Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Legyünk már bóvli végre!

2011. október 28. - Droli

Tudom, kicsit erősen hangzik a cím, de lenne egy nagy előnye a bóvli kategóriának: végre a piac rádöbbentené a kormányt, hogy ez így nem mehet tovább! Ha már az elmúlt 20 évben nem sikerült...

Elég jó esélyünk van erre: a legutóbbi állampapír-aukció csúfos bukás lett, és két hitelminősítő is fontolgatja, hogy bóvliba rakja hazánkat. Nem mintha nagy véleménnyel lennék ezekről a hitelminősítőkről: számomra furcsa, mondhatni, abszurd, hogy óriási vagyonokat mozgatnak aszerint, hogy az óceánon túl mit gondol pár elemző, és bár a 2008-as válság is megmutatta, hogy ők is nagyon mellé tudnak nyúlni, de a hitelminősítők még mindig alaposan befolyásolhatják egy ország gazdaságát. Ha bóvliba kerülünk, akkor megnézhetjük, ki fog magyar állampapírt venni ilyen kamatszint mellett. Persze, lehet a kamaton emelni, az MNB bármikor megteheti, és lesz olyan befektető, aki ennyiért bevállalja hazánk finanszírozását. Remek adósságcsapdát lehet így generálni, előre a hitelfelvétel útján, mely most nem lesz olyan habkönnyű, mint az elmúlt években.

Vagy... vagy a kormány végre rádöbben, hogy ez így nem mehet tovább. Nem vesz tőlünk senki állampapírt, az IMF-fel összebalhéztunk, a kínaiakban és az arabokban bízni csacskaság, tehát nem marad más hátra, a nadrágszíjon kell húzni. Magyarán szólva: valódi reformokat kell végrehajtani, meglehetősen gyorsan, hogy azonnali hatása is legyen. Valahol borzasztónak tartom, hogy a költségvetés kiadási főösszege majd' 14 ezer milliárd forint, és hiába akarunk kisebb államot, ez az összeg évről-évre nő (vastagon deficitesre tervezve, mert olyan snassz lenne, ha annyit költene az állam, mint amennyi bevétele van...). Mire megy el ez az irdatlan pénz? Vajon ebből a 14 ezer milliárdból mennyit tudna megspórolni egy hozzáértő, nem korrupt vezetés? Például mi lenne, ha nem a haverok cégeit tömnék ki pénzzel "kkv-támogatás" címén? Ha maximálnák a nyugdíjakat mondjuk 200.000 forintban? Ha megszüntetnék a bújtatott, politikai okokból fenntartott, abszolút haszontalan álláshelyeket a közszférában? Ha ránéznének a MÁV vezetők körmére? Szerintem mindenki számtalan hasonló ötletet tudna sorolni, például a mostani kormány is sorolt párat, úgy hívták, hogy Széll Kálmán terv, isten nyugosztalja, mert abból sem lett semmi.

Egyszerűen nincs olyan kényszerítő erő, mely letérítené a mindenkori magyar kormányt a hitelfelvétel rendkívül egyszerű útjáról. Mert ha egy társadalmi csoportnak csökkentik valamelyik kedvezményét, azt megérzik, tüntetnek ellene, szavazatokon meglátszik, stb, míg az államadósság növekedése maximum egy olyan hír, ami egy napig érdekes, és a többséget marhára nem érdekli. Egy esetleges bóvli kategória viszont jelentősen megnehezítené a kormány dolgát, és lehet, hogy végre láthatnánk pár olyan gazdaságpolitikai lépést, melyet már régen meg kellett volna tenni. Ideje lenne, és ha ennek a bóvli minősítés az ára, akkor annyira nem fogok bánkódni, ha megkapjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr253334534

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Döglött Béka: Gordon Blue Matolcsy módra 2011.10.29. 10:19:11

Miután nyakunkon a(z újabb?) leminősítés, az euró árfolyam az egekben, az államkötvényeket meg lassan már csak poháralátétnek használják a befektetők, ideje volt színre lépnie a közgazdászok Albert Einsteinjének, Matolcsy Györgynek, hogy megnyugtassa h...

Trackback: Pöcsnek lenni nem pártpolitikai kérdés, hanem viselkedési forma 2011.10.29. 00:11:42

A címet olvasva valószínűleg sokan vigyorogva várják a folytatást, mert miről másról is lehetne szó, mint arról, hogy mi is mantrázni kezdjük: - Hát igen, a Viktorék, azok tehetnek mindenről! Hogy soha ilyen rossz még nem volt. Esetleg ugyanazt pepitáb...

Trackback: Pöcsnek lenni nem pártpolitikai kérdés, hanem viselkedési forma 2011.10.29. 00:10:46

A címet olvasva valószínűleg sokan vigyorogva várják a folytatást, mert miről másról is lehetne szó, mint arról, hogy mi is mantrázni kezdjük: - Hát igen, a Viktorék, azok tehetnek mindenről! Hogy soha ilyen rossz még nem volt. Esetleg ugyanazt pepitáb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.28. 22:38:15

@omg_wtf:

Hehe! Micsoda összefüggéseket fedeztél fel.

Te, azt megfigyelted már, hogy hajnalban a kakas kukorékol, utána meg nemsokkal felkel a nap?

Biztosan azért van.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.10.28. 22:41:17

- iskola, posta, vonatvonalak, lófasznyi önkormányzatok bezárása
- MÁV, BKV irodistáinak/vezetőségének megnyirbálása
- nyugdijak maximalizálása, és kedvezmények nagyfokú visszavétele
- főiskolákon, egyetemeken igenis tandijat szedni, de épeszű mértékkel. A sok felesleges szakot megszüntetni
- drasztikus lépések az adócsalók/cégtemetők ellen
- minden kormányzati beszerzést (kocsik, egyéb haveri cégeknek kiosztott beszerzések) befagyasztani ténylegesen
- politikusok fizetését azonnal maximalizálni, és mindenféle juttatást megvonni
- köztisztviselők 20-30%-a nyugodtan elküldhető

Mi a francot hagytam ki? Hej, ha én dirigálnék, lenne itt spórolás...

El kellene kezdeni végre a nagy többség összérdekét nézni a valamelyik részhalmaz önös érdekén felül, különben maradunk nyakig a szarban, néha el is merülünk.

különvélemény 2011.10.28. 22:42:35

"számomra furcsa, mondhatni, abszurd, hogy óriási vagyonokat mozgatnak aszerint, hogy az óceánon túl mit gondol pár elemző"

QFE

Blogger Géza 2011.10.28. 22:44:40

"Másfélszeres túljegyzés fogadta a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción a megemelt meghirdetett öszszeget tegnap, ahol az Államadósság-kezelő Központ a meghirdetett mennyiségben értékesítette a papírokat. Negyvenmilliárd forint értékben hirdetettek meg 3 hónapos dkj-t, szemben az előző négy alkalommal aukcióra vitt 30 milliárddal. Az elsődleges forgalmazók 62,751 milliárdos ajánlatot tettek a D120201 jelű, 2012. február elsején lejáró papírra. Az aukció átlaghozama 6,05 százalék lett"

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/eros-kereslet-a-dkj-aukcion-361033

Abba kéne már hagyni azt amatőrizmust, hogy egy aukcióból messzemenő következtetéseket vonunk le.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.28. 22:46:11

@Kőmíves Kelemen:

"Mi a francot hagytam ki?"

Valószínűleg magadat.. :-))

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.10.28. 22:47:55

@bogancs:
Én már megtettem a szükséges lépéseket.
"El lehet menni", ahogy fogalmazta egy hirhedt madárijesztő :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.28. 22:49:41

@Kőmíves Kelemen:

Hehő! Vissza a taníttatásodra fordított összegeket! :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.10.28. 22:53:50

@bogancs:
Munka mellett, levelezőn diplomáztam, amiért tandijat fizettem.

A legvégső lökést a mai (tegnapi?) manyupos hir adta, hogy tényleg kiirtam magam a NER-ből, nyista nyögdij.
Hááát akkor adó sem lesz. A külhoni céggel saját magamnak adott fizetés, és az itteni lehúzás közötti különbözetet félrerakom öregkoromra.

Blogger Géza 2011.10.28. 22:54:22

Kicsit részletesebben: látszik hogy van kereslet a magyar állampapírra, de a befektetők most inkább a rövid távot preferálják, mivel középtávon hozamemelkedésre számítanak. Ebbe nem kell a kelleténél többet belemagyarázni.

Kérdés, hogy pár hónap múlva, egy lezárt költségvetéssel , egy elfogadott új fegyelmezett költségvetéssel, a devizahitelek előtörlesztésének lezárultával, és az euróválság esetleges enyhülésével milyen lesz a helyzet jövő év elején. Szerintem jobb, mint most, de majd elválik. Ha az ÁKK-nak és nekem lesz igazunk, talán alacsonyabb hozammal is elmennek majd azok a 12 hónapos kötvények, addig meg rövidebb forrásokból finanszírozzuk amit kell, és ennyi. Amíg ez 6.05 %-on másfélszeres túljegyzésekkel megy, nincs különösebb gond.

különvélemény 2011.10.28. 22:56:21

@Kőmíves Kelemen: "A külhoni céggel saját magamnak adott fizetés, és az itteni lehúzás közötti különbözetet félrerakom öregkoromra."

Na ezt hívják öngondoskodásnak, nem a fizetésedből letiltott és magáncégnek átutalt járulékot.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.10.28. 22:58:28

Na szarjankók, mi a helyzet?

A Simlis ka /fidesz/ meg a Puch /fing/ majd megmodja a tuttit mint oly sok esetben.
Ők irányítják az országot!

DE ez a kormány gyorsan megbukott!

Blogger Géza 2011.10.28. 22:58:59

@stoic79: A Fidesz mostani kormányzása alatt több tízezerrel csökkent az állami szférában foglalkoztattak száma, és helyette a magánszférában jöttek létre munkahelyek.

különvélemény 2011.10.28. 23:03:08

@Szíjj árt, te igazi szarjankó!: "Na szarjankók, mi a helyzet?"

Az a helyzet szarjankókám, hogy még nem szemetelted tele az egész interneted a spammeddel, így hajrá, nyomd csak, ezért fizetnek.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.10.28. 23:03:11

@különvélemény:
Szerintem elég egyértelműen látszik, hogy 30 év múlva az állami nyugdij sem lesz lófac sem. Mindenhol, minden demográfiai adat erre mutat.
Ha itthoni cégnél maradok alkalmazott, akkor a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs lehetőségem havi 30e Ft-ot/fő félretenni (nyögjük a hiteleket).

Itthon: 250e bruttó = 163e nettó, és mindez 321e Ft-ba kerül a cégnek.

Viszont ha kinti cégnél vagyok alkalmazott, akkor

250e bruttó = 234e nettó, és mindez 257e Ft-ba kerül a cégnek (Anglia)

Tehát 70e Ft-al több jut nekem, és 64e Ft-al kevesebbe kerülök a cégnek. Azaz 134e Ft-ot spórolok HAVONTA!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.28. 23:03:35

@Szíjj árt, te igazi szarjankó!:

"DE ez a kormány gyorsan megbukott!"

Hofira emlékeztetsz, a 'haldoklik a kapitalizmus' című mókájára.. :-)))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.10.28. 23:04:12

Igen, lehet, hogy nekünk tényleg Mohács kell...

@omg_wtf:
Kell a pénz az IMF-nek. Tehát ad nekünk, a piaci kamat feléért, amit majd x év múlva lát viszont y valószínűséggel. Briliáns logika.

különvélemény 2011.10.28. 23:05:29

@Kőmíves Kelemen: "Szerintem elég egyértelműen látszik, hogy 30 év múlva az állami nyugdij sem lesz lófac sem. Mindenhol, minden demográfiai adat erre mutat."

Szerencségtelenségünkre ez az összes európai országra igaz.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.10.28. 23:05:45

350ft-os eurot josolok, es az imf-ert fog konyorogni az orban

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.10.28. 23:06:36

@Kőmíves Kelemen:
Ha esetleg beütne a csoda, és adhatnék magamnak 900e Ft bruttót:

Itthon:
900e br = 590e nettó (1156e a cégnek)

Külföld:
900e br = 748e nettó (996e a cégnek)

A különbség: 318e Ft/hó.

különvélemény 2011.10.28. 23:09:36

@version:
Belőled azért többet néztem ki, mint az orbánt hibáztatni a devizapiaci spekulációkért.

Lázár úr kockái 2011.10.28. 23:16:09

@Kőmíves Kelemen: jah, csak hogy a politikus szereti ám, ha újra megválasztják, elvégre nem csak a hatalom megszerzése, hanem megtartása is a célja. Még a FIDESZ is tudja mi lenne a dolga, csakhát akkor oda lenne az oly kedves hatalma.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.10.28. 23:26:31

@Lázár úr kockái:
Na emiatt mennek el a fiatalok, és egyre kevesebb ember tartja el az egyre többet.

Már gyerekként azt hallgattam, hogy csak még kicsit kell megszoritani, és jó lesz. Nem lett sosem, és ezzel a hozzáállással nem is lesz.

Marad az öngondoskodás. Ha nem itthon, akkor máshol. Ugyanis most bőven felnőtt fejjel látom, hogy ha EBBEN A PILLANATBAN nekiállnának a szerkezeti reformoknak, akkor 5 év múlva kezdene látszódni valami kiút, de 10 évig kellene ezt csinálni megszakitás nélkül.
Mivel közbeesik két választás, ahogy irtad te is, a népszerűtlen párt veszit, tehát a reformok megszakadnak.

