Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A vasárnapi munka és a lobbiérdekek

2010. december 29. - bogancs

No, egy újabb magasröptű nyilatkozat látott napvilágot a vasárnapi munkavégzés tiltásával kapcsolatban: A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) számítása szerint egy ilyen intézkedés 20-25 ezres elbocsátással, és 250 milliárd Ft államháztartási bevételkieséssel járna.

Ezek a számok sokkolóak – nyilván annak is szánták őket, – és nincs is kétségem afelől, hogy bizonyos számítási módszertan segítségével kihozhatók ezek a hatások, sőt még azt is elhiszem, hogy önmagukban megállják a helyüket.

A témával már többször foglalkoztunk ezen a blogon is: itt konkrét példán keresztül levezettük, hogy bizony egy heti hatnapos munkabeosztást alacsonyabb létszámmal is meg lehet oldani, mint egy hétnapost, tehát az elbocsátási félelmek valósak. Itt többek között azzal foglalkoztunk, hogy a kereskedelmi láncok működési hatékonysága is nagymértékben romlana egy vasárnapi szünnappal. Itt pedig boncolgattuk a vasárnapi munkavégzés magánéleti vonatkozásait.

Azonban!!!

Nézzük csak meg, hogy miből származhat ez a kieső 250 milliárd forint államháztartási bevétel! Azt még a vasárnapi zárva tartást leginkább ellenzők is elismerik, hogy elsősorban az impulzusvásárlások összege csökkenne, kenyérből, tejből és egyéb alapvető cikkekből nem fogyna kevesebb. Az impulzusvásárlások zöme viszont csupa olyan szükségtelen dolgokból, kínai gyártású „vackokból” áll, ami gyakorlatilag pénzkidobásnak tekinthető. Jómagam is sokszor esek kísértésbe, mikor betérek egy-egy hipermarket „kínai műanyagosztályára”.

Szóval kiesnének az e termékek megvásárlásából adódó áfabevételek, és az említett 20-25 ezer munkavállaló után fizetett bérterhek, valamint bejönnek a munkanélküliekre fizetendő segélyek.

Ha azonban kicsit továbbgondoljuk a dolgot, akkor éppen tekinthetjük úgy is, hogy az ominózus 20-25 ezer fő munkabérének a fedezetét azok az ominózus impulzusvásárlások alapozzák meg, amelynek megvásárlása teljességgel szükségtelen. Tehát amikor azt mondjuk, hogy a keletkező munkanélküliek segélyét mi adófizetők fizetjük, akkor ellenérvként azt is felhozhatjuk – tudom ezért sokan támadni fognak a hozzászólásokban – hogy ugyanezeket az embereket jelenleg is mi vásárlók tartjuk el hasztalan (import)dolgok megvásárlásával.

Akkor pedig már demagóg példával élve lehet, hogy hasznosabb lenne, ha ezeknek az embereknek a földeken adnánk munkát belvíz elvezető árkok létesítésére és karbantartására, így fokozva a magyar mezőgazdaság teljesítményét, nem is beszélve a bekövetkező károk csökkenéséről. Mennyivel jobb, mintha ugyanezeket az embereket szükségtelen importcikkek megvásárlásával tartjuk el, amiből ráadásul még a multiláncok is leveszik a hasznukat. Persze valószínűleg nem ugyanazokról az emberekről lenne itt szó, akik jelenleg a hiperekben dolgoznak, de attól még a makroszintű végeredmény ugyanaz.

A példa persze – mint minden példa – nagyon sántít, a célom csak annyi lenne ezzel a poszttal, hogy ne álljunk már meg a nyilvánvalóan lobbiérdekek mentén az emberek fejébe sulykolt paneleknél – ezekből éppen eleget kapunk politikusainktól -, hanem gondoljuk kicsit tovább a dolgot! Vajon ezek a nyilatkozatok csak azért születnek, hogy megvezessenek minket, vagy objektív tájékoztatásunkat szolgálják, felelős véleményalkotásunk elősegítése érdekében?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr362547074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piir (törölt) 2010.12.30. 08:40:48

