Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Minimálbérből élni – hóvége

2012. január 31. - bogancs

Nos eltelt a hónap, amelyben azt vállaltam, hogy megpróbálom minimálbérből kihúzni. Nincs mit kertelni, be kell látnom, hogy nem sikerült. Az utolsó héten nagyon elszaladt velünk a ló. Igaz ugyan, hogy nem csak a heti megélhetést finanszíroztuk belőle, hanem azért jórészt visszatöltöttük az elmúlt hetekben megcsappant tartalékokat is, de ez sem számít egy az egyben torzító tényezőnek, ugyanis az első héten joggal vádoltak azzal sokat, hogy teli hűtővel vágtunk neki a kísérletnek. Az elszaladt költések egy jó része ennek köszönhető, másik része pedig annak, hogy kihasználtunk egy-két akciót, amiből nagyobb mennyiséget vásároltunk (sampon, mosószer) több hónapra előre, de miután más készletek meg tovább fogytak, amiből egyáltalán nem költöttünk a hónapban (dezodorok, öblítő, fogkefe… stb), ez a torzító hatás is jórészt közömbösül.

A lényeg, hogy a havi fix rezsin felül tervezett 50ezer forintos költésnek pont a dupláját, 100ezer forintot sikerült elköltenünk januárban. A 30ezer forintos megtakarítási célokat tehát nyugodtan elfelejthetjük, sőt még így is a havi két minimálbérből, plusz a gyerekek után járó pénzekből összeálló 168 ezer forint helyett összesen 188 ezer forintot költöttünk, tehát megtakarítás helyett 20ezer forint adósságba estünk. Mindezt úgy, hogy nem fizettünk semmilyen hitelt, ellenben saját lakással és autóval kalkuláltunk.

Ez van. Így utólag is elnézést kell kérnem azon olvasóktól, akik a hónap elején úgy értelmezték a témában írt soraimat, hogy az valamiféle kioktatás akar lenni. Elnézést kell kérnem, még annak ellenére is, hogy ez egyáltalán nem állt szándékomban. Ugyanakkor továbbra ragaszkodom ahhoz, hogy a témában tabuk nélkül írhassam le a véleményemet. A táblázat alatti részben elemezni fogom a havi költéseimet, illetve ötletelek picit, hogy hogyan lehetett volna mégis kijönni az eredetileg tervezett összegből, tehát a valójában elköltött összeg feléből. Aki tehát úgy érzi, hogy mindez rá nézve sértő lehet, az ne is olvassa tovább ezt a cikket.

Íme a végleges táblázat:

https://m.blog.hu/ni/nivo/tabla4het.JPG

A Részletes költési lista megnézhető itt. A feladat tehát nem kevesebb, mint az említett összeget megfelezni. Kezdem a könnyebb dolgokkal. A héten kicsit szétnéztem az internet előfizetések piacán, és találtam is egy havi 1300 forinttal olcsóbbat. Egy kicsit macerás ugyan a dolog, de érdemes volt. Aláírtam ugyan egy kétéves hűségidőt az új szerződésben, de ezidő alatt összesen 12ezer forintot fokok spórolni az internet kiadásaimon. Hasonlóan oda kell figyelni a bankköltségekkel is, ott is érdemes időnként váltani, mert egy idő után mindig azt venni észre, hogy a kezdetekkor még nagyon kedvező bankszámla csomag díjain a bank észrevétlenül itt is ott is emelgette a díjakat.

Másik ötletem így a rekord hideg idő váratlan beköszöntével pedig az, hogy sok jó ember kis helyen is elfér alapon össze lehet költözni egy-egy hétre valamely közelben lakó jóbaráttal, nagyszülővel, testvérrel… stb. Egy hétig még jó bulinak is minősülhet az együttélés. Hosszú esti beszélgetések, sakkpartik, főzőcskék, a gyerekek is jól eljátszanak egymással. És ez alatt az idő alatt az egyik házban ki lehet zárni a fűtést, vagy legalábbis +2-3 fokra beállítani (persze ezt panelban nem lehet megcsinálni). Akár 10ezer forint, vagy még több is fogható így a gázszámlán egy hét alatt..

Na de akkor nézzük, hogy mire költöttem túl sokat a héten. Egyértelműen élelmiszerre. Ez közel 75ezer forintot tett ki. A sokat kritizált készételekre például 21ezer ment el. Ahogy számolgattam, ha mindezeket az ételeket saját magunk főzzük meg, akkor alapanyagköltségen nagyjából a feléből kihozhattuk volna ugyanezt. Igaz több villanyt fogyasztott volna a tűzhely, és többet kellett volna mosogatni is, ezért számoljunk úgy, hogy itt jó sok esti főzőcskével 10ezer forintot megfoghattunk volna.

A másik dolog, ami adja magát, az az autó. Minimális használattal 8600 forintot költöttem a hónapban a fenntartásra (benzin, téli szélvédőmosó). Ezenkívül a fix költségek közé be volt tervezve a kötelező biztosítás és a súlyadó időarányos része 2900 forint értékben. Ezzel együtt 11500 forintba volt az autó, és még ebben nincs benne a kétévenkénti műszaki vizsga (kb. havi 1000 Ft), és a 6-7 évenkénti gumicsere arányos része (kb. havi 1000 Ft), mint ahogy az autó értékcsökkenése (kb. havi 5000 Ft) és eseti szervízköltsége (kb. havi 5000 Ft) sem. Tehát az autófenntartás havi reális költségét nyugodtan vehetjük 20-25ezer forintnak. Ugyanakkor az autó leadásával sem lehet sokat spórolni, ugyanis helyette két BKV bérlet ára 19600 Ft + a gyerekbérletek (Vidéken ugyan valamivel olcsóbb, de nem sokkal. Ingyen meg ugye csak a nyugdíjasoknak, meg a „tuggyukkik”-nek van.). Nem is beszélve egy vidéki családlátogatásról, vagy egy váratlan betegség vagy más esemény esetén mondjuk taxiköltségről. Belátható, hogy nagyon nincs alternatívája az autónak, esetleg akkor, ha totálisan be vagyok rendezkedve egy szigorú, kis hatósugarú területen belüli életre (munka, család, iskola, bolt, orvos, bank… stb.). Ezen tehát havi néhány ezer forintnál többet szerintem nem lehet fogni.

Kis munkával elkerülhető lett volna a gyerekekre költött élelmiszeren kívüli 7200 forint is. Ez az összeg játékra (1800 Ft), mesekönyvre (1300 Ft), kisruhára (500 Ft), és farsangi jelmezkölcsönzésre (3600 Ft) ment el. Végül is csutkababa is van a világon (igaz szerintem a mi 5-10 km-es körzetünkben egyetlen csutka sincs :), mesélni fejből is lehet, esetleg kis saját rajzokkal illusztrálva, a fizetős farsangi jelmezt is ki lehetett volna hagyni. Összeségében a 7200 Ft-ból 5ezret meg kell fogni.

Eddig tehát elméletben spóroltam 10ezret a készételen, és 5ezret a saját készítésű illetve használt gyerekjátékokon, 1ezret az interneten, ez együtt 16ezer Ft. Amin még nagyon sokat kellene fogni, az az élelmiszer. A 7100 Ft-os édesség sorból minimum 5ezret faragni kell. Az italra költött 3900 Ft-ból 3ezret Italból tényleg csak a teát szabad meghagyni. Most tartunk 24ezer lefaragásnál, még mindig spórolni kellene 26ezret. (Lassan elmehetnék pénzügyminiszternek, olyan jó vagyok a megszorításokban. :) A kenyér-pékáru sorból (6300 Ft) el kell hagyni a pékáru részt, ezzel kiesik kb. havi 2ezer Ft. A tej-tejtermék és a sajt soron (együtt 12600 Ft) olyan sokat nem lehet fogni szerintem, és talán nem is érdemes. Vegyünk le belőle mondjuk 4ezret.

Most tartunk 30ezer forint lefaragásnál. És nagyjából kifogytam az ötletekből. Igaz, most már elvileg pénzünknél vagyunk, hiszen a mínusz 20ezerből felverekedtük magunkat +10ezerbe. A további megtakarításokhoz azonban most már tényleg húsba vágó dolgokra lenne szükség. Csökkenteni kellene a havi 7900 Ft-os húsfogyasztást is, helyette a talán olcsóbb tészta jöhetne szóba, bár tápanyagtartalmuk eltér. Mégiscsak hozzá kell nyúlni a havi 9400 Ft-os zöldség-gyümölcsfogyasztáshoz is. Bár itt abban bízhatunk, hogy januárban ezek ára csúcson van, és szezonidőszakban esetleg ez az összeg magától csökken. Még tovább kell csökkenteni a tej-tejtermék fogyasztást, de itt már a gyerekektől kell megvonnom valamit. Ezen a szinten azonban be kell látni, hogy ez zsákutca. Nem lehet egy életen át mindenen spórolni. Talán valamivel (mondhatni sokkal) kedvezőbb helyzetben vannak a vidékiek, vagy hobbikerttel rendelkezőek, ők ugyanis sok mindent megtermelhetnek a kertben. Egyébiránt nincs mese, a bevételeket kell valamilyen módon (másodállás, idénymunka, alkalmi munka, hétvégi munka) növelni. Esetleg a rezsit kell csökkenteni kisebb házba/lakásba költözéssel, víz/áram fogyasztás visszafogással, fafűtéssel.

Amit sokan kifogásoltak, hogy lakáshitelt, vagy albérleti díjat nem számoltam. Nos ez a számok alapján láthatóan SZÓBA SEM JÖHET. Hitelt felvenni ekkora jövedelemre gyerekek mellett óriási felelőtlenség (aki megteszi, annak gratulálok), az albérleti díj pedig nem kigazdálkodható (Megjegyzem nem is nagyon van olyan lakástulaj, aki többgyerekes minimálbéresnek kiadja a lakását). Vagy ha mégis, annak csak az lesz a következménye, hogy még sokkal alacsonyabb életszínvonalon kell majd élni, és élete végéig nincstelen marad az ember. Albérletet tehát maximum ideiglenes jelleggel szabad kivenni. Alternatíva csak a szülőknél maradás és spórolás, majd családi összefogással, saját tulajdonúba költözés lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr174038023

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jön a levegőhasználati díj! 2012.02.01. 12:06:45

Eljött a várva várt pillanat! Annyi év hiábavaló várakozása után az Elvarázsolt Kastély szerkesztőségébe is befújt a szél egy titkos törvénytervezetet. Miután eredetiségéről, valódiságáról és hitelességéről maradéktalanul meggyőződtünk, azaz nem csak S...