Én 5 év múlva már a gyerekeimmel szeretnék játszani, mert irtózatosan ketyeg a biológiai óránk. Nem várok, nincs türelmem, és nincs hitem a politikusok felé.
Viszont nem is várok el semmit.
Magánóvoda, magánorvos, ésatöbbi. Inkább fizetni fogok mindenért, mert akkor tudom, hogy el is várhatok valamit cserébe. Most bedobom a közösbe, és nincs cserébe megfelelő szolgáltatás, és TUDOM, hogy az adóm 60-70%-a kifolyik az ablakon feleslegesen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.10.28. 23:31:09

@Kőmíves Kelemen:

"és TUDOM, hogy az adóm 60-70%-a kifolyik az ablakon feleslegesen. "

Khmm! Mi tudsz te? Biztosan nem tévedsz a számokban? Vagy az lényegtelen?

kalamáris (törölt) 2011.10.28. 23:39:26

ez mekkora sz.r már, legyen bóvli, hogy jó nagyot szívjon a Fidesz? Mi lenne, ha inkább a magyar gazdaság teljes összeomlásának drukkolnál? Akkor még jobban rádöbbennének a dolgokra, nem?

omg_wtf (törölt) 2011.10.28. 23:39:40

@Lord_Valdez:
igazad van. az IMF az egyetlen penzugyi intezet ami nagy valoszinuseggel szarul jar, ha penzt ad kolcson.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.10.28. 23:41:56

@bogancs:
Dolgoztam közszférában pár évet, beruházási területen.
Azt az esztelen anyag- és munkaforráspazarlást el sem tudod képzelni. Emellett minden 3-4x annyiba került, mint a polgári életben.

Ha nem folyna el az adóból származó pénz nagy része, akkor nem itt tartanánk.
Tudsz mutatni bármit is, hogy mi lett a 3000 milliárddal? Egy hónapra lecsökkent az államadósság?
Közben hétről-hétre jönnek az új adók?

Becsületesen dolgoztam/adóztam 17 évig. Ebből az utolsó 10 évben a jogi hosszabbitását kivéve nem voltam orvosnál. Értelemszerűen a következő 17 éven már sűrűbb lesz, de nem várok a sültgalambra.
Sokan nem várnak.
Olyan külföldi cégalapitási hullám és kiköltözés van, hogy lesz nagy meglepi Matolcsyné férjénél jövőre.

különvélemény 2011.10.28. 23:48:05

@omg_wtf:
Manapság ez nem szentségtörés, mert a bankok spekulációval sokkal többet tudnak kaszálni, mint kölcsönökkel. Ezért állt le a kölcsönbiznisz. Persze ez is csak időleges, mert idővel elfogy a pénz a rendszerből, de ez most nem érdekel senkit.

Kandabula 2011.10.28. 23:50:35

@Kőmíves Kelemen: kihagytad az embert. A polgárt, aki kapkodja a fejét, hogy mi folyik itt nap mint nap. Milyen egyéni törvényjavaslatra ébred, kedvenc képviselőink mit álmodtak az éjjel, mi a túró fogja felborítani a Te kis előző nap kigondolt tervedet. De ugyanez nagyban, a befektetők részéről is érvényes. Ez egy dilettáns társaság, romba dönti az országot. Nézzük csak Görögországot. Ha értékes tagja az európai közösségnek, meg fogják menteni. Mint ahogyan Lengyelországot is. Mi ugrálunk, mint bolha tőkén a szőrszál. Persze össze lehet mindenkivel veszni, be lehet országon belül vezetni a cserekereskedelmet. Ahhoz nem is kell pénz. A pálinkások jól járnak. Micsoda primitivizmus...

VonS 2011.10.28. 23:51:17

Gondolod, hogy a hitelminősítők mellényúltak, mikor a Goldman Sachs derivatív termékeit AAA-ra értékelték, a Goldman 150mrd dollár értékben közben meg biztosítást kötött az AIG-nél ugyanerre a papírokra, plusz másnál arra is, hogy az AIG tönkremegy?
Vagy valami más magyarázat lehet?
A pénzügyi világ manipulátorai a hitelminősítők, nem felelős intézetek. És az amerikai kormány sem véletlen kötelezi az amcsi befektetőket arra, hogy ezen hitelminősítők ítélete alapján fektessenek be.

VonS 2011.10.28. 23:54:50

Amúgy a mondanivalóval egyetértek, ideje lenne már átalakítani a rendszert, csakhát elég nagy az ellenállás, de majd az összeomlás megtöri, ha más nem.

Kandabula 2011.10.28. 23:58:36

Egyébként legyünk végre valóban hivatalosan is bóvli ország! Kell egy pofon, ami észre téríti a kormányzatot. (Ami egyébként nincs, OV van és slussz.) Szánalmas.

JumboJet 2011.10.29. 00:03:10

@Kőmíves Kelemen: A külföld kissé tág fogalom. A legtöbb EU országra nem igazak az általad vázolt arányok.
Németországban, pölö, szinte megegyeznek a terhek a magországiakkal. A megoszlásuk kicsit más (a tőled levont pénzből több megy TB-re, kevesebb adóra), de alapvetően, ott is a bruttód 50 valahány százalékát kapod kezedbe. (OK, ez most itt nagyjából 60%-ra változott a jobb keresetek esetén.)
Hozhatod még a kirívóan alacsony adókkal operáló Luxembourgot is, meg a valamivel alacsonyabb adókkal működő Franciaországot, de a jóléti államok nagy része bizony inkább a 2010 előtti magyarországitól nem sokban különböző adó rendszereket tart fent. (Mindhárom országban éltem.) Az meg szőrszálhasogatás, azt mondani, hogy nálunk az EU-ban szinte a legmagasabb adóteher, mert 20 országgal köbö 5%-os sávon belül mozgunk, tehát lényegi eltérés nincs.
És akkor jön az egymilliós kérdés.
Vegyünk két ugyanarra a külföldi piacra dolgozó vállalatot, egy magyart és egy németet. Hogy a picsába tudja a német cég kifizetni a 2-5-szörös bért a hozzájuk tartozó 2-5-szörös járulékokkal (még egyszer, Németországban nagyon hasonlók a terhek) adócsalás nélkül, ugyanabból a bevételből, amikor a magyar versenytárs, részösszegre bejelentett alkalmazottakkal dolgoztat (tehát adót csal), és még sír is hozzá a pofája, hogy a büdös rohadt, népnyúzó állam, kiforgat a vagyonomból, és azzal védekezik, hogyha mindent befizetne, tönkremenne. Ez bullshit.
Láttam épp elég példát arra, hogy ez miért van. Mert a magyar vállalkozók jó része (tisztelet a kivételnek - ismerek olyan több száz főt foglalkoztató magyar céget, ahol, mindenki rendesen be van jelentve), szóval jó részeénél először a tulaj felépíti a palotáját, megveszi a 2 Harley-ját, a motocsónakját, stb, és ami ezután marad, abból fizeti a dolgozókat. Ismerek két Super Brands (!) céget is, ahol milliárdosok a tulajok, és nem képesek a 20 fő alkalmazottuknak a nettó 250 körüli fizetésüket rendesen bejelentve kicsengetni. Számolja már ki valaki, milyen piszlicsáré összeg ez a vagyonukhoz képest. Na ezért.

