Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Miért utálják egymást az Újpest és a Fradi szurkolói?

2010. szeptember 13. - bogancs
https://m.blog.hu/ni/nivo/ujpestfradi.jpg

Újpest – Fradi: 6 – 0. Ez a legújabb felvonás eredménye, abból a több száz mérkőzésből amit már eddig játszottak.

De miért utálja egymást a két csapat szurkolótábora? Mikor kezdődött a viszály? Ki tudja?

A két csapat szurkolói komoly szellemi energiákat mozgósítottak az elmúlt évtizedekben annak érdekében, hogy a másik csapatot verbálisan minél szellemesebben, minél durvábban, vagy éppen minél provokatívabban gyalázhassa. Reggelig sorolhatnánk a különféle versikéket, dalocskákat.

Kicsit olyan ez, mint a Dallasban a Ewing-Barnes viszály. Vagy éppen a Rómeó és Júliában a Capuletek és a Montague-k vitája.

Vagy mégsem? Ki ütött előbb? Számít ez még valamit? Lesz itt még kibékülés, vagy további vér fog folyni értelmetlenül? Vagy vezessük be, hogy max egy góllal lehet nyerni az UTE - Fradi meccseken?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr292291738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saq 2010.09.13. 14:18:14

ez a baromság mi a fasztól lett címlapos? nézzél utána a dolgoknak és akkor nem kell fasz kérdéseket feltenni, te kis kommentvadász, populista hülyegyerek

"2-es szektor

A 2-es szektor alakulási éve, ellentétben a napjainkban alakuló csoportokéval, nem meghatározható, hiszen egy folyamat része volt. Az elnevezés sem fedi teljesen a valóságot, hisz "a Kettes" az 1-es szektor felső részén található.
Azt is lehet mondani, hogy a "Kettes" volt az első olyan különálló csoport, amelynek nevet adtak, mert akkoriban még nem voltak csoportok, csak táborok. A kettesnek éppen ezért nem is volt, soha csoport drapija. A későbbiekben volt egy-két próbálkozás olyan drapival, ami mögött főként a" Kettes" állt (Frank City hooligans, Green kommandó) de ezek rövid életűnek bizonyultak.
A" Kettes" története a 80-as évek végén kezdődött.
A kettes szektor tagjai már az úgynevezett "Kettes" korszak kezdete előtti években is jártak meccsre és a Fradi tábor tagjai voltak, de a legtöbben nem ismerték egymást. A Fradi tábor ebben az időszakban igaz, hogy többezer embert jelentett, de 3-5 fős baráti társaságokból állt össze és ezért nem volt egységes.
Ennek a tagoltságnak volt az eredménye, hogy bár az ország legnagyobb szurkoló táborával rendelkeztünk, mégsem mi voltunk a legerősebbek, mert nem volt egység és pld a lilák 30-40 fős egységes társasága több ízben is győztes csatát vívott a Fradisták ellen.
A "Kettes szektor" a Fradi tábor hasonló gondolkozású és életszemléletű tagjaiból állt össze, hónapok folyamán.
A hazai mérkőzéseken a kapu mögötti rész jobb oldalán egy főként kőbányai Fradistákból álló 8-10 fős társaság alakult ki, akik magukat "angol szárny"-nak nevezték. A 89-es Admira-Ferencváros mérkőzésen az "angol szárny" már 15-20 fővel volt jelen. Ennek a társaságnak és Hypósnak az antwerpeni utazás alatt történt összebarátkozása jelentette a "Kettes" kezdetét.
Ez a túra, döntően befolyásolta az eseményeket, hisz ez volt az első olyan mérkőzés, ahova Ferencvárosi szurkolók külföldre nagylétszámban egy többnapos út keretében kisérték el kedvenceiket. Ezalatt az utazás alatt az addig csak felszínes ismeretségben lévő és csak a mérkőzések ideje alatt találkozó későbbi "Kettes" tagok egy összetartó baráti társaságot kezdtek alkotni.
Ennek a baráti társaságnak a kialakulását segítette elő, hogy a 90-ben nyílt Simon Söröző egy olyan törzshelye lett a kettesnek, ahol már nem csak a meccsnapokon, hanem a hét minden napján találkoztak egymással, s minimum 15-20 fő mindennap jelen voltak közülük a Sörözőben.
Ebben rejlett a "Kettes" igazi ereje, hogy egy igazán összetartó barátságokon alapuló, az egységet kifejező csoport lett. A kettesen belül tényleg érezhette az ember azt az érzést, hogy milyen lehet a "Fradi nagy családjához" tartozni. Ebben az időszakban a "Kettes" tagjai a focimeccseken kívül, más szakosztályok fontosabb mérkőzésein is jelen voltak, jártak vízilabdára, jégkorongra és kézilabdára is.
A következő idegenbeli Újpest meccset megelőzően a Fradisták az Árpád-hídi aluljáróban találkoztak. A lilák jó szokásukhoz híven
megtámadták a Fradistákat, de a "Kettes" Hypós vezetésével nem csak felvette velük a harcot, hanem győzelmet is aratott felettük!
Ez volt a "Kettes" egyeduralkodásának a kezdete.
A "Kettes szektor" létszáma némely meccseken a 150-200 főt is elérte. Pedig nem mindenki lehetett "Kettes szektoros", hiszen a "Kettes szektor" tagjának lenni rangot jelentett és a "Kettes szektor" törzstagjai nem engedtek akárkit maguk közé. Ez azért volt lényeges ,mert így a "Kettes" nem tudott "felhígulni" és hosszú időn keresztül megtudta tartani az egységét.
A "Kettes szektor" kivívta azt a rangot, hogy már nem csak a pályán és szurkolásban, hanem az úgynevezett "3 félidőkben" is egyeduralkodóvá vált a Ferencváros hazánkban, sőt külföldön is mindenhol megállta a helyét.
A későbbiek folyamán "Kettes" egységet és a tagok Fradi iránti szeretetét használta ki sok olyan Ferencvárosi vezető, akik a Ferencvárosban betöltött pozíciójuk és önös érdekük céljából a "Kettes" nevével fenyegetőztek."

a régi fszsz honlapról

Bambano 2010.09.13. 14:18:35

azt vezessük be, hogy amelyik meccsen balhé van, azok a szurkolók abban a szezonban többet nem mehetnek meccsre.

drDankó · http://sportization.blogspot.com/ 2010.09.13. 14:22:14

itt egy cikk a témáról:

www.origo.hu/sport/magyarfoci/20100430-fradi-ujpest-szurkolo-ellentet-leszervezett-bunyo.html

persze a cím erősen sarkít és túloz, mert a "főváros-vidék" ellentét a két csapat esetében anno teljesen mást jelentett mint pl. egy MTK-Debrecen relációban, ráadásul ez csak 1 volt a 3 szempont közül amit felsoroltam, és nem is a legrelevánsabb...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.09.13. 14:28:25

@saq: ajánlom figyelmedbe a moderációs alapelveinket :-)
nivo.blog.hu/2010/08/24/moderalasi_alapelvek

Megvédem Bogánycsot: a Fradi-Újpest ellentét régebben kezdődhetett, mert már Albert Flórián is mesélt róla. Röviden én is utánanéztem, és a következőket lehetséges okokat találtam:
- 1920 körül Újpest még nem volt Budapest része, így ez egy főváros-vidék rivalizálás is volt
- 1950 körül az Újpest a belügyminisztérium csapata lett, a Fradi meg "ellenzéki" klub volt

Másrészről viszont ez nem magyarázza, hogy miért kell a szurkolóknak ilyen szinten "harcolni" egymással...

Kósza 2010.09.13. 14:29:02

a fradi-dózsa, dózsa-fradi meccsekre ne legyenek érvényesek a bérletek, a jegyek pedig 200 euróba kerüljenek. Ebből ki lehet fizetni a károkat, a rendőrségi készültséget.

Kósza 2010.09.13. 14:31:55

amúgy meg a témához szorosabban hozzászólva, ...ki a fene szeret Magyarországon egy rendőrcsapatot?

saq 2010.09.13. 14:32:17

@Droli: baszok a cenzurálási alapelveitekre. hülye hatalommániás hernyók.

victoriginal 2010.09.13. 14:33:26

üzenem annak a fradista szurkoló véglénynek, aki megdobta a Váci úton 70 km/h-val haladó autómat egy sörösdobozzal a vesztés miatti mérgében, hogy: anyád.

csacse · http://csacsee.blog.hu/ 2010.09.13. 14:40:16

zéró tolerancia kellene, aki egyszer bebukik valami butasággal az soha többet nem mehet be a kapun ahol meccset játszanak, pluszban lejelentkezik az első őrsön a meccs kezdete előtt 1 órával és hazamehet utána 1 órával, ha nem jelenik meg bírság 100ezres tételekben..
aztán rend lesz

mojszipupi 2010.09.13. 14:54:30

Szánalmas csürhe mindkettő. Régen nincs már jogosultsága itthon a focinak. Szigorúan amatőr ligát egy Ft állami támogatás nélkül

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.13. 14:57:45

Ez így baromság: tökmindegy, milyen csapatokról van szó, mostanában másképp nem lehet meccset rendezni. Az összesnek kötelező kelléke a komoly rendőri készültség. :(
Amikor MTK meccs volt Újpesten, akkor épp az MTK szurkolók verték szét a pálya környékét. Máskor az állítólagos UTE drukkerek amortizálták a BKV járműveket.
Én egyszerűen betiltanám a focit, de ezt már többször, több helyen leírtam.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.09.13. 14:57:55

Azért utálják egymást, mert az a szórakozásuk, hogy összeverekednek, nem? Nem kell bonyolítani.

readya 2010.09.13. 15:08:08

@saq:

Látod te is milyen birka vagy? Nem azt kérdezte, hogy a Fradista 2-es szektor hogy alakult, hanem azt, hogy mi a fasznak verik egymást a lilák, meg a zöldek. Érted. Erre ugye nem sok választ kaptunk.

