Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Adósságplafon

2011. augusztus 01. - Droli

Ha valaki elmagyarázná, hogy ebben a formában mi értelme van az amerikai adósságplafonnak, megköszönném.

Értem én, jó dolog, ha van egy limit, ami felett nem adósodhat el az állam. Néha előfordul, hogy jön egy elmebeteg politikus, aki ígér mindent, alanyi jogon járó tejfeles csirkepörköltet uborkasalátával, meg ingyen hátúszást a 80 év feletti nyugdíjasoknak, ilyenkor igenis határt tud szabni egy jól megállapított adósságplafon, mely jelzi, hogy "eddig és ne tovább!". De jól jött volna nekünk egy ilyen az utóbbi tíz (húsz) évben!

De ebben a formában, mint jelenleg az USA-ban, tényleg nem látom értelmét. Mikor elérik, jön egy kis alkudozás, majd megemelik. És ettől most változni fog valami? Vagy majd legközelebb, ha ismét előáll ez a helyzet, legfeljebb megint emelik? Mert a hosszútávú megoldás - azaz a nagyösszegű megszorítás - ismét nem jön össze, sőt, most már ez az apró jogi kényszerítő sem működik, hiszen semmi gond, lehet még hitelt felvenni! Így viszont csak egyszerű színjátéknak tűnik ez az egész adósságplafonosdi - a politikusok ismét szerepelhettek egy kicsit, megkapták a publicitást, mely jól jöhet a választáskor, de alapjában véve minden maradt a régiben. Hurrá!

(Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogyha nem emelik meg az adósságplafont, mit léptek volna az amerikai hitelminősítők. Maradt volna a legjobb adós besorolás?)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr113117131

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az amerikai adósságplafon-vita tanulságai 2011.08.05. 15:26:09

Az előző hétvégén megállapodás született az amerikai költségvetési vitában, a hét elején pedig meg is szavazták a csomagot, mely rövidtávon az adósságplafon emelésével eltávolítja az államcsőd veszélyét, és a tíz évre szóló terv részeként 2,1 billió do...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.08.01. 17:05:55

A masodik vh utan 35 evig temposan csokkentettek a GDP aranyos adossagot. Reagen volt az elso, aki erre fittyet hanyt, de aztan Clinton még takarekoskodott. Bush es Obama viszont vallt-vallnak vetve koltekeznek haborura, valsagra.

Sorge 2011.08.01. 20:54:49

Droli ! Nem lehetsz te ennyire naiv !
A lényeg itt az, hogy ha akár egyetlen dollárod is van, amit nem költöttél még el, akkor azzal te hitelezel az USA-nak.
A gond majd akkor lesz, ha elég sokan akarják a dollárjukat az USA-ban elkölteni. Mert akkor a dollár nagyon le fog értékelődni.
Egyébként már most sokkal több zöld papír van kint a világban, mint amennyit a FED elismer. Most is nyomtatnának sunyi módon tovább, ahogy korábban, csak most már figyel rájuk a világ.
süti beállítások módosítása