Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A magyar foci védelmében

2013. július 30. - Droli

Manapság nagy divat belerúgni a magyar fociba, különösen az NB1-es élcsapataink idei nemzetközi (le)szereplése miatt, azonban ezen írásokat rendkívül egyoldalúnak érzem. Szeretném, ha egy kicsit túllépnénk a "miért öntenek ennyi pénzt a magyar fociba" témakörön, és a mostani bukássorozat valódi okait tárnánk fel.

Nem árulok el nagy titkot, de aki kicsit is konyít a futballhoz, már a sorsoláskor sejthette, hogy nem lesz egyszerű ez a szezon. Kupacsapataink alaposan belenyúltak, és luxemburgi-andorrai ellenfelek helyett cseppet magasabban jegyzett csapatokat kaptak. Az egyedüli kieső, aki meglepetést okozott, a Videoton volt, mert nekik simán kellett volna verniük a montenegrói ellenfelüket - habár ez is megkérdőjeleződött valamelyest, mert a következő körben a Mladost Podgorica kiverte a szlovák Senicát is és már a spanyol Sevilla ellen játszanak a 3. fordulóban. A Honvéd impozáns játékkal verte ki a szintén montenegrói Cselik Niksicset, de a következő körben már nem ők számítottak esélyesnek a szerb Vojvodina ellen, és papírforma szerint ki is estek. A Győr szintén gyengébb csapatnak számított, mint a Maccabi Tel Aviv, az  izraeliek kiejtése bravúrnak számított volna, nem is sikerült. Az egyetlen kiemelt Debrecen sem "kiemelthez méltó" ellenfelet kapott, hanem a kimondhatatlan nevű Strömsgodsetet, amelyik erejét jelzi, hogy a bajnoki címért küzd, így a továbbjutáshoz itt is bravúr kellett volna. Ebben az évben nem volt velünk Fortuna.

És mi hiányzott még? 3 dolog, de nem az olaj, hanem a pénz, pénz, pénz. Míg a Győr ellenfele, a Maccabi 1,1 millió euróért igazolt egy csatárt, addig a hazai csapatok ingyen igazolható játékosokból szemezgettek, ugyanis 1,1 millió euróból Magyarországon egy teljes NB1-es csapatot lehet fenntartani. Sokan mutogatnak a Videotonra, hogy ők milyen gazdagok, mert 2012-ben 2 milliárdos költségvetéssel dolgoztak, de ez a pénz (olyan 6-7 millió euró) Európában aprópénz; összehasonlításképp csak Dzsudzsákért 19 millió eurót fizetett a Dinamo Moszkva,.. Elgondolkoztató az is, hogy a tehetségesebb magyar játékosok valósággal menekülnek külföldre, hogy pénzt keressenek, hiszen egy nyugati kiesőjelölt jóval többet fizet, mint egy magyar élvonalbeli klub. Meg is látszik mindez a hazai bajnokságon - aki emelné a színvonalat, elmegy, így marad az, aki már külföldi másodosztályba sem kell.

Sokan nem értik, hogy miért költ a kormány milliárdokat stadionokra, itt van pl. a Debrecen, amelyik új stadiont kap, miközben hazai pályán 3-0-ra kikapott... álljunk csak meg, milyen hazai pálya? A Loki Nyíregyházán játszott, mert az UEFA már az első selejtezőkörre sem találta alkalmasnak a régi debreceni stadiont (nem az épülőt, hanem az Oláh Gábor utcait), így a Loki végig idegenben játszott volna! A dolog azért szomorú, mert míg a lesajnált albán, montenegrói, szerb, azeri, stb. csapatok saját stadionjukban játszhatnak, addig a többszörös magyar bajnok nem. Olyan ez, mintha a magyar országgyűlés egy roskadozó panelban tartaná üléseit, és oda hívná meg a külföldi diplomatákat - szegénységi bizonyítvány. Arról nem a jelenlegi vagy az előző kormány tehet, hogy a magyar stadionok fejlesztése évtizedekkel le van maradva (hozhatnám példának a Puskás stadiont is), és hát utol kell érni magunkat, mielőtt az a szégyen megesne, hogy a magyar válogatott vagy egy magyar kupacsapat csak külföldön játszhatná hazai meccseit. És itt visszautalnék a "pénzes" bekezdésre - amíg annyira nincs pénz a magyar labdarúgásban, hogy a csapatok hónapról hónapra tengődnek, ne számítsunk arra, hogy hazánkban majd magánbefektető épít stadionokat. Erre meglehetősen kevés példa akad.

Szóval a kudarc kódolva volt, és csak azt érhette meglepetésként, aki nem követi a hazai bajnokságot. Aztán persze lehet arról beszélni, hogy jó-e, hogy a Fidesz "házicsapatokat" épít állami pénzen  (Videoton, Fradi, Mezőkövesd, Felcsút), de ennek hatásait majd a jövőbeni kupaszereplésekben lehet meglátni. Egyelőre annyit tudunk, hogy az elmúlt évek reménykeltő szereplései után (Debrecen BL, EL csoportkör, Videoton EL csoportkör) ez az év nem sikerült. De egyik népszerű csapatunk szurkolóit idézve: majd jövőre!

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr675434691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tristen2006 2013.07.31. 06:50:59

be kell írni a tákolmányba, magyar csapat csak a csoport meccseknél kezdenek!:) kiesési probléma meg oldva!:)

toportyánzsóti 2013.07.31. 07:53:35

A nemzet pénzét külföldi libakergetőkre herdáló nemzeti offshorkkok méretest buktak,jövőre mennek a búsba a csuti libalegelő libaszarrugdosójával karöltve...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.07.31. 13:47:56

szánalmas...
Előbb foci, utánna pénz és nem fordítva. Ennyi.

"Az egyetlen kiemelt Debrecen sem "kiemelthez méltó" ellenfelet kapott, hanem a kimondhatatlan nevű Strömsgodsetet, amelyik erejét jelzi, hogy a bajnoki címért küzd,"

hol, a norvág bajnokságban. Ne röhögtess...
Legközelebb mi lesz? Lichtensteini bajnokra lesz így hivatkozva?

"Sokan nem értik, hogy miért költ a kormány milliárdokat stadionokra, itt van pl. a Debrecen, amelyik új stadiont kap,"
BL pénzzel mi lett? Tetszettek volna stadionra költeni...
Előbb foci, utánna pénz...

