Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Gyurcsány kivált, Orbán nyert!

Vajon lesz olyan hülye a Fidesz, hogy megtorpedózza Böszme Feri új pártját?

2011. október 24. - Droli

Akárhogy is nézzük, az MSZP szakadásával a Fidesz nyerte a legtöbbet, hiszen az eddigi legnagyobb ellenzéki párt gyakorlatilag kétfelé osztódott. És most nem arról van szó, hogy valami másodrangú politikus szállt volna ki a mókuskerékből, hogy megalapítsa a sokadik 0,1%-os pártot, hanem maga Gyurcsány Ferenc, aki az utóbbi időben maga volt az MSZP alfája és omegája, a vezérhímje, a főideológusa, a nyugdíjas nénik és a szemüveges bácsik nagy kedvence. Ő volt a FERI, így, csupa nagybetűvel, és habár Mesterházy megpróbálta betuszakolni egy sima parlamenti képviselő szerepébe, nem sikerült. Ferit nem olyan fából faragták, aki elfogadna egy másodhegedűs szerepet, pláne olyan tehetségtelen nímand mellett, mint Mesterházy. Mintha Szíjártó mondaná Orbánnak, hogy nyugi, öreg, itt én parancsolok, én leszek a pártvezető, a miniszterelnökjelölt, meg a fővezér. Az, fiam, álmodozz csak, majd felébredsz.

Most valahol nagyon sajnálom a szocialista szavazókat. Dönteniük kell: Gyurcsány vagy MSZP? Szerintem a legtöbbjüknél a válasz egyértelműen Gyurcsány ÉS MSZP lenne, nem érdekli őket Mesterházy Attila meg a hatalmi játszmák. Az MSZP-nél többen beszélnek megújulásról, meg fiatalitásról, pedig nem is olyan régen fiatalítottak, éppen Gyurcsánnyal, akiből, el kell ismerni, egy igen tehetséges és agilis vezető lett - politikai szinten mindenképp. Aztán persze Feri megbukott, az ország előtt legalábbis, és az MSZP egy újabb fiatalításba kezdett, de ez be is fuccsolt, és tavaly elértek abba az állapotba, mint az egyszeri országban, ahol a király megbukott,a trónörökös meg egy gyengekezű alkalmatlan ficsúr volt, így nem is csoda, hogy az ellenzék egy patásorbánnal is simán nyerni tudott. Szerintem a szocialista szavazók is érzik, hogy Gyurcsány messze jobb lenne Orbánnal szemben, mint Mesterházy, de hát új pártból ritkán lesz kormányképes erő a következő választásokra, másrészt meg sokan csak a szegfűt nézik a szavazáskor, és azt sem fogják tudni, mi az a Demokratikus izé a szavazólapon. Nehéz ügy.

És akkor itt van Kövér László ház- és bajuszelnök, akinek máris feladta a magas labdát Gyurcsány: döntse el, lehetnek külön frakció, vagy sem? Orbán, bocsánat, Kövér dönthet úgy, hogy igen, ebben az esetben a Fidesz elismeri Gyurcsányék új pártját, és minden ülésnapon egyel több patásorbánt kell majd hallgatniuk. Ha viszont nemet mondanak, akkor biztosak lehetnek abban, hogy Gyurcsányék telesírják a sajtót a diktatúráról, hogy a kétharmad nem akar demokráciát, hogy őket elnyomják, büntetik, stb, van ebben gyakorlatuk. Ezért kíváncsian várom a reakciójukat, ami a Fidesznél nem mindig logikus és következetes, mint ahogy ezt az elmúlt másfél évben megtapasztalhattuk. Vajon lesz olyan hülye a Fidesz, hogy megtorpedózza Böszme Feri új pártját?

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr943324345

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Demokrata királyfi? De nem ám! 2011.10.24. 22:22:00

"Ó, boldog Isten! Egy csigahéjban ellaknám, s végetlen birodalom királyának vélném magamat, csak ne volnának rossz álmaim." – Hamlet; W. Shakespeare: Hamlet, dán királyfi   Nem igazán mondhatom magam irodalmilag művelt személyisé...

Trackback: Zsebcipolla kabaréhónapja 2011.10.24. 21:18:10

p { margin-bottom: 0.21cm; }Tanulságos volt az utóbbi hónap.  p { margin-bottom: 0.21cm; }Tanulságos volt az utóbbi hónapHajléktalanügyi népbiztossá vált Józsefváros hajléktalanüldözője, Hoffmann Rózsa államtitkár asszony esmég kapott néh...

Trackback: Molnár: mandátumot vissza nem adunk 2011.10.24. 16:36:02

Az ATV műsorában cáfolta, hogy a gyurcsányisták visszaadnák mandátumukat az MSZP-nek.

Trackback: Molnár: mandátumot vissza nem adunk 2011.10.24. 16:36:02

Az ATV műsorában cáfolta, hogy a gyurcsányisták visszaadnák mandátumukat az MSZP-nek.

Trackback: Hát elváltak... 2011.10.24. 16:35:55

Hosszú civakodás után végül megtörtént a szakítás: Gyurcsány Ferenc az általa vezetett Demokratikus Koalíció (DK) 1 éves születésnapi ünnepségén bejelentette, hogy ott hagyják az MSZP-t és új pártot alapítanak. Egészen pontosan a papíron már létező D...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_Gábor 2011.10.24. 19:36:29

@alpaca: És mi lesz a helyzet azokkal, akiknek 2014-re tele lesz a hócipőjük? Jövőre csomó embert komoly érdeksérelmek fognak érni a szükséges megszorítások miatt. Azok esetleg lehetnek a Fidesz felé zártak, és szavaznak szinte bárkire, aki Orbán ellenfele.
Ki fog jönni, a Jobbik? És ha akad egy hiteles baloldali fickó, annak nem most késő-e már, hogy megalapítson és 2014-ig felfuttasson egy pártot? Ha meg Ferencünk háttérbe húzódik és onnan irányít, vagy az illető az MSZP élére áll, az nekem nem ugyanolyan-e, mintha Ferenc vagy Attila jönne?
Hát ilyen az, amikor egy javíthatatlan pesszimista vitatkozik egy magabiztos, javíthatatlan optimistával. :)

Pontos 2011.10.24. 19:37:25

"Szerintem a legtöbbjüknél a válasz egyértelműen Gyurcsány ÉS MSZP lenne,"

Nem hinnem. Az emberek és MSZP tagok nem felejtették még el, hogy kinek köszönhető a Fidesz kétharmad. Nem Mesterházynak, az tuti.

abaka 2011.10.24. 19:40:55

"Akárhogy is nézzük, az MSZP szakadásával a Fidesz nyerte a legtöbbet, hiszen az eddigi legnagyobb ellenzéki párt gyakorlatilag kétfelé osztódott."