NA YA! 2011.10.29. 00:09:42

@poszt:"Tudom, kicsit erősen hangzik a cím, de lenne egy nagy előnye a bóvli kategóriának: végre a piac rádöbbentené a kormányt"

Ezt a kormányt szerintem semmi sem döbbenti rá semmire. A kormánytagok ovival az élen hazamennek a jó meleg vackukba, és mattolcsi állatságait maximum úgy fogják fel, mint egy nem túl szerencsésen alakuló monopoly játékot, amit holnap meg lehet ismételni! A zseniális nemzetvezetők még akkor sem értik, és ismerik el kártékony tevékenységüket, amikor már, rosszabb esetben a nép az élettelen testüket huzogatja az aszfaltburkolaton, jobb esetben száműzve menekülnek! Miért kell nekünk a katarzison megint átesni? Egy kis önkritikus hanggal kenyérre lehetne kenni ezt a népet, de nem, inkább éljen az örökös harci hevület!:(

csincsilla72 2011.10.29. 00:10:27

@Kőmíves Kelemen: Van egy másik lehetőség is. Egyes fiatalok maradnak, mert szeretik a túrórudit és a sufnipálinkafőzés a hobbijuk. Ők NEM vállalnak gyereket, a pénzüket elhelyezik egy határon túli bakszámlán valami nyugdíjcélú tartós befektetésben, ami kívül esik a kormány elvonási körén, ily módon öngondoskodva. Aztán ha megunják, akkor lelépnek.

lobaszopiatej 2011.10.29. 00:18:04

1. azon a napon inkább részvényeket vettek, lásd tőzsde, nem volt szerencsés időpont
2. ha valami baj lesz hívják Kinát, adunk cserébe repteret, pl. logisztikai (= fegyver) raktárat létesíthetnek Európa Segglyukában, vagy hasonló biznisz a szaúdiakkal. Van élet eirópán kívül is! (pl Kenyában)

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.10.29. 00:19:56

Alapvetően egyet értek a posztolóval. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ebben az országban elég nehéz értelmes reformokat csinálni. Itt van pl. a korkedvezményes nyugdíjazás ügye alig néhány hónappal ezelőttről, ami szerintem egyike a fidesz kisszámú jelentős reformlépésének. Tudjuk mekkora balhé lett belőle, és ami az igazi poén: számos publicista és véleményformáló, aki korábban a "kisebb állam" és a spórolás híveként ágált, kapásból letette a garast a régi drága és igazságtalan rendszer mellet. Persze, ha ezt egy nekik tetsző politikai formáció lépte volna meg, akkor nyilván üdvözölnék. Jobb és baloldal ugyanúgy viselkedik, ugyanolyan logikával. De akkor mit várjunk tőlük?

histar007 2011.10.29. 00:28:44

Akad pár értelmes hozzászólás. Most csak azért indult el a lejtőn a forint, mert mintha kijött volna a végtörlesztés, és ez a "pénzpiacoknak" (ezt az országot nem ismerem) nem tetszett.
Nyilván komoly lenne a baj, ha véletlenül túllépnénk a maastrickti kritériumok 3%-os hiányra vonatkozó értékét. Noha bár jelenleg Európában mindenki efölött jár.
Faragjuk le az államadósságot, mégsem ha meg senkit, a 1,5% növekedés meg a többiek stagnálása vagy recessziója esetén is szánalmas.
A gond bizonyára az, hogy esetleg nem az IMF-től vennénk fel újabb hitelt, hanem a piacoktól. Ez nem szép dolog.
Hazánk gazdaságának összefonódása Görögországéval már-már egy legendás, ha ők buknak mi is bukunk, hiszen 1 kontinensen vagyunk.
Az USA mindig A+ lesz, hiába is haladja meg az államadósság a GDP 100%-ot.

Lehet, hogy úgy kéne táncolnunk ahogy a bankok fütyülnek. Legyen kötelező végtörlesztés 300Ft CHF és 400Ft EUR mellett. Aki 1 napot és 1 Ft-t meghaladóan nem penget, az azonnal ki kell lakoltatni, a kérót azonnal bukja.
Van aki ezt akarná...

vwvwvw 2011.10.29. 00:29:27

A bóvli kategóriába minősítés egy taktikai fegyver. Ha megteszik, utána mivel fenyegetőznek majd? Berágott a nemzetközi pénzvilág, félnek, hogy ismét precedenst teremtünk a végtörlesztéssel, ahogyan a bankadó esetében is történt. A végtörlesztés sem Magyarország, sem a magyar emberek helyzetét nem rontja, indokolatlan emiatt még beszélni is romlásról. A végtörlesztés a Magyarországon működő külföldi tulajdonú bankokét - beleértem a többségében külföldiek tulajdonolta OTP-t is - azaz a részvényeseik zsebét metszi meg. A bankokat fel kell majd tőkésíteniük a tulajdonosoknak, de nem a magyar államnak. Alternatíva lehet számukra az ügyfélállomány átruházás és kivonulás. De eddig egyik sem tette meg, pedig nagyon panaszkodnak. Miért nem? Mert még így is üzlet nekik maradniuk. Majd ha a felük elment, akkor elhiszem, hogy rossz itt nekik. Akkor majd tenni érdemes, hogy akik maradtak, azok továbbra is kitartsanak. Fele bankmennyiség bőven elég ennek az országnak.

svega 2011.10.29. 00:50:55

@Kőmíves Kelemen: Mit hagytál ki? Hát a cigányokat. Az azok segélye, az általuk okozott kár (zsilipek, csatornafedők, kábelek, minden mozdítható), a megölt magyarok, a rájuk fordított börtön, bíróság, rendőrség, segély, ingyengyógyszer, ingyentankönyv + a nem dolgozás miatti nem adózás. Ez szerintem elviszi a költségvetés egy jelentős részét.
Lehet hőbörögni ezen. De ezek tények. Egy ekkora ország nem bír el ennyi ingyenélőt, aki csak kivesz a közösből, de nem ad. Azt tudod, hogy az általuk lopott áram bele van építve az áram árába, vagyis te fizetsz, amikor az ingyen-lopott árammal nyitott ablaknál dőzsölnek a hősugárzó mellett.
Észre kéne térnünk, mert elveszünk.

Pszt! 2011.10.29. 00:54:06

A bejegyzés írója még mindig feltételez némi józan ítélőképességet a kormányról. Ki kell ábrándítsam. ha bóvli kategóriába sorolnak bennünket, akkor kiáll a szíjjártó (tetszés szerint behelyettesíthető bármely kormánypárti politikussal) és elmondja, hogy a nyugat nem diktál nekünk, meg minden szép és jó, előre a lenini úton stb. Max annyit tesznek még, hogy aki még nem döglött éhen a drasztikusan megemelt adók miatt, arra nyomnak még egy extra adót. Oszt jónapot!

