Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Pár kérdés a koronavírus kapcsán

2020. március 15. - Droli

Mindenfajta nagyívű bevezető helyett:

1. Jelenlegi elfogadott álláspont szerint a koronavírus az idősebb korosztályra veszélyes, a fiatalabbakra csak mérsékelten, vagy nem jobban, mint egy sima megfázás. Akkor mégis miért a fiatalabbak vannak karanténba zárva, miért nem az idősebbek? Az iskola bezárt, hogy a gyerekek ne hordozzák szanaszét a vírust, de a bevásárlóközpontok dugig vannak nyugdíjasokkal!

2. Az országok egyre elmebetegebb rendelkezéseket hoznak, mintha egymásra licitálnának, ki tud nagyobb ökörséget kitalálni. Belegondoltak ennek gazdasági hatásaiba? És most itt senki ne azzal a pátosszal jöjjön, hogy "egy emberélet is többet ér sok millió dollárnál", mert a jelenlegi intézkedések oda fognak vezetni, hogy rengeteg ember megélhetése veszélybe fog kerülni, és többen halnak majd meg ennek hatásaiban, mint magában a koronavírusban. Egyszerű a képlet, ha a karantén miatt bezár a gyár, nem termel senki, nem lesz mit szétosztani, és nem lesz mit enni. Bedőlt adósságok, stressz, legyengült immunrendszer, a gazdaság gyengülése miatt kevesebb pénz jut az egészségügyre. A következő évi influenzavírus már lájkol ezerrel.

3. Hipermarketben dolgozom, sok mindent látok. Viszik a tésztát, a lisztet, a konzerveket, és a cukrot, mint a cukrot. De nem kell félni, a vitaminos rész szépen áll. Vajon miért nem a megelőzésre, az immunerősítésre helyezzük a hangsúlyt? Ember, ne otthon zabáld a cukrot, hanem menj biciklivel munkába, fuss, erősítsd a tested, egyél sok vitamint, gyümölcsöt, zöldséget, és az influenza leforrázva elkullog. Válts életmódot - ez már régóta téma, de valahogy mégis elsikkad. Itt az alkalom - ha egészségesebben élsz, fittebb vagy, nagyobb az esélyed a vírus ellen!

4. És még egy érdekes hatás jelentkezni fog szerintem: a szolgáltatásoknál nagyon komoly leépítések lesznek hamarosan. Sorra zárnak be az ügyfélszolgálati irodák, front office-ok, és arra biztatják az embereket, hogy elektronikusan intézzenek ügyeket. Nem vagyok biztos abban, hogy a pánik elmúltával ezek mindegyike visszanyit. A cégek rá fognak jönni, hogy működésük egy része személyes kontaktus nélkül is megvalósítható, és itt bizony költséget tudnak csökkenteni. A biztosítást meg lehet kötni online, telefonszerződést lehet módosítani online, autópályamatricát is lehet venni online, bankolni is lehet online erre most sokan rá fognak jönni.   

De ezeket tényleg csak kérdezem, nem kinyilatkoztatok, lehet vitatkozni itt a hozzászólásoknál, melyeket nem moderálok, eleve, lehetőséget adok rá, nem úgy, mint ahogy a mostani blogvilágban szokás...

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr8315523104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2020.03.15. 12:47:41

1) Az iskolák "bezárása" helyes. A plázákat is be kéne zárni.

2) Ami az emberéleteket illeti. ha nem lassítjuk le a járványt, akkor sok beteg azért fog meghalni, mert az egészségügyi rendszer túlterhelődik. Ugyanis a jelenlegi adatok szerint lesz sok beteg (nemcsak öreg, fiatal is) akinek kell intenzív kórházi ellátás a betegség egy szakaszában ahhoz, hogy túlélje. Keress rá a "flatten the curve" kifejezésre! Olvasd el pl. ezt a cikket: www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/ A járvány lassítása pedig csak ezekkel az "elmebeteg" intézkedésekkel megy. Ne gondold, hogy a kínaiak hülyék, nem azok. Az olaszok sem azok, de elég volt egy pici késlekedés és az ő egészségügyi rendszerük már összeomlófélben van. Gondolod, hogy a mienk jobb?

3) Igen, az emberek nem mindig viselkednek racionálisan. Nem kéne felhalmozni és több vitamint kéne fogyasztani.

