Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Pártközlemények az Indexes blogketrecben?

2011. szeptember 27. - Droli

Már régóta meg akartam írni ezt a posztot, de valahogy nem éreztem sportszerűnek. Egyrészt az Index címlapos megjelenéssel blogunk sem szégyenkezhet, mostanában elég sokszor kerültünk ki, sőt, volt olyan is, hogy magára a "híroldalra" került fel a posztunk, nem a blogketrecbe. Viszont úgy érzem, lassan ideje lenne eldönteni, hogy mire is való ez a címlapos blogketrec - pártközlemények, fizetett, profi újságírók véleményének megjelenítésére, vagy pedig a "nép hangjának", az amatőrök műveinek bemutatására. Tudom, komoly problémák ezek :-)

Hát, ezt is megértük... Az MSZP egyik vezetője (nem a Gyurcsány-táborból) felhívta az Egyenlítő-blog vezetőjét, hogy ez a poszt (a tököm se tudja, hogyan ismerhette a posztot) nem mehet le. Szegény nemfőszerkesztő pedig betojt. Itt tartunk. Éljen az anarchia...!

(A Valóvilág blog bejegyzése)

Na, ez azért már mindennek a legalja! A blogok a sajtószabadság zászlóshajóinak is tekinthetőek, hiszen ez a műfaj arra (is) lett kitalálva, hogy mindenki, aki akarja, szabadon leírhassa a véleményét, akkor is, ha butaság, ha világmegváltó ötlet, vagy ha egyszerűen csak grafonmániája van a szerzőnek. Az Egyenlítő blogról eddig is tudtuk, hogy "párthoz köthető" (nemcsak ők amúgy), de ennyire nyíltan még sehol nem jelent meg, hogy egy blogbejegyzést egy párt letilt. Hozzáteszem, semmi baj nincs azzal, hogy egy párt blogot vezet, és azon keresztül közli a véleményét, elvégre ez is belefér a blogolás szabadságába, sőt, hülye az a párt, amelyik nem használja ki a "webkettőt", mint kommunikációs eszközt. Annyira nem rajongok az Egyenlítő blogért, sokszor nem értek velük együtt, de azt követelem, hogy a véleményüket szabadon elmondhassák, és senkinek ne legyen joga "felülről" letiltani egy blogbejegyzést!

Az Index amúgy előszeretettel "nyomatja" a pártsajtót a címlapon, nem véletlen - ezek a blogposztok sok embert megmozgatnak, jókat lehet vitatkozni a hozzászólásokban, és minden bizonnyal magas látogatottságot generálnak, a cég meg végeredményben ebből él. Ugyanide sorolnám a "profik" blogolását is, ahol komplett szerkesztőségek, illetve újságírók (Indexesek például) vezetnek nagyon értékes blogokat - kérdés, hogy ennek hol van a helye, a blogketrecben, vagy a híroldalon? Az Index erre minden bizonnyal azt mondaná, hogy a blogketrecben, így ugyanis ingyen kapják meg például Török Gábor vagy Kumin Ferenc legújabb (és többnyire nagyon alapos és érdekes) bejegyzését, közben a látogatottságot meg el tudják adni reklám formájában. Tiszta sor, az üzlet az üzlet, a tulajdonos eldönti, hogy neki üzletileg mi éri meg, joga van hozzá (még). A problémám ott van, hogy ezek a szinte "bérelt hellyel" rendelkező profik sokszor elveszik a helyet az amatőrök elől, és így sok értékes blogbejegyzés tűnik el gyakorlatilag a süllyesztőben. Kár érte.

Nem akarom megmondani a frankót, nem én fizetem a blog.hu szervereinek a villanyszámláját, így aztán tényleg semmi közöm ahhoz, amit az Index a blogketrecével csinál. Én csak egy halk segélykiáltást szeretnék megfogalmazni: a blogketrec ne pártközlemények és profi újságírók játszótere legyen, férjenek be oda az amatőrök is! C. Ronaldo minden meccsen bemutat 10 zseniális cselt, K. Béla lehet, hogy egész életében csak egyet fog; szerintem utóbbi is megérdemli, hogy arra az egy percre ő is reflektorfénybe kerüljön!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr633252828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2011.09.27. 09:34:51

Jó reggelt, kedves Droli, hát megértük, hogy Neked is feltűnt? :D

A blogketrec-ben rendszeresen eltűnő megmondóblogok nem mások, mint az index manipulatív írásainak gyűjteménye. Egy esetleges sajtóperben remekül lehet arra hivatkozni, hogy "hádehiszen' ezek csak blogok, magánvélemééények!"

Nincs ezzel különösebb baj, ez így szokás kerek e világon mindenhol.

Gyárfás 2011.09.27. 10:14:32

Nem az a baj, hogy a politika/politikusok a blogszférába is beférkőztek, hanem az, hogy az index/blog.hu szerkesztői folyamatosan címlapon tartják ezeket a blogokat.
Amúgy meg a blogketrec már vagy 2 éve azoknak szól akik füvet szívnak, valóságshow-t néznek, a felületes divaton kívül csak az érdekli őket napi 10 posztban, hogy Orbán aznap miért hülye.

