Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A vörösiszap, a bizalom, és ha ez elveszik

2010. október 12. - Droli

Szegény kolontáriak, gondolom, úgy voltak vele, hogy biztos rendben van a gát, biztos szakszerűen karbantartja a tulajdonos és rendesen ellenőrzik a különböző felügyeletek, és nem hagyják, hogy katasztrófa történjen. Így lehettek ezzel október harmadikáig. Aztán történt "valami", és sokukat most már az isten sem tudja rávenni, hogy visszaköltözzenek. Oda a bizalom.

Megértem őket. Én Szajolban nevelkedtem, és a falutól nem messze van a régi ÁFOR, ma már MOL egyik legnagyobb stratégiai olajtárolója, és emlékszem, hogy egy ott dolgozó azt mondta hogyha az az egész felrobbanna, vinné magával a falut is. Nem tudom, hogy csak engem, kisgyereket akart lenyűgözni, vagy tényleg van-e ennek valóságalapja, de akkoriban azt gondoltam, hogy a sok okos néni és bácsi biztosan odafigyel arra, hogy ez ne történhessen meg. Magyarul bizalmat szavaztam nekik.

Biztosan mindenki fel tud sorolni legalább egy olyan létesítményt a környéken, amivel ha baj lenne, maga is bajba kerülne - a paksiak mondanák az atomerőművet, a mosonmagyaróváriak a vörösiszaptározót, a tiszaújvárosiak a vegyi üzemet, satöbbi, satöbbi - de gondolom a bizalom megvan az irányukba. Sőt, az ember rengeteg dologban bízik: a pék biztosan jó minőségű lisztet használt, nem olyat, amelynél a búza agyon volt vegyszerezve; a hamburgeres biztosan rendesen kezet mosott vécézés után, nem csak tessék-lássék módon; a bankszámláról biztosan nem tűnik el a pénz, hanem ott lesz holnap is. A bizalom az egyik legfontosabb dolog az életben.

A bizalom szerepe a gazdaságban az, hogy segít csökkenteni a költségeket. Gondold el, ha nem bízol valakiben-valamiben, akkor sokkal alaposabb körültekintéssel, és biztosítékokkal mész bele az üzletbe (ez mind-mind költség!). Jó példa erre a hitelezés: egyes nyugati országokban alacsony kamatra is kapsz hitelt, míg máshol jelentős (kockázati) kamatfelárat számolnak fel. A bizalom viszont főleg tapasztalaton alapul, és ha azt tapasztalja a bank, hogy egy országban sokan nem fizetik vissza a hitelt, akkor bizony ne csodálkozzunk, hogy ott még a szerződésen szereplő születési évszám is kamatozik. Képzeljétek el azt az ideális esetet, ha hazánkban mindenki rendesen visszafizetné a hiteleit (valahogy úgy alakulnának a dolgok): a bankok alighanem versenyeznének azért, hogy kihelyezhessék a hiteleiket (hiszen biztos a visszafizetés, nem buknak vele), ezáltal a verseny miatt jelentősen csökkenne a hitelkamat, és alaposan bepörögne a gazdaság, lenne egymillió munkahely, Kánaán meg kolbászból kerítés! Ennek pont az ellenkezője történt 2008-ban, amikor elszállt a bizalom, senki nem adott hitelt senkinek, és a gazdaság - hogy mondjuk szépen - "beállt".  

Hát igen, a bizalom olyan, mint az egészség: ha rendben megvan, senki nem veszi észre, de a hiánya igen komolyan érinti a gazdaságot és a gazdasági szereplőket is. A kolontári vörösiszapnak-katasztrófa többe fog kerülni, mint pusztán a katasztrófaelhárítás és az újjáépítés költsége, valamint az ott élők gondjai - a kárukon egy egész ország megtanulta, hogy "veszélyes üzem" közelében lakni nem csupán elméleti kockázati tényező, hanem gyakorlati is. Ennek az esetnek reméljük az lesz a tanulsága,hogy mostantól komolyabban veszik a tulajdonosok a biztonsági előírásokat, illetve a hatóságok is hatékonyabban, korrupciómentesen fognak ellenőrizni. Hogy legalább ebben a tekintetben visszaálljon a bizalom.

Köszönöm a bizalmat mindenkinek, aki ezt végigolvasta :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr112365164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dézsàvü 2010.10.13. 00:11:03

Sajnos az emberek könnyen elfelejtik a bizalomvesztést. Elég odadobni nekik egy falat kenyeret és visszaáll újra.

Vehetünk akár történelmi példát is. A magyaroknak évszázadokig nem volt bizalma az osztrákok iránt. Sőt! És akkor jött "ferencjóska" a kiegyezésével és Sissivel, s visszaállt a bizalom.

És mi van most? Az oroszoktól megszabadult magyarokra azonnal rávetették magukat az osztrákok. Még kegyetlenebb gazdasági kizsákmányolással mint évszázadokon át tették. (a Gorenje a Trabanttetőn csak enyhe fuvallat volt)Egy évtizeddel később már az osztrákok voltak a
"devizahitel feltalálói". Bankjaiknak az a dicstelen szerep jutott, hogy "forszírozták" ezt a folyamatot. Jól kiszámított volt ennek a végkifejlete is. A fél ország bedől a CHF hitelekkel.

Most kezdik "feltalálni" a döntsük be a lakáshiteleket című társasjátékot. Ami több száz évig tűzzel-vassal nem sikerült, most adósrabszolgasággal és lakásmaffiával sikerülhet teljes nyomorba dönteni a magyarokat. Miközben a fél Dunántúl termőföldjeit már így-úgy felvásárolták, most kellene a fele lakásállomány is.

Az osztrák építőcégek nyomulnak legjobban az országban. Persze még sokan mások is kitalicskázták az országból a pénzt, tőzsdén keresztül, közvetlen kifizetőhelyekről, stb. de azok annyival beérték. Az osztrákok viszont a "javunkat" akarják. Ezt nem engedhetjük!

Sokaknak már késő, de ha nem fontos, ne nyisson számlát senki a bankjaikban. (Erste, Raiffeisen, stb.) Hadd fenyegetőzzenek, hogy elhagyják az országot. Nem lenne kár, de "hazai piacnak tekintik" ezt a kedves országot.
süti beállítások módosítása