Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A magyar foci nem üzlet...

2010. december 29. - Droli

Vezető magyar futballklub finanszírozó partnert keres - sokan kaján örömmel nyugtázták, hogy a Fradit meghirdették eladásra egy orosz újságban. Pedig ez egyáltalán nem öröm, inkább a magyar futball egyik legszomorúbb eseménye. És nemcsak a Fradit érinti a hír, hanem a magyar futball összes többi klubját is.

A rendkívül tőkeszegény magyar futballklubokat sokszor az tartja életben, hogy hátha jön egy külföldi befektető. Elvégre annyira jó üzletet lehetne csinálni a magyar fociból, nem? Jön a pénzeszsák, beletesz évi 3-4 millió eurót a klubba - ez nemzetközi szinten aprópénz, Dzsudzsák évi 2,5 milliót keresett volna a Fenerbache-nél, ha létrejött volna az üzlet -, és ebből majdnemhogy garantált a magyar bajnokság megnyerése, vagy legalábbis a nemzetközi kupában való részvétel. A BL-ben meg sok pénzt lehet keresni, a Debrecen tavaly két és félmilliárddal lett gazdagabb tavaly (persze ebből lejött az adó meg a költségek). Arról nem is beszélve, hogyha feltűnik egy tehetség, rögtön "kézi vezérléssel" át lehet irányítani a nyugati anyaklubhoz, ráadásul jobban szemmel lehet tartani a magyar játékospiacot is. A hülyének is megéri, nem?

Hát most kiderült, hogy nem. McCabe kipróbálta ezt az utat: megvette a legnagyobb hagyományokkal rendelkező, legnépszerűbb, legtöbb potenciális szurkolóval bíró zöld-fehér csapatot - rossz nyelvek szerint az üllői úti telek miatt -, és szépen becsődölt vele. Illetve ez nem teljesen igaz, mert csődről azért nem beszélhetünk, de arról igen, hogy a beleölt milliárdok ellenére nem jöttek az eredmények. Eleve, már az NB2-ből való feljutás döcögőre sikeredett, aztán tavaly kiderült, hogy az "angol-vonal", azaz a külföldi sokadosztályú játékosok erőltetése vakvágány, és habár idén már van némi remény arra, hogy az együttes befuthat nemzetközi kupaszereplést ígérő helyre, de ezt már nem bírja kivárni Mc Cabe. Túl sok pénzt ölt már ebbe bele, és a biztos siker még mindig nagyon messze van.

Ha a milliárdos nem akarja tovább finanszírozni a Fradit, az az ő dolguk - mondhatnánk, de nem így van. Sajnos maga a fent ismertetett modell bukott meg, annál a klubnál, ahol ennek működésére a legnagyobb esély volt. Ráadásul most már mindenki tud róla, így az eset intő példaként ott fog lebegni a külföldi befektetőjelöltek előtt: McCabenak sem jött be, pedig ő egy nagy csapatnál próbálkozott, neked hogyan jönne be egy kisebb csapatnál? Pl. a külföldi befektetőt Messiásként váró Vasasnál vagy Újpestnél? Persze azon is lehetne elmélkedni, hogy miért van az. hogy a Fradi vezetése nem tudta sikeres szerepléssé átkonvertálni azt a mérhetetlen pénzt, de ilyenen már nem is fog gondolkodni az esetleges jelölt. Nem olyan nagy a magyar labdarúgás presztízse, hogy érdemes legyen ezen gondolkodni. Úgyhogy ezt a teljes magyar NB1 megszívta.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr482544571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

albino combino 2010.12.29. 10:33:44

Csak egy apróság - McCabe nem költött olyan szinten a Fradira mint ahogy azt te leírod. Ha a 3-4 millió eurót ténylegesen játékosvásárlásra fordította volna akkor lehetne eredményeket várni

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.29. 11:35:16

@albino combino: McCabe havi 100 millió forintot rakott a klubba-szerinte. Isten tudja, mire ment el az a pénz, de vannak működési költségek is (fizetések, pályafenntartás, rendezés, stb.), na meg az Ashmore-félék sem aprópénzért meg klubszeretetért játszottak egy kelet-európai csapatnál. Hogy hogyan, az már egy másik kérdés. Tény, ezt a pénzt hatékonyabban is fel lehetett volna használni, hiszen a Debrecen ennél jóval kevesebből bajnokcsapatot épített.

Aztán persze más kérdés, hogy tényleg beletette-e a havi százmilliót a klubba McCabe,vagy ez csak egy jól hangzó nyilatkozat volt...

albino combino 2010.12.29. 12:05:44

@Droli: Attól, hogy havi 3-400 000 eurót kifizet MINDEN költségre az nem jelenti azt, hogy húúúdenagyon befektetett volna.

Irreálisan bő keret, és nagyon magas fizetések voltak. Erre ment el a pénz. Tényleges, komoly eredményt akkor lehetne elvárni ha az emlegetett 3-4 millió eurót JÁTÉKOS VÁSÁRLÁSRA költenék. Heinz kaliberű, levezető focistákat hozni pl. (mondjuk a szezon végén visszavonuló Giggs még egy jó 5-6 évet (vagy akár 10 évet is) elbohóckodna az nb1-ben)
Ráadásul EL/BL szinttől még ez is nagyon messze állna. Meg kell nézni a Lokit és a Vidit. Nb1-ben viszonylag erős keret, de a Loki is csak a szerencsés sorsolásnak köszönheti hogy eljutott odáig. A Vidi meg Mezeynek köszönheti hogy nem

Visszatérve - a 100 milliót simán elhiszem.
Csak az első csapatban volt vagy 30 játékos. Pl. Ferenci ha minden igaz havi 6 millát kapott, de a külföldiek se 1000 eurós havi fizuért játszottak ebben biztos lehetsz.
Legyen átlag 1 milla fizetés -> havi 30 millió csak a játékosok fizetése.
70 millió maradt - edző, szakmai stáb fizetése, gyep rendbe tétele, klubház, öltözők rezsije, utazások egyéb fiszfaszok.
Könnyen elszalad a pénz. Főleg ha a másét költik és McCabe meg nem csap a körmükre

Sötét korom 2011.01.14. 15:09:59

Ezt a blogot nem teljesen értem. Mi azzal a gond, ha orosz újságban keresnek befektetőt? Pl. a Chelsea-nak is orosz tulaja van. És az angolok nem pánikolnak miatta. Minket miért zavarna az, ha orosz tulajdonosa lenne a Fradinak? Nekem pl. teljesen mindegy a tulaj állampolgársága. Még a játékosoké is.
De ha már gondolkodunk a kérdésen: igazából nekem a Barcelona, mint modell lenne a legszimpatikusabb. Azaz legyen a Fradi köztulajdon, és a Fradi elnökségi tagságáért fizessenek (a Barca esetében úgy tudom évi 1 millió Euró a tarifa). Gratulálok, ha valaki ezt megszervezi!!!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.01.14. 21:16:16

@Sötét korom: szerintem a POSZTOT nem érted, nem a blogot :-)

Engem amúgy nem zavar milyen tulajdonosa van a Fradinak, a probléma ott van, hogy úgy tűnik, semmilyen.
süti beállítások módosítása