Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Minimálbérből élni – hóvége

2012. január 31. - bogancs

Nos eltelt a hónap, amelyben azt vállaltam, hogy megpróbálom minimálbérből kihúzni. Nincs mit kertelni, be kell látnom, hogy nem sikerült. Az utolsó héten nagyon elszaladt velünk a ló. Igaz ugyan, hogy nem csak a heti megélhetést finanszíroztuk belőle, hanem azért jórészt visszatöltöttük az elmúlt hetekben megcsappant tartalékokat is, de ez sem számít egy az egyben torzító tényezőnek, ugyanis az első héten joggal vádoltak azzal sokat, hogy teli hűtővel vágtunk neki a kísérletnek. Az elszaladt költések egy jó része ennek köszönhető, másik része pedig annak, hogy kihasználtunk egy-két akciót, amiből nagyobb mennyiséget vásároltunk (sampon, mosószer) több hónapra előre, de miután más készletek meg tovább fogytak, amiből egyáltalán nem költöttünk a hónapban (dezodorok, öblítő, fogkefe… stb), ez a torzító hatás is jórészt közömbösül.

A lényeg, hogy a havi fix rezsin felül tervezett 50ezer forintos költésnek pont a dupláját, 100ezer forintot sikerült elköltenünk januárban. A 30ezer forintos megtakarítási célokat tehát nyugodtan elfelejthetjük, sőt még így is a havi két minimálbérből, plusz a gyerekek után járó pénzekből összeálló 168 ezer forint helyett összesen 188 ezer forintot költöttünk, tehát megtakarítás helyett 20ezer forint adósságba estünk. Mindezt úgy, hogy nem fizettünk semmilyen hitelt, ellenben saját lakással és autóval kalkuláltunk.

Ez van. Így utólag is elnézést kell kérnem azon olvasóktól, akik a hónap elején úgy értelmezték a témában írt soraimat, hogy az valamiféle kioktatás akar lenni. Elnézést kell kérnem, még annak ellenére is, hogy ez egyáltalán nem állt szándékomban. Ugyanakkor továbbra ragaszkodom ahhoz, hogy a témában tabuk nélkül írhassam le a véleményemet. A táblázat alatti részben elemezni fogom a havi költéseimet, illetve ötletelek picit, hogy hogyan lehetett volna mégis kijönni az eredetileg tervezett összegből, tehát a valójában elköltött összeg feléből. Aki tehát úgy érzi, hogy mindez rá nézve sértő lehet, az ne is olvassa tovább ezt a cikket.

Íme a végleges táblázat:

https://m.blog.hu/ni/nivo/tabla4het.JPG

A Részletes költési lista megnézhető itt. A feladat tehát nem kevesebb, mint az említett összeget megfelezni. Kezdem a könnyebb dolgokkal. A héten kicsit szétnéztem az internet előfizetések piacán, és találtam is egy havi 1300 forinttal olcsóbbat. Egy kicsit macerás ugyan a dolog, de érdemes volt. Aláírtam ugyan egy kétéves hűségidőt az új szerződésben, de ezidő alatt összesen 12ezer forintot fokok spórolni az internet kiadásaimon. Hasonlóan oda kell figyelni a bankköltségekkel is, ott is érdemes időnként váltani, mert egy idő után mindig azt venni észre, hogy a kezdetekkor még nagyon kedvező bankszámla csomag díjain a bank észrevétlenül itt is ott is emelgette a díjakat.

Másik ötletem így a rekord hideg idő váratlan beköszöntével pedig az, hogy sok jó ember kis helyen is elfér alapon össze lehet költözni egy-egy hétre valamely közelben lakó jóbaráttal, nagyszülővel, testvérrel… stb. Egy hétig még jó bulinak is minősülhet az együttélés. Hosszú esti beszélgetések, sakkpartik, főzőcskék, a gyerekek is jól eljátszanak egymással. És ez alatt az idő alatt az egyik házban ki lehet zárni a fűtést, vagy legalábbis +2-3 fokra beállítani (persze ezt panelban nem lehet megcsinálni). Akár 10ezer forint, vagy még több is fogható így a gázszámlán egy hét alatt..

Na de akkor nézzük, hogy mire költöttem túl sokat a héten. Egyértelműen élelmiszerre. Ez közel 75ezer forintot tett ki. A sokat kritizált készételekre például 21ezer ment el. Ahogy számolgattam, ha mindezeket az ételeket saját magunk főzzük meg, akkor alapanyagköltségen nagyjából a feléből kihozhattuk volna ugyanezt. Igaz több villanyt fogyasztott volna a tűzhely, és többet kellett volna mosogatni is, ezért számoljunk úgy, hogy itt jó sok esti főzőcskével 10ezer forintot megfoghattunk volna.

A másik dolog, ami adja magát, az az autó. Minimális használattal 8600 forintot költöttem a hónapban a fenntartásra (benzin, téli szélvédőmosó). Ezenkívül a fix költségek közé be volt tervezve a kötelező biztosítás és a súlyadó időarányos része 2900 forint értékben. Ezzel együtt 11500 forintba volt az autó, és még ebben nincs benne a kétévenkénti műszaki vizsga (kb. havi 1000 Ft), és a 6-7 évenkénti gumicsere arányos része (kb. havi 1000 Ft), mint ahogy az autó értékcsökkenése (kb. havi 5000 Ft) és eseti szervízköltsége (kb. havi 5000 Ft) sem. Tehát az autófenntartás havi reális költségét nyugodtan vehetjük 20-25ezer forintnak. Ugyanakkor az autó leadásával sem lehet sokat spórolni, ugyanis helyette két BKV bérlet ára 19600 Ft + a gyerekbérletek (Vidéken ugyan valamivel olcsóbb, de nem sokkal. Ingyen meg ugye csak a nyugdíjasoknak, meg a „tuggyukkik”-nek van.). Nem is beszélve egy vidéki családlátogatásról, vagy egy váratlan betegség vagy más esemény esetén mondjuk taxiköltségről. Belátható, hogy nagyon nincs alternatívája az autónak, esetleg akkor, ha totálisan be vagyok rendezkedve egy szigorú, kis hatósugarú területen belüli életre (munka, család, iskola, bolt, orvos, bank… stb.). Ezen tehát havi néhány ezer forintnál többet szerintem nem lehet fogni.

Kis munkával elkerülhető lett volna a gyerekekre költött élelmiszeren kívüli 7200 forint is. Ez az összeg játékra (1800 Ft), mesekönyvre (1300 Ft), kisruhára (500 Ft), és farsangi jelmezkölcsönzésre (3600 Ft) ment el. Végül is csutkababa is van a világon (igaz szerintem a mi 5-10 km-es körzetünkben egyetlen csutka sincs :), mesélni fejből is lehet, esetleg kis saját rajzokkal illusztrálva, a fizetős farsangi jelmezt is ki lehetett volna hagyni. Összeségében a 7200 Ft-ból 5ezret meg kell fogni.

Eddig tehát elméletben spóroltam 10ezret a készételen, és 5ezret a saját készítésű illetve használt gyerekjátékokon, 1ezret az interneten, ez együtt 16ezer Ft. Amin még nagyon sokat kellene fogni, az az élelmiszer. A 7100 Ft-os édesség sorból minimum 5ezret faragni kell. Az italra költött 3900 Ft-ból 3ezret Italból tényleg csak a teát szabad meghagyni. Most tartunk 24ezer lefaragásnál, még mindig spórolni kellene 26ezret. (Lassan elmehetnék pénzügyminiszternek, olyan jó vagyok a megszorításokban. :) A kenyér-pékáru sorból (6300 Ft) el kell hagyni a pékáru részt, ezzel kiesik kb. havi 2ezer Ft. A tej-tejtermék és a sajt soron (együtt 12600 Ft) olyan sokat nem lehet fogni szerintem, és talán nem is érdemes. Vegyünk le belőle mondjuk 4ezret.

Most tartunk 30ezer forint lefaragásnál. És nagyjából kifogytam az ötletekből. Igaz, most már elvileg pénzünknél vagyunk, hiszen a mínusz 20ezerből felverekedtük magunkat +10ezerbe. A további megtakarításokhoz azonban most már tényleg húsba vágó dolgokra lenne szükség. Csökkenteni kellene a havi 7900 Ft-os húsfogyasztást is, helyette a talán olcsóbb tészta jöhetne szóba, bár tápanyagtartalmuk eltér. Mégiscsak hozzá kell nyúlni a havi 9400 Ft-os zöldség-gyümölcsfogyasztáshoz is. Bár itt abban bízhatunk, hogy januárban ezek ára csúcson van, és szezonidőszakban esetleg ez az összeg magától csökken. Még tovább kell csökkenteni a tej-tejtermék fogyasztást, de itt már a gyerekektől kell megvonnom valamit. Ezen a szinten azonban be kell látni, hogy ez zsákutca. Nem lehet egy életen át mindenen spórolni. Talán valamivel (mondhatni sokkal) kedvezőbb helyzetben vannak a vidékiek, vagy hobbikerttel rendelkezőek, ők ugyanis sok mindent megtermelhetnek a kertben. Egyébiránt nincs mese, a bevételeket kell valamilyen módon (másodállás, idénymunka, alkalmi munka, hétvégi munka) növelni. Esetleg a rezsit kell csökkenteni kisebb házba/lakásba költözéssel, víz/áram fogyasztás visszafogással, fafűtéssel.

Amit sokan kifogásoltak, hogy lakáshitelt, vagy albérleti díjat nem számoltam. Nos ez a számok alapján láthatóan SZÓBA SEM JÖHET. Hitelt felvenni ekkora jövedelemre gyerekek mellett óriási felelőtlenség (aki megteszi, annak gratulálok), az albérleti díj pedig nem kigazdálkodható (Megjegyzem nem is nagyon van olyan lakástulaj, aki többgyerekes minimálbéresnek kiadja a lakását). Vagy ha mégis, annak csak az lesz a következménye, hogy még sokkal alacsonyabb életszínvonalon kell majd élni, és élete végéig nincstelen marad az ember. Albérletet tehát maximum ideiglenes jelleggel szabad kivenni. Alternatíva csak a szülőknél maradás és spórolás, majd családi összefogással, saját tulajdonúba költözés lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr994038023

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jön a levegőhasználati díj! 2012.02.01. 12:06:45

Eljött a várva várt pillanat! Annyi év hiábavaló várakozása után az Elvarázsolt Kastély szerkesztőségébe is befújt a szél egy titkos törvénytervezetet. Miután eredetiségéről, valódiságáról és hitelességéről maradéktalanul meggyőződtünk, azaz nem csak S...

Trackback: Vásárhely megint szegényeket aláz 2012.02.01. 11:41:54

Lázár "annyit is ér" János városában úgy osztották a közmunkásoknak az élelmiszersegélyt, mintha karácsonyi ajándékot adnának át. Szerintem pedig ajándékcsomagnak nevezni a rászorulók élelmiszer segélycsomagját nem eufemizmus, hanem pofátlans...

Trackback: Vásárhelyi BAR-lista 2012.02.01. 11:41:01

Nem ette meg az ebédjét két 65 év feletti hódmezővásárhelyi polgár, másik kettő pedig nem vállalta a közmunkát. Egyikük azért, mert meghalni merészelt... Nevük, lakcímük, születési idejük felkerült a város internetes szégyenfalára.Amikor kitört a balhé...

Trackback: Akinek nincs semmije, az annyit is ér 2012.02.01. 11:40:07

Akinek nincs semmije, az annyit is ér - jelentette ki a hódmezővásárhelyi képviselőtestület előtt a város polgármestere, Lázár János.  Vásárhely egy olyan hely, ahol a közéleti szereplésre való alkalmasság egyik mércéje az anyagi helyzet. Az ember...

Trackback: Orbánizmus: made in EU? 2012.02.01. 11:00:50

Az idei év legnagyobb belpolitikai eseménye (már persze VV Kristofel és VV Veronika románcát nem számítva) szeretett vezetőnk világraszóló pálfordulása, csúnyábban mondva megjuhászodása, még csúnyábban mondva a fingófára önként történt felkéredzkedése....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYJetsTD 2012.02.01. 01:10:09

Köszönjük a próbát. Bár már az elején megmondtuk, ez lesz az eredmény. Nagy baj, ha elhiszed, hogy már érted ezeknek az embereknek a problémáit. Legfeljebb csak kapisgálod.
Ha valamire jó is volt ez az egész cécó, az az, hogy a politikusoknak egy fricskát mutasson(elsősorban matolcsyné férjének) hogy kenegethetik ezt a szart, de sajnos továbbra sem ér semmit a minimálbér. A közmunka negyvenvalahányezer forintja pedig még ennyit sem, még ha azt is hiszi ez az ábrándos szemű szexológus, hogy jól meg lehet élni belőle.
De most, a bizonyítás sikertelensége után, vajon ki fogja leszűrni a tanulságokat? Lesz-e olyan tökös politikus, aki kiáll ezeknek az embereknek az érdekében?
De a legfontosabb, mikor fogod végre belátni, hogy hőn szeretett kormányodnak halvány fogalma sincs, miként lehetne megoldani a gazdasági problémákat, ad hoc jelleggel vett ki adókat, kéjes mosollyal szívatja a bruttó 216 ezer alatt keresőket és pontosan ugyanazt a hazugság áradatot ontja, mint az előző érák...
Ami pedig az utolsó bekezdést illeti:
"Amit sokan kifogásoltak, hogy lakáshitelt, vagy albérleti díjat nem számoltam. Nos ez a számok alapján láthatóan SZÓBA SEM JÖHET."
Nos ez nem kívánság műsor. Ha nem akarsz az utcán élni, akkor KELL bérelned. Tök mindegy milyen lyukat. Nos ezért is bukna máris a megtakarítás meg az váratlan kiadások rovatod és ezért is írtuk sok ezren, hogy a kísérleted már az elejétől fogva nem életszerű.
Jövő héten várjuk a "megélek matolcsy módra 48 ezerből" blog sorozatot...

rámenős 2012.02.01. 07:21:53

Hát kedves bogáncs ezzel a "pozitív" kicsengésű felhanggal nem kerülsz ki a címlapra.
A bajt ott látom, hogy kedves politikusaink is olyan messze vannak a valóságtól, mint te a minimálbérből való éléstől.
Inkább arról olvasnék a blogotokban, hogyan lehetne az országot kirántani a bajból? Szerintetek.

Fiona_kedvence 2012.02.01. 08:25:11

a bevásárlólistádból csak ezen a héten 17276 Ft "felesleges" dolgot találtam, illetve nem feleslegeset, csak olyat, amit egy minimálbéres család nem, vagy nem ennyiért vesz meg mint ti

íme a lista:
ásványvíz 99
almalé 219
snickers 134
orbit 139
üdítő 0,2l 99
üdítő 0,2l 79
kinder 185
mosószer 2996 (sokkal olcsóbb és jó mosószert lehet a Lidl-ben kapni)
mirelit kaják 405+759+399
mélyalmos tojás 449
mézes karika 399
sampon 1798 (lásd mosópor)
sonka 459
pzs 638
készétel 6600
készétel 1420

ki lehetett volna hozni ezt az egészet sokkal olcsóbban is, de mintha a végére "elfogyott" volna a kedved a spórolástól

mi lenne, ha ne adj Isten tényleg hónapról hónapra kellene szűkölködnöd?

kalapocska 2012.02.01. 09:06:40

Haha Bogancs nem vasarol a Lidlben mert az kulfoldi! Csak a sarkon vasarol meg gondolom a CBAban. na mindegy.melyalmos tojas. a Fidesz meg az LMP fejeben ez nem uri mulatsag.

Az osszekoltozesen jot nevettem. Sakkozas, meg fozocske a minimalberbol! Aztan gyertyafeny mellett meset mondunk egymasnak.....Ah de jo a szegenyeknek tiszta romantika.

Mondok masik megoldast sokan valodi minimalberesek es devizahitelesek csinalnak : 1 szobat futenek a tobbi jeg hideg. Azert megiscsak a sajatodban vagy csak jol fel kell oltozni+ rengeteg takaro ejszakara+ papucs.

kalapocska 2012.02.01. 09:19:25

Ja meg valami amit az egesz kormanyunk darabra elfelejt de az osszes pesti is altalaban. Kiskertben -25 fokban nem terem semmi. A legtobb zoldseg gyumolcs is ideny jellegu. Minden faluban van zoldseges es van amit a nagymamam nyaron is onnan szerez be.A Kiskert ezen felul munka, ido es toke befektetes nelkul nem sokat er.
A minimalberes melo utan esetleg egy jo kis ingazas utan (mert kertes haz sokszor faluban van) lehetoleg minden minimalberes meg kapaljon egy kicsit.

paráznabillegető 2012.02.01. 09:40:03

bogáncs, nem volt elég a múltkori?

oszt semmit sem írtál a lekváros krumpliról! nem csoda, hogy over budget vagy! hát hogy semmit sem olvastál a múltkori kommentekből?

Kivlov 2012.02.01. 09:49:04

minimálbérből ne akarjál zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, italt venni...

Karipapa01 2012.02.01. 09:51:44

Ugyan már gyerekek! Nem kell itt nyafogni! El kell menni nyuggernek és mellette egy kis közszolga-melót elvállalni (lásd:Pintér Sándor
A belügyminiszter – 2012-es vagyonnyilatkozata szerint...), és akkor majd jut teszkós parizerre is. Ne az államtól kérjetek segítséget, oldjátok meg magatok!

Netuddki. 2012.02.01. 09:51:54

Gyönge vagy Jenő! Ez általános nálatok fideszeseknél. Ha ott a kísértés nem álljátok meg, hogy bele ne nyaljatok a mézesbödönbe...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.02.01. 09:53:38

@kalapocska: Mimimalber sokkal jellemzobb falun, mint Budapesten.
A kert ott van eleve, nekunk is vngy 300 negyszogol, de utaltam csinalni, ha szulok befogtak. Ez van.

phaszfej 2012.02.01. 09:55:49

Amíg éhező emberek hisztiznek, mint egy picsa, de nem tesznek semmit, csak sírnak, addig én röhögök rajtuk a 7 kiló nettó fizetésemmel és vígan baszom a feleségeiket, lányaikat. Leszophatjátok a fingomat.

Uva 2012.02.01. 09:57:07

7100 forint édességre minimálbérből? köszönjük emese...

- Rendi - 2012.02.01. 09:58:57

Látszik, hogy csak "hobbiszegény" vagy, de legalább megpróbáltad. Azt is megértem, hogy a gyerekek mellett nem mész bele komoly megszorításokba, de hidd el, ha tényleg muszáj lenne, akkor bőven tudnál még lefaragni.

Bár az meg már nem élet...

orient 2012.02.01. 09:59:32

@Fiona_kedvence: MI közel sem minimálbérből élünk és csapvizet iszunk. Sosem lett tőle semmi bajunk. Minimálbéres minek iszik ásványvizet? Snickers??? Lehet enni olcsób és jobb minőségű magyar csokit, vagy lehet otthon csinálni pl. palacsintát. Ezerszer jobb és olcsóbb mint snickers. Én is és feleségem is 8 órát vagy többet dolgozunk, de készételt nem vettünk szerintem 3 éve. Hazajön és simán főz munka után, pedig ismétlem mindkettőnk jóval minimálbér felett van. 2dl-s üdítők??? Szerintem ez is luxus minimálbéresnek, vegyen 2-3 doboz 100% narancslevet inkább havonta az egészség kedvéért. Autó még mindig luxusnak tartom. Lehet érvelni a bérletttel, de 1. nem hiszem az utó fenntartás csak ennyibe kerül havonta főleg ilyen benzinárakkal, 2. sokszor munkahely ad bérletet minimálbéreseknek is juttatásként, jó ez nem mindig van így, de akkor már egy nagyobb összeget lehet spórolni havonta. Sort lehetne folytatni.

Etniez 2012.02.01. 09:59:50

@NYJetsTD: Like + totális egyetértés!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.01. 10:01:36

Hát ahhoz mindenképp gratula, amit a végén írtál. Bizony aki ennyiből él, az ne hősködjön és ne vegyen fel hitelt.

labrabbit 2012.02.01. 10:03:03

Érdeklődéssel követtem az elmúlt heteket, bár az elején tudtam, hogy nem fog menni. Olyan termékeket vetél olyan áron, amiről a minimálbéresek nem is álmodnak. Nem része a valóságuknak. Aszalt gyümölcs, drága kozmetikumos, minőségi édességek, pl. Mekibe max. a gyerek szülinapján. Hosszabb távon számolni kellene a fodrász, kozmetika, szépségápolás költségeivel. A feleséged lemondana erről? Mennyibe van? Gyerekek haját otthon vágjátok? Sokan igen. Ősszel 50 Ft volt egy kiló krumpli, 2-3 zsákkal a pincébe: ez a minimálbéres egyetlen túlélési esélye, meg az olcsó élelmiszer. Azért érdekes kísérlet volt.

Morbo, a megsemmisító 2012.02.01. 10:04:13

azért ha kivesszük az autót, az édességet meg az italt, csak kijön hogy nagy nehezen meg lehet élni a minimálbérből is. Szarul de meg lehet.

Amúgy nagyon helyes hogy a minimálbér csak vegetálásra elég, így legalább van valami ösztönző hatása is, aki nem akar szarul élni az ügyeskedjen és tanuljon. Gyakorlatilag csak a sügérek meg lusta disznók vannak minimálbéren, de azok meg meg is érdemlik. Jól keresek de sokat is tanultam anno azért, hogy most jól is keressek.

orient 2012.02.01. 10:04:24

Még valami a listán, ez lehetne a hét vicces sora is:

Heti benzin "30km" = 560 Ft

Az autód 1,5 litert fogyaszt 30km-n?
vagy szaud arábiában tankolsz? Ezt sehogy sem tudom kiszámolni...

Ernoke 2012.02.01. 10:04:50

Látszik, hogy még mindig nem érted.
"Albérletet tehát maximum ideiglenes jelleggel szabad kivenni. Alternatíva csak a szülőknél maradás és spórolás, majd családi összefogással, saját tulajdonúba költözés lehet."
A minimálbéres összes rokonának-barátjának együttvéve sem lesz soha annyi pénze, h akár egy tárolóhelyiséget vehessen. Szülőkkel egy lyukban összezsúfolódva tengődni pedig csak akkor lehet, ha helyben van munka is, ami nagyon esetleges, ha másik településre kell járni, akkor oda is kell költözni.
Innentől kezdve a bérleti díjat bele KELL számolnod, ez nem választás kérdése. Rögtön buktad az összes ruhát, zöldséget, gyümölcsöt, stb-t. Úgyhogy szerintem ebben a formában a kísérlet nem sokat ér.:)

Sheliz 2012.02.01. 10:06:24

Miért vettél ennyi fölösleges dolgot? Már az első nap elszúrtad a kiflivel! Ennek így semmi értelme nem volt. Készétel? Ugye csak vicceltél...?

belekotyogok 2012.02.01. 10:06:51

Azt tényleg külön köszönöm, hogy te magad is megállapítottad, hogy lehet így élni, csak nem érdemes.

orient 2012.02.01. 10:07:06

@Ernoke: Mondjuk ne feledjük, hogy dolgozhat mindkét szülő minimálbéren. Ha csak egyiknek van munkája akkor csak Ő költözik és ingázik amíg a másik nem talál szintén. 2 minimálbérből azért már mindjárt lehetne, nem nagylábon élni, de szűkösen kijönni...

penelope garcia 2012.02.01. 10:07:24

Butaság lenne minden összeget megfelezni a listádról. Éppen elég, ha a "készételt" eltünteted onnan. Az a legnagyobb tétel, és a leginkább felesleges.

Uva 2012.02.01. 10:07:50

@Morbo, a megsemmisító:
sügérek meg lusta disznók?
oszt pl. rezidensorvosokról hallottál-é már?
vagy pl. ápolókról? kórházi asszisztensekről?

Morbo, a megsemmisító 2012.02.01. 10:08:16

@NYJetsTD: KELL? Össze kell költözni a szülőkkel és kész. Aki minimálbérig vitte az ne akarjon már külön lakást...

Jenya 2012.02.01. 10:08:49

nem értem a készételt. Meg kell tanulni főzni, piacról vásárolni( vár a CBA-k nagyobb üzletekben is megvan minden földi jó). sok blog foglalkozott az "1000ftból rendes ételt ". Elő kell venni a régiek szakácskönyveit, lehet 2x húst enni egy héten, és újra elő kell venni a krumplis tésztát túrós tésztát,az egészben sült krumplit tejföllel, szalonnakockával,a tejbegrízt estére vagy reggelire a gyerkeknek, nem a mézes karikát. És a kevesebb húst beváltani zöldségre, gyümölcsnek almát lehet enni az olcsó.

Morbo, a megsemmisító 2012.02.01. 10:09:36

@Uva: azok nem is minimálbéren vannak. A rezidens meg egyátmeneti állapot...

belekotyogok 2012.02.01. 10:10:17

@orient: sajnos vannak olyan helyek az országban, ahol elég erős gyomor kell, hogy a csapvizet megidd. Fürödni is undorító a barna-szagos vízben, hát inni nem innék belőle. De amúgy igazad van.

futuretech 2012.02.01. 10:11:50

Kenyér 319
Bagett 400.

Hát méltányolandó az őszinte kísérlet és a korrekt adatrögzítés de optimalizálni az van még mit bőven.
Elsőre látszik, drága nagyim fele ennyiből fejedelmi módon etetett volna. Mondjuk ő sütött főzött.

orient 2012.02.01. 10:14:05

@Morbo, a megsemmisító: Igazad van teljesen. Főleg hogy mondjuk Németországban vagy Ausztriában sem tud nagyon saját lakásban lakni egy minimálbéres. A minimálbér jóléti államokban sem úgy lett meghatározva hogy abból kényelmesen megéljen az ember.

orient 2012.02.01. 10:15:26

@belekotyogok: Rendben, de feltételezzük Budapesten él. Ha mondjuk vidéken ahol víz valóban rossz ott viszont lehet termelni kertben zöldségeket amin sokat lehet spórolni. Ha egy kereső van állatot is lehet tartani, gyümölcsfa is lehet...

taa 2012.02.01. 10:17:29

Lemaradtam az elejéről, így nem tudom miért nem számoltál rezsit, de azért azt tudjuk, hogy ha valakinek mégis van hol laknia, akkor azért azt fizetni kell, akkor meg nem marad kajára minimálbérből. Egyáltalán nem marad.
A hitelről meg csak ennyit. Nagyon sokan elfelejtik, hogy amikor valaki felvette a hitelt, mondjuk a lakásra, akkor nem biztos, hogy minimálbéres volt. Nekem pl. három állásom volt, amiből egy év leforgása alatt mind a három megszűnt, és kaptam is rengeteg munkanélküli segélyt. De a lakáshitel nem két évre szól, hanem általában húszra, és nem lehet folyton arra számítani, hogy lehet, hogy elveszítem a munkahelyem, mert akkor nem lesz hol laknia.
És jól írjátok, ilyen dolgokat egy minimálbérből élő nem vesz, mert nem tud.

kovácspéterke 2012.02.01. 10:17:30

Bocs, de ennek a projektnek így nem sok értelme van. én is tudok minimálbérből élni, jaj de véletlenül túlköltekeztem, mert mégis több pénzem van.
Ez a bevásárlólista meg nevetséges, és azt mutatja, hogy meg se próbáltátok igazán. ami nem gond, csak akkor ne írjátok meg.

itt valóban megpróbálták:
www.femina.hu/hirhatter/emberkiserlet/az_elso_nap

lavór 2012.02.01. 10:17:49

Remek lett. De tényleg. Megtudtuk, amit amúgy is tudtunk. Hiába a kivételek, egy kis maszatolás, nem ment. Na, akkor lehet harcba szállni a minimálbér emeléséért.

Jimbo75 2012.02.01. 10:18:08

"Amit sokan kifogásoltak, hogy lakáshitelt, vagy albérleti díjat nem számoltam. Nos ez a számok alapján láthatóan SZÓBA SEM JÖHET. Hitelt felvenni ekkora jövedelemre gyerekek mellett óriási felelőtlenség (aki megteszi, annak gratulálok), az albérleti díj pedig nem kigazdálkodható"

Ha nem akarsz az utcán élni, akkor bizony erre is költened kell, viszonylag kevés minimálbérből élőnek van saját lakása. Örülök, hogy te is beláttad, hogy a kísérleted egyáltalán nem volt életszerű, spórolni minimálbérből a büdös életben nem fogsz, maximum hónapról hónapra eltengődhetsz.

kovácspéterke 2012.02.01. 10:19:53

ezt az autó dolgot meg nem értem. miért ne lehetne kibírni nélküle? vonat, bkv stb.

belekotyogok 2012.02.01. 10:20:11

@orient: írtam is, hogy amúgy igazad van, felesleges luxus az ásványvíz.

RemekElek 2012.02.01. 10:25:40

Had gratuláljak a cikkhez! Jó téma gyenge próbálkozásból. Gyakorló spórolóként aki ugyan nem minimálbérből de nem is jelentősen többől próbálja meg párjával együtt fenntartani 3 tagú családját adhatok pár tippet. Húson, zöldségen, tejterméken, kozmetikumokon tudnál még spórolni. Ruházkodáson is lehet spórolni ha az ember megbarátkozik a turkálókkal meg a vaterával. Gyerekjáték az húzós kérdés de ott is vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Ha már autó akkor fölösleges évente csereberélni a gumit, olcsóbb egész évben télit használni. Igaz nyáron nagy melegbe oda kell vele figyelni hogy óvatosan járjon az ember de ha nincs pénzed kocsikázni akkor ritkán van ilyen gondod... Víz pedig a csapból is folyik az fölösleges boltból drága pénzért hazahurcolni.
Végezetül kívánom mindenkinek, hogy ne kelljen ilyen praktikákra szoruljon és ehesse, ihassa azt amit szeretne.

orient 2012.02.01. 10:26:43

@belekotyogok: Értelek csak néha meghökkenek ezen. :))
Nekem akkor szúrt szemet mikor egy ismerősnél voltunk aki pénzt akart kérni mert állítólag már ételre sem volt pénze. Miközben beszéltünk látom elővesz egy jobb minőségű ásványvizet ami 100+ FT. Kérdeztem dehát miért nem iszol csapvizet ha nincs ételre pénzed? Válasz: ja ő nem fog olyan szennyet inni, hogy beteg legyen...hát nekünk nincs anyagi gondunk és isszuk a csapvizet. Sőt mi több gyerekkorom óta azt iszom, és semmi bajom sem lett eddig, bezzeg a nagy ásványvizes, egészséges bio emberek meg mind allergiások mindenre és minden héten elkapnak valami nyavaját amitől betegek lesznek. Ennyit az ásványvízről :)))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.02.01. 10:35:34

Minden tiszteletem, de sok volt a luxus.

ÁM pedig ha a szükség visz rá, tényleg meg lehet csináni. Külföldön volt, hogy elszámítottam magam: napi 1 fontom maradt a lakbéren + rezsin felül megélhetésre egy hónapig.

-Gyalog mindenhova
-Semmi kocsma, semmi alkohol
-Semmi szórakozás vagy internet
-Csakis konzerv és a legolcsóbb kenyér.

Sikerült, bár fogytam 10 kilót és hosszú távon nem szeretnék így élni.

inebhedj - szerintem 2012.02.01. 10:36:23

Csináltam egy gyors falusi számítást a havi rezsinkről:

Áramdíj: 22 E
Gáz: 6 E
Fa: 10 E
Kommunális adó: 2 E
Szemétdíj: 1 E
Telefon: 4 E
Internet: 9 E (munkaeszköz, egyetlen szolgáltató van, mobilnet nincs)
Benzinktg: 40-50 E (nincs sem busz, sem vonat, ez a gyerek elszállításának ára a 20 km-re lévő iskolába)
Iskola: 7 E
Óvoda: 7 E
Tej: 4 E
Kötelező biztosítás (lakás, kocsi): 8 E
Lakás törlesztőrészlet: 60 E
----------------------
180-190 E

Ebben szinte semmilyen élelmiszer nincs (leszámítva a gyerekek iskolai/óvodai étkezését, és a napi 1 liter házitejet), nincsen a kocsit illető fenntartási ktg és adó, nincsenek háztartási cikkek, nincs ruha, nincs vetőmag, nincs takarmány, nincs rendkívüli kiadás, gyógyszer, stb.

Ha valaki ezt minimálbérből próbálná falun üzemeltetni, számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy egy fikarcnyival is jobb helyzetben lenne.

kalapocska 2012.02.01. 10:37:57

@tildy:): de munka lehet hogy csak a varosban van, ami ingazast jelent, es kevesebb idot. es akkor meg mindig ott a tel. persze lehet eltenni bizonyos dolgokat de meg mindig marad mit vasarolni.

+ falun sajnos a boltok is altalaban dragabbak, nincsennek nagy diszkontok.

ailin 2012.02.01. 10:38:22

Nagyon sok mindenben nem értek egyet a bloggerrel, és már a kezdeményezést is érzéketlennek találtam. Viszont a kommentelők sem tesznek túl sok emberségről tanúságot.

Értem én, hogy szerintük egy minimálbéres élete a spórolás körül kellene, hogy forogjon, de abba belegondolnak milyen is az az élet, ami csak lemondásból áll? Egy egész élet.
Ezért valahol inkább az a reális költségvetés, amit blogger prezentált, persze ez oda vezet, hogy akinek nincs több, az végül kölcsöntől kölcsönig él. A realitáshoz mégis ez áll közelebb.

Viszont a spórolási javaslatai hihetetlenül sértőek. Nem kellene elfelejteni,hogy akiknek nincs pénzük, azok is emberek. Költözzenek össze egy másik szegénnyel?!! Rajzoljanak mesekönyvet?! (egyébként van úgynevezett gyerekkönyvtár...) Meg kellene érteni, hogy a szegényeknek is vannak vágyaik és van joguk az emberi élethez.
Tanulság nincs. ha mégis akkor az, hogy a minimálbérre nem lehet egy életet alapozni. Pár évet ki lehet húzni guggolva is, (nagyon meghúzni a nadrágszíjat és munka mellett pl. esti suliba járni) ha ott a remény, hogy utána jobb lesz.

belekotyogok 2012.02.01. 10:39:23

@orient: az ilyen rossz szokásokon lehet sokat spórolni, szerintem az ásványvíz-vásárlás is ilyen. Főleg, ha kocsival megy az ember vásárolni :). De 5-6000 ftért lehet kapni szűrős kancsókat, ha ennyire fontos tisztább(nak tűnő) víz.

Plumper_ 2012.02.01. 10:41:31

amik magasabb fizunál is feleslegesek:
- étterem
- fodrász
- pizza házhoz szállítással
- energiaital
- látványpékség
- autókázás

@Modor Tibi: azazhogy: túlélted

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.01. 10:42:05

A magyar miniszterelnök aláírta azt a pénzügyi paktumot, amit tavaly decemberben még élesen kritizált, sőt úgy vélte: csak az Országgyűlés dönthet róla.
Ezt mondta Orbán akkor és most
2011. december 9.
– Szigorúbb szabályokat jelent a megállapodás, és vétójogot veszít el, aki csatlakozik hozzá. Az én mandátumom nem terjed ki arra, hogy föladjak bármit is a magyar szuverenitásból, ezért a magyar parlamentnek kell döntést hoznia ebben a kérdésben.
2012. január 30.
– A szerződés Magyarország számára óriási siker. A magyar diplomácia bravúrja, hogy a szerződés végső szövege szerint a szigorú követelmények csak akkor vonatkoznak az eurózónához jelenleg nem tartozó tagállamokra, ha azok belépnek az övezetbe.
Akiknek ilyen hamis a k.elnökük / S.vicc copy Pál/ , ilyen kétszínű a m.elnökük is.
Szegény Magyarország, meddig tűröd?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.01. 10:43:45

@orient: lehet termelni sok mindent, csak a pestiek 98%-a azon picsogna, hogy ő túrja a földet? én életemben kb 10-15-ször szedtem krumplit, hagymát, gyümölcsöt. azaz egy vidéki gyermekkor során 10-15 nap volt, amikor a nap egy részét erre áldoztam, nem pedig gazdálkodó családban éltem. és így is elég volt egy életre. annak, aki nem szereti, ez szar meló.
ha a panelból kiköltözöl a termelgetős romantikába, max három hónapon belül visítva rohansz vissza a csótányok közé a nyolcadikra.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 10:45:54

@tildy:):
Falun a legjellemzőbb a munkanélküliség, minimálbér inkább vidéki városokra jellemző, néhány kivételtől eltekintve(pl. Győr). Pécsen például rengeteg a minimálbéres(pl. a bolti eladók 90%-a), többségük pedig távfűtéses lakásban lakik, tehát még az sincs, hogy 1 szobát fűt csak és spórol...

Lord_M_ 2012.02.01. 10:46:39

Így van, az alapfelállás így hibás, végigolvasva az egészet, sajnos ez így teljesen értelmetlen volt. A valódi minimálbéres családok nem kérdezik meg, hogy a gyerek esetében húsbavágó e a kindertojás. Nincs, nem kapsz, nem futja rá, egy kiló kenyér árát nem szórják ki az ablakon. Nem is vesznek ennyiért mosószereket és vagy készételeket. Igen, húsbavágó döntéseket hoznak meg, és olyan költségeket is lefaragnak amikről te esetleg álmodban sem gondolkodsz. TG margarin, TG kenyér, TG párizsi (ha egyáltalán)... ha tej akkor is a legolcsóbb (pl TG)... két decis üdítő? legfeljebb egy két literes "ízű" szörpöt vesznek.
ásványvíz is volt(van?) 39 forint per másfél liter áron...
sajt meg ritkán kerül az asztalra. akárcsak sonka.

És ott bizony nincs megtakarítás meg tartalék keret... egy (vagy mindkét) gyerek betegsége pedig padlóra küldheti az egész hónapot egy 2-3ezer forintos gyógyszerrel... szóval ez a "majd én megmutatom, hogyan kell beosztani a pénzt" jellegű történet, láthatóan kudarc, neked is, hiszen 1) nem sikerült 2) esélyed sem volt, hiszen eleve nem voltál rákényszerülve.

No igen, és valahol fentebb olvastam, hogy Lidl meg Tesco az ugye fúj külföldi. Az, akinek minimálbérből kell fentartania magát, a rezsit fizetnie, és esetleg gyereket nevelnie, az kb tojik arra, hogy a Lidl vagy Tesco kinek a kezén van, ha 30 forinttal olcsóbb mondjuk a szlovák tej. vagy akármi. Elsődleges feladata, hogy életben maradjon... és a tojás is lehet bőven ketreces... mert őszintén, ki foglalkozik azzal (ha nincs pénze), hogy a szerencsétlen tyúk az most kényelmesen kapirgált vagy küzdött egy ketrecben.. ha a tojás egyik esetben 30 forint a másikban 45...

amikor az ember gyomra üres, nem igen foglalkozik mással, mint hogy egyen, ha pedig a pénztárcája is üres, akkor meg azzal, hogy olcsón...

szóval persze szép próbálkozás, de valódi korlátok nélkül, eleve kudarc. Egy minimálbérből élőnél nincs olyan, hogy paff neki akkor nem 50.000-et költök, hanem 100.000-et...