Akarhogy is nezzuk, ezen a fidesz bukott rendesen. Az eddigi legnagyobb ellenzeki partnak eddig semmi eselye nem volt valasztast nyerni Gyurcsany jelenletenek koszonhetoen. Ennek a fidesz szamara roppant kenyelmes status quo-nak most vege.

durcás 2011.10.24. 19:42:57

@Pontos: Ezt nem jól tudod, de végül is nincs jelentősége. Egyébként meg igazad van a 2/3 ok-okozatban. :))

kafferbivalybalamber 2011.10.24. 19:43:17

Frakció... A komplett MSZP listán szerzett mandátumot, egyetlenegy kivétel Szanyi kapitány Angyalföldön, Kádár János egykori szavazókerületében.
Gyurcsány is listán jutott be.
Az íratlan szabály, meg az eddigi szokás pedig az, hogy a listás mandátumot (amit ugye valójában a párt szerzett, azért listás) visszaadja a pártnak az, aki kilép.
Tisztességes viselkedést persze most sem várhatunk az elvtársaktól.

alpaca 2011.10.24. 19:43:46

@pástétom:

Majd, ha képes leszel kulturáltan érintkezni, válaszok neked!

@R_Gábor:

Milliószámra alakulnak a mozgalmak, pártok, messze hitelesebb, frissebb arcokkal, mint amilyeneket az MSZP-ben találni. A hardcore rajongók meg szaladnak Ferenc után, mert mégiscsak ő az az arc, aki "meg tudta verni a Zorbánt"!

R_Gábor 2011.10.24. 19:44:18

@pástétom: "Ezt mégis honnan veszed, te gyökér?!:PP"
Hát, lehet, hogy valamikor megnézett egy közvéleménykutatási eredményt.

alpaca 2011.10.24. 19:47:38

@R_Gábor:

Ez tökéletesen fedi a valóságot :)

Cantona 007 2011.10.24. 20:00:40

" Gyurcsánnyal, akiből, el kell ismerni, egy igen tehetséges és agilis vezető lett - politikai szinten mindenképp"
Kérdem én, hogy Toller László "közbenjárása" nélkül,le tudnád-e írni ezeket a sorokat. Ez a tornából felmentett pécsi kisztitkár, csak és kizárólag annak a közegnek köszönheti a karrierjét, akik körülvették,úgy üzletileg, mint politikailag. Saját erőből, nem nagyon tud semmit felmutatni.
A kérdésedre a válaszom pedig az, hogy nem lesz külön frakció, juszt sem. Pedig hidd el, mint a Fidesznek, mint a parlamentnek, jót tenne, ha FERIT hallanánk néha beszélni.

pástétom 2011.10.24. 20:01:18

@alpaca: inkább nem, ne bírnék végigolvasni mégegyszer egy ormótlan hazugságot tőled.

durcás 2011.10.24. 20:03:32

@Wembley: Azért az "apróságot" ne felejtsd el. Keresd a nőt....

Pirandellus 2011.10.24. 20:03:48

Érdekes, hogy egy bizonyos név most sem merül fel a jóslásokban, pedig van, létezik, nem súlytalan:
A SZEGEDI POLGÁRMESTER, B....!

pástétom 2011.10.24. 20:04:00

@R_Gábor: Igen, a ~ 30%-os Orbán, és Schiffer András jóval népszerűbb Gyurcsánynál. :)))

Pirandellus 2011.10.24. 20:05:07

A 2 B: Bajnai és/vagy B!

no successful 2011.10.24. 20:05:37

@Spániel:
"Ez a jellegtelen ember az ország legjobb szónokai között van. Ami nagyon fontos. Nem mások által előre megírt, összekaristolt papírból makogja a tutit, hanem fejből jön. És értelmes, rövid, tömör, de komplett mondatok, alannyal, állítmánnyal. Semmi dakota, fülkeforradalom, gyorsnaszád."

Na, ja, meg a dumája, hogy az édesanyja takarékoskodik a gázzal, mert nincs pénze fűteni.
Ez a "nagy formátumú" l quro marhaságokat tud mondani.
Szerintem több hasznot hajt a Fidesznek, mint kvázi a baloldalnak.

Ha ezután bármikor is szavazatok számával megveri Orbánt, én komolyan kétségbe vonom a magyar emberek szellemi épségét, vagy emlékező képességét.

Cantona 007 2011.10.24. 20:06:01

@durcás: Az üzletileg szóval, az anyósra gondoltam!

durcás 2011.10.24. 20:06:41

@Pirandellus: Nem kell már most odakozmálni!

Alamio 2011.10.24. 20:07:02

A Fidesz (és Orbán) ezzel akkor nyert, ha az elkövetkezendő kormányzási időszaka nem lesz sikertelen. Ha sikeresebb lesz mint eddig, akkor az MSZP és Gyurcsány egymás kárára mennek majd a szavazatokért.
Ha sikertelenebb lesz, akkor az áll elő, amit itt vázoltak többen, nevezetesen hogy eddig többen utasították el az MSZP-t Gyurcsány miatt és vica versa - azaz a halmazok külön nagyobbak, mint összeforrasztva. A 4K! meg a Milla nekem hátországban egy az egyben az SZDSZ-t juttatják eszembe, gondolkodásmódban, retorikában és hátországban is. Szóval én egy nagy NEM-et mondok rájuk: persze ettől lehetnek majdan parlamenti párt. De az azért valószínűtlen nekem továbbra is, hogy az LMP, a Democharta, az MSZP, és a Milla (akármilyen formában) a leendő választási rendszerben összehozzon egy többséget. Ahhoz a jelenleginél jóval nagyobb elégedetlenség kellene. A Jobbik felejtős mint koalíciós partner, és vidéken inkább ők erősek jelenleg.
Amúgy az is benne van (sarkítva) ebben, hogy lesz egy 4,9 %-os MSZP, és egy ugyanekkora Demokratikus Charta...

durcás 2011.10.24. 20:07:49

@Wembley: Pedig az após volt az igazi mágus! Kérdezd meg a Vatikánt...

no successful 2011.10.24. 20:08:46

@abaka:
"Akarhogy is nezzuk, ezen a fidesz bukott rendesen. Az eddigi legnagyobb ellenzeki partnak eddig semmi eselye nem volt valasztast nyerni Gyurcsany jelenletenek koszonhetoen. Ennek a fidesz szamara roppant kenyelmes status quo-nak most vege. "

Ugyan már, Mesterházival fogja az MSzP a Fideszt megfirkálni? Ne má !

Cantona 007 2011.10.24. 20:10:57

@durcás: Ahogy kedvenc rádiósom mondja: " úgy emberileg, mint szakmailag".

durcás 2011.10.24. 20:14:09

@no successful: Mi a baj a Mesterházival?
Elvonja a figyelmet más fontos dolgokról. Jól csinálja. Akaratlanul is.

alpaca 2011.10.24. 20:15:06

@pástétom:

Írd be a gúgliba a következő szavakat: politikusok elutasítottsága 2011. Ne itt csápolj nekem!

pástétom 2011.10.24. 20:15:46

@Alamio: "A Fidesz (és Orbán) ezzel akkor nyert, ha az elkövetkezendő kormányzási időszaka nem lesz sikertelen"

2011 októberét írjuk. Magánnyugdíjak elrablása, államadósság csökkentése helyett annak növelése, összeveszés minden társadalmi osztállyal, tudatosan szegényellenes gazdaságpolitika,.... és ....

Neked mi a franc kell, hogy felébredj? Eszem megáll, hogy vannak még akik itt 2011 végéhez közeledve a fidesz-kormány sikerességén elmélkednek. Orbán bukik 2014-ben ez már tény. Vége van. Ideje lenne megbarátkozni a ténnyel.

alpaca 2011.10.24. 20:16:55

"Aki nem tud kormányozni, az ne csinálja" - Ferenc, most szombaton. Az év legviccesebb megszólalása volt :D

pástétom 2011.10.24. 20:17:10

@alpaca: Te hülyébb vagy, mint gondoltam.

