Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Matolcsy és Oszkó a költségvetésről - Kinek van igaza?

2010. december 15. - bogancs

A tegnapi napon megjelent egy interjú Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a hvg.hu-n, illetve Oszkó Péter, a Bajnai kormány pénzügyminisztere is megjelentetett hasonló témában egy bejegyzést a blogjában.

Idézni szeretnék a két írásból.

Matolcsy György:

„Papíron ugyanis a GDP arányában 3,8 százalékos, valójában azonban hét százalékos költségvetési hiányt örököltünk az idén júniusban. Meg kell néznünk, hogy a magyar kormánynak az elmúlt hat hónapban milyen lépeseket kellett tennie a költségvetés kiegyensúlyozására, miközben a kiadási oldalt az előirányzatnak megfelelően szinten tartottuk. Be kellett vezetnünk a csaknem 200 milliárdos bankadót, végre kellett hajtani egy 120 milliárdos költségvetési zárolást. Ezután három szektorban, összesen 160 milliárd forintnyi válságadót vetettünk ki, továbbá csaknem 60 milliárd forintot átirányítottunk a magán-nyugdíjpénztárakból az állami pillérbe. És a múlt héten közel 100 milliárdos maradványzárolást hajtottunk végre a költségvetésen belül. Ez már 640 milliárd forint, ennyi hiányzott a költségvetésből. Ráadásul az eredeti költségvetést 0,9 százalékos GDP-csökkenéssel tervezték, ehelyett idén várhatóan 1 százalék körüli növekedés lesz. Mivel minden 1 százalékos GDP növekedés mintegy 100 milliárddal dobja meg a költségvetési bevételeket, a csaknem 2 százaléknyi különbségnek hozzávetőleg 200 milliárd forint pluszbevételt kellett volna hoznia. Ez sem volt sehol, így gyakorlatilag 840 milliárd hiányzik a 2009 őszén elfogadott költségvetésből.”

Oszkó Péter:

„az ország tényleges kockázati besorolása a pénzpiacokon már rég a bóvli kategóriába csúszott, s emiatt olyan kamatköltségek terhelik nem csak a lakosságot és a vállalkozásokat, de a költségvetést is, amit már végképp csak különadókkal és a lakossági megtakarítások felélésével lehet átmenetileg befoltozni. Ennek a költségvetési konszolidációnak nevezett folyamatnak az eredménye, hogy miközben a költségvetés bevételi előirányzatai november végére valójában kedvezőbb arányban teljesültek, mint tavaly, azaz emiatt akár jobban is állhatna az államháztartás egyenlege, addig az utóbbi hónapok kényszerű kiadásai jóval nagyobb arányban merítették ki az eredeti előirányzatokat, melynek következtében tényleg csak egyedi intézkedésekkel tartható a hiánycél. Ehhez pedig a kormány a radikális, ráadásul számos elemében visszamenőleges hatályú adóemelést választotta.”

Na akkor most mi van?

Matolcsy az előirányzottnak megfelelő kiadások mellett a bevételek elmaradásáról beszél, miközben Oszkó a megfelelő bevételek mellett a kiadások elszaladásáról.

Önmagában mindkét megszólalás konzisztens, talán csak Oszkónál tennék annyi kitételt, hogy ő a bevételeket az előző évhez mérten tartja jónak, míg a kiadásokat az „eredeti” előirányzathoz viszonyítja. Matolcsy a kiadásokat AZ előirányzathoz képest tartja megfelelőnek, a bevételeknél csak sejteni lehet, hogy ugyanahhoz az előirányzathoz képest marad el 840 milliárd Ft-tal.

Valaki hazudik? Jó lenne tudni a választ az alábbi kérdésekre:

Mi a különbség az előirányzat és az eredeti előirányzat között?

Ezek közül melyik a hatályos költségvetés? (ami ugye 3,8%-os hiányt tartalmaz)

Mennyi az előirányzott és a tényleges kamatkiadás?

Összességében hogy állnak a kiadások az előirányzotthoz képest?

Összességében hogy állnak a bevételek az előirányzotthoz képest?

Politikusaink feladták a magas labdát. Már csak le kellene ütni! Tényleg kíváncsi vagyok, hogy kinek van igaza. Most akkor jöttek a tervezett bevételek és a kiadások szálltak el a fidesz kormány hibájából, vagy pedig tartottuk a tervezett kiadási szintet, és a bevétel maradt el, vagyis a szocialista kormány készített légvár-költségvetést?

