Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A magyar állam nem teljesíti kötelezettségeit

2012. augusztus 06. - Nívó blog

Szomszédasszony április óta betegállományban van, de azóta még egy fillér táppénzt nem látott.

Aki rendszeresen követi blogunkat, és jó az emlékezőtehetsége. annak jelzem, hogy igen, arról a szomszédasszonyról van szó; aki nem, annak itt egy rövid összefoglaló: szegény szomszédomnak levált a porc a könyökében, ezáltal nem tud dolgozni, és betegállományban van (munkája jellege miatt nem tud így dolgozni). Azonban az eddig befizetett töménytelen adó és TB ellenére nem hajlandók megműteni, pedig kezelőorvosa szerint erre lenne szükség, de - állítólag - idén már nincs keret erre a műtétre. Erről, és hogy miért éri meg a magyar államnak az, hogy inkább fizeti a táppénzt meg az alibikezelés költségeit, és miért jobb az, hogy szomszédasszonyom keresőképtelensége miatt nem fizet adót és TB-t, anno posztoltunk egy nagyot; így utólag szeretném megköszönni olvasóink javaslatait (e-mailben is kaptam párat), mert örömmel jelentem, az egyik úton sikerült elindulni, és úgy tűnik, hogy pár héten belül mégis meglesz a műtét, és a lábadozás után szomszédom örömmel fizetheti tovább állami kötelezettségeit. Most már mindenki boldog... azaz csak majdnem, ugyanis szomszédasszonyom nem kapott táppénzt azóta sem. A számlák meg jönnek.

Érdekes ez az állampolgár-állam kapcsolat: az állampolgár fizeti az adót, az állam meg ezért szolgáltatásokat nyújt. Az állampolgár adójából és TB-jéből újítják fel az utakat (jó drágán), fizetik az orvosokat, utalják a nyugdíjakat - ebben a történetben mindkét félnek megvannak a jogai és kötelezettségei. A probléma ott van, hogy egyre inkább úgy tűnik, az államnak csak jogai vannak, az állampolgárnak meg csak kötelezettségei. Ha én nem fizetek adót, jön a NAV, és kiforgat a gatyámból is, inkasszózik, foglal, és azt mondja: kérem, önnek törvény szerint adót kell fizetni, de nem fizetett, így jogunk van mindehhez. Fordított esetben, szomszédasszonyom esetében meg azt mondja, hogy asszonyom, ön eddig fizette az adót és a járulékokat, most beteg lett, és a társadalombiztosítás rendszeréből adódóan önnek joga van a táppénzre, de mi ezt nagy ívben letojjuk. Majd vakargatjuk az izénket, meg bérszámfejtjük, addig várjon türelemmel, és egyen levegőt, mert pénz nélkül már csak azt lehet venni.

Április eleje óta eltelt négy hónap, és azóta egy fizetésből élnek (ami nagyon kevés. tekintve, hogy férje részmunkaidőben dolgozik, feketén - boldogan dolgozna ő "fehéren" is, teljes munkaidőben, ha kapna ilyen munkát 60 év körül). Többször is jártak már az OEP-nél, hogy akkor most mi is van, ahol megnyugtatták őket: minden a legnagyobb rendben, rendesen beérkeznek a kellő papírok, de hát ez egy ilyen lassú dolog, ha a munkahely nem TB kifizető hely, akkor készüljenek fel hosszabb várakozásra, mert a hivatalban lassan forognak azok a bizonyos kerekek... járni jár, de még nem kapnak, mert - nem. Belegondoltam, milyen jó lenne, ha én is így viszonyulhatnék az állam felé - tudom, hogy be kellene fizetnem az adót, de most nem fizetek, mert még nem számoltam el, ugyan már, várjanak egy kicsit a pénzükre, és addig se csesztessenek! Vagy a számlafizetés is egyszerűbb lenne így: a határidő augusztus 9, de ne haragudjanak még nem fogadtam be a csekket megfelelően, majd pár hónap múlva fizetek.       

Szomszédasszonyom táppénzügye amúgy nem egyedi - a neten számtalan hónapok múlva kifizetett táppénzről olvashattok. Normális ez? Szerintem nem. Egy jogállamban az a normális, ha mindenki, az állam és az állampolgár is a lefektetett szabályok szerint játszana. És nem azt várja el az állam, hogy a szomszédasszonyom oldja meg az életét pár hónapig pénz nélkül, olyan dolog miatt, amiről ő nem tehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr334697209

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.06. 20:09:24

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. A lista folyamatosan bővül. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzet...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.06. 18:24:26

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. A lista folyamatosan bővül. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2012.08.06. 11:36:02

Tisztelt Posztoló!