4) Igen, gazdasági válság lesz. És igen, utána némileg változni fognak a dolgok. Az online gazdaság erősödni fog a fizikai rovására.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2020.03.15. 15:09:44

@promontor: Nem tudom, melyik a jobb: túlesni ezen a víruson, sok áldozattal, vagy létrehozni a tökéletes karantént, amivel megállítjuk a járványt. Utóbbi esetben viszont valakinek közölni kell az emberek nagy részével, hogy a következő hónapban nem kapnak fizetést, mert nincs miből. Nézem az olaszokat, szépen elénekelgetnek az erkélyen, de abba belegondolt valaki is, mi lesz, ha ezt az állapotot ki kell tartani mondjuk két hónapig? Van-e annyi tartalékuk, hogy kibírják ezt a két hónapot? Vagy egy hasonló szitu Magyarországról: szülő otthon marad a gyerekkel, mert a gyerek is otthon van, megkapja a két hét szabiját, és utána... mi lesz? A cégek - amiket amúgy szintén súlyosan érint az egész - puszira adnak fizetést? Miből ad az anya enni a gyerekének következő hónapban, vagy azután? Miből fizeti a számlát, a hitelt meg minden mást?

Ezért mondom, kicsit alaposabban végig kell gondolni az egészet. Ha a hatvan éven aluliakra nem különösebben veszélyes a dolog, hagyjuk őket élni, dolgozni, termelni, az idősebbeket meg rakjuk tényleges karanténba, például ne engedjük a boltokban vásárolgatni. Szerintem ez lenne a megoldás.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2020.03.15. 17:35:44

Nem akarom lebecsülni egy gazdasági válság hatását, de párat már átéltem, szerintem (fingers crossed) nagyobbat is, mint ami most jön. A nehéz hónapokat, akár éveket át lehet vészelni. Ezzel szemben a halottakat meg nem lehet visszahozni. És nem pár halottról beszélünk, hanem ezrekről vagy akár tízezrekről.

Egyébként miből gondolod, hogy nálunk tájékozottabb, szakértőbb emberek nem gondolták végig elég alaposan az egészet?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2020.03.15. 19:30:25

@promontor: "Egyébként miből gondolod, hogy nálunk tájékozottabb, szakértőbb emberek nem gondolták végig elég alaposan az egészet?"

De, szerencsére végiggondolták, ezért nem engednek az ilyen "teljes karantént!" követeléseknek.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2020.03.15. 19:45:31

@Droli: Ha elfogadjuk, hogy ezek a szakértők végiggondolták és a kormányzat az ő javaslataik alapján cselekszik, akkor ami történik, az jóval közelebb vannak ahhoz, amit én mondok (szerintem egy-két dologban, pl. plázák kellene szigorúbbnak lenni), mint ahhoz, amit Te fejtegettél a posztodban.

anonymand 2020.03.16. 16:59:07

@Droli:

Élve a lehetőséggel, hogy kegyes hangulatban leledzel, sorra veszem pontjaidat.

"1. Jelenlegi elfogadott álláspont szerint a koronavírus az idősebb korosztályra veszélyes, a fiatalabbakra csak mérsékelten, vagy nem jobban, mint egy sima megfázás." - ölég stabil álláspontnak tűnik.
Az első pillanattól kezdve.
"Akkor mégis miért a fiatalabbak vannak karanténba zárva, miért nem az idősebbek?" - a fiatalabbak a mozgékonyabb korosztály, tömegekben való jelenlétük a valószínűbb.
"Az iskola bezárt, hogy a gyerekek ne hordozzák szanaszét a vírust, de a bevásárlóközpontok dugig vannak nyugdíjasokkal!" - van benne igazság.
Meg persze abban is, hogy kényszerűségből (gyermekek távol, netán külföldön), bevásárolni pedig kell (lehetőleg az olcsóbb bevásárlóközpontokban).

"2. Az országok egyre elmebetegebb rendelkezéseket hoznak, mintha egymásra licitálnának, ki tud nagyobb ökörséget kitalálni. Belegondoltak ennek gazdasági hatásaiba?" ami néked ökörségnek tűnik, az nagy valószínűséggel szükségintézkedés.
Tán próbáld átgondolni.
Persze nem ártana részletezned, hogy te mit tartasz "ökörségnek".

