03.31. 08:35:02

@ccactus:

Folyt.
...
A magyar GDP-növekedés tehát nem mondható rossznak európai összevetésben, de a szűken vett régióban minden ország gazdasága gyorsabban bővült. Ez azért is figyelemre méltó, mert senki nem járatta annyira csúcsra az uniós forráslehívást tavaly, mint mi, ennek hatása pedig erősen érződött a hazai növekedésben." - már ezek is Gyurcsány kottájából, meg tőlem olvasottak alapján firkálnak hülyeségeket?

""tavaly 7,5 százalék volt, idén 5,5 százalékos lesz az ipar bővülése" - szép számok, legyen így.
"A lakáspolitikai intézkedések építőiparra gyakorolt hatása lesz érzékelhető." - Tök jó!" - Valóban?
"Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
2016. március 16. - 09:00
Óriási visszaesést produkált az építőipar januárban: az előző hónaphoz képest 13%-kal, az egy évvel ezelőttihez képest 20,1%-kal esett vissza a termelés volumene. A zsugorodás oka, hogy az ágazatból már hiányoznak a 2015-ig lehívható EU-források...." Portfólió
"Halvány lett az építőipar 2015-ös éve
2016. február 12. - 09:56
Tavaly decemberben éves összevetésben 8,1%-kal nőtt az építőipari termelés volumene, így az év átlagában 3,0%-os lett a bővülés - derül ki a KSH által közzétett adatokból. Decemberben havi alapon a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,3%-kal emelkedett. Az idei kilátásokat tekintve egyelőre nem túl biztató, hogy bár a megkötött új szerződések volumene dinamikusan bővült, de közben a vállalkozások hó végi szerződésállománya még mindig jócskán alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél...." - Portfolió.
Te komolyan figyelmen hagysz minden, a legkisebb negatív befolyásoló tényezőt? Igyekszem szélsőségektől mentes forrásokra hivatkozni, hogy saját korábbi figyelmeztetéseimet igazoljam (Uniós pénzek kiszórása, csökkenése, egyszeri hatásuk, stb.), ám te csak a "növekedés" szóra koncentrálsz.
Folytatom:
"A 2010-es évi átlagos teljesítménye alá süllyedt a magyar építőipar januárban, egészen pontosan 6,7 százalékkal. Ilyen kiábrándító adatra legutóbb 2014 januárjában volt példa." - mfor.hu
"A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint az uniós forrásokból végzett munkák tavalyi befejezése után januárban 20,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az épületek építése 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, amiben a magas bázis is szerepet játszott."
hvg.hu/gazdasag/20160316_ksh_epitoipar_eus_penzek
És te azt várod, hogy a 2016-os előrejelzésben szerepeljen az, hogy "meglódulhat".

"Ez testvérek között is 50%-os azaz 50%-os növekedés.vMiközben az építési engedélyek száma is növekszik országosan 30%-kal, Budapesten 73%-kal." - mennyi lakás épült évenként "az elmúlt nyolc évben"? Abban az elmúlt nyolc évben.
Évente mennyi?

"És a slusszpoén: "Kérdésre Vértes András elmondta: várható az ország felminősítése a befektetési kategóriába" - Na ez meg hogy lehet? Itt a nagy visszaesés, meg leszakadás, meg csökkenés, és mégis felminősítés várható? :))" - olvashatta posztodat: "Érik Magyarország felminősítése."
Te sem, ő sem adott dátumot, határidőt.
Érik.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.03.31. 14:51:48

@anonymand:
"https://www.facebook.com/vastagbor/photos/a.129450963790757.23294.129447163791137/992302224172289/?type=3&theater"
Nekem errol kaktuszka jutott eszembe. :DDD

anonymand 2016.04.06. 16:25:24

@ccactus:

"És egy helyezetértékelés a GKI-tól. Persze kínosan ügyelnek rá, hogy minden egyes mondat negatívan legyen megfogalmazva, azért az elismerni kénytelen tények és a várható fejlemények (a karaván halad) benne vannak:" - megértem én, hogy ellenszenvvel viseltetsz a közismerten elfogult GKI-val szemben.
Mivel rég nem válaszoltál, hát elmentem böngészni.
Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara akadt a hálómba.
Találtam is egy szép táblázatot, ahol is külön színnel kiemelten az előző kormányzatok teljesítménye és a jelenlegié.
(kérem nem elfelejteni, hogy a W nagyobbik része esett a 2005-2010 időszakra).
www.ahkungarn.hu/fileadmin/ahk_ungarn/Dokumente/Wirtschaftsinfos/HU/Statistik/INFO_HU_Bruttoinlandsprodukt.pdf

Oszt van egy másik.
Önkényesen csak 2011-től sorakoznak az adatok.
Ha neked véletlen nem tűnne fel, az általad oly előszeretettel emlegetett növekedés (ami igaz, de csökkenő) egyes jellemzői az általam leírtakat erősítik (ipari termelés, új ipari rendelések, építőipari teljesítmény).
Csupa-csupa olyan dolog, amiben nem vagy hajlandó elfogadni érveimet, vagy nem akarod látni a valóságot.
www.ahkungarn.hu/fileadmin/ahk_ungarn/Dokumente/Wirtschaftsinfos/HU/Statistik/Konjunkturdaten_hu.pdf

A frissességre sem lehet panaszod, 04.04. a megjelenés dátuma.

Ui.: remélem nem betegség akadályoz!

anonymand 2016.04.08. 02:30:16

@ccactus:

Te is sok kis részletben, én is... :)

...", mert egy szintén ellenzéki hozzáértő kommentelőtársad is megírta"... - gondolom, hogy ennek alapján én is hivatkozhatom más véleményére.
"Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere csütörtökön a Debreceni Egyetemen (DE) a magyar gazdaság versenyképességéről tartott előadásában a gazdasági irányváltás feltételeiként a bizalomerősítést, a korrupciócsökkentést, a tudásalapú fejlődést, a termeléstől a szolgáltatások felé fordulást, a központosítás csökkentését és a nemzetközi értékláncokba bekapcsolódást jelölte meg." - mintha lennének visszaköszönő szavak.
...
"Kiemelte, hogy a versenyképességet tekintve drámaian romlott a helyzetünk: a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában Magyarország 144 ország között 2001-ben még a 29., 2006-ban a 38. helyre került, most a 63. helyen áll."természetesen benne van az "elmúlt nyolc év".
Is.

"A vizsgált 12 versenyképességi mutató közül az intézményrendszer - amibe beleértik a kormányzat egész teljesítményét - és az üzleti tevékenység szempontjából áll a legrosszabbul az ország: a 97., illetve a 90. helyen. Megjegyezte, hogy az infrastruktúrában és a technológiai felkészültségben mért 48. hely hosszú távon reménykeltő." - részedről kiemelendő a "48. hely", illetve "reménykeltő".

"„Magyarország nemzetközi megítélése 1960 óta soha nem volt olyan rossz, mint most”
- mondta a volt miniszter. Szerinte ezért nem minősítik fel az országot a hitelminősítők, hiába mondja a kormány, egyébként teljes joggal, hogy gazdasági mutatók már lehetővé tennék ezt." - érik a felminősítés, érik.

"Chikán Attila szerint a versenyképesség-vesztés tartós tendencia, amit nem csak a jelenlegi kormány hibái okoznak, ez a korábbi kormányoktól indult, mint ahogy van hagyománya a korrupciónak is." - ez sem nagyon tér el attól, amit mi szoktunk ugatni...

"Figyelmeztetett arra, hogy a politikában jelenleg uralkodó társadalomfelfogás bezárja Magyarországot az alacsony fejlettségű európai országok körébe. Úgy látja, ha nem lesz gazdaságpolitikai változás, akkor folytatódni fog az ország lecsúszása. (MTI)" - a szerinted jobb gazdaságpolitikán kőne változtatni?
Badarság! :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.04.08. 16:25:45

@anonymand:

"remélem nem betegség akadályoz!" - itt vagyok. Mire vársz tőlem választ?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.04.08. 16:31:29

@anonymand:

Igen, ez egy vélemény. Ahogy szoktad mondani.
A tények pedig ezek: "Új történelmi csúcson a magyar export, a hazai exportkilátások továbbra is kedvezőek"
www.portfolio.hu/gazdasag/uj_tortenelmi_csucson_a_magyar_export.4.229982.html

Namost kérdem én (persze nem tőled, hanem inkább Chikán professzor úrtól), hogyan lehetséges az, hogy ha úgy romlik a versenyképességünk, akkor mitől vagyunk mégis olyan versenyképesek, hogy elkapkodják külföldön a termékeinket? Hogyan oldható fel ez az ellentmondás?

anonymand 2016.04.08. 17:33:27

@ccactus:

"A tények pedig ezek:"... - is.
Nem változol.
Csak az releváns számodra, ami jól mutat.

"hogyan lehetséges az, hogy ha úgy romlik a versenyképességünk, akkor mitől vagyunk mégis olyan versenyképesek, hogy elkapkodják külföldön a termékeinket? Hogyan oldható fel ez az ellentmondás?" - úgy, hogy nem keversz dolgokat.
Más az ország versenyképessége, és más, hogy a pl. Mercedes eladható termékei itthoni összeszerelésében készülnek.
Vagy a nemzetközi összefogás látszik csak a nem Gyurcsány-Bajnai által összeállított listán.

"A tények pedig ezek:"..
Írtam sok egyéb mellett az AHK-ról.
Megadtam linkeket.
Mintha tényekről szólanának ottan is.

"A tények pedig ezek:"..
Megismétlem, hiszen az ismétlés a tudás szülőanyja:
"Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
2016. március 16. - 09:00
Óriási visszaesést produkált az építőipar januárban: az előző hónaphoz képest 13%-kal, az egy évvel ezelőttihez képest 20,1%-kal esett vissza a termelés volumene. A zsugorodás oka, hogy az ágazatból már hiányoznak a 2015-ig lehívható EU-források...." Portfólió
"Halvány lett az építőipar 2015-ös éve
2016. február 12. - 09:56
Tavaly decemberben éves összevetésben 8,1%-kal nőtt az építőipari termelés volumene, így az év átlagában 3,0%-os lett a bővülés - derül ki a KSH által közzétett adatokból. Decemberben havi alapon a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,3%-kal emelkedett. Az idei kilátásokat tekintve egyelőre nem túl biztató, hogy bár a megkötött új szerződések volumene dinamikusan bővült, de közben a vállalkozások hó végi szerződésállománya még mindig jócskán alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél...." - Portfolió.
Te komolyan figyelmen hagysz minden, a legkisebb negatív befolyásoló tényezőt? Igyekszem szélsőségektől mentes forrásokra hivatkozni, hogy saját korábbi figyelmeztetéseimet igazoljam (Uniós pénzek kiszórása, csökkenése, egyszeri hatásuk, stb.), ám te csak a "növekedés" szóra koncentrálsz.
Folytatom:
"A 2010-es évi átlagos teljesítménye alá süllyedt a magyar építőipar januárban, egészen pontosan 6,7 százalékkal. Ilyen kiábrándító adatra legutóbb 2014 januárjában volt példa." - mfor.hu
"A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint az uniós forrásokból végzett munkák tavalyi befejezése után januárban 20,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az épületek építése 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, amiben a magas bázis is szerepet játszott."
hvg.hu/gazdasag/20160316_ksh_epitoipar_eus_penzek
Ismétlés ismétlése:
"A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint az uniós forrásokból végzett munkák tavalyi befejezése után januárban 20,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az épületek építése 12,6, az egyéb építményeké 28,5 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, amiben a magas bázis is szerepet játszott."

" Mire vársz tőlem választ?" - ááááá, semmire.
Úgysem fogod belátni, hogy a teljesítmény csökken, a feltételek nem javulnak, hogy az oktatás, és a felsőoktatás sem számban, sem minőségben nem a piaci elvárásoknak megfelelő munkaerőt bocsát ki (ami további nehézségekhez fog vezetni).
" Mire vársz tőlem választ?"
Semmire.

anonymand 2016.04.08. 17:38:41

@ccactus:

"Igen, ez egy vélemény. Ahogy szoktad mondani." - az azért nagyon megnyugtató, hogy Chikán véleményét egy szinten kezeled egy itteni "szakértő" véleményével.
Vagy ha nem is megnyugtató, de sokat elárul.

anonymand 2016.04.09. 04:12:41

@ccactus:

Kedves ccactus!
Egészen felbátorítottál.
" Mire vársz tőlem választ?"
Megismétlem azt a bejegyzésrészletet amire nagyon nem kaptam választ.

"Kérlek, vedd a fáradságot és írd meg:
"Válaszolj:
"Mennyi a zemútötév GDP-növekedés átlaga? - szólott az egyik kérdés.
A másik pedig, hogy hazánk modellezése akár a nyugdíjas, akár a vállalkozói, tudományos igényű magyarázatoddal hogyan föst például Lengyelország illetve Németországi "adatokkal" behelyettesítve."
Várom megtisztelő válaszod."
Az elsőre nem elfogadható válasz a Google ajánlása. a "zemútnyócév" helyett pedig elmúlt nyolc év értendő, mégpedig a 2010 előtti.
A második kérdés kielégíthetetlen tudásszomjamról tesz tanúbizonyságot.
Remélem díjazod, és válaszodban segíted oszlatni a homályt.
Előre is köszönöm!

anonymand 2016.04.13. 07:15:38

@ccactus:

Kedves ccactus!

Előszeretettel szoktál hivatkozni a KSH adataira (leginkább a szegénységgel kapcsolatban).
Már korábban is jeleztem, hogy talán mégsem ők a legobjektívebbnek, és legpontosabbnak tartható adatszolgáltatók.
Hozok nehány idézetet, oszt mérlegelhetsz:
"Hat európai országból jön a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok fele, és a számuk egyre növekszik.
2011 és 2015 között
lengyelek száma 615 ezerről 818 ezerre,
a románoké 87 ezerről 227 ezerre,
az olaszoké 126 ezerről 176 ezerre,
a portugáloké 96 ezerről 140 ezerre
a spanyoloké 63 ezerről 137 ezerre,
a magyaroké 50 ezerről 96 ezerre emelkedett." - tehát már 2011-ben 50 ezer (tudom, nem mind munkavállaló)
444.hu/2016/04/13/mar-majdnem-100-ezer-magyar-el-tartosan-angliaban

vs a következőkkel:
"A Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) Életünk fordulópontjai kutatása szerint 2013 elején 335 ezer 18-49 éves magyar állampolgár élhetett külföldön. A SEEMIG pilot survey-jét – amiben 30 ezer háztartás volt –, alapul véve 381 ezer volt a 15-74 éves kivándoroltak száma. A tükörstatisztikák alapján pedig úgy fest, 424 ezer kivándorolt magyar él a világon. A SEEMIG pilot projekt keretéből ugyanakkor tudni lehetett, hogy a kivándoroltak 19 százaléka 1 évnél rövidebb ideig tartózkodott külföldön, ezt alapul véve legalább 343 ezer magyar élhetett külföldön 2013 elején.
Egy másik módszer a tükörstatisztikákat vette alapul. E szerint 280 ezer magyar élt külföldön. A SEEMIG projekt ugyanakkor megmutatta, hogy a több mint egy éve kivándoroltak legfeljebb 80 százaléka távozott az EU tagállamaiba. Az EU-n kívül még 70 ezer magyar emigráns élt – a SEEMIG projekt adatait alapul véve jött ki ez a szám, ezekből az országokból nincsenek tükörstatisztikák –, összesen 350 ezer fő. Ez a szám közel esett az előző módszerrel készített becsléshez."
hvg.hu/gazdasag/20141015_Most_vegre_kiderult_mennyi_magyar_el_kulf

"Külföldön élő és dolgozó magyarok 2013 végén (fő)
EGYESÜLT KIRÁLYSÁG 300 000
Németország 135 614
Ausztria 63 251
Szlovákia 9920
Hollandia 9245
Spanyolország 8935
Svájc 7947
Írország 7899
Olaszország 7749
Franciaország 7500
Svédország 5547
Belgium 5486
Dánia 2785
Norvégia 1724
Finnország 1622
Románia 1610
Luxemburg 1038
Csehország 999
Lengyelország 460
Portugália 414
Szlovénia 229
Bulgária 142
Izland 139
Törökország 108
Málta 107
Észtország 43
Lettország 21
Összesen 580 534"
Forrás: kftkreator.hu
www.napi.hu/magyar_gazdasag/megdobbento_600_ezer_magyar_mar_kulfoldon.581118.html

Kellemes elmélkedést!

anonymand 2016.04.13. 07:18:58

@ccactus:

Bocsi, az egyik legfontosabb meg ki is maradt:
"KSH: negyedével nőtt a külföldön dolgozók száma
2014.01.10
Tavaly szeptemberben már közel százezer magyar dolgozott külföldön a KSH információi szerint, ez 18,3 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, írja a NOL.hu.

A Központi Statisztikai Hivatalnak a 2013 első kilenc hónapjáról szóló adatai szeerint 97,5 ezren dolgoztak külföldön, azaz 23,5 százalékkal többen, mint az előző év a hasonló időszakában, a szám 18,3 ezerrel nőtt egy év alatt."
www.hrportal.hu/c/ksh-negyedevel-nott-a-kulfoldon-dolgozok-szama-20140110.html

anonymand 2016.04.15. 10:09:55

@ccactus:

"2016. februárban az előző év azonos hónapjához képest:
Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent az előző év azonos időszaki, magas bázishoz viszonyítva: az épületeké 8,6, az egyéb építményeké 35,4%-kal. A visszaesést elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. A legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.
Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 12,1, az egyéb építményeké 50,2%-kal esett vissza. Az építőipari termelés több mint 40%-át adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 7,8%-kal csökkent.
A megkötött új szerződések volumene 8,7%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,9, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 1,2%-kal.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, február végén 40,4%-kal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 41,2%-kal magasabb, az egyéb építményeké 61,7%-kal kisebb volt. Az épületeken belül ipari és raktárépületek építésére kötöttek nagyobb szerződéseket."
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi1602.html

Megnyugtatásodra közlöm, hogy nem rácuppantam, hanem ma jelent meg.

anonymand 2016.04.15. 10:14:42

@ccactus:

Bár a cím erősen lehangoló, nem köll bedőlni.
"Megint nagyon csúnyán leszerepelt Magyarország – Ideje tenni a szegénység ellen"
"Újra napvilágot látott egy európai szegénységi statisztika. Magyarország nagyon rosszul szerepel az országok rangsorában, csak a görögöknél, a románoknál és a bolgároknál van több szegény, mint nálunk. Van azéért két jó hírünk is, amit a cikkünk végén meg is osztunk mindenkivel."
"Hogy valami pozitív üzenete is legyen a cikkünknek, ... érdemes kiemelni:

Bár Magyarország a negyedik legrosszabb ország a listán, azért a tendenciája javuló. 2013-ben még majdnem 30%-os arányt mért az Eurostat, most már 20% alá mentünk." - ez téged igazol.
"www.bankmonitor.hu/cikk/megint-nagyon-csunyan-leszerepelt-magyarorszag--ideje-tenni-a-szegenyseg-ellen.htm

anonymand 2016.04.23. 03:40:04

@ccactus:

"A középosztály lecsúszásáról valóban kevesebb szó esik. Érdeklődve olvasnék pedig erről a témáról. Kíváncsi vagyok, hogy tényleg így van-e." - Portfólió megfelel?

"Szegények és gazdagok: egyre kisebb a magyar középosztály"
"2013 és 2014 között - immáron második éve - tovább nőtt az egy főre jutó jövedelmek összege Magyarországon, az életszínvonal azonban nem minden társadalmi réteg esetében javult ugyanúgy. Tavaly a középosztály és az alsó társadalmi rétegek bevételei nőttek a legnagyobb ütemben, de azért ez ne tévesszen meg senkit: 2010 óta a felső egymillió jövedelme bővült a legjobban, konkrétan négyszer olyan gyorsan, mint az alsó egymillió emberé. Bár a növekedésnek örülhetünk, a nettó jövedelmek reálértéken még mindig nem érték el a válság előtti szinteket. Az elmúlt öt év legaggasztóbb jelensége pedig a társadalmi csoportok erősödő jövedelmi polarizációja: miközben a középosztály aránya csökkent, a felső és felső-közép, illetve az alsó jövedelmi rétegek súlya nőtt a népességen belül."
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/szegenyek_es_gazdagok_egyre_kisebb_a_magyar_kozeposztaly.223500.html

Kíváncsiságodat kielégítendő, olvasmány Rétvári nyilatkozata kapcsán:
"Az egyik legfontosabb szám az a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek számának óriási mértékű csökkenése, ez két év alatt már egy hatszázezres számot jelent. Ez nagyon nagy és nagyon fontos szám. Hatszázezer emberrel több van biztonságban, a biztos középosztályba tartozóan, hiszen ők nincsenek már kitéve a lecsúszás veszélyének, hanem véglegesen, az elmúlt két évben úgy tűnik, hogy véglegesen sikerült felzárkózniuk, és immár a középosztályban vannak. Annak ugyan az alsóbb felében, de ők már a középosztály biztos rétegét szélesítik ezáltal." - mondjuk én nem is voltam meglepődve kincstári optimizmusa olvastán. Szívet melengető volt olvasni. :)
444.hu/2015/12/08/magyar-politikus-reg-hazudott-akkorat-mint-retvari-bence

anonymand 2016.04.23. 03:44:17

@ccacctus:

KSH.
Szívesen hivatkozol adataira.
100 000, azaz százezer külföldön munkát vállaló. :)))))))))

"Februárban 76 526 fővel újabb rekordot ért el az Ausztriában legálisan dolgozó magyar állampolgárok száma, és márciusban is csak minimális mértékben csökkent ez alá, 76 495 fő volt. Az előző csúcsot júliusban érték el a magyarok, akkor 75 690-en voltak. A magyar dolgozók száma majdnem minden nyáron és télen, a két ausztriai idegenforgalmi főszezonban rekordot döntött az utóbbi években." - legálisan. Egyetlen ország.
privatbankar.hu/makro/ujra-csucson-a-magyar-munkavallalok-ausztriaban-de-kitiltanak-oket-292645

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.04.26. 17:39:04

@anonymand: Nemtudom volt-e alkalmad megtekinteni a videokat amiket tegnap keszitettek a parlamentben, amint a fideszes honatyakat kerdeztek matolcsy mester munkassagarol. Szinte senki sem valaszolt. Kaktuszka is felvette ezt a "stilust", megfutamodik a valasz elol. Gyava valaszolni. Inkabb eltereli a temat, lasd korrupcio. Nem mer beszelni rola. Fel. Hiszen egy "rendes magyar ember" nem ketelkedik... Vitazni meg nem lehet ugy, hogy valaki kerdez? Nonszensz... Aztan visszakerdez. Szanalom.

Amugy emlekszel amikor kaktuszka azt mondta, h fidesz ertekrendje a haza, egyhaz es csalad? Ugye megvan a kep, amikor habonyka Ibizan szippantja eppen a kokot mikozben kurvakat nezeget. Haza, csalad es egyhaz. Ebbe mind belefer egy ibizai kurvazos drogozos kiruccanas. Kaktusz es az o "ertekrendje". Mig kapja a fizujat az allamtol, a drog meg a kurvak is elmegy. A korrupciorol meg ne beszeljunk. Nem mer vitazni, hallgat ahogy gazdaitol is latja. Elnezi inkabb hogyan lopjak szet az orszagot, hogyan kotyavetyelik el az orszag jovojet, meg tamogatja is nehany verjuk szet az oktatast poszttal.
De legalabb tudjuk, h gyava es megfutamodik a valaszok elol. Ez is valami.

anonymand 2016.04.27. 04:01:34

@Tyson925:

Volt, természetesen volt.
Nem kell csodálkozzál, sem ccactuson, sem a "Nívó" blogon.

anonymand 2016.04.27. 04:51:42

@Tyson925:

Bocsi!
Véletlenül elküldtem, pedig még el sem kezdtem igazán.
Ott tartottam, hogy ne csodálkozz.
Valaha a szerző(k) sokféle témával indított(ak) posztokat.
Többnyire közérdeklődésre számot tartó, mindenki foglalkoztató kérdések voltak napirenden (oktatás, foci. menekültek, gazdaság, stb.), és mellette olykor lazítottak némi hangulatjavító és karbantartó, jobbnál jobb fotókkal illusztrált "vegyes felvágottal".
Mostanra azonban az arculat megváltozott, és nem előnyére.
Hogy ez mennyire igaz, az a látogatottságon is jól lemérhető.
Miközben sokasodnak és mélyülnek egyes problémák, egy-egy komoly téma jelenik csak meg ("Én nem védelek meg téged" jan. 19.; "Hol vannak a terroristák?" nov. 15, stb.)
Amiről beszélnek, amiről vitatkozni lehetne és kéne is helyett ilyenek: "Kutyatámadás" - 2 komment, "Vasárnap nyitva - kérdezz-felelek" - 3 komment,, "Amikor a számítógép popdalt énekel" - a legújabb, nagyon-nagyon aktuális és égető problémával foglalkozó, tudományos igénnyel megírt poszt.
Véleményem szerint oka van, mint mindig, mindennek.
Egyre több a védhetetlen és a Fidesz-re nézve végtelenül rossz fényt vető ügy.
Gondold végig, hogy aki kiállt a "felsőoktatási reform" mellett, hogyan tudja megvédeni a bukott KLIK-et?
Ami ugye nem fog megszűnni, csak más néven megy majd tovább, de nem szűnik meg.
És ehhez is utcára köllött vonuljanak a pedagógusok, bár hat éve hangoztatják, hogy nem jó, de mindeddig a kormány a füle botját nem mozdította. És még most sem hajlandó érdemi tárgyalásokra.
Ott van az egészségügy. Lehet-é védeni józan ésszel? Most Varga bejelentette, hogy jövőre 100 milliárddal többet adnak (fussa majd béremelésre). A rossz vicc kategória. Április van, a ki nem fizetett beszállítók fele a tartozás már 40 milliárd felett van (évente kb. 100 milliárd). Ép ésszel megvédhető?
MNB. Több mint 260 milliárd közpénz. Eltapsolva unortodox szemállású Maximus Balfus által, szabálytalanságok és törvénysértések tömkelegével. Védhető?
Ugye nem.
A személy szerint kedvező "egykulcsos" adó meghatározó volt, hogy ki a "kisebbik rossz".
Most már, az elmúlt 6 évre visszatekintve, igencsak necces.