A blogketrec szerkesztői nagyon hamar felszámolták azt a demokráciát amit a blogolás teremtett. Blogger igazolványra emlékszünk?amikor a felsőfokú végzettséggel sem rendelkező Új Péter, és Szily Laci komolyan elhitték, hogy akkora médiaszemélyiségek hogy simán leszabályozzák a netet. Aztán simán maradtak a jól bevált módszernél a cenzúránál aki nekünk tetszik abból "sztárbloggert" csinálunk.Jó példa erre MCS aki napi 2 bloggal permanens címlap szereplő, pedig ő egy igazi trollface tehetség nélkül. Vagy winkler napszemüveges blogja az mi?

Sikerült az egész blogszférából vastagbőr szintű kocsmai hőbörgést előhozni. Egy vicc.

fonó 2011.09.27. 22:24:06

Ha Kumint vki okos értelmesnek találja akkor nem olvassa a blogját. Primitíven erlfogult, kritika nélküli, a számok százalékok forintok ténye ellenében szajkózza a kormánymantrát.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.27. 22:28:19

Engem igazából nem zavarnak a pártközlemények, max akkor, ha nem tudom előre, hogy az egy pártközlemény.

Azt is elfogadom, hogy az index címlapja egy nagyon értékes hely, az érték alapja pedig a kattintásszám, és az ehhez kapcsolódó reklámbevételek. Ezért nagyon meggondolják, hogy mit tegyenek ki oda.

Sok az értékes blog, aki nem kerül ki címlapra, és a fióknak íródik, míg sok az értéktelen, ami mindig ki van. (Itt most elsősorban a Gréczyblogra gondolok.)

Azt azonban el kell ismerni, hogy a kattintásszám szempontjából a lényeget, a kétsoros címlap ajánlót nagyon jól kitalálják, ami hozza az olvasókat. Ebben kellene fejlődnie a kisblogoknak.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.09.28. 07:36:09

@bogancs: Valahogy úgy érzem, ez a poszt nem került ki a címlapra. Ellentétben a mostani tieiddel :-P

RomBold! (törölt) 2011.09.29. 07:58:12

"a kétsoros címlap ajánlót nagyon jól kitalálják, ami hozza az olvasókat. Ebben kellene fejlődnie a kisblogoknak."

Ezt meg hogy???

Adott egy kis blog, az írója ír valamit, és kiajánlják a ketrecbe... A blogtündér (vagy a manócskák valamelyike) megírja a kétsorost. A kis blog gazdája tehetetlen!
Egyszer csak azt látja, hogy kitették ketrecbe, valami roppant jópofa becsali-kétsorral. a baj csak az, hogy a becsali-kétsor köszönőviszonyban sincs a poszt tartalmával. Gyanútlan olvasó becumizza, majd nem azt kapja, amit várt, ezért aztán a büdös életben nem megy abba a kis blogba, akkor sem, ha megint kiteszik a ketrecbe.

Ezek a kétsorosok tulajdonképpen komoly verbális fegyverek, csak az a nem mindegy, hogy a blogger ellen, vagy a bloggerért vetik be. Az, hogy a blogger kezébe adják, az szóba se jöhet :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.09.30. 18:15:55

@RomBold!:

A kétsoros blogajánlót a blog.hu oldalon lehet elküldeni. Ha ez tetszik az index.hu-soknak, akkor teszik ki címlapra.

Az ajánlót általában minden bloggazda elküldi a saját posztjához.

euAgWzgmmtq7K 2011.10.06. 20:17:47

@bogancs: nekem mindig átírták a kétsorost

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.10. 21:40:48

@d.hardman:

Lehet, hogy az egyik olvasód ajánlásával tették ki.

De az is lehet, hogy az ajánlód alapján felkeltette az indexesek érdeklődését a poszt, de kitaláltak hozá egy jobb ajánlót.

A lényeg, hogy ha nem ajánlod a posztod, akkor az indexesek maguktól nem követik a blogodat, tehát soha nem kerülsz címlapra.

euAgWzgmmtq7K 2011.10.10. 23:59:43

@bogancs: "A lényeg, hogy ha nem ajánlod a posztod, akkor az indexesek maguktól nem követik a blogodat"

de igen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.11. 18:50:11

@d.hardman:

Valószínűtlennek tartom, hogy többszáz, vagy ezer blogot naponta követnének.

euAgWzgmmtq7K 2011.10.11. 20:22:17

@bogancs: szerintem van egy listájuk, a jólbevált blogokról, és azt figyelik. am nem közélet témában toltuk, inkább "humor". Egy hétvégés címlap 13k oldalletöltés.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.13. 19:55:17

@bogancs: "Sok az értékes blog, aki nem kerül ki címlapra, és a fióknak íródik, míg sok az értéktelen, ami mindig ki van. (Itt most elsősorban a Gréczyblogra gondolok.)"

Nem akarok gonoszkodni, hogy én melyik blogra gondolok. :)

"Az ajánlót általában minden bloggazda elküldi a saját posztjához."

Én még ehhez is lusta vagyok. :)

@d.hardman: "szerintem van egy listájuk, a jólbevált blogokról, és azt figyelik."

Ezzel egyetértek.
És fontos hogy olyan cím legyen amire kattintanak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.13. 21:06:21

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Előfordult már többször, hogy ajánlottam a te blogodat.

Például a húsvéti posztod (a tojásünnep-nyusziünnepes) nagyon ütős volt. :)

A "jól bevált" blogok listájával én is egyetértek. Illetve vannak még az indexes blogok.

És a jó cím is fontos, hiszen a kattintásszámból élnek.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.13. 22:15:12

@bogancs: "Előfordult már többször, hogy ajánlottam a te blogodat."

Köszönöm szépen.
süti beállítások módosítása