"3. Hipermarketben dolgozom, sok mindent látok. Viszik a tésztát, a lisztet, a konzerveket, és a cukrot, mint a cukrot. De nem kell félni, a vitaminos rész szépen áll. Vajon miért nem a megelőzésre, az immunerősítésre helyezzük a hangsúlyt?" - az emberi lélek bonyolult.
Kicsit háborús pszichózis az uralkodó ilyen időkben.
Dédnagyanyám anno: legyen liszt, zsír, cukor, petró...
"Ember, ne otthon zabáld a cukrot, hanem menj biciklivel munkába, fuss, erősítsd a tested, egyél sok vitamint, gyümölcsöt, zöldséget, és az influenza leforrázva elkullog." - de ez nem influenza.
Eleddig nem tűnt fel?
Lassan írjam, hogy koronavírus-járvány.
Nem influenza.
"Válts életmódot - ez már régóta téma, de valahogy mégis elsikkad. Itt az alkalom - ha egészségesebben élsz, fittebb vagy, nagyobb az esélyed a vírus ellen!" - te nem olvasol híreket?
Sportolók, egészséges életmódot folytató politikusok éppen úgy megbetegedhetnek, mint a "hétköznapi" emberek.
Ez egy qrvául demokratikus betegség.

"4. És még egy érdekes hatás jelentkezni fog szerintem: a szolgáltatásoknál nagyon komoly leépítések lesznek hamarosan. Sorra zárnak be az ügyfélszolgálati irodák, front office-ok, és arra biztatják az embereket, hogy elektronikusan intézzenek ügyeket." - való igaz, hogy jelentős gazdasági változásokat hoz, és még fog hozni.
Próbálj asszociálni a lyoni takácsokra.

"De, szerencsére végiggondolták, ezért nem engednek az ilyen "teljes karantént!" követeléseknek." - na ebben nem nagyon értünk egyet.
A külföldi példák igazolják, hogy a kapcsolattartások csökkentésének enyhébb formáival kezdték, oszt lépésről lépésre szigorítottak
Szükségből.
A végiggondolásról pedig tán megváltozna a véleményed, ha elolvasgatnád az elhibázott lépések sorozatát (kezdve a túl kevés teszttel), a teszt protokolljának csak most bekövetkezett változásáig.
Totál kapkodás ez, nem pedig átgondoltság.

anonymand 2020.03.19. 06:19:11

@Droli:

Valamikor népes követői tábora volt (még ha többnyire erősen kritikus) a Nívó blognak.
Nem tudom, hogy mi késztethetett arra, hogy megpróbálj életet lehelni bele.
Érdekes kísérlet, de látványosan nem igazán működik.
Itt is van valami, ami furcsaság.
Két esetben szóltál hozzá a véleményekre, oszt utána néma csend.
Van olyan régi poszt, ahol nekiálltam vitatkozni ccactus nevezetű társaddal, aki hozta régen megszokott formáját, és egy éles helyzetben Sir Robin módján bátran elfutott.
Mégis, mondd, hogyan gondoljátok ti a párbeszédet, a vitát?
Nem gondolod, hogy anno a kritikusaitoknak (ölég nagy számban akadtak) volt igaza?

anonymand 2020.03.21. 03:45:49

@Droli:

Mély hallgatásba burkolództál.
A poszt címe: "Pár kérdés a koronavírus kapcsán" - szőrmentén fogalmaztad meg kérdéseidet.
Én pedig, mint egy jól nevelt kiscserkész, segítek.
Néhány idézettel.

"Az újbudai önkormányzat a napokban rendelt 50 ezer szájmaszkot az önkormányzat egészségügyi intézményeinek Kínából, de az adók miatt eléggé borsos lett az áruk.

László Imre, a XI. kerület polgármestere a Facebookon azt írta pénteken, hogy a maszkok ára szállítással együtt 40,3 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak. "A kormány azonban erre még 10,8 millió forint áfát és 6,1 millió forint vámot is rátesz, így 57,4 millió forintot, vagyis 40 százalékkal többet kell fizetnünk a szállítmányért." írja a 444.
Kérdés: jól van ez így?

"Egy budapesti háziorvos a mai napon a Mohács utca 24. szám alatti Országos Mentőszolgálattól átvette a védőfelszerelését, amit az állam biztosított számára.

A szett 3 darab FFP 1 maszkból és egy 110 ml-es kézfertőtlenítő zseléből áll."