Arbet 2012.02.01. 10:47:54

Nem tudom mit kínlódik a kedves posztoló. Nem most találja fel a spanyol viaszt, mert az országban 800ezren élnek minimálbérből. Magyarán minimálbérből minimumon meg lehet élni. Ha ez nem így lenne, akkor lenne 800ezer éhhalál vagy hajléktalan.

zöldrépa 2012.02.01. 10:48:01

Azért a mirelit krumpli, meg a snickers csoki, hogy mást ne említsek messze nem az a cucc, amit minimálbéres fogyaszthat. Sőt továbbmegyek: jómagam, aki messze átlag feletti bérből élek, és napi 10 órát dolgozom, nem átallok kiballagni a piacra krumpliért, és megpucolom azt. De már fogynak az illúzióim. A tegnapi Házon kívül után, ahol a nő afeletti örömében, hogy mindenféle naiv emberek telepakolták a hűtőjét, miközben 13 millió adósságuk van, közte pl. 2,2M autóhitel, segélyből of course, elballagott a boltba, és a kamerák előtt kezdte sütni a mirelit krumplit... No comment.

orient 2012.02.01. 10:48:19

@inebhedj - szerintem: Áramdíj 22ezer???? Mi fizetünk 12ezret pedig itthonról dolgozom tehát éjjel nappal megy a PC, villany tűzhelyünk van és villanybojlerünk. Mi kerül 22ezer forintba áramon?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.02.01. 10:48:49

@Plumper_: túl hát. És ha muszáj volna, megint tudnék kenyéren + májkrémen élni, ahogy bárki más. Havi 15-20 ezerből / fő a kaját bőven meg lehet oldani. Örüljünk, ha nem kell.

Ami drága, az az utazás (tömegközlekedéssel is) és a lakás+rezsi (meg a szolgáltatások). Ezért is élnek (külföldön is) sokan társbérletben, szar lakásban. Illetve költöznek közel a munkához.

porthosz 2012.02.01. 10:49:31

Azért az otthon főzés legtöbbször nem olcsóbb mint mondjuk rendelni valamelyik ételcégtől. Legalábbis ha nem az a vágyad hogy a vasárnap megcsinált krumplistésztát eszed egy hétig.

Csak ez is olyan mint amikor Budai főz a tévében 500 forintból. A kosárban van két tojás meg 1 szelet hús, hogy akkor ez 500 ft, ebből fog főzni.

A müsor meg úgy kezdődik hogy öntsünk a tepsibe egy kis _olajat_ (ez nem volt kosárban), _sozzuk_ meg a húst (só sem volt), tegyük a tepsibe, _paprikázzuk_ meg (paprika sem volt), csináljunk hozz á egy kis _mustáros_ öntetet stb stb.

Aztán a végén ott van, hogy a felhasznált segédanyagok - az ő szohasználatával élve: ez minden konyhában megtalálható - még 2x annyiba kerülnek mint amiből fözött, és akkor még az egyebeket nem is számoltuk (gáz, villany stb költsége a fözésnek).

orient 2012.02.01. 10:52:24

Még mindig nem válaszolt senki hogy jön ez ki...

"Heti benzin 30km = 560 Ft"

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.01. 10:53:27

@ailin: én is érzéketlennek fogok tűnni.
szerinted a minimálbéresek általában milyen értékű munkát végeznek? és ha emeljük a bérüket, akkor minden drágul, hisz mindenki bére emelkedik. tetszik vagy sem, minden társadalomnak van egy olyan rétege, ami a többiekhez képest rosszul él.

Thomas Rattler 2012.02.01. 10:53:31

Politikusainknak - mindegy hogy melyik garnitúráról beszélünk - pontosan ez a célja hogy így éljen az alsó réteg, az azen való változtatás NEM cél. Így néz ki ugyanis a tökéletes rabszolga. Éppen nem döglik éhen, be bír menni dolgozni oszt' kész. Minek többet juttatni neki? Még elkezd hepciáskodni, követelőzni, "életszínvonal"-ról kvartyogni. Ne pofázz - örülj hogy luk van a seggeden és van mit kiszarni rajta.
Én már tíz éve megmondtam hogy elő kéne venni azt a furkósbotot, ezek a patkányok csak abból értenek.

Morbo, a megsemmisító 2012.02.01. 10:53:35

@Modor Tibi: ebben az még az érdekes hogy rengeteg magyar csinálja ugyan ezt külföldön, amíg meg itthon voltak addig kellet a külön lakás meg a saját autó....
Röhej.

naezjó... 2012.02.01. 10:53:55

@phaszfej:
Faszkalap, gondolom a min.béresek asszonyai és lányai túl buták, hogy megértsék nagyságod, ezért hányod tele a netet a bölcsességeiddel. a 7 kiló nettódból költhetnél pszichomókusra végre, ő még mosolyogna is rád, miközben ömlik a szádból a szar.

inebhedj - szerintem 2012.02.01. 10:55:01

@orient:

a pc stimmel, villanybojler, villanytűzhely nincs (mindkettő gáz).
van viszont szivattyú, hidrofor, fagyasztó, stb.

(Maga a kérdés egyébként bennem is felszokott merülni, ti. mi kerül 22 E Ft-ba az áramon, de erre kitaláltak egy jó hosszú, de mégis információmentes részletes számlát. :) )

Ernoke 2012.02.01. 10:56:28

@Plumper_: ijesztő belegondolni is, én 10 kiló fogyással 35 kiló lennék...
amúgy löncshús (190 ft kb.) +kenyér (160?) elég jó kombináció, 350 ft-ból megvan 2 napi kajád úgy, h azért viselhető az éhség. mostanában kihúztam pár napot ezeken, de a végén kifordul a szádból az egész már. ha tartósan nem jutna kajára pénzem, én bizony rendszeresen járnék a tesco-ba lopni.

Plumper_ 2012.02.01. 10:57:52

@Modor Tibi: ne kerüljünk ilyen helyzetbe.

manapság félre is kell tudni tenni némi pénzt havonta, például hogy a (leendő) gyerekeinknek jobb legyen.

hát ja, szerintem nyugaton még rosszabb a helyzet, mert a lakásárak annyira az egekben vannak, hogy a jól keresőknek is esélytelen lakást vásárolniuk. kb. mintha itt 30milliónál kezdődne egy 50 nm-es lakás Bp-en, nem a város szélén (ami mező és rét, nem Bp).

amúgy a modorosblog írója vagy?
nagy rajongója vagyok.:-D

@porthosz: jól mondod, de otthon főzni így is olcsóbb, mint étteremben enni. legfeljebb elég olcsón éri meg kaját rendelni, az az energiát és befektetett időt nézve olcsóbb, mint otthon főzni.

@orient: ezt én sem értem. nálunk kb. 7000 Ft az áramdíj. Többségében LED-es izzók, energiatakékos gépek, semmi pazarlás.

zöldrépa 2012.02.01. 10:57:55

@porthosz: Ez azért nem így van, rendszeresen figyeljük a párommal, mennyiből hozzuk a kajákat, és pl. egy jó kiadós leves is messze megvan 1000 alattiból, amiből mi kétszer eszünk, de ha két gyerek ott ülne, egy alkalommal elfogyna. De ugyanez igaz a főételekre is, kicsit nagyobb összeggel. Az olajat etc. nem kell minden alkalommal megvenni.Azt is figyelembe kellene venni, hogy pl. egy rendelt pizzának mennyi a tápértéke, és mennyi egy jól kitalált otthon főzöttnek. De nyilván ezek olyan kultúrális és szocializációs tényezők, amelyeket nagyon nem könnyű felülírni az emberek fejében.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.01. 10:59:22

Minimalberbol nem nagyon szoktak nagybevasarlast csinalni.

Az a szomoru az egeszben, hogy sokat azt hiszik, hogy minimal berbol meg lehet elni.

Na igen, szulok nyakan...

kalapocska 2012.02.01. 10:59:34

@Morbo, a megsemmisító:
Azert a legtobb magyar mint befektetesre tekint a kezdeti nehezsegekre.Nehany honapig fel labon is. Aki a multkor panaszkodott itt ezen a blogon, hogy milyen rossz kint pont azt a befektetest nem volt hajlando megtenni.

Ha otthon vagy es nincs mt felre rakni az viszont maga a zsakutca..nem ugyanaz az eleterzes.

kalapocska 2012.02.01. 11:00:11

aki kulfoldre megy magyar. ez kimaradt.

vernyul 2012.02.01. 11:00:31

Első munka, első albérlet (szoba), jó tíz évvel ezelőtt. Bő hat hónapig gyakorlatilag párizsin és kenyéren éltem, meg amit sikerült megtanulnom főzni (általános főzelék, csirkefélék, tésztázás). Aztán volt ropi májkrémmel, ha nem figyeltem oda a költésre. Alaposan lefogytam, küzdöttem depresszióval is. Mindezek ellenére folyamatosan azzal pumpoltam magam, hogy még mindig jobb, mint otthon szülők nyakán lógni, és mekkora fasza gyerek vagyok, hogy saját szobám van, ahol rá is gyújthatok akár. Ezzel abszolút egyedül voltam, minden haverom otthon lakott 19 évesen. Van, aki most is (29). Meg is értem, kinek van ehhez gyomra. Havi 60-80 ezerből tengődtem, mikor hogy. Ma már jól keresek, de nem felejtettem el, mit jelent komolyan nélkülözni. Ha csak fél évig is, mire jó állásom lett. Szerintem csak az tud szolidáris lenni, aki ezt átélte.

gabest1 2012.02.01. 11:00:45

Ha mindenki ennyit költene, hóvégére tönkremennének a pékek, internetszolgáltatók, játékárúsok, stb, stb. Miből jön össze az a kis minimálbér, ha nincs kinek gyártani, szolgáltatni?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:00:50

@milliliteratura:
Teljesen felesleges ezen filozofálni, mert falun nincs munka, a bejárás meg költséges. Ráadásul ahol még reális alternatíva a bejárás, ott az ingatlan árak sem alacsonyak. Nem, nem Budapest agglomerációjára gondolok, hanem bármely olyan városra, ahol lehet találni munkát.

És akkor még mindenki figyelmen kívül hagyja, hogy a minimálbéres azért minimálbéres, mert nincsen olyan képzettsége és/vagy szakmai tapasztalata, amely olyan munkára teszi alkalmassá, amit ne tudna bárki megcsinálni. Éppen ezért a munkanélküliség veszélye is őt érinti leginkább.

belekotyogok 2012.02.01. 11:01:08

@porthosz: ne nemár. Rendelős kaja 500 Ft alaphangon, egy fogás, ez általában vagy leves, vagy egyszerű tésztaétel. 500 Ftból (olcsó alapanyagokat feltételezve + egyéb költségek ) 2-3 ember is jóllakhat. - ennek nem számoltam utána, de szerintem 500 Ftból, kifejezetten olcsó dolgokból 2-3x annyi krumplis tésztát lehetne főzni.

Nem a Budai-féle receptek a jók, hanem tessék elővenni a háborús receptkönyveket, vicces dolgok is vannak benne.

Minimálbérnél nem gondolkodsz azon, hogy basszus, már 2 napja tészta van...

Neménvótam 2012.02.01. 11:01:08

Érdekes és értelmes kísérlet volt, aminek a tanulságait jól lehet hasznosítani. Az első lépés, ha az ember spórolni akar, hogy feljegyzi a kiadásait és elemzi az eredményeket. És ezt akkor is érdemes megcsinálni, ha egyébként a jövedelem bőven fedezi a kiadásokat. Ilyenkor lehet észrevenni, hogy mennyi mindenre költünk feleslegesen sokat. Nekem tetszett ez a poszt, pont azért, mert megpróbálva egy kitűzött cél teljesítését a hibáit is felismerte és meg is osztotta velünk Bogáncs.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.01. 11:01:15

@orient: segítek.
30km= 560 HUF
100km = 1866,67 HUF = 4,44L (420-as üzemanyaggal, nem tudom, pont mennyi)
elég jó fogyasztás, de olvasni a neten néhányaknál hasonlót. törpeautó, óvatos technikával.

Thug 2012.02.01. 11:02:38

Azt annyira bírom, mikor a sok pösti elkezdi szajkózni a kiskertet, meg a gyümölcsfákat.
1, Furcsa ezt olyanoktól hallani, akik paradicsomot is csak dobozban láttak.
2, Nem tudom, hogy az világos-e nekik, hogy ilyenkor nem igazán terem meg semmi.

Egyébként kedves posztíró,

Ha valakinek nincs saját lakás, ne vegyen fel hitelt (ezt még támogatni is tudom....) és ne fizessen albérletre, mégis hol a búbánatos f@szba lakjon?

dézsàvü 2012.02.01. 11:02:44

Gratulálok a "családi költségvetési próbádhoz".

Én veled együtt számoltam egész hónapon át. Tudtam jól, hogy a kísérlet kudarcra van ítélve, de drukkoltam a sikeretekért. Mi is hasonló szituációban élünk mint, éppen ezért engedj meg néhány megjegyzést.

Előre bocsájtom, mi 280-300e között jövünk ki havonta. Hitelmentes családi házban lakunk, tehát ebben nincs sem hiteltörlesztés, sem lakbér. Ezen kívül tudunk megtakarítani is.

1. Az költségeitektől eltérően jóval magasabb összegű a gyümölcskiadásunk, ami elsőre szembetűnő. És ezt Ti sem vonhatjátok meg a gyerekektől.
2. A másik nagy tétel a kocsi kiadása. Én még a válság kezdetén jó áron "rásóztam" a piacra a viszonylag új és "jó márkájú" kocsimat, és vettem egy "válságállót". Rengeteget megspóroltam a fenntartásával. Igaz, hogy nem olyan snassz, de biztonságosan elvisz mindenhová, soha nem kellett még javíttatnom, szerviz szóba sem jön.
3. Nálunk nagyon nagy a lakás rezsi költsége, 70-80e (ebből faragnom kell). Internetszolgáltatót váltottam én is (-3000 Ft/hó), ezenkívül lecseréltem az átfolyós gázvízmelegítőmet egy gázboylerre, és beruháztam -kisegítőnek -egy fatüzeléses kályhába is. Ez utóbbit azért emelném ki, mert említed a költséglefaragások között. Az a megállapításom, hogy szinte semmit nem tudunk így a gázfogyasztáson spórolni, csak így még fát is kell hozatnom és naponta háromszor fát vágok a fűtésszabályozó gomb megcsavarása helyett. (nem mondom, a mozgás jót tesz)

Nem akarom nyújtani (tudnék még sokmindenről írni), de ezek a kiskert ötletek és fatüzeléses kisegítés semmit nem enyhítenek a kiadásokon. Összegezve gratulálok a „próbádhoz”, de a minimálbérből megélés - mint írod is - nem életpálya és előbb utóbb az egészség rovására megy.

(Elnézést kérek a minimálbérből élőktől, de az állapot tarthatatlan, át kell értékelni az életüket, mert a jelenlegi gazdaságpolitika még 8-10 évig eltarthat.)

gyárvárosi 2012.02.01. 11:03:09

Sokan írták, hogy vidéken lehet a ház mögötti kertben terelni, és milyen remekül megterem a háztartáshoz szükséges zöldség-gyümölcs.
Így igaz, megterem, de qrva drágán!
Nem akartam elhinni, de a feleségem öt éven át írta, hogy mennyit költöttünk vetőmagra, palántára, növényvédő szerre, öntözésre,trágyára és kiderült, ha a saját munkámat hobbinak tekintem, mert az is, akkor alig drágábban termelek, mintha megvenném a piacon!
Talán egyetlen előnye, hogy tudom mit, mikor permeteztem, és csak akkor szedem le, ha már valóban fogyasztható.

Teszt.Elek 2012.02.01. 11:04:12

@bogancs:
"Ezen a szinten azonban be kell látni, hogy ez zsákutca. Nem lehet egy életen át mindenen spórolni."

Nem.. valóban nem. A gond az, hogy neked van mit elköltened, ezért bizonyos szint alá egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy lemenj.

A helyzet az, hogy ha nem lenne mit elkölteni, akkor nem "spórolásnak" hívnák amit csinálsz, hanem a meglevő pénz megfelelő beosztásának és bizony ott kompromisszumokra kényszerülsz, mert ami nincs, azt egyszerűen nem tudod elkölteni.

Az a fenti egy mondatod remekül tükrözi, hogy miért nem ér fabatkát sem az egész kísérleted.

@milliliteratura:
A földművelés nem is feltétlenül büszkeség kérdése. Az, hogy mi a szar meló pedig ebből a szempontból részletkérdés. Azt fejelti el sok idióta politikus aki arról papol, hogy majd mennyire jól megélnek a szegények ha kapnak némi termőföldet, hogy a földművelés is egy szakma (sőt, valójában több szakma együttese), és ha egy tipikus városlakót kivágsz a földre egy marék vetőmaggal, abból bizony nem lesz háztáji gazdálkodás, mert fogalma nem lesz róla, hogy mit kezdjen azzal amit kapott.

Persze lehet lesz olyan, főleg a vidéki rétegekből, aki tudja majd hasznosítani a földjét, de az átlag városi számára még egy cserepes virág életbentartása sem feltétlenül triviális, szóval a földekből való megélést inkább hagyjuk. Ahhoz olyan tudás kell, ami a városlakók döntő többségének nem áll a rendelkezésére.

zöldrépa 2012.02.01. 11:04:28

és még egy kedvenc: mézes karika - ezt szintén nem veszek a az átlagbér többszöröséből sem... egy sima sütit összedobni megvan 2-2,5X ennyiből, ami megfelel 4-5 zacskó mézes karikának, pl.

istenem, istenem...

Garamvölgyi Tamás 2012.02.01. 11:05:39

Keves ember velemenyevel ertek egyet. A minimalbernek pont az lenne a lenyege, hogy az ember meg tudjon belole elni, kevesebb luxussal. A posztolo listajaban ugyan van par kifogasolhato valasztas, de azoknak tulnyomo tobbsege elelmiszer. Nehogy mar a bagett, az asvanyviz, neha egy-egy edesseg legyen luxus. Aki dolgozik heti 8 oraban, de DOLGOZIK, az nyomorog a minimalberbol. Szemelyes tapasztalatom, hogy kulfoldon, ha az embernek ruhara van szuksege, akkor bemegy az uzletbe es megveszi (nem veletlenul elek kulfoldon). MO-n ez ugy mukodik, hogy az adott honapban nem biztos, hogy van ra keret. Ruhara, kerem alassan!Matolcsy egy idiota barom (nem is arra nez, amerre lö);
Konkluzio: Tessek egy picit korulnezni (aki megteheti) a vilagban, mas orszagok, nepek, kulturak mentalitasaban... elkepeszto kulonbsegek vannak, s MO mar ki tudja, miota a multban toporog.A helyzet rossz, ezt nem is kell tulragozni.

Mérges 1234 2012.02.01. 11:06:10

@boganccs

A fentiek fényében kérdezem bogáncs úrat, még mindig kitart amelett, hogy az SZJA jelenlegi formája a legideállisabb????

Amit biztosan megsporolhatott volna az a békemenetre való látogatás.....

scsaba1 2012.02.01. 11:06:13

Jó a poszt, az régebbiek is tetszettek. Gondolom a főoldalról vagy kétezren küldenek majd el a jó édes anyádba.
-------------

Egyébként az egész poszt-sorozatra igaz, hogy a kommentekben 80-90%-ban annyira, de annyira kiütközik a magyar mentalitás, hogy az már fáj. (Miért hülye a posztoló, miért _nem_ fog sikerülni, hogy _nem_ lehet megcsinálni, na ugye megmondtam, hogy _nem_ fog sikerülni, te biztos valami fideszes bérblogger vagy, stb...stb. Egyébként ha fideszes bérblogger vagy, akkor most vissza kell utalni a lóvét? ;))

Vince2008 2012.02.01. 11:06:31

Phaszfejnek:

Innen lehet nagyot esni! Nagyon nagyot! Láttam már ilyet. Szállj már magadba!

scsaba1 2012.02.01. 11:07:46

@gyárvárosi:

Akkor ti valamit nagyon, de nagyon rosszul csináltok.

Thomas Rattler 2012.02.01. 11:08:12

Egy jó kis lázadás kell ide, az elit pofájára kell baszni oszt' majd helyre áll a rend.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:08:23

@milliliteratura:
Szvsz a minimálbér emelés sok mindenre megoldás lenne. Azoknak a munkáknak a számát, amelyeket képzetlen emberek végeznek, a technika fejlődése már így is minimálisra vitte le. Ha megnövelnénk a minimálbért mondjuk bruttó 120 ezerre, attól még ugyanúgy ki kell takarítani valakinek a klotyót, ezért kénytelen lesz a munkáltató kifizetni a magasabb bért, nem rúghatja ki az alkalmazottat. Csak ellenőrizni kell, nehogy részmunkaidőre jelentsék be az alkalmazottat. Szóval szerintem a minimálbér emelése nem jelentene komolyabb munkanélküliséget, ahol biorabszolgák dolgoznak egy gyárban, eleve nem a bérköltség teszi ki a többséget.

Mrs.Columbo 2012.02.01. 11:08:54

"Vidéken ugyan valamivel olcsóbb, de nem sokkal."

Ha valaki vidéken él, de nem kap állást helyben - maradjunk a főváros környékén, mert innen van ismerősöm - és kb. 40 km-re lakik Bp-től, de minden nap bejár dolgozni, akkor meg kell vennie a Volán (vagy MÁV) és a Bkv bérletet is.
40km-nél számolva (mivel összevont bérlet van a városhatárig, így a Bkv bérlet mellett a 40 km-re csak 30 km-s bérletet kell váltani) kb. 30-35ezer Ft a bérlet ára, egy személynek. És ez még mindig olcsóbb, mintha autóval járna be.

Ha a munkahely nem fizeti a bérleteket, akkor jön is a nagy kérdés, hogy minimálbér esetében egyáltalán megéri-e bejárnia napi 8 órában dolgozni, úgy, hogy a fizetésének majdnem fele arra megy el, hogy bejárjon a munkahelyére.

fak 2012.02.01. 11:08:55

Kedves Komment társak! Valaki legyen olyan rendes és mondja már el nekem, hogy ez milyen blog? Kormánypárti és ilyen vadbarom bénázásokkal akarják kihúzni (komment)az emberekből, hogy szerintük mi lenne a megoldás? Vagy mi? A kedves oldalgazda miért nem méltatja az embereket egy-egy válaszra? Mert az hogy a fentebb leírt felesleges költségek miatt csak egy sötét szájkarate bajnok az biztos...

szita szita péntek 2012.02.01. 11:09:45

Örülök, hogy a postoló felismerte a rögvalót.

Ugyanakkor mielőtt a minimálbért ekéznénk az is igaz, hogy annyit meg is kell termelnie a munkavállalónak. Én pld. pékkel szoktam számolni, hogyaszondja: Nem tudom pontosan mennyibe kerül egy minimálbéres munkavállaló a munkaadójának, de szerintem a 180 eFt/hónappal nem járok messze. Egy kifli mondjuk 30 Ft, amin haszna van a boltnak is, meg ugye a nyersanyag is pénzbe kerül, de szavazzunk meg 10 Ft hasznot a pékségnek is. Akkor ha a pékünk minimálbért keresne, akkor 18.000 kiflit kéne havonta neki magának elkészítenie, azaz naponta (szabadsággal, lebetegedéssel si számolva) kb 2.000 db-ot - és akkor még csak a saját bérét termelte ki. Sőt, valószínűleg ennél is több kell, mert ugye a kemence is elöregszik, illetve egyéb költségek is felmerülnek az üzemeltetés során - inkább a 4.000 db/nap tűnik reálisnak.
(Mielőtt valaki szakmai alapon kezdi ekézni a kalkulációm, semmi közöm ehhez a szakmához, csak ezzel érzékletesen lehet számolni.)

Szóval baj az, hogy alacsony a minimálbér, de annak emelése meg lehet azt az eredményt hozná, hogy sok munkahely egyszerűen nem tudná kitermelni az alkalmazottainak költségét.

No, ilyenkor jönnek az "okosok", hogy tanuljá vazze, akkor lesz lé, lám nekem is milyen jó! Hát nem tudom... Egyrészt ugye nem lehetünk a 3 millió mérnök országa, ez egyértelmű. Másrészt nézzük már meg egy (elvileg) tudást követelő szakmát! Legyen az mondjuk a egy önkormányzati hatóság embere (pld. építéshatóság, gyámügy, ilyesmik) Nem vitatható el, hogy tudást követelő munka, mint ahogyan azt sem, hogy felelőssége is van. No emberünk 119.000-167.000 Ft-ot kap, nettó 86.000-115.000 Ft. Egész összevethető a minimálbérrel nem? 10 év munkaviszony után a számok így alakulnak: nettó 117.000 - 151.000 Ft. Na ez a tragédia.

ailin 2012.02.01. 11:09:48

@milliliteratura: teljesen egyetértek azzal amit mondasz. Lehet,hogy nem fogalmaztam meg elég érthetően a véleményemet. A lényeg az lett volna, hogy nem lehet egy életet arra berendezni, hogy mindenből a lehető legócskábbat veszem és mindenféle örömről lemondok. Ezt lehet csinálni egy pár évig, ami közben azon kell dolgozni és azért kell áldozatot hozni, hogy később ne minimálbérből kelljen élni.

Mérges 1234 2012.02.01. 11:11:54

@fak:

Esténként szokott válaszolni, de nem sok köszönet szokott lenni a válaszokban....

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.02.01. 11:13:33

Sajnos van tapasztalatom arról, hogy milyen hónapokig még csak nem is minimálbérből hanem gyakorlatilag 30-40 ezer forint nettó havi bevételből élni. (Igaz, saját lakásban.)

A szegény ember mentsvára a Lidl meg a Tesco. Saját márkás és/vagy akciós termékeken tengődve, semmi feleslegeset nem vásárolva kell létezni. Liszt, étolaj, krumpli, hagyma, esetleg fejes káposzta vagy sárgarépa (mikor mi olcsó), hetente 1-2 alma, legolcsób rizs, akciós tojás nélküli száraztészta, konzerv paradicsompüré.

Minimálbéres koszt 2 főre, ebéd+vacsora:
* fél liter konzerv lecsó (Lidl, most épp 200 Ft)
* fél kiló rizs (max 150 Ft)
* 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma (50 Ft)
* 1 kis konzerv paradicsompüré (50 Ft)
* étolaj, só, bors, pirospaprika (kis tételben elhanyagolható)
* házi sütésű lepénykenyérrel (liszt + víz + étolaj) tunkolgatni.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.02.01. 11:13:33

Sajnos van tapasztalatom arról, hogy milyen hónapokig még csak nem is minimálbérből hanem gyakorlatilag 30-40 ezer forint nettó havi bevételből élni. (Igaz, saját lakásban.)

A szegény ember mentsvára a Lidl meg a Tesco. Saját márkás és/vagy akciós termékeken tengődve, semmi feleslegeset nem vásárolva kell létezni. Liszt, étolaj, krumpli, hagyma, esetleg fejes káposzta vagy sárgarépa (mikor mi olcsó), hetente 1-2 alma, legolcsób rizs, akciós tojás nélküli száraztészta, konzerv paradicsompüré.

Minimálbéres koszt 2 főre, ebéd+vacsora:
* fél liter konzerv lecsó (Lidl, most épp 200 Ft)
* fél kiló rizs (max 150 Ft)
* 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma (50 Ft)
* 1 kis konzerv paradicsompüré (50 Ft)
* étolaj, só, bors, pirospaprika (kis tételben elhanyagolható)
* házi sütésű lepénykenyérrel (liszt + víz + étolaj) tunkolgatni.

scsaba1 2012.02.01. 11:14:21

@dézsàvü:

190m2-es családi ház, nem túl jó hőszigeteléssel. Gázzal fűtve hideg teleken 100-120k/hó. Két nagyobb helyiségbe, ahol a legtöbbet tartózkodunk két fatüzeléses samottos mobilkandalló. A gázszámla visszaesett barátságos 70-80k--ra. Én sem akartam elhinni. 20-30 kg fát tüzelünk el naponta/kályha.

Dr. GGG77 2012.02.01. 11:15:48

119 Ft-os tejföl, 115 Ft-os joghurt, 899 Ft-os hajsampon, 299 Ft-os spagetti, 99 Ft-os ásványvíz...
Nem vagy a spórolás nagymestere, az biztos!
Feleségemmel, szerencsére, nem minimálbérből élünk, de ennyit mi nem fizetünk ezekért a termékekért.
joghurt 50-60 Ft, ásványvíz 49, spagetti (durum)199. A sampon kicsit más kérdés, mert nyomjuk a Baba családit, meg nekem kell néha egy kis T-Gel. Az nem olcsó, de egy flakon háromnegyed év nekem.
Készételre tippek: szalámis pizza (340 gr azt hiszem) 229 Ft az Aldiban.

fak 2012.02.01. 11:16:27

@Doubledecker: Köszönöm! Ezt látom én is. Ez egy sokak számára tanulságos és érdekes "kísérlet" lehetett volna (ezért is olvastam), de sikerült elb@szni. Ha hallgatott volna a hozzászólókra, azokra akiknek ír, akkor talán sikerült volna. És innen a párhuzam - mintha nagyuraink is így működnének. Nem hallgatnak a Népre...

bekaphattyuk · http://bekaphattyuk.blog.hu 2012.02.01. 11:18:15

Nem tudom, hogy a rezsi miként került kiszámolásra, de tél közepe van. Tavasztól azért nagyon más a fűtésszámla. Azokban a hónapokban lehet esetleg félretenni, megtakarítani. A felettem szólókkal egyetértek abban, hogy sok tétel baromi nagy luxus. Az ásványvízből is vannak sokkal olcsóbbak (mi szódát csináltunk), márkás csoki helyett be lehet építeni a házilag készített édességet az étkezések utánra, pár palacsinta, tényleg nem sok meló, költség....
Az emberek meg vissza kell térjenek pár dologhoz, amit nagyon elfelejtettünk: befőzés például, szezonálisan olcsó dolgokból. Ma már ezt nagyon kevesen csinálják. Mi annak idején két pofára toltuk a baracklekváros kenyeret édesség gyanánt, volt bodzaszörp, hársfatea, csipkebogyótea, egyszerű piték, puding. Ezeket ma mind készen vesszük, tele minden szarral, jókora felárral.

Hétvégente kijártunk kirándulni, szedtünk az erdőben, réten gombát(nem árt érteni hozzá :)) olyan mennyiségben olykor, hogy 4-5 étkezésre is elég volt. Sunyiban fogtunk halat.

Én sétálok minden nap 40-50 percet, erős tempóban a melóhelyre, és vissza is ennyit. Autóval lenne 5-10 perc, de így kisebb a család reggeli-délutáni nyomvonala.

Végül ott van a többgenerációs, nagycsaládos együttélés, ami a többségnek elképzelhetetlen, de vannak akik meg tudják oldani. Én(és a párom) közel 10 évig éltem albérletben, (eleinte)teljesen idegen arcokkal. Voltak konfliktusok, de kijöttünk, tehát nem tartom kizártnak, hogy a rokonsággal is le lehet húzni pár évet, amíg az ember talpra áll.

Ahol van lehetőség szabályozni a fűtést, ott le kell mondani a 24 fokról, sokat lehet spórolni ezzel, otthon melegítő, zokni, pacsker. Ahol nem lehet szabályozni, onnan ha tud az ember elköltözik.

Meg lehet élni ennyi pénzből, ennyi embernek, csak nehezen.

De talán a legnagyobb baj azzal van, hogy mások az igények is ma már (főleg a gyerekeknél) az ember vágyik a sok szarra, amit az orra előtt csillogtatnak, és azt érzi boldogtalan ha nem kapja meg. Pedig, amíg a gyereked, a párod, és Te magad egészségesek vagytok, és szeretitek egymást, és van akármit enni, és van hol lakni addig hidd el mindened megvan. Lefosom hogy közhely, gondold át.

apanna 2012.02.01. 11:18:42

@kalapocska: "Kiskertben -25 fokban nem terem semmi. "

Télen nem. De tavasszal amikor felásod a kertet, és a gyep helyett beülteted burgonyával, hagymával, az télen nagy segítség. És vidéken ezt csináljuk. Pestiek is elsajátíthatják az erkélyen a burgonyatermesztés fortélyait. Végy egy elhasznált autógumit, töltsd meg földel, ültess bele burgonyát, majd amikor növekszik a hajtás mindig töltsd fel földel, és ha szükséges tegyél rá még egy használaton kívüli autógumit, folytatva 4-5 darabbal.Ősszel szüretelhetsz:))
Ha nem vagy elég bátor íme egy másik ötlet:
www.youtube.com/watch?v=OHaTL-LBeWo&feature=player_embedded

kovácspéterke 2012.02.01. 11:20:21

nekem az nyitogatja a bicskát a zsebemben, h a posztoló valszeg úgy érzi, h kurva nagy dolgot cselkedett, holott lófaszt se csinált.

shua55 2012.02.01. 11:21:10

@ailin: "nem lehet egy életet arra berendezni, hogy mindenből a lehető legócskábbat veszem és mindenféle örömről lemondok."

Az élet célja a fogyasztás maga...

Kíváncsi lennék, ha egy kínai gyártósori munkásnak (tudom, demagóg példa, de azért van benne valami) kínálnád fel az itteni minimálbéres létet, mennyire érezné ezt lemondásnak, pedig csak annyiban különbözik, hogy rossz(abb) helyre született...

Mérges 1234 2012.02.01. 11:25:14

@shua55:

"Az élet célja a fogyasztás maga..."

Úgy érted, hogy gazdasági szempontból?????

Én az ilyet meg nem is hívom életnek, és valójában nem is az, csak túlélés, de minek, mire??????

Élet boldogság, vidámság nélkül nem élet, az előbbeik pedig nincsenek biztos anyagi háttér nélkül.

Az a durva, hogy valójában a minimálbér összege annyi, amennyi a segéj lehetne csak.

Akinek munkája van, az hagy éljen már kicsit, ne csak vegetáljon....

zöldrépa 2012.02.01. 11:26:15

@Zabalint: azt gondolom, van egy elég széles réteg, akinek hiába folyna be több pénz a háztartásába, éppúgy nem volna képes ésszel beosztani azt, éppúgy nem tartalékolna, éppúgy, sőt annál inkább fogyasztaná a készételeket, mézes karikákat, 2dl üdítőket etc... És csak ideig-óráig érezné magát ettől jobban...

porthosz 2012.02.01. 11:26:43

@belekotyogok:
"ne nemár. Rendelős kaja 500 Ft alaphangon, egy fogás, ez általában vagy leves, vagy egyszerű tésztaétel. 500 Ftból (olcsó alapanyagokat feltételezve + egyéb költségek ) 2-3 ember is jóllakhat. "

Csak a félreértések elkerülése végett: nem azt mondtam hogy minimálbérből nem éri meg otthon főzni, hanem hogy általában nem éri meg ha amúgy van pénzed kajára.

Ha minimálbéred van, akkor 1 hétig krumplistészta, ez van ezt kell szeretni ott nincs választás. De minden más esetben te nem fogsz 500 forintból 2-3 embert megetetni.

Mondok egy mai példát egy kiszállítós cégtől (teljes adagok, és ennyiért már ki is hozzák):
Kedd:Fűszeres sajttal töltött rántott gomba, párolt rizs, tartármártás: 695 Ft

Szerda:Rántott szárnyasmáj, rizi-bizi: 695 Ft

Ezeket te nem fogod otthon olcsobban kihozni, max ha olyan tételben csinálod hogy egy hétig azt eszitek.
De ismétlem, minimálbéresnek ez nem alternativa, de ha jobban keresel, akkor bizony az otthon főzés nem éri meg ha beleszámolsz mindent, a hozzávalóktól kezdve (étolaj, liszt stb), a gáz,viz,villany árán át a saját ráforditott idődig.

Jimbo75 2012.02.01. 11:27:19

@fak:

Tökmindegy, milyen párti az oldal, a minimálbér az minden kormány alatt minimálbér....

kicsilia 2012.02.01. 11:28:09

Jólvan jó ez, csak azzal nem számolsz hogy az a -20ezer ami neked kijött a végére, nekem azt jelenti hogy akkor nem eszem :) Nemhogy csokiédesség/üdítő :)

phaszfej 2012.02.01. 11:30:04

@naezjó?: És tudod, mi a vicc? 700ezret kersek, de nem költök többet 90ezernél egy hónapban. Az a kurva biztonságérzet, hogy tele a számlám lével, olyan megnyugtató. Van kedvem főzni magamra, nyugodt vagyok, nem rohanok, ezért gyalog járok, nem idegeskedek, ezért nem kell cigi, pia, drog, a pénzt is leszarom, ezért a munka könnyen megy. Szóval, csírák, fikázás helyett inkább tanuljatok.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:30:14

@bekaphattyuk:
"Az ásványvízből is vannak sokkal olcsóbbak"

Az a baj, úgy általában nincs semmi értelme. Ásványvizet vagy olcsót (40-50 Ft) a palackért, aztán fél évig semmi, csak csapvíz vagy speciális esetben, pl. sport miatti kiszáradásra valami magas ásványi anyag tartalmú, pl. Balfi, Visegrádi, Kékkúti, ezek 100 Ft körüliek. Amiknek a legkevésbé van értelme, azok a szintén 100 Ft körüliek, de alacsony ásványi anyag tartalommal(pl. Naturaqua, Szentkirályi), mert nem tudnak többet semmiben sem a csapvíznél.

zöldrépa 2012.02.01. 11:30:59

@porthosz: Te figyelmen kívül hagytad, hogy itt alapvetően nem egy szingliről van szó, hanem egy négy fős családról! Azaz mindenkinek rendelgetni a 500-800 fős egytál ételeket már sokkal, de sokkal drágább, mint otthon megfőzni és becsomagolni.

dézsàvü 2012.02.01. 11:31:31

@scsaba1: Az enyém "csak" 150 m2, hat szoba+étkező. Akkor a 40-45e/hó gázszámla még "barátságos". A tüzelőfa fogyasztás stimmel.

Asszem 2012.02.01. 11:32:21

@ailin: én szerintem értem mire gondolsz és egyet is értek vele! Nekem akkor jut ez eszembe, amikor a hajléktalanokon és koldusokon számon kérik, hogy miért cigire és piára költik a kevés pénzüket...

Hát pont ezért. Mert ők is emberek és nekik nem csak a szegénység konkrét terhét kell elviselni, hanem a kilátástalanság és jövőnélküliség lelki terheit is.

És ilyenkor az vesse rájuk az első követ, aki maga ebben a helyzetben ne próbálná meg időről-időre tompítani valahogy a fájdalmat. Sőt, még az se.

Nekem a legnagyobb problémám egyébként pont ez volt ezzel a cikksorozattal: még ha szigorúan be is tartotta volna a költségvetést, soha nem tudja a tudatából kitörölni a reményt és bizonyosságot, hogy ha baj van, bármelyik pillanatban megszakíthatja a kísérletezést.

Akinek azzal kell szembesülnie, hogy az élete ilyen és ilyen is marad, az nem csoda, ha beleroppan.