"FÓRUM - VITASSUK MEG!" - hangzatos szlogen, jól föst.
Éppen olyan, mint a Nemzeti Kozultáció szórólapján, az, hogy ""Mi, magyarok 2010-ben úgy határoztunk, hogy minden fontos kérdést megbeszélünk egymással, mielőtt döntéseket hozunk".

Érdemi vita itt manapság már csak kivételes esetben zajlik.
Mert úgy döntöttek, hogy jobb a békesség.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.04.27. 22:15:07

@anonymand: es akkor ott van meg a 27%-os AFA esete is, amit a kaktuszka annyira megunneplet. Egesz agazatok mentek tonkre, magyar emberek mentek tonkre, agazatok egesz soraban panaszkodnak hogy az olcso afacsalt termekek kiszoritjak es tonkreteszik a tisztesseges kereskedoket. Valoszinuleg nem veletlen, h sehol a vilagon mashol nem alkalmaznak ilyen magas AFA-t. A szegenyek adoja, ugye. Az adocsokkentes kormanyanak nagy muvet. Kitlitasi botrany, ugyan arrol sem szabad beszelni.
Regen minden nap kiderult legalabb egy korrupcios ugy ami valami kaktuszka fideszes haverjahoz kotheto, mara mar ott tartunk, h egy napra nem is egy ugy jut... De ez nem tema... :D
vicc.
Kulon erdekes droli imenti posztja, hogy csodalkozik ra, a technolgia fejlodosere, egy olyan blogon ahol nyiltan kampanyoltak a felsooktatas szetvereserol. De ugye viktorka minap megmondta Bekescsaban, a 21. szazadban nem az innovacio a jovo. Igy mar ertheto, miert is kampanyolt kaktuszka az oktatas szetverese mellett!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.04.27. 22:44:28

@anonymand: "Mi az oka az inaktivitásnak részünkről? Egyrészt a krónikus időhiány, úgy tűnik, hogy a válság végérvényesen véget ért a mi civil szakmánk területén is, másfelől viszont igen erős politikai uborkaszezon hónapjait éljük"

Erre emlekszel?

Komolyan ugy gondolom, h nagyitoval kell keresni ezen a blogon az olyan allitasokat amik idovel nem bizonyultak oriasi hazugsagnak....

anonymand 2016.04.28. 05:07:56

@Tyson925:

Említettem példákat, a teljesség igénye nélkül.
Valóban sokasodnak a problémák, ennek fényében különösen ütős idézeted egy része: ..."másfelől viszont igen erős politikai uborkaszezon hónapjait éljük". :)))
Nem emlékeztem. Ha nem így lenne, már régen "rácuppantam" volna.
Egyébként igen sok mindenre nem emlékszem már, sajnos.
Viszont hogy te is hoztál példát, ebben az "uborkaszezonban" ölég nagy port vert, ver fel az MNB körüli botrány.
Ami nyilván újabb lökést ad a felminősítésnek.
Lökhet rajta akkorát, hogy még hanyatt is eshetünk.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.04.28. 14:16:10

@anonymand: Ugye emlekszel, kaktuszka, h fel volt haborodva, h ra mertem kerdezni korrabi allitasai cafolatara? Most talaltam epp ezt:

"Magyarország tehát ma egy olyan hely, ahol nem lehet kérdezni sem, ahol nincsenek válaszok, csak terelgetések, ahol hülyének nézik az embereket, ahol egy hivatását komolyan gondoló tollforgatónak lépcsőznie kell a miniszterelnökkel, hogy az nevetve valamit odabökjön neki. És ha így folytatják Magyarország hamarosan egy olyan hely lesz, ahol nincs véleményszabadság, ahol üldözik azt, aki ellent mer mondani, ahol kizárólag hajbókolni és alákérdezni lehet és ahol a szájkosár lesz a kötelező viselet, mert aki nem hordja, pórul járhat. Ezért volt értelme huszonhat éve rendszert váltani. Kommunizmusból kommunizmusba. Gratulálunk!"

anonymand 2016.05.12. 07:15:27

"Történelmi csúcsra emelkedett a dolgozói szegénység Magyarországon 2015-ben, és várhatóan idén sem változik a helyzet. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint tavaly már a foglalkoztatottak 9,3 százaléka élt szegénységben (a társadalmi juttatások kézhezvételéle után is), ami a 2014-es 6,7 százalék után óriási növekedést jelent. Ők azok, akiknek a jövedelme nem éri el a medián hatvan százalékát."
www.vg.hu/gazdasag/rekordot-dontott-tavaly-a-dolgozoi-szegenyseg-469954

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.05.15. 11:45:52

@anonymand: Nezd mit talaltam:
ccactus · nivo.blog.hu/ 2016.02.27. 08:07:57
"Amíg ezeket a fontos kérdéseket eldöntitek, addig közlök egy jó hírt (biztosan olvastátok ti is, csak hát nem az a feladatotok, hogy ezen örömködjön a nagyérdemű): "Dübörög a gazdaság az EU-s pénzek nélkül is"
http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/duborgunk-az-eu-penzek-nelkul-is-466213"

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.05.15. 11:58:58

@anonymand: Kaktusz regi visszatero erve, h a fidesz a kevesbe rossz.
Az utobbi par napbol szemezgetve:
24.hu/belfold/2016/05/10/a-kehi-vizsgalat-feler-egy-vadirattal-a-csalo-haverok-ellen/
Rendes magyar emberek munkajat, megelhetesi lehetoseget vettek el erovel, vizsgalat nincs. A haverok a penzt meg Ibizan elverik kurvakra es dorgokra.
A kovetkezo nemzedek jovojet, lehetosegeit is ellopjak:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/meglepo_helyrol_kapott_felszolitast_a_kormany.614679.html
Nyilvanvoloan torvenyserto modon szorjak el a kozpenzt, barmilyen kovetkezmenyek nelkul:
index.hu/gazdasag/2016/05/13/matolcsy_unokatestvere_a_sajat_bankjabol_adott_hitelt_a_sajat_cegenek/
Azon gondolkozok, h mi lehet ennel rosszabb? Elveszik magyar emberek munkajat, megelhetesi lehetosegeit, a fiatalok jovojet, az orszag vagyonat meg elszorjak. Kaktuszka regebben beismerte, h a fidesz baloldali gazdasagpolitkat folytat, de ugy latszik hazugsag az, hogy jobboldali politikat. Az elozo szazad legsotetebb kommunista idejeben voltak ilyen intezkedesek. A foldet elveszik, megszabjak ki tanulhat az elorejutast pedig az hatarozza meg ki milyen kozel van a parthoz. Szegyen. Kaktusznak nyilvan ez a kevesbe rossz, hiszen o toluk kapja a fizeteset.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.05.15. 12:00:57

@anonymand: "ccactus · nivo.blog.hu/ 2016.02.27. 08:07:57
"Amíg ezeket a fontos kérdéseket eldöntitek, addig közlök egy jó hírt (biztosan olvastátok ti is, csak hát nem az a feladatotok, hogy ezen örömködjön a nagyérdemű): "Dübörög a gazdaság az EU-s pénzek nélkül is"
http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/duborgunk-az-eu-penzek-nelkul-is-466213""

remelem erzed kaktusz ironiajat itt. Szamon ker, sot megvadol, h mi a feladatunk? (sugalva ezt-azt ugye). Ehhez kepest most csend van... Mely-mely csend...

anonymand 2016.05.15. 17:52:34

@Tyson925:

"Ehhez kepest most csend van... Mely-mely csend... " - már rég óta.
Valaha közérdekű kérdésekkel foglalkozott a blog túlnyomóan.
Volt is látogatottság tisztességesen.
Miért is nem folytatják a régi gyakorlatot, nem tudhatom.
Tényleges időhiány?
Nem valószínű. Akkor ugyanis a széles skálájából a megbeszélni való témákból nem olyan poszt születik, amire 3, azaz három bejegyzés érkezik.
Mert lennének hűséges látogatók szép számmal.
Ok lehet-e, hogy túl gyakran kell a kérdésekből kifarolni, terelni a szót a lényegről?
Ez sem valószínű. Ezekhez a technikákhoz a kommentelők, meg mi is hozzászoktunk.
Egyre nyilvánvalóbb, hogy megdőlni látszik a "kisebbik rossz" axiómaként kezelt hivatkozási alap.
Még ezt tartom a leghihetőbb oknak.

Hornyák úr túltolta a biciklit, az általad adott linken olvasható szösszenetében.
Az engem is meglepett, hogy az elemzők kissé pofára estek.
Ehhez azért lenne annyi hozzáfűzni valóm, hogy a szerintem jó nevű szakembernek számító Petschnig Mária Zita saját szavai szerint "jóslást", illetve prognózist a negyedév várható eredményére, csak felkérésre, egy héttel a KSH-becslés megjelenése előtt készített.
Aminek eredményét még maga is kétkedve fogadta.
Na ezért nem mindegy, hogy kiknek a véleményére hivatkozik valaki, Lord Valez a forrás, vagy mondjuk Chikán Attila.
Persze, mindenki maga dönti el, hogy az önigazolás a fontosabb, avagy a tisztánlátás megkísérlése.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.05.16. 19:48:05

@Tyson925: @anonymand:

Sziasztok! Itt vagyok. Igen, most jött el a ti időtök.
Az első negyegyéves GDP adat "hard landing" volt a javából.

Ezek szerint az EU támogatásokra vonatkozó nyugdíjas példa mégiscsak működik. Működik visszafelé is.

Az építőipar persze esik, hiszen tavaly EU-s milliárdokból épült sok minden. Most ez kiesik.
Tetézi ezt az autóipar visszaesése. Állítólag modellváltás miatt.

Az első tényező várható volt. A második kevésbé. A kettő időbeli egybeesése pedig elég szerencsétlen a negyedéves GDP szempontjából.

A folytatást meglátjuk. No meg a részadatokat az első negyedévről. :)
Elértük-e máris az átmeneti lassulás mélypontját, és hamar visszapattan a gazdaság, avagy tovább megyünk lefelé.

anonymand 2016.05.16. 21:21:40

@ccactus:

Üdv!

"Ezek szerint az EU támogatásokra vonatkozó nyugdíjas példa mégiscsak működik" - akkor nyilván semmi akadálya, hogy levezesd a példát Lengyelország és Németország Uniós pénzforrásaival ... is.

"Tetézi ezt az autóipar visszaesése. Állítólag modellváltás miatt." - pontos a megfogalmazás.
Állítólag.
Anno, amikor még aktív voltam, a modellváltások a nagy autógyárakban a nyári szabadságolások idejére estek.
Legyen az típusváltás, vagy "ráncfelvarrás".
Én nem tudok modellváltásról (ettől még lehet benne igazság).

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2016.05.16. 21:38:16

@anonymand:
"Igen, most jött el a ti időtök.
Az első negyegyéves GDP adat "hard landing" volt a javából."

Szokasos megbelyegzes. Mintha orulnie kene barkinek is a rossz teljesitmenynek. A mi idonk akkor jonne el, ha vegre tenyleg megindulna barmilyen valos fejlodes az Orszagban. Es persze ha eltunnenek azok, akik rendszeresen megbelyegeznek masik magyar embereket.

Ket gyarban is modelvaltas van.
Ezek szerint a fidesz gazdasagpolitikajanak sikeresseget az autogyarak robotjainak teljesitmenye hatarozza meg? Akkor a "nagy" felivelesben vajh mi szerepe volt a kormanynak?
Erdekes kerdes... Mercedes gyarat se 2010 utan hoztak ide. Furcsa ez azert hivatkozasi alapnak... Inkabb csak kapaszkodo.

"Ezek szerint az EU támogatásokra vonatkozó nyugdíjas példa mégiscsak működik. Működik visszafelé is."

Kivancsi vagyok ez mit jelenthet. De ha jol sejtem valakik masok a hibasok az tuti, es biztosan nem az a baj, h az utobbi par evben szetloptak az unios penzeket. Erdekes egybeeses meg, h 2012-ben szinten gyengelkedett a magyar gazdasag, miutan leallt minden unios penz kifizetese az intezmenyrendszer teljes atalakitasa miatt. Utanna nyert feltunoen gyakran Simiscska cege minden unios palyazatot.

anonymand 2016.05.17. 02:52:35

@Tyson925:

"Mintha örülnie kéne bárkinek is a rossz teljesítménynek." - a gazdaság rossz teljesítményének.
Ugyanez a mondat ugrott be ccactus bejegyzésének olvastán, de olyannyira triviális, hogy nem írtam le.
Azért sem írtam le, mert jóhiszeműen arra gondoltam, hogy ő a kritikusok teljesítményére gondolt.

Mint írtam, a modellváltás számomra szokatlan időben, teljesen érthetetlen módon, és még inkább érthetetlen időben zajlik, ha így van.
Akkor is lehetséges, ezt tudomásul kell venni.
Még nekem ... is.

"Akkor a "nagy" felívelésben vajh mi szerepe volt a kormánynak?" - és a magyar gazdaságnak?
"Érdekes kérdés..." - fölöttébb. Főleg annak fényében, hogy részben iszonyatos pénzátcsoportosítás zajlott (tőkeképzés), részben a folyvást hangoztatott "a magyar kis,- és középvállalkozások megerősítése" folyamatos, irántuk "barátságos" a kormány.
Érdekes kérdés, valóban.

Na, ezzel a mondattal igen komoly gondjaim akadtak:
"Ezek szerint az EU támogatásokra vonatkozó nyugdíjas példa mégiscsak működik. Működik visszafelé is."
"Kíváncsi vagyok ez mit jelenthet." - nem vagy egyedül.
igaz ugyan, hogy már sokadszor kérem, hogy az analógiát a másik két kért országra is mutassa be, nem hajlandó.
Most még ezt is részletezhetné saját szavaival, ám amíg nem kapok választ az előző, sokszor megismételt kérésemre, eszembe sem jut, hogy ennek részletezését kérjem.
Nyilván bennem van a hiba, de nekem ez megoldhatatlan feladatot jelent.

Azt írta:
"Az építőipar persze esik, hiszen tavaly EU-s milliárdokból épült sok minden. Most ez kiesik." - meglehetősen sokszor hangsúlyoztuk anno, hogy a "választási gazdaságpolitika" és a "kiszórt Uniósós pénzeknek" köszönhető a rekorder negyedév, illetve a növekedés mértéke.
Nem nagyon rémlik, hogy ezt hajlandó lett volna elismerni.
Úgy tűnik, most megtörtént.

Kincstári optimizmusa azért még tart.
"Elértük-e máris az átmeneti lassulás mélypontját, és hamar visszapattan a gazdaság, avagy tovább megyünk lefelé." - nem megnyugtató, de szerintem, mint azt már írtam, még egy darabig eltart a csökkenő mértékű növekedés.
A hatalomváltás óta eltelt időszak GDP-növekedése még jó darabig nem lesz az általam annak idején megadott minimum és tartós 2,5% felett.
Az eredményre még várni kell.
Augusztus a második negyedév eredményeit hozza majd, az éves teljesítmény első értékelése pedig csak jövő év február-március időszakban válik lehetővé.
Meglátjuk.
Előttem az élet, megvárom.

anonymand 2016.05.17. 06:15:13

@ccactus:

Unatkoztam.
Nem van kedvem kaszálni.
Böngészem a korábbi bejegyzések között.
"Tehát a nyugdíjas példát felejtsd el! A GDP adatokat pedig nézd meg magad! Tudom mire megy ki a játék. Ha az aktuális adat jó, keressünk tetszőlegesen visszamenőleges adatokat, amit átlagolva alacsonyabbat kapunk. Igen, 2012-ben volt egy recesszió, W válság második V-je, ami lehúzza az ötéves átlagot. Még az idén. Jövőre már 2013-tól kezdődik a "zemútötév"."
A nyugdíjas példát majd feledni tudom akkor, ha levezetted a két másik országra vonatkozóan ... is.

..."keressünk tetszőlegesen visszamenőleges adatokat,"... - és erre hogyan is választasz te?
"A 2,5%-os elvárást szépen el lehet felejteni. Túl alacsonyra lett belőve, mert az elmúlt három év átlaga 2,8%, és az istennek sem akar lassulni, az még 2016-ban is hasít:"
Az elmúlt három év átlaga.
Nem tetszőlegesen, ugyi?
Ha tisztelettel megkérlek, akkor az előző (szoci) kurzus adatainak mérlegelésekor kivennéd a 2007-2008-2009 évek adatait?
Nem tetszőlegesen persze, hanem konkrétan. :)))

Ha van kedvem, ha nincs, menni kell kaszálni.

anonymand 2016.05.26. 04:04:46

@ccactus:

Csak azért, hogy szó essen néha az alaptémáról ... is.
"a létminimum kapcsán az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltott szám az, hogy mennyien élnek ez alatt a jövedelmi szint alatt. A KSH 2010-ig közölte ezt az értéket, amely akkor még 37% volt. Azóta nem hozták nyilvánosságra ezt az arányszámot. Az általunk végzett számítások alapján 2014-ben 41%, 2015-ben 41,5% volt azok aránya, akik olyan háztartásban éltek, ahol a család nettó bevétele kisebb, mint a családra, háztartásra számított létminimum értéke."
policyagenda.hu/hu/nyitolap/a-rossz-adat-is-sokkal-jobb-mint-az-elhallgatott-adat

anonymand 2016.06.06. 07:57:46

@ccactus:

Rácuppantam:
"Meglett a szociális ellátórendszer átalakításának a következménye Magyarországon. 2010 és 2015 között ugyanis 237 ezerrel lettek többen azok, akik még a szociális juttatások után is kitettek a szegénység kockázatának."
mfor.hu/cikkek/makro/237_ezer_magyart_sodort_szegenysegbe_az_Orban_kormany.html
Bár a mutatók mutatása javulást mutat.

anonymand 2016.07.12. 06:48:00

@ccactus:

Mély hallgatásba burkolództál, nyilván alapos okod van rá.

"Egyszersmind az ellenzékiek által épített újabb demagógiába hajló, dezinformálásra alkalmas, érzelmekre ható kártya(ments)vára is összeomlóban van. 2018-ig, a következő választásokig sok év van ám még. Sok ideje van addig még tovább csökkennie a szegénységnek. Reméljük csökkenni is fog. Nem csak a válság előtti szintre, hanem még mélyebbre." ezek a poszt záró sorai.
Én pedig egy aktualizált KSH jelentésre hivatkozva ismét megkérdőjelezem optimizmusotokat.
www.ksh.hu/thm/2/indi2_6_1.html
Érdekes lenne, ha a posztban szereplő diagramhoz hasonlóan feldolgozná valamelyiktek az adatokat és kiegészítené (update).
Nehány szám 2005-től:
2..6.1.3. Szegénységi arány, % 14,0 16,0 12,3 12,0 12,4 12,3 14,1 14,3 14,9 15,0 14,9
...
Egy felnőtt gyermek(ek)kel 27,0 39,0 28,5 33,0 25,7 28,1 28,1 28,2 33,1 32,4 37,5
A 2005-os év kiugróan rossz adataihoz képest valóban látványos a javulás.
Ám a kormányzati tevékenység "eredményeit" 2010-től nézve még mindig azon a véleményen vagy, hogy csökken a szegénység?

anonymand 2016.08.28. 04:07:38

Korai még újra életet lehelni a posztba, de olvastam egy Cillag István által jegyzett vélemény.
Abból idézek:
"Az adózási rendszer és a társadalmi jövedelmek újraelosztásának a gazdagok javára történt megváltoztatása okozta, hogy a legfelső és a legalsó jövedelmi ötödbe tartozók jövedelmeinek – egymáshoz viszonyított – aránya 2012-től 4,3-ra ugrott, holott a Bajnai-kormány erőfeszítései nyomán ez az arány még a 2006-os 3,7-oshoz képest is 3,4-re mérséklődött éppen a legnagyobb válság idején. Az is érdekes, hogy a mediánjövedelemtől mért távolság alapján 2009 és 2014 között a legmagasabb jövedelmű ötöd létszámában és jövedelmében „megvastagodott" (4,8%-ról 7,6%-ra), a közepes jövedelműek rétege folyamatosan vékonyodott (38,6%-ról 33,2%-ra), a legszegényebbek aránya pedig folyamatosan nőtt (6%-ról 8,9%-ra)."
nol.hu/velemeny/lesz-meg-itt-padlassopres-1629475
Lehet a nézeteivel nem egyetérteni, de azt valószínűsíteni, hogy hamis számokkal operálna...

Na, pihenj tovább békében!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.08.29. 15:29:58

@anonymand:

Korainak korai. Főként régi adatokkal. Meg főként, hogy tippem szerint még jó ideig a szegénység csökkenése lesz a trend. A legközelebbi évszám a hozzászólásodban 2014. Nem véletlenül, hiszen ugyanezen statisztika későbbi időszakra vonatkozó adatai (a többi felméréshez hasonlóan) már markáns csökkenést mutat.
De ha már újabban ezt fogadod el hiteles adatforrásként, akkor bizonyára érdekelni fognak a 2015-ös hasonló adatok:
"2015-ben egy átlagos háztartásban az egy főre jutó havi fogyasztás 74 608 forint volt, ami 8,7%-kal magasabb a 2014-es értéknél, derült ki a KSH 2015-ös fogyasztási statisztikáiból. A legalsó és a legfelső jövedelmi ötödbe tartozók között az eltérés mértéke 2014-hez viszonyítva csökkent.
Míg 2014-ben a felső jövedelmi ötöd 3,4-szer annyit fordított átlagosan fogyasztásra, mint az alsó jövedelmi ötöd, addig ez az arány 2015-ben 3,1-szeresre csökkent. Ezzel párhuzamosan a korábban már említett 8,7%-os - 2014-hez viszonyított - átlagos fogyasztás-élénküléshez az alacsonyabb jövedelmi csoportok arányaiban sokkal nagyobb mértékben járultak hozzá: míg a legtehetősebbeknél 6,5%-os volt a növekedési ütem, addig az alsó jövedelmi ötödbe tartozók 18,5%-kal fogyasztottak többet a megelőző évhez képest."

Tehát még egyszer: "míg a legtehetősebbeknél 6,5%-os volt a növekedési ütem, addig az alsó jövedelmi ötödbe tartozók 18,5%-kal fogyasztottak többet a megelőző évhez képest."
Mit is mond Csillag István: "Az adózási rendszer és a társadalmi jövedelmek újraelosztásának a gazdagok javára történt megváltoztatása". Vesd össze: gazdagok +6,5%, szegények: +18,5%.
Nevezhető ez akár egészséges szerkezetű növekedésnek. WIN-WIN helyzetnek. Szemben a "Bajnai-kormány erőfeszítései"-vel, amikor is azért csökkent a gazdagok és a szegények közötti különbség, mert a felső jövedelmi kategóriákra extra magas SZJA kulcsokat terheltek, meg 13. havi nyugdíjakat töröltek el. No persze így is lehet csökkenteni a jövedelmi különbségeket: akinek van, attól elvesszük, és máris mindenki egyenlő. Van ennek a rendszernek egy neve is, ami a XX. század közepén élte fénykorát.

anonymand 2016.08.30. 04:30:04

@ccactus:

Régi adatokkal, új vizsgálatok, felmérések híján.

""Az adózási rendszer és a társadalmi jövedelmek újraelosztásának a gazdagok javára történt megváltoztatása". Vesd össze: gazdagok +6,5%, szegények: +18,5%.
Nevezhető ez akár egészséges szerkezetű növekedésnek. WIN-WIN helyzetnek." - persze, hogy lehet akár egészségesnek tekinteni. Ölég mély a gödör, amiből ki kéne mászni.
"a WIN-WIN ről csak annyit, hogy lehet nyerni a lottón is.
1. WIN kettes találatom volt, 875 Ft.
2. WIN másnak pedig ötös 875 millió Ft.
" Amíg a jövedelmek egyenlőtlenségét kompenzálni hivatott társadalmi jövedelmekből a legalsó három jövedelmi tizedbe tartozók átlagosan és fejenként évente 200 ezer forintot kaptak, addig a legfelső három jövedelmi tized tagjai átlagosan és fejenként háromszor ennyit (8 tized: 589 ezret; 9 tized: 641 ezret; 10 tized: 690 ezret)."
De ha te állítod, akkor WIN-WIN.

Igen, régi adatokkal.
"Az is érdekes, hogy a mediánjövedelemtől mért távolság alapján 2009 és 2014 között a legmagasabb jövedelmű ötöd létszámában és jövedelmében „megvastagodott" (4,8%-ról 7,6%-ra), a közepes jövedelműek rétege folyamatosan vékonyodott (38,6%-ról 33,2%-ra), a legszegényebbek aránya pedig folyamatosan nőtt (6%-ról 8,9%-ra)."
Már alig várom, hogy ennek a rossz trendnek a változásáról olvashassak az újabb felmérések eredményeként.
Idő kérdése, gondolom.

anonymand 2016.08.30. 05:24:26

@ccactus:

Kedves ccactus!
Előszeretettel hivatkozol a KSH friss "adataira".
Amelyekről olykor több mint szkeptikus véleményem van.
Kissé szószátyár módon megpróbálom bemutatni, hogy miért.