Te csodálkozol?
Én nem.

Hogy ez az állam nem működik normálisan, és egyre inkább nem, azt már sokan, sok helyen jelezték.
Jó tanácsot adni nem tudok.
Sajnálom szomszédodat, kívánok neki erőt, mielőbbi gyógyulást.

Tisztelettel:
anonymand

is 2012.08.06. 11:46:41

Az ÁFA visszatérítést is feltolták 45 napról 75 napra, a számlákat sem fizetik az állami intézmények. Az állam a legnagyobb sóher, kell a pénz a Közgépnek.

Pdudas 2012.08.06. 16:20:15

Nekem ugy tunik, hogy minden intezkedes a nem barati cegek ellehetetlenitesere iranyul.

Mindenki dogoljon ehen vagy menjen el ehberert dolgozni egy barati ceghez....

Aki nem barat azt olyan hataridokkel ajandekozzak meg amit normalis ceg nem vagy nehezen tud benyelni....

Rosszul latom?

(mondandomban nem a konkret esetet vettem alapul)

christophe 2012.08.06. 16:24:20

Jogàllamban nincs ilyen, M.o nem jogàllam.Szomszèdodat sajnàlom...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.06. 16:25:29

Ismerek olyan nyugdíjast, aki beadta nyugdíj igényét. 7 hónap múlva folyósítottak neki előszőr. Ez idő alatt 150 ezer körüli nyugelőleget kapott.

Neki volt miből átvészelni ezt az időt. Mindenki másnak is van?

lpt1 2012.08.06. 16:27:53

Valaki gyereket szül, az sem kapja rögtön, ami jár, sőt. Tőkebefektetést igényel a gyerekgyártás beindítása is :) Vagyis inkább :(

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.06. 16:36:47

A maygar állam jelenleg 60-70 GFt-tal tartozik a neki szállítóknak! Ebbe belefér a szomszéd asszony is! :(

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.08.06. 16:37:39

Rokkantan, elhagyatva - "Egy halálraítélt utolsó kívánsága",hogy mindenki lássa, mi történik a rokkantnyugdíjasokkal.

"Nyolc éve vagyok rokkant. Két éve a 67 százalékról leminősítettek 51 százalékra, és rehabilitációs járadékot kaptam. A megadott időpontokban mindig pontosan megjelentem a munkaügyi központban. Munkát nem tudtak ajánlani a betegségeimből kifolyólag. Én sem találtam, hisz többet voltam kórházban, mint otthon. 2012. február 29-én lejárt a rehabilitációs járadékom. A munkaügyi központban mondták, hogy adjam be a kérvényt az újabb felülvizsgálatra. A NYUFIG-nál február 12-e előtt nem fogadták el a papírokat, mert még ellátott vagyok. A munkaügyi központban regisztráltak, mert azt mondták így 3 hónap után jogosult leszek az aktívkorúak ellátására, ha addig nem rendeződik a rokkantosítás. Márciusban ért a meglepetés, hogy nem kapok semmiféle ellátást, tehát február 14-én kaptam utoljára. Egyedül élek, teljesen pánikba estem, hogy mi lesz most. Arra a kérdésemre máig nem kaptam választ, hogyha a 2010. július 28-án kiállított papírjaimon az van, hogy a következő felülvizsgálat ideje 2012. május, akkor miért hagytak teljesen ellátatlanul? Ezzel kapcsolatban megkerestem a jogi osztályt, a NYUFIG-ot, a minisztériumokat, és sehonnét nem adtak rá magyarázatot. Ha bárkinek morbidnak is tűnik, úgy éreztem és érzem, hogy halálra ítéltek. Mert mindenhol másképpen tájékoztatnak. Most kaptam február óta 22 ezer forint aktívkorúak ellátását és előtte 15 ezer forint segélyt. Tehát 3 hónapra van 37 ezer forintom: március, április, május. Ezt kellene beosztanom. Soha nem gondoltam, hogy miután 14 éves korom óta kemény fizikai munkát végzek, 31 éves munkaviszonnyal, betegen, éhesen élem a napjaim.