JohnHenry 2011.10.24. 20:19:17

no akkor itt is felteszem a kérdést:

mit csinált gyurcsány azon kívül, amivel orbán/semjén megdolgozta az agyatokat?

alpaca 2011.10.24. 20:19:20

@pástétom:

Az lehet, ellenben ha valamit leírok, annak igazságtartalma vagyon. Nem csak nyomokban, mint a pirosmogyorósnál.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.10.24. 20:19:56

Éppen hogy a szakadás új lehetőségeket kínál. Van aki, Gyurcsány miatt nem akart az MSZPra szavazni, volt, akinek Gyurcsány háttérbe szorulása volt zavaró, most mindkét oldal megkapta a saját pártját. Ráadásul most baloldalon van 5 lehetséges pártjelölt, szét fogják morzsolni egymást. :(

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2011.10.24. 20:21:34

Egyik fontos megállapításoddal sem értek egyet!

1. A múlt héten a Median vezetője mondta Kálmán Olgánál, hogy Mesterházy Attila népszerűbb az MSZP szavazói körében mint Gyurcsány Ferenc!

GYF szerintem is csak egy szűk körben népszerű. Igaz, a hívei fanatikusak.

2. GYF-nek még annyi esélye sem lenne OV-vel szemben mint MA-nak.

3. GyF nem különösebben tehetséges politikus.

4. A szakadás legnagyobb nyertese az MSZP, amely megszabadult Gyurcsány Ferenc és őszöd örökségétől.
Na jó, távolodik tőle.
A Fidesz ezek után kevésbé tudja a szocikra tolni GYF-t.

5. "Vajon lesz olyan hülye a Fidesz, hogy megtorpedózza Böszme Feri új pártját?"

A Fidesz ez esetben nem tud jót lépni. Vagy a jobbik és a saját szélsőségesei esnek neki, vagy a balliberális oldal.

Egyébként ahogy én értelmezem a törvényt, nem alkothatnak frakciót.
Viszont az igennek "szurkolok" mert az a baloldal érdeke.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.10.24. 20:22:15

Azért még most érdemes feljegyezni hogy mi is történt ténylegesen a zelmúltnyócévben, Gy.F. tippem szerint ugyanis sikeres politikai szereplő lehet még.

Érdekes, most valahogy nem cikkeznek annyit Sukoróról.

Vagy pl. már le sem tojja senki az őszödi beszédet. Esetleg nosztalgiával gondolnak vissza az emberek a "Nem kell félni, nem fog fájni!" mondatra.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.10.24. 20:25:25

2006-ban nem bántam, hogy a Fideszre szavaztam.
2010-ben nem bántam, hogy nem szavaztam senkire.
2014-ben nem bánom majd ha f*sszal szavazok.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.24. 20:27:15

"Gyurcsány vagy MSZP?"
Szerintem ez nem jó kérdés. A maszop egy klasszikus baloldali párt szeretne lenni, ami soha nem volt. Gyurcsány máximum szoc.lib. lenne, de inkább neoliberális, a meglehetős cégvezetői tapasztalattal a háta megett. Várom, hogy sikerül-e magának frakciót alakítani. Ha igen, akkor fidesz kényelmes bizottsági többségei meg fognak inogni. Ami jó hír lenne.

Gyurcsány a maszop (szerintem) elhibázott válasza volt Ovira. Mert Ovi ellen egy hasonlóan demagóg, jó beszéd készségű ember kellene, akit nem zavarnak a tények. Gyurcsány érvelni akar, amit a magyar választók többsége nem ért meg!

alpaca 2011.10.24. 20:28:36

@TrueY:

A kényelmes bizottsági többség ugyanúgy megmarad. Az ellenzéki helyeket osztják újra. De azért szép álom volt. ;)

Kucsy 2011.10.24. 20:31:02

én leginkább leszarom, hogy ez kinek jó meg kinek rossz, engem elsősorban ez az egész borzasztóan felbasz. úgy van ez szerintem, hogy az ember elmegy szavazni arról, hogy kik legyenek a parlamentben egészen addig, amíg le nem jár a 4 év, vagy nincs valami kavarás miatt előre hozott választás. ezen a választáson egyszer választhat konkrét személyek közül, és választhat olyan pártok közül, akik előzőleg igazoltak egy minimális támogatottságot /ajánlócédula/. és akkor most azt hallom, hogy már mindjárt, de legkésőbb fél év múlva lesz a parlamentben egy politikai párt saját frakcióval úgy, hogy a frakcióban nincs olyan ember, akit konkrét személyként beválasztott volna a lakosság, és nem volt olyan szavazócédula az országban, ahol a pártjuk neve szerepelt volna. akkor mégis milyen alapon vannak ott? ha nem tetszik az MSZP, amit beválasztott a lakosság bizonyos százaléka, akkor el lehet ballagni, a párt pedig feltölti a megüresedett helyeket arról a listáról, amire az emberek szavaztak.

szóval nem értem mi folyik gyöngyösön...

parttalan 2011.10.24. 20:31:42

@APOSTOL - Szemben az árral.:

Csak a Medián számaira már nem emlékszel. Mesterházy 80%, Gyurcsány 72%...marha nagy különbség. Amúgy ennek tegnaptól már nincs érdemleges jelentősége. Csak meg ne lepődj, ha a DK megerősödik, és a legnagyobb ellenzéki erővé küzdi föl magát a választásokig. Egyáltalán nem biztos, hogy így lesz, majd meglátjuk.

vwvwvw 2011.10.24. 20:37:03

@abaka: egyetértek. Az MSZP-nek Gyurcsány jelenléte terhet jelentett. Így viszont akik csak Gyurcsány miatt fordultak el tőlük, azokat most lelkesen visszavárhatják a következő választáson. Ha Gyurcsány mögött lesz 5%-nál több szavazat, akkor majd a választások után úgyis ismét egymás karjaiba borulnak. Emellett az MSZP még abban bízhat, hogy az új baloldali és centrista kamu és nem kamu pártok is szavazatokat szívnak majd el a Fidesztől, lásd a korábbi Centrum párt esetét.

"Vajon lesz olyan hülye a Fidesz, hogy megtorpedózza Böszme Feri új pártját?"
A frakcióalapításról fog Kövér a házszabálynak megfelelően dönteni. Gyurcsány pártját a szavazók torpedózhatják majd meg a következő választáson, ha úgy lesz kedvük:-)

Várúr 2011.10.24. 20:37:17

@Spániel:
Nevedhez méltó szellemóriás vagy. Biztos előled bujkált Orbán Brüsszelben.

Cantona 007 2011.10.24. 20:38:01

@Kucsy: ez tetszik :) jogos a felszólalás!!

BKV - Önnek megyünk 2011.10.24. 20:39:09

a házszabály 15. paragrafusa kimondja, hogy „a kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni; az így függetlenné vált képviselő a kilépését vagy kizárását követő hat hónap elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat”.

ennyi...