Lord_M_ 2012.02.01. 11:32:38

@scsaba1: Engedd meg, hogy okvetetlenkedjek, nem az a baj, hogy megpróbálta, hanem az, hogy ezt úgy tette, hogy "na majd én ezt megmutatom"... És még csak igazán meg se próbálta megmutatni, mert "ááá így nem lehet élni". Ha igazán meg akarta volna mutatni, akkor ha fene fenét eszik akkor is benne marad a költségvetésben ÉS nem költ dupla annyit + nem utólag lel rá a bölcsek kövére, hogy "ja kérem, itt meg itt meg itt még ha faragok akkor jó lettem volna".

Ráadásul itt kb 800.000 ember életvitelér nyomta rá a pecsétet, hogy nem tudják, hogy hogyan kell beosztani ennyi pénzt... végül pedig csúfosan felsült.

Ha azt próbálta volna prezentálni, hogy hogyan lehet autó nélkül élni ÉS nem autókázi, vagy éppen, hogyan lehet 3 literrel kevesebbet etetni az autóval, akkor móka és kacagás lett volna a vége. akár sikerül, akár nem. De itt bezony olyan veszélyes területre nyúlt, nagy mellénnyel a blog írója, ami bezony egyeseknek "húsba vágó"

Szóval ha az magyar mentalitás, hogy így nem lehet semmit bizonyítani, és így nem volt értelme a dolognak, akkor igen, elég sokan így vélekedünk.
Hiszen a mérésnek amit végzett semmi értelme, elvileg akár alá is mehetett volna a költségeknek, gyakorlatban azonban nem tette. Ha most megismétli, de szilárdabb elhatározással ÉS feszesebb költségvetéssel, akkor újra drukkolni fogok neki, és egy hónap múlva újra hozzá is szólok...

-----

Amúgy ebben sajnos van rutinom, bár pár éve már nem kell ezzel éljek, de korábban komoly megszorításokat voltam kénytelen eszközölni magam is.
Nem nagyon játszottak a gyümölcsök, italok, édességek. Kenyér, legolcsóbb alapanyagok, főzőcske, vagy épp még az sem... volt olyan hónapom ahol 60 forint alatt volt a napi egyenleg amit kajára lehetett szánni. (2006-ban). szóval van ebben rutin... mint fentebb láttam másoknak is. ma, szerencsére ilyen gondom nincs... de rengeteg embernek ma is van...

shua55 2012.02.01. 11:32:42

@Doubledecker: Kérdés mit nevezel életnek?

Az a baj, hogy fordítva ül fel mindenki a lóra, és azt szeretné, ami másnak van (és aminek elérése nem is biztos, hogy akkora boldogságot fog adni), neki meg nincs.

Lásd csoki: azon keseregni, hogy nem engedhetem meg magamnak a mittomén milyen bonbont, ahelyett, hogy az igazi vágyat (édesség) próbálnád kielégíteni (pl. meggyes piskótával vagy amit akarsz).

Arra kellene koncentrálni, hogy mi az, amit el tudsz érni abból, amid van, és nem arra, hogy mit nem tehetsz meg, mer tcsak ennyid van.

Wolfhering 2012.02.01. 11:33:34

"Németországban vagy Ausztriában sem tud nagyon saját lakásban lakni egy minimálbéres"

Németországban a lakások 60% bérlakás, Bécsben 90%.. Nem minimálbéresekről beszélek. Ez a mindenáron saját lakás fasság csak nálunk megy.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:33:55

@zöldrépa:
Egyrészt nem mind ilyen az a réteg. Másrészt nem is az lenne a cél, hogy milliókat tegyenek félre, hanem az, hogy ez felpörgesse a fogyasztást, valamint ellenőrzéssel kombinálva több adó folyhasson be az államkasszába. Akinek meg van egy kis esze, és nem szórja el, minimálbérből is tisztességesen megélhetne. A hülyeségre persze hogy nincs gyógymód...

Arbet 2012.02.01. 11:34:01

@Doubledecker: Az aztán kurvára motiválná az embereket a tanulásra, önképzésre, fejlődésre :) Minimálbéres éljen minimumon.. kaja, rezsi, albi. Az élet örömeit pénz nélkül is meg lehet találni.

zöldrépa 2012.02.01. 11:35:18

@Zabalint: igen, igen, ezzel egyetértek, csak szegény blogolónk lebegett a szemem előtt (és társai)

fak 2012.02.01. 11:35:26

@Jimbo75: Értem én, nem is politizálni akartam, csak nem értem a posztoló hozzáállását. Fentebb kérdeztem...

vladimir964 2012.02.01. 11:35:44

Nem vagyok minimálbéres, bár jó ideig elég szűkös körülmények között éltünk, és nem is akarok kioktatni senkit, csupán néhány - a valóságban működő, személyesen látott példa, aki kevésből él:
-Tetszik, nem tetszik, a szegényeknek (de a tehetősebbek is meggondolhatnák, ha számolni tudnak) vissza kell térniük a nagyanyáink korában még teljesen normális 2-3 generációs együttéléshez. Bizony kényelmetlen, de költséghatékony. Ők sem jókedvükben éltek így. S mivel ugye az odaköltözők is éltek addig valahol, a megüresedő lakásokat/házakat ki lehet adni albérletbe, újabb jövedelemforrásként.
-Minthogy a minimálbéresek (mármint a valódiak, nem az annak álcázott gengszterek) a legtöbb esetben kizárólag munkahelyre járáshoz meg haza használják az autót, az egy helyen dolgozók - ha már mindenáron autóval akarnak járni - reggelente és délutánonként öten bepaszírozhatják magukat, havi szinten ez is költségmegtakarítást eredményez. Mert a mai árak mellett is reggelente bizony még mindig 10-ből 9 autóban egy darab embert látni.
-De ennél is jobb, ha bicajt veszünk (már aki lakhelyével azonos helyen dolgozik), egyszeri befektetés, utána nincs se kötelező, se üzemanyag, minimális szervizigény. Ha a holland minisztereknek nem derogál bicajon járni a munkahelyükre, akkor nálunk a melósnak miért?
-Húst sem kell feltétlenül enni (a közhiedelemmel ellentétben 50-60 éve faluhelyen sem ettek húst, csak hét végén). Egyébiránt a babnak, lencsének a fehérjetartalma bőségesen pótolja a húsét, ezen kívül a rizs, köles energiatartalma sem megvetendő, nem hiába vannak el pár marék rizsen meg hüvelyeseken az indiaiak, kínaiak...
-Bizony az egyszer lefőzött, olcsó alapanyagú, nagy adag, több napig való ebéd elvet kell követni, ha nincs pénz.
-Fájdalom, le kell szokni az alkoholról, cigiről. Épp a csórók szájában látni folyamatosan cigit, sört. Ez éves szinten csak 500 ft, napi csupán egy doboz cigi mellett 365 x 500 = 182.500!!! forint megtakarítás, napi két sör 300/korsó = 219.000!!!! Vagyis csak e kettővel fél millió forintot spórolunk!!!!
Vagyis van hova nyúlni, még minimálbéresen is. Még egyszer: nem nézem le őket, én is voltam igen szegény (saját erőmből - nem parlamenti képviselői segédlettel - tűrhetően működő vállalkozásom van) De azért nem csak rinyálni lehet, hanem tenni is a dolgokért, még ha szarul is esnek, de számolni lehet, meg ötletelni.
Nem kötelező megfogadni fentieket 8minthogy nem narancs folyik az ereimben, ezért nem is követelem azt)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:36:01

@Asszem:
Én hajléktalanokon és koldusokon nem kérem számon a piát meg a cigit, de azokon igen, akik családosok minimálbérből. Ők ugyanis a saját és ami még fontosabb, a gyerek szájából veszik ki a kaját ezzel.

Koky_ 2012.02.01. 11:36:39

@naezjó?: Nehogy elhidd neki, hogy 7 kilóból él. Különben mit keresne egy olyan blogon, ahol épp a minimálbérről beszélgetnek. Csak öteteket merít, mert kilóg a segge a gatyából ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.01. 11:39:52

@phaszfej: azt ugye vágod, hogy a kiló az ezret jelent, szóval 7000 a nettód (vagy 7 millió)? :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:39:59

@vladimir964:
A több generációs együttéléssel az a baj, hogy erre a mai városi ingatlanok többsége nem alkalmas.

A többivel egyetértek.

2012.02.01. 11:40:03

@porthosz: fogsz egy kiló krumplit (most kb 40 forint), felkockázod, egy kanál zsírban (10 ft) megpárolod, majd hagyod hogy egy lehelletnyit megpiruljon. Mellette egy minikockavajban (40 ft) megpárolsz 2 szelet sertéskarajt (200 ft).
Finom, ízletes, 290 ft-ból. na jó, áramhasználattal 330.
Kész van egy óra alatt.

belekotyogok 2012.02.01. 11:41:08

@porthosz: A poszt és a hozzászólások az minimálbérről szólnak, szóval az mindegy, hogy ennél több pénzből gazdálkodóknak olcsóbb-e vagy sem a rendelt étel. Igazából minimálbéres témánál érthetetlen, hogy feljön egyáltalán ez a lehetőség, mint pl a posztolónál.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.01. 11:41:41

@Zabalint: pont erről beszélek. a minimálbéres az a teszkógazdaságos alkalmazott. ócsó, de mást nem is várunk el tőle. nem véletlen, hogy a TG párizsiért nem adnak annyit mint a pickért. nem véletlen, hogy a minimálbéres minimálbért keres.
szopás, de ez van.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.01. 11:45:40

@ailin: mi abban a sértő, ha azt javasolja, ami a reális? Összeköltözni mással = reális. Kölcsöntől kölcsönig élni, ahogy te mondod = a kiáltástalan helyzet fokozása, bebetonozása, önbecsapás. Akármennyi jutott valakinek, ossza be azt és dolgozzon azon, hogy több jusson, ne kölcsönökbe (=még kilátástalanabb helyzet) verje magát, ácsingózva arra, amit nem érhet el a jelenlegi keretei között.

bekaphattyuk · http://bekaphattyuk.blog.hu 2012.02.01. 11:46:58

@Zabalint: Én azt az értelmét látom, hogy nincs szétklórozva legalább. Persze körzete, városa válogatja, de vannak helyek - pl nálunk - ahol szörnyű a csapvíz.

szergejsztahanov 2012.02.01. 11:47:03

az a helyzet, hogy ezek az állapotok csak az öngyilkosok számát fogják növelni, ez már nem kérdés, állítás!
themostwanted.blog.hu/2012/01/31/ahogy_fogy_a_penz_tobb_az_ongyilkos

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.01. 11:47:29

@Zabalint: jelenleg is trükközés megy, a minimálbér emelése csak ennek körét bővítené. le kell csupaszítani az állami kiadásokat és drasztikusan adót csökkenteni. több marad nálad, de több mindenért is kell fizetned. ebből az adósságspirálból csak így mászunk ki.

belekotyogok 2012.02.01. 11:47:33

@shua55: ez szép szép, meg egy darabig tényleg erőt adhat ez a szemlélet. De amikor a gyerekedről vagy épp rólad leszakad a cipő, akkor ebből nem kapsz újat.

Asszem 2012.02.01. 11:49:49

@Zabalint: értem mire gondolsz, de én még őket sem merném ilyen magabiztosan megítélni. Végülis ki vagyok én, hogy elvárhassam más embertől, hogy egész élete csak lemondásból álljon?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:53:39

@bekaphattyuk:
A klór nagy része távozik, ha kiöntés után vársz egy kicsit.

@milliliteratura:
Az a baj, te is úgy gondolkodsz, hogy az adórendszert úgy építsük fel, hogy feltételezzük, csalnak. Hirtelen nagy mértékű adócsökkentést nem lehet meglépni, így az általad felvázolt átmenet nem működik.

Ilyenkor nem kellene inkább azon elgondolkodni, hogy lehetne seggbe rúgni a trükközőket? Aki akarta, eddig is elcsalta a minimálbért. A magasabb minimálbér inkább javítja az adóbeszedés arányát, mert a gyakorlat inkább az, hogy minimálbér+feketén fizetés, mert ezzel nem könnyű lebukni, a 100% feketével könnyebb, mert akkor az alkalmazott egyáltalán nincs bejelentve. Így miután növelnénk a minimálbért, az adót is lehetne középtávon csökkenteni.

Kiadáscsökkentésre persze szükség van, de most nem arról beszélünk.

zöldrépa 2012.02.01. 11:55:14

@Zabalint: újra egyetértek, full gáz volt tegnap a Házon kívül adásában, hogy a segélyekből élő, 14M adóssággal (7-féle hite, közte 2,2M autóhitel) rendelkező család havi 36ezret költ cigire, a gyerekeknek meg telik túrórudira sem...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:55:56

@Asszem:
Aki a minimálbért elissza, elcigizi, annak más területen még nagyobb lemondásra van szüksége. Ráadásul ezek szenvedélybetegségek, ezért fogyasztásuk alap esetben nem javítja az életszínvonalat, hanem fordítva, a már függő embernek rontja az életszínvonalát a hiányuk.

Asszem 2012.02.01. 11:57:28

@Zabalint: igen, ezek szenvedélybetegségek. szegény ember nem lehet beteg? sőt, még jobban ki van szolgáltatva ezeknek, hiszen neki az egész élete gyakran olyan szar, hogy csak ezekkel lehet elviselni.

nem jó dolog ez tudom, viszont abszolút meg tudom érteni őket.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.01. 12:00:23

@Zabalint: azt nem feltételezzük, hogy csalnak, hanem tudjuk. Olyan adórendszert kell építeni, amiben a bért nem lehet elcsalni, csak maximum teljesen fekete bevételekből. Azokat viszont nem lehet elköltségelni. Ehhez csak annyit kell megtenni, hogy a bért ugyanannyi adóterhelés érje, mint amennyit a vállalkozó ki tud venni az osztalékrendszeren át. Voilá, a csalás értelmetlenné vált. A %-ok meg könnyen belőhetők úgy, hogy feltételezhetően ugyanannyi pénz follyon be mint eddig, csak mostantól tudjuk majd az emberek pontos keresetét. Erre pedig lehet számtalan dolgot alapozni, pl a szociális juttatásokat valóban szociális rászorultság alapján lehet majd osztogatni és így tovább. Az adóellenőrök meg rámehetnek az ÁFAcsalásra és a számla nélküli tevékenységek nyomozására.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 12:00:51

@zöldrépa:
Én sosem értettem, hogy egyes embereknek minimálbérből vagy segélyből hogy jut még piára, cigire is. Én többől, normális kaja mellett még a napi 1 sört sem tehetném meg(nem vagyok a téren túl igényes, boltból 150 Ft-os sör már elég jó lenne), nem hogy napi 1 doboz cigi+3 sör+1 feles, ami sok ilyen embernél általános.

A válasz pedig egyszerű, a sok pia, cigi mellett nem esznek rendesen. Így persze még hamarabb tönkremegy az egészségük, mint csak a cigi+pia kombótól. Persze tegyék, a gond ott kezdődik, hogy ha van gyerek, őt is etetni kellene.

Amúgy túrórudi is luxus, már ha a minőségire gondolunk, és nem havi 1-2-re.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.01. 12:02:32

@Zka: hű de nagyon szarul írtam ezt meg, remélem azért követhető volt.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.01. 12:05:10

@Zabalint: nem tudod seggbe rúgni a trükközőket. ahhoz 100.000 megvesztegethetetlen adóellenőr kéne.
kiadást kell csökkenteni. fizetős oktatás, egészségügy. nálunk gazdagabb országokban is ez van, pont ezért gazdagabbak. hatékonyabb közigazgatás. satöbbi. a kádár-rendszer lebontását el kéne kezdeni (na jó, folytatni kell).

puffancs 2012.02.01. 12:05:15

@Plumper_: az oke, h a pizza hazhozszallitassal felesleges, mert el lehet erte menni, es akkor olcsobb, nem lenyegesen ugyan, de olcsobb, de hogy mondhatod, hogy a FODRASZ felesleges????

nem akarok bunko lenni, de pont azert neznek irto benan ki a nok magyarorszagon, mert alig van rendes fodrasz. nem tudnak vagni. valamint szarok es meregdragak. angliaban is draga a szolgaltatas, de itt legalabb minoseget kapsz cserebe.

az autokazas valoban felesleges kiadas, de A-bol B-be eljutni en is kocsival szeretek, plane ha velem van a gyerek es a kutya, es gyalog messze lenne.

zöldrépa 2012.02.01. 12:06:40

@Asszem: Marha jó lenne, ha a média olykor egy valóban szegény-szerencsétlenre is rátalálna, mert nálam azok, akik a Naplóban, vagy a Házon kívülben szerepelni szoktak, messze nem a szegény szerencsétlen kategóriába tartoznak, hiszen abszolút saját hülyeségeik miatt kerültek ilyen helyzetbe. Esetükben max. a gyerekeket lehet és kell sajnálni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 12:06:44

@Zka:
Igen, tudjuk, de éppen az az, hogy a be nem jelentett állapotra sokkal könnyebb az ellenőrzés, mint arra, hogy a minimálbéren felül adnak-e feketén. Így a minimálbér növeléssel több adó folyna be.

Az adócsökkentéssel egyetértek, csakhogy ezt csak sok év alatt, több lépcsőben lehet megvalósítani.

@Asszem:
Elég sok gazdag ember is alkoholista vagy dohányzik. Ráadásul dohányozni nem felnőtt korban kezdenek az emberek. Szvsz ennek semmi köze a kilátástalansághoz, sokkal inkább az a helyzet, hogy az alacsony iskolázottságú emberek könnyebben vevők a hülyeségre. Az sem anyagi helyzet, hanem kultúra kérdése, hogy bánatunkban iszunk-e. Én például bánatomban undorodok a piától.

Asszem 2012.02.01. 12:09:46

@zöldrépa: én őket is próbálom megérteni! A szegény ember nem követhet el hülyeséget? CSak a gazdag hozhat rossz döntést? Mehet bele rossz üzletbe, lehet rosszkor, rossz helyen? Mindenki felelősséggel tartozik a tettei következményéért, de ettől még mindenki hibázhat.

tejcsokoládé (törölt) 2012.02.01. 12:09:47

érdekes..... kopp-kopp-kopp jóval átlag fölött keresek, de még én is sütök itthon tepsis krumplit és nem hiszem, hogy egy minimálébéres snickerst vesz... ott nincs olyan, hogy véletlenül dupla annyit költök, mint amennyi van.

Plumper_ 2012.02.01. 12:09:50

@puffancs: azért, mert otthon simán kivitelezhető a hajvágás némi kézügyességgel és néhány fodrászfogás ellesésével. egy jó hajvágógép ára annyi, mintha 3szor elmennél fodrászhoz.
Angliát kár idehozni, az alaphangon 5ször magasabb fizetésekkel.
Férfi hajhoz minek fodrász? Minimálbérből ne akarjon vki úgy kinézni, mint bredpitt fénykorában.
A nőknek tudod, mennyit és hogyan szoktak vágni a hajukból? A fodrász vág 0,5 cm-t itt-ott, egy kis nyissz-nyassz hosszában, zselé, hajlakk és szárítás, majd elkér érte egy vagyont. bullshit..

puffancs 2012.02.01. 12:10:22

en egyvalamit nem ertek. szep dolog tamogatni a csaladokat, anyagi osztonzoket alkalmazni a gyerekvallalasi kedv javitasa erdekeben, tamogatni a nagycsaladosokat, na de! ne illetne-e meg azokat a szuloket az ilyen tamogatas, akik felneveltek 3 gyereket? mero nelkulozes es lemondas volt az eletuk a gyerekek erdekeben, most meg szopnak az adorendszerrel meg gyerekadoval riogatjak oket?
szerintem ok is meg kene hogy kapjak a kvazi adomentesseget.

Asszem 2012.02.01. 12:10:57

@Zabalint: nem vagyunk egyformák. te nem iszol bánatodban, örülj neki, szerencsés vagy, de ne nézz le másokat, akik igen. ez nem csak kultúra kérdése, van benne biológia is.

Mocskos Állat 2012.02.01. 12:11:39

Szerencsére a minimálbéresek sokkal jobban spórolnak, mint a poszt írója.
Teljesen felesleges dolgokra költ, illetve iszonyatosan drágán vásárol olyanokat, amiket olcsóbban is megvehetne.

Nem sok a minimálbér, de ha még ráadásul hülyén is költik el, akkor tényleg nincs min csodálkozni, hogy mínuszos lesz a családi költségvetés.
Az örök klasszikus: ásványvíz. Ha nem békési arzénes területen él a család, akkor valószínűleg iható a csapvíz, nem arzénos, illetve ha nincs csecsemő, aki nem ihat nitrátos vizet, akkor felesleges a palackos vizet venni.
Készétel...
kozmetikum...
felesleges luxus hülyeségek...
autó...
mindről lemond egy normális minimálbéres család. Sőt, rájuk se szokik.

[c] 2012.02.01. 12:11:40

@Morbo, a megsemmisító: Halvány gőzöd sincs, miről beszélsz.

tejcsokoládé (törölt) 2012.02.01. 12:11:47

2 db sampon nálad 1700 forint... nézd meg mennyibekerül egy wu2 (amit nyilván nem ismersz, de a minimálbéres ismeri)

Dr. GGG77 2012.02.01. 12:12:02

@Zabalint: Csak úgy megy, a kaján spórolnak. Mondjuk napi 3 zsemle, az 45-60 Ft.

Túró Rudit mi már kihagyjuk, mert csak a Pöttyös jó, az viszont drága. Néha veszünk egy kis tábla Milkat, aztán kb ennyi a csoki.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 12:12:14

@milliliteratura:
Dehogynem lehet seggbe rúgni. Helyből a banki rendszereken keresztül kapott pénzek könnyedén ellenőrizhetőek, akár algoritmus segítségével is kiszűrhetőek a csalók. Ezen kívül pedig a bejelentésen keresztül lehet vizsgálódni, aki segélyt vagy munkanélküli juttatást vesz át, az eleve könnyen ellenőrizhető, de aki csak simán nincs bejelentve sehová, azokat is lehet ellenőrizni. A minimálbéren felüli feketét, azt neccesebb.

Azt meg írtam, egyetértek a kiadás csökkentéssel, adócsökkentéssel, de ez hosszabb folyamat, el kellene kezdeni végre...

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2012.02.01. 12:13:38

Lehet sokkal, sokkal összébb is húzni a nadrágszíjat. Sokan meg is teszik. Ti JÓL éltetek januárban.

Akkor hát én is nyíltan szólok.

Én nem minimálbéres vagyok, de feleségem csak egy kb harmad állásban dolgozik. +csp egy gyerek után.

És IGEN, albérletben élünk, 70 m2-en, jó kis rezsivel. És igen kigazdálkodjuk, és nem fogunk a szüleink nyakán élni.

Ennyi.

puffancs 2012.02.01. 12:14:06

@Plumper_: baromira nem, de ne vitatkozzunk a fodraszkodasrol. neztem az indexes videot a gyurcsany kirandulasarol. hogy neztek ki azok az emberek? eskuszom, mint india szegenynegyedeiben, olyan volt az osszkep

sajnos magyarorszag nagyon le van szakadva, budapesttel egyetemben. rosszuloltozottek es csunyan fodraszoltak a nok (pasik nem erdekelnek, bar nem lehet mindenki kopasz, mert nem mindenkinek all jol).
egy orszag helyzetet bizony mutatja, hogy hogy neznek ki a noi.
es magyarorszagon eleg szar a helyzet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 12:14:22

@Asszem:
Nem azon van a hangsúly, hogy én mit csinálok. Hanem azon, hogy valamit valamiért. Ha valamit akarok, de nem tehetek meg, hát nem költök rá. Az alapszükségletek meg a legfontosabbak. Lehet egy minimálbéres boldog a családjával, de ha cigi és pia miatt éhezteti a gyerekeit, akkor ez nem valószínű.

inebhedj - szerintem 2012.02.01. 12:14:32

@Plumper_:

Nálunk energiatak. égők (a LED az rendkívül borsos, ám cserébe egyáltalán nem megtérülő beruházás), de azok is sokba' vannak (évente 1-2x kiég mind, hála a napi rendszerességű áramingadozásnak és áramszünetnek, de ezt a költséget se számoltam bele, pedig pár ezer Ft-ot jelentene pluszban, arról nem is beszélve, hogy az elektromos eszközök úgy általában is messze alatta teljesítenek ez elvárhatónak, áldja meg érte az Úr a minőségbiztosítási szabvánnyal is rendelkező áramszolgáltatót), A+/A++ a háztartási gépek többsége (mosógép, mosogatógép, hütő, fagyasztó, mittoménmi).

De mint fentebb írtam, a fagyasztón túl van szivattyú, hidrofor, és mindenféle falusi urizálás. (Ha nincs szivattyú, nincs kert, ha nincs hidrofor, nincs víz, stb. Viszont a viz- és csatornadíjam kb. 10-12 ezerrel alacsonyabb. :) )

(Jut eszembe, kihagytam a kéményseprőt is, meg ha sokat lovagolok a dolgon, előkerülnek további költségek, én ezért is nem szoktam összeszámolgatni, hogy mire mennyi, meg hogyan megy el, mert elkerülni nem lehet, viszont depressziós lesz tőle az ember, és nem lesz kedve megkeresni sem a rávalót.)

m.o.p. 2012.02.01. 12:15:34

Én is kipróbáltam, mert valakitől hallottam, hogy egy okos ember mondta, ebben az országban 47e Ft-ból meg lehet élni. 75-ből kijött, rezsivel, BKV bérlettel (28 rezsi, 9800 BKV)
Az ide feltöltött listával egy baj van. Nem a minimálbéres gondolkodást tükrözi, még a próbát sem...
Csoki, alkohol, készétel (6000-ért pazarlás, max egy salátát érné meg, az legalább finom), palackos víz stb. nélkül.
Nem fogytam, hanem híztam, rosszabb lett a kedvem és az általános közérzetem. Túlélni lehet, de megélni nem...

Mocskos Állat 2012.02.01. 12:15:47

@puffancs: a fodrász teljesen felesleges férfiaknak

egy tökéletes, évtizedekig működő Philips hajnyíró 4000 és 9000 között van attól függően, hogy akkus vagy hálózati működésű

ezt fél év alatt visszatermeli, mert a fiúk hajnyírása meg van oldva vele

nők meg ritkán járjanak fodrászhoz, egyszerűen karbantartható hajviseletet kell vágatni
barátnők egymás haját vághatják
csóró dolog, de sajnos ez jut minimálbárből

puffancs 2012.02.01. 12:16:19

@tejcsokoládé: erre meg csak azt tudom mondani, h egyszerubb markak, mint pl nivea, garnier, timotei, ezek, amik mo.-on is kaphatok 600-ert meg 700-ert egy tubus, az itt 1, azaz egy font sterling kereken.

RemekElek 2012.02.01. 12:16:56

Olvasgatva a hozzászólásokat azt látom hogy valahol a maga szemszögéből mindenkinek igaza van.
Országos szinten való megoldás kellene ez nyilvánvaló. Amihez mindenki hozzá kellene tegye a maga kis részét.
Nyilvánvaló, hogy sokkal célravezetőbb és gazdaságosabb lenne ha amikor csak teheti akkor mindenki magyar terméket vegyen. Ezzel fölösleges is vitázni. Viszont azt is látni kell, hogy ez egy cél amit sokan lehetőségeikből fakadóan nem tudnak megtenni. Nem kell magyarázni, hogy amit itthon termelünk meg és itthon fogyasztunk el az csak a mi javunkat szolgálja hiszen ha saját terméket veszünk akkor van piaca annak amit mi állítunk elő. Nyilván nem lehet mindenből hazait venni. Ennek ellensúlyozására exportálunk mi is külföldre az általunk előállított termékekből.
Lehetőleg nem nyersanyagot hanem legalább félkész terméket kellene külföldre eladni mert annak nagyobb az értéke, azért lehet több pénzt kapni. Csakhogy ennek feltétele az hogy hozzáértő munkaerő legyen aki ezt elő is tudja állítani. Ehhez pedig képzés szükséges, hogy legyen lehetőség tanulni. Az ország vezetőinek meg különösen nagy figyelmet kellene fordítani arra, hogy legyen lehetősége mindenkinek a tanulásra majd aztán legyen lehetőség a szakképzett munkaerő által előállított termékek értékesítésére is.
Sajnos amíg az előállított termékek minősége alacsony és nincs piacuk, a magyar helyet pedig a külföldit kényszerülünk megvenni mert olcsóbb és sokszor jobb is addig ne várjon senki csodát. És ha ezt mind sikerülne is elérni akkor is lennének minimálbérből élők csak kevesebben és kicsit magasabb életszínvonalon.

dln449 2012.02.01. 12:18:00

"Egyébiránt a babnak, lencsének a fehérjetartalma bőségesen pótolja a húsét"

Az emberi szervezet számára nem teljes értékű fehérje.

dr. trafik nomac 2012.02.01. 12:18:28

Szomoru, bar ezt elore lehetett tudni, viszont pici matek, ha valakinek csak 1 honapra kiesik a jovedelnme, beteg, vagy megszunik. Akkor az hatalmas minuszt fog jelenteni, mert kiadas ugyanugy lesz, bevetel meg nuku, es olyanok is vannak akik kevesebbet visznek haza ebbol, persze akad olyan is aki jobban tud sporolni.

[c] 2012.02.01. 12:21:25

@Plumper_: Ebben nincs igazad... Nem mindenki szögegyenes hajjal rendelkezik, hogy egyszerűen csak a végéből kelljen pár centit lenyisszantani egy vonalzó segítségével.
Tapasztalatból mondom, hogy a göndör, de még inkább a hullámos hajat nehéz jól vágni, még a fodrászok közül sem képes rá mindenki.
Persze le lehet vágni így is, úgy is, csak éppen szar lesz; a legtöbb tincs éppen arra fog kunkorodni-tekeredni, amerre nem kéne, az eredmény pedig szedett-vedett, ápolatlan benyomást kelt.
A legtöbbünk külsejét jól láthatóan javítja az előnyös _frizura_ a "nő, ahogy nő"-höz képest.
Persze értem én, a minimálbéresnek nincs erre kerete. De kijelenteni, hogy a fodrász munkája en bloc fölösleges, kissé meredek.

gnme 2012.02.01. 12:21:32

- Szerbusz Béllla.
- Cső Béci, mi a pálya?
- Áájj Bélllám, megin' nem gyüttünk ki a pízbül, fhh' ááÁÁh.. te Béci, dobjál már meg egy húszassal.
- Hülye vagy Bélllus? Fogamhoz verem a garast bazegh' .. kétfillérét felhajtom a békát pestre. Pont neked adjak? Hát mit acc' ugyan érte cserébe?
- Bélllám, ne legyél már ilyen bazegh', régóta dolgozol már feketén a vállalkozónál. Mindig kapod a borítékot kétszerannyi lével, mint a fizud, azt pont az országos cimborádon nem segítesz? Elmentek neked otthonról Béllla!
- Ne ba*tassál Béci, mert mehecc a fogorvoshoz bazegh'. Nesze itt egy húszas. Lopjál majd érte pár tekercs sg4-es hegesztőhuzalt, de easb legyen ám vagy seggberőglak Bélus!
- Rendes vagy te Bécike tudtam én. Lopok neked melléje áramátadót meg munkakábelt is. Egálban leszünk így?
- Nem bánom Bélllám, de holnapra itt legyen a cucc!
- Csalódtál már bennem komám? Utólsó korty mindég a tijed Béllám.
- Na húzzál a szemem elől Béllla, reggel meg jelentkezzél a cuccal! Találkozunk a buszállomás. Mellet az utcában, tod a zsákutcában a kanyarban.
- Jól van Béci, nem fogsz csalódni bennem.

Mocskos Állat 2012.02.01. 12:21:44

@dln449: így van, ezért kell mellé tej, tejtermék, tojás is
azok már teljesértékűek

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.01. 12:22:21

@gyárvárosi:
akkor ott valami nem stimmelt.
én tavaly 6000 forintot költöttem vetőmagra (amiből idénre is jut), kétszer permeteztem fitoftóra ellen (kb 2*300 ft),
és csak paradicsomból lejött 100 kg.
ha a többi zöldséget nem számolom, és a paradicsomot nyári áron veszem vagyis kb 200/kg, akkor is 14ezerrel beljebb vagyok, és idén télen még nem vettem más zöldséget, mint 3 szál fehérrépát, mert az kevés lett. viszont teli a fagyasztóm.

TrollEmber 2012.02.01. 12:24:44

És most szépen rázzál kezet az Avasra költözött Feriékkel, és menjél vissza a biztonságos kis középosztálybeli életedbe, ezt az életformát meg hagyd ránk, leköpködött panelprolikra. Megszoktuk, bírjuk, sziasztok

Mocskos Állat 2012.02.01. 12:25:02

@tea fan: Nem fölösleges a fodrász munkája, csak nyilván egy olyan plusz, már-már luxus szolgáltatás, amit először hagy el a minimálbéres nő.
Legalábbis nem havonta, két havonta megy, hanem három havonta vagy még ritkábban...

Én ismerek olyan nőt, aki 2 hetente jár fodrászhoz, kozmetikushoz. Mondjuk nem minimálbérből élnek, a férje jól keres.

phaszfej 2012.02.01. 12:27:11

@Zka: Az okostojásokat senki sem szereti.

dln449 2012.02.01. 12:27:26

@Mocskos Állat: Tojás ok, a bolti tej nem tej, arról nem beszélve, hogy a felnőtt férfiak felét meghajtja. :)

Örzse néni 2012.02.01. 12:28:26

De azért az utak tele vannak kocsival. Annyira nem lehet fölemelni a költségeket, hogy a sok kényelmes gyalog menjen. Panaszkodni bezzeg tud mindegyik, hogy kevés a pénze, de benzinre telik. Remélem bevezetnek valami magas adót nekik, hátha megritkulnak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.01. 12:28:33

@phaszfej: az lehet, de a butákat sem, előbbieknek viszont legalább igazuk van.

[c] 2012.02.01. 12:29:02

@Mocskos Állat: "a fodrász teljesen felesleges férfiaknak"

Kivéve, ha hosszabb annál, semmint hogy hajnyíróval neki lehessen esni.
Mi is vettünk hajnyírót, nem azért, mert a zembernek nincs pénze fodrászra, hanem mert lusta rá időt szakítani.
Ha az édesanyja lenyírja vele a haját, mindig borzasztóan néz ki. Én ollóval csinálom, és az eredmény egész jó, de van szemem és kézügyességem az ilyesmihez - nincs mindenkinek.

[c] 2012.02.01. 12:31:02

@Örzse néni: "Remélem bevezetnek valami magas adót nekik, hátha megritkulnak."

Addig kárörvendesz ezen, amíg be nem vezetnek valami olyan adót, amely már téged is érint. Ne hidd, hogy védve vagy ettől, és csak a csúnya, gonosz, kényelmes autósokat meri megsarcolni a kormány.

fekete kefe 2012.02.01. 12:31:05

amíg ebben az "országban" (szakkörben) nem lesz éhséglázadás, addig a politikusok nem fognak észbe kapni..

és óriási szerencséje az eddigi kormányoknak hogy a végtelen nyomorban élő emberek nem jöttek még rá, hogy "az éhség mögé bújva" igen sok dolgot lehet(ne) elkövetni úgy hogy nagyon nehéz lenne "megmagyarázni" a büntetést a hatalomnak..

nem tudom ki mire gondol..(!)

a blogolónak igazán megindulhatna a fantáziája. (persze csak okosan, hogy ne lehessen "belekötni"..)

Mocskos Állat 2012.02.01. 12:31:59

@dln449: a bolti tej fehérjetartalma pont annyi, mint a rendes tejé. kb.
Engem nem hajt, én szeretem.
A tojástól meg büdöset lehet fingani.
A hüvelyesektől is.
Sőt az egészséges zöldségek többségétől: karfiol, brokkoli, kel, káposzta, hagyma.
Aki csóró, az ne válogasson.
Én nem vagyok csóró, és mégsem válogatok.
Ésszerűen kell élni.
Nem ásványvízre költeni, ami százszoros áron van, mint a csapvíz. Kivéve egy calcuttai nyomornegyedben, ahol nincs egészséges vízszolgáltatás.

[c] 2012.02.01. 12:32:32

@Mocskos Állat: Ebben egyetértünk. Ez egy lefaragható költség, én is spórolnék rajta, ha rákényszerülnék.

Örzse néni 2012.02.01. 12:35:02

@tea fan: Teljesen mindegy, mert a kormány nem a saját jókedvében emelgeti az adókat, hanem mert a bankárok arra kényszerítik. Szerinted direkt kínozzák a népüket?
Ezek csak bábok, Magyarországot régesrég külföldről kormányozzák.
Minden esetre az autósok megritkulhatnának, mert alig lehet közlekedni és levegőt kapni.

Mocskos Állat 2012.02.01. 12:35:52

@fekete kefe: azt én sem értem, hogy miért nem tört még ki éhséglázadás, forradalom, felkelés stb.
máshol kevesebbért is seggbe rúgnak politikusokat és megtelnek a lámpavasak

itt meg csak átváltunk egy másikra, aki ugyanolyan dilettáns, mint az előzőek, csak más színű zászlót lenget

az viszont figyelemre méltó, hogy az erőszakszervek alkalmazottait mindig zsíros fizetésekkel kenyerezi le az aktuális kormány
ha már kajára nincs pénz, akkor legalább gumibotra legyen

Anna_0217 2012.02.01. 12:36:01

én ennyi kajának a töredékét nem veszem meg nem minimálbérből. ásványvíz, édesség..? pénzkidobás. ugyanakkor nem tudom meddig jutottál 8600Ft autó költséggel. fél tank és akkor még nincs rajta biztosítás.

[c] 2012.02.01. 12:37:34

@Örzse néni: Nem direkt, csak kezdem unni a dolog aránytalanságát. A kisember szív, mert belőle van sok.

Az autók ritkultak már, persze lesz ez még ritkább is.

2012.02.01. 12:37:47

Nekem az jutott eszembe az egészről, hogy _valójában_ mennyire máshogyan élnek a minimálbéren (vagy kevesebből) élők, az igaz szegények.
Autó nincs, ásványvizet biztosan nem vesznek, gyümölcsöt sem a gyereknek (de olcsó édességet igen), de van cigaretta, olcsó sör, internet előfizetés fel sem merül stb.
Sokakban él (téves) elképzelés arról, hogyan is élnek a szegények.
A nyaralónk szomszédja, egy szegény család pl. nem vesz tejet-kakót a gyerekeknek (nálunk mindig itták nyakló nélkül), hiszen minek, az _apjuk nem_ szereti, de chipset pl. kapnak.
Persze nem arról szólt az írás, hogy hogyan élnek a szegények, de ha meg az lett volna a cél, hogy minimálbérből ügyesen (egyfajta polgári-takarékos attitűddel) kijönni, úgy valóban sokat lehet volna spórolni. Minmálbér mellett pl. az ásványvíz hajmeresztő luxus (de amúgy is teljesen felesleges).