Nekem Oszkó szokott kompetensebbnek tűnni, de most ez a kamatkiadásos indoklás kicsit sántít szerintem. A kamatok egyáltalán nem tartózkodnak extrém szinten, így nem tartom valószínűnek, hogy ebből több százmilliárdos többletkiadás keletkezett volna. Nálam most egyenlőre Matolcsy áll jobban, ő konkrétabb számokkal állt elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr342516651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsguszti68 2010.12.15. 08:33:34

Szerintem kicsit sántít Matolcsy érvelése: a kiadási oldalt nem tartották a tervezett szinten: fenntartották a gázártámogatást, amit Oszkóék megszüntettek volna, a társasági adó csökkentés már az idei év második felére is érvényes, amely mintegy 70-80 milliárd mínuszt jelent, és tény, hogy a választások óta 2 százalékponttal nőtt a CDS felár, amely miatt az államadósság kamatterhei jelentősen emelkedtek. Én úgy gondolom, hogy Matolcsynak talán 25%-ban lehet igaza, míg Oszkónak 75%-ban.

kovacsguszti68 2010.12.15. 08:34:43

bocsánat, a társasági adó a bevételi oldalt érinti...

gono 2010.12.15. 09:47:45

1. a kormánynak kellene közzétennie a számokat.

2. a kamatkiadas többlet tényleg nagy lehet, a CDS felarbol következtetve

3. nekem oylan erzesem van, mintha megyo modra elengedtek volna a gyeplot a valasztasok utan, de ez csak erzes es olyen infokbol taplalkozik mint a szarnyvonalak ujranyitasa (lasd 1-es pont)

is 2010.12.15. 09:54:39

ezt mondanám én is: mit is tett az új kormány azért, hogy a bevételek ne jelentkezzenek? társasági adó csökkentése, gázár-nem-emelés (AFA és egyéb adóvonzatok) magunk alá szarunk, majd közöljük, hogy büdös van, és ezért szükséges a takarítás...

ja, látom is a csalást Matolcsynál. amellé, hogy megnézzük, hogy mennyivel nőtt a bevételi oldal, meg kell nézni, hogy mennyivel emelkedett a kiadási oldal április óta. májusban ugye volt egy 250 milliárdo egyhavi hiány, senki nem tudja miért, semmi tájékoztatás nem volt róla. Matolcsy is csak az elmúlt 6 hónapról beszél, jűnius óta.

tehát bizony az a kérdés, hogy mitől szaladt el a kiadási oldal, ami miatt a bevételeket is meg kellett nyomni. hogy a régi, vagy az új kormány intézkedései vitték fel a hiányt 7%-ra. és akkor jöhet is az első gondolatom, meg Oszkó kérdése.

is 2010.12.15. 09:57:17

@gono: tényleg gyűlik:
-gázárkompenzáció
-szárnyvonalak
-CDS felár
-TANYA-csökkentés
-pálinkafőzés
-májusi 250 milliárdos hiány
itt lesz az az 500-600 milliárd, amit most betömtek maguknak Orbánék. mindet maguk is okozták.

VIII. Nagyapó 2010.12.15. 10:24:08

@is:

Nem, Orbánék konkrét intézkedései nem adják ki a bankadót sem.
Én MKKT-s ismerőseimtől inkább azt hallottam, hogy a bevételi oldal nem jött be (miközben a makropálya még jobb is volt a vártnál). Hogy adóbeszedési hatékonyság miatt vagy másért, azt nem nagyon tudom.
Persze csúsztat Matolcsy is: nem MINDEN 1% növekedés jelent +100 MRD-ot a költségvetésnek - a jelenlegi, exportbővülésre alapozott növekedés adótartalma egyértelműen alacsonyabb.

Május - no, az vajon mi lehet?

VIII. Nagyapó 2010.12.15. 10:41:44

@gono: A CDS felár a kötvények lecserélésével gyűrűzik csak be a kötvényállományba, a veszteség pedig hosszú kötvényeknél valószínűleg csak az első kamatfizetéskor jelenik meg a hiányban. Meg lehet nézni, mennyi kötvényt bocsátottak ki az elmúlt fél évben és mennyit nőtt a felárunk a régióhoz viszonyítva, de nem hiszem, hogy ez idén komoly tétel lenne.

Timby 2010.12.15. 10:44:03

Az Oszkóék, nagyjából 0,7%-os többlet hiánnyal adták át a költségvetést. Ami többnyire az Alkotmánybíróság által elkapált (vagyonadó és társai) bevételkiesés miatt keletkezett. Ami úgy cirka 180 Mrd. Ez még elég messze van a Matolcsy által emlegetett 870 Mrd-től. Ettől függetlenül meg kéne fogni a kormánynak a gyeplőt, mert a CDS kamat felárak ékes bizonyítékai a rossz irányú gazdaságpolitikának. Az egyszeri adókra szükség volt, de a jövőt felélő Nyugdíjpénztári megtakarítások elvételére, egyáltalán nem. Csak, hát az ígéretek betartása most ilyen sokba fog (fájni) kerülni. Ha jövőre nem lesznek szerkezeti reformok, akkor ránk borús jövő vár.