Abban téved a KDNP (vagyis Harrach) vagy hiányosak az információi, hogy azt hiszi, a teljes munkaidősök munkaidejét nyújtja a munkáltató úgy, hogy vasárnap is dolgozzon. Persze sok ilyen van, de sok olyan is van, akit direkt úgy és azért vesznek fel, hogy hétvégén dolgozzon. Volt szerencsém éveken át közelről nézni ker. multik hr osztályát, és mondhatom, hogy sok embernek ez megoldás iskola/ más részmunka stb. mellett, vagy épp így működik a családi munkamegosztás. Ők azok, akiket egyből elbocsátanak, ha a vasárnapi korlátozás érvényre kerül.
Amúgy persze a boltok vasárnapi nyitvatartása kétséges, hogy mennyire jó egy társadalomnak, csak az érvelés szerintem rossz, de nem csak a fenti miatt.
Amennyire én emlékszem, hétvégére sokan teszik a heti nagybevásárlást, nem csak azért mennek ki, hogy unatkozva lődörögjenek a sorok között, hanem mert hétközben képtelenek elmenni vásárolni. Valahol azokat az embereket szolgálja ki a vasárnapi nyitvatartással a bolt, akik hétközben sokat güriznek. Már nem az a világ van, hogy mindenki 4-kor hazapattan munka után, mert a téesz/xy szövetkezet létszáma durván túl van tömve, és az emberek nagy része munkaidőben fusizik, ha meg nem, akkor csak a herevere van... Szóval szerintem a KDNP ötlete avitt, és a változó életritmushoz már nem illő, és nagyon nem szolgálja a dolgozók érdekeit sem, akik ölre mennek egy 50%-os pótlékkal járó vasárnapért...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.30. 09:23:22

@Boguslawski:

Így van, félrevezetőek a KDNP-s érvelések, de a posztban linkelt VOSZ nyilatkozat sem éppen objektív.

A vasárnapi pótlékkal kapcsolatban: Nem hiszem, hogy a vasárnapi zárvatartás csökkentené a béreket. Azok ugyanis úgy vannak meghatározva, hogy belekalkuláltak a vasárnapi pótlékot is.

Ha ez megszűnne, akkor kénytelenek lennének a létszámleépítés mellett úgy korrigálni a megmaradók bérét, hogy az ne legyen kevesebb a korábbinál, minthogy a munka sem lesz kevesebb, sőt inkább több. Így a vasárnapi "ölre menésnek" is megszűnne az értelme.

piir (törölt) 2010.12.30. 09:26:16

@bogancs: kénytelenek lennének emelni a béreket? Ki kényszerítené a munkáltatókat erre? A hazai munkavállaló leginkább bérelfogadó, kivéve az erősebb érdekérvényesítő szakmákban, de ez nem épp a kereskedelem, inkább a közszolgálat (pl. közlekedés)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.30. 09:55:42

@Boguslawski:

Két ok miatt feltételezem, hogy nem esnének a bérek:

1.Főként vidéken olyan keveset keresnek, bruttó 100-130 ezer forint, vagy még annyi sem, hogy nem látom lehetőségét további csökkentésnek és ezzel egyidejűleg a minőségi munka tartásának, sőt fokozásának.

2.A ker. láncoknál jól kialakult ösztönzési rendszer, és ennek megfelelő kommunikáció van: a dolgozók látják az áruház árbevételét és árrését, érzékelik ezek alakulását. A leépítések mellett ha még a béreket is csökkentenék, az a munkamorál jelentős esését, a fluktuáció növekedését okozná szerintem, ami az áruházi általános állapotok romlását, így további vásárlói elpártolásokat okozna.

piir (törölt) 2010.12.30. 10:01:04

@bogancs: de közben a vasárnapi pótlékot a törvény miatt vesztik el, nem a munkáltató hibájából - mondhatják a munkáltatók -, a szerződéses bérük meg nem csökken, és hiába keresnek rosszul, morognak, de nem tudnak hová menni dolgozni helyette, legalábbis - főleg - vidéken. Persze lehet, hogy lesznek olyan rendesek, és kiigazítják a béreket, de a ker. láncokat érintő válságadók miatt szerintem még az inflációt követő béremelés is elég kétséges az alsóbb szegmensekben, sajnos.

