Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Azért élünk, hogy dolgozzunk, vagy fordítva?

2012. augusztus 23. - Nívó blog

Lakhatási támogatást kapnának azok az álláskeresők, akiket a munkaügyi központ legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, és akik olyan munkaviszonyt létesítenek, hogy az állandó lakóhelyük és munkavégzési helyük közötti távolság legalább 100 kilométer. Origo

Szeretném megkongatni a vészharangokat: ezen a téren nagyon nem jó irányba haladunk! Jó, értem én, a kormány fontosnak tartja a mobilitást, és ezzel a támogatással azt akarja elérni, hogy a "rossz helyen lakók" munkát tudjanak vállalni olyan helyen, ahol szükség van rájuk - de ezt nem tartom normálisnak. Azt is tudom, hogy ezzel erősen szembemegyek a közvélekedéssel, és kapni fogok hideget-meleget, de...

De! Hölgyeim és uraim, döntsük már akkor el, mi a cél: azért dolgozunk, hogy éljünk vagy azért élünk, hogy dolgozzunk? Az ember és a technika rengeteget fejlődött az elmúlt pár évezredben, sőt, elvileg a technikának lassan el kellene érnie azt a színvonalat, hogy az embernek nem is nagyon kellene dolgoznia - megcsinálja helyette a gép -, de nagyon nem ilyen irányba haladunk. Persze ez egy nagyon komplex probléma, mely magában foglalja a vagyonelosztás, egyszerűbben fogalmazva a "kié a gyár?" kérdéskört is, de ma ennek csak egy kis szeletét szeretném kiemelni: a mobilitásét. Mert a mai szemlélet azt mondja: a magyar ember begyöpösödött, nem mobil, letelepszik valahol, aztán nem hajlandó mozdulni. Még egy jobb munkáért sem, hogy a fene a pofáját! Bezzeg Amerikában, ott igen! És az milyen jó! Erre én azt mondom: egy fenét jó! De indítsunk egy kicsit messzebbről.

Az embernek, mint emberi lénynek szüksége van némi biztonságra. Ezen most ne a közbiztonságot értsétek, hanem a létbiztonságot, amibe sok dolog beletartozik: az ember például jobban érzi magát, ha tudja, hogy ma hol fogja álomra lehajtani fejét, mintha nem. És holnap. És holnapután. Az otthon, nemcsak mint építmény, hanem mint valami állandóságot képviselő jelkép, nagyon fontos az ember életében: biztonságot ad, védelmet ad, jelzi, hogy van hová menni, hogy az ember nem céltalanul teng-leng ebben a világban. Aki nem hisz ebben, az képzelje magát bele a következő szituációba: holnap kimegy külföldre, leszáll a gépről, és fogalma sincs, mi merre, és egyáltalán hova. Ugye, milyen rossz érzés? Vagy ugye, milyen rossz, ha nem tudod, holnap hová mész haza? Mert mondjuk nincs hová? Az otthonnak van egy tágabb értelmezése is: a szomszédok, a barátok, az ismerősök, azaz az emberek, akik körülvesznek, és többségükhöz bajban is hozzá tudsz fordulni. Például ha segítség kell, mert csöpög a csap, és nem értesz hozzá. Vagy mikor kóstolót ad egy ismerős. Vagy mikor egyszerűen csak átmész a szomszédba meginni egy kisfröccsöt. Az ember társas lény, és nemcsak a rokoni alapokon nyugvó családra van szüksége, hanem "tágabb családra", azaz ismerősökre is. Tudom, ez furcsán hangzik a mai csodatelefonok és a Facebook világában.

Mi történik, ha azt mondod egy ilyen embernek, hogy menjen arrébb száz kilométert, és éljen ott? Mint az átültetett paradicsompalántával - az elején igencsak rosszul fogja érezni magát, aztán persze később kivirul, ha jó földbe ülteted. Hiszen ott, a távolban is gyökeret ereszt, kiépíti kapcsolatait, otthont teremt - látszólag tehát minden rendben. Igen ám, csak ez a mai mobilitásmánia folyamatos mobilitást vár el, azaz nem enged, hogy letelepedj bárhol is, és gyökeret verj! Azt mondják, hogy egyik nap itt van rád szükség, a következőn ott, aztán meg amott! És újabban ez a kormány támogatásával megy! Túlzásnak tartjátok, amit írok? Mutassak álláshirdetéseket, kilenc megyére kiterjedő mobilitási feltétellel? Ez speciel az egyik nagy multi... Vagy olyan embereket, akik már fél Magyarországot bejárták, mert a munkáltatójuk erre utasította őket? Milyen életük lehet? Milyen lehet megmondani a gyereknek, hogy akkor másik iskola következik, tessék újra beilleszkedni? Vagy anyukának, hogy mostantól a barátnőzés legfeljebb telefonon lesz, majd talál új barátnőket az új helyen? És mindezt akár többször is? 

