Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Fluor Tomi és a rágógumi

2011. május 27. - Droli

Fluor Tomiról bizonyára sokan hallottatok már; ő az a srác, aki a Mizu című dalával tarolt a magyar popzenei piacon, különösen a tinik körében. Fluor bizony belépett a celebek közé, ma már minden nap legalább egy bulvárhír foglalkozik vele, hol Kiszel Tündének szólogat be egy videón, hol plágiummal vádolják, hol meg szüzessége elvesztéséről nyilatkozik. Most nem ezekről a pletykákról lesz szó, nem is arról, hogy jó-e Fluor Tomi vagy sem, hanem magáról a jelenségről, mely már évtizedek óta jelen van a popzenei életben, és melyet rágógumizenének nevezünk.

Mi is az a rágógumizene? A szakzsargon szerint ezek olyan popdalok, melyek ütemére lehet rágógumit rágni, tágabb értelemben olyan sablonos számok, melyek rendkívül fülbemászóak, könnyen dúdolhatóak és szövegük megértése semmilyen mértékben nem terhelik az agysejteket, Ismerkedjünk meg pár ilyennel!

Kezdjük szerintem a Sugar sugar című dallal, mely méltán eltűnt a süllyesztőben, míg a Sláger Rádió újra elő nem hozta, és melynek szerzőjéhez bizony guglizni kellett egy cseppet: szóval az Archies nevű zenekar követte el. a szám szövege végtelenül egyszerű, sugar, sugar, oh, honey, honey - hát, túl mély értelmet ne keressetek benne. De kétségkívül könnyen fogyasztható popzene.

A Beatles méltán lett a világ legnépszerűbb zenekara: nagyon sok műfajban sikerült maradandót alkotniuk, a világ legjobb zenekara kategóriában mindig benne vannak a legjobb ötben; ennek ellenére nekik is sikerült pár borzalmat összehozni, ezek közül az egyik az Ob-la-di ob-la-da című szám, ahol Molly és Desmond összejön, és jól elvannak egymással. Még a Padödö is feldolgozta ezt a roppant mély és érdekfeszítő történetet.

Ugorjunk egy cseppet az időben és a térben: kis hazánkban a 90-es években tombolt a rágógumizene, gagyi popslágerek tömkelege lepte el a hazai piacot, olyan együtteseket és előadókat játszottak a rádiók, melyekről pár év múlva már azt sem tudtuk, kicsodák, és max. az Activity című vetélkedőben tűntek fel egy félórára, persze miután elmagyarázták, hogy honnan is kellene ismernünk őket. (Esetleg az énekesnő később feltűnt egy pornófilmben, és akkor megjegyezték, hogy anno ő énekelt egy számot, de szerencsére azóta jobb dologra használja a száját.) Itt van például a 4F Club elnevezésű zenekar, mely tökéletes rágógumizenét mutat be a Balatoni láz című dalával: napfény járja át a szívem újra, a formás popsikon kis pillangó vigyorog, meg egyebek... kíváncsian várom, mikor dolgozzák fel újra.

... és akkor még sorolhatnánk napestig a rágógumizenéket, például az Aqua Barbie Girl című borzalma is a műfaj egyik kiemelkedő klasszikusává vált, na meg ta-ta-tanárúr ha tudja a választ, mondja miért fáraszt, oóo (Desperado - Tanár úr), ezeket mind-mind egy tinigeneráció dúdolgatta, mikor nem volt jobb dolga.

Fluor is beállt most ebbe a sorba, sebaj, nem kell aggódni, majd elmúlik. Legfeljebb később átáll a gyerekcsináló dalok gyártására - de erről majd egy másik posztban. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr442937197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása