Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Reduce to clear, azaz hogyan vásároljunk olcsón?

2012. január 19. - Droli

Bogáncs, aki mostanában minimálbérből éli mindennapjait, egyelőre nem áll jól a kísérletében, hiszen az ötvenezer forint időarányos részét túllépte múlt héten. Ötvenezer forint? 170 euró egy hónapra, 40 euró egy héten, ennyiből én is kijövök Írországban (feltéve, hogy nem ugrik be semmilyen váratlan kiadás), és még jól is élek! Mi a titkom, azon túl, hogy a rezsiköltségek között egyedül a villanyszámla szerepel, ami nem több havi 50 eurónál? Nem kell találgatni, elárulom; a titok neve: „reduce to clear”.

 

Aki külföldön, angolszász országban él, az biztos látott már ilyen polcokat, ahol ki van téve a „reduce to clear” tábla, és tele van nagyon olcsó termékekkel. A „reduce to clear” kifejezés szabad fordításban valami olyasmit jelent, hogy „ezeket a termékeket jól leáraztuk, csak vidd már el a fenébe, mert látni sem bírjuk áruházunkban” (ebből kiderül, hogy a reduce to clear nem egyenlő a szokásos leárazásokkal, akciókkal, sokkal nagyobb kedvezményt nyújt annál). Ez jól hangzik, de vajon mely termékek ezek? Pár típusát összeszedtem:

 

  • Hibás, hiányos darabok, pl. a ruha picit szakadt, vagy a madárlaknak törött a teteje. A fene nem fog kínlódni vele egy áruházban, általában nincs se idő, se eszköz a javításhoz, egyszerűen leárazzák, aztán aki úgy gondolja, majd otthon megjavítja.

  • Utolsó darabok. Ha egy termékből már nem érkezik több, a franc nem fog egy teljes facinget fenntartani annak az egy-két izének (különben is csúnya a majdnem üres polc), inkább leárazzák, gyorsan eladják, és jöhet a helyére az új, friss termék. Szezonális termékeknél (különösen ruháknál) gyakori.

  • Lejáró termékek. Főleg friss élelmiszereknél fordul elő: egy nap múlva lejár a termék (például tej, sajt, péksütemény), ezért leárazzák, csak vigyék már el, ne kelljen kidobni.

 

Persze rögtön felmerül a kérdés: miért nem dobják inkább ki? Aki dolgozott kereskedelemben vezetőként, tudja, hogy a „kidobás” jó esetben selejtezést jelent, ami egy nagyon pontos és naprakész mutató, és ez alapján bármikor elő lehet venni az osztály- vagy boltvezetőt, kevésbé pozitív értelemben. A selejtezés sokszor áruházi „hanyagságot” jelent: nem figyeltek oda a szavatossági időre, nem forgatták a készletet rendesen, vigyázatlanul kezelték a raktárban vagy az áruházban és megsérült; és persze időnként a vásárlók is tudnak alkotni, pl. kilopják az egyik tartozékot, szétbarmolják a csomagolást, leverik a terméket, stb. Szóval a selejt rossz dolog, míg a reduce to clear azt jelenti, hogy „úgy tűnik, elkúrtuk, de legalább megpróbáljuk jóvátenni, és a termék árának legalább egy részét visszahozni”.

 

Nos, ebből az élelmes vásárlók (pl. én :-) remekül megélnek. Holnapra lejár az a sajt? Ki nem sz-rja le? Nem lesz annak semmi baja, akár még egy hét múlva is fogyasztható! Az a csirke meg ma jár le? Akkor az lesz ma a vacsora! A krumpli is lejár? Semmi baj, sötét helyen kell tárolni, időnként átválogatni, és még nagyon sokáig jó lesz az! Egy ilyen reduce to clear termék ára az eredeti ár töredéke (30-50-70-90%-kal olcsóbb), így könnyen lehet, hogy a 6 eurós csirkét megkapjuk 1,99-ért, az 1 eurós kenyeret 40 centért, vagy a 85 centes tejet 30 centért. Sőt, ha az ember jókor megy vásárolni (zárás előtt mondjuk két órával), akár az egészet megkaphatja 5-10 centekért. A lényeg, hogy tudni kell, hová rakják ezeket a termékeket, és mi a bolt leárazási politikája.