Soha nem volt egy feladatlan csekkem, most belekerültem egy adósságspirálba és lehet, hogy a vége a lakásom elvesztése lesz. Ezt pedig nem élem túl. Hiába van közgyógyellátásom, ha nem elég a keretem, már 2 hónap alatt elfogy. Most itt állok asztma-, allergia- és szívgyógyszer nélkül. Közben kiderült, hogy halláskárosodásom van, mint két fülembe hallókészüléket kaptam, amiben hetente kell elemet cserélni, vagyis kellene. Ha van valaki, aki azt mondja, hogy nem tapostak a földbe engem, akkor állok elébe és megengedem, hogy beossza a pénzemet.

És ha bárki azt mondaná, hogy csak egy-két betegségem van: szívműtét, magas vérnyomás, szívritmus zavar, a többit kódban írom, aki erre illetékes, úgy is tudja mit jelent: I 7300,G 5400, F3310, J4590, I6380, J3010, R32HO, G5620, M7550, H91HO, G6290, I7890, H2240, H4780. Tovább felesleges sorolnom. Senki nem tud segíteni, mindenki széttárja a kezét és sajnál. Én megtanultam a betegségeimmel együtt élni, bele kellett nyugodnom, hogy nem tudok tömegközlekedési járművön utazni és még sok mindent megtanultam elviselni. Azt viszont nem tudom elviselni, hogy romlani fog az állapotom, mert éhezek, mert nem tudom bevenni a gyógyszereim, mert rettegek, hogy elvesztem a lakásom.

Egy halálraítélt utolsó kívánsága, hogy ez a levél eljusson olyan ember kezébe, aki ezek után ki meri jelenteni, hogy engemet nem tapostak el, mint egy csótányt, csak azért, mert beteg vagyok!"

dr. Bubó 2012.08.06. 16:43:02

"A magyar állam nem teljesíti kötelezettségeit"

ejha... mijjen újdonság... de nézzük az előnyeit...

addig sem rabojják ki még otthon van... mert a rendőrség sem tuggya megvédeni a lakását... az álam nem műxik...

a közgép minden közpénzt ellop... nem érdemes adózni...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.08.06. 16:44:41

az államnak valamiből fizetni kell a kétpofára behabzsolt hiteleket...

persze a nép azt hitte hogy azok csak úgy ingyér vannak

Kivancsi 2012.08.06. 16:52:18

osszecsomag es elhuz a veres fa...ba.
tovabbiakban nem az ex-allampolgar adojabol eloskodnek rajta.

esetleg lehet cifrazni?
eladni mindent, szemelyi lakcim kartya vissza a feladohoz, a hitelre vett autoval meg tovabballni.....
viszlat lehuzo geci banda..

mindenki joljar :):)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.06. 16:54:25

A Fidesz hőbörgött, amikor az állam visszatartotta az áfát 2010 előtt, hogy a költségvetésnek ne legyen akkora a hiánya.
Most visszatartják az áfát, a táppénzt és a hozzászólások szerint a nyugdíjat és a gyerekek után járó (szülési segély? családi pótlék? TGYÁS? GYES?) támogatásokat is.

Egyébként az uniós elvek szerinti kimutatásokban nem az szerepel, hogy konkrétan mennyi pénzt fizetett ki az állam, hanem hogy mennyi a kötelezettsége, vagyis ez a trükközés nem befolyásol pozitívan semmilyen EU-s statisztikát...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.08.06. 16:55:20

Nem hiszem hogy Gyurcsányék, Hornék, Antalék alatt gyorsabb lett volna az ügyintézés.

Sajnos a bürokrácia 40+ év óta változatlan.
Minden ráér, ami velünk történik.

Szóvál Orbán ebben a bürokrácia leépítés dologban csak pont annyira szar, mint a többiek.
Ettől a tudattól semmi nem lesz jobb persze, csak nem árt összehasonlítani a történéseket.

eMJe 2012.08.06. 16:59:47

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: táppénz kifizetés nem volt ennyire tré (ehhez tudok hozzászólni, többi szerencsére még nem kellett), de attól a tény még tény, az összes mszmp-s oldaltól(ami ugyanaz, csak jó ebben is hazudni) függetlenül

eMJe 2012.08.06. 17:00:26

@eMJe: elmehet a....

ez lemaradt:D

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.06. 17:17:22

Pont ma filóztam azon, hogy mekkora életszinvonal-hangulatcsökkenés tapasztalható az elmúlt egy évben mindenfelé...
Pedig ugye elvileg vége a válságnak, és tündérmese van.

Bambula 2012.08.06. 17:27:05

@Kőmíves Kelemen: Kifelejtetted hogy a tündérmeséhez tündérpor fogyasztása is javallott :)

KériSzépen (törölt) 2012.08.06. 17:35:53

" Érdekes ez az állampolgár-állam kapcsolat: az állampolgár fizeti az adót, az állam meg ezért szolgáltatásokat nyújt. Az állampolgár adójából és TB-jéből újítják fel az utakat (jó drágán), fizetik az orvosokat, utalják a nyugdíjakat - ebben a történetben mindkét félnek megvannak a jogai és kötelezettségei." - írja a szerző, és érdemes lenne végre tudomásul venni,hogy megszűnt itt az,amit érdemes társadalom biztosításnak nevezni. Már nincsen, nem lehetséges többé valami a polgári jog szerint leírható, tartozik-követel, szerződés-szerű állapotot feltételezni. Ezt simán megszüntette a kormány.
Az,hogy nem fizetünk járulékot többé,nem játék a szavakkal,hanem az,hogy a szomszédasszony a betegsége idejére "járó" pénzbeli ellátását az államtól pont annyi joggal "követelheti",mint a szomszéd szomszédjától. Ha az ad,éppúgy szép dolog, mintha a magyar állam adná.Ha nem ad,akkor nem ad.

Haverka 2012.08.06. 17:38:44

Orbánia 2012.
Itt már semmin nem kell meglepődni.

nyekmec 2012.08.06. 17:42:46

én sem kaptam meg a márciusi táppénzemet :-(((

Kivancsi 2012.08.06. 17:52:37

fel azsiai csocselek?
egy fel azsiai rezsimben?

mi a lofaszt szeretnetek?
- betegacsi?
- nyugdíj?
- szülési segély?
- családi pótlék?
- TGYÁS?
- GYES?
- AFA vissza?

na persze! mikor 100%-os az evi hiany Augusztusra!:)
megmondta a veziiir(etek) az utiranyt...
es mar kezdik be is tartani
most orulhet a sok tapsolo fideszdroid! :):)

hörgőszelep (törölt) 2012.08.06. 18:08:06

Tudjátok, amikor a Hornék után hatalomra kerültek ezek a "mostaniak" először, akkor az volt az első véleményem, hogy: Na végre, értelmes, egyetemet végzett, beszélni tudó lények kerültek a hatalomra.Majd csak lesz ebből az országból valami, ezek már mégse pufajkások!!!! Aztán kb. úgy másfél év múlva, miután lehetett látni, hogy milyen pökhendiek, olyan okosak, hogy még a seggükben is ész lakozik, szarnak mindenkire csak a saját zsebük érdekli őket, akkor azt mondtam, hogy bárki jöjjön vissza, csak ezek ne maradjanak egy percig sem! Most már nem mondok "sömmit sé".

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.06. 18:27:36

"Érdekes ez az állampolgár-állam kapcsolat"
A posztoló félreért vmit. Itt alattvaló-állam kapcsolatról van szó. Már 2 éve épül a NER és nem tűnt fel?

jasarkad 2012.08.06. 18:52:44

A "rabszolgatartó" állam. Azt hittem, a demokrácia beköszöntével a történelemkönyvekben olvasható fogalom, a régmult része. De nem, más jelmezben, más eszközökkel ugyanúgy használatos a mai napig.........

christophe 2012.08.06. 19:01:33

@jasarkad: Franciaorszàgban èlek, itteni baràtoknak elmesèltem mi most zajlik M.o-n, egyszerűen nem èrtik...Tènyleg eu-tagàllam, emberek nem tesznek semmit,mit csinàlnak a szakszervezetek, civil szervezetek?

komplikato 2012.08.06. 19:06:03

@christophe: Szakszervezetek már kihúzva, valós civil szervek meg sosem voltak ...

dr. pretender 2012.08.06. 19:07:03

@christophe: hát a szakszervezetiségnek nem igazán van itt kultúrája (bár az utóbbi két évben talán még ez is elmozdult a gaskó-féle irányból a valódi érdekképviselet felé), a civilek meg szintén ki vannak véreztetve...
én már egy csomószor hittem, hogy na, ez már az utolsó csepp kell hogy legyen a pohárban, de nem, mindig nyelünk még :(

Void Bunkoid 2012.08.06. 19:11:12

@lpt1: elnézést kérek előre is mindenkitől a burkolt cigányozásért :))) de dehogy kell tőkebefektetés, csak meg kell jelenni a hivatalos kifizetés napján NAGYON sokadmagaddal a polgármesteri hivatalban, és NAGYON hangos patáliát kell csapni, az óbégatástól az ombudsmantól kezdve a késsel való fenyegetőzésig mindent bevetve, és egyből utalnak :)