Plumper_ 2012.02.01. 12:38:08

@inebhedj - szerintem: nem annyira drága a LED-es izzó, csak az eBay-ről kell rendelni.:-) 10 évig elvannak és 2 év alatt behozzák az árukat.
az A++, A+++-os gépek felára olyan hatalmas, hogy na AZOK, SOHA nem térülnek meg nekünk. ennyit a környezetvédelemről.

@tea fan: a fodrász felesleges! csak a modern nyugati társadalmakban van akkora hajcihő miattuk, mert ha vki nem 2 hetente kozmetikázott egyed, máris leírták és a fotocellás ajtó sem nyílik ki neki.

@puffancs: az is az országot mutatja, mennyire olcsók a női - a pornófilmekben, és hány pornó-oscart visznek haza minden évben.:-D

phaszfej 2012.02.01. 12:38:51

@Zka: Hogy te is értsd.Csakis a buták szoktak oskostojáskodni, mert buták. Te okostojáskodsz, tehát buta vagy. De mivel úgysem érted, mert buta vagy, okostojáskodj tovább.

Indriq 2012.02.01. 12:42:15

Nem olvastam végig a kommenteket, így lehet ismétlek valakit, de...
A blogírónál ott a kezdeti hiba, hogy ő pontosan tudja, mi lesz akkor, ha nem jön ki a pénzből... mert nem minimálbéres, csak ki akarja próbálni. Teljesen máshogy él/éli meg az ember, ha tudja, hogy van még tartaléka, mint az, aki ténylegesen ennyiből él, és nincs plusz lehetősége...
Ha az író reális képet akar erről festeni, akkor keressen (sajnos van) egy olyan családot, akik ilyen feltételekkel élnek, és kérje meg őket, hogy 2-3 hónapon át, számoljanak be minden költésről, és (ami szerintem fontosabb) a lelki állapotukról, milyen is az, amikor nincs kilátás arra, hogy javuljon.

havifix 2012.02.01. 12:42:54

Vidéki város, minimálbér, albérlet. Harmóniában és egészségesen gyerekkel.

Bérleti díj: 45000.- +rezsi
Utiköltség: 0.- BRINGÁZUNK és gyalogolunk :)
Étel: piacról: krumpli, alma, hagyma, gyökeresek, cékla, káposzta
tojás: itt még 35.- !!!
boltból: tej, liszt, élesztő = kenyér, lepény, pizzatészta házilag
"luxus": méz, sajt, keksz, kakaó, mosópor, bábszínház
van még parikonzerv és házi lekvár, stb, stb... nem hiányzik az import zöldség és gyümölcs, a műanyag édesség, a mérgező készételek. Spájzolunk :) És kreatívan, változatosan étkezünk a piacról.
NEKÜNK EZ JÖTT BE. Csak ne kelljen Budapesten létfenntartani... Fodrász?! Egészségesek és szépek vagyunk a nélkül is. Nem irigykedem, nem vagyok büszke és NEM ÍTÉLKEZEM. Mindenki másképp csinálja... én pl. takarítok mellékesen, diplomával :) Nem mondok le semmiről, viszont sokkal TUDATOSabb vagyok, amióta nem 180000 nettót viszek haza. Nincs FELESLEG az életünkben! (ezen kiakadtok de: nincs TV, net, autó - ezeket megoldjuk máshol) Mégse érzem lúzernek, minimálnak magam. DE AKI NINCS TISZTÁBAN A REALITÁSSAL, AZ NE PRÓBÁLJA MEG ELJÁTSZANI A SZEGÉNYT!!!

[c] 2012.02.01. 12:45:02

@Plumper_: A jó fodrász az egyik lépés a csinos, ápolt külsőhöz (NEM a havi százezrekért szilikonozott-botoxozott-etc. Barbie-külsőhöz) vezető úton.
Ha profi vágja a hajad, nagy valószínűséggel jobban fogsz kinézni.
Nem állítom, hogy szükséges feltétel minden esetben, hajtípustól függ, mennyire kiváltható "alternatív" módszerekkel.
Ha szerinted a csinos, ápolt külső iránti belső igény holmi burzsuj konzumidiotizmus, ám legyen.

gnme 2012.02.01. 12:46:58

városi használat ..rendszeres AGR tisztítás, később AGR csere

egy darab jól megtermett, "naracsszínű" agr manapság kb. 50-60 pénz egy kisautóhoz

városi használat.. szilentek kiszopósodnak, gátlók ereszteni kezdenek, stabpálcák kuka (gömbfejek játszanak), toronycsapágyak ropognak

tízlengőkaros futóművek rulez :-) kb 80-100e az utángyártott csereszett

városi használat .. 5x e - 6x e kmként puklungszett csere

pukklung = 30 - 70e Ft + munkadíj (félnap)
+ (hidr.) kinyomócsapágy kisautóhoz kb. 6e Ft

reggelig lehetne sorolni a városi üzem károsító hatását (dízel többnyire be sem melegszik pár km alatt)

omlósz 2012.02.01. 12:47:31

Akkor most tessék kiszámolni mennyi az a pénz amiből az ember tisztességesen megél. Igénybe tud venni szolgáltatásokat, tud magának venni ruhát, el tud menni étterembe stb.. Na erre az összegre emeljük fel a minimálbért, árakat pedig fagyasszuk be, ha szerencsénk van a fogyasztás felpörög és nem megy csődbe a cégek többsége. Elég unortodox módszer lehet ez, de ebbe mostanság úgyis jók vagyunk.
Egyébként arra azért tényleg kíváncsi lennék, hogy lassan itt annyiba vagy néha már többe is kerül minden, mint külföldön, de valamiért ott mégis tudnak adni 4-5x akkora fizetéseket.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.01. 12:50:09

Kérdés az, hogy hányan élnek nálunk valójában minimálbérből. Az adózási statisztikák alapján úgy vélem, hogy nagy részük zsebbe kap még pénzt, mert nem relális, hogy Mo-n az adózók nagy része minimálbéres. A hasonló fejlettségű Szlovákiával összehasonlítva meg pláne nem!

Anna_0217 2012.02.01. 12:50:19

@havifix: -10-ben bicikli gyerekkel, respekt!

puffancs 2012.02.01. 12:51:44

@Plumper_: a pornot leginkabb azert csinaljak, es csak egy nagyon szuk reteg, mert szeretik csinalni, es mert tetszik az eletforma nekik. az atlag alapjan lehet egy nemzet/orszag noit, allapotat megitelni, sosem egy szelsoseg alapjan. az atlag pedig olcso es stilustalan kinai ruhaban jar, rosszul all haja, csunya es apolatlan a cipoje, tobbnyire az egyetlen, ami van neki

belekotyogok 2012.02.01. 12:52:29

@Indriq: ezt javasoltuk már páran, én egyenesen meghívtam az albérletünkbe lakni, csak hogy tudja, mi marad a pénzből a lakhatást kifizetve. Némi képet is kaphat a lelki dolgokról: kölcsönholmik között, másokkal osztozva, minden forintot gondosan beosztva mennyire szép az élet.

RemekElek 2012.02.01. 12:53:02

@Anna_0217: Ha nincs más akkor jó a bringa is csak jól fel kell öltözni.

Anna_0217 2012.02.01. 12:55:25

@Örzse néni: ha az autósok fele egyik napról a másikra úgy döntene, hogy felszáll egy buszra összeomlana a BKV! most sem áll messze tőle. A BKV nem olcsóbb mint autózni. magánvélemény, de autó vagy bicikli, én biztos nem fizetek a BKV-nak egy buznyákot sem!

puffancs 2012.02.01. 12:57:31

@omlósz: tamogatom! egy nap szeretnek hazakoltozni, es nem szeretnek rosszabbul elni, mint most.

ha van egy hazad, autod, nincs hiteltartozasod, egy 3 es 4 fos csaladnak mennyi penz kell egy nem pazarlo, de kenyelmes elethez?

Gombóckaa 2012.02.01. 12:58:08

Valaki azt írta hogy csak azok élnek minimálbéren, akik lusták tanulni vagy olyan szar munkát végeznek, hogy ahhoz nem kell ész! Hát elmesélném nektek hogy én érettségi után 2 szakmát csináltam meg...Igaz nincs diplomám, de én is minimálbért keresek,igaz a "magasabbik" fajtát 108e Ft, ami nettó 70e! körül van....És azt azért még hozzá teszem, hogy közalkalmazott vagyok irodai munkát végzek és a bértábla szerinti fizetésemet ki kellett egészíteni, hogy legalább a minimálbért elérje! Erről ennyit!
A másik: Lehet itt okoskodni hogy meg lehet termelni mindent a hátsó kertben, de az nem úgy van, hogy elvetek egy magot és mint a mesébe kinő a varázsbab...Azt a kertet gondozni kell ami idő (8 órás munka mellett), a növényekre költeni kell (pénzt!) mert könnyen elkapnak valami nyavalyát stb.!
Egy szó mint száz, meg lehet élni minimálbérből, de marhára oda kell figyelni, hogy mit veszel és hol...Félretett pénzről pedig álmodozni sem kell!

RemekElek 2012.02.01. 13:00:44

@puffancs: Csak becsülni tudom de kb 200-250 ami legalább kellene hozzá. Nyilván egy kis rezsijű lakásban élve.

Plumper_ 2012.02.01. 13:00:57

@puffancs: sorban lehet mondani a "márkás" ruhákat, amelyek mind Kínában vagy arrafelé, a távolkeleten készülnek..
persze oké, a gagyik is.
az általad vázolt helyzet részben igénytelenség, részben viszont a magas árak - alacsony bérek eredménye, ez van.

@gnme: másik autónak nekimész, megbeszéled, biztosító, magasabb javítási érték, mindenki jól járt, azt csá.

zöldrépa 2012.02.01. 13:01:27

@Asszem: Ennyi rossz döntést egymás után?????? Felőlem elkövethet, de akkor egye/igya amit főzött. A bemutatott család minden döntése - kezdve az első hiteltől, bezárva a mirelit krumpliig - rossz döntés volt. Ez pedig már a butaság kategóriája, ami bazi sokba kerül az államnak is, így közvetve Nekem is. Én spec. nem sajnálom Őket, max. a gyerekeket.

hegyilány 2012.02.01. 13:02:47

Amit sokan kifogásoltak, hogy lakáshitelt, vagy albérleti díjat nem számoltam."

Hát persze, hogy nem számoltad. Hogyan számolhattad volna?
Pedig a "normális" életvitel egyik alapfeltétele lenne, hogy legyen egy "hely" amit az ember magáénak mondhat. Lehet saját- vagy bérlakás.
De ez sokaknak csak álom ebben az országban.
Nem kell csodálkozni, hogy rossz kedvű a magyar társadalom, nagy többsége.
Minimálbérből csak vegetálni lehet, kicsit is normális életminőséget nem lehet biztositani.
Sok-sok lemondás)s persze sok-sok lelki fájdalom.

kalapocska 2012.02.01. 13:03:35

@puffancs: hat igen nem igazan minimalberes a hozza allasod. a fodrasz luxus, raadasul a legtobb nem is tud jol hajat vagni. a szolgaltatasokat hanyagolni kell es kesz. nem tudom ki volt az aki az avasi lakotelep hajviseletet kritizalta. legkozelebb kuldjon fodraszt meg stylistot szegeny lakotelepi szakadtak hogy igenyesen nezzenek ki. eszem megall.

naezjó... 2012.02.01. 13:04:26

Én elhiszem, meg le is szarom, hogy mennyit keresel. Ahogy a min.béresek is viszontszarnak téged miközben dugják a nőd, amíg te a vagyonod harácsolod. Na, értelmes hozzászólás volt? Javaslom a profilodra kattintást, fusd már át az eddigi munkásságod. Építs kicsit barátom, ha már ennyire kiegyensúlyozott vagy, mert így itt a neten 1 elcseszett önigazoló-önimádó seggfejnek tűnsz csak. Bár legalább vállalod.

gnme 2012.02.01. 13:04:57

@Plumper_: későn jön vissza a lé...

koccanásra futóművet elszámolni meg üa. ellátó rendszert? hátt.. túl sok embert kell kenni

VT Man 2012.02.01. 13:06:53

@inebhedj - szerintem:
"Áramdíj: 22 E"

Áramdíj 22 ezer??
Talán ki kellene kapcsolni a szaunát, hogy ne menjen éjjel-nappal.

Áramdíj 5-9 ezer Ft a reális, ha a melegvíz is áramról megy, akkor 3-6 ezer/hó a villanybojler.

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.01. 13:07:16

@Gombóckaa: "de az nem úgy van, hogy elvetek egy magot és mint a mesébe kinő a varázsbab"

de, pontosan. épp ezért csoda.

csak egyszer ki kéne próbálni, nem íróasztal mögül dumálni.

Rézfaszú 2012.02.01. 13:08:21

@RemekElek: @havifix: Így van, nem kell tíz kilométeres túrákat tenni biciklivel a minusz fokokban, egyszerűen közlekedni kell jól felöltözve, alföldi városokban nem véletlenül nő rohamosan a kerékpárosok száma, sokkal olcsóbb, kellemesebb, mint várni a -15 fokban a buszra, amin vagy van fűtés, vagy nincs.
Debrecenben rengeteg a kerékpáros az utóbbi 2-3 évben. Mert már 290 forint a buszjegy (járművezetőnél váltva 370!!!) és a város nem éppen hatalmas. 10-15 perc alatt kerékpárral szinte minden ésszerű célpont elérhető távolságon belül van. Bolt, hipermarket, hivatalok, posta, iskola, munkahely.
És a -15 fok csak pár hét az évben.
A kocsi a többségnek luxus. Le is teszik rengetegen, tele vannak napközben is a lakótelepi parkolók autókkal, amik hetekig, hónapokig meg se mozdulnak.

Mellesleg aki szegény, annak nem feltétlenül van esze az egészséges élethez, spóroláshoz, mert egyszerűen buta, műveletlen, nincs benne a kultúrájában.
Veszik a chipet, készételeket, italokat, colát, szemetet, de egészséges ételekre, zöldségre nem költenek, mert főzni sem tudnak sokan.
Hallottam már panaszkodni egy anyukát, hogy azért nem vesz fogkefét a gyereknek, mert 800 forintot nem tud rá kiadni. Amikor van 100 forintért is tökéletes fogkefe. Vagy megveszik az Adidas tusfürdőt, minimálbérből, mert annak az illatát szeretik. Mikor van hatodáron is tusfürdő, vagy szappan.
A szegény emberek is tudnak buták lenni.

JC_jr 2012.02.01. 13:09:29

@Gombóckaa: Ok, de a jelenlegi helyett probalkozol valami massal? Esetleg tanulsz valami ujat, hogy egy mas munkakorben jobban keress? Hajlando lennel akar elkoltozni az orszag masik felebe is egy jobb alasert? Mindenkinek mehet rosszul (volt nehany szuk esztendom nekem is), de nem adtam fel. Mara mar kisutott a nap :)

Anna_0217 2012.02.01. 13:09:55

@STX Joe: 5-9 ezer..? nekem úgy 10, hogy napközben ha nem vagyok otthon le van lőve a biztosíték. hűtőn kívül tuti semmi nem kap áramot! valaki mondja meg hogy kell 5 ezer villanyszámlát csinálni..:)

Ann1294 2012.02.01. 13:10:20

@puffancs: Igen, ezt jo lenne kiszamitani, hogy mi az idealis jovedelem egy 3-4fos csaladnak, amiben van zoldseg-gyumolcs, vitamin, sportolas es rekreacio a csaladnak, hobbi, kozmetika, fodrasz, evi egy nyaralas, magazinok, konyvek, folyamatos tanulas (elethosszig tanulas modell) auto fennteratas, szuilinapok, egyeb unnepek, esetleg haziallat a gyerekeknek (kutya pl.). Mert normalis lennek, hogy mindenkinek jar.

Lehet viszonyitani a BigMac indexbol (mennyit tudsz megvenni egy minimal/atlagos berbol). Az arak (elelmiszer, ruha, auto) kozel van egymashoz Europaban, de berek... kozel sem. Amikor annyit tudok keresni egy het alatt kulhonban mint egy honap alatt Magyarorszagon. Ez azt jelenti, hogy 12 helyett 52 fizetessel gazdalkodok, am a megelhetes horribils a Magyarorszagihoz kepest (szolgaltatas, biztositasok, lakasberles+rezsi), de meg igy is jobban lehet kijonni es a kiszamithato jovo es az anyagi biztonsag, a nyugodtsag priceless.

Mária 2012.02.01. 13:11:08

@Wolfhering:

"Ez a mindenáron saját lakás fasság csak nálunk megy."

Ez a minden áron lakás NEM a magyarok agymenése, hanem egy nagyon tudatos döntés a kormányzatok sora részéről.

Ha mindenki bérelt lakásban lakna, hitelek nélkül, akkor mindenkinek sokkal nagyobb lenne a szája, mert nem lehetne folyamatosan sakkban tartani azzal, hogy mi lesz, ha elveszíti a munkáját és nem talál HELYBEN másikat, és nem tudja fizetnia törlesztőt, és nem tudja eladni a lakását.

Röghöz kötött, hitelekkel sarokba szorított kilencmillió emberrel (adós + a családja) a mindenkori hatalomnak sokkal kevesebb gondja van, mint azzal a párszázezerrel, aki bármikor oda megy, ahová akar.

becsoccsent 2012.02.01. 13:12:01

orulok az alazatnak. eppen ideje volt.

inebhedj - szerintem 2012.02.01. 13:15:11

@STX Joe:

Ja, meg a szauna. :D

Te vagy a sokadik, aki rákérdezett, olvasd vissza a válaszaimat, ha érdekel.

Sajnos a 22 E "reális".

RemekElek 2012.02.01. 13:15:55

@Anna_0217: 5 ezres villanyszámlát úgy lehet csinálni hogy van az embernek egy takarékos hűtője úgy hogy a lakásban nincs csak max. 20-21 fok. Miközben csak hetente max. 2x mos géppel és minden izzó takarékos és nem égnek fölöslegesen. TV kizárva max. rádió és laptop. Vasalás porszívózás csak mértékkel. Természetesen mindezt villanybojler, elektromos vízforraló, villany KVfőző és egyéb árammal fűtő/melegítő kütyü nélkül lehet csak produkálni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 13:15:58

@Gombóckaa:
"Hát elmesélném nektek hogy én érettségi után 2 szakmát csináltam meg..."

Szakmát azt hogyan kell csinálni?

gnme 2012.02.01. 13:17:18

ezért áll a garázsban minden mástól függetlenül egy nagy pd, felgumizva, feltankolva, leszervízelve, papírok előkészítve, pénz bele bekészítve

ha menni kell, megyek

voltam már, jó volt, jó lesz megint

inebhedj - szerintem 2012.02.01. 13:17:32

@Plumper_:

Ez a LED-es dolog érdekes (kár, hogy offtopic), sajnos errefelé márcsak az áramszolgáltatás minősége miatt is a LED luxus (tulajdonképpen az energiatakarékos izzó is, csak ugye más nincs).

RemekElek 2012.02.01. 13:18:19

@Mária: Nem a saját lakás a gond mert azt ki is lehet adni. Az a gond, hogy sokan azt hiszik le lehet élni egy életet egy helyen egy munkahelyen. Éppen ezért nagyon kiszolgáltatottak...

Plumper_ 2012.02.01. 13:19:12

@gnme: akkor nem koccanás kell, hanem kisebb baleset. aztán magasabb kárt kiírni és utángyártott, de jó minőségű alkatrészekből javíttatni. úgy "szétnyílik az olló", és máris jut pénz még másra is. ez csak egy tipp, nemtom, működik-e.

RemekElek 2012.02.01. 13:20:40

@inebhedj - szerintem: A takarékos izzókkal csinyán kell bánni mert tapasztalatom szerint ami olcsó pár hónap után megdöglik ami viszont drága(márkás) az sok sok évet kibír.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 13:21:18

@Rézfaszú:
Egy rakat dolgot sok csóró nem azért vesz meg, mert buta, hanem mert kifelé igényesnek akar tűnni. Magyarul sznobok, lehet hogy jobban azok, mint a felső 10 ezerből sokan.

Eszembe jut az a homár poszt, ahol a posztoló azért vett 40 ezres Nike cipőt, mert az biztos tartós lesz. Holott a valóságban az azért került 40 ezerbe, mert új modell, kifutó modell maximum fele annyi lett volna.

Gombóckaa 2012.02.01. 13:21:35

@Zabalint: Nem azon volt a hangsúly...Lehet kötözködni, csak nem érdemes! A hangsúly azon volt, hogy nem csak az keres minimálbért aki lógatta a lábát egész életében, hanem az is aki tanult is valamit!

Gombóckaa 2012.02.01. 13:23:30

@Babette_: Tudom mert próbáltam...Különben nem írtam volna, ha otthon termelsz akkor az időbe és pénzbe is kerül és csak nagyobb mennyiségben éri meg igazán!

phaszfej 2012.02.01. 13:23:52

@naezjó?: Annyira izgultál, hogy a földbe döngölhess, hogy még azt is lefelejtetetted, hogy megnyomd a válasz erre gombot. Tehát ideges vagy. Elolvastad munkásságomat is, mert kiborítalak. Önigazolónak látsz. vajon miért? lehet, egymerő kudarc az életed? Lépj ki, haver, az önimádat bűzös mocsarából, és életed jobbra fordul. A gyűlölet öl, a nevében is benne van.

inebhedj - szerintem 2012.02.01. 13:24:22

@Wolfhering:

Lehet, hogy más már kérdezte, de milyen alternatívát tudsz a "minden áron saját lakás" helyett?

Igen, azt tudom, hogy sok országban bérlakás rendszer van, de én úgy tapasztaltam, hogy nálunk nincs. Határozottan az a benyomásom, hogy mérhető számban nincsenek befektetők, akik bérlakásokat üzemeltetnének (gondolom azért, mert soha nem térülne meg számukra, de lehet, hogy csak azért, mert nincs kedvük befektetni ebbe a prosperálásra rendeltetett hazai üzletágba, ti. állandóan rossz napjuk van). A magánbérlemények bérleti árai pedig nem alacsonyabbak, mint egy válság-sújtotta CHF alapú lakáshitel részletei, ugyanakkor a magánbérlemények és bérlakás rendszer ég és föld.

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.01. 13:24:57

@Gombóckaa: Én meg MOST csinálom. És haszon van rajta, még azon felül is, amit elfogyasztunk.
Innen tudom, hogy lehet.

RemekElek 2012.02.01. 13:24:57

@Gombóckaa: Sajnos igazad van. Ez a mai valóság. És sok a gazdag suttyó is... de nem cserélnék velük.

puffancs 2012.02.01. 13:26:19

@RemekElek: a hazunk 3 nagy szoba es etkezo-konyha, kb 120nm. futeni tudunk gazzal es faval. mi is ugy szamoltunk, h havi 200 a minimum, de 300-bol igy mar felre is tudnank tenni. felteve, hogy kapunk munkat. vicces, h itt egy het alatt joval tobbet keresunk, mint amennyibol otthon tervezunk majd havonta megelni.

@Plumper_: mindegy hol gyartjak, nyilvan tudod, h mire gondoltam. amugy vicces, hogy a designeren kivul maagyarorszagra nagyon keves marka jut el. sok csak turkalokba.

@kalapocska: halisten nem vagyok minimalberes, eleg jo jovedelmem van, mondjuk en bealdoztam erte azt, hogy a sajat orszagomban elsoosztalyu allampolgarkent eljek. itt mindigis bevandorlo leszek. a gyerekemnek mar brit utlevele van, o mar brit halisten, ezt nem veszi el tole az orbanviktor sosem!
szeretnek viszon hazakoltozni nehany ev mulva, es persze addig is erdekel, hogy elnek otthon az emberek. ennek a bogancsnak is megneznem az eletet szivesen, tuti jobban adja el magat, mint ahogy valojaban el.
az avasi hajviseletet meg ugy en bloc a magyarorszagi atlag hajviseletet en kritizaltam. mert szar. mert az embereknek nincs penzuk, es errol nem feltetlenul ok tehetnek. en szegenyparti vagyok, szocialisan erzekeny. szeretnem, ha jo elet lenne magyarorszagon. es nemcsak a tolvajpolitikusoknak meg privatizacios ujgazdagoknak.

menőmano 2012.02.01. 13:26:22

Nagyon jó a minimálbéres" poszt. akarom írni a téma.
Lehet ezt totálisan magyarázni, a lényeg, lényeg marad.
Csak minimálbérből nagyon nehéz megélni.
Azokat a "minimumokat" sem lehet igazán biztositani a mindennapi élethez, ami nagyon szükséges lenne.
Szomorú, valóság egyébként, hogy nagyon sokan (önhibájukon) kivül kénytelen igy élni.
Totálisan összetett téma) ki- él "csak minimálbérből, és miért.

Mocskos Állat 2012.02.01. 13:26:42

@RemekElek: A kompakt fénycső a sok fel-le kapcsolgatástól hamar kiég, hiába 6 vagy 12 év élettartam van ráírva. Márpedig fel és le kapcsolgatjuk, hogy ne égjen, ha nem vagyunk a szobában. És ha egy 500-1200 forintos kompakt fénycsövek kell cserélgetni pár havonta, akkor bizony az nagyon nem takarékos, ráadásul sokkal környezetszennyezőbb, mint a hagyományos izzók.
Ráadásul a kompakt fénycső begyújtása kb annyi energiát fogyaszt, mintha 15 percig égne folyamatosan.
Egy hagyományos izzó felkapcsolása meg annyit, mintha 5 percig égne folyamatosan.
Szóval WC-be, előszobába, pincébe, kamrába. garázsba, ahol nem ég hosszan, csak rövid időközönként fel-le kapcsolod, oda jobb a hagyományos izzó.

De a hülye EU miatt kivonják a forgalomból a hagyományos izzókat, pedig bizonyos területeken jobbak, mint a takarékosak.

Sztyepan Asztahov 2012.02.01. 13:26:50

@Mocskos Állat: tökéletesen igazad van, nekem is ez jutott eszembe, miközben a posztot olvastam.

Szabványok 2012.02.01. 13:26:51

Továbbra sem értem az egésznek a célját.
Mit akar a posztoló igazolni?
a) Rosszabbul él, mint 4 éve?
Igen, ez valószínű. Volt közben
egy válság és egy kormányváltás.
Darabonként 0.8-cal megszorozta
az életszínvonalat.
b) Az általa elképzelt (megszokott?)
életvitelt nem tudja kihozni az
éppen érvényes minimálbérből?
Ennek nem sok jelentősége van,
mert egyrészt mindenkinek más
a helyzete (pl. családi körülményei,
lakáshelyzete, stb.), tehát eleve
összehasonlíthatatlan.
Másrészt ott van benne szubjektív
elemként, az általa elképzelt
életvitel. Miért pont az? Miért nem
egy fele annyiba kerülő, vagy egy
kétszer annyiba kerülő életvitel?

Összefoglalva, azt a trivialitást demonstrálja, hogy rosszabbul élnek a minimálbéren élők, mint 4 éve.
Van, aki eddig ezt másképp gondolta?

Elég lenne azt megnézni, hogy mennyi volt a (tényleges!) áremelkedés és mennyi volt a (nettó, tényleges!) minimálbéremelkedés.
Mennyi benzint tudott venni 4 éve a havi nettójából és mennyit tud ma?
Ezek után nem kérdés, hogy ma kevesebben engedhetik meg az autózást, mint 4 éve. (De ugyanezt el lehet mondani legtöbb dolog esetén nagyobb az árnövekedés, mint a jövedelemnövekedés, ma kevesebben engedhetik meg a Túró Rudit, mint 4 éve.)

A posztoló összehasonlítás nélkül még ezt sem tudja bemutatni. Mert nem azt mondja, hogy 4 éve a jövedelmem 2% volt 1l motorolaj, ma viszont 3%-a, hanem leír egy életmódot, amit nem finanszíroz a minimálbér. És?

inebhedj - szerintem 2012.02.01. 13:27:29

@RemekElek:

Tungsramok vannak, 8 év alatt azt tapasztaltam, hogy a többi a szélsőséges áramszolgáltatási körülmények között iszonyú gyorsan elfüstöl. A Tungsramok akár egy-két évig is elhúzzák (sőt van egy mitikus 7 éves izzóm is üzemben).

Túlságosan "ócsó"-t soha nem is vettem, mégcsak nem is az élettartam miatti félelmem akadályozott, csak zavart volna, ha sötétebb lesz a szobában, mikor felkapcsolom a villanyt.

phaszfej 2012.02.01. 13:28:28

@hegyilány: Mert persze mindenkinek le van törve a keze-lába, hogy nem tud a kezébe venni egy botot és kiverni azt a párezer/párszáz senkiházit, aki az életét nyomorítja. Hiszti.

RemekElek 2012.02.01. 13:30:28

@Mocskos Állat: Tény és való nem szeretik a takarékosak a kapcsolgatást. Legalábbis az olcsók tuti nem. De tapasztalatom szerint a drágák elég jól bírják. Pontosabban több évet kibírnak még pl. WC-ben is. Természetesen semmi értelme olyan helyre takarékost tenni mint pl. előszoba ahol csak pár percet égnek. Viszont egy szobában ahol sokat van az ember ott tuti megéri még akkor is ha 5-10 perces időkre inkább bekapcsolva hagyjuk minthogy folyton le-fel kapcsolnánk őket.

menőmano 2012.02.01. 13:31:44

@Sztyepan

Elnézést! Ugye nem sértelek meg, ha megjegyzem, hogy miközben a posztot olvastad, nagyon kikerekedett a szemecskéd) legalábbis az "avatar fotód alapján.
Totálisan tetszik ez az "avatar.
Picikét nevetséges (is).

:))))))

Gombóckaa 2012.02.01. 13:32:36

@JC_jr: Bár utólag rájöttem, hogy úgy jött le, hogy sajnáltatni akarom magam, de nem ez volt a szándékom. Arra akartam rávilágítani, hogy tök mindegy, hogy az ország melyik felében élsz és, hogy mi a végzettséged elég nagy eséllyel (nem mindenki, de egyre többen) minimálbért vagy minimálbér közeli fizetést fogsz kapni! Sajnos egy ilyen országban élünk! Nagyon sok ember él minimálbérből vagy még annyiból sem, csak az emberek nem reklámozzák az ilyesmit... pedig szerintem minden embernek van legalább egy olyan ismerőse, családtagja vagy akárkije, aki rossz körülmények között él!

Mocskos Állat 2012.02.01. 13:32:58

@puffancs: 1. ha Uk-ban jól élsz, akkor ne költözz vissza
2. a gyerekednek sem mindegy, hol nő fel, hol iskolázod
3. jártam Angliában és máshol is nyugaton és tapasztaltam, hogy a csórók (és kevésbé csórók) ott sem éppen igényesek magukra és a környezetükre, bár a létminimum azért ott mást jelent, mint Magyarisztánban

még hajléktalannak lenni is más... nem véletlenül özönlenek a csórók keletiek nyugatra

RemekElek 2012.02.01. 13:33:51

@inebhedj - szerintem: Ezek szerint hasonlóak a tapasztalataink. Csak én nem akartam márkát írni. Abszolút a Tungsramokat tartom a legjobbnak bár a Philips és az Osram is bevált.

gnme 2012.02.01. 13:33:53

@Plumper_: persze, működik

kenni kell hozzá a biztosító belső emberét, és az viszi a haszon nagy részét ...

az utángyártott alkatrészek közül pl. a lámpatestek egy kalap *art sem érnek, pár hónap alatt fajinul besárgulnak és bányalámpa lesz belőlük, ..többnyire meg nem is illeszkednek az íveik a panelokhoz, első blikkre meg lehet mondani, melyik lámpatest gyári beszállítós és melyik utángyártott olcsó, illetve utángyártott drága

az utángyártott panelek sem illeszkednek a kasztni többi eleméhez egészséges hézagokkal, sokszor keresztbeállnak, néhol ujjnyi hézag lesz, néhol meg éppen egymáshoz érnek az elemek és jön le e festék, lehet reszelni rajta, de a büdöséletben nem lesz olyan, mint a gyári beszállító panelja, ami első blikkre odaillik

mindenen lehet spórolni, kvázi megölni másokat az úton

hegyilány 2012.02.01. 13:36:28

@phaszfej:

párezer/párszáz senkiházit, aki az életét nyomorítja."
Már ne is haragudj, de ezt nem értem igazán.
Az is lehet, hogy ezt nem nekem akartad irni, csak eltévesztetted. Nem lehetséges???

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 13:37:46

@Gombóckaa:
Pedig ez a lényeges. OKJ-s tanfolyamot elvégezni bárki eltud, néhány kivétellel nem buktatnak meg senkit. Szakmát meg gyakorlatilag csak kevés ad, az nem szakma, hogy átrugdosnak 3 elméleti vizsgán, és utána az első munkahelyednek, már ha találsz, ugyanúgy be kell tanítani, mint akinek nincs meg az OKJ-s tanfolyam. Nekem az első OKJ-s "szakmám" érettségi bankett utáni napon született, mert úgy volt igazítva, hogy a tanfolyamot érettségi idejében fejezzem be, mivel az a feltétele annak az OKJ-s képzésnek. Azt hiszed bármi közöm van a boltvezetéshez?

Mocskos Állat 2012.02.01. 13:38:34

@Gombóckaa: na ez pont így van, a minimálbér valahol csak álom, mert egyáltalán nincs munka

és az is csak egy városi legenda, hogy aki minimálbért keres, az valójában zsebbe megkapja a sokszorosát
biztos van ilyen, főleg egy vállalkozó, aki magát úgy jelenti be, ahogy akarja. de a többség nem ilyen

sajnos én ismerek sok minimálbérest, és ők tényleg minimálbért kapnak, egy forinttal se többet

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 13:39:37

@Gombóckaa:
Plusz ott vannak az FSZ képzések, sokszor olyan "szakmákból", amelyek főiskolai szinten sem piacképesek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 13:41:02

@Mocskos Állat:
Én inkább azt a típust ismerem, akinek megmondja a főnök, hogy iratkozzon be szabad bölcsészet szakra, és akkor iskolaszövetkezeten kifizeti a minimálbérnél kisebb összeget...

naezjó... 2012.02.01. 13:41:34

@phaszfej:
:) Verem a fejem a falba azóta is. Nem kellett visszaolvassalak, láttam már eleget akkezdetes neved. De megpróbálom még1*: ''vígan baszom a feleségeiket, lányaikat. Leszophatjátok a fingomat.''
Ja, gyűlölet meg mocsár. Persze jogod van provokálni, ahogy látom kedved is, csak akkor ne válts hirtelen ''Gandhi-ba'', jobban áll a phaszfejség.

gnme 2012.02.01. 13:43:10

@Mocskos Állat: én ismerek több olyan céget, ahol nem adnak zsebbe lét.

Többségük kiesett a nagyok beszállítói listáiról. Feketén válllal és kihagyja az államot. (nagyon helyesen)

Minimálbéres hely nem tudja tartani a minőséget. Vegyük a prosztó példát. Odatesz az ember egy derékszöget egy kerethez és az derékszög az összeállítás után. Ilyenek a "nagy" követelmények amiket tartani kell.

Többség nem tartja, mert az emberek csak dohányoznak a minimálbér hatására.

Gombóckaa 2012.02.01. 13:43:12

@Zabalint: Ma már minden OKJ-s...Rendes iskolába jártam 2x2 évig! Sajnos abban igazad van, hogy ma már minden ilyen OKJ-s dolog alibi szakma még azok a hagyományos dolgok is mint a fodrász vagy akárbármi más! De azt hiszem ezek nem is igazán kapcsolódnak az eredeti témához!:)

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2012.02.01. 13:46:29

@orient: mi ezzel a probléma? az autója 4,5 litert fogyaszt 100-on

Gombóckaa 2012.02.01. 13:47:49

@Babette_: Kívánom, hogy így is legyen, addig ameddig kedved leled benne! :) És még mielőtt valaki megszól! Ezt nem rosszindulatból írtam!

Plumper_ 2012.02.01. 13:48:18

@gnme: amit leírtál, az egyáltalán nem úgy van. nem írom le részletesen, hogy miért, olvass utána autós fórumokban.
amúgy akkor a félszemű Audi 8-asok is balesetveszélyesek, mert a horror javítási/csereköltséget már nem állják a tulajok, akik 6-8 éves nagynémet autót vettek 0 pénztartalékkal.

@puffancs: semmit nem adok a márkákra. aki ruha/cipőmárkát vesz, az sznob, konzumidióta. van olyan ruhám és cipőm, ami noname, évek óta használom, egy cérna nem mozdult el rajtuk, és voltak olyan márkás ingjeim, amik hamar tönkrementek az árukhoz képest.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 13:50:51

@Gombóckaa:
2*2 évesből sem mindegy, hogy micsoda. Csak úgy nem érdemes elvégezni akármit, érdemes utánajárni, hogy van-e rá igény.

Egyébként az is lehet, hogy örülhetsz, hogy van munkád, diplomások is vannak, akik boldogok lennének, ha minimálbérért el tudnának helyezkedni, nem hogy garantált bérminimum. Győrben és Budapesten van munka, máshol szarabb a helyzet.

puffancs 2012.02.01. 13:51:05

@Mocskos Állat: ez nem ilyen egyszeru.
1. jol elek, de ugy szalad az ido, hogy mire eszbe kapok, megoregedtem. nagyon nagy a hajtas, foleg a paromnak
2. nem, valoban nem mindegy. azert is nem megyunk haza addig, amig o nem sziv magaba az itteni humanizmusbol es munkaskulturabol. nagyon sok magyar nagyon tanulhatna az itteni hozzaallasbol. raferne az orszagra. de aztan szeretnem, ha nemcsak brit, de magyar is lenne identitasaban, igy majd o donthet, hol szeretne elni.
3. az igenyesseg itt valoban nem penzkerdes. inkabb igeny kerdese :)
4. a hajlektalansag itt valasztott eletmod. akinek nincs hol laknia, de nem akar az utcan lakni, arrol gondoskodik a tarsadalom. ez is merfoldekre van a magyar hozzaallastol: tegyuk a hajlektalanokat bunozove, attol mjd jobb lesz.. persze. homokba dugjuk a fejunket.
engem foleg a magyarutalatom vitt kulfoldre, de aztan rajottem, hogy szeretem a magyarsagom, es nem tudnek rola lemondani. ezert bizom a jovoben, hogy valamelyest javul a helyzet, es hazakoltozhetunk nehany ev mulva. akkor mar lehet, h ket gyerekkel, ki tudja.

Ugyandehogy (törölt) 2012.02.01. 13:51:22

@Gombóckaa: így lesz, alig várom, hogy kitavaszodjon:)

Gombóckaa 2012.02.01. 13:52:27

@Zabalint: Pont így látom én is, az ember örülhet, hogy van munkája!

puffancs 2012.02.01. 13:52:53

@Mocskos Állat: igen, en is igy gondolom. a vallalkozo bejelenti magat minimalberre. meg az alkalmazottakt is. csak nekik nem ad pluszt.

puffancs 2012.02.01. 13:54:48

@puffancs: ismerek is ilyet, pl a nagybatyam. semmi nincs a neven, minden, amit hasznal cegtulajdon, es minimalberre jelentette be magat

csepke 2012.02.01. 13:58:22

@Mária: "Ha mindenki bérelt lakásban lakna, hitelek nélkül, akkor mindenkinek sokkal nagyobb lenne a szája, mert nem lehetne folyamatosan sakkban tartani azzal, hogy mi lesz, ha elveszíti a munkáját és nem talál HELYBEN másikat, és nem tudja fizetnia törlesztőt, és nem tudja eladni a lakását.