Kivlov 2011.10.24. 20:46:37

reméljük, hogy ezzel a kilépéssel bebiztosították a fityisz egyszerű többségét 2014ben... :D

szemtanú 2011.10.24. 20:46:45

@durcás: Ha Gordonnak még egy éve lett volna, akkor most ellene vonult volna, nem 50, hanem 500 000 ember. Ugyanis Ő még komolyabb megszorítást csinált volna. Ő mondta: Fájni fog! Ő biztosan nem a multikkal kezdett volna.

Pirandellus 2011.10.24. 20:54:07

B - a Szegedi Polgármester! Capisci?

durcás 2011.10.24. 20:56:03

@szemtanú: Miért? baj van a multikkal? OV épp' ma mondta a parlamentben a Vonának, hogy ha az lenne, amit a jobbik akar, akkor nem lenne sem Audi, sem Merci, sem semmi (valami Miskolc környéki rosszul fizető multit még említett). És ennél komolyabb megszorításokat?!? De biztosan nem mondaná, hogy "érted teszem, nem ellenedre". (úgy egyébként én nem szerettem...)

luis5 2011.10.24. 20:57:44

@Spániel: Má nehar de erősen vitatom a véleményed.
1. szvsz Miferink kerek mondatokban képes mindig megváltani a baloldalt és szónokolni a demokráciáról- a gyakorlatnak viszont részese voltam 2006 okt 23-án. Pulpitusról as asztal mellől kitűnő politikus és gazdaságirányító (bár ez utóbbiról évek óta nincs mondanivalója!!). Hogy minden hatalommal a kezében mit hozott össze azt láttuk. Lenullázta az országot- már akkor mikor a szomszédaink robogtak.
2. Hogy úgy kellett az mszp-nek beerőszakolni a mine székbe? Simán hátbaszúrta a főnökét és beledöglött volna ha nem lehet mine. Az mszp Kiss Pétert akarta. De az emlékek megszépülnek látom...

durcás 2011.10.24. 21:02:29

@luis5: És szerinted ez a szintelen-szagtalan Kiss P (meg a Scmuck Andora) leverte volna az OV-t? Na nemár.

szemtanú 2011.10.24. 21:09:47

@durcás: Akkor lassan mondom. Gordonod téged adóztatott volna meg legelőször, hogy csökkentse a hiányt, nem a multikat. Az adósságot ugyanis vissza kell fizetni és ahhoz össze kell szedni a pénzt valahogyan. Gordonnak is, Orbánnak is.

Kivlov 2011.10.24. 21:11:47

@szemtanú:
Az a baj, barátom, hogy nem adóztatni kéne, hanem a kiadásokat csökkenteni. És ehhez mind puhap*csű...

rockjano 2011.10.24. 21:14:49

Szerintem nagyon nem lehet még ezt tudni.

Normális esetben nagyon rossz az egész az mszp-nek, baloldalnak de nincs normális helyzet nagyon különleges szitu van

A legfontosabb az hogy a Fidesz nagyon ROSSZUL kormányoz, sokkal rosszabban mint nagyon sokan várták, minden szempontból gazdaságilag és egyebekben is.

Ez nagyon meghatározza a helyzetet. Plusz ha és valóban egyfordulós választás lesz, persze lehet hogy a fidesz rájön hogy ez mégsem érdeke és akkor mégsem az lesz.

Elképesztően sokan ábrándultak ki ebből a hatalomból és lehet hogy most nem állnak senki mellé de többségük el fog menni választani és szavazni fog valakire és nem a mostaniakra.

ha összehoznak egy pártok feletti összefogást (és ha érdekükben áll akkor össze fogják hozni) akkor az akár nagyon meggyőzően leválthatja ezt a rezsimet.

rockjano 2011.10.24. 21:16:30

@szemtanú: Amikor a multikat adóztatja akkor is téged adóztat. Mert emiatt nem lesz hitel, beruházás, emiatt nem lesz jövő.

Ez nem úgy van hogy a multik vagy a nép az naivitás vagy hülyeség.

Mindig a nép fizet csak kérdés hogy hogy.

durcás 2011.10.24. 21:30:46

@szemtanú: Nem kell lassan mondanod.Remélem nem gondolod komolyan, hogy ez az igen nagy létszámú foglalkoztatott (adóalany) meg az eb -és füstadó lett volna az államadósság (ami nem is annyira az államé, hanem a mienk) csökkentésének eszköze. És rockjano sorait is figyelmedbe ajánlom. bonyololult dolog ez a globalizáció..meg a"külkerérzékeny" gazdaság...

szemtanú 2011.10.24. 21:37:17

@Kivlov: Kiadáscsökkentés? Ez jól hangzik, de honnan? Szinte már semmi sem működik. Persze a közigazgatás! És mit csinálsz velük? Persze spórolni kell, de nem lehet egyik pillanatról a másikra ezermilliárdokat megtakarítani.
@rockjano: Azért a multik nem érzelemből üzletelnek, hanem hideg számításból. Túlélik ezt az időszakot, azután majd újra a legmagasabb haszonnal dolgoznak, mint ezelőtt tették, pedig akkor nem is volt különadó.
Igen megpróbálják áthárítani, de teljesen nem fogják tudni, több okból is. Ez csak arra jó, hogy lélegzethez jusson az állam, de arra jó. Hogy ezzel a levegővételt milyen eredménnyel használja fel a kormány az majd hamarosan eldől.

Kivlov 2011.10.24. 21:40:22

@szemtanú:
???
hogyhogy honnan? több, mint 10E mrd a ktgvetés, akármikor lehet benne párszázat találni!
Első körben megszüntetni a segélyek 90%-át, de a szociálisat mindenképpen! meg a gyerekgyártásikat.
ingyenes utazgatás megszüntetése.
rokik felülvizsgálata.
korengedményes nyugdíjazás eltörlése.
állami felsőoktatási helyek lefelezése.
közszférai leépítés (100-200E között)
önkormányzatok összevonása, megszüntetése

ezekből min. 500-1000 mrd megfogható lenne.

Alamio 2011.10.24. 21:44:11

@pástétom: Szerintem próbáld értelmezni a mondanivalómat, mert láthatóan nem sikerült tovább jutnod, mint kiragadni egy részletet.

Hogy reagáljak az állításodra: Wishful thinking.

rockjano 2011.10.24. 21:44:23

@szemtanú: "Ez csak arra jó, hogy lélegzethez jusson az állam, de arra jó. Hogy ezzel a levegővételt milyen eredménnyel használja fel a kormány az majd hamarosan eldől."

Ez sajnos már régen eldölt. Az elrekvirált nyugdíjpéntzt már eltapsolták, mindenki azt gondolta hogy 2-3 évig kitart :-)))) lófranc.

A telekomadót úgy ahogy van vissza kell majd fizetni, és még sok más európai úniós döntés is jöhet. Rengeteg magyar kis és közepes válalkozásnak dolgozom, gyakorlatilag mindenki csődben van teljes a kétségbeesés. Jövőre mi lesz azt szerintem még el sem tudjuk képzelni.

A multiadókkal a jövőnket éljük fel.

Ha szivatjuk őket ők bőven visszaszivatnak minket. Nem ide jönnek hanem mennek a szomszédba. Iszonyú regionális versenyben vagyunk és a lemaradásunk már most kétségbeejtő.

A bankok nem hiteleznek már több milliárd eurós beruházás nem jött ide ami ide jött volna.

