Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Három éve még ezt írták, nem lett igazuk! 1.

2015. június 14. - Nívó blog

Ezennel elindítunk egy "Nem lett igazuk" sorozatot. Vagyis olyan írásokat, elevenítünk fel, amelyek az akkori jelen elemzéséből, tények felsorolásából arra a következtetésre jutottak, hogy itt bizony a katasztrófa, a szakadék, a zuhanás felé haladunk majd tovább a jövőben. Érdemes tanulságokat leszűrni belőle.

Első idézett cikkünk a Ténytár blogon jelent meg 2012 novemberében "Recesszió: a Fidesz két éve alatt nem nőtt a gazdaság" - címmel. Érdemes figyelni a jövőre vonatkozó prognózisokat (pl. rögtön az első ábra: dream vs. reality), illetve hogy mennyi jött be ezekből a gazdaság teljesítményére vonatkozóan. Ma már ellenzéki oldalon is olyan mondatokkal találkozhatunk, mint: "nagyjából mindenki azt mondta, hogy lesz néhány jó év, csak az egyik álláspont szerint fenntarthatatlan, nem lesz tartós, míg a másik szerint igen." Pedig ha az ember visszaolvassa a korábbi megnyilatkozásokat, bizony nem ez volt az általános ellenzéki közlendő. Sokkal inkább ez a mondat hangzott el gyakran, ami mára már szinte teljesen elhalkult: "jobban élünk, mint két év múlva".

Lássuk a korabeli cikket:

"Orbán Viktor nem teketóriázott, egy hete kijelentette: „papírunk van arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár." Nos, nincs jó hírünk, mert leszámítva a költségvetési hiány teljesülését – ami szintén nehézkesen, rengeteg megszorítással jön össze – ezt egy adat sem támasztja alá. Sőt, papírunk van arról, hogy rossz úton járunk. A legfrissebb KSH-adatok arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság továbbra is recesszióban maradt, negyedéves alapon 0,2 százalékos, míg éves alapon (naptári hatásokkal kiigazítva) 1,4 százalékos a zsugorodás mértéke.

De nem csak a GDP-adattal van probléma. Míg az Európai Unióban az átlagos infláció 2,5 százalék, addig a magyar infláció a szeptemberi 6,6 százalék után októberben 6 százalék volt. Ráadásul a maginfláció is 5,1 százalék volt, ebben már nem szerepelnek az olyan gyorsan változó külső gazdasági hatások, mint például az üzemanyag-, vagy az energiaárak.

A pénzügyi és kockázati mutatók az év eleji rekordszinthez képest jelentősen mérséklődtek, a piacok egyelőre bizakodóak. Kérdés, hogy mi lesz pár hónap múlva,amikor elkezdik beárazni az IMF-védőháló hiányát, és az ország sebezhetőségét.

Mindenesetre az biztos, hogy a 2010. III. negyedévi GDP-adat lényegében fillérre megegyezik a 2012. III. negyedévi adatával - így elmondható, hogy a Fidesz két éves kormányzása alatt egy centit sem nővekedett a gazdaságunk.

recession1_3RI1q_22764.jpg

 

Változatlanul recesszió

A magyar gazdaság továbbra is kátyúban van. Az idén mind a három negyedévben visszaesést produkáltunk, mind negyedéves, mind éves alapon, de ha az utolsó másfél év teljesítményét nézzük, akkor sem túl rózsás a helyzet. Az utolsó hat negyedévből kettőben 0,1 százalékos növekedés volt – ami épphogy nem stagnálás – míg a maradék négyben visszaesés, természetesen negyedéves alapon. Ezek után nyugodtan kijelenthető, hogy a Fidesz gazdasági modellje megbukott, hiszen a kormányváltás idején tapasztalható kedvező gazdasági környezetet egy év alatt szétzilálták. Ne feledjük, hogy a kormányváltás idején már növekedési pályán volt a gazdaság, a költségvetés pozíciója stabil volt, a kockázati mutatók pedig a válság előtti szinten álltak. Ennek ellenére a Fidesz könnyű szívvel jelentette, hogy csődközeli helyzetből mentették ki a magyar gazdaságot, bár ezt egy adat, vagy mutató sem támasztja alá.

GDP 3. negyedév.png

A kormány és a miniszterelnök realitásérzékét jól tükrözi az alábbi kijelentés:

"Már van papírunk is arról, hogy a magyar gazdaság jó úton jár.  A magyar gazdaság megújítása, amely számos innovatív, nem ortodox eszközt is tartalmazott, egy sikeres gazdasági modellben fejeződik ki" – Orbán Viktor, 2012. november 8.