Mellesleg primitív faszkalap mind a két tábor "hooligan" része. Nem stadionokat kellene szétverni, meg a BKV-t, meg a várost hanem, mint a lengyeleknél vagy oroszoknál, ki lehet menni a mezőre, előre lebeszélni és puszta kézzel megküzdeni a másikkal.

Ez azért jó mert
- rajtatok kívül mindenki leszarja.
- nem zavartok senkit
- nem keveritek bele aki nem kíváncsi rá
- mert életetekben először tisztességes küzdelemben lenne részetek...

Arról nem beszélve, hogy a fos magyar foci miatt ölre menni, na az vicc.

MickthePick 2010.09.13. 15:10:26

"Győztes csaták"... az eszem megáll.
Mennétek inkább mind Afganisztánba, mindenkinek jobb lenne.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.09.13. 15:10:33

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Ez nem igaz. Én Debrecen meccsekre jártam régebben, és az égvilágon semmi probléma nem volt. A legtöbb meccsre nyugodtan ki lehet vinni a családot is, biztonságilag tuti, nem lesz probléma, inkább a meccs színvonala lesz aggasztó :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.13. 15:11:44

Hogy miért utálják egymást, az a magánügyük, leszarom. Akármiért is utálják egymást, a rongálás, közterületen való verekedés, a garázdaság, a rendőrkergetés bűncselekmény és nem tűrhető, nem elnézhető dolog. Már nagyon ideje lenne annak, hogy bevezessék: egy Fradi-Újpest meccsre mindkét csapat szurkolótábora 100-100 jegyet kap, egy darabbal se többet, más pedig be sem mehet. Ha akkor is balhé van, akkor úgy talán már nem lenne olyan nehéz a balhézókat azonosítani. Hogy a 100 jegyet ki kapja, döntsék el maguk között. Ha ezután is balhé van, a következő öt meccs zárt kapuk mögött megrendezhető. Csókolom, a dolog le van rendezve. Aki ezek után az utcán verekszik, az nem szurkoló, hanem csak egy szarházi, aki kapjon harminc nap elzárást, aztán majd gondolkodhat azon, hogy tényleg olyan jó móka-e.

MickthePick 2010.09.13. 15:12:41

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: ja, azt mindenki tudja, hogy teljesen hülye vagy, tény. Focit betiltani.... még egyéb ilyen lángelmés dolgot, kérünk szépen!

lurk (törölt) 2010.09.13. 15:13:48

"@saq: olvasd el, érdemes :-) "

Na de nem tud olvasni. Pont ezert frusztralt... :) Neki aki megmondja hogy kellene viselkedni, az hatalommanias hernyo. Azert szar lehetett felnoni olyan csaladban ahol ilyen alap dolgokat nem tudott elsajatitani, ugyhogy ne bantsuk szegenyt..

mréveiller 2010.09.13. 15:19:47

1-2 száz elvetemült van (akik jobb esetben kinövik majd + a kopaszok). a többiek meg nem gondolják komolyan. így van ez Debrecen és Nyíregyháza közt is, műbalhé az egész.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.13. 15:22:39

@MickthePick: aha, napersze... ahogy rólad is lehet tudni, te szellemi toprongy, hogy képes lennél két éves kisgyerekkel kimenni a csürhéddel egy-egy meccsre. :D

@Droli: elég régóta élek Újpesten, tökmind1, milyen csapat jön ide, a rendőri készültség rendszeres a meccsek előtt. Onnan tudom, hogy meccs lesz, hogy teli a metróvégállomás rohamrendőrökkel.