"Ezen kell osztoznia az asszisztensével. Egy első vonalbeli ellátó, belgyógyász háziorvosnak. Ez nem egy napi felszerelés, hanem ez az összes, amit jelenleg az állam egy háziorvos és az asszisztense számára biztosít."
"A háziorvos szerint a elegendő felszerelés az lenne, ha jutna szemüveg, műszakonként két FFP3-as maszk neki és az asszisztensnek is, ha egyszerhasználatos köpenyekben dolgozhatnának és ha előfordul gyanús eset, akkor szükség lenne elérhető védőruhára is." - mondd Droli, jól van ez így?

Ha időd engedi, belebökhetnél ccactusba, aki éppen Sir Robint alakítja, meglehetősen életszerűen.
Bár egyre inkább úgy tűnik, hogy te is átmentél karthausiba.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2020.03.23. 17:27:09

@anonymand: Ezer bocsánat, de dolgozom, a "frontvonalban". Nem nagyon van időm.

Hogy ez a poszt semmi kiemelést nem kapott, azzal nincs mit tenni. Ma pánikolni illik, az hozza az olvasottságot.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2020.03.23. 17:34:35

@anonymand: És hogy konkrétan a felvetéseidre válaszoljak: azok is jogosak, egy másik szempontból. Hogy kinek van igaza, majd az idő dönti el úgy fél év múlva, hiszen ma még pl. nem lehet látni, mennyi munkanélküli lesz, és a gazdasági hatásokat sem érzékeljük teljességében. Illetve a járvány sem ért véget, egyelőre annyit tudunk, hogy a világon van 350.000 "hivatalos" fertőzött és 15.000 halott. Korai még kiértékelni.

Én továbbra is tartom, hogy jelentősen túlpánikoljuk az egészet. De ha már túlpánikoltuk, és sok mindenkit otthonmaradásra kényszerítünk, legalább tartsuk be: aki teheti, maradjon otthon. Ellenkező esetben ugyanis végképp semmi értelme az egésznek.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2020.03.23. 17:51:09

... és még egy érdekes felvetést tennék: a 15 ezer halottból 8-9000 konkrétan behatárolható területre jut: Kínában Hubei és Észak Olaszország, ott is kiemelkedően Bergamo és környéke. Vajon ennek mi az oka? Egyes vélemények szerint az elöregedő lakosság meg az itt tapasztalható magas légszennyezettség miatt itt gyengébb az emberek immunrendszere. Persze még nincs vége az egésznek, ezért korai ilyen kijelentéseket tenni, de ha ez beigazolódik, akkor ha már ekkora hisztit csaptunk a koronavírus miatt, utána lehetne a légszennyezettség miatt is, és nem elmenni olyan dolgok mellett, hogy "Itt bőven határérték felett szennyezett a levegő. Ez van, nem teszünk semmit." Kíváncsi leszek az új gócpontokra, bár inkább remélem, nem lesznek. Én még reménykedem abban, hogy legkésőbb április végére kifut az egész.

anonymand 2020.03.23. 21:13:42

@Droli:

Ha egy válasz késik, annak számtalan oka lehet, ezért elnézést kérni nem kell.
Még az is lehet, hogy én vagyok túl türelmetlen.

"Én továbbra is tartom, hogy jelentősen túlpánikoljuk az egészet." - ebben nem értünk egyet.
Embere, újságja, médiája válogatja.
Egyformán hibának tartom a bagatellizálást éppen úgy mint a túllihegést.
Én ugye ezt írtam:
"A végiggondolásról pedig tán megváltozna a véleményed, ha elolvasgatnád az elhibázott lépések sorozatát (kezdve a túl kevés teszttel), a teszt protokolljának csak most bekövetkezett változásáig.
Totál kapkodás ez, nem pedig átgondoltság." - amiből sajnálatos módon kimaradt a hazudozás.
A ma még valóban nem felmérhető gazdasági hatástól, a járvány ürügyén ignorálandó Parlamentig, mindent csak kritizálni lehet.