Röghöz kötött, hitelekkel sarokba szorított kilencmillió emberrel (adós + a családja) a mindenkori hatalomnak sokkal kevesebb gondja van, mint azzal a párszázezerrel, aki bármikor oda megy, ahová akar. "
Ebben nagyon igazad lehet. De szerintem a magyarokban benne él nemzedékek óta az is, hogy az egyetlen dolog amiben nem vagy sokkal kevésbé inflálódik a megtakarításuk az a lakás/ház tulajdon. Az a biztos menedék. Az átlagember nem ért részvényekhez, meg festményekhez..

puffancs 2012.02.01. 13:58:44

@Plumper_: ezt is csak azok mondjak, akik teszem hozza SAJNOS nem engedhetik meg maguknak, h legalabb egy normalis high street szinten oltozkodjenek.

vkaresz6 2012.02.01. 13:59:40

A vegere jo cikk lett es bar nem ugy indult (majdnem) helyes kovetkeztetesre jutott. En nem hagynam ki az alberletet sem. esetleg a torlesztot. Gondolj bele milyen elkepeszto lelki teher lehet az amikor te mint csaladfo nemcsak nem tudod segiteni a szuleidet de meg a nyakukon is maradsz es meg igy is a legfobb problema hogy tudsz e enni adni normalis minosegben a gyerekednek. Ez bizony belehajszol minimum az alberletbe.
Gondolj bele abba is hogy neked es a felesegednek a 140000 es fizetese a munkaltatodnak kb 300000 forintjaba kerul. Amit pedig vasarolsz azon afa is van plusz egyeb adoszeru dolgokat is fizetsz. Kepzeld el ezt az elkeseredettseget. Erre jottel te az elso cikkekkel es benyogted hogy te ebbol megelsz es meg 50000ft ot meg is takaritassz. ezert haborogtak sokan.

Erdekes lenne kiszamolni hogy egy embertol mennyit nyul le tenylegesen a kormany.peldakent mondjuk vegyuk a kenyeret es ezuttal az adozas elotti bereket. A munkaltato kifizet neked 100ft ot. Mire abbol kenyer lesz a kovetkezoket kell kifizetni. Adozol egyszer te a 100ft jovedelem utan es kifizeted az afat a kenyer utan.Kifizeted a munkadijat aminek szinten kb fele az ado az anyagkoltseget es a szallitasi koltseget aminek kb 70-80% a ado.A fennmarado osszeg az ami a peksegnel marad mint nyereseg (es aktiv penz ami a gazdasagot elenkiti es a vallalkozast eletben tartja). Ezert nem adoztathatoak jobban a "gazdag vallalkozok" . Ezert nem tudnak tobbet fizetni. Ugyanakkor a minimalberesek az ehinseg szelen tancolnak a nyugdijak pedig meg ennel is kevesebbek. Remelem lathato az ordogi kor. Penzt kell szerezni az allamnak de ezt adokbol csak nagyon korlatozottan teheti. Adot kell csokkenteni hogy a vallalkozasok lelegzethez jussanak majd fejlesszenek uj munkahelyeket hozva letre de ha ezt megteszi bevetelektol esik el amit nem alakithat tobbet hiannya azt valahonnan el kell vonni.A novekedest pedig produkalni kell kulonben nem vehetunk fel uj hitelt az allamadossagunk tovabb no (mert nem novekedtuk ki) ami ujabb adokat eredmenyez. Ez a helyzet bizony ketsegbeejto es ezert kell az IMF.

Szomoru erdekessegkent ezt a helyzetet szorozzatok meg ezerrel es megkapjatok gorogorszagot ahol deklaraltan az imf es az eu fog uralkodni 2020ig(!!!) addig nincs beleszolasuk a sajat sorsukba es akkorra csokken a gdp aranyos allamadossaguk 120% (!!!!)ra ami meg mindig szinte fenntarthatatlan. magyarorszagon ez ma 80% korul van hozzateve hogy ez az imf megallapodas kozeledtevel (forinterosodessel) lassan csokken. Nem lehet megcsinalni. Egyszeruen lehetetlen. Magyarorszagon meg talan de a gorogoknek veguk.

anonymand 2012.02.01. 13:59:47

Tisztelt bogancs!

"Így utólag is elnézést kell kérnem azon olvasóktól, akik a hónap elején úgy értelmezték a témában írt soraimat, hogy az valamiféle kioktatás akar lenni. Elnézést kell kérnem, még annak ellenére is, hogy ez egyáltalán nem állt szándékomban. Ugyanakkor továbbra ragaszkodom ahhoz, hogy a témában tabuk nélkül írhassam le a véleményemet." - nem kell elnézést kérj.
Az kell elnézést kérjen, aki megkérdőjelezte jó szándékodat.
Egyetértek a tabu-mentességgel is.

Azt gondolom Te is jól tudod, hogy modelled nem általánosítható. A gyermekek kicsik, a jövőről csak periférikusan ejtettél szót.

Taníttatnád-é gyermekeidet külön nyelvórákon?
Mennyiért?
Tanulnának-é gyermekeid zenét különórákon?
Mennyiért?
Sportolni járhatnának-é gyermekeid?
Mennyiért?
Mert a jövő, a kitörés reménytelen elveszhet ezek nélkül. Nem a Te jövőd, az övéké.
Hála Istennek egészségesek vagytok, és maradjatok is azok.
De gyógyszerre mennyit költhetnél, ha kéne?
Szóval: sok-sok dolog nem fér, nem férhet bele a modellbe.

Kísérletezz még mással is, esetleg több sikerrel!

Tisztelettel:
anonymand

hegyilány 2012.02.01. 14:00:41

Már elnézést! De egyáltalán nem értem, mi azzal a probléma, ha megírja valaki, hogy minimálbérből nem lehet lakást vásárolni.
Azt meg főleg nem ! Mi a baj azzal, szintén) nem lehet ennyi pénzből normális albérletben ) lakni sem.
???

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 14:03:28

@gnme:
Egy csomó áruházláncban minimálbéresek a dolgozók. Ok, van ahol 110 bruttót keresnek, de az úgy jön ki, hogy a hétvégére többet fizetnek.

puffancs 2012.02.01. 14:06:29

@hegyilány: mondjuk csak ki! de varjuk el, hogy tortenjek valami, gyermekek elnek meltatlanul. tomegevel. es a magyar ember ezt elnezi. kozben a jomodban elok, mint pl orbanviktor miniszterelnok havi 500ezerrel tobbet visz haza a szegenyek kontojara. a szegeny GYERMEKEK kontojara.

phaszfej 2012.02.01. 14:08:45

@naezjó?: Ami zavar téged bennem az valójában a te megoldatlan belső konfliktusod. Ezért nem reagál rám 100-ból 99. Csak az az egy, az a hülye.

puffancs 2012.02.01. 14:09:05

itt eves 60k osszevont jovedelem felett nem jar semmifele csaladtamogatas! kiveve a csaladi potlekot, ami alanyi jogu.

tehat aki mondjuk az atlagber masfelszereset keresi, ketten keresik az atlag masfelszereset, ott mar nincs gyerektamogatas, mert futja a fizubol. otthon is valami ilyet kene bevezetni. akinek nincs ra szuksege, annak nem odaadni, hanem ahol valoban szukseg van ra.

es akkor talan el tudnak menni a nok fodraszhoz kethavonta, hogy ne ugy nezzenek ki, hogy kulfoldre szakadt honfitarsaik szanjak oket, mert megneztek egy indexes videot.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 14:09:43

@csepke:
Ha már befektetés, szüleim kiadnak egy lakást, talán lesz, aki 45 ezerért kiveszi, de lehet hogy csak 40-ért. Kiszámoltam, ha a mostani nyomott áron eladnák, és 3 éves államkötvénybe fektetnék(nem az aukciós hozamokból, hanem ténylegesen elérhetőből számolom), akkor az havi 50-60 ezret hozna. Mindezt úgy, hogy a lakással a jövőben extra költségek és problémák lehetnek, fizetés nélkül lelépő albérlők, meg nem térített kár, nagyobb felújítások időnként, stb.

Ugyanez más szemszögből, ha van valakinek pénze lakásra, amibe beköltözni is szeretne, jobban jár ha a pénzét befekteti, és albérletben lakik, amíg ez éri meg jobban...

gnme 2012.02.01. 14:10:37

@Zabalint: tom, családban is van aki oda kényszerült tanítói papírral.

Egy darabig tanított, aztán már nem. Dolgozott lidl-ben, postán, aztán megint visszavették, tanított, aztán megint nem.

Ez az amit nem értenek Béllláék.

Ha nem biztosítják a folyamatosságot bizonyos szakmákban .. a fiatalok nem a saját tanult területükre fognak menni, nem szereznek ott tapasztalatot .. mást meg undorral vállalnak, csinálnak.

Ki szeretne a tescoban pénztáros lenni, ha egy falusi iskolában megbecsült tanítónő lehetne? (.."ne", ha nem építenének le és fel, attól függően, hogy alakulnak a dolgozó után fizetendő járulékterhek)

márta)) 2012.02.01. 14:10:52

Egyébként nincs itt szó semmiféle agymenésről. Már bocsánat! De az egy természetes, és normális dolog, hogy minden ember - akár egyedül él, akár nem - igényelne valamiféle normális lakhatási élete során.
Csak az a baj, hogy ez (most) főleg most, nagyon-nagyon nehéz. ebben a politikai - és gazdasági helyzetben.
Még azoknak sem megy", pardon! nem tudják megoldani, ki jobban keresnek, mint a minimálbér.
A röghözkötöttség", hát! nagyon összetett téma. Egyáltalán mikor beszélhetünk arról, hogy némelyek nem akarnak, nem tudnak mozdulni, költözködni.
A mindennapi élethez, egyébként szorosan hozzátartozik/tartozna - már aki nem igénytelen - a jólöltözöttség, az ápolt külső. Ehhez pedig szintén pénz kell, ha nem is hatalmas összeg, akkor is.

Plumper_ 2012.02.01. 14:12:28

@puffancs: ez nem mindig így van! én pl. megtehetném, de a "márkás" ruháknál SOKKAL fontosabb dolgok is vannak az életben, ezért nem tömöm a márkaruha gyártók zsebét. egy ruha legyen jó minőségű! azt kell keresni. de felesleges, hogy márkás legyen. ebből az ember ideális esetben kinő max 25 évesen.

@gnme: ezek az összevissza görbült, kicsavarodó, nyöszörgő-nyikorgó, bemattult, karcos és korrodált alkatrészek, amiket vizionáltál az utángyártott alkatrészekre. ilyeneket a gyári beszállítók terjesztenek, ahogy a cba-sok hazudoznak a többi áruházláncról.

vkaresz6 2012.02.01. 14:13:22

most latom milyen hosszu lett sry csak ugyintezes kozbeni varakozas alatt irtam es egy kicsit belekattogtam a temaba.

gnme 2012.02.01. 14:17:57

@Plumper_: én nem tudom miről beszélsz. Én mindössze annyit írtam, a nap hamar besárgítja az olcsó utángyártottat, ami nem illik a helyére. Illetve, hogy keresztbe állhat pl. egy motorháztető, amin lehet igazítani. De a vonalak oldalt attól még sajnos lehet, hogy nem futnak egybe pl. a szélső lámpatestekkel.

Honnan szedted te hogy valami nyikorog , nyöszörög, karcos, korrodált stb. stb.? Gőzöm nincs. Biztos a zsigeri dolgok.

De tudod mit? Szóljál Csíknak vagy Vályi Pittyemnek olvassa vissza amit írtam. Szvsz egyet fognak érteni.

Várjál .. szólok nekik én.

2012.02.01. 14:21:28

Phaszfej a király, ez nekem lejött! Mond amit, mond, de következetes, elvhű és szórakoztató!

csepke 2012.02.01. 14:22:34

@Zabalint: "Ugyanez más szemszögből, ha van valakinek pénze lakásra, amibe beköltözni is szeretne, jobban jár ha a pénzét befekteti, és albérletben lakik, amíg ez éri meg jobban... "

Igaz!. De ehhez érteni kell a befektetéshez. Ha nem ért hozzá jobban jár ha megveszi a lakást és benne lakik, mert akkor a tőkéjének(lakás ára) legfeljebb a hozamától(bérleti díj) esik el. De maga a lakás értékálló (ennél már csak a termőföld értékállóbb abból ugyanis csak korlátos mennyiség azaz 98 ekm2 -ünk van) Míg ha valami kockázatos befektetésbe teszi (mint pl. magyar államkötvény höhö, vagy még kovkázatosabb) könnyen elvesztheti a tőkéjét is.

bekaphattyuk · http://bekaphattyuk.blog.hu 2012.02.01. 14:24:03

@puffancs: Szerintem ha van olyan, hogy a gyermekek után támogatást nyújt az állam, az ugyanúgy kell járjon az összes feltételeket teljesítő családnak, legyen a bevételük havi 150e vagy 500e.
Ugyan azt gondolom róla mint az egyenadóról. Bár szociálisan kevésbé érzékeny,azonban igazságos, és az utóbbi fontosabb.
Aki többet keres, az többet is fizet be AZONOS ADÓ mellett is, ezt ne felejtsük el!
Egyetértek azzal az állásponttal, hogy akkor lehet motiválni az embereket, hogyha azt látják, hogy az extra erőfeszítésért, nem sarcolnak meg jobban.

naezjó... 2012.02.01. 14:25:55

@phaszfej:
Tehát a saját belső konfliktusom, hogy nem dugom a min.béresek asszonyait és lányait, illetve, hogy emberszámba vettelek, hogy amit leírsz, azt gondolod. Hiszen te nem kommunikálni, hanem kinyilatkozni jársz a fórumokra. Már értem. Kérlek bocsáss meg, hogy ma épp én lettem a 100. Mea culpa. Minden jót!

hegyilány 2012.02.01. 14:27:34

@puffancs:
Ebben nagyon igazad van. Nagyon sokan élnek ebben az országban szegénységben, mélyszegénységben. Mit visz az a gyerek otthonról? aki mindig csak az hallja, hogy nincs". A közösségben pedig azzal kell szembenéznie, hogy elfordulnak tőle, s még lehetne sorolni...
Ez is nagyon összetett téma.

hegyilány 2012.02.01. 14:28:18

@phaszfej:

Mi nem lehetséges? Az, hogy nem tévesztetted el?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 14:29:41

@csepke:
Annyira kell érteni, hogy veszi a fáradtságot, és néhány óra alatt utánajár. Nem beszéltem kockázatos befektetésekről, állampapírok, bankbetétek. Aztán sokkal rugalmasabb ha van 10 milliód és albérletben laksz, mint ha van egy 10 milliós lakásod.

A válság alatt pedig veszítettek nominálisan az értékükből a lakások...

@gnme:
Mindenki az átképzésekről beszél, de ha teszem azt, át kéne képeznem magam szakácsnak, egy évtized múlva sem lennék sehol sem attól, aki 14 éves korától tanulta, 17 éves kora óta pedig csinálja. És vannak szakmák, amelyekre ez még inkább igaz, egy 50 éves vegyészmérnökből nem lesz pár év alatt olyan informatikus, mint aki 23 éves koráig tanulta, utána benne dolgozott és most 35 éves.

tede 2012.02.01. 14:31:00

Ez a cikk egy burkolt gúnyolódás a tényleges minimálbéreseken.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 14:32:26

@csepke:
"(mint pl. magyar államkötvény höhö, vagy még kovkázatosabb) "

Szvsz a lakások sem fognak olyan sokat érni, ha az állam csődöt jelent. A bankbetétek meg ugyanúgy oda lesznek akkor, szóval államcsőd esetén az arany és a termőföld véd csak meg, a lakás talán a tőkéd felét...

Másik kérdés, hogy még egy államcsőd sem mindig teljes, pl. az állam helyt állhat a lakossági befektetőkért, miközben a külföldieket nem fizeti ki.

hegyilány 2012.02.01. 14:34:04

Hm. Én egyáltalán nem gondolom, hogy a poszt irója, a minimálbéreseken gúnyolódna.
Talán azt akarta bebizonyitani, hogy "normális" életminőséget nem lehet élni, biztositani ennyi pénzből.
Csak kicsit másként írta.
Úgy gondolom. Jól gondolom, vagy talán nem?
:)

csepke 2012.02.01. 14:36:59

@Zabalint: "Annyira kell érteni, hogy veszi a fáradtságot, és néhány óra alatt utánajár. Nem beszéltem kockázatos befektetésekről, állampapírok, bankbetétek. Aztán sokkal rugalmasabb ha van 10 milliód és albérletben laksz, mint ha van egy 10 milliós lakásod.
"
Viccelsz? Az emberek nagy része egy teleírt A4es lapnyi szöveget nem képes értelmezni. Sajnos. Fáradtságot pedig végképp nem vesz. De egyébként igaz. a rugalmasságban is igazad van ha megszorul az ember akkor a befektetett összeghez részekben is hozzá tud nyúlni, de ha lakásban áll, akkor csak a fürdőszobáját pl. nem tudja eladni.

Az önképzésben írottakkal nem értek egyet viszont, önképezni kell (fáradtságot venni) hiszen szakmák halnak ki pl. ki emlékszik olyanra hogy harisnyaszemfelszedő? Műszaki rajzoló? Ma már ilyen nincs pedig 40 éve még jó sok volt mindkettőből, azt az aki akkor erre alapozta az életét tuti nem tudott belőle nyugdíjba menni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.01. 14:38:41

@omlósz: és hogyan fagyasztod be az árakat? Jóreggelt, már piacgazdaság van, ott meg az árak a költségek és a kereslet/kínálat függvényében alakulnak ki.

puffancs 2012.02.01. 14:45:16

@bekaphattyuk: nem juthat egyforman mindenkinek. az allam feladata, hogy a tarsadalmi egyenlotlensegeket halvanyitsa. igy ahol 500k rendelkezesre all munkabol, ott nem kell meg 100e segelybol. ok a szerencsesek, hogy olyan allasuk lehet, h igy fizet!
ha viszont valahol meg 100e sincs, ott adjon az allam a kozosbol. senki nem tehet rola, h hova szuletik.
itt igy mukodik. bevalt. a jolkeresok nem a segelyre hajtanak, valakinek viszont csak az jut sajnos. ok sem halhatnak ehen.

Sadist 2012.02.01. 14:50:41

@Morbo, a megsemmisító: Nem minimálbér, hanem minimálbér 120%-a. Kurva szép kilátások 6+2 év folyamatos tanulás és mélytorok után.

lutria 2012.02.01. 14:51:51

A következő kísérlet tárgya legyen az hogy igaza van-e a Matolcsynak amikor azt mondta hogy 47.500 Ft-ból is jól meg lehet élni...

RemekElek 2012.02.01. 14:52:49

Ha már az államnál tartunk akkor szerintem az állam azt teheti, hogy lehetőséget ad mindenkinek, hogy tanuljon, hogy behajtja mindenkin az adókat, olyan törvényeket hoz amiket be lehet tartani, ösztönzi a munkáltatókat, hogy munkahelyek létesüljenek, lehetőségeihez mérten segíti a magyar termelőket nemzetközi porondon is érvényesülni, ösztönzi, hogy lehetőségekhez mérten magyar terméket vásároljunk, lehetővé teszi, hogy amiből lehetséges az ország ÖNELLÁTÓ legyen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 14:55:27

@csepke:
Nem azt mondom, hogy nem kell tudni váltani. Csakhogy a mai világban az megy, hogy egy ember nem kap munkát informatikusként, elmegy hát szakácsnak, közben a szomszédja nem kap munkát szakácsként, ezért átképzi magát informatikusnak. Így mindenki rosszul jár. Ez leegyszerűsített példa, de a lényeg, hogy nem arról van szó, mint mikor bezár a bánya, hanem a bánya köszöni szépen megvan, csak kapcsolatok kellenek a bekerüléshez, az egyik bányász végzettségűnek meg éppen a favágóknál vannak kapcsolatai, így átképzi magát...

TitiRobin 2012.02.01. 14:56:01

@Mocskos Állat: Én másképpen tudom. Nálam olyan fénycső van, ami azonnal teljes fénnyel világít, és a maga 8W-jával épp elég általános fényt ad. (legalább 40W-os égőnek felel meg) Igaz, nem kapcsolgatom le-fel, mert igy energiatakarékosabb.
Alapból nem kell a fogamhoz verni minden garast, de azért igyekszem megnézni hol és mennyit, no és mire költök. Mindenféle bolond üdítők helyett teát veszek, vagy gyűjtök (forgalom mentes helyen, erdőben a csipkebogyó ingyen van, hárs- és bodzavirágot is lehet szedni és szárítani, és a vadcseresznye is nagyon finom adalék lehet házi teához). De ha a bolti teát vesszük, még mindig jobban járunk vele, mint az üdítőkkel és a gyümölcsteák még finomabbak is.
Takarékos lehet, ha a 'tolvaj' gépekre figyelünk: vasaló, mosógép, eljegesedett hűtő, fagyasztó. Az elektromos vízforraló előszörre talán nagy fogyasztónak tűnik, de mivel nagyon gyorsan melegíti fel a vizet, még spórolni is lehet vele (főleg, ha nem takarékos fajta villanyos lapon főz valaki).
Van akinek van kertje, de művelni nem tudja, aminek a föld minősége is oka lehet, de az is, ha idő nem jut rá. Ha utazni kell a munkahelyre, és nem helyben van, nagyon sok idő elmegy - és nehéz munka a kertművelés. Persze akinek ez épp kikapcsolódás, az más.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 14:58:07

@csepke:
A lakás birtoklási vágy pedig nem csak a funkcionálisan analfabétákra jellemző.

Celtic 2012.02.01. 15:03:08

@Ernoke: +1. Szuleim sose tudtak segiteni, Ok is eppen a minimalber felett kerestek mindig (en is). Kisvarosi panelban kert sincs...Munkalehetoseg: Budapest. Akkor viszont valamit berelni kell vagy venni. Igazi zsakutca, ha valakinek nincs olyan szerencseje, mint nekem (fovarosi, lakassal rendelkezo leanyzo szeret bele es odaveszi)

Azota viszont sajat lakasom van (elvaltunk), azt csinalom, amit szeretek es fizetnek is erte. De ha nem sikerult volna kitornom, ma is szuleimmel laknek 50 m2-en egy kisvarosban (ocsem is mar elkoltozott, de nem volt buli 30 evesen egy szobaban ocsemmel elni)

omlósz 2012.02.01. 15:06:11

@Zka: jóreggelt baromira szarnak rá mostanában a vezetőink a piacgazdaság törvényeire

csepke 2012.02.01. 15:07:08

@Zabalint: "A lakás birtoklási vágy pedig nem csak a funkcionálisan analfabétákra jellemző.
" Persze. Nekem is van. Pedig én jobban járnék anyagilag az előbbiekben emlegetett konstrukcióval. De míg egy albérletben örökké azt kell figyelned hogy egy szöget sem verhetsz oda ahova szeretnéd, be nem jelentkezhetsz, ezáltal minden ügyintézésed lehetetlen. Kezdve attól, hogy esetleg mehetsz a hivatalos leveleidért a szüleidnél lévő állandó lakcímed szerinti postára függetlenül attól hogy az 2 sarokra van, 250 km-re, az orvosválasztás bonyolított, gyereknek ovi iskola beíratkozás...stb. Ez annak a rétegnek opció aki független, és mobil, és nem zavarja még az sem hogy nem a saját 4 fala között lakik, mások levetett bútorai között. Én nagyon sokáig éltem albérletben, olyan érzés mintha folyamatosan másnak a táskájában turkálnék...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.01. 15:08:16

@omlósz: ez még nem magyarázza meg, hogy egy árbefagyasztást ugyan hogy is lehetne végrehajtani. Azt én is kinézem Orbánékból, hogy rendeletbe adják, hogy pl mostantól ne forogjon a Föld, de attól még forogni fog.

RemekElek 2012.02.01. 15:21:38

@csepke: Biztos igazad van. Én albérletbe vagyok és tény, hogy szempontból kényelmetlen a lakásvásáslás mégse mernék most belevágni. Sajnos az ember nem tudja két diplomával se, hogy mikor meddig és hol talál munkát...

Twoshed 2012.02.01. 15:26:52

"Alternatíva csak a szülőknél maradás és spórolás, majd családi összefogással, saját tulajdonúba költözés lehet. "

Vagy elhúzni külföldre, és vissza se nézni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 15:40:46

@csepke:
Igen, itthon megvan a sok buktatója a dolognak.

Én úgy gondolom, a kormány hatalmas lehetőséget szalasztott el a társadalom mobilizálása szempontjából, mikor a devizahitelesekkel kapcsolatban rossz megoldások mellett döntött. Ha csökkentik az adót a lakás kiadásra, mondjuk 5%-ra, jogilag letisztultabbá teszik a bérlést, ezzel párhuzamosan pedig elsétálási jogot adnának az összes jelzálog hitelesnek a lakásuk elárverezése után, akkor ezzel meg lenne teremtve a jövőbeli bérlakás rendszer alapja. Ugyanis így már érdemes lenne az árveréseken lakásokat vásárolni befektetési célból, az elsétált hitelesek pedig ezeket bérelhetnék.

Amíg nem lesznek rendes bérlakások, ahová nem túl nagy adóterhek mellett be is jelenthetné magát az ember, és emellett tisztázott jogai lennének mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak, addig én is saját lakásban gondolkodom, habár egyelőre albérletben lakok, de évek kérdése, hogy saját és szülői forrásból meglegyen a saját lakás. Persze ebben a hely is bizonytalan, ezért ha lenne rá pénzem, akkor sem vennék ebben a pillanatban. Aztán lehet, hogy nem lesz olyan pillanat az életemben, amikor azt mondom, itt jó lesz, és lakást vásárolhatok...

bátornyuszi 2012.02.01. 15:44:40

@Modor Tibi:
Az örökös spórolásba bele lehet betegedni. Én is folyamatosan ezt teszem és általában sikerül is, de szerintem az ember jó közérzetéhez hozzá tartozna az is, hogy néha vesz magának olyat ami nem "létszükséglet", neadjisten elmegy moziba, vagy színházba. (Nem csak kenyéren él az ember). Ráadásul az is egészségromboló, ha éjjelente nem alszik, mert azon töpreng, hogy fog kijönni hó végéig a pénzéből. miből vesz a gyereknek cipőt...nem véletlenül van nálunk annyi agyvérzés+ infarktus, és ezért születik kevés gyerek is. Felelős ember nem szül bizonytalanra. Szerintem nagyon sok család is emiatt hullik szét. Amikor nincs pénz, általában egymásnak esnek az emberek.

bátornyuszi 2012.02.01. 15:45:54

@Twoshed: a lányomék kimentek...sajnos kicsit későn 30 évesen. Eddig próbáltak a diplomás szakmájukkal valamit kezdeni: de szeretnének haza jönni....csak nincs hova!

bátornyuszi 2012.02.01. 15:48:40

@RemekElek: na épp az ellenkezője felé haladunk...az állam egyáltalán nem akarja,(kormányzattól függetlenül) hogy te önállóan meg tudj élni, mert akkor nem tud manipulálni, egymás ellen fordítani...nehogy már!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 15:49:15

@bátornyuszi:
Hmm, érdekes módon a világot nézve inkább a fejlettebb országokban népbetegség az infarktus és az agyvérzés...

Szvsz nem annál a legnagyobb a frusztráció, aki csóró országban nem tudja, holnap mit eszik, mert ott a szomszéd sem tudja, hanem a fejlettebb országokban az, ha valaki másokhoz képest lecsúszik, és látja a szomszéd házát és autóját, miközben neki bicajra is alig telik...

RemekElek 2012.02.01. 15:56:55

@Zabalint: Pedig ha tudná hogy a szomszédnak is hitelből van :D

Ann1294 2012.02.01. 16:05:52

@RemekElek: errol jut eszembe a sok Trabant-Lada matrica. "Ez legalabb ki van fizetve." Es ok csinaltak jol.

Ha nem adtak volna tobb es tobb hitelt a bankok es egyre nagyobb reszre (40-60-80-100%-ban hiteleztek), akkor nem vertek volna feljebb az ingatlan arakat.

Ugyanigy az autoknal is. Orultunk, hogy nol az eladas, csak azt nem tettek kozre, mindez 100%-os hitelbol! Az automatrica cegeket is agyoncsaptam volna, majdnem rabeszeltek a szuleimet is (ez a matrica reklam ceg, mar nem is tudom mi volt a neve). Szerencsere kikerik a velemenyem, nem ugrottak bele.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 16:17:12

@Ann1294:
Az az autó matrica dolog az micsoda? Nem az, hogy vállalod, hogy az autódra reklámot ragasztanak, és ezért valamit fizetnek? Ha jól értem, akkor mi a baj az ilyennel? Komolyan kérdezem, soha nem hallottam ilyenről.

Ann1294 2012.02.01. 16:28:20

@Zabalint: Igen, ilyesmi volt, de itt videken eleg MLM-es modszerrel. Ki kellett fizetni elore mondjuk kb. 50eFt-ot, mert te alltad a reklam-matrica arat. Aztan havi 15eft-ot fizettek/fizetnek erte. Tobbeket rabeszeltek, hogy 100%-os hitelre vegyek meg az autot es a torlesztot fizessek a reklambol befolyo penzbol. Ezek az emberek nyertek a vasarlasbol (hitelt ok szerveztek), nyertek a kocsi biztositasbol (igen, azt is ok). Elso honapot kifizettek majd eltunt a ceg. Ott maradt az ember a kocsival aminek tudta fizetni a torlesztojet (sem) es meg az 50eFt sem jott vissza. Gerinctelen alakok.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 16:35:34

@Ann1294:
Ja, így már érthető, ilyenről még nem is hallottam. Ez olyan, mint azok a "távmunkák", ahol előbb be kell fizetni valamennyit, aztán ígérik, már az első hónapban visszajön munkával... Alapvető, ha pénzkeresetet ígérnek, az sosem úgy kezdődik, hogy fizess be X összeget, aztán majd...

Ann1294 2012.02.01. 16:35:38

sorry. update. "Ott maradt az ember a kocsival aminek NEM tudta fizetni a torlesztojet (sem) "

Ann1294 2012.02.01. 16:44:29

@Zabalint: Es tudod mennyi autot adtak el igy hitelre? Aztan a bedoltek a hitelek es vittek az ingosagot/ingatlant is. A kocsit alacsony osszegen visszavettek, elarvereztek... stb. Felelotlen az is aki felveszi a hitelt.

Es a legundoritobb a rokonok, szomszedok szerint te szegeny szerencsetlen nem igaz, hogy nem latod az uzletet a dologban. Lattuk. Azok reszerol akik ezt kitalaltak. Nekik jo biznisz volt.

Volt olyan is aki meg cascot se kotott a kocsira (meg igy is adtak 100% hitelt!!!!) es karambolozott. Totalkar. A hazat vittek el cserebe.

Az emberek naivak. Tanitani kellene alapveto haztartasi, gazdasagi ismereteket. Ebben lenne havi koltsegvetes, rezsi, biztositasok, fozes, hazimunka, kerti munka... mert ezt manapsag nem hozzak az emberek otthonrol sajnos.

Nagyapam meg barackfat oltani (mandulaba) is megtanitott, ha erdekelt a dolog, ha nem.

Ann1294 2012.02.01. 17:09:50

@scsaba1: Igen, koszi, ez az egyik ceg. Volt nehany kisebb videki szervezodes is hasonlo modszerekkel.

Kovetkezo evben meg az Apeh is megjelent a jovedelmet leadoztatni, mert a kocsi torlesztoje amit helyetted fizetnek ugye jovedelem.

Se kocsi, se jovedelem... de szerzodes volt 2 evre. :) Hajra, te bizonyitsad be, hogy nem kaptad meg a jarandosagot. Evekig nyoma volt ennek a tuti uzletnek.

omlósz 2012.02.01. 17:10:51

@Zka: nyilván például egy cba azonnal jelentené ha egy tesco árat emelne, hidd el kitudnák találni, ha nagyon akarnák
dinnyénél is meg tudják határozni mennyiért kell minimum adni, akkor azt is megtudnák, hogy mennyiért lehetne maximum adni (ezt új termékek bevezetésénél használhatnák)
akciós termékeknél is szokott lenni néha büntetés, ha előtte felemelik az árat és utána meg leárazzák, azt is valahonnan tudják
nyilván pár hónapig kéne tartania ennek a szabályozásnak amíg a piac megnyugszik
nem akartam ebbe így belemenni, mert ilyen soha se fog előfordulni, csak kíváncsi lennék, hogy a megnőtt fogyasztás vajon kompenzálná-e a bérkiadásokat, mert az nem járja, hogy nyugati árszínvonalon adják itt a termékeket, de a fizetés ötöd annyi

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 17:18:25

@Ann1294:
Az a baj, hogy én nem vagyok biztos benne, hogy a hétköznapi pénzügyek oktatása segítene. Sok átverésnél az alapvető számtani ismeretek hiánya is kiütközik az átverteknél, pedig azt tanítják az iskolában. Ahhoz, hogy nagy eséllyel ne verjenek át, szerintem három dolog kell, naprakésznek lenni tájékozottságban, venni a fáradtságot utánajárni a dolgoknak, és képesnek lenni átgondolni a dolgokat, vagyis számolni, mérlegelni. Szerintem mindhárom dolog a józan paraszti ész kategória, ami az emberek többségében benne van, és leginkább az iskola az, ami kiöli belőlük, mert nem azt tanítja, hogy értsd meg, és használd, hanem hogy tanuld meg és tudd visszaadni számonkérésnél. Innentől kezdve mindegy mit tanítanak, ha az pénzügy lenne, akkor is ugyanez lenne az eredmény.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 17:19:12

@scsaba1:
Kösz a linket, a cég nevét már hallottam, meg hogy egy átverés kötődik hozzá, de akkoriban ilyen dolgokról nem sokat olvastam.

Ann1294 2012.02.01. 17:35:50

@Zabalint: Vegulis igen, de ezt a jozan paraszti eszt mar tobb generaciobol sikeresen kioltek szerintem. Nem tud gondolkodni, nem hasznalja a kepzeloerejet, nincs motorikus kepessege, nem tud kezzel megjavitani valamit, nincs logikaja... ertitek mire gondolok. All mint Balam szamara es nem tudja mit csinaljon ha nem ragjak a szajaba. Ez a betanitott munkas szintje nem a szakembere.

Butitjak le az embereket a kulonbozo csatornakon (radio, TV, szamitogepes jatekok), roghoz kotik az embereket (lakashitel, szocpol - nem adhatod el X evig, tehat nem vagy flexibilis), hitelek (vasarolj, vasarolj - markunkban vagy ados).

Igaza van az elottem szoloknak, akinek hitele van azt konnyebb droton rangatni.

komplikato 2012.02.01. 17:36:41

@csepke: "De szerintem a magyarokban benne él nemzedékek óta az is, hogy az egyetlen dolog amiben nem vagy sokkal kevésbé inflálódik a megtakarításuk az a lakás/ház tulajdon. Az a biztos menedék."

A válság hatására 10 millióról 6-ra eső ingatlan árok pedig azt mutatják mennyire ROSSZUL gondolták.

RemekElek 2012.02.01. 19:51:38

@Zabalint: Hétköznapi pénzügyi ismeretek oktatása biztos segítene. El lehetne magyarázni a diákoknak hogy ha valaki nagy kamatot vagy könnyű pénzt ígér az szinte biztosan illegális vagy átverés. (a piramisjáték valamilyen modern köntösbe bujtatva)

Rézfaszú 2012.02.01. 19:56:58

@Kompli: Azért a lakás még mindig egy viszonylag jó befektetésnek számít, ha mozdulni kell, akkor nem feltétlenül köt röghöz, mert egy jó helyen lévő lakást (Budapest, egyetemi városok, megyeszékhelyek, nyugati határszél) ki lehet adni.
Nem feltétlenül kell eladásban gondolkodni nyomott áron.
A bérleti díjak nem nagyon csökkentek. Persze ehhez egyezkedni kell a bérlőkkel, nehéz megbízhatót találni.
De a termőfölddel is vannak néha gondok.

Amíg a törlesztőrészletek alacsonyabbak voltak, mint a bérleti díjak, addig hülyének nézték azokat, akik béreltek, nem a sajátjukban laktak. Ami persze valójában a banké.
Csak annyit akartam mondani, hogy a lakástulajdon nem ördögtől való dolog, csak a devizahitel bebaszott kicsit és a bérlés sem mindenkinek megfelelő.
Egy saját tulajdonú lakást lehet örökölni, ki lehet adni, ha egyszer beköszönt a szebb jövő, akkor majd nő az ára is.

Rézfaszú 2012.02.01. 19:59:00

@RemekElek: és ki tanítaná a pénzügyi ismereteket? A gyurmázásból államvizsgázott tanítónő, aki maga is felvette a devizahitelt és mellékállásban nyomja az Amway-t és más MLM hülyeségeket a szülői értekezletre összecsődített anyukáknak?
Nem hiszem, hogy hiteles lenne.

RemekElek 2012.02.01. 19:59:13

@Ann1294: Abszolút igazad van. Szomorú, hogy az egyetlen dolgot is visszafejlesztik amivel ez ellen tenni lehetne, nevezetesen az oktatást.
Valamikor az érettségi azt jelentette, hogy a diák felkészült az életre. Ma az érettséginek semmi köze az életre valófelkészültséghez. Sokkal inkább valami elkorcsosult műveltségi teszt. Mit ér vele valaki ha tud verset elemezni vagy ismer egy halom trigonometria képletet meg ismer egy csomó évszámot. Szerintem nem sokat. Főleg ha nem tudja mi fán terem a kamatos kamat, a stabil oldalfekvés, a jobbkéz szabály vagy nem tud útbaigazítást adni angolul egy idegennek. Arról nem is beszélve hogy egy villanykörte kicserélése vagy szalma megkülönböztetése a szénától lehetetlen küldetésnek bizonyul a mindennapokban...

RemekElek 2012.02.01. 20:01:32

@Rézfaszú: Tökéletesen igazad van. A gond azzal volt aki erőn felül vett lakást olyan törlesztő részlet mellet hogy annyiért kiadni se tudná...

Rézfaszú 2012.02.01. 20:06:44

@Ann1294: Azért az az elmélet sem helytálló, hogy az internet, TV és rádió csak elbutít.
Aki Boros-Bochkort hallgat reggelente, az nyilván butul rohamos sebességgel, de a Kossuth rádió tele van informatív műsorral, jogi, pénzügyi kérdésekről vitáznak. Csak inkább hallgatja a paraszt Rihannát a zenerádión, mint egy közgazdászt, aki elmagyarázza, hogy mi a stájsz.
A TV ugyanez: van Valóvilág meg Fókusz, ahol vak kutyáknak gyűjtenek, és mindenkinek sajnálni kell az aktuális beteg gyereket. Meg vannak fogyasztóvédelmi műsorok, ismeretterjesztő csatornák.
Az interneten meg minden információ megtalálható, az más kérdés, hogy az aktuális celeb pornós DJ nunija több kattintást generál, mint a fogyasztóvédelmi, tékozlóhomár, pénzügyi, gazdasági, jogi fórumok.