Void Bunkoid 2012.08.06. 19:21:47

@Void Bunkoid: és sajnos az említett népek eme taktikája a polgármesteri hivatalokban szinte száz százalékos eséllyel beválik, ugyanis a nem közéjük tartozó szintén ott és szintén hasonló állami juttatásokra várakozók általában idősebb és/vagy nagyon is csendes, megtört és szegény emberek, és nem pedig a szénné gyúrt bazi nagy állat gój motorosok (akiknek a többmilliós gépcsodáit elnézve kétlem, hogy bármelyikük is bármilyen állami segélyre/juttatásra szorulna, és ott álldogálna hó elején) - akik a balhézás közben/után nekik feltett "na mit bámultok, parasztok?" kérdésre leginkább csak csöndesen elfordulnak, és félnek. És várják a sorukat, mint pl. a posztoló szomszédja...

Void Bunkoid 2012.08.06. 19:27:11

@dr. pretender: a civilek nem ki vannak véreztetve, a civil szféra manapság - s azt kell mondjam, hogy sajnos - Magyarországon leginkább a számlagyáros-fantomcégesdi-kajaibrahimosdi kispolgári verziója, természetesen nagyságrendekkel kisebb méretekben, de gyakorlatilag ugyanrról szól, pár élelmes ember pár egyesületet alapítva és egymásnak összevissza keresztbeszámlázva pályázati pénzeket nyúl le. Persze nem sokmilliárdokat, de annyira pont elég, hogy ez a pár élelmes ember viszonylag jól eléldegéljen anélkül, hogy két fűszálat keresztbe tett volna.

Rémbódess 2012.08.06. 19:31:29

Bocsánat, ez már az államcsőd? Vagy hogyan is nevezik azt, amikor az állam nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségének?

komplikato 2012.08.06. 19:38:01

@Void Bunkoid: Leírásod kissé hajaz arra, ami most az EU fejlesztési alap körül játszódik egyesek részéről. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 19:50:21

"Az állampolgár adójából és TB-jéből újítják fel az utakat (jó drágán)"
Nem újítják fel. Építenek autópályát (ami nm arra megy, ahol az adófizető lakik), amire ha az adófizető felhajt, fizethet.

@Rémbódess: Nem nem tud. Nem akar. A néni nem a Közgép.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 19:53:07

"milyen jó lenne, ha én is így viszonyulhatnék az állam felé - tudom, hogy be kellene fizetnem az adót, de most nem fizetek, mert még nem számoltam el, ugyan már, várjanak egy kicsit a pénzükre, és addig se csesztessenek! "

Ezt sokan így csinálják, ez az egyik gond. A másik meg, hogy amit befizetünk, azt is elmutyizzák.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 19:57:03

"a szomszédasszonyom oldja meg az életét pár hónapig pénz nélkül, olyan dolog miatt, amiről ő nem tehet."
Nem lényeges, hogy tehet-e. Ha 6x felé van, akkor valószínű egész életében fizetett járulékokat. Azért, hogy ha bármi miatt segítség kell neki, akkor az állam vigyázzon rá.

Különben nekem is lesz egy kisebb műtétem - ha lesz rá keret, akkor októberben. Tavasszal kaptam ezt az időpontot...

Különben azt is figyelembe lehetne venni, hogy az állampógár, ha műtétre szorulna, akkor mégis hogyan oldja meg az életét jelen állapotban? Mert gondolom az egyik keze használhatatlan.

2012.08.06. 20:00:04

@Void Bunkoid: Én pm hivatalban dolgozom és elmondhatom, hogy mi semmilyen nyilvántartást nem vezetünk, hogy ki a "kigyúrt cigány" vagy a "megtört szegény ember". A segélyek kiutalása az 1993. évi III. tv-ben meghatározott rend szerint történik. Az ordítozásról meg annyit, hogy a börtönviselt cigányok mellett a legtöbb balhé az exvállalkozókkal, exrendőrökkel és a magukat "hazafiaknak" tartókkal van, akik jellemzően inkább azt nézik, hogy mivel tartozik nekik a haza, nem hogy ők mit tehetnének a hazáért. 1000 emberből 50 üvöltözik előre, minden ok nélkül, 50-ből 30 kisebbségi, 20 nem. A magyar felháborodók szinte kivétel nélkül azon vannak kiakadva, hogy pénteken, zárás előtt fél órával jégkrémmel a kezükbe besétálva, 80-120 ezres villanyszámlát/hétfő reggel 8-ra szóló kikapcsolási értesítőt lobogtatva nem kapom elő mellényzsebből a pénzt nekik. Hihetetlen a bürokrácia, mit képzelünk, hogy neki még nyomtatványokat is ki kell tölteni, meg a jövedelmét igazolni? Azután üvöltve elmennek, majd amikor megyek haza a munkából, gyakran valamelyik kávéház előtt üldögélnek.
Nagyon kár cigányozásra silányítani ezt a kérdést, mert nem igaz.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.06. 20:02:58

