Már több forrásból olvastam a napokban, hogy idén rendkívül gyenge lett a napraforgó termés a kedvezőtlen időjárás miatt. Kisebb fejek fejlődtek, a magokban pedig az átlagosnál alacsonyabb az olajtartalom. A végeredmény pedig: jelentős árugrás az étolajoknál.
Ahogy ezt olvastam, el is határoztam, hogy az esti tervezett bevásárló túrán jól bevásárolok még most, amíg (viszonylag) olcsón lehet kapni. De nagy meglepetés ért a Tescoban. Rögtön a bejáratnál akciós Vénusz étolaj fogadott 449 forintért. Kicsit elképedtem. Ha már akciósan is 450-ért adják, akkor kicsit elkéstem ezzel a felhalmozós ötlettel. Le is tettem róla.
Kicsit beljebb a soron azért még végigmentem. A saját márkás, illetve mindenféle fantáziamárkás étolajok egyenlőre még olcsóbbak voltak. A legolcsóbb talán 321 forint.
Vannak akik riogatnak, hogy olcsó húsnak híg a leve, meg egészségtelen. Mások szerint meg ugyanaz a gyártó, ugyanaz a minőség, mint a márkás étolajoké, csak más csomagolásban.
Nem tudom, de ízben és főzési tulajdonságokban én nem sok különbséget látok étolaj meg étolaj között, de valamiért mégis mindig szorongással telve veszem le a polcról az olcsóbbat. Az étolajtól félteném az egészségem? Alaptalanul? Vagy nagyon is jogosan? Csak egy jól sikerült marketing agymosásról van szó, vagy tényleg óriási minőségbeli különbségek vannak?
Végül szerencsém volt. Az alsó sorban találtam néhány palack Floriol Duo (napraforgó és kukoricacsíra) étolajat 399-ért. Vettem is belőle 15-öt, majdnem az összeset. Ez most egy jó ideig elég lesz, és még a lelkiismeretem is megnyugodott. Még az is rá van írva, hogy antioxidással.
Most aztán csinálok jó egészséges sült krumplit. Rajtam aztán nem fog ki a napraforgóipar!!