Tudni kell szelektálni, válogatni, megítélni a dolgok értékét. És ezt a képességet a családból hozza az ember. Jobb is, ha nem az iskolák tanítják ezt meg, mert a pedagógusok nagy része ebben a témakörben nem hiteles.

RemekElek 2012.02.01. 20:22:48

@Rézfaszú: Részben igazad van. De azok akik nem hozhatják otthonról az igényt a sokoldalú tájékoztatás iránt azoknak is jó lenne valahol ezt megtanítani. Erre szerintem csak az iskolában lehet lehetőség.

Anna_0217 2012.02.01. 21:40:08

az albérletet azok tolják akik sose laktak benne... én több mint tíz évet húztam le albérletben, az egy fél futamidő, és semmi nyoma nincsen... a havi albérlet pedig megegyezik a törlesztővel, de önerő nélkül pisloghat az ember... 60-70 ezres albérlet mellett önerőt összetenni esélytelen.

Ann1294 2012.02.01. 21:58:21

@Anna_0217: Nalunk ez ugy jott ossze, hogy az elejen szuloknel lakas es lakaskassza. Abbol onero, a felette levo resz hitelre, 1 szoba hasznalva, 2 fel szoba kiadva (a ket fel szoba dija fedezte a havi hiteldijat es a rezsi fele is ki volt fizetve), ujabb lakaskassza + megtakaritas (hiszen neked a lakhatas igy ingyenben van csak fel rezsi) es kitorlesztes ugy 5-6 ev utan. Meg lehet csinalni, sok lemondassal. Eskuszom az ossze orult alberlot mi kaptuk meg.

Ann1294 2012.02.01. 22:03:25

@Rézfaszú: Igen, nam csak butit, de ahogy irtad megis nagyreszt erre hasznaljak. Sajnos. :(

TVm nincs, arrol nem tudok nyilatkozni. Szuloknel a Frei dossziet szerettem ami ciki. Radiot a kocsiban hallgatok, de ott jobb a nyelvtanito CD es eleg a hirek, hogy ne nezzek butan.

Imadom az internetet, annyi jo receptet, otletet, tippet, infot talalok rajta. Szelesiti a latokort, nem kell konyvtarban konyveket lapozni, felgyorsitja az informacio aramlast, barmire rakereshetek, pillanatok alatt forditok nyelvekrol amit nem ismerek... termeszetesen az angol alap, sok mindenrol tobb info van agolul.

bengáli tigris 2012.02.01. 22:23:11

Szerencsére ritkán kavarodok el nagy bevásárlópontba-azt a sok szemetet amivel sorban állnak a családok! hihetetlen. A ripiropi szirszar üdítős-rágcsás-készételes borzadályokkal teli a baszomnagy bevásárlókocsi. Nem látok benne zöldséget, krumplit, tőkehúst, ennivalót. Az a gond itt hogy a 200e fizetésű is 100eFt-ot elkölt a sok hasonló szemét élelmiszerre, és nem érti miért nem tud félretenni. Nem hiszem el, hogy a gyerek ne tudna lekváros kenyeret, tejberizst, mézes vajas kenyeret, pudingot enni csoki és egyéb drága allergén édesség helyett és egyáltalán minek üdítő?meg chipsz? Szörp, + veszel egy rendes vízszűrőt és kiváló vized van, ásványvíz sem kell.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.01. 23:39:33

@Zabalint:
baszod, ne legy hulye, mar bocsanat.
ha beteszel 10 millat es a kamatait mindig feleled, az szted orokke tart?
lofaszt.
most jonak tunik neked az a havi 50 ezer belole, de 10 ev mulva a havi 50 ezred az majd 3 liter tejre lesz eleg, a 10 millios toked meg 1 havi alberletedre.
ellenben a most 10 millios kis hazad a kis telekkel meg mindig egy haz lesz telekkel amiben lakhatsz.
a penzedet folyamatosan bassza az inflacio, a hazad meg nagyjabol erteken marad (minimalis allagmegovast feltetelezve, amit azert az alberletben is megcsinal az ember ha tartosan ott lakik)
erted?
szoval ez amit mondasz, hosszutavon faszsag.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.01. 23:53:01

@Zabalint: nagyjabol mindenkire jellemzo aki eljutott az evolucioban a nomad eletmodot koveto lepcsohoz.

alapvetoen mar osztonosen szeretnenk legalabb egyetlen kibaszott pontot a vilagban ami stabil, ami mar attol a tudattol biztonsagot (vagy annak illuziojat) kepes adni, h a mienk.

es 10-20 ev keves ahhoz h kiolje ezt az osztont, marpedig ennel regebben nalunk nem jellemzo h tomeges igeny lett volna a munkaval valo allando koltozesre.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.01. 23:57:03

@Zabalint: persze h a fejlettebb orszagokban az. mashol lelonek 30 evesen vagy ehen doglesz vagy egyeb betegsegekben feldobod a talpad, mielott ezek kialakulhatnanak.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 00:03:25

@Kompli: a befektetesein meg nem 40%ot bukott volna, ahnem 80at, plusz meg az inflaciot... ugyan mar...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.02.02. 02:54:45

@Ann1294: Az internet nagyon hasznos. Ezért idegesít minden egyes hír, ami a korlátozásáról szólna. A hatalom rájött, hogy a szabadon elérhető tudás sérti az érdekeit.

lavór 2012.02.02. 06:26:25

Tehát: ha jól olvasgatok... A minimálbérből nem lehet kijönni. De! Amit félretesznek belőle, azt jól kell befektetni. Meg kell tanulniuk azt, hogyan kell jól gondolkozni, hogy jól fektethessenek be. Le kell szokni a káros szenvedélyekről. Tv, rádió, net... csak szűrve, mert úgy az igazi. Még megoldás lehet a korszerű fűtés, elektromos és világítástechnikai eszközök használata (LED, geotermikus fűtés, napcella alkalmazása) a nem létező esetleg omladozó lakásaikba, amibe még egy thermo ablakot se vettek.

Sőt az igazi kiút a költözés lenne, föld és birtokvásárlás, háztáji-nagyüzemi termelés egy kisebb faluban. Bár néhány évet várniuk kell, hogy a minimálbérből összespórolt pénzükből mindezt realizálhassák. Na de utána Kánaán.

Anna_0217 2012.02.02. 06:44:49

@Ann1294: Így igen, de nálam a szülőnél lakás kilőve, ergo maradt az albérlet.

Anna_0217 2012.02.02. 06:59:36

@lavór: jól összefoglaltad a lényeget...:D

Joooe 2012.02.02. 07:01:23

@bogancs
Hagy magyarázzam kicsit a bizonyítványod, úgy látom te sem érted :)
Kár hogy elrontottad a végét, jó kísérlet lett volna :)

Azért a napi átlag 6ezres költés az utolsó héten hírcsárda kategóriás beszámoló, látványosan feladtad :)

Értem én, asszony már rágta a füled hogy ebből elég volt, ugye? ;) Eleve úgy kellett volna csinálni, hogy a gyerekek költségeire átalányt számolni a költségvetésben és egyébként kihagyni őket a játékból, akkor nehezebben gyengülsz el.

Amire jó volt a kísérlet, hogy bár neked nem sikerült, bemutattad hogy annyira nem is nehéz az általad vázolt jövedelmi viszonyok között megélni.

Rengeteg olyan kiadásod volt, amelyek ár/érték arányt tekintve indokolatlannak mondhatók, kiadásaid több mint felét ilyen dolgok teszik ki. Néha-néha még minimálbérből is belefér 1-2 ilyen elgyengülés, de nem ilyen mértékben ahogy te csináltad.

Túl sok pénzt számoltál rezsire, ez csökkenthető ha ügyes és takarékos vagy.

Túl sok pénzt számoltál nem feltétlen szükséges megtak célokra. Ide tarozik a nyugdíj-, egészségpénztár, gyerekeknek előtakarékosság (ez utóbbi persze fontos lenne, de a családi pufferképzés fontosabb - a gyerekek érdekében is). A lakás előtakarékosságot (ami később lakáshitelbe fordulhat) meg kell tartani, sőt, valamivel többel is lehet számolni mint te.

Mindezekkel együtt nem csak hogy meg lehet élni az általad vázolt körülmények között (nehezen, de a minimálbér nem az átlagos jólét színvonaláról szól nyilván), de rendkívüli kiadásokra/pufferképzésre is több jut 10e Ft-nál.

Csak azt nem értem miért fogtál bele, ha úgy csináltad, hogy ne sikerüljön?

lavór 2012.02.02. 07:05:40

@Joooe:

Sebaj. Tanultál a hibáiból, majd te simán megcsinálod a bizonyítást, na nem 1 hónapig, akár 10 évig is. Várjuk sikeres blogodat.

Joooe 2012.02.02. 07:23:22

@lavór: mondtam már, több volt az tíz évnél amikor gyerekként hasonló jövedelmi viszonyok között éltem, nem volt azzal semmi baj, az élet nem csak pénz, sőt.
De ezzel asszem a gyakorlati megtapasztalásra ösztönző gúnyolódásod erős öngólnak bizonyult ;)

lavór 2012.02.02. 07:49:15

@Joooe:

Szerintem meg kissé megszépítette az idő emlékeidet. Itt az ideje frissíteni az szép emlékeket. Bár nem tudok semmit arról, hogy mikor is lehettél gyerek, de nem hinném, hogy mostanában. Tudod, kissé más lett az élet, van például hétfőn is tévéadás (bár minek), megszűnt a hiánygazdálkodás, átalakult a világ. De nem 3,70 a kenyér sem elég rég óta.
Az energiaárak jól mutatják a tendenciát. Bár akinek támogatják a fogyasztását, az könnyen fűt mások számlájára...

Sajnálom, hogy ennyire futja a magyar tanult, értelmiségi rétegnek. Be kell bizonyítani, hogy nem ennyiből, még kevesebből sem lehet éhen halni. Persze.
Minek ehhez ennyit tanulni?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 09:45:09

@ejszarny:
Ki mondta, hogy felélem? Gondolkodj már kicsit, mielőtt hülyeséget beszélsz, és zsigerből hülyézel! A lakásod is amortizálódni fog az idővel, tehát ugyanott vagy, az egy tévhit, hogy hosszútávon az ingatlan értéke emelkedni fog reálértéken, a francokat fog, a 2000-es években emelkedett, mert hiteleket vettek fel, de a csökkenő lakosság és a növekvő ingatlan mennyiség miatt hosszútávon csökkenésre van ítélve. Értékálló ingatlan egyedül az, ami jó helyen van és ház telekkel, mert ott a telek értéke legalább tartja magát, ha a ház le is amortizálódik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 09:46:52

@ejszarny:
Egyébként eleve látszik, hogy nem ismered a befektetéseket. Ha kötvényeket veszek, azt TBSZ-re veszem, így eleve 5 évig legalább nem nyúlok hozzá.

De lényegtelen, mert ha kiadod a lakást és feléled a pénzt, akkor is ugyanott vagy, mert az egyre szarabb állapotban lévő lakást egyre kisebb összegért tudod kiadni. Apró dolgokat meg tudsz csináltatni a bérlővel, talán, de a nagy felújítás úgyis rád vár.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 09:48:43

@ejszarny:
Akkor Nyugat-Európában az emberek hülyék, az ösztöneik ellen cselekszenek? Csak mert ismerek onnan embereket, akiknek ott megvan az ingatlan ára, de hülyék lennének venni, mert tudják, költözés esetén sokkal nagyobb szopó lenne, márpedig ha máshol jobb lehetőséget találnak, költöznek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 09:49:39

@ejszarny:
Nem kell szélsőségekben gondolkodni, nem csak Szomália és Németország létezik a világon.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 09:55:36

@ejszarny:
És visszatérve a befektetésekre. Az ingatlan durván illikvid, részletekben nem is likvidálható, ezért teljesen rugalmatlan. Abban a tévhitben vagy, hogy biztonságot ad, holott ugyanaz az összeg feltörhető bankbetétben sokkal biztonságosabb.

A másik, hogy ha albérlet helyett sajátot veszel, az ugyanúgy befektetés, mint ha már lenne saját, és kiadnád az újat. Ugyanis matematikailag ugyanaz, egyik esetben havonta megspórolsz egy albérleti díjat, másik esetben meg kapsz havonta 1 albérleti díjat, tehát ha az adózást nem számoljuk, és nem vesszük figyelembe az érzelmeket, mindkettő ugyanúgy befektetés. Innentől kezdve csak azt kellene mérlegelni, jó befektetés-e az ingatlan. Van mikor jó, van mikor rossz. Nekem az a véleményem, nem lesz jó a jövőre nézve, másik szerint az lesz. Ha 10 lakásnyi pénzem lenne, 1-et vagy maximum 2-t biztosan vennék, hogy megfelelően diverzifikált legyen a portfólióm.

lavór 2012.02.02. 10:35:22

@Zabalint:

És mindezt természetesen minimálbérből spórolva! Mert az a tuti.

Joooe 2012.02.02. 10:59:04

@lavór: tanulni? azért hogy ne minimálbért keress ;)

Egyébként 29 éves vagyok, 5 éve dolgozom (átlagbérnél érezhetően magasabb bérért, ezt bevallom), előtte 5 év egyetem (amikor szintén a szülők tartottak el... illetve az állam is mert havi 5ezer volt a kollégium és az ösztöndíjamat simán elittam :) ...arról nem is beszélve, hogy tandíjat nyilván nem fizettem)
Természetesen változtak valamit a körülmények, van ami pozitív, van ami negatív irányba, de nem hiszem hogy a minimálbérből megélhetés kérdése jelentősen torzult volna az elmúlt 5-10 évben.

Nem az idő szépíti meg az emlékeimet, egyszerűen ha az alapvető dolgok megvannak onnantól kezdve már csak világnézet kérdése, hogy tud-e elégedett lenni az ember.

Anyukám ma is nettó max 70 ezret keres a legjobb hónapokban, de inkább kevesebb, faterom már nyugdíjas, szintén 70 körüli nyugdíjjal. Én erről a világról nem mindenttudó nethuszárként gondolkodom, igenis lehet így élni, nem csak siránkozni, és mindig felbasszák az agyam az olyanok akik azt mondják hogy ez nem élet.
Nagypapám 2 éve halt meg, úgy hogy a 40-50ezres TSZ nyugdíjból nem csak megélt, de jelentős megtakarítást hagyott maga után. (Egyébként az ő házát adjuk el 2,5 milláért - ha két év után végre sikerül, takaros, rendes, nem cigányos, nem is nagyon kicsi faluban, jó állapotú (max egy meszelés kell), 2 szobás, felújított fürdőszobás, víz, gáz, villany, stb, nagyvárostól 30 km-re, melléképületekkel, akkora telekkel ami önellátó gazdálkodáshoz elgendő... csak mert ezt is kétségbe vontátok korábban hogy lehetséges)

Szóval igen, én ma lényegesen jobban keresek nem csak a minimálbérnél, de az átlagnál is, de a fentiek fényében ne tessék engem csóróságból kioktatni ;)

DIldiko 2012.02.02. 11:02:38

Nagyon gondolkodom egy poszton: hogyan lehet megélni a fizetésünkből. 2 felnőtt - dolgozunk, 2 gyerek.
Tegnapi nappal kezdeném, bár fizetést csak ma kaptunk. A bankszámlánk -150E Ft-on, üres a hűtő, a spajz. Holnap és hétvégén bevásárlás - hátha kapok jó tanácsot, mit rontok el, hogy az a bizonyos mínusz növekszik.
Ha van rá igény estére elkezdem.

lavór 2012.02.02. 11:16:28

@Joooe:

Még néhány év és rájössz: ismét csóró lettél. Hiába tanultál, öreg leszel. Jönnek a helyedre az olcsóbban dolgozó frissebb tudásanyaggal rendelkező semmihez nem értő fiatalok. Minimálbérből sosem lehetett jelentős mennyiségű megtakarítást spórolni, portfóliókat tervezni. Egy helyen igen, a népmesékben. A hét végén jöttem a 6-os úton hazafelé Dombóvárról. Na kérlek, a falvak omladoznak. Persze, találsz néhány szép házat. De a java repedezett falú, omlásveszélyes 50 éve felújítatlan ház. Hiába 2 millió, ha minden korszerűtlen benne, teljes felújítás, szigetelés, nyílászárócsere kell rájuk. Úgyhogy költözz csak egy 4x annyi energiát zabáló lakásba, házba, mint most vagy, hátha olcsóbban kijössz a vidéken amúgy is drágább gázból, villanyból. Hiába na, élni tudni kell.

lavór 2012.02.02. 11:18:56

@DIldiko:

Persze, indítsd csak, bogi és Joooe biztosan ellát jó tanácsokkal.

évuska 2012.02.02. 11:21:33

Néha kerek szemekkel nézek, ahogy olvasom a posztot és a kommenteket. Sokkal, sokkal több a bevételünk, de a puritanizmus és a luxus sajátságos keverékében élünk, tudatosan. Saját lakás, akkora, amekkora elkél három gyerekkel, és nem rusnya helyen, nem fért bele. Ezt így ki tudtuk mondani, és választottunk alternatív utat: önkormányzati lakás cserével. A másik: autó annyira nincs, hogy jogsira és semmire nem költöttünk soha (az autót valamikor meg is kellett venni, sokan lízingre vagy hitelre tették, és a lakáshitel mellett azt is nyögik!). És nem a ház előtt áll meg a busz, én naponta biciklizem, a férjem pedig 200+ km-re lévő vidéki városban tanít, hajnalban kel, vonatozik. Így jut minőségi biciklire, színházra és könyvre, bútorra, szép ruhára, fodrászra, belföldi utazásra és magánorvosra, ha gáz van. Mossuk a pelenkát, egy-egy lebomlós eldobhatót használunk csak, ami 25 százalékos DM kuponnal nagyon olcsó, havonta kb. 1300 Ft. Húsz foknál nincs több, mindenki megszokta. És mivel nincs tévé, mikró, mosogatógép, turmixgép, szagelszívó, légkondi, anyámkínja, alig fogyasztunk áramot. A hűtő viszonylag új, a lehető legkisebb, ami fagyasztóval egybeépített (úgyis megtelik, akármekkora), A-s, mosógépet ősszel vettünk: drága volt, de AAA+ fogyasztású és tízéves garancia van a motorjára.

A gyerekek fürdővizével öntöm le a vécét, és a kötött holmit ki is mosom benne. Mostanában nem fürdünk naponta, cicamosdás van, a gyerekek meg együtt, az jó buli is. Mosószóda háztartási boltból és színes ruhára való ökomosópor: átlagban olcsóbb, mint a LIDL vagy ilyesmi. Csapvizet iszunk. Öblítőt, vécéillatosítót és egy csomó vegyszert nem használunk. Gyógyszer, ami kellett mostanában: lándzsás útifű és neogranormon, algopyrin, én magnéziumot szedek. Szép bútorokat akartunk, túllendülni egy-egy darabbal a szokásos IKEÁn: 20-25 százalékkal olcsóbban kaptunk kiállított darabokat közepesen jó boltból. Ha megtakarítok: kis részben egy hónapos betét akciós kamattal, de inkább euró vagy angol font, részvényalap, és egy életbiztosítás. Nem félek a jövőtől, bár eredetileg tanár vagyok és a férjem nyugdíjas lesz. Igyekszem gyakran segíteni kevéssel (de összefogva másokkal) az ismerősöknek.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 11:26:54

@Zabalint: hogy a faszba ne elned fel. ha nem lakast veszel a penzen, akkor alberletbe fogsz menni, mert valahol laknod kell, siman feleled a kamatokat az alberlettel.

Joooe 2012.02.02. 11:27:32

@lavór: "szigetelés, nyílászárócsere kell rájuk"
Ezt is rosszul tudod, így az spórol akinek nincs rá szüksége, hogy spóroljon :)
Ablak réseit tömíteni, mackónadrág, pulcsi a normális téli otthoni viselet, ennyi :)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 11:28:54

@Zabalint: ember, baszod, a hazra szant penzrol volt szo.
ha hazat veszel, benne elsz vagy kiadod, az mkepp egy alberlet ara.
attol h befekteted, gondolom laksz valahol.
hacsak nem vagy ilyen nivo fele, aki ugy all hozza h lakj a szuleidnel.
mert nyilvan nekik a semmibol lett lakasuk, az nem penzbol volt.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 11:30:02

@Zabalint: nyugat europaban sokkal dragabb az ingatlan.

lavór 2012.02.02. 11:30:39

@Joooe:

Aha, ezt a butaságot gondolom az egyetemen oktatják. Na meg a nagypapa házeladásakor a vevő bekajolta, rohant a turiba mackógatyáért. Kinevetteted magad, tényleg.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 11:35:32

@Zabalint: komolyan, a faszom kivan azokkal, akik a jo melegben, biztonsagban dekkolva osztjak az eszt.
mint evente valami idiota aki be akarja bizonyitani, hogy minimalberbol fasza elni, sot meg sporolni is lehet.
hol a faszomban eltek ti?
kicsit huzzatok mar ki a fejeteket a sajat seggetekbol (vagy a viktorebol) es nezzetek korul!

a kikurt valosag az bizony kemenyen az, h ha minimalberen vagy, akkor szanalmasan vegetalsz es egyedul az oszton tart eletben, amit remenynek nevezunk mer' ugy szebb.

nem erted minek a parasztnak a haz?
azert baszdmeg, mert ha van, az az egyetlen a szaros eleteben, ami biztos.
probald meg felfogni.
soha nem tudja, lesz e holnap munkaja, lesz-e mit ennie, de ha van haza, legalabb annyi biztos.
fel tudod ezt fogni?

itt kurvara nem arrol van szo baszdmeg, h MÁR megvan a lakas es a FÖLÖS milliokkal mi a faszt csinaljak, hanem arrol, h az emberek eleteben SEMMI nem biztos, ezert van szukseguk legalabb egy pontra amibe kapaszkodhatnak.

aztan ha nem birod felfogni, hagyjuk is a gecibe, nyilvanvaloan alap dolgokat nem fogok 200x magyarazni.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 11:40:47

@Joooe: csak tudod, apadnak, anyadnak is jarna az, h evente 2-3 alkalommal elmehessen par napra kikapcsolodni, utazni, vagy ha akar csak csendesen pihengetni.
es azt se felejtsd el soha, h ha valaki megtanul nelkulozni, az nem jelenti azt h SOHA NEM IS AVGYOTT TOBBRE, SOHA NEM LEHETETT VOLNA JOBB neki.
es azt sem tudhatod soha, h nem elt volna tobbet, nyugodtabban, boldogabban, ha nem kenyszerul nelkulozni.

tudod, el lehet elni napi 4db parizeres zsomlen es 1dbg vitamintabblettan meg nepi 3 liter vizen 50 evig egy lyukban, de nem hinnem, h ezt kellene igazi eletnek nevezni.
ha igy lenne, baszod, kinek kellene nagyobb fizu? senkinek, ember...

de nem igy van.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 11:41:56

@DIldiko: segitek, azt rontod el, h ebben a szajbakurt tetves orszagban elsz, ennyi.

Joooe 2012.02.02. 11:42:42

@lavór: ja mackónadrágból ötös voltam, ebből volt ösztöndíjam is. Pulcsiból majdnem megvágtak mert akkoriban kardigános korszakomat éltem

De kifejtem, hátha úgy megérted: a ház szigetelése, nyílászáró csere akkora beruházás pár százalék hatékonyság növekedésért, hogy 10-20 év mire ELMÉLETILEG megtérül. (Vályogház esetén meg nem is célszerű/indokolt) A hőmérséklet csökkentésével, rések tömítésével, olcsóbb tüzelű választásával nagyobb megtakarítás érhető el, beruházás nélkül.

A szigetelés olyan mint a nyugdíjkassza: célszerű befektetés, HA megengedheted magadnak, de fel kell ismerni ha nem. Ha elköltesz havonta 10 ezret fűtésre, számold ki mikor térül meg ha csinálsz egy 500e forintos beruházást hogy 10-20%-kal csökkentsd a költséget...

Joooe 2012.02.02. 11:46:00

@ejszarny: látom te is csak távolról próbálsz tippelni miről van szó, de nem nagyon sikerül.
Ne a nyomorral hasonlítsd össze, két kiskeresetű dolgozó nem úgy él ahogy te leírtad, az inkább a 28ezres segélynek felel meg.

Nyaralni is voltunk minden évben, többnyire sátorral itthoni jó helyeken. Kaland volt, nagyon élveztem, sokkal jobban mintha tengerparti drága szállodában döglöttünk volna.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 11:49:38

@Joooe: jah, 10+ eve vagy gyerekekkel vagy szoc teruleten dolgozom, alig tobbert a minimalbernel, nyilvan fingom sincs mirol van szo.
2 tantargybol folyamatosan, iskolas eveim alatt nyertem a versenyeket, anyagi okok miatt megsem tanultam tovabb NYILVAN FOGALMAM SINCS MILYEN ennyibol elni. en kerek elnezest.

lavór 2012.02.02. 11:52:31

@Joooe:

Tudod, kezdem belátni: kár volt tanulnod.
Saját magaddal keveredsz ellentmondásokba.
Fogalmad nincs mennyibe kerül az energia. Ráadásul a megtérülést vizsgálhatod az utóbbi évek energia áremelések tükrében.
Ez a baj, tanult, okos emberek terjesztik a hülyeséget. És el is hiszik! Valami továbbképzés kéne szerintem, gyúrj jégeralsóra, hátha...

Joooe 2012.02.02. 11:55:18

@ejszarny: "en kerek elnezest."
Semmi baj :P Én nem azt mondtam hogy te is tudsz, csak azt, hogy lehet.

Jó, sok hátráltató körülmény lehet, ha jól értem egyedül élsz, ez például az. Sajnálom ha önhibádon kívül vagy bajban (sőt azt is ha saját hibádból) de nem fogadom el azt, hogy ez lenne az általános.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 11:56:54

@ejszarny:

"hogy a faszba ne elned fel. ha nem lakast veszel a penzen, akkor alberletbe fogsz menni, mert valahol laknod kell, siman feleled a kamatokat az alberlettel. "

Gondolkodj már baszki, ha A verzió szerint kötvény, betét, és felélem a kamatokat, B verzió szerint meg lakást veszek belőle, az azt jelenti, hogy az általam írt számokkal B verzióban 15 ezres havi hiány van(már ha 45 ezret és 60 ezret vetem össze).

"nyugat europaban sokkal dragabb az ingatlan. "

Igen, tudom. És? Lakáshitelt is alacsonyabb kamatra lehet kapni. De még egyszer, nem egy ismerősömnek ott van a pénze a házra, de inkább befekteti. Nyugat-Európai árak szerint van meg a pénz rá. De Nyugat-Európában a bérleti díjak is ennek arányában magasabbak, szóval az összehasonlítás megállja a helyét. Ott legtöbben eleve nem is törekednek ingatlan vásárlásra, mert ha képesek is megvenni, több hátrányuk származik belőle, mint előnyük.

"a kikurt valosag az bizony kemenyen az, h ha minimalberen vagy, akkor szanalmasan vegetalsz es egyedul az oszton tart eletben, amit remenynek nevezunk mer' ugy szebb."

Akkor ezek szerint nem tudsz olvasni, mert a lakásvásárlás vs. bérlés+tőke befektetése már nem a minimálbéresekről szólt, náluk ez fel sem merülhet, egyetlen alternatíva az albérletben éhezés.

A stílusodról pedig annyit, hogy az ilyen primitív embereket nem nagyon tudom elviselni. Magyarázol, hogy osztom az észt, miközben te ugyanezt teszed, csak egy adag beszólást teszel hozzá. És még észre sem veszed magad!

puffancs 2012.02.02. 11:57:44

@évuska: ez vmi vicc?furdovizzel wc-t oblitesz?ruhakat mosol benne? Cicamosdas? Ugyan, ki hisz neked? Ha meg igaz, a gyamugy legyen az elso vendeged holnap...

DIldiko 2012.02.02. 11:59:11

@ejszarny: Mindenki nem mehet el! Mi "öregek" már maradunk, a fiatalok meg szépen sorban elmennek majd. Csak ki fogja a mi nyugdíjunkat kitermelni?!

Joooe 2012.02.02. 11:59:18

@lavór: jégerből már megvan a középfokúm.
Vagy az a meister? mittudomén

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:01:48

@Joooe: meselek neked vicceset.
van hitelem.
tippeld meg mire vettem fel...
megvan a tipped?
akkor elarulom: visszakapcsoltatni aramot, gazt.
mokas nem? :]
ebben a honapban (ill januarban) nagyjabol 240 orat voltam a munkahelyemen.
szerinted tobb 100-nal a nettom?
:]
obaze, hat lusta vagyok, mi?
igen, egyedul elek, egyszer itt mar elmondtam, nem is megyek bele komoly kapcsolatba addig, amig egyedul nem vagyok kepes megfelelo szinten elni, egyszeruen azert, mert ha ket ember osszekoti az eletet, felelos lesz a masikert, es h vallalhatnek felelosseget masert, amig magamert sem tudok?

de tudod nekem is voltak nagyszuleim, lattam mire eleg a nyugdij. azt is, hanyfele modon probaljak kiegesziteni.

es hidd el, kurvanagy tevedesben vagy, nem annak kell az eletnek lenneie h vegiggurcolsz x evet a halalodig a letminimumert.
8 orabol tisztessegen meg kellene tudni elni, csaladot alapitani, jovot adni a gyermekeidnek es biztonsagban, bekessegben, egeszsegben megoregedni.
ti itt ezt kurvara elfelejtitek.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:04:13

@DIldiko: majd a tetves csalo szarhazi politikusok.
en komolyan eljutottam odaig, h ezt kellene tenni.
nem bemenni dolgozni.
de mindenkinek aki igy el.
sztem az elso het vegere radobbenne a sok barom, h mirol van szo.

lavór 2012.02.02. 12:05:23

@Joooe:

Esetleg pufajkára? Az most úgy is jó ebben a szibériai légáramlatban. Jól szigetel.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 12:10:21

@ejszarny:
Akkor innen ez a frusztráció.

De figyelj már, az életminőség és az anyagi helyzet messze nem egyenesen arányos. Például rendszeresen túrázok, ami ingyen van, mégsem látom, hogy tömegek lennének a hétvégéken az erdőkben. Igen, lehet jönni azzal, hogy arra sincs ideje szegény embereknek, de érdekes módon TV nézésre meg szinte mindenkinek van.

Az alapprobléma az, hogy a létszükségletek normális kielégítésére nem elég a minimálbér, üres gyomorral pedig a kikapcsolódás, szórakozás sem az igazi, még ha ilyet amúgy ingyen vagy minimális összegért is találni. És nem igaz, hogy ha elég lenne a létszükségletre a minimálbér, nem akarnának az emberek többet keresni, a létszükségleten túl van azért sok más dolog is, ami pénzbe kerül.

Az sajnos igaz, hogy aki csórók gyereke, annak esélytelen a felsőoktatás nappalin, kivéve ha helyben van az egyetem(én például ha szüleim nem támogatnak, találtam volna helyben is nekem megfelelő szakot). Nyilván, ha az az elvárás, hogy dolgozzak 18 után, akkor csak a levelező jöhetett volna szóba. A mostani változtatások a felsőoktatásban azonban rátesznek egy lapáttal, hiába lehet helyben a felsőoktatás, ha sokat kell fizetni érte...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 12:13:31

@ejszarny:
Barátnőmmel albérletben. Így persze már eleve két felé oszlik az albérleti díj meg a rezsi.

Joooe 2012.02.02. 12:16:33

@ejszarny: "es hidd el, kurvanagy tevedesben vagy, nem annak kell az eletnek lenneie h vegiggurcolsz x evet a halalodig a letminimumert."
Ezt sosem mondtam. Sőt pont az ellenkezőjét mondtam.

"8 orabol tisztessegen meg kellene tudni elni, csaladot alapitani, jovot adni a gyermekeidnek es biztonsagban, bekessegben, egeszsegben megoregedni."
Egyetértek.

Én csak azt mondom, hogy ha egy családban mindkét fél dolgozik akkor ez lehetséges, még ha csak minimálbért keresnek is. Ha személyes tragédiaként éled meg azt ha valamiről le kell mondani akkor sosem lesz meg amit akarsz. Nincs az a pénz aminél ne lehetne többet akarni.

Napi 12 óra mellett nincs időd élni, inkább tanulj meg kevesebből kijönni. Hogy fogyasztásra kellett hitelt felvenned nem tűnik egy bölcs dolognak, bár biztos megvan az oka.
Egyébként százezerből nem élnék önállóan, ha már van párod akkor ugye összeadódik a jövedelem, ha nincs akkor én vagy szülőknél laknék vagy legalább lakótársat keresnék.

@lavór: pufajkáról szó sem lehet, fúj mocskos komcsi :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 12:17:56

@ejszarny:
Biztos, hogy reális a jelenlegi gazdasági helyzetben, hogy napi 8 órai munkából mindenki egyedül egy bérelt lakásban meg tudjon élni? Bátyám Németországban csak egy szobát bérel egy lakáson belül, pedig ő az ottani átlag fölött keres.

Én leírtam valahol, a minimálbért olyan bruttó 120 körülire kellene növelni, mert ez még nem vezetne munkanélküliséghez, de ez is túl kevés lenne ehhez, a duplája talán elég...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:19:09

@Zabalint: ha megfigyeled, turazni tipikusan nem a szegeny emberek mennek.
egyszeruen eleg faradtak ahhoz h a tv pont megfeleljen. leulsz ele, 0 gondolkodnivalo kikapcsol. (nincs tvm egyebkent, nem is kell)
a frusztraciom pedig alapveoen onnan ered, h duhito h tisztessegesen elvegzek munkaert nem kapok annyit amibol normalisan meg lehet elni, ez nem titok, nem veletlenul kommenteltem pont minimalberes poszt ala.
a masik oka pedig az, amikor olyanok osztjak a temaban az eszt akiknek nyilvanvaloan fogalmuk sincs rola.

tovabbtanulas?
akartam, tenyleg, volt par egyetem ahova a versenyek miatt felveteli nelkul felvettek volna, de nem volt pofam ahhoz h apamrol meg 4-5 evig huzzam a penzt, ennyi.

a jelenlegi munkahelyemet azert valasztottam 8 eve, mert megigertek h tamogatjak a tovabbtanulast. hat, a lofaszt.

kozben beteg lettem, fel evnyi vizsgalat utan kozoltek h tudjak h beteg vagyok, nem tudjak mitol, szoval szokjam meg :]
jo helyre ment a tb-m.

visszaterve a haz temara, komolyan gondold at amiket irtam, ez ennyire egyszeru.

lavór 2012.02.02. 12:22:45

@Joooe:

Azért remélem, hogy az IMF végre szigorú lesz. El kell ereszteni néhány 100 ezer túlképzett okos embert a közszférából. Nagyon bízom benne, hogy a versenyszféra azonnal rácsap a felére, árufeltöltői, gyors éttermi, esetleg mezőgazdasági szezonmunkára. A maradéknak meg majd itt megírjuk a sok jó tanácsot, hogy is kéne megélniük... Így a fele legalább aktív befizetővé válik, nem a költségvetést terhelik.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:26:35

@Joooe: "Egyébként százezerből nem élnék önállóan"
en meg pusztan penz miatt nem mennek kapcsolatba, ez nyilvan sulyos jellemhibam.

"Napi 12 óra mellett nincs időd élni, inkább tanulj meg kevesebből kijönni."
:DDDDDDDDD
igazad van, etel, ruhazkodas, lakhatas teljesen felesleges. :]

"Hogy fogyasztásra kellett hitelt felvenned nem tűnik egy bölcs dolognak, bár biztos megvan az oka."
tenyleg nem volt bolcs dolog visszakapcsoltatni gazt es aramot. elvegre tobbtizezer pingvin siman elvan villany es futes nelkul.
igen megvan az oka, direkt akartam beteg lenni es 35 ezer tappenzt kapni fel evig. a betegseghez nyilvan semmi koze nem lehet a nem megfelelo taplalkozasnak, az allando stressznek, a mocskos, retkes munkakorulmenyeknek, az allandoan ellatot gyakranfertozo beteg ugyfeleknek stb.

kifejezetten akartam igy megszopatni magam, onkent, direkt.

a hitelnel sem lattam azt, h ha eddig nem volt, ezutan mibol lenne ra penzem, az aramot, gazt mindossze a fenyuzes miatt valasztottam, elvegre ha napi 24 oraban dolgoznek egesz eletemben ilyenekre szuksegem sem lenne :)

Joooe 2012.02.02. 12:27:10

@ejszarny: "de nem volt pofam ahhoz h apamrol meg 4-5 evig huzzam a penzt, ennyi."
Diákhitel? Diákmunka? Ösztöndíj?

Egyébként nem ez a lényeg, nem hiszem hogy csak a diplomásoknak kéne érvényesülni, nem lehet mindenki diplomás. DE szerintem nem minden a pénz, sok múlik a hozzáálláson, talpraesettségen.

A túrázás nem igazán anyagi lehetőségek függvénye, de persze lehet hogy neked szórakozás, nem is baj ez. Ez csak demonstrálja hogy nem minden a pénzen múlik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 12:29:40

@ejszarny:
"ha megfigyeled, turazni tipikusan nem a szegeny emberek mennek.
egyszeruen eleg faradtak ahhoz h a tv pont megfeleljen. leulsz ele, 0 gondolkodnivalo kikapcsol. (nincs tvm egyebkent, nem is kell)"

Na ne mond, pár éve egyszer összefutottunk egy 8 gyerekes családdal, ahol az apuka fizikai munkás, az anyuka otthon van, és amúgy kertes házban laknak, ahonnan apuka és a gyerekek bejárnak a városba.

Szvsz inkább igény függő. De mellesleg van még pár más lehetőség is ami majdnem ingyen van, pl. az olvasás, a könyvtári beiratkozás nem egy költséges dolog.

A frusztrációd teljesen érthető, ezért írtam, hogy akkor már tudom honnan van, nem gúnyolódásnak szántam.

"visszaterve a haz temara, komolyan gondold at amiket irtam, ez ennyire egyszeru. "

Én még mindig azt gondolom, hogy az érzelmi részt leszámítva az ingatlan ugyanolyan befektetés, mint a kötvény, bankbetét, részvény, és a jövő mondja meg, melyikkel jársz jobban. Csakhogy Magyarországon az ingatlanra sokan úgy tekintenek, mint ami mindennél biztosabb, holott ez helyzet függő.