Mionden a lehető legrosszabbul alakul. Várjunk még egy évet és olyan kiábrándultság lesz itt amilyet ez az ország még nem látott, erre pedig erőszak lesz a válasz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.24. 21:55:24

A viktor akkor nyert, ha holnap átnyomják az új választási rendszert. Ha ugyanis elfogy a kétharmad (erre lassan mutatkozik esély), akkor marad a jelenlegi választási rendszer, abban a fidesznek tutira harangoztak.

Ha átnyomják az új rendszert, pluszba a választásért ég előzetesen regisztrálni is ell, akkor a viktornak elég lesz a 20 % is, és a zemberek meg a zország átkerül a pénisz enőknek fenntartott végére.

tölgyes 2011.10.24. 21:59:38

T. szerző! Ezt is olvassa el:)

Pojácapárt 2.0
2011. október 24.,(HVG)
Szerző: Hont András
"A Gyurcsány-fanclub egyre inkább a viccbéli agresszív kismalacra hasonlít, aki ül a gödör alján, és amikor az arra járó róka lekiált, hogy „várj, hozok létrát”, akkor az fölüvölt, hogy nem várok. Már sehol sincsenek, semmijük sincs, de látványosan megvetnek mindenkit, aki nem olyan, mint ők. ..Nemcsak a „nemzeti oldal” jelesei nem tették soha szóvá Szijjártót, hanem a legendás kritikai értelmiség se mondta azt Gréczyre, hogy „fúj, Feri, ezt vidd innen”. A minőségnél fontosabb a kötelékben repülés..."

szemtanú 2011.10.24. 22:03:55

@Kivlov: Nagyjából ezeket csinálják. És ezek ellen tüntetnek, mert érdeksérelem nélkül nem lehet takarékoskodni.
@rockjano: Nekem is rossz érzéseim vannak, de a remény hal meg utoljára. A fő probléma a nyakló nélkül felvett hitel miatti adósság csökkentése. Erre írtam, hogy Bajnai sem oldotta volna fájdalommentesen meg. De a másik mindig jobban csinálta volna.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2011.10.24. 22:10:17

a kérdés az, hogy Gyurcsány kiket tud igazolni, Orbántól pedig kik igazolnak el.

lévén focikirályság lettünk, gondolkodjunk emígy.

tehát, ha a OV2-kormányból eligazol a pletykák felé mozogva Fellegi, Martonyi, nem igazol el Matolcsy, elszemtelenedik Semjén, GYF pedig leigazolja magához Bajnait, Oszkót meg esetleg Bokrost, akkor még esélye is van. mármint GYF-nek, feltéve persze, hogy nem akar játékos-edző elnök-tulajdonos lenni, mint nemezise.

ha OV időben kivágja Matolcsyt, megtartja Fellegit (ami elemi érdeke, lévén ő Simicska köreihez tartozik, Fellegi köreihez meg HírTV és a Magyar Nemzet), valahogyan maradásra bírja a(z átigazolási pletykák szerint a) visszavonulás felé kacsintgató Martonyit, nem teszi a kezdőbe se Lázárt, se Kövért, ráadásul mondjuk leigazolja Chikánt, GYF pedig a fenti hármasból nem tud megnyerni senkit, akkor GYF esélye konvergál a nullához.

más kérdés, hogy OV-t hiába veszik majd körül okos emberek, egy ilyen mindent vezérelni kívánó egomán nem fog hallgatni azokra sem. GYF-re is nagyjából igaz ez, bár utóbbi egy fokkal talán kevésbé makacs, mivel egyrészről kevésbé tehetséges, másrészről viszont jóval műveltebb (bár GYF-nek is elég erős hiányosságai vannak pl. a bérmálás szó jelentésének terén).

ámbátor van még itt két faktor, ami megváltoztathat mindent.
1, a németek olyan vehemenciával rántanak ki minket a szarból, hogy hiába horgonyoz le OV és SZS mozdonya, repülünk utánunk, mint a víg papírsárkány. ez esetben OV önbizalmát visszanyerve játszhat ismét kommunikációháborút, ami a konjunktúrában egyrészről élvezhető kis műsor lesz, másrészről csernozjomba is fog hullani. erre nem feltétlenül látok esélyt, de halványan benne van.
2, Fico nyeri a szlovák választást, egyedül (vagy a Híd-Mosttal, az OV-nek még jobb*), Dzurinda partvonalon kívül kerül, Radicová nem lesz köztársasági elnök, és megkezdik OV-val a "hogyan-hajtsuk-a-semmit-miközben-töretlen-népszerűséggel-szidjuk-egymást-naphosszat" nevű felettébb szórakoztató, ámde semennyire sem előrevivő internacionalista játékot. senki sem fogja Bajnait vagy Sólymot, vagy akárki erélytelenebb figurát küldeni a ringbe, ha ott egy Fico kiáltozik naphosszat. kutyaharapást szőrivel, OV lesz ringbe küldve, szlovákoknál Fico, véget nem érő boxmeccs, végtelen menettel. persze egészen addig, amíg a Basescukkal terhelt Románia nem száguld el mellettünk, Kelemen Hunor meg majd integet a sugárhajtású Daciából. erre már jóval több esélyt látok, sőt ez megmagyarázná, hogy OV miért szarik bele ennyire a konzisztens gazdaságpolitikába, vagy miért nem váltja le az alkalmatlan és népszerűtlen Matolcsyt. mert leszarja, meccsdrukkban van.

adalék, hogy Dzurinda (aki javasolta Radicovának, hogy kösse össze a görögmentést egy bizalmi szavazással önmaga ellen) ugye az EPP kebelébe tartozik, a Fidesz kebelébe tartozó MKP pedig bőszen ostorozta a Radicová-féle kormánykoalíciót.

*hiszen akkor a bősz büdösszlovákozás-büdösmagyarozás csatában lehetne szidni a liberálisokat (mármint ilyen gyűjtőfogalomként értve, nem valódi jelentése szerint), tehát a baloldali-zöld (hippi-idealista) LMP-t, a Millát, meg az SZDSZ elhantolt maradékát. no meg persze, hiába hasonlít megszólalásig Fico és OV belső világa, Fico ugye rózsás ballos, szóval a szocikat is lehet szidni, hogy nini itt az elvtársatok, eszmei partneretek a magyarokat szidja teli torokból.

abaka 2011.10.24. 22:13:29

@no successful: "Ugyan már, Mesterházival fogja az MSzP a Fideszt megfirkálni?"

Nyilvan nem. De eddig a fidesz biztos lehetett benne, hogy az mszp nem jelent ra igazi veszely. Ennek a biztonsagnak most vege. Hogy mi fog tortenni, azt nem tudom, de ok sem...

rockjano 2011.10.24. 22:14:30

@szemtanú: Az adósság kezelhető lenne beruházásokkal, fejlesztésekkel, prosperitással. Az adósság évtizedek óta növekszik és egyébként növekszik most ebben a pillanatban is.

Az adósságcsökkentős fidesz dumát senki ne vegye be. Nem csökkentik hanem növelik az adósságot és közben felélik azokat a jövendőbeli lehetőségeket amelyekkel valóban csökkenteni lehetne.

Prosperáló magyar gazdaságról álmodtak (talán tényleg őszintén) de közben pont ezt teszik lehetetlenné.

Ha az amatör ötletelés helyett Bajnaiék realista gazdaságpolitikáját folytatták volna szigorú restriktív gazdálkodásal akkor már ma is sokkal jobban állnánk mint ahogy állunk.

Persze akkor sem lenne fenékig tejfel, el kellene kezdeni az állami költségek lefaragását másnak is és ez persze ellenállást szül de lehetett volna normálisabban talán kicsit lassabban, kommunikálva, empatikusan intézni a dolgot de a Fidesz harcban áll mindenki ellen márpedig háborúban nincs együttérzés ott az erő dominál.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2011.10.24. 22:29:13

@szemtanú: hát de nem csökken az adósság, oké hogy a devizaállomány növekedését még részben rá lehet tolni az euróra (persze a forint azért pénteken romlott az euróhoz képest, ami viszont javult a dodóhoz mérve, szóval csínján a kenegetéssel), no de azt hogy a forintadósság szinten maradt, azt h a kutyafaszába lehet csökkentésként interpretálni?

a megszorítások (válságadók, ÁFA-emelés, baleseti adó, önkormányzatok adókivetési lehetőségeinek megnövelése, népegészségügyi adó, stb.) oka nem a felpörgetett adósságszolgálat, hanem:
-muszáj tartani a hiánycélt
-egykulcsos adó
-csökkentett társasági adó
-alultervezett kiadások
-felültervezett bevételek
utóbbi kettő összefoglaló nevén: egy szintig tolerálható balfaszság

azóta az egykulcsos kétkulcsos lett, a társasági adó mégsem csökkent a nagyobb vállalatoknál, és ugye beterveztek egy csomó bevételt, illetve vágtak a kiadásokból (nem öregségi nyugdíjak, egészségügy, oktatás).

persze kidobhatták volna az ablakon a MÁV-BKV duót is, meg csökkenthették volna a bürokrácia fenntartási költségeit is (amiből csak kirúgás lesz, spórolás nem), sőt a kurva drága közmunkaprogramot meg a kereskedelmisített köztévét is hagyhatták volna a picsába. sőt, még akár a segélyekből is lehetett volna visszavágni, meg a családtámogatási szarságokat is visszanyesegetni, vagy dinamikusan kötni az adott év növekedéséhez. az öregségi nyugdíjakat is be lehetett volna fagyasztani nominálisan, nem csak reálértéken, megtoldva egy átrendezéssel (nagy nyugdíjakból hozzárakni a kis nyugdíjakhoz). de nem, inkább megbasszák az oktatást és az egészségügyet, hogy bután és hamar dögöljenek meg a leszármazottaink.

az önkormányzatok adósságát sem kéne átvállalni, ha nem tüzelték volna a sok helyi hmcst, hogy jön az eleresztett hiány, meg a kánaán, a pénzeső, azok meg lázasan építették a zenélő-világító szökőkutakat meg indiai gránittal rakott sétálóutcákat.

mindezt a világbajnoki teljesítményt ráadásul úgy érték el, hogy biztosították, hogy a nyugdíjkasszának ne legyen évi 300 mrd hiánya (ez derék), sőt belopták a teljes magánnyugdíjvagyont (ez így nem). a virtuális számlát persze azóta is lessük.

összefoglalva: azért van olyan megszorítás, ami újfent az országot a hátán cipelő és majdan hátán cipelő réteget és mindannyiunk egészségügyi állapotát érinti, mert akik kormányoznak, azok egy B-A-L-F-A-S-Z csürhe.

pástétom 2011.10.24. 22:38:00

@Alamio: De, értelmeztem. De miért ne ragadnám ezt ki:

"A Fidesz (és Orbán) ezzel akkor nyert, ha az elkövetkezendő kormányzási időszaka nem lesz sikertelen"

Ha te még ott tartasz, hogy arról filozofálsz, a mostani kormány sikeres vagy sikertelen lesz-e....gondolkodjál csak hangosan tovább, de ne csodálkozz, ha lesznek, akik emiatt hülyének néznek. :))

szemtanú 2011.10.24. 22:40:11

@rockjano: "Az adósság kezelhető lenne beruházásokkal, fejlesztésekkel, prosperitással." Ez így leírva szép és jó, de szerintem nem ilyen egyszerű a helyzet. Csak egy példa: az építőipar kb. negyedét-harmadát adta a GDP-nek. Ez most jó,ha 5-6%, mert a hitelezési válság miatt gyakorlatilag vegetál. Ezt nehéz pótolni és jelenleg nincs is esély az iparág felfutására.
Szóval, azt hiszem Bajnainak is sokat kellene ötletelni a megoldásra.
"Az adósság évtizedek óta növekszik és egyébként növekszik most ebben a pillanatban is." Márpedig a végtelenségig nem növekedhet, mert egy határon kezelhetetlen lesz és nem messze vagyunk ettől a határtól.
Amit az erőről, harcról és kommunikációról írtál, az nekem sem tetszik.

Alamio 2011.10.24. 22:47:38

@pástétom: Veled nincs mit megbeszélni - kiabálni meg nem akarok olyan emberrel, aki tudja a jövőt is.

rockjano 2011.10.24. 22:55:49

@szemtanú: "az építőipar kb. negyedét-harmadát adta a GDP-nek. Ez most jó,ha 5-6%, mert a hitelezési válság miatt gyakorlatilag vegetál. "

Így van... és az egyik oka a hitelezési válságnak pont a különadók a bankok nem hozznk ide pénzt mert elveszik tőllük és itt veszteségesek a szomszédban meg nem.
Persze nem kell őket nagyon sajnálni de nem olyan fejőstehenek ők akiket büntetlenül lehet fejni.

Ami az adósságot illeti persze nagy gond de sok nálunk sokkal gazdagabb országnak van arányosan sokkal nagyobb adóssága, itt inkább a szerkezet a rossz illetve a prosperitás hiánya. Egy pörgőbb gazdaság mellett az adósság sem volna akkora probléma.

Szélmalomharcos 2011.10.24. 23:02:03

"Gyurcsánnyal, akiből, el kell ismerni, egy igen tehetséges és agilis vezető lett "

Itt be is fejeztem az olvasást bocsi

Mellesleg agilis helyett én inkább agitáltat mondtam volna

vasagasa 2011.10.24. 23:03:36

"igen gyucsány még fel mehet olyan 1 talán 1,5%ra orbán meg vissza eshet 20-25re. Azért az még mindig nem egy kategória."

Ébregyél már fel kispajtás!
Az a 25% már október közepére 20 % volt, és azt hiszem nem kell nagy jósnak lennem de ez (eddig csak 1,5 év telt el) lesz 5-10 % is ha ilyen "ügyesen" folytatják az ámokfutást....

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.10.25. 00:00:26

Nem látom, mit kell itt eldöntenie Kövérnek. Világosan le van írva, hogy fél évig várni kell a frakcióalapítással. Az MDNP esete maximum szabályerősítő kivétel.

2011.10.25. 00:18:15

@rockjano: Talán a Bajnaiék nem vettek volna MOL-t.
Talán már tavaly megoldották volna a frank hitel-problémát, mikor 200 alatt volt az árfolyam.

De.
Szerintem a gazdaság problémái egy előrehozott választást/népharagot/háborút okozhatnak.
A választásokon meg úgyis valami ELLEN fog szavazni a nép. Eddig még mindig így volt.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.25. 00:43:24

Cigány ugat a zsidóra.

