Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Megszorításokat! - oké, de ésszel!

2011. február 03. - Droli

"Egyik kormány sem mer valódi reformokat végrehajtani, pedig ideje volna! Itt lenne az ideje csökkenteni a nyugdíjakat és a segélyeket, rendberakni az oktatást, az egészségügyet, felül kellene vizsgáltati az összes rokkantnyugdíjast, és az állami szférát is le kellene építeni!" - elég népszerű vélemény ez manapság, és van is benne valami, de szerintem nem árt egy kicsit elgondolkodni ezeken a reformokon.

Először is kezdjük egy aprósággal: mindenki azt a reformot támogatja, ami őt és családját nem érinti. Érdekes lenne, ha Orbán bejelentené, hogy "növeljük az SZJA-t 16%-ról 25%-ra, sajnálom, emberek, de magas az államadósság, mi meg szeretnénk visszatörleszteni" - szerintem ebben az esetben Orbánt szétkapná a közvélemény és a sajtó. Pedig megindokolható lenne ez a lépés az államháztartás helyzetét nézve? Meg. Szeretnénk? Nem.

Másik példa: sokan valóságos "vérengzést" várnak az állami szféra leépítésétől, hiszen, mint tudjuk, sokan dolgoznak ott (690.000 ember 2010-ben), és ez drága, sokba kerül, nosza, rúgjunk ki százezret! Persze, lesz, akit lenyugdíjaznak (az ő javadalmazásuk továbbra is az államot terheli), de a maradék több tízezer ember az utcára kerül, segélyt fog kapni (ez is az államot terheli), és korántsem biztos, hogy ennyi embert fel tud szívni a munkaerőpiac! Ez az intézkedés százezer családot hozna nehéz helyzete, potom 3-400.000 embert, ahol hirtelen kiesne az egyik (vagy egyetlen) jövedelem, ezek az emberek nem tudnák a hitelt törleszteni, nem tudnának annyit vásárolni, tehát maga a döntés negatívan hatna a gazdaság növekedésére is. És most mindenki tegye a szívére a kezét: ugye, majdnem mindenkinek van olyan rokona, aki az állami szférában dolgozik? És ugye, mindenki szidná a kormányt ezerrel, ha pont a hozzátartozóját tennék utcára? Na ugye.

De ugyanez a helyzet a nyugdíjakkal is - remélem, hogy ez még mindenkit érint, és mindenkinek van nyugdíjas hozzátartozója. Szóval lehet-e csökkenteni a nyugdíjakat? Sok-e az a nyugdíj, amit ma a nyugdíjasok kapnak? Kétlem. Az az alapvető probléma, hogy a nyugdíjjárulékok nem fedezik a nyugdíjakat, és a tendencia szerint egyre kevésbé fogják. (Illetve Orbán most "vakerál" egy sort rajta, a rokkantnyugdíjakat kiveszi ebből a körből, és tán akkor elég lesz, habár sokatmondó volt a tegnapi megjegyzése, miszerint: "És hogy miből fizetjük a rokkantnyugdíjakat? Jó kérdés, és nagyon fontos kérdés!" - magyarul fogalma sincs.)

... és végigmehetnénk a teljes soron, az egészségügy átalakításától kezdve az oktatási reformon át mindenen, a végeredménye kb. minden ugyanaz: 1. sok egyéni és társadalmi érdeket sért, 2. pár tíz- vagy százezer emberke elveszti állását, ők meg boldoguljanak, ahogy tudnak, 3. a maradék meg rosszabbul fog élni, mint négy éve. Az államháztartás helyzete közben meg javul.

Illetve ezt az utolsó mondatot azonnal megkérdőjelezném. A megszorítás egyik velejárója a gazdasági visszaesés - kiesik egy csomó jövedelem, ami után nem fizetnek adót (SZJA, TB), sőt, az állam ezen embereknek segélyt fizet; csökken a lakossági fogyasztás, ezáltal kiesik az ÁFA-bevétel egy része; a csökkenő lakossági fogyasztás (szemléletesen: nem vásárolnak az emberek annyit a boltban, mint eddig) további munkahelyvesztéseket hoz magával a kereskedelmi és a termelő szférában - tehát a mostani szegény országból nyomorország leszünk, miközben várjuk, hogy az államháztartás helyzete javuljon. Ez a cél?