A nem tankönyvszerű gazdaságpolitika annyira jól sikerült, hogy a magyar gazdaság az úgynevezett stagflációs spirálba került, a kilábalás jelei pedig nem látszódnak. Az állandó megszorításokon keresztül a fiskális politika csak tovább hűti a gazdaságot, a kiigazító intézkedések rossz struktúrája pedig csak tovább mélyíti a válságot. A brutális bankadó benntartása és a tranzakciós illeték – a bankok a saját részüket többnyire áthárítják – bevezetése mellett körvonalazódni látszik a jövő évi kép:legjobb esetben is stagnálással kell számolni. A külföldi bankok masszívan veszteségesek, az anyabankok pedig szép lassan megunják az állandó feltőkésítést. Banki hitelezés nélkül nem lesznek vállalati beruházások, pedig a beruházási kedv az idei évben történelmi mélyponton jár.  

beruhazasok volumenindexe.png

A beruházások volumenindexe is tükrözi a helyzetet. A válság után volt egy jelentős mértékű „kirobbanás” a feldolgozóiparban, ebben persze semmi meglepő nincs, hisz volt honnan visszajönni 2008-2009 után. A mérséklődésben sincs semmi meglepő, hiszen volumenváltozásról van szó, viszont az idei évben tapasztalható negatív tendencia már aggodalomra ad okot. Nemzetgazdasági szinten viszont nem is sikerült kilábalni a negatív sávból.

Míg tavaly a mezőgazdaság még kedvezően hatott a gazdasági teljesítményre – a vártnál magasabb éves növekedés –, addig idén a nagyon gyenge terméshozam nem kedvez a kilábalásra áhítozó magyar gazdaságnak. A mezőgazdaság hozzáadott értéke azonban nagyon alacsony a teljes gazdasági teljesítményhez képest, így ha ezen múlik, hogy éppen jól megy-e, vagy sem, az már régen rossz.

A Fidesz gazdaságpolitikája által az elmúlt két évben gyakorlatilag "semmilyen új érték"nem jött létre, a bruttó hazai termék a 2010-es szintre fog visszaesni idén.

Magas infláció, csökkenő fogyasztás

Nem csak a beruházások, hanem a fogyasztás terén is komoly problémák vannak. Kormányzati fogyasztásra – illetve beruházásokra – nyilvánvalóan nincs lehetőség a fiskális kiigazítások miatt. A magánszektor fogyasztása viszont ugyanúgy csökken, mint a beruházások volumene. Hiába az egykulcsos adó, az a réteg, aki többletfogyasztásba fektetné a pénzét, nem járt jól az az új adórendszerrel. A magas inflációnak köszönhetően az átlagos  reálbérek csökkennek idén, és a tendencia jövőre is megmarad. Előzetes becslések alapján a jövő évi árszínvonal növekedés 5-5,5 százalék közé tehető, a vállalatoknak és a kkv-szektornak pedig nincs lehetősége ennél nagyobb mértékű béremelésre. Fogyasztási expanzióval tehát 2013-ban se számoljunk, hiába lesz egykulcsos az egykulcsos szja.

A külföld tehet erről?

Határozottan nem. Nyilvánvalóan az eurózóna adósságválsága rányomja a bélyegét a teljes európai gazdaságra, de nem ennyire. A régióban szinten minden ország pozitív adatot tud felmutatni, ráadásul a magyar kereskedelemnek oly fontos Németország jól tartja magát. Németország most is hozta a kötelezőt, sőt még az elemzői várakozásoknál is jobban teljesített. Nyugodtan kijelenthető, hogy csúsztatás a Nemzetgazdasági Minisztérium kijelentése, miszerint a külföldi trendek miatt van recesszióban a magyar gazdaság.

 növekedes keleteu.png

Az előző negyedéves adatokkal foglalkozó bejegyzésünkben is - grafikonok segítségével - cáfoltuk a Nemzetgazdasági Minisztérium csúsztatását.

Feltesszük a kérdést: Szlovákia, Lengyelország, Ausztria vagy a Baltikum miért nincs recesszióban? Az eurózóna visszaesése miért alacsonyabb a magyarénál? És miért magasabb mind az uniós, mind a régiós beruházási ráta, mint a magyar? Az Eurostat adataiból látszik, hogy máshol közel sincs olyan mértékű visszaesés, mint Magyarország, és a huszonhetek összességében nem kerültek recesszióba. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy EU egészét a bajba jutott déli országok húzzák le.

A probléma forrása

A probléma forrása továbbra is a magyar gazdasági modellben keresendő. Az unortodox gazdaságpolitika tönkretette a magyar gazdaságba vetett bizalmat, a jogi és gazdasági környezet kiszámíthatatlanná vált. A külföldi befektetők nem akarnak beruházni egy országba, amely ennyire kiszámíthatatlan, nem beszélve a politikai önkényuralomról és az államosításokról. Egy amúgy is tőkeszegény ország számára a tőke elijesztése pedig végzetes lehet. Az egykulcsos adó nem hozott áttörést, viszont több millió magyar munkavállaló járt rosszul az áthárított adókkal és az indirekt adóemelésekkel. Nem beszélve a vállalkozói szektorról.

Bár a kockázati mutatók az elmúlt hónapok során visszatértek a kormányváltás idején tapasztalt szintre, a feszültség még korántsem múlt el. A kedvező pénzpiaci hangulat nyugodtan írható a FED és az EKB likviditásfokozó intézkedéseinek számlájára, valamint a külföldi pénzpiaci szereplők prémiumvadászatára. Ha ez a prémiumkeresés alábbhagy, és ismét a kockázatkerülés kerül a középpontba, a magyar gazdaság sebezhetősége meg fog mutatkozni az árfolyamban, a CDS-felárban és a referenciahozamban. Ezért is lenne szükséges egy mielőbbi IMF-megállapodás, ennek viszont nyomai sincsenek.

Ideje lenne levonni a konzekvenciákat

A Fidesz-féle gazdasági modell megbukott. A költségvetési hiány teljesülésén kívül a kormánypárt semmit sem tud felmutatni, de ezt is csak ad hoc kiigazítások és egyszeri intézkedések segítségével. 2014-re az Európai Unió már 3,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol, így nagy valószínűséggel nem fogunk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól. Orbán Viktor hiába mondja azt, hogy nem voltak megszorítások és nem is lesznek, Magyarországon az elmúlt két évben annyi megszorítás volt, mint azelőtt soha.

Az államadósság lényegében csak az elvont magánnyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően csökkent.

A magyar gazdaság lassan másfél éve toporog, a kiút pedig nem látszik. A szegénység egyre nagyobb, és nemcsak, hogy az uniós átlaghoz nem tudunk felzárkózni, egyre inkább elszakadunk a régiós átlagtól is. Ez most a magyar valóság, ez a gazdasági modell eredménye.

A Fidesznek le kellene vonnia a konzekvenciákat, és egy teljesen új, tankönyvszerű gazdaságpolitikára lenne szükség. Matolcsy György nélkül. És persze Isten óvja a magyart, hogy a tündérmesék királya a Magyar Nemzeti Bank élére kerüljön."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr487542108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2015.06.14. 11:55:02

Tisztelt Nívó blog!

Igazad van.

Tisztelettel:
anonymand

befano 2015.06.14. 14:43:45

Valóban itt az uborkaszezon, csak az a baj, hogy az ilyen "szerzők" fejében mindég az van.
Ezeknek Szibériában lenne a helyük, ott nincs ilyen hőség, ami az agyukra megy, ráadásul kétkezi munkával kell megkeresni a betevőt, így aztán nem lenne annyi idejük fírkászni.

István Tamasi 2015.06.14. 15:40:55

Az államadósság csökkenése annak köszönhető, hogy megváltozott annak számítási módszertana. A régi-eredeti módszerrel számolva NEM csökkent az államadósság. SŐT! A magánnyugdíj elrablása formailag nem növeli az államadósságot, de logikailag igenis növeli: ugyanis a magánnyugdíj pénzek tulajdonosainak nem 75%-os, hanem 100%-os állami nyugdíj jár. Így viszont az történt, hogy egyszeri pénzel/felvétele ellenében később részletekben törleszteni kell és ez egyszerűen hitelfelvétel azaz eladósodás az állam részéről.

megfigyelt 2015.06.14. 17:12:27

Tisztelt István Tamási.
Amennyiben jók az információim a 2010-es kormányváltáskori adósság 19 933 milliárd ft volt a 2015 március 31-én 24 976 milliárd ft.
A MANYUP hatás ezenfelül 4 700 milliárd, amit ha összeadunk 29 676 milliárd.
Igaz én az 1940-es években kezdtem tanulni a matematikát ,akkor egy ilyen adósság különbségre azt a jelzőt használták,hogy UGRÁS SZERŰEN nőtt az adósság.
Lehet,hogy én vagyok a HÜLYE ????

Lajos Csánó 2015.06.14. 17:58:56

Lehet azzal dicsekedni,hogy növekedett a gazdaság,bár az ,hogy 5 év alatt 6 % biztosan figyelemre méltó:Mellette eltapsoltak alaphangon 6000 milliárdot!

Toportyán Zsóti 2015.06.14. 19:54:26

Ez a nívó a földön fekvő léc alatt van,visegrádiakkal összevetve hol vannak ezek az adatok?Kis korrektséggel tisztán látni ez a kormánynak nem nevezhető akármi 20 000 milliárdot tapsikol el az év végéig 2010 óta.Persze aki falkaforradalmat vív és az gondolja neki minden eszköz megengedett hogy ledózerolja az ellenfeleit mindegy hogy jobb vagy baloldali,azoktól ez még nem is kirívó.

_Neville 2015.06.14. 20:57:48

@megfigyelt: 1. Az államadósságot nem nominális értékben kell nézni, hanem a hazai össztermék arányában.
2. Továbbá - mivel a magyar államadósságnak csak kis része van Forintban számolva - az árfolyam is fontos.

is 2015.06.14. 21:29:40

Es az allamadossagot nem mesterseges arfolyamon, elore deklaralt napon kell nezni, mert ugy a leghulyebbje is beallitja annyira, amennyire akarja, nemigaz?

2010 ota a FIDESZ kb. 6-8% GDP-novekedest vesztett a peer csoporthoz kepest. Iden is fog veszteni. Hogy ennek miert lehet orulni, meg valos adatokat hamis szinben feltuntetni? Ennek tenyleg orul valaki, hogy ot hulyenek nezik?

megfigyelt 2015.06.14. 22:02:10

@_Neville: Nem gondolnám,hogy a G-t a D-t vagy a P-t kell visszafizetni kamatostól..
Az USA GDP arányos adóssága 102 % az Észteké 10,6 %
Nem tartozom a tájékozatlan SEGGNYALÓK közé.

babbaba 2015.06.15. 04:28:53

A legnagyobb baj, hogy az emberek háromnegyedében szegények és szegényednek még a környező államokhoz képest is. És ebben változtatási szándékot sem látok.

anonymand 2015.06.15. 10:54:53

Három éve még ezt írták, nem lett igazuk!
"Érik Magyarország felminősítése 2012.07.20 14:05" - írták 3, azaz három éve.
Stimmt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.07.08. 09:01:21

Csúnya és gusztustalan lenne egy olyan összeállítás,hogy viktor mit mondott akkor és most?

anonymand 2015.07.11. 06:04:38

"Érik Magyarország felminősítése
2012. július 20. - Droli
Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok. "
...
"Az ország tehát nem bóvli, és soha nem is volt az. Úgy tűnik ezt egyre többen felismerik, és talán érik Magyarország hitelminősítési besorolásának javítása is. A fundamentumokat nézve nincs értelme bóvliban tartania minket senkinek."

"Nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében a Moody's Investors Service."
www.vg.hu/gazdasag/nem-frissitette-a-magyar-allamados-besorolast-a-moodys-453595

:((

anonymand 2015.07.15. 11:31:55

Annyi mindent írogattunk össze-vissza.
Pl. fenntarthatóságot emlegettek többen a nagy lendületben.
Most meg nem ér írom:
"Erőteljesen visszaesett a nagyvállalatok beruházási szándéka. A hazai vállalatok alig több mint harmada tervez fejlesztést a következő egy év során."
www.vg.hu/vallalatok/elfogynak-a-vallalati-beruhazasok-453829

Nem tőlem, a Századvég hozta nyilvánosságra.
(Nyilván ez is csak egy vélemény, még ha jobban ért is hozzá elmondója.)
"Az államtitkár szerint a banki hitelezés növekedésére reális esély van Magyarországon, a bankokkal pedig a legjobb pillanatban történt "a békekötés". Király Júlia, az MNB korábbi alelnöke kijelentette: nem lenne meglepve, ha a hitelminősítők felminősítenék Magyarországot, "valóban itt lenne ennek az ideje". Kifejtette, hogy a külső eladósodás 2009 óta jelentősen csökkent, a folyó fizetési mérleg pozitív, ami visszafogja a növekedést, főleg ha a közvetlen működő tőke-beruházások csökkennek a gazdaságban. Szerinte Magyarországon az elmúlt években tőkebeáramlásként kizárólag a bankok tőkeemelésre fordított anyabanki összegei jelentek meg, "ezeket leszámítva Magyarország a befektetők számára halott ország"."
szazadveg.hu/research/media/sajtomegjelenesek/sajtomegjelenesek-2015

"Majd meglátjuk", egy klasszikust idézve.

anonymand 2015.07.16. 15:31:51

Persze, hogy nem lett igazuk.
Azoknak, akik olykor a föntarhatóságot emlegették anno.

