Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Fizetnek-e adót a multik?

2010. szeptember 16. - Droli

"Bezzeg a multik, százmilliárdokat kivisznek az országból, és nem fizetnek adót!" - de sokszor lehet ehhez hasonlókat olvasni! De vajon igaz-e ez az állítás? Vizsgáljuk meg a kérdéskört pár általam kissé önkényesen kiválasztott, külföldi tulajdonú hipermarketlánccal!

Mit fizet be a hiper a költségvetésbe? A kérdésre a válasz nem olyan egyszerű, mivel Magyarországon rengeteg adófajta létezik, és még ott vannak a mindenfajta járulékok is; egyszerűsítsük le a kérdést: mennyi áfát, társasági adót, TB járulékot, helyi iparűzési adót fizet be egy hiper a költségvetésbe?

A tények

https://m.blog.hu/ni/nivo/hiper.JPG

 

 

 

 

 

  Értelmezzük a fenti táblázatot! Sajnos az áfáról nincsenek pontos adataim, és megbecsülni is nagyon nehéz, mivel év közben változott az áfakulcs; mindenesetre több tízmilliárd forintos nagyságrendben mozoghat a fenti cégek által befizetett áfa (itt már a ténylegesen befizetett áfára gondolok). A nyereség az adózás előtti eredményt jelzi. A bérjárulék oszlop azt mutatja, mennyi TB járulékot fizettek be az alkalmazottak után a hiperek, tehát ez a munkáltatói TB összege. Az egyéb adó oszlopot tessék fenntartásokkal kezelni: a cégek egy része ezalatt a helyi iparűzési adót érti, mások viszont ide számolják a sok kis adót is, tehát ez inkább egy "minimumadat". A táblázat alapján elmondhatjuk, hogy tavaly a fenti 6 lánc 837 millió Ft társasági adót, 28,931 milliárd Ft társadalombiztosítási járulékot, minimum 7 milliárd forint egyéb adót, valamint több tízmilliárd forint áfát fizetett be.

Sok ez, vagy kevés?

Meglepőnek tűnhet az, hogy a hiperek többsége veszteséget termelt tavaly, és a nyereséges hiperek is kevés adót fizettek be. A tavalyi év fekete év volt a kiskereskedelemben: a válság miatt az emberek visszafogták költéseiket, és ezáltal az egész szektor visszafejlődött; ráadásul a vásárlók pénztelensége miatt a meglévő készletet sokszor áron alul tudták csak eladni. Persze egy multinak megvannak az eszközei arra, hogyan vigye ki az esetleges nyereségét kedvezőbb adózású országokba, meg hogy hogyan kell adót optimalizálni, de tegyük a szívünkre a kezünket: a magyar kisvállalkozók nem ugyanezt teszik? Ha a törvényalkotó lehetőséget ad arra, hogy a cégek éljenek ezekkel az "adóoptimalizációs" eszközökkel, akkor ne a multikat hibáztassuk, hogy élnek vele.

Mit jelentenek ezek az adatok nagyságrendileg? A 830 millió forint társasági adó kevésnek tűnhet, de ne felejtsük el, hogy a tavalyi év nem sikerült jól a kereskedelemben. (Amúgy 2009-ben Magyarországon a társasági adóból 385,5 milliárd forint folyt be.) Sokkal érdekesebb adatot mutat a "járulékok" oszlop; ha figyelembe vesszük, hogy az állami társadalombiztosítás bevétele 2993 milliárd forint volt, akkor kiszámolhatjuk, hogy ez a hat cég adja össze a járulékok majd 1%-át. (Hangsúlyozom, ez csak a munkáltató által fizetett TB, a munkavállaló saját maga után fizetett TB járulékai nincsenek benne!) A fenti 6 hiperben majd' 50.000 ember dolgozik, tavaly Magyarországon kb. 3.800.000 foglalkoztatott volt, tehát arányaiban a foglalkoztatottak kb. 1,3%-a dolgozik a fenti cégeknél. Habár pontos adataim nincsenek a hiperben dolgozók által maguk után fizetett TB járulékról, de megkockáztathatjuk, hogy ha ezt hozzáadjuk a munkáltató által fizetett TB-hez, kb. hasonló arányszámot kapunk, tehát a fenti hat hiper a TB kassza bevételének 1,3%-át "termeli be" (hiszen azzal, hogy munkát ad az embereknek, lehetőséget is ad rá, hogy TB-t fizessenek, ne pl. segélyből éljenek). Ez az adat azért elgondolkoztató, mert a hiperekben legendásan keveset lehet keresni: a Tescoban az átlagbér kb. havi bruttó 170.000 Ft-ot tesz ki, míg az országos átlag valahol havi bruttó 200.000 körül van; tehát az alacsony, áltag alatti bérszínvonal ellenére a dolgozói létszámnak megfelelő átlagos mértékben járulnak hozzá a hiperek a TB bevételekhez. Ezért jó dolog "multikat tartani", mert azok legalább rendesen befizetik a járulékokat. (Most nem akarom a vállalkozókat, meg a "minimálbér+többi zsebbe kombóban dolgozókat" elmarasztalni, nagyon is tisztában vagyok vele, hogyha ma egy vállalkozás tisztán akar játszani, és mindent rendesen befizet, akkor nem marad pénze, annyira lenyúzza az állam.)

Konklúzió

Habár a fenti példa csak 6 hipert mutat be, Magyarországon még számtalan multi ténykedik (hogy csak pár nagyobbat említsek: Audi, Suzuki, Nokia). A multik természetesen élnek a társasági adókedvezményekkel meg a "kreatív könyveléssel", valamint kihasználják az esetleges helyi adó-kedvezményeket, de ami elmegy a réven, bejön a vámon: a társadalombiztosítási terhekből elég rendesen kiveszik a részüket. Ráadásul sok kis adóról és hozzájárulásról nem is szóltunk, illetve nincsenek pontos adataim: ilyen lehet pl. szakképzési hozzájárulás, az építményadó, a kommunális adó, az innovációs járulék, vagy éppen a szatyrok után fizetett környezetvédelmi termékdíj... Az eredeti kérdésre válaszolva: fizetnek-e a multik adót? Igen. Elég adót fizetnek-e a multik? - ennek a kérdésnek a megválaszolását a kormányra és a kedves hozzászólókra hagynám.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr492294000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen hatással van a magas adóterhelés a vállalkozásokra? 2010.10.13. 20:40:00

 Milyen hatása van az adóterhelésnek a gazdaságra? Az adóterhelés hatásait tanulmányok sokasága kutatja. Kétségtelen, hogy a magasabb jövedelem-elvonásnak is lehetnek pozitív hatásai. Egyes esetekben igazságosabb állapotokat teremthet (a kiugróan ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csirke72 2010.09.17. 14:02:02

@bogancs:

Jogos, mert jómagam is vállakozó vagyok és ha veszteséges lenne a bizniszem bezárnám.

A magyar kisvállakozó is a veszteséget szereti termelni? Vagy miért tart fennt 1 veszteséges vállakozást?

Amugy az iparüzési adó nem forgalom utáni adó. Ilyen itt is van.

Az biztos, hogy ha 1 biznisz nem megy akkor be kell zárni és nem a minuszokat igazolgatni és még évtizedekig müködtetni, hiszen ez egyértelmü csalás.

paráznabillegető 2010.09.17. 14:02:18

a spar egyéb adója kb 3mrd lehet...
na, tehát ipa + építményadó + cégautó után azért jön a della.
mondjuk a táblázat szar, leginkább hangulatkeltő, de semmiképpen sem objektív.
hiába minta, akkor sem!

Csirke72 2010.09.17. 14:02:58

@SzaboG:

Buzi Gyuri. Te meg inkább vedd le az a ratyi fotót a nicked mellöl.

Olyan vagy rajta mint 1 tescos mososzer reklám!

Csirke72 2010.09.17. 14:03:39

@SzaboG:

Amugy már tudom kit kell pofánbasznom ha szembejön. Yo a fotod.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.17. 14:04:08

@Csirke72:

"Amugy az iparüzési adó nem forgalom utáni adó."

Hanem milyen? Én úgy tudom, hogy a helyi önkormányzatok vetik ki, mértéke a forgalom max. 2%-a.

Csirke72 2010.09.17. 14:04:33

@bogancs:

Mindegy melyik. 1 a 15 közül....

Te is tudod miröl beszélek.

Auchan vagy moson..mindegy

Csirke72 2010.09.17. 14:08:01

@bogancs:

2% nevetsßeges. Ez olyan mint a birság az ünnepnapra: 3Mio Auchan-nak

Osztrákban a Hartlauer egyik üzlete karikor kinyitott(10 éves sztori), a büntetés az volt, hogy a napi nyereséget szét kellett osztani a cégnek az alkalmazottak között.

Ez yo nem? Asszem sememlyik magyar cég nem nyitna többet tilalmi napon ki:)

Intizar 2010.09.17. 14:09:04

Nagyon szeretném elolvasni, de nem bírom, mert az egész kiment a képernyő jobb szélén (ez NEM politikai célzás!)