Ja igen, nézzük csak ezt:
"A gyorsasági motoros világbajnokság 2010-es idényének hatodik versenyétől a MOL támogatása nélkül folytatja idei szereplését a Fimco Speed Up csapat a Moto2-es kategóriában. A főszponzor szerint Talmácsi nem hozta azokat az eredményeket, amiket elvártak tőle, így egyoldalúan felbontotta a szerződést."

A focinál vajon mi az elvárás a mol részéről? Kettős mérce, mi?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.31. 13:58:12

"és a mostani bukássorozat valódi okait tárnánk fel."

nem tudnak a játékosok focizni ez ilyen egyszerű.

otgorbebogre 2013.07.31. 14:04:32

Jaj hianyzott a Nivo! Hogy ti mindent meg tudtok vedeni! A foci azert lett ennyire nepszeru mert egy labda kell csak hozza es lehet jatszani. Nincs az a penz ami segitene ha a jatekosok nem akarnak/ nem tudnak.

DIldiko 2013.07.31. 14:11:30

A kézi- és kosárlabdához se kell több, mint a focihoz - jobbak is vagyunk benne - mégse azt népszerűsítik. Remélem, a következő miniszterelnök meg majd kosarazni vagy úszni szeret a legjobban és megoldva a következő pár év sportfinanszírozása.

Pan Modry 2013.07.31. 14:12:52

Ha a focira nincs fizetokepes kereslet, nincs szukseg profi klubfocira Magyarorszagon.

Irorszagban sincs profi liga, megis sokkal sikeresebb az ir vallogatott a magyarnal.

Arrol van szo hogy Orban ahelyett hogy fifa managert jatszana, inkabb kozpenzt szor el, kozben a haveri oligarchak jot rohognek a markuba.

Pan Modry 2013.07.31. 14:14:14

@DIldiko:
en meg remelem hogy a kovetkezo miniszterelnok nem egy feudalkomcsi lesz, es nem fog a profi versenysportra kolteni, es vegre a sport is elkezd piaci alapon mukodni.

vol 2013.07.31. 14:20:30

versenysportra adóforintokat? röhej. szétrohad az oktatás, az egészségügy stb..
a labdarúgás itthon megszokásból népszerűnek van elkönyvelve, pedig hétvégenként 10-20000 embert érdekel max. erre pénzt?

Aston Kanál 2013.07.31. 14:21:47

Elgondolkodtato az is, ha mar itt tartunk, hogy ha a tehetseges, fiatal magyar focistak menekulnek kulfodlre, az miert van rendben, de mindenki basztatja az egyetemistakat es foiskolasokat, ha elmennek. Egy focista kinevelese sem 3 forint, allami le.
A poszthoz: nemtom, hogy a Maccabi 1,1 millio euroja allami penz volt-e. Az europai elcsapatok eggeszen mas szinvonalon futballoznak, amit jo nezni. Amit jo nezni, az penzt hoz. A szponzor is odamegy. A magyar futball nem csak most, hanem mar hosszu evek ota kritikan aluli.
A mondas szerint a szerzo altal emlitett 3 dolog - pen, penz es penz - a haboruhoz kell. A focihoz egy labda kell. es tudas. Az utobbi hianyzik kis hazankban. Ha kulfoldrol akarunk csatart igazolni 1 millio euroert, azt ne allami penzbol tegyuk mar.

Orr Mond 2013.07.31. 14:22:52

Hát igen, ekkora maflaságot már régen olvashattunk a magyar fociról. Szerzőnk tipikusan az az ember aki már nem is emlékszik utoljára mikor nem volt igaza. Mert mindenki hibás, mindenki rosszul látja, pedig minden mekkora rendben van, ugye? Ne törődjünk semmivel, a finanszírozás körülményeivel, az állandó bundavádas ügyekkel, a szurkolói randalírozásokkal, majd az idő mindent megold, legyünk türelemmel. Majd ha...ha...hahaha, vagy inkább bruhaha.

Aston Kanál 2013.07.31. 14:23:10

@Aston Kanál: bocs a 2 g-ert az egeszenben, megzavartak :).

Pan Modry 2013.07.31. 14:24:28

@Aston Kanál:

Teljesen igazad van, sot szerintem az allami penztomes egyenesen konzervalja ezt az allapotot, semmint elosegitene.
Az allam nem fogja picsanrugni a nemteljesito klubvezetoket, menedzsereket, mert a sajat haverjaikat nevezik ki.

Ha nem megy piaci alapon a profi bajnoksag, akkor nem kell profi bajnoksag.

nolto 2013.07.31. 14:24:48

Valaki megmagyarázhatná, hogy mi szükség van Magyarországon profi focira. Ezt a szintet a munka mellett szabadidejükben focizgató játékosok is hoznák. A szerző szerint rosszul keresnek a magyar élvonalban játszó játékosok, szerintem inkább botrányosan sokat.

vol 2013.07.31. 14:32:53

elég komoly konszenzus alakult ki a kérdésben:)..
népszavazás kellene:).
akarja-e, hogy adóforintjaiból stadionok épüljenek vagy labdarúgó csapatokat finanszirozzon az állam?

kynorptor 2013.07.31. 14:32:58

Az, hogy valaki nem tudja úgy lekezelni a labdát, nem néz fel, mielőtt passzol, vagy nem tud olyan gyorsan lefordulni, futni mint az ellenfél, nem pénz kérdése.
A szerencsétlen sorsolásról beszélni badarság. Ha eredményt akarsz elérni, csoportkörbe jutni, onnan továbbjutni, igen is Sevilla, meg olasz 3-4-ik helyezett csapatok szintjén kell focizni. Amíg nem bír úgy futni a 92. percben is mint az ellenfél, nem olyan technikás, nem lát a pályán, addig nem fog tudni ennek a szintnek megfelelni, akármennyi pénzt is kap valaki.

Dubovánszky László 2013.07.31. 14:37:32

Kiváló írás, a realizmus talaján maradva - üdítő ilyet olvasni a sok populista ostobaság után.

Sajnos ez a realitás jelenleg, mind a szerb, mind a norvég, mind az izraeli bajnokság magasabb színvonalú, mint a magyar, és igen, a montenegrói sem lehet annyira rossz, ahogy látjuk.

