Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Progresszív, vagy egykulcsos adózás az igazságos?

2011. május 08. - bogancs

Tíz jóbarát sörözik a kocsmában. Egy-egy kör, vagyis tíz üveg sör kétezer forintba kerül, a pénzt mindig rendelés előtt dobják össze. A jóbarátok az idők során meglehetősen eltérő karriert futottak be. Valakiből bankvezér lett, valaki viszont minimálbéres közmunkás. A pontos eloszlás így néz ki: 1 bankvezér, 1 informatikus, ők jóval az átlagbér fölött keresnek. 1 mozdonyvezető, ő pont az átlagbért keresi, 1 gyári munkás, ő átlagbér alatt, de minimálbér fölött keres, és 6-an vannak, akik minimálbéren tengetik a napjikat.

A nagyon eltérő jövedelmekből adódik, hogy valaki többet költhet szórakozásra, valaki viszont meg sem engedheti magának önerőből a sörözést. Hogy mégis összejöjjön a rendszeres találkozó, a barátok megegyeztek egy középkategóriás kocsmában, és a költségeket is úgy osztják meg egymás között, hogy a magasabb jövedelműek (progresszív módon) többel járulnak hozzá a sörözéshez, az alacsonyabb jövedelműek javára.

Mint említettem, a tíz üveg sör kétezer forintba kerül. Ezt úgy dobják össze, hogy:

a bankvezér fizet 1300 forintot,

az informatikus 500-at,

a mozdonyvezető 120-at,

a gyári munkás 50-et,

a hat minimálbéres meg 5-5 forintot.

Így összességében mindenki elégedett volt. A bankvezér és az informatikus ugyan egy jobb helyre szeretett volna menni, de tekintettel a kisebb pénzű társaikra megelégedtek a középkategóriás hellyel. Szolidaritásból pedig az arányosnál jóval többel járultak hozzá a költségekhez. Még így is megéri, mondván, hiszen a régi jó cimborákkal így fenntartható a kapcsolat. A minimálbéres barátoknak először ugyan furcsa volt, hogy módosabb barátaik fizetnek helyettük, de mivel önerőből nem telne minden héten a sörözésre, pláne nem egy középkategóriás helyen, viszont ők sem szerettek volna kimaradni a közösségi életből, így belementek, hogy csak jelképes összeget fizetnek.

Egy nap, egy ilyen békésnek tűnő sörözés alkalmával politizálni kezdtek, és hamar eljutottak az egykulcsos adó kérdéséhez. Természetesen a gazdag és a szegény barát egészen más állásponton volt, hogy mi is lenne az igazságos adórendszer, illetve igazságos-e az arányos adórendszer.

A vita gyorsan elfajult, hamarosan asztalcsapkodások, kiabálás hallatszott a kocsmában. Miután a minimálbéresek és a kisjövedelműek voltak többségben a társaságban, így az ő véleményük került többségbe, miszerint progresszív adórendszer kell, és adómentes minimálbér. A gazdagok meg elmehetnek a sunyiba a terepjáróikkal együtt. Tisztességesen különben sem lehet annyi pénzt megkeresni, biztosan loptak a becsületesen dolgozó kisemberektől.

Ez már sok volt a bankvezérnek, és az informatikusnak. Fogták magukat, kifizették a saját sörüket (két-kétszáz forintot, és távoztak).

Hirtelen gondban lettek a maradók, hiszen eddig ők együttesen csak 200 forintot szoktak bedobni a közösbe, most viszont 1800 forintra rúg a számla. Maradva a korábban meghatározott progresszív elveknél a következő megosztás jött volna ki a költségekben:

mozdonyvezető 1080 Ft,

a gyári munkás 450 Ft,

a hat minimálbéres 45-45 Ft.

Az új számokat látva minimálbéresek szívták a fogukat a költségek miatt, de legjobban a mozdonyvezető sápítozott, mondván, hogy igaz, hogy ő többet keres a minimálbérnél, de azért ő sem úszkál a javakban, 1080 Ft-ot nem tud kifizetni egy üveg sörre. Az asszony el is hagyná, ha ez kiderülne. A gyári munkás hasonlóan vélekedett. Ők is úgy döntöttek, hogy befejezik ezt a sörözősdit a jövőben. Így ért véget a mulatság.

Mi lett a végeredménye a vitának? A jómódúbbak csak a barátaikat veszítették el, eljártak máshová sörözni. A szegényeknek viszont a barátság mellett a heti rendes sörözésről is le kell mondaniuk a jövőben.

