Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Vigyázat, csaló!

2011. január 27. - Droli

Külföldi biztos munka, nagyon jó fizetés, ráadásul van egy közvetítő, aki mindent elintéz, nekünk semmi más dolgunk nincs, csak ki kell utaznunk és munkába állnunk - ki ne használna ki egy ilyen lehetőséget? A valóban tisztességesen működő közvetítőcégek mellett azonban rengeteg tisztességtelen van, és a mai magyar gazdasági helyzet - alacsony fizetés, magas megélhetési költségek, kilátástalanság - sok embert taszít a csalók kezébe.


KEDVES MINDENKI!MÁR TÖBBSZÖR MEGJELENT A FORUMON EGY H. ZOLTÁN NEVÜ EMBER/ÁLLAT/ ... CSALÓ.SAJNOS EZT MÁR 30 EMBER MEGTAPASZTALTA ÚGY VAN AHOGY IRTÁTOK EGYSZER BEJELENKEZETT ÉS AZT ÍRTA,HOGY AZ IRJON AKI KIFIZETE NEKI AZ 50 EUROT ÉS NEM VESSZI FEL A TELEFONT.HÁT SAJNOS JELENTEM MI AKIKET MÁR TUDOK TÖBB MINT HARMINC EMBER BEFIZETTE AZ 50 EUROT ÉS NEM VESSZI FEL A TELEFONT.NAGYON SOK EMBERT ÁTVÁGOTT PEDIG AZ UTOLSÓ PÉNZÜKET SZEDTÉK ÖSSZE /NAGYON SOKAN KÖLCSÖNKÉRTEK/,HOGY AZ Ö BANKSZÁMLÁJA GYARAPODJON.AZÉRT IROK,HOGY HA VALAKIT MÉG BEAKARNA CSAPNI KÉRLEK NE DÖLJETEK BE NEKI EGY FILLÉRT SE ADJATOK MERT EGY UTOLSÓ KISSTILŰ CSALÓ.KÉREM AZOKAT AKIKET MÉG BECSAPOTT JELENKEZEN,MERT RENDÖRSÉGI ÜGY VAN BELÖLE.

Forrás: iranyirorszag.com

H. Zoltán (akinek nem biztos, hogy ez a valódi neve), írországi munkára toborzott embereket egy Expressz hirdetésen keresztül. H. magát a Bedroom Ltd tulajdonosaként mutatta be, és fűtésszerelőket, villanyszerelőket, bádogosokat keresett, arra hivatkozva, hogy nagyon sok munka van, és sürgősen munkaerőre lenne szüksége. Egy gmail-es cím volt megadva kapcsolattartás gyanánt, és ha erre írt a jelentkező, akkor válaszlevélben megkapta a tájékoztatót. A H. által kínált feltételek csábítóak voltak: nem kért közvetítési díjat, mindössze 50 eurót Safe Passra (egészség- és munkavédelmi kártya, Írországban az építőiparban dolgozóknak kötelező), és néhány okirat fénymásolatát, cserében viszont 15 eurós nettó órabért ígért, valamint olcsó szálláslehetőséget. Ahogy ő fogalmazott:

"Nem közvetítők vagyunk, hanem munkáltatók! Cégünk harmadik éve dolgozik lakások építésén Írországba megrendelőink legnagyobb megelégedésére! Évről évre egyre több feladatot kapunk, ezért van szükség új munkaerőre! Csak annak válaszolunk és attól kérjük a papírokat, akikkel dolgozni is akarunk!"

Sajnos sokan bedőltek neki, elutalták az 50 eurót, megbeszélték telefonon a részleteket, majd megvették a repülőjegyet Dublinba, ahol H-nak várnia kellett volna őket - persze ebből semmi nem lett, és a hírek szerint volt pár ember, akinek arra sem volt pénze, hogy hazautazzon, ezért napokig a reptéren ragadt. Ahogy ezek a történetek nyilvánosságot kaptak, kiderült, H. nagyon sok embert csapott be, és bizony egy nagyobb turnus indult volna neki most, február elején - szerencsére többségük már értesült a csalásról, így várhatóan nem mennek ki feleslegesen (az 50 eurót és a repülőjegyet azonban bukták). Többen is feljelentést tettek a rendőrségen.