VIII. Nagyapó 2010.12.15. 11:00:30

Némi keresés után, az ÁKK honlapján vannak aukciós adatok. Ha jól látom, jelenleg kb. 1200 MRD az elmúlt fél évben kibocsátott kincstárjegy lehet most forgalomban és 900 MRD új kötvény.

Nem tudom, hogyan működik pontosan a hivatalos elszámolás; mindenesetre én azt gondolnám, hogy csak a DKJ-kon jelentkezik veszteség már az idei évben, de ott is csak az év törtrészében jelentkezik a magasabb kamat. 1% felár-emelkedés így jóval 10 mrd alatti összeget jelenthet...

1kívülálló 2010.12.15. 12:53:54

Mivel a forint allamkotveny fix kamatozasu, ezert a forintkamat valtozasa azonnal csak az uj hitelekhez kotodo kamaton keresztul erinti az allami kiadasokat. Hosszabb tavon a lejaro hitelek megujitasaval persze begyuruzik a hatas es egyre nagyobb lesz a kamatfizetesi teher.

Nagyapo szamait nezve a 900 milliard kotveny szamit kamat miatt (a kincstarjegy = DKJ nem fizet kamatot, itt a teher a magasabb elvart kamat miatti tobbletkibocsatason keresztul jelentkezik), sacc per kabe idoaranyosan mondjuk 500-at vettek fel ebbol Orbanek, ha 1%-al nott a kamatteher, akkor az fel ev alatt 500*0.01=5 milliard forint pluszkiadas. Szoval nehez azt elkepzelni, hogy ez egyedul barmit jelentsen.

Nem latom pontosan, hogy a forint gyengulese miatt mi tortenik az allami devizahitelellel, lehet, hogy a kamatfizetes tobbe kerul amiatt, hogy tobbe kerul forintert megvenni a devizat, de az is lehet, hogy ezt IMF-es penzbol oldjak meg. De lehet hogy ez bonyolultabb.

A vallalkozasokat es a maganembereket ez a dolog viszont sokkal gyorsabban erinti, miutan a hitel torlesztese folyamatos, es a kamat is gyorsan valtozhat, ebben igaza van Oszkonak. Az allamra szerintem nem igaz, amit mond.

Az mas kerdes, hogy matolcsy szellemi kepessegei a beka segge alatt vannak, igy barmit mond, felmerul a kerdes, hogy tudja e egyaltalan, hogy mirol beszel (valszeg nem), a fideszes kommunikacio szavahihetosege pedig egy patologias hazudozojeval egyenlo. Es a legszomorubb, hogy ezen valoszinuleg meg akkor sem tudnanak valtoztatni, ha akarnanak, mert a szakmai kepessegeik a rogtonzes szintjen vannak, ezeket 2-fele modon kepesek kommunikalni:

1. 70-es evek beli ujsaghirek szintjen (a ket bolcs vezeto talalkozott, attekintette a fontos kerdeseket es meghozta a megfelelo donteseket) - csak arrol nem tudunk meg semmit, hogy valojaban mi tortent.

2. ferditesekkel es ostoba hazugsagokkal, ezeket matolcsyn tul ketbites szijjartok, nekem nem is kell tudni selmeczik, es gozom sincs de bebofogok kosak adjak elo felvaltva (lasd nyugdijrendszer hianya - matolcsy ezt nagyon szereti hangoztatni, kar, hogy evtizede nem fedezi a nyugdijjarulek a nyugdijkiadast, semmmi uj nincs ebben, de o most megtalalta a hianyt, vagy kosa, aki nehany nappal ezelott azzal jott, hogy irorszagban is allamositottak a magannyugdijjakat, ami nem igaz, mert az irek a sajat sovereign=allami nyufdij alapjukat koteleztek arra, hogy ir allampapirt vegyen, hogy tudja mibol fizetni az ir alla a bankmentest. magannyugjdijro szo sincs - vagy szandekosan hazudik, vagy nem tudja mirol van szo. Mindenki dontse el, szerinte melyik, es melyik a jobb...

VIII. Nagyapó 2010.12.15. 14:41:56

@1kívülálló:

A DKJ esetében a kibocsátási ár és a névérték közti különbséget nem számolják el vmi módon kamatkiadásként? Ez meglepne...

A kötvények esetében a kamatot időarányosan számolják, nem csak a tényleges kamatfizetéskor? Egy ma kibocsátott hosszú kötvény jövőre fizet először...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.15. 14:49:07

@VIII. Nagyapó:

"A DKJ esetében a kibocsátási ár és a névérték közti különbséget nem számolják el vmi módon kamatkiadásként?"

