Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A MESTER a csempe meg úgy százezer forint

2016. szeptember 17. - Droli

Nemrég átjött a szomszédom, és mondta, hogy nézzem meg a konyhájukat, mert most újították fel. Pontosabban nem felújították, csak kicserélték a csempét. Átmentem, megnéztem, és megállapítottam, hogy a csempe most már nem így csíkos, hanem úgy. Olyan százezer forintos nagyságrendbe került mindez.

Persze a példa ragadós volt, az asszony rögtön kitalálta, hogy nekünk is csinálni kell valamit. Ez valami nők körében terjedő ragályos betegség lehet, ami ragadósabb és veszélyesebb, mint a Zika vírus: ha valaki valamit csinál, akkor azt nekünk is kell. A betegség terjedését jelentősen segítik azon reklámújságok, amelyekben 50% árengedmény ígéretével adnak el olyan dolgokat, amik reklám nélkül is ugyanannyiba kerülnek, de a piros betűs "leárazás" szó a retinán keresztül bejut a női agyba, megfertőzi az ott található agysejtek egyikét, úgy, hogy blokkolja a dezohidroxid eljuttatását a hipotalamuszba, ezáltal jelentős realitásvesztést okoz. (Jegyezzük meg, a férfiaknál ilyen jelenség nem áll fenn, maximum néhány eseménykor, mint pl. foci EB, VB, olimpia, vízilabda országos kupa, pankrációverseny, csöcsök, esetleg a napi sörözéskor megálmodott helyi események, melyek hatására azonnal új tévé kell, meg kivetítő, meg sok sör. Oké, hölgyeim, elismerem, ha a férfiakon múlna, még mindig barlangban néznénk a plazmatévén a meccset.)

Ó, férfiállat, ha itt nem gyógyítod a betegséget, akkor véged! Onnantól ugyanis nincs megállás, mert a nőn látszik, hogy csak akkor fogja jól érezni magát, ha az egyik munkás már valami hatalmas kalapácsfúróval töri a csempét, miközben a másik próbálja tartani a vezetéket, mert az úgy rázkódik, hogy kiszakad a konnektorból! Sokan abba a hibába esnek, hogy azt hiszik, kis engedményekkel meg tudják állítani a bekövetkező Armageddont, pl. új szekrény, gyűrű vagy sminkasztal, de nem, a lavina már megindult és megállíthatatlanul görög lefelé, hogy elsodorjon mindent ami az útjába kerül! A vége úgyis az lesz hogy közösen eldöntitek, hogy szétveritek a házat, hogy valami új legyen helyette. Mármint a közös döntés azt jelenti, hogy te végül feladod, és elhaló hangon suttogod: rendben, drágám!

Érdemes megfigyelni, hogy egy ilyen tervezés hogyan megy végbe a nők fejében: ezt a csempét leverjük, azt a szekrényt lekapjuk, azt a csövet kicseréljük, az egész max. három óra, nem? A mindenható Isten is igencsak elkezdene izzadni, hiszen neki a világ megteremtése beletelt hat napba, de ha az asszony mellette lett volna, akkor az egészre lett volna max. kettő. A férfi, akit Isten saját képmására teremtett, ekkor elkezdi kapkodni a levegőt, és jelzi, hogy ő ezt képtelen megcsinálni, tehát szükség van egy külső szereplőre, akit úgy hívunk hogy MESTER.

A mester egy olyan földi halandó, aki mindenre képes. Ő maga Brad Pitt, Fülig Jimmy illetve Rambo keveréke, egy izomtól duzzadó, autót félmeztelenül szerelő, tiszta olajos valaki, aki bármit megjavít, bármit megcsinál, mindenhez ért, és még ahhoz is, amihez nem. Na, ez az elképzelés általában ott bicsaklik meg, mikor a mester, felöltve földi porhüvelyét megjelenik, és félig gyümölcscefrében forgatott fogakban foghíjas száját elhagyja pár mondat, amelytől a férfiállat, a teremtés koronája mindig is rettegett.

Első körben kötelező elem az előző mester fikázása. Ez így hogy van megcsinálva, az nem szabványos, ezt nem is lehetett volna oda kötni, az a hézag meg ott micsoda, ilyenkor nincs kollegalitás, az előző mester a megtestesült HÜLYE, már mások is panaszkodtak róla, de szerencsére eljött a Messiás, aki helyre teszi a dolgokat - nem is sejtve, hogy egy év múlva már ő lesz ugyanígy végighülyézve egy másik mester által. Következő kör a pofonok köre, persze csak képletesen: ahhoz a csőhöz ki kell cserélni ezt a csövet is, az egészet fel kell verni, nem úgy megy az ám, lebontani, eltörölni, sóval behinteni, majd az alapoktól kezdve újraépíteni, kell hozzá X köbméter cement, homok, a teljes Mátra, Bükk, egy kisebb teherautóflotta, meg annyi pénz, amennyit Matolcsy négy ciklus alatt sem bírna ellopni elalapítványozni. Persze a férfiállat izzad, nem a melegtől, hanem a költségektől, de az asszony már örömmel tapsikol, igen, lesz itt kalapácsfúró, konténer meg markoló, a fúró veri majd fel minden reggel csendes házunk környékét, mi meg alszunk a természet lágy ölén addig is, mert a házba nem mehetünk be, hogy tudjon minden száradni. De hát ha honfoglaló őseink sátoroztak, miért kottyanna meg nekünk ugyanez?