tsk 2010.12.30. 11:03:46

Az "impulzusvasarlast" nem lehet ilyen konnyen a haszontalan kategoriaba besorolni, mint azt teszed. Kozgazdasagi szempontbol lehet hogy igazad van abban hogy csak az importot duzzasztja, viszont tarsadalmi szempontbol jelentosen noveli az egyen elegedetseget/boldogsagat. Abba most ne menjunk bele hogy egy atlag magyar miert attol boldog ha megvehet egy ujabb kinai vackot, es miert nem attol ha pl. eloben meghallgathat egy Wagner operat, de ez igy van.
Az is teljesen hibas elgondolas hogy a felszabadulo munkaerot a mezogazdasagba kellene atcsoportositani. Ma Magyarorszagon a mezogazdasag elegendo kozepes minosegu elelmiszert termel a lakossag szamara (persze van szlovak tej a magyar hiperben, de ugyanugy van magyar a bor a szlovak boltokban). Nincs ertelme tovabb novelni a magyar mezogazdasag kapacitasat, addig amig csak eladhatatlan kozepes minosegu termekeket allitunk elo. Persze ha tudnank olyan minoseget mint a svajci csoki, belga sor vagy holland sajt, akkor lenne ertelme. Ezzel az impulzusvasarlasok miatt leesett boldogsag szintet is lehetne potolni a csucs minosegu hazai elelmiszerekkel. Maslow piramisban kell gondolkozni. Az also szinten van az hogy az ember ne legyen ehes (ez ma mar 99%-ban ki van elegitve). Felsobb szinten pedig az ha vasarolhat mindenfele kacatot. Ha ezt a szintet lekorlatozzuk, es az igy felszabadulo munkaerot, nem ugyanezen van fentebbi szinten levo igenyek kielegitesere forditjuk, akkor az emberek elegedetsegerzete csokkenni fog.

petrocelli111 2010.12.31. 09:00:15

@tsk: Az az igazság, hogy a magyar mezőgazdaság tud olyan minőséget ,mint a belga és holland, csak te azt nem veszed, mert az magyar. Nagyon jó minőségű tejet, húst exportálnak Nyugat-Európába, ide meg hozzák a szart, mert sok sznob azt hiszi, ami onnan jön az csak jó lehet. De hidd el , fogsz te még imádkozni, a magasabb magyar mezőgazdasági termelésért, ha majd képtelen leszel megfizetni a méregdrága importot.

tsk 2010.12.31. 09:54:56

@petrocelli111: Nem ketlem hogy kepes a magyar gazda is magas minosegu hust es tejet eloallitani, de azt is nezd meg hogy hogyan. Megveszi a dan tenyeszallatot, a holland tapot, a nemet taplalek adagolot es istallo gepeszetet. A mezogazdasag nem csak annyi hogy: jo termofold + jo idojaras = kivalo termek. Szukseg van olyan technologiara amivel nem rendelkezik a magyar mezogazdsag. Ha ezeket jo penzert megvesszuk kulfoldrol, akkor lesznek csucs minosegu termekeink, viszont olyan arban ami a hazai fogyasztonak megfizethetetlen. Viszont ha sporolunk a technologian, akkor marad az atlagos minosegu dompingaru.

Csavarhúzós 2010.12.31. 15:27:24

Az az érv, hogy ha nem megyünk vasárnap vásárolni, kevesebbet költünk, mert nem veszünk kacatokat, sánta.

Aki pl. csak vasárnap teheti meg, hogy elmenjen "Teszkóba", az ezután megy a magasabb árszínvonalú közeli ABC-be vagy éjjelnappaliba, és esetleg fölös kacatok vásárlása nélkül is többet költ a magasabb árak miatt.
(Alapból ugyanaz drágább, továbbá nem kapható egy csomó olcsóbb helyettesítő termék, kénytelen a drágábbat venni)
Aki pedig hétköznapra teheti a teszkózást, az továbbra is vesz kacatokat.

Bruno 2010.12.31. 18:12:03

Drága szaktársak!
Mindenki a Tesco-n és társain pörög. Nos: van Magyarországon kb. 20-25 ezer olyan munkavállaló aki nagy nemzetközi cégek Call Centerében dolgozik. Vigyázat: ők nem biztosítást, meg befektetést árulnak, hanem világméretű informatikai rendszereket üzemeltetnek. (Pontosabban szólva általában a végfelhasználóknak -- akik Bécstől Kuala Lumpurig bárhol lehetnek) nyújtanak segítséget ha gond van.

Nos ezek a központok 7x24-ben üzemelnek (jézus ereje ne haggy el -- még karácsonykor is). Ha "megtíltják" pontosabban szólva pótbérek kifizetéséhez és munkaidő szűkítéshez kötik a vasárnapi üzemet, akkor ezek a Call Centerek egy mozdulattal arrébb költöznek. NB: Az Microsoft egyik ilyen központja saccom szerint Ukrajnában van (legalábis az akcentusból ítélve).

