Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Kiket sújt a 2012-es adórendszer?

2011. szeptember 16. - bogancs

Bármely kormány változtasson is az adórendszeren, rögön beindul a demagóg, populista szócsata a pártok és más, véleményüknek hangot adók között, hogy most ez a változtatás igazságos volt-e, vagy sem, a szegényeknek kedvez-e, vagy a gazdagoknak. Hogy miért demagóg ez? Mert valójában nem csak szegényekről és gazdagokról kellene beszélni, hanem középosztályról és feketejövedelműekről is.

Nézzük tehát reálisan, józanul, demagógiától mentesen, kit hogyan érintenek a jövő évi adótervek:

1. Magas jövedelemmel bejelentettek (most vegyük ide szokás szerint a közepes jövedelműeket is)

Ők azok, akik a társadalom igazságérzete alapján többkulcsos adóval adóztatandók. Ennek előnye, hogy a költségvetés úgy jut bevételhez, hogy a szegényeket nem terheljük. Megadóztatásuk rövid távon könnyű, hiszen az adóhatóság által jövedelemadóval könnyen utolérhető, látható jövedelmekről van szó. Hosszabb távon azonban vitatott, hiszen ezen magas bejelentett jövedelmű réteg munkaerőpiaci helyzete az átlagnál jobb, így túlzott adóztatás esetén könnyen dönthet úgy, hogy magasabb jövedelem érdekében elhagyják az országot. Plusz a magasabb adó teljesítményvisszafogó, munkát büntető hatású.

Ennek a csoportnak kedveznek a kormány 2012-es tervezett adóintézkedései! Az SZJA csökkentésén többet nyernek, mint amennyit az egészségbiztosítási (EB) járulék és az ÁFA emelésén veszítenek. Itt tehát a kormány némileg szembemegy a közakarattal.

2. Alacsony jövedelemmel (minimálbérrel) bejelentettek, de emellett feketejövedelemmel rendelkezők

Őket a társadalom igazságérzete alapján szintén adóztatni kellene, de a feketejövedelem miatt többkulcsos jövedelemadóval ez lehetetlen. Sőt, a 12100 forintos adójóváírás kihasználásával érdemtelenül jelentős adókedvezményben részesülnek. Marad a vagyonadó, és az áfa. Sokan szorgalmazzák még – nagyon helyesen – a vagyonosodási vizsgálatok fokozását, és így a feketézők megbüntetését, ez azonban nem adókategória, így most nem veszem ide. A vagyonadó, például ingatlanadó bevezetése körülményes és hosszabb időt vesz igénybe, ráadásul az ebből származó bevétel nagyságrendje nem mérhető össze az áfával és az SZJA-val, maradt tehát az áfa. Ha a feketéző bemegy a Tescoba, és vásárol, akkor az áfát mindenképpen kifizeti, tehát az áfaemelés ezen csoport adóterhelését mindenképpen növeli. Ráadásul az SZJA csökkentésből sem részesülnek, viszont megmenekülnek az EB járulék emeléstől is.

Összességében azt lehet mondani, hogy a jövő évi adóváltozások ezt a kört hátrányosan érintik, mert áfából többet kell fizetniük az eddigieknél, ráadásul elveszítik a havi 12100 forintos adójóváírást!

3. Alacsony jövedelemmel bejeletettek és feketejövedelemmel nem rendelkezők

Ők azok, akiket valójában nem kellene tovább terhelni, hiszen alacsony bejelentett jövedelmükön kívül más bevétellel nem rendelkeznek, rendkívül alacsony életszínvonalon élnek. Nézzük, hogy érintik őket az adóváltozások. A 12100 forintos adójóváírást ők is elveszítik, és áfából is többet kell fizetniük. Az SZJA csökkentés ugyan őket is érinti, de ez messze nem kompenzálja a mínuszokat. Abszolút összegben ugyan kevesebbet veszítenek, mint a feketézők, hiszen ők fekete jövedelmükből is fizetik a többletáfát, de relatív értelemben ők a legnagyobb vesztesek.

Kézenfekvő lenne, hogy akkor mégis inkább vagyonadóval operáljuk, de valójában a vagyon is viszonylag könnyen eltüntethető. Saját ingatlantulajdon helyett pikk-pakk át lehet költözni béreltbe, a pénzbeli vagyon pedig átmenthető külföldre, egy kedvező adózású országba. Ez utóbbi pedig még akkor is hátrányos az ország szempontjából, amennyiben feketevagyonról van szó.

Nézzünk szembe a tényekkel, az adóelkerülők adóterheinek növelése, tehát a feketegazdaság csökkentése csak az alacsony jövedelműek terhelésével és a legálisan magas jövedelmek adójának csökkentésével együtt történhet meg. Másképp fogalmazva, ha a ténylegesen alacsony jövedelműek helyzetén akarunk javítani, akkor az az adórendszeren keresztül csak úgy tehető meg, hogy egyúttal pénzt adunk a feketézőknek is, és sújtjuk a legálisan magas keresetűeket. Egyszóval ösztönözzük a feketegazdaságot is.

Persze lehet jönni a vagyonosodási vizsgálatokkal, meg más ellenőrzésekkel, mind nagyon helyes intézkedés a feketegazdaság ellen, de a tényleges sikerhez az adórendszeren keresztül is küzdeni kell a feketegazdaság ellen.

Olyan ez, mint például ha a biciklilopások ellen úgy próbálunk védekezni, hogy minden sarokra rendőrt állítunk. Kétségkívül csökkenni fog a lopások száma, de a hatékonyságot nagyban növelni, ha egyúttal le is lakatolná mindenki azt a biciklit.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr863232967

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lenyúzott narancsbőr – adótervek 2012-re 2011.10.26. 13:35:44

Mi a tököm van ezekkel? Milyen butítót szednek? Vagy a hülyeség követelmény az NGM-nél? Ezek sosem dominóztak gyerekkorukban, és nem látják be, ha az egyiket megpöccintik, borul az egész?...

Trackback: Nem megszorítás 2011.09.17. 11:21:13

A Kedves Vezető és balfék Jobb keze most aztán jól megvédi az országot az országvédelminek nevezett költségvetéssel. Matolcsy György szerint ez persze nem megszorítás, mi azonban azokkal értünk egyet, aki inkább a számoknak hisznek. Ez a rendszerváltás...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizrolist 2011.09.16. 23:23:59

Az ingatlanadóval kapcsolatban megjegyezném, hogy valóban át lehet menni béreltbe és eladni a saját tulajdonút - de ki venné meg a mai piacon? Ha egy cég, attól az adót nem kerülte el senki, csak rátolta a cégre. Márpedig akkor annyi kell, hogy úgy alkossák meg a szabályozást, hogy a cégek se bújhassanak ki az ingatlanadó alól, és hogy az adó befizetésének elmulasztása esetén az ingatlanból kilakoltatják a bentlakókat...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.16. 23:34:04

@mizrolist:

És mi a válaszod a múltkori alkotmánybírósági elutaításra?

Ötleteid szerintem szintén felvetnének alkotmányossági esetleg emberi jogi aggályokat. :(

Ráadásul az ebből beszedett bevétel sem érné el a most hiányzónak a töredékét sem. Ráadásul ha túlzottan magas lenne az adó, szerintem adózás helyett lejjebb adnának a magyarországi ingatlanigényeikből.

mizrolist 2011.09.16. 23:54:56

@bogancs: a jelenlegi AB a jelenlegi kormány egy törvényét megfúrja? Akkor Orbán valamit elrontott az új bírák kiválasztásakor...
Tény, hogy a fenti ötlet nem feltétlenül emberbarát, mert esetleg sokan kényszerülnének elköltözni kisebb lakásba, vagy albérlőt befogadni maguk mellé, de engem sosem vádolhatott senki mindenek felett álló emberbarátsággal. A lakástulajdon olyasmi, amit a magyar ember fetisizál... én meg azt mondom, hogy mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér.
A befolyó bevétel függ attól, hogy mi lesz adóköteles az ingatlanok közül, és milyen kulccsal adózik; illetve hogy milyen egyéb vagyontárgyakat adóztatnak meg. A pontos kidolgozás nyilván nem az én feladatom lenne...