Érdemes körülnézni a nagyvilágban: nemrég az IMF igen nagyot csalódott, hogy a romániai megszorítások hatására a gazdaságuk 1,95-kal esett vissza; Írországban megcsinálták az a megszorítást, aminek itthon sokan örülnének, így egy hónap után részeredményeket tudok mondani a kereskedelemből: a forgalom drasztikusan visszaesett, még a tavalyi "béka feneke alatti állapothoz" is, és kb 400 bolt zárt be csak januárban! Egy megszorító csomaggal sikeresen agyon lehet vágni egy esetleges gazdasági növekedést, ami egyben adóbevétel-növekedést is jelent - 1% GDP növekedés az államkasszának nagyjából százmilliárd forintos többletbevételt jelent (ezért fontos jól megsaccolni a gazdasági növekedést), és ennek hiányát megszorításokból nagyon nehéz kipótolni. (Nem véletlen, hogy a kormányok általában "ki akarják nőni" a hiányt, ki több, ki kevesebb sikerrel teszi mindezt, mert ezt is el lehet rontani persze.)

Szóval én elhiszem, hogy az IMF nagyon örülne egy komoly megszorító csomagnak,de én kevésbé. Féreértés ne essék: ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség az állami kiadások lefaragására, de ezt ésszel kell csinálni, hogy közben ne vágjuk tönkre az embereket és a gazdaságot. Az állami szféra kiadásait úgy is lehet csökkenteni, ha létszámstoppot vezetünk be, és a nyugdíjasba menők helyére inkább belülről képezzük át az embereket; a nyugdíjak reformjánál sokat jelentene egy nyugdíjmaximum bevezetése, vagy pl. a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba menők körének felülvizsgálata. Sok-sok apró reformot lehetne végrehajtani szinte az összes területen, és elég sok pénzt meg is lehetne spórolni, de ne akarjunk úgy járni, mint az egyszeri ács, aki a kocsmai adósságának kifizetésére eladta kalapácsát, aztán meg rájött, hogy így nem tud dolgozni.

Az írást vitairatnak szánom, mivel ennek az amúgy óriási terjedelmű témának nincs minden részlete kibontva, tehát várom a kommentelők meglátásait!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr952635664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2011.02.03. 14:28:48

a téma tényleg nagy, a vitaindító ehhez képest pedig semmitmondó.

mindenki aki azt kepzeli, hogy vér és verejték nélkül el lehet érni akármit is, sulyos teveszméket dédelget.

mert igenis, hogy nagyon sok tartalák van a mindennapi üzletmenetben, aminek optimalizálásához kényszerítő körülményekre van szükség.

pl mar középtávon is hatalmas haszna lenne ha megszűnne pl a gázártámogatás. hatalmas energiákat szabadítana fel a hatékonyabb felhsználás megvalósításának irányába. rövidtávon pedig szerintem maxi bárki számára áthidalható nehézségeket jelentene. ez például egy nagyon pozitív összefogás lenne a jövőért.

már kifejtettem itt, de szerintem a nyugdíj egyértelműen sok. nem csak a lehetőségekhez képest, hanem abszolút mértékben is. én ezt látom a saját családomban. és olyanok veszik fel, akik annak idején 3% nyugdíjjárulékot fizettek (ma ugye 30%).