Csirke72 2010.09.17. 14:09:20

pl. A büntetéseknek hatásos mértéket kellene szabni. Nem 1-2Mio Ft a Mrd-ok után.

1-2Mrd Ft az igen.

Csirke72 2010.09.17. 14:09:58

@Intizar:

Nekem meg a balszélére. Ja nem a balosokra céloztam.

Csirke72 2010.09.17. 14:13:32

Amugy nem tudom MO miért nem veti be az európa szerte elterjedt Welteinkommensteuert=világbevételi adó.
Ez annyit jelent, hogy az adott cég a világon minden bevétele után 1 emelt progressziv adótöbbletet kell hogy fizessen. Ezzel nem duplán adózik, csak a külföldi forgalmai után 1 emelt adókulcsot kell fizetnie.

dr. Bértollnok 2010.09.17. 14:13:35

Először is, miért xar ennek a blognak a programja? Nem kellene ezt kijavítani?

Másodszor a blog írója egy dolgot és nem lényegtelen dolgot kihagy.
A a veszteség nem feltétlenül kreatív adózási trükkök eredménye, sőt megkockáztatom, hogy a multik nem alkalmaznak több trükköt mint kisebb magyar vállalkozások. Sőt bizonyos trükköket még kevésbé (mint pl. a minimálbérre bejelentés és zsebbe fizetés).
A blog írójának nagyfokú naivitására utal (jóindulattal írtam), ha azt hiszi, hogy a multik, főleg ezek a kereskedelmi cégek talicskával hordják haza a pénzt. Persze utalnak haza is, de ezeknek a cégeknek a működési elve az állandó növekedés, az állandó akvizíció. Vagyis, ha a SPAR megvásárol egy másik magyarországi üzletláncot (a táblázatban látható jelentős veszteség ezt mutatja), akkor ez az aktuális évben kiadásként kerül lekönyvelésre, kvázi produkált egy veszteséges évet. Mégsem talicskázta ki a nyereségét. Ez amúgy konkrét és élő példa, kéretik utána nézni!
A hálózat fejlesztési költségek bármelyik áruházláncot nézzük, folyamatosak. Én nem ismerek olyan épeszű vállalkozót aki bankban teszi a pénzét és nyereségadót fizet utána. Ha van nyeresége, akkor befekteti a bővített újratermelésbe és a nyereséget ezzel költségelve minimalizálja, másrészt ezáltal nagyobb jövedelemre is tehet szert, mintha bankban tartaná a pénzt, harmadrészt a nagyság-növekedés versenyelőnyt is jelent az ebben a folyamatban lemaradókkal szemben. A kapitalizmus mint tudjuk, erről szól. Valóban, ha a fejlesztés elér egy bizonyos szintet, akkor a multi már nem fejleszt, pl. nem lehet minden utcában madaras hipermarket. Ebben az esetben más országban fekteti be az itt szerzett jövedelmet, de akkor bizony a kivitt összeg után már adóznia kell!
Közben azonban sok, esetenként nagyon sok milliárd forinttal járult hozzá a nemzeti jövedelemhez közvetlenül és áttételesen. A beruházásokat végző vállalkozásokon keresztül, vagy a saját tevékenységét kiszolgáló alvállalkozók révén. Ehhez képest a nyereségadó kismiska, de megkockáztatom, hogy a saját alkalmazottai után befizetett járulékok és azok adói-járulékai is.

Intizar 2010.09.17. 14:14:47

@Csirke72: INTELLIGENS! HIÁNYZIK A SZÖVEG FELE. NEM FOGOD FÖL?

Csirke72 2010.09.17. 14:20:19

@bértollnok:

Azért amit ide leirsz az kamu.
Az köztudott, hogy a györi audi évek óta tartja el az ingolstadti-t.

Egyértelmü: A haszon jóval magasabb mint külföldön, mivel a munkaerö mo-n filléres kiadás a német bérekkel szemben.

Jómagam németben élek és mindennap szembesülök azzal a ténnyel, hogy az árak jóval alacsoanyabbak és minöségileg is jobbak mint magyarországon. Mindezek ellenére a cégek itt is busás nyereséggel dolgoznak.
Na most akkor ha bérek magasabba, az árak alacsoanyabbak és mégis nyereségesek, akkor mo-n hogyan lehet, hogy minden fizu fos, az árak new york-ot verik és a cégek veszteségesek.

Egyszerü: a cégek nagyon is tudják miért kell mo-ra beruházni, mert mo-on lehet olyan szinten adót csalni, korrupt alkalmazotti viszonyt létrehozni törvényesen amit sehol nyugateurópában nem lehet!

Ezt lehet szépiteni meg kozmetikázni akkor is ez tény. Semmijen multis nem beruház vesztességes üzletbe, nemhogy százával nyit a minuszokra ujat:)

Csirke72 2010.09.17. 14:20:55

@Intiszar:

Ne olvasdd. Te majom!

johevi 2010.09.17. 14:21:21

Viszont havi százmilliókat fizetnek a településeknek, ahol vannak iparűzési adót ( ez területfüggő nem bevétel ) plusz bejelentett munkavállalók után fizetnek adót, járulékot. Félig jogos a fikázásuk

Csirke72 2010.09.17. 14:21:32

@Intizar:

Mit vartyogsz? Süket vagy?

johevi 2010.09.17. 14:22:01

@johevi:
Bocs bevételfüggő, nem nyereség.

Csirke72 2010.09.17. 14:22:25

@johevi:

Ugyan. Ha veszteséges lenne nem csinálnák már évtizedek óta. Pont a kapitalizmusban nincsen ilyen. Ezt a szocialista rendszerben az állambácsi tette....

Intizar 2010.09.17. 14:22:54

Nem. Azt gondoltam, talán van értelme a szövegnek, de nem sikerült elolvasnom, tekintve, hogy lemaradt a képernyőről a fele. Véletlenül a jobb fele. Hogy Önnek, uram, nem volt gyerekszobája, arról én nem tehetek, bármennyire fájdalmas is.

Csirke72 2010.09.17. 14:23:24

@johevi:

Èvtizedeken a vezsteséget termelik, avagy a nyugati hasznot ide hozzák elverni????

Ez több mint kamu:)

Sokorai_Atala 2010.09.17. 14:24:27

@bértollnok: szeretném még ezt kiegészíteni a fizetési határidőkkel a multik esetében. Tehát jó esetben 60, de inkább 90 napra fizetnek a beszállítóknak. Érdemes lenne megnézni, egy akciót, amit egy nap alatt bevesznek pénzben, amit 90 nap múlva fizetnek ki. És ezt szorozzuk be.

Csirke72 2010.09.17. 14:25:16

@Intiszar:

Neked volt dühöngöd? Zsirkirály vagy:)

Csirke72 2010.09.17. 14:26:16

@Sokorai_Atala:

Hát ez a + kamat a bankban:)

Intizar 2010.09.17. 14:26:42

Azt képzeltem, talán akik ezt a blogot működtetik, tudnak valamit tenni azért, hogy megjelenjen az egész szöveg. Nem biztos, de hátha. Hogy Önnek mi baja van, azt máig sem értem, de ha az acsarkodásban leli egyetlen örömét, akkor részvétem.

Csirke72 2010.09.17. 14:29:33

@Intizar:

Nem kellene itt urizálni. Egy alap számitógép kezelöit kellene elvégezni mielött számitógépet vesz.

Amugy senki nem acsarkodik. Nem szeretem a hangos mesédet meg a találgatásokat.

Amugy ez 1 blog és bizony elöfordul, hogy nem minden pásszol a posztolóknak:)

Intizar 2010.09.17. 14:31:09

Mi volt a mese?
Mi volt a találgatás?
Mivel érdemeltem ki a minősíthetetlen jelzőket?

dr. Bértollnok 2010.09.17. 14:31:44

@Csirke72:
Nem kamu. Lehet, hogy kinn élsz, de nem értesz hozzá!
Nem a szocialista gazdaságtanon nevelkedtél? :-)
Sértési szándék nélkül írtam, sokan vagynak, vagyunk ilyenek, de néhányan továbbképezzük magunkat! :-)
Persze, hogy idejönnek a multik, sőt nem elegen!
Az alacsonyabb termelési költségek vitathatatlanok, a vita nem erről szól!
A blog példája szerinti kereskedelmi cégek nem termelnek, de a nemzeti jövedelemnek mégis részei, lásd előző írásomat. Sőt tovább megyek, még a fekete gazdaság is része a nemzeti jövedelemnek, de ezt most inkább ne hegyezzük, mert off.
A győri AUDI meg a köztudott példák elég viccesek, hallottam már egy-két "köztudott" példát híresztelni.
Nem élünk olyan jól, mint "Ti" ott "németben", de nekünk ez akkor is munkahely, nemzeti jövedelem, technológia, munkakultúra. Nem mellékesen az ország 1. számú exportőre. Nem Németország, hanem Magyarország 1. számú exportőre! Ezen az alapon a német kormánynak ki kellene tiltania az országból az Audit meg a többit, nehogy már kizsákmányolja őket egy gazdasági érdekcsoport, még ha az történetesen folyékonyan beszél németül is! :-) Ezzel ellentétben rosszallóan néznek arra, ha gyártósorokat kitelepítenek. Hogy is van ez?

Intizar 2010.09.17. 14:33:10

Ha az urizálás, hogy nem majomozunk, süketezünk, nem mondjuk másra,hogy "vartyog", mikor választ kér problémájára, akkor én valóban urizáló vagyok. A gyerekszobám egyébként egy panellakás egyetlen szobája volt három testvérrel megosztva.

Advanced Flight 2010.09.17. 14:38:33

@Intizar: "A gyerekszobám egyébként egy panellakás egyetlen szobája volt három testvérrel megosztva. "

Hüpp-hüpp :-)

Csirke72 2010.09.17. 14:38:55

@bértollnok:

Ha nem értenék hozzá nem lennék itt nyugaton. Pont, hogy otthon vannak az állszakemberek. A valós szakemberek már rég leléptek.

Amugy ehez nem kell zseninek lenni.

Ami tény azt leírtam.

A költségek a töredékeik a nyugati piacnak otthon de hasznuk a sokszorosa.

Söt továbbmegyek. A BMW a 2009-es jó éve alapján minden alkalmazottjának németben 1000 Eurot adott!!!

Na ezt mivel magyarázod? Pedig a Bömbik otthon a legdrágábbak...mégis itt ilyen komoly a nyereség?????

Ugyan. Nem kell mellé beszélni.

A minimálbéret meg lehetne emelni 150.000 Ft nettora. Ha meg nem tetszik ki lehet vonulni és máshol sokszorást bér és üzemköltségre költeni.
Lásd Nokia kivonult németböl de még kapott hozzá egy 40Mio euros bucsucsekket a német államtól mint büntit:)

dr. Bértollnok 2010.09.17. 14:39:09

@Sokorai_Atala:
Csúnyán nézel rám, ha azt mondom, hogy ezt csak hiszitek, hogy magyar példa? Testközelből ismerem a dolgot. Ha ezt jogszabályi úton nem korlátozzák, akkor ez teljesen megszokott. Tudomásom szerint folyik ennek előkészítése itthon is.
A faktorálás és a forgóeszköz hitelek ezeknek áthidalására vannak kitalálva (is). Tudom, ezen a bankok jól keresnek, de akkor is ez a világ rendje.

Csirke72 2010.09.17. 14:41:21

@bértollnok:

Nem élünk olyan jól, mint "Ti" ott "németben", de nekünk ez akkor is munkahely, nemzeti jövedelem, technológia, munkakultúra

Ez beszariság. Olyan mint a munkavállalás.
Mindenki szarért hugyért elmegy melózni mert remeg mint a kocsonya.
Amig a félelem vezérli a magyart addig nem lessz túlélés. Nekem ha valami nem felel meg lépek és nem gondolkodom mi lessz ha.... majd lessz azt kész.

Csirke72 2010.09.17. 14:42:19

@Advanced Flight:

Nem rossz:) Lehetett volna egy Rákoczy Téri 1 szobás mosokonyha is:))))

Intizar 2010.09.17. 14:43:03

@Advanced Flight: Uram, végigolvasta, mi miatt lettem legyalázva?
Ön értette? Mert én nem.
Azonfölül: igaz, hogy nem értek a géphez, de hát ez az egyetlen blog, aminek a szövege nem látszik nálam.

Csirke72 2010.09.17. 14:45:03

Mellesleg a románok nemet mondtak a MERCEDES Projektre, bezzeg a mi mkormányunk 30Mrd-al támogatja is és persze hogy igent mondott.

Ez is azt mutatja, hogy a magyar a legnagyobb fasz nemzet. Annak örül ha rabszolga lehet. Amit a román, bulgár, üzbég elutasit azt ö dalolva bevállalja...

Ez nagyon gáz és ez nyirja ki hosszutávon a nemzetet!!!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.17. 14:45:48

@Intizar:

Ne vedd ilyen komolyan. Ez csak egy blog. Mindenki azt ír, amit akar, azzal saját magát (nickjét) minősíti, nem téged. Nem te lettél legyalázva, hanem egy nicknév. Take it easy. :)

Csirke72 2010.09.17. 14:46:31

@Intizar:

Azt hiszem félreértett. Nem akartam senkit megbántani, megalázni.
Èn csak mókának szántam a posztomat:)

Semmi gond...blogoljon tovább...

Csirke72 2010.09.17. 14:47:04

@bogancs:

Èn ugyanezt irtam és nem sértö szándékkal:)

KószaFeri 2010.09.17. 14:47:24

Kedves Intizar, Csirke72,
Mielőtt örök barátságot köttök :), jelzem, hogy a legújabb Firefox (3.6.10) jobbra eltolva mutatja az oldalt. Valószínűleg böngészőhiba, nekem ma installálta magát ez a frissítés. Internet Explorer 8-cal jól olvasható az oldal.
Szép hétvégét:
Feri

dr. Bértollnok 2010.09.17. 14:47:50

@Csirke72:
Az 1000 euró hány %-a az éves átlagos bérüknek? Gyanúm szerint ezek a pénzek pont a szakszervezetek elhallgattatására szolgálnak.
Mellesleg soroljál fel egy országot, amelyiket a beáramló tőke és a bérmunka az elmúlt 30-50 évben tönkretett? Mindenütt ez a fejlődés menete ebben a világrendben. Lehet, hogy napi 2 USD-ért, vagy még olcsóbban dolgoznak dél-kelet Ázsiában a multinak, de valahogy mégis örülnek neki. Aztán valahogy ezekből az országokból lesz Kína, Dél-Korea.
A minimálbér emelése pedig nem elhatározások kérdése. Ez az adott ország gazdaságának a jövedelemtermelő képességétől függ. Volt itt már 50 %-os közalkalmazotti béremelés (ami összességében és mellékhatásaival általános bérszínvonal emelést is jelentett az egész gazdaságban), bele is rokkantunk.

Intizar 2010.09.17. 14:51:26

@KószaFeri: Köszönöm szépen, meg fogom próbálni.

Intizar 2010.09.17. 14:53:43

@Csirke72: Arra próbáltam célozni, hogy a "gyerekszoba" nem ingatlanügyi szakkifejezés, és nem vagyoni kérdés.

dr. Bértollnok 2010.09.17. 14:54:48

@Csirke72:
Sajnos mennem kell, pedig élveztem a vitát. Az érveid nem szakszerűek, ebből feltételezem, hogy nem vagy gazdasági szakember. A minimálbérről kifejtett véleményed alapján ki merem jelenteni.
Sajnos sokan vannak itthon is, akik a logikus érvek hiányát erővel próbálják pótolni, ékes példa a jelenlegi kormányunk. Ha egy érv azt mondja, hogy "fijjuk ezt ne" akkor gyávák vagyunk, akkor kishitűek vagyunk, "beszariak vagyunk" ahelyett, hogy gazdasági szabadságharcot folytatnánk! :-)

Csirke72 2010.09.17. 14:55:26

@bértollnok:

EZ NEM IGAZ!

A német az élö példa erre. Vezetö gazdságuk van, az üzletek éjjel nappal telitve. Mindent megvesznek.
ÈS MIÈRT? Mert van miböl! Jövedelem!
Ennyi a bonyolult ábra.
A természetes anyagcsere megvan.

Ehez nem kell diploma.

Nem az a természetes folymat amikor az alkalmazott éhbért kap és a tulaj ujabb yachtot vesz és megindokolja, hogy ö is vásárol és ezzel tartja fennt a körforgást. A torta egyenlö arányu felosztás.

A német megkapja a bérét és megveszi utána a legyártott BMW-t.

Anno 1865-ben az elsö futoszalagon gyártott Ford T modellt a gyári munkások az 1 havi bérükböl meg tudták venni! Ma 10 év hitelre tudsz suzukit venni...
Miröl beszélsz ember???
Nem az elméletet kell itt közgazdászmodra bebüfizni, hanem a tényket.

Magyarország UNIO-s tagállam és egyre távolabb áll az unios bérektöl.

A keleteuropai országok közül is a legutolsok vagyunk. Románia rég megelözött bérekben! Pedig nem a tengeri halászatukkal vernek minket profitba:)

Winston Smith 2010.09.17. 14:58:54

@Csirke72: "Mellesleg a románok nemet mondtak a MERCEDES Projektre, bezzeg a mi mkormányunk 30Mrd-al támogatja is és persze hogy igent mondott."

Dehogy mondott nemet... Hidd el, a románok a seggüket vernék a földhöz örömükben, ha elnyerték volna ezt a beruházást. De nem sikerült, most nekünk jött össze. Hozzáteszem, épp ideje volt, mert elég sok ilyen beruházást buktunk el az elmúlt pár évben, jellemzően a csehekkel/szlovákokkal/lengyelekkel szemben.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.17. 14:59:17

@Csirke72:

1865-ben Henry Ford éppen két éves volt..