A halottakról.
Nem kis mértékben az emberek felelősségteljes viselkedésén (is) múlik a járvány terjedése, a halálos áldozatok száma.
A déli temperamentum, mentalitás szerintem (meg olasz orvosok véleménye szerint is) katasztrofális helyzethez vezetett.
Tízezrével büntetik a szabályokat be nem tartókat.
Itthon persze a statisztikát, éppen úgy, mint a valóságot, hajlítják.
Ubul Fügedi szép példát hoz a Facebook-on.
www.facebook.com/photo.php?fbid=2898665896920371&set=p.2898665896920371&type=3&theater
Mint ahogyan hajlítja a kormány a valóságot az ellátás kapcsán.
Már ha olvasol nem csak kormánypárti oldalakat.
Szintén egy mai példa:
"Magyarországi Mentődolgozók SzövetségeTetszik
7 órája
❗️Tisztelt Lakosság!

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége azzal a kéréssel fordul Önökhöz, hogy segítsenek biztosítani a mentődolgozók védőfelszerelését és mindent, ami a munkánkhoz szükséges.
Védőfelszerelésből, FFP2 és FFP3 maszkokból és egyéb rendkívül fontos eszközökből, amelyek feladatunk elvégzéséhez kellenek, sajnos nem áll elég a rendelkezésünkre. Ezért gyűjtésbe fogunk, és a lakosság segítségét kérjük.

Célunk, hogy Bajtársaink kevésbé veszélyes körülmények között végezhessék munkájukat a koronavírus (COVID-19) okozta veszélyhelyzetben." - ha fele igaz, az is elképesztő.
www.facebook.com/pg/orszagosmentok/posts/?ref=page_internal

Ha te hisztinek tartod, az szíved joga.
Én pedig inkább erőpróbának tekintem.
Győz-e a józan ész?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2020.03.25. 16:07:49

@anonymand: Kedves Anonymand, ilyen jellegű szakmai kérdésekhez nem tudok hozzászólni. Pl. van, aki azt állítja, hogy az állandó tesztelés marhára nem hoz megbízható eredményt (pl. Toldys diák, akinek negatív lett a tesztje először, aztán meg pozitív). Az meg hogy miért nincs elég maszk, megint szakmai kérdés. Biztos vagyok benne, hogy nem Orbán áll ott a határoknál, és zavarja el a maszkokat szállító teherautókat. (Amúgy volt ír kollégám nemrég megosztott egy levelet, melyben az ír egészségügy felkészültségét mutatja be, tisztára, mintha a magyar tükörfordítása lenne. Ott sincs elég maszk, stb. stb. De ugyanez van Nagy Britanniában is.) Valószínű, hogy ez világszintű probléma, egyik ilyen maszkgyártó sem arra készült, hogy rövid időn belül a teljes világot kell ellátnia. Szóval nem vagyok sem orvos, sem külkereskedelmi beszerző, úgyhogy ezeket a témákat inkább meghagynám azoknak, akik értenek hozzá, de biztos vagyok benne, hogy ott mindent megtesznek, amit lehetséges.

Ami most megnyugtat némileg, hogy a jegybank érzékeli a problémát, és egész pofás csomaggal készül megmenteni a gazdaságot. A válság szinte biztos, csak nem mindegy, milyen gyorsan kecmergünk ki belőle - ez függ attól is, hogy meddig tart ez a karanténes állapot. Nagyobb baj, hogy ezt senki nem tudja megmondani, és azt látjuk, hogy egy ország hiába győzi le a betegséget (pl. Kína), utána simán visszahozhatják mástól. Egy április végéig tartó időszakot még valahogy túlél a gazdaság, de ha ilyen csikicsuki fog menni, és emiatt a karantén eltart mondjuk nyár közepéig, igen nagy bajok lehetnek, és ott már a koronavírus lesz az egyik legkisebb probléma. Nagyobb az, hogy honnan lesz az embereknek és az államnak jövedelme-bevétele.

anonymand 2020.03.26. 18:47:11

@Droli:

"Kedves Anonymand, ilyen jellegű szakmai kérdésekhez nem tudok hozzászólni." - nem is szakmai vitát folytatunk, véleményt cserélünk.
Annak, hogy ha tesztet végeznek, akkor azt egy idő elteltével meg kell ismételni, nyilván szakmai indikációja van (és számtalan példa igazolja a jogosságát).Szakmai kérdés ugyan az is, hogy milyen számban történik a szűrés, de arról csak kell tudjál, hogy nemzetközi összehasonlításban a nálunk elvégzett tesztek száma megdöbbentően alacsony.