Valahol így van ez az adórendszerrel is. A jómódúak egyetértenek a társadalmi szolidaritással, és jövedelmi helyzetüknél fogva jóval többet dobnak be a közösbe. De nem lehet (sokszor nem is jogos) minden határon túl terhelni őket, ráadásul még emellett kígyót-békát is kiabálni rájuk. Egy bankvezérnek vagy egy informatikusnak jól csengő diplomája, nyelvismerete, versenyképes tudása van. Ha úgy érzik, hogy a társadalom, ahol élnek nem igazságos velük, akkor könnyen odébb tudnak állni egy másik országba, ahol megbecsülik őket. Ha pedig felbomlik a társadalmi szolidaritás, mindenki rosszul jár. Ki többet, ki kevesebbet veszít, de mindenki veszít.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr112888615

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció A Nívó blog adózásos bejegyzésére 2011.05.09. 19:22:49

A Nívó blogon Bogáncs blogger-kolléga írt egy bejegyzést Progresszív, vagy egykulcsos adózás az igazságos? címmel. Ő az egykulcsos adózás mellett érvel. Egy meglehetősen látványos példával jött elő, miszerint egy baráti társaság összedobja a sörözni va...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajafix 2011.05.09. 06:53:27

Moralizálás, az adózás nem igazságossági kérdés.

intruderjani 2011.05.09. 10:08:19

@lajafix: "Moralizálás, az adózás nem igazságossági kérdés. "

--- De lehet mégis az. Vagy azt lehet csinálni belőle. bogancs kolléga nívótlan blogjának első bejegyzése, amivel maradkétalanul egyet tudok érteni. A hétre megvan az első "ezt sosem gondoltam volna" érzésem...

Cormorant 2011.05.09. 11:58:06

Maximálisan egyetértek. Annyira, hogy most fizetem éppen az utolsó sörömet és állok fel az asztaltól. Az eddig évente befizetett összes járulékomból, személyi és egyéb adómból többet nem fogják finanyszírozni egy kb. 3-500 fős magyar falu teljes éves költségvetését.
A magánnyugdíjamat pedig majd nyugdíjas koromban felhasználom. Ki járt rosszabbul? A fröcsögők, vagy én?

lajafix 2011.05.09. 13:48:18

@intruderjani: lehet belőle csinálni túróstésztát is csak nem érdemes. Amikor kiderül hogy mégis csak be kell fizetni a közösbe és nem túróstészta evésről van szó, akkor jön a döbbenet.

iphilosopher 2011.05.09. 14:20:14

Én a progresszív jövedelmadó pártján vagyok, akár lehetne 3 lépcső is (csak ettől még talán nem lenne annyira bonyolult az adórendszer). Csak nem brutális ugrásokkal és nem 60-70%-os elvonással a felső szinten (vagy az adójóváírás kivezetésekori jövedelemszinten). Szolidaritásból (szerintem) egy darabig benne vannak a jól keresők is a buliban - amíg nem nézik hülyének őket, vagy nem kezdik nagyon piszkálni őket.

intruderjani 2011.05.09. 14:33:16

@lajafix: Ezt nem értem, kifejtenéd bővebben? Milyen döbbenet jön? Miért jön?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.05.09. 14:42:47

@iphilosopher: Egyetértek; szerintem amúgy mindenki elfogadna egy olyan SZJA-rendszert, hogy mondjuk bruttó 5 millió forintig (ez kb. az átlagbér kétszerese) 16% a kulcs, 5 millió-15 millió között mondjuk 20%, 15 millió felett meg 25%. Kicsit átesett a kormány a ló túloldalára, mert abban abszolút igazuk volt, hogy a nagyon sokáig 40% körüli SZJA azért durva volt, meg a szuperbruttózás is egy hülyeség, de maga a progresszív adózás jól működik a világ legtöbb országában. Kiöntötték a gyereket a fürdővízzel, meg egyéb közhelyek...

hillcut 2011.05.09. 15:19:39

Éljen az 1 kulcs!
Minden egyes állampolgárnál hagyott forint jobb helyen van, mit az államnál lenne!!
Segíteni kell a nemzeti magántőke kialakulását, mert annak hiánya évszázados probléma. Ennek nagyobb a társadalmi hasznossága, mint bármilyen rosszul kitalált és leosztott, majd fogyasztásra elcseszett segélygforintnak.

tsk 2011.05.09. 15:35:13

@Droli: a progressziv adozas jol mukodik azokban az orszagokban ahol viszonylag magas a tarsadalom tokebol/befektetesbol szarmazo jovedelme. Progressziv adokulcsokkal erik el hogy ebbol a jovedelembol ne csak a gazdagok hanem az is profitalhasson akinek nincs vagyona/befektetese. Nalunk nincs ilyen reteg. Mi kulfoldi toket hasznalunk fel es a kulfoldnek fizetunk kamatot erte, sot a progressziv adokulcsokkal csak azt ernenk el hogy soha nem is lesz a magyar tokes reteg. Itt a tokes reteg alatt nem a millirdosokat ertem, hanem az egyszeru, de atlagnal jobban kereso polgarokat aki a megtakartasukat olyan alapokban tartjak, amik befektetnek Kinaban/Ukrajnaban/Kozel Keleten es az igy keletkezett nyereseget pedig hazahozzak. Ez nagyon hangsulyosan jelen van a Nyugat Europai orszagokban de nalunk szinte teljesen hianyzik.

Friedman 2011.05.09. 15:56:15

Teljesen egyet tudok érteni az írással. Ez valahogy tényleg így működik, és az arányok is hasonló szinten mozognak (1300 vs. 5 Ft). A minimálbéres, meg az akörül keresők is azért érzik durvábban az adóváltozás hatását (3-4 ezer Ft mínusz), mert eddig 0-át, vagy nagyon minimálisat fizettek SZJA-ra.

@Droli: Az átesett a ló túloldalára azért elég relatív. Egy középkategóriás jövedelem esetén még mindig kevesebb mint felét kapja az alkalmazott a bérköltségének az SZJA, a járulékok plusz a munkavállalói járulékok figyelmbevételével. 100 Ft bruttóból ugyanis 62 Ft-ot kap meg most valaki, és ez 127 Ft-ba kerül a cégnek (62/127<50%).

Ezt még nem nevezném olyan hihetetlenül kicsinek, hogy a ló másik oldalának nevezzük. Az USA talán már tényleg a ló másik oldala.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.09. 21:39:17

@Droli:

Így van! Egy ilyen adórendszert én is korrektnek tartanék.

Hátránya, hogy ez csak egy évig lenne jó. A következő évben az inflációval párhuzamosan emelni kellene a sávhatárokat. Tehát az szja rendszer minden évben változna (bizonytalansági tényező), ráadásul minden évben politikai vita lenne rajta, hogy miért a sávhatárt emelik, ami a "gazdagoknak" kedvez, miért nem segélyt adnak abból a pénzből többet a "szegényeknek".

Amit én nagyon drasztikusnak tartok, az az adójóváírás gyors kivezetése. (Igaz bevezetni sem lett volna szabad, legalábbis nem ilyen kiterjedten.)

Itt az emberséges megoldás az adójóváírás elinflálása, de legalábbis nagyon lassú kivezetése lett volna.

iphilosopher 2011.05.09. 21:54:11

@Droli: igen, egy ilyen enyhez progresszivitás biztosan elfogadható lett volna, ismerve a korábbi helyzetet.

@Friedman: az is igaz, hogy együttesen még így is magas az állami elvonás a bruttó jövedelem feletti járulék (illetve most már egyeseknek adó) miatt, de elvnek szerintem akkor is jó a progresszív adó.

Jó volna a járulékokat csökkenteni, különösen a bruttó felettieket, de hát nagy az államadósság és sok a kifizetni való segély, nagy az állam, stb..

@bogancs: szerintem nem kell minden évben, amíg 5% alatti az infláció, elég 3-4 évente tologatni a sávokat. Igen, az adójóváírás nagy öngól a kivezetése miatti sávban az extra adó miatt. Ha viszont nagyon kinyújtjuk, akkor ez is a progresszív adózáshoz hasonló rendszert eredményez.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.09. 22:15:52

@intruderjani:

"bogancs kolléga nívótlan blogjának első bejegyzése, amivel maradkétalanul egyet tudok érteni. A hétre megvan az első "ezt sosem gondoltam volna" érzésem... "

Nem igaz, itt is azt írtad, hogy teljesen egyetértesz:

nivo.blog.hu/2011/01/20/a_bloggerek_nem_szeretik_orbant

:-))

Egyébként miért tartod a blogot nívótlannak?

intruderjani 2011.05.10. 08:55:21

@bogancs: Ahh, bocsánat kérek. Rövid a memóriám, elfelejtettem, hogy már értettem veled egyet. De ha ennyire "reakciós" vagy, akkor azt is megtalálod, hogy mikor és miért "nívótlanoztam" le előszőr, nemigaz?

intruderjani 2011.05.10. 09:06:26

@iphilosopher: Teljesen téves nézet a "progresszív adózás". Totálisan. Az adó egyfajta ellenértéke az egyén által igénybe vehető "szolgáltatásoknak" (szándékos a feltételes mód, egy közvilágítást pl. csak a helyi lakosok vesznek igénybe, az óvoda, iskola szintén ilyen, a hivatalokat is csak az ott dolga akadt emberek látogatják stb.) Magyarul van aki eszeveszett sokat fizet egy szolgáltatásért, van aki meg semmit sem (sőt, a másik véglet, hogy a fizetők eltartják a piócákat).