A továbbtanulást államilag támogatott levelezőn hogyhogy nem próbáltad/próbálod meg? Vagy hétvégén is dolgozol(van ahol csak szombaton van)? Én szeptembertől megyek levelező Msc-re.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:29:42

@Zabalint: nem realis?
sztem gondolkodjatok el az emberi let lenyegen.

van tudod az ipari csirke, betoljak ele a tapot, van 1000 db 70 nm-en aztan 3 honap mulva levagjak.
biztosan ilyet akartok csinalni az emberbol? (persze csak mindenki MASbol)

mert ez ide vezet.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:33:11

@Joooe: nem is volt meg akkoriban diakhitel.

turazassal kapcsolatban engem nem kell meggyozni, nem is tvzem.

alapvetoen egyebkent a problema rendszerszinten van, csak sajnos sokan nem latjak, h ebbol a penzbol, ami ebben az orszagban van, a berek kiegyenlitesevel siman megelhetne mindenki, ugy h meg jogos kulonbsegek is maradnanak.

egyebkent az orszag legszanalmasabb idiotai azok, akik kimentek a bekemenetre.
az iylen fajtanak koszonhetjuk, h ez az orszag ide jutott.

lavór 2012.02.02. 12:33:14

@Joooe:

"A túrázás nem igazán anyagi lehetőségek függvénye, de persze lehet hogy neked szórakozás, nem is baj ez. Ez csak demonstrálja hogy nem minden a pénzen múlik."

Már hogyne lenne az... Eleve több mozgás, nagyobb energiaszükséglet. Évszaktól függően folyadék pótlás vagy melegebb ruha szükséges. Egy belvárosinak mondjuk van utazási költsége is. A megfelelő ruha és cipő sokba kerül. Az esetleges védőoltásokkal is számolni kell... Emellett, ha azt vizsgáljuk, hogy otthon ül, olcsóbb.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 12:33:26

@ejszarny:
"en meg pusztan penz miatt nem mennek kapcsolatba, ez nyilvan sulyos jellemhibam."

Megint családi példákat tudnék hozni, de inkább nem hozok, a lényeg, hogy rengeteg fiatal dolgozó ember(tehát nem csak diákok) költözik együtt egy albérletbe, és így osztoznak a bérleti díjon és a rezsin. Szóval nem kell ehhez feltétlenül kapcsolat.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:36:18

@Zabalint:
te most komolyxan azt akarod megmagyarazni, h napi 8+ ora munka mellett nem kene egy embernek onalloan megelnie?

Joooe 2012.02.02. 12:38:07

@ejszarny: sajnálom hogy összeesküdött ellened az élet, de a topic nem arról szól hogyan lehet 35ezer forintból megélni, hanem egy 168 ezer forintos jövedelmű elméleti családról. A 35-re már én is azt mondom hogy - főleg egyedül - sehogy.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:38:40

@Zabalint: de egyebkent figyu, ha mindenaron befektetni akarsz, van tuti otletem, ami jovedelmezo, tobb vonalon eladhato. kb. 5 milliobol beindithato a gyartasa, a termek az eloallatisi ar duplajaert ertekesitheto.
hm? :]

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:41:04

@Joooe: a cim:
minimalberbol megelni.
vedd a minimalber, vegyel 1 embert.

2 embernel eleve jobb a helyzet, 1 lakas 2 fizu.
miert nem szamolunk mindjart 100 emberrel egy istalloban? ugy meg konnyebb lenne kijonni...

ELEVE ONNAN KELLENE INDULNI AZ EGESZ KIKURT ORSZAGNAK, HOGY 1 EMBER TELJES MUNKAIDOBEN DOLGOZVA MEG TUDJON ELNI.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 12:46:56

amugy sokadszorra is elmondom:

a letminimumnak SOHA nem szabadna a minimalber folott lennie.

ha megnezel egy CIVILIZALT orszagot, ott a letminimum a segely szintjen van!

a minimalber pedig ennek kb. ketszerese.

es nem veletlenul, ennek kellene az alapnak lennie.

ES ISMET:
ma a kozszferaban az atlagkereset 200 e folott van.
ha kozelebb hoznak egymashoz a bereket, a kozszferaban a legszarabb kereset is lehetne 170 ezer, es meg kulonbsegek is maradnanak.
megelne tisztessegesen mindenki?
igen.
lennenek kulonbsegek a nagyobb felelosseggel stb jaro munkaknal?
igen.
kellene ujabb forrasokat bevonni?
nem.

nah, AKKOR MOST GRATLALOK MINDENKINEK AKI CSENDBEN ASSZISZTAL AHHOZ H MEGIS IGY MARADJON.
KULON GRATULALOK A BARMOKNAK AKIK SZERINT IGY JO ES EZERT TUNTETTEK IS.

Joooe 2012.02.02. 12:49:50

@ejszarny: ez egy posztsorozat, olvasd el az elejét, tisztázva vannak a feltételek. Nem egy emberről van szó.

Mert egyedül élni luxus, megteheted ha megteremted magadnak, a minimálbér nem arról szól, hogy ezt biztosítsa.

"2 embernel eleve jobb a helyzet, 1 lakas 2 fizu."
Így igaz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 12:49:51

@ejszarny:
Figyelj, a te béred duplájából a mostani albérletünkben barátnőmmel komolyabb szűkölködés nélkül megélnénk, és túrázásra is jutna idő/energia.

@lavór:
"Eleve több mozgás, nagyobb energiaszükséglet."

Ez igaz, de elsősorban a szénhidrát szükségletet növeli meg, aminek a legolcsóbb a pótlása(pl. kenyér, zsemle), aki szegény az általában a fehérje bevitelt oldja meg nehezen. Egyébként a túrázás, futás, és a többi nem nagy izomerőt igénylő testmozgások hatékonyabbá is teszik a szervezet energiafelhasználását hosszútávon, tehát nem sokkal növekszik meg az energia igény.

"Évszaktól függően folyadék pótlás vagy melegebb ruha szükséges."

Egyszer meg kell venni a 49 Ft-os ásványvizet, utána fel kell tölteni csapvízzel vagy forrásvízzel. A másik, hogy munkahelyre miben megy, ha nincs kabátja? Segítek, több kabátot sem kell venni emiatt, ami már sok éves és kopott a munkahelyre, az még jó túrázni.

"Egy belvárosinak mondjuk van utazási költsége is."

Nyilván alap, hogy mindenki csak Budapestben gondolkodik... Csak mert pl. Pécs belvárosából elég közel van gyalog a Mecsek. Ok, de akkor legyen Budapest belvárosa. Először is hacsak nem gyalog jár dolgozni, akkor feltételezem, van BKV bérlete. Tehát nincs extra költség. Ha nincs, még mindig lehetőség a kerékpár. Ha az sincs, múltkor voltam Budapesten a Dohány utcai zsinagóga környékéről olyan 1,5 óra alatt gyalogoltunk oda, ahol már kezdődnek a budai hegyek.

Inkább annak nehéz megoldani, aki egy alföldi kisvárosban lakik. De amúgy a túrázás egyetlen példa volt.

"A megfelelő ruha és cipő sokba kerül. "

Nem mindenkinél ott kezdődik a túrázás, hogy feszítsünk 30 ezres cipőben. Pl. Decathlonban 5 ezerért már jó minőségű túracipő kapható. Mondjuk én sokszor 3 ezres kínai vacakban túráztam, a ruhát meg tényleg nem értem, nyáron póló, rövidnadrág, az is az olcsó kínai fajtából, télen kabát, de abból sem kell extra.

lavór 2012.02.02. 12:58:19

@Zabalint:

Kár volt így levezetni, bár sok benne a hiba és a maszatolás.

A lényeg: nem "ingyen" van. Ez a baj, nem vesztek figyelembe költségeket. Pedig azok ott vannak. "Amúgy is van", és az honnan lett? Termett fán? Az erősebb igénybevétel meg direkte jót tesz ezeknek a kínai cuccoknak. Tudjuk, persze... Megint népmese. De ha azt írod, sétáljanak, megértem. Sétálnak is, minden hétvégén a plázákban. Télen azért, mert meleg van, nyáron meg azért, mert megy a légkondi. :D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 13:03:21

@Joooe: egyedul elni nem luxus, egyedul elni TELJSEN TERMESZETES ELETHELYZET A FELNOTT ELETED KEZDETEN.

komolyan ezzel a hozzaallassal ne is 2 embert vegyel alapnak, hanem 100at osszezarva egy istalloban.

tudod, a normalis, termeszetes elet az az, hogy:

- megszuletsz egy csaladban (kikelsz egy tojasbol, odaellenek egy alomba stb)
- felcseperedsz, megerosodsz, kesz vagy az onallo eletre
- onallo eletet kezdesz, megteremtesz egy alap egzisztenciat az eletedhez
- tarsat keresel -> talalsz
- csaladot alapitasz

erted?

hat ezert tanulsz, ezert dolgozol, EZERT ELSZ baszod, nem azert h orokke masokra legyl utalva.

a te reszed ebbol a korforgasbol az, hogy dolgozzal a megelhetesedert tisztesseggel, aztan ha megteheted, ha kepes vagy biztositani a felteteleket, akkor csinalj ket gyereket az asszonnyal, h biztositsd a faj fennmaradasat.
ENNYI

namost, van ugye az ALLAM nevezetu cucc/parazita/szervezodes aminek az elvonasert (adok, torvenyek, stb.) cserebe elonyoket is kellene biztositania (orvosi ellatas, kozbiztonsag,oktatas, jogbiztonsag stb)
LEGALABB ilyen aranyban, de mivel az evolucio elore mutat, a sok kicsi egyutt tobbre megy elv alapjan inkabb tobbet...

nah, nalunk ez nem mukodik.
es itt van a baj.

es a kurvaanyja fidesznek pont az a legnagyobb erossege h mindenkit egymasnak ugraszt, csak, h ne lad a veszekedes kozben, h mirol is van szo...
arrol, h az allam, aminek erted kellene lennie onmagaert, illetve a sajat kivaltsagosaiert letezik, es a te erdekeid helyett az aktualis vezetoket szolgalja.

es mindig talal idiotakat akik benyaljak ezt es tamogatjak. nezd meg ezt a bogancs gyereket, elment tuntetni, h tamogassa ezt...
es meg buszke is ra.

nah, latod ettol vagyok en eloszor szomoru, aztan ketsegbeesett, aztan amikor mar a faszom kivan a nelkulozessel szimplan duhos.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 13:05:52

@Zabalint: hadd kerdezzek mar valamit:
baratnovel szuletsz vagy egyedul?
a baratnoddel dolgozol alapbol vagy egyedul?

csak azert, mert ha egyedul, akkor az ALAPEGYSEG megiscsak az ember nem pedig 2 ember.
innentol meg ugyebar...

zöldrépa 2012.02.02. 13:14:08

@DIldiko: azért azt még mellékelhetnéd, hogy mennyi a havi bevétel...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:02:43

@lavór:

"Kár volt így levezetni, bár sok benne a hiba és a maszatolás."

Akkor mutass rá a hibára, vagy ne írd le, hogy sok benne a hiba, mert így ezzel semmit sem mondtál.

Nem ingyen van, de minimális a költsége, olyan nagyságrend, mint a kábeltv+áram a TV-hez.

@ejszarny:
Nem, én a szüleimhez születtem, aztán onnan költöztem el. Ha téged kidobtak 18 éves korod után(nem merült fel, hogy otthonról jársz dolgozni, és beszállsz a költségekbe?) vagy árva vagy, akkor bocsi, de feltételezem te is így voltál ezzel. A cikksorozatnak is éppen az az önellentmondása, hogy egy házaspár gyerekekkel, nekik nem alternatíva a szülőknél élni, mégsem számol albérleti díjat. Viszont egy egyedülállónak igenis alternatíva. Mondom, bocs, ha ez nálad nem játszik valamiért...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:11:34

@lavór:
""Amúgy is van", és az honnan lett? Termett fán?"

Oké, ha valakinek nincs kabátja, akkor jogos, ha nem kísérti az ördögöt, és azon kívül, hogy kabát nélkül elmegy a munkahelyére, nem fagyoskodik többet. A mi környékünkön sok a minimálbéres és a munkanélküli, télen kabát emberi embereket viszont nem látok.

"Az erősebb igénybevétel meg direkte jót tesz ezeknek a kínai cuccoknak. "

Minek? szétszakad a pólód vagy a kabátod, mikor túrázol? Igaz, igaz, van extrém változat is, de arról nem beszéltünk. Nekem vannak 15 éves kínai pólóim, amelyek mai áron mérve jó ha 500 Ft-osak. Cipőt meg mint már mondtam, 5k-ért kapni strapabírót, amit kb. 2 évente kell megvenni.

Mondom, persze úgy is lehet gondolkodni, hogy teljes túrafelszerelés 50 ezer Ft-ból, újgazdagék egyébként így is kezdik. Na meg olyan helyre is lehet menni túrázni, ahová jó időben a normál utcai ruha is megteszi. Mondom, persze más a helyzet, akinek nincsen utcai ruhája, az tényleg jól teszi ha minimalizálja az egy szál faszban kint töltött időt...

Jimbo75 2012.02.02. 14:14:13

@ejszarny:

"ma a kozszferaban az atlagkereset 200 e
folott van."

Melyik országban? Mert nálunk biztos nem, még bruttóban sem, nettóban meg kb. a fele, legalábbis a ma megkapott fizupapírom szerint....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:15:41

@ejszarny:
Ok, átolvastam. Akkor most te olvasd el ezt még egyszer, erre reagáltál:

Figyelj, a te béred duplájából a mostani albérletünkben barátnőmmel komolyabb szűkölködés nélkül megélnénk, és túrázásra is jutna idő/energia"

Ezek után hogy jön ide az egy ember, mint alapegység? Vagy együtt kellett volna születnem barátnőmmel, hogy ne egyedül legyek? Még egyszer, te árva gyereknek születtél, nem voltak szüleid? És hogy jön ide az "együtt dolgozok"? Miért kéne együtt dolgozni vele, hogy együtt fizessük az albérletet és a rezsit? Azért írtam, hogy a te béred duplájából.

lavór 2012.02.02. 14:20:14

@Zabalint:
"Egyébként a túrázás, futás, és a többi nem nagy izomerőt igénylő testmozgások hatékonyabbá is teszik a szervezet energiafelhasználását hosszútávon, tehát nem sokkal növekszik meg az energia igény."

Aha, egy minimálbéresnél, aki, akik nap mint nap konditerembe járnak edzeni.
Azért mászatnék én az elsatnyult izomzatoddal egy kis hegyet... :D

Egy kissé meseszerűen adod elő.

Ha tényleg túráznál, akkor tisztában lennél azzal, hogy mennyire fontos a ruha és a cipő milyensége ebben a hobbiban. De gondolom kiruccantok a Dunakanyarba kocsival, a felső parkolóban megálltok, felgrasszálsz a 6-8 centis cipősarokban azon a néhány lépcsőn, mégse 10, mert kirándultok, majd átsétáltok az 1 km-re lévő étterembe esetleg. De az már messze van.

És a poszt ugye egy 4 fős családot takar. A minimálbéreseknél meg jellemző, hogy a kiszakadt kirándulós cuccokban viszik suliba a gyerekeket, a szülők szakadt cipőben jelennek meg a munkahelyükön, néhány akciós vizeszsömlét majszolgatván a hiányzó szénhidrátjukat pótolni. A legtöbb ilyen esetben a gyerekeknek 1 cipőjük és 1 kabátjuk van. A szülőknek esetleg 2 kabát már összejött az évek alatt.

Nem kötelező ám a kábeltévé sem. Sőt, elég sokan meg netet is alig vagy sehogy nem használhatnak. Némi áramot használnak valóban, ha tévéznek.
Annyira vagy körülbelül hiteles, mint bogáncs.

DIldiko 2012.02.02. 14:32:12

@zöldrépa: Ma kapjuk meg a fizetést - remélhetőleg. A tavalyit tudom csak, az idei majd estére kiderül.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:33:12

"Aha, egy minimálbéresnél, aki, akik nap mint nap konditerembe járnak edzeni.
Azért mászatnék én az elsatnyult izomzatoddal egy kis hegyet... :D"

Értem, szóval csak kötekedni szeretnél egyet. Én eddig úgy tudtam, a sétálás képessége már alap 2 éves kor után, de ezek szerint tévedtem. Szó sem volt itt hegymászásról, mindenki a saját szintjének megfelelő útvonalakat választhatja. Amúgy meg leírtam, hogy aki éhezik, ott persze már nem az igazi.

"Ha tényleg túráznál, akkor tisztában lennél azzal, hogy mennyire fontos a ruha és a cipő milyensége ebben a hobbiban. De gondolom kiruccantok a Dunakanyarba kocsival, a felső parkolóban megálltok, felgrasszálsz a 6-8 centis cipősarokban azon a néhány lépcsőn, mégse 10, mert kirándultok, majd átsétáltok az 1 km-re lévő étterembe esetleg. De az már messze van."

Ne magadból indulj ki! Szerintem ez neked ez az alap, és közben az 100 ezres túracuccodat mutogatod. Nem, nekem a túrázás 20 km-től kezdődik, de senkinek nem mondom, hogy csak ez a túra. Több 50 km feletti túrán is voltam "kínai szarban", és nem volt gondom. A Dunakanyar meg messze van nekem, mert nem vagyok pesti.

Szóval a lényeg, hogy ha ténylegesen túrázol, az nem abban nyilvánul meg, hogy mutogasd, micsoda márkás cuccod van, a célra.

Egyébként ha már cipő, a Decathlonban 5 ezerért vásárolt utcai(!) futócipőben 2 évig tájfutottam heti rendszerességgel(plusz simán ösvényen hetente 2-3-szor), mire megadta magát. De azért csak oszd az észt, nagy okos, gondolom Budapest határát szökő évente hagyod el, erdőt meg még sosem láttál!

DIldiko 2012.02.02. 14:40:57

@DIldiko: Tavaly kb. 210E Ft/hó volt az összes bevétel (fizetés, családi pótlék).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:44:05

@lavór:
"És a poszt ugye egy 4 fős családot takar. A minimálbéreseknél meg jellemző, hogy a kiszakadt kirándulós cuccokban viszik suliba a gyerekeket, a szülők szakadt cipőben jelennek meg a munkahelyükön, néhány akciós vizeszsömlét majszolgatván a hiányzó szénhidrátjukat pótolni. A legtöbb ilyen esetben a gyerekeknek 1 cipőjük és 1 kabátjuk van. A szülőknek esetleg 2 kabát már összejött az évek alatt."

Igen, ebben igazad van, gyerekeknél a cipő és a kabát szűk keresztmetszet lehet. Szvsz amelyik kabátban iskolába megy, túrázni is mehet, csak nem sáros időben, durva útvonalon. Cipő helyzet már neccesebb, mert az kopik is, és eleve ha örökli is az egyik gyerek a másiktól, ott is necces a dolog.

Itt azért felhívom a figyelmedet, hogy nem a cikkre írtam a túrás dolgot, hanem egyik kommentelőnek, aki azt írta, hogy nem lehet úgy élni, hogy alapszükségletek megvannak, de azon kívül semmi. Erre írtam, hogy olcsó, közel ingyenes lehetőségek vannak. Egy 5 ezres cipő 1 évre(amíg kinövi a gyerek), egy 5 ezer Ft-os kabáttal szintén 1 évre az 833 Ft egy hónapra, 2 gyereknél 1666.

DIldiko 2012.02.02. 14:44:52

@ejszarny: Inkább pont fordítva: a minimálbér nettójának nem lenne szabad a létminimum alatt lennie. Ráadásul itt még nincs is kompenzálva a gyerek.

Joooe 2012.02.02. 14:46:12

@ejszarny: látom fideszfikázást is sikerült beleszőni mert az kell, még ha nem is kapcsolódik a témához :)

A luxus nyilván szándékos túlzás volt, a helyesebb kifejezés az lenne hogy nem engedheti meg magának egy minimálbéres. De ahhoz hogy te egyedül fullos lakást tarts fenn ahhoz az kell hogy legyen kemény jövedelmed. Nem minimálbér. A minimálbér nem azt jelenti hogy mindenre jut belőle amit csak el tudsz képzelni hogy tök jó lenne.

Végezz értékesebb munkát, vagy fogadd el hogy a jövedelmedhez kell igazítani az igényeidet.

Nincs semmi rossz abban ha van 1-2 lakótársad, sőt inkább buli, talán nem lennél ilyen befordult. A párválasztásnak sem feltétele, hogy már mindened meglegyen. Lakás stb.... együtt szokás kinyögni.

Ha neked az az álmod hogy te egyedül fizeted mindezt akkor ez van, dolgozol napi 12 órát, szerintem hülyeség, de te tudod.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:50:27

@lavór:
Egyébként ha már ruha, az se mindegy hol és mikor. Pl. én megvettem magamnak az első szövetkabátom, mindjárt 18 ezret otthagytam a boltban. Anyám durván lecseszett, hogy ezt mégis hogy, én meg magyarázkodtam, hogy az egész áruházban a legolcsóbb az 13 ezer volt, csak az nagyon rossz volt, nem volt jó, stb. Erre anyám elkezdte mutogatni mit mennyiért vett. Hasonló minőségű kabátot max. 5 ezerért megkap, mert jókor(szezon után) és jó helyen(akció, kiárusítás, stb.) veszi meg. Eközben minimálbérnél alig többet kereső ismerőseim vannak 40 ezres kabáttal...

lavór 2012.02.02. 14:51:17

@Zabalint:
Természetesen mindezt elhiszem.
Pont nem én osztom az észt. Próbálnám a realitás talaján tartani a posztot. Túrák, befektetési portfóliók, és egyéb hasonló hülyeségek között. Ha nem tetszik, így jártál. Hogy elmész 50 km-es túrára egy gagyi cipőben, az a te bajod. Egyébként ha tudnád, pont ne jól néz ki egy jó túracipő. Úgyhogy a te párezres cuccod menőbbnek tűnhet.
Szerintem nem lehet mondjuk örökölni egy fiú, lány testvérpárnál a ruhákat. Na meg azokat a remek minőségük miatt bizonyos korú gyermekeknél már nem lehet hordani, egyszerűen tönkremegy, széthullik, elmállik.... Látod, semmit nem tudsz a témáról. Ki is osztja akkor az észt? Egy évre egy cipő? Van, hogy 3 havonta kell... Behalok...

lavór 2012.02.02. 14:56:08

@Zabalint:

Ez remek bejegyzés. Hasonlóan lehet remek dolgokat venni az élet számos területén. Egy feltétele van, illetve kettő. Vagy az, hogy van felesleges készpénzed, vagy hitelhez jutsz. Na, kérlek, egy minimálbéresnek egyik sem áll rendelkezésére. Hogy az a bizonyos 40 ezres kabát miért kellhet az ismerősödnek, azt ő tudja, na meg majd azt is, amikor rájön, egy pillanatra sem került közelebb ahhoz vele, hogy felnézzenek rá, a teljes eladósodáshoz annál inkább. De feltehetnék neked 1000 hasonló kérdést...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:56:33

@ejszarny:
Mit, baszki? Azt, hogy egyedül laksz, és csodálkozol, hogy nem jössz ki a pénzedből, és én erre azt mondom, nem kell egyedül lakni? Persze lehet, de csak annak, aki jól keres.

mademoiselle_r 2012.02.02. 15:05:40

"A lényeg, hogy a havi fix rezsin FELÜL tervezett 50ezer forintos költésnek..." Eddig olvastam. A rezsit ki fizeti ki, kérem szépen?

cso zsi 2012.02.02. 15:06:02

@ejszarny: "sztem gondolkodjatok el az emberi let lenyegen.

van tudod az ipari csirke, betoljak ele a tapot, van 1000 db 70 nm-en aztan 3 honap mulva levagjak.
biztosan ilyet akartok csinalni az emberbol? (persze csak mindenki MASbol)

mert ez ide vezet. "

Nem viccelnek, ezt akarják:

hvg.hu/vilag/20120131_eb_rovareves_europaban

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:06:03

@lavór:
Tudod a túrázást én azért hoztam fel, mert szeretek túrázni, és képben vagyok a témáról. Ehhez képest te kioktattál olyan dolgokról, amelyekről nyilvánvalóan tudom, hogy hülyeség, mikor leírtam, hogy ami szerinted hülyeség, az nálam valóság, akkor meg abba menekültél, hogy biztosan 1 km-es gyógytúrákat teszek csak, és azért gondolom azt, hogy nem kell húdemárkás cucc. Lehet észosztásnak tekinteni, amit beszélek, de te ezen is túlmész, ha nem illeszkednek az érveid a valósághoz, akkor megpróbálsz hiteltelennek feltüntetni.

A kabát dolgot én is így gondolom, de az a legnagyobb poén, hogy ezek az ismerőseim azt hiszik, hogy anyám 5 ezres kabátja meg pár hónap alatt szétfoszlik, holott elképzelhető, hogy éppen ugyanarról van szó, csak máskor és máshol vették.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:09:52

@cso zsi:
Gondolom nem a la natúr gondolják, hanem úgy, mint az élelmiszerekben az adalékanyagok. A res bullban lévő taurin sem a bika spermájából van, hanem mesterségesen állítják elő, miért lenne rosszabb, ha rovarból származó fehérje lesz a pudingodban?

csepke 2012.02.02. 15:14:33

@lavór: "Már hogyne lenne az... Eleve több mozgás, nagyobb energiaszükséglet. Évszaktól függően folyadék pótlás vagy melegebb ruha szükséges."...
Hihi én rendszeresen túrázom az isteni szép Börzsönyben. Nem ezek a tételek benne.Pl. Budapestről oda-vissza a vonatjegy mondjuk Zebegényig gyerek 50%os 900 Ft nekem 1800 Ft. Az pont 2700 Ft-tal több aznap, mintha otthon ülnénk. És azért lényeges olyan helyre menni ahonnan odautazva-túra-visszautazva belefér egy napba, mert ha nem, akkor erre még rájön egy nap szállásköltség és egy meleg kaja. A túrázás egyáltalán nem nagy tömegek olcsó sportja. Csak ha ott lakik a túra helyszín mellett, de akkor meg minek menne, csak odahúzza a székét a teraszra és levegőzik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:18:53

@lavór:
"Egyébként ha tudnád, pont ne jól néz ki egy jó túracipő. Úgyhogy a te párezres cuccod menőbbnek tűnhet."

Tudom hogy néz ki a jó túracipő. A szépség relatív, de sokaknál maga az ár az, ami széppé teszi.

cso zsi 2012.02.02. 15:20:02

@Joooe: "De kifejtem, hátha úgy megérted: a ház szigetelése, nyílászáró csere akkora beruházás pár százalék hatékonyság növekedésért, hogy 10-20 év mire ELMÉLETILEG megtérül. (Vályogház esetén meg nem is célszerű/indokolt) A hőmérséklet csökkentésével, rések tömítésével, olcsóbb tüzelű választásával nagyobb megtakarítás érhető el, beruházás nélkül."

@lavór: "Ráadásul a megtérülést vizsgálhatod az utóbbi évek energia áremelések tükrében.
Ez a baj, tanult, okos emberek terjesztik a hülyeséget. És el is hiszik!"

Nagyon nem állunk egy oldalon Joooe-val, de a fentiekben igaza van.
Akinek fél milla lenne a nyílászárócsere, az inkább elfűti ezt pár év alatt.
Alternatív fűtési módszerek?
Egy emeleti, konvektoros lakásban nem sok alternatíva van a parketta eltüzelésénél.

lavór 2012.02.02. 15:21:16

@Zabalint:

Na szóval, egy, a jelen esetben minimálbérből élő család, nem sűrűn túrázgat. Néha kirándulnak egyet talán.
Feltételezéseim valószínűleg abból adódnak, hogy a magam tapasztalataiból merítvén, ha sűrűn túrázik, nem kirándul, az emberfia, akkor bizony rájön a saját kárán, hogy miért is kéne erre költenie igazán. (Nem feltétlen, szavaiddal élve százezreket.)
Na de mindegy, itt még nem tartasz, majd. Példaként akár kerékpározhatna, úszhatna is egy minimálbéres. De. Egyiket sem teszi hosszú távon. Nincs miből. Drága a bringa, fenntartani is, nem olcsó a fürdőbelépő, egyre kevesebb a szabad strand... Na és nem trendi. Egyszerűen azt várjátok el az ilyen emberektől, hogy a végletekig takarékosan, ésszerűen, vágyak nélkül éljék az életüket. Se egy csoki, se egy drágább kabát, se álmodozás a jobb élet után. Szerintem felháborító. Emellet mindezt úgy, hogy körülöttük a pazarlás mérhetetlenül folyik. Étel hegyek a kukákban, használható ruhák szintúgy... és így tovább. De mi, akik mindezt elkövetjük, majd megmondjuk nekik. Én kérek elnézést!

lavór 2012.02.02. 15:23:41

@csepke:
"Pl. Budapestről oda-vissza a vonatjegy mondjuk Zebegényig gyerek 50%os 900 Ft nekem 1800 Ft"

Valamelyik felsorolásomban szerepelt az utazási költség is.

Egyébként igazad van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:24:39

@csepke:
De aki nem teheti meg, az Budapestről nem megy a Börzsönybe, hanem a Budai-hegységben vagy a Gödöllői-dombságban túrázik, attól függően melyik van közelebb. Elég sok embernek van BKV bérlete.

Én elismerem, olyan helyen nőttem fel, ahol közel volt az erdő (Sopronban), de az osztálytársaim 95%-a érettségiig még a Károly-magaslaton sem járt(városhoz nagyon közeli, nagyon népszerű túrázó hely). Mert nem vitték a szülei kisgyerek korában sosem, szartak az ilyesmire. Szóval akinek adott a lehetőség, a többség nem él vele. És nem a túrázásnál ragadtam le, nyilván mindenkinek más az ízlése, de ezt egy rakat más dologra mondhatom(pl. diákoknak ingyenes vagy majdnem ingyenes városi könyvtár).

lavór 2012.02.02. 15:26:17

@cso zsi:

Akkor kihajintom a 30-40 ezerből hőszigetelt ablakaimat. De inkább megtartom. Egy év alatt behozta azt, amennyit ráköltöttem. :) Csak pillázom, hogy a szomszédaim mennyit fizetnek a sokkal kisebb lakásuk fűtésére... Nem is merem mondani a számlám összegét, megvernének. :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:36:11

@lavór:
"Na de mindegy, itt még nem tartasz, majd."

Hol nem tartok, mégis? Kicsit félreérthető ez ebben a szövegkörnyezetben, mert érthetted a gyerekekre is, mert ott még tényleg nem tartok, nincsenek. De ha a rendszeres túrázásra érted, akkor ezek szerint folytatod a "faszméregetést". Érdekes dolog, voltam néha egy-egy teljesítménytúrán is, ott érdemes körbenézni, van akinek extra túrafelszerelése van, van akinek szakadt gönce. De ugyanazt a túrát teljesítik, baszki! De mondhatnám azt is, amit barlangászok meséltek(voltam néhány nyáron 1-1 hetet barlangász táborban, 3 éve 500 Ft-ot fizettem egy napra a teljes ellátásért, egész családok voltak ott fent, tehát ha van szabadság, ez is játszana minimálbéreseknek, mint nyaralás, igaz dolgozni is kell a bontásokon), hogy ott jártak náluk angol barlangászok a legdrágább felszerelésekkel, ők meg ott voltak a régi agyonhasznált, újonnan sem extra cuccaikkal. Elmentek abba a nem kiépített barlangba, amelybe a látogatókat szokták invitálni, az angolok fel 20 méter után elmenekült onnan, mert hogy jaj de szűk, jaj de meredek. Gondolom ők is azt mondják, hogy igen, tapasztalatból tanulták meg, hogy kell a jó felszerelés...

"Egyszerűen azt várjátok el az ilyen emberektől, hogy a végletekig takarékosan, ésszerűen, vágyak nélkül éljék az életüket. Se egy csoki, se egy drágább kabát, se álmodozás a jobb élet után. Szerintem felháborító. "

Nem, én voltam az, aki szerint legalább 120 ezerre kellene emelni a minimálbért. Én bizonygattam az összes poszt alatt, hogy minimálbérből nem lehet rendesen megélni. Esetleg elolvashatnád, mire hoztam fel a túrázást!

cso zsi 2012.02.02. 15:39:10

@Zabalint: Keleten van rovarevés, erről szólnak a cikkek, és a bazársorokon is látni tücsköt-bogarat pirítva.
back40forums.com/index.php?topic=1828.0

@lavór: Minimálból, egy keresetből? :)))
Az sem mindegy, mennyi idős ablakot kell szigetelni.
De más blogban már példának hoztam azt, hogy a cúgos ablakok cseréje után a gázosok szellőzőt szereltettek fel az ablakokra.
Most pont annyira cúgol, mint 40 éve.

csepke 2012.02.02. 15:44:47

@lavór: mondjuk akkor már a futás a legolcsóbb, és nem is kell feltétlenül a Margitszigeten, lehet bármilyen sportpályán is. De az tény hogy napi 8-10-12 lélekölő, testölő munka után anyagi gondok között az kevesek vágynak arra, hogy futkossanak céltalanul. Pedig hosszútávon hasznosabb mint amennyire adott percben nyűgös nekiindulni.

lavór 2012.02.02. 15:45:11

@Zabalint:

"Hol nem tartok, mégis?"

Ott, hogy költs egy kis igényességgel az egészségedre.
A többit nem értem, mi köze a felszerelésnek a beszarisághoz?
Mi baj lenne a 120 eres minimálbérrel? De legyen inkább 35, az a tuti. :(

@cso zsi:

Asszem 40-50 éves ablakokat csináltattam meg.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:48:28

@lavór:
"Drága a bringa, fenntartani is,"

Jól látom, hogy te professzionális szemszögből közelítesz meg mindent. A túrázás nem feltétlenül jelent hegymászást, egy 4 fős családnál főleg kisgyerekekkel különösen nem. Soproni példa, például elmehetnek az Ojtozi sétányon, onnan el a harkai lőtérre. Széles, főleg kavicsozott dózerút végig, semmi extra nem kell, utcai cipőben és ruhában végigmehetnek, és jól érezhetik magukat. Útközben megállhatnak megenni a magukkal hozott szendvicseket egy padnál. Ez semmivel nem kerül többe, mint ha otthon maradnának és TV-t néznének. Nyilván lehet keményebben is, de hogy egyáltalán nem tehetik meg, az hazugság.

Hogy hogy jön ez a bicajokhoz? Nekem 17 éves koromig csak tipikus "tesco-s" bringám volt. Ahogy nőttem, volt amikor apám régi falubike-ját használtam. Mégis örömmel bicajoztam, főleg nyáron. Nem kell feltétlenül 150 ezret költeni egy bicajra(nyilván versenyzőnél ez 500+). Nem kell feltétlenül verseny szinten űzni, hogy örömöd legyen benne.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:57:45

@csepke:
Úgy van. És erősíti a szív- és érrendszert, ellenállóbbá tesz azokkal a betegségekkel szemben, amelyeket sok évtized gyötrődés után nagy eséllyel a legtöbben megkapunk.

@lavór:
Figyelj, nem azt mondtam, hogy mindig a legolcsóbb túracipőben túrázok. Hanem azt, hogy lehet úgy is, csináltam én is úgy. Hétköznap úgysem teheti meg az ember, egy-egy hétvégi kirándulástól meg nem megy tönkre az ember lába. Ráadásul nem is az ártól függ, hogy hosszútávon kényelmes-e a cipő, egy drága cipőtől is lehet rossz. Mellesleg futástól sérültem már le, de nem a cipő volt az oka, hanem a kevés nyújtás, azóta jobban figyelek rá.

"A többit nem értem, mi köze a felszerelésnek a beszarisághoz?"

Nem a beszarisághoz van köze. Hanem ahhoz, hogy azok az angolok megvették a fullos, drága barlangász felszerelést, holott ezen hobbi területén sehol sincsenek. Annál a barlangnál én is megijedtem elsőre, mert az volt az első komolyabb nem kiépített barlang, ahol életemben jártam. De én nem vagyok barlangász, ezek az emberek meg elvileg évtizedek óta rendszeresen barlangásznak. Ha a magyar barlangászok azon a karsztvidéken durvát akartak volna nekik mutatni, tudtak volna, de ez a leglightosabb arrafelé, ahová a legtöbb látogatót leviszik. Tehát ezek az emberek otthon kb. a látogatható barlangokban feszítettek a legdrágább felszerelésekkel.

"Mi baj lenne a 120 eres minimálbérrel? De legyen inkább 35, az a tuti. :("

Tudom, a 120 ezer sem lenne jó, de a mostaninál jobb. Véleményem szerint ez a szint még nem növelné a munkanélküliséget.

lavór 2012.02.02. 16:00:56

@Zabalint:

"A túrázás nem feltétlenül jelent hegymászást, egy 4 fős családnál főleg kisgyerekekkel különösen nem. Soproni példa, például elmehetnek az Ojtozi sétányon, onnan el a harkai lőtérre."

Bocs, nálam ez kis kirándulás... A pulzusuk is csak akkor emelkedik, ha az út menti étterem árlistáját megnézik. :)

De itt megint inkább @csepke: -vel értenék egyet. Egyszerűen nem kívánja a szervezetük. Elfásulnak a mindennapok gondjaiban, beszűkül az érdeklődés, csak az létezik, amit az előttük villódzó tévéből rájuk zúdít a média.

Bringa: Egy közepes minőségű bringa, ami ki is bír néhány szezont: 60-80 ezer. Sajnos. Ehhez még vegyük hozzá azt ius, hogy gyerekek révén nem biztos, hogy vigyáznak rá, így költeni kell rá. Esetleg el is lopják. Na és itt elértünk a tárolási gondokhoz. 4 bringa már nem kevés egy 30-40 nm-es lakásban. Megoldható, de nem egyszerű. Egyébként van különbség élményszinten egy teszkós és egy átlagos cseh középkategóriás (Kellys) bringa közt. Ez is személyes tapasztalat. De sajna ez megint elérhetetlennek tűnik számomra egy minimálbérből élő 4 fős család részére. Sajnos.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 16:05:23

@lavór:
"Bocs, nálam ez kis kirándulás... A pulzusuk is csak akkor emelkedik, ha az út menti étterem árlistáját megnézik. :)"

Akkor nevezd kis kirándulásnak. A hangsúly azon volt, hogy ez még sima utcai cipővel sem akadály, egyébként mondhatnék távban hosszú, de könnyű túrát is, amihez nem kell semmi extra. De mint mondtam, egy 5 ezres túracipő sem esne le a lábamról egy Kinizsi Százason sem.

"De itt megint inkább @csepke: -vel értenék egyet. Egyszerűen nem kívánja a szervezetük. Elfásulnak a mindennapok gondjaiban, beszűkül az érdeklődés, csak az létezik, amit az előttük villódzó tévéből rájuk zúdít a média."

Na, ha ezen változtatnának, javulna az életminőségük.

lavór 2012.02.02. 16:05:45

@Zabalint:

"Hanem ahhoz, hogy azok az angolok megvették a fullos, drága barlangász felszerelést, holott ezen hobbi területén sehol sincsenek"

Náluk az kapható. :) De inkább beszariak voltak.

lavór 2012.02.02. 16:11:05

@Zabalint:

Ez kicsit kevés lenne egy valódi életminőség emelkedéshez, de szerintem azért sokan elkirándulgatnak. Látom, nem üresek a parkok, vásárok, a Normafa is tele van majdnem mindig. De úgy igazán a túrázás, kirándulás, egyáltalán a sporthoz való hajlam nem minimálbér kérdése. Wellness szállóban is láttam heverésző, egész nap csokit majszolgató gyereket szülői kísérettel. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 16:13:04

@lavór:
"Bringa: Egy közepes minőségű bringa, ami ki is bír néhány szezont: 60-80 ezer. "

Ezt nekem mondod, aki a 15 ezrest használtam 5-6 évig anno. A mostani Merida bicajomat pedig 2004-ben vettem 55 ezerért, kezdve utána egy 1200 km-es túrával, azóta is rendszeresen használom, és egy-két apróságon kívül nem volt baja.