A mester bemond egy időpontot, amikor jönne csinálni: nos, kinél volt olyan, hogy abban az időpontban ott is volt? Nem úgy megy az ám, kérem! Volt olyan, aki arra hivatkozott, hogy dugóban ül a falunkban (!), ahol ha óránként húsznál több kocsi fordul meg, akkor a falu összes kocsmatölteléke az utcára vonul, mert azt hiszi, itt a Forma 1. A másik közli, hogy épp most akart hívni (!), de pont nem ér rá, mert elhúzódott az előző munka, holnap meg átvonulnak egy másik részre, mert ő szimultánban nyomja a munkát, mint Polgár Judit a sakkot. Harmadiknak nagyon fontos munkája akadt, épp most újítja fel a Fehér házat, ahol Obama személyesen kínálta meg Barack-pálinkával (hú, ez nagyon hülye poén volt). A válaszok modorosak, legalább annyira, mint ez a poszt, de hát mit lehet tenni? A falunapot sem kezdik el a falu hülyéje nélkül.

Közben az asszony is rádöbben, hogy amit elképzelt, arra már a FED sem tud elég kötvényt kibocsátani, így jönnek az alkuk: nem kell lecserélni a zuhanykabint, elég a szilikontömítést és az ajtókat. A csempe is jó úgy, hiszen amit kinézett, abból csak 2 négyzetméternyi van a nagybótban, a többit két hónapra szállítják Itáliából, gondolom, maga Michelangelo dolgozik rajta Da Vincivel együtt havi bruttó kétezerért (euró).  

De végre eljött a nagy nap: eljött a MESTER önön valójában! Na, akkor essünk neki, csináljuk, legyünk kész minél hamarabb, mert a fene akar slaggal zuhanyozni ősszel. Az, ahogy Pistike elképzeli! A mester most éppen csak felszedi a régi burkolatot, mert csak két órára ér rá, de majd visszajön holnap, amikor szintén van egy szabad órája, némi betonozás, annak száradni kell minimum 24 órát, majd jön a hétvége, amikor fontos családi program van, ott nem ér rá, de utána lévő héten hétfőn kijön, ott csak mi leszünk neki, akkor megcsinálja a munka nagyját, majd megint szárad, majd megint kijön, ott is vakarászik valamit, utána szárad, és így ha minden jól megy, 1 hét múlva birtokba vehetjük a nagy művet. Mint látszik, ez a mester nem az a fajta, aki egyben lehajtja a nagyfröccsöt; ízlelgeti, kóstolgatja, megszakérti, és szeretné élvezni a munka minden másodpercét. Az ekkor már erősen meggyötört férfi fejében felsejlik, hogy lehet, hogy másik mestert kellene keresni, de hát ezt is olyan nehezen lehetett megtalálni, ráadásul amelyik mesternek volt egy csepp esze, már rég külföldön dolgozik euróért, és hazánkban csak az maradt, aki még ahhoz is hülye volt, hogy kimenjen; vagy megszállott, aki úgy gondolja, hogy ő személyesen fogja újjáépíteni az országot, és nem érdekli, hogy ezért más kap pénzt (pl. egy gázszerelő, de most nem politizálunk).

Nem baj, a kalapácsfúró már berreg, a vakolat hullik, a csempe törik, a mester iszik, épül-szépül a nagy mű, láthatóan hamarabb lesz kész, mint egy stadion, mindenki örül. És végre eljő a nagy nap: kész! Csillog-villog, az asszony örül, a GDP nő, Matolcsy is örül, a barátnője is, bár engedtessék megjelenni, hogy nem sajnálom tőle a pénzt, hiszen minden nap látnia kell a jegybankelnököt meztelenül (brrrr...). Használatba vesszük, minden szép és jó, működik - pont mint régen.

Holnap jön át a szomszédasszony megnézni. Szegény szomszédnak majd viszek pálinkát, hogy feledtessem, mi vár majd rá. 

VÉGE. (Őszintén remélem). 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr58864258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amusing 2016.09.18. 07:26:16

és akkor az még kimaradt, hogy munkadíja x ezer. Fizetéskor meg persze, sehol egy árva cetli, vagy vmi, mondom neki, hogy esetleg egy számla?
Az még a jobbik, ha + áfáért ad, de az esetek 99%-ban nem tud, mert nem is burkoló, festő...

Donjon 2016.09.18. 07:31:10

Persze a számlakérés kimaradt a történetből.

Etniez 2016.09.18. 08:06:26

Mert az igazi szakmunkás már régen Németországban rakja a csempét, neked meg a maradék jutott.
A számlaadásról meg annyit, hogy hála a magyar adórendszernek, ha adna számlát, akkor a megrendelői 90%-a mást választana, mert drágább lenne.

Magyarországon csak a gázszerelőknek megy jól a dolga, már ha tetszik érteni, mire gondolok...

Egyébként elég furcsa ezt a matolcsyzást olvasni, egy régen totálisan elfogult fideszblogon. 'Tán 'felteccet ébredni?

6, lassan 7 évnyi kormányzás után ott tartunk, hogy nincs otthon munkaerő, ennek ellenére a többség szarul keres és él, ketyeg a nyugdíjbomba, az egészségügy egy vicc szintjén mozog, de legalább van stadion elég, meg álmodozunk az Olimpiáról.
Ja, és persze minden gazdag, jól kereső magyar nem adózik, ha három gyereke van.
Persze miután megvette a 10+10 csokra az új házát, a szegények adójából.

'mink már régen megmondtuk ezt.

Cs 2016.09.18. 08:15:42

Hehe. Amint az közismert, az építőiparban az autóknál és gépeknél előforduló műszaki meghibásodások és egyéb nem várt események, (amelyek lehetetlené teszik az aznapi munkavégzést nálad) előfordulása messze meghaladja az országos átlagot. :)

Kiss Árpád 2 2016.09.18. 08:44:24

Keressetek ra youtube-on mucsi a vizszerelore... Eklatans peldaja a sztorinak...

elemes 2016.09.18. 08:46:28

azért a női agy meg hasonló kiszólások manapság már nem annyira viccesek.

