Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Új év, új remények

2012. január 02. - Droli

Nemrég úgy alakult, hogy volt némi időm olvasgatni a hozzászólásokat Bogáncs legutóbbi posztja kapcsán, és érdekes kép alakult ki ezek alapján: Magyarország a végítélet kapujába került, mindenki meneküljön, ki merre lát, vagy ahogy találóan egy Moldova könyvben olvastam, még a szar is le van szarva. Szerintem ennyire azért nem gáz a helyzet. Ha már itt az új év, felvázolnék egy „gyors forgatókönyvet”, mely nagy valószínűséggel bejöhet, és akkor újra megjelenik a napfény hazánk borús egén, hogy elég giccsesen fejezzem ki magam. 2012 első felének nagy kérdése, és egyben a kormány legnagyobb feladata az lesz, hogy megállapodik az IMF-fel vagy sem. Erről már többen is írtak, ha nem, akkor államcsődközeli helyzet, nemzethalál, stb, de mi várható akkor, ha igen?

A kulcs a forintárfolyamban keresendő, pontosabban a forint különböző devizákhoz fűződő viszonyában.  A forint gyengesége jelenleg nagy probléma: 320 forintos euróárfolyamnál az államadósság forintban kifejezett értéke nagyon magas, és egyben a több százezer devizahitelest is agyonnyomják a törlesztők, azaz ez Magyarország legfőbb problémájára, az állam és a háztartások eladósodottságára kifejezetten rossz hatással van (másra meg jóra, mert a forintgyengeségnek vannak azért előnyei is). Azt akarjuk, hogy nőjjön a belső fogyasztás, költsenek a népek? Legyen mondjuk 280 az euró és olyan 230 a svájci frank, és máris kb. 10%-kal csökken a devizahitelesek törlesztője! Azt akarjuk, hogy végre lássuk azt az államadósságcsökkentést, hogy nem a semmire mentek el a magánnyugdíjpénzek? Legyen az euró 280, és ezzel a devizaadósságunk forintban kifejezett értéke is csökkenni fog, és mindjárt pofásabb lesz a GDP százalékában kifejezett érték is, simán lemegyünk 80% alá! Azt akarjuk, hogy a költségvetés 2012-ben ne szálljon el, és sikerüljön tartani a 3% alatti hiányt? Gondoskodjunk arról, hogy 300 alatt legyen az euró, lehetőleg sokkal, és rögtön lesz egy csomó tartalék a 300-as euróval tervezett költségvetésben!

Elérhetjük-e a 280 Ft-os eurót? SIMÁN. Emlékezzünk csak vissza, tavaly nyáron az árfolyam vígan elvolt 270 körül, aztán persze jött a végtörlesztéses őrület, mely betette a kaput a gazdasági szereplőknél. De a piac pozitívan reagál le minden hírt, már magára a pletykára, hogy a kormány az IMF-fel szeretne tárgyalni, arra is jelentősen erősödött a forint, és rögtön 300 környékére ment az árfolyam, mikor meg újra összezördültek, rögtön 315 környékére gyengült vissza. A piac egyértelmű üzenetet adott: állapodjunk meg az IMF-fel, és rögtön szebb megvilágítást kapnak a makroadatok. Kedves Fidesz kormány, a lecke adott, hajrá, tessék megnyugtatni mindenkit!

Persze hosszútávon ezzel sem oldunk meg semmit, mert azok a bizonyos „nagy szerkezeti reformok” (aaaaah!) még kanyarba sincsenek (úgy húsz éve), de rövidtávon időt kapunk, és ez most nagyon fontos.  Úgyhogy kormányzó urak, itt az ideje leszállni a magas lóról, levetni az arrogáns, despotikus álarcot, és saját érdekükben is (!) elkezdeni kormányozni. Ez az új év legnagyobb feladata.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr803510864

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.01.03. 10:28:50

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői gyakorlattal megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két pártkatonát küld a Fidesz az oroszlánbarlangba? "Kihagyják Matolcsyt az...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.03. 10:28:19

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.03. 10:26:09

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.03. 10:25:22

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: A "Jóisten" facebookos bejegyzésben tiltakozik Orbán Viktor tegnapi beszéde ellen 2012.01.03. 08:10:45

Isten facebookos bejegyzésben kérte ki magának, hogy tegnapi, a Magyar Nemzeti Galériában elhangzott beszédébe Őt is belekeverte Orbán Viktor, regnáló miniszterelnök. "Jóisten, haza, család? Na ne szórakozzatok! Annyi bűnt követtek el má...

Trackback: TÁMADÁS! 2012.01.02. 22:52:31

 Támadás a Nemzet ellen! Spekuláció a forint árfolyama ellen! A gonosz bankárvilág Magyarország megsemmisítésére készül! A regnáló Magyar Kormány tisztviselőitől gyakran hallani, hogy Hazánkat (v.ö. Nemzet, Hon, Magyarország) spekulációs táma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2012.01.02. 22:59:54

@bogancs: "Az IMF egy nemzetközi szervezet, amelynek mi is tagjai vagyunk."

Nem is az IMF-el van gond hanem az Európai Únióval.

"Miért gondolod, hogy pont mi lennénk a legmegfelelőbbek a példastatuáláshoz?"

Mert pont jók vagyunk rá.

Nem vagyunk euró tagok, nem vagyunk túl nagyok és fontosak,

A görögök után rá kell pirítani más országokra is.

És ez a kormány tényleg kihúzta a gyufát mindenkinél, minden szempontból.

Ha Gyurcsányt meg tudták buktatni annó, Orbánnal is megpróbálják, és ha nem megy bele akkor részleges államcsőd...

Gyíkhúsos szendvics 2012.01.02. 23:00:22

Azt nézte el csak a posztoló, hogy szvsz az IMF megállapodás van beárazva az EURHUF árfolyamba. Ha nem állapodnának meg, akkor lenne 400. Így marad csak 320 :D

milyen szép a Vértes, ó 2012.01.02. 23:01:59

@Joooe:

Az emlegetett 'pozitívumok' nagyjából 90%-a kizárólag a fideszes retorikában számít jónak (rendben, van pár köztük, amelyből minimális hozzáértéssel és becsülettel akár jó dolgot is ki lehetett volna hozni - de ezek hiányában ez nem történt meg), szóval legfeljebb az ügyes leckefelmondáshoz gratulálhatunk.

Gratulálunk!

ob.szerver 2012.01.02. 23:03:35

@Joooe:

9 óra 23-kor körül kezdtél kommentelni (gondolom 8-ra beértél, és addig reggeliztél), napközben számos terjedelmes hozzászólást tettél közkinccsé, majd 15.56-kor volt az utolsó kommented, mivel feltételezhetően lejárt a munkaidőd.

Noha nem zárom ki, hogy valaki önmagától ennyire ostoba, itt azért nemcsak a lóláb lóg ki, hanem a ló is, hogy ezt főfoglalkozásban űzöd, természetesen az adófizetők pénzén.

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.01.02. 23:06:39

@bogancs: "Ez hülyeség. Az IMF egy nemzetközi szervezet, amelynek mi is tagjai vagyunk. Vezetői arra vannak felhatalmazva, amit a szabályzatuk megenged. Nem hinném, hogy ilyen példastatuálás megengedhető lenne."
HA meg esetleg vkinek eddig nem esett le nem az IMFel kell megallapodni, hanem az IMF-EU-val. MIvelhogy EU tagallam is vagyunk. Peldat statualni nem az IMF fog. Hanem az EU mert nem tatjuk be az Europai Unios alapjogi kovetelmenyeket! Pont. Visszavonjak a 2 emlitett torvenyt es van megallapodas v. sem es akkor nincs. Ennyire egyszeru a keplet. Amit okoznank a bedolessel az gazdasagi szellentes lenne. Penzt meg elobb aldoznanak az osztrak-nemet cegeknek es bankoknak, mint a jelenlegi kormanynak.

NYJetsTD 2012.01.02. 23:07:59

@ob.szerver: most lelőtted a poént, holnap inkább bent marad félórával tovább a minisztériumban, csak hogy ne legyen igazad... ; )

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.01.02. 23:08:41

@bogancs: Ha rosszul fogalmazol akkor ne csodalkozz a trollkodason!

Álamfő 2012.01.02. 23:17:23

@bogancs: A rokkantnyugdíjat nem csak olyanoktól veszik el, akik tényleg nem érdemlik meg, sajnos nagyon sok olyantól is, aki pedig tényleg rászorulna, ez ugyebár a rendszer hibája, de attól nem kell hülyeségeket beszélni...

ob.szerver 2012.01.02. 23:22:01

@NYJetsTD:

Hadd dolgozzon az a mi adóforintjainkból kapott pénzéért.

2012.01.02. 23:26:15

@Droli: Szerintem meg éppen a gyenge forint hozhat megoldást: az inflálódott forintból röhögve fizeti ki az állam a forint alapú magyar államkötvények tulajdonosait. Mintegy fele forintban van, és rendre a közelebbi lejáratúak. (a manyup likvidálás óta)

Tehát: IMF takkkarogggy
MNB devizatartalék lenyúl,
forint bedűt.
Oszt jó napot!

Mert ne mondd, hogy bármikor érdekelte a magyar nép jóléte politikai vezetőinket.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.02. 23:28:47

- hol áll az euró?
- mennyi a benzin?
- nő az államadósság
- hol a magánnyugdíj pénze?
- mennyit buktak a MOL-on?
- sikertelen államkötvény akciók
- minden emelkedik
- egykulcsos szja-val a többség rosszul jár

Ez a nagy sikeretek bóvli, szarházi Orbány kormány.

Takarodjatok még van egérút!

2012.01.02. 23:29:09

@Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek: "Hanem az EU mert nem tatjuk be az Europai Unios alapjogi kovetelmenyeket! Pont. Visszavonjak a 2 emlitett torvenyt es van megallapodas v. sem es akkor nincs. Ennyire egyszeru a keplet. Amit okoznank a bedolessel az gazdasagi szellentes lenne. Penzt meg elobb aldoznanak az osztrak-nemet cegeknek es bankoknak, mint a jelenlegi kormanynak. "

Bezony! A vissza nem térítendő hitel összegét, amit eddig nekünk utaltak, legföljebb betolják a Mercedes-Audi-ba, hogy költözzenek.

Álamfő 2012.01.02. 23:29:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: A forint bedöntése nem lenne rossz ötlet, de nem nagyon szeretne szerintem ön sem Csád szintű életszínvonalat fenntartani..

karatekutya 2012.01.02. 23:31:26

@Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek: Akkor viszont lehet, hogy a nyuggerek maguktól is elindulnak a Parlament felé, mert akkor a nyugdíjuk reálértéke elmegy a béka segge alá.