Nálunk az épitőiparban már régóta ez megy.

Variációk az idegeskedésre:
1. Elvégzed a munkát, leigazolják. Kiadod a számlát, és vársz a pénzedre. Negyedévkor befizeted az esedékes áfát és adóelőleget, holott pénz még sehol... Jóesetben 6-9 hónap után kifizetik, ha sűrűn basztatod őket, és közben nem szüntetik meg a céget (az övékét).
Ilyenkor eleve minúszban vagy + az elvégzett munkád.
2. Elvégzed a munkát, leigazolják.
Fentiekből okulva nem adod ki a számlát a kezedből, hanem megpróbálod úgy elkérni a munkád árát, hogy félkézzel még a számlát szorongatod (ügyvédi letét, stb).
Mivel ebbe igen kevesen mennek bele, ezért patthelyzet. Ha nem adsz ki számlát, nem tudsz mi alapján követelni, ha kiadod, akkor meg 1-es pont.

És ez a mentalitás/morál kezd átgyűrűzni (sajnos) a "rendes" polgári életbe is. Ha ez bekövetkezik, akkor még csúnyább világ jön...
(egyébként épeszű vállalkozó nem vállal állami megrendelést, hacsak nincs 9-10 hónapja várni a pénzre)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 20:05:17

@nemorino: "50-ből 30 kisebbségi, 20 nem."
Egy kisebbségből nagyobb a mennyiség. Azért ez valamit jelent. 60%, és ők a lakosság kisebb része.

Amúgy gondolom, hogy elég meredek alakok esnek oda be.

Én már egy okmányirodában is a fejem szoktam fogni...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 20:06:31

@Kőmíves Kelemen: Épeszű nem - de bizonyos csókosok, akiknek fizetnek, igen.

És ez ment az előző érában is - Megyeri híd?

2012.08.06. 20:10:10

@poszt
A kormányhivatalok (egészségbiztosítási szakigazgatási szervek, nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, munkaügyi központok) és a NAV működése katasztrofális. (Biztos a pm hivataloké is, de én csak a saját munkámba látok bele, a folyó hó 24-éig beadott teljesen hibátlan kérelmekre kötekező hó 5-én az ügyfelek számláján a pénz.) Idei történet, hogy adóvisszatérítés járt nekem, ezért persze már február első hetében leadtam az adóbevallásom. Mivel vannak ismerőseim a NAV-nál, kérdeztem, hogy mikorra számítsak a pénzre. Azt mondták, hogy mivel 30 nap a határidő, a 30. napon fogják elutalni, mert ez az íratlan szabály. A jogszabályban meghatározott legutolsó napon kell kifizetni a támogatásokat, addig is az államnál legyen a pénz.

Más: a pm hivataloktól a hatósági ügyek jórészt át fognak kerülni a január 1-én létrehozandó járási kormányhivatalokhoz. A járási kormányhivataloknál a terv szerint a járásban eddig ezen a területen dolgozók számához képest kb. felére-harmadára csökken az ügyintézők létszáma. Feltehető, hogy a jelenlegi ügyintézők nagy részét lecserélik új, NER-szellemű ifjakra, akik pár hónapig az asztalukat is térképpel fogják keresni az épületben. Lehet örülni, csökken a bürokrácia, de lehet felkészülni a 4 hónapos ügyintézésekre is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 20:18:31

@nemorino: "e. Azt mondták, hogy mivel 30 nap a határidő, a 30. napon fogják elutalni, mert ez az íratlan szabály. A jogszabályban meghatározott legutolsó napon kell kifizetni a támogatásokat, addig is az államnál legyen a pénz."

Ez majdnem mnden szolgáltatónál, állami szervnél így működik. Ritka, hogy nem.