Trackback: Vásárhely megint szegényeket aláz 2012.02.01. 11:41:54

Lázár "annyit is ér" János városában úgy osztották a közmunkásoknak az élelmiszersegélyt, mintha karácsonyi ajándékot adnának át. Szerintem pedig ajándékcsomagnak nevezni a rászorulók élelmiszer segélycsomagját nem eufemizmus, hanem pofátlans...

Trackback: Vásárhelyi BAR-lista 2012.02.01. 11:41:01

Nem ette meg az ebédjét két 65 év feletti hódmezővásárhelyi polgár, másik kettő pedig nem vállalta a közmunkát. Egyikük azért, mert meghalni merészelt... Nevük, lakcímük, születési idejük felkerült a város internetes szégyenfalára.Amikor kitört a balhé...

Trackback: Akinek nincs semmije, az annyit is ér 2012.02.01. 11:40:07

Akinek nincs semmije, az annyit is ér - jelentette ki a hódmezővásárhelyi képviselőtestület előtt a város polgármestere, Lázár János.  Vásárhely egy olyan hely, ahol a közéleti szereplésre való alkalmasság egyik mércéje az anyagi helyzet. Az ember...

Trackback: Orbánizmus: made in EU? 2012.02.01. 11:00:50

Az idei év legnagyobb belpolitikai eseménye (már persze VV Kristofel és VV Veronika románcát nem számítva) szeretett vezetőnk világraszóló pálfordulása, csúnyábban mondva megjuhászodása, még csúnyábban mondva a fingófára önként történt felkéredzkedése....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:11:34

@lavór:
""Amúgy is van", és az honnan lett? Termett fán?"

Oké, ha valakinek nincs kabátja, akkor jogos, ha nem kísérti az ördögöt, és azon kívül, hogy kabát nélkül elmegy a munkahelyére, nem fagyoskodik többet. A mi környékünkön sok a minimálbéres és a munkanélküli, télen kabát emberi embereket viszont nem látok.

"Az erősebb igénybevétel meg direkte jót tesz ezeknek a kínai cuccoknak. "

Minek? szétszakad a pólód vagy a kabátod, mikor túrázol? Igaz, igaz, van extrém változat is, de arról nem beszéltünk. Nekem vannak 15 éves kínai pólóim, amelyek mai áron mérve jó ha 500 Ft-osak. Cipőt meg mint már mondtam, 5k-ért kapni strapabírót, amit kb. 2 évente kell megvenni.

Mondom, persze úgy is lehet gondolkodni, hogy teljes túrafelszerelés 50 ezer Ft-ból, újgazdagék egyébként így is kezdik. Na meg olyan helyre is lehet menni túrázni, ahová jó időben a normál utcai ruha is megteszi. Mondom, persze más a helyzet, akinek nincsen utcai ruhája, az tényleg jól teszi ha minimalizálja az egy szál faszban kint töltött időt...

Jimbo75 2012.02.02. 14:14:13

@ejszarny:

"ma a kozszferaban az atlagkereset 200 e
folott van."

Melyik országban? Mert nálunk biztos nem, még bruttóban sem, nettóban meg kb. a fele, legalábbis a ma megkapott fizupapírom szerint....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:15:41

@ejszarny:
Ok, átolvastam. Akkor most te olvasd el ezt még egyszer, erre reagáltál:

Figyelj, a te béred duplájából a mostani albérletünkben barátnőmmel komolyabb szűkölködés nélkül megélnénk, és túrázásra is jutna idő/energia"

Ezek után hogy jön ide az egy ember, mint alapegység? Vagy együtt kellett volna születnem barátnőmmel, hogy ne egyedül legyek? Még egyszer, te árva gyereknek születtél, nem voltak szüleid? És hogy jön ide az "együtt dolgozok"? Miért kéne együtt dolgozni vele, hogy együtt fizessük az albérletet és a rezsit? Azért írtam, hogy a te béred duplájából.

lavór 2012.02.02. 14:20:14

@Zabalint:
"Egyébként a túrázás, futás, és a többi nem nagy izomerőt igénylő testmozgások hatékonyabbá is teszik a szervezet energiafelhasználását hosszútávon, tehát nem sokkal növekszik meg az energia igény."

Aha, egy minimálbéresnél, aki, akik nap mint nap konditerembe járnak edzeni.
Azért mászatnék én az elsatnyult izomzatoddal egy kis hegyet... :D

Egy kissé meseszerűen adod elő.

Ha tényleg túráznál, akkor tisztában lennél azzal, hogy mennyire fontos a ruha és a cipő milyensége ebben a hobbiban. De gondolom kiruccantok a Dunakanyarba kocsival, a felső parkolóban megálltok, felgrasszálsz a 6-8 centis cipősarokban azon a néhány lépcsőn, mégse 10, mert kirándultok, majd átsétáltok az 1 km-re lévő étterembe esetleg. De az már messze van.

És a poszt ugye egy 4 fős családot takar. A minimálbéreseknél meg jellemző, hogy a kiszakadt kirándulós cuccokban viszik suliba a gyerekeket, a szülők szakadt cipőben jelennek meg a munkahelyükön, néhány akciós vizeszsömlét majszolgatván a hiányzó szénhidrátjukat pótolni. A legtöbb ilyen esetben a gyerekeknek 1 cipőjük és 1 kabátjuk van. A szülőknek esetleg 2 kabát már összejött az évek alatt.

Nem kötelező ám a kábeltévé sem. Sőt, elég sokan meg netet is alig vagy sehogy nem használhatnak. Némi áramot használnak valóban, ha tévéznek.
Annyira vagy körülbelül hiteles, mint bogáncs.

DIldiko 2012.02.02. 14:32:12

@zöldrépa: Ma kapjuk meg a fizetést - remélhetőleg. A tavalyit tudom csak, az idei majd estére kiderül.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:33:12

"Aha, egy minimálbéresnél, aki, akik nap mint nap konditerembe járnak edzeni.
Azért mászatnék én az elsatnyult izomzatoddal egy kis hegyet... :D"

Értem, szóval csak kötekedni szeretnél egyet. Én eddig úgy tudtam, a sétálás képessége már alap 2 éves kor után, de ezek szerint tévedtem. Szó sem volt itt hegymászásról, mindenki a saját szintjének megfelelő útvonalakat választhatja. Amúgy meg leírtam, hogy aki éhezik, ott persze már nem az igazi.

"Ha tényleg túráznál, akkor tisztában lennél azzal, hogy mennyire fontos a ruha és a cipő milyensége ebben a hobbiban. De gondolom kiruccantok a Dunakanyarba kocsival, a felső parkolóban megálltok, felgrasszálsz a 6-8 centis cipősarokban azon a néhány lépcsőn, mégse 10, mert kirándultok, majd átsétáltok az 1 km-re lévő étterembe esetleg. De az már messze van."

Ne magadból indulj ki! Szerintem ez neked ez az alap, és közben az 100 ezres túracuccodat mutogatod. Nem, nekem a túrázás 20 km-től kezdődik, de senkinek nem mondom, hogy csak ez a túra. Több 50 km feletti túrán is voltam "kínai szarban", és nem volt gondom. A Dunakanyar meg messze van nekem, mert nem vagyok pesti.

Szóval a lényeg, hogy ha ténylegesen túrázol, az nem abban nyilvánul meg, hogy mutogasd, micsoda márkás cuccod van, a célra.

Egyébként ha már cipő, a Decathlonban 5 ezerért vásárolt utcai(!) futócipőben 2 évig tájfutottam heti rendszerességgel(plusz simán ösvényen hetente 2-3-szor), mire megadta magát. De azért csak oszd az észt, nagy okos, gondolom Budapest határát szökő évente hagyod el, erdőt meg még sosem láttál!

DIldiko 2012.02.02. 14:40:57

@DIldiko: Tavaly kb. 210E Ft/hó volt az összes bevétel (fizetés, családi pótlék).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:44:05

@lavór:
"És a poszt ugye egy 4 fős családot takar. A minimálbéreseknél meg jellemző, hogy a kiszakadt kirándulós cuccokban viszik suliba a gyerekeket, a szülők szakadt cipőben jelennek meg a munkahelyükön, néhány akciós vizeszsömlét majszolgatván a hiányzó szénhidrátjukat pótolni. A legtöbb ilyen esetben a gyerekeknek 1 cipőjük és 1 kabátjuk van. A szülőknek esetleg 2 kabát már összejött az évek alatt."

Igen, ebben igazad van, gyerekeknél a cipő és a kabát szűk keresztmetszet lehet. Szvsz amelyik kabátban iskolába megy, túrázni is mehet, csak nem sáros időben, durva útvonalon. Cipő helyzet már neccesebb, mert az kopik is, és eleve ha örökli is az egyik gyerek a másiktól, ott is necces a dolog.

Itt azért felhívom a figyelmedet, hogy nem a cikkre írtam a túrás dolgot, hanem egyik kommentelőnek, aki azt írta, hogy nem lehet úgy élni, hogy alapszükségletek megvannak, de azon kívül semmi. Erre írtam, hogy olcsó, közel ingyenes lehetőségek vannak. Egy 5 ezres cipő 1 évre(amíg kinövi a gyerek), egy 5 ezer Ft-os kabáttal szintén 1 évre az 833 Ft egy hónapra, 2 gyereknél 1666.

DIldiko 2012.02.02. 14:44:52

@ejszarny: Inkább pont fordítva: a minimálbér nettójának nem lenne szabad a létminimum alatt lennie. Ráadásul itt még nincs is kompenzálva a gyerek.

