Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Az önellátás csapdája

2011. június 05. - bogancs

Kinek ne jutna időnként eszébe, hogy milyen jó lenne önellátóvá válni. Elvonulni a világ zajától, és függetleníteni magunkat a külvilágtól, úgymint munka, iskola, főnök, stressz, nagyváros, zaj, por, rossz levegő, idegen emberek… stb. Élni boldogan egy kis faluban, egy jó nagy telken a családdal, és közben megtermelni a földből a mindennapi betevőt.

Vannak csoportok, akik komolyan gondolkodnak az ilyen elvonulásról, és már a lehetséges letelepedési helyszíneket keresik. Ezen a honlapon például attól tartanak, hogy a társadalmi rendszerünk hamarosan össze fog omlani, elfogy az olaj, és éveken belül kőkorszaki állapotok köszöntenek be, ahol csak az időben lépők és az okosok maradhatnak életben. Ők már több faluban is jártak, lerozzant viskókban képzelve el „boldog” és gondtalan jövőjüket.

Szerintem azonban az önellátás még optimális körülmények között is csak egy megvalósíthatatlan utópia lehet a civilizációhoz szokott embereknek.

De azért játszunk el egy kicsit a gondolattal, hogy hogyan is képzelhető el egy ilyen. Alapvetően két területen kell függetlenednünk ahhoz, hogy legalább középtávon működőképes legyen az önfenntartás: energiafüggetlenség és élelmiszerfüggetlenség.

Az előbbi legegyszerűbben egy passzívházban képzelhető el, ahol az épület nem igényel fűtést, ellenben el van látva rendesen hőszivattyúval, napkollektorokkal, szélkerékkel, esővízgyűjtővel, fúrott kúttal. Mindehhez persze jó sok pénz kell, egy 100 m2-es energiafüggetlen családi házhoz kb. 35-40 millió forint. Persze meg lehet oldani olcsóbban is, de akkor a háznak jelentős energiaigénye lesz, amiért pedig a közszolgáltatóknak fizetni kellene, pedig ugye nincs miből. Éppen lehetne élni komfort nélküli házban is a patak partján, de akkor még mindig jókora birtokra (erdőre) van szükség, hogy fából, vagyis tüzelőből önellátók lehessünk. Így vissza is jutottunk oda, hogy ehhez sok induló tőke kell. És hát egy komfort nélküli házban vezetékes víz és villany nélkül azért gyorsan meg lehet unni a „jót”. Arról nem is beszélve, hogy olyan dolgokról is le kellene mondani, mint internet, telefon, kábel tv, újság előfizetés, tehát az alapvető információs csatornák. És még le kellene mondanunk... inkább nem is sorolom mennyi mindenről, apróságokról, aminek a fenntartása havi fix jövedelem nélkül nemigen megy.

Ha tehát az energiafüggetlenség megvan, akkor még mindig ott van az élelmiszerfüggetlenség kérdése. Jókora területet kell minden évben felásnunk, megművelnünk, hogy egész évben legyen mit ennünk. Ott vannak még az állatok, amit szintén magunknak kellene nemcsak tartanunk, de szaporítanunk is. Meg persze levágnunk. Nem mondom, hogy mindez lehetetlen, de azért jó sok munkával telnének „boldog” hétköznapjaink és hétvégéink. És persze jókora földterületre van szükségünk megint, ami ugyancsak nem olcsó.

Persze ha ez a két dolog (élelmiszer- és energiafüggetlenség) már megvan, akkor még mindig csak max 4-5 évet lehetne kihúzni. Mert hát mi van, ha elkopik az utolsó cipő, eltörik a szemüveg, betörik egy ablak, elfogy az összes gyógyszer, és növényvédőszer, elromlik a mosógép… stb. Tehát olyan szakmunkákat és különleges technológiákat igénylő igényeink lépnek fel, amelyeket semmiképpen nem tudunk önerőből előteremteni. Pénz meg ugye nincs, hiszen már évek óta nincs fizető állás.