"'Az meg hogy miért nincs elég maszk, megint szakmai kérdés." - részben.
Nem mi vagyunk az egyetlen ország, ahol a kellő számú felszerelés nem biztosított.
Máshol is előfordult késés, máshol is a "szakembereket" hibáztatják ennek okán.
Mindez azonban engem nem vigasztal.
Én itt élek.
Ellentétben pl. a lányommal (ott orvos), aki Svédországban él, és ahol szintén kifogásolható a járványra adott késedelmes reakció, szintén eszközproblémás az ottani egészségügy.

"Valószínű, hogy ez világszintű probléma"... - jól látod.

"Szóval nem vagyok sem orvos, sem külkereskedelmi beszerző, úgyhogy ezeket a témákat inkább meghagynám azoknak, akik értenek hozzá"... - de hiszen te írtál posztot, tettél fel kérdéseket.
Ha nem vagyok indiszkrét, akkor mégis mi az aminek alapján a kérdéseidet megfogalmaztad?
Mármint mi az amihez úgy gondolod, hogy értesz?
Az említett szakmák tőlem is távol állnak, mégis a világ dolgaival foglalkozóként (remélem) tudok véleményt fogalmazni a történésekről.
Ami vélemény jelen esetben nem egyezik a tiéddel: "de biztos vagyok benne, hogy ott mindent megtesznek, amit lehetséges."
Van amit megtesznek (még ha késve is), van amit nem, vannak jó ötleteik (amit mások is átvesznek), és vannak, amiket vagy nem tudnak, vagy nem akarnak átvenni.

És akkor a válságról.
Is.
Nem szinte, hanem teljes bizonyossággal lesz gazdasági válság (már van!).
Ami nekem, mint hozzá nem értőnek ijesztő, hogy Németországból (legfontosabb gazdasági partnerünk) egyre rosszabb hírek jönnek.
A másik aggodalomra okot adó tényező, hogy a hazai gazdaság igen nagymértékben függ az autógyártástól.
A GDP tán 4-5%át adhatja (ha jól rémlik), és a nagyokon (akik épp most álltak le) kívül még ott a (hál' Istennek) nagyszámú hazai beszállító.
Megrendítő erejű ütést kaphatunk.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2020.03.30. 10:30:45

@anonymand: Azért írom ezt a "nem vagyok szakértő" dolgot, mert tudom, hogy sok minden máshogy látszik belülről mint kívülről. Mondok egy példát. Iskolabezárások, az emberek megrohanták a boltokat és kifosztották a kurrens cikkeket. Jön hőzöngő atyafi, "Van kézfertőtlenítő?" "Nincs". "Mé nem rendelnek?" - és itt nem tudom mit vár, hogy homlokunkra csapunk, hogy "basszus, nem rendeltünk!" vagy hogy ő megfejtette a kézfertőtlenítő hiány okát, csak rajta kívül mindenki hülye...

Amúgy szerintem egyre inkább annak a kérdésnek kell előtérbe kerülnie, hogy oké, megvan a karantén, szerencsére nem gyorsul eszeveszetten a fertőzés, de meddig kívánjuk ezt fenntartani? A szakértők szerint valahol júniusban tetőzik a járvány, és utána sem lehet kiengedni mindenkit az utcára, mert akkor csak elcsúsztattuk a járvány kezdetét, de utána tombolni fog (jelen tudásunk szerint, tegyük hozzá). Viszont mennyire komoly,. hogy embereket akarunk hónapokig bezárni, többüket jövedelem nélkül? Mennyire lesz reális elvárás az, hogy a forróság idején az emberek maradjanak pl. a panelban? Én aláírom hogy járványügyi szempontból ez lenne a legjobb, csak éppen vannak más szempontok is, és itt nemcsak a gazdaságra gondolok, hanem pl. az életminőségre, de említhetném a közbiztonságot is. Van a a szint, ahol azt mondja majd az emberiség, hogy inkább essünk túl rajta gyorsan, akinek sikerül, sikerül, akinek nem, nem, csak éljünk már végre normális életet.

anonymand 2020.03.30. 15:37:19

@Droli:

Amit a második bekezdésedben írtál, sok igazságot tartalmaz, s tényleg elgondolkodtató.
Nem vagy egyedül abban, hogy megpróbálod összevetni a lehetséges (gazdasági, emberi) veszteséget azzal, hogy mi lenne ha...
Mi több, ha jól rémlik két országban (az egyik Svédország lenne emlékeim szerint) is felmerült a "szabadon engedés", mint megoldási lehetőség.
Nem tudok mást mondani, szerintem a harc a helyesebb eljárás.