Eredmény: 20-25 ezer magasan kvalifikált munkanélküli.

Értük is imádkozni fog Harrach?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.31. 18:53:21

@Csavarhúzós:

Ez is jó szempont, nyilván hatással lenne, de nem hiszem, hogy a vasárnap vásárlók nagy arányban olyanok, akik máskor nem jutnak el teszkóba. Én azt gondolom, hogy valamennyire mindenki kénytelen lenne változtatni vásárlási szokásán.

@Bruno:

Én konkrétan úgy tudom, hogy elsősorban a boltokzárva tartása van napirenden, illetve olyan munkák tiltása, amelyeknek nem feltétlenül kell vasárnapra esnie.

Például egy banki call centernél természetes a 7x24 óra munka, hiszen ha ellopják például a bankkártyámat, akkor annak letiltásával nem várhatok egy napot. Más kérdés, hogy egyenlegegyeztetésre, vagy hitelek felől érdeklődésre elég lenne a 6x24 óra is.

Bruno 2010.12.31. 19:01:16

@bogancs:

Akkor most megismétlem amit írtam: egy Call Centert (akár bankost is) kb. 1 hónap alatt át lehet telepíteni bárhová.

Ugyanis: nem tudom, hogy tudod-e mi kell egy ilyenhez.

Nos:
1. Alkalmazottak (megfelelő nyelvtudással -- a szomszédainkban bárhol van még magyar is (ld: MS.))
2. Számítógép
3. Internet

Nos egyik sem nehéz dolog. lássuk be: a béren kívül nem sok mmindenért vannak itt ezek a központok. Ha a vasárnapi bért drasztikusan meg kell emelni (Ld: törvényjavaslat), akkor ez az előny elvész -- és irány pl. Ukrajna

Bruno 2010.12.31. 19:03:20

Kieg: ezeknek a központoknak az ügyfélköre 90 százalékban külföld. Őket nem érdekli Harrach meg a vasárnap. Őket csak a Windows-uk meg a Cisco Routeruk/Switchük állapota érdekli.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.12.31. 19:16:32

@Bruno:

Ez a kiszervezés zajlik már évek óta az USA és India között. Indiában jól beszélnek angolul, és egy harmincadát (vagy még kevesebbet) keresik az amerikainak.

Ennek ellenére csak részben értek veled egyet. Ukrajnában, Romániában, vagy Szerbiában ma is alacsonyabbak a bérek, tehát települhettek volna eleve oda a magyar call centerek.

Ezen kívül azért egy telephely áthelyezésnek jelentős egyszeri költsége lenne a nyilvánvalóan olcsóbb üzemeltetés mellett: toborzás, betanítás, a kezdeti hibák, fennakadások miatti ügyfél elégedetlenség... stb.

Bruno 2010.12.31. 19:24:51

@bogancs:

Részben igazad van. Ami a jelenlegi helyzetet illeti: nos éppen arról van szó, hogy egy komoly béremelési kényszer (vasárnapra emelt pótlék + szabadnap) jó néhány jelenlegi központot "átlökne" azon a határon, ahol az áttelepítés költségei már elég rövig idő alatt megtérülnének.

Egyébként: több központ azért van itt, mert nálunk a szomszédos országokhoz képest néhány évvel korábban alakult ki az a fiatal szakember réteg amelyre suükség van. De ez az előnyünk már nincs meg.

Tehát: ha a költségnövekedés eléri az áttelepítés kölsgéeit akkor van hova menniük.

Az a baj, hogy én már láttam ilyet.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.01.01. 10:05:21

BÚÉK!
Vasárnap =/= Vásárnap? Borzasztó, hogy egyes politikai csoportok nem tisztelik a régmúlt hagyományait.

Sapka 2014.11.01. 17:01:14

Az senkinek sem szúr szemet, hogy számos más foglalkozás is dolgozik vasárnap. A vasutas , a közlekedés dolgozói, a rendőrök, az éttermek, és szállodák, a fürdők tűzoltók az egészségügyiek a kórházakban, az otthonok dolgozói, házi gondozók, mentősök, stb., stb., stb. Ezek is álljanak le kedves KDNP?
süti beállítások módosítása