Van egy jó tesztem arra, hogy ki az, aki semmi esetre se vágjon bele önellátásba: Tegyük fel, hogy önellátó életünkben kéthetente szeretnénk borsólevest enni, tehát évente 26 alkalommal. Ehhez kb. 13 kg kifejtett borsót kell lefagyasztanunk. Végy tehát a piacon 10 vödör hüvelyes borsót, vidd haza, és fejtsd ki! Ha ezt megtetted, akkor eljutottál oda, hogy élelmiszer-független életedben megvan kéthetente 1x a leves egyik legfontosabb alapanyaga. Ha még ezután is jó ötletnek tartod az önellátást, akkor lehet, hogy van keresnivalód.

https://m.blog.hu/ni/nivo/onellatas.jpg

Az mindenesetre biztos, hogy az olyan kategóriák, mint a politika irreleváns dolgokká válnának új életünkben. De hogy gondtalan nem lenne ez az új életforma, az szinte biztos. Gyakorlatilag önként és előre bevállalnánk a kőkorszaki létet. Okos ember nem tesz ilyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr982960369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alfa7 2011.06.06. 14:09:02

1,5-2 millió Ft-ért lehet venni vidéken lakható tanyát pincével, amihez kell kb 1 hektár legelő (kaszáló), 0,5 hektár szántó (gabonának) 0,5 hektár gyepes-gyümölcsös, 0,5 hektár erdő és 0,5 hektár kertnek való. Ez további 2,5-3 millió Ft. Egyszerűbb felújítás, átalakítás, napelem vásárlás, kemence építés, kézi szerszámok további 1,5-2 millió Ft. Tehát 6-7 millió Ft-tal neki lehet vágni, ami egy budapesti kis panellakás ára.

Javasolt állatok: 50-100 db baromfi (tyúk, pulyka, kacsa), 2-3 kecske (fejni való) és/vagy 1 tehén. Ebből lehet tojást, tejet, sajtot, túrót és húst nyerni, készíteni. A fölösleget a közelben ismerősöknek el lehet adni. Ez napi 1000-2000 Ft bevétel.

Gyümölcsös: szilva, körte, dió, bodza (hagyományos, ősi fajták), permetezés nélkül. Ezekből lehet lekvárt, dzsemet, szörpöt is készíteni. További 2-2 db alma-, barack-, meggy vagy cseresznyefa a tanya körül.

Szántó: mindenből keveset - kukorica, árpa, búza, rozs. Elsősorban téli takarmánynak, de búzából és rozsból lisztet is lehet darálni.

Kert: főleg hagyma, burgonya, borsó, bab, zöldség, répa, tök, dinnye. Kézzel trágyázva, kapálva.

Erdő: akác és jegenyefa vegyesen.

Fűtés: kályha és kemence. Elsősorban mg-i hulladék (gyümölcsösből metszés után: venyige, szalma, kukoricaszár), másodsorban tűzifa az erdőből folyamatosan ritkítva (nem tarra vágva!).

Áram: napelem min. 600-800 Watt + áramszolgáltató azért kell (kb havi 2000-3000 Ft).

Gyógyszer: főleg természetes vitaminok, gyógyszerek azért kellenek (havi 2000 Ft).

Tisztálkodás: házi szappan (állati zsiradékból) fürdésre, hajmosásra és mosógépbe is tökéletes.

Ruházat: turkálókban akár előre 10-20 évre meg lehet venni, olcsón.

Biztosítás: havi 2000-3000 Ft-ért lehet kötni komplex baleseti- és élet biztosítást kórházi napi térítéssel, stb.

Kultúra, szórakozás: antikváriumi olcsó könyvek, olcsó könyvtár, hagyományos társasjátékok (sakk, kártya, stb) és sportok (labdajátékok, kerékpártúra).

gono 2011.06.06. 19:51:02

nem kokori az, hanem mondjuk 100 evvel ezelotti atlag eletszinvonal.

nagymamam peldaul ugy el, hogy igazan nem sok plusz energia kell a fenntartashoz. minden gallyat eltesz tuzelni, minden esovizet osszegyujt, a kertben minden megterem. szerintem nagyon nagyon sokan el sem tudjak kepzelni, hogy mi mindenen lehet sporolni. pedig akar 50 eve is termeszetes volt hogy az a valami nincs.

akkoriban egy mezei munkas egy napra elvolt ket szelet kenyerrel, egy szelet szalonnaval es egy fej hagymaval is. ma egy fo taplalasahoz 50x annyit nyersanyagot es energiat is felhasznalunk.

a passzivhaz amit irsz, az ugy marhasag ahogy van. a felhasznalt alkatreszek gyartasahoz több energiat hasznalnak mint amennyit az elettartamuk alatt nyerni lehet velük. lehet, hogy 30 ev mulva mar pozitiv lesz a szaldo, de az meg messze van.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.06. 21:12:17

@gono:

Igen, nagymamámnál nálunk is hasonlóképpen van.