Joooe 2012.02.02. 14:46:12

@ejszarny: látom fideszfikázást is sikerült beleszőni mert az kell, még ha nem is kapcsolódik a témához :)

A luxus nyilván szándékos túlzás volt, a helyesebb kifejezés az lenne hogy nem engedheti meg magának egy minimálbéres. De ahhoz hogy te egyedül fullos lakást tarts fenn ahhoz az kell hogy legyen kemény jövedelmed. Nem minimálbér. A minimálbér nem azt jelenti hogy mindenre jut belőle amit csak el tudsz képzelni hogy tök jó lenne.

Végezz értékesebb munkát, vagy fogadd el hogy a jövedelmedhez kell igazítani az igényeidet.

Nincs semmi rossz abban ha van 1-2 lakótársad, sőt inkább buli, talán nem lennél ilyen befordult. A párválasztásnak sem feltétele, hogy már mindened meglegyen. Lakás stb.... együtt szokás kinyögni.

Ha neked az az álmod hogy te egyedül fizeted mindezt akkor ez van, dolgozol napi 12 órát, szerintem hülyeség, de te tudod.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:50:27

@lavór:
Egyébként ha már ruha, az se mindegy hol és mikor. Pl. én megvettem magamnak az első szövetkabátom, mindjárt 18 ezret otthagytam a boltban. Anyám durván lecseszett, hogy ezt mégis hogy, én meg magyarázkodtam, hogy az egész áruházban a legolcsóbb az 13 ezer volt, csak az nagyon rossz volt, nem volt jó, stb. Erre anyám elkezdte mutogatni mit mennyiért vett. Hasonló minőségű kabátot max. 5 ezerért megkap, mert jókor(szezon után) és jó helyen(akció, kiárusítás, stb.) veszi meg. Eközben minimálbérnél alig többet kereső ismerőseim vannak 40 ezres kabáttal...

lavór 2012.02.02. 14:51:17

@Zabalint:
Természetesen mindezt elhiszem.
Pont nem én osztom az észt. Próbálnám a realitás talaján tartani a posztot. Túrák, befektetési portfóliók, és egyéb hasonló hülyeségek között. Ha nem tetszik, így jártál. Hogy elmész 50 km-es túrára egy gagyi cipőben, az a te bajod. Egyébként ha tudnád, pont ne jól néz ki egy jó túracipő. Úgyhogy a te párezres cuccod menőbbnek tűnhet.
Szerintem nem lehet mondjuk örökölni egy fiú, lány testvérpárnál a ruhákat. Na meg azokat a remek minőségük miatt bizonyos korú gyermekeknél már nem lehet hordani, egyszerűen tönkremegy, széthullik, elmállik.... Látod, semmit nem tudsz a témáról. Ki is osztja akkor az észt? Egy évre egy cipő? Van, hogy 3 havonta kell... Behalok...

lavór 2012.02.02. 14:56:08

@Zabalint:

Ez remek bejegyzés. Hasonlóan lehet remek dolgokat venni az élet számos területén. Egy feltétele van, illetve kettő. Vagy az, hogy van felesleges készpénzed, vagy hitelhez jutsz. Na, kérlek, egy minimálbéresnek egyik sem áll rendelkezésére. Hogy az a bizonyos 40 ezres kabát miért kellhet az ismerősödnek, azt ő tudja, na meg majd azt is, amikor rájön, egy pillanatra sem került közelebb ahhoz vele, hogy felnézzenek rá, a teljes eladósodáshoz annál inkább. De feltehetnék neked 1000 hasonló kérdést...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 14:56:33

@ejszarny:
Mit, baszki? Azt, hogy egyedül laksz, és csodálkozol, hogy nem jössz ki a pénzedből, és én erre azt mondom, nem kell egyedül lakni? Persze lehet, de csak annak, aki jól keres.

mademoiselle_r 2012.02.02. 15:05:40

"A lényeg, hogy a havi fix rezsin FELÜL tervezett 50ezer forintos költésnek..." Eddig olvastam. A rezsit ki fizeti ki, kérem szépen?

cso zsi 2012.02.02. 15:06:02

@ejszarny: "sztem gondolkodjatok el az emberi let lenyegen.

van tudod az ipari csirke, betoljak ele a tapot, van 1000 db 70 nm-en aztan 3 honap mulva levagjak.
biztosan ilyet akartok csinalni az emberbol? (persze csak mindenki MASbol)

mert ez ide vezet. "

Nem viccelnek, ezt akarják:

hvg.hu/vilag/20120131_eb_rovareves_europaban

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:06:03

@lavór:
Tudod a túrázást én azért hoztam fel, mert szeretek túrázni, és képben vagyok a témáról. Ehhez képest te kioktattál olyan dolgokról, amelyekről nyilvánvalóan tudom, hogy hülyeség, mikor leírtam, hogy ami szerinted hülyeség, az nálam valóság, akkor meg abba menekültél, hogy biztosan 1 km-es gyógytúrákat teszek csak, és azért gondolom azt, hogy nem kell húdemárkás cucc. Lehet észosztásnak tekinteni, amit beszélek, de te ezen is túlmész, ha nem illeszkednek az érveid a valósághoz, akkor megpróbálsz hiteltelennek feltüntetni.

A kabát dolgot én is így gondolom, de az a legnagyobb poén, hogy ezek az ismerőseim azt hiszik, hogy anyám 5 ezres kabátja meg pár hónap alatt szétfoszlik, holott elképzelhető, hogy éppen ugyanarról van szó, csak máskor és máshol vették.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:09:52

@cso zsi:
Gondolom nem a la natúr gondolják, hanem úgy, mint az élelmiszerekben az adalékanyagok. A res bullban lévő taurin sem a bika spermájából van, hanem mesterségesen állítják elő, miért lenne rosszabb, ha rovarból származó fehérje lesz a pudingodban?

csepke 2012.02.02. 15:14:33

@lavór: "Már hogyne lenne az... Eleve több mozgás, nagyobb energiaszükséglet. Évszaktól függően folyadék pótlás vagy melegebb ruha szükséges."...
Hihi én rendszeresen túrázom az isteni szép Börzsönyben. Nem ezek a tételek benne.Pl. Budapestről oda-vissza a vonatjegy mondjuk Zebegényig gyerek 50%os 900 Ft nekem 1800 Ft. Az pont 2700 Ft-tal több aznap, mintha otthon ülnénk. És azért lényeges olyan helyre menni ahonnan odautazva-túra-visszautazva belefér egy napba, mert ha nem, akkor erre még rájön egy nap szállásköltség és egy meleg kaja. A túrázás egyáltalán nem nagy tömegek olcsó sportja. Csak ha ott lakik a túra helyszín mellett, de akkor meg minek menne, csak odahúzza a székét a teraszra és levegőzik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:18:53

@lavór:
"Egyébként ha tudnád, pont ne jól néz ki egy jó túracipő. Úgyhogy a te párezres cuccod menőbbnek tűnhet."

Tudom hogy néz ki a jó túracipő. A szépség relatív, de sokaknál maga az ár az, ami széppé teszi.

cso zsi 2012.02.02. 15:20:02

@Joooe: "De kifejtem, hátha úgy megérted: a ház szigetelése, nyílászáró csere akkora beruházás pár százalék hatékonyság növekedésért, hogy 10-20 év mire ELMÉLETILEG megtérül. (Vályogház esetén meg nem is célszerű/indokolt) A hőmérséklet csökkentésével, rések tömítésével, olcsóbb tüzelű választásával nagyobb megtakarítás érhető el, beruházás nélkül."

@lavór: "Ráadásul a megtérülést vizsgálhatod az utóbbi évek energia áremelések tükrében.
Ez a baj, tanult, okos emberek terjesztik a hülyeséget. És el is hiszik!"

Nagyon nem állunk egy oldalon Joooe-val, de a fentiekben igaza van.
Akinek fél milla lenne a nyílászárócsere, az inkább elfűti ezt pár év alatt.
Alternatív fűtési módszerek?
Egy emeleti, konvektoros lakásban nem sok alternatíva van a parketta eltüzelésénél.

lavór 2012.02.02. 15:21:16

@Zabalint:

Na szóval, egy, a jelen esetben minimálbérből élő család, nem sűrűn túrázgat. Néha kirándulnak egyet talán.
Feltételezéseim valószínűleg abból adódnak, hogy a magam tapasztalataiból merítvén, ha sűrűn túrázik, nem kirándul, az emberfia, akkor bizony rájön a saját kárán, hogy miért is kéne erre költenie igazán. (Nem feltétlen, szavaiddal élve százezreket.)
Na de mindegy, itt még nem tartasz, majd. Példaként akár kerékpározhatna, úszhatna is egy minimálbéres. De. Egyiket sem teszi hosszú távon. Nincs miből. Drága a bringa, fenntartani is, nem olcsó a fürdőbelépő, egyre kevesebb a szabad strand... Na és nem trendi. Egyszerűen azt várjátok el az ilyen emberektől, hogy a végletekig takarékosan, ésszerűen, vágyak nélkül éljék az életüket. Se egy csoki, se egy drágább kabát, se álmodozás a jobb élet után. Szerintem felháborító. Emellet mindezt úgy, hogy körülöttük a pazarlás mérhetetlenül folyik. Étel hegyek a kukákban, használható ruhák szintúgy... és így tovább. De mi, akik mindezt elkövetjük, majd megmondjuk nekik. Én kérek elnézést!

lavór 2012.02.02. 15:23:41

@csepke:
"Pl. Budapestről oda-vissza a vonatjegy mondjuk Zebegényig gyerek 50%os 900 Ft nekem 1800 Ft"

Valamelyik felsorolásomban szerepelt az utazási költség is.

Egyébként igazad van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:24:39

@csepke:
De aki nem teheti meg, az Budapestről nem megy a Börzsönybe, hanem a Budai-hegységben vagy a Gödöllői-dombságban túrázik, attól függően melyik van közelebb. Elég sok embernek van BKV bérlete.

