Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Drága magyar bankok!

2012. január 31. - Droli

A szerző (Droli) azt az elmebeteg ötletet találta ki, hogy emigrál disszidál - Magyarországra. Az erről szóló élményeit, tapasztalatait egy posztsorozatban írja meg, mindenki nagy örömére.

Egy dolog biztosan hiányozni fog Írországból: a túlburjánzó bürokrácia hiánya. És ha azt hiszed, hogy ezalatt az állami bürokráciát értem, akkor tévedsz: Magyarországon nemcsak az állam hoz egy csomó értelmetlen szabályt és értelmezhetetlenül hosszú rendelkezéseket, hanem a magánszféra képviselői is.

Itt vannak például a bankok. Elmeséljem az ír bankszámlám költségeit? Kérlek szépen: a számlavezetés negyedéves díja 4,5 euró, mindenfajta tranzakció díja 20 cent, kivéve azon tranzakciókat, melyekhez banki ügyintéző segítsége kell, mert az 30 cent. Ezeket a költségeket kétféleképpen tudod elkerülni: egyrészt ha a negyedéves összesített költség nem éri el a 12,7 eurót, akkor a bank eltekint a negyedéves díjtól; másrészt meg ha regisztrálsz netbank szolgáltatásra, és negyedévente legalább egyszer netbankon keresztül megterheled a számládat (pl. pénzt utalsz át valahová), akkor  ingyenes a számlavezetés. ENNYI. Mindezt fejből írtam, de mindjárt megnézem a söralátét méretű számlavezetés költségeit tartalmazó papírost is; igen, az apró, egyoldalas, szórólap méretű nyomtatvány megerősít ebben, jól írtam mindent.

Most akkor nézzük a magyar számlámat... gyerekek, fűzfán fütyülő rézangyal legyek, ha a negyedét is fel tudom sorolni. Sőt, szerintem ez még Matolcsynénak sem menne, férjéből meg eleve nem is nézem ki. Sebaj, megnézem a neten, a hirdetmények rovatban, hát kérem, a magyar bankok nagyon találékonyak tudnak lenni, ha költségekről van szó! Van itt minden: pl. készpénzfelvétel saját automatából (0,5%+50 Ft), készpénzfelvétel idegen automatából (1,1%+300 Ft), készpénzfelvétel postán (0,5%+175 Ft), készpénzfelvét bankfiókban (0,52%+109 Ft), egyenleg lekérdezése saját ATM-nél (25 Ft), egyenleg lekérdezése itt-ott-amott, és akkor még hol vannak a bankszámlaköltségek, mint pl. eseti utalás, állandó utalás, bankfiókban, Telebankon keresztül, netbankon keresztül, na meg annak az édesanyján keresztül, aki ezt az egészet kitalálta!

 Mondja meg nekem valaki, miért kell ezt ennyire túlbonyolítani? És most még csak nem is az összegeket vitatom (pedig azokon is lehetne vitatkozni, "kedvencem" az a  bank, amelyik még a netbankon keresztül végrehajtott, saját bankon belüli átutalásért is le kívánja szedni a sápját, 0,15%-ot), mert én elhiszem, hogy az egyes tranzakcióknak költsége van, de miért ne lehetne ezt nagyjából egységesíteni, mint máshol? Miért kell minden egyes tranzakcióra külön díjat kreálni? És mi az a számlavezetési díj, milyen szolgáltatást kapok azért, ha a tranzakciókért, azaz a számla vezetéséért amúgy is felszámítanak mindenfajta díjat?


És ezt a bonyolult feltételrendszert nem a kormány csinálja, hanem a bankok, azaz olyan magánintézmények, melyek anyacége külföldön esetleg normális is tud lenni! Remélem, egyszer eljutunk olyan szintre, hogy nemcsak az adóbevallás, hanem a bankszámlavezetés díjait tartalmazó hirdetmény is söralátét nagyságú lesz, és akkor nem járhatunk úgy, mint az egyszeri kisnyugdíjas, aki odáig merészkedett, hogy idegen ATM-ből vette ki a pénzecskéjét, és ezért a bank felszámította a hétvégére tervezett ebéd árát készpénzfelvételi díjként. Mert "nem tudta". Nem is csoda!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr933972248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.31. 13:38:45

Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, tanácsadói és bizottsági ...

Trackback: Rakjuk össze azt a kis pénzt! 2012.01.31. 13:37:06

Mindenki fizesse ki maga után a rá eső államadósságot, aki pedig nem akar fizetni, annak tiltsák le a béréből, vagy lakoltassák ki az országból. Horváth Tihamér, a Kehida Termál és a Horváth-ÉP Kft. ügyvezető igazgatója, a Széchenyi-Terv Gazdaságfejle...

Trackback: A bankoknak csak zombik vagyunk 2012.01.31. 13:36:02

Egy bank mindenhol a névtelen, arctalan bábut látja benned, legfeljebb, ha náluk bankolsz, akkor azt mondják, hogy nem vagy az. Ezt bizonyítja két, egykor egymással ideológiai és katonai szempontból is szemben álló világrész neves pénzintézeteinek a r...

Trackback: Az Erste Bank elutasította Lázár ultimátumát 2012.01.31. 13:19:39

A bank nem vállalja át Hódmezővásárhely árfolyamveszteségének jó részét, a polgármester fenyegetőzik. Újabb front a bankok elleni háborúban az IMF-tárgyalások előtt....

Trackback: Az Erste Bank elutasította Lázár ultimátumát 2012.01.31. 13:19:37

A bank nem vállalja át Hódmezővásárhely árfolyamveszteségének jó részét, a polgármester fenyegetőzik. Újabb front a bankok elleni háborúban az IMF-tárgyalások előtt....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.31. 08:29:22

Szerintem szerkesztési hiba csúszott be, kétszer mondod ugyanazt...

