Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Ajánlja fel az OTP egynapi nyereségét a hiteleseknek!

2011. augusztus 20. - Droli

A kormány 500 házat épít Ócsára a "bedőlt" devizahiteleseknek. A Pénzcentrum számításai szerint ez mintegy 20 milliárd forintba kerül a magyar államnak, vagyis az adófizetőknek. A kormány kb. 9-13 millió forintra taksálja egy-egy ház építési költségét. Szintén a Pénzcentrum írása alapján egy devizahiteles adós átlagosan 5,6 millió forintos tartozással rendelkezik.

...

Az OTP a második negyedévben 37,2 milliárd forintos nyereséget ért el, és a féléves eredményük (76,4 milliárd forint) is jobb a tavalyinál. Az Index számításai szerint az OTP napi 409 millió forint nyereséget termel. Ez óránként 17 millió forint, napi 24 órával számolva.

...

Ha ezeket a számokat összevetjük, akkor láthatjuk, hogy az OTP egy óra alatt annyi nyereséget termel, hogy ki tudná fizetni egy adós hitelét, egy másik adósnak meg házat tudna építeni Ócsán. Ezzel naponta 48 hitelesnek tudnának segíteni, és ha a családjukat is hozzászámoljuk, legalább 100 ember életén könnyíthetnének jelentősen. És ez csak egy bank (OTP), és csak a nyereségről beszélünk. nem a bevételről.

Ezzel nem azt akarom írni, hogy az OTP jótékonyságból áldozza fel a teljes nyereségét - profitorientált cégről van szó, természetes, hogy minél nagyobb profitot akarnak termelni -, de igazán tarthatnának egy "jótékonysági napot", ahol a nyereséget felajánlanák a bajba jutott devizahiteleseknek. Ezzel nemcsak a multik jótékonyságáról szóló jegyzetet bővítenék, de talán PR értéke is lenne a dolognak, szóval a vállalat "profitálhatna" ebből. Az a száz ember biztosan nagyon hálás lenne nekik.

Vajon megéri-e egy nagyvállalatnak lemondani egy napi nyereségről, ha ezzel boldoggá tennének száz embert?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr223165947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dézsàvü 2011.08.20. 09:02:14

Ha az OTP Bank kb. 80%-a nem külföldi tulajdonosok kezében lenne talán még elgondolkodnának az ötleteden. :)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.08.20. 10:23:27

@dézsavü: Akkor biztosan :-D
Nekem erről az átkosban rendezett Takarékossági (Világ)nap jutott eszembe. Nem tudom van az még? Nagyon hallgatnak róla...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.20. 12:46:08

Én azt nem értem miért kellene házakat építeni, ha egyszer ingatlan az van bőven, pénz és kereslet az, ami nincsen.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.08.20. 13:02:44

@Zabalint: Csak a példa és a nagyságrend érzékeltetése kedvéért ;-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.20. 15:56:46

Sőt! Ha ezt az 1%-ot nem direktben ajánlja fel, hanem kamatmentes hitel formájában, akkor nem 100 embernek tudna segíteni, hanem több ezernek.

Az egyéves nyereségéből ilyen formában meg talán mindenkinek...

ivana 2011.08.20. 18:01:07

érdekes,hmás pénzét mindenki milyen előszeretettel ajánlagtná fel!
Mellesleg a hazai bankok közül az otp ajánlotta fel annak idején a legtöbbet a bajba jutottaknak.
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=366353

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.08.20. 18:19:55

@ivana:

Igen, mert azt sokkal könnyebb szívvel megteszi mindenki.

Például az egykulcsos adónál is így van...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.08.20. 18:33:03

@ivana: Naná, nincs is szebb, mint más pénzét költeni! Lásd például a magyar kormányt! :-)

Sorge 2011.08.20. 19:27:05

" Vajon megéri-e egy nagyvállalatnak lemondani egy napi nyereségről, ha ezzel boldoggá tennének száz embert? "

Ez buta kérdés volt.
Csak akkor éri meg ha "birkaország" lakosságát közben beeteti a bank által fizetett sajtó, hogy az OTP a leghumánusabb bank és minden birka oda vigye minden megtakarított forintját akkor is, ha ő csak morzsákat kap érte, míg az OTP hatalmas nyereséget realizál.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.08.21. 08:57:30