Én elismerem, olyan helyen nőttem fel, ahol közel volt az erdő (Sopronban), de az osztálytársaim 95%-a érettségiig még a Károly-magaslaton sem járt(városhoz nagyon közeli, nagyon népszerű túrázó hely). Mert nem vitték a szülei kisgyerek korában sosem, szartak az ilyesmire. Szóval akinek adott a lehetőség, a többség nem él vele. És nem a túrázásnál ragadtam le, nyilván mindenkinek más az ízlése, de ezt egy rakat más dologra mondhatom(pl. diákoknak ingyenes vagy majdnem ingyenes városi könyvtár).

lavór 2012.02.02. 15:26:17

@cso zsi:

Akkor kihajintom a 30-40 ezerből hőszigetelt ablakaimat. De inkább megtartom. Egy év alatt behozta azt, amennyit ráköltöttem. :) Csak pillázom, hogy a szomszédaim mennyit fizetnek a sokkal kisebb lakásuk fűtésére... Nem is merem mondani a számlám összegét, megvernének. :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:36:11

@lavór:
"Na de mindegy, itt még nem tartasz, majd."

Hol nem tartok, mégis? Kicsit félreérthető ez ebben a szövegkörnyezetben, mert érthetted a gyerekekre is, mert ott még tényleg nem tartok, nincsenek. De ha a rendszeres túrázásra érted, akkor ezek szerint folytatod a "faszméregetést". Érdekes dolog, voltam néha egy-egy teljesítménytúrán is, ott érdemes körbenézni, van akinek extra túrafelszerelése van, van akinek szakadt gönce. De ugyanazt a túrát teljesítik, baszki! De mondhatnám azt is, amit barlangászok meséltek(voltam néhány nyáron 1-1 hetet barlangász táborban, 3 éve 500 Ft-ot fizettem egy napra a teljes ellátásért, egész családok voltak ott fent, tehát ha van szabadság, ez is játszana minimálbéreseknek, mint nyaralás, igaz dolgozni is kell a bontásokon), hogy ott jártak náluk angol barlangászok a legdrágább felszerelésekkel, ők meg ott voltak a régi agyonhasznált, újonnan sem extra cuccaikkal. Elmentek abba a nem kiépített barlangba, amelybe a látogatókat szokták invitálni, az angolok fel 20 méter után elmenekült onnan, mert hogy jaj de szűk, jaj de meredek. Gondolom ők is azt mondják, hogy igen, tapasztalatból tanulták meg, hogy kell a jó felszerelés...

"Egyszerűen azt várjátok el az ilyen emberektől, hogy a végletekig takarékosan, ésszerűen, vágyak nélkül éljék az életüket. Se egy csoki, se egy drágább kabát, se álmodozás a jobb élet után. Szerintem felháborító. "

Nem, én voltam az, aki szerint legalább 120 ezerre kellene emelni a minimálbért. Én bizonygattam az összes poszt alatt, hogy minimálbérből nem lehet rendesen megélni. Esetleg elolvashatnád, mire hoztam fel a túrázást!

cso zsi 2012.02.02. 15:39:10

@Zabalint: Keleten van rovarevés, erről szólnak a cikkek, és a bazársorokon is látni tücsköt-bogarat pirítva.
back40forums.com/index.php?topic=1828.0

@lavór: Minimálból, egy keresetből? :)))
Az sem mindegy, mennyi idős ablakot kell szigetelni.
De más blogban már példának hoztam azt, hogy a cúgos ablakok cseréje után a gázosok szellőzőt szereltettek fel az ablakokra.
Most pont annyira cúgol, mint 40 éve.

csepke 2012.02.02. 15:44:47

@lavór: mondjuk akkor már a futás a legolcsóbb, és nem is kell feltétlenül a Margitszigeten, lehet bármilyen sportpályán is. De az tény hogy napi 8-10-12 lélekölő, testölő munka után anyagi gondok között az kevesek vágynak arra, hogy futkossanak céltalanul. Pedig hosszútávon hasznosabb mint amennyire adott percben nyűgös nekiindulni.

lavór 2012.02.02. 15:45:11

@Zabalint:

"Hol nem tartok, mégis?"

Ott, hogy költs egy kis igényességgel az egészségedre.
A többit nem értem, mi köze a felszerelésnek a beszarisághoz?
Mi baj lenne a 120 eres minimálbérrel? De legyen inkább 35, az a tuti. :(

@cso zsi:

Asszem 40-50 éves ablakokat csináltattam meg.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:48:28

@lavór:
"Drága a bringa, fenntartani is,"

Jól látom, hogy te professzionális szemszögből közelítesz meg mindent. A túrázás nem feltétlenül jelent hegymászást, egy 4 fős családnál főleg kisgyerekekkel különösen nem. Soproni példa, például elmehetnek az Ojtozi sétányon, onnan el a harkai lőtérre. Széles, főleg kavicsozott dózerút végig, semmi extra nem kell, utcai cipőben és ruhában végigmehetnek, és jól érezhetik magukat. Útközben megállhatnak megenni a magukkal hozott szendvicseket egy padnál. Ez semmivel nem kerül többe, mint ha otthon maradnának és TV-t néznének. Nyilván lehet keményebben is, de hogy egyáltalán nem tehetik meg, az hazugság.

Hogy hogy jön ez a bicajokhoz? Nekem 17 éves koromig csak tipikus "tesco-s" bringám volt. Ahogy nőttem, volt amikor apám régi falubike-ját használtam. Mégis örömmel bicajoztam, főleg nyáron. Nem kell feltétlenül 150 ezret költeni egy bicajra(nyilván versenyzőnél ez 500+). Nem kell feltétlenül verseny szinten űzni, hogy örömöd legyen benne.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 15:57:45

@csepke:
Úgy van. És erősíti a szív- és érrendszert, ellenállóbbá tesz azokkal a betegségekkel szemben, amelyeket sok évtized gyötrődés után nagy eséllyel a legtöbben megkapunk.

@lavór:
Figyelj, nem azt mondtam, hogy mindig a legolcsóbb túracipőben túrázok. Hanem azt, hogy lehet úgy is, csináltam én is úgy. Hétköznap úgysem teheti meg az ember, egy-egy hétvégi kirándulástól meg nem megy tönkre az ember lába. Ráadásul nem is az ártól függ, hogy hosszútávon kényelmes-e a cipő, egy drága cipőtől is lehet rossz. Mellesleg futástól sérültem már le, de nem a cipő volt az oka, hanem a kevés nyújtás, azóta jobban figyelek rá.

"A többit nem értem, mi köze a felszerelésnek a beszarisághoz?"

Nem a beszarisághoz van köze. Hanem ahhoz, hogy azok az angolok megvették a fullos, drága barlangász felszerelést, holott ezen hobbi területén sehol sincsenek. Annál a barlangnál én is megijedtem elsőre, mert az volt az első komolyabb nem kiépített barlang, ahol életemben jártam. De én nem vagyok barlangász, ezek az emberek meg elvileg évtizedek óta rendszeresen barlangásznak. Ha a magyar barlangászok azon a karsztvidéken durvát akartak volna nekik mutatni, tudtak volna, de ez a leglightosabb arrafelé, ahová a legtöbb látogatót leviszik. Tehát ezek az emberek otthon kb. a látogatható barlangokban feszítettek a legdrágább felszerelésekkel.

"Mi baj lenne a 120 eres minimálbérrel? De legyen inkább 35, az a tuti. :("

Tudom, a 120 ezer sem lenne jó, de a mostaninál jobb. Véleményem szerint ez a szint még nem növelné a munkanélküliséget.

lavór 2012.02.02. 16:00:56

@Zabalint:

"A túrázás nem feltétlenül jelent hegymászást, egy 4 fős családnál főleg kisgyerekekkel különösen nem. Soproni példa, például elmehetnek az Ojtozi sétányon, onnan el a harkai lőtérre."

Bocs, nálam ez kis kirándulás... A pulzusuk is csak akkor emelkedik, ha az út menti étterem árlistáját megnézik. :)

De itt megint inkább @csepke: -vel értenék egyet. Egyszerűen nem kívánja a szervezetük. Elfásulnak a mindennapok gondjaiban, beszűkül az érdeklődés, csak az létezik, amit az előttük villódzó tévéből rájuk zúdít a média.

Bringa: Egy közepes minőségű bringa, ami ki is bír néhány szezont: 60-80 ezer. Sajnos. Ehhez még vegyük hozzá azt ius, hogy gyerekek révén nem biztos, hogy vigyáznak rá, így költeni kell rá. Esetleg el is lopják. Na és itt elértünk a tárolási gondokhoz. 4 bringa már nem kevés egy 30-40 nm-es lakásban. Megoldható, de nem egyszerű. Egyébként van különbség élményszinten egy teszkós és egy átlagos cseh középkategóriás (Kellys) bringa közt. Ez is személyes tapasztalat. De sajna ez megint elérhetetlennek tűnik számomra egy minimálbérből élő 4 fős család részére. Sajnos.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 16:05:23

@lavór:
"Bocs, nálam ez kis kirándulás... A pulzusuk is csak akkor emelkedik, ha az út menti étterem árlistáját megnézik. :)"

Akkor nevezd kis kirándulásnak. A hangsúly azon volt, hogy ez még sima utcai cipővel sem akadály, egyébként mondhatnék távban hosszú, de könnyű túrát is, amihez nem kell semmi extra. De mint mondtam, egy 5 ezres túracipő sem esne le a lábamról egy Kinizsi Százason sem.

"De itt megint inkább @csepke: -vel értenék egyet. Egyszerűen nem kívánja a szervezetük. Elfásulnak a mindennapok gondjaiban, beszűkül az érdeklődés, csak az létezik, amit az előttük villódzó tévéből rájuk zúdít a média."