"A külföldön munkát vállalók száma emelkedett.
A külföldön dolgozó magyarok számát pontosan meghatározó statisztika nem áll rendelkezésre." - mintha nem a KSH feladata lenne összeállítani.
"A munkaerő-felmérésben a külföldön munkát vállalók közül azokat veszik számba, akiket a válaszolók háztartásuk tagjaként azonosítanak, vagyis az érintettek
rendszeresen hazajárnak, és jövedelmükkel hozzájárulnak az adatot szolgáltató háztartás tagjainak megélhetéséhez." - gondosan kell kiválasztani a metodikát, nehogy hamis eredményt kapjunk a végén.
"2015-ben éves átlagban – a 15–64 éves népességen belül – 111 ezer fő, a korcsoporthoz
tartozó foglalkoztatottak 2,7%-a jelölt meg a munkaerő-felmérésben külföldi telephelyen
történő munkavégzést, számuk 11%-kal haladta meg az előző évit." - és a fáradság meg is hozza a várt, pontos eredményt.
"111 ezer fő" - gratulálok!
Ha ezt te röhögés nélkül kibírod, akkor neked ... is.

"A költségvetés oktatási kiadásai
A költségvetés oktatási kiadásai 2013-ban 1142 milliárd forintot tettek ki, a GDP 3,9%-át. Ez az összeg folyó áron 1,0%-kal volt alacsonyabb az előző évinél. Az óvodai nevelésre fordított hányad 2,0 százalékponttal emelkedett 2012-höz és 2,6
százalékponttal 2010-hez képest, aránya 18% volt 2013-ban. Ezzel párhuzamosan a középfokú oktatás részesedése 20-ról 16%-ra csökkent, az alapfokú és felsőfokú oktatás súlya valamelyest erősödött (mindkettő 0,8 százalékponttal 4 év alatt).
Az egy gyermekre jutó költségvetési kiadások az óvoda esetében folyó áron 8,2%-kal emelkedtek. A magasabb oktatási szintek esetében az egy tanulóra, hallgatóra jutó fajlagos kiadások csökkentek 2010 és 2013 között: az alapfokú oktatás esetében 1,5, a középfokú oktatásnál 20, a felsőoktatásnál pedig 9,1%-kal."
Most tekintsünk el attól, hogy a főcímben 2015-ös állapotokról szólana a jelentés.
A kis ördög azonban ott motoszkál; lehet, hogy még rosszabb adatok eltitkolása folyik?
Bár lehet-é rosszabb, mint oktatásra GDP 3,9%, az egy főre jutó fajlagos költségek brutális csökkenése?
Mert "munkaalapú" és nem tudásalapú társadalom a cél...
Ezen még elmosolyodni sem bírtam.

Forrás:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2015.pdf

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2016.08.30. 07:18:11

@anonymand:

Csillag István is KSH adatokat idézett. Ugyanazon felmérés 2015-ös adatairól írtam. Ha a 2015-ös adat nem tetszik neked, a 2014. évit miért idézed? :)

anonymand 2016.08.30. 15:41:21

@ccactus:

Bárki idézi a KSH adatokat, ugyanaz a véleményem a KSH-ról.
Gondolom, hogy te is meghökkentél a külföldön dolgozók számai olvasván.
"Amelyekről olykor több mint szkeptikus véleményem van." - szofisztikált megfogalmazás volt.

Az oktatásról idézett adatok: ha kicsit is analógiának tekintjük (tudom nem igazán helyes) a külföldön dolgozó magyarokról közölt 111 ezer fő hivatalos és mértékadó, valamint komolynak tekintendő közzététellel, hát...
Rég olvastál tőlem elszoktál a soha nem szeretett és értékelt iróniámtól.
Sebaj!

Várunk a következő eredményig.
Addig sem osztom optimizmusod.

anonymand 2016.10.18. 15:38:41

@ccactus:

Neked volt igazad.
Nem nőtt tovább a szegánység.

"A szegénységet többféle számítással mérik. Az egyik a jövedelmi szegénységet nézi, ez alapján uniós viszonylatban nem olyan rossz a helyzet, az Eurostat 2015-ös adatai szerint a magyar szegények aránya kisebb az EU-s átlagnál: honfitársainknak "csak" 14,6 százaléka él jövedelmi szegénységben, az EU-s átlag 17,2 százalék.

Ha viszont az anyagi deprivációt nézzük, már más a kép. Ennél a mérőszámnál azt veszik figyelembe, hogy a háztartás képes-e a váratlan kiadásokat fedezni, el tud-e menni egy hétre nyaralni, tudja-e törleszteni a tartozásait, van-e pénze húsra, tudja-e otthonát megfelelően fűteni, megengedhet-e magának mosógépet, tévét, telefont, autót. Ha a válasz három kérdésre nem, akkor a háztartás anyagilag depriváltnak számít, ha még egy kérdésre nemmel válaszolnak, már súlyos depriváltságról lehet beszélni.
Ebben az összehasonlításban - szintén az Eurostat adatait nézve - Magyarország durván az uniós átlag alatt teljesít: 2015-ben a népesség 44 százalékát érintette a probléma - kicsit több mint a felénél súlyos a helyzet -, miközben az uniós átlag 19,5 százalék. Csak Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet.

Ugyanakkor az is tény, hogy a szegénység még ebben az összehasonlításban is csökkent a 2014-es magyar viszonyokhoz képest. Ezt egy másik adatsor mutatja. A Tárki Háztartás Monitor 2015-ben készült adatfelvételében kicsit más számok vannak, aszerint a magyar népesség 37 százaléka volt anyagilag deprivált, negyedüknél súlyos volt a helyzet. 2014-ben ugyanez még 45,2 százalék volt. Az anyagi depriváltságban élőknél korcsoportokra bontva nem látszik kiugróan nagy különbség, a 25-49 éves korosztály adja a legkisebb százalékot, 20,3-at, míg az 50-64 éves korosztály a legmagasabbat, 26,7-et.

A deprivált háztartásokban élők egyötöde gyerek. Elemeire bontva a számokat kiderül, hogy az egyedülálló szülők, az egygyerekesek, illetve a háromnál több gyereket nevelők helyzete romlott valamelyest 2014-hez képest. Ugyanez igaz az 50 évesnél idősebbekre és a szakmunkásképzőt végzettekre. Utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy a legfeljebb 8 általánost végzettek helyzete kicsit javult."
hvg.hu/itthon/20161018_tarsadalmi_riport_2016_lesujto_tarki?s=hk

anonymand 2016.10.18. 19:51:01

@ccactus:

Neked volt igazad.
Nem nőtt tovább a szegénység.

Egy kis KSH, hogy a kedvedben járjak:
www.ksh.hu/thm/2/indi2_6_1.html

anonymand 2016.10.19. 15:48:11

@ccactus:

Neked volt igazad.

"Magyarországon csaknem minden negyedik ember, a teljes lakosság 23,8 százaléka tartozik a tartósan élelmiszert nélkülözők közé. Az adatokat az Élelmiszerbank tette közzé az Orbán-kormány hetedik évében, és a Világgazdaság írta meg.
Hozzáteszik: egy OECD-felmérés szerint itthon öt év alatt majdnem a duplájára -17,4 százalékról 30,6 százalékra – nőtt azoknak a száma, akik ételt nélkülöznek, az ő háromnegyedük tartósan nélkülöző."
www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/megdobbento-a-magyarok-negyede-ehezik-476815

anonymand 2016.10.21. 04:21:44

@ccactus:

Cseszteted a (néhai) Népszabadságot, szinte oktalan.
Megdöbbentő: a magyarok negyede éhezik!
A teljes magyar lakosság 23,8 százaléka tartósan nélkülöz élelmiszert, közel egyharmad pedig nem jut hozzá rendszeresen minden szükséges ételhez.
Cikk nyomtatása
Magyarországon csaknem minden negyedik ember, a teljes lakosság 23,8 százaléka tartozik a tartósan élelmiszert nélkülözők közé. A világon ma minden kilencedik ember éhezik, hazánkban pedig még ennél is drasztikusabb a helyzet - gyűjtötte össze az adatokat az Élelmiszerbank.
A cikk a hirdetés után folytatódik
Eközben az Európai Bizottság becslése szerint csak hazánkban évente kétmillió tonna még fogyasztható élelmiszerhulladék keletkezik, világszerte pedig a megtermelt ehető élelmiszer egyharmada, 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként. Egy OECD-felmérés szerint itthon öt év alatt szinte duplájára -17,4 százalékról 30,6 százalékra - nőtt azoknak a száma, akik ételt nélkülöznek, az ő háromnegyedük tartósan nélkülöző."
www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/megdobbento-a-magyarok-negyede-ehezik-476815
A Világgazdaság írta.
Nem?

anonymand 2016.10.25. 07:11:56

@ccactus:

A rezsicsökkentés nyilván a szegényebbek támogatására lett kitalálva.
Medencefűtés, gépkocsifeljáró fűtése, stb.
Nem tüzifára. :(

"A magyar háztartások egyötöde - köztük a legszegényebb családok - kizárólag fával fűt. Ők egy húzósabb télen akár 8-10 köbméter tűzifát is elégethetnek, ami extrém esetben 300 ezer forintos kiadást is jelnthet. Így vélhetően idén sokan űznek majd sportot a hazai erdők kifosztásából.

A KSH legutóbbi népszámlálási statisztikái szerint a hazai lakóingatlanok 18 százalékában, főként a vidéki kisvárosokban és falvakban, ma is kizárólag fával fűtenek a háztartások. Habár nem kizárólag, de jellemzően ők a legszegényebb családok Magyarországon. Nekik nagyon nem mindegy, hogy a havi pénzük fele vagy csak a harmada megy el a fűtésre."
www.penzcentrum.hu/otthon/nagyon_fog_fajni_a_magyar_csaladoknak_az_idei_futesi_szezon.1051979.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

anonymand 2016.12.01. 14:35:38

@ccactus:

Rácuppantam:

"Csökkent a gyermekszegénység, nőtt a háztartások életszínvonala
2015-ben a háztartások jövedelmi helyzete javult, mind színvonala, mind szerkezete pozitív irányban változott - összegzi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) "A háztartások életszínvonala 2015" kiadványában."
www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/csokkent-a-gyermekszegenyseg-nott-a-haztartasok-eletszinvonala-478642
Gratulálok!
Te nyertél...
És a kevésbé szegények.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.01.28. 09:44:29

Érdemes megnézni a posztban linkelt Eurostat linket. Közzétették a 2016-os adatot, ami ugye a 2015-ös állapotot mutatja: 16,2 százalék. Lehetne vele frissíteni az ábrákat.

anonymand 2017.01.28. 17:28:10

@ccactus:

Már éppen kérdezni akartam, csak nincs valami baj?
Ezek szerint vagy, hál' Istennek.

Őszinte leszek, egy frissen olvasott cikk (nem rácuppantam) keltette fel a figyelmemet.
Részben mert a szegénységgel foglakozik, részben pedig mert mintha az általam egykor leírtakból (is) merítene.
168ora.hu/botranyos-szegenyseg-nincs-kiut-nyomorbol/

"A KSH szerint a legalsóbb rétegek jövedelme nőtt leginkább 2015-ben. Csakhogy a szegénységi mutatóik azóta javulnak látványosan, amióta – éppen 2015-ben – leálltak a létminimum-számításokkal. A módszer alapja egy képzeletbeli élelmiszerkosár, és azt nézik, mennyi és milyen élelmiszereket kell fogyasztanunk a mindennapi létfenntartáshoz. A KSH korábban – az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ajánlásait figyelembe véve – úgy számolt: könnyű fizikai munkát végző felnőttnek naponta átlagosan 2800 kalóriára van szüksége. Majd a KSH önkényesen úgy döntött: elég lesz neki 1800 kalória is. „Amit a statisztikai hivatal képvisel, embertelen és botrányos” – mondta ezzel kapcsolatban lapunknak Ferge Zsuzsa szociológusprofesszor tavaly augusztusban." - persze ez is csak egy vélemény, azonban említésre méltó a metodika válktoztatása.
Ugyi? :)
"A KSH végül befejezte a létminimum-számításokat. A Policy Agenda azonban úgy vélte: kár veszni hagyni ezt a módszert. Az ő felméréseik szerint 2015-ben a társadalom 41,5 százaléka élt olyan háztartásban, amelyben a nettó bevétel nem érte el a létminimum összegét. Öt éve ez az arány még 37 százalék volt, tehát azóta is nőtt a hazai szegénység. A 18 év alatti gyermeket nevelő háztartások 58 százaléka tengődik létminimum alatt, de ahol egy szülő nevel egy vagy több gyereket, ott a létminimum alatt élők aránya 75 százalék." - tudom, tudom.
Libsi hazudság.
"Ferge Zsuzsa perverz újraelosztásnak nevezi azt a rendszert, amely a leggazdagabbaknak nyújtja a legtöbb kedvezményt. Így működik az egész Orbán-rendszer. Az egykulcsos adó, a családi adózás vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) elő­­nyeit főleg azok élvezhetik, akiknek van munkahelyük, magasabb a jövedelmük. Például a csokot a közmunkások új lakás vásárlásához nem is vehetik igénybe.
Az alanyi jogon járó, így a legszegényebbek számára is hozzáférhető családi pótlék összegét viszont 2008 óta nem emelték." - megint olyasmi, amiben régen sem tudtunk egyetérteni.