"A járási kormányhivataloknál a terv szerint a járásban eddig ezen a területen dolgozók számához képest kb. felére-harmadára csökken az ügyintézők létszáma. "

Ahelyett, hogy a felesleges fejesek, és azok apparátusa csökkenne... De tudtam, hogy ez lesz...

2012.08.06. 20:25:14

@ColT: Nézd, ez nem hivatalos statisztika, csak személyes tapasztalat, nem számoltam, csak kb. írtam. Vannak maffiózóink, akikkel nem tudunk mit kezdeni, mind leszázalékolva, fogyatékossági támogatással kitömve (amit egyébként egy valóban fogyatékosnak is nagyon nehéz elintézni, ezeknek nem gond, az orvosok közismerten korruptak), ezen papírok alapján automatikusan jár a segélyek egy része. Közben drogot árulnak, lányokat futtatnak és új kocsikat vesznek (ami alapján szintén nem tudjuk fogni őket, hiszen mozgáskorlátozottak és a mozgáskorlátozottak autója nem számít vagyonnak). Ezek ha bejönnek ügyet intézni, mindig balhé van. Mély hangon, rekedten hörögnek, mint a szamurájok a Kuroszava filmekben, ez ad tekintélyt. Ezek a legalja mindennek, milliók forognak havonta a kezükben és a tetves 8-10 ezres villanyszámlát nem akarják kifizetni, még ezt is elvárják az államtól. Az egyik ilyen ügyfelemet most vágták sittre, a helyi rendőrök mind a zsebében voltak, kommandósok jöttek valahonnan, mert valamelyik drogos gyerek szülőjének elege lett a tehetetlenségből és megkerülte a helyi rendőrséget. Most azonnal megszűnt a pali rendszeres szociális segélye, fogyatékossági támogatása, az ápolási díj, amit az élettársa kapott, mert "ápolta".
De leszögezem, 100 cigányból 95-tel semmi baj, tettlegesség az én 11 éves tapasztalatomban nem fordult elő, fenyegetés persze annál több. Szerintem általános probléma, hogy van pár hangadó maffiózó család, akiket a rendőrség hagy vadulni és viszik magukkal a többieket. Tény, hogy most sokkal nagyobb a feszültség, mint 11 éve, sokkal több a kérelmező és a támogatások az utóbbi években egyre csökkentek.

Void Bunkoid 2012.08.06. 20:25:20

@ColT: ott a pont...ha elvileg a lakosság 10 százalékát adják, akkor ötven üvöltözőből (100%) elvileg ötnek kellene közülük üvöltenie. Mivel harmincan csinálják, ez hatszoros taplósági faktort jelent :)

2012.08.06. 20:32:22

@ColT: "Ahelyett, hogy a felesleges fejesek, és azok apparátusa csökkenne... De tudtam, hogy ez lesz..."
Nyilván minden hivatalnak megvan egy vezetősége. Ezek nálunk a polgármester személyes bizalmasaiból, barátaiból, vagy hm... tevődnek össze. Zárt kör, szinte lehetetlen bekerülni. Természetesen a járási hivatalokhoz kerülő területek vezetői nem fognak átmenni, mert jó nekik itt a polgármester langymeleg ölén. Majd nem 15 beosztottjuk lesz, hanem egyfős osztályok felett fognak parancsolni. Az átlag dolgozók egy része megy át, a maradék meg mehet január másodikán a munkaügyi központba regisztráltatni magát. Mivel én nem vagyok elkötelezve senkinek, azzal számolok, hogy jövőre vége a munkámnak, már most mondtam a barátaimnak, hogy ha bármilyen munkalehetőséget tudnak, akkor szóljanak. Közszférába többet nem akarok dolgozni, bőven elég volt a 11 év.

komplikato 2012.08.06. 20:52:52

@ColT: "Az állampolgár adójából és TB-jéből..."
Gondolom itt az EU polgárok adójára gondol és a fejlesztési alapra. :D
Itthon meg ugye TB mint olyan ... már csak adó formájában leledzik, tehát nem kéne külön írnia.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 21:03:02

"Vannak maffiózóink, akikkel nem tudunk mit kezdeni, mind leszázalékolva, fogyatékossági támogatással kitömve "
Nem meglepő :s

" tettlegesség az én 11 éves tapasztalatomban nem fordult elő"
ott bent, vagy úgy általában a környéken...? Ott bent még jó, hogy nem...

@Void Bunkoid: Khm.