Persze ez illúzió. Az eddigi adózási módosítások ismeretében a vagyonadó bármilyen formájának bevezetése esélytelen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.16. 23:59:17

@mizrolist:

"Persze ez illúzió. Az eddigi adózási módosítások ismeretében a vagyonadó bármilyen formájának bevezetése esélytelen."

Kb. én is ezt írtam le a posztban. Lépjünk is túl rajta, a lényegre koncentrálva.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.09.17. 07:22:14

"Az SZJA csökkentés ugyan őket is érinti, de ez messze nem kompenzálja a mínuszokat."

Hogyan érinti? Ja negatívan, azért csökken az alacsony keresetűek fizetése...
(hogy a minimálbérről ne is beszéljünk)
Mi vagy te, Nagy Anna 2.0?

"Abszolút összegben ugyan kevesebbet veszítenek, mint a feketézők, hiszen ők fekete jövedelmükből is fizetik a többletáfát,"
Ööö, ennek nincs értelme, hiszen a keresők meg az adózott jövedelmükből fizetik a többletáfát. Tehát 1. rosszabbul járnak, mert kevesebb (lásd fenn) pénzből többet kell kifizetni, míg a feketézőt az jövedelemadó nem sújtja 2. nincs különbség, mert ugyanannyi áfát fizetnek, csak a feketézőnek adózás nélkül több marad.

Az adócsökkentésnek a feketegazdasághoz semmi köze (de ezt majd az idei adóbevallásnál megláthatnánk - többen fizettek be kevesebbet (ugyanannyit/többet), vagy ugyanannyian még kevesebbet.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.17. 09:07:03

@vadász2:

Úgy látom nem vagy a számok embere. :)

Ez nem is baj, csak akkor mért van az, hogy engem, aki szépen kiszámoltam, minősítgetsz?

Gondolkodom, hogy kezdjem-e el magyarázni, hogy megértsd, vagy sem.

gono 2011.09.17. 12:33:17

azért ez eléggé csak a felszín.

az adóváltoztatások legfontosabb hatása leginkáb egy brutális gazdasági visszaesés lehet, rengeteg munkanélkülivel meg bedőlt hitellel. ha szerencsesen alakul minden, akkor talan sikerul par év alatt elinflalni a terheket pl (nyugdíjak) és esetleg kibontakozhat valami épeszű gazdasági működés.

azért az érdekes, hogy immár két év börtönnel sújtható az adóelkerülés, de mintha nem számítana semmit.

mizrolist 2011.09.17. 17:49:18

itt van grafikusan is összefoglalva, hogy fog változni a jövedelem 2012-ben: index.hu/gazdasag/2011/09/17/a_rosszul_keresokkel_foltoztatjak_a_koltsegvetest/

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.17. 18:15:49

@mizrolist:

A számsorok jók, de a grafikonnal valamit nagyon elkeféltek.

Lehet, szólni kellene nekik..

Brix 2011.09.17. 21:24:28

Kiket súlyt a 2012-es adórendszer?
Egyértelműen az átlagos és az átlag alatt kereső embereket. Esetükben akár közel havi 10 ezer forintot is elérhet a kersetcsökkenés! Havi 210 ezer ft alatt a gyerekesek is kevesebbet kapnak ha a munkáltató nem kompenzál. A demagóg, embernyúzó Orbán és társai megint jól járnak, havi tízezrekkel. Elképesztő hülye érveket sorakoztatnak fel az egykulcsos adó mellett, pedig sehol a Világon egyetlen civilizált országban a Lajtán túl nincs ilyen rendszer. Még az USA-ban is öt kulcsot alkalmaznak, pedig ott tudjak hogyan működik a kapitalizmus. Brutális jövedelem-átcsoportosítás folyik itt Magyarországon. A felső 50 ezer ember dőzsöl az ölébe hulló milliókból, mások egyre inkább csak vegetálnak. Itt már súlyos tízezrekkel kellene kompenzálni a legtöbb ember fizetését hogy legalább a reálértékét megőrizze! Orbán falnak viszi az országot! A belső fogyasztás tovább fog csökkenni. A kisker fogysztás már most is a 6-7 évvel ezelőtti szintem van, az építőipar pedig a 91-es szinten van. A megnövelt áfa még tovább növeli az inflációt és további fogyasztás csökkenést fog eredményezni, ami egyúttal adóbevétel-csökkenést is okoz. Ezzel megbukik az a gazdaságpolitika, amely arra epűl, hogy pénzt vesz el az átlagtól és a szegényektől, de bőkezűen jutalmazza jómódúakat. ( saját magukat) Orbán az egykulcsos adóval- amit maga is elutasított a választás előtt- megásta a saját sírját.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.17. 22:08:41