Csirke72 2010.09.17. 14:59:18

@bértollnok:

Te nem értesz hozzá. Amig csilliárdos projektekre van pénz a cégenknek és a vezetök 20,30x fizut kapnak az alkalmazottakkal ellentétben addig a béreket is feljebb lehetne vinni.

Arányosság hiányzik.
Nem 1 helyet ismerek mo-on ahol a cég napi nyeresége 2Mio Ft és az alkalmazottak napi 3000-Ft-ot kapnak 16 órára...
Sajnos ez az amit te sem akarsz belátni.
Nyugateuropa szerte ezek a dolgok müködnek és a cégek nem zárnak be, nem hazudoznak...

Sok fejvadászcéget ismerek, ahol meg is mondják, hogy pl. a magyar cégek sokkal többet tudnának fizetni mint sok multis mégesem teszik, hanem hazudoznak...

Harley 2010.09.17. 15:01:59

Ez a konteo blog tán ? Csak mivel ha a multikról van szó már nem is olvasható ? Netán Biszku Béláról szólna ,akkor egy pót képernyőt is tegyünk a másik mellé ?

Csirke72 2010.09.17. 15:02:09

@Winston Smith:

Esetleg jobban tudom a hirekböl.

Köztudottan nemet mondtak! Kicsit tájékozodj.

Nem a tömegcikk a yo hanem a minöség.

Winston Smith 2010.09.17. 15:02:10

Amúgy ha valaki utálja a multikat (és itt nem elsősorban a nagy bevásárlóközpontokra, hanem a termelőcégekre gondolok), az nézze meg, hogy a magyar export mekkora részét adják ezek a cégek, és gondolkozzon...

Sajnos ugyanis a hazai ipar nemzetközi szinten nem igazán versenyképes, tisztelet a kevés kivételnek. A magyar ipar legversenyképesebb része a multig gyártócégei. Ha ezek az egyik napról a másikra bezárnának, kb. az olajért és a gázért sem tudnánk fizetni az oroszoknak, mert nem lenne elég devizabevételünk...

Intizar 2010.09.17. 15:03:26

@Harley: Vigyázzon, Harley úr, mert hamarosan majomnak, süketnek és urizálónak fogják nevezni, aki vartyog.

Csirke72 2010.09.17. 15:04:19

@bogancs:

Sorry eltévesztettem, de a story igaz csak 30 évvel késöbb:

hu.wikipedia.org/wiki/Ford_T-modell

Csirke72 2010.09.17. 15:05:11

@bogancs:

Sorry eltévesztettem, de a story igaz csak 30 évvel késöbb:

hu.wikipedia.org/wiki/Ford_T-modell

flora.a 2010.09.17. 15:05:32

Én csak azon morfondírozom a multi cégekkel kapcsolatban, hogy ha nem lennének itt, százezres létszámon felüli ember volna állástalan. Mivel a hazai ipart/mezőgazdaságot/szolgáltatóipart lenullázták (másik problémakör az, hogy kik/miért/hogyan), egyszerűen nem volna más álláslehetőség számukra. És akkor hatványozott számú lenne a szenvedők száma, mivel ezeken a helyeken általában családos emberek dolgoznak, akik nem válogat(hat)nak.
És ebből a szemszögből nézve most igenis szükség van a multik jelenlétére. Míg a t..ves politikusaink el nem kezdik végre megteremteni, majd támogatni annak lehetőségét, hogy a hazai gazdaság is talpra álljon, és fel tudja venni azt a munkaerő-tömeget, akik jelenleg a multiknál húzzák az igát, éhbérért (még az IT-s cégeknél is).

Szevasztok 2010.09.17. 15:05:39

A multi 3 dolgot jó hogy hoz: tőkét, fejlett munkakultúrát, és modern technológiát.
Az a multi amely ezeket hozza az igenis jöjjön és támogassuk. De kérdezem, mit hozott pl. a Tecsó azon kívül. hogy Mo-n lett multi belőle? (Mo-ra jövetele előtt csak egy CBA szintű lánc volt Nagy Britanniában). Mi az a pozitívum ami nem volt Mo-n és a multi kereskedelmi lánc hozta? Hát keveset tudok felsorolni. (csak nem a tecsó gazdaságos szar...)

Csirke72 2010.09.17. 15:06:12

@Intizar:

Söt a legjobb ha mindketten bebujnak a tejfölös bödönbe...

Ha pedig vartyognak, jön a dörgés!

Csirke72 2010.09.17. 15:07:19

@flora.a:

Faszság! Tárgyalás kérdése.
Romániában is van multi de az átlag fizu joval magasabb. Mar 2-3 éve 150.000 netto volt Ft.

londres 2010.09.17. 15:07:44

A kérdés inkább úgy hangzik fizet, hogy a multi több adót fizet-e, mint a magyar? a válasz igen!

társasági adót a magyar vállalkozás sem fizet (mert ugye veszteséges mind)

szja, járulék dettó, mert minden muty minimálbér

iparűzési adót magyjából mindenki fizet

áfaügyben pedig egyértlmeűen a magyar szektor mutyi számlanélküli hozzáállása rombolja inkább a költségvetést...

összességében nagyjából megáll az, hogy a mai csodás kkv adómorált figyelembe véve a multik és azok munkavállalói nélkül a költségvetés lazán borulna!!

Csirke72 2010.09.17. 15:08:21

@Szevasztok:

Ez igaz. Bár én azt mondom, nem munka kell hanem pénz amiböl a csekkekt kifizeted.
Na most mo-on már ez sem megy az nagyátlagnak. Akkor minek a munka?

Sokorai_Atala 2010.09.17. 15:08:58

@bértollnok: nem nézek csúnyán:)tudom, így megy és ahol én dolgoztam is 60 napra fizetett a külföldi partnernek a cég. Csak azt a különbséget próbáltam árnyalni, hogy amíg az én cégem 60 napra fizet az áruért és kb az áru beérkezése (tehát a befektetéstől számítva) után csak 40-60 napra kapja meg a pénzt, és a multik pedeig adott napra kérik az árut (reklám újság hirdetése miatt) és volt amikor 100.000 db pólót eladott a boltjaiban - ellenőriztük - 2 nap alatt, akkor az tetemes haszon, még ha nagyon kis árréssel árul is akcióban. Tehát használ brutál pénzeket hónapokig.

Balance Of Power 2010.09.17. 15:28:05

@Csirke72: Ezt ok maguk hiresztelik? Ertheto lenne.

A Mercedes projektet meg varjuk azert meg - 2012-13-ban indul a gyar. A te felveteseidbol is kiindulva pl. kimondottan erdekel, mennyit keres majd akkor ott egy dolgozo.

De akarhogy is, nem hiszem hogy egy ilyen beruhazasnak nem lenne hosszutavon erdemes helyt adni.

komment2010 2010.09.17. 15:40:59

Üdv Mindenkinek!
Szerintem ideje lenne már abbahagyni ezt a multikra mutogatást meg másban a hibás keresését! Ha a multik nem lennének, akkor mennyi lenne kis hazánkban a teljes fizetésére hivatalosan bejelentett alkalmazott? Vajon hány alvállalkozó él abból kis hazánkban, hogy a mocskos multiknak szállit be? Emberek ébresztő ez a kapitalizmus. De azért baromi jó bemenni vasárnap este a Tescóba és piaci ár alatt megvenni a cuccokat? Nézzen mindenki magába egy kicsit... Azért jól hasit a magyar Suzuki, igaz? nem szeretem a képmutatást. Ja és ha nem megy a vállakozás, akkor nem kell eröltetni. Rengeteg embert ismerek, aki nem volt elégedett a munkájával (alkalmazott) keresett mást és váltott. Feltételezem a sok felső és luxus kategóriás autó és több tizmilliós lakás és ingatlan tulajdonos nem a Tescóban pénztáros vagy árúfeltöltő...
A szegény vállalkozók a pénztárnál még a tegnapi székletünről is ÁFÁ-s számlát kérnek. Ja és vajon hány nyereséges vállalkozás van ma hazánkban? Ja és hány vállakozó ment tönkre azért mert a multi nem fizette ki? Nem arról beszélek hogy 60 vagy 90 napra fizet, hanem nem fizet egyáltalán mert csődöt jelentett vagy lelépett másnak pénzével?
Emberek, komolyan!!! Gondolkozzatok már!
Én 15 éve dolgozok külföldi nagyvállalatoknak és abból nagyon keményen adózok a többit meg itthon költöm el amiből más magyar ember él meg!
El lehet hajtani a nagyokat de ha ezek egyszer elhúznak na majd akkor nézem meg az okosok száját...
Szép napokat!

2010.09.17. 15:49:19

A kis magyar cégeknél lényegesen többet fizetnek. Én még nem láttam magyar kisvállalkozót aki ne feketézne, csalna ahol tud (és általában nem kenyérre kell, hisz palotára, üdülőre, nagy autókra soknak jut).

A multikra szüksége van az országnak, és az is lesz, amíg a helyi cégek nem kezdenek el becsületesen adót fizetni.

@Csirke72: nem, nem előzött meg...