$pi$ 2016.09.18. 09:22:19

@Etniez: "A számlaadásról meg annyit, hogy hála a magyar adórendszernek, ha adna számlát, akkor a megrendelői 90%-a mást választana, mert drágább lenne."

Ez nem annyira az adórendszer miatt van, hanem azért, mert az emberek elsöprő többsége korrupt. Mondogatják, hogy a politikusok milyen rohadtul korruptak, de az eszükbe sem jut, hogy adót fizetni ők sem szoktak, amit lehet "okosba" intéznek.

$pi$ 2016.09.18. 09:27:09

@Etniez: "6, lassan 7 évnyi kormányzás után ott tartunk, hogy nincs otthon munkaerő,"

Ha követted volna az eseényeket, akkor tudnád, hogy már 2006 környékén folyamatosan riogattak a szakmunkáshiánnyal. Állandóan ment a para, hogy baj lesz. Tíz év alatt három kormány nem tett érdemi ellenlépéseket. A fidesz az utolsó utáni pillanatban elkezdett beszélni róla, próbáltak valami harmatgyenge lépéseket tenni a szakmunkásképzés felélesztéséhez, akkora hörgés meg hőbörgés volt rá a válasz, hogy még most is visszhangzik.

"Dénes Zoltán, 2006. szeptember 15., péntek 01:00, frissítve: péntek 01:00
Miközben 7,3 százalékos a munkanélküliségi ráta, a cégeknek egyre inkább gondot okoz, hogy kevés a jól képzett munkaerő. A hazai építőipari vállalatok és a kereskedelmi, illetve a vendéglátó-ipari vállalkozások már most szakmunkáshiányról beszélnek. Problémás, hogy kevés a képzőhelyek száma, ráadásul azokon is gyakran minőségi problémák adódnak. "

mno.hu/migr_1834/szakmunkashiany-egyes-agazatokban-496079

Petra033 2016.09.18. 09:27:24

Megértem én, hogy jó íráshoz kicsit sarkítani kell a dolgokat, de azért - bár dezoxihiányos agyu nő vagyok - nagy balek vagy te lelköm.
1. Ha egy szaki késik az első alkalommal, akkor már ne is jöjjön, keresek másikat.
2. Ha azzal kezdi, hogy az meglévő munkát fikázza, akkor nagyon hamar leállítom, mert drága az én időm arra, hogy olyanról beszéljen ami le lesz verve.
3. Pontosan tudom mi az amit meg akarok csináltatni és azt is, hogy az mekkora munka. Tudom hol mennek a vezetékek és milyen messze vihetem a lefolyót a mostani luktól anélkül, hogy az egész padlót szét kelljen verni. Az ilyet minden logikusan gondolkodó ember tudja, ha egyszer rászán 10 percet.
4. Pontos árajánlatot kérek (írásban) és annyit fogok fizetni. Ha mégis felmerül valami extra akkor azt is leírjuk.
5.Ha csúszik a munka csak azért mert egyszerűen nem jönnek, akkor azonnal ki vannak rúgva (ezt már a megállapodáskor közlöm velük) és valaki más fejezi be a munkát.
A konklúzióm: akinél úgy zajlik egy felújítás ahogy leírtad, az maga tehet róla. Nem gondolta át, hogy mit kér, nem rögzítette a munkát, az árat és a határidőt írásban és hagyta hogy a fején táncoljanak. Hidd el mindkét félnek jobb, ha előre minden tisztázva van és félreértések nélkül, hamar lezajlik a munka. Ehhez nem kell mérnöki diploma, csak józan paraszti ész.

$pi$ 2016.09.18. 09:40:45

Tessék, itt egy mai erőlködés:

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/a_magyar_gyerek_legyen_fegyelmezett_es_tanuljon_egy_jo_szakmat_ugye.3.237493.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Ezek szerint a tisztesség és a szakma nem igazán fontos célok, nem kellene annyira erőltetni őket. Ami erőltetni kellene, az az
o Érzelmek
o Az én mint a tanulás forrása
o Térhasználat
o Kihívást jelentő kérdések alkotása
o Magas érzelmi intelligencia, hatékony csapatmunka

meg ilyesmi. Csoda, hogy nem lehet olyan vézvezetékszerelőt találni, aki ne a tetves csőfogóval fogná meg a kuncsaft csaptelepének csavarját. Vesz az ember egy Grohe csapot ötvenezerér, jön a szaki, fogja a 800 forintos rozsdás csőfogót, ledarálja a csapról a krómozást, majd elégedetten vigyorog és tartja a markát ötvenezerér'. Adót az életbe nem fizet a bevétele után, de hőbörög, hogy milyen rohadt magas az adó és mennyire sóherek a kuncsaftok.

Te meg nézegeted a ledarált csapot egy életen át. :( :(

$pi$ 2016.09.18. 09:44:16

@Petra033: Persze így kellene, de azért ez a te hozzáállásod elég naív. Amikor két hónap után végre eljön a kőműves, akkor nehéz azt mondani neki, hogy cuccolj öreg, majd inkább az utcán vécézünk. :(

De igen, az ember mindig megfogadja, hogy így fogja csinálni, ahogyan leírtad. Én most fogok költözni, némi felújítás is lesz, de ezúttal tényleg kemény leszek mint a vídia. :)

Petra033 2016.09.18. 09:50:30

@$pi$: életemben 2 házat teljesen felújíttattam és egy újat felépíttettem, és persze voltak kisebb átalakítások is, hidd el tudom miről beszélek.
98%-ban határidőre megfelelő minőségben kész volt. Volt közben aki repült, mégcsak össze se kellett vele veszni, mert amikor megkérdeztem, hogy akkor most tudja-e tartani amit ígért, akkor magának kellett elismernie, hogy nem megy. Neki is jobb volt, hogy nem kellett össze-vissza magyarázkodnia, nekem is mert még aznap hívhattam a következő kivitelezőt.

pamplam 2016.09.18. 10:05:25

@Petra033:
És a következő kivitelezőre mennyit kellet várni, mire el tudta kezdeni a munkát?