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.01.02. 23:39:17

@karatekutya: Nem csak ok, hanem a tobbseg elindul akkor a parlament fel. (De hivjuk oket nyugdijjasoknak, ennyi tiszteletet azert megerdemelnek a valodi nyugdijjasok!)

karatekutya 2012.01.02. 23:39:37

@Joooe: Ne viccelj már, ennyire dilettáns nem lehetsz...

"- multikat terhelő különadók (országból kivitt pénzek visszafogása)"

Miért ne vihetnék ki a pénzt az országból? Leadózták, kivihetik. Vagy Te annak örülnél, hogy ha a külföldön működő magyar cégeket hirtelen lerabolná egy zsebdiktátor, mondván, miért viszik haza azt a pénzt, amiért megdolgoztak és leadózták?
Szerinted mennyire növeli a külföldiek beruházási kedvét egy ilyen akció? Akkor már jobb lett volna ha megemelik az osztalékadót. Az egyrészt mindenkire vonatkozott volna (egységesség), kiszámítható lett volna (matek).

Mellesleg a Magyar Telekom most rúg ki párszáz embert és állít le fejlesztéseket. Részéről a gond meg van oldva. Biztos vagyok benne, hogy a gazdasági vezetőnek egy bónusz feladata van: a Deutsche Telekomnak fizetendő osztalék mértéke egy centtel sem lehet emiatt kevesebb. Minden ennek lesz alárendelve.
Hidd el egy MT méretű cég pikk-pakk tud az államnak csinálni 2000 munkanélkülit.

Tudod ebben csak az a szomorú, hogy egy ilyen céget nyilván nem érthet meg egy olyan miniszterelnök, aki szinte semennyit nem dolgozott a versenypiacon.

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.01.02. 23:43:09

@karatekutya: "Mellesleg a Magyar Telekom most rúg ki párszáz embert és állít le fejlesztéseket."
Es csokkent 25-40% fizeteseket meglevo pozikban. Merthogy az uj munka tv. lehetove teszi. Szinten kevesebb adot jelent allamnak. Az egyennek meg ...

karatekutya 2012.01.02. 23:47:06

@Könnyen elkaptuk, uram!: Aközben viszont annyire elszállna a devizás államadósság, hogy nem éri meg. Ráadásul azt mozgatja is a nemzetközi hangulat, míg a forint az ugyanannyi marad.
Már megint Simornak lesz igaza, a leggyorsabb módja az olcsóbb hitelnek a CDS csökkentése, mert az ország nem áll úgy, hogy gazdasági faktorokkal a hitelkamatokat csökkenteni tudja.

Csak hát CDS csökkentéshez is az kell, hogy ne klotyópapír legyen az Alkotmány (amit bólogató palibácsi aláír), ne ad-hoc vessenek ki különadót egyes szektorokra, satöbbi, satöbbi. Tehát bizalom növelés, kiszámíthatóság.

karatekutya 2012.01.02. 23:48:24

@Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek: Ahhoz nem kellett az új munka törvénykönyv. Kollektív szerződést lehet módosítani, mindenféle szakszervezet bevonásával. A HAY rendszer már be lett vezetve. De pl. Vodafon-nál már két éve megtörtént.

bigthereal 2012.01.02. 23:52:25

jó poszt, van benne ráció...

csak nézzétek az otp árfolymát, sokat elárul.

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.01.02. 23:53:54

@karatekutya: A regi munka tv szerint nem lehetett tomegesen fizucsokkentest csinalni poziciovaltas nelkul tudtommal. Az uj szerint ez konnyu. A HAY nem okozott fizucsokkentest a vodafonenal tudtommal.

ingyombingyom 2012.01.03. 00:35:32

Közgazdaságtani összefüggés egy angol cikkel összekapcsolva.
Ha nem látnátok világválság van, amiből csak egy féle képpen lehet egy nemzet nyertese. Úgy nevezett "currency war" folyik. Minden nemzet azon igyekszik, hogy leértékelje a saját valutáját. Olvassatok már utána, hogy amióta ilyen gyenge a forint, az exportunk rekordokat dönt! Emiatt vagyunk még talpon! Nem veszitek észre, hogy amig exportunk van, addig van munka? Addig van külföldi megrendelés? Addig tudjuk értékesíteni a szolgáltatásainkat vagy áruinkat? Ha van munkabéred, mert van munkád, és a hiteledet 320ft/euro árfolyamon törleszted, nem-e jössz ki jobban, mintha nincs munkád, de az euro csak 250 forint?? Gyerekek, vegyétek már észre, hogy szándékos árfolyam-rombolás van, azért hogy legyen munkátok. Nem védek én senkit, mert nem feltétlenül jó hiszemben cselekednek ott fenn, de ha közben nem építenék a diktatúrát, és kiszámítható gazdasági környzetet teremtenének, akkor a 310 forintos árfolyam egy megfontolt gazdaságpolitika eredménye lenne! Nem tudom észrevettétek-e, hogy világválság van, és rosszabb mint 2008-ban volt?
www.moneyweek.com/news-and-charts/economics/currency-and-trade-wars-go-global-50604

ingyombingyom 2012.01.03. 00:42:10

Magyarországon olyan kicsi a belső piac, hogy arra számitani, hogy majd a belső kereslet kihúz minket a szarból, az képmutatás. Fel kéne ébredni. Legyen 310 ft az euró, legyen kiszámitható gazdaságpolitika, ne piszkáljuk a bankokat, jósolják meg az inflációt minél pontosabban, és jönnek majd a cégek külföldről gyárakat alapítani, mert 310 forintnál OLCSÓ a munkaerő! Olcsóbb, mint Szlovákiában (Euróba Detroitjában), aki már többet nem tud játszani a valutájával! Ez kell ide, nem 250forintos euró!

Sohse volt ilyen jau 2012.01.03. 00:58:51

@ingyombingyom: Ez óriási tévedés. Nincs kimutatható összefüggés az export nagysága és a gyenge forintárfolyam között. A legtöbb exportra termelő cég multi akik mindent euroban számolnak és az alapanyagot külföldről hozzák be.
A gyenge árfolyam pedig semmiféle hatással nincs a beruházásokra. A beruházók ugyanis a nem kiszámítható gazdasági környezet miatt jelenleg messziről elkerülik az országot.

sandorn (törölt) 2012.01.03. 01:07:12

Megint megkaptuk a kormány pénzelte index-blogot. Köszi:)

NYJetsTD 2012.01.03. 01:13:53

koszonjuk-miniszterelnok-ur.blog.hu/2012/01/02/tamadas_30?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_01_03&utm_campaign=index

Az Apple készpénzállománya 76 mrd USD

Magyarország államadóssága sacc per kábé 94 mrd USD

..és ez csak egy cég/ország. Szabadságharc.. : )))

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.01.03. 01:29:25

@ingyombingyom: Latom te is felrantottad a propagandat, mint ecceru az elso csik kolat. Nagyot ut mi?
Probalj meg gondolkozni mielott ilyet leirsz.
(270-es euroval sem volt gond az exporttal. Kinaval akkor se tudsz versenyezni occso munkaeroben, ha az euro 500 lesz. Majd ha elelsz 1 tal rizsen 2 napig, akkor talan. Ez az euro arfolyam egy tukre a teljes kormanyzati hulyesegnek, aminek hatasara minden beruhazast leallitanak es penzt kivonnak. Nem jon ide csak a spekulans.)

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2012.01.03. 01:36:11

@NYJetsTD: ez tetszett. Talan ezt a 2 szamot megerti az atlag user is.. Talan.

komplikato 2012.01.03. 02:27:27

Tök jó, hogy mindenki az euró árfolyammal van elfoglalva, de mivel gyengült és gyenge az euró, az a jelenlegi árfolyama sokkal rosszabb lenne, ha nem gyengélkedne. tessék megnézni a dollárt, a jent és a fontot is!

Túró Rudi, a kínai minimálbért egy éve emelték olyan 32K-ról 43K-ra forintra számolva (akkori árfolyamon), mivel odakint a kaja negyede, a műszaki cucc a fele mint itt és NINCS áfa, nagyjából úgy lehet élni ha nem jobban belőle, mint itthoni minimálbérből. Csak hócipellőm tele a hülye egy tál rizses hasonlattal. Annyiért még Indiában sem dolgoznak, bár ők olcsóbbak Kínánál, cserébe olyan jó a munkamorál, hogy senki nem oda viszi még sem a termelést.

rámenős 2012.01.03. 05:27:00

@hackbard.celine: Ne bántsd szegényt. Még nem oszlott el a narancsköd. Elég masszív szmog az.
Ez a bajom, hogy a legtöbb jobbos és balos HIT-ből politizál. Nézd meg Bogáncs válaszát a beírásomra. Részben igaza van, de csak azt látja.
Itt van ez a kártyaügy. Több ezer embernek letiltották a kártyáját / karácsony előtt / mert a bank nem végezte jól a munkáját és nehogy már károsodjon.
Ez jellemző mindenre. Van 10-30 % aki megvette a rokkantságát. Ezért bűnhődjön 60-90 %. Nehogy mán az állam károsodjon, mert hagyta idáig fajulni a dolgokat.
Millió ilyen példa van. Ez egyik politizálót sem érdekli, csak hajtogatják a magukét.
Ne félj a TEK-es példámat nem kommentálja. Az már kellemetlen.

rámenős 2012.01.03. 05:50:53

@karatekutya: Nana, azért vigyázz. Mindig a mértékkel van a bajom. Viszont becsületesebben kellett volna csinálni. Meghúzni a határokat egységesen. Akkor nem lehetne ennyit rabolni. Ez nem célja egyiknek sem. Lásd multik és a kisvállalkozások 5:1 támogatása.

preddy 2012.01.03. 06:31:37

@bogancs: "Fontos, hogy mindenki tudjon dolgozni, aki dolgozni akar. Na most szavak szintjén, szándékok szintjén (1 millió új munkahely) ez már megvan."

Szófosásból soha nem lesz munkahely, csak a Hofi szerinti egy főre eső két bunkó hiszi ezt el.
Az a kétharmad...

preddy 2012.01.03. 06:33:48

@rámenős:"Lásd multik és a kisvállalkozások 5:1 támogatása. "

?????????????????????????????????????

hattyú 2012.01.03. 07:26:07

"Szerintem ennyire azért nem gáz a helyzet."