@Brix:

Tegyük hozzá, hogy a bejelentett jövedelműekről beszélgetünk. Nekem is ez a véleményem. A feketejövedelmeket csak úgy lehet adóztatni, hogy egyúttal a szegényeket is sújtjuk. Megoldás valami olyasmi lenne, hogy nem keverjük bele a szociális szempontokat az adórendszerbe.

"Még az USA-ban is öt kulcsot alkalmaznak"

Viszont a legmagasabb kulcsuk is alacsonyabb mint 16%... Plusz az áfájuk is alacsonyabb. Hogy csináljál? Például úgy, hogy fizetős (és nem 300 Ft) az egészségügy..

"A kisker fogysztás már most is a 6-7 évvel ezelőtti szintem van"

Az a gond, hogy a GDP is nagyjából azon a szinten van. 2009-ben ugyanis a válság miatt Mo-n is 7%-kal esett vissza a gazdaság. Márpedig ha nem termelünk, nincs mit elfogyasztani. Hacsaknem hitelből..

baloo112 2011.09.18. 10:14:12

Nagyon balfasz érvelés a feketegazdaság visszaszorízására...
Adót emelni egy éticsiga is tud.

Olyan közeget teremteni hogy megérjen vállalkozni, dolgozni, adózni már nehezebb. Rohadtul nem is sikerült, a fiúk csak elolvasták Feri 2006os csomagját és bevezették. Lehet okoskodni de ez van.
A többi pártduma...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.18. 15:06:14

@baloo112:

Akkor most jobboldalnak, baloldalnak együtt kellene örülnie, nem?

Brix 2011.09.18. 20:20:25

Rosszul emlékeztem, 6 kulcs van az USA-ban, sávos és progresszív jövedelem adózás. 10, 15, 25, 28, 33, és 35%-os kulcsok. Ehhez hasonlót javasoltak Magyarországon is neves adószakártők: 1,5 millióig 10%, 1,5 és 3 millió közötti rész 20%, 3 és 4,5 millió közötti rész 30% és 4,5 millió felett 35%- al adózna. A nemzeti átverés kormánya, persze, nem enged nekik kedvező adókulcsokból. Miért is engedne? Ők éves szinten százezrekkel visznek többet haza. Más meg dögöljön meg...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.18. 21:43:07

@Brix:

Egészen pontosan 4 kulcs van.

Itt a link:
en.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_the_United_States

20.000$-ig (4 millió Ft-ig) 10% !!!
20.000$-100.000$-ig (20 millió Ft-ig) 15% !!!
100.000$-250.000$-ig (50 millió Ft-ig) 25%

És 250.000$ felett (50 millió Ft felett) 33%

lajafix 2011.09.19. 10:56:55

@Brix: az szja javaslatokból mindig lejön, hogy mennyire látja át a javaslattevő a gazdaságot, a jövedelemeket. Te nem nagyon látod át.

lajafix 2011.09.19. 11:10:55

A felháborodás azon megy, mert nem tetszik az adózás alól 2002ben felmentetteknek, hogy bizony adózni kell, s az is fáj az irígyeknek hogy végre több évtizedes szopatás után a magas jövedelműek nincsennek szétadóztatva az szja soron.(hogy a többi elvonásért, mint eü, nyugdíj mit kap a befizető, azt hagyjuk). Persze lehet mondani hogy megint jól járnak a politikusok, node ennek a megoldása, hoyg nem őket választjátok meg balfékek!

