Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mégis van jobb dolog az adócsökkentésnél?

2011. március 01. - bogancs

Matolcsy György adott egy magas labdát, úgyhogy én most le is ütöm azt. A kormány kommunikációjának fő üzenete már egy jó ideje a magas államadósság problematikája. Az elmúlt szűk egy évben tökéletes volt a kormány kommunikációja a tekintetben, hogy a gazdaságpolitikai szándéknyilatkozataikat és valós intézkedéseiket egy koherens, de legalábbis az átlagpolgár számára konzisztensnek látszó, józan paraszti ésszel írt stratégiára felfűzzék.

Lehet, hogy sokan ezzel az állításommal tudnának vitatkozni. Vannak akik kapkodónak/csapongónak/éles fordulatokkal telinek/lenyúlósnak/hazugnak vélik a kormány eddigi gazdaságpolitikáját, azonban a közvélemény kutatások azt mutatják, hogy a Fidesz egyenlőre nem szenved hitelességi problémáktól.

Most azonban maga Matolcsy ütött belülről rést a pajzson. Azt mondta ugyanis a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy mégsem terjesztik ki a közeljövőben a vállalkozások nyereségadóját 19%-ról 10%-ra csökkentő intézkedést a nagyobb cégekre. Az így befolyó többletbevételeket pedig egy az egyben az államadósság csökkentésére fordítják.

Hol a problémám? Hát ott, hogy korábban pont az adócsökkentéstől várták a gazdaság felpörgését, és így az adóbevételek növekedését. Ez tehát egy kőkemény ellentmondás a korábban elhangzottakhoz képest. Olyan ellentmondás, ami nem magyarázható a világgazdasági körülmények változásával, csakis a kormány gazdaságpolitikájának változásával. Vagy ha azzal nem, mivel ezt továbbra sem ismerik el, akkor viszont csakis a korábbi adócsökkentéses kommunikáció hiteltelenségével, megalapozatlanságával.

A történet ugye onnan indult, hogy azonnali radikális adócsökkentés kell, ami a költségvetési hiány átmeneti romlása mellett nagyon rövid időn belül meghozza gyümölcsét. Majd miután az EU és az IMF – és a pénzpiacok sem – ezt az átmenetinek mondott hiánynövekedést sem engedélyezték a kormány számára, ügyes húzásokkal és kommunikációval mégiscsak tartották a 3%-os hiányt a különadók és a válságadók segítségével, sőt még az adócsökkentésbe is belefogtak. Ezután került elő az államadósság probléma. Szerintem a nyugdíjrendszer átalakítását is ügyesen és jó kommunikációval hajtották végre, még annak ellenére is, hogy a nyugdíjvédelmi kormánymegbízottat Selmeczy Gabriellának hívják. A magánnyugdíj vagyon államadósság csökkentésre fordítása sokak számára népszerű intézkedés lett.

A kedden „bejelentett” további adósságcsökkentő intézkedések kommunikációja viszont a hosszú felvezetés ellenére is öngól lett: mégsem terjesztik ki a közeljövőben a vállalkozások nyereségadóját 19%-ról 10%-ra csökkentő intézkedést a nagyobb cégekre és az így befolyó többletbevételeket egy az egyben az államadósság csökkentésére fordítják.

Ebben a kijelentésben implicite benne van az is, hogy az adócsökkentés a költségvetési hiány és az államadósság növekedésével járna nemcsak rövid, de minimum középtávon is.

Mi ez, ha nem a korábbi adócsökkentéses elmélet elvetése?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr912702934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2011.03.02. 04:33:48

Lassan egy éve hatalmon vannak, de csak beszélnek továbbra is, semmit se tesznek. Kamu egy csapat.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.07. 20:32:09

nem értem mi a probléma. Az azonnali radikális adósságcsökkentés, amely felpörgeti a gazdaságot megtörtént.
Az ő adójuk csökkent, az ő gazdaságuk fel van pörgetve.
Az ország meg mégis kit érdekel???
süti beállítások módosítása