De igen. Csakhogy ez a kamat rekordalacsony volt az elmúlt hónapokban. Persze lehet, hogy még alacsonyabbat tartalmazott a költségvetés.

krtikuss 2010.12.15. 15:36:59

Úgy tűnik, a volt pénzügyminisztert nem sikerült kellően provokálni azzal, hogy ezt a blogot az ő blogjára többen is belinkelték, mert szokásától eltérően csak ott válaszolt a felvetésekre. Ezért bemásolom én azt ott zajló párbeszéd lényegét. Szerintem tanulságos:

Gaál Csaba

2010. december 15. szerda. at 12:38

nivo.blog.hu/2010/12/15/matolcsy_es_oszko_szamokkal_harcol_kinek_van_igaza

Oszkó Péter

2010. december 15. szerda. at 14:09

Csaba, a számszerű adatok, már amennyit abból a kormány jelenleg látni enged, szerintem nálatok is megjelentek. Tőletek idézem:

“Tavalyi összevetés
A novemberi hiány alapvetően a központi költségvetés alakulása miatt “szállt el”. Itt ugyanis a bevételek az éves terv 91,1 százalékára teljesültek, miközben a kiadások már annak 97,1 százalékára rúgtak. A tervhez képest 453 milliárd forint a többlethiány.
Tavaly a bevételek a végső tényekhez képest novemberben 87 százalékon, míg a kiadások 90 százalékon teljesültek.”

A kormány jelenleg időközi prognózisokat egyáltalán nem tesz közzé, úgyhogy a havi adatok teljesülését igen nehéz bármihez viszonyítani. Logikus, hogy összevessük, hogyan teljesültek tavaly november végére a bevételi és kiadási előirányzatok. Az általatok is leírt számokból az látszik, hogy bizony nem a bevételek maradtak el november végéig, hanem a kiadások szaladtak el. Mint mondtam, havi adatok hiányában nehéz beazonosítani a részleteket, de a tavalyi évvel való összehasonlításban csak októberben például azt látjuk, hogy a kiadások nagyjából 80 milliárddal magasabban voltak. Ne kérdezd az okokat, mert én sem látom, így csak tippelni tudok, akiknek meg részletes adataik vannak, azok jelenleg nem mutatják meg a nyilvánosságnak.

Gaál Csaba

2010. december 15. szerda. at 14:54

Péter, tényleg nehéz a tisztánlátás. A bevételeket például megdobta a bankadó első, szeptemberi részlete is. Jó lenne számszerűsíteni, hogy ki milyen arányban felelős az idei államháztatrtás alakulásáért, de én erre nem vállalkoznék. Az biztos, hogy a költségvetés transzparenciája sokat romlott.

Oszkó Péter

2010. december 15. szerda. at 15:17

Csaba, a bankadó szeptemberi első részlete 90 milliárd, hiszen a különadók nagyobb része decemberi esedékességű. Az eddig befolyt összeg a teljes bevételi előirányzatnak kevesebb, mint az egy százaléka. Ha ezt kiveszem az eddig teljesült bevételekből, az éves előirányzat akkor is kb. 89 százalékon teljesült november végéig, miközben tavaly november végén “csak” 87 százalékon állt. S tegyük hozzá, hogy emellett az idei előirányzatból már kisett kb. 60 milliárd a korábbi AB döntések miatt. Ehhez képest harsogja a jelenlegi kormányzati propaganda, hogy a bevételi oldal felültervezése miatt vannak feszültségek a költségvetésben, miközben látható, hogy az időarányos számok a különadó nélkül is szépen teljesülnek és a valós feszültségek a kiadási oldalon vannak, illetve a kormány intézkedései miatt decemberben még a társasági adóban is jelentkeznek. Valóban nem sok szám kerül mostanában nyilvánosságra, de ez még az elérhető adatokból is elég pontosan kiolvasható. Ahogy az is, hogy a kiadások viszony messze az előirányzatok felett állnak, illetve novemberre elérték szinte a teljes éves szintet. Persze itt is akkor lehetnénk okosabbak, ha belenézhetnénk, hogy mondjuk a kormányváltás előtt mekkora kiadási tétellel szerepeltek a tervben a második félévben kibocsátott állampapírok, különösen mondjuk a három hónapos DKJ-k és a hozamemelkedés miatt mennyivel lettek végül drágábbak. Vagy például a devizaalapú államadósság kamattörlesztése mennyivel lett drágább a forint gyengélkedése miatt stb. Persze gondolhatnánk, hogy év végére bölcsebbek leszünk, de erre sem látok sok esélyt, hiszen nemrég módosították még a 2010-es költségvetést is és utólag megemelték a bevételi előirányzatot, így az év végi elszámolásokban már magasabb tervek fognak szerepelni, mint amivel mi eredetileg számoltunk.