"Érdemes megnézni a posztban linkelt Eurostat linket. Közzétették a 2016-os adatot, ami ugye a 2015-ös állapotot mutatja: 16,2 százalék. Lehetne vele frissíteni az ábrákat." - igazat adnék, ha a metodika nem változott volna.
Illetve lehet frissíteni, de akkor korábbi értékeket módosítani köll, hogy a azonos legyen a módszertan.

Ps.: örülök, hogy viszontláttalak

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.01.29. 21:54:51

@anonymand:

Az Eurostat metodika nem változott. Van 9 kategória: tv, nyaralás, kétnaponta hús... stb. Ebből aki négybe beleesik, az megjelenik a szegénységi statisztikában.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2017.01.29. 22:37:44

@anonymand:

Elolvastam a linkelt cikket. Elsőre is rögtön az volt az érzésem, hogy valami nem stimmel vele. Például a napi 1800 kalória, az kb egy szem szőlő, vagy 1 gramm hús. Nem lehet reális. A Google találatai több helyen 2000 kilokalória körüli értékre, tehát kb. 2millió kalóriára teszi a napi szükségletet.

De a fő gond a Policy Agendára való hivatkozással van. A Policy Agenda honlapján külön ki van hangsúlyozva, hogy a létminimum amit ők számolnak, az nem szegénységi küszöb. Ezzel szemben a linkelt cikk folyamatosan a szegénységgel köti össze a fogalmat. Nem csodálkoznék, ha itt még helyreigazítások lennének a cikkel kapcsolatban.

anonymand 2017.01.30. 11:58:25

@ccactus:

Tudod, én egy libsi vagyok, oszt nem röstelltem utánanézni (ha már a Google-ra utaltál.
www.fogyas.info/tapanyag-kaloria-energia-tablazat_kcal-kalkulator.php#Sz%C5%91l%C5%91

Elolvastad.
Elhiszem.
"Elolvastam a linkelt cikket. Elsőre is rögtön az volt az érzésem, hogy valami nem stimmel vele. Például a napi 1800 kalória, az kb egy szem szőlő, vagy 1 gramm hús. Nem lehet reális. A Google találatai több helyen 2000 kilokalória körüli értékre, tehát kb. 2millió kalóriára teszi a napi szükségletet."
Figyelmetlenül olvastad.
Emiatt pedig óriásit tévedsz (jóindulatú vagyok, ugyi? :) )
Ezt pedig neked kőne elhinned.
""Úgy tűnik, hogy a gyakorlat némileg megfricskázta a mértékegységek nemzetközi rendszerét és híveit, tudniillik a közhasználatban a kalória terjedt el, ráadásul úgy, hogy alatta a kilokalóriát értjük. Ebből következik, hogy a "kalória (kcal)" jelölés nem ellentmondás, hanem – a szokásjog analógiájaként – "szokásgyakorlat".
orvosilexikon.hu/cikkek/kaloria-kcal-cal-joule
Ugyanis anno én még úgy tanultam, hogy egy bányásznak van szüksége több mint 500 Kal energiabevitelre.
(érvényes ez a magas kalóriaigény az intenzív szellemi munkát végzőkre ... is.)
lásd segítő szándékom, adok helyes linkeket:
www.fogyas.info/tapanyag-kaloria-energia-tablazat_kcal-kalkulator.php#Sz%C5%91l%C5%91
100, azaz száz gramm szőlőre, 100, azaz száz gramm húsra, stb.
Ha nem tűnik szimpatikusnak, akkor:
http://www.kalóriaguru.hu/kaloriatablazat/gyumolcsok-es-gyumolcskeszitmenyek-kaloriatablazat.php

Már írtam, hogy libsi vagyok.
Egy lusta, és ezért nem megyek a Policy Agenda hivatkozott jelentését ismét elolvasni.
Inkább bízom magam a memóriámra, s én úgy emlékszem, hogy ők a KSH korábbi számítási metodikájának felhasználásával készítették statisztikájukat.

További szép napot6!

Ps: napi 2/3 szőlőszemnél többet ne egyél, mert kóros elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!!!

anonymand 2017.01.30. 15:03:07

@ccactus:

Egy verbális vállon veregetést azért elvárok, hogy milyen kulturáltan reagáltam erre:
"A Google találatai több helyen 2000 kilokalória körüli értékre, tehát kb. 2millió kalóriára teszi a napi szükségletet."

Előre is köszönöm!

anonymand 2017.01.30. 15:40:58

@ccactus:

Voltál olyan kedves, hogy emlékeztettél:
"Az Eurostat metodika nem változott."
Igazad van!
Már megint, a fene egye meg.
A keresett szóra mindig a legfrissebb cikkek jelennek meg.
Erre ugye nem kívántál hivatkozni:
"Ma már csaknem minden tizedik dolgozó szegénynek számít Magyarországon, amire az adatfelvétel kezdete, 2005 óta nem volt példa. A Eurostat adatai szerint a foglalkoztatottak társadalmi juttatások után mért szegénységi aránya 2016-ban elérte a 9,6 százalékot az egy évvel korábbi 9,3 után. Ők azok, akiknek a jövedelme nem éri el a medián 60 százalékát. A világgazdasági válságot követő években, egészen 2014-ig 5-7 százalék között mozgott a dolgozói szegénység, azóta azonban nem áll meg a növekedés."
www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/nott-a-dolgozoi-szegenyseg-481820

anonymand 2017.01.31. 08:24:57

@ccactus:

Az Eurostat ugye a KSH adatai alapján dolgozik.
A gond csak az, hogy a KSH veri a L'Oreal-t.

Frissnek tűnő hírek a való világból:
"Közben nő azok száma, akik nem tudják időben befizetni gázszámlájukat. A szolgáltatók összesen 78 ezer háztartásban kapcsolták ki a földgáz-, 22 ezer fogyasztónál pedig az áramszolgáltatást is."

"Több mint 400 ezer ember nem tudja kifizetni a villanyszámláit időben, és körülbelül 200 ezer ember tartozik a gázszámlájával. Érdekvédők szerint a rezsicsökkentés épp a legszegényebbekhez nem ért el."

"Látjuk, hogy kicsit könnyebb kifizetni egy átlagcsaládnak a költségeket, de a szegényekhez nem nagyon jutott el ez a segítség. Tehát ők még mindig küzdenek. Ugye a rezsicsökkentés azoknak volt a legnagyobb segítség, akik többet fogyasztottak, a kisebb fogyasztókhoz nem ugyanolyan mértékben jutott el ez a támogatás" - mondta a Hír TV-nek Koltai Luca, a Habitat For Humanity Magyarország operatív igazgatója.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai is ezt támasztják alá: 2016 novemberében többen voltak adósak a gáz ellenértékével, mint egy évvel korábban. Januárban még 454 ezren tartoztak földgázszolgáltatójuknak, az év utolsó hónapjában ez a szám 554 ezerre nőtt. "
www.sztarklikk.hu/kozelet/a-rezsicsokkentes-epp-a-legszegenyebbekhez-nem-ert-el/318695/

anonymand 2017.02.14. 16:32:48

@ccactus:

" ccactus 2016.04.08 16:36:10
@Tyson925:

"Na mi van pinokkio, megfutamodtal? :DDD"

Mint láthatod, én itt vagyok."
Akkor te mos is itt vagy?
Vagy technikai szünetet tartasz?

anonymand 2017.03.09. 14:46:14

@ccactus:

Bocsánat, tévedésből a másik posztba tettem, pedig ide való (bár ne lenne!).

"Ha itt vagy, ha nem, a gyászos hír elképesztő, döbbenetes.

"Március elejéig 193-an fagytak meg tavaly ősz óta – jelentette legfrissebb összesítésében a Magyar Szociális Fórum (MSZF) csütörtökön.

Az elhunytak többsége férfi volt. A fagyhalál legfiatalabb áldozata 11 éves volt, a legidősebb pedig 93. Februárban is azok voltak többségben, akik saját fűtetlen lakásukban hűltek ki, valamint kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

Tavaly március végéig összesen 183-an fagytak meg Magyarországon, tízzel kevesebben, mint az idén eddig – állapította meg az MSZF"
www.mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1161:2017-03-08-16-49-27

Hozzáfűzni valóm nincs."

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.03.30. 16:48:15

@anonymand: Regen kaktusz elvtarsnak volt valami posztja, miszerint jaj de kiallunk az EU mellett:

"A héten induló nemzeti konzultáció fő üzenete az lesz, hogy "Brüsszelt meg kell állítani" - derült ki a kormány Facebook-oldalán kedden délután megjelent megjegyzésből.

Eszerint a nemzeti konzultációt intenzív tájékoztató tevékenység kíséri majd. A konzultációra azért van szükség, mert Brüsszel számos területen jogköröket akar elvonni a tagállamoktól, ezzel veszélyezteti a nemzeti szuverenitást. A fő üzenet ezért az lesz, hogy Brüsszelt meg kell állítani – olvasható a bejegyzésben."

Brusszelt meg kell allitani. Moszkvat meg befogadni...
Hazaarulas minositett esete...

anonymand 2017.03.31. 06:56:51

@Tyson925:

Bonsai Duce egyre nyíltabban támadja az EU-t.
Én úgy vélem, jogos az aggodalom, hogy hazánkat tulajdonképpen ki akarja vezetni belőle.
Az élet bármely területét nézzük, például oktatás, kereskedelem, jogrend, média, stb., mindenhol az látszik, hogy az uniós elvekkel szembemenő, "illiberális" letámadás zajlik.

Az is érdekes, hogy a nemzeti szuverenitásért nem aggódik más tagállam (talán a jelenlegi lengyel kormányt kivéve, amely Bonsai Duce nyomdokain halad öles léptekkel).
Nehéz időknek nézünk elébe, főleg a 2018-as választásokig.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.03.31. 11:59:21

@anonymand: Egyetemeket bezarnak, stadionokat epitenek... a 21. szazadban. Hazaarulas, nemzetrombolas nagy uzemben.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.03.31. 12:43:53

@anonymand: kaktusz elvtars mikor bevallotta, hogy o bizony a baloldali gazdasagi iranyitas hive, azt allitotta, hogy amugy politikai nezetei nemzetiek. meg demokratak. es keresztenyek.

Csak kiderult, hogy egy jo kommunista az kommunista, es elarulja hazajat. Meg egyetemet zar be.

anonymand 2017.03.31. 13:10:10

@Tyson925:

"Egyetemeket bezarnak, stadionokat epitenek... a 21. szazadban." - az egyetembezárás még bizonytalan.
Ami biztos: stadionokat és templomokat(sic!) építenek.
És erre büszkék.
A 21. században.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.03. 13:10:18

@anonymand: Es egy egyetem bezarasa annyira fontos, h emiatt HAZUDOTT a magyar miniszterelnok, a kormanypart alelnokei, tobb miniszter...

Es egy igaz demokrata ilyenkor mit csinal?
Focimeccset nez.
Mondjuk, legalabb csendben van.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.04. 14:52:28

@anonymand: "A törvénytervezetet végül úgy szigorították, hogy kifejezetten Donald Trump szövetségi kormányának kellene jóváhagynia. Ezt lehetetlen teljesíteni, mert a szövetségi kormánynak nincs hatalma oktatási kérdésekben, a CEU ügye New York Állam és a Middle States Commission nevű oktatásfelügyeleti egység alá tartozik."

Szerinted, egy igazi demokrata ilyenkor mit csinal?

anonymand 2017.04.05. 05:44:09

@Tyson925:

Szerintem nagyon ráköptek a karbidra.
A világ kissé civilizáltabb helyein kényesek a demokráciára.
Az USA-ban legyen akár demokrata, akár republikánus (kormányzat), az Unióban (legyen szó a Néppárti tömörülésről), nem fog megértésre, támogatásra találni.
A demokrácia hivei úgy fogják kezelni Bonsai Duce-t, mint egy falat kutyaszart az út szélén.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.05. 20:33:18

@anonymand: Majd lesz megint bekemenet, a bencsikhez mag kaktuszhoz hasonlo komcsikkal az elso sorban, akik majd jol megvedenek minket a hanyatlo nyugadtol. Pont, mint 30 evvel ezelott.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2017.04.05. 20:42:13

@anonymand: "Nyílt levél Balog Zoltán miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

Talán ismeri azt a régi viccet – április 4-én épp aktuális –, hogy a Szovjetunióban munkaerőhiány van, ezért Brezsnyev elhatározza, kinyitja a határokat. Eltelik néhány nap, hívatja a külügyminiszterét: “Gromiko elvtárs, baj van! Nem befelé, hanem kifelé özönlenek az emberek! Ha ez így megy tovább, ketten maradunk.” Mire Gromiko: “Persze, te meg az a hülye Koszigin!”