Na, ha ezen változtatnának, javulna az életminőségük.

lavór 2012.02.02. 16:05:45

@Zabalint:

"Hanem ahhoz, hogy azok az angolok megvették a fullos, drága barlangász felszerelést, holott ezen hobbi területén sehol sincsenek"

Náluk az kapható. :) De inkább beszariak voltak.

lavór 2012.02.02. 16:11:05

@Zabalint:

Ez kicsit kevés lenne egy valódi életminőség emelkedéshez, de szerintem azért sokan elkirándulgatnak. Látom, nem üresek a parkok, vásárok, a Normafa is tele van majdnem mindig. De úgy igazán a túrázás, kirándulás, egyáltalán a sporthoz való hajlam nem minimálbér kérdése. Wellness szállóban is láttam heverésző, egész nap csokit majszolgató gyereket szülői kísérettel. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 16:13:04

@lavór:
"Bringa: Egy közepes minőségű bringa, ami ki is bír néhány szezont: 60-80 ezer. "

Ezt nekem mondod, aki a 15 ezrest használtam 5-6 évig anno. A mostani Merida bicajomat pedig 2004-ben vettem 55 ezerért, kezdve utána egy 1200 km-es túrával, azóta is rendszeresen használom, és egy-két apróságon kívül nem volt baja.

De megint visszatértünk oda, mondom hogy nem kell mindjárt komoly sportolást feltételezni, nem arról beszéltem, hogy napi 100 km-t fog tekerni szerencsétlen, hanem hétvégén a 4 fős család elmegy egyet tekerni a szabadba. Előbbire tényleg nem jó a tesco-s bringa. Minimálbéresnek meg nem esélyes. Minimálbéresnek a bringázás csak mint laza kikapcsolódás jöhet szóba.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 16:17:07

@lavór:
Mindegy mi kapható náluk, láthatóan még nem jártak olyan helyen, ahol bármilyen felszerelés szükséges. Pedig elvileg barlangásznak.

"Ez kicsit kevés lenne egy valódi életminőség emelkedéshez, de szerintem azért sokan elkirándulgatnak. Látom, nem üresek a parkok, vásárok, a Normafa is tele van majdnem mindig. "

De tudod Budapest mekkora tömeget jelent? Ha csak annyian mennének kirándulni a Budai hegyekbe, amennyien bulizni járnak, nem tudnál megmozdulni...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 16:25:01

@lavór:
"De úgy igazán a túrázás, kirándulás, egyáltalán a sporthoz való hajlam nem minimálbér kérdése"

Baszki én ezt bizonygatom már 30 hozzászólás óta, de te jössz azzal, hogy anyagi helyzet függő!

lavór 2012.02.02. 16:26:05

@Zabalint:

"Ha csak annyian mennének kirándulni a Budai hegyekbe, amennyien bulizni járnak, nem tudnál megmozdulni..."

Érdekes példa Kicsit OFF, de már mindegy. Ifjabb koromban rengeteget kirándultunk, túráztunk Pomáznál. Néhány éve kitaláltam, hogy: nosza, kerekedjünk fel, jót sétálunk, belángosozunk. Odaérvén sajnos rá kellett hosszas keringés után döbbennem, nem tudunk az erdőbe jutni. Beépült a hegyoldal. Már írtam: inkább plázákban sétálnak Pesten az emberek. Klimatizált, nem strapás, jókat esznek, mi bajuk lehet... És itt ismét csepkére utalnék: "aki olyan helyen él, inkább kiül a kertbe..." A kirándulgatósdi a városiaknak élmény, nekik nem annyira.

lavór 2012.02.02. 16:35:25

@Zabalint:

Valószínűleg másként definiálom a túra jelentését. Nem tartom túrának, ha aszfalton sétálgatok mondjuk a Népligetben. Jót tesz az egészségnek az is, de nálam valamiért nem jelent "túrát".
Ami nálam a túra fogalmába esik, az a legritkább esetben jár anyagi következmény (akár több ezres utazási költség) nélkül. És ne haragudj meg érte, egy túrán nem elég nekem 2 üres vizeszsömle forrásvízzel, az utóbbi persze jó. De nem vagyunk egyformák. De ezzel nem teszünk jót a minimálbéren tengődőknek. Majd ha jobban keresnek, akkor többet tudnak költeni szórakozásra, egészségesebb életmódra.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 17:18:55

@lavór:
"És itt ismét csepkére utalnék: "aki olyan helyen él, inkább kiül a kertbe..." A kirándulgatósdi a városiaknak élmény, nekik nem annyira. "

Nem értek egyet. Ismerek például egy családot Sopron közelében egy kisalföldi faluban élnek, és rendszeresen túrázgattak Sopron környékén, nekik ez ugyanúgy élmény volt, mint a társasházban élő városiaknak. Ugyanis az udvaruk nem ugyanaz, mint az erdő, ahol dombra, hegyre fel, le, völgyeken át, patakok, források, kilátók, stb. Ezek nincsenek a kertjükben. Sőt igazából a házuk közelében csak szántóföldek vannak, mégis oda is elmennek néha sétálni.

"Valószínűleg másként definiálom a túra jelentését. Nem tartom túrának, ha aszfalton sétálgatok mondjuk a Népligetben. Jót tesz az egészségnek az is, de nálam valamiért nem jelent "túrát"."

Tök mindegy mit nevezel túrának, számomra az általam hozott példa sem kielégítő, ellenben ezt arra hoztam példának, hogy ha a minimálbéres azt akarja, ne kopjon el a cipője, hát megválogatja, hová megy, de a kirándulás szempontjából nem kizáró ok. A Népligetben sétálást én meg kirándulásnak sem tartom, de az sem lenne ellenemre.

"Ami nálam a túra fogalmába esik, az a legritkább esetben jár anyagi következmény (akár több ezres utazási költség) nélkül. "

Speciel én most jó helyzetben vagyok, mert a Mecsek alatt lakok, így megoldhatom utazási költség nélkül, vagy minimális utazási költséggel, legutóbb például úgy, hogy odafelé háztól indultunk, este visszafelé helyközi busszal egy másik településről.

"És ne haragudj meg érte, egy túrán nem elég nekem 2 üres vizeszsömle forrásvízzel, az utóbbi persze jó. "

Szvsz megoldható olyan kajával, amit aznap amúgy is megennék. Legalábbis a szendvicsek nem extraként rakódnak a költségvetésbe, hanem csak az az extra, amennyivel többet kell enni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.02. 17:21:05

@lavór:
De jó, tudod mit, nevezzük kis kirándulásnak, amire mondtam, hogy a minimálbéresek is megtehetik, és szinte ingyen van. Ne zavarjon már össze a definíció. Mondjuk azt feltételezem, nekem ott sem kell extra cipő meg ruha, amit te már túrának nevezel.

lavór 2012.02.02. 17:26:58

@Zabalint:
Jó nevezzük. Mindjárt más a gyerek fekvése. :)

"nekem ott sem kell extra cipő meg ruha, "
Nekem meg kell, már öreg vagyok. :)
Egyébként saját magad is leírtad, sok hely, sok szemlélet. Találkoztam Szilvásváradon szegediekkel, elhozták a gyerekeket megnézni a "hegyet". :)

"hanem csak az az extra, amennyivel többet kell enni."

Na itt a lényeg, egy 4 fős minimálbéresnél már minden kis extra költség számít. És ebben az esetben ugye négyszeresen. :) De tényleg túl van ragozva, Közös nevezőre jutottunk. Sétáljanak.

évuska 2012.02.02. 17:29:14

@puffancs: Was? Mi ebben a ciki? Irigyled a vízszámlánkat? Kb. fele annak, mint amikor nem csináltam, félre is teszem egy az egyben. Köszönöm, gyermekeim is, én is jól vagyunk.

évuska 2012.02.02. 17:32:49

Vagy úgy értetted, nincs vízöblítés a vécében?

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 17:54:40

@Joooe: "Végezz értékesebb munkát"

majd ha esetleg apolora, orvosra lesz szukseged, gondolkodj el azon, mi lett volna ha megfogadja o is a tanacsod es "ertekesebb" munkat vegez, nem teged gyogyit 100 alatti fizetesert.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:00:27

@Joooe: " látom fideszfikázást is sikerült beleszőni mert az kell, még ha nem is kapcsolódik a témához :)"

baszod, komolyan kerdezem, te idiota vagy?
magyarorszagon elsz?

nezzel utana kiknek koszonheto, hogy a keveset keresok nettoja meg tovabb csokkent az elmult ket evben

jah, a fidesz az? kivezettek az adojovairast? kevesebb lett a minimalber nettoja is?
nah, igy kapcsolodik a fidesz ide.

lavór 2012.02.02. 18:00:36

@ejszarny:

Na igen.... Szubuntezívre bekerülvén a nővérke drága valami olyan papírt hozott, hogy nem bíztam rá semmi értéket. Elgondolkodtam egy pillanatra, majd aláírás közben csak annyit mondtam neki: "Valóban, értéket nem, csak az életemet adtam a kezébe." :)

Joooe 2012.02.02. 18:01:20

@ejszarny: na jó ez baromság volt tőlem, bocsi.

lavór 2012.02.02. 18:01:35

Ja, keresett nettó 110-et 12 órában pótlékokkal kis túlórával. Anyám...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:03:51

a nehez felfogasuaknak javaslom atgondolasra:

A TARSADALOM EGY EGESZ, MINDEN ELEMEBEN OSSZEFUGGO RENDSZER.

MINDENKI aki DOLGOZIK egyforman ertekes es nelkulozhetetlen benne.
barmelyik dolgozoi reteget veszed ki, osszeomlik.
baszhatod a millios manager fizetesedet ha nem termeli meg senki az arut, nem viszi boltba, nem hordja el a szemeted, nem lat el ha beteg vagy stb.