1kívülálló 2010.12.15. 15:37:22

@bogancs:

Nezzuk meg 1x: a DKJ rovid lejaratu hitel, amely nem fizet kamatot. Ha no az elvart hozam, kevesebbet kapsz a 10.000 HUF neverteku papirert, igy ha 100.000 HUF hitelt akarsz felvenni, tobb papirt kell kibocsatani - jobban no az adossag. Ettol csak akkor no jobban a koltsegvetes terhe, ha a DKJ meg even belul lejar. Van ilyen is, ok. Szerintem a szamolasom masik resze nagyjabol stimmel, es erzekelteti, hogy mekkora a rovid tavu extra teher nagysagrendje. Nem tunik nagynak.

Ha mashonnan nezed, ha az egesz, 20 valahany ezer milliard HUF-os allamadossag kamata emelkedik 1%-al, az is csak evi 200 milliard. Es szerintem nagyjabol vilagos, hogy nem kellett az egesz adossagot megujitani az elmult fel eveben, igy ebbol a kamatemelkedes tenyezobol nekem a budos eletbe nem jon ki az, hogy ez egyedul megmagyarazza a 840 milliardos hianyt, amit matolcsy emleget. Mas kerdes, hogy mennyi hitele van barmilyen "szamok nem zavarnak Gyuri" altal meglebegtetett szamnak..

index.hu/gazdasag/magyar/2010/05/25/matolcsy_portre/

De irjatok Oszkonak, kerdezzetek meg, mivel tudja alatamasztani, amit mond, ha gondoljatok

krtikuss 2010.12.15. 15:46:29

Ja, a kamatszámításokhoz meg annyit, hogy májusig biztosan tudtuk, hiszen akkor még részletes áht beszámolók jelentek meg, hogy fél év alatt a kamatköltségeken a csökkenő hozamok miatt kb. 50 milliárdot takarított meg a költségvetés, plisz megmaradt az 50 milliárdnyi kamatkockázati tartalék is. Az előző kormány ezzel, mint elért efektív megtakarítással számolt, ami szerintük is kellett (más egyéb intézkedések mellett) a hiánycél tartásához. Azóta több esetben is szakadás volt a hozamokban, kétlem, hogy ez csupán néhány milliádrnyi kiadásnövekedést jelentene, látva, hogy az első félévben hogyan változtak ezek a tételek. Azt egyébként a sajtó is lehozta, amikor egy múlt heti konferencián a jegybank a bekövetkezett hozamemelkedés miatt évi 400 milliárd kiadási többletet számolt, persze addigra, mire a jelenlegi hozamok a teljes portfolióba beárazódnak. Kétségtelen, hogy a rövid papírokban kisebb volt a hozamemelkedés, de ott is volt, s ott bizony azonnal jelentkeznek a költségek is.

krtikuss 2010.12.15. 15:52:02

@1kívülálló: nyivlán nem 840 milliárdot kell kiszámolni, hiszen az egy röhejes blöff, annak legfeljebb a harmadát hajtotta végre a jelenlegi kormány bevételi korrekcióként, Matolcsy számítása már csak ezért is nevetséges. Annyi kiadásemelkedést pedig bőven ki lehet utatni az új kormány alatt, bár azt Oszkó sem állította soha, hogy nyárra ne lettek volna feszültségek a költségvetésben, de jóval kisebb mértékben és az átadás-átvételre a kezelésére is javaslatot tettek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.15. 19:33:17

@krtikuss:

"nyivlán nem 840 milliárdot kell kiszámolni, hiszen az egy röhejes blöff, annak legfeljebb a harmadát hajtotta végre a jelenlegi kormány bevételi korrekcióként"

Nézzük Matolcsy tételeit:
1. Bankadó 200
2. Válságadó 160
3. Költségvetési zárolás: 120
4. Magánnyugdíj: 60
5. Maradványzárolás: 100
6. GDP növekedésből adódó: 200

Ebből a bankadóból befolyt 180, ez tény. A válságadónál nincs ok feltételezni, hogy kevesebb lenne mint 160. A magánnyugdíj befolyik, ez újabb 60. Ez eddig 180+160+60=400 milliárd.

Ott van még a gazdasági növekedés, amit ha kevésbé bevételt generáló exportorientált növekedésnek veszünk, akkor is legyen Matolcsy számának a fele, vagyis 100. Tehát alsó hangon 500 milliárd bevételről beszélünk.

A zárolások valóban nem bevételek, hanem kiadáscsökkentések, dehát azért volt rá szükség, mert nem jöttek a bevételek. Ez újabb 120+100=220.

Tehát akárhogy nézzük, nehéz lealkudni a 840 milliárdot 720 milliárd alá.