VonS 2011.10.29. 00:56:08

@vwvwvw: Ugyanakkor míg a bankadó kivetése természetesen jogában áll egy államnak, addig a végtörlesztés minden jogállamiságot félredob. Az állam nem avatkozhat be önkéntesen megkötött polgárjogi szerződésekbe egy kapitalista jogállamban.
Szabályoznia kellett volna ezt a kérdést anno, az lett volna a korrekt megoldás. Persze akkor rövid távú érdekek miatt nem tette.
Ha rajtam múlna, mindig is tiltottam volna mindenféle lakossági hitelezést. A forintos hitel is rossz a gazdaságnak, a jövőből az is előrehozza a fogyasztást, tömegessé növése esetén az is ugyanúgy összeomláshoz vezetett volna, csak a deviza hamarabb megtette ezt.
A lakossági hitel nem produktív szemben a vállalkozásival, így soha nem is szabadott volna engedni. Mondjuk ebből a szempontból az államkötvény is ugyanez a kategória, nem is véletlen tart a világgazdaság ott, ahol.

2011.10.29. 00:58:34

Szerintem amerikai mintára kellene megszervezni a kórházakat és az egészségügyi ellátást. Lehet ezzel sokan nem értenek egyet, de jobb lenne, ha az alap ellátást minden dolgozó ember megkapná (illetve az ő közvetlen családtagjaik), illetve több szintű biztosítás lenne (18 év alatt majdnem teljes körű). A TB-t pedig nem vonnák le
Példa hogy mire is gondolok:
Egy 160.000 forintos bruttó bérnél idén a munkáltatói TB járulék 38400 forint. Na ebből 30.000-et hagyjunk a munkavállalóknál.
Ők eldönthetik, hogy kívánnak e egészségügyi szerződést kötni egy általuk választott KERESKEDELMI kórházzal.

- Alap szint: a havi 8000 forint, amit a maradék összegből a munkáltató átutal az államnak. Tartalmazza a sürgősségi ellátást és a kedvezményes gyógyszer kiváltást a patikában.
- Bronz szerződés: Havi 10.000 forint a fentieken felül, ez tartalmazza az egészségügyi ellátást, a fekvőbeteg ellátást.
- Ezüst szerződés: Havi 20.000 forint. Tartalmazza a fentieken felül a fogászati alap szintű kezeléseket (szájsebészet), a műtéteket, a fekvő beteg ellátást az élelmezéssel együtt.
- Arany szerződés: Havi 40.000 forint. Teljes körű fogászati kezelést jelent, minden műtét beletartozik (kisebb esztétikai is, pl. anyajegy leszedetés), külön fekvőterem, soron kívüli orvos.
- Platina szerződés: Havi 50.000 forint. A fentieken felül egy 24 órában elérhető, házhoz menő magánorvost is biztosítana.

Én ezt javasolnám az egészségügy megoldására. Esetleg ha bárkinek van véleménye ossza meg. Jelezném, ez usánkában működik. Mivel a pénzt az embereknél hagyjuk, eldönthetik, hogy kivel kívánnak leszerződni, bár az valószínűleg úgyis a súlyponti kórház lenne a közelükben. Ám a kereskedelmi útra terelés esélyt adna újabb klinikáknak, az orvosoknak jobb bérezést jelenthetne, itthon tartaná a munkaerőt, korszerűbb eszközök érkeznének hazánkba és nőne a foglalkoztatottság.

Pszt! 2011.10.29. 00:59:20

@VonS: "Ha rajtam múlna, mindig is tiltottam volna mindenféle lakossági hitelezést."
Ezt nem mondhatod komolyan!

Pszt! 2011.10.29. 01:01:48

@HUN_Sector: Ezt soha nem fogják ezek engedni. Horribilis pénz van az egészségügyben ellenőrizetlenül felhasználva, és ez ugyanúgy jó minden pártnak, mint pl a MÁV.

Pszt! 2011.10.29. 01:02:44

Pedig pontosan ezt kellene tenni! És nemcsak az egészségügyben, hanem a nyugdíjrendszerrel is.

VonS 2011.10.29. 01:05:18

@Pszt!: Persze ennél szofisztikáltabb megközelítést igényel a dolog, de nagyjából igen. Áthidaló stb célokra jó és értelmes lehet lakosságnak is, nem kétlem.
De mondd, tömegesen előrehozni a fogyasztást az időben miért jó a nemzetgazdaság vagy világgazdaság szempontjából?
Rövid távon nagyot lehet villantani vele, de hosszabb távon visszaüt, részben azért is, mert felelőtlenségre ösztönöz.

VonS 2011.10.29. 01:06:05

@HUN_Sector: Sokkal több mindent is amerikai mintára kellene szervezni... :S

Pszt! 2011.10.29. 01:10:19

@VonS: Lehet, hogy kegyetlenül hangzik, de meg kéne végre tanulni az embereknek a felelőtlenség következményeit is. Sajnos az az igazság, hogy tömegeknek kéne bádogviskókban tengődni azért, hogy a társadalom működjön.

Kard 2011.10.29. 01:15:19

@omg_wtf: "nem vagyok kozgazdasz" - végül is így elnézhető, hogy óriási hülyeségeket beszélsz.
Lehet, hogy a válság az USA-ból indult ki de ettől függetlenül mindenhol ugyanaz az volt a probléma. Hitelből élés. Az amerikai a kínai hitelből élt, a kelet európai meg nagy részt az osztrák, német és svájci hitelből. Ennek semmi köze nincs a hitelminősítőkhöz.
Az IMF amúgy ha egy másik szervezethez kéne hasonlítani akkor olyan mint az ENSZ és arra se mondja senki se, hogy amerikai. Ott van székhelye de ettől függetlenül nem amerikai.
A hitel amit ad mindig olcsóbb mint amit a piac adna. Pl. amikor 2008-ban a magyar állampapírok hozamai 11-13% körül mozogtak(és _senki_ nem vett még ennyiért se, gyakorlatilag kiszáradt a piac) mi 5-6%-on kaptunk hitelt(napi elszámolás van ezért nem lehet konkrét számot mondani). Persze az IMF kérni is szokott legtöbbször olyan dolgokat amiket normális kormányok folyamatosan csinálnak, betartanak. Például prudens gazdaságpolitikát, a hitelből élés feladását stb.

VonS 2011.10.29. 01:16:44

@Pszt!: Ezzel egyetértek!
A problémára nem az állami újraelosztás a megoldás, ugyanakkor megoldás lehet részben legalább a proaktív állami szabályozás, szerintem.
Minden józan gondolkodású, jövőbe tekintő közgazdász tudhatta, hogy az irdatlan hitelezésnek összeomlás a vége. Többen jelezték is. Ha akkor az állam szabályozással (!) beavatkozik, az szerintem elfogadható lett volna.
Végül is az állam dolga védelmezni a polgárait, ugyanakkor én is úgy gondolom, hogy a védelmezésnek nem szabad kiterjednie olyan szintre, amikor már felelőtlenségre ösztönözhet.