tsk 2011.02.03. 15:01:53

A modern tarsadalom jellemzoje hogy kevesen termelnek, nagyon nagy hatekonysaggal. A modern allam feladata pedig hogy biztositsa a termelt javak 'igazsagos' eloszlasat a tarsadalmon belul. Pl ha egy ember kepes annyi kajat megtermelni ami 5 ember szamara is elegendo, akkor az allam abba az iranyba fogja szabalyozni a dolgokat hogy mind az 5 allampolgara jollakahasson, ahelyett hogy az egy termelo donthesse el hogy kinek miert adja oda a folos keszletet. Elmeletileg a kapitalizmus lenyege hogy ezt az ujraelosztast a piac szabalyozza, 1 ember termel kajat, a masik 4 pedig olyan javakat amire a kaja termelonek szuksege van. Igy mindenki dolgozik es mindenki jollakik. Az allam ebbe a rendszerbe, az adokon keresztul alaposan belenyul: 1 ember megtermel 5 adag kajat, de csak 2 felett rendelkezik a maradek 3-at az allam adja oda valakiknek, jellemzoen szocialis alapon. Az hogy ez a rendszer jo e vagy rossz nagyreszt ideologiai kerdes, ami lenyeges az az hogy ezzel a rendszer egyensulyban van. Magyrorszagon ez a rendszer az utobbi jopar evtizedekben nem volt egyensulyban. pl:Egy ember csak annyi kajat volt kepes termelni hogy 4 ember jollakjon. A problema az hogy mit csinaljon az allam mikor 5 ehes ember van. A kommunizmus alatt ezt ugy oldottak meg hogy mindenki kapott 0.8 resz kajat, es annak kellett oruljon. 90 utan ezt mar nem lehet folytatni, hisz mindenki 1.5 reszt akart, a hatekonysag viszont csak nem akart hirtelen a duljara noni. Azota minden kormany hitelbol probalja kitomni a vagyak es a valosag kozotti lyukat. Ezt most mar nem lehet tovabb folytatni. A hatekonysagot novelni evtizedekbe telne, ezert mas ut nem maradt mint hogy azt az 5ik embert akinek mar nem jut az ujraelosztas soran kaja valahogy atvigyuk a termelesbe. A megszoritasok celja hogy ez az atmenet megvalosuljon. Persze egy onkormanyzati aktatologoto se akar majd fele penzert atvandolrolni a futoszalag melle, de nem lesz mas valasztasa. A rossz szerkezetu de kenyelmes gazdsagi strukturarol at kell terni a kenyelmetlen, de fenttarthato palyara. A megszoritasok arra kellenek hogy a rendszer kimozduljon a holtpontrol. Utana meg nagyon sok lepes szukseges ahhoz mig az uj, fenttarthato novekedest biztosito, egyensulyi pontot megtalalja a gazdasag.

is 2011.02.03. 15:59:32

nyelvet tanulni nem penzkerdes (lehet ra tamogatast kapni), foleg ha az ember munkanelkuli, es egesz nap otthon ul. szamitogepet megtanulni kezelni sem penzkerdes (adnak ra tamogatast). egyaltalan, azt, hogy munkanelkuliseg, azt beszuntetnem. akinek nincs munkaja, az tanuljon, kepezze (at) magat, szerezzen versenykepes tudast.

aki tobb ev munkanelkuliseg utan meg mindig csak azt tudja, mint amikor munkanelkuli lett, az nem akar dolgozni. azt meg minek tamogassuk? az bizony, hogy a letminimumon eljen.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.03. 19:56:13

Egy egyszerű példával szemléltetnéma dolgot: nagy az állami szféra, el kellene küldeni mondjuk ötvenezer embert. Ez a cél.

Erre a javaslatom: ne egyszerre rúgjuk ki őket, mert azt megemlegetjük. Ha az állami szférában dolgozók korfáját nézzük, és feltételezzük, hogy egyenletesen oszlik el (20-65 éves korosztály), akkor minden "évjáratban" dolgozik kb. 15.000 ember. Ebből következik, hogy a következő 4 évben ebből 60.000 nyugdíjba megy. Én azt mondom, hogy rendeljünk el létszámstoppot, és a meglévőket próbáljuk meg átképezni az elmenőj helyére. Ez egy igen komoly szervezést jelent, hiszen ha azt látjuk, hogy Gizike, a töritanár nyugdíjba megy két év múlva, akkor meg kell szervezni, hogy Marika, akinek amúgy is kevés az óraszáma, és emiatt "rezeg alatta a léc", szóval Marikát "ki kell képezni" történelemre is (mivel a pedagógiai alapok megvannak hozzá, a szaktárgyat kellene csak felvennie, amit szerintem két év alatt meg tud csinálni). Ugyanezt végig lehet játszani egy rakat hivatallal, meg mindennel. Persze, nem lehet mindenkit ilyen egyszerűen pótolni, valószínű, hogy fel is kell venni (szak)embereket, de 4 év múlva ugyanúgy kb. 50.000-rel kevesebben fognak az állami szférában dolgozni. Persze ez egy elméleti megközelítés, de ezt ki lehetne dolgozni részleteiben az állami szféra összes létesítményében. Tessék, itt a bársonyos forradalom :-)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.03. 20:01:35