Az ingatlanadó nem lenne annyira nehéz kérdés, csak ésszel kell bevezetni, pl:
1. személyenként x méretet kivonni az adóalapból, persze bizonyos méret felett ezt nem szabad engedni
2. talán szjaból és vállalkozói jövedelmből is levonható legyen bizonyos rész
3. 5 év adókedvezmény törléssel büntetni bármilyen spek célú manipulációt, megakadályozva hogy 2 platónyi tiszaburai cigányt jelentsenek be adóelkerülési célból egy nagyobb házba.

a megtakarításokra van kamatadó, a gépjárművekre is van szép lehúzás.

de a lényeg: A VAGYONADÓBÓL NEM LESZ ÚJRA MEDGYESSI FÉLE JÓLÉTI RENDSZERVÁLTÁS!!!

Brix 2011.09.19. 12:33:49

"A felháborodás azon megy, mert nem tetszik az adózás alól 2002ben felmentetteknek, hogy bizony adózni kell, s az is fáj az irígyeknek hogy végre több évtizedes szopatás után a magas jövedelműek nincsennek szétadóztatva az szja soron."
Nem, nem azen megy a felhaborodas! Hanem azon, hogy amikor a gazdasagi valsag kellos kozepen vagyunk, akkor kiskerestu emberektol elveszenek es nagykeretu 10-15%-ot meg brutalisan tamogatjak. En nem banom ha tamogatjak oket, de az ne ugy menjen vegbe, hogy masoknak csokken a netto fizetese! Es itt nem a seglyezettekrol van szo elsosorban, hanem a tarsadalom nagyon hasznos tagjairol: apolonok, tanarok, tuzoltok, rendorok es gyari munkasok! Az uj munka torvenykonyve - ha bevezetik ebben a formaban-meg hozzajarulhat ahhoz, hogy ezutan meg kevesebb bert vigynek haza! Veluk szur ki leginkabb Orban, aki nyiltan es nem titkoltan osztalyellenes politikat folytat! Cinikus, erzeketlen, antiszocialis modon...

lajafix 2011.09.19. 16:27:38

@Brix: ne bomolj.

"apolonok, tanarok, tuzoltok, rendorok "
Ezek állami alkalmazottak, akik -egy része -tisztességes fizetést érdemel, nem adójóváírást. Persze azért nem pampogsz, szemben az adójóváírásért, amihez hozzászoktattak a politikusok. Szóval segélyt akarsz te adni, nem fizetést.

karatekutya 2012.01.01. 18:47:33

@bogancs: Becsatolsz egy linket, amin tényleg 6 sáv van, és odaírod, hogy tényleg 4 van :-). LOL, nézd meg plz. amit linkelsz...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.01. 18:51:12

@karatekutya:

Hoppá! Pedig onnan kopiztam be a számokat.

Nem tudom mi történt, változhatott a link.

karatekutya 2012.01.01. 18:54:47

"Saját ingatlantulajdon helyett pikk-pakk át lehet költözni béreltbe."

És mégis hogyan? Varázspálcával eltüntetik az ingatlant? Nem. Eladják. Ha pedig eladják, akkor valaki megint birtokolja, azaz ő fogja megfizetni az ingatlanadót. Az ingatlanadót csak egy féle módon lehet nem megfizetni, ha ledózerolják az ingatlant.

"A pénzbeli vagyon pedig átmenthető külföldre, egy kedvező adózású országba."

Nem tudom mit jelent szerinted a "pénzbeli vagyon", de az én értelmezésemben az egy olyan pénz ami után már adóztam. Akkor pedig ott tartom ahol akarom, ezen már ment a rugózás Simor esetében is.
Ha arra gondolsz, hogy van egy offshore cégem OECD tagországon kívül, ahol kisebb a TÁNYA, és mondjuk nincs kettős adóztatásról szóló megállapodása Magyarországgal és ezzel a céggel szerződöm magyarországi cégekkel, és az így befolyt pénzt felejtem el itthon leadózni, akkor értem. Csak, hogy ilyen céggel mostanában elég nehéz szerződni, utalgatni neki pedig még nehezebb, ld. új szabályozás: www.eutax.hu/index.php?go=tartalom&i=673&cat=40

Tehát a "vagyon"-t, ha ez alatt ingatlant, nagy értékű autót értünk, akkor NEM lehet egyszerűen eltüntetni. Csak azért lenne ciki bevezetni az ingatlanadót, mert a Fidesz még ellenzékben ez ellen hevesen tiltakozott, és nem akarnak aranyeret ez ügyben a szájukra.
süti beállítások módosítása