2010.09.17. 15:50:46

amúgy: miért van nekem teljesen szétesve az oldal? :/

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.09.17. 16:08:18

@A csótány is ember: sajna a Firefox frissítése után szétesett nálam is. IE9-en nincs semmi baj (talán a 8-al sincs gond). Próbáld meg másik böngészővel :)

szaszalino 2010.09.17. 16:16:15

A gond az, hogy nincs olyan befektetési sanszunk sem, hogy elgondolkozna egy külföldi, hogy a mi gazdaságunkban forgatja a meg a pénzét.
Németországban a külföldi tulajdonú cégek csak 16%-ban külföldi, Magyarországon pedig fordítva, nekünk 60% fölött külföldi a tulajdonosunk, ez itt a baj. Ugyanis németeknél egy cégtulaj a megtermelt hasznot Németországban tartja, de itt miért is tartaná itt? Mert te jobban szeretnél élni? Ja kérem, ez neki nem érdeke ám!!!

Globetrotter2014 2010.09.17. 16:18:07

Most nem azért emberek, de érdemes megnézni az alternatyv módszert. Svácjban nem találkoztam az eruópában mindenhol isemrős multikkal. Cserébe 2 helyi multit találtunk (Migros és Coop) ahol a választák közel NULLA, a tejtermékeknél 2-3 svájci márka termékei, mind ízletesek, de semmi választék, KB Lidl válsztéka. Egy német Penny simán leveri, olyanokról mint az Edeka már nem is bezsélve.

kenya5 2010.09.17. 16:21:14

Ez baromság tisztelt uraim:pl ul énis válalkozó voltam kérem az épitőiparban ahol én gépészetimunkát végeztem a munkavédelmi ellenőrzés mindig jelen volt,nem fizettem birságot csak közlöm.Napokban láttam önkormányzati céget olyan munkavédelmi hiányossággal dolgozni ami miliós nagyságrendü birságot tételezne fel és senkitől nem féltek mondván náluk nem szokás a sisak és egyébb betartása meg külömbenis......
na amig egyoik oldalon meg követeljük a közeállók belesz.........nak és megtehetik addig nincs miről beszélni.Ez vonatkozik az adókrais!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.09.17. 16:22:03

@Csirke72: jól nyomod :)
Mindenki az érdekeinek megfelelően magyarázza a helyzetet (és villogtatja a közgazdaságtan tudását), de kétségtelen, hogy vásárlóerő nélkül nincs gazdasági élénkülés. Ha az embereknek nincs munkájuk, vagy minimálbéren tengődnek (ténylegesen, mert azért nincs mindenhol +50% feketén) ott nincs gazdasági fejlődés sem. Ahol pedig a multikon kívül nincs más lehetőség, ott az emberek eladják úgyis a munkaerejüket a minimál bérért is. Ezt pedig ki is szokták használni.
De itt a gépek korában már nincs is lehetőség mindenkinek munkára. A fizikai munkát ~90%-ban már gépekkel el lehet végezni (hatékonyaabban és olcsóbban), és nem mehet mindenki egyetemre, és nem lehet mindenki igazgató. Ami munkahelyek vannak, azok nagyrésze már kamu, mert azokat is lehetne gépesíteni, olcsóbban megoldani, de akkor mit csinálnának az emberekkel. Le kell őket kötni, és egy 10% körüli tömeget munka nélkül tartanak, lebegtetnek előttük, hogy becsüljék meg a helyüket, mert rosszabbul is járhatnak (sokan állnak ott kint, akik olcsóbban és jobban is el tudnák helyettük végezni).
A megoldás a mostani helyzetre talán csak a 30 órás munkahét bevezetése lenne egész Európában (vagy a világon), és a túlórák betiltása. Csak ennek az a hátulütője, hogy sok lenne a dolgozó tömegek szabadideje, el kezdenének gondolkodni, tanulni stb. És ráadásul nem is fáradnának el eléggé.

soproni1 2010.09.17. 16:22:30

Pl, ha egy multi szorgalmas nemzetbe tenné a lábát, akkor a tehetséges és szorgalmas munkaerő lemásolná a munkaszervezést, technológiát és megcsinálná hasonlóan ( először olcsó gagyi, aztán profi ). Magyarországon, a multinál dolgozó a fizetésére gyúr erősen, a nála többet keresőt fúrja, kenőpénzt fogad el a beszállítóktól ( hál'isten, ezért tudtam autót venni ).

Ha szemét egy multi, akkor ott többnyire ott dolgozó honfitársaink aljasságáról van szó, aki pápább akar lenni a pápánál. A mi szakmánkban a multik finanszírozzák a körbetartozó kkv cégeket.

kvadrillio 2010.09.17. 16:22:46

A frankhiteleseket tönkreteszi Svájc sikere""

Svájc sikere azért is szárnyal, mert a válság alatt is !!! oda menekítették sokan az adózatlan milliárdjaikat !!!!!:O)

a frankhitelesek meg le vannak sajnálva.......

Globetrotter2014 2010.09.17. 16:24:35

Ezen felül azt azért nem árt belátni, hogy nem ezek azok a "multik", amik igazán értékesek, hanem az a soksok gyrá ami az elmúlt 10 évben hozzánk költözött. Az elmúlt 15 év arról szólt európában, hogy az ipari termelés folyamatosan kitelepült Keletre. Ez jó esetben épp minket jelentett. Nehéz lenne azt mondani, hogy a Merci megöli a hazai prémium (vagy akármilyen)autógyártást, ráadásul amellett hogy a nyugati multi (legyen az merci, IBM vagy Sony) növeli a térség értékét, képzi a munkásokat, egy rakás pénzt be fog fizetni a költségvetésbe TB és jövedelemhez kapcsolódó adók miatt. Senki se gondolja hogy az a te jövedelemadód az csak úgy "van". Az hogy nem fizetnek annyi adót mint a hazai cégek adót nettó baromság. Az adómentességgel mindössze leaglizűlják azt amit az összes magyar KKV durván csinál, a minimálbérezéstől a svindlikig...

Netuddki. 2010.09.17. 16:39:05

1. Már bocs, de az ÁFÁ-t MI vásárlók fizetjük. Ehhez a multinak csak annyi köze van bevallja-e vagy sem.

2. A táblázatból az jön ki, hogy 1 dolgozó után átlagban 48509Ft/hó járulékot fizettek. Ebben benne van ugye a vezetőség bére és prémiuma is. Hadd ne minősítsem.

3. Ehhez képest nettó veszteségesek voltak. Ehhez mérten szinte elenyésző adót fizettek.

4. Szumma: Ugyanúgy elsunnyogják az adóbefizetést, mint azok akik szintén megtehetik. Egyedül az alkalmazottak utáni járulékokat nem tudják elmismásolni. Sajnos ez a magyar adózás ebaszott voltát is nagyon jól jelképezi.

U.i.: Csináljatok már valamit az oldalformázással!

Netuddki. 2010.09.17. 16:40:52

Egyszer közölhetnél valami cikket a rengeteg "kínai boltról is". Még nemigen láttam olyat amelyik nyugtát adott volna.

soproni1 2010.09.17. 16:44:34

@kovi1970:

Nem is kér a nyugger nyugtát a kínaitól, mert akkor 100 ft-al többe kerülne a mamusz.

yotta 2010.09.17. 17:31:43

@soproni1:
"A mi szakmánkban a multik finanszírozzák a körbetartozó kkv cégeket. "

A 60-90 napos fizetési határidők mellett hogyan lehet ilyet állítani?

Fordítva vagyon az: a beszállítók fizetik a multik forglamát; a kkv-k fizetik a "nagyok" - most mindegy, hogy multi vagy csak egy csókos magyar fővállalkozó - nyereségét!

yotta 2010.09.17. 17:33:35

@kovi1970:

"A táblázatból az jön ki, hogy 1 dolgozó után átlagban 48509Ft/hó járulékot fizettek."

Ez mekkora btto. bér után fizetendő?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.09.17. 17:46:00

Többen is jeleztétek, hogy a blog szétesik a legújabb Firefox alatt, ezeket szeretném megköszönni; a problémát továbbítottam a blog.hu technikai csapatának, ők remélhetőleg orvosolják majd.

yotta 2010.09.17. 17:54:05

@komment2010:

"Szerintem ideje lenne már abbahagyni ezt a multikra mutogatást meg másban a hibás keresését! "

Nem kell abbahagyni!
Nem kell abbahagyni, mert ha így teszünk egyre korlátlanabb hatalomra tesznek szert! Tehát amennyire lehet, az ütőerükön kellene tartanunk a kezünket - de nem lehet...

Nem lehet, mert az ország egyik fele (az úgynevezett komcsik) csontig benyalnak a multiknak, a másik fele (akik nem az un. komcsikra szavaznak) pedig el akarja őket kergetni...

A fele - fele arány bizony kevés ahhoz, hogy kiszámíthatóvá legyen tehető a multi kérdés. 2010-ben nem szabad egy hirtelen húzással meglépni azt, amit a rendszerváltáskor és mind a mai napig folytatólagosan nem tettek meg az arra hivatott szervek.
Egyet tehetünk: fokozatosan nyírbáljuk meg a multik előjogait, figyelve arra, mit lépnek, mindeközben fokozatosan létre kell hozni - pontosabban hagyni kell, hogy létrejöjjenek a multik hazai konkurenciái.