Bali Baba 2010.09.13. 15:29:58

Teljesen egyértelmű, hogy a Fradi-Újpest ellentét a kommunista érában kezdődött (éleződött ki). Az Újpest (Dózsa) a belügy csapata volt. Őket - a Honvéddal (katonacsapat) és a Vasassal (a párt csapata) együtt - futtatták a többiekkel ellentétben. Az 50-es években még a nevét és a színét is elvették a Ferencvárosnak. Innen datálódik az igazi ellentét, hiszen addig a legfőbb rivalizálát a Fradi-MTK versengés jelentette. Ezzel indult, manapság meg persze csak egy lehetőség a balhéra mindkét oldal huligánjai számára. (Sportszakmai szempontból nem is lehet akkora ellenfél az Újpest, hiszen az örökmérlegükben óriási a Fradi előnye.)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.09.13. 15:39:29

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Újpest az tényleg rázós környék meccs szempontjából. Emlékszem, egyszer a rendőrök nem engedtek ki minket, vendégszurkolókat a stadionból, mert egy újpesti balhécsoport mindenáron "ütközni" akart... ellenpélda: ugyanabban az évben a debreceni és a fehérvári szurkolók vígan söröztek együtt a meccs után :-)

ehja 2010.09.13. 15:40:56

@Bali Baba: Miért a többi csapatnak nem vették el a nevét? Pl. KAC -> Honvéd?
És kit érdekel az "örökmérleg"? Ez megint valami olyasmi mint az Aranycsapat milyen tuti volt az 50-es években. Kit érdekel a múlt? Csak a lúzereket.

Bali Baba 2010.09.13. 15:44:00

@ehja: A múltról szólt a kérdés. Arról, hogy mi az alapja a Fradi-ellentétnek. Ezért írtam, amit írtam.

ampelmann 2010.09.13. 15:44:45

@csacse: ezt mondom minden forumon. Csak +/- 2 oraval, es ezido alatt kozmunka! :)

Bali Baba 2010.09.13. 15:44:47

@ehja: javítás : Fradi-UTE ellentétnek ...

Jerky_Master 2010.09.13. 15:45:31

miért utálják egymást? mert a magyar ilyen. csak akkor él, ha mást utálhat. de legalább egy közös pont van sekélyes életükben: a zsigeri, gyilkos zsidógyűlölet.

rakaz 2010.09.13. 15:46:18

Angliában, az ilyen kérdéseket, Juventus-
Liverpool BEK döntő után megoldották.
Egyetlen stadionban sincs kerités. Ők
vajon hogy csinálták? Az egyik kommentelő
csocse javaslata is egy jó meg oldás.

Jerky_Master 2010.09.13. 15:46:43

@Androsz: azok nem szurkolók, hanem köztörvényes bűnözők. nem jegyet kéne kapniuk, hanem 5 év elzárást meg közmunkát.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.13. 15:50:07

Ez a futball mára a legprimitívebb sporttá alacsonyodott nálunk az összes szereplőjével együtt.

ave 2010.09.13. 15:53:13

Szvsz. elobb utobb fradi-ute meccs fixen zart ajtok mogott lesz lejatszva.

ampelmann 2010.09.13. 15:54:12

@ÁkiBáki: tisztelet aki hobbibol focizik! :)

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.13. 15:55:44

@ampelmann: Az természetes, mert maga a játék jó, csak...

Juci Óbudáról 2010.09.13. 15:56:30

A Kádár-korszakban az "Újpesti Dózsa" a Belügy/rendőrség csapata volt, a Fradi pedig a jobboldali "reakciósoké".

Vad.Korte (törölt) 2010.09.13. 15:57:52

Sok ostoba huligán, aki meccsre nem a fociért megy, hanem a balhéért. Sok agyatlan íkúgyökkettő, aki csak azért, mert a nagy riválissal játszik szerelmetes csapata, tör-zúz az utcán, a metróban, a stadionban. Én összereszteném őket egy zárt téren, hagy írtsák egymást. Az ilyenek miatt nem járok meccsre, nem viszem a fiamat se. Még a játék színvonaláról nem is beszéltünk...

Vad.Korte (törölt) 2010.09.13. 16:00:48

@ÁkiBáki: Ez ostoba sztereotípia. A sportot magát minősíti a magyar színvonal?

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Szerencse, hogy nem te döntesz...

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.13. 16:06:47

@Vad.Korte: Nem, valóban nem jól fogalmaztam, bocs. Helyesen: Nálunk sajnos a futball köré csoportosultak a legprimitívebb viselkedést produkáló emberek.

Bali Baba 2010.09.13. 16:08:47

@ave: Nem így lesz, mert ez a meccs tökéletes lehetőség a média számára ...

csoko20 2010.09.13. 16:16:51

Gondolom, ha arról szólna a rivalizálás, hogy melyik tábor húz fel hamarabb egy iskolát, vagy takarítja ki maga után a várost, akkor jócskán alább hagyna a harci kedv.

Ja, a 2-es szektorra, meg úgy a többi ultra csoprtosulásra akkor kellett volna napalmot dobni, amikor 3-nál többen verődtek össze. Mert úgye azóta hasznot nem csináltak, de bajságot igen...

gitáros 2010.09.13. 16:21:56

"A két csapat szurkolói komoly szellemi energiákat mozgósítottak..."