Persze, van más választás is: az ingázás. Mert ott a kocsi, a vonat, a busz, ma már simán lehet száz kilométereket utazni egy napon belül, más kérdés, hogy az utazás órái és a munkaidő annyit elvesz a napból, hogy az ember csak aludni jár haza. És akkor ismét felteszem a kérdést: azért élünk, hogy dolgozzunk? És normális ez? És nekem ne jöjjön senki a nyugati példákkal! Az orbáni elképzelés szerint már a minimálbéres is ingázzon nyugodtan, annyi pénzért, amennyiért nyugati kollégája beintene a munkáltatójának, nemhogy még száz kilométert utazzon miatta! Konkrétan azt várják el, hogy a szabolcsi emberke hagyja ott a családját egy hétre, és menjen el mondjuk Győrbe robotolni. Normális? Mondjátok amúgy nyugodtan, hogy maradi vagyok, igen, ha ez az új világ azt jelenti, hogy emberek milliói fognak munkásszállóról-munkásszállóra meg albérletről-albérletre vándorolni, és ez lesz az a fene nagy haladás meg fejlődés, amit az ember pár százezer éves történelme során elért, akkor büszkén vállalom maradiságomat!

Jajj, és a poént még nem is mondtam: miközben sokan bólogatnak arra, hogy "igen, a magyar lakosság sajnos nem mobil", közben megy a sírás, hogy kihalnak a falvak, a fiatalok többsége Budapestre költözik, és az egész ország egy hatalmas vízfej. De bevallom, a munkaadókat sem tudom sajnálni: odatelepítik azt a nyamvadt telefonos ügyfélszolgálatot (bocsánat, customer helpdesk support-beport átport meg odaport, mert magyarul már nem tudunk) a méregdrága budapesti irodaházba, aztán meg sírnak, hogy "jaaaj, olyan nehéz munkaerőt kapni!" - miközben egy vidéki nagyvárosban ott lenne egy rakat diplomás fiatal, aki boldogan elvégezné ugyanazt a munkát, akár picit kevesebb pénzért is, ha városában maradhatna. De mesélhetnék az egymás hegyén-hátán lévő gyárakról is, ahol már szinte nincs is helyi dolgozó, hanem Kelet-Magyarországról hordják oda a munkásokat, mert a helyi röhögve átmegy a mellette lévő gyárba, ha nem tetszik neki valami. Persze, itt is megy a sírás, mekkora költséget jelent a munkásszálló, a busz, de nem baj, itt fognak bővíteni, eszükbe sem jut telephelyet létesíteni arra messze! Akkor egyék meg, amit főztek, de ez már megint egy másik, összetettebb téma.

Ez a "lakás vagy munkahely" kérdéskör nálunk is felmerült, mikor idén hazatelepültünk messzi külföldről. Ismerőseim-családtagjaim két pártra szakadtak: egyik tábor azt mondta, először keressek munkát, utána a munkahelyhez közel házat, a másik meg fordítva. A másik tábor győzött (pontosabban nem is kellett győznie, ez számomra nem volt kérdés): az ember életében várhatóan többször fog munkahelyet váltani, mint otthont. Hogy nézne már ki, hogy odaköltözöm egy munkahely mellé, nem kis költséggel, majd ha pár hónapon belül kiderül, hogy nem tetszik, akkor mi van? Költözzek újra? Mi vagyok én, költözőmadár? Na meg ki garantálja, hogy az asszony is ugyanott talál munkát? És akkor melyikünkéhez költözzünk közelebb? Így inkább házat kerestünk először, majd ahhoz munkahelyet - a közelben.

Kedves munkaadók, kedves kormány! Szeretném felhívni a tisztelt figyelmüket: emberek vagyunk, mint önök! Még egyszer leírom, csupa nagybetűvel: EMBEREK! Ha egy állatot elkezdenek összevissza hurcolászni, azonnal ott az összes állatvédő meg hatóság, hogy ezzel sértik az állat jogait meg biztonságérzetét! Ha egy embert akarnak hurcolászni, akkor meg jön a duma, hogy "mobilnak kell lenni", sőt, mint a poszt eleji idézetből kiderül, még támogatják is! NEM! Ne ezt tessék támogatni, hanem akkor már inkább azt, hogy ne legyen ilyen vízfejű az ország! A kedves kormány igencsak példát mutathatna, például mit keres a Vidékfejlesztési Minisztérium Budapesten? Nincs elég diplomás (agrár meg másmilyen is) mondjuk Debrecenben?