De ha megindokolod, hogy szerinted miért csak egyharmad, azt megköszönöm.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.15. 19:38:10

@bogancs:

Ja és még ehhez jön az AB által elkaszált ingatlanadó, a fidesz által a vagyonadó többi részének eltörlése (jelentéktelen tétel), valamint a bizonyos összeghatárig a társasági adókulcs csökkentése.

Ezek is bevételcsökkentő tételek, és ebből is csak a TA csökkentése írható a fidesz számlájára.

Amivel én még számolnék a kormány helyében, hogy jövőre csökken az SZJA, így ha a cégek az esetleges év végi jutalmakat december helyett januárra halasztják, több marad meg nettóban. 2010-ben ez is bevételkieséshez vezethet, de a nagyságrendjét én nem tudom megbecsülni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.15. 19:46:11

@VIII. Nagyapó: @gono: @is: @Timby:

A kamatkiadások számításánál én nem a CDS felárból indulnék ki. Cáfoljatok meg, de a CDS felár az ötéves csődkockázat elleni biztosítást jelzi, tehát az államkötvény tulajdonosok fizet(het)ik kötvényeik után.

Ha magas a CDS felár, akkor azt nyilván érvényesíteni akarják a hozamokban.

Én az államkötvény és DKJ aukciókon kialakuló hozamokat szoktam (úgy ahogy) követni, itt pedig az elmúlt hónapokban nem volt hozamugrás, legalábbis nem tartós jellegű, sőt volt egy elég hosszú időszak szeptember-november között, amikor rekord alacsony hozammal 5.25-5.50% között keltek a három hónapos DKJ-k. Ez a hozam jelenleg is 6% alatt jár CDS felár ide vagy oda.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.15. 19:52:37

@krtikuss:

Oszkó Péter reakciójához:

Az előző évi szezonalitáshoz való viszonyítást bár elfogadom, hogy nincs jobb támpontja, de akkor sem tartom elég erősnek ahhoz, hogy olyan határozott kijelentéseket alapozzon rá, mint amilyeneket a posztban idézett részletben megtett.

Csak egy laikus példa: novemberig az én fizetésem is hűen követte az előző évit, azonban idén nem kapok majd decemberben 13. havi bért, így éves szinten jelentősen kevesebb bért fogok kapni, mint tavaly.

is 2010.12.15. 20:00:48

@VIII. Nagyapó: a majusra mindnyajan kivancsiak vagyunk. ott egyetlen honap alatt osszehoztak 250 milliardos koltsegvetesi hianyt. majusban ez kiugroan magas, legalabb 100 milliard ebbol sehogyan sem indokolhato. pont majusban azonban meg nem allt fel az NGM, es semmi, de semmifele tajekoztato, vagy adat nem keszult rola. a hosszu bajtok ejszakaja utan sajnos nem lehet masra gondolni, minthogy masodszorra mar profin, tervezetten, gyorsan, es NAGYBAN megcsinaltak, amit akartak.

az allampapirokbol az even tuliakat sokszor valtozo kamatozassal bocsatjak ki. azoknak a megnovekedett terhet meg be kellene szamolni, mert arra minden evben fizetni kell. valamint egyes allampapirok nem forintban vannak denominalva, ott az arfolyam is belejatszik a kamattorlesztesbe. valamint nem az 1%-ot kellene szamolni, hanem azt, hogy akkor most a 3 eves papir 8% a piacon, a 3 eves IMF hitel meg 3%. szoval inkabb 5%-kal szorozzatok, es azzal, hogy ez jovore mar teljes even at jelentkezni fog. na akkor az lesz olyan 150 milliard.

csak a koltsegvetesbol. mert a lakashitelek es a vallalati devizahitelek torlesztese meg kb. ketszer annyit, vagyik meg 300 milliardot fog jelenteni. az SZJA csokkentes semmifele gazdasagnovekedst nem okoz emiatt, csak arra lesz jo, hogy a lakashitelekre elmenjen. ki az orszagbol, svajci frankban. megeri a nemzetkozi karvalytokenek adni a nyugdijmegtakaritast?

es meg mondok egy jopofat: ugye az MSZP-vel szemben az a vad, hogy teherautoval loptak a penzt. ha a FIDESZ nem lopja, akkor abbol, onmagaban meg kellene lennie a hianynak, hiszen azok szazmilliardok voltak. vagy megsem? a FIDESZ is lop, vagy az MSZP sem lopott?

is 2010.12.15. 20:11:54

@bogancs: akkor egy kis TIT. az alamadossag akkor jo, ha hosszu tavon, stabilan finanszirozott. mondjuk egy 15 eves, 3%-os fix kamatu, kotvennyel. egy allam mindig igyekszik balanszirozni: amikor lecsokkenek a kamatok, akkor sok allampapirt kiadni olcson, hogy amikor felmennek, akkor mar ne kelljen annyit.