A passzívház szerintem egy jó dolog. (Hivatalosan azt nevezik passzívháznak, ahol az egy m2-re jutó fűtési energia nem halad meg egy bizonyos szintet. Nyilván van egy szint, amit még érdemes megvalósítani, mert belátható időn belül megtérül, és van, amit nem, mert jelen tendenciák alapján sohasem jön vissza az ára.

Ez a szint egyébként a technológia fejlődésével (és az energiaárak emelkedésével) folyamatosan kitolódik.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.06.06. 21:14:00

@gono: "hogy igazan nem sok plusz energia kell a fenntartashoz."
Ezt akartam én is mondani. A mai életünkben elkézelhetelen az ilyesmi, de aki ebbe született, ebben nőtt fel, annak ezek a munkák egyrészt természetesek, magától értetődőek ("észre sem veszik, és elment a nap"), másrészt meg nem igénylenek akkora energiabefektetést, mint a városi életmódhoz szokott emberektől.

dézsàvü 2011.06.06. 23:21:27

Azért ha valaki kalandvágyból bele akar kóstolni ebbe az életformába ne beszéljük le róla. Nagyon kreatívvá tudja tenni az embert. Olyan foglalkozásokat is megtanul, amiről addig nem is tudta, hogy tud.

Kicsiben ki lehet próbálni egy hobbikerttel. Én pl. nem győztem eleget dolgozni a szakmámban, hogy kapálhassak a kertben.

rolika 2011.06.08. 10:25:20

Ott kezdődik az egész, hogy megváltoznak az igények. Abból indulsz ki, hogy elvonulsz, önellátó leszel, de azért az életszínvonalad megmarad. Ez tévedés. A világ szemében nyilván szegényebb leszel. A többi meglátás kérdése.
www.nol.hu/archivum/archiv-349756
www.mno.hu/portal/82555
Természetesen nem fogsz kéthetente borsólevest enni, hanem beállsz idényjellegűre.
A passzívház nem megoldás szerintem (ugyan nem fogyaszt energiát, de hőcserélős szellőztetés karbantartás-igényes, ha elromlik, és nem tudod megjavíttatni pénz vagy alkatrész híján, a kényszerített szellőzés hiánya miatt lakhatatlan lesz a ház) , a régiek jobban csinálták (télre széna a padláson, északi oldalon örökzöldek szélfogónak, többin lombhullatók nyári árnyékolásnak télen meg beengedik azt a kevés fényt, tüzifa a ház északi oldalán felhalmozva), amit ha kombinálunk modern elemekkel (hőszigetelések), természetes módon fenntartott, 12 fok alá nem hűlő, 20 fok fölé nem melegedő hajlékot kapunk.
Az önellátás semmi esetre sem csapda, inkább kiút. Én mindenesetre dolgozom rajta :-)

rolika 2011.06.08. 10:27:26

Ja, és mindig az jut eszembe, hogy az egészet kinevetők és kifigurázók lesznek majd a fosztogatók, ha tényleg beüt valami krach. Bocs :-)

dézsàvü 2011.06.08. 19:56:32

@rolika: Az általad csatolt linkekből megismert család jó messze került a Forex-en alkalmazott legújabb skalptechnikáktól, de láthatóan a családfőt sem izgatja különösebben a tőzsdei trendek kimerülése felismerésének jelei. Ők társadalmilag vagy 150 évet léptek vissza időben. Kétségtelenül praktikus építmény egy jurta (én is laktam ilyenben rövid ideig Mongóliában), de ez az épületforma mínusz ezer év.