Petra033 2016.09.18. 10:11:32

Attól függ miről volt szó.
Teljes felújításnál volt egy akitől bontási munkák után megváltam, ott egy hét volt, de nem laktunk a házban, az egy hetet pedig anyagvásárlással töltöttem.
Ha olyanról van szó ami sürgős (ahogy írtad pl nincs bekötve a WC), akkor másnapra lehet olyat találni aki először gyorsan megcsinálja azt ami nagyon sürgős és aztán pár nap múlva folytatja.
De én szinte mindíg 3-5 ajánlatot kérek be egy munkára, tehát vannak a talonban páran akik tudják milyen munkáról van szó, voltak már a helyszínen és ha ők nem is tudnak azonnal kezdeni, odaküldenek valakit aki az azonnal szükséges munkákat elvégzi

2016.09.18. 10:12:20

A feleséggyalázásból kiderült, hohy egy koszos igénytelen gyerekember vagy, amiért nem érted miért kell x évente felújítani. Fogadok a mosogép működését sem érted. Nyugi, a magadfajtát szokták otthagyni 45 évesen. Élhetsz majd a mocsokban.
Plusz egy önbizalomhiányos puhapöcs is vagy, hogy nem tudsz asszertiven kommunikálni melósemberrel. A legkönnyebb feladat. Én egy lakást kompletten felújíttattam és ėpítkeztem nő létemre, én vezényeltem le az egészet, dlgoztak az emberek, mint a kisangyal. Aki nem, azt elzavartam abban a pillanatban.

decoati 2016.09.18. 10:18:20

Nálam a vizesek voltak.
Az egymás utáni 3. alkalomnál, mikor mondta, hogy x-re ott lesz, de nem volt ott, szépen felhívtam, és közöltem vele: ha nem dugja ide az orrát AZONNAL, a büdös életbe' többet be nem teszi ide a lábát, és természetesen egy fillért nem lát tőlem. Mit tesz isten, fél óra múlva ott volt.
A "finiselés" második elhúzódása után kivettem két nap szabit, megcsináltam az összes szerelvényezést, a tudta nélkül megkerestem az üzletet, ahonnan a nevem alatt futó "gyűjtőszámlára" vitte az anyagokat, azt kifizettem, majd felhívtam a "mestert", hogy a produkciójukat befejezettnek nyilvánítom, az anyagszámlát már kitisztáztam, beszéljük meg a munkadíjat, és hagyjuk egymást békén, kb. örökre.
Szép, nagy szemeket meresztett, és habogott sokat. Nem mondom, ez nagyban hozzájárult az idegrendszerem gyors regenerálódásához. :)

Netuddki. 2016.09.18. 10:18:24

@Donjon: Számla nélkül csak a 2/3-át kérik te kis tudatlan.

Netuddki. 2016.09.18. 10:19:57

@Hortenz: Asszony úgy látszik nem olvassa a blogját...

Muci40 2016.09.18. 10:21:10

Én jót röhögtem ezen az íráson. Egy az egyben magyarország. Mondjuk a politikai felhangokat és véleményt én nem írtam volna bele, úgy ízlésesebb.Nem kell rajta kiakadni emberek. Ezek mi vagyunk. Mi csináljuk ezt. Fogyadjuk el és mulassunk. Vagy változzunk jó irányba

encir 2016.09.18. 10:29:41

Egyébkén a száradási idő betartása nem hülyeség ám, nincs abban köszönet, ha a frissen felrakott csempét pl. még aznap ki is fugázzák.

Netuddki. 2016.09.18. 10:30:58

@$pi$: "Vesz az ember egy Grohe csapot ötvenezerér" "Én most fogok költözni, némi felújítás is lesz"

Látom a fidesztrolloknak bejön a NER, zsírosodnak. Így már érthető miért véded a tolvaj orbán bandát. Az is lehet egy vagy közülük.

Mielőtt még aki pampogna, hogy ez a blog nem a politikáról szól. A csóka egy ismert véresszájú fidesztroll.
Más részről meg sajnos minden politika. A tolvaj, tehetségtelen megélhetési politikusok szátbaszták Magyarországon a szolgáltatóipart. Azzal, hogy az átlagmagyar a béka segge alatti fizetéséből nem tudja kitermelni, így megfizetni se ezeket a szolgáltatókat. Megy itt is a mutyizás 1000-el. Kóklerek megfelelő munkaeszközök és számla nélkül végeznek bármiféle színvonal alatti munkákat.
Azok, akiknek most közmunkásbér alamizsnát fizet az állam az adónkból, hiányoznak a szolgáltatóiparból. Igen, ők fizetnének adót, a helyett hogy az állam tartja el őket. De amíg itt ilyen tehetségtelen, semmitérő megélhetési politikusok és világbajnok adók lesznek, addig nem fog változni semmi.

Netuddki. 2016.09.18. 10:33:28

@Muci40: Azon meg én röhögtem, hogy a blog írója régen nagy fideszes volt. De úgy látszik megvilágosodott.

Muci40 2016.09.18. 10:40:26

Azt nem értem tudjátok, hogy miért nem lehet politikamentesen írni vagy hozzászólni? Ez egy jópofa íras volt amin szinte mindeki átesett aki már építkezett vagy felújított. Maradjunk ennyiben. Nem kell túllihegni mindent.