Joooe 2012.02.02. 18:04:26

@ejszarny: Ha valaki keveset keres azt nem az államnak kell pótolnia, azt a minimális pár százalékot igenis adózza le a kiskeresetű is. A baj nem ez, hanem hogy ilyen torz a bérrendszer, többek között pont a korábbi adórendszer miatt mesterségesen alacsony bérekkel

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:06:35

@lavór: engem fel evig vizsgaltak, majd kijelentettek h latjak h beteg vagyok, de nem tudjak mitol, szokjam meg :)
mert azt meg lehet, h egyfolytaban vagy lazad vagy hoemelkedesed van es akarmit csinalsz a 3. lepes utan csuromviz rajtad a ruha :D

van egy olyan sejtesem, h ha van della maganorvosra, kicsit mas lesz a vege :)

sajnos en soha nem vegeztem ertekes munkat joooe kollega szerint, nekem az egeszseg is csak korlatozottan jar :]

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:10:07

@Joooe: levezettem h lehetne ugyanennyibol kiegyenliteni a bereket, az allam sara, h nem teszi.
az osszes politikust el kene zavarni aki az elmult 20 evben itt faszkodott.
elen a fidesszel, akik a pofatlan lopast mar olyan szinten uzik, h elkepeszto.
lazar, meggyes neve ismeros?
ilyeneket tisztesseges ember agyonlone, nem poziciokba emelne.
es te ezeket veded?
nem is akarom talalgatni, h ehhez mi kell egy emberben...

lavór 2012.02.02. 18:11:01

@ejszarny:

Bevallom, magánorvosra nekem se fussa...
De lehet szerencsém volt. Olyan helyre kerültem olyan emberek közé, hogy nem csalódtam az emberiességükben sem. Ahogy láttam, jó pár kórházat megjárván, sokszor az eszközök nincsenek meg. De hogy vigasztaljalak, kevés tök egészséges magyar ember van, de ők is csak ideig-óráig azok. :)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.02. 18:21:03

@lavór: en sem veletlenul vedem oket.
20 orvosbol 18-19 tisztessegesen bant velem, fel sem merult, h elvarnanak mast tolem (zsebbe).

pont ezert duhit, h ha valaki azt gondolja, h aki keveset keres annak tuti nem ertekes a munkaja.

viszont azert tudom, h mik azok, amiket megtett volna pluszban egy maganrendeles.

évuska 2012.02.02. 20:54:12

@lavór: nekünk is csak úgy telik rá, hogy szökőévben kell, pedig három gyerek van.

Vince2008 2012.02.03. 08:18:29

Drága Phaszfej! Félreértettél! Én nem szeretném, hogy hasonló helyzetbe kerülj, mindössze annyit akarta sugallni, hogy bárki "leeshet" onnan, ahol van. Ezért nem kell bunkó módon megnyilvánulni azokról, akik tőlünk rosszabbul élnek, tehetségük, családi hátterük, vagy bármi miatt. Nem bántani akartalak, csak a nagyképűsködést nem szeretem. Sok olyan ember között mozgok, akik nem 700.000 havi nettóból, hanem annak többszöröséből élnek, mégis emberek maradtak. Rájuk fel tudok nézni....

Vince2008 2012.02.03. 08:25:31

@ejszarny:
Mindenki egyforma valóban. Azonban kicsit az dühít, hogy pl. a kórházak olyanokkal vannak tele, akik a kasszába egy forintot sem tesznek. De a kezelésük, "szállásuk", étkeztetésük igen súlyos pénzeket húz ki az állam zsebéből. Nekem nincs időm orvoshoz rohangálni, minden aprósággal. Amikor azonban gericsérvem lett, orvos ismerős tanácsára könyörögtem egy CT-ért (vagy MRI, nem tudom), de az drága mulatság volt. Kaptam helyette izomlazítót és szidást, hogy ezzel ők nem tudnak mit kezdeni, feküdjem ki.

lavór 2012.02.03. 10:20:24

@Vince2008:

"Kaptam helyette izomlazítót és szidást, hogy ezzel ők nem tudnak mit kezdeni, feküdjem ki."

Bocs, ha jól értem, azt remélted, hogy egy CT, MRI vizsgálattól jobban leszel. Az említett vizsgálati módszerek diagnosztikára vannak. Az esetedben a diagnózis a gerincsérv. Ha súlyosabbá válik, biztos megnézik korszerű vizsgálati módszerekkel, de gyógyítani műtéttel lehet, annak rizikóival együtt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 10:22:36

@Joooe:
Egyrészt, aki kevesebbet keres, annak az alapszükségleteiből megy le az adó, aki többet keres, annak már magasabb szintű szükségleteiből, vagy a luxusból, ez nagyon nem mindegy.

Másrészt sunyi megoldás volt, hogy olyan adórendszert csináltak, amellyel csökkent az alacsony keresetűek bére, eközben pedig nekiállnak basztatni, akik nem emelik úgy a béreket, hogy ezzel kipótolják, és a nettó bér ne csökkenjen. Emelték volna jelentősen a minimálbért és a garantált bérminimumot, ez lett volna az egyenes, de ezt nem tették.

A harmadik dolog pedig az időzítés. A szegényeket sújtó intézkedést, még ha igazságos is elvben, nem a válság mélyén kellene bevezetni. Ilyenkor a túlélésre kellene játszani inkább.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 10:24:48

@ejszarny:
Lyme kór (csak mert pl. az jár állandó alacsony lázzal, és elég sok ismerősömet küldték ide-oda, míg végül sok-sok évvel később diagnosztizálták, későn mert addigra az ízületeiket tönkretette...)?

Vince2008 2012.02.03. 10:31:46

@lavór:
Köszi, tisztában vagyok vele, hogy ez diagnosztika. Két hónapig kétrét görnyedve jártam, és lehet, hogy műtét is szükséges lett volna. 34 éves vagyok (az eset 3 éve volt), a mai napig nem tudok egy egész éjszakát végigaludni, vagy normál módon felülni fekvő helyzetből. De ez egy másik sztori, nem ehhez a bloghoz tartozik.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 10:52:55

@Zabalint: azt mar kizartam.
inkabb tbc-re utalnak a tunetek, de azt szinten kizartak vizsgalattal.

Joooe 2012.02.03. 11:24:59

@Zabalint: "Másrészt sunyi megoldás volt, hogy olyan adórendszert csináltak, amellyel csökkent az alacsony keresetűek bére, eközben pedig nekiállnak basztatni, akik nem emelik úgy a béreket, hogy ezzel kipótolják, és a nettó bér ne csökkenjen."
Főleg ezzel nem értek egyet, egyáltalán nem sunyi, hanem szükségszerű.
A probléma az, hogy az állam gyakorlatilag kedvezményt adott azoknak a cégeknek, akik kevés bruttó bért fizetnek, azzal, hogy a béralku alapját képező nettó bért adókedvezménnyel kipótolta, ezáltal egy torz, nagy szélsőségekkel dolgozó bérrendszer alakult ki. Ezt helyrehozni úgy lehet, hogy az átlagember adózását helyreállítjuk, és a béremelést ösztönözzük. Hogy rövidtávon túl tudja élni, hosszútávon pedig egy igazságosabb bérrendszerben javulhasson a helyzete. Hogy ezt az általában népszerűtlen de fontos lépést meg lehessen tenni a politikai csillagok ritka együttállására van szükség, választások után, nagy felhatalmazással rendelkező kormány, nyilvánvaló átszervezési kényszer közepette megteheti, egy meggyengült támogatottságú, választásokra készülő kormány nem. Eléggé "most vagy soha" helyzet volt.

És mindenki mindenből adózik, nem differenciálódik attól függően hogy mire költi, szerintem ez rossz szemlélet. Igaz, kellemetlen hogy pont most jött a válság újabb hulláma, de nem lehetett halogatni az átalakításokat.

lavór 2012.02.03. 11:50:51

@Joooe:

Ja, tuti segíti a gazdaság felpörgését, a fekete munka szürkülését, a fogyasztási kedv rohamos felívelését, a munka értékét kifejezetten emeli... Nevetséges már tényleg.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 12:36:58

@Joooe:
1. A sávos adózás vs. egykulcsos adózás szemlélet kérdése, és sok országban egyik, sok országban másik van. Vitatható az is, hogy az egykulcsos adó jót tesz a gazdaságnak. Valószínűleg megvannak az előnyei és a hátrányai mindkettőnek. Amit leírtam, hogy kisebb jövedelemnél a kajából megy adóra, az a sávos adózás mögötti szemlélet, és ezt lehet adózás szempontjából baloldalinak nevezni, az egykulcsost meg jobboldalinak(egyébként ez azon kevés dolgok egyike, amiben a Fidesz jobboldali, habár évekkel ezelőtt éppen a szadesz hirdette az egykulcsos adózást). Alapvetően egyikkel sincsen bajom, mert mindkettőre van pozitív példa a világban, tehát nem ellenzem az egykulcsos adózást sem.

2. Ami a minimálbéresek adójóváírását illeti, és amit Medgyesiék vezettek be anno, na az viszont problémás, és le is írtad miért, ezt tényleg nem szabadott volna bevezetni, és a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni, ezt helyes lépésnek tartom.

3. Amit viszont sunyinak nevezek, az a módja annak, ahogy rá próbálják venni a munkáltatókat a béremelésre. Vagy írják elő rendeletben, vagy növeljék a minimálbért, de ha egyiket sem teszik, ez a noszogatás amit csinálnak, nevetséges. Az államnak nem az a feladata, hogy noszogassa a versenyszférát, az a feladata, hogy adjon világos játékszabályokat, amit majd a versenyszférának be kell tartania.

Joooe 2012.02.03. 12:50:31

@Zabalint:
1. egyetértek, én is el tudnék fogadni még egy kulcsot is, a lényeg az adójóváírás eltörlése és az eddiginél kisebb progresszivitás
2. Igen, én is igazából az adójóváírás eltörlése mellett érveltem, csak egykulcsos adó néven mostanában az egész intézkedéscsomagra szokás hivatkozni, az adójóváírás eltörlésével és a családi kedvezménnyel együtt, nem csak az egyetlen adókulcs létére (ez utóbbi ugye szigorúan véve még nem is igaz)
3. Nem lehet rendeleti úton előírni menny legyen a béremelés, szerintem ez technikailag nem kivitelezhető, "csak" ösztönözni lehet

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 13:25:00

@Joooe:
2. Én a családi adókedvezményt még rossznak tartom. Szerintem nem motivál a gyerekvállalásban, ha majd utána adókedvezmény lesz, talán, ha addig el nem törlik. Ezzel gyakorlatilag a gyerekvállalás előtt lévőtől veszik el a pénzt és adják a gyerekeseknek. Holott mindig a kezdet a legnehezebb, pl. egy pályakezdő diplomás még nem keres jól, nincsenek tartalékai, míg egy szakmájában 10-20 éve dolgozó embernek nagyobb esélye van jól keresni.