Nos, ha Önök így folytatják, a magyar felsőoktatásban ketten maradnak: Ön meg a Palkovics. Aki ér valamit a tudományban és még fiatal, az menekülni fog innen. Akár meg is kegyelmezhetnek a CEU-nak, az okozott kár így is óriási. Minek fordítottak annyi pénzt és energiát a külföldi hallgatók Magyarországra csábítására (a Stipendium Hungaricum ösztöndíjra gondolok), ha közben meg másokat el akarnak üldözni? Kinek lesz kedve ezután idejönni tanulni? Milyen eséllyel fogunk mi, magyar kutatók, ezután a nemzetközi kutatási pályázatokon indulni? Ha bármikor, bármilyen indokkal be lehet zárni egy kiváló egyetemet ebben az országban, akkor a bírálók kétszer is meggondolják, érdemes-e az itteni kutatásra pénzt áldozni. Márpedig, mint Önök tudják a legjobban, a magyar felsőoktatás pályázatokból él, az állam nem tartja el.

A mai parlamenti szavazás megmutatta, mire tartják Önök a magyar értelmiséget: semmire. Mit számít akárhány egyetem, a rektori konferencia, az MTA véleménye egy olyan ügyben, ami elsősorban őket érinti? Semmit. De ugyanígy nem számít a nemzetközi tudományos világ véleménye sem. Eddig a tudományos életben jó volt magyarnak lenni. Mindenhol ismerik a híres magyar tudósok és művészek nevét, tudják róluk, hogy magyarok. Önök most elintézték, hogy lehajtott fejjel járhatunk ezentúl a világban.

Önök mindig büszkén emlegetik a magyarok tehetségét, a sok Nobel-díjast. Úgy látom, megvan a mesterterv, hogyan nyerjünk újabb díjakat: a legszebb hagyományainkat folytatva el kell üldözni a kiváló kutatókat, külföldön biztosan többre jutnak, mint itthon.

Nem tudom, miért csinálják ezt, de ha rombolni akarják ezt az országot, a legjobb úton járnak.

Pósfai Mihály
MTA rendes tag
Széchenyi-díjas egyetemi tanár"

Hazaarulas, nagy uzemben.

anonymand 2017.05.01. 05:21:52

@ccactus:

Kedves ccactus!
Ezt az oldalt régóta hanyagolod, meg is értem.
Olvastam egy friss cikket, oszt mindjárt ez a poszt, no meg saját réges-régi írásom jutott eszembe.
Megérdemel némi figyelmet, főként azért, mert anno volt kis nézeteltérésünk a szegénység és a megszerezhető tudás viszonyáról.
Itt az egész cik:
"Magyarországon a 18–24 éves korosztály 12,5 százaléka tavaly idő előtt abbahagyta középfokú tanulmányait. Ők a „korai iskolaelhagyók”, akiknek legfeljebb szakiskolai végzettségük van.

Ez derül ki az Eurostat legújabb elemzéséből (az Eurostat az Európai Bizottság egyik főigazgatósága).

A Szabad Földnek Radó Péter oktatási szakértő elmondta, hogy korai iskolaelhagyónak tekinthető mindenki, aki középfokú végzettség nélkül kerül ki az oktatási rendszerből.

Márpedig az életesély szempontjából a középfokú végzettség ma már olyan minimumfeltétel, mint amilyen az általános iskola befejezése volt harminc évvel ezelőtt: „Miközben az uniós átlag folyamatosan javul, Magyarországon egy ideje növekszik a korai iskolaelhagyók aránya. Ennek oka elsősorban az, hogy a szakképző intézményekben a hátrányos helyzetű tanulók közül egyre többen lemorzsolódnak.
Főként Magyarország szegény régióiban – Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön – kiugróan magas a korai iskolaelhagyás” – tette hozzá Radó Péter."
www.szabadfold.hu/aktualis/palyan_kivuliek_korai-iskolaelhagyok
Elgondolkodtató.
Legfőképpen akkor, ha egykori jó tanácsodhoz híven, te is rendszerszinten gondolkodol.
kismalac.blog.hu/2014/12/26/haboru_vagy_beke

Etniez 2019.06.02. 22:49:27

Vajon a bloggoló belátta már, hogy milyen vak volt?

anonymand 2019.06.04. 06:37:17

@Nívó blog:

2014-ben írtál a szegénységről.
"Az Eurostat friss jelentése szerint 2016-ban a magyar lakosság 32 százaléka anyagi és szociális deprivációban élt. Ezzel Európában csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Az uniós átlag 16 százalék." - én 2017 decemberéből hozom az adatokat.
zoom.hu/hir/2017/12/13/igy-talalt-az-eurostat-ketszer-annyi-szegenyt-magyarorszagon-mint-a-ksh/
A 2017 januári hír még sokkalta optimistább volt.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_magyar_szegenysegi_adat_erkezett.628601.html

Szerintem Etniez erre gondolhatott.
Vagy ilyesmire.

Nívó blog 2019.06.07. 19:53:37

@anonymand:

Lehetséges, hogy erre gondolt. Csak azt nem értem miért a régi adatokat nézi? A 32%-os anyagi és szociális deprivációs adat 2016-os. Pedig már a 2018-as hasonló adatot is kiadta az Eurostat: 20%. Meredeken csökken.

appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_mdsd06&lang=en

Nívó blog 2019.06.07. 20:10:00

@anonymand:

Tehát két év alatt 32%-ról 20%-ra csökkent ez a szegénységi mutató. Ha erre gondolt, ő volt a vak, hogy bedőlt (veled együtt) egy félrevezető újságcikknek, nem pedig én. Úgyhogy szerintem nem erre gondolt.

anonymand 2019.06.08. 02:39:33

@Nívó blog:

Nagyon örülök, hogy "csökkent ez a szegénységi mutató".
Egyszer régen valaki, akinek nem ccactus volt (akkor még) tán a neve, hogy "gondolkozz rendszerszinten!".
"Ez a szegénységi mutató". - nem rendszerszintű gondolkodásra utal.
Annyi, de annyi "félrevezető" újságcikk van, hogy nem csoda eltévedni, bedőlni.

2019.04.04.
"Most az évek óta tartó csökkenés után ismét nőtt a szegények lemaradása, a 2018-as adat (24,1%) azt mutatja, hogy az elmúlt tíz évben még soha nem volt ilyen mély a magyarországi szegénység." - 24.hu

2019.04.04.
"Az Eurostat frissítette a relatív szegénységi résre vonatkozó statisztikáját a 2018-ban felvett, tehát valójában 2017. évi adatokkal, ebből az látszik, hogy Magyarországon ismételten nőtt a különbség az évek óta tartó csökkenés után. Nemcsak, hogy mélyebbé vált a szegénység az országban, a szegénységi küszöb alatt élők átlagjövedelme sem növekszik kellő ütemben." - annak idején kedvenc forrásod, a Privátbankár oldaláról.

KSH:
"2.6.1.3. Szegénységi arány, % .. .. 14,0 16,0 12,3 12,0 12,4 12,3 14,1 14,3 15,0 15,0 14,9 14,5 13,4 12,8" - 2003-2018 közötti adatok.
Az arány magasabb (nem sokkal) mint 2007-2008-2009-ben (Gyurcsány-Bajnai okozta világválság időszaka).

Még azt is elt tudom képzelni, hogy netán ezeket nézve vonta le következtetéseit.

Nívó blog 2019.06.08. 09:04:10

@anonymand:

Rendszerszinten gondolkodva ezek közül egyik cikk sem állítja azt, hogy nőtt volna Magyarországon a szegények és anyagiakban nélkülöző létszáma. Merthogy csökkent. :)

Szerintem Etineznek is inkább világnézeti alapú kifogásai vannak, csak éppen ezt a posztot találta meg magának ahová ezt elkezdte leírni.

anonymand 2019.06.09. 05:13:47

@Nívó blog:

"Rendszerszinten gondolkodva ezek közül egyik cikk sem állítja azt, hogy nőtt volna Magyarországon a szegények és anyagiakban nélkülöző létszáma. Merthogy csökkent. :) " - örülök, hogy van okod a mosolyra.
Annak ellenére, hogy:
"KSH:
"2.6.1.3. Szegénységi arány, % .. .. 14,0 16,0 12,3 12,0 12,4 12,3 14,1 14,3 15,0 15,0 14,9 14,5 13,4 12,8" - 2003-2018 közötti adatok.
Az arány magasabb (nem sokkal) mint 2007-2008-2009-ben (Gyurcsány-Bajnai okozta világválság időszaka)."
Sebaj!
Bármely statisztikában találhatsz számodra kedvező adatot (én pedig az ellenkezőjét).
Lehet "világnézeti alapú" szemlélet rovására írni.
Akár.

Nívó blog 2019.06.09. 06:49:42

@anonymand:

Nem hiszem, hogy erre gondolt Etinez. Egyfelől a poszt 2014-és születése óta csökkent ez a mutató, másrészt a jelenlegi értéke még az EU átlagánál is kedvezőbb.

appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

Nívó blog 2019.06.09. 14:20:52

@anonymand:

Mindenesetre figyelemre méltó az az igyekezet, ahogy nagyítóval próbálsz valami negatívumot kipréselni valós adatokból anélkül, hogy megpróbálnád értelmezni, hogy mit is mutat az az adat, vagy akár félrevezető cikkek bemásolásából.

Szerintem Neked szintén világnézeti fenntartásaid vannak. Világnézeti fenntartásokat pedig semmilyen gazdasági adat, tendencia nem fog tudni feloldani. Így ez az egész bemásolósdi cikkek egy-egy negatív színezetű mondataiból nem tűnik másnak, mint önigazolási kísérleteknek. Hiszen van itt egy ellentmondás, hogy a gazdasági folyamatok jók (GDP, foglalkoztatottak, munkanélküliség, GDP arányos államadósság, súlyos anyagi depriváltak száma... stb)

Igen, én ennek örülök, amit Te kritizálsz, mert Te meg nem örülsz, hiszen jól alakulnak a gazdasági folyamatok, miközben a Te meggyőződésed szerint ilyen világnézetű kormányzás alatt nem alakulhatnának jól.

Leírhatnád, hogy mi a valódi oka az engesztelhetetlenségednek. Csak kíváncsi vagyok, próbálom megérteni, nem akarlak meggyőzni az ellenkezőjéről.

anonymand 2019.06.09. 20:06:34

@Nívó blog:

"Szerintem Neked szintén világnézeti fenntartásaid vannak. Világnézeti fenntartásokat pedig semmilyen gazdasági adat, tendencia nem fog tudni feloldani." - öröm ezt olyan valakitől olvasni, aki expressis verbis megírta, hogy az egykulcsos adó a vezérelv.

"Így ez az egész bemásolósdi cikkek egy-egy negatív színezetű mondataiból nem tűnik másnak, mint önigazolási kísérleteknek." - mivel általában saját véleményt fogalmazok meg, ha találok rá véleményem igazát erősítő bemásolandót, szerintem természetes, hogy megteszem.
(Nagyon más témakörből egy példát engedj meg.
Történt ez a 28 halottal járó tragédia.
Én, tán a másnapján kifejtettem véleményem egy zárt Facebook csoportban, az "Én az Európai Unió állampolgára akarok maradni" nevezetűben.
Mások, magánzók és szervezetek csak napokkal később eszméltek, hogy tán nem a Kopaszi-gátnál lenne a helye a vízi-rendőrség bázisának.
És valóban jól esett, hogy nem egy visszaigazolást találtam, véleményem igazolást nyert.)

"Hiszen van itt egy ellentmondás, hogy a gazdasági folyamatok jók (GDP, foglalkoztatottak, munkanélküliség, GDP arányos államadósság, súlyos anyagi depriváltak száma... stb)" - több ellentmondás is akad.
Valóban vannak jó számok (is), meg vannak amelyek jónak tűnnek (bár igazából nem azok), és vannak elkeserítőek is.
Én, mint (örökös) ellenzéki, nem érzem feladatomnak a kormány dicséretét.
Örömmel elkönyvelem a valóban jó adatokat (a kormány végezte, végzi dolgát), bosszankodom, amikor csúsztatással döngeti a mellét szeretett kormányunk, és égnek áll a hátamon a szőr, amikor konkrét hazudsággal kell szembesüljek.
Ha normálisnak tekinthető, ha nem, ilyen vagyok.

