Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Szlovákiában 0,99%-ra adnak lakáshitelt

2010. szeptember 21. - bogancs

Miközben Magyarországon gyakorlatilag megszűnt az elérhető árazású lakáshitelezés, addig Szlovákiában nálunk soha nem látott alacsony kamatra juthatnak lakáshoz a fiatalok.

Nem tévedés, Szlovákiában 1%-os kamatra vehetnek fel lakáshitelt azon 35 év alattiak, akiknek jövedelme 942 euró, nagyjából 265 ezer forint alatt van. (Ez kb. a szlovák átlagjövedelem 120%-a.)

A konstrukció a következő: Szlovákiában a piaci kamatozású (euró alapú) lakáshitelek kamata 4% körül mozog. Ehhez az állam 2% kamattámogatást nyújt, melyet a bankok további 1%-kal megfejelnek a támogatott célcsoportnak. Így jön ki az 1%.

Nálunk a forinthitelek kamata 6-11% között alakul. Könnyen kiszámolható, hogy egy tízmillió forint értékű lakáshitel havi kamata Szlovákiában 8.300 forint, addig nálunk ennek nagyjából a hat-tízszerese.

Mit lehet erre mondani? Azt már egy ideje tudjuk, hogy Szlovákia lehagyta Magyarországot gazdasági a fejlettség szintjében. Azt hiszem, az alapprobléma valahol ott keresendő, hogy a 2002-es kormányváltás után Medgyessy Péter kormánya múló jóléti kiadások finanszírozásával eljátszotta a gyors euró bevezetés lehetőségét. Az államháztartás hiánya megnövekedett, az államadósság szintje úgyszintén. Eközben Szlovákia olykor fájdalmas reformokat hajtott végre, amelynek gyümölcsét most (és már egy jó ideje) learathatják.

Magyarország pedig tíz év késedelemmel lát neki (he egyáltalán nekilát) a szükséges intézkedéseknek, holott a 2002-es jóléti kiadások kamatait a megszorításokon keresztül már ötödik éve fizetjük.

Persze utólag könnyű okosnak lenni, de mit gondoltok?

- Megérte anno bevezetni a 13. havi nyugdíjat?

- Megérte a közalkalmazottak egyszeri 50%-os béremelése?

- Megérte a gázár Medgyessy által ígért 20 évre történő befagyasztása?

- Megérte a többi jóléti intézkedés? Érzi még valaki a hatását?

Egyáltalán! Tudtátok/Tudtuk, hogy mindez hitelből történt, amit majd vissza kell fizetni? Elmondta ezt valaki? Egyáltalán fontosnak tartottuk?

És azt tudtátok, hogy az akkori intézkedéseket 96%-os egyetértésben fogadta el az országgyűlés?

Szóval tényleg a szocialisták voltak a hibásak? Ők voltak a főkolomposok, ez tény. De mi, többiek, meg mint a birkák mentünk utánuk. És senki nem mondta, hogy ebből baj lesz. Aki mondani akarta, az közmegelégedésre el lett hallgattatva. Medgyessíék megígérték a 100 napos programot és meg is csinálták. Mi pedig örültünk neki. Sajnos ez van. Itt kúrtuk el nagyon a dolgokat.

Most aztán teperhetünk, de hogy Szlovákiát egyhamar vissza nem előzzük, arra a fejemet teszem.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr452311022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elúszik a lakás, de a lakhatás mégsem: bérlakásprogrammal mentik a hiteleseket? 2010.09.22. 08:35:00

Bővül a csodafegyverpiac…Jó-e, ha az állambácsi segíti ki a porhanyós slamasztikában megmártózni kényszerülő devizahiteleseket, vagy inkább hulljon a férgese? A nyílt színi dilemmázás, okoskodás, döntéshozói bejelentés a svájci frank aktuális ár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noxin 2010.09.21. 11:45:18

Azért nézd meg Szlovákiát néhány év után. Az 1%-os kamat és a piaci kamat közötti különbséget ki fizeti meg? Az állam, az adózók pénzéből.
Ugyanez történt itthon is 2000 körül, amikor boldog-boldogtalan, de leginkább a kevésbé rászorultak jutottak lakáshoz kedvező kamatozású hitelhez. Ugyanez vonatkozik az ingyenes diplomához jutásra, azt ki fizette meg itt Magyarországon?
Fontos volt, hogy a diplomások ne találjanak állást, mert annyi van belőlük?
Fontos volt hogy gazdagék a gyerek(ek)nek megvehessék a lakást kedvező hitelre?
Mindezt a mi adónkból?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.21. 11:58:05

@Noxin:

Azért ők eleve alacsonyabb piaci kamatszintről indulnak.

