Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Melyik Híradót érdemes nézni? 1.

2011. március 17. - ccactus

A Hír TV, ATV, M1 elfogult, az Rtl Klub és a tv2 bulvár. Röviden így lehetne összefoglalni a kínálatot. Elsőként az M1 március 16-i Híradóját elemzem ki részletesen, hát mit mondjak, tanulságos. Nézzük sorjában:

1. A főhír, a Honvédelmi Minisztérium kormányváltás előtti időszakának korrupciós botrányai. Megtörtént a vádemelés jónéhány érintettel szemben, az ügyben nyilatkozik honvédelmi miniszterünk is. Az MSZP részéről természetesen senki. (Besorolás: ellenzék - negatív)

2. Ezután hallhatjuk, hogy újfent meghosszabbításra került a kilakoltatási moratórium, ezúttal július 1-ig. Kormányunk jóvoltából újfent fellélegezhetnek hát a „bankok által szorongatott védtelen és kiszolgáltatott lakáshitelesek”. Kapcsolják a parlamenti tudósítót, aki mégbeszámol arról is, hogy a parlament döntött a távhő árának befagyasztásáról. Megjegyzendő, hogy a parlament szintén aznap döntött a táppénz maximális mértékének megfelezéséről, de ezt a mellékes apróságot nem tartották fontosnak megemlíteni a szerkesztők. (Besorolás: kormány – pozitív)

3. Üde színfolt az LMP megjelenése a harmadik bejátszásban. A rövid összeállításban az „ökopártként” emlegetett (pedig szerintem egyáltalán nem az, ilyen jellegű megnyilatkozásaikat legalábbis még nem nagyon hallottam) párt prominense kapott egy rövid bejátszásban helyet a híradóban, amint az LMP teljesen érdektelen lakáshitelezési koncepcióját próbálja abban a néhány másodpercben felvázolni. Senkiben nem hagyhatott mély nyomot. (Besorolás: ellenzék – semleges)

4. Átterelődött a szó az alkotmányozásra. Szili Katalin kapott egy hosszú bejátszást, melyben alkotmánnyal kapcsolatos elveit ecseteli, közben oda-odacsapva az MSZP-nek, amiért azok távol maradnak az alkotmányozástól. Szili koncepciója, mint egyetlen alternatíva van bemutatva, természetesen teljesen érdektelen, hogy mit tartalmaz, hiszen úgysem lesz belőle elfogadva semmi. Nem is erre volt kihegyezve a riport, hanem az MSZP bojkottjára, és hogy az milyen káros. (Besorolás: ellenzék – inkább negatív)

5. Hallhatunk egy hosszú bejátszást a Széll Kálmán terv ajnározásáról. Olli Rehn nyilatkozik az EU nevében, hogy a terv mennyire jó. Újra hallhattuk szép grafikonokkal illusztrálva, hogy bizony az államadósság most aztán milyen csökkenő pályára fog állni, és milyen szuper lesz ezután. Leginkább egy marketing akciónak, a Széll Kálmán terv népszerűsítésének tűnik nekem ez a bejátszás, ahol megjelenik Matolcsy, természetesen jó színben feltüntetve. (Besorolás: kormány – pozitív)

6. Mindezek után nagy kegyesen megjelenhetett egy rövid mondat erejéig az MSZP is a képernyőn. Egy tényleg nagyon rövid bejátszásban Szanyi Tibort láthatjuk, valami olyasmiről beszélt, hogy a költségvetés megbukott, Matolcsy pedig mondjon le. Az előző bejátszással éles a kontraszt. Egy perce még az EU dícsérte hosszan a Széll Kálmán tervet, és Magyarország remek költségvetési kilátásait, gyönyörű grafikonokkal illusztrálva, most pedig egy kurta és előnytelen beállítású bejátszásban Szanyi Tibor ócsárolja azt. Ugye egyértelmű, hogy kinek kell hinni? (Besorolás: kormány – negatív akarna lenni, de nem az)

7. Rövid hír: a gázolaj ára tovább emelkedik. Ennek oka pedig természetesen nem más, mint a világpiaci folyamatok.

8. Hoppá, a Jobbik is megjelenik! Javaslatuk lényege, hogy korlátozzák az állami vezetők szolgálati autó juttatását. Az ötlet persze népszerű, és egyben populista. Le a drága luxusjárgányokkal! Járjanak csak a BKV-val, meg a MÁV-val. Legalább megtudják, hogy mi a jó! A Jobbiknak sincs építőbb javaslata az ország bajainak orvoslására, lehet gondolni. Vagy van, csak nem adja a Híradó? Ki tudja? (Besorolás: ellenzék – pozitív akarna lenni, de nem nagyon az)

9. Már hiányoltam is, hogy mi van Japánnal? Sorban robbangatnak fel az atomreaktorok, és nem hallunk róla semmit? De igen. Ami késik, nem múlik. Rögtön utána le kell szögezni azt is, hogy Paks teljesen biztonságos.