"Egyre lassul az építőipar növekedésének üteme, májusban már csak 2,3 százalékos növekedést regisztrált az előző évihez képest a statisztikai hivatal. Még áprilisban is 10 százalék felett volta az ütem, tavaly pedig – éves átlagban – 14 százalékkal növekedett az ágazat. Tavaly még 30 százalékos havi bővülésre is volt példa: az uniós megrendelések pörgették fel az út- és vasútépítéseket, közműfejlesztéseket. Noha ez még mindig húzza az ipart – az egyéb építmények építése alágazat 8,7 százalékkal nagyobb teljesítményt produkált, mint tavaly ilyenkor –, az épületek építésénél már 5 százalékos a mérséklődés, leginkább a beruházások hiányoznak a területen. Erre már korábban is számítani lehetett: a megrendelések állománya ugyanis tavaly május óta esik (leginkább az épületek építésénél, és kisebb mértékben az egyéb építményeknél). Májusban a megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal kisebb volt a tavalyinál, a vállalkozások 2015. május végi szerződésállományának volumene 41,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól."
www.vg.hu/vallalatok/ipar/lassul-az-epitoipar-bovulese-453870

anonymand 2015.08.05. 17:12:24

Persze, hogy nem lett igazuk.
Azoknak, akik olykor a föntarhatóságot emlegették anno.

"A gazdasági növekedés fékeződik

A 2014 év összességében kedvező gazdasági folyamatai nem ismétlődnek meg, ezt jelzik is a vállalati szféra körében végzett konjunktúrafelvételek.

A GFI index indikátorai alapján – a külföldi tőke kivonulása, a korábbi erőteljes ipari termelés lassulása, - úgy látjuk, hogy a következő néhány évben sem a gazdaság szereplői, sem pedig a háztartások nem látnak gyors és érezhetően pozitív fordulatot a magyar munkaerő elvándorlásában. A 25 éven aluliak munkanélküliségi aránya változatlanul magas (17,8%), bár egy év alatt 2,2 százalékponttal mérséklődött. Súlyos gond a tartós munkanélküliség: az álláskeresők 46,5 százaléka legalább egy éve reménytelenül keresett munkát. A munkanélküliség átlagos időtartama meghaladja a másfél évet.

A világgazdaságban érzékelhető defláció befolyásolja a hazai termelői árakat is, hiszen érvényesül itthoni árainkban is a világpiaci nyersanyagárak tartósan alacsony szintje. Ez természetesen alapot ad az idei alacsony infláció megtartására is. Emellett adósságszolgálati mutatóink kedvezően alakulnak, és fiskális folyamatainkat segítik a tervezettet túllépő áfabefizetések is."
fn.hir24.hu/gazdasag/2015/08/05/ajjaj-hiaba-varjuk-nem-latszik-a-magyar-gazdasagi-csoda/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm_campaign=fn_2015-08-05

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.09. 11:45:37

@anonymand:

Pénteken GDP adat. Majd meglátjuk! :)

Szerintem továbbra is bőven a 2,5%-os elvárásod fölött lesz a negyedéves adat. Immáron mióta is? Persze lehet, hogy csak a KSH hazudik! :)

anonymand 2015.08.09. 20:13:57

@ccactus:

Ennyire még én sem vagyok rosszindulatú! :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.09. 21:40:08

@anonymand:

Nem vagyok én abban olyan biztos! :)

anonymand 2015.08.14. 10:57:58

Péntek van.

"Pénteken GDP adat. Majd meglátjuk! :)" - :((

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.14. 21:30:29

@anonymand:

A karaván halad...

Mellár Tamás például három éve azt írta, hogy Magyarországon stagfláció (stagnálás+infláció) következik. Igaza lett? Nem! Szerencsére. :)) Guglizd csak ki: "mellár stagfláció" keresőszóval dob egy csomó cikket.

Persze ettől függetlenül lehet, hogy most igaza lesz. Majd meglátjuk! :)

anonymand 2015.08.15. 05:10:23

@ccactus:

Nem csak a karaván, de az idő is.
Kijött.
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/gde/gde1506.html
Csak az a fránya trendvonal ne lenne!

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/alulmulta-a-magyar-gdp-adat-a-varakozasokat-455625

Bevallom, hogy súlyosan tévedtem korábban, amikor a csökkenést korábbra prognosztizáltam.
Bevallom, hogy még mindig az általam anno minimumnak felette van a növekedés.
Ha az általam meghatározott minimumérték az etalon, akkor nyilván gratulálnom kell.
Gratulálok!
Máriaországamutyisztán még mindig jobban teljesít!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.16. 08:26:18

@anonymand:

"Bevallom, hogy súlyosan tévedtem korábban, amikor a csökkenést korábbra prognosztizáltam."

Nem tévedtél! A pozitív csökkenés is csökkenés. :))

anonymand 2015.08.16. 16:09:31

@ccactus:

"Nem tévedtél!" - az idejét tekintve igen. Hogy várható, abban nem.

"A pozitív csökkenés is csökkenés. :))" - ez nagyon tetszett! :)))

anonymand 2015.08.17. 15:05:35

@ccactus:

Én tudom, hogy csak egy elemzői vélemény.
Azt is tudom, hogy nem minden jóslat teljesedik be (szerintem te is), de ide kívánkozik:
www.portfolio.hu/gazdasag/kemeny_foldet_eresre_keszulhet_a_magyar_gazdasag.218354.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
Ha jól rémlik, anno ölég sokat zörögtem fenntarthatóság ügyében.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.08.18. 21:23:10

@anonymand:

De hiszen ezt most írták, nem három éve! Egészen pontosan három éve is irkáltak ilyesmit, de nem lett igazuk. :)
De persze előbb-utóbb igazuk lesz, ebben egyetértünk.

Különben engem majdnem meggyőzött a cikk, de aztán elolvastam ezt és elbizonytalanodtam:
www.vg.hu/velemeny/elemzes/atmeneti-gyorsulas-vagy-atmeneti-lassulas-455715

anonymand 2015.08.19. 06:30:10

@ccactus:

Mondjuk a fenntarthatóság kérdése közöttünk már elég régen felmerült.
Ha jól rémlik.

"Különben engem majdnem meggyőzött a cikk, de aztán elolvastam ezt és elbizonytalanodtam:" - a megadott linken olvasottak miatt én is majdnem elbizonytalanodtam.
Vagy mégsem.
""Az elmúlt években egyszeri tételek sorozata javította a gazdaság teljesítményét, amelyek időben is elnyúltak. Így ezeknek a multiplikatív hatása is felerősödhet. A vártnál gyorsabb növekedés a fiskális pozíciót is javítja, amit az elmúlt években a tervezettnél alacsonyabb államháztartási hiányadatok is tükröznek. A tartósan javuló államháztartási pozíció fokozatos lazításokat tesz lehetővé, ami szintén támogathatja a növekedést, így a bővülés egy része önfenntartóvá válhat, amennyiben nem éri külső sokkhatás a hazai gazdaságot. A növekedés fenntarthatóságát leginkább az támasztja alá, hogy a GDP-bővülés a hitelleépülés ellenére valósul meg, mivel a gazdasági szereplők továbbra is a mérlegkiigazítást tartják szem előtt, amely azonban már igen előrehaladott állapotban van. A következő években pedig már várható a hitelezés élénkülése is, miközben csökkennek a gazdasági szereplők finanszírozási terhei. A mérlegalkalmazkodás hatására a nemzetgazdaság külső adóssága meredeken csökken, nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül megszűnik a nettó külső adósság, így érdemben csökken a hazai gazdaság sérülékenysége."
Mazsoláztam kicsit a bekezdésben.
- a multiplikatív hatása is felerősödhet.
- szintén támogathatja a növekedést,
- a bővülés egy része önfenntartóvá válhat
- amennyiben nem éri külső sokkhatás a hazai gazdaságot.
- A következő években pedig már várható a hitelezés élénkülése is
- nem elképzelhetetlen, hogy néhány éven belül megszűnik a nettó külső adósság
Csupa -hat, -het, és ha még az egyéb feltételek is...

De legyünk optimisták, mint a vak ember.
Majd meglátjuk!

anonymand 2015.08.21. 15:05:54

@ccactus:

Volt egyszer egy poszt.
nivo.blog.hu/2015/02/13/europa_rekorder_a_gazdasagi_novekedesunk#comment-form
Szavazásra tetted fel:
"Ön hogyan értékeli a magyar gazdaság 2014-es gazdasági teljesítményét?
Kedvezőnek tartom, bízom benne, hogy tartós felzárkózó pályára kerültünk. 35%
Egyszeri esetnek tartom, nem számítok tartós felzárkózásra. 18%
Vitatom az adatok hitelességét, csak a kormány adatkozmetikázásáról van szó. 47%"
Nem volt fényes győzelem a szavazatok összeszámolása.
Én nem is nagyon számítottam másra.
A voksolók durván egyharmada bízott a tartós felzárkózó pályára kerülésben.
És akkor te indítottál egy sorozatot, arról, hogy mennyire nem volt igazuk a szkeptikus véleményeknek.
Nesze neked felzárkózás:
img.444.hu/magyar-gdp-2015.png