És viszont.

Kis magyar valóság.

rockjano 2011.10.25. 00:48:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hát igen valami ELLEN de azért kell valaki akire rá is lehet bízni az országot és sajnos mind az mszp mind GyF súlyosan vesztett ebből a szempontból, a szakértelmükbe vetett hit tünt el.

Bajnai az egyetlen aki volt már miniszterelnök vezetett országot mégpedig a lehetőségekhez képest nem rosszul.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.25. 03:14:29

@rockjano: "Bajnai az egyetlen aki volt már miniszterelnök vezetett országot mégpedig a lehetőségekhez képest nem rosszul."
Pár becsületes libatenyésztőt a halálba kergetni bagatel.
Neked meg a jó KURVA ANYÁDAT!

rockjano 2011.10.25. 03:17:35

@Azúrkék égbolt:

Édes kis PRIMITÍV NÁCIGECI, az azúrkék valagadat támadjuk majd meg.

A libázás meg agyatlan primitív hazug faszság.

Egyébként is dögöljön meg minden liba... veled együtt.

Bruhahahahihihi 2011.10.25. 06:25:38

nagyot NYELT AZ NEMZETI ROHADÉK TÖRPE. Nem nyert, sőt..előrehozott akasztása is meglesz:)

Kivlov 2011.10.25. 06:57:21

@szemtanú:
A nagyjából az kevés!!!
Ha nem nagyjából csinálná, akkor nem kéne különadó + csipszadó + f*szverési adó stb.

nu pagagyí 2011.10.25. 07:29:48

Jelenleg az a lényeg, hogy a sokféle elégedetlen ember megtalálja azokat a pártokat, mozgalmakat amelyekkel azonosulni tud. Az ellenzéknek a választásokra kell majd szövetséget kötnie. Addigra kiderülhet, kik tudnak mozgósító erőt és kormányzóképes alternatívát felmutatni. A sokszínűség pillanatnyilag alkalmasabb arra, hogy a Fideszt, természetes törésvonalainál, lebontsa.

hattyú 2011.10.25. 07:42:21

Tökmindegy, Szijjártó megmondta, hogy az emberek olyan ellen tüntettek ami nincs, az emberek hülyék, ostobák, mert hagyták magukat félrevezetni és nem Szent Orbánnak hittek, hanem képesek voltak elmenni tüntetni. És végül is igaza van Szijjártó-nak, mindenki hülye ha nem büntetik meg Orbánékat ezért a pökhendi, öntelt diktatúráért amit létrehoztak.

nu pagagyí 2011.10.25. 08:04:30

@hattyú: Megnyugtat, hogy Szíjjártónak sem tetszik a rendszer. Arra azért kitérhetett volna, hogy akkor miért csinálják? Nyilván azért, mert jól megfizetik.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.10.25. 08:07:03

Egy lehetséges verzió:
A most 10-15%-os MSZP kettészakad. Az egyik 'A'-t mond, a másik 'Á'-t és mindketten szereznek 12,5%-ot. A választások alatt és után pedig egyesülnek vagy egymás javára állnak el a másik érdekében. 2014-ben pedig Feri ismét az MSZP (vagy az akkori megfelelője) élén lesz. Azt mindenki maga döntse el, hogy ez nekünk jó lesz-e.

durcás 2011.10.25. 08:50:56

@Azúrkék égbolt: Igy van ez, mikor a libások konfrontálódnak ... :))

barli 2011.10.25. 08:53:39

@Valós Kilométer: elötte kell egyesülniük, különben nincs esélyük az egyéni körzetekben (bár ki tudja, mi lesz még addig). Ha meg együtt állítanak jelölteket pont ott fognak tartani, mint múlt pénteken. Ferivel egyszerüen nem megy.
Amúgy azt nem értem, hogy miért nem a gyurcsány lesz a frakcióvezetö. Fél, hogy megint kivonulnak?

2011.10.25. 09:19:45

@rockjano: Én úgy látom, kevesen vagyunk, akik ésszel döntünk. Ha olvasod a hozzászólásokat, sok a hívő. Hiába magyarázod el, hogy a gazdasági törvényszerűségek... gyúúúrcsányahibás-emúttnyócév!
A hívőket csak megégetni lehet. Meggyőzni nem.
Ez lesz fordítva is: a szlogen "aki nincs velünk, az ellenünk!" életre kel.
Működni fog a "váltsuk le Orbánt"!

2011.10.25. 09:22:59

@Azúrkék égbolt: "Pár becsületes libatenyésztőt a halálba kergetni bagatel."

Majd térjünk erre vissza tavasszal. Mikor tudjuk már a számokat, hányan fagytak meg.

Persze értem én, hogy a nyugdíjasok, hajléktalanok, frankhitelesek fagyhalála az szükséges lépés az ország felvirágoztatásának útján!

DillingerEscapePlan 2011.10.25. 09:31:38

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: gyurcsányék totál megszívták mesterházy levelével. fél évig nemfognak tudni semmit csinálni, kövér meg szarni fog a rinyájukra nagy ívben, akárcsak az eu, aki előtt fletóék már százszor lejáratták magukat :))

konrada 2011.10.25. 10:08:45

Sokan itt indulatból, pillanatnyi hangulatból, vagy egyéni ellenszenvből, és nem mérlegelve írnak be, azért vonnak le következtetéseket szerintem tévesen.

A magyar választói akaratról az elmúlt 20 év tapasztalata alapján lehet tudni azt, hogy 40% mindig baloldalra, 40% mindig közép-jobbközépre szavaz. Ezek nem járnak át egyik táborból a másikba, legfeljebb nem szavazással büntet. (A maradék 20% mozog, illetve szavaz valamiféle szélsőségre.)

Azaz az az oldal, mely több hasonló erős párttal van képviselve, nyerésre a választási matematika miatt esélytelen. Lásd: 1994-ben a 32%-os MSZP abszolút többsége a megosztott jobboldal ellen.

Pont ezért semmisítette meg, vásárolta fel annak idején az MSZP a szocdem-pártot, majd ebből tanulva a fidesz a közép és jobbközép pártokat.

Tehát aki azt mondja: hogy egy gyüjtőpártnak főnyeremény az, ha a másik oldal osztódik, az közelebb van az igazsághoz, mint az, aki szerint a több párt több embert képes megszólítani, mert hogy a tábor az nem tud bizonyos méret fölé lépni, mert elég széles réteg az, mely sosem szavaz át, és ha kényszerből is, de arra voksol, akit az oldalán nyerésre alkalmasnak vél.

Azaz 1/3 összszavazattal is lehet itt választást nyerni, mint a példa is mutatja.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.25. 10:31:03

@alpaca: Hát akkor ez sem jött be. Majd beülnek valamelyik parlamenti fogadószobába és tarokkoznak. 10 ember az pont két tarokkparty.... :)

rockjano 2011.10.25. 10:41:29

@konrada: Amit írsz abban teljesen igazad van, csak pont a most készülő választási törvény mond ennek ellen.
Az egyforduló MINDENKÉPPEN arra kényszeríti az ellenzéknek valamennyire is egymással kompatibilis részét hogy együtt szövetségben induljanak. Egyszerűen nincs más lehetőség. Semmi.

