Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Matolcsy gazdaságpolitikája=ír csoda light?

2010. december 09. - Droli

Magyarország „gazdasági szabadságharcot” folytat – előszeretettel hangoztatja a média ezt a nézetet, miközben persze porig gyalázza Matolcsyt. Pedig a kormány által képviselt „különutas gazdaságpolitika” korántsem egyedülálló, és jópár olyan elemet felfedezhetünk benne, melyet más országok sikerrel alkalmaztak. Például Írország – nem most, hanem régebben.

 

Az ír makrogazdaság az 1980-es években nem sokban különbözött a mostani magyartól a tendenciákat tekintve. A gazdasági válság hatására (akkor olajválság volt éppen) az államháztartási hiány elérte a 10%-ot, az államadósság jelentősen megugrott (GDP 87%-ról 120%-ra), az adók harmadát hiteltörlesztésre fordították, az államháztartás kiadásai felemésztették a GDP 62%-át, és mindez 15%-os munkanélküliséggel párosult. Tegyük össze a két kezünket, mi (még?) nem tartunk itt, az írek viszont ilyen mélyről kezdték.

 

Mit tettek? Először is lecsökkentették az adókat, mind vállalati, mind egyéni szinten. A társasági adót 10%-ban határozták meg, és az ír SZJA (PAYE) rendszert is úgy alakították ki, hogy az embereknek több maradjon a zsebében. Ezt Orbánék is meglépték, igaz, nem olyan drasztikusan, mint az írek, Persze ezzel párhuzamosan leépítették az állami szolgáltatásokat is, fizetős egészégügy, meg sok minden más, amiről Magyarországon nem merünk beszélni, mert azonnal egy népszavazás követi (nem mintha az a 300 Ft megoldott volna akármit is, mindenesetre Írországban a vizitdíj 50 euró, egy minimálbéres 6 órás keresete...). Felépítettek tehát egy olyan államot, amiről a magyar liberálisok még csak álmodni sem mernek – alacsony adók, és ezzel párhuzamosan drasztikus állami kiadáscsökkentések. Orbánék itt is kapirgáltak valamit, a közszférában leépítéseket terveznek, de a fő állami pénzfalókhoz még nem mertek nyúlni. De talán februárban, legutóbb ezt ígérték.

 

Másrészt az íreknek egy nagyon nagy szerencséje is volt: becsalogatták a telekommunikációs-informatikai cégeket az országba (Intel, Microsoft, IBM) – és hát ez az iparág valósággal robbant a 90-es években. Kérdés, nekünk lesz-e ilyen szerencsénk, és sikerül-e jó lóra tenni, ehhez persze ki kellene találni, hogy mely iparágak fognak a jövőben uralkodni – talán a vegyipar, a gyógyszeripar, esetleg éppen a mezőgazdaság?

 

Harmadrészt kihasználták azt az adottságot, hogy nem voltak kommunikációs problémáik, lévén az angolt anyanyelvi szinten beszélik, és ez az alacsony adókkal együtt valósággal mágnesként hatott az amerikai cégekre, hogy Írországban építsék ki az európai hídfőállásukat. Vajon nem lehetne-e kihasználni nekünk azt, hogy bent vagyunk az EU-ban, és mi is hídfőállások lehetnénk – mondjuk a keleti piacnak? Vajon véletlen, hogy Orbán nagyon emlegeti Kínát?

 

És hát ezt az egészet persze meg kellett finanszírozniuk valamiből – bizony az EU-s pénzeket használták fel erre a célra, mi most éppen a magánnyugdíjpénztári pénzekkel próbáljuk megfinanszírozni az adócsökkentést, hogy aztán kinőjjük a problémákat.

 

Egyvalamire szeretném felhívni a figyelmet, az egész rendszer koherenciájára, azaz hogy ha az egyik elem hibádzik, akkor az egészből nem lesz semmi. Nem lehet alacsony adókkal bőkezű államot fenntartani, nem lehet pusztán protekcionista gazdaságpolitikával kitörni a válságból és nem lehet megfelelő oktatás nélkül idevonzani a külföldi befektetőket. A kormány nem indult el rossz úton, de ennél jóval több kell, különösen a kiadási oldalon kell meghozni néhány nagyon nehéz döntést. Különben ugyanúgy elbukunk, mint az írek a hetvenes években.