 

Így lehet nagyon olcsón nagyon jókat enni, és röhejes összegekből megélni. És változatosan étkezni! Például megvennéd-e azt az indiai izének kinéző izét, ami 300 gramm és 4 euró? Venné a fene! És 50 centért? Naná, ennyiért már kipróbálom! Fillérekből meg lehet oldani, hogy minden nap sok-sok (még) friss gyümölcs és zöldség kerüljön az asztalra, ami az egészséges, vitamindús táplálkozás alapja (legalábbis bízunk abban, hogy nincs tele mindenféle vegyi anyaggal). Itt a vásárló azt használja ki, hogy a „best before date:...” (minőségét megőrzi: ...) nem mindig esik egybe a valódi felhasználhatósággal; a termék - jellegétől függően - sokszor még utána is fogyasztható.

 

Utaltam már rá, hogy „reduce to clear” nemcsak élelmiszereknél, hanem nem-élelmiszereknél is van: itt nem feltétlenül a hibás termékek számítanak jó vételnek, hanem az utolsó, kifutó darabok! Komplett ruházkodást meg lehet úszni pár euróból, főleg annak, aki nem „átlagos” méretekkel bír; a műfenyőt meg lehet venni januárban is 5 euróért, és akkor nem kell novemberben 40-et leszurkolni érte (addig meg eláll a sufniban), és aki medencét akar vásárolni, miért ne vegye meg szeptemberben tízezerért (ezt most forintban értem), miért várjon vele májusig, amikor többszöröse lesz az ára? A tudatos vásárlással rengeteg pénzt meg lehet spórolni, úgy, hogy az ember ugyanazt a komfortot érzi, mint a drágán vásárló szomszédja. Csak figyelni kell, számolni, és nem elcsábulni!

 

(És végül ennek kapcsán egy érzékeny témát érintenék: az addig rendben van, hogy nekem Írországból ekkora a pofám, és ilyen lazán előadom mindezt, de mi a magyar helyzet? Mert láttam otthon is „reduce to clear” polcokat, de arányaiban jóval-jóval kevesebbet, mint külföldön, és azt is főleg csak élelmiszeren. Itt a hazai kereskedelmi tapasztalatomra tudok csak támaszkodni: gyerekek, megpróbáltuk. Utolsó darabokra, hibás termékekre ráraktuk a reduce to clear kódot, komoly biztonsági ellenőrzés mellett, mert az ilyen termékek listáját az atyaúristennel is alá kellett íratni, és a kódozásnál is jelen volt egy biztonsági őr, a kódokat meg speciálisan rögzítettük, hogy ne lehessen elmozdítani. Ezzel egy baj volt: rendkívül időigényes, és az embernek van ezer más dolga is. Később mindezt megengedték az alkalmazottaknak is, akik szó szerint ott rohangáltak a kiárusításos kódokkal. És ne tudjátok meg, mik voltak: csomó olyan dologra is rákerült a kiárusításos kód, melyre nem lett volna szabad, sőt, beindult az üzletelés, ahol rokonok bevonásával vitték haza szinte ingyen a teljesen jó cuccot. Persze lett belőle jó nagy lebukás, pár elbocsátás, majd a vezetés úgy döntött, hogy inkább nem ad ki kiárusításos kódot, és visszatértünk a régi rendszerhez. Igen, ahhoz, amire nem volt idő... Szóval abban az áruházban itt bukott meg a reduce to clear alkalmazása, azért, mert pár alkalmazott (na meg vezető, ott is voltak „izgalmas” történetek) „nem nőtt még fel a feladathoz”. Nem kezelték ezt a dolgot olyan felelősségteljesen, mint a külföldi alkalmazott kollégák. És én aláírom, valóban kevés az otthon fizetés, valóban nehéz belőle megélni, de ez nem jogosít fel senkit sem arra, hogy „lopjon”.)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr893575281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ann1294 2012.01.19. 11:30:31

Nalunk volt egy pekseg (azota tulajdonost valtott es mar nem igy mukodik) ahol este zaras utan begyujtottek a peksutiket zacskokba es bevittek a helyik korhazba uzsonnanak a betegeknek. Persze mas kerdes mennyi jutott a noverkek es takaritok taskajaba es mennyi a betegeknek... a kezdemenyezes mindenesetre nemes volt.