2%-ot az állam fizet, egyet a bankok tesznek hozzá a támogatáshoz. Szerintem ez is követendő példa. Vonjuk be a magánszektort is a társadalmi célok elérésébe. És persze csatlakozott is minden bank, mert aki kimarad, az lemarad..

Noxin 2010.09.21. 12:24:26

Mondjuk nekem szimpatikusabb lenne egy működőképes bérlakás program. Aki lakást vesz, az nehezen vált munkahelyet, várost... Sok probléma van ezzel. Nem ezt kéne támogatni. A részletfizetés 15-20 évre közelít egy lakás bérleti dijához, vagy inkább meg is haladja.

Avatar 2010.09.21. 14:19:24

@bogancs: Nem ártott volna utánanézni a témának postolás előtt, ugyanis itthon is van államilag támogatott lakáshitel, aminek nem 8-11% a kamata...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.21. 17:08:55

@Avatar:

Tudom, hogy van. Csak azért nem néztem meg pontosan, mert látatlanból tudtam, hogy a szlovákkal nem lesz versenyképes.

Tehát Magyarországon csak új lakás esetén igényelhető, kamata 6%..

Módosítom a 8-11%-os sávot 6-11%-ra.
Ehhez képest a szlovák 1-4%...

Köszi az észrevételt, de úgy érzem, alapjaiban nem változtatja meg a poszt mondandóját.

beeble 2010.09.21. 18:34:53

Konkrétan milyen hitel ez és hol lehet hozzájutni? Én a Felvidéken élek, de még nem hallottam róla...
Esetleg valami forrás?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.21. 19:17:23

@beeble:

www.tatrabanka.sk/cms/page/en/individual_clients/loan_products/home-loan/Mortgage-with-Government-Support-for-Young-People.html

Ez a Tatra Banka honlapja, de másik banknál is megtaláltam. Magyar nyelvű leírást jóarcúan nem közölnek, csak angolt, németet és szlovákot...

beeble 2010.09.21. 19:49:49

Aha, itt a csel a dologban, mindjárt gyanús volt, hogy ez így túl szép lenne...

"Príďte si aj vy do Tatra banky po hypotékuTB so štátnym príspevkom pre mladých a užívajte si výhodu zníženej úrokovej sadzby až o 3 % po dobu prvých piatich rokov splatnosti úveru."

Vagyis magyarul:
"Jöjjön el ön is a Tatra Bankba a hypotékaTB állami támogatású, fiataloknak szóló jelzáloghitelért, és használja ki az akár 3%-kal csökkentett hitelkamatot a FUTAMIDŐ ELSŐ 5 ÉVÉBEN."

Tehát, ki garantálja, hogy 5 év után nem húzzák fel a kamatot 4-5-8-10 stb. %-ra?

beeble 2010.09.21. 19:57:16

Szlovákiában jelenleg leginkább állami hitelt érdemes felvenni lakásvásárláshoz vagy építkezéshez, igaz hogy sok az utánajárás és szigorúak a feltételek, de a kamat államilag garantált 3,5% és legalább nem az undorítóan pofátlan, gátlástalan és inkorrekt bankok zsebét tömöd...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.09.21. 20:09:12

@beeble:

Innen nézve azért nem olyan rossz csel ez. Örülnék én, ha 5 évre megdobnának egy 1%-os kamattal.. De akár a 3,5% is jó lenne.

