Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Karácsony nyáron

2011. augusztus 02. - Droli

Mit keres az a rohadt télapó az áruházban októberben? Miért van az, hogy a medence már ki van rakva akkor is, amikor nincs 15 fok? Jó kérdés...

Az írás apropóját az szolgáltatta, hogy a hírek szerint július 28-án megkezdte a karácsonyi vásárt a brit Harrods áruház. Most egy kis személyes rész jön, amolyan "coming out": ez a lépés még engem is meglepett, pedig amióta az eszemet tudom (7-8 éve :-), a kereskedelemben dolgozom, ráadásul szezonális területen, (ezt hívják úgy, hogy halmozottan hátrányos helyzet), és láttam már sokmindent, de ilyet még nem. Az áruház nem sokat bíbelődik a magyarázkodással, hanem azzal indokol, hogy ilyenkor sok külföldi vásárlójuk van, akik nem jönnek vissza a karácsonyi szezonban (fene a pofájukat! - ja, ez nincs benne a közleményben), és ezért már most igyekeznek a legszélesebb választékot nyújtani nekik. Lefordítom: azt remélik, hogy Mustafa Agar meg Jonathan Mabu-babi megtiszteltetésnek érzi, hogy a Harrodsban vásárolhat (ahonnan jött, ott biztosan nincs nagybót'), ezért már most megveszi a karácsonyfát meg az égőket. Aztán meg hazaviszi repülőgépen. Hülye angolok, angol hülyék!

És higyjétek el, a fejlett nyugaton ez megy, és sehol sem vagyunk hozzájuk képest. Idegesít a sok előrehozott szezon, például, hogy már október végén integet a télapó? Hidd el, van, ahol már másfél hónapja integet ilyenkor! Az idei "vissza a suliba" (back to school) szezont például már június elején ki kellett raknunk (és nemcsak mi, az összes konkurencia hasonlóképpen cselekedett), amikor az ír gyerek még vidáman iskolába járt, de azért már nem volt messze a szünidő. Szóval bejött a gyerek, álmodozott a nyárról (pedig itt olyan nincs, hehehe), de már képébe toltuk, hogy milyen jó lesz neked szeptemberben, mars vissza a suliba! (Aki ezt nem tudja átérezni, képzelje el azt, hogy szabadsága előtt a főnöke azzal boldogítja, hogy milyen sok és kemény melója lesz, ha visszajön a szabadságáról.) És amint visszamegy az iskolába, szinte máris megkapja, hogy kezdődik a karácsony, ugyanis szeptember közepén-végén már áll a karácsonyi dekoráció, és csilingel a mikulás. Hol vagyunk mi, magyarok ettől a július közepi iskolakezdéssel és az október végi karácsonyi szezonkezdettel?

Pedig a korai szezonkezdetnek is megvannak az előnyei. Maradjunk a karácsonyi szezonnál, úgyis innen indultunk: október közepén-végén a hiperben elkezdik építeni a karácsonyi vásárt. Ilyenkor a vásárló még nem vásárol annyit, de már nézelődik. Kb. november elejéig van idő kijavítani a hibákat: berendelni a hiányzó termékeket, letisztázni az áruházi dekorációt, táblákat, árakat. Ez azért nagyon fontos, mert utána beindul a szezon, és ott minden nap késedelem súlyos pénzbe kerül (áruhiány miatti forgalomkiesés, nincs kint a jó ár - a vásárló nem veszi meg), ráadásul a karácsonyi szezon olyan, mint a balatoni nyár, rövid idő alatt kell eladni irdatlan mennyiségű árut; erre készülni kell. Attól függetlenül, hogy november elején-közepén még messze van karácsony, azért forgalomban már elég tekintélyesen "látszódik" az ünnep. Aki meg nem vásárol, az is nézelődik, tanulmányozza a választékot, az árakat, és bizony itt, az előszezonnak látszódó főszezonban dől el, hogy hol fogja elkölteni decemberben a maga kis rongyos pár tíz- vagy százezer forintját. Az előszezonnak tehát fontos jelentősége van: nagyon sok vásárló itt dönti el, hogy milyen főszezont ajándékoz az áruháznak. Aztán persze december első hétvégéjén beindul az őrület, de ezt gondolom, mindenki ismeri. Úgy kell ezt elképzelni, mint a kerti munkákat: ha az ember nyár elején termést akar, ahhoz sokszor már tél végén el kell szórni a magvakat.

Persze mindez nem menti fel a túl korai szezonkezdeteket, mint például a Harrods agymenését sem. A túl korai szezonkezdet azért káros, mert foglalja a helyet más, éppen szezonban lévő termék elől. Jó példa erre az, ami (volt) áruházamban történt: július közepén leszedették a strandbejáratot, és kirakták helyette a télikabátot (!) arra hivatkozva, hogy az emberek már most meg fogják venni. Nyaralás közepén persze... Hadd' ne mondjam az eredményt, sikerült eladni egy darab télikabátot a hatalmas bejáratról, miközben a strandcuccokat, meg kempingfelszerelést keresgélnie kellett a vevőknek, nem kis forgalomveszteséget okozva. A Harrods is lehet, hogy jobban járna azon a területen valami mással - például most, augusztusban hatalmasat lehet kaszálni egy bővebb választékú iskolakezdéssel, de hát ők tudják...

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr233117157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása