Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Újabb bizonyíték, hogy Magyarország már diktatúra?

2011. július 04. - bogancs

Nem bújt ki a bőréből egyik politikai oldal, sőt a sajtó sem a legújabb botrány során.

Ugye letartóztatták múlt hétvégén Szilvásy Györgyöt, valamint két volt Nemzetbiztonsági Hivatalvezetőt, Laborc Sándort, és Galambos Lajost. (Ez utóbbi nem összetévesztendő az azonos nevű Lagzi Lajcsival. :)

Eddig a száraz hír. Persze egy józan gondolkodású demokrata ember első reakciója erre a hírre az, hogy vajon mit követtek el, azért várjuk ki a végét, mielőtt ítélkeznénk.

A politikusok persze egészen máshogy látják: Az Mszp szerint nevetséges és hihetetlen vádakról van szó. Mondhatják, hiszen egészen biztosak abban, hogy titkosítva lesz az ügy, így sosem derülne ki, ha kicsit füllentenek. Merthogy valaki füllent, az egészen biztos, hiszen nem lehet a vád egyszerre megalapozott és megalapozatlan.

A Fidesz pedig egy jogszabály mögé bújva nem mond semmit, mondván 80 évre titkosítani kell az ügyet. 80 évre! Emlékszem én még pár éve ellenzékből elhangzott olyan fideszes érvekre, miszerint semmi nem indokolja ennek meg annak az ügynek a titkosságát. Akkor mintha nem tudták volna, hogy van egy ilyen titkosító jogszabály. De mit nekik jogszabály? Kétharmaduk van nem? Nosza oldják fel akkor a titkosságot, módosítsák az alkotmányt, ha kell! No persze nem mondom én ezt komolyan, tudom én, hogy a titok az titok, csak azért neheztelek, mert mintha a Fidesz is csak kormányon venné ezt olyan nagyon komolyan.

Na és persze itt van az ügy sajtója. Kedvencem a Népszava vonatkozó cikke. Megjegyzem soha nem olvasok Népszavát, csak hát volt ez a kommentbotrány pár napja, és kívancsiságból ránéztem, hogy mi is ez az újság. Nem kellett csalódnom korábbi távolságtartásom okaiban. Íme a cikk még szombatról:

Újabb fej a Fidesz-kongresszusra? - Laborc Sándort is őrizetbe vették

Szilvásy György után őrizetbe vették Laborc Sándort is - tudta meg a Hír Televízió, amely szombat este számolt be erről internetes oldalán.

Laborc Sándor Szilvásy György minisztersége ideje alatt irányította a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH).

A volt NBH-s vezető meggyanúsításáról egyelőre nem lehet tudni részleteket, de a HírTV szerint feltehetően összefügg Szilvásy György és Galambos Lajos ügyével.

A Gyurcsány-kormány volt titokminisztere a Hír Televízió információi szerint a Gyorskocsi utcai fogdában töltötte a péntek éjszakát. Szilvásy Györgynél pénteken tartottak házkutatást, és ezután kihallgatásra vitték.

Úgy tudni: Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatója tett vallomást a katonai ügyészségen, és ezzel összefüggésben indult eljárás Szilvásy György ellen.

A rövid tudósítás önmagában rendben van, teljesen korrekt, csak hát a cím!! Gondolatindítónak egyből azt sugallják, hogy itt bizony korántsem biztos, hogy a szocialista kötődésű politikussal van a probléma, könnyen előfordulhat, hogy haldokló demokráciánk újabb biztos jelét láthatjuk, amennyiben politikai megrendelésre történtek a letartóztatások, hogy aztán a másnapi Fidesz kongresszuson be lehessen mutatni a „fejeket”. Ja és persze minden második mondatban szerepel, hogy a hír a Hír TV-től származik, ami köztudottan közutálatnak örvend a baloldali olvasók köreiben. Ezzel is mintegy csökkentve a hír igazságtartalmát. Azt kell mondjam, hogy profi tálalás. Így kell letudni egy kellemetlen hírt.

De a blogoszféra is kitett magáért. A Véleményvezér blog például azt feszegeti, hogy itt bizony nem hiteles az igazságszolgáltatás, mert azt a Fidesz „felforgatta”, így joggal hihetik azt az emberek, hogy egy koncepciós perrel állunk szemben. A hozzászólásokban is jórészt ez jön elő: a Tanú című filmmel meg ürgebőrbe varrt dokumentumokkal replikáznak.

Mi a tanulság? Gondolkodjunk, ha már egyszer vagyunk! Nagyon kell figyelni, mert itt bizony több oldalról szeretnének manipulálni minket, és vezérelni a véleményünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr593039915

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szilvásy bilincsben - országomat egy fotóért? 2011.07.06. 10:07:03

Hogy Szilvásy György sértett-e törvényt, azt egy remélhetőleg független bíróság fogja eldönteni. Hogy Szilvásy György ellen vádat fognak-e emelni, azt az ügyészség fogja eldönteni. Nincsenek birtokunkban sem az ügyészség rendelkezésére álló információk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2011.07.05. 05:55:51

Tisztelt bogancs!

Másnak írtam, de ide is passzol:

"Mire ez az ügy tárgyalási szakaszba kerül, addigra már szabad lesz az ügyészség számára a bíróválasztás.
A bíró természetesen függetlenül (az igazságtól), meghozza majd a (Fidesz számára kívánatos) döntését."
Ismerve a Fidesz eddigi áldásos munkáját az igazságszolgáltatás átalakításában, és ismerve kimondott "megsemmisítő" szándékait, túl sötéten látom a képet?