Viszonyítás kérdése.

beeble 2010.09.21. 20:41:19

Lehet, mindenesetre vigyázni kell a bankokkal, azoknál aljasabb spekulánsokkal ritkán találkozni.
Én is megjártam már egy hitellel, az elvileg a jegybanki alapkamat mozgását követő hitelkamatom valahogy mindig csak felfelé mozgott, amikor csökkent az alapkamat, akkor sem vitték lejjebb. Miután ezt meguntam, mert már az indulónál 2%-kal magasabb volt a kamatom, kifizettem az egészet a futamidő letelte előtt kamatostul, "jutalmul" még fizethettem a fennmaradó összegből egy 5%-os "büntetést"...
Akkor megfogadtam, hogy banktól hitelt soha többé... az a baj, hogy Szlovákiában a bankok még mindig egyoldalúan megváltoztathatják a hitelszerződéseket, aminek a kidolgozásába az ügyfél amúgy se szólhat bele. Ha jól tudom, Magyarországon ez már nincs így...

k-zoltan 2010.09.21. 21:24:49

1,139% a 6 havi euribor. Durva hogy piaci bankközi ráta alá támogatják a hitelt. És még a margint hozzá sem adtuk, szerintem piaci alapon nem nagyon lehet 4.5-5% alatt kijönni ott sem. (kb 2.5-3%on be tudja finanszirozni a bank magának, leges legjobb esetben, de inkább magasabb áron)

k-zoltan 2010.09.21. 21:26:51

Ja és a tendenciák alapján, ahogy pörög majd fel a gazdaság, úgy emelkedik majd az euribor ezzel párhuzamosan majd megszunik a kamattámogatás... Szép bukókba bele lehet majd rohanni ha lejár az egész.

Hozzá Szóló 2010.09.22. 15:14:33

- Megérte anno bevezetni a 13. havi nyugdíjat?

Hogyne, a nyuggereknek megérte :D
Amúgy érdemes végiggondolni, mennyivel jobb egy tisztességes nyugdíjemelésnél az, ha kap valaki 13. pénzt is a 12 után: csúnya ezt kimondani, de aki meghalt a 11. hónapban, már nem fogja a markát tartani a tizenharmadik haviért...

- Megérte a közalkalmazottak egyszeri 50%-os béremelése?

Volt ilyen?
Ezt még elhiszi valaki?
Én akkoriban egy közalkalmazotti állást néztem ki magamnak, ami keveset fizetett 2001ben és 2002 elején. Aztán Lendvai Sipánka bejelentette, hogy emeltek 50%-ot. Fogtam magam és betelefonáltam, hogy az a 40 ezer Ft most akkor lett-e 60ezer, vagy nem lett 60 ezer.
Ugye kitaláljátok a választ?

- Megérte a gázár Medgyessy által ígért 20 évre történő befagyasztása?

Befagyasztása??

- Megérte a többi jóléti intézkedés? Érzi még valaki a hatását?

Akkor se éreztem semmit.

Egyáltalán! Tudtátok/Tudtuk, hogy mindez hitelből történt, amit majd vissza kell fizetni? Elmondta ezt valaki? Egyáltalán fontosnak tartottuk?

Igen, mondták, mert már akkor is el voltunk adósodva és igazából 1989 óta nem kell ezt külön mondani, hogy hitelből szórakozunk, hiszen már akkor is rengeteggel tartoztunk. Ez senkit nem érhet hidegzuhanyként, te is tudod. Az emberek mégis így akarták, így szavaztak, mert pillanatnyilag akkor az úgy tűnt jobbnak. Percemberek országa. Nem gáz, aki nem percember és nem tökhülye, az úgyis elhúz innen a francba, aztán nem adózik egy olyan államnak, aki heréket tart el hitelből igen jól.

És azt tudtátok, hogy az akkori intézkedéseket 96%-os egyetértésben fogadta el az országgyűlés?

Miért ne fogadta volna el? Percemberek tömegei mennek és szavaznak a szocikra vagy a mostani kedves vezetőre, mintha kötelező lenne. Miért ne szavaznák meg ezek az emberek?? Azért küldték oda őket a választók. Olyan politikai elitünk van, amilyet megérdemlünk...
süti beállítások módosítása