az AKK okos volt, hogy az alacsony kamatok idejen megemelte a heti kibocsatast, sajnos azonban csak a rovid lejaratu, 3 honaposakbol tudott jo sokat eladni. de egy okos orszag nem haromhonapos kotvenyekbopl finanszirozza magat, mert azokbol barmikor kiszallnak a befektetok ugy, hogy lejaratjak a papirt. barmelyik nap megfingathatjak azt az allamot, amelyik derekhadban rovid lejaraton finanszirozza magat.

ezert fontos az atlagos futamido, es az atlagos kamat. most hosszab tavon, even tul, bizony 8% az elvart kamat a mayar allampapirtol, mikozben az atlagos futamido alig tobb 4 evnel, es tavasz ota 1-2 honapot csokkent.

a helyzet kicsit olyan, mint a pisai ferde torony. csak kicsit dolt meg, minden csak 1-2%-kal rosszabb, vegulis nem tunik bajnak. igen am, de ezt ugy tette, hogy mindenki mas nem dolt meg (vonalzo, ne hagyatkozzunk szemmertekre), es egy bizonyos szint utan mar konnyen megdontheto nagyon. nezd meg Irorszagot. sokaig csak szepen lassan kuszott fel a hozam. Portugalia felara is ket honap alatt kuszott fel 1,5%-ot. de bizony ott mar mindenki veszt kialt.

muszaj nekunk a tuzzel jatszani? raadasul evi 3-400 milliardert?

a CDS felar es az elvart hozam szoros korrelacioban van, de elsosorban even tuli papiroknal. rovid lejaraton elsosorban a penzpiaci kamatok (jegybanki alapkamat pl.) jatszanak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.15. 20:21:36

@is:

Egyetértek! Azonban ennek szerintem csak kis köze van a rövid távú, ezévi kamatkiadásokra.

is 2010.12.15. 20:24:37

@bogancs: "A zárolások valóban nem bevételek, hanem kiadáscsökkentések, dehát azért volt rá szükség, mert nem jöttek a bevételek."

van erre adatod, vagy itt beleestel abba a hibaba, hogy a kiindulasi feltetellel indokolod a kozbulso lepest:

nincs bevetel -> zarolas -> mert nincs bevetel?

valamint tobben mondtak: a kiadascsokkentes, az kiadascsokkentes. az nem bevetelhelyettesites. csinalhatok ugy 7%-os hianyt a 3%-bol, hogy eredetileg 2000ft bevetel, 2060ft kiadas, majd hirtelen 200ft bevetel, 2140ft kiadas, majd erre reakcioban 400ft bevetelnoveles, es 30ft kiadascsokkentes. ekkor a bevetelek semennyivel sem csokkentek, csak a kiadasokat dobta meg valaki.

es lehet ugy is 7%-os hianyt csinalni, hogy terv 2000-2060ft, aztan valosag 1920-2060ft, es ki kell potolni, hogy legyen 2000ft bevetel ismet.

konkretan azonban most az elso eset van, a kiadasok elszaladtak, mikozben a bevetelek megvannak, foleg a GDP novekedes miatt, valojaban meg azt is eltapsolta Orban es csapata. ezek a szamok, ezeket mondja Oszko. Matolcsy nem mondja, hogy a kiadasok nem szalltak el. hanem probal mindent bevetelhianynak mondani, de csak a potlasra fokuszal, semmit nem mond az egyenlegekrol. ez szintiszta szemfenyvesztes. el akarja hitetni veled, hogy a masodik a helyzet, mikozben a szamok szerint az elso. te meg elhiszed.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.15. 20:38:39

@is:

"Matolcsy nem mondja, hogy a kiadasok nem szalltak el. hanem probal mindent bevetelhianynak mondani,... "

Na, azért próbáljunk tárgyilagosak és objektívek maradni! A HVG-ben így jelent meg, ahogy azt a posztban is idéztem:

"Meg kell néznünk, hogy a magyar kormánynak az elmúlt hat hónapban milyen lépeseket kellett tennie a költségvetés kiegyensúlyozására, miközben a kiadási oldalt az előirányzatnak megfelelően szinten tartottuk."

Szóval lehet azt mondani (és indokolni valamivel), hogy ez nem igaz, de azt ne mondjuk, hogy nem mondta!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.15. 20:42:52

@is:

"nincs bevetel -> zarolas -> mert nincs bevetel"

Ezt nem értem pontosan. Szerintem így megállhatja a helyét. Igaz az első, vagy harmadik lépés nyugodtan elhagyható, mert felesleges.

Zárolás kell, mert nem jön a bevétel, vagy nem jön a bevétel, ezért zárolás kell.

Mr Thompson 2010.12.16. 09:28:16

@bogancs: a "nincs bevétel -> zárolás -> mert nint bevétel" egy egyszerű logikai probléma, mondhatni ok-okozati összefüggés (hiányának) kérdése. Megpróbálom röviden és érthetően elmondani:

1) Csak egy látható tény van, a zárolás.