Tisztelettel:
anonymand

hederg 2011.07.05. 08:42:00

Különösen nem érdekel melyik oldal mit is szajkoóz.Bár egy Magyar Nemzet,Hir TV nem sajtótermék,lévén ocsmány és párt újság.(de ezen lehet vitatkozni)
De az amit a Fidesz tesz,az nem Európai.
Egy faragatlan,bosszúálló társaság.Mondhatnám nem társaságba való.
Ha ilyek jelenlek meg a politikábn (is),nagy üresség támad körülöttük.
Sürgősen változtatni kell.Orbán ha nem tanult meg viselkedni,ideje.(bár amilyen beképzelt elvtársgyerek nehét lesz)Meg kell próbálni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 08:57:21

@anonymand:

Érdemes még végiggondolniam hogy beleilleszthetők-e az elméletébe a fellebbviteli lehetőségek, a nemzetközi emberijogi szervezetek, akik a politikai foglyok szabadon engedését követelik, valamint azt, hogy akad-e olyan bíró, aki hajlandó megszegnie esküjét és sutba dobnia eddigi praxisát egy ilyen marginálisnak nevezhető ügyben?

Azért nem a múlt század ötvenes éviben vagyunk..

Szóval szerintem igen, túl sötéten látja. Nagyon kicsi valószínűséget adok az ügy ilyen koncepciós jellegű lefolyásának.

u.i.: Megjegyzem nem vagyok nemzetközi jogász, de simán el tudom képzelni, hogy más fejlett demokráciákban is létezik a bíróválasztás magyarországihoz hasonló metódusa.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 08:58:05

@hederg:

Elképzelhető, hogy igazad van. Kérdés, hogy mindennek mi a relevanciája a konkrét üggyel kapcsolatban?

intruderjani 2011.07.05. 10:05:43

Gondolom a szar kommunisták fejében az meg sem fordul, HOGY TÉNYLEG BŰNŐSEK lehetnek ezek az emberek.

Mert még ha egyértelmű, világos bizonyítékok alapján fogják az egyébként naracs színezetű bíróságok elítélni őket az:
1. Koncepciós per
2. Fideszes bíróság, fideszes döntés.
3. Diktatúra stb.

Álljunk má' meg egy kicsit, oszt' gondúkozzunk!!! Várjuk csak meg mi lészen még ebből!

anonymand 2011.07.05. 10:58:25

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Igen, egyetértek, érdemes végiggondolni.
Ameddig én eljutottam a logikai soron, az az, hogy a Fidesz számára a pillanatnyi érdek kap prioritást, és minden egyéb szempont háttérbe szorul. A hídon mikor is kell átmenni?
Majd, ha hosszú-hosszú idő után esetleg kiderül, hogy mégis a borúlátók megérzései igazak, már rég késő.

"Azért nem a múlt század ötvenes éviben vagyunk.." - ez tény. De azt el kell ismerjed, hogy azoknak, akik már éltek abban a korban és vannak emlékeik róla, jogos a deja vu érzése.
Én éltem.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.07.05. 11:04:15

@intruderjani:

Tisztelt intruderjani!

Lehet, hogy szar vagyok, de hogy kommunista nem, az biztos.
A kérdés feltehető úgy is, hogy a Fidesz-hívek fejében meg sem fordul az ártatlanság vélelme? És szerintem ez inkább a jogos kérdés.
Igen, egy jogállamban normál módon ki kell várni a vádemelést, az eljárás lefolytatását, és tudomásul venni az ítéletet.
De bízhatok-e az igazságszolgáltatásban, ha végigtekintek az elmúlt egy év történésein?
Vannak kételyeim, és akkor még finoman fogalmaztam.

Tisztelettel:
anonymand

ki kicsoda 2011.07.05. 11:30:24

nagypofájú, senkiházi, szellemi toprongy, próba fasisztának is jellemtelen,@intruderjani:

... ezek a minősítések kb annyira helytállóak, mint a tieid. Lehet így is, csak semmi értelme. Sokkal inkább oda állni a tükör elé, belenézni, s jól megfigyelni kit látsz, ki is vagy, honnan jössz, mit tettél először saját magadért. Megtettél-e mindent, hogy ne légy faragatlan, gondolkodni saját erőből képtelen, képes legyél önállóan véleményt alkotni, ne kelljen véglényként, valami kórista szerűen tengetni mindennapjaid. Ha ez nagyjából pozitív, ezután se nagyon ítélj, hogy ne ítéltess. Tanulj, hogy az látsszon rajtad, ne az ostobaságod.

Dödölle 2011.07.05. 11:52:08

"...a hír a Hír TV-től származik, ami köztudottan közútálatnak örvend a baloldali olvasók köreiben...."
Nincs igazad. A "Hír TV" NEM örvend "közútálatnak". Csak van olyan, hogy az ember nem túl jól van. Olyan émelygésforma-állapot van rajta. Na, ilyenkor szoktam rövid másodpercekre átkapcsolni az említett csatornára, és másodpercekkel később már okádok is, mint a lakodalmas kutya... Egyébként: Az, hogy "KÖZUTÁLAT", rövid "U". Szerintem kevered a "Közúttal"... Istenem, kultúra kérdése... Van, akinek sajátja, van, akinek nem... Mint a pártatlan politikai komment kérdése is.

istvankah 2011.07.05. 11:53:56

Az egész szerintem koncepciós űgy!Miért?Mert,kinek az érdeke a közvélemény kizárása az ilyen űgyekből?Emlékezzünk!A Gyurcsányi beszéd vajh miért nem lett titkosítva?A szarkeverők mindig tudják mikor lehet gründolni egy kis balhét,hogy a patkányaik is kielégülhessenek!Róluk nem is beszélve!Az egész hasonlít a kisgyerek viselkedésére aki meghúzza lány haját és a kérdésre,hogy miért a válasz:Csak!A jelenlegi meg-vezetőink jobban tennék,ha .öcsükkel játszanának és nem a magyar emberek életével!!!!!!!!!!!!!!!!!

intruderjani 2011.07.05. 12:34:27

@anonymand: Esetleg találtál valamit a kommentemben, amit magadra jellemzőnek gondolsz? Vagy miért vetted magadra? Ok nélkül ugye nem, ugye?

@ki kicsoda: Iskolapéldája vagy annak, amire azt szoktam mondani: az egyszerűség gyönyörködtet. Nem mellékesen a kedvencem, amikor agyhalott - kommunista - zombik próbálnak meg ugyanezzel bárki mást megvádolni (függetlenül attól, hogy igazuk van-e). Szép volt, mára kérheted az ötöst A PÁRTkönyvedbe...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 12:38:50

@Dödölle:

Javítottam. Ha már itt tartunk, én néhány vesszőhibát is érzek a szövegben.

"A hejessírás korunkban pont annyira értelmetlen és felesleges, mint a klasszikafilológia meg a dialektikus materializmus. A nyelvművelő körök meg a aprtizánszöveccséghez hasonlóan szemölcsök a Nemzeti Pélón.

A hejeschyrás legfejjebb az ember telóját minősíti, javíccsa-é a komment, vagy nem. Az monnyuk jó meglátás, hogy akinek szar a telója, az annyit is ér."

:-))

Ez egy idézet az egyik kedvenc blogomból, innen:

kigondoltam.blog.hu/2011/04/01/izgalmas_helyesiras

No ehhez is kell egy kis kultúra megérteni, ez igaz.

anonymand 2011.07.05. 14:11:08

@intruderjani:

Tisztelt intruderjani!

Fölháborítóan impertinens vagy a bejegyzésben!
Nem kívánom idézni bevezető mondatod, de a bejegyzésből kiderül, hogy akinek kételyei vannak, azok számodra kik.
Tehát a jelzős szerkezet fele rám is vonatkozott, érintettnek érzem magam.
Több, mint elegendő ok.
De nem az a lényeg, nem engem és a hozzám hasonlókat minősíti, hanem téged. A lényeg a föltett kérdésem, amire választ persze nem adtál.

Tisztelettel:
anonymand

intruderjani 2011.07.05. 15:19:15

@anonymand: Kapjámá' a fejdhő! Föltetté' egy kérdést az ártatlanság vélelmérő':

A kérdés feltehető úgy is, hogy a Fidesz-hívek fejében meg sem fordul az ártatlanság vélelme?

--- Mittudomén mi jár a fideszfanok fejébe. Mint írtam, majd kiderű' mive' vádojják. Hogyjön ezide? Sehogy. Ugyanúgy nem tudod, hogy ártatlan, mint én hogy bűnös. Pont errő' írtam. Bazz...

De bízhatok-e az igazságszolgáltatásban, ha végigtekintek az elmúlt egy év történésein?

--- Pontosan milye' bíróí ÍTÉLET akadályoz meg téged ebben az elmúlt egy évbő!? Baromira jól hangzó lózung ez, DE ÜRES: nincs mögötte semmi TÉNY ÉS OKSZERŰSÉG!!! Cáfolj meg, TE idióta, sötétben bújkáló, agyatlan ellenforradalmár (BÉR)rettegő kommunista!!!

Ez így elég impertinens volt?!?

ikonos 2011.07.05. 16:15:09

@intruderjani:
Gondolom ,hogy a te ostoba fejedben meg csak az jelenhet meg,hogy alapból bünös.
Mellesleg azokat kommunistázd akik a kinai miniszterelnök seggét fényesre nyalták

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.07.05. 16:20:59

Jaj, Bogancs, az elején még azt hittem, hogy sikerült egy érdekes, jó posztot kanyarítanod, de látom ez nem ment ma sem :-(
Reméltem adsz egy jó kis körképet a média tálalásáról, de sajnos csak kettőig jutottal (igaz legalább kiegyensúlyozott, egy bal, egy jobb...)
Többet vártam na. Persze ezt a cikket te írtad ;-)

(Apropó, a híradóelemzéssel kapcsolatban megkezdett cikksorozatot mikor folytatjátok?)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 16:23:31

@ikonos:

Ember! Ezt írta @intruderjani: "Ugyanúgy nem tudod, hogy ártatlan, mint én hogy bűnös." Akkor most mi bajod van?

Persze jó kis balos elvakult álláspont, hogy ha felmentik akkor naugye, ha meg bűnösnek találják, akkor koncepciós per.

Ugyanúgy jó kis jobbos elvakult álláspont, hogy ha bűnösnek találják, akkor naugye, ha meg felmentik akkor ezt is kibulizta.

Egyedül intruderjani lépett túl ezen az eddigi hozzászólók közül.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 16:31:26

@vadász2:

Nem volt célom a teljeskörűség, csupán a posztban említett jelenségeket szerettem volna ostorozni.

A híradós sorozatot tervezem folytatni. Hogy mikor, az kapacitásfüggő.

anonymand 2011.07.05. 16:58:51

@intruderjani:

Intruderjani!

Hozzám intézett meleg szavaidat köszönettel vettem.
Lehet, hogy ez a természetedből fakadt, lehet, hogy valami általam nem is mert betegség okozza, de mindenesetre furcsa viselkedés.
Vagy keresztényi erény. Mindegy.

