Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Ezt melyik hülye találta ki?

2012. november 22. - Droli

(Divatos szóval élve kis "OFF"-fal kezdeném: többször is tapasztaltam, hogy egyes bejegyzések után többen csak néznek: most erre mit kell írni, "Orbááááán", vagy "elmútnyócééééév"? Ezért most segítek, ez a poszt "Orbáááán", úgyhogy aki csak ennyire volt kíváncsi, mehet is kommentelni; a többiek között, akik végigolvassák, kisorsolunk egy Zámbó Krisztián "Dalok, amiket nem hamisan énekeltem" CD-t, ami arról is nevezetes, hogy tömörítetlen formában hiperlassú interneten is pillanatok alatt lejön. De legyen elég az OFF-ból.)

Minap nézegettem, hogy mennyire tele vannak a plakáthelyek "Nem engedünk az IMF-nek" illetve Bajnai-Gyurcsány összeborulós plakátokkal. Komolyan mondom, ha például a Coca Cola ekkora felületen reklámozna, ember nem inna Pepsit. Most nem is firtatom, hogy ez mennyibe került és ki fizeti (érdekes kérdések amúgy!), inkább azon gondolkodtam, hogy kinek volt ez az elmebeteg ötlete, hiszen már a régi kabaré is megmondta: "a rendszernek nincs szüksége reklámra!".

Nem kell találgatni, megmondom: a kormány kommunikációs csapata (egész pontosan Miniszterelnökség) illetve a hozzájuk kötődő értelmiségi vagy minek nevezzem kör találta ki ezeket az épületes dolgokat. A Miniszterelnökségen nem csodálkozom: így jár az, aki nem szakmai, hanem politikai-uram-bátyám alapon dönt fontos szakmai pozíciókról. A másik értelmiségi csoport (CÖF) arcai viszont szélsebesen közelítenek azokhoz a baloldali-liberális értelmiségiekhez (ismerős, ugye?), akik akár egy uzsonnászacskót is aláírnak,ha a megfelelő személy nyújtja eléjük.

Szép kis csapat. Vajon ezek az emberek tisztában vannak-e a magyar valósággal? Például, hogy mi irritálja az embereket a Fideszben? Feltételezem, hogy ezek a személyek már annyira felülemelkedtek a pórnépen, hogy fogalmuk sincs, ezért hadd' segítsek: a nyomulás és az aggresszió, amit a kormány képvisel! Ez a plakátsorozat tökéletesen képviseli azt a politikát, amiből egyre több embernek van elege. Inkább tessék szép csendben tenni a dolgokat, nem pedig nagy hangon, hőbörögve légbuborékokat eregetni!

Nem tudom, mérik-e a plakátok hatását, és egyáltalán lesz-e olyan ember, aki pl. a Bajnais plakátot megnézve homlokára csap, és azt mondja: "Tényleg! Mostantól inkább nem Bajnaira, hanem a Fideszre szavazok!" Ha esetleg lenne ilyen olvasónk, jelezze a hozzászólásokban, ő is résztvehet a bevezetőben említett Zámbó Krisztián CD sorsolásán :-) Aki esetleg látja, mi az értelme ennek az egésznek (a közpénz megfelelő zsebekbe történő csorgatásán kívül), az meg írja meg nekünk, hátha okosabbak leszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr194920345

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.23. 10:54:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: újabb településen cserélik fideszes politikusok arcaira az óvodai jeleket 2012.11.22. 23:05:36

- Újabb településeken cserélik fideszes politikusok arcaira az óvodai jeleket, márciusra pedig nem marad olyan óvodai csoport az országban, ahol ne történne meg az átállás! - jelentette be sajtótájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő, aki elmondt...

Trackback: Mostantól semmi sem bűzlik 2012.11.22. 21:44:40

Egy új magyar találmánynak köszönhetően egyszersmind véget vethetünk a kellemetlen szagoknak. Legyen az pöcegödör, cipőbe ragadt kutyaszar, vagy éppen korrupciós botrány, csak egy fújás, és nem bűzlik tovább.     Eddig csupán két dologró...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.11.23. 09:46:36

Nahát, kormánykritika a NÍVÓ blogon? Mit szívtál, Droli? :)))

A Coca Cola jó példa: ugyanúgy utálom, mint a mindenkori kormányt, és tőlem akármekkora plakátot rakhat ki, akár a nappalim ablaka elé is, akkor se fogom inni/rá szavazni. Csak míg a kólás cég a saját pénzét szórja marketingre és ez engem nem különösebben izgat, addig a kormány az én pénzemmel teszi ugyanezt.

@fchris82: "Ha a propaganda annyira hatástalan lenne, nem használnák előszeretettel és nem tolnának bele csak úgy annyi pénzt."

Ez mondjuk sajnos tényleg így van, napi szinten tapasztalom. Kiskereskedelemben tevékenykedünk, és néha már-már kellemetlenül érzem magam, amikor jön a vásárló és azt a cuccot kéri, ami X és Y reklámban volt, "mer aszonta a Tévé hogy az milyen jó." Nekem meg faszom se tudja, mit mondott a tévé, mert nem nézem, mégis muszáj jó képet vágnom hozzá, mert ezekből a tévézombikból (is) élek. Munkatársaknak ki van adva, hogy figyeljék a reklámokat, és amit nagyon nyom a TV, abból nagyobb készletet kell tartani mert viszik a szart is, mint a cukrot, ha a tévé azt mondja nekik. :)

Szóval a marketing hatalma (sajnos) megkérdőjelezhetetlen.

Blogger Géza 2012.11.23. 09:52:47

@masszív: Teljesen természetes, hogy számon kérik, mit ígért, és mi valósult meg. Ezt az ellenfelei meg is fogják tenni. Nyugodtan írd le, hogy mi az, amit ígért az előző ciklusára (1988-2002), és mi valósult meg, illetve erre a ciklusra, de ott a mérleg megvonása 2014-ben esedékes.

Gazz 2012.11.23. 09:53:27

Egyébként szerintem Orbánék valóban eltávolodtak a szavazóiktól, és fogalmuk sincs arról, mennyire kontraproduktív ez a kampány.

fonó 2012.11.23. 09:54:51

Jol sikerult az agymosas, nivo is benyalta a NE A ZEMBEREK FIZESSEK dumat, hat kik, a mokusok, gondolkodik-na ez eros- hogy ki fizetheti a plakatokat. Esetleg az azeri baltas? Alairni zacskot allampolgari jog, semmi koze hozza. A mi adonkbol hazugsagot propagalni, ellenseget felmutatni, gyuloletet haragot szitani hazaarulas.

Elijah_Baley 2012.11.23. 10:05:42

monnyuk a kólás példa azért is jó, mert ihatok lájtkólát, csersznyéset, citromosat, de víz, az nincs, bármennyit iszol, csak szomjasabb leszel
:)

tarackos 2012.11.23. 10:10:18

"Szép kis csapat. Vajon ezek az emberek tisztában vannak-e a magyar valósággal? Például, hogy mi irritálja az embereket a Fideszben?"

Persze! A békemeneteseket pl. semmi sem izgaztja...

vpepe 2012.11.23. 10:22:57

Azt nem értem, hogy ha a blog szerint "a Coca Cola ekkora felületen reklámozna, ember nem inna Pepsit", akkor miért gondolja, hogy hatástalan a kampány?

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.11.23. 10:28:25

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:

:-O!

Aha, valóban, igazad van, tényleg félreértettem kommentedet...bocsánat!
Tanulság: az ember ne kommenteljen holtfáradtan ...

@Dr. jenőke (jenőke):
@Cserépke:

Főleg Cserépkének:

A Hajdú-Bét ügy miatt 1 ember, azaz 1 libatenyésztő lett öngyilkos. Persze, ez az egy is sok, szomorú és megrázó, de az egyes szám alaposan rácáfol arra a jobboldali média által terjesztett hazugságra, miszerint több halálos áldozata volt ennek a sztorinak.

Azoknak, akik libajnaizással fröcsögik tele a netet, általában fogalmuk sincs, miről is írnak, csak nyomják a jobbos mádia által terjesztett mantrát.

Sokat elárul erről a libás ügyről, hogy a Bajnai ellen - egyébként vélhetően közpénzen- elindított médiakampány nem a "libákról" szól, hanem főleg Gyurcsányról, a vele való kapcsolatáról.
Persze szemernyi kétségem sincs afelől, hogy 2014-ben a célegyenesre fordulva végveszélyben ez a "sztori" is előjön majd. Bármit szabad és kell is, csak a fidesz hatalma megmaradjon.

Hiába, ezek szerint a nem a diktatúra ellen, hanem a dikatúra csinálók ellen harcolás úgy a legkönnyebb, ha magad próbálkozol a "csinálással".

Ez az ország menthetetlen.

dr. mesterséges színezék 2012.11.23. 10:28:28

@tarackos: "Vajon ezek az emberek tisztában vannak-e a magyar valósággal? Például, hogy mi irritálja az embereket a Fideszben?"

Hogyne lennének tisztában, hiszen többfogásos konzultációval tudták meg, hogy mit akarnak a zemberek, és a zemberek azt akarták, hogy óriásplakátokon tudassák velük, hogy mit (nem) akar a zájemef.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.11.23. 10:38:09

Kedves blogger, cikized a komenntelőid, mert nem bírnak kilépni a jobb- és baloldal keretei közül, miközben te pont ugyanennek a kontextusnak a fogságában gondolkozol.

Másrészt az egész természetesen érdektelen, a kérdés az, hogy kell-e az IMF / fontos-e, hogy kihúzzuk IMF nélkül / ne vegyünk fel hitelt operatív kiadásokra, akkor a válasz természetesen nem / igen / igen. Szerencsére ilyesmivel nem foglalkozol.

spongya.bob 2012.11.23. 10:39:31

"Ezt melyik hülye találta ki?"

Ezt egy okos ember találta ki.
A Futbalista tudja, hogy bár magukra szabják a 2014-es választási rendszert, nem ülnek a tutiban, mert minden szavazó fog nekik kelleni még így is. Adva van nekik egy feneketlen pénzforrás az államkassza formájában és nekik tökmindegy, hogy 100 db új szavazat az 1 millió forint vagy 100 millió forint közpénzből szerezhető meg.

Ehhez adva van rengeteg IQ harcos, akik valóban a fent leírt pavlovi reflex alapján működnek - számukra biztosítani kell a kondícionálást és állapotmegőrzést - és vannak akik MÉG nem. Számos szavazó még csak egysejtű állapotban közlekedik az ország közigazgatási határain belül, ezért az elkövetkező másfél évben kissé fel kell gyorsítani a törzsfejlődést felturbózott ingerek generálásával, hogy a pavlovi reflex valóban tudjon működni és a 2014-re kifejlesztett pavlovi lebeny utasítsa az ujjakat az iksz megadott időpontban és helyen kéz által való reprodukálásában.

Nincs itt gáz. Pszichofronton zajlik a szabadságharc és lesz is eredménye.

spongya.bob 2012.11.23. 10:43:51

@Bockó:

Hmmm...ha ilyen bátor vagy, akkor biztos szeretted volna, ha egy éve bejelentik, hogy nem kell IMF és közleményben tudatják az összes állampapír és forint vásárlóval, hogy többet nem ülünk asztalhoz velük.

Gondolom ekkora lenne a pávatáncos arcod most is.

Elijah_Baley 2012.11.23. 10:51:18

engem nem irritál semmi a fideszben, szerintem jól csinálják a dolgokat.
Azt nem értem, miért nem akarnak maradni még egy ciklust, miért kell ilyen ócska fogásokkal kampányolni bajnainak félidőben? előrehozott választásra jáccanak?

Totof 2012.11.23. 10:52:37

Habár nem abba bukott bele, de rendesen segített az MDF kormányon az ő regnálásuk végefele elkövetett hasonló kampány (pedig annak még igazságtartalma is volt)

Cserépke 2012.11.23. 10:59:38

@De hol van Columbo felesége?: Én a saját településemről többről tudok, nem beszélve azokról, akik ugyan öngyilkosok nem lettek, viszont tönkrementek. Persze, erre lehet azt mondani, hogy így jártak, más is koppant már, de én nem így fogom fel.
A kommentjeimből lehet nem jött át, de alapvetően nem csak Bajnaival, hanem gyakorlatilag az összes politikussal baj van szerintem, tekintet nélkül jobb vagy bal oldalra. És az egy dolog, hogy ők ilyenek, csak sajnos az emberek többségének is hasonló a hozzáállása és a mentalitása.

Én bízom benne, hogy menthető az ország, talán túl optimista vagyok, nem tudom. :-)

Naki vagyok kerdojel 2012.11.23. 11:00:01

Sajnos nem láttam még ilyen plakátot, pedig megnézném szívesen.

A pénzem erre való költésével nem értek egyet (mint ahogy semmilyen pazarlással/lopással sem), politikai szempontból viszont örülök annak, hogy a Fidesznek nemcsak a vezetője/vezetői ilyen elvakultak, hanem a tanácsadóik is. Ez ugyanis teljesen kontraproduktív az ő szempontjukból, ily módon lényegében az ellenzék szekerét tolják.