Egyébként egyetértek.

cso zsi 2012.01.31. 09:27:02

Anno azt vártuk a bankok bejövetelétől, hogy a hazai kamat, és egyéb terhek csökkennek, kb. a kinti szintre.
Ehelyett úgy tűnik kartell van, és mindenki (1-2%-os eltéréssel) ugyanazt kínálja, ami eddig is volt.
Ezekkel a kondíciókkal otthon felkopna az álluk. Főleg, hogy a Kelet-európai országokban ténykednek azok, aki most sírnak.

killercsiga 2012.01.31. 09:55:57

Mennyivel jobb lenne, ha bankadó helyett az ilyen marhaságokat/disznóságokat szabályoznák...

szita szita péntek 2012.01.31. 10:10:02

"disszidál - Magyarországra"

Kicsit OFF lesz, de csak nem állom meg. A helyes kifejezés az emigrál. Miért érdemes rugózni a két szó között? Az emigráció szóhoz együttérző jelentés társul, miszerint valaki menekül, menekülni kényszerül az otthonából, akár üldöztetése, akár egyéb okok miatt. Anno hazánkban ez tömeges méreteket öltött és az ekkori rendszer nem engedhette meg magának, hogy egy az érintettre nézvést pozitív töltetű szó (amely egyben az államot minősíti) írja le ezt a folyamatot - ekkor került előtérbe a diszidálás, mint kifejezés, amelyhez inkább elutasító tartalom társul. No, ezt olyan jól sikerült elültetni a köztudatba, hogy az emberek saját rokonukról is úgy beszélnek: diszidált.

Manapság újra aktuális a kérdés, napjainkban 56 óta talán a legnagyobb az országelhagyók száma. Nem kéne őket negatív jelzővel illetni - nem "gonoszságból" hagyják el hazájukat.

Zöldkabátos (törölt) 2012.01.31. 10:26:39

Reklám következik :)

Nem tudom, van-e még ilyen akciója a Budapest Banknak, de én 2008 vagy 2009-ben annak feltételével, hogy havi fizetésem hozzájuk utalom (ami legalább annyi, mint a minimálbér), az éves kártyadíjon kívül nem kell fizetni semmit.

Ez magába foglal havi 2 alkalommal (vagy 1 alkalommal bármely bank ATM-jéből) pénzfelvételt, illetve internetbankot.

Azt hiszem az Erste reklámozott hasonlót nemrég, de ott legalább 120 000 Ft-ot kell utalni.

nigara 2012.01.31. 10:39:37

Na, a bürokrácia Írországban sokkal nagyobb, mint itt... Rengeteg példát tudnék mondani! és még az tetézi, hogy sokszor azért futtatnak köröket az emberrel, mert az ügyintéző abszolut fogalmatlan...

És a bankokról is van ellenpéldám: csak úgy tudsz intézni BÁRMIT, ha a bankszámlaszám nálad van... Magyaro-n a személyit bemutatod, annak alapján is megtalálják a számádat - ez azért kisebb bürokráciát (és inézési nehézséget) takar. Szerintem.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.01.31. 10:48:35

Ha tényleg érdekel a válasz:
1, A banki alkalmazott sokba kerül, ha te otthon vered a billentyűzetet az utalásért az nem.
2, Az ATM-et olcsóbb tölteni, mint a banki pénztárost megfizetni.
3, A bankközi utalásért fizetni kell a GIRO rendszer fenntartójának, bankon belül nem.

És a többi. Ezért olcsóbb némelyik tétel és ezért drágább a többi.

Ajánlom figyelmedbe a kiszamolo.postr.hu/ blogot, érdemes lenne átolvasnod.

Többek közt találsz ott full ingyenes bankszámlákat is, aminek még annyi költsége sincs, mint Írországban.

2012.01.31. 10:57:39

Hehe, én kirúgtam a bankomat jól :D és nem lesz helyette másik. Így az Apech nem turkál, nem követ nyomon a Világrendőrség, sötöbö-sötöbö.
Évente eddig alapesetben 17.200 Ft volt a költségem, idén már 20.680 Ft lett volna (éves kártyadíjjal, netbankárral, mobilbankárral, és havi egy kp felvétellel, és havi egy csoportos beszedéssel), mert a Kedves Vezető azt mondta, hogy a bank nem háríthat át a Zemberekre költségeket...
Ügyintézés csak személyesen (akkor minek a netbankár egy telefonszám cseréhez?), ami utazást és szabadságot igényel, vagyis nem olcsó.
Ez az MKB, senkinek sem ajánlom: drága, lassú, nehézkes, rugalmatlan, értetlen, harácsoló, kevés saját bankautomata, csak nagyvárosokban van.
(még az ezredfordulón beszélt rá egy ismerősöm, azóta lustaságból nem számoltam a költségeit, most viszont leesett az állam: a havi bérem 15%-a az éves költség).

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.01.31. 10:58:31

@promontor: Tényleg :-) javítottam
@szita szita péntek: velem lehet beszélni :-) ezt is javítottam
@Kiszámoló: Én ezt értem, csak az a baj, hogy így átláthatatlanul bonyolult egy bankszámlaszerződés Magyarországon, és az ügyfél számára szinte tervezhetetlenek a költségek. Ez sem jó. Valahol meg kellene találni az "arany középutat".

tumpara 2012.01.31. 11:00:16

Érdekes, Angliában ingyenes a bankszámla, netbankkal, készpénzfelvétellel együtt (legalábbis a Barclay-'snál így van, gondolom a többi sem csinálja máshogy). Nekik miért éri meg 0-ra kihozni az egészet? A banknak örülnie kéne, hogy az ügyféltől kap pénzt, amit aztán forgathat, nem pedig leszedni a sápot mindenért. Nyavalyognak a bankok, hogy különadó meg minden (jó a végtörlesztés túlzás volt), de azért 20 éven keresztül szépen lehúzták a magyar népet (mert engedték nekik), miközben az anyabankjainknál elő nem fordulhatnak olyan pofátlanságok, mint például a számlavezetési díj. Szóval a bankoknak tényleg vannak költségeik, de könyörgöm, kapnak pénzt, amit kihitelezhetnek, nem igaz, hogy abból nem jön be annyi, ami fedezhetné őket...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 11:04:42

@Zöldkabátos:
Ha körbenézel, szinte mindegyik banknak van ilyen ingyenes számlája.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 11:06:08

Egyébként nem értek egyet a poszttal, baromira nem bonyolult, csak bele kell nézni a díjszabási táblázatba, és kiszűrni belőle a számunkra fontos információt. Pl. fiókban utalni értelmetlen, mivel van netbank, ezért engem nem is érdekel, mennyibe kerül.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.01.31. 11:06:43

@Droli: Igen egyszerű dolgod van: válassz egy ingyenes bankszámlát.

Ha nincs állandó fizetésed, Axa, ha van 75 ezer, akkor csoportos, ha van 120 ezer, akkor Rafi, ha van 150 ezer, akkor szinte bármi.

Itt találod a részleteket: kiszamolo.postr.hu/bankszamla-miert-fizetsz-ha-ingyenes-is-van

A cikk címe is témába vág, miért fizetsz, ha ingyenes is van. :)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.01.31. 11:10:14

@tumpara: Bár sokaknak meglepő, de a bankoknak is élni kell valamiből.

Eltartanak 2-3 ezer embert, fenntartanak akár 1500 fiókot is, üzemeltetnek 200-2000 ATM automatát, hogy csak a főbb dolgokat emeljem ki.

A készpénzért (szállítás, feldolgozás, stb.) fizetnek 0,2-0,3%-ot.

De legyen minden ingyen, mert az jobb, mintha fizetni kellene érte.

A Tesco is adja annyiért az árut, amennyiért ő kapja és a szobafestő is dolgozzon anyagárban.

okossan 2012.01.31. 11:17:46

A végtörlesztésben azt nem értem - és most leszek közellenség - hogy a devizahitelt felvevő ügyfelek elméletileg vállalták, hogy bármennyit változhat a forint-deviza árfolyam, nemde? Ahhoz képest ez a +25%, ahol most a svájci frank tart nem is akkora etwas, ugye? Ha mindez nagyon off, akkor bocsesz.

Martian (törölt) 2012.01.31. 11:18:22

@Kiszámoló: "A Tesco is adja annyiért az árut, amennyiért ő kapja és a szobafestő is dolgozzon anyagárban"

De a Tesco-ra nem bízom rá a pénzemet, amit közben használhat!

Szittyakürt 2012.01.31. 11:20:35

@Kiszámoló: Csak annyiban meglepő, hogy külföldön alacsonyabbak a kamatok, magasabbak a működési költségek, mint Magyarországon. Ad abszurdum még a szolgáltatás színvonala is magasabb! Mégis itthon magasabbak a banki díjak.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.31. 11:23:54

@Kiszámoló: Nyilván van kamatmarzs, abból is meg lehet élni. Az a baj, hogy nálunk a kamatmarzs is magas meg a költségek is.

Egyébként meg szép, amit csináltok a kiszámolón, de a posztnak teljesen igaza van abban, hogy a magyar bankok kondíciós listái bonyolultak, tele vannak "ügyes" csapdákkal, kivételekkel, logikátlan különbségtételekkel.

Ez akkor is bosszantó, ha egyébként valaki elég ügyes ahhoz, hogy átvágja magát a dzsungelen és megtalálja a neki megfelelő számlacsomagot.

Ami meg a zingyenes számlacsomagokat illeti, ezekre ugyanez áll, mert mindenféle feltételek és kivételek vannak, nem csak a munkabérutalás, hanem egyebek is. Nagyon alaposan át kell nyálazni a kondíciós listákat, ha tényleg tudni akarod, melyik lesz neked a legjobb...

@Zabalint: Hát, van jó pár trükk, amit egyáltalán nem olyan egyszerű kiszűrni. És ha azt vesszük, hogy ezeket az emfber a szabadidejében csinálja, akkor teljesen jogos, hogy inkább olvasnék egy jó könyvet ahelyett, hogy "szűrjem" a kondícióslistákat, amik mellesleg sok banknál évente többször változnak...

spinat 2012.01.31. 11:26:01

na ha az emberek nem lennének annyira lusták, ésigenis utánajárnának, hogy melyik bank olcsoóbb, és egyszerén átköltöztetnék a számláikat, akkor csökkennének a költségek. Amúgy a számlavezetés pl Németországban sem standard ingyenes, viszont vannak olyan fiók nélküli online bankok, ahol kínálnak ingyenes folyószámlát. Viszont az idegen automatából történö pénzfelvétel elég drág tud lenni, megvan az 5 Euró is.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.01.31. 11:26:40

@promontor: Ezért küzdök már egy éve, hogy az emberek ne üljenek fel a banki termékeknek és életbiztosításoknak, meg egyéb lehúzásoknak. (hitelkártya, tőkevédett alap és társaik) :)

konrada 2012.01.31. 11:26:47

Nem akarom reklámozni, de akad itt is olyan bank, mely gyakorlatilag csak a külföldön felvett kp-ért számol fel pénzt, egyébként bármely bankautomatából, illetve bármely utalásról, legyen az internetes, bankos, de akár készpénz felvét pénztárból, nem kér pénzt.

Azaz normál, de kiterjedt használat esetén az egyetlen költség a 2. évtől a havi 400 Ft (korlátlan) SMS-küldésük díja.

...igaz, ehhez havonta egyszer legalább 150 ezret kell a számlára utalni.
(Gondolom, az angoloknál ez azért nem feltűnő a feltételek között, mert ennél értékben még a munkanélküli segélyből is több megy, nálunk viszont....)

nigara 2012.01.31. 11:29:34

Nem tudom, nekem van/volt több bankszámlám, egyiknél sem volt bonyolult átlátni a költségeket és nem voltak tele "ügyes csapdákkal, kivételekkel, logikátlan különbségtételekkel."
Komolyan.
A bonyolultakat ott kell hagyni, de nem szabad áktalánosítani egy rossz példa alapján. Ebben sem, másban sem.