----

Magyarorszagon en ilyennel nem talalkoztam, de mint a fent leirtaknal lathato nagyaruhazban is megbukott a dolog.

Itt videken meg az outlet fogalmat is jotekony kod fedi, de meg a learazas is csak az elmult par evben kezdodott es max. 20-30%-al. Inkabb aszaljak a keszletet (ruhaboltok, konyvesbolt, elektronika) evekig mint akciozzak.

Elelmiszernel meg inkabb az akcios ujsag ami alapjan indulnak el a helyiek a banyatannkal a kiszemelt bolt iranyaba.

Erdekes megfigyeles: amiota a csaladban a csaladfo kitort a minimalber fogalmabol (munkahely csere) azota tud edesanyam akciosan nagyobb keszleteket spajzolni a nem romlando elelmiszerekbol (hosszu tavon sporol, akkor veszi meg amikor akcios nem amikor kell), lett uj nagyobb es energiatakarekos fagyaszto, igy azota nagyobb teruletet muvelnek meg a kertben, mert tobb eltarthato a fagyasztoban... szoval egy korforgas indult be es igy sokkal tobbet sporolnak az elelmiszeren, igy tobb marad a kasszaban amibol lakakasszat kezdtek el fizetni es abbol lesz majd par even belul javitva a szigeteles es akkor majd kevesebbet kell futesre kolteni... es igy tovabb. Orom nezni. Ehhez egy munkahelyvaltas kellett es micsoda gazdasagi korforgas lett belole. En buszke vagyok rajuk.

Sátán meg a Jocó 2012.01.19. 13:41:50

METRO-ban van ilyen polc a kajáknak, meg egy Outlet sarok, olyan "rakodó Józsi leejtette, megkarcolódott a csomagolás, 30%" dolgokkal, amelyek nem feltétlnül szükségesek ugyen, de néha bejön.
(6db-os tányérkészletből az egyik tányér eltört, kit érdekel, harmadáért volt mint a teljes - mint konkrét példa)

rámenős 2012.01.19. 14:42:00

@Ann1294: Igen, ez nagyon örvendetes és azt mutatja,hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy beinduljon a körforgás.
20-30 %-al több? Éppen az adósságtörlesztésre menő rész amit az ország kifizet a semmiért.
Államilag / IMF / nem ez a cél. Minél inkább maradj a víz alatt.

dézsàvü 2012.01.19. 15:44:16

Szerintem "tudatosan" nem lehet hajszolni ezeket a leárazott termékeket (Mo.-n), vagy éppen arra jár az ember, vagy nem.

(De így általában olyan dolgokat vesz meg az ember, amire az égvilágon semmi szüksége nincs, csak kiadása.)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.19. 19:12:51

Mo-n a leárazás is tessék-lássék. 20-30% max.
Ami ruházati márkáknál valahol érthető is: ők eleve egy-két évvel ezelőtti, máshol eladhatatlan vackokkal töltik fel mondjuk 70%-át a polcoknak - csak a maradék ugyanaz, mint az anyacég európai kínálata.
Ha meg két évet kibírt, lehet még várni, vagy tovább toszni még keletebbre.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.19. 19:28:04

"Ötvenezer forint? 170 euró egy hónapra, 40 euró egy héten, ennyiből én is kijövök"

Pontosításként tegyük hozzá, hogy én gyerekekkel együtt akarok kijönni ebből a pénzből.

Másik megjegyzésem, hogy ez a reduce to clear egy nagyon jó lehetőség élelmeseknek, ugyanakkor globálisan nem alkalmazható, tehát mindenki gondjaira nem jelenthet megoldást.

Inkább arról van szó, hogy a "lustább" vásárló viszont megfizeti a költségét annak, hogy nem figyel oda mit vesz. Hiszen az áruházak árpolitikájába be van építve az, hogy a termékek egy bizonyos %-át csak leárazva lesznek képesek eladni a szezon végén.

Aki tehát nem figyel oda az szív, mert drágábban vásárol, aki viszont szemfüles, az spórolhat ugyanazon. Tücsök és hangya, mint az élet annyi más egyéb területén.

venator 2012.01.19. 19:49:07

Lassan ide fogok szokni.:) Itt (Dánia) elég gyakran van leértékelés és különféle akciók, nem mondom, hogy mindig, de gyakran előfordul, hogy belebotlunk egy durva akcióba és akkor megy a fagyasztóba a hús, zöldség stb. Direkt vadászni nem érdemes az akciókra szvsz, mert ahogy előttem is írták, csak begyűjt az ember egy rakás felesleges cuccot.

Mi úgy próbálunk spórolni, hogy nagybevásárlást egyszer tartunk a hónap elején, előtte összeírjuk a havi menüt és igyekszünk magunkat ahhoz tartani.
Nekünk bevált, mert szépen el tudjuk osztani, hogy mikor legyen hal, hús, tészta stb. és így még viszonylag kiegyensúlyozott a táplálkozásunk.
Persze a tejet, kenyeret, felvágottat megvesszük frissen, de azzal, hogy havonta csak egyszer megyünk bevásárolni szerintem elég jól meg lehet fogni a pénzt, legalábbis nekünk bejött a dolog.
Persze kerüljük a drága helyeket, első körben Aldi, Lidl és csak ha ott nincs valami, akkor megyünk a többi üzletbe.

Ezt a témát amúgy lehet, hogy plagizálnom kell. Persze lábjegyzet majd lesz róla. :)

pneumónia 2012.01.19. 20:13:00

Én is gyakran átmozgatom a kaja turkálós részt a Spar,Lidl,Aldi üzletekben, de nem értem hogy a 950Ft-os holnap lejáró pudingot minek árazzák le "szuper" 699re, még így is rohadt sok... Talán a dolgozók viszik aznap haza?

BejgliFolt 2012.01.19. 20:44:42

@pneumónia:

mert százalékos kedvezményt adhatnak

én ritkán találkozom ilyesmivel egyébként a környékbeli üzletekben pesten, de el tudom képzelni, hogy a világ civilizáltabb felén ez egy alternatíva

walterhal 2012.01.19. 20:55:10

Gyerekeim 5 évig tanultak Pesten, és a fiam volt a bevásárlás felelős. Egyszer megkérdeztem tőle, hogyan egyeztetek meg, mi lesz a vacsi. Hát ez egyszerű volt, mindig azt ettük, ami éppen akciós volt a kisboltban! Ma is követi, keresi a sárga címkét.

pneumónia 2012.01.19. 21:11:53

@BejgliFolt: A 75 is lehet % sőt a 90 is :)

Mihaja414 2012.01.19. 21:23:34

A kingstoni ASDA is remek hely szokott lenni erre a celra, ha eppen elkapja az ember (mostansag mar az elso dolgom a keszkajaval szembeni polc atvizslatasa, mert megeri... :) )

BejgliFolt 2012.01.19. 21:56:43

@pneumónia:

ehh, asszem lehagytam a felét annak amit akartam írni :)

szóval százalékosan van a kedvezmény, aminek van egy teteje, ami kiadható - inkább rohadjon rájuk, de nem engednek a profitból többet - vagy ha nagy lenne így a bukó, akkor meg átcimkézik :)

jó kis hazai mentalitás

dreia 2012.01.19. 22:24:11

Itt is vannak ilyen reduce to clear-re érdemes áruk, csak éppen teljes áron, pl. a Spar-ban csak fonnyadt, fekélyes krumplit lehet kapni, hámozás után a felét el kell dobni. A többi zöldség is általában hasonló állapotú, ritka mikor friss valami.

