Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Cashbacket akarunk!

2010. október 18. - Droli

Magyarországon sajnos még nem működik a “cashback”, ami tulajdonképpen egy nagyon jó dolog: mikor az ember vásárol egy üzletben, és bankkártyával fizet, akkor egyúttal pénzt is ki tud venni, mintha az áruház kasszája ATM is lenne egyben. Vajon hogyan is működik ez a rendszer, és miért jó ez a gazdasági szereplőknek?

Mikor kártyával fizetsz a kasszánál, tulajdonképpen az történik, hogy megbízod a bankot, hogy a vásárlás összegét utalja át a te számládról az áruház számlájára. Ebben az esetben a vásárlás összege=a bankszámláról leemelt pénz összegével. Cashback esetén az történik, hogy a vásárlás után, de még a fizetés előtt megkérdezi a kasszás (nem a kaszás, ha az kérdez, már nagy baj van :-), a vásárlót: kér még cashbacket? (Jó lenne ezt a kifejezést magyarosítani, talán a készpénzfelvétel a legjobb szó rá, azaz a kérdés így hangozhatna magyarosan: kíván készpénzt felvenni?) Ha a vásárló igen mond erre, akkor a pénztáros két dolgot is beüt a gépbe: a vásárlás összegét + a vásárló által felvenni kívánt pénzösszeget, és ezt így együtt kell a vásárlónak megerősíteni a PIN beütésével vagy a bizonylat aláírásával.

A bankkártyát (illetve a mögötte lévő bankszámlát) ebben az esetben a vásárlás összegével és a készpénzfelvétel összegével együttesen terhelik meg, és a bank megerősítése után a vásárló megkapja az áruház kasszájából a felvenni kívánt összeget. Gyakorlatban: ha a vásárlás összege 10.000 Ft, és a vásárló kér még 2000 Ft “cashbacket”, akkor 12.000 Ft-tal fogják megterhelni a számláját. A vásárló megkapja a 2000 Ft-ját készpénzben, és boldog, hogy nem kell elbattyognia a következő ATM-ig.

Miért jó ez? Bontsuk háromfelé a kérdést: miért jó ez a vásárlónak, az áruháznak és a banknak?

A vásárlónak jó, mert nem kell külön ATM-et keresnie, mivel a vásárlással egyidőben le tudja venni a pénzét. Ráadásul mivel az áruházakban a kártyás fizetés díjmentes, ezáltal a pénzt is díjmentesen tudja kivenni, ami nem mindig mondható el az ATM-ekről (pláne, ha “idegen” bank ATM-énél próbálkozik az ember). Tehát a vásárló időt és pénzt takarít meg ezzel a dologgal.

Az áruháznak jó, mert segít a készpénzállományt számlapénzzé konvertálni. Aki dolgozott ilyen helyen, tudja, hogy a készpénz kezelése nagyon macerás: pontosan át kell számolni, tárolni kell, szállítatni kell, a bank jutalékot számol fel az elhelyezésért, ráadásul a pénz biztonsági kockázatot is jelent (a bankjegy ellopható). A cashback rendszerrel csökkenthető a készpénz mennyisége, tehát a költségek egy részét meg lehet úszni. Másrészt viszont a kiadott cashback után is az áruház fizeti a jutalékot, ezért gyakran maximálják a kivehető pénz mennyiségét, hogy a kedves vásárló ugyan ne akarja már egy autó árát kivenni! (Nyugaton kb. 100 euró a maximális kivehető összeg.) De a banknak fizetendő jutalék összegét kiváltja a már fent leírt pénzkezelés költségeinek csökkenése. És a cashbacket szeretik a vásárlók, tehát marketingértéke is van a dolognak.

A banknak jó, mert az egy dolog, hogy elesik az ATM-es pénzkivétel díjától, de a kereskedő úgyis megfizeti neki a bankkártyás fizetés jutalékaként, tehát ugyanúgy pénzénél van. Ráadásul a banknak kevesebbet kell törődnie ATM-ek fenntartásával, töltésével, a pénz szállításával, tehát itt is pénzt spórol. Felmerülhet a kérdés: mi történik akkor, ha a vásárló túl sok pénzt akar kivenni, melyre nincs fedezet? Ennek megakadályozására a bankok sokszor lekorlátozzák a használható kártyák számát, például hitelkártyával nem lehet cashbacket felvenni, csak un. “debit” kártyával, tehát csak a számlán valójában ottlévő összeget lehet kivenni.