De megint visszatértünk oda, mondom hogy nem kell mindjárt komoly sportolást feltételezni, nem arról beszéltem, hogy napi 100 km-t fog tekerni szerencsétlen, hanem hétvégén a 4 fős család elmegy egyet tekerni a szabadba. Előbbire tényleg nem jó a tesco-s bringa. Minimálbéresnek meg nem esélyes. Minimálbéresnek a bringázás csak mint laza kikapcsolódás jöhet szóba.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 16:17:07

@lavór:
Mindegy mi kapható náluk, láthatóan még nem jártak olyan helyen, ahol bármilyen felszerelés szükséges. Pedig elvileg barlangásznak.

"Ez kicsit kevés lenne egy valódi életminőség emelkedéshez, de szerintem azért sokan elkirándulgatnak. Látom, nem üresek a parkok, vásárok, a Normafa is tele van majdnem mindig. "

De tudod Budapest mekkora tömeget jelent? Ha csak annyian mennének kirándulni a Budai hegyekbe, amennyien bulizni járnak, nem tudnál megmozdulni...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 16:25:01

@lavór:
"De úgy igazán a túrázás, kirándulás, egyáltalán a sporthoz való hajlam nem minimálbér kérdése"

Baszki én ezt bizonygatom már 30 hozzászólás óta, de te jössz azzal, hogy anyagi helyzet függő!

lavór 2012.02.02. 16:26:05

@Zabalint:

"Ha csak annyian mennének kirándulni a Budai hegyekbe, amennyien bulizni járnak, nem tudnál megmozdulni..."

Érdekes példa Kicsit OFF, de már mindegy. Ifjabb koromban rengeteget kirándultunk, túráztunk Pomáznál. Néhány éve kitaláltam, hogy: nosza, kerekedjünk fel, jót sétálunk, belángosozunk. Odaérvén sajnos rá kellett hosszas keringés után döbbennem, nem tudunk az erdőbe jutni. Beépült a hegyoldal. Már írtam: inkább plázákban sétálnak Pesten az emberek. Klimatizált, nem strapás, jókat esznek, mi bajuk lehet... És itt ismét csepkére utalnék: "aki olyan helyen él, inkább kiül a kertbe..." A kirándulgatósdi a városiaknak élmény, nekik nem annyira.

lavór 2012.02.02. 16:35:25

@Zabalint:

Valószínűleg másként definiálom a túra jelentését. Nem tartom túrának, ha aszfalton sétálgatok mondjuk a Népligetben. Jót tesz az egészségnek az is, de nálam valamiért nem jelent "túrát".
Ami nálam a túra fogalmába esik, az a legritkább esetben jár anyagi következmény (akár több ezres utazási költség) nélkül. És ne haragudj meg érte, egy túrán nem elég nekem 2 üres vizeszsömle forrásvízzel, az utóbbi persze jó. De nem vagyunk egyformák. De ezzel nem teszünk jót a minimálbéren tengődőknek. Majd ha jobban keresnek, akkor többet tudnak költeni szórakozásra, egészségesebb életmódra.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 17:18:55

@lavór:
"És itt ismét csepkére utalnék: "aki olyan helyen él, inkább kiül a kertbe..." A kirándulgatósdi a városiaknak élmény, nekik nem annyira. "

Nem értek egyet. Ismerek például egy családot Sopron közelében egy kisalföldi faluban élnek, és rendszeresen túrázgattak Sopron környékén, nekik ez ugyanúgy élmény volt, mint a társasházban élő városiaknak. Ugyanis az udvaruk nem ugyanaz, mint az erdő, ahol dombra, hegyre fel, le, völgyeken át, patakok, források, kilátók, stb. Ezek nincsenek a kertjükben. Sőt igazából a házuk közelében csak szántóföldek vannak, mégis oda is elmennek néha sétálni.

"Valószínűleg másként definiálom a túra jelentését. Nem tartom túrának, ha aszfalton sétálgatok mondjuk a Népligetben. Jót tesz az egészségnek az is, de nálam valamiért nem jelent "túrát"."

Tök mindegy mit nevezel túrának, számomra az általam hozott példa sem kielégítő, ellenben ezt arra hoztam példának, hogy ha a minimálbéres azt akarja, ne kopjon el a cipője, hát megválogatja, hová megy, de a kirándulás szempontjából nem kizáró ok. A Népligetben sétálást én meg kirándulásnak sem tartom, de az sem lenne ellenemre.

"Ami nálam a túra fogalmába esik, az a legritkább esetben jár anyagi következmény (akár több ezres utazási költség) nélkül. "

Speciel én most jó helyzetben vagyok, mert a Mecsek alatt lakok, így megoldhatom utazási költség nélkül, vagy minimális utazási költséggel, legutóbb például úgy, hogy odafelé háztól indultunk, este visszafelé helyközi busszal egy másik településről.

"És ne haragudj meg érte, egy túrán nem elég nekem 2 üres vizeszsömle forrásvízzel, az utóbbi persze jó. "

Szvsz megoldható olyan kajával, amit aznap amúgy is megennék. Legalábbis a szendvicsek nem extraként rakódnak a költségvetésbe, hanem csak az az extra, amennyivel többet kell enni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 17:21:05

@lavór:
De jó, tudod mit, nevezzük kis kirándulásnak, amire mondtam, hogy a minimálbéresek is megtehetik, és szinte ingyen van. Ne zavarjon már össze a definíció. Mondjuk azt feltételezem, nekem ott sem kell extra cipő meg ruha, amit te már túrának nevezel.

lavór 2012.02.02. 17:26:58

@Zabalint:
Jó nevezzük. Mindjárt más a gyerek fekvése. :)

"nekem ott sem kell extra cipő meg ruha, "
Nekem meg kell, már öreg vagyok. :)
Egyébként saját magad is leírtad, sok hely, sok szemlélet. Találkoztam Szilvásváradon szegediekkel, elhozták a gyerekeket megnézni a "hegyet". :)

"hanem csak az az extra, amennyivel többet kell enni."

Na itt a lényeg, egy 4 fős minimálbéresnél már minden kis extra költség számít. És ebben az esetben ugye négyszeresen. :) De tényleg túl van ragozva, Közös nevezőre jutottunk. Sétáljanak.

évuska 2012.02.02. 17:29:14

@puffancs: Was? Mi ebben a ciki? Irigyled a vízszámlánkat? Kb. fele annak, mint amikor nem csináltam, félre is teszem egy az egyben. Köszönöm, gyermekeim is, én is jól vagyunk.

évuska 2012.02.02. 17:32:49

Vagy úgy értetted, nincs vízöblítés a vécében?

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 17:54:40

@Joooe: "Végezz értékesebb munkát"

majd ha esetleg apolora, orvosra lesz szukseged, gondolkodj el azon, mi lett volna ha megfogadja o is a tanacsod es "ertekesebb" munkat vegez, nem teged gyogyit 100 alatti fizetesert.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:00:27

@Joooe: " látom fideszfikázást is sikerült beleszőni mert az kell, még ha nem is kapcsolódik a témához :)"

baszod, komolyan kerdezem, te idiota vagy?
magyarorszagon elsz?

nezzel utana kiknek koszonheto, hogy a keveset keresok nettoja meg tovabb csokkent az elmult ket evben

jah, a fidesz az? kivezettek az adojovairast? kevesebb lett a minimalber nettoja is?
nah, igy kapcsolodik a fidesz ide.

lavór 2012.02.02. 18:00:36

@ejszarny:

Na igen.... Szubuntezívre bekerülvén a nővérke drága valami olyan papírt hozott, hogy nem bíztam rá semmi értéket. Elgondolkodtam egy pillanatra, majd aláírás közben csak annyit mondtam neki: "Valóban, értéket nem, csak az életemet adtam a kezébe." :)

Joooe 2012.02.02. 18:01:20

@ejszarny: na jó ez baromság volt tőlem, bocsi.

lavór 2012.02.02. 18:01:35

Ja, keresett nettó 110-et 12 órában pótlékokkal kis túlórával. Anyám...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:03:51

a nehez felfogasuaknak javaslom atgondolasra:

A TARSADALOM EGY EGESZ, MINDEN ELEMEBEN OSSZEFUGGO RENDSZER.

MINDENKI aki DOLGOZIK egyforman ertekes es nelkulozhetetlen benne.
barmelyik dolgozoi reteget veszed ki, osszeomlik.
baszhatod a millios manager fizetesedet ha nem termeli meg senki az arut, nem viszi boltba, nem hordja el a szemeted, nem lat el ha beteg vagy stb.

Joooe 2012.02.02. 18:04:26

@ejszarny: Ha valaki keveset keres azt nem az államnak kell pótolnia, azt a minimális pár százalékot igenis adózza le a kiskeresetű is. A baj nem ez, hanem hogy ilyen torz a bérrendszer, többek között pont a korábbi adórendszer miatt mesterségesen alacsony bérekkel

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:06:35

@lavór: engem fel evig vizsgaltak, majd kijelentettek h latjak h beteg vagyok, de nem tudjak mitol, szokjam meg :)
mert azt meg lehet, h egyfolytaban vagy lazad vagy hoemelkedesed van es akarmit csinalsz a 3. lepes utan csuromviz rajtad a ruha :D

van egy olyan sejtesem, h ha van della maganorvosra, kicsit mas lesz a vege :)

sajnos en soha nem vegeztem ertekes munkat joooe kollega szerint, nekem az egeszseg is csak korlatozottan jar :]

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:10:07

@Joooe: levezettem h lehetne ugyanennyibol kiegyenliteni a bereket, az allam sara, h nem teszi.
az osszes politikust el kene zavarni aki az elmult 20 evben itt faszkodott.
elen a fidesszel, akik a pofatlan lopast mar olyan szinten uzik, h elkepeszto.
lazar, meggyes neve ismeros?
ilyeneket tisztesseges ember agyonlone, nem poziciokba emelne.
es te ezeket veded?
nem is akarom talalgatni, h ehhez mi kell egy emberben...

lavór 2012.02.02. 18:11:01

@ejszarny:

Bevallom, magánorvosra nekem se fussa...
De lehet szerencsém volt. Olyan helyre kerültem olyan emberek közé, hogy nem csalódtam az emberiességükben sem. Ahogy láttam, jó pár kórházat megjárván, sokszor az eszközök nincsenek meg. De hogy vigasztaljalak, kevés tök egészséges magyar ember van, de ők is csak ideig-óráig azok. :)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:21:03

@lavór: en sem veletlenul vedem oket.
20 orvosbol 18-19 tisztessegesen bant velem, fel sem merult, h elvarnanak mast tolem (zsebbe).

pont ezert duhit, h ha valaki azt gondolja, h aki keveset keres annak tuti nem ertekes a munkaja.

viszont azert tudom, h mik azok, amiket megtett volna pluszban egy maganrendeles.

évuska 2012.02.02. 20:54:12

@lavór: nekünk is csak úgy telik rá, hogy szökőévben kell, pedig három gyerek van.

Vince2008 2012.02.03. 08:18:29

Drága Phaszfej! Félreértettél! Én nem szeretném, hogy hasonló helyzetbe kerülj, mindössze annyit akarta sugallni, hogy bárki "leeshet" onnan, ahol van. Ezért nem kell bunkó módon megnyilvánulni azokról, akik tőlünk rosszabbul élnek, tehetségük, családi hátterük, vagy bármi miatt. Nem bántani akartalak, csak a nagyképűsködést nem szeretem. Sok olyan ember között mozgok, akik nem 700.000 havi nettóból, hanem annak többszöröséből élnek, mégis emberek maradtak. Rájuk fel tudok nézni....

Vince2008 2012.02.03. 08:25:31

@ejszarny:
Mindenki egyforma valóban. Azonban kicsit az dühít, hogy pl. a kórházak olyanokkal vannak tele, akik a kasszába egy forintot sem tesznek. De a kezelésük, "szállásuk", étkeztetésük igen súlyos pénzeket húz ki az állam zsebéből. Nekem nincs időm orvoshoz rohangálni, minden aprósággal. Amikor azonban gericsérvem lett, orvos ismerős tanácsára könyörögtem egy CT-ért (vagy MRI, nem tudom), de az drága mulatság volt. Kaptam helyette izomlazítót és szidást, hogy ezzel ők nem tudnak mit kezdeni, feküdjem ki.

lavór 2012.02.03. 10:20:24

@Vince2008:

"Kaptam helyette izomlazítót és szidást, hogy ezzel ők nem tudnak mit kezdeni, feküdjem ki."

Bocs, ha jól értem, azt remélted, hogy egy CT, MRI vizsgálattól jobban leszel. Az említett vizsgálati módszerek diagnosztikára vannak. Az esetedben a diagnózis a gerincsérv. Ha súlyosabbá válik, biztos megnézik korszerű vizsgálati módszerekkel, de gyógyítani műtéttel lehet, annak rizikóival együtt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 10:22:36

@Joooe:
Egyrészt, aki kevesebbet keres, annak az alapszükségleteiből megy le az adó, aki többet keres, annak már magasabb szintű szükségleteiből, vagy a luxusból, ez nagyon nem mindegy.

Másrészt sunyi megoldás volt, hogy olyan adórendszert csináltak, amellyel csökkent az alacsony keresetűek bére, eközben pedig nekiállnak basztatni, akik nem emelik úgy a béreket, hogy ezzel kipótolják, és a nettó bér ne csökkenjen. Emelték volna jelentősen a minimálbért és a garantált bérminimumot, ez lett volna az egyenes, de ezt nem tették.

A harmadik dolog pedig az időzítés. A szegényeket sújtó intézkedést, még ha igazságos is elvben, nem a válság mélyén kellene bevezetni. Ilyenkor a túlélésre kellene játszani inkább.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 10:24:48

@ejszarny:
Lyme kór (csak mert pl. az jár állandó alacsony lázzal, és elég sok ismerősömet küldték ide-oda, míg végül sok-sok évvel később diagnosztizálták, későn mert addigra az ízületeiket tönkretette...)?

Vince2008 2012.02.03. 10:31:46

@lavór:
Köszi, tisztában vagyok vele, hogy ez diagnosztika. Két hónapig kétrét görnyedve jártam, és lehet, hogy műtét is szükséges lett volna. 34 éves vagyok (az eset 3 éve volt), a mai napig nem tudok egy egész éjszakát végigaludni, vagy normál módon felülni fekvő helyzetből. De ez egy másik sztori, nem ehhez a bloghoz tartozik.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 10:52:55

@Zabalint: azt mar kizartam.
inkabb tbc-re utalnak a tunetek, de azt szinten kizartak vizsgalattal.

Joooe 2012.02.03. 11:24:59

@Zabalint: "Másrészt sunyi megoldás volt, hogy olyan adórendszert csináltak, amellyel csökkent az alacsony keresetűek bére, eközben pedig nekiállnak basztatni, akik nem emelik úgy a béreket, hogy ezzel kipótolják, és a nettó bér ne csökkenjen."
Főleg ezzel nem értek egyet, egyáltalán nem sunyi, hanem szükségszerű.
A probléma az, hogy az állam gyakorlatilag kedvezményt adott azoknak a cégeknek, akik kevés bruttó bért fizetnek, azzal, hogy a béralku alapját képező nettó bért adókedvezménnyel kipótolta, ezáltal egy torz, nagy szélsőségekkel dolgozó bérrendszer alakult ki. Ezt helyrehozni úgy lehet, hogy az átlagember adózását helyreállítjuk, és a béremelést ösztönözzük. Hogy rövidtávon túl tudja élni, hosszútávon pedig egy igazságosabb bérrendszerben javulhasson a helyzete. Hogy ezt az általában népszerűtlen de fontos lépést meg lehessen tenni a politikai csillagok ritka együttállására van szükség, választások után, nagy felhatalmazással rendelkező kormány, nyilvánvaló átszervezési kényszer közepette megteheti, egy meggyengült támogatottságú, választásokra készülő kormány nem. Eléggé "most vagy soha" helyzet volt.

És mindenki mindenből adózik, nem differenciálódik attól függően hogy mire költi, szerintem ez rossz szemlélet. Igaz, kellemetlen hogy pont most jött a válság újabb hulláma, de nem lehetett halogatni az átalakításokat.

lavór 2012.02.03. 11:50:51

@Joooe:

Ja, tuti segíti a gazdaság felpörgését, a fekete munka szürkülését, a fogyasztási kedv rohamos felívelését, a munka értékét kifejezetten emeli... Nevetséges már tényleg.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 12:36:58

@Joooe:
1. A sávos adózás vs. egykulcsos adózás szemlélet kérdése, és sok országban egyik, sok országban másik van. Vitatható az is, hogy az egykulcsos adó jót tesz a gazdaságnak. Valószínűleg megvannak az előnyei és a hátrányai mindkettőnek. Amit leírtam, hogy kisebb jövedelemnél a kajából megy adóra, az a sávos adózás mögötti szemlélet, és ezt lehet adózás szempontjából baloldalinak nevezni, az egykulcsost meg jobboldalinak(egyébként ez azon kevés dolgok egyike, amiben a Fidesz jobboldali, habár évekkel ezelőtt éppen a szadesz hirdette az egykulcsos adózást). Alapvetően egyikkel sincsen bajom, mert mindkettőre van pozitív példa a világban, tehát nem ellenzem az egykulcsos adózást sem.

2. Ami a minimálbéresek adójóváírását illeti, és amit Medgyesiék vezettek be anno, na az viszont problémás, és le is írtad miért, ezt tényleg nem szabadott volna bevezetni, és a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni, ezt helyes lépésnek tartom.

3. Amit viszont sunyinak nevezek, az a módja annak, ahogy rá próbálják venni a munkáltatókat a béremelésre. Vagy írják elő rendeletben, vagy növeljék a minimálbért, de ha egyiket sem teszik, ez a noszogatás amit csinálnak, nevetséges. Az államnak nem az a feladata, hogy noszogassa a versenyszférát, az a feladata, hogy adjon világos játékszabályokat, amit majd a versenyszférának be kell tartania.

Joooe 2012.02.03. 12:50:31

@Zabalint:
1. egyetértek, én is el tudnék fogadni még egy kulcsot is, a lényeg az adójóváírás eltörlése és az eddiginél kisebb progresszivitás
2. Igen, én is igazából az adójóváírás eltörlése mellett érveltem, csak egykulcsos adó néven mostanában az egész intézkedéscsomagra szokás hivatkozni, az adójóváírás eltörlésével és a családi kedvezménnyel együtt, nem csak az egyetlen adókulcs létére (ez utóbbi ugye szigorúan véve még nem is igaz)
3. Nem lehet rendeleti úton előírni menny legyen a béremelés, szerintem ez technikailag nem kivitelezhető, "csak" ösztönözni lehet

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 13:25:00

@Joooe:
2. Én a családi adókedvezményt még rossznak tartom. Szerintem nem motivál a gyerekvállalásban, ha majd utána adókedvezmény lesz, talán, ha addig el nem törlik. Ezzel gyakorlatilag a gyerekvállalás előtt lévőtől veszik el a pénzt és adják a gyerekeseknek. Holott mindig a kezdet a legnehezebb, pl. egy pályakezdő diplomás még nem keres jól, nincsenek tartalékai, míg egy szakmájában 10-20 éve dolgozó embernek nagyobb esélye van jól keresni.

3. A minimálbér meghatározása is egy jó példa arra, hogy lehet.

Joooe 2012.02.03. 15:41:54

@Zabalint: Az ok, hogy a kezdet nehéz, leginkább a lakáskérdés problémás. Ha valaki 18-24 éves kora körül elkezd dolgozni, mire a gyermekvállalás szóba kerül (ma már ez nem nagyon divat 30 alatt) már azért valamiféle alapokkal rendelkezik.
Eltörölni nagyon nehéz lenne, bekerült az alkotmányba, hogy az adórendszernek tartalmaznia kell ilyen elemet, és ahogy mondod, a téma természetéből adódóan szükséges is a viszonylagos változatlanság.
Szerintem van ösztönző hatása, már az első gyereknél is előrehozhatja a vállalást, de még nagyobb a hatás ha már van gyerek, vannak körülmények, esetleg szeretnének is még, de eddig anyagi megfontolásból nem... szerintem az ilyen 2-3. gyerekek megszületését határozottan ösztönzi.
El kell ismerni azt is hogy alacsonyabb jövedelem sávban illetve jövedelemmel nem rendelkezőknél nem ösztönöz annyira - ami ... (itt jönne egy burkolt cigányozás :)) - nem is biztos hogy feltétlen baj.

Volt itt erről is vita, én azt mondtam, hogy egy éven belül kiderülhet van-e pozitív hatása.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 18:57:50

@Joooe: 50% elvonas.
a munkaltatonak 200 ezerbe kerul a 100 ezres ber biztositasa, ez egy eletkeptelen vicc.

innen kiindulva szamold ki h a maradek 100-bol hany ezer megy meg vissza adok formajaban: afa, jovedeki ado, baleseti ado, sulyado, illetekek, vallalkozasok egyeb adoi stb.

nekem eros a gyanum, h az osszes elvonas merteke megkozeliti a 70-75%-ot.

akkor mirol beszelunk?
ez egy eletkeptelen orszag igy, ebben a formaban.
nem h nem versenykepes, nem eletkepes.

azon plane erdemes elgondolkozni, h pl ausztria, anglia joval kisebb elvonassal, h lesz megis versenykepesebb...

Joooe 2012.02.03. 21:12:14

@ejszarny: Akkor jelentősen csökkent, pár éve még amikor munkába álltam 70% volt az elvonás mértéke első körben (amit nem kapok kézhez / a munkáltató által kifizetett összeg), aztán a maradék 30%-ból még fizetek áfát, jövedéki adót, illetékeket, és mindenféle mesebeli elvonásokat, jó ha 20% körül megmaradt átlagban ami az általam felhasznált érték és az általam névlegesen előállított értékből, a többi az államé.

Láttam ebben a 70%-ban oda nem illő dolgokat, ott volt pl. a manyupoknak utalt összeg, erről kifejezetten az volt a véleményem mindig, hogy ha kell az államnak akkor ne utalja át egy magáncégnek, ha meg nem kell, akkor ne vonja le erőszakkal tőlem, majd én eldöntöm, hogy oda akarom-e rakni.

Gyerekkorunkban töriórán mi meg még sajnáltuk a középkori parasztokat a tizedért meg a kilencedért :))

De ahogy mondod, az elsőkörös elvonás mértéke 60-80%-ról 48-50% körülire csökkent az elmúlt pár évben (még ha nincs gyereked akkor is, ha meg van akkor még jobban), ez mindenképpen biztató. (Bár a másodlagos elvonás - áfa, stb. valamicskét nőtt, de annyira nem vészes) Nem is hangzik annyira soknak szerintem az 50%.

Ráadásul (bár az összes elvonás mértékét figyelembe vevő elszámolást nem találtam... feltételezem nem csak magyarországon létezik az az elszámolási trükk, hogy a bérköltség egy részét formálisan a béren felül fizeti a munkáltató) az elsőkörös levonásokat tekintve nem is állunk rosszul, lényegében hozzuk az európai átlagot.
www.adko.hu/01_files/adattar/ksh-eu-ado.pdf
(Persze a statisztikában szereplő szám a fent említett elszámolási trükk miatt nem valós, de feltételezem ez a többi ország esetében is hasonló)

Ebben benne van az hogy az állam nyugdíjat fizet, oktatást tart fenn a legfelsőbb szintig, utakat, infrastruktúrát biztosít, jogszolgáltatást, egészségügyet úgy ahogy (amúgy - ha már te is egészségügyben dolgozol ha jól értem... provokállak kicsit azzal hogy nem leplezem udvariasan a véleményem :) - az egészségügy legnagyobb baja a dolgozók fásultsága, bunkósága, az egész szervezetlensége, ez nem elsősorban pénzkérdés... a betegnek ha bemegy nem azzal van baja hogy 30 éves a csempe, vagy hogy milyen régi az eszköz amivel vizsgálják, vagy hogy kényelmetlen-e a szék a váróban.
Én akárhányszor kórházba kísértem esetleg rokont, vagy nekem volt szükségem esetleg kisebb orvosi segítségre mindig olyan dolgokon háborodtam fel, ami nem pénzkérdés.. hogy nem tájékoztatnak az eljárásról, az állapotodról, a kezelésről, hogy szükségtelenül váratnak, úgy beszélnek veled mint egy darab szarral, hogy nem vizsgálnak meg alaposan, csak essünk túl rajta... ez az egészségügy legnagyobb baja
a dolgozói hangulat persze részben pénzkérdés, csak hát az egészségügyis a saját pénzügyi nehézségeit mentségként használja, hogy elbánjon azokkal az emberekkel akik befizetéseikért cserébe tőle remélnek segítséget, ezt én rendkívül aljas dolognak tartom... ha lejárt a munkaidőd és pár tízezer kollégáddal felgyújtod a parlamentet meg belefojtod gyurcsányt és/vagy orbánt - ki-ki nézetei szerint - a dunába akkor azt mondom igazad van, tarthatatlan az a helyzet ahogy az állam az egészségügyi dolgozókkal bánik... de azokat a gerinctelen férgeket akik ezt a betegségük miatt kiszolgáltatott "ügyfeleken" verik le nem sokra tartom... és tisztelet a kivételnek, mert van kivétel, csak az a szomorú igazság hogy AZ tényleg kivétel és nem a gerinctelen bunkóskodás a kivétel.)

Huh kicsit túlburjánzott a zárójeles megjegyzés. De visszatérve, nem feltétlenül magas az elvonás mértéke... én pl emelném 0,5-1 százalékponttal az eü járulékot, ez az adózó számára jelentéktelen, de elegendő lenne az egészségügyben a bérek rendezésére.
A nagyobb baj ma már, hogy nem feltétlen jól hasznosul a befizetett pénz, és nem az, hogy sokat kell fizetni.

Joooe 2012.02.03. 21:28:31

@Joooe: bocs, rosszul emlékeztem, az a 70% csak hatvanegynéhány volt...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 22:06:58

@Joooe: ember, hogy a fenebe ne lenne magas az elvons merteke!

csak fogj papirt es ceruzat, es ird ossze a havi osszes koltesedet, az adojaval egyutt.
aztan oszd le idoaranyosan az eves adokat, dijakat egyeb szepen elnevezett allami sarcokat.

az 5 ezres kgfbiztositasombol iden 7 ezres lett a kurva balaseti adoval!

425os benzinbol 240ft ado

mindenen 27%

minden szaron illetek, ado, jarulek meg faszomtudja.

ha tankolsz egy honapban 80 liter benzint, az megint 20 rongy ado :D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 22:08:53

@Joooe: es nem gyozom hangsulyozni:
ELVILEG AZ ALLAM VAN ERTED, NEM TE AZ ALLAMERT!

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 22:18:02

@Joooe: az a hetven szazalek amit emlegetsz, 42% volt egyebkent.

meg az altalad linkelt pdf-ben is ehhez hasonlo ertek szerepel.

Joooe 2012.02.04. 08:18:10

@ejszarny: azért az elkúrt adójóváírást ne számoljuk már bele...
Az valahol 350e körül fogyott el
Ekkora jövedelemre
2008-ban 59,5% elvonás
2012-ben 50,4% elvonás
(munkáltató: -20e Ft kölség
munkavállaló: +33e Ft jövedelem
(inflációt, béremelkedést egyik oldalról sem számolva)

Persze lehet ezen sírni, hogy a kiskeresetűeknek rosszabb lett, mert kivezették az adójóváírást és valami minimális kis adót nekik is fizetni kell (a kevésnek kevés százalékát), de probléma eddig sem az volt hogy túl sokat von el az állam, hanem hogy túl keveset keresnek tömegek (sőt sokan csak papíron, mert az állam jutalmazta az alacsony jövedelmet... a magyar meg ugye találékony, tud ő csóró is lenni ha azt várják el tőle), nagyrészt pont az elkúrt gazdaság és az aránytalan adórendszer miatt (miért fizetne többet a munkáltató ha az állam úgyis kipótolja?)

Neked se adózóként kéne fröcsögni az államra, ha nem munkáltatóként kéne kiverni belőlük a szart...
Segítek kicsit ksh adatokkal... az egészségügyben dolgozók bére a versenyszféra átlagbéréhez viszonyítva:
2004: 104% (korábbi adatot sajnos nem találtam)
2010: 87%

Ismerem az ellenségképedet, úgy hogy el kell keserítselek az évszámokból lászik, hogy ez nem a fidesz sara...

Talán te sem annyira bánnád, hogy minimális kis szja-t fizetni kell, ha arányaiban most is meglenne a bruttó 200-210

(Egyénként én csinálnék egészségügyis minimálbért... ápolóknak a mindenkori átlagbér, orvosoknak az átlagbér kétszerese... vagy valami hasonló... csak a béremeléssel egyidejűleg szigorú büntetőjogi szabályozás kéne a hálapénz adására, elfogadására, pláne kikényszerítésére)

Joooe 2012.02.04. 09:08:56

@ejszarny: "az 5 ezres kgfbiztositasombol iden 7 ezres lett a kurva balaseti adoval!"
Te valamit nagyon elkúrtál a biztosítóváltásnál :) Nekem az évi 14ezres lett évi 7 ezer, amire ha még rájön a baleseti adó (ezt nem tudom mikor kell fizetni) akkor is bőven 10e alatt vagyok, tekintve hogy elég egy apró kis hiba tőlem és máris milliós károkat fedez ez az összeg, nekem nem tűnik soknak.

De megsúgok valamit, nem azért találnak ki ilyen kreatív adókat mert ez nekik kéjes örömet okoz, nem is ettől várják a népszerűséget... lehet a népszerűség érdekében adót csökkenteni amikor nincs rá lehetőség, volt is aki igen, megcsinálta ezt a böszmeséget. Csak ennek valamikor meglesz a böjtje... igen, most, meglett. Valahonnan pénzt kell szereznie az államnak, hogy ne dőljön össze ez a tákolmány amit megörököltünk... további hiteleket nem lehet felvenni, a kényelmes szoci módszer nem működik. Az állam látta, hogy a piaci folyamatoknak köszönhetően valahol felszabadul egy kis pénz, és mivel valahonnan kellett, hát onnan vette el a felszabaduló összeg egy részét... ha valahonnan úgyis kell szerintem ez inkább ügyes mint felháborító.

De te csak háborogni akarsz, másnak a túrázás, neked ez a hobbid.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.04. 09:12:23

@Joooe: 3000, v6, 200 lo - szted 7 ezerert biztositjak?

nem, nem haborogni akarok, de abbahagytam veled is a vitat, idiota fidesznyikekkel semmi ertelme.

belinkelted azt az ados doksit is, aztan ahelyett h megnezned benne az adatokat, fosod a hulyeseget.
nekem ez nem erdekes, nem felemelo, nem szorakoztato, szal bye

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.04. 09:13:05

@ejszarny: az altalam emlitett biztositasi dij negyedeves, eves szinten szorozd 4-el.

Joooe 2012.02.04. 09:50:04

@ejszarny: Ja, aki kétszáz lovat tart ne sírjon :) Én beérem egy 20 éves kiskocsival, azzal is eljutok A-ból B-be.
Pedig most lenne érdekes folytatni, már eljutottál a fidesznyikezős fázisba,de van még innen lejjebb, szoktam én orbánbérenc, meg fizetett provokátor, bértollnok, stb is lenni. Meg még ennél is van lejjebb talán még igazán alpári jelzőket is megkaphatok ha nagyon beleéled magad :) Mindegy, sokkal egyszerűbb ellenségképet gyártani, aztán ha valaki beszól hogy ez nem egészen kerek akkor őt is besorolni oda, kényelmes stratégia ez, megkímél a gondolkodástól.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.04. 10:42:08

@Joooe: onnantol h valaki bizonyitaskeppen linkel egy doksit, majd ahelyett h belenezne adatokert (a sajat maga altal linkeltbe) kurvara felesleges vitazni.
a vita nekem ertelmes ervek, tenyek stb.
bemondott alaptalan afszsagokra minek idot szanni?
nekem nincs ertelme.
esznelkul tamogatni egy rossz rendszert meg nekem tipikus fidesznyik dolog.

a menes meg akkor kerult hozzam, amikor ket munkahely mellett meg harmadallasban vallalkozo is voltam, a benzin pedig 230 volt. eladni anyniert tudnam amennyibe a helyette vett auto atiratasa kerulne - szal meg mindig csak megtartani lehet, ha amr auto kell.
egyebkent meg mindig sokkal olcsobb mindennel egyutt, mintha vettem volna egy fiatalabb, feleannyit fogyaszto autot - az enyem 220 ezer volt, megbizhato, szeretem :D

Joooe 2012.02.04. 11:04:34

@ejszarny: A linkelt doksi nem mutatja a lényeget a teljes elvonást illetően mivel csak meghatározott tételekkel számol, abban a hozzávetőleges nemzetközi összehasonlítás a lényeg, hogy szinte megegyezik az elvonás mértéke az eu átlaggal. De az az összeg nem tartalmaz minden elvonást (Ahogy ezt akkor is írtam amikor linkeltem), hiszen elég ha megnézel egy bérkalkulátort, látod hogy ennél jóval több kerül és került az államhoz.
Téged megzavar, hogy a saját béredet nézed amit az adójóváírás durván kozmetikázott.

A 2008-as és 2012-es elvonási szinteket összehasonlítva ezt a két kalkulátort használtam, adójóváírás-határ feletti bérrel, 350-nel, ahogy ezt írtam is.
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2008
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2012

AZ egészségügyi bérek és a versenyszféra átlaga közötti összefüggést itt néztem:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli040b.html?230

Csupa hiteltelen forrás :)

Joooe 2012.02.04. 11:13:35

@Joooe: bocsi akkor éppen ezt néztem portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli022.html
amikor a számokat írtam, a másikat csak később. Nincs jelentős különbség, csak az egyikben benne vannak a béren kívüli juttatások is.

cso zsi 2012.02.04. 16:30:31

@Joooe: "(Bár a másodlagos elvonás - áfa, stb. valamicskét nőtt, de annyira nem vészes)"

Az rémlik, hogy a beborult portugál-spanyol-görög országok valamelyikében most emelték fel az áfát a "felháborító" 16%-ra?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.04. 17:20:41

@Joooe:
"Az ok, hogy a kezdet nehéz, leginkább a lakáskérdés problémás. Ha valaki 18-24 éves kora körül elkezd dolgozni, mire a gyermekvállalás szóba kerül (ma már ez nem nagyon divat 30 alatt) már azért valamiféle alapokkal rendelkezik."

Éppen ebben az időszakban nem mindegy, hogy pl. havi 5 ezret, vagy havi 30 ezret tudsz félretenni. Egy átlagos pályakezdő diplomás 22-27 éves kora között kezd el dolgozni, és 30 éves kora előtt nem fog jól keresni. Egy szakmunkás meg jóval előbb kezdi, de nagy eséllyel ő eleve soha nem fog jól keresni itthon(kivéve 1-2 hiányszakmában, és/vagy számla nélküli mutyizással). A lényeg, hogy éppen az adózás ezt a korosztályt érinti rosszul, így vagy nem tudják megteremteni azt az alapot, vagy tovább csúszik, és biológiai szempontból egyáltalán nem jó dolog túl későn szülni.

Tehát szerintem első gyereknél egyértelműen későbbre hozza a vállalást, mert a kisebb különbségek a nettó bérben legnagyobb arányban a megtakarítást befolyásolják(pl. 100 ezer vs. 90 ezer nettó, ha 80 ezer elég a megélhetésre, előbbi dupla megtakarítást jelent).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.04. 17:25:08

@Joooe:
"Gyerekkorunkban töriórán mi meg még sajnáltuk a középkori parasztokat a tizedért meg a kilencedért :))"

Én ezt a hasonlatot utáltam mindig is. Tény, hogy az állam pazarló, tény hogy az állam nem mindig oda teszi a pénzt, ahová kell. De a földesurat ne hasonlítsuk már az államhoz, ha már hasonlat, illene inkább a munkáltatódhoz hasonlítani. Ugyanis a földesúr nem felelt semmiért, neki közvetlen a magánvagyona volt, amit a paraszt adóként odaadott, nem tartott fenn egészségügyet, oktatást, infrastruktúrát, stb. Vagy olyasmi, mint ha valaki földet bérel, és műveli, csak nem fixet, hanem termés után fizet, a különbség csak annyi, hogy a középkorban ezek a viszonyok be voltak betonozva.

Joooe 2012.02.04. 18:51:29

@cso zsi: Szerintem nem az ő "sikerüket" kéne másolni :)

Joooe 2012.02.04. 18:58:31

@Zabalint: Mit értesz az alap megteremtésén?
És az hogy 30 éves kor előtt egyre kevésbé jön szóba a gyerekvállalás inkább társadalmi jelenség mint anyagi kérdés.

A középkori parasztos kérdés szándékosan kifordított hasonlat, poén :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.06. 20:11:18

@Joooe:
30 éves kor előtt a többségnek anyagilag sincs lehetősége, de 30-35 év között már sokan vállalnának.

Alap megteremtése minimális értelemben egy nagyobb biztonsági tartalék, normál értelemben egy tehermentes vagy közel tehermentes lakás.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.06. 20:12:00

@Joooe:
Igen, tudom hogy te a középkori példát poénnak szántad, ott volt a smiley is, de pl. középiskolai történelem tanárom komolyan gondolta.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.02.17. 18:01:25

A 47.000-es botrány tovább dagad:
Bogancs, megelőztek a 47.000-ből való megélésben...:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/17/47000_1/

Valamint Pintér Sándor is beszállt a 47.000-ből (szóban) meg élni akarók népes táborába:
"Kérdés: Meg lehet-e élni havi 47.000 forintból?
Pintér: Ha megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükséges, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot először [...], akkor meg."
02:20-tól:
mandiner.hu/cikk/20120217_pinter_vs_vona_megelni_47_ezerbol
Gondolom Pintér Sándor is egész gazdaságo(ka)t tart fenn a családja ellátására.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.17. 21:22:24

@vadász2:

A vége még az lesz, hogy le kell mondania.

Különben ez a dolog egészen nevetséges! Engem is kis híján keresztre feszítettek itt a blogon, csak mert meg akartam próbálni 50ezerből megélni.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.02.18. 11:41:32

@bogancs: "Engem is kis híján keresztre feszítettek itt a blogon,"

Fölösleges volt, hiszen a kísérlet megbukott. ha bebizonyítod, hogy a te kiindulási helyzetedből igenis meg lehet élni, közben meg nem, akkor jogos lett volna a feszítés.

Költségvetés 2012.03.01. 13:14:29

Akit érdekelt ez a téma, annak ajánlanék egy blogot, mely hasonló témát boncolgat: anyagiak.blog.hu/

30-as házaspár 1 kicsi gyerekkel publikussá teszi családi bevétel-kiadás adatait.
süti beállítások módosítása