És a poszt eleji kérdést megválaszolva: nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk! Elvárom a kormánytól és az összes piaci szereplőtől, hogy ebbe az irányba vigye a dolgokat, és vegyék figyelembe a humán tényezőket is! Legfőképpen azért, mert ők is emberek...

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr834725292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belagezapista (törölt) 2012.08.23. 16:35:44

Szép és jó amit írsz, egyet is értek majdnem minden szavaddal, ám mégis el vagy tévedve.

Ugyanis bármennyire is nehéz megérteni, de az ember csak a lehetőségein belül szabad. Őszintén szólva, ha én bárhol élhetnék, akkor vennék egy kis hegyi faluban egy házat, ott családot alapítanék, és élnék a családomnak meg a hobbijaimnak Igen ám, de felmerül a munkahely kérdése, mert mindehhez ugyanis meg kell keresni az anyagiakat. És bármennyire is szeretnék az előbb említett környezetbe költözni, be kell látnom, munkát nem kapnék, ahol mégis, ott a ház kerülne 30 millióba.

Mondom, én is elsősorban ott szeretnék lakni, ahol jól érzem magamat, de ha egyszer erre nincsen lehetőségem, akkor be kell látnom, hogy nincsen. A mobilitás, amellett hogy vannak akik meg kimondottan szeretnek költözni, elsősorban erről szól, és nem arról, hogy én mit szeretnék. Ezen lehet búslakodni, csak nem érdemes, mert ezen úgysem tudok változtatni. De a kormány sem tud. Mellesleg nekem van egy elképzelésem, hogy az összes kormányhivatalt el kellene költöztetni a fővárosból, és akkor amellett, hogy ebből az állam még nyereségesen is jöhetne ki, hiszen az budapesti ingatlanokat többért tudná értékesíteni, mint amennyiért valahol újraépítené, kicsit segítene az egy központúság problémáján, de ettől még ugyanúgy mobilnak kellene lennie a lakosságnak.

2012.08.23. 16:52:58

Én azért szeretnék még élni, hogy a hátralévő időmben legalább annyit tudjak lopni, mint Viktor.

Azután magasról tennék mindenkire és beszélnék a keresztény erkölcsről, tisztességről, a becsületről és a munkáról--mint teszi Viktor.

Ám miközben a fent emlitett dologról beszélnék, mint teszi Viktor--közben azon járna az eszem, hogy honnan tudnék még többet lopni --mint teszi ezt Viktor.
Azután kiröhögném a zembereket, és az összelopott vagyonomból élnék, mint marci hevesen--ahogyan teszi Viktor.
Akkor miért is dolgozzon becsülettel a zember?
Hogy még többet lopjanak?

Imadom a trapistát 2012.08.23. 23:07:36

Mint céllal, maximálisan egyetértek és azonosulok a poszttal.

Azonban a valóság ettől nagyon messze van.

Ez a tipikus Mohamed megy a hegyhez esete, mert a hegy nem megy Mohamedhez.

Ugyanakkor @Belagezapista: érvelésében is sok igazság van.

Ellenben @jános515: -nek pihennie kellene egy keveset.

ace22 2012.08.24. 07:49:14

Nagyon sok igazság van a posztban. Pár további gondolat:

X városban van a t. munkavállaló otthona, amit még törleszt. Mellé aligha fér bele egy albérlet Y városban. Különösen ha 2-3 havi kaucióval indul, amit nem szeretnek visszaadni, ha 2 hét múlva (próbaidő alatt) megköszönik az érdeklődést az új munkahelyen. Az sem megoldás, ha az X-beli otthonát kiadja egy bérlőnek - bútorok egy része raktárba, 1-2 havi felmondás, a bérlők egyre gyakrabban elfelejtenek fizetni és nem hajlandók kiköltözni.

A mobilitás azoknak való leginkább, akiknek "hátán háza, kebelén kenyere" - vagy stabil anyagi háttérrel, nagy pénzekért rándulnak ki pár hónapra pl. szakérteni, felszámolni, beindítani, aztán 1-2 hónapra hazatérnek feltöltődni.

lajafix 2012.08.24. 12:18:26

A poszt megint idealista álszociális maszlag, mindegy kapaszkodót biztosítva ahhoz, hogy otthon várja a sült galambot a teszetosza ember.