Kelletteznekem? 2012.01.31. 11:31:15

@Zöldkabátos: Ö,
az én bankomnál, ha kérsz SMS-őrt, az 400 FT (nem kötelező, de szerintem ez alap), MINDEN MÁS 0 FT, még a kártyadíj, is, és bármely ATM-bőé akárhány készpénzfelvétel!
Havi kétszer küéföldről is ingyenes, igaz ott a váltással eléggé lehúznak,
bár az más banknál is elég húzós, csak ott még 1-2000 FT kapásból ugrott. (Azaz pl kevés pénzt vész esetén olcsó felvenni)

Googlizzátok meg, nem reklámozom ingyen, sosem alszanak annyit segítek.

És CSAK azér mondom el, mer bosszant hogy értelems, diplomás emberek is olyan banknál vannak, ahol éves szinten 15-20ezret leperkálnak a SEMMIÉRT!

nigara 2012.01.31. 11:32:43

@Kelletteznekem?:

"És CSAK azér mondom el, mer bosszant hogy értelems, diplomás emberek is olyan banknál vannak, ahol éves szinten 15-20ezret leperkálnak a SEMMIÉRT!"

Kelletteznekik? úgy kell nekik :)

johevi 2012.01.31. 11:33:17

Lehet külföldi példákat hozni bármire. Pénzügyi díjakra, közlekedésre McDonalds árakra stb.

Kelletteznekem? 2012.01.31. 11:35:13

@Kelletteznekem?:
Feltétel havi 150ezer utalás (pl a munkabéred)

Ja és technikai okok miatt van egy másik számlám, ott 500 Ft a havidíj, de netbankon minden tranzakció ingyenes, meg havi kétszer saját ATM-ből felvétel.
Még ez sem olyan borzasztó.
Viszont egyetértek a cikkel, alap kellene hogy legyen, hogy egy fix havidíért minden ingyen, vagy kicsi havidíj + egységár. Csak mivel lusták a magyarok, semmi nem kényszeríti a bankokat, hogy versenyezzenek, maguktól meg nem mondanak le a semmiért beszedett extra-profitról

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.01.31. 11:36:34

@Kelletteznekem?: A váltással kicsit lehúznak? :)

Többet kérnek érte, mint a valutaváltásért az egyébként marha drága bankok. (valuta, nem deviza!)

A városi banknál vagy, ugye?

nigara 2012.01.31. 11:41:56

@Kiszámoló:

Bármilyen bankról van szó, a külföldi pénzfelvétel igen drága, nincsenek igazán nagy különbségek a bankok között. Ennek alapján egyik sem rosszabb, mint a többi.
És nyilván nem erre acélra kell a számlát tartani, tehát nem ez alapján választani.

movhu 2012.01.31. 11:42:54

@Kiszámoló: Én is a városi banknál vagyok, és igen a váltással lehúznak, de még így is olcsóbb egy külföldi kp felvét, mint bármely más banknál. Egyébként a feleségemnek meg egy másik banknál van a számlája, külföldön így van másik kártyánk is.
De azért kiemelném: ezért cserébe tényleg NULLA forint minden, akárhányszor, akárhol veszek ki pénzt, utalok, fizetek, bármit elkövetek. Ennek a szabadsága az igazán jó benne, hogy nem kell azon matekoznom, hogy hol van a közelben saját automata pl.

fagzal 2012.01.31. 11:48:28

Van egy havi összeg, ami fölött itthon is sok bank kínál "ingyenes" bankszámlát. Ez kb. az ír minimálbér. Ennyi :)

torró 2012.01.31. 11:52:18

Igen, nálunk általában mindenért többet kell fizetni a bankok felé, de valóban vannak lehetőségek is. A NET banknak van olyan előnye hogy saját magam váltogathatom a devizát és bizony 4-6 forinttal többet kapok mint úgy általában,de ingyenesen tudok utalni.Azonban ha nincs ismerősöd a banknál soha nem tudod meg a konkrét előnyöket.Nem hirdetik!

meggyes alfonz 2012.01.31. 11:54:18

Értem, hogy ekézni kell a bankokat, de legalább az írás előtt tájékozódni kellene!
Nekem kb. 3 éve egy fillérembe sem kerül se a számlavezetés, se a bankkártya használat (belföld és külföld készpénzfelvétellel sem), se az utalás.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.01.31. 11:59:52

@nigara: pl unicredit ingyenes külföldön is saját automatából.
A bestof egy szlovákiai ingyenes számla, ingyen bankártyával. Erről is írtam kiszamllo.postr.hu-n egy három hete.

svgh1 2012.01.31. 12:05:48

Citibanknál vagyok 0 Ft-os bankszámlával.
Két részletben kell a számlára érkezni legalább 150.000 Ft-nak akkor ingyenes minden. Bankkártya éves díj 0 Ft
( társkártya is), bármelyik hazai automatából korlátlan pénzfelvét valamint külföldön havi kétszer 0 Ft, belföldi átutalás 0 Ft, pénzfelvét 0Ft, első évben sms szolgáltatás 0Ft uána 400/hó, stb.stb.stb. OTP-től mentem át ahol évente kb. 40.000 FT-ot fizettem mindenféle apróságokra. Ezek párszáz forintos tételekből jöttek össze.

svgh1 2012.01.31. 12:09:31

@Kiszámoló: Bank az éljen meg a 30-40 %-os hitelkamatból. Ha ingyen kezeli a pénzemet odaviszem neki, és másnak oda tudja adni kamatra.

svgh1 2012.01.31. 12:14:18

@Kelletteznekem?: Én is náluk vagyok, és szentigaz minden amit írsz :)
Nemcsak Írországban vannak ingyenes bankok. csak a magyarok nagy része annyira lusta, hogy inkább a bank zsebét tömi és hisztizik a költségeken, mint keresne olyat ahol ingyen van az ami az igényeinek megfelel.