Amikor bemegy valaki a boltba és vesz "egy kenyeret", akkor megkérdezik, hogy mennyi a fizetésed? És ez alapján szabják meg a kenyér árát? Ugye, hogy nem... "Egy kenyér" mindenkinek ugyanannyiba kerül. Ez ilyen egyszerű és ebben a formában roppant igazságos is. A progresszív adó NEM az.

Az általam normálisnak tartott adó az valamiféle egykulcsos (ÉS MINDENKI FIZETI, MINDENKI!!!), a mértéken persze lehet vitatkozni. Aki 100 forintot keres, az befizet 20,3-at, aki 200-at az 40,6-ot, aki 1000-et, az 203-at. Ez oké. Az, hogy aki keres 100-at az kap mindenféle kedvezményt és lószart sem fizet, aki meg 1000-et keres az meg 600-at fizet az NEM OKÉ. Eddig a kommunisták alatt ez volt. Hál' istennek elzvaratuk őket, örömünnepet meg majd akkor ülünk, ha széthullanak, mint a szadesz.

Ez egy véleményén.

iphilosopher 2011.05.11. 23:13:56

@intruderjani:
Viszont ha az adót az igénybe vett szolgáltatások ellenértékeként nézed, akkor a jövedelemhez képest degresszívnek kellene lennie a levont adónak (tehát X jövedelem felett csökkennie kellene) nem is lineárisnak (egykulcsosnak). Hiszen ha te háromszor annyit keresel, attól még nem veszel igénybe 3-szor annyi közszolgáltatást.

Alapvetően igaz, hogy az adóért cserébe várjuk a közszolgáltatásokat, de erre nem lehet tisztán piaci alapon tekinteni. Szerintem. Szükség van a szolidaritásra.

intruderjani 2011.05.12. 08:56:33

@iphilosopher: Ami a degersszívitást illeti, valóban az lenne az "über" igazságos. Jól látod. De a lineáris adó nekem "belefér", mert az tartalmaz társadalmi szolidaritást (minél többet fizetsz, annál többet adsz a közösbe) és valahol igazságos is (arányaiban). Ez egy egészséges kompromisszum. Ehelyett nyomatja mindenki a progresszív adó (halálba sarcolás) szükségességét. Azaz a másik végeletet.

Persze minden véresszájú kommunista elfelejti, hogy a fityesz kormányra lépésekor érvényes adózási szabályok szerint amúgy is egykulcsos, 17%-os szja lett volna érvényben (vagy 2010-ra vagy 2011-re). Igény esetén utánanézek. Szóval már a kommunisták is rájöttek, hogy nem lehet "megzabálni az arany tojást tojó tyúkot..." (hosszútávon legalábbis)

iphilosopher 2011.05.12. 13:28:23

@intruderjani: Akkor eléggé hasonlóan látjuk a dolgokat, csak nekem több fér bele (minimális progresszivitás - amit pl. Droli javasolt).

Igen, amúgy is kvázi egykulcsos lett volna 2011-től a magyar adórendszer (17% + 15 MFt felett 32% - de a 32% nem biztos?)

intruderjani 2011.05.12. 13:32:24

@iphilosopher: Szerintem akkor ezt meg is beszéltük. :)

lajafix 2011.05.17. 11:40:19

@Droli: ennek semmilyen értelme nincs.

1. adóverseny van a környéken. Legalábbis a mi versenytárs országainkkal...
2. 15 millió felett 1% adózó sincs.
3. 4% sávugrás sehol sincs az gyak ua mint a 16%...

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.03.09. 06:23:09

Azt mondja már meg valaki hogy 2012-ben, ilyen bonyolult adórendszer mellett mégis mi a faszért LÉPCSŐKBEN gondolkodunk? Én mozdonyvezetőként teljes mértékben támogatom a progresszív adózást (úgy, hogy rosszabbul járnék vele), de nem úgy, hogy x millió forint felett megszopatnak, alatta meg semmi, ez baromság, pont úgy mint az ingatlanadó tervénél, hogy a 29,9 milliós házra nem kell fizetni, a 30,1 milliósra meg igen.
Igenis legyen egy minimum és egy maximum adókulcs, meghatározva az éves bruttó jövedelmet amitől fixen a legnagyobb kulcsot fizeti az ember, úgy, hogy mondjuk évi 2 millióig 16%, 20 milliótól a végtelenségig pedig 38%, de a kettő között egy exponenciális görbét rajzolni, és mindenkinek külön kiszámolgatni az adókulcsát! Így ráadásul elérhető volna az is, hogy még havi bruttó 400 ezerrel is 20-25% körül legyen az ember, így tényleg kifejezetten luxusadóként működne.
süti beállítások módosítása