Nagy élettér szükséges az önellátó életmód megteremtéséhez. Úgy hat-hét hektár minimum egy családnak. Van ennyi hely és igény? A hetvenes évek végére eljutott oda a legtöbb társadalom, hogy sikerült az emberek életterét 52 m2-es panelbe leszorítani. Ez nyilvánvalóan a másik végletet jelentette. ’80-tól az ezredfordulóig eltelt húsz évben folyt a „kitörés a panelből” 150-250 m2-es energiapazarló épületek létrehozása, ami ismét nyilvánvalóan nem fenntartható állapot. Meg kellene találni egy egészséges középutat. Most jönnek ezekkel a passzívházakkal. Technikailag agyonbonyolított, számítógépvezérelt megoldások, nem hiszem hogy húsz évet túlélnek.

Az önellátásra nagyon jó példát lehet találni Észtországban. Annyit tudni kell róla, hogy szórványtelepülés az egész ország. A településközpont három ház (posta, közösségi ház, iskola és egy buszmegálló) a többi tanyaépület, nagy telkekkel, saját erdőkkel, tavakkal. Ahol tényleg egy csomó dolgot saját maguk állítanak elő. Mindenütt van szélkerék, napelem, terepjáró és jó nagy távolságok. Nem véletlenül ők találták fel a Skype-ot és minden ügyet el lehet intézni interneten. Fejlett, öntudatos társadalom és Euro-juk is van. Semmiről nem mondtak le, ami a mai fejlett társadalmakban jelen van. A távmunka működik.

Én valahogy így tudom elképzelni az önellátást, ami nem csapda. Mit szólsz hozzá?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.08. 22:17:40

@dézsavü:

"önellátást, ami nem csapda"

Aki teljesen önellátó, az azt jelenti, hogy minden igényét maga látja el valamilyen szinten. Nyilván innen már nagyon hamar, valahol az őskor és az ókor átmeneti idejében elmozdultak a társadalmak a specializáció felé. Vagyis, ha én nagyon jól és gyorsan tudok csizmát csinálni, te meg nagyon jól és gyorsan tudsz kaszát élezni, akkor én megcsinálom a te csizmádat, te meg megélezed az én kaszámat.

Így mindketten jobban járunk, hiszen nekem jobb kaszám, neked meg jobb csizmád lesz, és még egy kis időt is megtakarítunk, amiben még tudok valami hasznosat csinálni.

Persze a specializáció szélsőséges formája, amikor valaki egész életében csak a 6-os csavart húzza meg a gyárban...

Nyilván itt is van egy arany középút, hiszen valaki minél jobban specializálódott egy dologra, és abból él, az nagyon kiszolgáltatottá válik, míg aki az önellátást választja, annak nagyon sok mindenről le kell mondania, hiszen olyan dolgokkal is kell foglalkoznia, amit más sokkal gyorsabban, könyebben megcsinál. Az önellátónak meg viszonylag kevés ideje marad arra, amihez igazán értene.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.08. 22:21:48

@rolika:

"az egészet kinevetők és kifigurázók lesznek majd a fosztogatók, ha tényleg beüt valami krach."

Nem, egyáltalán nem kifigurázni akartam a dolgot, csupán arra rávilágítani, hogy aki nagyon szélsőségesen csinálja, az valahol jól megszívatja magát.

Ha meg valami krach beüt, akkor szerintem tök mindegy, hogy valaki önellátó, vagy specializált tevékenységből él. Az anarchia valószínűleg mindenkit elsöpör. Sőt, aki stratégiai készletekkel rendelkezik, azok lesznek először célpontok. Értsd: ilyen helyzetben nem annak lesz tele a bendője, akinek búzája van, hanem az, akinek puskája. Főlen pedig annak, aki jól bánik a puskával. (harcra specializálódott :)

dézsàvü 2011.06.08. 22:39:20

@bogancs: Ezt én is így gondoltam, ahogy írod. Persze, hogy jelen vannak a cserekereskedelmek már évezredek óta. Az említett példámban még a pénz is szerepel.

Egyébként meg nagyon erős közbiztonság szükséges egy ilyen "önellátó" gazdasághoz. Erről szólnak a vadnyugati filmek.