tumpara 2012.01.31. 12:30:25

"Bár sokaknak meglepő, de a bankoknak is élni kell valamiből. Eltartanak 2-3 ezer embert, fenntartanak akár 1500 fiókot is, üzemeltetnek 200-2000 ATM automatát, hogy csak a főbb dolgokat emeljem ki." - Kiszámoló

Meglepő, de a hitelkamat elég magas Magyarországon ahhoz, hogy ebből finanszírozzák. Vagy nem tudják? Külföldön az anyabankjaiknak miért megy? Angliában még a válság kirobbanása után sem jutott egy banknak sem eszébe (pedig akkor nagy bajban voltak), hogy számlavezetési, netbank- és egyéb díjat számítsanak föl azoknak, akik odaviszik hozzájuk a pénzt (bármekkorát, nem kötik átlagbérhez, mint pl. nálunk a 120 ezres feltétel). Nálunk meg a kisebb bérből is szó nélkül levonogatnak mindenfélét. A bank jó, a bank kell, de azért itt valami nem smakkol.

Dubito 2012.01.31. 12:38:14

Természetesen Külföldön minden szebb és jobb, ott a kolbászkerítésnek is jobb az íze, mint nálunk.

Én Magyarországon a CIB-nél havi 150Ft-ot fizetek a netbankos folyószámláért, átutalás ingyenes, csak az éves kártyadíjat és az ATM-es pénzfelvételért kell fizetnem (250Ft/ tranzakció összegtől függetlenül).

Nem hiszem, hogy ez lehúzás lenne.
Az OTP-t meg azért hagytam ott anno, mert minden hülyeségért külön fizettetett.

Üzletpolitika kérdése - érdemes körbeshoppingolni bankválasztás előtt, a verseny csak így működhet hatékonyan.

Nemrég nyitottam számlát Ausztriában, ott ugyan ATM-es pénzkivétért nem kell fizetni, de összességében éves szinten többe kerül, mint az itthoni.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.01.31. 12:39:28

@tumpara: sokan el vannak tévedve a költségekkel. az Usában azért is fizetsz most már 5$-t, ha a bankártyádat használod vásárlásra, nem a hitelkártyádat, a pénzfelvét mindig fizetős, Angliában 6-7% meg efeletti lakáshitel kamatok vannak fontban és nem forintban, stb.

Ausztriában egy kisebb vagyon már a számlavezetés is, Szlovákiában sem találsz 4 euro alatti havi díjat.

torró 2012.01.31. 12:43:43

Erre emlékszik még valaki?
homar.blog.hu/2011/08/31/a_romanokat_nem_szipolyozza_ki_az_otp
A románokat nem szipolyozza ki az OTP
2011.08.31. 16:20 | jackyll
bank magyarságteljesítmény

Kivételesen nem egy naiv vagy boldog ügyfél, hanem egy megdöbbent szemlélődő sorait olvashatjuk, aki betévedt egy román OTP-be, és elképesztő számokkal találkozott. Kiderült, hogy a határ túloldalán Csányi Sándor 14,85% THM-mel szórja a személyi kölcsönt, amit itthon 32,29% THM-mel ad. A hülyének is megéri!

Friedman 2012.01.31. 12:55:24

Mondjuk talán nem kellett volna mindenféle bankadóval és egyéb cuccal szétterhelni a bankokat, és akkor most lenne lehetőségük díjakat csökkenteni. Így is durván veszteséges a bankszektor legtöbb képviselője.

Mellesleg van olyan bank Magyarországon is, ami nem kér számlavezetési díjakat. Ja, hogy itt mindenki csak az OTP-t ismeri, mint bank.

Nem kartell van itt, hanem kvázi monopólium az OTP részéről, ami a hazai pénzügyi analfabetizmusból táplálkozik.

szekőcei 2012.01.31. 12:56:30

félig-meddig a reklám helye:
nemrég váltottam a híres-nevezetes OTP-ről Citire.
Citinél a 0 Ft-os számla (keressetek rá), ami minen itthoni automatából ingyen pénzkivétel, stb.
Ami negatív: kell havi 150k-s utalás, hogy érkezzen a számlára, és nincsen folyószámla kamat sem.

OTP-hez képest jóval 1000HUF felett spórolok és még sms értesítőm is van.

Mikor bementem megszüntetni a számlám az OTP-hez, megkérdezte a nő, hogy hova mentem, mondtam neki, elhúzta a száját, látszott, hogy tudja, hogy milyen - de megkérdezte: nem ajánlottak fel nekem másik folyószámlítípust, ami nem kerül ilyen sokba, hisz ami nekem van, az nincs forgalomban ~2007 óta..
Mondtam nem - jó tudni.

Késő bánat eb gondolat.

puffancs 2012.01.31. 12:58:23

UK:se szamlavezetesi dij, se tranzakciodij, se kartyahasznalati dij, hitelkartyanal is csak kp-felvetelkor van egyszeri dij. Tudsz jobbat?:))

Eastbay1 2012.01.31. 13:03:51

@Zabalint:
Nem bonyolult?
Volt egy devizaszámlám a Raiffeisennél. Nagyjából évente egyszer használtam valamire, pénzt sem nagyon tároltam rajta. Kb csak azért nem szüntettem meg mert lusta voltam befáradni egy kirendeltségbe. Tavaly ősszel telt be a pohár, amikor jött a felszólítás a banktól, hogy sürgősen egyenlítsek ki Xezer Ft folyószámlatartozást. Nézem a netbankon a számlatörténetet, előtte 10 hónapig hozzá sem nyúltam a számlához, kártyát nem használtam stb, mégis valahogy odaficcent egy 27 tételből álló levonás sorozat. Minden sz@rért levontak, hol filléreket, hogy kemény százasokat.
Ehhez képest a szirszar Laser cardommal ingyen veszek fel pénz nem csak bármely ír bank bármely automatájából, de bármely magyar bank bármely automatájából is, teljesen korrekt árfolyamon. (Oké, másra nagyon nem is nagyon jó, mert Írországon kívül online fizetésre nemigen lehet használni, de arra ott van egy Ulsteres Visa kártya, ami viszont sápol rendesen, ha Magyarországon veszek fel vele pénzt.)

