Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Egyiptom - kinek drukkoljak?

2011. február 01. - Droli

Gondolom, ti is ránéztek néha az egyiptomi eseményekre, de valljuk be őszintén, ez most "nem olyan egyértelmű". Ha forradalom van, akkor általában a népnek drukkolunk, hogy zavarja már el a diktátort, most azonban kétségeim vannak. De ahogy elnézem, nemcsak én, hanem a "nyugat" sem tud igazán mit kezdeni a helyzettel.

Itt van Mubarak, aki elvileg egy zsarnok és korrupt diktátor, aki hatalmát a hadseregre építi. Ez alapján "takarodjon". De ha azt a szempontot nézzük, hogy Egyiptom stabil és békés ország (volt eddig), és szomszédaival békére törekedett, akkor maradjon! Ha azt nézzük, hogy Egyiptom szegény ország, és a lakosság - a jelek szerint - elégedetlen, akkor takarodjon. De ha meg azt nézzük, hogy azért az ország "működött", és nem esett szét belső háborúkban (tessék csak körülnézni Afrikában!), akkor maradjon.

Ráadásul ott a kérdés: mi lesz utána? Ha sikerül eltávolítani Mubarakot, és egy rendes demokráciát kiépíteni, akkor éljen a forradalom! Ha esetleg a hadsereg "megpuccsolja" az elnököt, és ismét saját emberét rakja az elnöki pozícióba - akkor isten tudja. Ha viszont egy "sötétiszlám akármi" épül majd ki, akik sem az emberi jogokat, sem a külső országokat nem tisztelik, akkor köszönjük, de inkább maradjon a mostani elnök. (Félreértés ne essék: nem az iszlám sötét, de sajnos sok példát láttunk már arra, hogy egy vallást aljas célokra használtak fel - és mi, keresztények se legyünk olyan büszkék!)

Szóval nem tudom. Nem vagyok egyiptomi politikai szakértő, egy hete még azt sem tudtam, hogy Egyiptomban a politikai rendszert eszik-e vagy isszák, sőt, még életemben nem jártam ebben az amúgy gyönyörű országban, de... kétségeim vannak.

 

(Aki nem tud dönteni, segítségül olvassa el ezt a Mandiner cikket, hogy még jobban összezavarodjon :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr592628329

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az egyiptomi tüntetőkkel - Hungarian solidarity 2011.02.02. 20:58:52

Mutassuk meg, hogy Magyarország a szabadság oldalán áll!Kilencedik napja tartottak a többnyire békés demonstrációk Egyiptomban, az elnök lemondását követelve. A mai napon Mubarak elnök verőlegényei (nemzetközi sajtó források szerint a rendvédelmi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2011.02.01. 15:34:57

Ha optimista vagy, akkor jobbra számítasz és a változásnak szurkolsz (Mubi ellen), ha pesszimista vagy, akkor meg félsz a változástól (Egyiptom stabil és békés ország (volt eddig), és szomszédaival békére törekedett - juj, izraelellenes iszlámfanatizmus!) és a status quo-t támogatod.

De már Egyiptom tuti nem lesz olyan, mint amilyen volt, se Mubival, sem nélküle. De a világ sem!

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.02.01. 15:42:35

Szerintem annak drukkolj (ilyen gomb nem szerepel a szavazásodnál), hogy katonai hatalomátvétel legyen.
Ez egyrészt megszadabítja az országot Mubaraktól, másrészt van arra legalábbis esély, hogy mérsékelt irányba halad tovább az ország.

Egyébként Irán2 lesz...
süti beállítások módosítása