Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Festmények szombatra - Görgényi István, '56 titkos festője

2010. október 23. - bogancs

A mai ünnepre stílszerűen próbáltam készülni Festmények szombatra sorozatunkkal. Majdnem úgy volt, hogy nem jön össze a dolog, aztán az utolsó pillanatban egy érdekes hírre bukkantam.

Szegeden kiállítás nyílik Görgényi István (1917-1973) festményeiből. A dolog pikantériáját az adja, hogy Görgényi a forradalom leverése után titokban készítette több száz művét ’56-os emlékei alapján. A képek teljes titokban készültek, és elkészültük után a ház pincéjében rögtön elrejtette azokat. A titkosság oka érthető, hiszen a festőre és családjára súlyos retorziók vártak volna, ha fény derül „ellenforradalmi reakciós” tevékenységére.

A művész 1973-ban meghalt, a képeket családja tovább őrizgette, és csak 2006-ban kerültek nyilvánosságra. A festőről még annyit tudtam meg hirtelenjében, hogy bányászcsaládban született, ő maga is bányászként dolgozott, és Aba Novák Vilmos volt legfőbb mestere a festészetben.

Szóval kíváncsi lettem ezekre a képekre, ám a neten hosszas keresgélés után is csak nehezen bukkantam rá néhányra, többségében ezen a honlapon. Talán nem követek el hibát, ha itt is közzéteszem. A minőség nem túl jó, valószínűleg egyszerű vakus féyképezővel készült fényképekről van szó. Nézzük hát az elnyomás éveiben készült forradalmi képeket:

https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi01.jpg https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi02.jpg https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi03.jpg https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi04.jpg https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi05.jpg https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi06.jpg https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi07.jpg https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi08.jpg

Persze én ’56-ban még kósza gondolat sem voltam, ahogy mondani szokás, úgyhogy – szerencsére – nem tudtam élményszerűen megtapasztalni az akkori állapotokat. Mindenesetre ahogy Rippl-Rónai József Piacsek bácsi sorozatáról el lehet mondani, hogy hűen megörökítette a 20. század eleji vidéki életet, úgy valószínűleg ezek a szörnyű hangulatú képek is jól közvetítik, hogy milyen lelkiállapotban lehettek akkoriban a magyar emberek.

Személy szerint nekem valamennyi képen a magyar zászlók tetszenek. Valahogy olyan biztonságérzetet, otthonosságot és reményt keltenek még azon a képen is, ahol farkasszemet néznek elődeink az orosz fegyverekkel. Él ez a haza, míg a zászló lobog. Ez a kép egyébként témájában kísértetiesen hasonlít Francisco Goya alábbi világhírű festményére:

https://m.blog.hu/ni/nivo/gorgenyi_goya.jpg

Én el is neveztem Görgényit a magyar Goyá-nak.

Az a fura egyébként, hogy mindeközben meg születtek egész más hangulatú (szocreál) képek is abból az időszakból. De ezt majd egy következő posztban..

Festmények szombatra sorozatunk szombatonként tovább folytatódik. Korábbi írásaink a jobb oldali hasábban találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr272391958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepciás 2010.10.24. 18:56:35

Jók. Viszont érdekes, hogy a kivágott népköztársasági címerű zászló nem köszön vissza művein.

Scala 2010.10.24. 20:46:05

Hm. Az utolsó kettő főként! Igen beszédes.
Köszönöm, hogy láthattam. Jó a blog!
A F. de Goya hasonlat ül.

Scala 2010.10.24. 20:50:59

Érdekes egyébként, h. 2006-ban merészkedtek elő a képekkel, és nem 1996-ban, ha már kerek évforduló... de biztosan családi oka is van a dolognak. :-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.10.24. 22:51:52

@Scala:

Vagy egyszerűen csak nem gondolta a család, hogy mást is érdekelhetnek a képek. Vagy gondolták, csak sokáig nem találták meg a megfelelő embert.

Lásd: nivo.blog.hu/2010/09/18/festmenyek_szombatra_kovacs_peter_sejtelmes_noi_arcok

Georgiana (törölt) 2010.10.25. 00:40:46

Köszönöm a posztot, és gratulálok!
(Betettem a kedvencekbe.)

Gyenesi 2010.12.27. 14:49:03

Az,hogy 2006-ban kerültek a festmények a nyilvánosság elé a véletlen műve.A festmények tulajdonosa 2004-ben szerzett tudomást a létezésükről,és 2006-ra készültek el a festmények restaurálásával.A festmények állapota a több mint 35-40 évi rejtett tárolás következtében nagyon leromlott.
Görgényi István sokoldalu művész volt.Életében azonban csak az üzemi festő-mázolói beosztásig vitte,ugyanis nem teljesített politikai megrendeléseket.Nem festett a kort(a szocializmust )dicsőítő képeket.Utolsó munkahelye a tatabányai erőmű volt.Több kiállítást szerveztek 2006-óta a képeiből,mint életében összesen.A közeljövőben a festőművész alkotásaival album jelenik meg.

bloggerman77 2012.04.05. 23:40:00

Történelmi festmények gyenge utánérzései, ráadásul a nyúlás a Goya képről annyira egyértelmű, hogy bárki laikus is egyből kiszúrja...
süti beállítások módosítása