Tapogatott Kukorica 2012.01.31. 13:06:12

A posztolo meg nem elegge erett a szabadpiaci szemleletmodhoz. Korul se nez, csak megy a Zótépébe, aztan szentsegel. Nem is baj, ha visszamegy epiteni a szocializmust, razza csak az oklet nyugodtan. Masszoval: luzer.

puffancs 2012.01.31. 13:11:36

@tumpara: azert nem charge-oltak a valsag kozepette, utan, mert torveny szerintem a lakossagi banki alapszolgaltatas (szamlavezetes, kp-felvet, netbank, kartyahasznat, savings account) ingyenes. Ha akartak volna sem emelhettek volna. A current account egyetlen bankok altal hozott feltetele a havi 500 font deposit. Ha ezt nem tudod igazolni, pl munkaltatoi levellel, akkor csak egy in basic accountot kapsz cash carddal.

Eastbay1 2012.01.31. 13:11:37

@Friedman:
Igen, valszeg megtörténne, hogy a bankvezetők azt mondanák:
"Jé, milyen alacsonyak a közterheink, meg a működési költségek sem vészesek! Nosza csökkentsük a díjakat meg a kamatokat!"

puffancs 2012.01.31. 13:19:14

@Kiszámoló: angliaban a szemelyi kolcson 6-7%-os, a mortgage-ok ennel kedvezobbek
Www.HSBC.co.uk
6.2%os szemelyi kolcsont adnak most

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.31. 13:19:48

@Dubito: "Én Magyarországon a CIB-nél havi 150Ft-ot fizetek"

Ez milyen számlacsomag? Mert ha az, amelyikre gondolok, akkor jobban teszed, ha vetsz egy pillantást a számlakivonatodra: 175 forint lesz az... ;-)

Mondjuk a az ATM felvétel sem 250 Ft a CIBnél, ahogy nézem, sajátból olcsóbb, idegenből drágább...

kistesoka 2012.01.31. 13:28:13

Fiataloknak otp jump, junior, azt csokolom. szinte minden ingyenes, nincsenek buktatók.
majd ha elmúlok 28 körbe nézek miafaszvan :)

nekemtökmind1 2012.01.31. 13:40:04

A citibanknál van olyan csomag, hogy havonta odautalsz 150e forintot egy összegben, aztán ingyen lesz minden , bármilyen automatából a pénzfelvét, az internetbank, az utalások, a csoportos beszedések. MINDEN.

nanehogymár 2012.01.31. 13:44:08

@kamionsofőr: az megvan +50% vagy mégtöbb

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.01.31. 13:44:56

@puffancs: akkor én kérek elnézést, tv reklám hirdette és morgage bolt, nem loan.

Skodakék Fábia 2012.01.31. 13:49:35

@nekemtökmind1: meg K&H-nál, meg Unicreditnél, meg minden normálisabb banknál van hasonló...
Aki annyira málé hogy megnéz egy azaz 1 !! db banki ajánlatot és amiatt egy ilyen elbaszott posztot ír az meg is érdemli és fizessen szépen

PonDrow 2012.01.31. 13:51:22

Jelenleg négy magyar banknál van ingyenes számlám. A feltételeknek mindenhol meg tudok felelni.

Na jó, az egyiknek a fenntartása 10 Ft-ba kerül, mert ennyibe kerül az SMS, amit küldenek a róla végzett tranzakcióról. Ha azt lemondanám, ingyenes lenne az is.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.01.31. 13:52:40

@kamionsofőr: 25%???
nálam pl. olyan 80%, de amúgy igazad van.

is 2012.01.31. 14:04:50

@kamionsofőr: "Ahhoz képest ez a +25%, ahol most a svájci frank tart nem is akkora etwas, ugye?"

Egyrészt 40%, de még csak nem is ez a probléma. Hanem a kamatszintet is sikerült 6 hónaposra rögzíteni, holott nyugaton nem kínálnak lakáshitelt 5 évesnél rövidebb kamatperiódussal. Tehát valaki felvette a CHF hitelt 150Ft-os árfolyamon ÉS 2%-os hitelen. Az most 250Ft-os árfolyam ÉS 4%-os hitel. Na és a kettő együtt már dupla részlet.

tede 2012.01.31. 14:08:29

A számlavezetés tényleg egy érdekes kérdés. A bankok elég kemény 2-3%-os sarcot húznak minden bankkártyás fizetés után, tehát elemi érdekük lenne, hogy mindenkinek bankártyát és folyószámlát adjanak, akár nyomott áron is és majd az sokszorosan visszajön nekik a forgalomból.
Gondolnám én, hogy ez így működik egy verseny helyzetben.
De a büdös francokat, először is akár horribilis összegeket is elkérnek a számlavezetésért, hogy még akkor sincs egy fillér veszteségük sem, ha egyetlen tranzakció nem történik arról a számláról, hanem havonta 1x felveszem a teljes fizetésemet kp-ban. Ha így tennék, akkor valami brutális havi díj jönne ki, ha otthagyom a számlán, akkor alig kamatozik, ha bármilyen tranzakcióba kezdek, akkor annak komoly díja van. Ha étékapírt veszek, annak díja van meg az értékpapírszámla szintén komoly összeg havonta.
Ez win-loose szituáció, a bank mindenképpen besöpör egy csinos összeget még nulla aktivitás mellett is.
A másik a bankkártya, amelyiken szintén hatalmas összeget keres a bank, a forgalom után, de ennek ellenére jó drágán adja a bankkártyát, nehogy még azon is kockáztasson 1 forintot is.
Ezt termelte ki a nagy magyar verseny és az örületes küzdelem az ügyfelekért.
Valószínűleg a jelenlegi helyzetben az ügyfelek igénytelensége a legfontosabb tényező, mert ha a birkák kifizetik ezeket a horribilis díjakat, akkor minek változtatni a rendszeren?
Ja és ilyenkor hol vannak az egymással versenyző és az ügyfelet megszerezni akaró bankok?