@nemorino: Ennyi. erről beszéltem... Összevonás esetén kevesebb fejesre lenne szükség. Tuti ugyanannyi fog maradni.

@komplikato: Eddig nem úgy létezett. Az EU-s pénzekbe fizetünk mi is, és nem 100% EU-s pénzekből épült az autópálya.
ÉS az autópályák építőinek egy részét sem fizették ki, nyakam rá.

komplikato 2012.08.06. 21:09:43

"Az EU-s pénzekbe fizetünk mi is, és nem 100% EU-s pénzekből épült az autópálya."
Ja, csak 70%. Tényleg Északi összekötő hidat kifizették már alvállalkozóknak? :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 21:10:28

@komplikato: És? Van benne a miénkből is.
Ráadásul az EU-st sem kell visszafizetni.

És erről beszéltem...

komplikato 2012.08.06. 21:23:11

@ColT: OFF: Még nem biztos, hogy nem kell visszafizetni. teszem azt kilépne valami elme-roggyant az unióból ... vagy ugye nemrég volt itt egy vizsgálóbizottság és rákérdeztek hol a számla arról a 24.000 milliárd forintocskáról? De jogos, a sajátból is van benne és tényleg nem kéne 3x annyiba fájnia a sztrádának, mint németeknél.

dr. pretender 2012.08.06. 21:39:27

@Void Bunkoid: igen, a "civilek" egy része tényleg ezt csinálja (ld egymásért egy-másért vagy mi a lófasz alapítvány), más civileknél is igencsak kilóg a lóláb és az egyesület többnyire valami profitérdekelt vállalkozás fedőszervezete, viszont a maradék tisztességes civil szféra tényleg megfullad az iszonyat mennyiségű adminisztrációs kötelezettség (új civil tv, új közhasznúsági kritériumok, statisztikai jelentési kötelezettségek stb.) alatt és a korábbi, közel sem hibátlan NCA működési pályázati rendszer helyett sikerült egy minőségileg még sokkal gagyibbat létrehozni (már a neve is gyönyörű, Nemzeti Együttműködési Alap), ami a létező összes határidőt és korábbi megszokott eljárási időtartamot rég túlhaladva május eleje (!!!) óta nem bírt még dönteni a 2012-es működési támogatásokról. augusztus van és még nincs döntés. mikor lesz még szerződéskötés és pláne pénz? azt már nem is említem, hogy a pályázati kiírások után a kormány 20%-kal csökkentette a kiosztható keretet.
erre gondoltam a kivéreztetéssel...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 21:46:41

@komplikato: Dolog. Amíg tagok vagyunk, nem kell.
Kilépés meg nem emiatt fájna csak :D

@dr. pretender: Mindig a hülyék miatt szívnak a tisztességesek...

jasarkad 2012.08.11. 21:47:43

@christophe: Kedves Christophe, de nevezhetlek Kristófnak is! Az a helyzet, hogy a francia értelembe vett szakszervezetek nálunk Magyarországon nincsennek! A Gaskó Istvánt személyesen ismerem, no nem a szakszervezeti tevékenysége miatt, maradjunk annyiban, hogy ő egy megélhetési szakszervezeti boss, akit mindenki megvehet, akár kilóra is, csak legyen elegendő pénze hozzá! A Zuglói ingatlana, és egyéb érdekeltségeinek értéke nem a szigorúan vett szakszervezeti tevékenységéből származik........

Void Bunkoid 2012.08.12. 09:03:24

@dr. pretender: no, ezért választottam azt a bunkónak és anyagiasnak tűnő utat, hogy nem hiszek az önkéntességben és az önzetlenségben. Régebben többször is vállaltam önkéntes és "nonprofit" jellegű dolgokat, aminek mindig csak az lett a vége, hogy a) én elfáradtam, és csomó időt meg energiát b*sztam el, b) akinek úgymond segítettem, ettől nem lett jobb az élete, c) valaki ezen a műveleten egy rakás zöldhasút keresett, ergo végső soron neki lett jobb az élete.

Azóta úgy vagyok vele, hogy családom, rokonaim, szeretteim megsegítése kötelesség, minden más idegen ember szigorúan ÜGYFÉL, és addig nem mozdítom meg a seggem, amíg nem - fizet. Pénzt. És nem majd meghálálom.

dr. pretender 2012.08.12. 21:25:21

@Void Bunkoid: igazából egyetlen érvet sem tudnék felhozni, hogy miért ne így csináld.
ez a társadalom súlyosan diszfunkcionális.
süti beállítások módosítása