Hajrá, fijugg!

spongya.bob 2012.11.23. 11:07:40

@Cserépke:

Ne hárítsuk a felelősséget kéremszépen. A politikust MEGVÁLASZTJÁK - legalábbis egyelőre nálunk ez a helyzet. Tehát a politikus egy produktum...igen, a választóké, a társadalomé, a lakosságé, akármi.

"Én bízom benne, hogy menthető az ország"

- Szerinted az ostobákat meg lehet menteni önmaguktól?

Cserépke 2012.11.23. 11:14:13

@spongya.bob: ostoba vagyok, de felvállalom :-)

idiesel 2012.11.23. 11:17:20

@Cserépke: A legutóbbi kommenteddel magyaráztad az elsőt. Azt hittem Orbánvonal fényezése és csak sima libagate-elésre hajazott. Visszavonom az előző kommentemet és máshogy fogalmazok. Nagyon optimista vagy, túlontúl optimista. Én sem Bajnai fan vagyok, hanem Orbán ellenes. Mindegy ki, csak Ő ne, mert ha egy mezei terhes macska ülne a trónon, talán az is jobb lenne...

Azt azért megkérdezném, hogy melyik településen élsz, ha Bajnai ideje alatt tönkrementek az emberek, viszont most Orbán érában nem tapasztaltok semmi említésreméltót. Azonnal költözök! (Lehet Berlin? London? Urambocsá' Constanta, vagy Brassó?)

idiesel 2012.11.23. 11:19:07

@De gustibusaut bene, aut nihil: Ütős cucc lehet amit szedsz. Adj nekem is! :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.11.23. 11:23:10

@Cserépke:

A Hajdú Bét téma szövevényes, én sem ismerem minden részletét- honnan is ismerném?

Lehet, hogy voltak felelősök, akik valóban okolhatók vagyonmentésért - de ez nem testálható Bajnaira, aki nem is a HAjdú-Bét, hanem annak tulajdonosának volt vez.igazgatója. Az Rt.-knem van igazgatótanács, felügyelőbizottsága - ha van hibás, akkor vélhetően több személy.
Most nem részletezném ezt, de tény, hogy Bajnai felelőssége büntetőjogi értelmben soha nem lett bizonyítva - sőt.

Én is szeretném azt hinni, amit Te, de sajnos nem menthető. Ennek pont a polgárok szűklátókörűsége és érdektelensége az oka.
Mit várjunk egy olyan lakosságtól, amelyik jó részének egy piros postai csekk hibátlan kitöltése is extra kihívást ad? Pont ez a réteg fog átlátni a politikusok populizmusán, pont ez fogja megérteni a minimális szintű makroökonómiai összefüggéseket? Nem, nem fogja és hitből, zsigerből, vagy valami ellen fog szavazni.

Az, hogy mindez kinek, melyik társadalmi rétegnek a hibája, már egy másik téma hosszas kifejtését érdemelné. De talán nem tévedek sokat, hogy a mindenkori politikai és értelmiségi elit felelőssége iszonyú nagy (oldalaktól függetlenül) és sajnos meg is áll.

Nem történik más, csak züllesztés, gazdasági és értelmi függés kialakítása, hogy az a szűk érdekkör (nem csak a fidesz), amelyik közvetlenül vagy közvetve a parlamenti székben ül ott is maradhassék.

Mindez 24 éve lett elcseszve és láthatóan nem is kapáldózik szinte senki, hogy helyre hozza. Máskülönben lenne pártfinanszírozási és ügynöktörvény, ill. nem fordulhatna elő, hogy volt pártfunkcik, besúgók üljenek fontos hatalmi pozíciókban.

Közöny, retardáltság és ostoba önzés. Ezek azok az összetevők, amik nem sok jóval kecsegtetnek. Évtizedek kellenek, hogy ez változzék - talán még megélem.

Blogger Géza 2012.11.23. 11:24:25

@dr. mesterseges szinezek: Mihelyt Kaya Ibrahim miniszterelnök akar lenni, szerintem ismét aktuális lesz a kérdés...

Elijah_Baley 2012.11.23. 11:29:12

@idiesel: nem adhatok, csak fideszes párttagságira adják :)

Cserépke 2012.11.23. 11:29:40

@idiesel: :-D életvitelszerűen nem ott élek, hanem a szüleim. Költözést nem javaslok :-), hiszen most is vannak érdekes dolgok: a minap arról értesültem pl. hogy a 17 ezres városba villamost (!) szeretne a fityisz (biztos megirigyelték Debrecentől :S :-D ). Mindezt természetesen úgy, hogy a város lakóinak nagy része munkanélküli...no comment.

dr. mesterséges színezék 2012.11.23. 11:33:30

@Blogger Géza: Ne maszatolj, Géza (tudom, ez szilenciumkényszer volna)! Tökéletesen tisztában vagy azzal, hogy itt nem Ibrahim a lényeg, hanem akikkel és ahogyan kh... üzletelt.

De javalok egyéb plakátdizájnt is:

[OSZTJÓNAPOT...]
(NEM)

Karcolt lendület 2012.11.23. 11:34:04

@fchris82:
Azt érdemes figyelembe venni, hogy a békemenet pont ugyanannyira szól az ellenzéknek, mint az Orbánnal elégedetlen fideszeseknek is, ezzel a fanatizált társasággal biztosítja azt, hogy ne merjenek élesen nekimenni, bármilyen baromságot is csinál Matolcsyval karöltve.

@fvipera:
Hát a zámolyi romák ügyében végzett aláírásosdijuk és hisztijük nem volt gyenge.
Emellett -bár nem voltak ennyire egységesek -, az elvtelen kiállásuk és nevetséges érvelésük Gyurcsány mellett 2006-ban erősen megalapozta a mostani rezsimet.
Szóval elhülyült, seggnyaló "értelmiségből" egyik oldal sem gyenge.

Tahó Sandokan 2012.11.23. 11:36:46

Attól tartok ezeknek a plakátoknak a tartalmi része még túl alacsony színvonalú a magyarnak, de Hoffman Rózsi már dolgozik az ügyön. Az az ember akit egy ilyen plakáttal lehet befolyásolni, annak az értelmi képessége egy tengeri szivacs és egy Józsefvárosi kockakő között lehet félúton. És nem is itt van a lényeg, mert mire is megy a Fidesz ma 1-2000 plusz szimpatizánssal, amit ezek a plakátok hoznak? Semmire. Nincsenek általános választások, néhány kis faluban adja be a kulcsot (RIP) egy-egy főgóré, kit érdekel? A pontos cél az, hogy pár milliócska (ejtsd milliárdocska) jó helyen landoljon (értsd pártközelbe).

Mindenesetre nem véletlen, hogy a jobb és a baloldal már régen elkezdett igen-igen primitív módon kampányolni. Emlékeztek az MSZP "IGEN IGEN" kampányára? És a Fidesz "itt az idő"-jére? Soha egyetlen komplex gondolatot nem fogalmaz meg senki. Miért nem? Mert hülyének nézik a népet. És hagyja. Ergo az is. Sorry. Az értelmesebbje már rég kivándorolt, és én is tervezem. Aki marad, maradjon dagonyázni, vagy zárkózzon be. A bezárkózókat sem hagyják békén, mert amíg van hova, addig ki lehet őket forgatni a pénzükből. Ez Magyar Közt... Magyarország. Elvérzik, helyünket átveszik a cigányok, mert ők vállalnak gyereket. Meg a Kínaiak. Meg a környékbeliek. A magyar olyan sorsra ítéli magát, amibe a Zsidók kerültek az ókor után. Széjjelszóródnak, és évszázadokig csak tengődtek a periférián. Ők kapták a sorsot, mi saját magunkat sodorjuk bele. Gratulálok magunknak.

Cserépke 2012.11.23. 11:38:03

@De hol van Columbo felesége?: Egyetértek.

Azért jó látni, hogy miután kiderült, hogy nem vagyok fideszes (sőt nem szívlelem egyik oldalt sem), megszerettetek. Valahol ez is érdekes, hogy hirtelen harapja le az ember a másiknak a felét, mielőtt még annak felfogását megismerné. :-)

laci0011 2012.11.23. 11:38:07

@spongya.bob: Ha a választók egysejtűek lennének,nem rinyálna ennyire a fityusz,trolléga.Aki nem tudja embernek nézni felebarátait az csak saját szánnivalóságát vetíti ki másokra...

laci0011 2012.11.23. 11:39:09

@Blogger Géza: Géza,megvolt a napi ima a szentképed előtt?

DIldiko 2012.11.23. 11:40:23

@Joooe: Ez valahogy úgy lehet, hogy az ember takarékoskodik. összehúzza a nadrágszíjat és nyomorog is esetleg, de ha kell az összegyűjtött pénz - ami tényleg a tiéd lesz - akkor meg örül. Most valahogy úgy van, hogy se pénz, se posztó.
Az állami rendszerben nem gyűjtesz. Ha lesz elég dolgozó aki járulékot fizet kapsz nyugdíjat, ha nem lesz nem kapsz - akkor se, ha te 40-50 évig fizettél. Ugyanis nem magadnak fizettél, hanem az éppen akkor nyugdíjasoknak. És ez nem mindegy!

megfigyelt 2012.11.23. 11:47:15

KEDVESEIM !!!!!!
Olvasva a kommenteket nem derül ki,hogy mindig az lop-lopott többet aki a hatalmat bitorolja-bitorolta.Engem egy dolog zavar,de nagyon ,hogy milyen jogon nézik hülyének a teljes lakosságot amikor csak a szavazók 2/3-ad volt hülye,de már az is csökkent. Ezek a gazemberek ott fenn a parlamentben ugy a jobbosok mint a balosok a saját pecsenyéjüket sütögetik a nép zsírján. Az egykulcsos adótól a BARMOK gazdasági fellendülést és fogyasztás növekedést vártak, aki ilyet feltételezett annak még a szomszédja is HÜLYE .Az egykulcsos eredménye a következő :annak a fizikai dolgozónak akinek a bruttó bére 2010-ben 200 000 ft volt a nettója 137 920 ft volt és 2012-ben az egykulcsossal 5 %-ot csökkent 131 000 ft-ra annak a parlamenti INGYENÉKŐNEK akinek a bruttója 1 200 000 ft volt/átlag körűli/ a nettója 2010-ben 570 820 ft-volt és 51 %ot nőtt 2012-ben 862 886 ft-ra. A nyugdíj változás Fónagy János képviselő maximális járulék fizetés mellett az előző Orbán kormány nyugdíj számításával ment nyugdíjba a jelenlegi indexált nyugdíja 197 000 ft ,Tarlós István 6 évvel később ment nyugdíjba 246 000 ft a nyugdíja az a képviselő aki hasonló feltételekkel ment nyugdíjba 2011-ben a nyugdíja 330 000 ft tehát havi 133 000 ft ot emelkedett a nyugdíj a maximális járulék fizetők kategóriájában míg a minimál nyugdíj a 2002-es 20 200 ft ról havi 8 300 ft al 28 500 ft ra emelkedett 2012 re. Kedves kormánypárti és nem kormány párti érzelműek egy betű a politikai szlogen különbség az 1848 -as szabadságharc utáni és a jelenlegi között ,akkor HAZÁDNAK RENDÜLETLENÜL most HAZUDNAK RENDÜLETLENÜL ,van aki bevalja van aki tagadja.

DIldiko 2012.11.23. 11:48:35

@ier6w7i: Ez így igaz, de azok, akiknek magas a jövedelmük min. 80-90%-ban maguk határozzák meg azt, ugyanúgy, ahogy a kisemberek fizetését is ők határozzák meg. Ha megelégednének a felével akkor a dolgozókét is lehetne növelni 10%-al.

dr. mesterséges színezék 2012.11.23. 11:48:44

@Tahó Sandokan: "Soha egyetlen komplex gondolatot nem fogalmaz meg senki. Miért nem? Mert hülyének nézik a népet. És hagyja. Ergo az is. Sorry. Az értelmesebbje már rég kivándorolt, és én is tervezem. "

Komplexebb politikai gondolatok ott is elvétve jelennek, ahová kivándorol a magyar (dr. Goebbels módszertani hagyatéka időtálló). A különbség annyi, hogy ott nem hagyják (sokáig), hogy maffiózók hirdessék a primitív igét, és - ami a maffiózók ilyetén kirekesztéséből következik - az igen jelentése igen és a nemé nem, sőt a hetente is azt jelenti, hogy hetente.

laci0011 2012.11.23. 11:51:24

Következmények nélkül csak hülyéket tarthatunk el folyamatosan növekvő számban.Gyurcsánynak is az volt afixaideája,hogy jó amit csinál csak nem elég jó a kommunikációja.A jelenlegi barkácsjogászoknak is ugyanez.Büntetni kéne a közpénzek önfényezésre herdálását.Persze ameddig nincs átlátható pártfinanszírozás addig csak mutyikormányzás lehetséges.Jol elvannak benne ezek a komenista keltetőből jöttmentek.Ha megtámadják ezt a rendszert,képesek még a népszavazási kezdeményezést is elsummantani!!!Szegény magyarok!