Itt néhányan a kapitalizmusra hivatkozva harsogták fentebb, hogy hagyjuk békén a multikat, mert nélkülük így meg úgy...

Nos, nekik fogalmuk sincs a kapitalizmusról, ugyanis az nem kapitalizmus, amikor a komcsi nomenklatúra személyekhez köthető súlyos baksis fejében megtelepíti a multit, aztán ha nehezményezzük a nekik juttatott támogatást, illetve a kenőpénzt, akkor fityiszt mutatva harsogják: kapitalizmus van vezze! Ezt akartátok, nem!?

yotta 2010.09.17. 17:55:44

@komment2010:

"Szerintem ideje lenne már abbahagyni ezt a multikra mutogatást meg másban a hibás keresését! "

Nem kell abbahagyni!
Nem kell abbahagyni, mert ha ezt tesszük egyre korlátlanabb hatalomra tesznek szert! Tehát amennyire lehet, az ütőerükön kellene tartanunk a kezünket - de nem lehet...

Nem lehet, mert az ország egyik fele (az úgynevezett komcsik) csontig benyalnak a multiknak, a másik fele (akik nem az un. komcsikra szavaznak) pedig el akarja őket kergetni...

Ez a fele - fele arány bizony kevés ahhoz, hogy kiszámíthatóvá legyen a multi kérdés. 2010-ben nem szabad egy hirtelen húzással meglépni azt, amit a rendszerváltáskor és mind a mai napig folytatólagosan nem tettek meg az arra hivatott szervek.
Egyet tehetünk: fokozatosan nyírbáljuk meg a multik előjogait, figyelve arra, mit lépnek, mindeközben fokozatosan létre kell hozni - pontosabban hagyni kell, hogy létrejöjjenek a multik hazai konkurenciái.

Itt néhányan a kapitalizmusra hivatkozva harsogták fentebb, hogy hagyjuk békén a multikat, mert nélkülük így meg úgy...

Nos, nekik fogalmuk sincs a kapitalizmusról, ugyanis az nem kapitalizmus, amikor a komcsi nomenklatúra személyekhez kötötten súlyos baksis fejében megtelepíti a multit, aztán ha nehezményezzük a nekik juttatott támogatást, illetve a kenőpénzt, akkor fityiszt mutatva harsogják: kapitalizmus van vezze! Ezt akartátok, nem!?

yotta 2010.09.17. 17:57:53

bocs! a 17:54-es a jó verzió!

soproni1 2010.09.17. 18:45:15

@yotta:

A 60-90 nap után kifizetik. A kkv-k szinte sose. A multiknak beszállító kicsik minden esetben milliókkal tartoznak az importőröknek.

soproni1 2010.09.17. 19:33:22

@yotta:

Ismerek pár multiutáló idiótát. Pár közös dolog van bennük. Mindegyik nyugati autóval jár, sony tv-je, Ipodja van, Nike cipő stb.

Úgy érzem ez a multi ellenesség egyenértékű a leveli békák vonulási utvonaláért aggódó környezetvédelemmel.

komment2010 2010.09.17. 22:43:46

@yotta:
Kedves yotta:
Nem sértő széndékkal mondom de nem hiszem hogy teljesen komplett vagy! :)
Te érted hogy miről beszélsz? Megteremteni a multik hazai konkurenciáját? Bocs lemaradtam valamiről?
Tudunk esteleg saját erőből autót késziteni, vagy CT-t, esetleg gézturbinákat vagy plazma tv-t? Mondj olyan multit akit bármilyen magyar vállalat kiszorithatna úgy hogy a nemzetközi piacon is versenyképes legyen? Ha meg nem versenyképes a magyar piac túl kicsi ahhoz hogy eltartson egy vállalatot... Kivéve esteleg a mezőgazdaságot... Ja és ha a magyar vállalat van olyan erős hogy külföldre gyártson előbb-utóbb terjeszkedni fog, nőni aminek elengedhetetlen következménye hogy más országban is gyártani, gyártatni fog... És akkor már az is csak egy mocskos multi lesz...
A te bajod az hogy ebben a rohadt nagy szabadságharcban el is hiszed hogy megváltoztathatod azt ami több száz vagy ezer év alatt alakult igy. Olyan pénzekről és lobbikról beszélünk amikről egy ilyen kaliberű ország csak álmodhat.Arról nem is beszélve hogy a multik által a kutatás-fejlesztésbe visszaforgatott pénze mennyivel előbbre vitték a tudományt és mennyi további embernek adnak munkát!
Nekem is sok dologgal tele a púpom, de ettől nem célom sok százezer vagy millió ember megélhetését ellehetetleniteni.
De Te csak harcold a magad kis háborúját és szemléld a dolgokat a saját értékrendet szerint! Ilyenek is kellenek ettől szép a világ! :)

yotta 2010.09.18. 09:50:25

@soproni1:

"A multiknak beszállító kicsik minden esetben milliókkal tartoznak az importőröknek. "

Erre a "minden esetben"-re, azért nem árt, ha sorolod a bizonyítékokat!

Az általad írottak szerint a multinak kétfajta beszállítója van: az egyik a hazai feldolgozású saját termékeit próbálja eladni a multi polcain keresztül, a másik a külföldi - tehát importált - selejtet/szemetet/ott már a szemétégetőkbe sem való - terméket adja el a multinak, de ezért a közvetítői díjat szerinted nem fizeti meg?!

Most akkor kérdezem én: mi a fene szükség van erre a köztes beszállító kicsire? Mi a francért nem veszi meg ezt a szemetet az Auchan, a Tecsó, a METRO, a LIDL és a többi direkt, ha nem érné meg neki rohadtul ez a köztes valamiért?

yotta 2010.09.18. 10:15:15

@soproni1:

"Ismerek pár multiutáló idiótát. Pár közös dolog van bennük. Mindegyik nyugati autóval jár, sony tv-je, Ipodja van, Nike cipő stb."

Ismerek rengeteg multiimádó idiótát, közös jellemzőjük a beszűkült világlátás, a gyakran két szélső állapot: az igen, nem választáson alapuló gondolkodás, azt utálják, ami jó, azt dicsőítik, ami rossz...

Az első és legszembetűnőbb korlátoltságuk az, hogy nem figyelnek fel és nem gondolnak utána annak, hogy hogyan lehetséges az, hogy összeadva egész Európa és Magyarországon üzletet nyitó: Tecsó, Metro, Auchan, Brico, Baumax, Obi, Lidl, Spar, Penny, Cora - darabszámát, aránytalanul sok ilyen kapott nálunk lehetőséget...

Hogyan élnek meg? Ki a fene tarja el azt a hatalmas mennyiséget?

"Úgy érzem ez a multi ellenesség egyenértékű a leveli békák vonulási utvonaláért aggódó környezetvédelemmel."

1) Az ember intelligenciájának egyik mértékegysége, ahogy az állataival bánik...

2) A multiellenesség, a multikon való gondolkodás és a multiimádat kifejezések skáláján még rengeteg mondat/szó/gondolat van, amelyekkel árnyalható a helyzet.

isssti 2010.09.18. 10:24:25

@sharpy72hu: Kicsit idegesnek tűnsz..
Javaslom, ne érezd személyes megtámadtatásnak, ha valaki szegény multikat bántja.
Inkább (ha már annyira tájékozott vagy nyugaton)nézd meg a nyugati multiknál pl. a hazai termékek arányát; a termelőktől való felvásárlás feltételeit; az elvtelen adózási kedvezmények sorát stb..
Mert képzeld, itt Magyarországon ilyen jellegű komoly aránytalanságok vannak. Bónusz kérdésként megválaszolhatod, hogy vajon kinek a kárára...no vajon?

Másrészről pedig megjegyezném: hajlamos vagy szélsőségekben gondolkodni - még sosem mondták neked? ...ország 100évre visszavetése, visszajön a Kádárrencer stb.. mindezt a multik megregulázása miatt? ..könyörgöm, ez picit túlzás, nem gondolod?

yotta 2010.09.18. 10:43:35

@komment2010:

Kedves komment2010000000000000!
Igen, pontosan fogalmaztam: megteremteni a multik konkurenciáját! Ami az álábbi válaszaimból ordítóan kítűnhet: nem mindengyiknek és nem mindenhol és nem mindenáron!

További állításom az (ezen viszont már változtatni nem lehet-legalábbis nem nagyon), hogy Magyarországon az ittlévő multik közül alig telepedett volna meg egy is,
1) ha nem vándoroltak volna hatalmas kenőpénzek egy-egy döntéshozó zsebébe,
2) ha a sajátos törvényeink nem engednék meg az gátlástalan kizsákmányolást,
3) ha a polgárok életterükért érzett felelősségét nem győzné le a mindent felülíró: "pénzből élünk vazze!" mentalitás.