Dé208 2012.01.19. 23:35:25

Hát basszátok meg, ti aztán tudtok élni !

hackbard.celine 2012.01.19. 23:37:30

@bogancs: a pontosításért tegyük hozzá, hogy a kétkeresős-kétgyerekes családmodellben próbálsz egyes szám első személyben minimálbéres szimulációt folytatni és továbbra sem vagy hajlandó figyelembe venni, hogy a KSH szerint ennek a családmodellnek az alkotmányban foglalt emberi méltósághoz való joga sérül a létminimum alatt. 2012-ben a 2006-os szint alatt határozod meg a szerinted vállalható és viselhető minimálbéres költségvetést.
Itt egy 2006-os részletes, tételes statisztikai elemzés, ahol így nézett ki a létminimum:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/idoszaki/letmin/letmin06.pdf
2 felnőtt 2 gyermekkel 174 371 Ft, ebből 56 956 Ft csak az élelmiszer.
Hat éve!!! Inflációval, reálbércsökkenéssel korrigálva egyszerűen vállalhatatlan az álláspontod.
A "globálisan nem alkalmazható"
kitételt pont le lehet nagy ívben ejteni, nem a globális, hanem a helyi helyzetről volt szó.
Ahol jártam Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában mindennapos a hasonló kiárusítás, ezt viszik tovább a hazai üzletláncok.
Amikor a helyi L..l és A..i nagyközértek 30%-os kedvezményt adnak a másnap-harmadnap lejáró húsra/felvágottra/tejtermékre, 19 óra után zárásig a friss vagy helyben sütött pékárut 30-70% kedvezménnyel adják.
Valamikor zárás (21 óra) előtt 10 perccel sétáltam ki ismét a helyi boltba, mert kellett még vennem macskakaját (elfelejtettem amikor busszal jöttem hazafele).
A pékárus polcok üresek voltak, pedig három órával korábban még vettem frissen sütött pékárut és volt még jócskán kilós kovászolt kenyér. Most csak az árcímke maradt kint: 197 Ft/kg.
Valamit jól csinálnak?
Teszem hozzá, hogy az EUR árfolyam miatt mostanra minden vákuumcsomagolt tőkehús és baromfi magyar a hűtőpultban, mégis vannak 30%-al akciózott termékek.

Yeah You 2012.01.19. 23:38:56

Én az Interspar-ban találok rendszeresen 1-2-3 nap múlva lejáró, leakciózott cuccokat a tejosztályon, sajtok, joghurt, kefír, etc. Mizo, Danone, teljesen megéri. Az előrecsomagolt felvágottaknál is szokott leárazás lenni, általában 30-50%-os, de mivel húst és készterméket alapból keveset eszem, ezt még nem próbáltam.
A CBA Príma-ban, legalábbis, ahová én járok, szintén minden kora du. leárazzák az 1-2 nap múlva lejáró túrórudikat, joghurtokat, de hústermékeket még nem láttam így.
A blogírónak igaza van, ez remek alkalom kipróbálni azokat a kajákat, amiket egyébként nem vennél meg az ára miatt, de így kisebb a rizikó, miért ne? Csak nem árt tisztában lenni az eredeti árral és az ár-érték aránnyal, mert lehet, h a 'nagy leárazás' szimpla átverés- Magyarországon.

hackbard.celine 2012.01.19. 23:46:25

@hackbard.celine: vákuumcsomagolt (kacsahús) és központilag védőgázas csomagolású -
csak a pontosság kedvéért
Azért nem mindegy, mert a helyi csomagolású mégnagyobb közértekben vett hús nem védőgázas, harmadnapra használhatatlan lejárati időtől függetlenül...

hackbard.celine 2012.01.20. 00:06:34

@blog: OFF
ki kellett tiltanom a helyi tűzfal szabályokban a blog betöltésekor a www(dot)statcounter(dot)com
hostot, mert kiakasztotta a böngészőmet.

M. Péter 2012.01.20. 00:56:36

Helyesen "reduced", nem "reduce".

Liquid_Night 2012.01.20. 04:47:40

Gondolom minél nagyobb az általános jólét, annál egyszerűbb ez...a fogyasztás ottani szintjébe belefér hogy a "csórók" lesöpörjék a polcokról fillérekért azt, amire a helyi középosztály már finnyás. Pályakezdő diplomásként már pár éve hallom magas helyekről dobálva az életpályamodell kifejezést, mostanában, a zÉletbe kikerülve, saját személyi életpályamodellem célkitűzése, hogy valaha egyszer lehessek én is ilyen csóró...gazdag országban jobb szegénynek lenni:)

(sry az iróniáért)

zsolti_ 2012.01.20. 05:47:19

@Ann1294: Ez nagyon igaz! Sajna sokan nem művelik és inkább hetente 4x mennek boltba és mindig csak azt veszik ami épp kell, hiába érné meg nagyobb tételbe vásárolni. Pedig éves szinten több 10k hufot lehet ezzel a módszerrel megtakarítani.

zsolti_ 2012.01.20. 06:17:30

Ami még gond lehet sokaknak, hogy sok kis bolt, főleg falun milyen árakkal dolgozik. Simán 20-40%-l többet elkér adott cuccért, mint egy nagyobb bolt, de belefutottam már rakás dologba ami 2x annyiba került, mint egy multinál.
Persz lehet erre azt mondani, hogy kisebb a forgalom és így nem tudja olyan olcsón adni, de így meg szépen oda jut, hogy egy része be fog zárni(illetve már bezárt ugye).

Tehát az élet ára attól is függ, hogy merre él az ember. Aki ritkán jut el városba, rendes nagy boltba, az tud szívni rendesen az árazás miatt is.

mulipupu 2012.01.20. 07:37:15

karácsony előtt vettem 2 nap múlva lejáró csomagolt mozzarella sajtot, 300ft helyett 150 ft volt csak

na tegnap dobtam ki amúgy a hűtőből, még fel sem volt bontva

inkább vettem volna 2 nagy kiflit helyette, tiszta pénzkidobás volt

ez a Sparban volt, ha esetleg vkit megöl a kíváncsiság hogy hol volt

Moan 2012.01.20. 08:32:06

Az meg gondolom nem új senkinek, hogy a nagyáruházak saját márkái sokkal jóval olcsóbbak, mint a "márkás" termékek, miközben a gyártójuk ugyanaz és a termék is ugyanaz.
Sparos müzli? Az a Cerbonáé...Winny tejtermékek? Alföldi tej... Winny magvak (mogyóró, stb) Mogyi... Én mindig elolvasom mi van az apróbetűs részben.
Sőt...tegnap vettem 149-ért Alföldi tejet Winny köntösben, miközben a Lengyel ócsó tej 160 volt. :) A többinek az átlagára pedig 250ft körül mozgott...

Moan 2012.01.20. 08:33:06

@mulipupu:

Meg kellett volna enned 2 napon belül. :) Karácsony óta eltelt már egy hónap. :)

Moan 2012.01.20. 08:35:51

@dreia:

Nálunk a Spar a legigényesebb bolt. Ezerszer jobb minőségűek a zöldségei mint bármelyik másik nagyáruházban, vagy a környék zöldségeseinél.

belekotyogok 2012.01.20. 08:37:32

@mulipupu: nyilván akkor spórolsz az ilyenekkel, ha ésszerűen vásárolsz.

@Moan: az, hogy a gyártójuk ugyanaz, nem jelenti azt, hogy ugyanaz a minőség is. a legtöbb esetben szerintem alacsonyabb, viszont vannak dolgok, amiből az sajátmárkás jobban ízlik, pl Sparos krémsajt, CBA-s omlóskeksz.