:((

anonymand 2015.08.21. 15:28:39

@ccactus:

Több tiszteletet nekem!
Mert én jobban teljesítek!
Emlékszöl még a minimum GDP-növekedési "elvárásomra"?
Az a bizonyos 2,5% volt. Valamikori amatőr nőgyógyász és kebelbarát múltamat tekintve elismerésre méltó teljesítmény, ugye?
Csak abból az apropóból írok, hogy merő véletlenből belenézegettem a "MAGYARORSZÁG
KONVERGENCIA PROGRAMJA
2011 – 2015
A SZÉLL KÁLMÁN TERV ALAPJÁN" című remekműbe.
Amit arra "hivatott szakemberek" készítettek anno.
Nekem döbbenet, annak ellenére, hogy tudom, a papír mindent elbír.
Idézek:
"A konzervatív makrogazdasági forgatókönyv mérsékelt foglalkoztatás-növekedést, valamint
visszafogottabb beruházási tevékenységet feltételez. Mindezek alapján, középtávon 3-3,5
százalékos GDP növekedés számszerűsíthető. A dinamikus forgatókönyv a Széll Kálmán Terv és
a további kormányzati intézkedések sikeres megvalósítása nyomán jelentős, 5 év alatt 400 ezer fős
foglalkoztatás bővüléssel számol. Továbbá feltételezi azt, hogy a terv sikeres megvalósításából
eredő hitelesség-növekedés és országkockázati-felár csökkenés nyomán erőteljesebb beruházásbővülés
jöhet létre, és a kiépülő új termelési kapacitások felszívják a megnövekedő munkaerő-
kínálatot. Mindezek következtében középtávon 4% és 6% közötti GDP növekedés érhető el (ábra a GDP, mellé pluszban a beruházások kapcsán)."
Ha a leírója, megrajzolója kibírta röhögés nélkül, én is vagyok oly erős és dinamikus...

anonymand 2015.08.31. 06:52:49

@ccactus:

Annyi, de annyi posztodhoz passzol a friss hír (amire rácuppantam), hogy nehéz volt eldönteni, hova is írjak.

"A magyar gazdaság 2015 második negyedévében is lényegesen gyorsabban növekedett, mint az EU átlaga, azonban míg ott némi gyorsulás, Magyarországon markáns lassulás tapasztalható. A régióban a lengyel, a cseh, a szlovák és a román gazdaság gyorsulva, 3-4,5 százalékkal bővült, míg a magyar 3 százalékalá lassult. A következő hónapokban főleg az építőiparban várható markáns fékeződés, miközben a mezőgazdaságban - főleg a várhatóan gyenge kukoricatermés következtében - elkerülhetetlennek látszik a további visszaesés."
www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_a_rossz_hir_a_lassulas_elkezdodott.602391.html

Ez van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.09.01. 20:21:22

@anonymand:

Igen, én is elégedetlen vagyok. Az elvárásom, ahogy megírtam a választások után, +2%-os növekedés/felzárkózás az EU átlag felett. Ez a növekedési többlet a második negyedévben alig 0,8%-os volt. Tehát nem egészen 1%-os volt a felzárkózás ebben a negyedévben. No persze ez még mindig jobb, mint leszakadni, tehát tragédia nincsen, csak hát az ember mindig telhetetlen. Ennél több kell!

anonymand 2015.09.01. 21:56:47

@ccactus:

Az hagyján, hogy te is elégedetlen vagy.
Kicsit nagyobb bajnak tartom, hogy elég általánosnak tűnik a vélemény (persze a kincstári optimizmust most tegyük talonba, az mindig, minden kormánynak működött), hogy rosszabb idők jönnek.
Klasszikust idézve: "Majd meglátjuk!".

anonymand 2015.09.18. 19:20:12

@ccactus:

"Érik Magyarország felminősítése 2012.07.20 14:05
Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok. Az utóbbi egy hét nagy ralit hozott a magyar eszközök számára"
"Egészen pontosan három éve is irkáltak ilyesmit, de nem lett igazuk. :)"

"A nemzetközi hitelminősítő nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek "BB plusz/B" szintű besorolását, sem annak stabil kilátását.