"Igen, én ennek örülök, amit Te kritizálsz, mert Te meg nem örülsz, hiszen jól alakulnak a gazdasági folyamatok, miközben a Te meggyőződésed szerint ilyen világnézetű kormányzás alatt nem alakulhatnának jól." - anélkül, hogy most és itt nagyon elmerülnénk a részletekben, nehány apróságot említenék, amelyek véleményemet nem kis mértékben befolyásolják:
- ha jól tudom, a ciklusban nekünk járó EU támogatás több mint 90%-át már kiosztották, ami bennem kérdést generál: és holnap?
- az építőipar meglehetősen jól teljesít (emlékszel még, anno én javasoltam a félbehagyott projektedbe, mint igen jellemző indikátort), de ebből is csak kérdések fakadnak.
Mit is építenek?
Kórházak felújítása, építése, szociális lakások helyett stadionok, templomok (nem tartom helyesnek, elfogadhatónak)?
- a munkanélküliség statisztikája tükör, vagy görbe tükör (nem valóságos munka a közmunka java része, külföldön dolgozók csökkentik a számot (miközben itthon hiány jelei mutatkoznak)?
- a GDP elérte már a 2008 előtti szintet (nem néztem utána már nagyon régen)?
- a GDP-arányos államadósság szépen csökkent (miközben a nettó állomány brutálisan nő), kintről jönnek a kritikák az ügyben, hogy valamiféle konvergencia-programhoz illene tartani magunkat, és közben elkezdődött 2 brutális kölcsön lehívása (Paks2, Budapest-Belgrád (soha meg nem térülő) vasútvonal.
- és említhetnék még számtalan, nem közvetlen gazdasági témát (amelyek azonban előbb vagy utóbb de gazdasági vonzattal is bírnak (az oktatás lebutítása, az MTA, mint két leginkább fontos ügy).
És még egyszer megjegyzem: a jó (valós) adatoknak lehet, és kell is örülni, aminek te hangot is adhatsz, én meg természetesnek tekintve (mérsékelt örömmel nyugtázok).
Ezzel semmi gondom, nem volt, nem van, és hidd el, nem is lesz.

"Leírhatnád, hogy mi a valódi oka az engesztelhetetlenségednek. Csak kíváncsi vagyok, próbálom megérteni, nem akarlak meggyőzni az ellenkezőjéről." - megpróbálom.
Röviden: "Túlteng benne az igazságérzet." - ez szerepelt a később hozzám eljutott jellemzésemben, általánosból gimnáziumba menet írták.
Kicsit bővebben: miközben tisztában vagyok azzal, hogy őszinte politikus nem létezik, roppantul irritál ennek a rendszernek a mértéktelen hazudozása.
Nem csípem az arroganciát.
Én a párbeszédek híve vagyok (egészséges kompromisszumokkal esetleg), nem pedig pár beszédé.
Világnézetem ateista és liberális (voltam, vagyok és leszek is), aki a demokráciát véli a legüdvözítőbb megoldásnak.
Igencsak berzenkedem, utálom a korrupciót, annál jobban már csak azt, amikor állami szintre emelik, és feltárás helyett az eltusolás a bevett rend.
Lassan elfogynak a karakterek.

Mára ennyi.
Legyen szép estéd!

anonymand 2019.06.10. 03:36:57

@Nívó blog:

Most már új nap virradt.
Reagálnék erre:
"Mindenesetre figyelemre méltó az az igyekezet, ahogy nagyítóval próbálsz valami negatívumot kipréselni valós adatokból anélkül, hogy megpróbálnád értelmezni, hogy mit is mutat az az adat, vagy akár félrevezető cikkek bemásolásából." - tán nem félrevezető a cikk, tán én is helyesen értelmezem (hogy nem is olyan fényes az a glória), tán még nagyító sem kell hozzá, hogy a diagram látható legyen.
Biztos engesztelhetetlenségem az oka, de én nem úgy látom, hogy "Magyarország jobban teljesít!".
bbj.hu/business/sun-still-shines-on-hungarian-economy-but-clouds-gather_161468

Tényleg olyan nagy baj, hogy mindig újabb és újabb "félrevezető" cikkeket találok?
profitline.hu/Igy-alakul-az-ipari-termeles-Magyarorszagon---abran-mutatjuk-394080?abra=1
profitline.hu/Igy-alakul-az-ipari-termeles-Magyarorszagon---abran-mutatjuk-394080
Tényleg jobban teljesít?

anonymand 2019.06.10. 16:22:43

@Nívó blog:

Teljesen más témában szörföltem, és nagyító nélkül (sajnos) belefutottam néhány cikkbe, diagramba.

"Elmúlt nyolc év - Magyarország lemarad

Magyarország gazdasági fejlődését vizsgálta meg a GKI Zrt. négy kormányzati cikluson keresztül, összevetve a V4 országokkal, Romániával és Ausztriával. Az összkép szomorú." - Napi.hu

"A növekedési lemaradás nagy része 2005-2008 között keletkezett, de a rés azóta is növekszik, a relatív lecsúszás folytatódik. A „kétszer 8 év” növekedési szempontból egyik részében sem sikertörténet (Bár ebben az évben és a jövő évben azért szépen növekszik a magyar gazdaság.) Felzárkózás a régió országaihoz azonban egyik nyolc évben sem sikerült."
piacesprofit.hu/gazdasag/az-elmult-nyolc-ev-versenyben-a-novekedes/

Te nem érted, hogy én miért...
Én pedig tudom, hogy te miért negligálod a számodra kedvezőtlen kicsengésű híreket, adatokat.
Egyébként oktatásügyben böngésztem (de mint kiderült, megint igazam volt, hogy előbb vagy utóbb gazdasági vonzatról is beszélhetünk), úgy akadtam rájuk.
Ha érdekel: kompetencia mérések, PISA-teszt, kormányzati tervek (szerintem illúziók) az oktatással kapcsolatosak voltak az általam keresett oldalak.
Szerintem azok is elég elkeserítőek.

Legyen szép napod!

Ui: "Csökkent a munkanélküliség Csehországban májusban
2019. 06. 10. 13:30
Csehországban 2,6 százalékra csökkent a munkanélküliség májusban. Áprilisban ez a mutató 2,7 százalék volt - jelentette a cseh munkaügyi hivatal hétfőn Prágában."
profitline.hu/Csokkent-a-munkanelkuliseg-Csehorszagban-majusban--394090

Nívó blog 2019.06.10. 17:51:14

@anonymand:

Nem az a baj, hogy mindig újabb és újabb félrevezető cikket találsz, hanem az, hogy ezek Téged rendre félre is vezetnek.

Nívó blog 2019.06.10. 17:59:09

@anonymand:

A piac és profit cikkhez:

www.portfolio.hu/gazdasag/osszeomlas-vagy-sikersztori-igy-teljesitett-a-magyar-gazdasag-2000-ota.280426.html

“Összességében látható, hogy Magyarország az ezredforduló óta komoly lemaradást hozott össze a régiós országok többségéhez (Szlovákia, Lengyelország, Románia) képest, és a helyzetünk akkor sem jobb, ha a válság előtti utolsó békeévet, 2008-at tekintjük bázisnak. A nagy lemaradást a 2006 és 2012 közötti időszakban hoztuk össze, amikor részben korábbi gazdaságpolitikai hibák árát voltunk kénytelenek megfizetni, illetve a válság, valamint az erre adott vegyes gazdaságpolitikai intézkedések is lehúzták a gazdaságot. Az elmúlt öt év (2013-2017) átlaga alapján azt mondhatjuk, hogy az utóbbi években már csak egy hajszálnyival teljesítettünk gyengébben, mint a régió.”

“Talán kevesen gondolnák, de nem a válság mélypontján, a legnagyobb visszaeséskor volt a legnagyobb a növekedési hátrányunk, hanem 2007-ben, amikor még a régió a kedvező konjunktúrában száguldott, a magyar gazdaság viszont a durva költségvetési kiköltekezés utáni kiigazítás miatt leállt.” - Milyen igaz! Ezeket örök ellenzékiként miért nem veszed észre?

anonymand 2019.06.11. 04:19:36

@Nívó blog:

Tán nem haragszol meg, ha ccactusnak szólítalak.

Kedves ccactus!

"Nem az a baj, hogy mindig újabb és újabb félrevezető cikket találsz, hanem az, hogy ezek Téged rendre félre is vezetnek." - ezt azért nem ártana, ha csak egy kicsit is részleteznéd.
Ölég megadnod azokat az általam megadott linkeket, amelyek szerinted félrevezetőek.
Csak hogy tanulhassak.
Hisz előttem az élet!

anonymand 2019.06.11. 04:52:31

@Nívó blog:

Kénytelen vagyok tőled idézni, mert az előfizetéses oldal számomra nem elérhető.

"“Összességében látható, hogy Magyarország az ezredforduló óta komoly lemaradást hozott össze a régiós országok többségéhez (Szlovákia, Lengyelország, Románia) képest, és a helyzetünk akkor sem jobb, ha a válság előtti utolsó békeévet, 2008-at tekintjük bázisnak. A nagy lemaradást a 2006 és 2012 közötti időszakban hoztuk össze, amikor részben korábbi gazdaságpolitikai hibák árát voltunk kénytelenek megfizetni, illetve a válság, valamint az erre adott vegyes gazdaságpolitikai intézkedések is lehúzták a gazdaságot. Az elmúlt öt év (2013-2017) átlaga alapján azt mondhatjuk, hogy az utóbbi években már csak egy hajszálnyival teljesítettünk gyengébben, mint a régió.” - a visszafele mutogatás eléggé bevett dolog, nem lepsz meg, hogy ismétled.
"A nagy lemaradást a 2006 és 2012 közötti időszakban hoztuk össze"... - sőt, mi több, van benne némi igazság.
Is.
Valamelyik általam megadott linkben (piacesprofit.hu/gazdasag/az-elmult-nyolc-ev-versenyben-a-novekedes/) 2002-től ábrázolja a diagram a V4-el, plusz Ausztria és Románia fejlődését.
Te abból azt veszed le, hogy jobban teljesítünk?

"Ezeket örök ellenzékiként miért nem veszed észre? " - mit nem vettem észre?
Ezt írtam (idéztem, nyilván elkerülte a figyelmedet):
"A növekedési lemaradás nagy része 2005-2008 között keletkezett)... - kérlek, nagyon kérlek, legalább olyat ne állíts, ami nem felel meg a valóságnak.
Észrevettem, idéztem.

“Talán kevesen gondolnák, de nem a válság mélypontján, a legnagyobb visszaeséskor volt a legnagyobb a növekedési hátrányunk, hanem 2007-ben, amikor még a régió a kedvező konjunktúrában száguldott, a magyar gazdaság viszont a durva költségvetési kiköltekezés utáni kiigazítás miatt leállt.” Milyen igaz!"
Szerinted.
Én pedig erre is adtam linket, nem is annyira nagyon linket.
Ismét:
profitline.hu/Igy-alakul-az-ipari-termeles-Magyarorszagon---abran-mutatjuk-394080?abra=1
De elolvashatod akár az egész cikket is, és akkor kiderül, hogy nem is annyira igaz.
Remélem a profitline-t nem tekinted félrevezetőnek.
És akkor a számok nyelvén, ha már a kép alapján nem megy.
2001-2008 között (7 év) az ipari termelés 46,2%-ot javult.
Nem 2007-ben, hanem 2008-ban jött a leállás.
2010-2017 között (szintén 7 év) 31,5% növekedés az ipari termelésben.
És akkor én látok rosszul?
De hozzáadhatsz még két évet, s akkor már 39,6% a mutató.
De én látok rosszul.
Értem.
Bónuszként lehet az idei évet is hozzácsapni (az már 10, azaz tíz év!), nekem ugyanis semmi nem drága.
Nekem, aki matekból mindig gyenge voltam, csak 45,9% jött ki.
Hol rontottam el?
Vagy tán mégsem annyira igaz?

anonymand 2019.06.11. 09:07:51

@Nívó blog:

Nem szabad elszundítanom.
Felriadtam és eszembe jutottál (senkinek nem kívánom! :))

"Milyen igaz! Ezeket örök ellenzékiként miért nem veszed észre?" - bagoly mondja verébnek?
Egyetlen egyszer sem reagáltál, ha megemlítettem az EU-s pénzek (cca 3%-a a GDP-nek, ha jól tudom) hatására, idő előtti kiszórására.
És csak halkan említem meg a külföldön dolgozó magyarok hazaküldött pénzeit (megint csak rémkép(?)), ami ha jól emlékszem (lusta vagyok utánanézni) kb. 1%-nak felel meg.
A templomok, stadionok pillanatnyi statisztikát javító hatását is elfelejted megemlíteni, hogy mennyiben is segítik majd holnap, holnapután a gazdaságot, a GDP-hez mennyiben is járulhatnak majd hozzá.
Ezeket, mint az egykulcsos adó elkötelezett híve, miért nem veszed észre?
Bagoly mondja verébnek?