@is: Hú, a munkanélküliek képzéséről van egy jellemző történetem... Sógornőm egykori élettársa munkanélküli volt, végzettsége 8 általános. Kapta a munkakeresésit, és beíratták képzésre: milyenre? Hát, olyan adózási-társadalomismereti izének nevezném (láttam a tananyagot). Magyarul tanulták, hogy mi a köztársasági elnök jogköre, meg hogy hogyan adózzunk - mondom, mindezt 8 általánost végzett embereknek, képzés gyanánt. Persze, semmit nem értettek belőle, meg nem is nagyon értették, hogy ezt mire tudják majd használni a jövőben, ettől hogyan lesz munkájuk. Persze, sehogy nem lett... és akkor most jön a vicc: közben olvashatjuk, hogy hiány van bizonyos szakmákból, főleg szakmunkás szinten. Kérdezem én, nem lehetett volna inkább azt tanítani nekik?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.02.04. 08:36:57

Azért ez a "soft-os" leépítési stratégia, tehát a létszámstop sem mindig célravezető.

Egyrészt az átképzés nem mindig egyszerű, sokszor nem találni alkalmas embert belül, meg egyébként is sok területen szükség lenne minőségi cserére.

Saját tapasztalat, hogy volt egy állami intézményben egy ilyen-olyan osztályon egy ötvenes vége osztályvezető asszony, és 6 fő ötvenes vége női beosztott.

Mesélte, hogy egyszer felvett egy munkába visszatérő kismamát, és teljesen felborította az osztály életét. Más tempóban dolgozott, ismerte a számítógépet...

Szóval az osztályvezető mesélte, hogy hirtelen elfogyott a munka az osztályon, sokszor nem tudott mit kiadni a beosztottaknak munkát, ami kitölti a napjukat, mert a kismama mindent öt perc alatt megcsinált, amin korábban öten "eldolgozgattak" egy hétig.

A vég az lett, hogy a kismamának kellett elmennie, és az osztályvezető megfogadta, hogy többet fiatal munkaerőt fel nem vesz, mert a jelenlegi szervezet nem bírja el.

Persze ez már jópár éve történt, de elképzelhető, hogy sok helyen még mindig hasonló a helyzet.

Másik dolog a létszámstop hátrányáról: Ha nagyon sokáig tart, egy komplett fiatal generáció hiányozni fog a közszférából, ami eleve gátja lehet a megújulásnak. Az öreg fákat meg már nem lehet átültetni.

Szóval még nehezebb az ügy, mint ahogy a poszt leírja.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.04. 10:18:09

@bogancs: Ez előfordulhat, nem véletlenül írtam a kommentben leírt példában, hogy a létszámstop ellenére fel kell majd venni embereket. Nem tudom, készült-e olyan tanulmány (jujj, ez csúnya szó, ha az elmúlt éveket nézzük :-), hogy hogyan lehetne egy ilyet megvalósítani . akár osztályszintre lebontva.

Azt mindenesetre tartom, hogy az a legrosszabb megoldás, ha a példádban említett 6 embert az utcára küldik. Nekem ismerettségi körömben van olyan állami szférában dolgozó, aki ezerrel túlóráznak, és szombaton is bejárnak, annyi melójuk van. Oda pl. megfelelő szervezéssel át lehetne küldeni párat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.10. 00:36:53

Bár egy ország gazdaságát nem igazán lehet levetíteni kicsire, azaz mondjuk egy háztartáséra, viszont azért vannak apró dolgok, amiket össze lehet vetni.

Például az, hogyha hitelt kell törleszteni, vagyis összehúznia nadrágot, akkor bár lehet ideiglenesen rosszabb lesz, kevesebb jut, de ha jól sáfárkodik az ember, akkor annyira össze tudja magát húzni, hogy még elviselhető legyen a teher, cserébe ha tudja, hogy oké x ideig ezt még a vállán kell vinnie.

Az a baj, hogy ez MAgyarországgal azért nem tehető meg, mert az idő mindig még plusz négy év, még plusz négy év.
süti beállítások módosítása