Tahó Sandokan 2012.11.23. 11:55:57

@dr. mesterseges szinezek: szomorú, hogy Göebbels óta nem tanult senki. Az ész és az értelem nem vezet tömegeket, így a hülyék diktatúrája van.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.11.23. 11:56:07

@Cserépke:

Fiogyelj, felőlem aztán lehetsz akár fideszes is, ez engem jottányit sem zavar - ugyanis a dolog nem így működik. lehet hinni a fidesznek, lehet bízni Viktorban vagy Gyurcsányban, Bajnaiban - ezt mindenki maga dönti el (én humanista liberálisnak vallom magam, nem állok sem bal, sem pedig jobb oldalon -a liberalizmusban mindkét oldal jelen van-, de perpill nincs kire szavaznom).

A baj akkor ismerszik meg, mikor ez a hit vak buzgalomba, szemellenzősségbe megy át, s a delikvens nem meggyőzhető, nem hajlandó az érvek elétt fejet hajtani, nem képes felismerni azt, hogy az általa kedvelt párt, személy és tévedhet, sőt, hazudhat (és persze téved is és hazudik is, naná).

Tökéletes unalmas már a nyolcévezés, meg elmúltkétévezés, meg Gyurcsányahibásozás, meg Libajnaizás - komolyan hiszi bárki, hogy ettől bármi jobb lesz? Ugye?

Másrészt nem is haraptam le a fejed, nem szokásom - általában felismerem azokat, akik kvázi "reménytelenek", akik troll üzemmódban vannak, de mivel tévedhetek, igyekszem velük szemben is normális hangot ütni meg (épp tegnap értettem félre itt valakit, akit ma emiatt meg is követtem).

A blogtér véleménycserére, egymás gondolatainak megismerésére való (szerintem), ahol nincs helye személyeskedésnek...

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.11.23. 12:04:35

@megfigyelt:

"milyen jogon nézik hülyének a teljes lakosságot amikor csak a szavazók 2/3-ad volt hülye,de már az is csökkent."

Hadd pontosítsak egy kicsit.

A 2/3 a választási matek eredménye. A valós arány a voksolók 52%-a körül van, ami a teljes szavazóképes lakosságnak saccra a harmada lehet: a Fidesz tehát a szavazóképes lakosság 30% által kormányoz.

Szóval ebből a mintegy 30-ból lett mintegy 67, ami valójában mintegy 100.

Klassz, igaz?

Cserépke 2012.11.23. 12:04:57

@De hol van Columbo felesége?: Az előző kommentem 2. bekezdését nem (csak) neked szántam.
Az általad említett szemellenzős emberből benyomásaim szerint nagyon sok van. Ez a klasszikus "nem tudok vmiről vmit/semmit sem, de utálom".

Mindig mondom én, hogy az oktatásra kellene több pénz, de pl. amíg ez nincs és a társadalomtudományok, bölcsészettudományok presztízse a béka s**e alatt van, addig...hát bajos.

biobender 2012.11.23. 12:43:19

@Blogger Géza: Kaya Ibrahim? Az meg kicsoda??? Hiszen nem volt taggyules.

dr. mesterséges színezék 2012.11.23. 12:44:24

@Tahó Sandokan: Tanulságos volna a hajdani (tán Tomcat-féle) egyetemi riportkodást megismételni középiskolában, a felsőoktatásban és a zemberek között, azt firtatva, hogy tudják-e ki volt Goebbels vagy Cicero és miről nevezetes.
Statisztikai mennyiségű eredményből kb. sejthető is volna, hogy elméletileg mire lehet képes ez az ország közéletileg.
Nem mintha felmérés nélkül nem sejteném.

biobender 2012.11.23. 12:49:42

@NIL7: "Annyi eselyuk van Europaban mint csiganak az autopalyan. Ott all az orszag, hogy kedvezo alternativa Szlovakiaba vagy Albaniaba koltozni."

Csakhogy kozben koroluttunk szepen megindulnak a szomszedok felfele. Volt mar ilyen, a XX sz. elejen - es akkor is sikerult az egyik legmegvetettebb orszagga valni Europaban, most is oda haladunk. Akkor Trianon volt az alagut vegen.
Most mi lesz??

Tóth Nándor Tamás 2012.11.23. 13:02:52

@fchris82: Nagyon tetszett ez az összefoglalás

Tahó Sandokan 2012.11.23. 13:11:06

@dr. mesterseges szinezek: ja... tudni kell a nyilvánvalót... :)
Gyanítom, hogy ha manapság csak úgy találomra leszólítanánk az utcán embereket, döntő többségük nem tudná ki M. Gandhi, de még azt is megkérdőjelezném, hogy tudná-e mindenki, hogy mikor volt az első vagy a második világháború, és milyen országok vettek részt benne. A tudatlanság jobban terjed, mint a tudás, és az a helyzet, hogy ma Magyarországon ez kőkeményen támogatásra lel politikai oldaltól függetlenül. Az emberek ma azt sem tudják, mi a jobboldali és mi a baloldali politika. Nem tudnának mit kezdeni azzal a kérdéssel, hogy miért államosít a Fidesz, holott jobboldalinak mondja magát, és miért Lassiez Faire politikát folytat nálunk a baloldal. Sokaknak ez tökéletesen rendben van. Miért? A tájékozatlanság teljeskörű. Felmérés nélkül is.

NYJetsTD 2012.11.23. 13:18:00

@károly szántana:

holnaptól gombfoci szurkoló leszek....

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Azt hiszem, lassan olyan mintha a Dallas és a Jets egymást kopírozná... Javulhatnátok már : )

Steve123 2012.11.23. 13:22:06

Ma a látszat fontosabb, mint a tartalom. Mindenki azt mond, amit akar, csak meggyőzőnek, vagy hangosnak kell lennie. A kedvencem itt van.

kerdezzbatran.blog.hu/2012/11/23/ertet_692

daito 2012.11.23. 13:36:50

Nem igazán értem, mit kell ezen az egészen magyarázni.

Ez az egész ügy taplóság. Közpénzen támogatott álcivil mozgalom útján köztéren kampányolni - ráadásul helyzetbe hozott jóbarátnak juttatott megrendelés formájában. Az ügy minden egyes része vérciki és gyomorforgató; gyk. kommunikációs úton többet árt, mint használ; a tipikus magyaros saját táboros rövidlátás mintája.

Aztán az ilyenek, meg a századvéges holdudvar által elkövetett tanácsadások és felmérések ellenére, mikor 2-4-6 év múlva megbuknak, akkor majd lehet a híveket megint kivinni az utcára, hogy itt csalás történt.
Gyk. ezek újra eltáncolják a korábbi 4 évük sajátos kis hülyeségeit, mi meg fizetünk és jól szórakozunk közben.

megfigyelt 2012.11.23. 13:40:37

@De hol van Columbo felesége?: Köszönöm a helyesbítést ,de pontatlan .A 2010 választási eredmény után a parlament összetétele: FIDESZ-KDNP 263 fő ,ami a 386 fös parlament 68%-a ,MSZP 59 fő 15 % ,Jobbik 47 fő 12 % LMP 16 fő 4% plusz Molnár Oszkár független. Azzal egyetértek ,hogy nagy bátorság az egységes nápakarat látszatát kelteni,de a politikusoktól minden kitelik, mertha a politikust szembe köpik azt hiszi ,hogy az eső esik.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.11.23. 13:43:39

@spongya.bob: Ha a hitelből élést próbálod védeni, az kurvagáz. Ha már hitelből kell élnünk, akkor igen, az állampapír jobb, mint az IMF, ne csúsztass, mert az is elég gáz.

biobender 2012.11.23. 13:59:18

@Bockó: "az állampapír jobb, mint az IMF"

Most hallom eloszor, hogy a magas kamat jobb mint az alacsony. Matolcsy-e vagy? Unorthodox matek, mi?

biobender 2012.11.23. 14:02:38

@daito: "Ez az egész ügy taplóság."

De csak a hanyatlo nyugaton, azt azert lassuk be. A viragzo keleten legitim politika, sot a mertektartas szep pelldaja. Hiszen lovethetnenek is.

Joooe 2012.11.23. 15:06:33

@DIldiko: "Ez valahogy úgy lehet, hogy az ember takarékoskodik. összehúzza a nadrágszíjat és nyomorog is esetleg, de ha kell az összegyűjtött pénz - ami tényleg a tiéd lesz - akkor meg örül."
Nagyon szép, megható cél a jövő biztonságáért áldozatot vállalni, talán kissé közhelyes is, de az a bizonyos jereváni rádió apró pontosításokkal élne (nem volvókat hanem volgákat, nem osztogatnak hanem fosztogatnak). Nem kéne bagatellizálni azt az évi 500-1000 milliárd ft-ot (ha még pár évig engedik szabadlábon duzzadni a rendszert): azt évente egy luxusáron kivitelezett metróvonal, sokszáz km autópálya évente. Hangsúlyozom, nem évtizedes nagy projektként, ÉVENTE. Mindez egy bizonytalan előnyért. Lehet hogy egy államcsőd vagy tőzsdekrach elviszi majdnem az egészet. Lehet hogy nem is lesz rá szükség. Lehet hogy nem is fog szart sem érni, hiszen a nyugdíjrendszernek még ezzel az óriási teherrel is csak negyede állt volna át. Minimális kockázatelemzési készséggel (bizonytalan, kis mértékű előny, esetleg pech esetén hátrány ha már vén trotty leszek és kevésre van már szükségem < vs. > biztos, nagy mértékű hátrány fiatalon, amikor lakást fizetnem, gyereket nevelnem, élnem kell) szerintem kevés ember nem mondta volna azt hogy menjetek a fenébe, ne szívassatok ezzel ha érti miről van szó... de nem érti, a választó buta, nem nézi honnan van a pénz.

" Most valahogy úgy van, hogy se pénz, se posztó."
Nem igaz, kb. 500 milliárd vissza is jött szja csökkentésben, hiánycsökkentésben. Nem mindenkinek egyformán, ennek is összetett okai vannak, az egy külön vita.

"Az állami rendszerben nem gyűjtesz."
Jogosultságot gyűjtesz. Amíg magyar gazdaság van és a nyugdíjasnak szavazati joga van, nyugdíj is lesz. Ha meg nem, úgyis mindegy.

"Ha lesz elég dolgozó aki járulékot fizet kapsz nyugdíjat, ha nem lesz nem kapsz - akkor se, ha te 40-50 évig fizettél."
Ha nem lesz dolgozó, kinek fizetsz a nyugdíjaddal a szolgáltatásokért? Ez ismét egy túlegyszerűsített, nyilván bőven eltúlzott kép. Léteznek demográfiai kockázatok, nem ilyen mértékűek. Más rendszernél másfajta kockázatok vannak.

"Ugyanis nem magadnak fizettél, hanem az éppen akkor nyugdíjasoknak. És ez nem mindegy!"
És a mostani nyugdíjasoknak mindenképpen kell. Ha nem ehelyett, hanem ez MELLETT még magadnak is, na az a nem mindegy.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.11.23. 15:16:52

@biobender: Igen, ebben igazad van. Az állampapír drágább, cserébe nem mondja senki, hogy racionalizálni kell, meg privatizálni Paksot, az egészségügyet, a Szerencsejáték Rt-t, és úgy általában kinyírni a maradék esélyed a versenyképességre. Az IMFnek érdeke, hogy fennmaradjon a fizetőképességünk, állampapír kibocsájtással viszont úgy baszunk ki magunkkal, ahogy csak akarunk vagy bírunk.

Talán nem kéne költségvetési hiány, kéne cserébe több állami bevétel. Meg központi bank országgyűlési felügyelettel.