De, sőt ennél is szarabb a helyzet, és nem csak a gazdasági, Magyarország nem élhető hely, ezt azóta tudom, hogy elhúztam onnan. Nem is értem, hogy előtte miért szivattam magam abban az országban és most nem csak a pénzről beszélek, hanem arról, hogy odahaza semmi nem működik, szó szerint semmi, de persze hazudj csak tovább magadnak nyugodtan :) Engem nem tavar.

inebhedj - szerintem 2012.01.03. 07:53:45

Ha sikerült megállapodni az IMF-fel azelőtt, hogy a kormány hozzányúlna a devizatartalékhoz, a megállapodás erősítené a forintot, és egyúttal lehetetlenné tenné, hogy az említett devizatartalékhoz hozzányúljon - az a jelentené a Fidesz gazdaságpolitikájának a csődjét. Akkor elmondható lenne, hogy az elmúlt másfél év mindenféle koncepció és cél nélküli ámokfutás volt, de még inkább, hogy az elmúlt időszakot a Fideszes döntéshozók saját üzleti bevételeik növelésére használták fel, amelynek eszköze volt a gyenge forint árfolyam.

Én viszont feltételezem, hogy a valutatartalék felhasználása megfogja előzni az IMF megállapodást, egyelőre ezt látom az egyetlen normális célnak a jelenlegi gazdaságpolitika számára.

Joooe 2012.01.03. 08:53:51

@NYJetsTD: "A pozitívumok...bla-bla-bla..."
Ja, így könnyű egysíkúan gondolkodni :)

"az általam leírt negatívumokat is rakd ezek mellé"
Válaszomban súlyuknak megfelelően foglalkoztam a negatívumokkal is, csak hát mennyiségi és jelentőségben nagyságrendi különbségek vannak a pozitívumok javára.

"A közös érdekünk hogy korrekt és kielégítő tájékoztatást kapjunk."
Milliónyi sajtótermék áll rendelkezésedre, egy sem pártatlan, de mindenféle orientációjút megtalálsz. A közmédia csak egy ezek közül, és sosem volt pártatlan, ezt a korábbi 2/3-os kormány átalakításai garantálták. Rosszabb nem lett a helyzet, de legalább esély van rá hogy jobb legyen. Lehetett volna elegánsabban is csinálni, de a politika nem az elegancia játéka. A korrekt és kielégítő tájékoztatás szempontjából elhanyagolható a közmédia, ha nem lenne az se lenne baj.

"Ezt az "emútnyócév" panelt te még mindig nem érzed cikinek? "
Cikinek érzem ha valaki úgy elemzi a jelenlegi helyzetet hogy közben az ide vezető útról megfeledkezik.

hackbard.celine 2012.01.03. 09:12:22

@bogancs: amit te rendszerhibának titulálsz, az valójában egy végtelenül arrogáns, rendszerszintű cinizmus.
Az érdekérvényesítő képességgel legkevésbé rendelkező társadalmi rétegek legázolása, amit a hozzád hasonlóknak úgy adnak el, hogy visszaterelik a munka világába a munkaképeseket. Visszaterelik, mint afféle önálló döntésre képtelen barmokat.
Tudod hogy megy a munkaképességi felülvizsgálat? 50%-os munkaképesség csökkenés alatt csak egészen korlátozott járadékra jogosultak szerencsétlenek, erre mi a válasz? Központilag 49% van kiadva a bizottságoknak.
A központi utasítás dönti el, hogy ki lehet jogosult, nem egy szakmai testület.

Ringlósztár 2012.01.03. 09:16:32

@Joooe:
Jajaja, másik blogon olvastam, hogy az elkúró Gyurcsány felemelte az ÁFA-t 27%-ra, Gyurcsány emelete az SZJA-t az alkalmazotti kedvezmény megszüntetésével és még a TB járulékot is emelte 1%-kal!
Most már elég a megszorításokból, azok nem vezetnek sehova, lenne pénz mindenre, ha a kormány nem lopná el, Gyurcsány takarodj!

Joooe 2012.01.03. 09:16:56

@rámenős: "Elismerem amiket felsoroltál, csak könyörgöm, mikor? Mikor lesz érezhető a hatásuk?"
Sajnos megjött a válság második hulláma, európában mindenhol visszaesik a gazdaság, idegesek a pénzpiacok. Ezek a negatív hatások ellene dolgoznak a pozitívumoknak, és hogy hol tartunk melyiknek mennyiben köszönhető az eldönthetetlen. Nyilván túlzás a kormány a kommunikációja, hogy óriási siker hogy még egyáltalán állunk a lábunkon, és nyilván csúsztatás az ellenzéknek az a hangulatkeltése, hogy a mostani kormány okozta a bajt... az igazság valahol a kettő között van.
Én azt remélem, hogy amikor az európai gazdaságok újra elindulnak felfele, a magyar nagyobb ütemben tud majd nőni mint a többiek... pontosabban ezt várom el mint szavazó.

"Mit szólnál olyan dolgokról, hogy azonnal meg kell nyitni az önkormányzatoknak a helyi piacokat ahonnan ki lennének tiltva az adóellenőrök."
Úgy tudom jelenleg is van lehetőség adómentes piacolásra, de nem biztos... (legalábbis én még sosem kaptam nyugtát :))

"Segély helyett csak közmunka."
+

"Földosztás azoknak akik meg szeretnék művelni."
Én inkább állami gazdaságokban és rájuk települt feldolgozó üzemekben foglalkoztatnám a közmunkásokat, a termékekre meg szerintem simán lehetne keleten fizetőképes keresletet találni.

"Fogyasztóvédelem: A bankok, multik is büntethetők, de nem ezer Ft-ra."
+

"Azt már le sem merem írni, hogy a banki fedezeten felüli tartozás semmis."
Az én ötletem a jövedelem-jelzálog lenne (nem tudom létezik-e ilyen a világban, én találtam ki :)), a bank fedezetként nem az ingatlant kapná, hanem a mindenkori jövedelmed legalább x százaléka automatikusan oda utalódna, mint egy adó. Így egyrészt a banknak biztosítva lenne az előbb-utóbb megtérülés(minél később neki annál jobb - több kamat), és az adóst sem fenyegetné létbizonytalanság, és anyagi lehetőségeitől függene, hogy milyen gyorsan törleszt.

"Vagy, hogy a TEK 25 milliárdját az orvosoknak adnám. Több mint 50 ezer Ft jutna fejenként."
Nem tudom hogy a TEK hasznos-e, de az orvosok béremelését fontosnak tartanám.
Én megemelném FÉL százalékponttal az EÜ járalékot (szinte semmi) ami nagyságrendileg 100%-os béremelést jelentene az egészségügyben. Cserébe a hálapénz adására és kapására nagyon szigorú büntetőjogi szankciókat vezetnék be (én meglepődtem azon nemrég hogy ilyen nincs).

"Az a szerencsétlen is meghalt aki szíven szúrta magát Veszprémben a hivatalban."
Őt valahogy nem tudom sajnálni, ha szerinte ez a megoldás, akkor jól döntött.

Joooe 2012.01.03. 09:20:25

@ob.szerver: te konkrétan hülye vagy :)
Beteges üldözési mánia, annyira bezártad magad a hőbörgős kis világodba, hogy el sem tudod képzelni, hogy valaki higgadtan máshogy gondolkodik az eseményekről.

nyubocs 2012.01.03. 09:20:56

@bogancs:

Nem kérlek szépen, nem azért vették el mert munkaképes lett.

Azért vették el, mert nem tudott fizetni az orvosnak.

Amikor ezt igy elkezdték bevezetni, akkor is mondtam: Nem azoktól fogják elvenni, akik munkaképesek, hanem azoktól, akik már nem tudják (mert nincs miből) összeszedni a zsét a hosszabbításra.

Joooe 2012.01.03. 09:27:02

@karatekutya: a multik által ellátott feladatokat el kell látni, és ehhez munkaerő is kell, függetlenül attól hogy rendeződik a piac egy ilyen beavatkozás hatására.
A dolgozókat eddig sem szociális jófejségből alkalmazták mert van rá pénz, hanem mert szükség van a munkájukra.
A válság is jár kedvezőtlen hatásokkal, nehéz különválasztani, hogy mi miért van.
A magyar gazdaságnak igenis nagy problémája az önmagát gerjesztve egyre növekvő versenyhátránya, alig van külföldön magyar cég ami pénz hozna be, de tele vagyunk multikkal akik kiviszik. Megbukott az a szemlélet, hogy majd a külföldiek alacsony hozzáadott értékű befektetései húznak ki minket a szarból, azzal eddig lehetett fejlődni.

Ringlósztár 2012.01.03. 09:28:30

@Joooe:
nyubocs 2012.01.03. 09:20:56
@bogancs:

Nem kérlek szépen, nem azért vették el mert munkaképes lett.

Azért vették el, mert nem tudott fizetni az orvosnak.

Amikor ezt igy elkezdték bevezetni, akkor is mondtam: Nem azoktól fogják elvenni, akik munkaképesek, hanem azoktól, akik már nem tudják (mert nincs miből) összeszedni a zsét a hosszabbításra.

Ringlósztár 2012.01.03. 09:32:57

@Joooe:
index: "A New York Times is írt a tüntetésről
A Reuters 30 ezres politikai és civil összefogásról ír. Berlinben szimpátiatüntetést tartottak."
Ma reggel a 7.30-as hírekben a Petőfi rádióban volt hír Sri Lankáról és a ciprusi tüntetésekről, de egy szó sem volt a tegnapi budapesti tüntetésről.
Én ilyen sunnyogásra nem emlékszem az elmúltnyólcévből.

Joooe 2012.01.03. 09:35:27

@Álamfő: Csak példálóztam, egyszerűen nincs időm arra hogy ennyi szálon mindent megvitassunk. (Tegnap alig dolgoztam - ma már muszáj lesz mert mi lesz a gdp-vel? :)))
Az érveid egy kisebb része tévedés, nagyobb része meg annak ékes példája, hogy nincs az pozitívum amiben nem lehet találni/nem lehet belemagyarázni negatívumot, ezt nem is vitatom, csak a pozitívumokat és a negatívumokat megfelelő súllyal kéne nézni.

Joooe 2012.01.03. 09:37:03

@Ringlósztár: ezek szerint csak azért volt neki mert előtte fizetett az orvosnak.

És szerinted baj, ha ez így nem mehet tovább? wtf?

Joooe 2012.01.03. 09:41:25

@Ringlósztár: voltak ott sokkal durvább lépések a tüntetések ellen.
- megfélemlítés (ütünk mindenkit válogatás nélkül), inkább otthonról nézd
- közlekedésszervezésről szóló jogszabályok semmibe vételével a gazdák kitiltása
- diáktüntetés szervezőit "rábeszélték" hogy ne akkor tüntessenek amikor a többiek.