Izo 2011.06.09. 00:31:20

@dézsavü: Hát igen, ha az "önkiszolgálók" előbb aratják le a termést, mint te, akkor b@szhatod az önfenntartást.

rolika 2011.06.10. 08:44:44

@dézsavü: Ez is nagyon jó példa :-) Én amúgy semmilyen szinten nem vagyok még önellátó, de teszek néhány lépést. Növényeket termesztek, haszonállatokat tartok, fával fűtök, ami fel van halmozva két télre való stb. De ez igen messze van az önellátástól.

@bogancs: Tökéletesen igazad van. Ha mai (magyar) társadalomba beütne valami nagyobb krach. itt emberevés lenne (mert más nincs).

PontifexMaximus 2011.06.13. 21:43:14

Hát látszik, hogy a cikk irója nem gondolta ezt végig. Miért cipelnék haza 10 vödör borsót?

Idén ültettem kb 80 dkg Rajnai törpe borsót. Április nem volt túlságosan esős, nem is igazán értem rá foglalkozni vele, szóval nem locsoltam, ennek ellenére kb 8kg kifejtett termésem lett.

Munka: talajelőkészités 1 óra (gépesitve), ültetés 1 óra, betakaritás (leszedés) 2 óra, kifejtés 6-7 óra, szóval összesen kb 1 nap. Locsolva szerintem 12+ kg simán lehetett volna, nagyon sok rövid, kevés szemes hüvely volt.

Anyagilag nem volt akkora buli persze, 500/kg forint lehet kifejtve szóval 4000 (6000+ 12 kg esetén) forint az értéke (nekem többet jelent, mert a pici lányom ebből kap majd főzeléket tutira vegyszermentes). Ha rászorulnék, biztosan jobban használnám a kertet, főleg, ha időm is lenne (munkanélkül)

Üdv,

Jocó.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.06.13. 22:31:56

@PontifexMaximus:

Szia!

De, átgondoltam. Ugyanígy gondolom az időráfordítást, ahogy te is leírtad. Sőt, mi is hasonlóképpen csináljuk, mit ti: leves, gyerekeknek főzelékalapanyag, plusz a zsenge borsó nyersen is nagyon finom.

A borsófejtés inkább csak egy példa akart lenni, hogy itt bizony nagyon sok munkával teremthető meg az önellátás. És mint írtam, ez még csak kéthetente 1x a leves. Persze ha még répát, petrezselymet, karalábét, zellert, hagymát is szeretnél belettenni, akkor az még plusz munka. Az étolajról/zsírról, őröltpaprikáról, sóról már nem is beszélve...

Ha meg neadj' isten paradicsomlevest/főzeléket is szeretnénk kéthetente 1x, akkor bizony ott is hasonló munkák vannak. A borsófejtés mellett a paradicsom paszírozás is elég munkás tud lenni.

fidellapát (törölt) 2011.07.06. 15:51:15

"okos ember nem tesz ilyet" Hisz okos ember napi 8-10 órát dolgozik, jó esetben csak egy ideális főnök felé tartozik beszámolóval, bére ideális, az energiaárakat és az élelmiszerárakat (melyre befolyással van) vidáman kipengeti, évente kétszer nyaral (minima)és minden akaratának megfelelően alakul városi paradicsomában. No de a hülye, nos az elmegy és gazdálkodik...... akár. Az idő meg igazol.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.06. 22:36:02

@fidellapát:

"No de a hülye, nos az elmegy és gazdálkodik...... akár. Az idő meg igazol."

Nem azzal van a gond, hogy gazdálkodik, hanem azzal, ha emellett mindenfajta munkamegosztást elutasít. Ahogy már kitárgyaltuk a fentebbi hozzászólásokban.

Mr.sebi 2011.08.13. 15:50:51

@PontifexMaximus: hánnyan fejetétek ki 7 ora allat (5en vagy tobben) az nem érvényes, az ha egyedul akkor tuti nem 7 ora hanem 16ora legalább ugyhogy o 500ft/*8 kg =4000ft osztva 16orával és megvan a orabéred 250forint gratúlálok

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.14. 15:06:37

@Mr.sebi:

Ugyanez a probléma fennáll a teljes vidéki gazdálkodó rétegre.

Néhány napja Érpatakról volt egy index riport (tudod, ahol a polgármester az érpataki modell alapján vágott rendet a cigányok között).