is 2012.01.31. 14:09:22

@poszt: szerintem ha eléri a 12,7-et a költség, akkor nincs negyedéves díj. a 4,5 euro pedig 1350Ft, azaz havi 450Ft, ha semmit sem csinálsz.egyszerű, de nincs magyar bank, ami így indíthatna, hogy 450Ft/hóért gyere, nyissál nálunk számlát, és onnantól minden egyszerű. a magyar annyira szarrágó, hogy nem képes a teljes díjat nézni, csak ezt a 450Ft-ot. azért ilyen átláthatatlan, hogy a magyar ne tudja összeadni, és csak az maradjon a fejében, hogy valami ott ingyenes (számlavezetés vagy készpénzfelvét, vagy átutalás). nem lehet őszintén beszélni a magyarral, hoyg apám: havi 800Ft és slussz, azt csinálsz, amit akarsz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 14:14:33

@promontor:
Az élet arról szól, hogy mindennek után kell járni. Lásd pl. egy csomóan bedőlnek a fogyasztói csoportoknak, azt hiszik hitel. Pedig egy egyszerű guglizás megvilágítaná a helyzetet...

okossan 2012.01.31. 14:16:29

@is: Hát akkor bocsesz mindenkitől, én félretájékozódtam, de nagyon. Mégis, azért még az ekkora felárat is vállaltátok, nem? Benne kellett, hogy legyen a pakliban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 14:19:49

@Eastbay1:
Ha fogalmad sincs a díjakról, akkor nem is tudsz reklamálni, mert nem tudod eldönteni, jogos volt-e a levonás. Ezért kell elolvasni mindent, ami fontos.

nigara 2012.01.31. 14:20:57

@Kiszámoló: ugye ez most vicc? azért meglehetősen korlátozott Unicredit automatát találni jópár országban - és ha negyáltalán az országban, ahol éppen vagyok talán van is ATM, de a városban ahol vagyok már egyáltalán nem biztos... értem, hogy elméletileg ez van, de nagy mázli kell, hogy ki tudjam mhasználni.

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2012.01.31. 14:49:04

Teszik, mert tehetik. Mi engedjük nekik.
Mi magyarok nem ismerjük, hogy járjuk ki az igazunkat.

**************
Tanácsadás, oktatás: at-bt.hu

ex-dr. vuk 2012.01.31. 14:56:27

Elmondjam az angol bankszamlam koltsegeit?

Szamlavezetes: 0 font.
Internet banking: 0 font.
Tranzakciok koltsege: 0 font.
Keszpenzfelvet megfelelo automatakbol (nem csak a sajatomebol, korlatlanul): 0 font.

Meg kerdes?

tede 2012.01.31. 15:01:04

@vuk_: Igen, mert a bankártyás vásárlások során leveszik a megfelelő díjat és abból van bevételük.
A versenynek már itt is ki kéne termelnie ezt a fajta hozzáállást, hogy ingyen bocsátják az ügyfél részére a bankártyát és a hozzá kapcsolódó számlát és menjen, költsön és költsön.

De úgy látszik nem elég nagy még a verseny vagy egyszerüen csak a birkák kifizetik a horribilis díjakat így is úgy is teljesen mindegy, akkor meg már miért ne fizettesség velük. Nehogy mán 1 forintot is kockáztassank. Micsoda? És ha az ügyfél nem hajlandó kártyával vásárolni? Tiszta bukás lenne, szó sem lehet róla.

Dike 2012.01.31. 15:14:09

Na ha már banki költségek. Valaki árulja el nekem legyen kedves, hogy az otp által felszámolt ZÁRLATI DÍJ az mi az isten haragja? A honlapon nem találtam semmit.

Sir Galahad 2012.01.31. 15:18:44

Nekem az a gyanúm, hogy ok-okozati összefüggés van aközött, hogy a külföldi tulajdonú bankok odahaza jóval olcsóbbak az ügyfeleiknek. Az anyabank a költségeit (vagy jelentős részét) a gyarmati országokban élő, amúgy is tájékozatlan, szervezetlen ügyfelekre terheli. Azaz: mi (is, meg pl. a többi káeurópai) biztosítjuk az angol, osztrák, stb ügyfélnek az ingyenes számlavezetést. Egyébként nem rájuk kell haragudni, mi vagyunk ostobák.

ekat 2012.01.31. 15:30:07

@Kelletteznekem?: Pont ugyanez a két számlám van... a Citibank 0 forintos és az OTP Net. :-)

Tapogatott Kukorica 2012.01.31. 15:46:27

@Sir Galahad: tehat az OTP is ingyenes Magyarorszagon, mert vannak kulfoldi leanyvallalatai, nem?

Talan inkabb a nem letezo szabalyozas, a verseny teljes hianya, a frusztraciobol taplalkozo ellenszenv a bankok irant stb. osszessege, ami emogott all, szerintem. Bar demagog ezt mondani, de a balkani mentalitas ez, nem mas.

Magyarorszag olyan az EU nevezetu jatekban, mint a kisgyerek a gazdalkodj okosanban: nem tudja, hogy a dobokocka hany lepest jelent; nem kepes koncentralni, izeg-mozog; allandoan leveri a babukat a tablarol, amit mindig az anyjanak kell visszatenni; raadasul csak jatekpenze van.

Eastbay1 2012.01.31. 16:00:05

@Zabalint:
Szerintem az már eleve baj, hogy ha 10 hónapig semmi azaz nulla azaz zéró terhelés ill. jóváírás történik egy számlán, akkor ott hogy lehet 27 alkalommal sápolni több mint 50usd értékben?
Nem az összegről van szó, mert (hála a mindenhatónak) nem ver földhöz, de hiába van benne ászf-ben, attól az még lehúzás. Kismillió adót is törvénybe foglaltak, szóval törvényes, de ez még nem jelenti azt, hogy nem lehúzás.
Szóval nem reklamáltam, hanem erőt vettem magamon, bementem egy fiókba, vártam 50 percet, becsengettem a tartozást, majd újabb fél óra alatt sikerült is megszüntetni azt a qrva szlát. Szerencsétlen ügyintéző csajnak le kellett volna erről engem beszélnie, vmint 78 banki terméket rámtukmálnia, mivel egy telibek@rt supervisor ült mellette, aki minden mondata után húzogatta a pipákat a nyomtatványaiba.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.31. 16:14:47

@Zabalint: Az élet Magyarországon arról szól, hogy mindennek sokkal nehezebb utána járni, mint némely boldogabb országokban, mert a termékek és szolgáltatások nem megbízhatóak és nem fogyasztóbarátok.

Erről szól a poszt és ezt egy másik országban tapasztaltak alapján magam is megerőstem.

sir_pestlay 2012.01.31. 17:06:35

Kicsit OFF, de számomra érthetetlen és egy szolid nevetéssel akaratlanul is zavarba ejtettem a T-mobile call center munkatársát:
Ha a részletes híváslistát az My T-Mobile online felületéről szeretném letölteni pdf-be, akkor 395 Ft-ot számláznak, ha kérem, hogy kinyomtatva postázzák ki, akkor évente egy alkalommal ingyenes, de így egyszerre kérhetem több hónap listázását is...

ex-dr. vuk 2012.01.31. 21:37:27

@tede: ja es persze nem is emlitettem, hogy a debit kartya is ingyen van...

@Dike: te meg OTP-s vagy?... lustasag miatt maradtal? Semeddig nem tart atcuccolni mashova. OTP rablobanda. Mashol minden ingyen van max van egy alacsony havidij (150-300 ft - rohely, szarragas ez is).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 09:45:46

@Eastbay1:
De ha tudom, hogy ilyen meg ilyen díjat levonnak üres számla esetén is, akkor vagy eleve nem nyitom meg a számlát, vagy amikor nincs használatban, lemondom. A mai világ arról szól, hogy oda kell figyelni mindenre, és nem hagyni, hogy lehúzzanak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 09:48:20

@promontor:
Még összehasonlító táblázatot is találsz a PSZÁF oldalán a különböző bankok folyószámláiról, bankbetétjeiről, de a részletes díjszabás a bankok weboldalán megtalálható. Mi kellene még, olyan nehéz lenne így utánajárni?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.02.01. 11:29:29

@Zabalint: Az "utánajárás" alatt a konkrét esetben nem azt értem, hogy letöltöm innenonnan, az tényleg egyszerű. Hanem azt, hogy utána hány oldalon kell átrágnom magam.

A poszt is erről szól idézem: "egyoldalas, szórólap méretű nyomtatvány", ez az ír változat. A kedvedért megnéztem pl. a Raiffeisen kondíciós listáit: számla 13 oldal, kártya 7 oldal. Vegyük a felét, mondván a devizaszámlák nem érdekelnek és hanyagoljuk el a további kapcsolódó kondíciós listákat, akkor is 10 oldal.

Tehát 1 vs. 10. Erről szól a poszt.

(És nem, nem vagyok hülye/lusta átböngészni és megérteni, meg is teszem, csak közben nem értem, hogy hogy minek megideologizálni, hogy ez így "természetes"...)

puffancs 2012.02.01. 11:58:59

@Kiszámoló: azt irtam, h a mortgage-ok olcsobbak, mint a loan-ok, plane a szabadfelhasznalasu personal loan-ok.

5 es fel eve nem lattam meg tevehirdetest banki kolcsonre az uk-ban. te milyen tevet nezel amugy? :)

Eastbay1 2012.02.01. 14:54:51

@Zabalint:
Amikor megnyitottam nem volt jobb alternatíva.
Amikor nem használtam és mégis sarcoltak, akkor megszüntettem.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.02.02. 12:57:01

@Tapogatott Kukorica:
@PonDrow:

... és a többiek, akik az ingyenes számlacsomagokat ajánlgatják:

A poszt nem arról szól, hogy nem lehet ingyenes bankszámlát találni, hanem a túlbonyolított feltételrendszerekről. Annyi hülye szabály van az életünkben, többségéről nem is tudunk (de aláírtuk :-), a bankszámlavezetés egyik szép példája ennek.

LallR 2012.02.02. 17:21:49

Net számlacsomag 500ft/hó és szinte minden ingyenes, a 3. pénzfelvétel van költségbe. Ezzel szemben 12,4 eurós negyedéves bankszámla költség szerintem 1000 eurós fizetéshez mérten, vagy a 100ezer ft-os fizetéshez 1500 forintos negyedéves díj, hát arányaiban véve olcsóbb a magyar OTP-s Net szla csomag. Ennyi.

LallR 2012.02.02. 17:23:09

vagy legalább is közel ugyan annyi

Tapogatott Kukorica 2012.02.03. 19:03:07

@Droli: nem ajanlottam semmilyen csomagot, hanem a posztolo kvalitasait kerdojeleztem meg. Nincs keresnivaloja a kapitalizmusban, ha nem tud elni a szabalyokkal. Csak ennyit mondtam.

Nyugatabbra a feltetelrendszereket egyszerusitik, hogy a tobb szolgaltatast ugyanannyi ertelmezesi idovel is fel tudjon fogni egy atlagember. Na ehhez kepest Magyarorszagon meg az egyszeru dolgok is tul vannak bonyolitva - pl. tobbfele ado letezik iden, mint tavaly. Na az ilyen aprosagok miatt aggattam ra a balkani jelzot, mert _ez_ az.

DIldiko 2012.02.04. 17:41:02

@svgh1: Sajnos egy részletben kell érkeznie a 150E Ft-nak havonta a számlára.
süti beállítások módosítása