Az alkotmányellenes törvények tömkelegéből a semmiségi, a főbíró majdani kinevezése, a bírói kar megtizedelése, az ügyészség számára szabad bíróválasztás, stb. mind azt jelzi, hogy az igazságszolgáltatás politikai (és kézi) vezérlésre alakíttatott.
Ezek után miért csodálozol, hogy nem bízom a pártatlan(sic!) ítélethozatalban?

anonymand

Ps.: higgadj le, vagy várj egy kicsit, míg kijózanodsz, de feleslegesen ne állíts ki magadról passzust...
(A Magyar Nyelv Értelmező Szótára; V. kötet, 680. oldal)

intruderjani 2011.07.05. 19:01:55

@anonymand: Had állítsam csak ki azt a kurva passzust magamról, TE idióta, sötétben bújkáló, agyatlan ellenforradalmár (BÉR)rettegő kommunista!!!

Ott tartottunk, hogy egy kib*szott bíróí ítéletet mondjál, ami az elmúlt egy évben született (EGYET, DE AZ KONKRÉT LEGYEN) és téged (bér)rettegésre ösztönöz.

"Az alkotmányellenes törvények tömkelegéből a semmiségi, a főbíró majdani kinevezése, a bírói kar megtizedelése, az ügyészség számára szabad bíróválasztás, stb. mind azt jelzi, hogy az igazságszolgáltatás politikai (és kézi) vezérlésre alakíttatott. "

--- Rizsa. Rizsa. Rizsa. Rizsa a köbön! Hol a konkrétum? Hol van? Ember! Lehet a nyuggerklubba' (kocsmába?) ilyen válaszokkal tudjátok hülyíteni (kell egyáltalán még?) egymást, de ez nekem rohadt kevés. Elő a farbával, nem kell több "nesze semmi, fogd meg jól" rizsa...

intruderjani 2011.07.05. 19:07:08

@ikonos: Meg kellene várni, hogy kit és mivel vádolnak és hogy az(ok) nyernek-e bizonyítást. Addig minden az agyatlan zombihordától érkező "koncepcióperezés" felettébb szánalmas és értelmetlen.

Ez így elég KOMMUNISTA?

mandiner.blog.hu/2009/12/11/gyurcsany_kina_es_nemi_kozpenz

Vagy ez, a kedvenc médiátókból?

nepszava.com/2011/06/magyarorszag/gyurcsany-dicseri-orban-kina-politikajat.html

Agyatlan zombihorda...

anonymand 2011.07.05. 19:27:02

@intruderjani:

Intruderjani!

Emelkedett stílusod megnyerő. Gondolom, hogy a legkulturáltabbak közül való vagy.
Vajh, milyen a többi?
Mint azt már volt szerencsém megjegyezni: nem vagyok kommunista. Ha további megnyugvást okoz: nem is voltam az.
Sőt! Bértollnok, vagy (bér)rettegő sem vagyok, csak egyszerűen: nyögdíjas.

Te fogalmakat keversz. Én nem rettegek, de tartok attól, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Azt hittem szabad országban élünk és leírhatom a véleményem. Leírhatom anélkül, hogy ilyen alpári módon "vitázzanak" velem.

anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 19:45:59

@intruderjani: @anonymand:

Na ki lesz az okosabb, aki enged? Van még mit csiszolni az érveléstechnikán.. Személyeskedéssel úgysem győzitek meg egymást. Sőt! Beleviszitek egymást a csakazértis álláspontba.

intruderjani 2011.07.05. 20:21:20

@bogancs: Tök hülye (azaz NEM okos) vagyok, hogyan engedhetnék?

@anonymand: Elég a rizsából, már mondtam az előbb is. Leszarom, hogy mekkorába' vagy magaddal, meg hogy vannak zavaró elemek az életedben (pl. én), akik végett NEM okádhatsz be kommunista faxságokat bármilyen fórumba "büntetlenül". Senki és semmi vagy, pontosan úgy mint én. Ott tartottunk, hogy valamiféle TÉNY és OKSZERŰSÉGET fogok tőled válaszként kapni a kérdésemre, miszerint MI OKOD VAN KÉTELKEDNI A MAI MAGYAR IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS PÁRTATLANSÁGÁBAN. A szar szöveged tartsd meg magadnak, most már a lényeget mondjad vagy hallgass. Nem kell itt a kúrcsótány-féle ködösítés, tiszta érthető kérdésre ugyanilyen választ várok - már egy ideje...

anonymand 2011.07.05. 21:03:47

intruderjani!

Végre egy igazán őszinte szó, amivel egyet is értek!

Leírtam véleményem, azok alapján, hogyan alakultak és alakulnak a dolgok.
Erre azt kéred: ...hogy egy kib*szott bíróí ítéletet mondjál, ami az elmúlt egy évben született (EGYET, DE AZ KONKRÉT LEGYEN) és téged (bér)rettegésre ösztönöz."
Mivel még minden jogszabály-módosítás még meg sem született, illetve nem lépett hatályba, elég kevés szellemi kapacitásra utal kérésed.
Ez nem visszamenőleges hatályú, bár úgy néz ki, hogy ahhoz szoktál.
A törvénykezés most teremt a lehetőséget, amivel nem csak élni, de még visszaélni is lehet.
Aggályos. Tartok tőle, hogy a lehetőség nem marad kihasználatlan.
Ha a fentiek alapján mégse lenne világos álláspontom, javaslom, hogy egy környékbeli 10, azaz tíz éves kölyköt hívj segítségül, majd ő értelmezi számodra.