Hogy miket mozgósítottak???
:)

@saq:
A posztoló kérdésére a válasz többek között a hozzád hasonló mániákus hülyék létében keresendő...

krj 2010.09.13. 16:27:35

a dózsa (kivételesen a magyar bajnokságban nem kellett dinamónak hívni) a belügy csapata volt, a fradi (sokáig kinizsi néven) pedig megtűrt, de inkább hátrányosan megkülönböztetett csapat. pl. Czibort, Kocsist és Budait is a fradiból vitték a honvédba, mert ott kellett felfuttatni a csapatot. meg Henni géza is azért igazolt át, mert a testvérét így kiengedték. szóval kivételezett csapat volt a dózsa, ezért nem szerették. bocs, ha ismételtem volna másokat korábbról.

Bali Baba 2010.09.13. 16:27:44

@csoko20: Egyetértek. Minden sorával.

Vad.Korte (törölt) 2010.09.13. 16:29:51

@ÁkiBáki: Sajnos így sokkal igazabb. Örülök, hogy az az edző, aki fiamat edzi, neveli mint focikapus-palántát, totál más mentalitást nevel beléjük.

Táncolj Törő! 2010.09.13. 16:31:41

@Juci Óbudáról: 1949-től kezdve az Újpest a BM, a Kispest a HM, az Angyalföld az IM (Ipari Minisztérium), a Ferencváros pedig a MM (mezőgazdasági Minisztérium) kiemelten támogatott csapata volt. Az összes klub élén és vezetőségében párttagok ültek, a párt finanszírozta őket. A fradit ugyanúgy, mint a többit. Ennyit a "nemzeti", vagy "reakciós" legendákról. Az Újpest szurkolói ugyanúgy utálták a rendszert, mint azok a fradisták (kispestiek, angyalföldiek, etc), akik nem voltak haszonélvezői. Nektek mindig kell vmi szar legenda, hogy érvényesülni tudjatok. A fradikát mindig "nyomják"...

old_field 2010.09.13. 16:33:14

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
"Én egyszerűen betiltanám a focit, de ezt már többször, több helyen leírtam. "

és minden esetben remekül tükrözi is a probléma megoldó képességed és eq/iq szintedet is...:(
Javasolnám, hogy vitasd meg 1 összevont szurkolói körrel !
Szerintem ideiglenesen felfüggesztenék a harcot egymás ellen, míg Téged meggyőznének arról, hogy elég bugyuta ötlet a betiltás, mondhatnám lári-fári... :)
---
Megoldás : be kell vezetni a szurkolói kártyát és beléptetés ez alapján, kamera a szurkolókra is.
Aki balhézik: kitiltás egy időre, aki belép a pályára : lecsukni pár hétre vagy közmunka. (ez Angliában is bevált)
Ha nem is ebben a formában, de pl. a Honvédnál már el is kezdték a rendrakást, pl. már nincs is kerítés a hazai szektorok előtt...

bda 2010.09.13. 16:36:21

Nem foglalkozom különösebben a magyar focival, ugyanis nem érdemes. Ami bosszant, hogy pár hülye miatt komplett rendőri osztagra van szükség, aminek költségét az adófizetők állják (köztük én is). Hagyni kéne tegyék el láb alól fölösleges elemeket, majd csak elfogynak egyszer, velük együtt a magyar foci is. Szánalmas pénztemető az egész.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.09.13. 16:45:29

@gyikocska: "Nem azt kérdezte, hogy a Fradista 2-es szektor hogy alakult, hanem azt, hogy mi a fasznak verik egymást a lilák, meg a zöldek. Érted. Erre ugye nem sok választ kaptunk."

dehogynem..
o maga a valasz...:-)

amikor valamit nem ert - es lassuk be, ez gyakorli lehet - o, vagy a szurkolotarsa, akkor rogton jon a "mivamivamiva???!"..

es utnek:-)

csárli hárper 2010.09.13. 16:45:45

a fradisták nem utálják a dózsásokat, egyszerűen csak átnéznek rajtuk, szánalmas senkik, ebből kiindulva a dózsások a fradi utálatán keresztül vezetik le kisebbségi komplexusukat:):)

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.13. 16:46:41

@Vad.Korte: Ez biztató. Csak az a gond, hogy amikor a fiadat kispadra ültetik, mert Vad.Alma amúgy tehetségtelen gyerekét állítják be, mert ő szponzorálja a csapatot, akkor fogja azt mondani, hogy ok fiúk, focizzon veletek Timur meg a csapata. És akkor fogsz majd elgondolkozni, hogy miért nem inkább hagytad valami más sportot űzni a kölköt. Tudod milyen hosszú ez a kispad? Nem is kezdenék bele, hány tehetség nem kapott lehetőséget az ilyen esetek miatt.
Persze nem szeretném az ambíciót rongálni benned, főleg a gyerekben nem, csak sajnos a tapasztalat sok mindent felülír. És ezen a téren csak rosszabb a helyzet, mint volt a régebbi időkben.