Tudod, én mindig (sokszor furcsán) asszociálok.
"Van a a szint, ahol azt mondja majd az emberiség, hogy inkább essünk túl rajta gyorsan, akinek sikerül, sikerül, akinek nem, nem, csak éljünk már végre normális életet." - lehet, hogy neked van igazad.
De!
Énnékem rémlik, hogy volt idő, amikor sokkalta tovább kellet elviselni sokkalta nagyobb nehézségeket.
“Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek” – jelentette ki II. Vilmos német császár 1914 augusztusában.
És hány évig tartott, míg fokozatosan fokozódó nehézségekkel túlélte Európa a háborút?

rámenős 2020.04.08. 09:41:56

Csak kíváncsiságból nyitottam ki. Ne haragudj Droli, laposabb lett.
Szeretek eljátszani a gondolattal, hogy mit tennék a miniszterelnök helyében a saját szemszögemből.
Karantén.
Nem kell nagy ész hozzá, csak elővenni a történekem könyveket. Helyes.
Gazdaság.
Igen. Nagy hatású lesz. Azonnal a mérséklésre koncentrálni. Takarékosság. Ahol sok van, onnan venni el. Nem a kivéreztetett önkormányzatoktól. Mondjuk pl. a fociakadémiától. Felesleges kiadások, ajándékozások leállítása. Visszaélések / lásd árdrágítás, korrupció, / szigorú büntetése. Éhséglázadás elkerülése.
Felhalmozás.
Még senkinek sem sikerült megakadályoznia. Csak mérsékelni lehet.
Internet.
Igazad van. Itt viszonylag hamar beletanul a nép. Lásd rendelések, házhozszállítás, ügyintézés, stb.
Ami engem nagyon zavar a járványtól függetlenül a fontossági sorrendek felborítása. Focisták 4 milliós, orvosok 300 ezres fizetése. És még sorolhatnám vég nélkül.

anonymand 2020.04.09. 19:19:25

@rámenős:

"Ami engem nagyon zavar a járványtól függetlenül a fontossági sorrendek felborítása" - de ha már a járvánnyal kapcsolatban kerültek föl kérdések, akkor ugye szerinted sem a posztban írottak a legfontosabbak?

Ami pedig engem zavart nagyon, az már ne a posztban, hanem hozzászólásban szerepelt (a Nívó már-már megszokott kincstári optimizmusával):
"Szóval nem vagyok sem orvos, sem külkereskedelmi beszerző, úgyhogy ezeket a témákat inkább meghagynám azoknak, akik értenek hozzá, de biztos vagyok benne, hogy ott mindent megtesznek, amit lehetséges." - meg ráadásul még az operatív törzs vezetője, tagja sem, "de biztos vagyok benne, hogy ott mindent megtesznek, amit lehetséges."
A média tallózása nem lehet erőssége Drolinak, ha ilyen kijelentésre ragadtatja magát.

anonymand 2020.04.10. 12:40:24

@Droli:

"Amúgy szerintem egyre inkább annak a kérdésnek kell előtérbe kerülnie, hogy oké, megvan a karantén, szerencsére nem gyorsul eszeveszetten a fertőzés, de meddig kívánjuk ezt fenntartani?"
Biztos vagy te abban, hogy jó a hangsúly?
Szerintem nem az a kérdés, hogy "meddig kívánjuk fenntartani", mert ez tőlünk többé-kevésbé független, hanem, hogy meddig kell fenntartani?

"Viszont mennyire komoly,. hogy embereket akarunk hónapokig bezárni, többüket jövedelem nélkül?" - igen, igazad van, ez komoly kérdés.
Nem véletlen az európai államok túlnyomó többségében a kieső jövedelem pótlása, amihez képest a hazai "megoldás" konvergál a nullához.

A normális élethez, a normál állapotok visszaállásához idő, s nem kevés szükséges.
Az én problémám (többek között) az, hogy a neten fellelhető vélemények túlnyomó többsége meglehetősen pesszimista.
Az én véleményemmel megegyezően.
süti beállítások módosítása