2) A mágus azt mondja, hogy azért van zárolás, mert nincs bevétel. Ez nem tény, hanem egy általa tett kijelentés. Mivel mindenki azt mondhat amit akar, ezért nem is támadja őt feltétlen senki ezért: mondja ha akarja. Csakhogy...

3) csakhogy sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a mágus által mondottak csak és pusztán _kijelentések_, és ezért _tényként_ kezelik őket. "Ja, akkor biztos azért van zárolás, mert nincs bevétel". Pedig erre semmi logikai, ok-okozati összefüggés nincsen. A zárolás kiadáscsökkentés, amit indokolhat (feltételes mód!!) a bevételek vártnál alacsonyabb szintje. Meg indokolhat minden más is, pl. politikai döntés is. Ne adj' isten egyébként, lehet zárolás azért is mert kevés a bevétel - de ez nem törvényszerű!

Ez egy egyszerű bűvész trükk a logikában: "csak a kezemet figyeljék", mert akkor csak arra figyelnek amire én akarom, hogy figyeljenek, és arra a megvilágításra, arra a szemléletmódra váltanak, amiből csak a nekem tetsző következtetéseket tudják levonni. Így működik a bűvészet melett pl a multi-level vagy más erőszakosan tukmált marketingben eladott termékértékesítés nagy része is. Ülj be egyszer egy üdülési jog (timeshare) eladásra és meglátod, mennyire ugyanaz a kettő :))

BrianBrian 2010.12.16. 10:42:58

Egy kérdés, okosakhoz: év végén, a bevételi oldalon nem fog játszani az időbeli arbitrázs? Ha januárban adom ki a bonuszt, osztalékot, nem decemberben, az adóváltozások miatt kevesebb bruttó is több nettót produkál.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.16. 22:01:13

@Mr Thompson:

"Csak egy látható tény van, a zárolás.
...
A zárolás kiadáscsökkentés, amit indokolhat (feltételes mód!!) a bevételek vártnál alacsonyabb szintje. Meg indokolhat minden más is, pl. politikai döntés is. Ne adj' isten egyébként, lehet zárolás azért is mert kevés a bevétel - de ez nem törvényszerű!"

Ismert egy másik (várható) tény is, mégpedig az éves hiány mértéke. Ebben egyetértés van, hogy teljesül, fogadjuk el mi is.

Tehát marad az Oszkó Péter és a Matolcsy György által felvetett két verzió. Vagy azért kellett a zárolás, mert nem jött a bevétel, tehát csökkenteni kellett a kiadásokat is, vagy pedig azért, mert jött ugyan a bevétel, viszont más költségek (pl. az Oszkó által felvetett kamatkiadások)elszaladtak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.16. 22:02:51

@BrianBrian:

Így van! Ezt én már feszegettem tegnapi hozzászólásomban:

bogancs · 2010.12.15. 19:38:10

NightLord 2010.12.20. 10:07:47

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=468663&place=vezeto_cim&rnd=6831

"Az idei évre tervezett társasági adóbevételeket már semmi sem menti meg. Eredetileg 609 milliárd forintot remélt a költségvetés a cégek befizetéseiből, ám azt már viszonylag korán látni lehetett, hogy messze nem teljesül ez az elvárás, a kérdés csak az, mekkora lesz a bukás. [..] Ez azt is jelenti, hogy a várt több mint 600 milliárdnak vélhetően a fele sem fog befolyni."

Ennyit arról, hogy mennyire alakulnak a terveknek megfelelően a bevételek. Es tudtammal a nyári TÁNYA csökkentés nem volt akkora, hogy indokolja az előrányzat 50%-ra teljesülését..

NightLord 2010.12.20. 10:12:58

"a választások óta 2 százalékponttal nőtt a CDS felár"

Nem nőtt két százalékponttal a CDS felár, max 1-el.

NightLord 2010.12.20. 10:15:36

"Nem latom pontosan, hogy a forint gyengulese miatt mi tortenik az allami devizahitelellel, lehet, hogy a kamatfizetes tobbe kerul amiatt"

Azért olyan rettenetesen nem gyengélkedik a FT, az EURHUF kb ugyanazon a szinten van, mint a választások környékén. 2-3%-os kilengések szabad lebegtetés mellett a mostanihoz hasonlo volatilis piaci körülmények között teljesen normálisnak számitanak.

NightLord 2010.12.20. 10:17:03

@NightLord: Egyébként meg ha figyelembe vesszük az euró-forint infláció közötti különbséget, akkor a reálárfolyam jelentős erősödést mutat tavalyhoz képest (EURHUF viszonylatban)
süti beállítások módosítása