Az egyedüli megoldás reálisan nézve a minél több jól képzett játékos kinevelése,még akkor is, ha azok a játékosok hamarosan külföldre távoznának, mert amíg itt játzsanának, addig is emelnék a színvonalat - de ehhez idő kell. Vannak ez ügyben biztató jelek, Bozsik-program, egyre több akadémia, úgyhogy idővel lesz előrelépés - mindezt előbb kellett volna meglépni (igaz ugyan hogy pl. az MTK akadémiája már 2001 óta működik, de egymagában az nem sokat ér, ha szegény MTK-s ificsapatok 30:0-ra nyerik a bajnoki meccseket sorba, attól nem sokat fognak fejlődni)

A profi futballra semmilyen állami támogatást nem adnék, se stadionra, se semmire - kivéve egy új nemzeti stadiont, az tényleg kéne, hogy ne egy ócska teknőben fogadjuk a külföldi válogatottakat + madonnának sem kellene a lóversenypályán koncerteznie. Viszont az utánpótlásba kell a támogatás, az többszörösen is megéri, meg a TAO-s pályázatok rendszerével is egyetértek, ez esetben ugyanis senki nem mondhatja hogy "ne az én adómból", mert az nem az ő adója, hanem azé aki adja.

dr Smittpálelnökúr 2013.07.31. 14:43:38

A csapatok tengődnek? Pont leszarom.

Egyébként ezt a blogot ismerve, ha továbbjutottak volna ezek a csapatok, akkor ódákat olvashatnánk arról, hogy még el sem készültek a stadionok, de már mekkora haszna van csak a tudatnak, hogy lesz új stadion.

Dubovánszky László 2013.07.31. 14:47:15

@Tyson925:

"Az egyetlen kiemelt Debrecen sem "kiemelthez méltó" ellenfelet kapott, hanem a kimondhatatlan nevű Strömsgodsetet, amelyik erejét jelzi, hogy a bajnoki címért küzd,"

"hol, a norvág bajnokságban. Ne röhögtess..."

A norvég bajnokság erősebb mint a magyar. Pl. a Rosenborg az utóbbi 10 szezonban 5 alkalommal volt BL főtáblán.

"BL pénzzel mi lett? Tetszettek volna stadionra költeni...Előbb foci, utánna pénz..."

Konkrétan abból készült el idén a debreceni akadémia edzőközpontja.

laci_52 2013.07.31. 14:47:39

Ha valaki nézte a meccseket, a pénztől függetlenül észrevehetett valamit: a magyar csapatok nem hajlandók az első perctől az utolsóig körmük szakadtáig küzdeni, "meghalni a pályán"!

Vegyenek példát a németekről: ők végig keményen küzdenek és nem adják fel!

lavór 2013.07.31. 14:50:01

Nincs mit védeni a magyar focin; ugyanis nincs magyar foci. És nem 2-3 éve nincs, évtizedek óta. Tudomásul kell venni és nem mismásolni. A grundon jobb futballt lehet nézni ingyen, mint egy NB 1-es rangadón. Minden állami támogatást meg kellett volna vonni már réges-régen. Olyat támogasson az állam, ahol eredmények is vannak.

rexter 2013.07.31. 14:50:40

a hazicsapatok kozul kihagytad a Debrecent

Dubovánszky László 2013.07.31. 14:51:25

@doggfather:

"nem tudnak a játékosok focizni ez ilyen egyszerű"

Ez nem ilyen egyszerű.

"Futballozni mindenki futballozott, az is, aki nem, ez a futball sine qua nonja, de nem mindenki futballista. Én az voltam. Negyedosztályú futballista. Amikor ezt mondom (egyébként: inkább ötöd; hol negyed, hol ötöd), a legtöbben elnevetik magukat, mintha tréfát hallanának, mintha önironikusan rögtön vissza is vonnám az állításomat, mintha a „negyedosztályú” jelző nevetségessé tenné a főnevet, mintha önkritikát gyakorolnék.

Ó, nem.

Mintha a negyedosztályúval azt mondanám, rossz voltam, vacak, ügyetlen, egy eltévedt kézilabdás, szóra sem érdemes. De a negyedosztályú futballista az nem egy elfuserált első osztályú, nem egy tehetségtelen másodosztályú vagy egy fegyelmezetlen,frusztrált harmadosztályú. Minden szintnek megvan a nívója, ez egy jól hierarchizált szakma, egy jó negyedosztályú játékos az egy jó játékos a negyedosztályban."

(Esterházy Péter - Utazás a tizenhatos mélyére - részlet)

dr Smittpálelnökúr 2013.07.31. 14:51:40

@Dubovánszky László: Gondolom a diplomások külföldre távozásáról is ugyanez a véleményed:
"minél több jól képzett játékos kinevelése,még akkor is, ha azok a játékosok hamarosan külföldre távoznának, mert amíg itt játzsanának, addig is emelnék a színvonalat - de ehhez idő kell"

Szóval a röghöz kötés nem jó megoldás a fociban és a felsőoktatásban sem, ugye? A fociba öntött állami pénz jó helyen van, akkor miért kell csökkenteni a felsőoktatásba öntött pénzt?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.07.31. 14:56:17

Azt értem, hogy minden csapat működtetéséhez kell pénz. Mezek, labda, stadion rezsije, utazás, fizetések, licenszdíjak.

De mitől kell sok pénz a jó focihoz? Mitől válik a pénz minőséggé, eredménnyé?

Olyan rejtély ez számomra, mint hogy miért drágább a szabolcsi alma, mint az equadori banán.

A másik kedvencem a közvetítések alatt a stúdióban ülő meghívott "szakkommentátor". Ül ott a sprotmárkás inggallérban, és beszél egy egész más dimenzióban történő játékról - és közben fájóan hiteltelen, mert olyankor arra gondolok, hogy 86 óta nem voltunk ki világbajnokságon, sőt, onnan is csúfos kudarccal jöttünk haza. Erre már emlékszem, a korábbiakra nem - ergo, amióta az eszemet tudom, a magyar futtball úgy szar, ahogy van, és majd' 30 éve képtelen megújulni.

Dubovánszky László 2013.07.31. 14:57:01

@DIldiko:

"A kézi- és kosárlabdához se kell több, mint a focihoz - jobbak is vagyunk benne - mégse azt népszerűsítik. Remélem, a következő miniszterelnök meg majd kosarazni vagy úszni szeret a legjobban és megoldva a következő pár év sportfinanszírozása."

1. Kosárlabdában sem vagyunk jobbak. Fényévekre vagyunk nemhogy az NBA-től, de az Euroligától is.

2. Kézilabdában tényleg jók vagyunk. Csak amíg ott évi 7-8 millió euróból megvan egy BL-győztes csapat, futballban ennyiből a BL csoportkörbe se biztos, hogy bekerül.

Pan Modry 2013.07.31. 15:06:45

@Dubovánszky László:
De ki mondta hogy magyarorszagon szukseg van BL-es csaaptokra?

Ha valakinek megis, akkor csinaljon BL csapatot a sajat penzebol, de nehogyma kozpenzt koltsunk a focira, ha az iskolakra sincs eleg penz.

JT_Biopower 2013.07.31. 15:09:05

Mindig csak a kifogás? Mikor hagyjátok már abba?
--------
Ilyenkor eszembe jut, hogy saját sportomban világversenyen 5. lettem amatőrként. Nem kapok fizetést azért, hogy sportolok. Nem kapok jutalmat, ha jó eredményt érek el. (Nem is várom el)

Annyira irigylem őket. (Vagy inkább lenézem?)

kynorptor 2013.07.31. 15:11:28

@Dubovánszky László: Kézilabdában válogatott szinten rendre világversenyeken veszünk részt és a világelit is számol velünk, mint aki bármikor képes a legnagyobbak levesébe is beleköpni. Klubszinten is a Fradi közel nem győri költségvetésből él, mégis ott voltak a legjobb nyolcban a BL-ben. A nemzetközi kupákban is nem a csoportba kerülés szokott lenni a cél, hanem az az alap, nem mindegy. Ez a szint ott, amit ha focira konvertálunk, messze messze elmarad ettől.

Dubovánszky László 2013.07.31. 15:17:56

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

"De mitől kell sok pénz a jó focihoz? Mitől válik a pénz minőséggé, eredménnyé? Olyan rejtély ez számomra, mint hogy miért drágább a szabolcsi alma, mint az equadori banán."

Rejtély #1 :

Két módon lehet jó futballcsapatod: kineveled a játékosokat, vagy megvásárolod őket. Előbbi esetében szükség van rá, hogy baromi sok gyerekből tudd kiválogatni a legtehetségesebbeket, de úgy, hogy mire leigazolod őket 12 évesen, addigra már megtanulták az alapokat - ahhoz viszont sok pálya, felszerelés, edző, fűtés, világítás, üzemanyag szükséges. Ez egy gyerekre vetítve sem olcsó, de mivel valóban meg akarjuk találni a legjobbakat, több tízezer ilyen gyereket kell tudni versenyeztetni. Na ez így kiszámolva baromi sok pénz. Ezután jön a következő lépés: profi focistát kell faragni a 12 éves gyerkőcből a következő 6-8 évben. Itt már csak pár ezer gyerekről beszélhetünk, de az egy főre vetített költségek jóval magasabbak: bentlkásos rendszert kell üzemeltetni, hogy naponta 2x tudjanak edzeni, és a tanulás mellett legyen idejük pihenni is, továbbá a megfelelő táplálkozás is fontos. Ez már így sem kevés, de akkor megintcsak pályák kellenek, felszerelés, edzők itt már külön erőnléti-, technikai-, kapus-, rehabilitációs, továbbá állandó orvos, gyúró, szertáros, stb. A heti meccsek mellett évente több külföldi torna is alapkövetelmény, utazás költsége, szállás nem kis összeg egyik sem.
Utóbbi esetben pedig értelemszerűen: minél jobb eredményt akarsz elérni, annál jobb játékosokra lesz szükséged, akiket meg kell venned a klubjaiktól, vagy nevelési költségtérítést kell fizetned értük, vagy ha egyiket sem ,akkor még többet kérnek fizetség gyanánt, ami egyébként sem kevés.

Rejtély #2 :

www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130605-miert-olcso-a-banan.html

Enok mester 2013.07.31. 15:18:21

Gyakori visszatérő fordulat, hogy futball helyett miért nem a vízilabdába, a kajak-kenuba stb. nyomják a pénzt, hiszen azokban mi, magyarok, sikeresek vagyunk.
Az a helyzet, hogy ez a dolog nem összehasonlítható.
A futball ugyanis évtizedek óta nem csak sportág. A futball iszonyú nagy show-business. Megkockáztatom: ma már sokkal inkább show-business, mint sportág. Márpedig a show-business - mint minden üzlet - akkor kezd el pénzt és eredményeket hozni, ha elébb befektetnek. Igaza van a régi mondásnak (amit tévesen Puskásnak tulajdonítanak): kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci.S a magyar futballban még mindig jóval kevesebb pénz van, mint Európa más államaiban.
A futball nem csak sportág. A futball nagy nemzetközi show. S a show befektetett pénz nélkül nem működik.

vol 2013.07.31. 15:20:03

@Dubovánszky László: de komolyan? minek? ez kinek kell? van erre igény?

vak komondor is talál szemet 2013.07.31. 15:20:10

Ó, hát mindent ki lehet magyarázni.

Legalábbis a fociból élők azt hsizik, hogy van még, aki vevő a dumájukra... Focit kéne csinálni, arra tán lenne vevő.

Dubovánszky László 2013.07.31. 15:22:04

@dr Kangörény:

Amennyiben a külföldön munkát vállaló, itthon tanult diplomás után ugyanúgy nevelési költségtérítést fizet a munkaadója az őt kitaníttatónak, mint ahogyan pl. a Bolton futballcsapata fizetett a Vasasnak Bogdán Ádámért, akkor oké, nincs kifogásom ellene.

spinat 2013.07.31. 15:22:35

állami tulajdonban vannak a stadiont kapó csapatok? nem, mindegyik magántulajdon. Tehát a tulajdonos szégyene, ha nincs olyan stadionja, amibe vendégeket tudna fogadni. Egyrészt. Másrészt Európában máshol is beszáll az állam egy-egy stadion építésébe. Csak ott ugye elmagyarázzák a kedves adófizetöknek, hogy ez az államnak nagyon is megéri, mert mondjuk 10 év alatt az adott csapat ennyi meg ennyi adót fizet. Tehát ez az államnak befektetés. Esetleg a nemzeti stadion építése az, ami még érthetö, hogy állami pénzböl megy. De még a legnagyobb focinemzeteknek sincs mindnek nemzeti stadionja. Na de hogy az állam épít egy fradi stadiont, meg egy puskást is egyszerre, az kicsit sok. építsenek egyet, aztán vagy a fradi játszik ott albérletben, vagy a válogatott. De ha jól emlékszem az állam már a megyeri úton is épített stadiont nem is olyan rég. Azt viszont nem vágom, hogy egy 15 ezres kisvárosba, meg egy faluba minek épít az állam stadiont. Az mikor fog kifizetödni? Közben meg egy megyei jogú város kórházában a folyosón csak minden harmadik égö ég, mert vagy nem tudnak újat venni, vagy így spórolnak áramot.

tcom 2013.07.31. 15:22:38

Micsoda? Én láttam a Videoton visszavágóját. Székek nem voltak a montenegróiak stadionjában. Olyan csóró volt a környék, mint egy magyar falusi pálya.

