Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Legalizáljuk a marihuánát?

2013. november 14. - Droli

A 4K! mozgalom felvetett egy érdekes ötletet: mi lenne, ha legalizálnánk a marihuánát? Érveik meggyőzőek: a marihuána kevésbé ártalmas, mint az alkohol vagy a dohány, nem okoz függőséget, és semmiben sem különbözik attól, mint mikor a munka után az ember megiszik egy sört. A legalizációból ráadásul egy csomó előny is származna: mint jövedéki termék (az lenne a javaslat szerint), az államnak adóbevételt jelentene, a fogyasztóknak nem kellene dílereket felkeresni, ha füvezni akarnának, és a rendőrség is fontosabb dolgokra fordíthatná idejét, mint pl. a trafipaxozás bűnözők üldözése. A 4K! amúgy elég részletesen leírja, hogyan lehetne füvet árusítani, mennyit lehetne birtokolni, illetve hogyan lehetne használni, mindezt nem böfögöm most vissza részletesen, akit érdekel, majd elolvassa a fenti linken.

Az igazság az, hogy megfogott az ötlet. Habár magam sosem szívtam füvet és semmilyen kábítószerrel nem éltem (azt szoktam mondani, hogy mikor az LSD-s bélyeget nyalod, gondolj arra, hogy éppen egy kolumbiai elhízott drogbáró nagy szőrös valagát nyalod egyben-legalább annyira élvezi), de végül is, aki szívni akarja, miért ne szívhassa? Számomra nagy előny lenne, hogy az államnak bevétele származna ebből, és ezt a pluszpénzt lehetne pl. az egészségügyre fordítani, vagy akár adócsökkentésre - nekem mindkettő jó! És hogy mennyire káros a marihuána? Ne legyünk álszentek: az alkohol mennyire káros? És a cigi? Csak míg ez utóbbi kettő valahogy hamarabb nyert "polgárjogot", és ezáltal teljesen beépült az értékrendünkbe, addig a marihuána, mint "későn érkező" már nem kapta meg azt a kiváltságot, hogy ugyanígy elfogadják.

Kedves 4K! (Fene tudja, kell-e ide még egy felkiáltójelet tenni, vagy sem...) Még két ponttal kiegészíteném a javaslatotokat, és akkor teljes mellszélességgel támogatom:

- aki marihuána hatása alatt követ el szabálysértést vagy bűncselekményt, annak büntetése megduplázódik,

- marihuánát csak Nemzeti Dohányboltban lehet árulni.

Tessék, ez utóbbi kitétellel biztosan megszavazza a kétharmad is. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr525632541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joooe 2013.11.18. 12:00:15

Ja, végülis miért ne?
Alkohollal sem csapja szét magét tartósan az emberek többsége pedig szét lehet.
Mondjuk a kétszeres büntetés túlzás, lehetne csak súlyosbító körülmény.

anonymand 2013.11.18. 21:14:33

Tisztelt droli!

Megfontolandó az ötlet.
És ha bevezetnék, mi lenne?
Az állam újabb bevételi forrással gyarapodna.
És nem Nemzeti Dohánybolt, hanem Nemzeti "Drogéria" lenne a kijelölt árusítóhely.
Újabb munkahelyek, újabb klientúra, újabb mutyi...

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása