Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Utolsó kommentek:

anonymand 2019.07.14. 16:20:40

@Nívó blog:

Ezt sem kötelező elolvasni.
Elmélázni rajta, szintén nem.

"A legnagyobb mértékben (több mint 4%-ponttal) Magyarországon nőtt azok aránya, akik dolgozói szegénységben élnek. A 2008 és 2017 közötti időszakot tekintve Luxemburg, Olaszország és Bulgária sem lehet büszke az eredményére, azonban Finnország, Lettország és Lengyelország érdemben tudta csökkenteni a dolgozói szegénységet. Rossz hír azonban, hogy amíg a jól teljesítő országok csupán 1-2%-ponttal tudták mérsékelni a dolgozói szegénységet, addig a rosszul teljesítőknél akár 2-4%-pont közötti emelkedéseket is láthatunk.

A 2017-es adatok alapján Magyarországon minden tízedik munkavállaló szegénységben élt. A magyar adat, illetve a 4%-pontos növekedés első látásra megdöbbentőnek tűnik, de van rá magyarázat. A közfoglalkoztatási programok a megfigyelt időszakban terjedtek el hazánkban, amely egyes időszakokban 200 ezernél is több munkavállalót érintett. A közfoglalkoztatással pedig nem lehetett elérni a mediánjövedelem 60%-át, vagyis aki a programok keretében tudott elhelyezkedni, az habár javította a foglalkoztatási statisztikát, egyből megjelent a dolgozói szegénységben élők között. Miután a közfoglalkoztatás a teljes foglalkoztatotti létszám 4-5%-át is adta korábban, így ők adhatták a dolgozói szegénységben élők közel felét, vagyis meg is találtuk az okát annak, hogy mi okozta a növekedést."
www.portfolio.hu/gazdasag/a-valsag-meg-velunk-van-a-dolgozo-embereket-is-szegenyseg-fenyegeti.330927.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.07.11. 19:04:28

@Nívó blog:

Van min elmélázni...
"Bár a 7 évre szóló keretet már 101%-ban elosztotta a kormány, de a 7 éves keretnek az itthoni kifizetéséből még egyharmad hátravan. Utóbbi egyúttal lényeges támaszt jelenthet a 2019-es és 2020-as évre is a beruházásoknál és a GDP-növekedésnél, igaz az Európai Bizottság a tegnapi prognózisában jókora lendületvesztést várt jövőre (2,8%) az ismét nagyon dinamikus idei növekedés (4,4%) után."
www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/buvos-hataron-tul-az-orban-kormany-penzosztasa.330831.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.07.11. 04:37:48

@Nívó blog:

Megtörtént.
Elolvastam én is, és az a ritka eset áll fenn, hogy véleményeddel egyetértek.
Annak ellenére, hogy érzek némi hiányosságot az elemzésben, valóban (a nagy átlaghoz képest, ami általában olvasható), remek.
Expressis verbis ugyan nem mondja ki, de a végső következtetés: ez a gazdaságpolitika, ami a pillanatnyilag ragyogó eredményeket produkálja, az utánunk a vízözön tipikus példája.
Mivel hosszúnak tűnő, ám a szükségesnél rövidebb elemzésről van szó, néhány dolog természetesen már nem fért bele, kimaradt.
Vagy csak a szerző nem kívánt elveszni a részletekben.
Hogy csak egy példát említsek: a gazdaság élénkítésében, a megtermelt GDP-ben oly nagy szerepet játszó építőipari boom jövőben hatása (mi az ami épül, a gazdaságra később milyen koloncként nehezedik majd).

Amikor véleményezted, hogy "remek elemzés", akkor a leírt, s le nem írt aggodalomra okot adó tényezőket figyelembe vetted-é?
Mert számomra elég nyilvánvaló, hogy a végkicsengés: lesz ennek böjtje még.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.07.01. 04:31:11

@Nívó blog:

"Navigare necesse est, vivere non est necesse"

Te ugyanis egy elemzést "remek" minősítéssel illettél.
Egyrészt érdekel, hogy én is jónak találom-é, másrészt pedig, ha már veszem a fáradságot, hogy egy általad adott forrást figyelmesen végigböngésszek, akkor arról véleményem is lesz.
Én vagyok olyan megátalkodott, hogy azt írásban is megfogalmazzam.
Hajózni szükséges...
Elolvasnod nem.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.29. 09:06:11

@Nívó blog:

Köszönöm!
Fogom részletesen véleményezni, de ahhoz kicsit több időre van szükségem.
Majd jelentkezem.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.26. 01:39:06

@Nívó blog:

Nem nagyon reagálsz.
Ha elég erősek az idegeid, akkor ajánlom a következő tanulmány (GKI) olvasgatását:
www.gki.hu/wp-content/uploads/2019/05/GKI-Az-eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgy-helyzete-20190409.pdf
Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen egykulcsos az adó.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.24. 16:31:50

@Nívó blog:

Már megint a kezembe akadt a nagyítóm.
"A 168 óra szemlézte a GKI Gazdaságkutató Zrt. Az egészségügy helyzete Magyarországon címmel készített kutatását. Ebből kiderül, hogy az elmúlt 13 évben reálértéken 13 százalékkal csökkent az állami hozzájárulás, miközben a magánkiadás a kétszeresére nőtt. Az egészségügyi kiadások harmadát az emberek már saját zsebből fizetik.

Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben egyre több az akadály. Mint írják, az állam tudatosan a magánegészségügyi rendszer felé tereli a betegeket, ennek a használatát azonban nem mindenki engedheti meg magának.

A vizsgált országok Ausztria és a V4 voltak.

Közülük Magyarországon a legrosszabb az úgynevezett humán fejlettségi mutató, vagyis az emberi jólét minősége és az egészségügyi fogyasztási index is."
www.szeretlekmagyarorszag.hu/hatalmas-kulonbsegek-a-szegenyeknek-mar-orvosra-sem-futja-magyarorszagon/

Viszont egykulcsos az adó!

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.21. 02:38:34

@ccactus:

Csak mert a focival kezdtük...

Mondd, normális?

"Egy évvel azután, hogy felkapta a sajtó, váratlan fordulat történt a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének életében:
maga a miniszterelnök nyúl a felszámolás alatt álló klub alá úgy, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette.

A szigetszentmiklósi csapat annyira akarta a 3,5 milliárdos stadiont, hogy csődbe ment. A 2,12 milliárd forintnyi TAO-támogatás mellé még 2016-ban kértek és kaptak 361 millió forintos segélyt az EMMI-től. A hiány maradt, mire váratlanul bejelentették:
mivel a stadionépítésre kell a pénz, megszüntetik a felnőtt csapat támogatását.

És ezen is tudtak még csavarni: tavaly év elején jelentették be, hogy még az amatőr megyebajnokságtól is visszalépnek a téli szünetben, az idény felénél."
444.hu/2019/06/20/orban-strategiai-fontossaguva-minositette-a-csodbe-allt-szigetszentmiklosi-fociklubot

Mondd, ez normális?
"Két új igazolással, az utánpótlásból felhozott játékos nélkül kezdte meg a felkészülést a felcsúti Puskás Akadémia" - nyilván keveset áldoztak rá...
444.hu/2019/06/20/ket-uj-igazolassal-sajat-nevelesu-jatekos-nelkul-kezdte-meg-a-felkeszulest-a-felcsuti-puskas-akademia

Szerintem ez sem normális:
"Az Eurostat adatai szerint 2017-ben sportra a GDP 1,2 százalékát, vagyis 326 milliárd forintot költött a magyar kormány.

Az uniós statisztikai hivatal adatai alapján, több forrás megy sportra, mint a felsőoktatásra vagy gyógyászati segédeszközökre. 2010-ben még pont fordítva volt, de azóta háromszorosára nőtt a sport támogatása.

Az mfor.hu szerint, ha ehhez még a szintén közpénznek számító TAO-támogatásokat is hozzávesszük, akkor már az alapfokú oktatásnál is több pénzt költ a kormány csak a sportra."
alfahir.hu/2019/03/28/sport_felsooktatas_oktatas_tao_egeszsegugy_gdp

De ez a kormány jó, jobb mint Gyurcsány-Bajnai.
Hiszen már elértük a 2008-as GDP-t (a körülményekről most szó ne essen), hiszen világszínvonalú az egészségügyünk, hiszen az MTA kutatóintézetei végre jó (alapítványi) kezekbe kerülnek, a kormány pedig végre beleugathat, hogy ki mit is kutathat, hiszen az elbarmolt közoktatást épp most tervezik tovább "fejleszteni", hisz látható az eddigi áldásos tevékenység eredménye.
Értem.
Nem ezekért jó, hanem mert egykulcsos az adó.

"Próbálj meg rendszerben gondolkodni" - javasolta nékem réges-régen egy más nevű posztoló.
Ja!

Ui.: és még számtalan témakört kihagytam, mert nem találtam a nagyítómat, amivel a hibákat szoktam keresni (ide köllene most egy mosoly a részemről, de nem megy).

Bejegyzés: Ön szeretne jó magyar focit? Áldozna is rá?

anonymand 2019.06.20. 16:48:21

@Nívó blog:

Minden napra valami jó.
De, hogy kinek?

"Hiszen van itt egy ellentmondás, hogy a gazdasági folyamatok jók (GDP, foglalkoztatottak, munkanélküliség, GDP arányos államadósság, súlyos anyagi depriváltak száma... stb)" - lehet akár több ellentmondás.
Is.