Moan 2012.01.20. 08:44:10

@belekotyogok:

De...ugyanaz a a minőség. Nem építik át a gyárat, egyszerűen más csomagolóanyagot raknak a gépsor végére.
Ezt olyan valakitől tudom, aki járt már ilyen gyárban... Korábban én is azt hittem, hogy különbözik, de aztán elkezdtem utánajárni. Lehet egy-két esetben előfordul, de amiket én veszek azokat direkt össze is hasonlítottam. Ha az íz és a dobozon található leírás tételesen megegyezik, nem tudok kételkedni... Meg első kézből is vannak infók.
Persze a saját termékek nem mindig ilyenek. Sőt legtöbbször nem. Ezért kell címkéket olvasni.

Moan 2012.01.20. 08:51:45

De amúgy az összes többi terméknél is szóba jöhetnek az ismeretlen olcsó márkák, vagy a saját termékek. pl légfrissítő ugrott be. Pumpás, citromos valami felébe sem kerül, mint a hajtógázos Bríz és a környezetet sem szennyezi úgy. :) Mégis jó a nehéz napokon. :))) Mosogatószer dettó. Meg még sorolhatnám. Én is annak a pártján vagyok, hogy egyszer kell előre jól bevásárolni, aztán akkor kutakodással, keresgéléssel, címkék olvasásával kiválogatni a megfelelő és olcsó termékeket és sokszor töredékéből is megoldható a vásárlás.

belekotyogok 2012.01.20. 08:57:53

@Moan: régebbi tapasztalatok: több sajátmárkás müzliszelet a Cerbonában készül. Az egyik kemény, mint a kő, a másik ragacsos és émelygős ízű, egyik sem hasonlít a cerbonához.

Attól nem kell átépíteni a gyárat, hogy pl más minőségű alapanyaggal dolgozzanak, vagy ebből többet-abból kevesebbet tegyenek bele.

A joghurt is készülhet ugyanabban a gyárban, de valamiért egész más íze van, mint pl a Danone-nak.

Szerintem a legtöbb sajátmárkás nem ugyanazt az ízt hozza, mint a drágább termék, ettől persze egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb.

Moan 2012.01.20. 09:16:16

@belekotyogok:

Nem olyan régi tapasztalat, de konkrét a cerbona gyártósor és a gyártási eljárás szemrevételezése. :)

Sokszor tudod mi a különbség? A műanyagtartalom. Persze mondom át kell nézni, tesztelni kell. Nekem nem volt olyan ragacsos meg ilyesmi tapasztalatom a müzlinél. A tejtermékeknél kifejezetten jókat tapasztalok...a sózott földimogyoró Mogyis címkével vagy Winnyssel? Tény, hogy egyszer kicsit pörköltebb volt a Winnys...De egy földimogyorón mi lehet még a különbség? Persze olyan is van, hogy a csokiparányt Kovács Dezső kisiparos gyártja és iszonyú pocsék íze van. :) Mikor gyártják és csomagolják külön a Sparnak, CBA-nak, Cora-nak a saját címkés termékeket a gyártók? Műszak elején, vagy a végén keverik külön a cuccost bele? Mikor melyiket, ha több áruházláncnak is dolgoznak? A címkén mégis mindig ugyanazok az összetevők vannak, ugyanazzal a dátummal, eltarthatósággal...stb.
Kefirt láttam már Corásat tejporból...Persze nem vettem meg, mert mellette ott volt a másik amiben csak két összetevő volt. :) De olvasva egy márkás termék címkéjét, még lehet mégis azt venném meg inkább...

Moan 2012.01.20. 09:18:57

Sőt...veszek tejet a sarki árustól, aki hűtőtartályból csapolja és csinálok magamnak kefirt, joghurtot és túrót és vajat is...

belekotyogok 2012.01.20. 09:30:11

@Moan: attól, mert ugyanazok az összetevők, megközelítőleg ugyanolyan arányban, nem biztos, hogy ugyanolyan ízű lesz. Mert pl egészen más minőségű alapanyagokat használnak, ha nem más receptet. Ha neked nem tűnik fel a különbség, az jó. Nekem sok esetben feltűnik, és még egyszer mondom, nem feltétlenül rosszabbak.