Mint látható, a cashback rendszernek csak nyertesei vannak: akkor miért nem csinálják meg hazánkban is?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr52379413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2010.10.18. 09:31:02

Szerintem a bankoknak jobb üzlet az ATM-ezés, azért nem erőltetik a cashbacket. (idegen atm 400-500 forint) Meg hát ha jól tudom, a boltok viszonylag sok jutalékot fizetnek a banknak, szerintem ebben is elsők közt vagyunk Európában. Gondolom nem annyit kellene kpfelvét esetén is fizetni, mint nyugaton, tehát a boltnak nem érné meg :)

Jó a levezetés, hogy miért jó, csak nem biztos, hogy ez abszurdisztánban is így működik :)

vaki78 2010.10.18. 10:35:04

A Postákon már működik, ha kártyával fizeted a csekket. Legalábbis tőlem mindig megkérdik. Igaz itt az a csavar, hogy a postai tranzakció kp felvétnek minősül a bank szempontjából, nem pedig vásárlásnak.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.18. 10:56:55

@daniferi: Ez igaz, nálunk lehet, hogy úgy valósítanák meg, hogy mindenkinek rossz legyen. Hozzáteszem, nyugaton sok helyen az ATM-ből való pénzkivétel (is) ingyenes...

Asidotus 2010.10.18. 12:07:10

de ha tudok kártyával fizetni, akkor minek kéne nekem készpénz? Most is már gyakorlatilag kocsmázásra használok pénzt, minden mást kártyával fizetek (a közüzemi és egyéb számlák meg számláról levonódnak).

Én úgy tudom, hogy a kártyás vásárláskor 2-3%-ot fizet a bolt, amivel kb. világelsők vagyunk.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.18. 12:24:35

Az otp-nek elvileg van cashbackje, gyakorlatilag nem talál hozzá merchant partnert.
És azért nem talál, mert túl magasak a jutalékok, annyival nem csökken a készpénzkezelés költsége.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.18. 14:38:38

@Babette_: Ezek szerint tipikus hazai "sikertörténet" lesz ebből is.
@Nűnű: a kocsma nem elég indok a készpénzre ? :-)

tizen9 2010.10.18. 16:08:31

Én is azt hiányolom, hogy a szerző nem mond semmi konkrétumot arról, kinek milyen jutalékot kell fizetni, vagy nem fizetni a felvételért. Szóval update-et kérünk a poszthoz a konkrét számokkal, valószínűleg az meg is adja a választ a kérdésre.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.18. 16:48:29

@tizen9: 0,5%. Tehát ha a vásárló a maximális 100 eurót veszi ki, akkor az az áruháznak 50 centbe kerül. Ha figyelembe vesszük, hogy a cashback feltétele a vásárlás, nem járunk olyan rosszul: egy átlagvásárlás nálunk 30 euró, és a többség 20-50 eurót vesz ki, ráadásul nem mindenki fizet kártyával (tapasztalataim szerint a vásárlók kb. 10-15%-a), és nem mindenki vesz ki cashbacket, tehát a boltnak gyakorlatilag alig kerül valamibe a cashbackezés.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.18. 16:52:48

@Droli: Mármint a boltunk által a banknak fizetett jutalék a 0,5%. Nem tudom, ez mennyire általános, de szerintem máshol is e körül lehet.

tizen9 2010.10.18. 17:05:13

@Droli:
Köszi!
2007-es indexes cikk szerint a BB-nál akkor 2,5% volt, én is annyira emlékeztem.
Mostanra viszont lement kb 0,2-0,5%-ra, így már lehet jogos a követelés.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.18. 17:18:37

@Droli: Akkor ti valami nagyon jó szerződést kötöttetek.
Az átlag 2,5-3 %. Még a nagy hálózatok is csak 1,5-ig bírtak lealkudni.
Konkrét példákat sajnos nem mondhatok.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.18. 18:00:23

@Babette_: Ezer bocsánat, elfelejtettem hozzátenni: külföldön dolgozom, konkrétan Írországban :-))))

Olvasva a magyar számokat: brutális. Mondjuk semmi különös nem történt, igazodik a hazai számlavezetés-banki díjak kombóhoz.

Ugyandehogy (törölt) 2010.10.18. 20:01:30

@Droli: jahogy Írország.
úgy könnyű:)

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.10.18. 23:40:48

@Nűnű: Én ezt nem merném megtenni otthon, hogy a számláról levonódjanak dolgok. Anyukámnak volt, hogy poénból küldtek egy 200 ezres számlát...

daniferi 2010.10.19. 04:36:43

@GGerg: Lehet maximalizálni szerencsére, így nagyon nem lehet elszállni. Ráadásul havi 1x próbálkoznak általában.

Maisie MacKenzie 2010.10.19. 10:19:23

A vásárlás ingyenes, a kézpénzfelvétel meg nem, sőt "idegen" helyen a legdrágább (a saját bank automatájából a legkedvezőbb viszonylag)

Úgy hogy baromság az ötlet, tehát esély lesz rá, hogy elterjedjen. :-(

Már a Magyar Posta használja és keres rajta.

Inkább az ingyenes bankkártyás vásárlási lehetőségeket kellene bővíteni, akkor nem kell kézpénz felvétel! Vagy telefonos fizetések (persze + díj nélkül!)

kzolika 2010.11.19. 17:54:32

@Nűnű: Mi már a kocsmában is kártyával fizetünk és a jattot adjuk kp-ban. Még azt kellene bevezetni, hogy a gyümölcsösön legyen bankkártyanyílás.
süti beállítások módosítása