A miértnincsavidékfejlesztésiminisztériumvidéken pedig álnaivitás. Szerintem egy minisztériumba kellenek tapasztalt szakemberek is, nem elég diplomásnak lenni.

Nivotlan blog ez...

lajafix 2012.08.24. 12:20:08

@jános515: "Én azért szeretnék még élni, hogy a hátralévő időmben legalább annyit tudjak lopni, mint Viktor."
Rossz hírem van ehhez tenned is kellene valamit, de te max kancigány lehetsz. Mert akinek a becsület mutogatás kérdése az egy nagy büdös kancigány senkiházi.

Mariann19 2012.08.24. 13:14:08

A véleményekkel ellentétben a kormány eme intézkedését tartom a legéletszerűbbnek az utóbbi időkben a foglalkoztatás kérdésében. Mennyivel előbbre mutató a közmunkánál! Embereket olyan munkához célszerű juttatni, ahol értékteremtő a tevékenysége. Ebből kell kiindulni.A közmunka ugyan munkavégzés, de nem hoz létre hozzáadott értéket, hatása mindössze annyi, hogy a munkás nem otthon ül, rossz példát mutatva az utódainak.
Az a munkanélküli, akinek gond a gyermekeinek etetése és a számlák kifizetése, nem hiszem, hogy ilyen szkeptikusan üdvözli ezt a fajta támogatást. A lét fenntartása felülírja sajnos azokat az emberi, lelki kázusokat, melyeket egy újfajta életvitel jelent.
Az ország és a kormány nincs abban a helyzetben, hogy komfort szempontokat mérlegeljen sajnos. A több rossz között ezért nincs ellenérzésem ezzel a döntéssel kapcsolatban.

spongya.bob 2012.08.24. 15:40:37

Érdekes. Pont akkor kritizáljátok a kormányt, amikor van ráció abban, amit tervez. Társadalmi okokból (pl. bányászvárosok, TSZ-ek) olyan helyekre mentek az emberek élni - igen, ez nem egy újkeletű dolog - ahol munka volt, jellemzően nagy állami vállalatok megléte miatt. Ott aztán generációk nőnek/nőttek fel, viszont a gazdasági helyzet megváltozott a régióban az évtizedek alatt. Semmi gondot nem látok azzal kapcsolatban, hogy támogatja a munkaerő mozgását az állam.....főleg, hogy hosszútávon még adóbevételt is jelent a jelenlegi segélyek és közmunka helyett és sikerült a szabad munkaerő kapacitást átcsoportosítani országon belül (lehet, hogy kevesebb lenne a kivándorló is). Ezt a fajta támogatási rendszert már sokkal régebben be kellett volna vezetni , mert nemcsak gazdaságilag, hanem társadalmilag - és vélhetően mentálisan - is egészségesebb egy rugalmas egyénekből álló társadalom.

spongya.bob 2012.08.24. 15:50:08

Továbbá szintén furcsának találom a bejegyzést azok után, hogy te magad is munka miatt költözködsz.
Külföldre mentél pénz/kaland/nyelv/akármi...miatt.
Hazajöttél, de az a gyanúm, hogy nem a Hortobágyra költöztél, hanem olyan helyre ahol találsz/találtok munkát.

A call-center pedig rossz példa. Ezekre a munkahelyekre legalább egy, de egyre inkább több nyelven beszélő embereket keresnek, használható számítógép ismerettel, gyakran valamilyen diplomával (vagy egyetemi diákokat), akik éjjel-nappali munkakörben dolgoznak. Nem gondolom, hogy tömegesen áll rendelkezésre a megfelelő munkaerő még a megyeszékhelyeken sem, ahol megfelelő az éjszakai közlekedés vagy a taxihálózat és egyéb, pl. IT infrastruktúra.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 08:54:39

@lajafix:
"Mert akinek a becsület mutogatás kérdése az egy nagy büdös kancigány senkiházi. "

De mindezzel együtt mint az ábra mutatja, van esélye egy kancigány senkiházinak is a miniszterelnöki székre.

subtotal 2012.08.30. 13:13:42

@spongya.bob: pedig igen, tömegesen áll rendelkezésre (Miskolc, Szeged, Debrecen, Pécs komoly egyetemi képzéssel rendelkeznek), a tömeg másik része pedig már Bp-en vagy külföldön, de szivesen visszaköltözne, ha lenne egy kicsivel nagyobb pörgés vidéki nagyobb városokban.
Amúgy én meg Bp környéki multinál dolgozom, vidéki nagyvárosban élek. A megoldás W@H...

A decentralizációt szerintem is inkább kellene támogatni, mint a vízfej további növelését lakhatási támogatással.
süti beállítások módosítása