Pityipű (törölt) 2010.09.13. 16:52:51

@Jerky_Master:

Ó igen, persze. Hallottál te már olasz derbikről? Angolról? Szerbről? Mindenhol megvannak. Az meg egy legenda, hogy Angliában nincs huliganizmus, csak nem a stadionban max.

Az eredeti poszthoz: én úgy hallottam, hogy a 30-as években több bajnoki címet elcsaltak a fradikó javára, mivel akkoriban gyakorlatilag a teljes mlsz elnökséget ők adták. Nemegyszer az Újpest kárára "tévedtek", innen adódnak az ellenséges érzelmek.

Nuuk 2010.09.13. 16:55:32

"De miért utálja egymást a két csapat szurkolótábora? Mikor kezdődött a viszály? Ki tudja?"

Fél perc google.

Angel009 2010.09.13. 17:09:34

ilyen semmiről nem szóló anyagokkal lehet kikerülni a főoldalra! meg is érdemeled!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.09.13. 17:19:14

@Angel009: a hetvegi dzsembori fenyeben abszolut jogosnak erzem a posztot..:-)

lehet egyebkent, hogy te, mint erintett tisztaban vagy azokkal a primitiv torzsi szokasokkal, amik ezeket az aljanepeket a magukbol torteno kivetkozesre motivaljak, de vannak itt modern, civilizalt emberek is, akik ertetlenul allnak a plebs ilyen szorakozasai elott es szeretnek megerteni azt..;-)

PeriAttila 2010.09.13. 17:25:34

Lengyelországban, Oroszországban "divat", hogy a futballhuligánok egy helyen összegyűlnek és kvázi bokszmeccset vívnak egymással. No, ezt itthon is bevezetném és jegyet is lehetne rá szedni :D

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.09.13. 17:31:57

@Angel009: Én nem csodálom, hogy a szerző nem tud választ adni a saját maga által feltett kérdésre :-) Az MLSZ sem tudott eddig.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.13. 18:03:59

@old_field: látod, mennyi eszed van? Mint egy fociszurkolónak (ez már a negatív tartomány!)
Ha valaki el akarja venni a kedvenc játékszered, máris az erőszakon jár az a pár neuron, ami a koponyádban van. Régóta közismert tény, hogy a focirajongók épp azért rajonganak annyira kedvenc csürhülési lehetőségükért, mert oda nem kell ész, értelem.

GreenBP · http://ftcsz.blog.hu/ 2010.09.13. 18:06:34

én nem utálom az újpest szurkolókat, csak az újpestet.

Eastbay1 2010.09.13. 18:08:34

@Droli: "a Fradi meg "ellenzéki" klub volt"
Mondjuk ez az "ellenzéki" klub az Élelmiszeripari Minisztérium csapata volt, mivel beolvasztották őket az ÉDOSZ-ba, így lettek Kinizsi.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.13. 18:13:01

@Vad.Korte:
Reménykedjünk :) Sajnos az én fiamnak, mint focikapus palántának már elvették a kedvét az edzők, valamint a megszállott, akár a gyerekeket is kikezdő, furkáló szülők. Ma már korizik. Sajnálom, a foci a legjobb sport a világon, de nem itt. Itt már vasárnap reggel részeg szülők ordibálnak egymással, anyázzák a bírót, a másik gyerekét, rázzák a rácsot. Akkor meg mi várható a Fradi vagy az Ute pályán? Ez a mentalitás megy tovább. De a srácodnak sok kitartást és sikert!

Eastbay1 2010.09.13. 18:16:54

@mojszipupi: @Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: @Androsz:
Belőletek egyszer még miniszterelnök lesz! (persze szigorúan csak egymás után:D)

Eastbay1 2010.09.13. 18:20:39

@Táncolj Törő!:
Ott a pont!
Azt azért még tegyük hozzá, hogy valószínűleg nem írtak a Kispest/Újpest/Fradi szurkolók kérvényt az X minisztériumnak és személyesen Rákosi elvtársnak, hogy "Lécci, lécci, pls, a minisztérium csapata akarunk lenni!"...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.13. 18:22:54

@Angel009:

"ilyen semmiről nem szóló anyagokkal lehet kikerülni a főoldalra! meg is érdemeled!"

Igen, én is ezen gondolkodtam éppen. Van, hogy órákat eltöltök egy-egy poszt kidolgozásával, adatokat gyűjtök, elemzek, gondolkodom. Ezt meg 10 perc alatt írtam meg tegnap este. :)

De ha már így alakult, akkor örülök, végül is ha már itt vannak az olvasók, át tudnak kattintanni a többi posztra. És sokan meg is teszik, ahogy látom.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.13. 18:28:37

@Nuuk:

"Fél perc google."