Feltűnő a lelketlenség, a küzdelem hiánya. Kivesztek a Simon Tiborok.

A legfontosabb a csodaszép tetkók és a zselézett haj. Némelyik alibifocistán a meccs végén is meg volt a séró, a lényeg.

Az sem tesz jót a focinak, hogy behálózza a politika. Egyes csapatok extra milliárdokhoz is juthatnak, míg mások nem. Bizonyára a csókos edzők elfogadják Orbán tanácsait is. Csak egy kósza vélemény Orbántól, hogy milyen jó volt az a Pisti gyerek és az erdző már be is teszi a cspatba.

A korrupció is jelen van. Apuci fizet, gyerek játszik. Habár mindez csak a fiataloknál.

Nincsenek jó edzők.

Dubovánszky László 2013.07.31. 15:23:53

@Pan Modry: Fentebb írtam, hogy a profi futball állami pénzből történő támogatását ellenzem, szóval nem én vagyok az akivel vitatkozol :))

vak komondor is talál szemet 2013.07.31. 15:28:19

@Enok mester: Az állam (már amelyik államszerűen viselkedik) mióta szokta vissza nem térítendően támogatni a sokadosztályú showbizt?

Enok mester 2013.07.31. 15:29:39

@tcom: Muszáj, hogy legyenek székek a montenegróiak stadionjában, anélkül nem játszhatták volna ott a mérkőzést az UEFA-szabályzat szerint.

Enok mester 2013.07.31. 15:30:49

@vak komondor is talál szemet: Nyilván nem az állam feladata a showbiz támogatása. De ha senki nem támogatja, azaz senki nem fektet bele, ne is várjunk showbizt.

Gribbin János 2013.07.31. 15:30:54

Jövőre???

Jövőre az összes ingyenélő focistát, edzőt, teoretikust, vezetőt stb. el kell zavarni az állami támogatástól, az mlsz-t és a bajnokságot egyetlen nap alatt úgy felszámolni, mint ahogy az a munkásőrséggel történt!

spinat 2013.07.31. 15:34:56

a kézilabdával nem jó összehasonlítani a focit. Hány országban tartozik a kézi a közkedvelt csapatsportok közé? 15-20? Vizilabda még belterjesebb, ott van vagy kb 10 ország, ahol egyáltalán létezik ilyesmi. A foci meg a világ 150 országa közül 130-ban biztos a legnézettebbek közé tartozik.

Amúgy meg 2/3-ad van az emberek ezt akarták 3 éve, mint ahogy az unortodoxiát, a csekkadót meg a telefonadót is akarták.

Szelid sunmalac 2013.07.31. 15:35:04

@Enok mester: Aha. Mihez kepest van benne keves penz? Mondjuk Nemetorszaghoz? Milyen arfolyamon szamolsz? Vagy kurva mindegy, mert talan ARANYAIBAN kene nezni, nem? Meg mondjuk ugy, hogy ha minden mas faszan mukodik, na kkor lehet erre koncentralni, es tizmilliardokat beleolni. Addig meg kurvara leszarom a focit!

Enok mester 2013.07.31. 15:42:15

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Igen, pl. Németországhoz képest mindenképpen kevés pénz van benne. De a többi országhoz képest is.
A teljes magyar NB-1. éves költségvetése kb. 13 milliárd forint. A Barcelona éves szinten 400 millió euróból gazdálkodik.

Link elek 2013.07.31. 15:56:20

Azert ilyen szar a magyar foci, mert a jatekosok akkor is krva sokat keresnek, amikor szarul jatszanak. Motivalatlan, balfasz, selejt banda.

tcom 2013.07.31. 16:03:13

Mindenképpen sok 60 milliárd forint, akkor amikor finoman sem szárnyal az ország gazdasága. Amikor 40 millárd ft-t spórol az állam a tandíjmentes helyek csökkentésével a felsőoktatásban. Gyakorlatilag bevezették a tandíjat, hogy a Kedves Vezető hobbija szárnyaljon... egyszer.

Emellett politika is az egész. Jobb ha minnél kevesebb művelt, okostojás van, ezeket általában nem lehet lefizeni rezsicsökkentéssel. Ha viszont ez a nyomorult válogatott egyszer kijutna egy világversenyre, akkor Orbánék örökös hatalmat szereznének, annyire nagy dolog lenne.

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2013.07.31. 16:14:54

@Dubovánszky László: a TAO s pályázatok miért nem számítanak állami pénznek?
Hiszen ennyivel kevesebb adó érkezik be, azaz a közösből hiányzik.
Lehet akármit mondani, írni, de amíg pár kivétellel csak néhány száz néző van a meccsen, az nem a stadion állapota miatt van.
Van a Felcsuti törpének egy rögeszméje, amit meg kell valósítani mindenáron.
Maga az írás egyébként nem lepett meg.

Robinzon Kurzor 2013.07.31. 16:15:50

@Dubovánszky László: "hogy mire leigazolod őket 12 évesen, addigra már megtanulták az alapokat - ahhoz viszont sok pálya, felszerelés, edző, fűtés, világítás, üzemanyag szükséges. Ez egy gyerekre vetítve sem olcsó, de mivel valóban meg akarjuk találni a legjobbakat, több tízezer ilyen gyereket kell tudni versenyeztetni. Na ez így kiszámolva baromi sok pénz."

Ez alapvetően pont nem pénz kérdés, ennyi infrastruktúra még akad, vagy viszonylag kevés pénzből (ha a TAO nem pénzmosoda lenne) kiépíthető.

Amiben itt rettenetes elmaradásunk van, az a humán oldal, az edzők: U12 alatti korosztályban az edzők kb. fele alapvetően alkalmatlan arra, hogy gyerekekkel foglalkozzon.