Az S&P a bejelentéshez fűzött, péntek este Londonban ismertetett elemzésében közölte, hogy az idén 3 százalékos, a 2015-2018-as időszakra éves átlagban 2,4 százalékos növekedési ütemeket vár a magyar gazdaságban."
figyelo.hu/cikkek/423721-ennek-nem-fog-orulni-a-kormany
Én sem örülök.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.26. 19:57:11

@anonymand:

Mi a hír? Az, hogy nincs hír? :)
Mégsem csúszunk tovább lefelé, ahogy három éve írták, hanem mindenki a felminősítést jövendöli? :)))
Miért is nem voltunk befektetésre ajánlottak az elmúlt években? Talán nem fizettünk ki mindent kamatostul? Nem az járt jól, aki bízott Magyarországban? Templeton például? Lakossági állampapír befektetők például, az elmúlt három évben rekordnagyságúra növelt állományukkal? :)))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.10.27. 13:36:00

@ccactus: Én azért örülök,hogy a gazdagabbaknak van pénzük állampapírt venni...!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.27. 22:05:51

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Képzeld hol tartanánk, ha még nekik sem lenne, és tovább zajlana a lakosság eladósodása..

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.10.29. 08:47:25

@ccactus: Jó,hogy egy kis százaléknak nincsen erre gondja.

anonymand 2015.10.30. 11:45:09

@ccactus:

"Mégsem csúszunk tovább lefelé, ahogy három éve írták, hanem mindenki a felminősítést jövendöli? :)))" - nos, én nem emlékszem arra, hogy valaki is a bóvlinál rosszabbat jósolt volna.

"Miért is nem voltunk befektetésre ajánlottak az elmúlt években? Talán nem fizettünk ki mindent kamatostul?" - ha megnézed az elmúlt 3 és fél év minősítői véleményeket, rögvest megtalálod a választ kérdésedre. A kölcsönök időben történő visszafizetése szempont, de csak egy a sok közül.
A kiszámíthatatlanságtól, a jogbizonytalanságon keresztül egészen a mérhetetlenül elburjánzott korrupcióig. :((

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.30. 21:35:35

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Reméljük egyre kevesebbeknek lesz erre gondja a jövőben.

"A kölcsönök időben történő visszafizetése szempont, de csak egy a sok közül.
A kiszámíthatatlanságtól, a jogbizonytalanságon keresztül egészen a mérhetetlenül elburjánzott korrupcióig. :(("

Ez ugye azt is jelenti, hogy egy esetleges felminősítés mögött az áll, hogy a hitelminősítők javulást látnak az említett tényezőkben?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.10.30. 21:36:45

@anonymand:

"A kölcsönök időben történő visszafizetése szempont, de csak egy a sok közül.
A kiszámíthatatlanságtól, a jogbizonytalanságon keresztül egészen a mérhetetlenül elburjánzott korrupcióig. :(("

Ez ugye azt is jelenti, hogy egy esetleges felminősítés mögött az áll, hogy a hitelminősítők javulást látnak az említett tényezőkben, úgy mint kiszámíthatóság, jogbizonytalanság, korrupció? Ez nagyon fontos kérdés!

anonymand 2015.11.01. 09:12:16

@ccactus:

Fontos kérdés, valóban.
Én úgy tudom, hogy stabil bóvliból pozitív várakozásra történő "felminősítést" várnak (egyesek).

..."a hitelminősítők javulást látnak az említett tényezőkben, úgy mint kiszámíthatóság, jogbizonytalanság, korrupció?" - ezek a te reményeid (amit a valóságnak szoktál aposztrofálni).
Dum spiro spero.
Nem gondolom, hogy ezek a szempontok javultak volna, inkább a stabiliutás (állmi hiány alacsony szinten tartása hosszú időn keresztül pl.), és a többi vizsgált tényező együttesen adhatja meg az első lépés jogosságát.
Sajnálom, hogy el köllött keserítselek. :)

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.11.01. 09:28:46

@ccactus: " hogy a hitelminősítők javulást látnak az említett tényezőkben, úgy mint kiszámíthatóság, jogbizonytalanság, korrupció?"
Erdekes ez. Hat hova lehet ezekben fejlodni? Pont te enekelted meg, nincs jogbizonytalansag, csak granit szilardsagu alkotmany, kiszamithatosag meg egyenesen nem is kell. Korrupcio pedig a NER-ben egesz egyszeruen nincs, amiota a mi peterunk az allamugyesz. Kaktusz, kaktusz, nincs is itt kerdes, nem hogy fontos kerdes. :DDD
Itt is elojott a szelkakas beloled azert...

anonymand 2015.11.01. 13:28:20

@Tyson925:

..sszameg!
A Nokiás doboz is megdőlt.
süti beállítások módosítása