És közmédia is csak a köztörvényes bűncselekményekkel foglalkozott és nem a tömeg felháborodásával.

nyubocs 2012.01.03. 10:06:47

@Joooe:

Azért nem tudom hogy direkt olvasol-e mellé, de lefordítom Neked magyarra:

Anno, aki rokkantnyugdíjba akart vagy kellett mennie mert beteg volt, annak tejelnie kellett az orvosnak. 100-200 kHUF.
Függetlenül az állapotától, tetszik érteni? Ha féllábbal a sítban volt, akkor is.
Még a féllábúnak is, különben félévenként ráncigálták vissza, hogy kinőtt-e a lába.

MOst a féllábúnak, fél lábbal a sírban lévőnek, ha nincs pénze, rögtön egészséges lesz. (és ŐK azok, akiknek már nincs mostanra)

Akinek meg van pénze, de egyébként lófütyi baja sincs, annak ugyanúgy megtartják papíron az állapotát. Vagy továbbrontják és vígan élvezi tovább a rendszer áldásait.

Joooe 2012.01.03. 10:13:48

@nyubocs: Lehet, hogy én tévedek, de ezt én nem hiszem. Tejelnie annak kellett aki egyébként nem volt jogosult. Nem hiszem hogy minden rokkant százezreket tejelt volna.

2012.01.03. 10:17:02

@Joooe: Alapvető közgazdasági ismerethiányaid vannak.

A UK GDP alakulását rávetítve a korábbi válságok lefutási görbéjére, már túl van a gödör alján.
Ez persze nem jelenti azt, hogy vége a válságnak, csupán , hogy Európát nem kell temetni.
Magyarországot viszont lassan lehet.

Európa elzavarva, amúgy kurucosan.
Orosz leszar minket,
Kína kevésnek talál.
Az elzárkózás a piacoktól nem működik.
Az állami gazdaság-kényszermunka
ismerős valahonnan, akkor se jött be.

Az elmúttnyócév meg azért szánalmas, mert nem azzal kéne összevetni Orbán munkáját.
Vagy az már elismerés, ha nem rosszabb, mint Gyurcsány???

2012.01.03. 10:20:00

@karatekutya:" Már megint Simornak lesz igaza, a leggyorsabb módja az olcsóbb hitelnek a CDS csökkentése, mert az ország nem áll úgy, hogy gazdasági faktorokkal a hitelkamatokat csökkenteni tudja."
Ráadásul a kamatvágás inflációt eredményez. Az infláció meg könnyen átcsap hiperinflációba, különösen, ha az MNB egyetlen fegyverét a forint elleni támadásra elvesszük.
És akkor tényleg lesz támadás a forint ellen, meg szabadságharc.

Joooe 2012.01.03. 10:22:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: remélem igazad van a válság végével kapcsolatban. Annyi bizonyos hogy az európai országok gdp grafikonjai (köztük a mienk is) egész jól egymásra illenek, csak hát a mienk eleve a béka segge alatt volt mikor elkezdődött a banzáj.

Az korábbi 8 év nem orbán munkája szempontjából lényeges - sosem állítottam - hanem az ország állapota szempontjából.

2012.01.03. 10:39:19

@Joooe: Oké, akkor bocs, félreértettelek.

Igazad van, az egész egymásra épül. Bár akkor menjünk vissza a Kádár rezsim gazdasági problémájáig. Arra a kérdésre adott rossz választ először Antall kormánya, majd Bokros ugyan gatyába rázta a gazdaságot, de a növekedés megtorpant, amit összespóroltak, azt Orbán elosztogatta, Megyó még azt is, ami nem is volt, Gyurcsány nem érte fel ésszel, a szadesz meg végig önmagát próbálta definiálni, mutatni, hogy nélküle itt nincs semmi, ezzel többet ártott, mint bárki , Bajnai nem értékelendő, mert válságkormány volt, Orbán meg azért nem, mert m közgazdász vagyok, nem pszichológus. (nem Orbánra gondoltam, hanem konkrétan Matolcsyra. Ez az ő gazdaságpolitikának hívott agybaja.)

Joooe 2012.01.03. 10:40:40

Bazze ezt a csűrhét :D
index.hu/video/2012/01/03/tizmillio_ember_nem_orulhet_mindennek_egyutt/

Nem gondoltam hogy ez a vita amit mi itt folytatunk az igazából még kulturáltnak számít :D

Tegnap 5-óra körül sétáltam végig az andrássy-n mert arra volt dolgom, akkor még csak gyógypedagógus hangú nénike éppen megélhetésszerűen féltette a demokráciát pár tucat ember előtt egy sarokban. Na mondom, minek ide ennyi rendőr? Hát már látom :D

Azért valamilyen szinten gáz, hogy ekkora feszültségek vannak, ennyire az érzelmek vezetik az emberek gondolatait (minden politikai oldalon).

Martian (törölt) 2012.01.03. 10:43:30

Ideje újra alkotmányozni: legyen államunk neve Magyar Részvénytársaság, ne választott parlament és kormány legyen, hanem négyévente a hitelminősítők és az IFM képviselői nevezzenek ki egy helytar... akarom mondani vezérigazgatót, aki hajlandó némi empátiát érezni a magyar nép iránt.

A törvényeket le lehet egyszerűsíteni - erre van egy remek galaktikus szintű példa:

startrekportal.scifi.hu/articles.php?article_id=1

Ja, és a Bankszövetséget okvetlenül vegyük fel a (történelmi) egyházak közé.
:))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 10:46:32

@Joooe:
280 körül volt az árfolyam a végtörlesztés bejelentésekor, de ne zavarjanak a tények...

Joooe 2012.01.03. 10:46:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: Visszamehetünk, de minél távolabb haladunk, annál kisebb súlyú dologról van szó. Nem teljesen értek egyet a régebbi kormányok elemzésével. Bokrosék a pénzügyeket stabilizálták, Orbánék a gazdaságot, fenntartható pályán, egyedül a választások évében lazult kicsit a fegyelem ahogy az akkoriban szokás volt. Utána következett az ami már fenntarthatatlan pálya volt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 10:48:10

@Joooe:
Egy hosszú komment, konkrétumok és érvek nélkül.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 10:49:26

@Joooe:
Amiket pozitívumnak felsoroltál, te mind komolyan gondolod? Van még élő agysejted?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.03. 10:49:29

Dal O. Viktor a "bóvli kisgörény" búcsúztatásához:

Kis ember hát itt a vége, látod kár volt sírni érte,
Milyen könnyen elszállt minden, és még ezt se adták ingyen.
Kis ember hát itt a vége, mért nem most ereszkedsz térdre?
Mért nem sírsz, mért nem üvöltesz, szép arcoddal mért örülhetsz?
Kis ember hát mondd, hogy: félek, mondd, hogy: értelmetlen az élet,
Mondd, hogy: mindegy miben hittél. Most már akármit megtennél.
Mondd, hogy: hazudnál, hogy ölnél, mondj amit akarsz úgy könyörögjél
Csak már ne mosolyognál végre ilyen szemtelenül az égre.
Kis ember hát itt a vége, nem volt semmid, ami megérte,
Néhány egyszerű szürke évet mosolyogsz meg most hát nem érted.
Jó időkben semmid sincsen, rossz időkben tiéd minden,
Téged küldenek elsőnek, és először terád lőnek.
Mindig minden zászlót vinni, mindig mindegyikben hinni,
S mindig félni hogy itt a vége, mert még számon kérnek érte.

Kis ember mi lett belőled, most hogy elszálltak az évek?
Nem kérdezték hogy elég-e, ahogy éltél úgy lett vége.
Mégis mosolyogsz, mintha bíznál, mintha várnának a hídnál,
És én egyre inkább félek, ahogy szép arcodba nézek.

www.youtube.com/watch?v=-4-IzpcFhbU

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 10:51:36

@Joooe:
Hogyan van képed mást egysíkon gondolkodónak nevezni, miközben a hivatalos pártpropagandával 100%-ban megegyezik a véleményed, és egy halvány árnyaltabb gondolatod sincs?

Joooe 2012.01.03. 11:07:03

@Zabalint: később pontosítottam, hogy chf árfolyamról beszélek, akkor épp borulni látszott az euró és nem volt túl erős.

"Hogyan van képed mást egysíkon gondolkodónak nevezni, miközben a hivatalos pártpropagandával 100%-ban megegyezik a véleményed, és egy halvány árnyaltabb gondolatod sincs?"
Látod pont ezzel van a bajom, hogy ha jónak tartom a kormány bizonyos lépéseit, akkor már egyből pártpropagandázol. És még sokan mások. Annyira be vagytok zárva a saját kis bunkeretekbe, hogy aki nem megy be veletek az automatikusan egyetlen kategória, fideszes, ellenség. Támadtam már én is ezen a fórumon a szerintem rossz intézkedéseket, a kormány kommunikációját is. Arról én nem tehetek, hogy tesznek és mondanak olyanokat is amivel egyetértek, nem fogom csak azért megváltoztatni a véleményem mert ellenzékinek lenni és hőbörögni menőbb. Kurvaéletbe, sokkal jobb volt gyurcsányék idején, akkor az ésszerű vélemény volt a népszerű is :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 11:15:47

@Joooe:
De akkor nézzük az általad említett "pozitívumokat" részletesebben:

"- szja csökkentés és arányosítás"

Pozitívum lenne egy jobb gazdasági helyzetben, így viszont csak csökkentette a fogyasztást, csökkentette az állam bevételeit egy kritikus helyzetben.

"- a pazarló, fenntarthatatlan kettős nyugdíjrendszer felszámolása (2010-ben végig azon drukkoltam hogy csak merjék megtenni)"

Én inkább azt látom, hogy nem láttak tovább az orruknál. Még véletlenül sem csökkentettek nyugdíjakat, inkább a jövőt élték fel egyetlen év alatt ezzel a lépéssel. A legszánalmasabb, hogy ennek tapsolsz.
(Az meg még szánalmasabb, hogy úgy adod elő, mint ha szurkoltál volna neki, holott előtte 1 évvel szó sem volt ilyesmiről, az egész egy hirtelen jött ötlet volt a részükről 2010-ben, aztán úgy adták a szádba, mint ha ez egy előre eltervezett dolog lenne, és elhitették veled, mennyire rossz a manyup.)
Egyébként meg a k+f az ami fenntarthatatlan a demográfiai helyzet miatt...

" - én pozitívumnak tartom az új alkotmányt is, nem itt tartanánk ha már a rendszerváltáskor létezett volna ilyen részletes, néhány alapvető dolgot szabályozó alkotmány (pl csökkenő államadósság). Akart is minden kormány csinálni azóta, a fidesz az első aki meg is tudta tenni."