Gour 2016.09.18. 10:42:32

Vicces ahogyan a női kommerek reagáltak az írásra. Mert ők majd megmutatják és zéró tolerancia, keresnek másikat amint megbillen az excelben kitalált tuti! :) Hölgyeim! Nincsen másik és nincsen szentírás, ez az építőipar!! :D Az ember boldog ha elsőre kap egy tippet olyan mesterről aki hajlandó eljönni felmérni egyáltalán! A másik fele, és ezt minden balek megkajálja tehát jól jegyezzétek meg: aki már másnap tud kezdeni azzal kurva nagy a baj mert nincsen munkája!! Tehát ha elhajtjátok a női önérzettől felturbózva a szakit akkor kis szerencsével lecseréltétek egy kontárra! :) Kedves kivitelező barátom annyira tele van melóval, hogy egyes kerületekbe, utcákba még felmérni sem megy ki, nemhogy ajánlatot adni századiknak. Hiány piacról beszélünk ahol a jó mestert türelmesen ki kell várni és néha bizony nyelni egy nagyot ha éppen nem a tervek szerint mennek a dolgok!

Netuddki. 2016.09.18. 10:46:16

@Muci40: Azért mert minden politika. A lakásfelújításnál meg főleg az. Előrébb leírtam miért. Akinek van némi IQ-ja fel tudja fogni miért olyan a helyzet amilyen, de könnyebb a "mestereket" szidni.

$pi$ 2016.09.18. 11:10:07

@Tibi !: "Látom a fidesztrolloknak bejön a NER, zsírosodnak."

Programozó vagyok, külföldieknek dolgozom nagyméretű rendszerek programozásán. magyar cégekkel nem állok szóba állami megrendelésen az életben nem dolgoztam

Netuddki. 2016.09.18. 11:15:43

@$pi$: Már bocs, de ha állandóan a fidesz szekerét tolod, és a fideszes agitpropot, hazugságot nyomatod a blogokon, miért pont most mondanál igazat?

Pappass 2016.09.18. 11:34:38

Üdv,

mindig jókat mosolygok az ilyen cikkeken, érdemes lenne a másik oldalt is meghallgatni, de egy magára valamit is adó mester rosszat nem mond az ügyfélről - pedig enciklopédiát írhattam volna belőle amíg Mo-n dolgoztam. A lényeg szerintem az, hogy ahogyan az emberek szavazzák meg közel 30 éve a korrupt politikusokat, aktívan tartják fent és vesznek részt benne úgy hizlalták fel ezt a tehetségtelen "Ezermester" szakember gárdát is. Az emberek nem költenek a jó szakemberre, inkább költenek 2-3 annyit a hulladék minőségtelen munkára... Egyébként elég egyet az utcán sétálni s egy-két példától eltekintve mindenhol a pusztulás jelei figyelhetők meg.

szelidorzo 2016.09.18. 11:38:16

Találó és jó humorú írás. Legjobban a kommentelő hölgyek egy részén mosolygok, hogy milyen vehemenciával reagálnak az írásra és még csak véletlen sem értik az iróniát az irományban. Na pont róluk szól a történet. A lakás félévenkénti átrendezése is kedvenc szórakozásuk többek között.

Netuddki. 2016.09.18. 11:42:37

@Pappass: A zemberek azért nem "költenek" "szakemberre", mert nem tehetik meg. A többi stimmt.

Mellesleg én is találkoztam olyan "mesterrel" aki Ausztriában dolgozik. Aztán itt is ezt a díjat akarta tőlem kérni. Megcsináltam magamnak 1/3 annyiból. Ami még mindig nem áll arányban az osztrák-magyar fizetések közti különbségekkel.
Amennyiért én itt dolgozom azt röhögve megkeresi egy osztrák segédmunkás. Erről ennyit.

Netuddki. 2016.09.18. 11:44:35

@szelidorzo: "A lakás félévenkénti átrendezése is kedvenc szórakozásuk többek között."

Vállaljatok gyereket, rögtön abba fog maradni ez a "szórakozás".

Gour 2016.09.18. 11:55:19

@Tibi !:

Amit a köznyelv lakásfelujításnak hív az a 90-es évek technológiája, alföldi csempe jól-rosszul felrakva és tisztasági festés házilag, esetleg diegós laminált lerakva a haverral. Közben azért történt ez meg az a nagyvilágban és bizony egy profi meló profi anyagokkal egy másik dimenzió, ezt viszont kevesen tudják elhinni és kifizetni is. A fent említett kivitelező barátom folyamatosan meséli a sztorikat ahol a csillagháborús, katalógusból kinézett design lakás álmok találkoznak a haza viszonyokkal. Főleg a női megrendelők nézik a cseh 2-őt és addig kérnek be árajánlatokat amíg az egyiken az a szám nem lesz ami a fejükben van, pedig ez csak álmodozás, egy adott minőséget és anyagokat nem lehet a feléből felépíteni, főleg úgy, hogy 10%-os haszonkulccsal dolgozik minden normális kivitelező. Na ekkor jön el a fuserátorok napja akik bármit elvállalnak, megígérnek és a szétverés után látszik, hogy nagy a baj a vállalkozónál mert képtelen minőséget produkálni.

GiaMarie 2016.09.18. 12:05:46

Ti 100.000-ből megúsztátok a csempézést? Megadnád a MESTER számát?

Netuddki. 2016.09.18. 12:19:42

@Gour: Az osztrákoknál már a '70-es évek végén úgy vakolták a falat, hogy a szaki rárakott valami eszközt, bele a "maltert", végighúzta rajta, aztán síkban be volt vakolva.
Itt még 40 év múlva is, a kőműves kanállal felcsapja a falra a misungot, aztán elsimítja, és olyan lesz amilyen. Arról nem is beszélve mennyi időbe telik.

Feljebb kifejtettem, hogy a tetü, tolvaj, megélhetési politikusok miatt tartunk még mindig itt, aminek következtében szarrá ment a szolgáltatóipar, az oktatás, így se szakik nincsenek, se eszközeik. Azért mert Magyaroszágon nincs a szolgáltatásokra fizetőképes kereslet. Ami gyakorlatilag a gazdaság motorja. Ezért nincs se szaki, se felszolgáló, se adóbevétel.
A magyar balfasz megélhetési politikus meg csak annyit lát, nincs bevétele a zállamnak. Mit csinál a balfasz erre? Adót emel! Adót emel bazmeg, amitől még kevesebb bevétele lesz a zállamnak. Mert kontárok ülnek a parlamentben is...

Gour 2016.09.18. 12:26:12

@Tibi !:

Ez már csak így marad, amíg világ a világ, mi látjuk el kurvával és melósokkal európát, miközben dübörög a nemzeti ötudat. Már nem sok van vissza, talán száz év és eltünnek a magyarok, aki képtelen fejlődni az megy a történelem levesébe.

2016.09.18. 13:06:35

@encir: "a száradási idő betartása nem hülyeség ám, nincs abban köszönet, ha a frissen felrakott csempét pl. még aznap ki is fugázzák"

Arról nem is beszélve, hogy a beton teljes kötési ideje hivatalosan 28 nap, amit legjobb esetben is csak teherviselő szerkezetek építésénél szoktak kivárni, és a kötéshez szükséges vizet pótolni. Sima aljzatolásnál már másnap nyomják rá a lapot, azt leszarják hogy 1-2 év után jön fel az egész...

Petra033 2016.09.18. 13:07:26

@szelidorzo: az iróniát értem, nem is a nőkre tett megjegyzésekre reagáltam. Arra reagáltam, hogy - hasonlóan a nagymamához, aki azt hiszi, hogyha nem dugdos hálapénz az orvos zsbébe akkor hagyják elvérezni - sokan azt gondolják ez a "normális folymata egy konyhafelújításnak. Es bizony egyes "mesterek" nem is strapálják magukat, mert megtalálják azt a megrendelőréteget aki belenyugszik a késésekbe a költségvetés érthetetlen növekedésébe, az ajánlat és számlanélküliségbe.
Csak fel szerettük volna hívni a fogyelmet, hogy lehet ezt másképp is csinálni, és megvannak azok a szakemberek akiktől el is lehet ezt várni. Nemcsak nagy munkáknál, hanem a kisebbeknél is (nálam az utolsó egy új zuhany kialakítása volt, csak a fürdőszoba sarkában dolgoztak, de volt ajánlat, volt pontos és gyors munka és volt számla is).
Addig amíg az emberek nem értik meg, hogy nem mindíg a legolcsóbbnak tűnő megoldás a legolcsóbb, addig amíg nem követelnek pontosságot, minőséget, addig megélnek az ilyen szakik is, de azt is tudni kell, hogy vannak korrekt mesteremberek is.
(egyébként a szobákat nem szoktam félévente átrendezni, dolgozom napi 10 órát, van 3 kamasz gyerekem, nincs erre időm. Nem is kell, elsőre nagyon jól megterveztem mindent, jópár évig megfelelő lesz)

Millerdraft 2016.09.18. 13:18:56

A számla kérdéshez csak annyit, hogy egyrészt ha adok, te pont kitörölheted vele a seggedet, nekem meg simán nem éri meg a nyavalyás konyhaátalakításoddal szórakozni két-három napig. Mivel ügyes adórendszerünknek köszönhetően 100 megkeresett forintból nagyjából pont 68 forintot perkálhatok állambácsinak, amiért az égvilágon semmit nem kapok vissza és még a fúrógépem áfáját sem igényelhetem vissza. Szóval kétélű történet a mester emberek számláival vagdalkozni, hiszen a kuncsaftok nagy része sem a jóságos adózó újságíró, vagy egyéb közalkalmazott, másrészt meg amíg ilyen szemét adórendszerünk van addig legyen jogkövető akinek két anyja van.
Ja és ma reggel (vasárnap) is voltam két órát dolgozni mivel tegnap készült el az utolsó szaki egy munkán a kedves kuncsaft már nem tud többé szabit kivenni, vagy este hat előtt hazaérni.
A poszt amúgy kitűnő.

Millerdraft 2016.09.18. 13:23:55

@Petra033: Ügyes vagy és baromi jól hangzik....kár, hogy belülről nézve is tisztán látszik az építőipar munkaerő hiánya. Persze ha valahol Ózdon vagy Békéscsabán laksz még működhetnek így a dolgok, de Budapesten és környékén te nem találsz három-négy kivitelezőt aki egy lakásfelújítást két-három napos határidővel el tud kezdeni. Ezek az idők már régen elmúltak.

Pappass 2016.09.18. 13:26:24

Kedves Tibi,

igaza van a bérviszonyokkal kapcsolatban, nem akarom Önnek bizonygatni, hogy korrekt áron dolgoztam. S rávilágított a lényegre, ha pl. veszek egy festést vagy egy villanyszerelést 300k összegért akkor ki akarna még 81k kifizetni, ami egy fél havi "átlagbér". - Azt azért megjegyezném, hogy külföldön sem jön ki egy havi átlagbérből egy felújítás, ott is drága a szakember és kétszer meggondolják mire költenek. Megoldás nincs, minden csak rövid távon készül el Mo-n, s nem akarom bántani az embereket, de összefogás, morál nélkül a korrupció, legális bűnözés még hosszú évekig kísérteni fogja az országot.