DIldiko 2012.11.23. 17:06:37

@Joooe: Bizonyos dolgokban van igazság, abban is amit te mondasz, abban is amit én. Csak lehet, mindkettő féligazság.
A magánynyugdíjpénztárakat nem a nyugdíjkaszába tették, sőt az adósság se csökkent igazából - vettünk helyette MOL részvényt, ill. az egykulcsos adó adta költségvetési hiányt foltozták vele - amivel ráadásul a dolgozók 70-80%-a rosszul járt. és ez még mindig nem elég, emiatt van újabb 10 féle adó, amit ugye nem az emberek fizetnek meg.
Ha én nem csak a szüleimnek fizetek, hanem magamnak is teszek félre megteszem - még akkor is, ha most jobban kell takarékoskodni.
Amúgy nem értem, hogy ha annyira rossz volt a magánnyugdíjpénztár rendszere akkor most miért propagálják annyira a 2-3 pillérű nyugdíjrendszert - még nincs egy éve, hogy éppen felszámolták! Pedig már 1-2 év múlva lassan a kiadások csökkenthetők lettek volna.
Olyan jogosultságot gyűjtök az állami rendszerben ami csak papíron létezik.
Amíg stadionokra, hülye plakátokra, levelekre van pénz addig nagy baj nincs - ja az csak egyeseknek van?!
Az egykulcsos adó bevezetése és a gyerekek utáni adókedvezmény bevezetése, a jövedelemalapú adójóváírás kivezetése volt a legnagyobb hiba. Ezzel bukott az ország pár 100 milliárdot. Ez 4 év alatt több, mint az egész magánnyugdíjkasszában lévő pénz volt.
Ezzel csak egy a baj - azok jártak jól vele akik a törvényeket hozzák és a hozzá közel állók. Emiatt nem lesz megváltoztatva, még akkor se ha mindenki tudja, hogy ez így nem jó.
Emellett a 8-9-10%-ra kiadott állampapírok az IMF 4%-s hitele helyett is hatalmas veszteség. Nem beszélve a Ft ingadozásáról. Most éppen erősödik, de az nem jelenti azt, hogy végre stabilizálódna.
A gazdaságot nem lehet úgy élénkíteni, hogy a multikat elhordjuk minden szemétnek, miközben pénzt akarunk belőlük kicsiholni.
A feketegazdaság nem lett fehérebb egyetlen intézkedés hatására sem, sőt inkább még sötétebb: sokan csak 4 órára vannak bejelentve, fele annyi adót és járulékot fizetnek utánuk és közben 8-10 órát dolgoznak, a különbözetet meg zsebbe kapják.

trabant 2012.11.23. 22:29:57

@Sanda gyanu:
Komolyan vennék és ácsolnák a Duna jegét Orbánnak. Az ötleted viccnek rossz, komolynak országellenes.

Joooe 2012.11.24. 04:47:01

@DIldiko: "A magánynyugdíjpénztárakat nem a nyugdíjkaszába tették"
Ez nyilvánvaló, hiszen az állami rendszerben nem parkol pénz, nem így működik, ahogy te is tudod.

"sőt az adósság se csökkent igazából - vettünk helyette MOL részvényt"
Az adósság emiatt igazából csökkent, rengeteg állampapír esett ki ami után nem kell kamatot fizetni. Más dolgok miatt nőtt (sajnos ugye államháztartási hiány van, még ha csökkenő is, de az eu-s válság visszafogja a növekedést és az nem nagyobb mint a hiány... sőt).
A MOL részvény továbbra is állami vagyon, az nem elköltött vagy elveszett pénz, csak átrakta az állam másik zsebbe.

"ill. az egykulcsos adó adta költségvetési hiányt foltozták vele"
Ez igaz, csak máshogy árnyalnám a képet: levették az adófizetők válláról a manyupok terhét, és az így nyert pénzt ezzel az adócsökkentéssel visszaadták. Amióta dolgozni kezdtem (2007) ez a véleményem a manyupnak utalt összegről: ha az állami nyugdíjkasszának kell ez a pénz, akkor ne utalja tovább, ha nem, akkor meg hagyja nálam. Sajnos persze nem mindenkinek egyformán jutott.

"Az egykulcsos adó bevezetése és a gyerekek utáni adókedvezmény bevezetése, a jövedelemalapú adójóváírás kivezetése volt a legnagyobb hiba. "
Az adójóváírás szörnyű konstrukció volt, pont a legszélesebb társadalmi rétegeket vonta ki az adózásból, ezzel mesterségesen alacsonyan tartva a béreket, hiszen minek fizessen a multi bért, ha az adójóváírással az állam fizet helyette. 16% nem sok, kevésnek a kevés százaléka meg még kevesebb, ráadásul ez még tovább csökkenthető családi kedvezménnyel, ha valaki korábban ennyit sem adózott, akkor nem az új adórendszerben van a hiba. A családi adókedvezményhez persze kapcsolódnia kéne a családi pótlék kivezetésének, csak feltételezem az általános rossz szociális helyzet miatt nem látták még aktuálisnak(annak idején volt róla szó). Hogy kellett volna-e egy második kulcs arról már lehetne vitatkozni, de annak alsó határát a középosztály jövedelemsávja fölé kellett volna tolni, onnantól meg már olyan keveset jelentene, hogy nagyon nagy figyelmetlenség ennek betudni az államháztartás minden problémáját.

"Ha én nem csak a szüleimnek fizetek, hanem magamnak is teszek félre megteszem - még akkor is, ha most jobban kell takarékoskodni.
Amúgy nem értem, hogy ha annyira rossz volt a magánnyugdíjpénztár rendszere akkor most miért propagálják annyira a 2-3 pillérű nyugdíjrendszert "
Most is megteheted, ha te félre akarsz tenni, a te döntésed, a te pénzed, erre való az önkéntes pénztár. Vagy ha nem az állam fizeti, nem "ingyenpénz" úgy már nem is olyan jó konstrukció? :) Én inkább úgy vagyok vele, nem fogok most nyomorogni, hogy majd ha esetleg megérem a nyugdíjat akkor jó legyen. Majd ha futja rá, 40-45 évesen elgondolkodom rajta, hogy önkéntes pénztárba fizetgessek kicsit. Ha te máshogy akarsz dönteni, a te dolgod, de örülök, hogy a manyup már nem kényszerít rá, hogy én másképp döntsek.

" Ezzel bukott az ország pár 100 milliárdot. Ez 4 év alatt több, mint az egész magánnyugdíjkasszában lévő pénz volt. "
Nem bukott az ország, mert ez a pénz az országban, az állampolgároknál marad. És az összehasonlításból úgy tűnik, nem érted: a manyupok felszámolása nem csak az egyszeri 2,5-3ezer milliárd bevételt jelenti, hanem ezen felül évente 500 milliárd nagyságrendű megtakarítást.

"Emellett a 8-9-10%-ra kiadott állampapírok az IMF 4%-s hitele helyett is hatalmas veszteség."
Javítsatok ki ha tévedek, de 8%-on kiadott Ft állampapír 6% infláció mellett csak 2% reál kamatteher. 4%-os IMF euro hitel, 2,5%-os euro infláció mellett csak 1,5% reál kamatteher. + árfolyamkockázat.
Szerintem nem olyan nagy különbség.

"Nem beszélve a Ft ingadozásáról. Most éppen erősödik, de az nem jelenti azt, hogy végre stabilizálódna."
Stabilizálódni sosem fog, a pénzpiac ilyen, mindig is ilyen volt. Sőt, jövő tavaszra újabb mélyrepülés várható, ha igazak az MNB körüli hírek :D Majd visszaerősödik, minden lufi kipukkan egyszer :)

Joooe 2012.11.24. 05:35:14

@Miazmás: "Egy példa: Képzeljük el, hogy odamegy hozzád egy házaspár, amiben az egyik fél munkanélküli, így már a villanyszámlát sem tudják fizetni. Szeretnék, ha kölcsönadnál nekik. Ismerve az élethelyzetüket te megkérdeznéd, hogy hogyan akarják visszafizetni. Erre az lenne a válasz, hogy van egy tuti lottószisztémájuk. Te adnál nekik pénzt? "
Talán, ha eddig is minden hitelét megbízhatóan törlesztette, és ígéri, hogy az 1 fizetésből engem elsőként kifizet.
De fordítanék a példádon: tegyük fel hogy ez a házaspár a szomszédom. Feltételül azt szabom, vágja ki az almafáját, azt mondom azért, mert túl sokat költ növényvédőszerre, így biztosabban vissza tudja majd fizetni. De valójában azért vágatom ki, mert zavar, hogy árnyékolja a gyepemet, ráadásul van egy almatermelő haverom, aki almát szeretne eladni nekik. De akkor majd hogy az almát megvegye újabb hitelre szorul, és akkor majd előírhatom neki, hogy csak az utcán távolabb parkolhat a kocsijával, mert azt se szeretem, hogy hajnalban indítgatja meg áll ki a garázsból, amikor dolgozni megy. (Erre kitalálunk mondjuk valami olyan magyarázatot, hogy így benzint spórol). És így tovább-
Nyilván túlzó a példa, de én kb. ehhez hasonlítanám az IMF tárgyalásokat.

2012.11.24. 08:02:00

"Az adósság emiatt igazából csökkent"

Arra gondolsz hogy a belső adósság csökkent? Magyarul volt az embereknek a bizotsítókon keresztül egy "tartozom neked" cetlije az államtól. Az állam meg azt mondta "ha nem adod nekem ezt a tartozom cetlit, akkor nem kapsz nyugdíjat" és így einstandolta. Így kerek a sztori.

"A MOL részvény továbbra is állami vagyon"

Jócskán megcsappanva mert őőők ugyan nem tözsdézték el, csak épp vettek 22.179.488 darab "A" osztályú részvényt 1.880.000.000 euroért. Akkori áron az euro 315 forint volt, így nem nehéz kiszámolni hogy egy MOL részvényt 84,76 euroért, tehát 26.699 forintért vett meg az állam. Ez a papír most a tegnapi zárás szerint 17.159 forintot ér. Mennyit is tapsolt el (tőzsdézett el) az állam az én és a te nyugdíjmegtakarításodból?

"adófizetők válláról a manyupok terhét"

Ezt most nem értem. Ugyanannyit fizetek nyugdíjra, csak eddig két helyre ment, egy részét tudtam monitorozni, most meg minden egy fazékba megy (stadionokra, nemengedünk reklámra és hasonlókra)

"Vagy ha nem az állam fizeti, nem "ingyenpénz" úgy már nem is olyan jó konstrukció?"

Ez volt a lényege a kötelező MANYUP-nak. Akkor csak részben fizette az állam (az utánunk következő generáció) és részben elszámolható módon saját megtakarítás volt. Megjegyzem, nekem akkor is volt önkéntes mellette.

"Nem bukott az ország, mert ez a pénz az országban, az állampolgároknál marad."

Konkrétan hol? Senki nem látja a környezetemben. A családból aki még itt él, én vagyok az egyetlen aki jól jár az új adózással ami folyik itt már 2 éve. Mindenki másnak szépen csúszik lefele a fizetése. Akkor most én járok jól a másik 15 ember helyett? Vagy a közgép és hasonló haverok?

"ezen felül évente 500 milliárd nagyságrendű megtakarítást"

Ami egy nagy vödör sz@rként fog visszahullani amint az én korosztályom megy nyugdíjba (a 70-esek) mert akkor már nem lesz háttér és nem lesz elég munkavállaló. Így könnyű. Hol lesznek ezek akkorra? Sehol.

"Javítsatok ki ha tévedek, de 8%-on kiadott Ft állampapír 6% infláció mellett csak 2% reál kamatteher"

Ebben teljesen igazad van, és egyértelműen látszik hogy ez a szándék. Szépen el inflálni a tartozást. És vajon ki fizeti meg a mesterségesen felhúzott inflációt? Vajon ki fizet átlagosan 6-8-10%-al többet csak az inflációs hatás miatt?

"Sőt, jövő tavaszra újabb mélyrepülés várható"

Igazad van. Abban a pillanatban hogy hivatalossá válik hogy Matolcsy fog odakerülni. Ez lesz az első zuhanás. A második pedig az amikor ki fogja hirdetni a nem ortodox terveit az MNB tartalékkal. De szép kilátások.

Farkasokkal táncoló 2012.11.24. 11:11:10

@Joooe:
Tévedsz, az IMF éppenséggel arra buzdítaná (és nem követelné) a szomszédodat, hogy ültessen még több almafát, és keressen valami olcsóbb és természetközelibb növényvédőszert.

2012.11.24. 13:39:19

@Farkasokkal táncoló:
Mintha közvetve ilyen célt szolgálnának a kohéziós támogatások is.

egyenlítő 2012.11.24. 14:50:09

Csak hogy mindenki tudja, kiről-miről van szó:

"Az emberek általában sokkal primitívebben értékelik a dolgokat, mint hinnők. A propaganda épp ezért legyen végletesen egyszerű és folytonosan ismétlődő. Hosszabb távon az a rábeszélő győz, akinek sikerül kifejeznie a problémát a legközönségesebb szavakkal, és akinek van mersze örökké hajtogatni ezeket a szavakat, fittyet hányván az értelmiségiek ellenvetéseire." - Goebbels

Nem lehet elég korán kezdeni, hiszen már másfél év sincs hátra!

DIldiko 2012.11.24. 17:18:27

@Joooe: Teljesen felesleges veled vitázni. Te jól jártál a változásokkal én meg nem. Neked emiatt tetszik a dolog, nekem meg nem.
Azt azért még mindig nem értem, hogy miért jó az államnak, hogy a dolgozók 70-80%-a kevesebb bért visz haza, mint tavaly? Miért jó, ha egyes területeken élők nyomorognak, esélyük sincs munkát találni - ennek egyik oka a nagyarányú minimálbér emelés is?
Miért jó az, hogy ugyanannyit kap egy utcaseprő mint egy orvos - arról most ne beszéljünk, hogy az orvos hálapénzt kap. Ez az én szememben ugyanolyan korrupció, mint amiért egy másik embert meghurcolnak és adócsalónak neveznek. Érdekes, nem láttam,még orvost hálapénz miatt adócsalónak nevezni!
Miért jó az, ha az ország keleti-északkeleti részéből szinte teljesen elvándorolnak a fiatalok. A falumban kb. 2000 fő - a huszonéves korosztályból kb. 2-3 család él - a maradék kizárólag kisebbség. Pedig a mi korosztályunk gyerekei ennek legalább tízszerese lenne - de mind elmentek. Ki Budapestre, ki az ország nyugati végébe, a többség Nyugat-Európába. Ők már ott fognak gyereket vállalni, nevelni és ott fizetik az adókat, járulékokat. Ezekkel az intézkedésekkel teljesen megölik a vidéket. Erre majd 10-20 év múlva nem lesz fehér ember. Kihalnak a 70-80 évesek, a mi korosztályunk se fog itt maradni. A gyerekeink elmennek, a szüleik a temetőben, itt megélni nem lehet - ugyan miért maradnánk!
Teljesen vége lesz ennek a vidéknek!