Nos volt néhány megszólaló, akik elmondták, hogy oké, hogy rend lett, de munka továbbra sincs. Persze lehetne gazdálkodni, de nem éri meg. Példaként a disznótartást hozta fel: Mire felnevel egy disznót, 50ezer Ft értékű takarmányt fogyaszt fel. Élősertésként ugyanazt megkapja 40ezerért, és nincs vele egész éves munka...

Ja, hogy az legalább bió? Lehet. De a biócucc luxus-hóbort, az érpatakiaknak meg nincs rá pénzük. Meg másnak sem, hisz (majdnem)mindenki az olcsót választja, hisz senkinek sincs pénze.

rámenős 2013.10.31. 15:50:31

@Mr.sebi: Már bocsáss meg, de életedben nem láttál még bosófejtést. Ügyesnek még sok is az idő.

rámenős 2013.10.31. 16:16:07

@bogancs: Bogáncs!
Legalább ne hülyítsd az embereket légy szives.
Közgazdasági vénáddal nagyon jól tudod, hogy az árnak, a pénznek és a munkának nem sok köze van a valósághoz. A példád is mutatja a mai torz helyzetet. / Ezért természetesen sokkal jobb semmit sem csinálni annak aki nem akar dolgozni. /
Egyébbként a cikk úgy ahogy van marhaság, -
mint a sarkitás benne- már bocsánat.
Ha azzal foglalkoznál, hogy az önellátás milyen mértékére lenne szükség, egyéni és ország szinten,akkor értékelném álláspontodat.
Két beismerésedre lennék kíváncsi. Ha nem mehetnél boltba, hány napig-hétig élhetnétek meg a családdal?
Ha az ország határait lezárnák, és semmi sem jöhetne be kűlföldről, meddig létezhetnénk?
És itt most nem érdekelnek a mentségeid, kifogásaid. hogy igy meg úgy. Kertes ház, panel, falu.
Tudod valamikor 1000 évvel ez előtt is éltek itt magyarok boldogan. Volt cserekereskedelem is. Mégsem haltak éhen ha egy évben elmaradtak a kalmárok. A nagyapámnak sem volt TV-je, internete. Hogy mennyi mindenről kellett "lemondaniuk" szegényeknek?
Tudod, ha választanom kellene a biztonság és az ingerszegényebb élet között, akkor az előbbire voksolok. Még akkor is ha sohasem lesz magánszigetem az óceánon.
Ezért ha valaki a rosszra számítva, minimális kényelemről lemond az érthető.
A hozzászólások jobbak mint a cikk, hacsak nem provokálni akartál.

rámenős 2013.10.31. 16:32:48

@bogancs: Bocsáss meg bogáncs, de hagyd már az ajtón kívűl azt a francos közgazdasági szemléletedet.
Nagyon eminensen magadba szívtad a közgáz ósdi tanait. Emlékszem a kamatos vitánkra. Akkor sem értetted meg, hogy a kamatot nem lehet megenni, csak ha a feleségem süt még egy tortát. Ez neked elképzelhetetlen.
Mint ahogy az is, hogy az igazság legtöbbször középen van. Az az igazi politika, hogy megtaláljuk az arányt. Igaz ez a specializációdra és az önellátásra is.
Nagyon erős érvként hivatkozól a specializációra, munkamegosztásra. Az egyszerű mindennapokban kevés speciálisra van szükségünk. Annál több ismeretre.
Lásd Tom Hanks Számkivetett.

rámenős 2013.11.01. 06:13:10

@bogancs: Még egy adalék.
Fantasztikusan tudod forgatni a tényeket.
Áruld már el, hogy hol lehet 40 ezer Ft-ért élősertést kapni? Talán a malaccal kevered össze.
50 ezer Ft táp? Hát lehet a Gundelból is rendelni a kaját neki.

2013.11.12. 11:07:52

Üdv!
Létezik ám az idénytermékek felhasználása is. Amíg az ember eljut a boltba, kiválasztja a termékeket, kiállja a sort a pénztárnál, addig a másik ember kilép a kertbe, és pillanatok alatt összeszedi a friss hozzávalókat a borsóleveshez.
Amúgy ha jó a társaság a hosszabb munkák is jó hangulatban telhetnek, több értelme van mint ha például értelmetlen sorozatokat néznéni.