Aston Kanál 2013.07.31. 16:17:41

@Dubovánszky László: az a baj ezzel, hogy az alapvetoen kozpenzbol kinevelt jatekosert a Bolton nem az allamnak csengette a let, hanem a Vasasnak. Hasonloan: mintha az itthon koltsegterites kepzesben diplomat szerzett emberert az egyetemnek fizetne a kulfoldi munkaado.

magándemokrata 2013.07.31. 16:17:55

Miért szar a magyar foci? A saját szememmel láttam amikor Varga Zoli, megmutatta a felnőtt, profi futbalistának, hol kell megrúgni a labdát, hogy oda érkezzen a labda, ahol áll a faszi! Ő 10-ből 10x oda rúgta, ahol várta a Zava! Ezt tényleg 25 éves korba kell tanitani??? Na ezért szar a foci nálunk! NINCS KOMOLY EDZŐI GÁRDA! Alibi edzők, alibi focisták!

Robinzon Kurzor 2013.07.31. 16:19:06

@Dubovánszky László: "meg a TAO-s pályázatok rendszerével is egyetértek, ez esetben ugyanis senki nem mondhatja hogy "ne az én adómból", mert az nem az ő adója, hanem azé aki adja"

Ez egy átirányított közbevétel, amit ha nem szednek be társasági adóból, akkor be kell szedniük máshonnan.
(Vagy ennyivel kevesebbet adni mondjuk oktatásra, eü-re, de akkor is pont ott vagyunk.)

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.07.31. 16:23:08

@Dubovánszky László: Bocsi, de a TAO-s pénzek pont hiányoznak az adóbevételből. Ilyen alapon miért mondták, hogy a magánnyugdíj pénztárba fizetett pénzek hiányoznak? Az enyém, nem?

Reszelő Aladár 2013.07.31. 16:43:22

A focihoz pénz kell és kész. Lehet itt tehetségekről álmodozni, bárhova viszed a gyereked, mindenhol annak tartják majd, csak fizesd a tagdíjat.
Amíg egy topcsapat játékosainak az 1 heti(!!!), fizetése több, mint a magyar NB1 éves kölségvetése, addig azt várjuk, hogy valaki egy Suzukival legyen eredményes a Forma 1-ben. És ha majd az lesz, akkor lesz pénz versenyautóra is.
A befeketetés pont nem így megy. Először beleteszed, aztán ha jól mennek a dolgok, akkor kiveheted. Vagy nem.
Ha lesz stadion, akkor talán lesz néző is, hisz nem csak a meccs miatt lehet kimenni. Ha nem lesz kurvaanyázás, akkor viszem az asszonyt meg a gyerekeket, veszek vattacukrot, szotyit, hamburgert meg sört. Ha jó a konyha, talán még az étterembe is beülünk. Otthagyok egy huszast legalább. Ha sok család jön majd, akkor az még több lesz. Ebből lehet majd játékost venni, meg nevelni.
Nevelni lehet, hogy olcsóbb, de hosszú ideig tart és a siker is bizonytalan. Venni drága, de tudod mit kapsz (vagy nem). Messze vagyunk még.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2013.07.31. 17:04:01

Ja, csak erre vártak. Már tavaly betárazták a cikkeket, csak akkor még nem volt pofájuk publikálni, úgyhogy idén boldogok voltak, hogy végre lehet kicsit fikázni megint ezt is (mint mindent, ami magyar).

Természetesen a Bozsik-Matthäus-Koeman-féle válogatottakat, az Loki-Rabotnicki, Újpest-Vaduz-féle bravúrokat tuti visszasírják, hiszen 2010 előtt mint minden, a foci is jobb volt, ráadásul Loddar is jelképes összegekért dolgozott minálunk.

Netuddki. 2013.07.31. 17:08:25

Újabb "nívós" blogbejegyzés.

Lassan írom, hogy még a blogíró is megértse. Közpénzt profi focira költeni sikkasztás, és letöltendő jár érte...

graycivil 2013.07.31. 17:13:38

Hol van az a határ, amikor már a kormány legnagyobb baromságait nem lehet többé védeni? Úgy látom, még messze.

Dubovánszky László 2013.07.31. 17:14:47

@szabodenesnk: A stadion állapota és a nézőszám között van összefüggés, méghozzá egyenesen arányos. Konkrétan emlékszem rá, hogy 2000 tavaszán a Bayern München stadionja még egy Leverkusen elleni rangadón is bőven foghíjas volt (persze más a nagyságrend: 70.000-es stadionban voltak kb. 40.000-en), pedig akkor se volt rossz csapatuk a bajoroknak (BL döntő 1999-ben és 2001-ben is) Akkoriban a müncheni Olimpiastadion nem volt sokkal különb, mint most a Puskás Stadion. Manapság meg ninvs az az utolsó barátságos- vagy kupameccs, ahol ne lenne dugig az Alianz Arena. De ugyanez igaz a legtöbb Bundesliga csapatra, akik új stadiont kaptak a 2006-os VB alkalmából. Vagy ott vannak az olaszok: a Serie-A abszolút topliga (még ha ma már nem is az első számú, mint 15-20 éve), de az ifrastruktúra a legtöbb helyen jóval szegényesebb mint Angliában vagy Németországban és ez meg is látszik a nézőszámokon is.

De azt újból leírom, hogy állami pénzből kizárólag egy budapesti nemzeti stadion felépítését tudom (tudnám) elfogadni.

csiri bá 2013.07.31. 17:15:01

"És mi hiányzott még? 3 dolog, de nem az olaj, hanem a pénz, pénz, pénz."

- Tud úszni?
- Nem.
- És ha megfizetem?

csiri bá 2013.07.31. 17:18:03

"Tavaly májusban arról számoltunk be, hogy az NB I tavaszi átlagnézőszáma 3645 fő volt. Az őszi adatok ehhez képest mintegy 800 fővel voltak elmaradva. Szomorú az a tény, hogy a teljes 2012/13-as bajnokságot tekintve az élvonalbeli látogatottsága 2728 főre csökkent."

Dubovánszky László 2013.07.31. 17:25:44

@Robinzon Kurzor:

"Amiben itt rettenetes elmaradásunk van, az a humán oldal, az edzők: U12 alatti korosztályban az edzők kb. fele alapvetően alkalmatlan arra, hogy gyerekekkel foglalkozzon."

Van benne igazság, de van javulás e téren is. Ahol most lakom (kisváros), itt 5-6 éve egy alkoholista tornatanár ordítozott a serdülő meg az ificsapattal (és ez 25 éve se volt másként,saját tapasztalatból mondom) most meg van U9,11,13,15,17,19 csapat és fiatal UEFA-licenszes edzők. (meg műfüves nagypálya, jó felszerelés, stb., ami ugyanúgy fontos)

Ez az alapja egy normális futballkultúrának, aminek a csúcsa egy jó minőségű profi futball (a mellékterméke meg jó sok gyerek- és amatőr focista, ami szintén nem elhanyagolható szempont) - de miután mindez min. negyed évszázadig nem létezett, belátható, hogy idő kell ahhoz hogy ez az egész kifussa magát és konkrét eredményei is legyenek.

Dubovánszky László 2013.07.31. 17:27:44

@csiri bá: De beírathatom egy úszótanfolyamra, ami szintén pénz + az uszodabérlet sincs ingyen.

Dubovánszky László 2013.07.31. 17:38:30

@csiri bá: A 3645 fő reális, Csehországban is kb. ennyi, pedig ott valamivel azért jobb a futball (igaz, elsőrangú jégkorong is van).

A 3645-ről 2728-ra csökkenés meg kb. 14 %-os, ami abban az esetben, ha beleszámoljuk, hogy az Egernek konkrétan nem volt nézője egész évben, miután egy meccset sem játszott otthon, akkor a csökkenés %-ban már hibahatáron belüli.

Jobb infrastruktúrával és színvonallal fel lehetne ezt vinni kb. 5.000-re, afölé reálisan nézve semmiféleképpen.

Dubovánszky László 2013.07.31. 17:43:54

Egyébként visszatérő érv szokott lenni, hogy kultúrára, színházra, filmekre lehet állami támogatást adni, akkor a focira miért nem ? Pedig ha jól meggondoljuk, többen járnak focimeccsre a hat bajnoki osztályban, mint színházba, tehát ezen az alapon nem járna nekik is ugyanaz, már csak az egyenlő elbánás elve alapján is ?

(gy.k.: nem a kultúra támogatása ellen vagyok, és a profi foci állami támogatását sem helyeslem, a gyerek futballét és általában a sportét annál inkább, csak feltettem egy kérdést)

Netuddki. 2013.07.31. 19:01:56

@Dubovánszky László: Ha nem érted miért kell a kultúrát támogatni a focit pedig nem akkor hiába is magyaráznám. A kettő valahogy nincsen 1 súlycsoportban.

Mellesleg ha a gyerekek focizni akarnak akkor elég egy füves terület és 2 kapu. Mi is ugyanígy csináltuk amikor gyerekek voltunk. A falusi focipálya mellett, mert ugye a fű miatt nem engedtek rá a pályára. De ez is tökéletesen megfelelt 0Ft állami támogatás mellett. Egyedül a labdát hoztuk ki az öltözőből, de volt akinek saját labdája is volt. Mi a tökömet kell ezen támogatni? Aki akar focizik, aki nem az akkor se fog ha állami pénzt pazarolnak rá.

2013.07.31. 19:06:17

@Dubovánszky László:

"Pedig ha jól meggondoljuk, többen járnak focimeccsre a hat bajnoki osztályban, mint színházba"

Ezt nem meggondolni kell, hanem alátámasztani statisztikával. Őszintén érdeklődve várom....

kamasuka 2013.07.31. 19:45:21

@Tyson925:
Előbb tanulj meg helyesen írni, utána hozzá lehet szólni a semmihez!

kamasuka 2013.07.31. 19:46:23

Az első értelmes írás az idei kupaszerepléstől. Pedig a foci nagymestere Szabó Tímea is hozzászólt az esethez.

kubedesign 2013.07.31. 20:16:34

"@Dubovánszky László:
@Tyson925:

"Az egyetlen kiemelt Debrecen sem "kiemelthez méltó" ellenfelet kapott, hanem a kimondhatatlan nevű Strömsgodsetet, amelyik erejét jelzi, hogy a bajnoki címért küzd,"

"hol, a norvág bajnokságban. Ne röhögtess..."

A norvég bajnokság erősebb mint a magyar. Pl. a Rosenborg az utóbbi 10 szezonban 5 alkalommal volt BL főtáblán."

Nem tudom, de szerintem a Debrecen nem a Rosenborggal játszott. És a bajnoki címért küzd a volt ellenfele a szerző szerint. Hát ez elég méltatlan dolog... hogy a rohadékok nem tudtak egy norvég megye 2-es, kiesés ellen küzdő csapattal összesorsolni a lokit :D

Nem tudom mi bajotok ezzel a tyson sráccal, de amit írt, az mind védhető, maga a blogpost meg egy szánalomhalmaz... azon sírni hogy "erős" ellenfeleket kaptunk és azért estünk ki meg szintén szánalmas dolog. Induljunk akkor az afrikai kupákban, a törzsi szinten, ahol labdájuk sincs, rongylabdát rúgnak, ott a stadionjainkat is elfogadja az afrikai labdarúgó szövetség, és még sikerélményünk is lehet 1-2 megye 8-as dzsungelválogatott ellen :D vicc az egész :D

☉ ☾ 2013.07.31. 20:30:56

A stadionépítés egyetlen oka a Közgép-maffiának juttatott pénz lepapírozása.

Az már édes mindegy, hogy a stadionban utána mi történik, megjegyzem, a nem piaci alapon működő akármik mindig alul maradnak a piaccal szemben. Ez egy ilyen törvényszerű dolog.

Mérges 1234 2013.07.31. 20:31:46

Ó Istenem már azt hittem vége ennek a szellemi mélypontnak, ne feldjük az egyik bloggazda, úgy akart megélni minimálbérből, hogy közben még a békemenetre való utazáis költséget is kigazdálkodta volna.....

Azt sajnálom, de nagyon hogy a Fideszesek között nincs néhány normálisabb, aki azt mondaná, ok nem ilyen lovat akartunk, de ez a ló még mindig jobb, mint a másik.

De, hogy erre a félig döglöt, hazug, botladozó lesántult lóra tiszta szívvel azt mondják ez paripa.....

Na z útóbbit nem veszem be, magyarul aki fideszes, az nem kicsit vagy félig hülye, hanem egészen.

toportyánzsóti 2013.07.31. 21:01:42

@tcom: Látom te nem vagy magyar csak 1 hülye aki a szemének hisz nem a narancsvetítésnek,szimpla idegenszívű csira...

toportyánzsóti 2013.07.31. 21:04:23

NÍVÓS ez a blog,valahol valahol Albánia alatt van ez a nívó.

Enok mester 2013.07.31. 21:05:33

Már bocsánat, lehet, hogy tévedek, de tudtommal eddig egy valamirevaló stadion épült Magyarországon nem állami pénzből, Akasztón, az most épp üresen tátong, esik szét, de ez most más kérdés, ennek nincs köze a kérdéshez, nem is ezért hoztam szóba.
Az összes, jelenleg használatban lévő NB-s stadion mind állami vagy önkormányzati pénzből épült. E tekintetben tehát nem történt az eddigi gyakorlathoz képest változás.
Igen, volt most egy összeg a Mezőkövesdnek állami pénz. A többi állami eredetű pénznek talán az MTVA-tól befolyó tévés jogdíj tekinthető, ami viszont külföldön is megvan, ha állami adó közvetíti a meccseket.

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2013.07.31. 21:31:28

Olyan a magyar foci, mint a magyar gazdaság. Kamu az egész, a bratyeszok kapnak minden állami támogatást, és a maffia pénzmosodája az egész. Teljesítmény nincs, csak hatalmas kamu marketing szöveg! Vannak, akik hisznek és benyalják, vannak a realista szemlélők akik nem tudnak értelmes vitát kezdeményezni....:P
Jöhetne már valaki, aki megmenti az országot!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.07.31. 22:24:53

@kamasuka: nyelvtannácikám, hány bajnokin voltál kinn?

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2013.07.31. 22:25:55

@Mérges 1234: hogy közben még a békemenetre való utazáis költséget is kigazdálkodta volna.....

És oda fele menet letolt egy big mac menüt...

DIldiko 2013.08.01. 12:38:17

@Dubovánszky László: Az igaz, hogy kosárlabdában nem vagyunk a legjobbak között, viszont a fiaim kosarazni szeretnek :).

DIldiko 2013.08.01. 13:08:50

@Enok mester: Cirkuszt, kenyeret! Ehelyett a cirkusz helyett ezt a pénzt a kenyérre kellene fordítani!
Ha showbiznisz akkor fizessen érte aki nézni akarja. Engem nem érdekel, de sok más igen (egészségügy, oktatás - hogy csak a legfontosabbakat említsem). Miért költünk focira, ha más sokkal fontosabbra nem jut?

anonymand 2016.11.07. 02:58:47

@ccactus:
@bogancs:

" Ebben az évben nem volt velünk Fortuna.

És mi hiányzott még? 3 dolog, de nem az olaj, hanem a pénz, pénz, pénz." - ellentétben a felsőoktatással, ugyi?
Eltelt egy kicsiny idő, a fociba, meg a stadionokba dőlt a pénz, és meg is lett a várt eredmény. :)
"13720 néző volt kiváncsi az NB1 hétvégi, 15. fordulójának hat meccsére. Ez nagyon kevés, ennél csak egyetlen körben voltak kevesebben meccsen: a 10. fordulóban, de az egy hétközi meccsnap volt, összesen 10 314 nézővel. Ez a 13720 6 meccsen 2287-es átlagot jelent."
444.hu/2016/11/06/negativ-rekord-az-nb1-ben-hetvegi-fordulon-meg-nem-volt-ilyen-keves-nezo
Megoldás?
..."pénz, pénz, pénz."
Ércsük.

anonymand 2017.10.15. 02:42:03

@ccactus:

"Manapság nagy divat belerúgni a magyar fociba, különösen az NB1-es élcsapataink idei nemzetközi (le)szereplése miatt, azonban ezen írásokat rendkívül egyoldalúnak érzem. Szeretném, ha egy kicsit túllépnénk a "miért öntenek ennyi pénzt a magyar fociba" témakörön, és a mostani bukássorozat valódi okait tárnánk fel."
"És itt visszautalnék a "pénzes" bekezdésre - amíg annyira nincs pénz a magyar labdarúgásban, hogy a csapatok hónapról hónapra tengődnek, ne számítsunk arra, hogy hazánkban majd magánbefektető épít stadionokat. Erre meglehetősen kevés példa akad.

Szóval a kudarc kódolva volt, és csak azt érhette meglepetésként, aki nem követi a hazai bajnokságot. Aztán persze lehet arról beszélni, hogy jó-e, hogy a Fidesz "házicsapatokat" épít állami pénzen (Videoton, Fradi, Mezőkövesd, Felcsút), de ennek hatásait majd a jövőbeni kupaszereplésekben lehet meglátni. Egyelőre annyit tudunk, hogy az elmúlt évek reménykeltő szereplései után (Debrecen BL, EL csoportkör, Videoton EL csoportkör) ez az év nem sikerült. De egyik népszerű csapatunk szurkolóit idézve: majd jövőre!"
vs
"11 074 néző volt összesen kiváncsi az NB1 október 14-i fordulójára, ami azt jelenti, hogy egy meccsre átlagosan 1845-en látogattak ki.
Egy éve a negatív rekord még 13720 néző volt, sikerült ennek is már jó 2500-al alámenni, és még itt sincs az igazán szutykos őszi idő.
Júliusban is még 2695-ös átlagnézőszámot jegyeztünk fel, és már az is totál érdektelenségről tanúskodott. És akkor ehhez tegyük hozzá, hogy a klubok így is rendszeresen többet mondanak annál, mint ahányan valóban kilátogatnak a stadionokba."
444.hu/2017/10/14/istennek-se-kivancsiak-a-magyarok-az-nb1-re?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=istennek-se-kivancsiak-a-magyarok-az-nb1-re
Tengődnek...
Bennem csak ennyi maradt meg.

anonymand 2018.03.24. 05:29:06

Tisztelt Bírság!

A magyar foci védelmében csak annyi tudok mondani, hogy a fejlődés látványos.
Hogy idézzem a posztolót:
"És mi hiányzott még? 3 dolog, de nem az olaj, hanem a pénz, pénz, pénz." - megkapták.
Hála kormányunknak.
És az eredmény nem is maradt el.
A szégyenletes 1:8 nyugodtan feledhető, a dicsőséges 1:3 ismeretében.
Hajrá magyar foci, hajrá M.országamutyisztán!
süti beállítások módosítása