@Sorge: De ha ez sikerül, akkor már nincs is miért lemondani a nyereségről :-P

tomipapa 2011.08.21. 13:40:24

Az OTP akkor fog lemondani 1 Ft. nyereségről ha Csányi bácsi koszorújára kell.Nekem még a Kincstárjegy havi állássáról is küldött értesítést mely egy éves lejáratú.Természetes az éves kamatból levonta az értesítési díjakat.Azóta a postán veszem ugyan azt a kincstárjegyet és lejártakor minden kamatot megkapok.

notC 2011.08.23. 11:49:59

Ez az írás most nem túl jó, sőt...
Lehet játszani a számokkal, csak ebben a formában nem érdemes. Vagy ha mégis, akkor kellene folytatni: a deviza hitelesek még jelenleg is jobban állnak, mint mondjuk a forint hitelesek. Csak tőlük nem pörög a média. Mert az olyan jól hangzik, hogy szegény devizahiteles 180-on vett fel hitelt, bezzeg szegény most 230-ért kell visszafizesse! Ez amúgy nem éri el a 30%-os növekedést sem. Mindemellett 3%-os kamatot számítanak fel, mondjuk egy "normál" forinthitel 15-30%-a helyett.
Ja, hogy van ezernyi járulékos költség?! Már megbocs, de nem ártott volna átnézni a szerződést...
Aztán azt is hozzá kellene tenni, hogy a hitelesek elég nagy hányada bőven túlvállalta magát (és nem csak a devizások). Hitelből vett sokkal nagyobb házat, mint amit finanszírozni tud, autót, holott a régi sem volt rossz, fél falnyi TV-t, gőzkabint, toronyórát toronnyal karácsonyra a mamának, stb... Hurrá! Éjen a fogyasztói társadalom!
Természetesen én is sajnálom a deviza hiteleseket. A kormány, a bankok, vagy épp magánszemélyek legkülönbözőbb felajánlásai próbálnak segíteni. Hogy milyen mértékben? Hát mondjuk annyira, amennyire az épp aktuális politikai vagy gazdasági hozam rentábilissé teszi.
Most a média harsog a rettenetes emberi sorsoktól, nosza építsünk lakásokat nekik, mert az hoz pár szavazatot, meg a jobbos médiának lesz mit címlapra tenni... Ja, hogy kevés halat adtak?! Szerintem többet, mint kellett volna. Ennyi pénzből inkább halászni kellett volna megtanítani a sok együgyűt :|

Avatar 2011.08.24. 12:01:31

"Az OTP a második negyedévben 37,2 milliárd forintos nyereséget ért el, és a féléves eredményük (76,4 milliárd forint) is jobb a tavalyinál. Az Index számításai szerint az OTP napi 409 millió forint nyereséget termel. Ez óránként 17 millió forint, napi 24 órával számolva."

Hú bazz.. Az Index számításai szerint... Képesek voltak végrehajtani egy 37200/91 műveletet! Azta! Ti pedig még ezt is el tudtátok osztani 24-gyel!
Súgok valamit: Ha pl kihagyhatjuk a hétvégéket, és számoljunk 65 nappal. Akkor már napi 572 Millió!!!! És mivel a bank se éjjel-nappal dolgozik, osszuk csak 12 órával: közel 48 Millió profitot termel óránként!!!!! Na ebből már mi mindenre futná! Nem elég nekik a banki különadó, találjuk ki helyettük, mire költsük az ő profitjukat!

Kár, hogy ezek az adatok csak parasztvakításra jók. Ami valójában érdekes, hogy az a sajáttőkére jutó profit aránya, vagy az egy részvényre jutó profit, ugyanis a bank tulajdonosai nem azért tették bele a pénzüket a bank részvényeibe, hogy a képződő profitot a bank eljótékonykodja, hanem hogy a befektetésük hozamot termeljen...

rámenős 2011.08.26. 08:19:43

@Avatar:
Mennyire igazad van. Csak az a kérdés ki teszi zsebre azt a hasznot? Valamint az, hogyan keletkezett az a vagyon? Netán éjt nappallá téve dolgozott. hogy minél több terméket állítson elő?
Ez is parasztvakítás.
Érdekes, hogy Amerikában ha a bank fedezete kevés, akkor bukta a különbözetet. Szegény betétesek. Nem fizetnek nekik az unokák. Micsoda tragédia.
Majd ha nálunk is egyenlő mércével dolgoznának a kedves uzsorások, akkor érdemelnének egyenlő elbánást.
Az sem fér a fejembe, hogy minek, kinek építenek új házakat az adófizetők pénzén? Ne vegyék el az adósokét!
Stb,stb.
süti beállítások módosítása