2016.09.18. 13:41:31

@Pappass: "Az emberek nem költenek a jó szakemberre, inkább költenek 2-3 annyit a hulladék minőségtelen munkára... "

Nem mindenki. Én például hajlamos vagyok kétszer annyit fizetni, bármiért, ha tudom hogy tartós minőségi termékről/szolgáltatásról van szó. Csakhát a mai világban honnan tudod mit szabad megvenni, és mit nem? Én az utóbbi évtizedben kétféle variációt látok a piacon: Szart olcsón, ill. elfogadható-közepes minőséget kurva drágán. Kifogástalan TARTÓS minőséggel már rég nem találkoztam, se olcsón se drágán. Sem műszaki cikkben, sem szolgáltatásban, sem semmiben. Duma, marketing, meg süketelés, az megy ezerrel, de ez mindig lufi. 3 éve burkoltattunk konyhát előszobát, előtte jókora piackutatást végeztem, kit érdemes ezzel megbízni. Tartós minőségi munkát szerettem volna, elsősorban azért mert egyszerűen rühellem a felfordulást, ha egyszer valamit megcsinálunk, ahhoz minimum 15 évig nem akarok hozzányúlni. Csakis olyan mestereket vettem számításba akit valaki ajánlott. Így jött képbe egy viszonylag korrekt szaki, brutálisan magas árakkal, gyakorlatilag féláron bárki más megcsinálta volna... Megnéztem a referenciamunkát, rendben volt. Közöltem a feltételeket: Tartós munka a cél, ha ezt nem tudja produkálni, akkor felejtsük el egymást. Vállalta. A munka elkészült időre (talán túl gyorsan is, mert időközben beesett egy másik melója, és a vége kicsit el lett kapkodva, volt olyan rész is, amit emiatt vissza kellett bontatnom, annyira szar lett) de végeredményben elégedett voltam, már ami a kinézetet illeti. Nos a tartósság már nem sikerült ilyen jól, 3 év után már egykét helyen látok hibákat, repedéseket, itt ott kopog a járólap alatt, szal várható hogy záros időn belül feljön. Utólag erős közepest adnék a munkára, ami nem érte meg a "minőségi" felárat. Szídják itt a szocreál építészetet, és termékeket. De azért egy pozitívuma volt, kiállta az idő próbáját: egy 70-es években lerakott kő, lehet hogy hányinger, de 40 év múlva is csak azért kellett felszedni, mert már beszédesen jelezte: ez a lakás soha nem volt felújítva. Aki felújította a lakást, az azóta végtelen ciklusba esett: Most ugyan minden ÚJ és trendi (horror áron) , csak, éppen 5 évente ismételni kell a felújítást, mert potyog a csempe, feljön a járólap, szétég a villanykapcsoló, esik a zománc az új fürdőkádról, évente cseréheted a zuhany gégecsövet, mert kilukad, a zuhanytálca huppog a súly alatt, az új laminált padló inkább dísz, amire vigyázni kell, mert egyszer végiggurulsz rajta a forgószékkel, már végzetes karcolások keletkeznek, és folytatható a sor napestig... Ugyanez igaz a műszaki cikkekre, itt már maximálisan érvényesül a vegyél újat, használd egyszer, dobd ki a kukába és vegyél újat elv.

Pappass 2016.09.18. 14:03:36

Kedves Jankove,

egyetértek azzal, amit írt s erre csak azt tudom mondani, hogy régen - Apám szokta mondani - elég volt egy kézfogás s az ember tudta megbízható kezekben van a pénze. S igen vannak dolgok még a fogyasztói társadalomban is aminek tartósnak kellene lennie, ha egy elfogadható minőséget vesz - tehát nem laminált padlót 999,-ért, villanykapcsolót 200,-ért, 15 liter festéket 1999,-ért vagy bontott tetőcserepet, fát stb., mert ezekben az ár-résekben bújnak meg az igazi "mesterek". Sokszor szembesültem azzal is mennyire megbízhatatlanok az ügyfelek is, pedig barát, rokon, testvér ajánlotta - ami az egyiknél simán ment, a másiknál rémálom volt, pedig mindig mindent papíron rögzítettem, s 10 év garanciát vállaltam a munkámra, az anyagoknál pedig a gyártók által meghatározottat.

she_wolf 2016.09.18. 15:21:14

@Petra033:
Az első betűtől az utolsóig!:)
Korábban hagytam magam megvezetni a "hozzáértők" által, meg is van az eredménye. Sajnos.
Meg szívás is van (még mindig!). Sajnos.
Csak sunyi módon észben tartom az akkori bakikat, úgyhogy másodjára már nem fognak tudni megvezetni.
Totál szétverés, összerakás, felújítás, csere vár ránk, alapos előkészületek után.
És igen, mindenről számlával, előzetes, írásban lefektetett kalkulációval, mert másképp nem fog menni.
Éjjel-nappal mobilisak, tárgyalóképesek vagyunk.
És bőven teszek a fogyasztói hozzáállásra, nem 2 hónapra akarok burkolatot:)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.18. 15:52:21

@Millerdraft: "100 megkeresett forintból nagyjából pont 68 forintot perkálhatok állambácsinak"

Azt ne próbáld velünk megetetni, hogy többet adózol vállalkozóként, mint amennyit egy munkaadó és munkavállaló együtt... Persze az adócsalók mindig valami kifogással jönnek, még véletlenül se azzal, hogy miattuk tart itt a korrupt ország...

Millerdraft 2016.09.18. 15:59:26

@Online Távmunkás: igazából leszarom, hogy mit hiszel el, és mit nem. Fizess nyugodtan aztán majd a sok köcsög politikus jól él belőle. Mert az ugye tisztán látszik, hogy nem az oktatásra költik a pénzt, vagy az egészségügyre. Én ott fogok "okoskodni"ahol lehet, és addig amíg lehet. Részemről a szájkaratét le is zárnám.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.18. 16:00:52

@Pappass: Az a gond, amikor a mester úgy nem ad számlát a 300 ezres felújításról és nem adózik egy fillért sem, hogy abból 250 ezer az ő munkadíja 2 napi melóra, miközben a megbízók többsége nem kétnaponta, hanem havonta keres ennyit és nem nettóban, hanem bruttóban...

@Jankove: Én ismerőstől csak akkor kérem el a mester számát, ha a felújítás után 2-3 évvel is szép a munka.

Gour 2016.09.18. 17:54:42

Teljesen jogos a Budapest vs vidék összevetés, bp-en már idénre nem találni nívós kivitelezőt, mindegyik fullon van munkával. A számláról pedig annyit, hogy én mindig adok a munkáinkról, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy nem vagyok zsarolható és így mindkét fél a játékszabályok szerint játszik. Nekem az a fontos, hogy minket hívjanak ha szükség van az ismerőseiknek is a munkánkra, nem érdemes csalni. A másik fele pedig, hogy nem kérek előleget sem, csak akkor kell fizetni ha készen van a meló és elégedett az ügyfél, ezen mindig meglepődnek az emberek. ( klímaszereléssel foglalkozik a cégem.)

$pi$ 2016.09.18. 17:59:19

@Gour: "klímaszereléssel foglalkozik a cégem."

Az ország melyik részében? (nekem kellene klímás)

Gour 2016.09.18. 18:10:35

@Online Távmunkás:

Tényleg? :) Neked két nap alatt megcsináltak egy 300e ft-os felujítást? Szerintem ezen nem is 250-et ketesett a mester hanem 299-et és a többi maradt a gipszre. :)

Az építőipari meló igazi szopás, aki máshogyan gondolja azt szívesen várom egy kis makita wellnesre. Egy szezon végére úgy lefogyunk mint a vadászkutya és csak fényképről látjuk a családot, napi 12-14 óra kőkemény munka olyan melegben amikor hőségriadó miatt még a sineket is locsolják. Mennyiért kellene ezt elvállalni?

Gour 2016.09.18. 18:14:03

@$pi$:

Bp és környéke, vidéken nem dolgozunk mert a sok swarc melós miatt ott nem vagyok versenyképes az árainkkal. Van egy bp melletti város ahová hosszú ideje szinte csak hibákat járunk javítani mert arra már nem jók a helyi erők de telepítés csak számla nélkül megy. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.18. 18:45:38

"férfiaknál ilyen jelenség nem áll fenn, maximum néhány eseménykor"

Kihagytad az autót, a számítógépet, a mobiltelefonokat és még párat - ezeknél a férfi agyában fontosan azok a folyamatok játszódnak le, mint amelyeket leírtál a nőkkel kapcsolatban.

$pi$ 2016.09.18. 19:36:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Úgy van! :) Annak idején riasztóztam, tök nyilvánvaló volt, hogy a házról csak a nővel, a kocsiról csak a férfivel van értelme tárgyalni. :D Hihetetlen gyorsan elvesztették az érdeklődésüket amint a másik téma előjött. :)

Pappass 2016.09.18. 19:46:59

Kedves Gour,

nem is érdemes bizonygatni az ellenkezőjét - sajnos van egy rossz démonunk. Mi vagyunk azok akik reggel a kocsmát elhagyva sorban állunk a csavaros kifliért s azt remegő kezünkbe fogva egy zsemlével és egyszersmind egy cigarettával fogyasztva fellőjük rakétákat és indul is a nap - természetesen a kávé után. Nap közben egy embert nézve "dolgozunk", majd a több tízméteres csülkök után kora délután ismét a kocsmában landolunk. Természetesen cigarettára csak egyszer gyújtunk rá mindennap, mert utána üzemel a parasztláng. A családunkat utáljuk s ezért nem is megyünk haza, s egyébként is ha a két napos munkára megkaptuk a 300k előleget úgyis kurvára költjük. Ja s tanulatlan bunkók egyébként is mit várjanak...

Gour az ilyen ügyfelek több migráncsot láttak mint szakembert. Jó estét!

Gour 2016.09.18. 20:02:27

@Pappass:

Pontos a meghatározás, ennek is köszönhető, hogy egy komplett generáció kiesett az utánpótlásból hiszen vércikinek számít a "melós" jelző. Egy bróker vagy autókereskedő sztárnak számít ahhoz képest ha valaki kétkezi munkával keresi a kenyerét- nálunk. Így szépen kivándoroltak a szakik vagy simán focistának készültek fel a normális élet helyett és közben óriási az össznemzeti csodálkozás, hogy egy villanyszerelőre akár hónapokat is kell várni amíg lesz ideje elkezdeni egy új munkát és bizony elkérheti az árát is.

eßemfaßom meg áll 2016.09.18. 20:02:31

@Hortenz: "amiért nem érted miért kell x évente felújítani."

A klasszikus erre azt mondja:

"Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy "

Akkor KELL felujitani ha a régi már szar.

Ha ennél hamarabb csinálod akkor az nem KELL-ség csak szórakozás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.09.19. 00:08:16

@Gour: A fürdőszoba-felújítást nem kötelező hőségriadó idején csinálni a tűző napon...

A tapasztalatom szerint az ilyen mesterek közül 10-ből 9 inkább elhízott, mint sovány...

Pár éve olyan festésre kaptam 240 ezres munkadíjjal ajánlatot, amit ketten amatőrként másfél nap alatt elvégeztünk és azóta az ismerősök többször elkérték a mester számát...

Gour 2016.09.19. 00:45:51

@Online Távmunkás:

Nincsen mese, ki kell váltanod az ipart és köszöntelek a milliomos melósok között! ( de sportoljál is, mert ugye itt elhízunk a nagy jómódban mindannyian)
süti beállítások módosítása