3. A minimálbér meghatározása is egy jó példa arra, hogy lehet.

Joooe 2012.02.03. 15:41:54

@Zabalint: Az ok, hogy a kezdet nehéz, leginkább a lakáskérdés problémás. Ha valaki 18-24 éves kora körül elkezd dolgozni, mire a gyermekvállalás szóba kerül (ma már ez nem nagyon divat 30 alatt) már azért valamiféle alapokkal rendelkezik.
Eltörölni nagyon nehéz lenne, bekerült az alkotmányba, hogy az adórendszernek tartalmaznia kell ilyen elemet, és ahogy mondod, a téma természetéből adódóan szükséges is a viszonylagos változatlanság.
Szerintem van ösztönző hatása, már az első gyereknél is előrehozhatja a vállalást, de még nagyobb a hatás ha már van gyerek, vannak körülmények, esetleg szeretnének is még, de eddig anyagi megfontolásból nem... szerintem az ilyen 2-3. gyerekek megszületését határozottan ösztönzi.
El kell ismerni azt is hogy alacsonyabb jövedelem sávban illetve jövedelemmel nem rendelkezőknél nem ösztönöz annyira - ami ... (itt jönne egy burkolt cigányozás :)) - nem is biztos hogy feltétlen baj.

Volt itt erről is vita, én azt mondtam, hogy egy éven belül kiderülhet van-e pozitív hatása.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 18:57:50

@Joooe: 50% elvonas.
a munkaltatonak 200 ezerbe kerul a 100 ezres ber biztositasa, ez egy eletkeptelen vicc.

innen kiindulva szamold ki h a maradek 100-bol hany ezer megy meg vissza adok formajaban: afa, jovedeki ado, baleseti ado, sulyado, illetekek, vallalkozasok egyeb adoi stb.

nekem eros a gyanum, h az osszes elvonas merteke megkozeliti a 70-75%-ot.

akkor mirol beszelunk?
ez egy eletkeptelen orszag igy, ebben a formaban.
nem h nem versenykepes, nem eletkepes.

azon plane erdemes elgondolkozni, h pl ausztria, anglia joval kisebb elvonassal, h lesz megis versenykepesebb...

Joooe 2012.02.03. 21:12:14

@ejszarny: Akkor jelentősen csökkent, pár éve még amikor munkába álltam 70% volt az elvonás mértéke első körben (amit nem kapok kézhez / a munkáltató által kifizetett összeg), aztán a maradék 30%-ból még fizetek áfát, jövedéki adót, illetékeket, és mindenféle mesebeli elvonásokat, jó ha 20% körül megmaradt átlagban ami az általam felhasznált érték és az általam névlegesen előállított értékből, a többi az államé.

Láttam ebben a 70%-ban oda nem illő dolgokat, ott volt pl. a manyupoknak utalt összeg, erről kifejezetten az volt a véleményem mindig, hogy ha kell az államnak akkor ne utalja át egy magáncégnek, ha meg nem kell, akkor ne vonja le erőszakkal tőlem, majd én eldöntöm, hogy oda akarom-e rakni.

Gyerekkorunkban töriórán mi meg még sajnáltuk a középkori parasztokat a tizedért meg a kilencedért :))

De ahogy mondod, az elsőkörös elvonás mértéke 60-80%-ról 48-50% körülire csökkent az elmúlt pár évben (még ha nincs gyereked akkor is, ha meg van akkor még jobban), ez mindenképpen biztató. (Bár a másodlagos elvonás - áfa, stb. valamicskét nőtt, de annyira nem vészes) Nem is hangzik annyira soknak szerintem az 50%.

Ráadásul (bár az összes elvonás mértékét figyelembe vevő elszámolást nem találtam... feltételezem nem csak magyarországon létezik az az elszámolási trükk, hogy a bérköltség egy részét formálisan a béren felül fizeti a munkáltató) az elsőkörös levonásokat tekintve nem is állunk rosszul, lényegében hozzuk az európai átlagot.
www.adko.hu/01_files/adattar/ksh-eu-ado.pdf
(Persze a statisztikában szereplő szám a fent említett elszámolási trükk miatt nem valós, de feltételezem ez a többi ország esetében is hasonló)

Ebben benne van az hogy az állam nyugdíjat fizet, oktatást tart fenn a legfelsőbb szintig, utakat, infrastruktúrát biztosít, jogszolgáltatást, egészségügyet úgy ahogy (amúgy - ha már te is egészségügyben dolgozol ha jól értem... provokállak kicsit azzal hogy nem leplezem udvariasan a véleményem :) - az egészségügy legnagyobb baja a dolgozók fásultsága, bunkósága, az egész szervezetlensége, ez nem elsősorban pénzkérdés... a betegnek ha bemegy nem azzal van baja hogy 30 éves a csempe, vagy hogy milyen régi az eszköz amivel vizsgálják, vagy hogy kényelmetlen-e a szék a váróban.
Én akárhányszor kórházba kísértem esetleg rokont, vagy nekem volt szükségem esetleg kisebb orvosi segítségre mindig olyan dolgokon háborodtam fel, ami nem pénzkérdés.. hogy nem tájékoztatnak az eljárásról, az állapotodról, a kezelésről, hogy szükségtelenül váratnak, úgy beszélnek veled mint egy darab szarral, hogy nem vizsgálnak meg alaposan, csak essünk túl rajta... ez az egészségügy legnagyobb baja
a dolgozói hangulat persze részben pénzkérdés, csak hát az egészségügyis a saját pénzügyi nehézségeit mentségként használja, hogy elbánjon azokkal az emberekkel akik befizetéseikért cserébe tőle remélnek segítséget, ezt én rendkívül aljas dolognak tartom... ha lejárt a munkaidőd és pár tízezer kollégáddal felgyújtod a parlamentet meg belefojtod gyurcsányt és/vagy orbánt - ki-ki nézetei szerint - a dunába akkor azt mondom igazad van, tarthatatlan az a helyzet ahogy az állam az egészségügyi dolgozókkal bánik... de azokat a gerinctelen férgeket akik ezt a betegségük miatt kiszolgáltatott "ügyfeleken" verik le nem sokra tartom... és tisztelet a kivételnek, mert van kivétel, csak az a szomorú igazság hogy AZ tényleg kivétel és nem a gerinctelen bunkóskodás a kivétel.)

Huh kicsit túlburjánzott a zárójeles megjegyzés. De visszatérve, nem feltétlenül magas az elvonás mértéke... én pl emelném 0,5-1 százalékponttal az eü járulékot, ez az adózó számára jelentéktelen, de elegendő lenne az egészségügyben a bérek rendezésére.
A nagyobb baj ma már, hogy nem feltétlen jól hasznosul a befizetett pénz, és nem az, hogy sokat kell fizetni.

Joooe 2012.02.03. 21:28:31

@Joooe: bocs, rosszul emlékeztem, az a 70% csak hatvanegynéhány volt...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 22:06:58

@Joooe: ember, hogy a fenebe ne lenne magas az elvons merteke!

csak fogj papirt es ceruzat, es ird ossze a havi osszes koltesedet, az adojaval egyutt.
aztan oszd le idoaranyosan az eves adokat, dijakat egyeb szepen elnevezett allami sarcokat.

az 5 ezres kgfbiztositasombol iden 7 ezres lett a kurva balaseti adoval!

425os benzinbol 240ft ado

mindenen 27%

minden szaron illetek, ado, jarulek meg faszomtudja.

ha tankolsz egy honapban 80 liter benzint, az megint 20 rongy ado :D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 22:08:53

@Joooe: es nem gyozom hangsulyozni:
ELVILEG AZ ALLAM VAN ERTED, NEM TE AZ ALLAMERT!

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.03. 22:18:02

@Joooe: az a hetven szazalek amit emlegetsz, 42% volt egyebkent.

meg az altalad linkelt pdf-ben is ehhez hasonlo ertek szerepel.

Joooe 2012.02.04. 08:18:10

@ejszarny: azért az elkúrt adójóváírást ne számoljuk már bele...
Az valahol 350e körül fogyott el
Ekkora jövedelemre
2008-ban 59,5% elvonás
2012-ben 50,4% elvonás
(munkáltató: -20e Ft kölség
munkavállaló: +33e Ft jövedelem
(inflációt, béremelkedést egyik oldalról sem számolva)

Persze lehet ezen sírni, hogy a kiskeresetűeknek rosszabb lett, mert kivezették az adójóváírást és valami minimális kis adót nekik is fizetni kell (a kevésnek kevés százalékát), de probléma eddig sem az volt hogy túl sokat von el az állam, hanem hogy túl keveset keresnek tömegek (sőt sokan csak papíron, mert az állam jutalmazta az alacsony jövedelmet... a magyar meg ugye találékony, tud ő csóró is lenni ha azt várják el tőle), nagyrészt pont az elkúrt gazdaság és az aránytalan adórendszer miatt (miért fizetne többet a munkáltató ha az állam úgyis kipótolja?)

Neked se adózóként kéne fröcsögni az államra, ha nem munkáltatóként kéne kiverni belőlük a szart...
Segítek kicsit ksh adatokkal... az egészségügyben dolgozók bére a versenyszféra átlagbéréhez viszonyítva:
2004: 104% (korábbi adatot sajnos nem találtam)
2010: 87%

Ismerem az ellenségképedet, úgy hogy el kell keserítselek az évszámokból lászik, hogy ez nem a fidesz sara...

Talán te sem annyira bánnád, hogy minimális kis szja-t fizetni kell, ha arányaiban most is meglenne a bruttó 200-210

(Egyénként én csinálnék egészségügyis minimálbért... ápolóknak a mindenkori átlagbér, orvosoknak az átlagbér kétszerese... vagy valami hasonló... csak a béremeléssel egyidejűleg szigorú büntetőjogi szabályozás kéne a hálapénz adására, elfogadására, pláne kikényszerítésére)

Joooe 2012.02.04. 09:08:56

@ejszarny: "az 5 ezres kgfbiztositasombol iden 7 ezres lett a kurva balaseti adoval!"
Te valamit nagyon elkúrtál a biztosítóváltásnál :) Nekem az évi 14ezres lett évi 7 ezer, amire ha még rájön a baleseti adó (ezt nem tudom mikor kell fizetni) akkor is bőven 10e alatt vagyok, tekintve hogy elég egy apró kis hiba tőlem és máris milliós károkat fedez ez az összeg, nekem nem tűnik soknak.