Phátyol Ferenc 2011.10.29. 01:24:00

öcsém te mekkora pöcs vagy, gondolkozz már ember mit kívánsz. a sok ezt meg azt kéne tenni fasznak meg annyit, hogy ha az is lenne amit TE személyesen kitalálsz, az addigra érne be, hogy azt TE illetve az unokáid SEM fogják megélni.
vállalod?:D

vwvwvw 2011.10.29. 01:29:00

@VonS: "Az állam nem avatkozhat be önkéntesen megkötött polgárjogi szerződésekbe egy kapitalista jogállamban."

Számos lehetőség van szerződések megtámadására. Egy jogász szép listát tudna róluk gyártani. De a megtámadhatóságon túl is sok ilyen eset lehetséges. Például előszerződést kötsz egy ingatlanra, de az állam menet közben kisajátítja azt.

VonS 2011.10.29. 01:38:10

@vwvwvw: Szerződés megtámadására persze van lehetőség - bíróságon! De ez nem ebbe a kategóriába esik.
Egyébként egyetértek a devizakitettség csökkentésével, meg azzal is, hogy ebben nincs nagyon szabályos mozgástere a kormánynak, hacsak nem maga fizetné ki a lakosság helyett (az meg ugyanaz kb: mindenki más is beleszáll a másik hitelébe, amit nem ő vett fel, tehát az is igazságtalanság)

Nyers Fa 2011.10.29. 03:12:41

Nem értem, emberek úgy írnak az IMF-ről, hogy arra nem veszik a fáradtságot, hogy rákeressenek.
Pedig kiderülne számukra, hogy nemcsak tagjai, hanem 0,5 %-ig tulajdonosai is vagyunk.

Tj66a 2011.10.29. 05:37:18

megjött Blogger Géza a fideszes bérkommentelő.

Mennyit lehet ezzel keresni? Szerintem ilyen marhaságokat én is össze tudnék hordani jó pénzért, kérdés, hogy kell-e valaki rokonának lennem ezért az állásért.

Kurt úrfi a rubelribancok réme 2011.10.29. 06:13:13

@Blogger Géza: Te Géza! Igaz hogy kapunk a négynapos ünnepre plusz pénzt, ha melózunk?

Nzoltan 2011.10.29. 07:01:27

Bírom ezeket a fikázó írásokat. Ha valamelyik egyszer is használható alternatívát vázolna fel, akkor meghajtanám a fejem. De így.....

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.10.29. 07:04:36

@HUN_Sector: ..ez már eszébe jutott a kormánynak, ezért csinálnak adót a 27 %-os tb járulékból. Innentől kezdve nincs miről beszélned.

kpityu2 2011.10.29. 07:57:03

Az a jó ha rossz. Dögöljön meg mindenki, hogy bebizonyíthasd: neked van igazad.
Köcsög.

jog-ász 2011.10.29. 07:59:03

mi lenne ha a kormány harcot hirdetne a hitelminősitők ellen is???? ugyis elbukjuk de azért megvan a magyar virtus.
több mint tiz éve mondta andré kosztolányi magyar-zsidó származásu tőzsdeguru hogy az ő élete(kb 100 év) tapasztalata után azt mondhatja hogy tökmindegy milyen szinü kormány van hatalmon egy országban, ha az a pénz világának nem tetszik a tőzsdék, befektetők addig ostromolják mig nem változtat vagy nem bukik meg. ilyen foku nemzetközi függés, kölcsönhatás mellett nemtom minek kell széllel szemben...látszik az árfolyamon, tőzsdén, országunk nemzetközi megitélésén. és tökmindegy hogy mi a véleményünk a hitelminősitőkről, a befektető amikor eldönti hogy melyik ország állampapirjába teszi a pénzét nem ov-ra hallgat, hanem a hitelminősitőkre, meg pénzintézetekre-mert hogy ők fogalkoznak professzionálisan pénz fialtatásával, a kormány egész mással foglalkozik..

Kurt úrfi a rubelribancok réme 2011.10.29. 08:17:23

@Nzoltan: Igazad van! Igy jó ez az alternatíva, a lassú stagnálás, az egyre növekvő adók. Az eszedbe sem jut hogyha nem zavarják el az IMF-et akkora pofával és nem vesznek MOL-t, hanem rögtön a pénznyelő rendszerekkel kezdik, akkor nem így állnánk?
Ezek semmit sem csinálnak, csak felforgatták az országot. A gazdasági eredmény jelenleg egyenlő a nullával, a kilátások meg romlanak.

igényes 2011.10.29. 08:27:58

Saját fizetését csökkenti a japán miniszterelnök
A tokiói kormány úgy döntött: Noda Josihiko japán miniszterelnök saját fizetését 30, miniszterei bérét pedig 20 százalékkal csökkenti a jövő hónaptól.

nu pagagyí 2011.10.29. 08:36:12

Teljesen elhibázott a gazdaságpolitika és csak rosszabb lesz. Minden egyes lépés a jövőbeli állami kiadások és ezzel az adóterhelés növekedését fogja okozni, megállíthatatlanul.
Ilyen lépés az iskolák és egészségügy államosítása. A magánpénztári rendszer felszámolása. Az állami hivatalok szaporítása, most éppen járási hivatalokkal.
Az állam saját maga gátolja, hogy a közszolgáltatásokba privát finanszírozás kerülhessen, piaci szegmenseket számol fel. Gátolja a szabad piacot, monopolhelyzeteket alakít ki. Kontraszelektál az állami igazgatásban, teljesítmény helyett az érdemeket részesíti előnyben.

nu pagagyí 2011.10.29. 08:46:28

@jog-ász: Nem hinném, hogy a magánbefektetők kormánypropagandára hallgatnának saját pénzük befektetetésekor. Elsősorban őket szolgálják a magán hitelminősítők. A hitelminősítő akkor él meg, ha helytálló minősítést ad. Nem ellenük kell harcolni, hanem a jobb minősítésért, amit például kiszámítható és felelős gazdaságpolitikával lehet elérni.

igényes 2011.10.29. 09:00:08

Orbán Tongán vett palotát magának?
Hová készül Orbán letelepedni?

Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a végtörlesztés lehetőségére utalva úgy fogalmazott: "nem fogok egy olyan országban élni (...), ahol egymillió ember adósrabszolgasággal kell, hogy szembenézzen".

Sambaja5 2011.10.29. 09:04:43

Elmagyarázná valaki miért kell hitel a világ működéséhez? Köszönöm !:)

niklex 2011.10.29. 09:14:03

Lehet szidni jogosan az aktuális jobb-bal kormányzatot, de a rendszer így van beprogramozva.
Nem muszáj hitelt felvenni, sem az államnak,sem a magánszemélynek. Csak hát így kényelmesebb. A kormány nem mer visszavenni a költésből, illetve nem meri emelni az adókat, mert fél a szavazatvesztéstől,annál is inkább, mert az aktuális ellenzék közben ordít, hogy népnyúzok, meg,hogy ők jobban csinálnák. A nép meg,aki szintén az osztogatást kedveli, és Való Világon meg Mónika shown nevelkedve nem akar (és nem is hagyják) az orránál tovább látni, ezt beveszi. Nagy pofon, mint csőd,IMF, stb. némi magához tétés,aztán megint megy minden tovább. Mivel a kormány nagyjából tudja,hogy 4-8 éve van,ezért persdze hogy tömi a saját és haverjai zsebét (és igyekszik az ez ellen ható fékeket kiiktatni), de ez így megy a törökök óta.

