Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Írország zsarolja az EU-t

2011. december 20. - Droli

"Nem nyerő az az elképzelés, hogy megállapodás nélkül, adósságunk jelentős átrendezése nélkül népszavazást tudunk rendezni. Mielőtt föltesszük a kérdést (népszavazásra), ezt meg kell oldani, és ezt már kezdik érteni EU-szinten is, amitől erősödik a pozíciónk" - idézte Brian Hayes ír pénzügyminiszter-helyettest vasárnap a The Sunday Business Post című ír gazdasági lap. "Törlesztjük az adósságunkat, ez nagyon fontos üzenet. De hosszabb lejáratot akarunk, hogy be tudjuk indítani a gazdaságot, és 2-3 százalékos növekedést érhessünk el" - mondta Hayes. (napi.hu)

A helyzet több szempontból is érdekes: 

Írország a múltban rengeteget köszönhetett az EU-nak (és jogelődjének). A csatlakozás előtt Írország nagyon szegény volt, az angol gyarmati lét és a nagy éhínségek után tömeges kivándorlás jellemezte az országot. A közös piachoz csatlakozás lehetőséget adott a felemelkedésre - és ők éltek vele.

Írország a közelmúltban rengeteget köszönhetett az EU-nak (és az IMF-nek). A 2008-as gazdasági világválság nagyon súlyosan érintette az országot, és ha az EU és az IMF nem nyújtott volna hitelt, akkor az ország pénzügyileg-gazdaságilag összeomlott volna.

Írország a jelenben és a jövőben is nagyon sokat köszönhet az EU-nak. Az ír államkötvénypiac halott, a kötvényeket az EKB  (az "EU bankja") vásárolja csak, és várhatóan 2013-2014-ig az ország képtelen lesz visszatérni a piaci finanszírozáshoz (ez az optimista verzió). Találóan jegyezte meg egy helyi újság: Írország gyakorlatilag "lélegeztetőgépen" van. 

Ennek fényében érdekesnek hat a fenti zsarolás. Valahol nagyon megértem az egész rendszert fenntartó német-francia adófizetőket: nem elég, hogy jelenleg is az ő pénzükből fizetik például az ír közszférában dolgozókat, de még zsarolgatnak is. És aztán meg az EU csodálkozik, hogy Merkel és Sarkozy különmegbeszéléseket folytat az EU jövőjéről, és döntéseiket szinte kész tényként tárják az EU elé... hja, kérem, ha ők tartják fenn az egész kócerájt!

Ha az EU most tökös választ akarna adni, akkor megüzenhetnék: semmi gond, kedves Mr Hayes pénzügyminiszter-helyettes úr, de akkor tessék szépen kilépni az eurózónából, hozzák vissza a régi ír pennyt, és adják el államkötvényeiket a piacon, mert az EU bizony nem kíván több pénzt fordítani erre. Zsarolás lenne? Az. Pont olyan, mint Mr Hayes mostani, remélhetőleg csak hirtelen felindulásból támadt ötlete.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr963476087

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Profi túlélőcsomag 2011.12.20. 09:19:52

   Kiszámíthatatlanság ellen Kalmopyrin helyett, Rambó-kés túlélő megoldások az üzletben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joooe 2011.12.20. 10:29:00

A görögök kaptak hitelkönnyítést?

rámenős 2011.12.20. 17:39:53

Hmmm. Másnak is feltűnt az uzsorakamat mértéke?
süti beállítások módosítása