 

(Az, hogy most Írország nem éppen pozitív példa, az már egy másik történet, ennek nincs köze a fentiekhez, akit bővebben érdekel a téma, olvashat róla itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr262503015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piroskadar (törölt) 2010.12.09. 08:57:13

Kár, hogy nem sokan beszélik nálunk a kínait :) és ez csak részben vicc, a kínaiak még ma is akkor vesznek egy üzleti partnert igazán komolyan, ha kínaiul szólal meg.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.12.09. 09:11:39

Sajnos a Fidesznél a kiadáscsökkentés tabu. Anélkül pedig, amint írod is, semmi nem lehet az egészből.

Wolff 2010.12.09. 12:54:00

Bocsánat, de az Orbán-féle adócsökkentés a foglalkoztatottak kétharmadának adóemelést jelent. Ettől kezdve az egész konstrukció szépen felborul, már azzal sem érdemes foglalkozni, hogy alacsony adókból nem lehet kiterjedt államot fenntartani stb. Éppen ezért viszont Orbánék nagyon is rossz irányba indultak, ideje lenne elfelejteni ezt a kényszeres "de akkor is próbáljunk valami jót találni abban amit csinálnak" hozzáállást.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.09. 13:16:16

@piroskadar: kiválóan beszélnek angolul, saját tapasztalat :-)

@Wolff: jövőre lehet, de utána meg 2013-ban a szuperbruttósításos SZJA-számítás eltörlésével mindenki érezni fogja az adócsökkentést. (Legalábbis jelen állás szerint ez lesz, de a kormánynál ezt sosem lehet tudni)

piroskadar (törölt) 2010.12.09. 13:19:16

@Droli: persze, hogy beszélnek angolul. de csak akkor tisztelnek, ha az anyanyelvükön tárgyalsz, mármint üzletileg, velük

piroskadar (törölt) 2010.12.09. 13:19:16

@Droli: persze, hogy beszélnek angolul. de csak akkor tisztelnek, ha az anyanyelvükön tárgyalsz, mármint üzletileg, velük

plazmakutyaTV 2010.12.09. 13:39:42

viktorék februárra a makói gázkincset is a felszínre hozzák, olyan "elszántak" :)
a sok vátesz / guru / sámán majd Gaiát kéri meg, hogy segítsen :)
ha már Dobogókőn van a szívcsakra, ennyi minimum jár a magyarnak :)
máskülönben nem sok jót fog hozni a február: ki fog derülni (még több ember számára is), mekkora idióta kormányunk van (no nem mintha eddig jól el lettünk volna látva e téren)
pl. az szja-csökkentés hoz majd kb. 10 munkahelyet/év (miközben a járulékok csökkentése ill. egyszerűsítése jóval többet hozna, nem is beszélve a KISZÁMÍTHATÓ és hiteles gazdaságpolitikáról)
az szja-változás hatása mindenképp marginális lesz, hiszen nem ezért a különbségért fognak majd eddig be nem jelentettet bejelentettként foglalkoztatni (avagy magasabb összegre bejelenteni, mint eddig)
ebből a mozzanatból is látszik, hogy a fityisz a saját fizetésének emeléséért bármire hajlandó (járai zsigát meg már fel sem hozom)
ennek az országnak annyi, hacsak el nem űzzük a politikusokat asap.

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.14. 13:00:06

@Wolff: ebbe a kétharmadba beleszámoltad az önfoglalkoztatókat is? Számukra (vállalkozási formától függően) a TAO 10%-ra csökkentésével amennyiben osztalékként veszik ki jövedelmük nagyobbik részét csökken az adóterhelés. Azt se feledjük el, hogy abból a 2/3-ból a nagyobbik rész vszínűleg feketén/szürkén kapja bére egy részét. Most majd lesz ok rá, hogy kifehérítsék.
süti beállítások módosítása