Dour. 2011.10.29. 09:19:17

@bogancs: "Te, azt megfigyelted már, hogy hajnalban a kakas kukorékol, utána meg nemsokkal felkel a nap?"
És Te megfigyelted, hogy amelyik délben kukorékol,az nem biztos, hogy csak elaludt?
Ahhoz viszont nem kell elemző, hogy bóvli ország legyünk.
Aki itt él, az tapasztalja is.

Dour. 2011.10.29. 09:20:37

@Sambaja5:
Azért, hogy ne legyél hiteltelen.
Értsd ahogy akarod.
:)

JohnHenry 2011.10.29. 09:24:01

már az elején bukik a poszt, mert szófosó előre meg fogja mondani, hogy a leminősítés nem a kormány tevékenységének szól és különben is a kormányt támogatják vele, mert a zemberek ezt akarják.

unionist 2011.10.29. 09:44:22

lehetne éppenséggel egy évi 10,000 eurós maximált nyugdíj, és évi 100,000 eurós maximált állami bér. évi 30 millió forintnál többet senkinek semmilyen jogcímen se fizessen ki az államkincstár. a személyi, és a dologi kiadások számláit pedig nyilvánossá kellene tenni.

tobias2 2011.10.29. 09:44:50

Készül már az államigazgatás leépítése!

Gelencsér Attila fideszes képviselő szigorítaná a temetkezésről szóló 1999-es törvényt.

Gelencsér Attila elmondta: a tervek szerint a területileg illetékes temetőüzemeltetőnek külön nyilvántartó könyvben kellene vezetnie a kiadott urnák helyét.

A módosítás tiltaná a hamvak engedély nélküli folyókba, tavakba szórását. Ha valaki mégis ragaszkodna ehhez a temetési formához, akkor az illetékes kormányhivataltól kellene engedélyt kérnie a Balatonba vagy a Dunába szóráshoz.

Továbbra sem lesz engedélyköteles az elhunyt fáradt olajba keverése, azt ugyanis mindenki oda önti, ahová akarja.

bucbuc 2011.10.29. 10:00:48

Vagy vágnak egy szépet a nyugdíjakon vagy végünk.

"A lényeg az, hogy a jelenleg 3 millió nyugdíjasból 450 ezer az, akinek van 40 év vagy több szolgálati viszonya. És pont. Van még másfélszer ennyi, akinek van legalább 30 évnyi. A többieknek kizárólag kevesebb - nagyon sokaknak semennyi. Nyugdíjuk viszont van.

Ellenben kivétel nélkül mindegyik próbál amögé a 450 ezer mögé bújni - akik azon szabályozás szerint is nyugdíjasnak minősülnek, amely szabályozás mostantól miránk, még aktívakra vonatkozik. Egy olyan nyugdíjas-társulattal nézünk aktívként szembe, amelynek 85%-a azon szabályok alapján, amelyek ránk nézve már kötelzők, nem is lehetne nyugdíjas. Persze, hogy nem tartjuk korrekt és igazságos dolognak - mert nem is az. Pofátlanságnak és élősködésnek gondoljuk, és szerintem minden józan, felelősen gondolkodó adófizető polgár nevében írom, hogy semmiféle közösséget sem vagyunk hajlandók vállalni 39 éves nyugdíjas katonatisztekkel, 48 éves nyugger íróasztalhuszárokkal, bokafájásért leszázalékolt sosem dolgozottakkal. Elég nekünk eltartani saját gyerekeinket..."

panteon 2011.10.29. 10:05:00

"Olaszország államadóssága meghaladja az 1800 milliárd eurót, a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya pedig az év végére várhatóan eléri a 120 százalékot (Magyarország esetében már a 80 százalék fölötti szintet is tarthatatlannak ítélték a hazai és külföldi elemzők). "
Akkor most ki a bóvli?

bucbuc 2011.10.29. 10:05:47

@niklex: Nem kényelmesebb, hanem ha nem kedvezel a legnagyobb inaktív tömegnek akkor megbuksz.

Próbálkoztak nyomorultak gyerek után járó szavazati joggal meg egyéb antilibsi eszközökkel, de a társadalmi ellenálláson megbukott.

Egyszerűen a demokrácia, ahol túlsúlyba kerülnek a rendszer kihasználói, megbukik.
Ennek a folyamatnak a végén vagyunk.

Ha 2002-ben nem nyer az mszp-szdsz a 13. havi nyugdíjjal és wegyéb "dehát az jár mert megérdemlik" juttatással (alanyi jogú sé nema dóból leírható családi pótlék!!! -> cigányszaporítás), akkor itt 2006-re euró lett volna bocikáim.

Így meg nem hogy euró nem lesz, hanem kaja a jövő nyáron.

Mert mindent befagyasztanak szarrá adóztatnak,e gy dolog nem változhat: a kötelező nyugdíjemelés, illetve szerzett jogaik csorbítása.

nemecsek ernő áruló 2011.10.29. 10:06:11

@stoic79: A Fidesztől kihagytad a nyugdíjasokat! Orbán Viktor személyesen mondotta volt, hogy a nyugdíjakhoz senki nem nyúl semmi áron. Vagy Orbán elvtárs szava már szart ér?
Ne feledd: a narancs is csak egy kifakult vörös!

bucbuc 2011.10.29. 10:08:39

@nemecsek ernő áruló: Orbánnak volt kiszivárogtatott beszéde, amiben azonnali nyugdíjbefagyasztást tartott ésszerűnek.

1 hét alatt vesztett 500k szavazót, nem győzte cáfolni, szerinted mond mégegyszer ilyet?

Dr.Bio74 2011.10.29. 10:25:54

@nemecsek ernő áruló:
Senki kivéve az országmentő nagy Ő, azaz V.

athenee 2011.10.29. 10:30:44

@bucbuc: fyi - a 100 napos programot a fidesz is megszavazta. és közben bánta, hogy nem neki jutott az szébe nagyobbat ígérni, mert akkor ok jutottak volna kormányra.

A cikk írójának: értem a gondolat meneted, de sajnos ez nem ilyen egyszeru. a kulso adossagot generálo kötvények kibocsátási árfolyamát nem az MNB árazza be, mint a piacon a banánt a kofa, hanem a piac. egy. ketto, ha bovli kotvenyed van, nemcsak hogy ket szamjegyu kamatokat kell utana fizetni, de kevesbe likvid, kevesbe forog a piacon. stb. onnantol kezdve (es ezt jol irtad) massziv adossag csapda kerul majd az orszag, ahonnan nincs felállás. van Magyarországnak egy nagy tragédiája: az államoadóssága mögött nincs belsQ eszköz (értsd mindent eladtak, ami kitermelhetné az árát), csak az emberek, akik adókon keresztül törleszti azt. tehát egy út van utána: még tovább agyon adóztatni a népet (pedig egy ország adószerkezete nem csak szja-ból és egyéb privát adónemekbQl kellene hogy álljon) és ez egyenes út a teljes elszegényedésre.

Még egy példa: LBO (leveraged-by-out). Bizonyos országokban tiltott. miért? mert ez azt jelenti, hogy egy vállalatot úgy vásárol ki egy befektetQ, hogy a vállalat tQkeszerkezetébe kerül az a hitelállomány, amivel (gyakorlatilag önmagát) kivásárolta. mindehhez pedig jön egy masszív kamatteher,mert ezek a vállalatok hasonlóan bóvlinak (más okból) számítanak. ha nincs hirtelen növekdés (jó ötlettel bíro uj vállalat, ami hirtelen generál nagy bevételeket), akkor onnantól kezdve rolo,mert nem tudja fizetni a kamatokat. na ez vár Magyarországra is, mert nálunk nem lesz hirtelen felállás.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.29. 10:37:00

Miért is gondolnánk, hogy bármi változna??? Ovi nevű bábjátékos szerint úgyis a Bajna, Gyurcsány, Medgyessy, Horn, Kádár, Rákosi, Horthy (ja, ő nem biztos), a Tanácsköztársaság, Ferenc József stb. szúrta el. Ő biztosan nem! Ő jó úton jár! Azt sem veszi észre, hogy az egyirányú úton mindenki szembe jön!

NYJetsTD 2011.10.29. 10:49:44

Bájos. Most amikor már minden épeszű tudja, sőt kormányzati körökben is sejtetik a leminősítést, Droli és Bogancs máris felkészíti a lelkeket, hogy ez milyen jó is nekünk és tulajdonképpen ezzel is csak nyerünk. Tudom, imádjátok ovit és a fityeszt, de lassanként ideje lenne picit magatokba nézni. Ez a hajó már elment, amiről pedig ti írtok annak a valósághoz lassanként semmi köze sincs. Lehet, személy szerint jól jártatok a 16%-os adóval és a családi adózással, de ezen kívül minden más fronton ti is vesztesei vagytok ennek az agyament törvénykezésnek. lásd gázolaj, chips adó, infláció, lepusztuló állami intézmények, pl. óvodák bogancséknak...
Mindenki most issza meg a levét annak a demagógia harcnak, amit a vizitdíj és egyebek kapcsán narancsék vívtak meg, tök feleslegesen.
Droli szerint, ha majd bóvli kategóriában leszünk, akkor ez talán rákényszeríti a kormányt pozitív intézkedések megtételére. Ne álmodozz.
Akkor jön csak a feketeleves...

losonczielvtárs 2011.10.29. 11:37:42

@panteon: az olasz gazdaság az egyik legerősebb Európában (minden hibájával együtt). Olyan nemzetközileg is versenyképes cégeik vannak, mint a FIAT csoport, az Enel, az Eni, az Intesa San Paolo, a Generali stb. (+ az egyik legfejlettebb, leghatékonyabb mezőgazdaság). Nem mellesleg az EU 3-4. legnagyobb piaca. Az átlagos olasz háztartások megtakarításai sokkal nagyobbak a magyarokénál. (Az adósság elsősorban belső adósság!) Rengeteg gondjuk is van, de a kilábaláshoz adott egy alapvetően jó adottságokkal rendelkező, hazai gazdaság.

Kard 2011.10.29. 15:46:23

@panteon: Az a baj, hogy csak egy számot vettél ki a kalapból. Sok mindent kell még e mellé nézni és együtt nézni az egészet. Ilyenek a fizetett kamat, az, hogy külső finanszírozású az a hitel vagy belső stb. Ha a többieket is figyelembe vesszük akkor már teljesen más a helyzet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.10.29. 17:00:31

@omg_wtf:
Az IMF nem pénzintézet, hanem nemzetközi szervezet. Egy pénzintézet annak ad kölcsönt, aki könnyen tud törleszteni. Az IMF meg pont annak, aki nehezen...
Pontosan a piaci logikával ellentétes a működése. (ld. lender of last resort)

Blogger Géza 2011.10.29. 19:57:13

@popocatepetI: Nem tudom, én nem kapok, pedig ma is melóztam... :)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.29. 21:12:10

Mindenki jobb ha megbarátkozik azzal a gondolattal, hogy vissza fogjuk sírni 2011-et. Ez lesz a viszonyítási pont, a békeév. IMF vissza fog térni mert már csak ez hozhat megnyugvást. Azt a lehetőséget hogy önállóan megálljunk a lábunkon, 2011-ben elveszítettük a gazdaságpolitikánk miatt. Elveszítettük a gazdasági szabadságharcot. Szétvertek minket egyetlen év alatt.

kocsmaros 2011.10.29. 21:22:04

Sok beszédnek sok az alja, egy biztos ha kormány nem változtat a politikáján nagy bajnak nézünk elébe.Elvenni onnan kell ahol van." Kolduséktól" már nehéz elvenni. Ha nincs bevétel a kiadáson kell csökkenteni. Ehez kell a bátorság!!!.Nem biztos hogy most Fradi pálya épités a legfontosabb a jelen helyzetbe.ÉBRESZTŐ ORBÁN VIKTOR!!!

Kurt úrfi a rubelribancok réme 2011.10.29. 23:39:02

@Blogger Géza: Szar szerződést kötöttél. :-)) Engem kommentre fizetnek. Darabra.

Kurt úrfi a rubelribancok réme 2011.10.29. 23:40:12

@Lord_Valdez: 10 millió emberből ha százezer tudja hogy mire hozták létre az IMF-et. Ő nem tartozik közéjük.

Kandabula 2011.10.30. 00:59:53

@ciceró: igen. 2011 a hazugságok éve volt. 2012 pedig talán a kiábrándulásé. Mindenképpen felelőtlen társaság.

Megfigyelo 2011.11.03. 09:41:36

@Imadom a trapistát: Napról napra közelebb kerülünk Észak-Koreához...

Megfigyelo 2011.11.03. 09:50:23

@Blogger Géza: De amikor előbb csak szisztematikusan növekvő hozamokkal lehet eladni a kötvényeket, aztán néhány aukción semmit, vagy alig, ar bizony ciki..- (Általában minden aukcuó ciki, ahol az ajánlatok nem haladják meg a felkínált mennyiség 2,5-szeresét sőt 3-szorosát. (Emlékszem még öt-hatszoros túljegyzésekre is, amikor még bíztak a magyar államban...)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.11.04. 17:46:35

@Megfigyelo:

"Emlékszem még öt-hatszoros túljegyzésekre is, amikor még bíztak a magyar államban..."

Néhány hete volt. Milyen gyorsan változik a széljárás. Nemdebár?
süti beállítások módosítása