Nagyon utálják egymást de ha ez teljesen világos akkor hatalmi érdekből belátják hogy muszály, persze ott a jobbik akivel azért mégsem lehet de a legutóbbi 1000-fős közönségük láttán én egy kicsit megnyugodtam (na nem nagyon)

Persze kormányozni is nagyon nehéz szövetségben de ezt meg kell tanulnia ezeknek a pártoknak, a demokrácia folyamatosan tanul, változik, fejlődik vagy éppen visszafejlődik mint most :-).

nem lepődnék meg a Fidesz meggondolná magát és mégsem egyfordulós lenne ez a választás...

pumukli 12 2011.10.25. 10:44:31

@DillingerEscapePlan:
Az MSZP Mesterházy levelével csak maga alatt vágta a fát. Elestek attól a lehetőségtől, hogy a DK már most kezdje nyírni Orbánékat a parlamentben. Mert nem lesznek olyan csendesen meghúzódók, mint az MSZP. Nem riválisként kellene kezelni a DK-t, hanem szövetségesként. Mert, ha az Orbán-kormány kihúzza 2014-ig államcsőd nélkül, akkor a baloldalnak össze kell fogni, mindegy mennyien lesznek.

konrada 2011.10.25. 11:16:14

@rockjano:
A választási szövetséggel egy probléma van: az, aki hátrább van a plakáton, az ebben az országban megszűnik számottevő pártnak lenni.
Erre ott van példának az MDF (bár kilépett később a szövetségből, már nem tudott erőre kapni), az SZDSZ, a KDNP....

Azaz amelyik párt nem képes önállóan indulni, illetve jelöltet állítani, az eltűnik, eltakarja az erősebb, öszemossa őket úgy, hogy az elöl lévő párttal azonosítják. Ezért aki hajlandó szavazni arra, azt nem érdekli, hogy ki van még a plakáton, aki meg nem, az nem fog ilyen csavar után sem arra szavazni.

Magyarán újból visszaállna a gyűjtőpárt, melynek vezetése az erősebb kezében van, legfeljebb azt a pártot MSZP-DKP-nak nevezik majd.

(Jó, hivatalosan persze pártszövetség, saját pártelnökökkel, mint a fidesz-kdnp-nél, ...egyébként Fletó szerintem ebben gondolkodik, mert ha sikerül farok méretűvé növelni a pártját a szocik rovására, úgy már a szerinted is szükségszerű pártszövetségben ő csóválhatná a kutyát, és lehetne a közös listán listavezető helyen.)

rockjano 2011.10.25. 11:22:45

@konrada: Nézd meg a külföldi példákat!!!

Olaszország..stb...

Persze igazad is van, csak most baromi más a helyzet mint eddig valaha volt nálunk. A választási törvény alapvetően átalakítja a játékszabályokat. teljesen más választás lesz 2014-ben mint eddig valaha volt.

Aki nem fog össze az ellenzéken belül az talán be sem jut. Pont a nagy népi kormányváltó hangulat fogja összekovácsolni őket (ha lesz olyan de szerintem igen). Muszály lesz.

Egyébként ne feltételezzük hogy politikusaink nem tudnak tanulni... minden változik...ők is...

Baromi nehéz együttműködni és közben megőrizni a saját arcot eddig ez nem sikerült de ez nem jelenti azt hogy a dolog lehetetlen.

Fletó soha nem lesz már komoly tényező, bukása után Orbán sem egyébként.

Fiatalodás fog jönni mindenhol (még az mszp-ben is :-)

konrada 2011.10.25. 12:37:56

@rockjano:
Nézd, az a nagy kormányváltó hangulat még most sem jött le a kutatásokban, és ha csak a tizede bejön zorbánék terveiből, úgy 2013-14-ben nem is fog olyan mértékben lejönni, hogy azt egy megosztott ellenzék vinni tudja.

Fiataodás meg persze fog jönni, de ahhoz még kellenek pofonok mindkét oldalon.

...s persze természetesen külföldi példák alapján mondom én is azt, amit. Nem véletlen nem azokat az országokat nézem, ahol mandátumkiosztási szisztéma más jellegű, hanem azokat, ahol hasonlóan az egyéni körzetek nyertesei adják meg a többséget: azokban az országokban is csak azoknak van esélyük nyerni, amelyek gyüjtőpártként funkcionálnak, és ha fel-fel tűnik egy-egy olyan párt, mely képes 10% környékére, vagy afölé kerülni, az csak a 2. helyezett gyűjtőpárt kárára éri el az eredményt és a győztes nyerési arányát növeli.(Emiatt a váltópárti országokban ezen kispártok hamar vissza is csúsznak, mert akik kormánypártot akarnak váltani, azok az esélyesnek tartottra adják a szavazatukat.)

...de legyen igazad, mint annak az orvosnak, aki avval nyugtatta operációra készülő betegét, hogy ez már a 78. ilyen műtétje, és a nagy számok törvénye szerint egyszer csak sikerülnie kell!;))

rockjano 2011.10.25. 12:48:23

@konrada: Ellent kell mondanom

Kormányváltó hangulta nagyon is van. A Fidesztől már többen fordultak el mint a Gyurcsányéktól annó és ez még folyttatódni fog. Az egy más kérdés hogy nem csapódtak még ellenzékhez.

Orbánék terveiből hiába fog esetleg valamennyi bejönni (biztos befog) már késő az amortizáció nem fog visszafordulni.

Könnyen lehet persze hogy a következő választást is Orbánék nyerik mindent megtesznek majd érte de ha az ellenzék tényleg képes összefogni komoly szava lehet a dologban

konrada 2011.10.25. 13:23:02

@rockjano:
Erről a kormányváltó hangulatról annyit, hogy ahhoz kell az is, amire váltani akarnak.
S amíg az összes többinek van annyi támogatása, mint a kormánynak, addig tán kissé barokkos túlzás kormányváltó hangulatról beszélni.

(S te nagyon -ráadásul szelektíven - bízol az emberekben: azt hiszed, emlékezni fognak vissza két évre, miközben elfeljtkeznek az előző 8 évről. Pedig hidd el, mindkettőt képesek elfeledni, a választók már csak iyenek.)

rockjano 2011.10.25. 13:27:11

@konrada: Felejtsd el a biztos szavazók mai preferenciáit mert alig vannak biztos szavazók. Eszméletlen sokan elégedettlenek azok is akik a mostani kormányra szavaztak.

Igen tény gyorsan felejtenek a népek a kérdés az hogy 2013-14 körül lesz-e növekedés...szerintem nem...majdmeglátjuk...

konrada 2011.10.25. 13:50:32

@rockjano: Pedig csak a tényekből lehet kiindulni, nem pedg érzetekből.

Az pedig továbbra is azt mutatja, hogy megosztott ellenzékkel nem lehet nyerni. Sőt hogy ragozzam, csak valamiféle baloldali pártszövetségnek van esélye győzni, miközben lassan már a legerősebb ellenzéki párt egy jobboldali, mellyel közös kormányzásban nem gondolkodhat egy baloldali sem, sőt biztos lehetsz abban, hogy van annyira erkölcstelen a fidesz, a jobbik, mint amilyen a maszop és az szdsz: ha minden köél szakad, összeállnak a hatalomért és le tudják majd nyomni választóik torkán, ha egyébként az alternatíva egy maszop vezette kormány.
süti beállítások módosítása