Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A "nyugati" bocsánatot kér Magyarországtól

2011. február 07. - Droli

Egy érdekes levélre hívták fel a figyelmemet minap: biztosan emlékeztek még a közelmúltbeli "magyar filozófusok ügyére", azaz hogy megfelelően használták-e fel a pályázati pénzeket a filozófusok, vagy sem. Az ügy hatalmas port vert fel, sokan nyílt politikai támadásnak tekintették, és nyugati filozófusok egy csoportja levélben állt ki a magyar filozófusok mellett.

A történet folytatása azonban valahogy elmaradt, különösen azokban a sajtótermékekben, ahol nagy hanggal hirdették a levelet... Daniel C. Dennett, az aláírók egyike ugyanis visszavonta aláírását a levélről, de ez csak az egyik érdekesség; ebből a levélből ugyanis sok más is kiderül. Beillesztem eredetiben, és kiemelem belőle az érdekesebb részeket:

February 1, 2011

Open Letter to Professor Jozsef Palinkas, President, Hungarian Academy of Sciences

Dear Professor Palinkas

I am writing to withdraw my endorsement of the Open Letter of January 28 addressed to you and bearing my signature, among many others, regarding the treatment of philosophers in Hungary. I have received a torrent of messages both condemning and supporting it, and as I have become better informed about the circumstances, I recognize that I simply do not know enough about the specific issues to have a responsible opinion about how the principles enunciated in the letter, to which I do fully subscribe, should be applied in this situation.

Many of those who also signed the letter may, because of their much more direct and voluminous knowledge of events in Hungary, be in a position to attest to the facts that inspired the writing of the letter in the first place, but I am not, and for this I apologize to all my friends and colleagues, both in Hungary and around the world, who may have taken my signature as a guarantee I was in no position to give.

I have been saddened to experience the level of vituperation and distrust now poisoning the academic world of Hungary, which I had come to admire so much. I feel that I must withdraw my signature in order not to be drawn into this polarized atmosphere. I hope this deplorable interlude will soon end, with a fair and objective finding regarding all the charges and countercharges, allowing vigor and clarity to be restored.

Sincerely,

Daniel C. Dennett
University Professor and Fletcher Professor of Philosophy, Tufts University
Honorary Member of the Hungarian Academy of Sciences

(A levél lényege: Mr. Dennett bocsánatot kér tőlünk a kollégáktól, és egyben visszavonta aláírását a filozófusokat megvédő levélről, mert ahogy fogalmazott, nem ismerte/nem ismeri elég jól az ügy részleteit.)

Mindenesetre elgondolkoztató, mennyire másként látszik egy ország kívülről, és mennyire belülről. Sokszor túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítunk a külföldi véleményeknek, mivel pártatlannak gondoljuk, közben figyelmen kívül hagyjuk azt, hogy az a külföldi személy korántsem biztos, hogy folyamatában látja az eseményeket, sőt az sem, hogy rendesen látja a dolgokat, mivel nem "benne" él. Ugyanez amúgy elmondható "visszafele" is, lásd pl. a mostani egyiptomi eseményeket, ahol néhányan oly könnyedén foglalnak állást egy-egy politikai erő mellett, mintha tudnának róla bármit is, a szokásos közhelyeken kívül.

Bevallom, én ezt a levelet terjeszteném, és le a kalappal Mr. Dennett előtt, mivel nagyon kevesen vannak, akik nyíltan, maguktól be merik ismerni: bocsánat, elkúrtam. Köszönjük, Dennett úr, ön valóban egy úriember! Vajon mikor fog egy magyar politikus hasonlóképpen cselekedni? (Költői kérdés volt!)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr612641878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.02.07. 10:48:27

Hat valaki nem tud angolul. A bocsanatkeres a friends and colleauges-nek (barataim es kollegaim) szol. Tehat nem Magyarorszagnak (a posztod cime), es nem a magyaroknak altalaban. Es oda van irva, hogy ezektol a baratoktol ker elnezest, hogy nem tudja oket tamogatni azon okbol, hogy itt mennyiree durva szituacio alakult ki, es hogy o nem tud eleget rola. A durva szituaciot pedig nem a filozofusok alakitottak ki, ebben talan egyeterthetunk.

Azaz meg csak veletlenul sem merul fel, hogy a level ne lenne igaz, a filozofusoknak ne lenne igaza. Az van ebben a levelben, hogy o masokra hagyra a helyzet megiteleset. Semmit sem kurt el.

Magyar politikus meg volt, aki elismerte, hogy elkurt valamit. Hangfelvetel van rola. Arrol is, hogy egy masik politikus kijelentette, hogy sosem hazudott. Ket ilyen pirez politikus kozul melyiket javasolnad miniszterelnoknek a pirezek szamara?

gono 2011.02.07. 11:31:48

számomra az jön le a levélből, hogy az írója felismerte, hogy ami magyarorszagon megy, az valami hatalams gusztustalan szeméttdom, amitől értelmes ember leginkább távol tartja magát. és milyen igaza van.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.07. 13:20:02

@is: Jogos, az olvasónak mindig igaza van, átjavítottam a "barátokat". Habár szerintem nyugodtan lehet átvitt értelemben is értelmezni; mint amikor Orbán Viktor azt mondja az évértékelőn, hogy "kedves barátaim", ott is tudjuk, hogy nem csak a barátaihoz szól. :-)

"Magyar politikus meg volt, aki elismerte, hogy elkurt valamit. Hangfelvetel van rola. "

Igen, csak nem véletlenül emelem ki a "nyíltan"-t. Mert ha az a bizonyos beszéd nem szivárog ki, akkor lehet, ma sem tudunk róla.
süti beállítások módosítása