2013.11.12. 11:11:31

Bocs az elgépelésért
néznéni = néznénk

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.13. 16:57:30

Nagy Zoltán · Kiemelt hozzászóló · Ápoló, Szent Pantaleon Kórház
szerintem aki ezt a cikket írta, még sosem járt két napnál hosszabb időre vidéken. önfenntartó ház? ugyan,...áram nélkül elvoltak ősapáink, elvégre alig 100 évre tekint vissza az elektromos ipar,.de kis hazánkban volt ahol csak a hatvanas évekre lett villany a faluban,....víznyerésre pontosan elég egy kerekeskút, a tüzelő beszerzése meg nem azt jelenti ,hogy kell egy fél erdő,...azokat a kis vályogfalú nádtetős parasztházakat kifűtötték a kemencével,..egy szekér fával ,pár tuskóval, némi gallyal, szőlővenyigével, kukoricacsutkával.
az állattenyésztést is el lehet kezdeni pár tyúkkal, nyúllal ,kecskével ,két hízóval,.. nem kell rögtön 120 tehenes mintaistálló.
a földet viszont valóban túrni kell, vetni, ültetni, kapálni , gondozni , betakarítani,..ennek a munkafolyamatait, hogy mikor mi a fontos , mi várhat kicsit, csak hosszú idő tapasztalásával lehet kitanulni,...de szerencsére vannak szakkönyvek e tárgykörben is, amik adnak alaptudást a kezdéshez.
valóban kellenek tartalékok ruhából cipőből (bár idővel ruhából is lehetünk önellátók) , szerszámokból, gyógyszerekből (gyógynövényt is lehet gyűjteni) ,tartós élelmiszerből ,háztartási eszközökből, sőt fegyverekből is, elvégre elszigetelten élve a védekezésre is gondolni kell,...de az önellátó élet nem zárja ki a jövedelemszerzést, amiből ezeket pótolni lehet,...nagy a divatja a kézműves sajtoknak a házi füstölésű kolbásznak, a méznek, pálinkának, házi lekvárnak stb. de hogy saját életemből hozzak példát, amikor nyulakat tartottam, kb 2 év alatt felfejlesztettem az állományomat 15 anyanyúlra , így néha 200-250 süldő is nevelkedett egyszerre,...kialakítottam egy vevőkört, és szinte nem is adtam le nyulat a felvásárlónak, annyi vevőm volt akik házhoz jöttek a pucolt nyúlért, volt aki tízesével vitte a fagyasztójába.
de egy dolog biztos! ehhez az élethez csak az lásson, aki el van tökélve rá, hogy jó gazdaember módjára hajnalban kel, és napnyugtáig keményen dolgozik, és nem fintorog a trágyaszagtól...és elfogadja, hogy nincs vasárnap, nincs nyaralás, sőt még a lagziból is haza kell ugrani este megetetni a jószágot, enélkül nem megy,...teccenekértenyi?
azért javasolnám a szerzőnek, hogy némi háttérinfó miatt olvasson el pár sci-fi novellát,...rengeteg foglalkozik az összeomlott társadalmak új életberendezkedésének problémakörével.
Válasz · 8 · Tetszik · Bejegyzés követése · Szerkesztve · 5 órája

furi07 2013.12.16. 08:46:34

Rengeteg tudás van felhalmozva az organikus életmóddal kapcsolatban, az élet minden területén! Itt mindenki osztja az eszet, hogy miből hány, meg mennyi, miközben gyakorlati megoldásokat nem látok! Nem kell visszalépni 150 évet, vannak vegyszermentes, és energiahatékony modern-minimál megoldások okos módszerek! Ha kicsi a terület, akkor az a kihívás, hogy abból fedezzük a szükségletünket!Íme néhány példa gondolatébrasztőnek! :)
-rakéltakályha (venyigetüzelés: drive.google.com/folderview?id=0B8kIoIWwuzHfcXlZTDFiR2UzejQ&usp=sharing
"kiskert":
www.youtube.com/watch?v=NCmTJkZy0rM
földművelés állati erővel:
www.google.hu/search?q=tropicultor&espv=210&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qK2uUqX0MZHHswak2IHIBg&ved=0CDIQsAQ&biw=1920&bih=950&dpr=1