ÉS igen, ezt legyűrni csak hatalommal lehet, törvényekkel és hatóságokkal apránként. Ugyanis az önbíráskodást, a saját ügyek kézbevétele miatti felesleges öldöklést a társadalmakban a hatalom törvényekkel és hatóságokkal biztosítja - ami nem egyenlő avval a balliberális reakcióval, "hogy ezek mindent az államtól várnak" - s, ha evvel az állam biztosítja azt a környezetet, ahol a vállalkozó/paraszt (nem a bunkó) kiszámíthatóan, a korrumpálódás kétes eredményű kényszere nélkül a kínálati piac klasszikus kapitalista törvényszerűségeinek tiszteletben tartásával vállalkozhat, akkor máris megteremtődött a multik konkurrenciája, ami nem utolsósorban a multi tisztességesedését is!

Nem kell saját erőből autót, plazmaTV-t, MR-t gyártanunk, de megmondanád ezeket mi a túróból fogjuk megvenni, ha semmit nem csinálunk, amiért pénzt is ad a piac? Tán csak nem azt akarod elhitetni velem, hogy az ország jövőbeni boldogulásának az alapja a magyar piacteret elborító multik diktálta dupla minimálbéren történő vásárlóerő megléte és néhány előbbiből hihetetlenül meggazdagó milliárdos?

komment2010 2010.09.18. 11:48:07

@yotta:
Kedves yotta!
Az az érzésem megsértettelek, nem állt szándékomban elnézést!
A béreket a piac alapján határozzák meg... lássunk egy példát: teszem azt én egy mérnök vagyok. Ha M.o.-on a mérnöki átlag fizetés 350K bruttó senki, még egy magyar vállakozó sem fog többet adni ha ezzel eléri hogy oda megyek dolgozni. Tehát a keresetek beárazása nem csak a multik perverz és szadista kizsákmányolásából ered hanem a piac diktálta körülményekből. Persze azért alacsonyak a bérek, mert a sok multi lenyomja.... Na látod ebben nem hiszek. Sajnos itt adat hiánnyal küzdök de érdekelne a munkaerő piac hány százalékát adja ki a teljes multi lista nálunk? Mert a fenti lista egy igen keskeny szegmensét mutatja csak a multiknak. Méghozzá a legtöbbet támadott kereskedelmi multikat.
Igen itt egy gépsor mellett álló emberke, vagy a péntáros hölgy keveset keres. De vajon milyen képzettséggel is bir? Elárulom nyugat-európában is egy mérnők 2-3-szor többet kap mint egy fizikai munkás. Az arányok azonosak. És ott sem fenékig tejfel sz élet!
Ás mi van a kutatás és fejlesztési multikkal? A softeware-t és hardware-t gyártókkal? Jó lenne arról is látni adatokat...
Az meg hogy "kenőpénzzel" tudjuk csak idecsalogatni őket, na itt az az érzésem te soha nem dolgoztál... Ezt hivják szépen lobbinak és nagyon-nagyon sok helyen az igy megy. vegyük alapul a Siemens-t... legutóbb ott pattant ki hogy nagyon sok helyen a világban igy jutottak megrendelésekhez. És igen minden multi oda viszi a befektetését, ahol a legkedvezőbb körülményeket teremtik meg neki. Te is ezt tennéd...
Alapvetően te egy amúgy utópisztikus de szerethető világról álmodozol! Nekem is tetszene ez a világ de egy baj van: ilyen nincs és soha nem is lesz!!!
OK, tegyük fel eltakarodik az összes multi... Én ugy saccolnám hogy 400-700.000 munkahely megszűnik. Ez az a réteg aki hivatalosan bejelentett bérrel és ezáltal adóval biró tömeg akik a mai magyar szja és egyéb járulékok 60-70%-át fizetik. Remek!!
Hogyan tovább? Adj tippet? Menjen mindenki a mezőgazdaságba? Mivel kellene foglalkoznunk? Nyitott vagyok az ötletekre és ha kivitelezhető meggyőztél....!!!
Valaki irta nálunk miért van annyi multi? Azért mert nekünk sajátunk nincs vagy csak nagyon kicsi és van szabad piac ahova betörhettek kvázi konkurencia nélkül! Németeknél nincs is Auchan meg Tesco (én legalább is nem láttam) de van helyette EDEKA, Lidl, ALDI, REAL és mind német. Ezekkel egy külföldi multi nem tudna versenyezni ergo nem is próbálkoznak.
Ami meg a román béreket illeti: ott azért olyan magasak a multik bérei mert alig van szakképzett több nyelvet beszélő emberke. Beszéltem egy haverral és mesélte, hogy röhely de a románia fiókjuk igazgatója többet kap mint a német vagy a francia mert alig találtak rá alkalmas embert. A jó munkaerőt meg kell fizetni. Nálunk van szakképzett emberke, több is mint kellene... Meglehet nézni a béreket. Viszont nincs szakmunkás... mert mindenki dimplomát akar!
Szép napokat!

yotta 2010.09.18. 12:30:35

@komment2010:

Kedves komment2010!
Nem a sértődős fajtából való vagyok.
Igen, a béreket az állítólagos piac határozza meg. (Normális és nem a velejéig korrupt országokban. Itt is súlyozni kell egyébként - kicsit korrupt, nagyon korrupt, nagyon-nagyon korrupt - no, ez Magyarország)

Te kiragadtál egy szegmenset a piacból és azon keresztül mutatod be a bérek alakulását, pedig a béreket nem csak az alakítja, hogy egyik szereplő "TUDJA", hogy mennyit ér a dolgozó bére, hanem például az is, hogy a vállalkozások cégek mennyit "KÉPESEK" fizetni. Tudniillik, ha a multinak beszállítók, csak szaré - hugyé tudják termékeiket eladni, abból az istennek sem lehet kiagazdálkodni azt a bért, amiért az, aki kapja, mondjuk meg tudja venni a méregdrága kutatásfejlesztés valamely termékét!
Tehát, ha nincs normális bér, nincs vásárlóerő, s ha a piacgazdaság ennek ellenére működik, akkor valami nincs rendben, tudniillik nincs bér, de vásárlóerő mégis van!!!!???

Hogyan csinálják?

Szerintem csak mértéktelen lopással korrumpálással lehet - az állami vagyon lenyúlásával. Ergo, nem idealizált jó világot akarok, hanem azt, hogy a kapitalizmus működjék kapitalizmusként - ahol is a vállalkozó bízhat abban, hogy nem őneki kell fizetnie azért a multinak, hogy eladhasson, hanem a kapitalista piac működjön klasszikus kapitalista piacként, ahol is az "eladóvilág" a "vásárlóvilág" kölcsönös tiszteletben tartásával megteremti ezek klasszikus egyensúlyát, mert ha ebbe a kölcsönhatásba bekerülhet a korrupció, abban a pillanatban borul minden, hiszen ebben az esetben csak a balliberális szótárban marad érvényes a "piac" és "piacgazdaság" fogalom, máshol mutyi/bratyi/velejéig korrupt köztársaságról beszélnek.

No, ezek vagyunk mi. És ezt néhány tollvonással megszüntethet a kormány, vagy a parlament - legalábbis közelíteni lehetne az elvárhatóhoz.

És, ha ettől eltakarodik az összes multi? Röhejes lenne, de ha mégis megteszik, akkor na és? Ezután rögtön megindulhatna azoknak a multiknak a beözönlése, akik korábban éppen a korrupció miatt szorultak ki az idetelepedés lehetőségétől. Vonatkozik ugyanez az állítólagos tőkére is: az igazi befektetőt kiszorította a mérhetetlenül kapzsi rabló spekulációs tőke, míg a komoly befektetők ott toporognak hatalmas zsetonnal még hatalmasabb zsebeikben, de addig nem mennek egyes piacokra, amíg mogiljevicsek, gyurcsányok és más korrupt bandák uralnak piacokat...