anonymand

Ps.: csak azért hintem a rizsát, mert enni nem szeretem (bár lehet, hogy egyéni képviselői indítványra, nemsokára kötelező lesz)....
Nem rettegek.

anonymand 2011.07.05. 21:19:44

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Mivel fiatalember vagyok, van még időm tanulni. Na, de azt ugye Te sem gondolod, hogy tőle?
Ha már a személyeskedésnél tartunk, ami általában az érvek fogytával egyre durvább szokott lenni, a tapasztalataim szerint, teljes mértékben osztom álláspontod: azzal nem győzhetjük meg egymást.
Végső soron nem is a meggyőzést tekintem célnak, hanem annak az elfogadását, elfogadtatását, hogy a más véleményen levőnek is lehet igaza, van min elgondolkodni. Vagy sikerül, vagy nem, oszt jónapot!

Tisztelettel:
anonymand

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 21:43:39

@anonymand:

"Mivel fiatalember vagyok, van még időm tanulni."

Most akkor fiatal vagy, vagy öreg? :)

anonymand 2011.07.05. 22:00:34

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Mihez képest?
Egy éltesebb korú galápagosi óriásteknőshöz képest: suhanc.
Egy nap három nőnek örömet szerezni: öreg.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: ne feledd, hogy mindenki annyi, amennyinek érzi magát...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 22:25:02

@anonymand:

"ne feledd, hogy mindenki annyi, amennyinek érzi magát.."

Szóval öreg vagy. :)

"Végső soron nem is a meggyőzést tekintem célnak, hanem annak az elfogadását, elfogadtatását, hogy a más véleményen levőnek is lehet igaza, van min elgondolkodni."

Ez így rendben van, csak az a gond, hogy a te kételyeid gyakorlatilag határozott állítások.

Ha azt mondod, hogy ismerve, hogy 'beleborult egy kiló só a levesbe [értsd a Fidesz kézivezérlésűvé tette az igazságszolgáltatást], bízhatok-e benne, hogy jóízű lesz ebédre? [értsd bízhatok-e benne, hogy elfogulatlan döntés születik-e]'

Akkor Vvlójában nem azon kell kételkedni, hogy sós-e a leves, mert ha elfogadjuk, hogy beleborult a kiló só, akkor ez teljesen egyértelmű, hanem azon kell kételkedni, hogy tényleg beleborult-e a kiló só? Valahogy ezen a problémán gyorsan átugrottál, és evidenciának vetted, pedig nem az.

Erre céloztam még az elején, hogy az igazságszolgáltatás nem csak annyi, hogy van egy tárgyalás, születik egy ítélet és kész. Fellebbezési lehetőségek vannak egészen a nemzetközi bíróságokig. Ott pedig egészen biztosan nincs fideszes kézi vezérlés.

Arra sem látok épkézláb indokot, hogy ki az a bíró aki hirtelen teljes eddigi praxisát, tanulmányait, tekintélyét sutba dobva beállna politikai megrendelésekre ítélkezni.

Arra sem reagáltál, hogy fejlett demokráciákban működnek az átalakított magyar rendszerhez hasonló igazságszolgáltatások, tehát önmagában az átalakítás sem indokolja a kézi vezérlést.

No ezek az igazi kételyek, nem pedig az, hogy a kézi vezérlésű igazságszolgáltatás elfogulatlan döntést fog-e hozni. Ez utóbbira a válasz természetesen egyértelmű nem, de hát most véleményem szerint nem erről van szó.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 22:33:16

@anonymand:

"Ameddig én eljutottam a logikai soron, az az, hogy a Fidesz számára a pillanatnyi érdek kap prioritást, és minden egyéb szempont háttérbe szorul. A hídon mikor is kell átmenni?
Majd, ha hosszú-hosszú idő után esetleg kiderül, hogy mégis a borúlátók megérzései igazak, már rég késő."

No ezzel kötötted át az előző kommentemben felhozott érveimet. Pedig ez nem valós indok, ugyanis az, hogy a pillanatnyi érdek kap prioritást és más szempontok háttérbe szorulnak, az nem csak a Fideszre jellemző, hanem gyakorlatilag valamennyi pártra. Tehát akkor már rég kézi vezérlésű igazságszolgáltatásnak kellene lennie..

anonymand 2011.07.05. 22:45:40

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

Szóval fiatal.

Igen, kételyeim határozottak, jól látod.
Hogy a só kiborult-é? Határozott véleményem szerint igen. Nem evidencia, vélemény.
Igen, megint igazat kell adjak, vannak fellebbezési lehetőségek. És?
Mire végére ér a dolog a besározottra rákövül az anyag. Papa. Ugye emlékszel?
Sajnálom, hogy megint igazat kell adjak (ma nincs jó napom), de épkézláb indokot magam sem látok, innen a zsákfaluból ahol élek, hogy egy bíró politikai megrendelésre ítélkezzen.
Sőt! Én arra sem láttam épkézláb indokot, hogy Balsai olyan törvényjavaslatokat terjesszen be, amilyeneket. Mégis megtette. Miért is? Csak nem politikai érdekből?
Én arra sem találtam józan ésszel elfogadható érveket (mondom, innen), hogy egy álamelnök olvasatlanul írjon alá mindent, amit elé tesznek. Mégis megtörtént.
Lehet, hogy mégsem van igazad?

Való igaz állításod, hogy más, nálunk fejlettebb demokráciákban is előfordulnak a minálunk mostanság bevezetettekhez hasonló törvények. Más körülmények között. Mondjuk a Franciáknál sajátos bírói felügyelet például, ha jól tudom, míg az első kritikus időszak tart. Vagy: kiemelt ügy a terrorizmus (ugyan miért, ott nem lopnak a politikusok?).

"tehát önmagában az átalakítás sem indokolja a kézi vezérlést" - ez is igaz. Nem indokolja, szolgálja.

Itt rohadjon le a kezem, vagy ne lássad a tengert, ha még egyszer igazat kell adjak Neked.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.07.05. 22:52:25

@bogancs:

Tisztelt bogancs!

..." ugyanis az, hogy a pillanatnyi érdek kap prioritást és más szempontok háttérbe szorulnak, az nem csak a Fideszre jellemző, hanem gyakorlatilag valamennyi pártra. Tehát akkor már rég kézi vezérlésű igazságszolgáltatásnak kellene lennie.."

Most írjam azt, hogy az előző garnitúrának volt annyi politikai kultúrája, hogy nem vállalta? Vagy jobban tetszene, ha azt írnám: nem merte megtenni? Az se hangzik rosszul: még ehhez is hülyék voltak.
Mit szólsz ahhoz: nem volt kétharmaduk.

Tehát: nincs igazad!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: az előző kommentbe kissé beleöregedtem, még a hajam is megőszült....

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 23:05:28

@anonymand:

"Igen, megint igazat kell adjak, vannak fellebbezési lehetőségek. És?
Mire végére ér a dolog a besározottra rákövül az anyag."

Hát a demokrácia, amit féltesz, már csak ilyen dolog. Persze lehet gyorsan is dönteni, de akkor kételyek merülnének fel az igazságszolgáltatás pártatlanságával kapcsolatban nem gondolod?

anonymand 2011.07.05. 23:13:21

Tisztelt bogancs!

Már csak ilyen. Viszont ennek megelőzését erősíteni kell, nem pedig lehetőséget teremteni rá.
Gondolom én.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: javaslom, hogy következő lépést borítékold, mert reggel korán kelek, sok a dolog; kaszálni, mosogatni, stb.
Jó éjt!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.05. 23:29:43

@anonymand:

"Viszont ennek megelőzését erősíteni kell, nem pedig lehetőséget teremteni rá.
Gondolom én."

Nocsak! Tehát akkor jól értem, hogy mégiscsak hiszel a magyar igazságszolgáltatás pártatlanságában?

anonymand 2011.07.06. 05:02:21

Tisztelt bogancs!

Ne, nem hiszek, hanem bízom.
Ami ugyi, elég nagy különbség. Nem vagyok "hívő" típus. Gondolom, hogy az igazságszolgáltatás sem véletlenül tagozódik (rendőrség, ügyészség, bíróság, stb.), hanem azért, mert ezek egymás feletti, illetve utáni "kontrollja" szükségszerűen alakult ki.
A bírák is emberből vannak (már amelyik) és ők sem mentesek az emberi hibáktól. Például: cigányok jogtalan fogvatartásáért kevesebb kártérítés jár....
Tehát minél nagyobb a (politikai)nyomás, minél erősebb a "társadalmi elvárás", és még folytathatnám, annál több az esély a hibára.

Amúgy, ha "hiszek" valamiben, akkor az elvekben hiszek például.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: pálinkás jó reggelt kívánok! Skål!

intruderjani 2011.07.06. 11:34:11

@anonymand: Ember! Lenyomtál ide egy fél regényt nekem - és többségében - bogancs-nak.
Mégegyszer: HOL VANNAK A TÉYNEK?

Nézzük csak (kornológiai sorrendben)

1. "A bíró természetesen függetlenül (az igazságtól), meghozza majd a (Fidesz számára kívánatos) döntését"

2. De bízhatok-e az igazságszolgáltatásban, ha végigtekintek az elmúlt egy év történésein?

3. Mivel még minden jogszabály-módosítás még meg sem született, illetve nem lépett hatályba, elég kevés szellemi kapacitásra utal kérésed.

(Komment a részemről: Tehát 2. pont alapján NEM BÍZHATSZ BENNE, mert MAJD A 3. pont alapján LESZNEK történések, amik visszamenőlegesen igazolják a 2. pontban felmerült kételyeid és TERMÉSZETESEN ÉN vagyok a HÜLYE, mert rámerek kérdezni, hogy MI az ami már MEGTÖRTÉNT MA, a 3. pont előtt... )

4. Ha a fentiek alapján mégse lenne világos álláspontom, javaslom, hogy egy környékbeli 10, azaz tíz éves kölyköt hívj segítségül, majd ő értelmezi számodra.

És a legszebb:

5. Sajnálom, hogy megint igazat kell adjak (ma nincs jó napom), de épkézláb indokot magam sem látok, innen a zsákfaluból ahol élek, hogy egy bíró politikai megrendelésre ítélkezzen.

Na ezért vagy egy agyatlan, szar kommunista, mert
* behazudsz valamit (1. pont)
* (bér)rettegsz a hazugságod alapján (2. pont)
* lehetetlenségre (majd jövőben történik valami bla-bla) alapzova próbálod indokolni a szar hazugságod (3. pont) és SZAROZOD a másikat
Miután 1 (azaz egy darab) épkézláb érved sincs a hazugságaid mellett,
* tovább ekézed a másikat (4. pont)
* A végén BEVALLOD hogy az egész HAZGUSÁGOD valóságtartalmát TE SEM TARTOD elképzelhetőnek (5. pont)

Ha elfogadjuk, hogy minden ember az, amit csinál: akkor TE egy igazán nagy darab SZAR vagy, mert igazán NAGY SZART csináltál itt...

anonymand 2011.07.06. 13:10:38

Tisztelt bogancs!

A végtelenségig kell tűrni, vagy elég ha nem veszem figyelembe?

Tisztelettel:
anonymand

intruderjani 2011.07.06. 13:41:19

@anonymand: Tűrjé' csak te kommunista disznó! Ugyanolyan vagy, mint a szarszemét vezetőid: amikor szembesítenek a huzugságaitokkal benneteket, akkor patkány mód egyből mindenféle jogokra, megaláztatásra hivatkoztok és játszátok a küldetéstudatos mártírt stb.

Értem én, hogy köpni-nyelni nem tudsz, miután szépen, kornológiai sorrendben összefoglaltam az elmúlt két napi tevékenységed - de hogy minek még itt a mártírt is játszani: nos ez nekem magas.

Tudod ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye...

anonymand 2011.07.06. 15:30:17

intruderjani!

Remeg a kezed a gyűlölettől, a végén még megüt a guta.
Olvasd el újra amit írtam, próbáld értelmezni (lehet, hogy sikerül) és utána írj.
A véleményemet írtam, hogy mit gondolok arról, mit hoz(hat) a jelenlegi hatalom és kontrollálatlan hatalma, ha az igazságszolgáltatást politikai nyomás alá helyezik és totálisan kézivezéreltté válik.
Sokadszorra követelsz tényeket arról, ami lesz. Gratulálok!
Tény az ami már megtörtént, zum beispiel: a büntetőeljárási törvény módosítása.

"5. Sajnálom, hogy megint igazat kell adjak (ma nincs jó napom), de épkézláb indokot magam sem látok, innen a zsákfaluból ahol élek, hogy egy bíró politikai megrendelésre ítélkezzen." - nem azért írtam ide, hogy még egyszer elélvezhess, hanem azért, hogy elmagyarázhassam, hogy szövegkörnyezetéből kiemelve egy mondat teljesen más értelmezést kaphat, mint eredeti helyén.
Érted?
Nem?
Akkor még egyszer:
"Sajnálom, hogy megint igazat kell adjak (ma nincs jó napom), de épkézláb indokot magam sem látok, innen a zsákfaluból ahol élek, hogy egy bíró politikai megrendelésre ítélkezzen.
Sőt! Én arra sem láttam épkézláb indokot, hogy Balsai olyan törvényjavaslatokat terjesszen be, amilyeneket. Mégis megtette. Miért is? Csak nem politikai érdekből?" - nem épkézláb, hanem politikai indok.
Így már felfogod?
Még most sem?
Hülye vagy fiam, de (nem) azért szeretünk!

Köpni tudok, jelentem.
Például rád.

Nem vagyok mártír, sőt nem is kívánok az lenni, de az a stílus, amit megengedsz magadnak a vitában, nem helyes.
Sok minden magas még neked, de ez nem az én bajom.

anonymand

intruderjani 2011.07.06. 16:07:39

@anonymand: Gyűlöl téged a rossebb. Te talán gyűlölöd a legyet mielőtt lecsapod? Vagy a szúnyogot? Inkább idegesítésnek mondanám.

Akkor nézzük is meg tételesen, hogy hogyan köpöd (hazudod) szembe magad.

Figyelem! Csak tőled idézek és azt is módosítatlanul kopipésztelem be ide:

Tegnap:
"Másnak írtam, de ide is passzol:
Mire ez az ügy tárgyalási szakaszba kerül, addigra már szabad lesz az ügyészség számára a bíróválasztás.
A bíró természetesen függetlenül (az igazságtól), meghozza majd a (Fidesz számára kívánatos) döntését."

--- Kijelentő módban állítod, hogy bíróság (kézivezérlésben) a fidesz számára kedvező döntést hoz.

Most:
"A véleményemet írtam, hogy mit gondolok arról, mit hoz(hat) a jelenlegi hatalom és kontrollálatlan hatalma, ha az igazságszolgáltatást politikai nyomás alá helyezik és totálisan kézivezéreltté válik."

--- Természetesen ma már mást hazudsz. Ma már van FELTÉTELES MÓD MINDENHOL. Tegnap még csak tények voltak...

"Sokadszorra követelsz tényeket arról, ami lesz. Gratulálok!
Tény az ami már megtörtént, zum beispiel: a büntetőeljárási törvény módosítása."

--- Sokadszora állítod ténykent HOGY MI LESZ. Én csak az elmúlt évből kértem tőled 1 azaz egy darab tényt (történést) ami alátámaszt(hat)ja azt, hogy te - nímand - kétségbe vond a mai pártatlan igazságszolgáltatást. Természetesen ez azóta is várat magára...

"...nem azért írtam ide, hogy még egyszer elélvezhess, hanem azért, hogy elmagyarázhassam, hogy szövegkörnyezetéből kiemelve egy mondat teljesen más értelmezést kaphat, mint eredeti helyén..."

--- Oké, tegyük fel elfogadom. Nem vallottad be, hogy a szarnál is szarabb vagy. Változtat ez azon, amiket feljebb bekopiztam? Akkor az 1-5 helyett az 1-4 nem elég? Az nem egy kifordítom-befordítom-mégis-bunda-a-bunda?

"Nem vagyok mártír, sőt nem is kívánok az lenni

--- Nagy kár...

, de az a stílus, amit megengedsz magadnak a vitában, nem helyes.

--- Senki és semmi vagy, ahhoz hogy helyes és helytelen dolgokról beszélj te kommunista disznó!

Sok minden magas még neked, de ez nem az én bajom."