Hayna 2015.05.20. 12:52:08

A teljes önellátás tényleg nem (vagy csak nagyon nehezen) valósítható meg mai körülmények között. De amikor egészséges,nagydarab falusi fiatalok rinyálnak, hogy sajnos nincsen munka, a kertjüket meg gaz (meg mindenféle hulladék) lepi, megkérdezem tőlük, hogy miért nem keresnek munkát a házuk körül.... Ha nem is termelnének meg minden élelmiszert, nem kell mindenért a piacra vagy a tescóba menni...
Az állattartásról annyit, hogy össze lehet fogni a szomszéddal. Az egyik megeteti, bezárja a másik állatait is, mikor annak el kell mennie - valaha működött. Sőt még a gyerekeket is ráhagyták néha a szomszéd nénire...
Az a borsó dolog nem úgy működik a (részlegesen) önfenntartó háztartásban, hogy egyszerre 10 vödörrel kifejteni. Ugyanis nem egyszerre kerül az a kis területen elvetett borsó kifejthető állapotba, többször kell szedni, aztán előrelátó kerttulajdonos több fajtát vet több időpontban, és akkor nyárra már nem kell fagyasztani. Sőt régen, amikor még az ilyen háztartások működtek, nyáron ettek zöldborsót, télen babot, krumplit, szárazborsót - mivel fagyasztó nem volt, az üvegbe eltett borsó pedig nem az igazi.... Ha mégis sok borsó van egyszerre, azt a nagymamák meg a gyerekek szokták fejtegetni, nem fiatalemberek. ... nekik a nehezebb munkák jutottak. Pl a kaszálás. Inkább a kézi kasza (igen hatásos fitneszeszköz) használatát javasolnám próbaként az önellátó gazdálkodással kacérkodóknak.... :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2015.05.21. 21:13:48

@Hayna:

Igaz! A borsót több nekirugaszkodásra fejtik csak ki. Hogy fiatalember, vagy idős hölgy, az a téma szempontjából indifferens. Mint ahogy az is, hogy télen, vagy nyáron fogyasztják azt el, leves, avagy főzelék formájában. (Esetleg a brassóit fűszerezik vele, vagy éppenséggel rizibizit csinálnak belőle.

Apropó! Őseink a borsót takarmánynövényként kezelték, csak később fedezték fel emberi fogyasztásra. Hovatovább ma már a legelvetemültebbje ott tart, hogy nem csak a szemeket eszik meg, hanem a hüvelyt magát is, nem átallva cukorborsónak nevezni azt.

Én mondom - csatlakozva a rinyáló falusi fiatalok felvetéshez - érdekes kicsavarodott világban élünk, ahol az édes anyaszántóföldünkre épített Merci multigyárban jobban esik a munka egyeseknek a zajban, porban, piszokban, robotok között germán hajcsárok által űzetve, miközben az meg derogál, hogy szeretett vezérünk igazmagyar ismerősének mangalicatelepén a természet lágy ölén heverészni kelljen naphosszat kondást imitálva.

Mondanom sem kell, hogy ezért tart itt ez az ország!

(Egyébként köszönöm hozzászólásodat! :)

Pásztor István 2016.07.24. 18:03:18

Az autonóm házzal függetlenné tudod tenni lakhatásodat a közművektől. A táplálkozásodat is előállíthatod magadnak. Ha elég elvetemült vagy, még a ruhádat is. Csak az egészségügyi ellátás az amit nem tudsz megoldani. Ha elég elvetemült vagy akkor ha a fogad fáj kiszeded és a gyerekszületés is természetes folyamat. A vakbélműtét, a mandulagyulladás, vagy akár egy lábtörés is, és még számtalan betegség, és sérülés végzetes lehet ha magad akarod megoldani.... Ugyanakkor, csak akkor igazán jó az önellátás, ha a gyermekedet is erre neveled, és ők is az ővékét, és stb..... De ha meg így gondolkodnál akkor meg jobb ha a való világban a civilizáció és a társadalmi erőforrásokat használva éred el ha nem is az önellátást, de a függetlenség egyik formáját.... Ezt hosszú lenne leírni.... De nagyon kevesen dolgoznak ezen... Pedig százszázalékos a függetlenség elérése....
süti beállítások módosítása