És az is pozitívum, hogy az szja is 2/3-ba lett betonozva? A másik, hogy a csökkenő államadósság miért csak 2016-tól van?

"- dohányzási tilalom"

Az első dolog, amit leírsz, és pozitívum.

"- pálinkafőzés legalizálása :)) (szimbolikus lépésnek kiváló - nem vagy bűnöző azért mert termelsz és előállítasz valamit saját célra)"

Ez is teljesen jó dolog. Mondjuk gondolom ha valaki otthon kendert termesztene csak saját célra, már más lenne a véleményed...

"- hajléktalankérdés"

Szerinted pozitív, ha a hajléktalanok számára betarthatatlan törvényt hoznak??? Ezek szerint a problémák szőnyeg alá söprésének vagy a híve.

"- hasznosabb, kiterjedtebb közmunka szervezése (bár ez még elég szarul áll asszem)"

Ez a harmadik pozitív dolog.

"- multikat terhelő különadók (országból kivitt pénzek visszafogása)"

Fogalmad nincsen a gazdaság működéséről, hogy ezt írod. De segítek, ezt is te fizeted meg, mikor vásárolsz.

"- bankadó"

Dettó.

"- a devizahitel állomány egy részének forintra váltása (végtörlesztés)"

Aha, szóval pozitívum, ha a devizahitelesek 5-10%-a jól jár, a többi meg szop emiatt. Meg a bizalom elvesztése is nagyon pozitív. Te ennyire hülye vagy, vagy csak tetteted?

"- rokkantnyugdíjak, korkedvezményes nyugdíjak, segélyezés elleni lépések"

Ok, csak közben kiderült, hogy a rokkantnyugdíjasok többsége már amúgy is nyugdíjas korú, hiszen az álroki hullám 90-94 körül zajlott le.

"- a költségvetési hiányt minden eszközzel tartjuk, a szükséges új adókat bármikor bevezették és bevezetik ha kell, és azok a fogyasztást terhelők inkább mint munkát terhelők"

Te ezt is elhiszed? Először azért különböztek össze az IMF-el, mert nem akarták tartani. Most meg mindig 1 lépéssel a valós számok mögött járnak, mikor jövőre 0,6% volt a növekedési prognózis, 1,5-el számoltak, most hogy 0, még mindig 0,6 körül. Egyébként meg a fogyasztás és a munka adóterhelése a gyakorlatban ugyanazt eredményezi.

"- önkormányzati eladósodás korlátozása"

Örvendetes, kár hogy éppenséggel mindenütt a Fidesz vezette önkormányzatok adósodtak el keményen.

" - csökkent a forintban mért forintadósság, devizában mért devizaadósság"

Nőtt a GDP arányos államadósság... És közben pedig volt egy egyszeri nagyobb bevétel, amit 1 év alatt sikerült eltapsolni. Gratula!

"- szimbolikus lépés: kettős állampolgárság"

Amit arra igyekeznek használni, hogy megnyerjék a következő választást. Szarnak a nemzeti ügyekre, magas ívben, csak szavazatszerzésre kell nekik.

2012.01.03. 11:17:06

@Joooe: Orbánék mesterségesen pumpálták fel a gazdaságot. Talán ha emlékszel, az építőipar száguldott.
A munkanélküli számokat befolyásolta, hogy akkor épp az egymillió diplomás országa vízió futott. És ugye aki egyetemre jár, az nem szerepel a munkanélküli statisztikában.
Az állami támogatású lakáshitel?
A két forduló közti ámokfutás már csak hab a tortán. Éjszakai világítás a focipályákra!!!! Brrrr, de gazdag is a magyar!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 11:19:29

@Joooe:
"később pontosítottam, hogy chf árfolyamról beszélek, akkor épp borulni látszott az euró és nem volt túl erős."

A CHF-et éppen a végtörlesztés bejelentése előtt rögzítették az euróhoz, így éppen enyhült volna a devizahitelesek problémája, de ezt Orbánéknak sikerült a végtörlesztéssel elbaszniuk.

"Látod pont ezzel van a bajom, hogy ha jónak tartom a kormány bizonyos lépéseit, akkor már egyből pártpropagandázol. "

Mert éppen a legrosszabb intézkedéseket, amit ők unortodox gazdaságpolitikának neveznek, és ami miatt éppen a szakadékba zuhanunk, azokat nevezed pozitívnak. Ráadásul az általuk szádba adott mantrával, aminek semmi köze a valósághoz. Lásd pl. manyup és végtörlesztés.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 11:22:24

@Joooe:
Nem, nem, a hiba a te készülékedben van. Én leszarom, hogy ki kormányoz, engem egy dolog érdekel, hogy mit csinálnak. Most pedig egyáltalán nem mennek jó irányba a dolgok.

Mondjuk kíváncsi lennék 1-1 témában mi volt a véleményed 2 éve, mert a hivatalos Fideszes álláspont általában ennyi idő alatt fordul mindenben 180 fokot...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 11:56:21

@Joooe:
Egyébként ahhoz túl sűrűn szoclibezel, ballibezel, stb., hogy hiteles legyen ez a szövegelés...

Joooe 2012.01.03. 12:30:27

@Zabalint: a szoclib, ballib önmagukban nem pejoratív fogalmak... nem komcsizok, nem libsizek, csak megnevezni próbálok politikai oldalakat.

Engem nem az zavar hogy valakinek más a véleménye, hanem ha primitív a véleménye, és ráadásul hülyéz, droidoz, orbánbérencez stb. ha valaki nem az ő mantráit hirdeti.

"Mondjuk kíváncsi lennék 1-1 témában mi volt a véleményed 2 éve, mert a hivatalos Fideszes álláspont általában ennyi idő alatt fordul mindenben 180 fokot... "
Nagyon szívesen válaszolok. Milyen témákra gondolsz?

Nem reagálok minden érvedre, nem akarok minden vitát (szja, manyup,...) ezredszer is megvívni. Sok ilyen nem éppen népszerűséghajhász (kurvára felhúzott bizonyos embereket) intézkedést meg mertek tenni, mert szükségesnek látták (látom én is), ez számomra pozitívum. Örülök hogy néhány intézkedés jó oldalait te is elismered.

"Az meg még szánalmasabb, hogy úgy adod elő, mint ha szurkoltál volna neki, holott előtte 1 évvel szó sem volt ilyesmiről, az egész egy hirtelen jött ötlet volt a részükről 2010-ben, aztán úgy adták a szádba, mint ha ez egy előre eltervezett dolog lenne, és elhitették veled, mennyire rossz a manyup."
De jó hogy jobban tudod, hogy én mit gondoltam :) Lehetett már jóval korábban is sejteni, voltak pletykák a lapokban, fideszközeli közgazdászok leírták mi a baj a rendszerrel (Kun János pl). Először még nem merték megtenni, brüsszelben próbáltak ügyeskedni, aztán hálistennek nem sikerült, és rákényszerültek a helyes lépésre. Először csak ideigelenesen "14 hónapra" de akkor már látszott hogy csak idő kell a "hogyan" kidolgozására. Szerintem.

NYJetsTD 2012.01.03. 12:36:37

@Joooe: "Támadtam már én is ezen a fórumon a szerintem rossz intézkedéseket, a kormány kommunikációját is."

A kormány kommunikációja a fő problémád (he-he) miközben mindenki azt próbálja megértetni veled, hogy már rég a fulladástól kellene megmenteni az országot.
Vérhülye fideszes vagy.

Azt azért elmesélhetnéd, mi volt ma a minisztériumban, hogy csak 8.53-kor tudtál bejegyzést írni... 8.00-8.30-ig reggeli, vagy eligazítás a tegnapi napról?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 13:12:51

@Joooe:
"a szoclib, ballib önmagukban nem pejoratív fogalmak... nem komcsizok, nem libsizek, csak megnevezni próbálok politikai oldalakat."

Szoclib és ballib, ezeket Fideszes és Jobbikos körökben használják.

"Engem nem az zavar hogy valakinek más a véleménye, hanem ha primitív a véleménye, és ráadásul hülyéz, droidoz, orbánbérencez stb. ha valaki nem az ő mantráit hirdeti."

Engem meg az zavar, ha valaki nem tud elszakadni a Fideszes mantráktól, pl. te ilyen vagy. A "ballib" kifejezés is önmagában egy ilyen mantra, holott liberális baloldal nem volt itthon az elmúlt 20 évben.

"Sok ilyen nem éppen népszerűséghajhász (kurvára felhúzott bizonyos embereket) intézkedést meg mertek tenni, mert szükségesnek látták (látom én is), ez számomra pozitívum. "

Szvsz semmi olyat nem mertek megtenni, amit meg kellett volna, de nagyobb tömeg körében népszerűtlen lenne. Lásd pl. nyugdíjcsökkentés. Én ugyan nem szavaztam rájuk, de éppen abban bíztam, hogy 2/3-al majd megtehetnek olyan dolgokat, amelyek népszerűtlenek, de szükségesek, és nagyot kellett bennük csalódnom, bár ez nem ért meglepetésként.

"Nagyon szívesen válaszolok. Milyen témákra gondolsz?"

Nem 2 év, de jó példa rá a manyup. Kettős állampolgárság 2000 vs 2004. Megszorítások 2010 vs. 2011.

"De jó hogy jobban tudod, hogy én mit gondoltam :) Lehetett már jóval korábban is sejteni, voltak pletykák a lapokban, fideszközeli közgazdászok leírták mi a baj a rendszerrel (Kun János pl)."

Akkor idézd! Mert addig csak Matolcsynéről beszélhetünk...

"Először még nem merték megtenni, brüsszelben próbáltak ügyeskedni, aztán hálistennek nem sikerült, és rákényszerültek a helyes lépésre."

Brüsszelben azzal próbáltak ügyeskedni, hogy a manyup ne számítson bele az államadósságba. Egyértelmű, hogy nem arról volt szó, hogy jó-e a manyup, hanem arról, hogy valahogy csökkenteni kellett, legalább papiron a hiányt.

Egyébként meg semmi lényeges intézkedését nem támadod a Fidesznek. Szerinted jól csinálnak mindent, csak a kommunikációba kötsz bele helyenként, vagyis szerinted rosszul adják el, amit jól csinálnak. Szerintem meg itthon egész jól el tudják adni a szart, csak külföldön nem eszik meg.

Joooe 2012.01.03. 13:15:25

@NYJetsTD: 1. a kommunikációt leszarom, más vetette fel, arra válaszoltam. Látom figyelmes, okos gyerek vagy te, sok jó indulattal és nyitottsággal.

2. gyurcsány idejében ha valaki jónak látta egy-két intézkedés-imitációját akkor nem feltételeztem róla, hogy azért teszi mert szoci kötődései vannak, lefizették, stb. egyszerűen csak hülyének tartottam, legalább ennyit megtehetnél te is :))) Bajnainak amikor jó lépései voltak (bizonyos pénzszórások visszavágása) azt elismertem, a hibáiért támadtam, hogy nincs lehetősége és felhatalmazása valódi átalakításokba kezdeni és csak feleslegesen húzza az időt egy-két tesze-tosza fiskális lépéssel, de a gazdasághoz érdemben nem tud nyúlni 1 év alatt. Orbánék hülyeségei sem tetszettek, nem örültem hogy Sólyom helyett új álamfőt választottak, az alakotmánybírósággal baszakodásnak, a visszamenőleges adóztatásnak, vagy most legutóbb a manyup kényszerű bezárásának ha már egyszer volt egy megállapodásuk a maradó pénztártagokkal, csúnya dolog volt felrúgni még ha kapnak is érte állami jogosultságot. Ezeknek is mindig hangot adtam. És örülök a (szerintem) jó intézkedéseknek, bármennyire is ciki.

Nem az a baj hogy neked valami nem tetszik, hanem hogy olyan pipa vagy hogy már nem látsz tőle, nem mérlegelsz, csak fröcsögsz, ellenségképeket gyártasz magadnak, és ha én ebben nem tapsolok neked, akkor én is megkapom a mind stílusában mind megalapozottságában igen primitív kritikát.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 13:51:38

@Joooe:
"gyurcsány idejében ha valaki jónak látta egy-két intézkedés-imitációját akkor nem feltételeztem róla, hogy azért teszi mert szoci kötődései vannak, lefizették, stb. egyszerűen csak hülyének tartottam, legalább ennyit megtehetnél te is :)))"

Szóval Gyurcsánynak ezek szerint csak rossz intézkedései voltak. Ki is látja feketén-fehéren a dolgokat?

Joooe 2012.01.03. 13:58:51

@Zabalint:
"A "ballib" kifejezés is önmagában egy ilyen mantra, holott liberális baloldal nem volt itthon az elmúlt 20 évben."
Persze hogy nem volt liberális baloldal, mert a liberális meg a baloldali az két külön irány. Ballib volt, ami a liberálisok és a szocialisták/szociáldemokraták a világon mindenhol szinte törvényszerű szövetségét jelenti. De ha számodra ez a kifejezés sértő, akkor hogyan mondjam?

"Lásd pl. nyugdíjcsökkentés."
Nyugdíjcsökkentést honnan vetted? Ki kell baszni a rendszerből az élősködőket (alaptalan szociális és roki). 1,4 millió korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas van ma magyarországon, az ő átlagnyugdíjuk kb. az átlagos nettó bér 70%-a, ez nem sok. A probléma ott van hogy nem 1,4 millió hanem 3 millió nyugdíjas van... van a maradékból(nem öregségi) is pár százezer, akinek jogos a járandósága, de a többi... na velük kéne kezdeni valamit... ja hogy pont ez történik? ;)

"Nem 2 év, de jó példa rá a manyup. Kettős állampolgárság 2000 vs 2004. Megszorítások 2010 vs. 2011."
Manyup: korábban nem volt téma, bár kicsit már gyurcsány és bajnai is visszalépkedtek kicsit ezen az úton. A fidesz csak azt ígérte, megvédi a pénztárakat a privatizációtól. Államosította, megtette :D

Kettősállampolgárság: nem tudom mi volt 2000-ben.

Megszorítások:
2010: gyurcsányék elkúrták -> szar a gazdaság -> nem bírjuk a válságot -> megszorítások -> fúj mszp
2011: gyurcsányék elkúrták -> szar a gazdaság -> nem bírjuk a válság második hullámát -> megszorítások -> fúj elmúlnyócév
Nagy ellentmondást nem látok itt, még nem is teljesen valótlan, csak éppen kicsit túlegyszerűsítő.

"Akkor idézd! Mert addig csak Matolcsynéről beszélhetünk..."
2009 eleje: A tyúk nem tojik aranytojást
www.nol.hu/velemeny/lap-20090430-20090430-35

"Egyébként meg semmi lényeges intézkedését nem támadod a Fidesznek. Szerinted jól csinálnak mindent, csak a kommunikációba kötsz bele helyenként, vagyis szerinted rosszul adják el, amit jól csinálnak. Szerintem meg itthon egész jól el tudják adni a szart, csak külföldön nem eszik meg. "
Én a fidesz kommunikációját nem támadtam, azzal legfeljebb az a bajom, hogy túlságosan a papucsállatkák szintjén van, de amilyen a szavazó úgy kommunikálnak vele :) Ez pont gyurcsányi duma volt, hogy ők mindent jól csinálnak csak rosszul kommunikálják... közben nem sok érdeit csináltak viszont világbajnok kommunikációs manővereket toltak.
Előző posztomban a fidesszel szemben felsorolt kifogások szerintem nagyonis érdemiek, az ennél nagyobb súlyú dolgaikkal viszont tényleg többnyire egyetértek.

Joooe 2012.01.03. 14:03:15

@Zabalint: igen, a rossz az rossz, szeretnék jót találni, de nekem nem rémlik... de mondjál egy érdemi jó intézkedést gyurcsánytól, kíváncsian várom

rámenős 2012.01.03. 14:10:25

joooe. Mivel a komentek összecsúsznak, csak emlékezetből reagálok.
A bűnbakkeresést hagyjuk. Nem remélni kell, hanem megelőzni és tenni ellene.
Az adómentes piac létezik, csak nem nálunk. Ne keverd össze a túlélési technikákkal. Miért nem itt könnyítettek? Mert ez a multik érdekeit sérti. Az a néhány száz liter pálinka meg csak tovább mérgezi az embereket.
Az állami gazdaságokon és a feldolgozó iparon már túl vagyunk, ha nem vetted volna észre. Volt nekünk. Viszont ha van néhányszáz milliárdod, megvalósíthatod.
A TEK-et a gyakorlatozáson kivül hányszor vetették be? Ezért nem emelném tovább a sarcot, hanem az értelmetlen, vagy részrehajló pénzpocsékoláson spórolnék.
Minden embert sajnálok aki értelmetlenül hal meg. Mindegy mi miatt. Az lenne a vezetőink feladata, hogy ezt elkerüljük.

rámenős 2012.01.03. 14:16:14

@preddy: Nézz utána. Jó, lehet, hogy csak négyszer többet kapnak.
Az is ami eljut a hazaiakhoz, hááát? Mi marad a csókosokon kívülieknek?

Joooe 2012.01.03. 14:45:25

@rámenős: Az a baj a piacos dologgal, hogy nehéz nem visszaélni vele. Ha kimegyek otthon kecskeméten a piacra, ott még sok kistermelőt talál az ember aki a saját áruját árulja. Ha kimegyek valamelyik pesti piacra egy csomó nagykereskedőt látok, akik nagyrészt ugyanazt a hollnad, kínai stb szennyet árulják mint a hipermarketek. Nehéz lenne előírni és ellenőrizni hogy a termelő csak a saját árulhatja.

Pálinka nem lesz több vagy kevesebb ettől, csak aki csinálja, azt többé már nem tekinti bűnözőnek az állam, pusztán szimbolikus lépés.

Az állami gazdaságokat nem rendes piaci helyett gondoltam, a piac marad ahogy előtte. Csak hát ha valakinek van elég befektetnivalója, nem ilyenbe fekteti, mert nem hozna annyi hasznot, nem tud külföldi felvásárlópiacot találni, stb.
Ha az állami lenne, kevesebb bért is elég lenne fizetni (hiszen csak segély helyett van, magasabb bérért legyen ösztönözve az ember hogy a reálgazdaságban próbál érvényesülni), nem lenne fontos a haszon, hiszen ha már kisebb a bukta mint a szoc segélyen már akkor jó.
Egy ilyen gazdaságban elítélteket is lehetne pl. dolgoztatni, nekik még bér sem jár, csak tartásuk költségét termelik ki. És az ilyen munkalehetőség ugródeszkát jelenthetne a korábban hajléktalanoknak is hogy újra önmagukat eltartó és érvényesülni tudó emberekké váljanak. Pusztán arról van szó, hogy van rengeteg "fölös" munkaerő, nyersanyag, föld, és ha piac nem tudja megszervezni hogy ebből termelés legyen akkor szervezze meg az állam.

Álamfő 2012.01.03. 16:41:24

@Joooe: Nem értek egyet veled, de ezt gondolom megérted, majd ha lesz időd, várnám azokat a fene nagy pozitívumokat, egy fecske úgysem csinál nyarat ( a GDP-re értem ) ...

NYJetsTD 2012.01.03. 18:48:44

@Joooe: Utolsó bejegyzésed: 14.45.
Ma egy picit korán ért végett munkád a minisztériumban... hmmm...nem ezért fizetünk...

"Nem az a baj hogy neked valami nem tetszik, hanem hogy olyan pipa vagy hogy már nem látsz tőle"

Az én vérnyomásomat legfeljebb az asszony tudja megemelni... : )
A te sületlen propaganda szövegeid legfeljebb csak megmosolyogtatnak...
Nekem öt forinttal nem lesz több, ha idegeskedek vérfideszesek beírásain...

A primitív kritikáról pedig csak annyit, már ezerszer leírtam és ezerszer lefogom, a hibbant vízipisztolyos fülkeforradalmár szabadságharcosokat mindig is köpködni fogom. Élhetetlenné teszik az országot, az ilyen alkalmazott tapsikolók pedig csak adják alájuk a lovat...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 21:58:36

@Joooe:
"Ballib volt, ami a liberálisok és a szocialisták/szociáldemokraták a világon mindenhol szinte törvényszerű szövetségét jelenti."

Ha kicsit tájékozottabb lennél, tudnád, hogy ez mekkora ostobaság. Csak kettő példa, Németországban és Angliában közelebb állnak egymáshoz a liberálisok és a konzervatív jobboldaliak, mint a balosok.

A nyugdíj ügyben miről beszélsz? A korkedvezményről(mert azt írod ez történik, de a normál, nem korkedvezményes nyugdíjaknál éppenséggel semmi sem történik)? Mert a normál nyugdíjak sem alacsonyak, az átlagbér 70%-a nem kevés azt nézve, hogy az aktívak fele ennél kevesebből él(elég nagy a szórás a munkavállalóknál, jóval nagyobb, mint a nyugdíjasoknál). Miért van az, hogy az általános családmodell, hogy a nyugdíjasok segítik anyagilag a gyerekeiket, unokáikat? És miért növekedett az infláció felett a nyugdíj, mikor a reálbérek csökkentek?

"Manyup: korábban nem volt téma, bár kicsit már gyurcsány és bajnai is visszalépkedtek kicsit ezen az úton. A fidesz csak azt ígérte, megvédi a pénztárakat a privatizációtól. Államosította, megtette :D"

A manyup már 97 óta létezik, 98 és 2002 között érdekes módon semmi baj nem volt vele.

"Kettősállampolgárság: nem tudom mi volt 2000-ben."

Markó Béla 80 ezer aláírást adott át Orbán Viktornak, hogy legyen kettős állampolgárság, Orbán erre azt mondta, ez nem időszerű... Mellesleg pont akkor lett volna több értelme, mikor még nem voltunk EU tagok.

"Megszorítások:
2010: gyurcsányék elkúrták -> szar a gazdaság -> nem bírjuk a válságot -> megszorítások -> fúj mszp
2011: gyurcsányék elkúrták -> szar a gazdaság -> nem bírjuk a válság második hullámát -> megszorítások -> fúj elmúlnyócév
Nagy ellentmondást nem látok itt, még nem is teljesen valótlan, csak éppen kicsit túlegyszerűsítő."

Azért elképesztő amit leírsz. 2006-ban mindenféle adócsökkentést és kiadás növelést ígért a Fidesz a kampányában. Aztán 2006 és 2010 között minden megszorításra tiltakozás volt a Fidesz részéről a válasz(előtte 2002-ben megszavazták Medgyesi osztogatását). Meg szociális népszavazás. Persze az más, ha ők szorítanak meg(szorítsanak meg, de a kétszínűség az zavaró). Még a mostani cikluson belül is volt 180 fokos fordulat, hiszen először nem akarták tartani a hiányt 2010-ben, mert hogy élénkíteni kell a gazdaságot, majd rá fél évre jött a "harc az államadósság ellen". Te ilyenkor hol vagy, nem figyeled, hogy néha még pár napon belül is ellent mondanak korábbi önmaguknak, lásd pl. mikor Orbán azt mondta, nem tárgyal az IMF-el ismét, rá pár napra ismét tárgyalt.

Kösz a cikket, akkor valóban volt ilyen elképzelés. Csak mondjuk a Fidesz egyáltalán nem emelte be ezt a hivatalos kommunikációjába, az tény.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 22:06:27

@Joooe:
Biztosan kellene lennie olyannak, ami pozitív volt szerinted, már ha nem teljesen egyoldalú a gondolkodásod. Én eddig minden kormánynál találtam pozitív és negatív dolgokat.

Egy példa, szerintem a vizitdíj pozitív volt, csak persze a szociális népszavazósdival sikerült ezt tönkretenni. Most más dolgokba nem mennék bele, de pl. ha pozitívnak tartod, hogy a Fidesz most bizonyos egyetemi szakokon megszüntetné az államilag finanszírozott helyeket, akkor annak is pozitívnak kellett volna lennie, hogy Gyurcsányék alatt csökkentek az ilyen szakokon az irányszámok. Vagy ha szerinted az pozitív, hogy a Fidesz szerinted amikor kell, faragja a költségvetést, akkor miért volt negatív, mikor 1-2 év alatt Gyurcsányék alatt rekord mértékben csökkent a hiány(természetesen előtte negatív volt, hogy így elszállhatott 2006-ra)?

"közben nem sok érdeit csináltak viszont világbajnok kommunikációs manővereket toltak."

Hol voltak azok a világbajnok kommunikációs manőverek 2006 után?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.03. 22:13:02

@Joooe:
De a legnagyobb gond a szövegeiddel éppen az, hogy a Fidesz alapvető unortodox gazdasági tanai az, amelyekkel egyetértesz(pl. végtörlesztés, manyup lenyúlás, szja, stb.), miközben ezek láthatóan nem hozzák a várt eredményt. A teljes rendszer(gazdaságpolitika) negatív teljesítményt nyújt, te meg kiemeled ennek a rendszernek a legfőbb elemeit néhány kivétellel, hogy pozitívumot. Akkor mégis mivel magyarázod a sikertelenségét? Előre szólok, hogy a hivatalos pártpropaganda, hogy külföldről minket támadnak, ezért nem megy, nem ér, mert egy gazdaságpolitikának a külföldi piacok várható reakcióit is figyelembe kellene vennie.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.03. 22:42:57

@Imadom a trapistát:

Hehe! Ez nagyon jó! Kinevezlek a blog virtuális Bud Spencerének.

@NYJetsTD:

Te meg ne csodálkozz, hogy jól megkaptad. Én ugyan folyamatosan tűröm azt a stílust, amit megengedsz itt magadnak, ugyanakkor egy ponton túl már kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy édesanyád nem nevelt meg rendesen. Ezt pedig nem áll módunkban pótolni.

Ajánlom figyelmedbe moderálási alapelveinket:

nivo.blog.hu/2010/08/24/moderalasi_alapelvek

NYJetsTD 2012.01.03. 23:22:11

@bogancs: ez most komolyan gondolod?

Az én hozzászólásomat összeveted -imádom a trapistát- három buzizással tarkított böffentésével, majd barackot nyomsz a fejére, engem pedig a blogból való kitiltással fenyegetsz meg? Noooormális vagy? Vagy ez már az új narancsvilág?

Édesanyát pedig végképp nem emlegetünk blogtérben. Egymást szarrá szívathatjuk, de a muter tabu... Csak remélem, érted miért...

Vagy ez a fenyegetés azzal függ össze, hogy minden amit az utolsó három-négy hónapban leírtál, megbukott és ezt az orrod alá dörgölöm?

rámenős 2012.01.04. 06:35:03

@Joooe: Ugyan már. Nehogy a hajléktalanokkal, elítéltekkel akard megmenteni az országot.
Az emberek boldogulását kell segíteni, nem büntetni néhány milliárd / vagy talán néhány millió / forint adóbevételért.
A szemléleted tipikus. Néhány csaló miatt az egész országot kell büntetni. Nem ám azt aki csal.
Tényleg sok kereskedő van a piacon, mert nem ad számlát. Csak egy rendőrnek, vagy bocsi, fináncnak kellene végigmenni és aki nem a saját termékét árulja számla nélkül azt megbüntetni. Ennyi.
De hát ezek nagyon egyszerű dolgok. Így nem szabad kormányozni mert akkor mindenki tudja mihez tartani magát.

Egyébként mindent megbocsátok a fidesz rajongóknak az új védekezési törvény miatt. Ez tényleg nagy dolog és rengeteg kárvallott igényelte már a normális elbírálást. / Persze a puding próbája az evés. /

Joooe 2012.01.04. 09:55:40

@Zabalint:
Jó reggelt! :)

"az átlagbér 70%-a nem kevés azt nézve, hogy az aktívak fele ennél kevesebből él"
Az átlag az csak egy átlag, mindkét oldalon. Vannak kisnyugdíjasok is, akik így is csak úgy tudnak megélni, ha közben megtermelik az elélemiszer nagy részét.

"És miért növekedett az infláció felett a nyugdíj, mikor a reálbérek csökkentek?"
Szerintem is hiba volt. És most is hiba az inflációhoz kötni. Én olyan szabályt foglalnék sarkalatos törvénybe, hogy a nyugdíjasok járulékbefizetéseik alapján egy súlyozást kapnak, és pontosan annyi pénzt osztanak el közöttük (éves viszonylatban) mint amennyi a járulékokból befolyt összeg. Így ahogy a bérek (így az ebből befolyt járulékok) változnak, úgy változnak a nyugdíjak, abszolút fair. A nyugdíjjárulék mértékét meg a mindenkori kormány meghatározhatja munkaerőpiaci, demográfiai, szociális szempontok figyelembevételével, ezáltal emelhet vagy csökkenthet nyugdíjat, de 2x is meggondolná mielőtt hozzányúl, mert akármerre módosítja a járulékszintet, rossz valakinek, így csak akkor tenné ha tényleg muszáj, nem lennének választási játékszerek a nyugdíjasok.

"A manyup már 97 óta létezik, 98 és 2002 között érdekes módon semmi baj nem volt vele."
A manyuppal az a legnagyobb baj, hogy tarthatatlanná teszi a költségvetést. Amikor még kevés tagja van, és alacsony a manyup járulékszint, akkor még kigazdálkodható, ha egyszerre mindenki belépne és magas részarányt kapnának a manyupok akkor az garantált államcsőd.
Ezzel kapcsolatban csak annyit kell érteni, hogy amikor elkezdjük bevezetni a manyupot, akkor az állami rendszer terhei még egy jópár évtizedig megmaradnak, míg a manyup rendszer terhei (a tagok számának függvényében) azonnal jelentkeznek, azt meg még jól menő gazdaságok sem feltétlen engedhetik meg maguknak hogy 2 nyugdíjrendszert tartsanak fenn, mi meg tuti nem.
Tehát ez a bevezetés után, alacsony taglétszámmal nem volt olyan fenyegető dolog, mint pl. a 2009-es 500 milliárdos folyó hiány - és ez még bőven tovább nőtt volna, még csak az aktívak fele volt manyup tag.
Az alapvetően rossz koncepció kivezetése fokozatos volt...
A fidesz első kormánya állította le akkor az állami járulékból a manyupba lenyúlt rész növekedését, 8 százalékponton. Később gyurcsányék megszüntették a pályakezdők kötelező belépését majd bajnai lehetővé tette a visszalépést államiba, matolcsysta módon szépítve ezzel a költségvetést. Aztán jött matolcsy és a többit már ismerjük :)

"Azért elképesztő amit leírsz. 2006-ban mindenféle adócsökkentést és kiadás növelést ígért a Fidesz a kampányában. "
Azt sosem mondtam hogy nem beszéltek baromságokat :)
Máshogy kell nézni azért az ellenzék és a kormány kommunikációját... A "hogyanra" szerintem nem a mindenkori ellenzéknek kell választ adnia, viszont a "miértet" az ellenzéknek is figyelembe kell venni. Ha az ellenzék azt mondja megszorítás nem kell azt jelenti: úgy kéne kormányozni hogy ne legyen rá szükség, nem azt hogy pillanatnyi költségvetés-technikai szempontból szükség van-e rá.
A jelenlegi ellenzék nagy része okkal sunyít a "miért" kérdésében :)

"Még a mostani cikluson belül is volt 180 fokos fordulat, hiszen először nem akarták tartani a hiányt 2010-ben, mert hogy élénkíteni kell a gazdaságot, majd rá fél évre jött a "harc az államadósság ellen""
Új helyzet állt elő, OV remélte hogy ki tud harcolni EU-s engedményeket, nem tudott. Ha nem fúj a szél bevonjuk a vitorlát és elővesszük az evezőt. Csak ettől még nem leszünk gyorsnaszád :D

"Egy példa, szerintem a vizitdíj pozitív volt"
Szerintem nem volt, ellenkezik a közönségileg fenntartott egészségügy elvével, amit a társadalom elsöprő többsége szükségesnek tartott. Itt a normális keretek közötti megoldások helyett egy szélsőliberális fordulatot akart erőltetni (mert a politikusoknak meg a haveroknak az kényelmes), szerintem ez egyáltalán nem jó.