A figyelmes olvasó azért sok buktatót talál a fenti történetben, a legszembetűnőbb az, hogy Írországban az építőipar "halott", a válságnak köszönhetően rengeteg lakatlan "szellemház" van az országban, ráadásul az építőipari munkások között a munkanélküliség óriási, tehát nehezen elképzelhető, hogy ebbe a szektorba külföldről kelljen munkaerőt importálni, pláne 15 eurós nettó bérért. Az Irányírország látogatói ráadásul utánanéztek a Bedroom Ltd-nek, és kiderült, hogy a megadott cégszámon egy másik, már nem működő cég található; a gmailes e-mail cím, és az a tény, hogy az általa küldött tájékoztatóban munkavállalási engedély megszerzéséről is beszél (Írországban nem kell magyaroknak munkavállalási engedély) már csak hab a tortán.

Hogyan lehet kiszűrni a fenti csalókat?

- Az internet hatalmas segítség, érdemes rákeresni a közvetítőre, munkaadóra! Sokat segíthetnek a külföldi magyarok információs portáljai, valamint a közösségi hálók, mint pl. Facebook, iwiw. A célországot sem árt alaposan tanulmányozni.

- Jó tudni: az EU-ban a munkaközvetítő tevékenysége a munkát keresőnek ingyenes! Ahol pusztán a közvetítésért pénzt kérnek, akkor ott érdemes gyanakodni. (Más kérdés persze, ha például a közvetítőn keresztül foglalunk repülőjegyet.)

- Ahol nem kérnek nyelvtudást, az is nagyon gyanús. A külföldi munkavállaláshoz elengedhetetlen az idegennyelvismeret, ami lehet a célország nyelve vagy valamelyik elterjedtebb nyelv (pl. angol).

- Az ajánlott fizetés is árulkodó lehet. Az ilyen közvetített munkák jellemzően minimálbéresek (azért kell a kelet-európai, hogy olcsóbban elvégezze, mint a helyi), ha az iparági átlagnál többet ajánlanak, akkor érdemes gyanakodni.

- Nem lehet pénz nélkül nekivágni, még akkor sem, ha úgy tűnik, biztos munkát ajánlott a közvetítő! Eleve, a szállást előre kell fizetni, de a munkabér utólag érkezik, tehát mindenképpen szükséges indulótőke.

- Hivatalos iratot, pl. útlevelet, személyi igazolványt maximum a fénymásolás idejére adjuk oda a munkaadónak (de még jobb, ha mi magunk fénymásoljuk le). Útlevél hiányában jóval nehezebb hazajutni, de akár vissza is élhetnek vele.

Köszönöm az Irányírország felhasználóinak segítségét a poszt megírásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr862613170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Certificate_of_Words · http://certificateofwords.com/word/Certificate%20of%20Words/ 2011.01.27. 09:44:52

Sajnos ez még mindig megy és menni is fog. Az aki szorult helyzetben van az általában nagyobb rizikót vállal és elveszti az ítélőképességét. Csúnya dolog ezzel visszaélni. Mindig voltak én nem vagyok naiv lesznek is ilyen emberek. Ez van. Írni kell róla és tanítani a népet hátha egyszer átmegy hogy figyelj oda és ami túl rózsásnak látszik az lehet hogy csalás

daniferi 2011.01.27. 15:28:40

2000 környékén norvég olajfúró szigetek voltak a sláger. Kértek 3-4ezer forintot előre, mint nyilvántartásba vételi díj, s ahogy nyílnak a tornyok, mehetnek dolgozni :)
süti beállítások módosítása