Joooe 2012.11.25. 05:00:42

@DIldiko: Tudom, hogy komoly problémák vannak az országban, az általad említett területeken különösen. Csak a problémák okait nem jól látod szerintem. Egész egyszerűen az igazságérzetemet bántja, hogy az a bűnbak aki a megoldást nyújtja és azok a várva várt megváltók és nosztalgikus jófiúk aki az egészet okozták.

Ezek a problémák nem 1-2 év alatt jöttek létre és nem is lehet őket ennyi idő alatt megoldani. Te sem a problémák és azokra adandó megoldások felől közelítetted meg a kérdést, hanem a kormány szerintem jó intézkedéseit támadtad szerintem nem kellően megalapozottan. Én örülök neki hogy a mostani kormány legalább próbál lépni a helyes irányba, miközben korábban (emútnyócév) ha történt is bármilyen intézkedés az inkább káros volt a pillanatnyi látszat érdekében... most isszuk a levét. Lehet hogy fárasztó az emútyócévezés, de engem meg az irritál hogy az alapvetően jó intézkedésekből kiragadunk egy-egy támadható részletet és az ország minden gondját-baját rákenjük erre. Tipikus ilyenek:
- Az egykulcsos adó miatt borult a költségvetés, ezért kell sanyargatni a népet: Max pár száz milliárdról van szó, amire azonnali, bőséges forrásként ott volt a manyup 500 milliárdja... semmi köze a költségvetés gondjaihoz.
- A minimálbér emelés miatt nincs foglalkoztatottság: nem azon a pár ezer Ft-on (ami társasági adó csökkentésével amúgy is kompenzálva lett) múlik, sokkal mélyebb gazdasági problémák vannak.
- A fidesz adóemelései, kiadáscsökkentései miatt nincs gazdasági növekedés:
Valóban van köze hozzá, minden pénzkivonás lassítja a gazdaságot, ez egy helytálló közhely, de ne feledkezzünk meg arról hogy nem mindegy honnan veszünk el pénzt (a külföldi "pénzszivattyúkat" csapoljuk meg vagy a lakosságot az előbbiek javára; belföldön a lakosság aktív vagy inaktív rétegét sújtjuk inkább... ), állítom, hogy a hagyományos, szoci típusú megszorításoknak sokkal nagyobb gazdaságlassító hatása lett volna. Lásd a 2006-os, 10% közeli költségvetési hiány megvágása 2007-ben 5,5%-ra teljesen leállította a gazdaság növekedését. Aztán jött a válság és még tovább rontott a helyzeten. (Majdnem 7%-os visszaesés) Aztán jött ugyan egy rövid nemzetközi pozitív hangulat és minden ország visszafordult növekedésbe, de ez túl sokáig nem tartott. Most nem csak magyarország szív, fél európa csődközelben, a gazdasági növekedés mindenhol lényegesen lassul (mivel mi eleve 0-val érkeztünk a válságba, ez nálunk recessziót jelent)

Igen, szarban vagyunk ahhoz képest amit elvárunk, de ha figyelembe vesszük a körülményeket azért mégiscsak lehetne rosszabb a helyzet:
- Gyenge gazdaság
- Nagy államadósság
- Eladósodásra épülő államháztartás
- Nemzetközi recesszió, bizalmatlanság

Na akkor ilyen körülmények között megkapod a kormányzást mit tennél? A gyenge gazdaság nem tudja kitermelni az adósságtörlesztést, ezért csökkenteni kéne az adósságot, de miből, ha már így is eladósodásra épül a költségvetés? Ha költségvetésből kivonod az eladósodást mint forrást, akkor még tovább gyengül a gazdaság, ráadásul ennek korábbi haszonélvezői hőbörögni fognak. A gazdasági növekedés gerjesztésére nincs itthoni forrás.. nem lehet hitelből sem, mert a korábbi túlköltekezés miatt szigorú hiánycélok vannak... a nemzetközi környezet sem húzza meg a gazdaságot. Ha "unortodox" módszereket keresel, tovább növeli a 2008 előtt megnyert bizalmatlanságot. Ott van még az önkormányzatok és az emberek eladósodottsága is. Hogy várod azt az állampolgártól, hogy fogyasszon, befektessen, ha minden pénze devizahitel törlesztés címén rövid úton elhagyja az országot?

És ezek mind megörökölt körülmények, szerintem a helyzethez képest elég jól tartja magát az ország, várva a pozitív fordulatra.

Sajnálatos, hogy van most egy elég széles réteg aki az emigrálásban látja a jövőt. Sajnos ez is régóta érő probléma.

Szóval az tök jó, hogy látod, hogy problémák vannak, csak azzal, hogy azt támadod aki a problémát megörökölte és változtatni próbál rajta azt segíted, aki a problémát előidézte, és ez az ami számomra annyira abszurd, hogy itt hajnalban koptatom miatta a billentyűzetem :D

Joooe 2012.11.25. 05:23:14

@kowee: ">>adófizetők válláról a manyupok terhét<<
Ezt most nem értem. Ugyanannyit fizetek nyugdíjra, csak eddig két helyre ment, egy részét tudtam monitorozni, most meg minden egy fazékba megy"
Mielőtt beléptél manyupba:
100 Ft a nyugdíjasoknak <= 100 Ft járulék tőled
Miután beléptél:
100 Ft nyugdíjasoknak (nem lett belőlük kevesebb, és a nyugdíjuk sem csökkent, attól, hogy te beléptél)
vs.
70 Ft járulék tőled. (30 Ft ment a manyupodra)
30 Ft az adófizetőktől (vagy az adófizetőket terhelő hitelből)
Tehát lényegében az adófizetők állták a te manyup költségedet.
Annyiban változott a rendszer, hogy most, miután teljesíted a megörökölt kötelességed, és szüleid, nagyszüleid nyugdíjára odaadod a 100 Ft-ot (ezzel nyugdíjjogosultságot vásárolva magadnak) utána saját pénzből (és nem az adófizetőkéből) takarékoskodhatsz magadnak, ha te az államit nem tartod elégnek.
Lényegében nem sokat változott a rendszer, csak a kötelezőség és a döntésed következményeinek másokra lőcsölése maradt ki belőle (na meg a magánbiztosítók zsíros haszna), ugyanúgy többpilléres marad, és ugyanúgy elsősorban állami.

"Arra gondolsz hogy a belső adósság csökkent? "
Igen, belső adósság csökkent, ez azonban együtt kezelendő a külső adóssággal és ez a baj vele. Magyarul ha az állam nem a felosztó-kirovó rendszeren keresztül fizet nyugdíjat, hanem állampapírokon keresztül, akkor pont amikor rossz helyzetben van és magas az állampapír-kamat, akkor ezzel lényegében nagy mértékben nyugdíjat emel, amikor jó helyzetben van akkor nyugdíjat csökken. Ésszerűtlen baromság.

2012.11.25. 08:29:59

@Joooe:
Nos lehet hogy még reggel van, és za én felfogásom nem indult még be, de ebből még mindíg azt látom (maradva a példádnál) hogy 100 forintot fizetek be. A manyup alatt is 100-at fizettem, és a manyup után is 100-at fizetek. A teher ugyanakkora maradt, csak másfelé szórja el az állam. Így most több pénzzel lehet játszani veszteséges részvényeket vásárolva, a Német ár 6-7-x-ért sineket cserélgetve haverokkal, köztéri plakátokra, miközben az emberek nettója (az ország cca 70-75%) csökken a nagyobb adóelvonás miatt. Ebbe bele tartozik a "nemterheéjükalakosságra" tipusu adók mint a távközlési (amitől drágább a telefon) a bankadók (amitől drágább a hitel, az utalás és minden banki művelet) a multikat terhelő adók (amiktől drágább az élelmiszer) peeersze ezek nincsenek átterhelve, csak épp úgy esett hogy az emberek fizetik ki a végén.

"Igen, belső adósság csökkent"

...kizsarolással, fenyegetéssel, és kamuzással. Vajon miért nem merték egyszerűen meghagyni a döntés szabadságát az embereknek hogy aki akar az visszalép és csókolom???

Joooe 2012.11.25. 09:22:15

@kowee: a terhed ugyanakkora, ezt mondtam én is, csak az adófizetőké úgy általában nem, mert ki kell pótolniuk azt a 30 Ft-ot amit te nem fizetsz be az államkasszába. Ez a válasz arra a találós kérdésre, hogy ha a te terhed nem nőtt, de a nyugdíjasok is megkapták a nyugdíjukat (nem csökkent) meg a manyupban is szaporodott a pénz, akkor ez a többlet honnan van.

"...kizsarolással, fenyegetéssel, és kamuzással. Vajon miért nem merték egyszerűen meghagyni a döntés szabadságát az embereknek hogy aki akar az visszalép és csókolom???"
Mert azzal tovább terhelték volna az adófizetőket. Esetleg úgy lehetett volna meghagyni a döntés szabadságát, hogy
- átlépsz államiba, 10+24% járulék
- maradsz magán, 10+10+24% járulék, teljes állami jogosultság, az eddig gyűjtött pénz a reálhozam kivételével vissza az államkasszába
Ez nem jobb mint amit kínáltak, de így lett volna fair, fizeted az általad okozott hiányt

egyenlítő 2012.11.25. 09:30:17

@Joooe:
"- Az egykulcsos adó miatt borult a költségvetés, ezért kell sanyargatni a népet: Max pár száz milliárdról van szó, amire azonnali, bőséges forrásként ott volt a manyup 500 milliárdja... semmi köze a költségvetés gondjaihoz."

2011-ben. És 2012-ben? 2013-ban? Mikor jön az a fellendülés, amit Matolcsy várt ettől?

Már senki sem tudja (szerintem ők sem), mi volt Orbánék közép- és hosszútávú elképzelése 2010-ben, de hozzuk az újabb és újabb áldozatokat a megvalósításáért. Eközben egyre gyorsabban süllyedünk az örvényben.

Joooe 2012.11.25. 09:42:33

@egyenlítő: nem érted, olvass vissza. Majdnem 3000 milliárd (állampapírok nélkül tisztán ezerpárszáz milliárd) volt az adófizetők egyszeri bevétele a manyup-felszámolásból, és EZEN FELÜL jelent évi 500 milliárd feletti folyó egyenleg javítást, nem összekeverendő a kettő. 2012-ben, 2013-ban, stb. Évtizedekig.
A "fellendülés" már lehet hogy itt van azzal, hogy nem 3% a recesszió hanem csak 1%. :D Szar ügy. Nem tudjuk mihez kell viszonyítani. Sajnos szopás a gazdasági, pénzügyi örökség, a nemzetközi környezet, a válság második hulláma. "Csoda", hogy a válság első hullámával ellentétben áll a saját lábán az ország.

egyenlítő 2012.11.25. 10:14:00

@Joooe: Én nem úgy emlékszem, hogy Matolcsy 1 % recessziót tervezett ez évre. A tervekhez képest legalább 3 % a visszaesés.

Az 500 milliárd javítás pedig megint csak félrevezetés, hiszen 2010-ig nem a kazánt fűtötték ezzel a pénzzel a nyugdíjpénztárak, hanem befektették, összességében reálnyereséggel. A legrosszabb esetben államkötvénybe (kötelezően előírt százalékban), tehát legfeljebb az 500 milliárd államkötvénybe visszaforgatott részének kamata a megtakarítás.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.11.25. 10:19:38

@Joooe: Részleteznéd, hogy milyen KONKRÉT feltételeket szabott az IMF? Csak azért, hogy a te példádnál maradjunk. Mellesleg folytatva: Eddig a szomszéd pár egyik fele kezelte a családi vagyont, akinek a szavára mondjuk lehetett adni. Most meg a másik, amelyik nem tartja be az írásos szerződéseit, kijelenti, hogy egyébként is kipaterol, meg neki te nem diktálsz. És látszik, hogy nem fog bejönni a szerencsejáték. Még mindig adnál neki kölcsön?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2012.11.25. 10:23:28

@egyenlítő: Hagyjad, hívő, ezért az érvek nem győzik meg.

2012.11.25. 10:32:11

@Joooe:
"a terhed ugyanakkora, ezt mondtam én is, csak az adófizetőké úgy általában nem"

Ez egy kicsit paradoxonnal hangzik. Egyrészt ugye fizetem a terhet, de mellette adófizető is vagyok. És akik adófizetők, azok ugyanígy fizetik a terhet is. Szerintem aki a nyugdíjjárulékot fizeti az adófizető is egyben. Az már külön kérdés, hogy ha az adófizetők terhe csökkent, akkor miért kell mégis több adót fizetni.

"akkor ez a többlet honnan van."

Na ez egy jó kérdés. Mert a manyuptól visszavett pénz végülis veszteséges részvényvásárlásokban, stadionokban és mindenféle baromságban kötött ki. Nem a nyugdíjkasszában. Így az egész einstandot értelmetlennek látom. Talán annyi értelme lett, hogy lehetett elmúltnyócévezni meg "eltőzsdézték megvédtük"-özni. Ha ez a pénz bekerült volna a nyugdíjkasszába, nyilván lenne tartva hogy ez a pénz a nyugdíjalapé és visszavettük a gonosz eltőszdéző biztosítóktól, de beraktuk a helyére, akkor so so érthető lenne. Ha bármi pozitív változás lett volna ennek a 3000 milliárd forint apportálása után, talán még biccentenék is egyet. De pillanatnyilag ott állunk hogy 2000 milliárd eltünt. Se híre se hamva. Bocs egy részének van. Buktás MOL részvényekben.

"Mert azzal tovább terhelték volna az adófizetőket."

Tudod mit? Az a bebukott 3,5 millió forintom fejébe, terheljen csak tovább engem az állam. (mert ugye mint minden manyup tag, én is adófizető vagyok)

"Esetleg úgy lehetett volna meghagyni a döntés szabadságát, hogy
- átlépsz államiba, 10+24% járulék
- maradsz magán, 10+10+24% járulék,2

Vagy ami korrektebb út, 24% manyup, 76% állami és ha elérem a nyugdíj korhatárt, akkor a nekem járó államiból 76%-ot kapok, a többit meg a manyupból. Egyébként ez meddő kérdés mert mindannyian tudjuk hogy a nyugdíjra befizetett pénz nem nyugdíjra megy, hanem a nagy államkasszába, tehát lényegtelen hogy 5 vagy 10%-nak nevezzük a nyugdíj hozzájárulást. Ennyi erővel lehetne emelni a nyugdíj hozzájárulást 10%-al, az SZJA-t csökkenteni 10%-al és nagy mellénnyel bejelenteni hogy "bezony csökkentettük az SZJA-t ahogy megmondtuk". Ugyanarról a fekete kalapról beszélünk amibe ha valami bekerül, nincs nyoma többé.

"isztán ezerpárszáz milliárd) volt az adófizetők egyszeri bevétele"

Az adófizetőknek nulla azaz nulla forint bevétele volt ebből. Az államnak volt bevétele. Ha az adófizetőknek bevétele keletkezik, akkor azzal értelemszerűen tudnak gazdálkodni, el tudják költeni, be tudják fektetni. Semmi ilyesmi nem történt. Ezt egyszerűen az állam elvette a biztosítóktól és betette a zsebébe. Nem sok köze volt ehhez az adófizetőknek. (azon kívül hogy anno ők választották ki melyik biztosítót illetve milyen portfoliót választanak)

"Sajnos szopás a gazdasági, pénzügyi örökség, a nemzetközi környezet, a válság második hulláma. "Csoda", hogy a válság első hullámával ellentétben áll a saját lábán az ország"

..és a máspodik hullám még nem ért véget. Meglátod mi lesz itt ha az eddigi befektetők az IMF hitel és a leminősítések hatására kivonják a tőkéjüket. Vagy ha nem is vonják, ki, egyszerűen nem vesznek több papírt mert nincs mögötte háttér. Lesz itt még 350 forintos euro ha kuszaszem kapitány folytatja a balfaszkodást. Elég ha csak az MNB élére kerül. Ez kérem alássan balfaszkodás. Az az ember aki "ez a három betűs intézmény ellen hangoljuk a gazdaságot" most egyszerre IMB tárgyalóatyaisten vagy mifene lett??? Olyan embert állítanak oda tárgyalni akinek a hitelessége valahol süsü és a papucsállatka szintjén van?

2012.11.25. 10:33:43

@Joooe:

"válság első hullámával ellentétben áll a saját lábán az ország."

Akkor is állt. Akkor is hitelekből maradt fent, most is hitelekből van fent. Akkor az IMF hitelezett X%-ért, most a piacról hitelezünk ?X%-ért.

Tehát ugyanúgy más pénzét költjük.

Joooe 2012.11.25. 10:37:18

@egyenlítő: Nem tudom mennyit tervezett matolcsy, nem tudom mi változott, és azt sem, hogy mennyi lesz. Azt se, hogy mi ennek a jelentőssége, de elmondhatod.

Az 500 milliárd tény, lehet magyarázni, hogy ez egy befektetés, és 20 év múlva megtérült volna, ez egy feltételezés (Egyébként nem igazán stimmel, inkább csak csökkent volna a hiány amit okoz, akár nulláig, feltéve azt az ideális esetet, hogy addig nem rokkan bele az ország). És egy jópár évig még nőtt volna ez a hiány.
Tény: 2012-ben, 2013-ban, stb. ennyit spóroltunk 2009-hez képest.

2012.11.25. 10:37:51

@egyenlítő:

" Én nem úgy emlékszem, hogy Matolcsy 1 % recessziót tervezett ez évre. "

Hmmm én még 7% növekedésről hallottam.
"Matolcsy szerint 2013-ra, 2014-re elérhető a 7 százalékos gazdasági növekedés"
2010. Szeptember 17.

2012.11.25. 10:52:59

egyébként a manyup pénztárak a befizetésekből nagyrészt állampapírokat vettek, tehát az a pénz közvetve ugyanúgy az államhoz folyt be. Talán annyi a különbség hogy hogy az akkori biztos állampapír felvásárlóka így ki lettek végezve, így za állampapír piacon forráshiány alakult ki.

egyenlítő 2012.11.25. 10:58:38

@Joooe:

"Azt se, hogy mi ennek a jelentőssége, de elmondhatod."

Egyszerű. Ha tavaly 100 eFt volt a havi jövedelmed és idénre 103 ezret terveztél, ezt osztottad be magadnak előre, ellenben csak 99 ezer jön be, akkor havi négyezer hiányzik, nem egyezer. Erre azt mondani, hogy szeptemberben majd nem vesszük meg a gyereknek a tankönyveket, a többit pedig megspóroljuk a mama szívgyógyszerén, nem igazán okos dolog. Pláne, ha nem engedünk a heti meccsre járásból és az azt követő sörözésből, és a mise után egy százassal többet dobunk a perselybe.

DIldiko 2012.11.25. 11:05:45

@Joooe: Nem tudom milyen kiadáscsökkentésről beszélsz! A kiadások nőnek - egyes minisztériumok költségvetése másfélszeresére nőtt. A felesleges utca, tér, repülőtér átnevezések is rengeteg pénzbe kerültek. Az irodabútor, ipad, autóvásárlásról ne is beszéljünk. Minek egy embernek 2 autó 2 sofőrrel? Miért nem csökkentik a saját javadalmzásukat? Úgy emelték meg a nettó bérüket, hogy a bruttó nem változott! A budapesti képviselőknek lakhatási támogatás, utazási költségtérítés is miért jár? Miért nem utaznak pl. BKV-val, legalább látnák milyen állapotban van? Hogy lehet, hogy stadionokra van pénz és miért mindig ugyanazok a cégek nyerik el az összes beruházást?
Az elmútnyócév-ben a Fidesz keze is angyon benne van. Szociális népszavazással elvettek egy csomó pénzt az egészségügyből és a felsőoktatásból. Most meg bevezették a hozzájárulást áés szép lassan teljesen fizetőssé akarják tenni a felsőoktatást. Így cak azok a gyerekek tanulhatnak akiknek a szülei milliókkal hozzá tudnak járulni. A szegényebb szülők, akiknek az is nagy gondot okoz, hogy a gyereknek a napi betevőt és a kollégiumot fizesse nem meri elengedni a gyerekét egyetemre, hiszen félévente több százezer Ft-ot miből fizet ki? Diákhitel" - halottnak a csók - csak arra jó, hogy egy életre eladósítsuk a gyerekeinket már 18-22 évesen. Mire elvégez valaki egy egyetemet addigra akár 5M Ft is lehet a tőketartozása - ugyan miből fizeti majd ki?
Hogy mit tennék? Először is a saját javadalmazásaimat megvágnám - de úgy rendesen. Lehet, hogy nem jönne be annyi pénz, amennyit gondolok, de gesztusnak elsőrangú lenne.
Visszaállítanám a 2 kulcsos adórendszert - kb. 800E Ft-nál lenne egy 27% adókulcs. A 3. és minden további gyerek utáni adókedvezményt visszacsökkenteném annyira, amennyi az 1-2 gyerekeseknek van.
A családi pótlékot eltörölném a havi 250E FT/fő bevételt elérő családoknál.
Az alapvető élelmiszerek áfáját levinném legalább 10%-al - az már látványos élelmiszerár csökkenést jelentene.
A felsőoktatási tandíjakat újragondolnám. A tandíjat akkor tartanám meg, ha a tanuló nem éri el a 3-s átlagot. Efölött fokozatosan emelném. 2,5 átlagnál a dupláját fizettetném, és a bukott tanulónak a teljeset fizetnie kellene. Így motiválva lennének a főiskolások, egyetemisták, hogy a 3-4-6 évet ennyi idő alatt végezzék el és tanuljanak is, hogy ne kelljen fizetni.
És azonnal tárgyalásokat kezdenék az EU-IMF párossal és törekednék a megegyezésre.
De nem vagyok gazdasági szakember és nem is látom át a fölösleges kiadásokat.
A nyugdíjrendszer is azonnali megoldásért kiált. Össztársadalmi konszenzussal ezt meg kell változtatni és úgy, hogy a következő kormány is kösse magát ehhez, hogy az emberek biztonságban láthassák a nyugdíjas éveiket.
Úgy első lépcsőben ennyi. Aztán ha látnám az egészet akkor lenne még más is.
Ja és elsősorban arra törekednék, hogy aki dolgozik a fizetéséből meg tudjon élni.

Farkasokkal táncoló 2012.11.25. 17:34:51

@DIldiko:
És amikor Bokros be akarta vezetni a havi 2000 ft-os tandíja? Hűűű anyám mi volt akkor, az egyetemisták 60%-a amúgy többet költött havonta cigarettára meg sörre, na de akkor is... nem tudom hol tartanánk, ha akkor ezt az igen elviselhető plussz terhet lenyelték volna, még akkor is ha ez mára havi 20.000 lenne, ennyit összeszórólapoz egy csóró egyetemista...

A vizitdíjról nem is beszélek.Mivel ez költségvetési dolog volt, nem is lett volna szabad erről népszavaztatni, de az akkori AB mégis engedélyezte érdekes mód. Hát most nyeljék le a békát, hogy hamarosan a szerepük csak annyi lesz mint a hűtőmágneseknek, és a hasznuk is.

DIldiko 2012.11.25. 19:13:23

@Farkasokkal táncoló: Akkor volt aki a tömegeket az utcára vitte, most nincs. Pedig az orvosoknál, kórházakban nem volt ilyen tumultus, 2x-i köhögés miatt nem rohant senki az orvoshoz.
Az egyetemisták is inkább a 20E Ft-ot fizetnék inkább, mint a 200E Ft-ot.
Ebben nagyon benne volt az akkori ellenzék keze.

Joooe 2012.11.26. 04:49:12

@DIldiko: "Az elmútnyócév-ben a Fidesz keze is angyon benne van. Szociális népszavazással elvettek egy csomó pénzt az egészségügyből és a felsőoktatásból. Most meg bevezették a hozzájárulást áés szép lassan teljesen fizetőssé akarják tenni a felsőoktatást."
Ezt honnan veszed, hogy fizetőssé akarják tenni a felsőoktatást? Tudomásom szerint az adott terület jellegének megfelelő keretszámokon belül (ahogy az ésszerű, felesleges ezreket képezni büfészakokon) ingyenes az oktatás.

"A felsőoktatási tandíjakat újragondolnám. A tandíjat akkor tartanám meg, ha a tanuló nem éri el a 3-s átlagot."
Nem értem miért kéne tandíjjal elvágni a tovább tanulástól akinek legalább elégséges a teljesítménye. Így addig is hiába költött rá az állam. Ne keverjük az ösztöndíjjal.

Az általad szidott népszavazás egyrészt nem sok vizet zavart, gazdasági hatása nincs, másrészt addigra már szét volt kúrva az ország, szóval 2 kormányzati ciklus súlyos kártételét ne fogjuk már az ellenzékre, ez már szánalmas mankókeresés. Kitalálom mi van: te 2002-ben és/vagy 2006-ban az elkúró oldalra szavaztál, esetleg harcosan védted is ezt az álláspontot, és utólag nem vagy hajlandó elismerni saját magadnak sem, hogy ez téves/káros döntés volt.

"Visszaállítanám a 2 kulcsos adórendszert - kb. 800E Ft-nál lenne egy 27% adókulcs."
Nem áll rendelkezésemre adat arról, hogy ez hány munkavállalót érintene, és mekkora bevételt hozna, de mondjunk per has 50 milliárdot. Érzed a nagyságrendi különbséget az évente bejelentett többszáz milliárdos kiigazításokkal szemben? Szóval ennyit az egykulcsos adóról, egy gondolatmankó, amit a ballib média nyomat a szavazóinak, erre támaszkodva elkerülhetik, hogy bele kelljen gondolni mi is a problémák valódi oka. Van, aki HINNI szeretné hogy a fidesz a hibás, őket kell ilyen hülye lózungokkal táplálni folyamatosan.

"A 3. és minden további gyerek utáni adókedvezményt visszacsökkenteném annyira, amennyi az 1-2 gyerekeseknek van."
Mekkora költségvetési hatása lenne ennek? Mert szerintem az üzenete nagyon rossz.

"A családi pótlékot eltörölném a havi 250E FT/fő bevételt elérő családoknál."
A családi pótlékot én teljesen eltörölném. A fidesz is beszélt ilyesmiről az adókedvezmények bevezetésekor. Szerintem politikailag, szociálisan nem vállalható egyszerre az adójóváírás eltörlésével, áfa emeléssel, stb. a következő választásokig biztosan nem.

"Az alapvető élelmiszerek áfáját levinném legalább 10%-al - az már látványos élelmiszerár csökkenést jelentene."
Máris szórod a pénzt szociális kiadásokra, pedig még semmit nem mondtál arról hogyan fogod élénkíteni a gazdaságot, közben csökkenteni a hiányt.

"Ja és elsősorban arra törekednék, hogy aki dolgozik a fizetéséből meg tudjon élni."
Hogy ez eddig nem jutott eszébe senki másnak... :)

Joooe 2012.11.26. 04:54:55

@DIldiko: "Ja és elsősorban arra törekednék, hogy aki dolgozik a fizetéséből meg tudjon élni. "
Nem érzed ezt kicsit ellentmondásosnak azzal, hogy korábban a minimálbér-emelés károssága mellett érveltél?

DIldiko 2012.11.26. 08:17:23

@Joooe: "Ezt honnan veszed, hogy fizetőssé akarják tenni a felsőoktatást?" Orbán Viktor nyilatkozta, (www.hir24.hu/belfold/2012/10/16/orban-kozpenzt-csak-oda-ahova-muszaj/ )hogy a felsőoktatásnak saját magát kell finanszíroznia. Akkor ez mi, ha nem tandíj? Ja hozzájárulás!
Nem az a lényeg, hogy az adóváltozás mennyi plusz pénzt hozna, hanem a társadalmi üzenete. érdekes az adórendszerrel kb. 500 milliárd Ft-ot veszítünk évente. Mivel a határok jóval feljebb lennének ezért ennyit nem, de 200 milliárdot biztos nyerhetnénk. Ha a kisember, aki éhbérért dolgozik azt látja, hogy attól is elvesznek, aki sokat keres, nem csak tőle akkor sokkal inkább megérti, hogy tőle miért kell.
Most éppen a nagyobb városok polgármestereinek a fizetését emelik. Érdekes, nyakig el vannak adósodva, de az ő fizetésemelésükre jut pénz.
az egykulcsos adóval a jól keresők úgy nyertek akár több tíz- vagy százezret, hogy a bruttó fizetésük nem emelkedett. Ezt a pénzt arra adták (az volt a cél), hogy ebből a gazdaság fellendül - fogyasztás, beruházás. No ez nem történt meg, viszont a kiskeresetűek nettó bére csökkent - bérkommandó ide vagy oda. Mi ez, hanem átcsoportosítás a szegényektől a gazdagok felé!
Az én szememben az, hiába is próbálja bárki megmagarázni hogy nem!
A minimálbért úgy emelték, hogy közben a nettó nem emelkedett. Azaz csak az állam kapott belőle a dolgozó nem. Ha a minimálbér ugyanennyit emelkedett volna, de a dolgozó kap 10-20E Ft.-al többet, már van értelme. Ő ugyanis elkölti az utolsó Ft-ig a teljes fizetését és ezáltal nő a kereslet. De a kereslet csökkenése csak munkahelyek megszűnését fogja maga után vonni. Ha nem kell annyi kenyér, tej, hús, Tv, telefon, akkor nem kell ember aki előállítja.
Ha az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját csökkentem akkor csökken az ára is, ezáltal ugyanannyi pénzért nem 10 hanem 11 kg kenyeret tudok venni - és meg is veszem, mert kell.
Miért volt politikailag vállalható, hogy a kis keresetű dolgozók nettó fizetése csökkent? Sajnos ebben a cipőben többszázezren járna ma. Vagy ha nem csökkent akkor a munkáltató lapátra tett pár embert, mert nem tudja kitermelni a bérét!
Miért rossz az üzenete annak, hogy a 3. és minden további gyerek is annyit ér, mint az első 2? Szerintem meg negatív diszkrimináció, hogy a több gyerekeseket még jobban támogatjuk. Magasabb a családi pótlék, fele az étkezési díj, nem kell fizetni a könyvekért, 90% kedvezménnyel utazhatnak, lakásfenntartási támogatást kaphatnak - és még ki tudja mi. Miért jogosult több állami támogatásra az aki csak annyit tett, hogy több gyereket szült.
Az a népszavazás elég sok vizet zavart - egyrészt egy pár fölösleges milló elment a kiírásra, meg az adatok feldolgozására. Másrészt az egészségügyet és a felsőoktatást megfosztotta egy már milliárd Ft-tól. Ráadásul az egészségügyben dolgozókat lefoglalják azok a "betegek" akik csak beszélgetni járnak az orvoshoz.

Joooe 2012.11.26. 09:34:07

@DIldiko: "Akkor ez mi, ha nem tandíj? Ja hozzájárulás!"
El kell ismernem ez meglepett és csalódtam. Számomra mindig fontos volt hogy az oktatásban való részvétel és előrejutás (az óvodától az egyetemig, ki meddig jut) ne a papa pénztárcájától, hanem az egyén képességeitől függjön. Legyen x hely, amennyi nemzetgazdaságilag az adott területen indokolt (3 bölcsész, 500 informatikus, 35 vegyész, stb...) ami államilag finanszírozott, és csak efelett lehet szó esetleg arról, hogy nem sikerült beférni a legjobb x-be, de tudja finanszírozni magát akkor beszállhat. Ez a diákhiteles megoldás így gyökeresen ellentétes a fidesz korábbi kommunikációjával és a népszavazáson hozott döntéssel (ez utóbbi okból szerintem még az alkotmánybíróság is bekavarhat)
Hasonló a véleményem az egészségügyről is egyébként, ezek az én világnézetem szerint közösségileg, tehát jövedelemarányosan (és nem igénybevétellel arányosan) finanszírozandó dolgok.

"ezért ennyit nem, de 200 milliárdot biztos nyerhetnénk. Ha a kisember, aki éhbérért dolgozik azt látja, hogy attól is elvesznek, aki sokat keres, nem csak tőle akkor sokkal inkább megérti, hogy tőle miért kell."
Szerintem túlzó a számításod. Én úgy saccoltam (a te keretszámaiddal), hogy legfeljebb az aktív dolgozók 5%-át vettem papíron is 800e felett keresőnek (szerintem már ez durva túlzás) és úgy vettem hogy átlagosan 200ezerrel keresnek többet a limitnél. Ha a többletet 16 helyett 27%-kal adóztatjuk akkor 125 000 * 200e * 11% * 12 = 33 milliárd.
Ha már második kulcs, akkor lejjebb kéne vinni a sávhatárát. Vitatható, hogy jó lépés lenne-e, van előnye is, hátránya is. Azért az sem jó, ha valaki fejőstehénnek érzi magát, és nettóban csak 2-szer annyit keres, de adóban 10x annyit fizet.

Ezzel szemben az áfa csökkentésed költsége, fejenként átlagosan 20e Ft élelmiszer-fogyasztással számolva:
Fejenként, havonta 1346 Ft-ot veszít az állam,
éves szinten 160 milliárd bukta.

Az adóváltozásokról: Ne felejtsd el, hogy ez minimális kis adózás azért tűnik soknak a keveset keresőknek, mert brutálisan le volt szűkítve az adózók köre. Úgy helyes, hogy aki keres, az jövedelmével arányosan be is tesz a közösbe (ha keveset keres, csak keveset tesz be).

Joooe 2012.11.26. 09:40:40

@DIldiko: ja a gyerekkérdés lemaradt:
első-második gyerek vállalására kevésbé ösztönöznek az anyagiak, az akkor történik meg (ha nem véletlen csúszik be :) ) ha van kivel, van hova. HA már van kettő, könnyebben bevállal az ember még egyet komoly előnyökért.
És ezek a gyerekek ugye a jövő adózói, lehet ha valaki felnevel 3-4 gyereket de nem adózik semmit, többet tesz a társadalomért, mint aki szingli, de nem adózik.

"fele az étkezési díj, nem kell fizetni a könyvekért, 90% kedvezménnyel utazhatnak, lakásfenntartási támogatást kaphatnak - és még ki tudja mi."
Én pl ezekről sem tudtam... hogy stimmelnek-e az arányok azt nem tudom, de az elvet helyeslem: társadalmi jelenség, hogy növekszik a gyermeket nem vállalók száma, ezt kell ellensúlyozni 3-4 gyerekes családoknak, hogy a jövő komolyabb társadalmi problémáit (és itt nem csak a nyugdíjakról van szó) elkerüljük.

Joooe 2012.11.26. 09:42:03

@Joooe: "mint aki szingli, de -nem- adózik."
de sokat adózik

DIldiko 2012.11.26. 12:11:03

@Joooe: Aki a kedvezményekért szüli a gyereket az nem a magyar- hanem a kisebbség. 8-10-15 gyerek és egyik se dolgozik, soha nem is dolgozott és nem is fog. Ők nem fognak nekünk nyugdíjalapot képezni. A nevelésről ne beszéljünk!
Akik még 3 vagy több gyereket nevelenek azok a szegény csócsó vállalkozók - a bére minimálbér, de a cégnek vesz 10 milliós autót - akár többet is, mert az asszonynak nehogy ne legyen, meg a gyerekeknek is, de a dolgozókat 20 éves Wolksvagen transporter-rel viteti dolgozni. Az összes kedvezmény jár nekik, mert csak ő keres minimálbért az asszony munkanélküli és van 3 gyerek. A jövedelme meg havonta annyi, mint az egész családomnak az éves jövedelme.
A jövedelmekről annyit: nagyon könnyű jól keresni, ha magam állapítom meg a jövedelmem. A jól keresők kb. 70-80%-a magának határozza meg a jövedelmét.
a maradék 20-30% jó egyetemet végzett és jó helyen dolgozik - általában a gaz, szemét multinál - akire ugye nincs szükségünk és jól megadóztatjuk.
Amúgy a jövedelemmel azonosan adóztatni kellene a cégekből a különböző módokon való pénzkivételt, ill. jövedelemként kezelni minden téren!
Alapvető élelmiszer havi 20E Ft/fő? hol élsz? Sokaknak az egész havi jövedelmük annyi. Amúgy az max. 10E lehet, de még annyi se - alapvető élelmiszerbe csak kenyér, zsömle, kifli, tej, tejtermék, egyes húsok, konzervek, liszt, cukor tartoznak bele - minden más már 27% áFA alá esne.
Amúgy meg honnan lehet tudni, hogy akár 5 év múlva is mennyi közgazdászra, jogászra, mérnökre, tanárra lesz szükség. De azért mégis lehet: szerintem egyre sem!

DIldiko 2012.11.26. 12:50:45

@Joooe: Amíg ezt meg nem állítják addig semmi nem lesz: www.mfor.hu/cikkek/Van_meg_ennel_lejjebb__a_valsag_ujabb_hullama_erte_el_hazankat_.html
Addig nagyon lefelé menő spirálban vagyunk és kilábalási lehetőség semmi. De nincs megszorítás, a gazdaság szárnyal, mindenki jól járt.

Joooe 2012.11.27. 04:58:29

@DIldiko: mutass már egy gyerekgyártó cigányt aki igénybe tudja venni a családi adókedvezményt :D Ahhoz előbb dolgozni kéne.

"A jól keresők kb. 70-80%-a magának határozza meg a jövedelmét. "
Na végre jó helyen keresgélsz, és nem azt a kevés "jó egyetemet végzett és jó helyen dolgozik" tisztességesen bejelentett jól keresőt basztatod az egy kulcsos adó miatt, hogy csak jövedelmével arányosan visel több terhet és nem aránytalanul többet. Sajnos több évtizedes probléma ez a rendszerváltás óta, én megmondom őszintén el sem tudom képzelni, hogy egy vállalkozó ne trükközön az adóval, ne számolja el saját költségeit, kiadásait cégesként, ne törekedjen fekete jövedelemre, stb. Egyszerűen ilyet nem látni, annyira természetessé vált az ellenkezője. Figyel rá, hogy semmi ne legyen a nevén, és ha már sok a zűr felszámolja a céget és másnap csinál egy másikat, ugyanott, ugyanazzal a tevékenységi körrel. Ez ellen sajnos még a fidesz is csak teszetosza intézkedéseket tett, nem is beszélve a korábbi kormányokról. Valsz EU-s jogba is ütközne bármit csinálni, a szigorúbb ellenőrzéseken túl.
Sokan voltak (vannak? mostanában ilyet kevesebbet látni) akik az alkalmazotti viszonyt is alvállalkozóként csinálták, többek között az igen erősen progresszív adóztatás miatt.