Úgy, hogy fel a fejjel, nem kell minden maszlagot benyalni ballibéktől, hadd meneküljön a tetű multi, jön helyette jó multi, hadd meneküljön a spekulációs tőke, jön majd helyette klasszukus befektető, akinek jó a 30 éves megtérülés is nem kell neki mingyá jövőre kasszát csinálni!

komment2010 2010.09.18. 16:22:35

@yotta:
Kedces yotta:
Azt hiszem vágom. Szóval vannak a jó multik meg a rossz multik... A rossz multik azok akik a rossz baloldaltól kaptak kedvezményeket hogy itt hozzanak létre munkahelyeket és közben megállapodtak az összes többi rossz multival hogy jó multi nem jöhet ide mert itt kell megnyomoritani és sanyargatni a népet! Ezek azok a multik akik az elmúlt 8 évben jöttek ide.
Na és vannak a jó multik (sajnos ezt igy egy az egyben nem tudom kire ráhúzni de megpróbálom) akik a jó jobboldali kormánynak mindenféle kedvezmény vagy lobbi nélkül felajánlják hogy hadd hozzam már ugyan ide a gyártásomat és becsülettel megfizetem az alkalmazottakat akár a környező országoknál magasabb bérezéssel is mert én titeket szeretlek. Logikus!! Bocs erre nem gondoltam!
Amúgy nem szoktam a maszlagot beszopni ezért vannak komoly gondjaim a fidesszel is... :) Csak tudod én nem úgy működöm mint egy lyukszűrő... Ami a fidesztől jön az feltétlen igaz és mehet az agyamba ami meg mástól az faszság és sicc a kukába... :)) Szép is lenne...
Nyugtass meg ugye klasszikus befektető alatt mondjuk pl. nem a balatoni gasztronómiát és vendéglátást érted akik a rendszerváltás után röpke 10 év alatt elérték hogy alig jönnek külföldi vendégek mert az árak rosszabbak mit a TENGERPARTI országokban. 30 éves megtérülés... Ne nevettes...
Ja és azokról a vállalkozókról beszélsz akik szeretnének fizetni de nem tudnak akik felveszik az embereket próbaidőra a bérük 70%-ra majd amikor lejár a próbaidő elküldik hogy nincs hely meg nem felelt meg... Addig meg bejelentés nélkül dolgozott nekik a csóka... Meg behivják próbanapra vagy napokra de a nap végén elfelejtenek fizetni és persze elküldik megint??? :))) Na ne viccelődjünk kérem! Ezek az un. magyar vállalkozók a régió legrosszabb fajtájából valók!! Nagyobb hiénákat még soha nem láttam!
A fejekben kellene rendet tenni kérem! Megérteni alapvető dolgokat és nem csak sóvárogni a dolgok után meg hitegetni az embereket!
Igen ha nincs bér nincs vásárlóerő: ebben egyetértek! De ha eltünnek a multik akkor eltűnik a bér... és a jó multi nem jön ide 1 nap alatt... még ha akarna sem. Bár szent orbán szavára lehet hogy özönleni fognak kedvezmények nélkül is!!!
Amúgy azt nem értem anno a jobboldal miért nem tett semmit a multik ellen??
De amúgy igazad van: mindenről a multik, a zsidók meg a biciklisták tehetnek! Ja és bocs a baloldal!! Mondjuk a baloldalról én is tudnék javasolni kiket kellene elővenni... :)) De akkor az elszámoltatás ne csak a viktornaptár szerinti 1 évtől legyen (2002...) hanem használjuk már a jól bevált gergely félét és kusszunk vissza 1989-ig please!
Szép napokat!

yotta 2010.09.18. 18:23:01

Én viszont úgy működöm, mint egy lyukszűrő! (Bár nem tudom mit értesz alatta, úgy válaszolok, mintha érteném). A folyamat a következő:
10 A=kijelentés 1989 óta a ballib oldalról
20 B=kijelentés 1989 óta a fidesz oldalról
(szándékosan nem jobboldalt írtam, mert a Fidesz nem jobboldali és a ballibek sem baloldaliak az "oldalság" klasszikus filozófiai értelmében)
30 if A-igaz go to 10; if A-hamis go to 60
30 if B-igaz go to 10; if B-hamis go to 70
60 hívj fel "valakit" Fideszéktől és olvass be neki! goto 10
70 print "a ballibkomcsik egyetlen szavát sem szabad elhinni, hazudnak reggel, délben és este" goto 10
Nos, kérlekalássan 1995 óta kőkeményen jelen vagyok a magyar belopolitika internetes (fórum) világában, tehát képben levőnek érzem magam, s ennek alapján mondom: 70 "..."!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ez persze vitatható, de ez alatt a 15 év alatt nem volt ember, aki be tudta volna bizonyítani, hogy amit állítok ne lenne igaz.
Bizonyítási eljárások:
-cégbíróság
-archívumok
-könyvtárak (Széchenyi, Szabó Ervin)
-offshore információk
-közösségi oldalak
-observer
-baráti, haveri "fülek, orrok"
...stb. vagyis használom az oknyomozóújságírás kelléktárának majd minden elemét, s ennek alapján fenti kijelentésem miatt tiszta a lelkiismeretem, meg tudom védeni álláspontom.

Remélem megnyugtattalak az 1989-ig tartó kutakodással.

kérded:"Amúgy azt nem értem anno a jobboldal miért nem tett semmit a multik ellen??" A jobboldalt rögtön konvertálom a Fideszre, a többi jobboldal nem érdekel. Miért kellett volna csinálni bármit is? Honnan tudhatták volna 2002-ig tartó hatalmuk alatt, hogy mi fog történni multi ügyben ezután? A 2002-ig tartó időszakban a kivánatos ütemben érkeztek a multik, hogy aztán azután elszabadult a pokol, azért már nehogy tetemre hívd őket!

Írod szemléletváltásra van szükség! Hahó kérem, fel van mondva a lecke, úgy bizony! Oszt mennyi időre is van szükség a szemléletváltáshoz? Száz év? Százhúsz tán? Addig, ha nem történik semmi, minden nap késlekedés duplájával növeli a szemléletváltás várható idejét!
Tehát marad a törvénykezés, a kiskapuk bezárása, a börtönök megnyitása, a tabuk döntögetése és ne csak az EU követelte jogharmonizációt tessék követelni, hanem az alacsonyabb szintű jogszabályokat rendeleteket is tessék akár az osztrák, akár a német mintához igazítani! Mit gondolsz, az a bank, amelynek anyavállalata német, vagy osztrák, vagy olasz, az hogyan bánik otthoni ügyfeleivel?
Épp a minap olvashattatok errefelé erről...

Perillustris 2010.09.20. 09:37:32

Az áfát bátran kihagyhatjuk a képből, ugyanis az akkor is jelentkezne, ha a vásárló a sarki kisboltban venné meg a szirszarját.

Perillustris 2010.09.20. 13:10:12

@ZF2: A kisboltok, közértek, azaz a fenti multik "konkurenciái" 99%-ban adnak.

k-zoltan 2010.10.13. 22:11:04

Oké kicsit tisztázzunk.
"A multik talicskán tolják ki a pénzt az országból"
Osztalékon kívül általában management díjakkal kerülhet ki pénz az országból, vagy kamat formájában intercompany hiteleken. Ezek a legjellemzőbb formák.
Az IC charge vmilyen szinten túlárazott de jogos, mivel kapja a know-how-t vezetői traininget, meg egyéb bullshit címen külföldi managerek óráira kenvek kivisznek pár száz milliót de ez lepapírozható. Ott van rá a transzferár dokumentáció.
Kamat szintén, ha kb piaci alapon történik akkor semmi gond nincs vele, nem a bankból finanszírozza magát, hanem házon belül kamat jogcímen itt is tud kiáramlani pénz. (itt is szintén transzferár doksival szépen lepapírozható minden). Ha piaci ár felett vagy alatt történik értékesítés/kamatfizetés az elvileg taó alap növelő tétel tehát azután - elvileg - kell plusz adót fizetniük.
De ez a legtöbb nyugati országban ugyanígy van.

Azért nem mellékesen azt se felejtsük el, hogy nálunk is van nem egy amerikai, kanadai cégnek kis cége, amibe beledobja az immateriális javait, tárgyi eszközeit, vagy nagyobb mértékű tőkéjét, és azutan license/royalty feet vagy éppen kamato szed a társvállalattól, amit aztán itt - vagy 90%-ban egy luxemburgi vagy svájci branchben - adózik. Hoppá a mocskos kapitalista nem ide talicskázza a pénzét más tisztességes ország elől, a szemét bandája, aztán meg van pofája itt adóznia a nulla - max écs, vagy alacsonyabb ic kamat - költség és szinte biztos nyereség után. Tehát a végén azért ezek kiegyenlítik egymást...
Az sem gyenge dolog, hogy hány száz millió dollárnyi - de inkább több milliárdnyi - értékű olajfúrótorony van bejegyezve újlengyeli cégekbe...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.14. 21:11:09

@kics1:

Huhh! De sok idegen szót használtál.

Csak egy megjegyzés: a számviteli eredmény nulla alá vitele nem tűnik racionálisnak. Ha ez egy eredménytranszfer következtében alakul így, annak nincs értelme, hiszen ami itt veszteség (tehát nem kell nyereségadót fizetni) az a külföldi anyagcégnek vagy leányvállalatnak nyereség, amit viszont külföldön le kell adózni.

Tehát amennyiben egy multi masszív veszteséget mutat ki, az valószínűleg tényleges veszteség. Ahhoz, hogy adóznia nem kelljen, elég lenne nulláig "lekozmetikázni" a nyereséget.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.15. 20:33:57

Arra azért kíváncs vagyok, hogy honnan veszik ki azt a 30 milliárdot a kisker. szektorból.

Nagyon úgy tűnik, hogy vagy kivonul néhány szereplő a piacról, így a többiek az így megnövő bevételükből/nyereségükből finanszírozzák a többletterhet vagy ha minden lánc kitart, akkor az anyacégeknek kell keményen zsebbe nyúlniuk a magyar költségvetés javára.

Alternatíva az áremelés, bár ezt csak kartellban tudom elképzelni az erős verseny miatt.
süti beállítások módosítása