--- Én pedig tudok együttélni a hibáimmal, bajaimmal. Bármennyire is fáj ez a te fajtádnak...!

anonymand 2011.07.06. 16:44:48

@intruderjani:
intruderjani!

Ne akarjál számháborúzni, hogy 1-5, vagy 1-4, mert már itt is tévedtél. Tudom a nagy számokkal nehéz....
De minek is kezdenék értelmezni, amikor az első alkalommal sem fogod, hogy mit írtam.

Nem hazudtam, próbáltam lefordítani, úgy látszik, hogy nem sikerült. Biztos bennem van a hiba.

A jövőről, mint "tény", még én sem tudok írni, mert nem vagyok vátesz.
Hogy odatettem néked és csakis néked a zárójelt (egy másik, magyarázó mondatba), az segítség, bár nem érdemelted meg.

Ha bármikor segítségedre lehetek szövegértelmezésben, szívesen segítek.
Nem azért, hogy mártírkodjak, hanem azért, mert az ember ott segíti a gyámolatlant, ahol tudja.

Neked még nem említettem, de nem vagyok, nem voltam és nem is leszek kommunista.
Tehát megint tévedtél.
Sebaj! Ne add fel!
Dum spiro, spero, ahogyan szoktátok mondani....

anonymand

intruderjani 2011.07.06. 18:19:14

@anonymand: Figyel csak ratyikám, másképp fogalmazok, mert bizonyos alap dolgok nehezen mennek neked. Szóval, ha elfogadom a válaszként adott hazugságod, akkor az általam írt 5 pontból az első 4 még mindig ott van (megcáfolhatatlanul, visszakereshetően). Itt nincs tévedés, csak részedről van sumákolás.

Szóval hagyd a rizsát, bekopiztam két kommentedből a releváns részt, ERRŐL beszéljél.

Nesze még egyszer:

Tegnap:
"Másnak írtam, de ide is passzol:
Mire ez az ügy tárgyalási szakaszba kerül, addigra már szabad lesz az ügyészség számára a bíróválasztás.
A bíró természetesen függetlenül (az igazságtól), meghozza majd a (Fidesz számára kívánatos) döntését."

Most:
"A véleményemet írtam, hogy mit gondolok arról, mit hoz(hat) a jelenlegi hatalom és kontrollálatlan hatalma, ha az igazságszolgáltatást politikai nyomás alá helyezik és totálisan kézivezéreltté válik."

Na erre hazudjál valamit, ne mellérizsázzá' hogy így tévedek, meg úgy tévedek. Te hazug szaralak, ERRŐL beszélj! Egyik kommentedben kész tény a mai magyar igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya, a másikban már csak egy "reális" veszély (lehet), ERRŐL BESZÉLJ!

Te szar, hazug kommunista! Hallgatlak!

intruderjani 2011.07.06. 19:23:03

@anonymand: Úgy látom kifogytál a hazugságokból...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.07.06. 22:32:00

@anonymand: @intruderjani:

No! Majd meglátjuk hogy lesz! Visszatérünk rá mondjuk fél év múlva. Előzetesen én is arra szavazok, hogy nem lesz itt semmiféle kézivezérelt igazságszolgáltatás.

Egyenlőre jól vizsgáznak az új MNB Monetáris Tanács tagok is. Anno ott is volt hiszti, hogy majd Fidesz befolyás alá kerül a független jegybank.

Az új médiatörvény alapján sem büntettek még senkit. (Igaz, még csak hat napja lehetne büntetni.)

Csak hogy két példát hozzak a sok közül, amiken korábban ment a gyalázkodás, a legkülönfélébb gondolati sziporkákat bevetve például a Piroslapok blogon, vagy a Michael Knight blogon, vagy a Varánusz blogon meg a többieknél, minden józan meggondolás nélkül.

anonymand 2011.07.07. 05:18:24

@bogancs:

Tisztel bogancs!

A puding próbája az evés.
Részemről a fél évet is kicsit kevésnek tartom.
Azért, mert hat napja büntethetnek és még nem volt rá példa, nem kőne aranybetűkkel....

Azért mert én nem vagyok híve a józanságnak, mondjuk félrészegen tudnék olyasmiről motyogni, hogy egyházi kézbe adott iskola és pedagógus-elbocsájtás, vagy kötelező jellegű hitoktatás.
Persze egyrészt ez nem gazdasági jellegű, másrészt lehet csak én álmodtam.
Vagy amit magam éltem meg az orvosi váróban: hogy a félmunkaidőre kárhoztatott közmunkás szomszédfalubéli, nem tudta, hogy mi lesz velük. Félpénzen.
Lehet, hogy ez is csak hiszti.

Tisztelettel:
anonymand

intruderjani 2011.07.07. 06:43:45

@bogancs: Pont erről beszélek. A végletes kommunisták "felcsúti napkirályoznak" minden esetben, ha valami változtatás történik. Rabszolgaságot vízionálnak, adóemelésért kiáltanak és várják, hogy a kúrcsány kivezesse szent népüket a gaz elnyomásból egy olyan helyre, ahol az adók és járulékok az egekben, az államadósság szintén, nem beszélve a nyugdíjakról. Az egyszerű melós a két (három) gyerekével meg fossa össze magát a közterhek alatt. Na ez az, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül és ami a kétharmadhoz vezetett...

neonid 2011.07.09. 21:59:40

@anonymand: Jók a meglátásaid,főképpen ha arra a fidesz tervre gondolok amely szerint kormánynak rendelik alá a Bíróságokat,mint tudjuk az ügyészséget már a fidesz irányítja
süti beállítások módosítása