"Amíg ezt meg nem állítják addig semmi nem lesz"
Az "unortodox" lépések célja pont az volt, hogy úgy javuljon a költségvetési egyenleg, hogy az lehető legkisebb mértékben csökkentse a fogyasztást (manyup, multiadók, közüzemi árak visszafogása, stb.) és a fogyasztást korlátozó devizahitelek hatását csökkentse (végtörlesztés, árfolyamgát,...). (Az áfa ugyan minimálisan emelkedett, és vannak más adók is amik részben a lakosságot terhelik, mindent nem lehet "kreatív" forrásból előszedni) Gondolj bele hol járna a fogyasztás (és a feketegazdaság), ha ezt hagyományosan, a bérek és a fogyasztás nagyobb megadóztatásával érik el...

DIldiko 2012.11.27. 08:03:22

@Joooe: A gyerekgyártók az adókedvezményt nem, de minden mást igénybe vesznek - magasabb családi pótlék, utazási kedvezmény, étkezési kedvezmény, ingyen könyv, lakhatási támogatás, minden segély. Ha véletlenül iskolába is jár a gyerek ösztöndíj, mindenhez amire én fizetek támogatást kap, vagy teljesen ingyen megcsinálja (jogosítvány, ECDL), hogy csak azokat említsem, amit éppen a hétvégén tudtam meg.
A vállalkozók megadóztatása lenne az elsődleges feladat (pl. cégautó csak 5 fő foglalkoztatása után járna, nem kell egy egyfős kft-nek vagy egyéni vállalkozónak 3-4 autót lízingelni). Minden pénzkivétel jövedelemnek számítson. Ehelyett új szabályok lesznek - havi 50E Ft-al az összes terhet le lehet tudni.
A végtörlesztés csak annak volt jó aki ki tudta fizetni a hitelét.
Amúgy érdekes módon a világon sehol nincs 1 kulcsos SZJA. Egyedül Szlovákiában volt egy ideig, de ott is megvolt a kis keresetűeknek az adójóváírás. Máshol sehol nem okoz ez gondot, hogy aki jobban keres az többet fizet arányaiban is. Ugyanis az állam egyik fő feladata az újraelosztás. A beszedett pénzeket újra el kell osztani. Aki keveset keres - de dolgozik - annak is legyen annyi, hogy abból megél. Most a minimálbér nettója és a létminimum nagyon távol állnak egymástól. és sokan 2 minimálbérből még 1-2 gyereket is nevelnek. Az ország lakosságának min. 30%-a létminimum alatt él. Igaz ebben benne vannak a szegény vállalkozók is, de ők azért sokkal kevesebben vannak, mint azok, akik tényleg annyit is keresnek.
Amúgy nem értem (pontosabban értem én), miért nincs vagyonadó. Ez lenne a legegyszerűbb formája a gazdagok, de minimális adót, járulékot fizetők megadóztatására. De viszont akkor ne egyéni vagyont nézzenek, hanem családét.
Sokan 2-3 többtízmilliós lakással, házzal, autóval rendelkeznek, ezekből minden a gyerekek nevén van és közben minimálbér után adóznak.
Szinte az összes új adó, amit az SZJA változásai miatt találtak ki a lakosságot terheli. Telefonadó, tranzakciós adó, ÁFA emelés - ezt mind áthárítják a szolgáltatók. Valószínűleg így lesz ez a közműdíjakkal is.
A feketegazdaságot szerintem úgy lehetne csak visszaszorítani, ha minden feketemunkás után 10M Ft a foglalkoztatótól + 1 M Ft a munkástól lenne a büntetés és természetesen vagyonelkobzás terhe mellett (az egész család vagyonával felelne mindkettő). Amíg a dolgozó elmegy feketén - és miért ne menne el, hiszen így esetleg megmarad a segély és még többet is kap, mint ha be lenne jelentve, ez nem fog változni. Meg akkor se, ha elkapnak egy építkezésen kb. 10 feketemunkást és megbüntetik a munkáltatót 300E Ft-ra - ez nevetséges.
Én is ismerek olyan vállalkozókat akik évente-kétévente csődbe viszi a céget és 2-3 nap múlva más néven esetleg az asszony vagy szülők nevében) újraindítja. jobb esetben csak az államnak tartozik, rosszabb esetben a munkásainak is.
Vannak olyan bérek, amit már nem lehet(ne) tovább adóztatni, de mégis megteszik. A tranzakciós adó egy 117E Ft nettó bérből elvisz kb. 1167 Ft-ot - ez pontosan 4,5 kg kenyér - mi ennyi kenyeret eszünk 10 nap alatt. www.hir24.hu/gazdasag/2012/11/13/az-adora-is-adot-vet-ki-a-kormany/

Joooe 2012.11.28. 02:52:51

@DIldiko: "A feketegazdaságot szerintem úgy lehetne csak visszaszorítani, ha minden feketemunkás után 10M Ft a foglalkoztatótól + 1 M Ft a munkástól lenne a büntetés és természetesen vagyonelkobzás terhe mellett (az egész család vagyonával felelne mindkettő). Amíg a dolgozó elmegy feketén - és miért ne menne el, hiszen így esetleg megmarad a segély és még többet is kap, mint ha be lenne jelentve, ez nem fog változni."
Ezzel kezdesz már nagyon unortodox lenni. :D A dolgozó akinek egy éve nincs munkája, szarban van a családja, az nem fogja azt mondani az egyetlen kínálkozó lehetőségre, hogy "ja nem jelentesz be? akkor vegyél fel mást". És akkor még megvágnád még a családját is egy millióra. Hát így védik a demokraták a jogállamot? :D (amúgy a közmunka elég jó akadály a segély+feketemunka ellen: vagy pénzt nem kap, vagy nem marad ideje feketén dolgozni)
Az én javaslatom is radikális, de azért még a jogbiztonság keretei között. Nem arra kell kötelezni a munkavállalót, hogy utasítsa el a munkalehetőséget, hanem hogy jelentse a nav felé, hogy dolgozik és mennyit kap: legyen mindkét fél büntethető a fekete foglalkoztatásért, de az a fél aki bejelenti a naviknak az felmentést kap a büntetés alól (ha mindkét fél bejelenti és felhagynak a gyakorlattal akkor egyik felet sem büntetik). Így egyik fél sem tudhatja, hogy a másik fél felnyomja-e valamikor, saját magát biztosítandó kénytelen lenne maga jelenteni, megszűnne a "közösből nem bűn lopni" cinkosság.
Illetve másik hasonló ötletem, hogy az is büntethető lenne, aki nem KÉR számlát amikor fizet egy szolgáltatásért (már látom is az apeh ellenőr mosógépszerelőket, fodrászokat :D MAri néni nem kért számlát, mindjárt 10x annyi volt a javítás, nem fussa majd calgonra), nem hozza el a boltban a blokkot, stb.

"Amúgy nem értem (pontosabban értem én), miért nincs vagyonadó. Ez lenne a legegyszerűbb formája a gazdagok, de minimális adót, járulékot fizetők megadóztatására."
Meg a sok adót, járulékot fizetők megadóztatására is. A vagyonadó eleve csak alacsony lehet, hiszen a nagyon magas vagyonadó ellentétes lenne a tulajdonhoz való joggal: nem foszthatnak meg a tulajdonodtól azért, mert pillanatnyilag (esetleg tartósan) megszűnt a jövedelmed, már pedig a jövedelem nélkül is létező, de jövedelem nélkül ugye kifizethetetlen adó ezzel a következménnyel járna. Alacsony vagyonadó meg még egy pofon a tisztességesen adózóknak, az adóelkerülőknek meg pont mindegy hogy be kell-e fizetniük évi 20e Ft-ot ha úgyis elcsalnak havi 500e-t. Semmire sem jó látszatmegoldás.

"Szinte az összes új adó, amit az SZJA változásai miatt találtak ki a lakosságot terheli."
Egyszer már megbeszéltük, hogy NEM az SZja változás miatt. Közben elolvastál valami új népszava mantrát és felülírta a korábbi információkat? Ha meglenne az általad áhított második kulcs akkor az jelentene nagyságrendileg 50 milliárd plusz bevételt a költségvetésnek. Csak a manyup felszámolásból nyert évi 500+ milliárdot a költségvetés, ez még annál is több mint amit régi abszurd adórendszerhez viszonyítva "vesztettünk". Lehet, hogy neked nem tetszik az egykulcsos adó, ez egy érthető vélemény, de erre a filléres, bőven kompenzált dologra fogni a folyamatosan szükséges, ezermilliárdos kiigazításokat, finoman szólva figyelmetlenség. Arra jó hogy ne kelljen elismerni az előző ciklusok felelősségét a dologban: azért kell folyamtosan korrigálni a költségvetésen, mert a magyar gazdaság már a válság előtt is döglött ló volt, erre jött a válság, az örökölt adósságteher (állami, önkormányzati, állampolgári szinteken is): még a korábbi költésgvetések sem lennének tarthatók ilyen körülmények mellett, de még ráadásul folyamatosan csökkentenünk is kell a hiányt. Amíg ezt nem érted, és olyanokat írsz, hogy az szja változások okozták a bajt, meg hogy ingatlanadó kéne és akkor minden rendben, addig nagyon távol állunk az értelmes vitától. Ezek a baloldal politikai hangulatkeltő hülyeségei, hogy elsőre megetted oké, megesik bárkivel, de ha már vitázunk róla legalább belegondolnál mekkora butaságok.

DIldiko 2012.11.28. 08:52:35

@Joooe: Ha a dolgozó is büntetést fizetne feketemunkáért akkor senki nem menne el feketén. Ha senki nem menne el feketén akkor a munkáltatónak fel kell venni a dolgozó legalább minimálbérért. Ez ilyen egyszerű. Most is lehetne jelenteni a NAV-nak, ha valaki dolgozik - érdekes, még sem teszik.
A számlaadási kötelezettség nagyon jól bevált a kis boltoknál, meg egyes szolgáltatóknál. Pl. a mi házunkat is számlával újították fel - már 8 éve. Pedig számla nélkül pár százezerrel lehet olcsóbb lehetett volna. Viszont, ha bármi hiba van nem lehet a vállalkozót elővenni.
Én pl. kapok számlát a fodrásznál, kozmetikusnál is - pedig évek óta oda járok, sőt az egyikük falubeli és ismer - tehát, ha nem adna számlát gondolná, hogy nem jelentem fel, mégis ad. Viszont tudom, hogy nagyon sokan nem adnak.
A vagyonadóról csak annyit, hogy ha valaki éveken keresztül jól keresett és százmilliós házat tudott építeni az tuti tett félre, így ha munkanélküli lesz pár hónapra a vagyonadó nem vágja földhöz. Ha valaki minimálbért kapott évekig és ő lesz munkanélküli annak nem nagyon van tartaléka, mert nem volt elég a keresete egyik hónapról a másikra sem. A nagyon alacsony fizetés nem ellentétes az emberi jogokkal - anomális élethez való joggal?
A problémát nem csak az SZJA változások okozták, de a legnagyobb lyukat ütötték az amúgy is instabil költségvetésen.
Amúgy azok a változások amit az előzőekben javasoltam legalább 700 milliárd plusz bevételt vagyis inkább kiadáscsökkentést jelentenének.
Ezen felül még lenne pár, de nem nekem kell ezt megoldanom - nem vagyon Nemzetgazdasági Miniszter!
Az iskolák, kórházak államosítását se kellett volna így megtenni, már előtte tárgyalni és megegezni kellett volna a hitelezőkkel (bank, szolgáltatók) és csak azután elindítani bármit is. De úgy, hogy amit ígértünk annak az ellenkezőjét tesszük (a bankadó felére csökkentése) mellett még plusz adókat kényszerítünk rájuk (tranzakciós adó, közműadó). És majd kérjük, hogy az önkormányzatok adósságát vagy annak egy részét engedjék el - hát bolondok lennének! Én se tenném és szerintem te sem. Ne kelljen elismerni az előző ciklusok felelősségét? Semmi mást nem tesznek, mint mindent kizárólag az elmútnyócév-re fognak!!
A gazdaság azért is döglött ló, mert a gaz multikat mindenképpen utáljuk, pedig rájöhettünk volna, hogy nélkülük nincs gazdaság.
Amíg stabil gazdaságpolitika nem lesz és hetente változik a költségvetés, hetente új adókat találnak ki semmiféle beruházás nem lesz. Addig a gazdaság nem fog elindulni kifelé a gödörből, sőt egyre inkább lefelé csúszik! És ennek megállapításához, megértéséhez még közgazdasági diploma se kell.
süti beállítások módosítása