Igen, de itt annyi a plusz, hogy eszmét lehet róla cserélni. Ki tudja, hogy az interneten mit talál az ember?

Eastbay1 2010.09.13. 18:29:10

Egyébként pont azért utálják a ződek a lilákokat (és fordítva), amiért a WHU a Millwallt, a Newcastle a Sunderlandet, a Pool az Evertont, a Wednesday a Unitedet, a Milan az Intert, a Torino a Juvét, a Genoa a Sampot, a Roma a Laziot, az 1860 a Bayernt, a Rapid az Austriát, a CZ a Partizant, a Pana és az AEK az Olympiakost, a Dinamo a Steauát, a Galata meg a Fener a Besiktast, a Celtic a Rangers, stb.
Csak.
Bővebben: mert kell a népeknek a valahova tartozás érzése és ezzel együtt jár (erősíti az összetartó erőt), hogy a máshova tartozókat utálják (főleg hogy meg kell mutatni, hogy ki az úr a városban).

nemecsek ernő áruló 2010.09.13. 18:32:43

Egyébként csodálom, hogy mindezek ellenére az MLSZ még engedi közönség előtt játszani a Fradit. Ha nem dilettánsok ülnének ott, olyan büntetéseket rónának ki a klubokra, hogy azok vagy belefeketednek, vagy maguk szűrik ki a veszélyes elemeket az úgymond "szurkolók" közül. Ez persze megint hülyeség, mert ahogy a "békés tüntetők" ezek is csak messze idézőjelesek. Az ilyet ugyanis zavargónak hívjuk, más kifejezés egyszerűen nem illik rá.

Eastbay1 2010.09.13. 18:34:28

@bogancs: De mégis milyen megoldásra számítasz? Azóta utálják egymást, hogy 1906-ban a Kistücsök kocsmában a hőbörgő franzstadti Petrovics suszternek leb@szott egyet a részeg újpesti Müller kovács, ilyesmi?

Eastbay1 2010.09.13. 18:35:30

@GerzSonka: És mégis hogy szűrjék ki a veszélyes elemeket? Te melyik országban éltél eddig?:D

Darkcomet 2010.09.13. 18:42:39

@Bali Baba: Hehe... A Fradit régen a mezőgazdasági, vagy mi a tököm minisztérium pénzelte. De amúgy vastagon lesz.arom mind a két csapatot. Engem két dolog dühít: 1. Ezek miatt a faszkalapok miatt alig birok néha hazamenni (újpesti, pontosbban megyeri vagyok), és ilyenkor újpest központ sem egy biztonságos hely. 2. Ilyenkor nem gondolkodik el a nagyérdemű, hogy egy-egy ilyen cirkusznak mennyibe kerül a biztosítása az adófizetői pénzekből? Bezzeg a b.ziparádékor másról sem beszélnek a zemberek. Szóval ez is igazi kettős mérce. És itt mostan ne tessék azzal érvelni, hogy az angoloknál, meg a németeknél, meg a f.szom tudja még milyen országokba is ugyan ez megy, ugyan is arról ilyenkor el tetszik feledkezni az összes ilyetén érvelő, hogy ezekben az országokban nem csak balhé, hanem foci is van. Nálunk meg csak balhé, foci meg a bányászbéka s.ggénél.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.13. 18:43:33

@Eastbay1:

Én nem tudom. Nem értek a focihoz. :)

Viccen kívül, az biztos, hogy nem kivitelezhető megoldás, amit itt a kommentek között olvastam, hogy dobjunk közéjük napalmot, vagy tereljük ki őket a mezőre..

dukeekud 2010.09.13. 18:53:03

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
"Én egyszerűen betiltanám a focit, de ezt már többször, több helyen leírtam. "

Hiaba tiltanad be, nem oldana meg a problemat. Ennek semmi koze a focihoz, vagy szurkolashoz. Itt maga a verekedes a balhe a lenyeg. Ha az operaban lehetne verekedni orditozni, akkor ezek az emberek oda jarnanak.
Angliaban mar vizsgaltak a foci huliganizmus hatteret. A lenyeg : sulyosan onbizalom hianyos,kisebrendusegi komplexusban szenvedo, magukat ertektelennek tarto emberek csoportjarol van szo. Akik azt gondoljak, ok csak ilyen modon tudjak megmutatni magukat, ez az onkifejezesuk egyetlen terepe. Hogy kimegy orditani, orjongeni az utcara, mert akkor vegre o is valakinek erezheti magat, akit eszrevesznek, akivel foglalkoznak.
A lenyeg ennek semmi koze a focihoz a szurkolashoz, egyszeruen csak, ezek a beteg emberek ratelepedtek erre az intezmenyre.