De megsúgok valamit, nem azért találnak ki ilyen kreatív adókat mert ez nekik kéjes örömet okoz, nem is ettől várják a népszerűséget... lehet a népszerűség érdekében adót csökkenteni amikor nincs rá lehetőség, volt is aki igen, megcsinálta ezt a böszmeséget. Csak ennek valamikor meglesz a böjtje... igen, most, meglett. Valahonnan pénzt kell szereznie az államnak, hogy ne dőljön össze ez a tákolmány amit megörököltünk... további hiteleket nem lehet felvenni, a kényelmes szoci módszer nem működik. Az állam látta, hogy a piaci folyamatoknak köszönhetően valahol felszabadul egy kis pénz, és mivel valahonnan kellett, hát onnan vette el a felszabaduló összeg egy részét... ha valahonnan úgyis kell szerintem ez inkább ügyes mint felháborító.

De te csak háborogni akarsz, másnak a túrázás, neked ez a hobbid.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.04. 09:12:23

@Joooe: 3000, v6, 200 lo - szted 7 ezerert biztositjak?

nem, nem haborogni akarok, de abbahagytam veled is a vitat, idiota fidesznyikekkel semmi ertelme.

belinkelted azt az ados doksit is, aztan ahelyett h megnezned benne az adatokat, fosod a hulyeseget.
nekem ez nem erdekes, nem felemelo, nem szorakoztato, szal bye

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.04. 09:13:05

@ejszarny: az altalam emlitett biztositasi dij negyedeves, eves szinten szorozd 4-el.

Joooe 2012.02.04. 09:50:04

@ejszarny: Ja, aki kétszáz lovat tart ne sírjon :) Én beérem egy 20 éves kiskocsival, azzal is eljutok A-ból B-be.
Pedig most lenne érdekes folytatni, már eljutottál a fidesznyikezős fázisba,de van még innen lejjebb, szoktam én orbánbérenc, meg fizetett provokátor, bértollnok, stb is lenni. Meg még ennél is van lejjebb talán még igazán alpári jelzőket is megkaphatok ha nagyon beleéled magad :) Mindegy, sokkal egyszerűbb ellenségképet gyártani, aztán ha valaki beszól hogy ez nem egészen kerek akkor őt is besorolni oda, kényelmes stratégia ez, megkímél a gondolkodástól.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.02.04. 10:42:08

@Joooe: onnantol h valaki bizonyitaskeppen linkel egy doksit, majd ahelyett h belenezne adatokert (a sajat maga altal linkeltbe) kurvara felesleges vitazni.
a vita nekem ertelmes ervek, tenyek stb.
bemondott alaptalan afszsagokra minek idot szanni?
nekem nincs ertelme.
esznelkul tamogatni egy rossz rendszert meg nekem tipikus fidesznyik dolog.

a menes meg akkor kerult hozzam, amikor ket munkahely mellett meg harmadallasban vallalkozo is voltam, a benzin pedig 230 volt. eladni anyniert tudnam amennyibe a helyette vett auto atiratasa kerulne - szal meg mindig csak megtartani lehet, ha amr auto kell.
egyebkent meg mindig sokkal olcsobb mindennel egyutt, mintha vettem volna egy fiatalabb, feleannyit fogyaszto autot - az enyem 220 ezer volt, megbizhato, szeretem :D

Joooe 2012.02.04. 11:04:34

@ejszarny: A linkelt doksi nem mutatja a lényeget a teljes elvonást illetően mivel csak meghatározott tételekkel számol, abban a hozzávetőleges nemzetközi összehasonlítás a lényeg, hogy szinte megegyezik az elvonás mértéke az eu átlaggal. De az az összeg nem tartalmaz minden elvonást (Ahogy ezt akkor is írtam amikor linkeltem), hiszen elég ha megnézel egy bérkalkulátort, látod hogy ennél jóval több kerül és került az államhoz.
Téged megzavar, hogy a saját béredet nézed amit az adójóváírás durván kozmetikázott.

A 2008-as és 2012-es elvonási szinteket összehasonlítva ezt a két kalkulátort használtam, adójóváírás-határ feletti bérrel, 350-nel, ahogy ezt írtam is.
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2008
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2012

AZ egészségügyi bérek és a versenyszféra átlaga közötti összefüggést itt néztem:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli040b.html?230

Csupa hiteltelen forrás :)

Joooe 2012.02.04. 11:13:35

@Joooe: bocsi akkor éppen ezt néztem portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli022.html
amikor a számokat írtam, a másikat csak később. Nincs jelentős különbség, csak az egyikben benne vannak a béren kívüli juttatások is.

cso zsi 2012.02.04. 16:30:31

@Joooe: "(Bár a másodlagos elvonás - áfa, stb. valamicskét nőtt, de annyira nem vészes)"

Az rémlik, hogy a beborult portugál-spanyol-görög országok valamelyikében most emelték fel az áfát a "felháborító" 16%-ra?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.04. 17:20:41

@Joooe:
"Az ok, hogy a kezdet nehéz, leginkább a lakáskérdés problémás. Ha valaki 18-24 éves kora körül elkezd dolgozni, mire a gyermekvállalás szóba kerül (ma már ez nem nagyon divat 30 alatt) már azért valamiféle alapokkal rendelkezik."

Éppen ebben az időszakban nem mindegy, hogy pl. havi 5 ezret, vagy havi 30 ezret tudsz félretenni. Egy átlagos pályakezdő diplomás 22-27 éves kora között kezd el dolgozni, és 30 éves kora előtt nem fog jól keresni. Egy szakmunkás meg jóval előbb kezdi, de nagy eséllyel ő eleve soha nem fog jól keresni itthon(kivéve 1-2 hiányszakmában, és/vagy számla nélküli mutyizással). A lényeg, hogy éppen az adózás ezt a korosztályt érinti rosszul, így vagy nem tudják megteremteni azt az alapot, vagy tovább csúszik, és biológiai szempontból egyáltalán nem jó dolog túl későn szülni.

Tehát szerintem első gyereknél egyértelműen későbbre hozza a vállalást, mert a kisebb különbségek a nettó bérben legnagyobb arányban a megtakarítást befolyásolják(pl. 100 ezer vs. 90 ezer nettó, ha 80 ezer elég a megélhetésre, előbbi dupla megtakarítást jelent).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.04. 17:25:08

@Joooe:
"Gyerekkorunkban töriórán mi meg még sajnáltuk a középkori parasztokat a tizedért meg a kilencedért :))"

Én ezt a hasonlatot utáltam mindig is. Tény, hogy az állam pazarló, tény hogy az állam nem mindig oda teszi a pénzt, ahová kell. De a földesurat ne hasonlítsuk már az államhoz, ha már hasonlat, illene inkább a munkáltatódhoz hasonlítani. Ugyanis a földesúr nem felelt semmiért, neki közvetlen a magánvagyona volt, amit a paraszt adóként odaadott, nem tartott fenn egészségügyet, oktatást, infrastruktúrát, stb. Vagy olyasmi, mint ha valaki földet bérel, és műveli, csak nem fixet, hanem termés után fizet, a különbség csak annyi, hogy a középkorban ezek a viszonyok be voltak betonozva.

Joooe 2012.02.04. 18:51:29

@cso zsi: Szerintem nem az ő "sikerüket" kéne másolni :)

Joooe 2012.02.04. 18:58:31

@Zabalint: Mit értesz az alap megteremtésén?
És az hogy 30 éves kor előtt egyre kevésbé jön szóba a gyerekvállalás inkább társadalmi jelenség mint anyagi kérdés.

A középkori parasztos kérdés szándékosan kifordított hasonlat, poén :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.06. 20:11:18

@Joooe:
30 éves kor előtt a többségnek anyagilag sincs lehetősége, de 30-35 év között már sokan vállalnának.

Alap megteremtése minimális értelemben egy nagyobb biztonsági tartalék, normál értelemben egy tehermentes vagy közel tehermentes lakás.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.06. 20:12:00

@Joooe:
Igen, tudom hogy te a középkori példát poénnak szántad, ott volt a smiley is, de pl. középiskolai történelem tanárom komolyan gondolta.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.02.17. 18:01:25

A 47.000-es botrány tovább dagad:
Bogancs, megelőztek a 47.000-ből való megélésben...:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/17/47000_1/

Valamint Pintér Sándor is beszállt a 47.000-ből (szóban) meg élni akarók népes táborába:
"Kérdés: Meg lehet-e élni havi 47.000 forintból?
Pintér: Ha megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükséges, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot először [...], akkor meg."
02:20-tól:
mandiner.hu/cikk/20120217_pinter_vs_vona_megelni_47_ezerbol
Gondolom Pintér Sándor is egész gazdaságo(ka)t tart fenn a családja ellátására.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.02.17. 21:22:24

@vadász2:

A vége még az lesz, hogy le kell mondania.

Különben ez a dolog egészen nevetséges! Engem is kis híján keresztre feszítettek itt a blogon, csak mert meg akartam próbálni 50ezerből megélni.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.02.18. 11:41:32

@bogancs: "Engem is kis híján keresztre feszítettek itt a blogon,"

Fölösleges volt, hiszen a kísérlet megbukott. ha bebizonyítod, hogy a te kiindulási helyzetedből igenis meg lehet élni, közben meg nem, akkor jogos lett volna a feszítés.

Költségvetés 2012.03.01. 13:14:29

Akit érdekelt ez a téma, annak ajánlanék egy blogot, mely hasonló témát boncolgat: anyagiak.blog.hu/

30-as házaspár 1 kicsi gyerekkel publikussá teszi családi bevétel-kiadás adatait.
süti beállítások módosítása