10. Éles váltás Schmitt Pálra, amint vörös szőnyegen sétálgat Németországban. Angela Merkellel is is találkozunk, láthatunk róluk néhány szép mosolygós filmkockát, és néhány szót, hogy milyen fontos az atomerőművek biztonságos működése. (Besorolás: kormány – pozitív)

11. A híradó vége felé járunk, láthatunk egy hosszú és unalmas tudósítást arról, hogy életbe léptek a West Balkán tragédia okán hozott szigorító intézkedések a szórakozóhelyek működésére vonatkozóan. Hogy az unalmat fokozzuk, még valami jegyző is hosszan ragozza-ecseteli a dolgot.

12. A legvégén a slusszpoén: Elvis Presley tér lesz az Üllői út-Ferenc körút sarok. No comment. Vannak blogok akik rugóznak rajta, hogy miért pont ez, miért nem amaz, meg egyáltalán, én ezt nem teszem.

És vége! Még egy rövid ajánló a 21 órakor kezdődő Este című műsorról, ahol a nézőket arról szavaztatják, hogy „Ön szerint jelent-e veszélyt Magyarországra a japán atomkatasztrófa?”

Összesen tehát 12 hírt hallhattunk, ebből 3 kormányra nézve egyértelműen pozitív hír, kettő az ellenzékre nézve egyértelműen negatív hír. Három bejátszásról nehéz eldönteni, elvileg ezek a hírek jelentenék a kiegyensúlyozottságot, de a szerkesztők gondosan ügyeltek arra, hogy ha a kormányra nézve ne legyenek túl negatívak, és az ellenzéket se mutassa vonzónak. A többi hír politikasemleges.

Összességében nézhető az M1 híradója, de azért ha objekítven tájékoztatottak akarunk lenni, még válasszunk mellé egy másikat is. Hátha megtudjuk valamelyikből a táppénzcsökkentést is..

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr552748772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2011.03.18. 04:32:14

Ugye lesz hírportálos cikksorozat is, hogy mit (nem) érdemes olvasni? :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.18. 11:40:51

Ha objektíven tájékoztatottak akarunk lenni, akkor a tévéhíradó, mint műfaj, eleve felejtős, csatornától függetlenül. Alkatilag alkalmatlan rá. Netes hírforrások széles sprektuma, ez az egyetlen megoldás.

Tidal Wave 2011.03.18. 12:41:58

"A főhír, a Honvédelmi Minisztérium kormányváltás előtti időszakának korrupciós botrányai. Megtörtént a vádemelés jónéhány érintettel szemben, az ügyben nyilatkozik honvédelmi miniszterünk is. Az MSZP részéről természetesen senki. (Besorolás: ellenzék - negatív)"

Azért az nem teljesen szokatlan, hogy egy vádemeléssel kapcsolatban az érintettek nem szólalnak meg minden esetben. Ha a Cozman gyilkosság bírósági térgyalásáról tudósítanak, akkor sem interjúvolják meg minden esetben Sztojkát, Raffaelt, vagy az ügyvédjüket. Sőt az országos cigányvajda sem szólal meg. Ilyen alapon miért kellett volna minden éron az MSZP-t megkérdezni?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.18. 13:01:28

Nagyon jó elemzés, bár akkor lenne igazán kiegyensúlyozott- jobban mondva összehasonlítható - ha a többi adón is a március 16-a esti híradóját elemeznéd (gondolom mind fenn van interneten, csak sietni kell, mert a kereskedelmiek hajlamosak törlődni :-(

@Tidal Wave: Hány vádlott tagja az MSZP-nek???

És nem érdekes, hogy 2001-ben kezdődött az ügy, ilyen alapon maximum az LMP-Jobbik szólalhatott volna meg a riportban...

Amúgy meg 3 éve a FIDESZ minden hírnél odatolakodott a mikorfonhoz, és tök mindegy miről volt szó, valamit lenyilatkoztak, s gyakran az MSZP megszólalók (ha volt) előtt vágták be. De mindig volt!
(mondjuk unalmas is volt, hogy minden hír végén Papagájártó bemondta, hogy Gyurcsány a hibás, mondjon le)

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.03.18. 18:40:55

Ez nagyon érdekes poszt lehetne, de összecsapott, felületes, elfogult, s az írója.
süti beállítások módosítása