"Gyurcsányék alatt csökkentek az ilyen szakokon az irányszámok."
Azt mondtam jelentős kérdésben, ez az ügyvivő kormányzás kereteibe tartozó apróság, hogy a nemzetgazdasági igényekhez igazítjuk a keretszámokat, elvileg évente elvégzendő dolog.

"mikor 1-2 év alatt Gyurcsányék alatt rekord mértékben csökkent a hiány(természetesen előtte negatív volt, hogy így elszállhatott 2006-ra)?"
Valóban, ez elkerülte a figyelmem, 2008 egy jó év volt, akkor már az 1. orbán kormány szintjére süllyedt vissza a hiány. Bár úgy rémlik nekem ebben valami trükk volt, és a folyó költségvetés továbbra is tré volt, privatizáció és hasonlók lehettek talán?
Mind1, alapvetően a saját elkúrásuk részleges vagy teljes visszacsinálását nem nagyon tekintem igazi pozitívumnak.

"De a legnagyobb gond a szövegeiddel éppen az, hogy a Fidesz alapvető unortodox gazdasági tanai az, amelyekkel egyetértesz(pl. végtörlesztés, manyup lenyúlás, szja, stb.), miközben ezek láthatóan nem hozzák a várt eredményt"
A manyup hozta a várt eredményt, kb. ebből futotta az adócsökkentésre. A gazdaságpolitikai eredmények romló nemzetközi környezetben, eladósodott, tartalékok nélküli lakossággal (nem vagyok híve a kifogások keresésének, de azért szemellenzőt se tegyünk fel) valóban késnek, de amikor ilyen helyzetben még csökkenteni is kell a hiányt nem nagyon tudok elképzelni olyan lépést aminek azonnal felismerhető pozitív hatása volna.
A piacok idegességéről: valóban szívás, de el fog múlni, és akkor a hosszútávú reformok érdekében megérte. (tényleg, most tűnt csak fel hogy kerüli a kormányzati kommunikáció a reform szót... túl gyurcsányos?)

Joooe 2012.01.04. 10:46:39

@Joooe: "közönségileg"
Ááááh :D
kösösségileg

Joooe 2012.01.04. 11:14:52

@rámenős: "és aki nem a saját termékét árulja számla nélkül azt megbüntetni"
és azt honnan fogja tudni a finánc, hogy saját-e a termék?

"Az emberek boldogulását kell segíteni, nem büntetni"
Semmiféle büntetésről nem beszéltem.

"Nehogy a hajléktalanokkal, elítéltekkel akard megmenteni az országot."
Ezt sem tudom hogy raktad össze. A hajléktalanoknak nyújtható segítség egy formájáról beszéltem, nem az ország megmentéséről.

Az, hogy a büntetésvégrehajtás "lakói" ne kapjanak tettükért cserébe ajándékként eltartást, és ugyanúgy megdolgozzanak a megélhetésért mint a kint élők, csak egy erkölcsi szükségszerűség lenne, ha létezne olyan közmunkarendszer ahol ez megvalósítható.

De túl sokat ne vitázzunk róla, úgysem fog megvalósulni, csak egy ötletem osztottam meg ha már te is ötletelsz.

NYJetsTD 2012.01.04. 11:24:56

Már majdnem 280 az euró...

privatbankar.hu/szarmazekos/beszakadt-a-forint-ujabb-rekord-1-euro-3191-forint-243446

De no problem, hiszen vannak pozitív lépések.... ; )

Joooe 2012.01.04. 16:20:20

@NYJetsTD: érdekes hogy milyen árfolyamszakértő lett hirtelen mindenki :)

De örülök hogy te örülsz, fontos a sikerélmény :)
(Persze erre azt fogod válaszolni hogy nem örülsz, de nem is ez a lényeg)

Nem akarok komoly összeesküvés-elméleteket gyártani, de meg kéne nézni az érdekeket is a kérdés mögött. Én nem látom át olyan mértékben a pénzvilág működését, hogy az érdekek és eszközök rendszerét átlássam, de legalábbis gondolatébresztő, hogy
- korábban az államháztartási hiány, adósságállomány (árfolyamingadozástól megtisztítva esetleg) és hasonló objektív tényezők jelentették a rossz megítélés okát. Most hogy ezek rendben vannak, bullshit jellegű szubjektív érvekbe vannak csomagolva az olyan intézkedések bírálata, amik az érintett pénzügyi köröket érintik kellemetlenül (bankadó, végtörlesztés, manyupok felszámolása, stb) de az ország fizetőképességét nem rontják, sőt, javítják.
- milyen hatása lenne már, ha az országban beindul a gazdasági növekedés, szép lassan visszafizetjük az adósságunkat? IMF hitel nélkül, bankadóval, stb... Kik járnának rosszul?
- Az ilyen árfolyam emelkedések egybeesnek azzal amikor nyomást kell gyakorolni a kormányra, hogy ne a saját feje után menjen, lófaszt a seggébe nem szuverenitást, hát nehogymá :)

Nem úgy értem hogy feltétlen valami mesebeli gonosz erők állnak a dolgok mögött, csak talán a piaci hisztik messzebb állnak a racionalitástól mint azt egyesek láttatni szeretnék.

NYJetsTD 2012.01.04. 17:46:50

@Joooe: fiatalság - bolondság...

Megint a szokásos prop szöveg, ajajj, minket támadnak, bántani akarnak, pedig mi aztán mindent szuperül csinálunk...

Szerintem pár százezer agy mosotton kívül ezt már nem veszik be (kivétel a nézőpont intézet, ott már legalább nyolcmillióan szavaznának a fityeszre) aki nem küzd olvasási nehézségekkel, vagy nem elvakult narancshívő, azt ezzel már csak egy ásításra lehet késztetni...

Ami pedig az örömömet érinti, az bizony 22-es csapdája: egyrészt nagyon, mert talán ez az egyetlen kimenet ennek a bagázsnak az eltüntetésere és végre lenne egy pici esély szakértők és nem politikusok kezére bízni az országot, másrészt viszont nem örülök, mert én is a piacból élek, nekem is van családom, vállalkozásom, ami megsínyli ezeket az időket...

Ez a szuverenitás emlegetése pedig nagyon keskeny mezsgye... Egy részéről lemondtunk az EU-hoz való csatlakozáskor. Most pedig azt mondjuk, mégsem. Pfff, így nem lesz könnyű megállapodni. Értem amit gondolsz, de azt hiszem, ezt már kitárgyaltuk másik blogon, az erősebb kutya... témakörnél.

NYJetsTD 2012.01.04. 18:04:15

De ha már ma ráhúztál félórát a munkaidődre (jóslásom beigazolódott 2012.01.02. 23:07:59) akkor azért még egy dolog.

Sokszor felhozod sikerként ezt a két dolgot:

bankadó
végtörlesztés

Mivel valószínűleg sosem dolgoztál versenyszférában, ezért megsúgom neked, a bankok vezetői nem hülyegyerekek közül kerülnek ki. Pontosan tudják, milyen módszerekkel lehet ráterhelni a lakosára ezeket az adókat, hogyan lehet visszafogni a hitelezést új, javított intézkedésekre serkentve ezzel a kormányt. Persze megy a sírás, ki ne tenné, de bankcsődnél még bankos rosszul nem járt (lásd Postabank). Szóval mi, a lakosság köhögjük ki ezt is.
Ami a végtörlesztést illeti. Az EU simán elfogja kaszálni. A magyar állam fizet, Miből? A lakosság adójából. Magyarán mindannyian összedobjuk majd, hogy pár ezer tehetősebb embernek ne legyen tartozása. Grat.
Arról már nem is szólnék sokat, hogy azok közül, akiknek nem volt rá pénzük és azért ők voltak többen, amikor ezeket a magvas gondolatokat kifejtenéd nekik a havi hitelfizetéskor, hányan ütnének mellé..
Telekom adó dettó.
Multi adó dettó.

Szóval messze nincs rendben ez az egész...

rámenős 2012.01.04. 18:42:13

Tud valaki valamilyen módszert arra, hogy a komentek ne csússzanak egymásra?
Köszi.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.04. 18:54:31

@NYJetsTD:

"Egymást szarrá szívathatjuk, de a muter tabu"

Jobb lenne értelmesen megbeszélni, anyázás és szívatás nélkül. De ahogy gondolod. Mindenki más kultúrában nőtt fel. Mint tudjuk én burokban születtem, téged meg az élet tett ily keménnyé...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.04. 18:58:03

@rámenős:

"Tud valaki valamilyen módszert arra, hogy a komentek ne csússzanak egymásra?"

Már más is jelezte. Válts böngészőt szerintem.

NYJetsTD 2012.01.04. 19:25:32

@bogancs: Nem is értem mit írtál, de lehet, nem is akarom...

Imadom a trapistát 2012.01.04. 19:29:45

@NYJetsTD: "de a muter tabu"

Na mi van öreg? Nem tetszik a médiaszabadság?

A kurva anyád!

NYJetsTD 2012.01.04. 19:38:31

@Imadom a trapistát: tündi-bündi, már megint itt vagy?
Irigylésre méltóan kifinomult stílusod van, reméljük még sokszor olvashatjuk, hiszen te vagy bogancs kedvenc Bud Spencere...

Joooe 2012.01.05. 08:50:54

@NYJetsTD: ej-ej, akasztják a hóhért? :)

NYJetsTD 2012.01.05. 11:44:20

Bizony, bizony, nektek -imádom a trapistát- a szintetek, kívánom, hogy sose legyen jobb, intelligensebb barátotok.
Viszont milyen remekül el lehet terelni a témát a 323-as euróról, giga csődkockázatról, hitelesek őrjöngéséről...
Már rég megdöglött a dakota lovatok, mondhatnám sajtszagú, de ti még mindig jó agitprop titkárok módjára mannáztok.

Most pedig futás vissza gyerekek az eligazításra, délután máshol kell megvédenetek unortodoxia partjait...
süti beállítások módosítása