"A háztartások fogyasztási kapacitása jól korrelál az országokra jellemző GDP-vel, vagyis egy-egy ország éves termelésével. Adódhatnak azonban eltérések is: miközben például Belgiumban a GDP az uniós országok átlagának a 254 százaléka, a fogyasztás csak 32 százalékkal haladja meg az átlagot. Írországban pedig a 87 százalékos GDP-túlteljesítés ellenére a fogyasztás 6 százalékkal az uniós átlag alatt marad. A sereghajtó országok körében hasonló anomáliák fedezhetők fel: Magyarországon például az uniós átlagnak a 70 százalékát termelik meg, de csak a 64 százalékát fogyasztják. Romániában viszont ugyanez az arány épp fordított.

Mindennek az a legvalószínűbb magyarázata, mondta el a Qubit kérdésére Kiss Ambrus, hogy a GDP-ben benne vannak azok a bevételek is, amelyek nem az adott országban termelődtek meg, mégis ott adóznak."
qubit.hu/2019/06/20/mar-csak-ket-eu-tagallamban-rosszabb-az-eletszinvonal-mint-magyarorszagon

Remélem téged nem érintettek az elmúlt napok brutális viharai.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.20. 04:14:43

@Nívó blog:

Mert csak most találtam rá, hát kénytelen vagyok előbbi bejegyzésemhez kiegészítés gyanánt megadni:
"Már pénzért sem adja ki a létminimum kiszámításához szükséges valamennyi adatot a Központi Statisztikai Hivatal a szakszervezeti kutatóknak."
nepszava.hu/3040016_mindent-megtesz-a-hatalom-hogy-eltitkolja-a-szegenyseget

Inkább nem minősítem.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.20. 03:08:27

@Nívó blog:

Csak azért, hogy a poszt se merüljön feledésbe.

"Közzétette a létminimum 2018-as értékét a Policy Agenda. A civil szervezet - a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felkérésére, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) támogatásával - 2015 óta számítja a minimális megélhetéshez szükséges összeget, azóta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ezt már nem teszi meg."
www.napi.hu/magyar_gazdasag/ber-fizetes-letminimum-munka.686401.html?fbclid=IwAR05ICbNlUSD8viXtN8ujVz0o2jEPsbW5bjoTzFJhvb552WBSJORKEELljU
Ilyeneket gondolom nem olvasol, vagy ha igen, akkor negligálod.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.18. 08:37:32

@Nívó blog:

Jó, hogy legalább humorérzéked van.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

Nívó blog 2019.06.17. 21:41:07

@anonymand:

“Talán kevesen gondolnák, de nem a válság mélypontján, a legnagyobb visszaeséskor volt a legnagyobb a növekedési hátrányunk, hanem 2007-ben, amikor még a régió a kedvező konjunktúrában száguldott, a magyar gazdaság viszont a durva költségvetési kiköltekezés utáni kiigazítás miatt leállt.”
Ja, ok.
Már azt hittem ezt az állítást vitatod az ipari termeléssel. ;)

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.17. 04:30:09

@Nívó blog:

"Nem keverésről van szó, hanem példával." - most ébredtem.
Ezt elizéltem.
Javítom:
Nem keverés az, hanem példa.
A GDP-ről már ejtettem szót, tán többször is, csak éppen reakciód nem volt rá.

Bocsi!

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.17. 04:27:38

@Nívó blog:

Nem keverésről van szó, hanem példával.
A GDP-ről már ejtettem szót, tán többször is, csak éppen reakció nem volt rá.

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

Nívó blog 2019.06.16. 10:08:42

@anonymand:

Hol rontottad el? Most például ott, hogy kevered az ipari teljesítményt a GGP-vél. ;)

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?

anonymand 2019.06.11. 09:07:51

@Nívó blog:

Nem szabad elszundítanom.
Felriadtam és eszembe jutottál (senkinek nem kívánom! :))

"Milyen igaz! Ezeket örök ellenzékiként miért nem veszed észre?" - bagoly mondja verébnek?
Egyetlen egyszer sem reagáltál, ha megemlítettem az EU-s pénzek (cca 3%-a a GDP-nek, ha jól tudom) hatására, idő előtti kiszórására.
És csak halkan említem meg a külföldön dolgozó magyarok hazaküldött pénzeit (megint csak rémkép(?)), ami ha jól emlékszem (lusta vagyok utánanézni) kb. 1%-nak felel meg.
A templomok, stadionok pillanatnyi statisztikát javító hatását is elfelejted megemlíteni, hogy mennyiben is segítik majd holnap, holnapután a gazdaságot, a GDP-hez mennyiben is járulhatnak majd hozzá.
Ezeket, mint az egykulcsos adó elkötelezett híve, miért nem veszed észre?
Bagoly mondja verébnek?

Bejegyzés: Szegénység - Akkor most csökken, vagy nő?