De persze én ezt nem tudhatom, kénytelen vagyok a saját tapasztalaimra és ízlelőbimbóimra támaszkodni, mert nem voltam gyárlátogatáson és nincs elsőkézből információm.

Persze a végkövetkeztetés mindkettőnknél ugyanaz: okosan válogatva sokat lehet ezekkel a termékekkel spórolni.

Moan 2012.01.20. 09:42:14

@belekotyogok:

Én sem vitázni akarok. Csak az eredeti poszt szerint hoztam egy példát. Ha van minőségkülönbség, akkor is van létjogosultsága kutakodni a saját címkés termékek között, hiszen ha spórolni kell és nem akarunk mégsem csak zsíros kenyéren élni, akkor rengeteg lehetőség van normális kajákat venni a "márkás" termékek töredékéért. Ez olyan, mint amikor az ember egy jó bort akar inni. Lehet, hogy egy bordói Cabernet igen finom, de én bizony ha bort akarok inni, megnézem a netet, olvasgatok a témában, majd relative gondos utánajárás után mikor a boltban a boros polchoz érek jó érzéssel veszem le egy magyar új generációs borász palackját jóval olcsóbban...

Ja.. meg nem megyek sosem éhesen vásárolni. :D

szita szita péntek 2012.01.20. 15:54:28

@Ann1294: "Magyarorszagon en ilyennel nem talalkoztam, de mint a fent leirtaknal lathato nagyaruhazban is megbukott a dolog." - Nállunk az étterem a megmaradt (értsd el nem adott) menüt napi rendszerességgel a hajléktalan szállóba viszi.

szita szita péntek 2012.01.20. 15:56:01

Csak azt nem értem, hogy a postolónak ez újdonság? Szerintem az alacsony jövedelműek folyamatosan így élnek - ehhez nem kell ész.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.01.20. 22:05:22

@szita szita péntek: Nem újdonság, csak gondoltam, írok róla egyet. :-)

Big-B 2012.01.21. 13:04:03

Akciós cuccot eszünk, turkálóból vagy akciósból öltözködünk. De félek nem sokáig, mert a hiteleink hónapról hónapra nőnek, a fizetésünk pedig csökken.

komplikato 2012.01.21. 21:22:19

Azért itthon van arcuk hozzá, hogy az egy nap múlva lejárós élelmiszert is 70%-os áron adják. Így persze ott rohad lb. a 60-70%-a, de nem számít. :(
A többi terméknél meg ami csomagolás sérült vagy hiányos, még sokszor ennyi kedvezmény sincs, láttam már teljesen használhatatlan eszközt 80%-os áron. Röviden szólva itthon nem nagyon működik a dolog. Amikor igen, akkor meg rajta vagyunk. Ruhából meg inkább veszek megkímélt, de hibátlan használtat, mint sérült újat.

komplikato 2012.01.21. 21:26:28

@zsolti_: "Ami még gond lehet sokaknak, hogy sok kis bolt, főleg falun milyen árakkal dolgozik. Simán 20-40%-l többet elkér adott cuccért, ..."
Csak falun? :D
Budapesten az összes élelmiszerláncnál szokás, hogy két bolt között is hatalmas árkülönbség van. Az akciós újságos termékek vannak egy árban, minden más meg "szabadáras". Lakótelepek közelében kapásból 20-30%-al drágább a legtöbb bolt. És a vicc, hogy észre sem veszik az emberek. A bolt meg megél belőle, mert lusták az emberek 3 megállóval tovább menni és az ottani tök ugyan olyan boltban ólcsóért vásárólni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.22. 16:40:54

Újat is mondasz...?
Mondjuk én műszaki cikkeket veszek így. Hibásan megveszem olcsón, és megjavítom.
süti beállítások módosítása