Eastbay1 2010.09.13. 19:07:06

@bogancs: Még a mezőre terelés a legreálisabb megoldás egyébként. Mondjuk ezzel meg az a baj, hogy így meg elveszik az egészből az izgalom, hogy "akkor most el tudjuk őket csípni a metróban, vagy vadászhatunk rájuk 4 utcával arrébb".
Az senkinek sem lenne jó, ha szervezetten lenne megoldva, mert akkor
1. a yard könnyebben rajtuk üthetne,
2. az gyakorlatilag egy tömeges bokszmeccs lenne, ahol feketén-fehéren kiderülne, hogy ki nyert. Aztán nem tudna utána arcoskodni mindkét oldal, hogy megint ti csúsztatok...

ErrOr 2010.09.13. 19:22:40

Akik fikázzák ezt az egészet (nem élek benne, de értem): tetszett nektek Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című könyve? Pontosan ugyanarról szól, csak mások a szabályok.
A leszúrt srácra nincs magyarázat, de ez nem is téma most.

old_field 2010.09.13. 19:25:44

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
"Régóta közismert tény, hogy a focirajongók épp azért rajonganak annyira kedvenc csürhülési lehetőségükért, mert oda nem kell ész, értelem. "

Amit írsz, ahogy írsz,az 1 halom szánalom:
neked "csürhülés", és szerinted nem kell hozzá ész.
Közben milliók kedvenc játéka, szerte a világon és a csapatjátékokon belül az
egyik legnagyobb játék-intelligenciát igénylő sport.
Persze van, aki nem tud kilépni a szűk látókörű világából és csak sztereotípiákban tud gondolkodni: aki focista, az csak buta lehet. :)
Sőt szerinted a szurkolók is hülyék.
Nekem úgy tűnik, az index blogolást sem kötik mostanság különösebb iq teszthez...
Problémák vannak szurkolókkal jössz a tipikus komcsi megoldással: be kell tiltani a focit ! :) :(
Mint Kóka et. a mocsár lecsapolással.
Na brávó... :(
Felvetettél 1 problémát, én írtam rá fentebb 1 megoldást.
Nálad ez a betiltás.
Ennyi a különbség kettőnk gondolkodása között, de tartok tőle,h ezt sem érted, mint a focit vagy a szurkolókat.
Ill. csak azokat érted, akik hasonlóan primitívek,mint Te, akik annyira utálják az ellenfelet , hogy legszívesebben betiltanák... :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.09.13. 19:46:52

@old_field: "Közben milliók kedvenc játéka, szerte a világon"

akkor egyunk szart, mert 100 milliard legy nem tevedhet?

"és a csapatjátékokon belül az
egyik legnagyobb játék-intelligenciát igénylő sport"

akkor vajon miert van az a jelenseg, hogy a labdarugo gyakorlatilag a bunko paraszt egyik szinonimaja?

Eastbay1 2010.09.13. 19:57:23

@az igazi Sipi: Szövegértés 1-es, öcsém.

old_field 2010.09.13. 20:13:56

@az igazi Sipi:
ha 1 légy agyával gondolkodsz, akkor juthatsz erre a következtetésre is... :)
gratula !

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.09.13. 20:19:50

@bogancs: nivo alatti, nem nivo alatti, a sport legalja a labdarugas.

errol valoszinuleg a tulfizett, agyatlan taho jatekosok es a nagyreszt koztorvenyes szurkoloik egyarant tehetnek.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.09.13. 20:22:11

@old_field: hat pontosan egy legy agyaval gondolkodasra probal rabirni a fenti "erv", hogy a legnepszerubb.

Eastbay1 2010.09.13. 20:36:25

@az igazi Sipi: B+, akkor nézzél vízilabdát! Ott orvosok, jogászok meg egyéb diplomások tépik le egymás tökét.
De légy szíves mondj egy sportot, ahol az általad elvárt színvonalon intelligensek a sportolók és a szurkolók is.

old_field 2010.09.13. 20:38:57

@az igazi Sipi:
ez már az a szint, amivel nem érdemes vitázni.
és nem a szellemi magasság miatt.

dukeekud 2010.09.13. 23:29:54

"De légy szíves mondj egy sportot, ahol az általad elvárt színvonalon intelligensek a sportolók és a szurkolók is."

Mondjuk az ottusazok, vagy vivok torzskozonsege, eleg ritkan szokott az utcan embereket meggyilkolni, puszta szorakozasbol,mint ezt a triatlon versenyzot.

Eastbay1 2010.09.14. 19:34:15

@dukeekud: Mondjuk ezek gyakorlatilag üres halmaznak tekinthetők...
süti beállítások módosítása